资源简介 北京市第二中学教育集团2024-2025学年八年级上学期期中英语试题一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024八上·东城期中)Guangzhou is a beautiful city ________ the south of China.A.on B.in C.at D.over2.(2024八上·东城期中)—I 'm tired out after three-day work day and night.—_____ relax yourself Go out and enjoy the natural beauty.A.Why not B.Why don't C.What about D.Shall we3.(2024八上·东城期中)—________ the population of the small city —It's about 1.43 million.A.How many B.How much C.How's D.What's4.(2024八上·东城期中)Listening is just as ______ as speaking in language learning.A.important B.more importantC.most important D.the most important5.(2024八上·东城期中)—What do you know about the football game yesterday —Class Three ________ Class Two and ________ the final match.A.won; beat B.beat; beat C.beat; won D.won; won6.(2024八上·东城期中)The ________ news makes him ________.A.excited; exciting B.exciting; excitedC.excited; excited D.exciting; exciting7.(2024八上·东城期中)—Tim _______ the guitar very well in the School Talent Show yesterday.—I think so. He practises ________ it every day.A.plays; play B.played; playingC.played; to play D.play; playing8.(2024八上·东城期中)I wanted to see the Beiing Opera, so Lingling offered ________ me there.A.take B.takes C.taking D.to take9.(2024八上·东城期中) Jim is the tallest in the class and Tony is only a bit shorter than Jim. Tony is ____ in the class.A.two tallest B.the two tallestC.the second tallest D.second tallest10.(2024八上·东城期中)All of us helped to clean up the classroom ________ Eric. He had a bad cold.A.besides B.against C.except D.with11.(2024八上·东城期中)The ________ you are, the ________ you'll finish the work.A.more carefully; better B.more careful; easierC.more careful; better D.more carefully; easier12.(2024八上·东城期中)—Do you know how old our English teacher is —________ . She looks very young.A.No idea B.Don't worry C.Never mind D.Pretty good二、阅读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024八上·东城期中)The Girl No One Talked toLast year there was a girl at our school who hardly anyone talked to. I think it was because she seldom showered, and she kind of smelled bad. Her name was Cindy Lindbergh. I didn't know exactly where she 13. , but it must have been somewhere in the neighborhood because we always got on the school bus at the same bus stop.One day, I was walking up to the bus stop and I saw Carl making fun of her. I couldn't hear what he was saying, but I saw how sad it made Cindy. As soon as I got close enough, I glared (怒视) at Carl to make him 14. laughing. But it didn't work. So I walked over and stood closer to Cindy to make sure she wouldn't feel quite so bad. It was just one of those times when you just knew someone needed someone to be a friend.I didn't think she'd say anything, but she did. Her eyes peeked up from staring at the ground and whispered, "Hi"."Hi," I said. Then as 15. as I could, I said, "Don't pay any attention to Carl! His parents have been unsuccessful in teaching him some manners."Some of the kids around us laughed after they heard what I had said. By now everyone there was talking with a friend. Quietly, and with a serious look on her face, Cindy said, "I don't know why everyone 16. me."I was surprised at her words. "No one hates you," I told her."Then why don't I have any friends " she asked.I thought for a moment. "Well," I began, wondering if I could tell her that maybe it was because she smelled so 17. , "I think you're smart, and you dress okay, and...""So then, what is it " she asked."Maybe it's because you..." I paused because I almost said "stink"(发出臭味) but instead, "don't smell so good."She looked up, 18. my face as if checking to see if I was making fun of her or being mean. I guess she decided I wasn't. She nodded. I added, "I think you'd probably make more friends if you took more 19. ." She looked away. I worried that I might have gone too far.Turning back to face me, Cindy took a deep breath and said, "Thank you." I was so relieved, and the next moment the bus arrived, and all the kids started getting on."If I 20. a seat for you on the bus tomorrow," she asked, "will you sit with me ""Sure," I said.I'm happy to report that Cindy did take more baths from that day on. And it wasn't too long before she started to make friends at school. I was one of them.13.A.worked B.lived C.went D.waited14.A.stop B.start C.practice D.enjoy15.A.sweetly B.softly C.loudly D.proudly16.A.likes B.supports C.corrects D.hates17.A.bad B.cool C.good D.nice18.A.touching B.studying C.beating D.remembering19.A.lessons B.suggestions C.chances D.baths20.A.save B.choose C.book D.raise三、A(2024八上·东城期中)Vote for the 2023 Pet of the Year!Come and vote (投票) for your favorite pet. Cast your vote for the 2023 Buzz Magazines Pet of the Year.A Charlotte, age 9 months Good day! My name is Charlotte. I like to visit nursing homes and spend time with the elders of our community. They are always so kind, and it makes my heart happy to make them smile. I love making new friends, human and animal alike, and hope one day I will meet you somewhere. B Squeaky, age 14 Hey everybody! I'm Squeaky. I like speaking to all my visitors. Whether the humans are big or small, I have something to say to them. I wish they would learn cat language so they could understand me! I used to love to catch small birds and other animals. Now that I am older, I just wait for my dinner by the back door.C Pika, age 7 months Hey there! I'm Pika. To make sure all eyes are on me, I meow(喵喵), meow, and meow some more. Some would call me a drama queen. I enjoy exploring the garden which is a mystery for me. I am a curious cat, and mom says she won't stop me from exploring the outdoors. D Charlie, age 8 Hi there! My name is Charlie. My mom saved me when I was only 5 weeks old! I love to run after my dog sister Lily, and race through the house. My second favorite activity is walking. You can find me walking the neighborhood with my mom and barking (叫) at all of the cars, just to let them know who's in charge.21. I'm going to vote for a curious pet and it has a kind owner who never stops it from exploring the outdoors.22. I am moved by a lovely pet. It likes to visit nursing homes in the community and make friends. I'm going to vote for it!23. I'm voting for a pet that likes speaking to its visitors. It wants people to learn cat language so that they can understand it better.四、B(2024八上·东城期中)The Winning TeamPeter kept his eyes on the ground. He felt like there was a heavy weight on his shoulders as he walked home alone. It was the worst day of his life. His mind would not stop thinking about what happened only just an hour ago on the school soccer field. How could he have missed scoring that goal He had let his whole team down. His stupid mistake made him angry. His team had lost the game because of him. He was really worried that his coach might kick him off the team.As soon as he walked through the door, his father asked, "What's wrong, son " Peter's feelings were written all over his face. "I lost the game," Peter replied. Then he went into his room without another word. Ten minutes later, Peter heard his father knocking on his bedroom door. He opened the door to let him in."Look, Peter. I don't know what happened. But whatever it was, don't be too hard on yourself.""I lost the game, Dad. I failed my team. They'll probably never let me play again.""Soccer is about team effort. You're not the only reason your team lost. If you have a good team, you should support each other, besides, winning or losing is only half the game. The other half is learning how to communicate with your teammates and learning from your mistakes."Peter didn't say anything, but what his father said made him think carefully.The next day, Peter went to soccer practice with courage rather than fear in his heart. "Hey, guys," he said to his teammates. "I'm really sorry about yesterday. We were so close to winning that game. But I think if we continue to pull together, we're going to win the next one."To his surprise and relief, his teammates all nodded in agreement."Yeah," they said, "don't worry about it. It's never just one person's fault. We should think about how we can do better next time."Peter smiled. It made him feel lucky to know that he was on a winning team.24.It was the worst day for Peter because ________.A.he missed scoring a goal B.his team made a stupid mistakeC.his teammates made him angry D.his coach kicked him off the team25.After talking with his father, Peter ________.A.went to say sorry to his coachB.told his teammates about his planC.went to soccer practice with courageD.trained his teammates to win the next game26.From his experience, Peter learned about ________.A.the effect of losing a soccer gameB.the value of winning a soccer gameC.the importance of supporting each other in a teamD.the benefit of getting on well with the teammates五、C(2024八上·东城期中)How do you feel about nature After spending hours indoors, do you feel better when you visit your local park I believe the answer must be "YES". We should walk into nature so that we can enjoy the natural beauties around.Most people think that nature is good for our bodies and brains. However, humans are spending more time inside and less time outside. For example, the number of visitors to Canada's national parks is getting lower every year. And in countries such as the USA, only 10% of teenagers spend time outside every day. Many doctors feel that this is a problem in the twenty-first century.As a result, some doctors are studying the connection between nature and health: one example of this is the work of Dr. Matilda in Sweden. The doctor gave people a math test. During the test, their heart rates (心率) were fast. After the test, one group of people sat in a 3D-virtual-reality (虚拟现实) room for fifteen minutes with pictures and sounds of nature. Their heart rates were slower than people's in the other group.The virtual touch with nature helped them feel more relaxed. The natural world allows our brains to rest and slow down, and can trigger (触发) positive feelings and a sense of peace. Being in nature can leave us feeling happier and less stressed. Another good example of how nature is good for health comes from Canada. In Toronto, researchers studied 31,000 people living in the city. In general, they found that healthier people lived near parks.Because of studies like these, some countries and cities want nature to be part of people's everyday life. In Dubai, for example, there are plans for a new shopping mall with a large garden so shoppers can relax outside with trees, plants and water. And South Korea is another good example: it has new forests near its cities and around 13 million people visit these forests every year. Being close to nature has been thought to be necessary for brain development in children. In Switzerland, "forest schools" are popular. Schoolchildren study their subjects in the forests and do lots of exercise outside. So after building cities for so long, perhaps it's now time to start rebuilding nature.Nature holds a special kind of energy; it is pure and wild and spirit-renewing. In a word, the human being cannot live without nature, and Mother Nature makes us grow stronger.27.What does Paragraph 2 mainly talk about A.A problem in the 21st century. B.How much time we spend outdoors.C.Visiting your local parks. D.Feeling about nature.28.What do the results of the studies chow A.More and more Canadians will live near parks.B.The math test is difficult and makes people nervous.C.Nature can help people feel more relaxed and be healthier.D.People's heart rates get slower in a 3D virtual reality room.29.What can we learn from the last sentence of the passage A.Nature is more important than cities.B.Country life is healthier than city life.C.People have lived in the cities for so longD.Nature should be part of people's daily life.六、D(2024八上·东城期中)When I was in school, our classes were always divided (划分) into smaller groups for reading guidance. These reading groups were named after animals. The high-achieving readers were known as the birds, and the kids with the most difficulty were the mice.I was a bird, and my best friend Bobby was a mouse. I can still remember how uncomfortable it was to hear Bobby read sentences out and he could only read a few words in the sentence.This is how we usually think of a reading "problem"—the inability to decode (解码) symbols and change them into spoken language. Kids with this problem are hard to miss. But there may be many other kids in the classroom who are also poor readers, but in a very different way that's often invisible. These kids read correctly and fluently from the page—they might even be birds—but they don't understand most words from their mouths.Charles Hulme and his team of York University have been exploring this hidden reading problem, and they've come to believe that it may be at its heart a spoken language problem.In one study, they found 8-and 9-year-old children who had reading comprehension (理解) problems. Then, some got help in reading and understanding written text, and others got only help with spoken language and still others got a mix of both. They all got 90 minutes of help every week for 20 weeks, after which their skills were tested. They were also tested again almost a year later, to see if any improvements existed.All three groups showed improvements in comprehension soon after the training, but those trained only in spoken language showed great improvements into the following year—much more than the others. What's more, the improvements from the spoken language training and the less improvements from a combined (融合的) way appeared to come from improvements in vocabulary. In other words, the spoken language training seems to have resulted in a generalized (全面的) improvement in the kids' ability to understand language.Reading comprehension is important for success in life, more than ever in history. Reading difficulties create educational difficulties, which in turn lead to social and economic disadvantage, including joblessness. Kids won't be asked to read out loud in the real world, but they will be expected to know what they've read.30.________ are called "mice" in the writer's class.A.Students who like animals B.Students who have good scoresC.Students who are in small groups D.Students who do worst in reading31.What does the underlined word "invisible" probably mean A.Incomplete. B.Dishonest. C.Unnoticeable. D.Abnormal.32.What does the result of Charles Hulme's research tell us A.Scientists should observe long-term influence.B.A hidden reading disability have been explored.C.Reading difficulties create educational difficulties.D.Speaking training improves comprehensive ability.33.Why does the writer write the passage A.To divide the readers into different reading levels.B.To spread the studies about the students with reading difficulties.C.To make us give more concern on the problem of reading comprehension.D.To make students train hard to solve the reading comprehension problem.七、(每小题2分,共10分)(2024八上·东城期中)阅读表达Do you like to travel alone Or do you think it's better to travel with friends If you're still deciding, please read on. I will explain the advantages of both ways.One of the greatest things about travelling alone is that you can decide where you go and what you eat. You'll be surprised at what you discover about yourself without any influence.Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength you didn't know you had. Besides, it also gives you time to think, learn and grow. When your eyes are wide open, you'll get a whole new outlook on the world.It's easy to think that travelling alone is lonely. Although that may sometimes be true, you're hardly ever alone. When you travel in a one-person team, this can give you a chance to enjoy communicating with the local people, that is, the most interesting part of the travelling.In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made. One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process, even if it's just someone who will wait with your bag when you go to the bathroom.Just as your mother always says, it's true that travelling with others can give you a sense of safety, especially if you're new to travel. You know that if you get lost or have your wallet stolen, there's someone to hold your hand when you try to explain your situation in a foreign police station. There's no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or team up with friends, it is up to you.34.What can you decide when you travel alone 35.What helps you discover your inner strength 36.According to the writer, what is the most interesting part of traveling in the one-person team 37.Why isn't it easy to know more about the world by traveling 38.Do you prefer to travel alone or travel with friends Why (Please give two reasons). 八、书面表达(共10分)39.(2024八上·东城期中)根据中英文提示,写出意思连贯、符合逻辑、不少于50词的短文。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。北京是一座蕴含着丰富传统文化的城市,也是一座现代化的城市,它每天都发生着喜人的变化。假如你是李华,你校公众号计划做关于北京变化的系列推送,现就"Changes in Beijing"这一话题在校内收集素材。请你用英语给公众号留言,推荐一个你眼中北京最大的变化,对其作简要介绍并说明推荐理由。提示词语:environment, transport (交通), comfortable, travel, shared bikes...提示问题:What is the biggest change that you discovered in Beijing Why do you think it can be the biggest change Changes in BeijingIn my opinion, there are a lot of changes in Beijing.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my ideas can be taken. Thanks!答案解析部分1.【答案】B【知识点】方位介词at, in的用法比较【解析】【分析】句意:广州是中国南部的一座美丽城市。on在……之上(表示接壤);in在……之内(表示在某个范围内部);at在(表示具体地点);over在……上方(表示垂直上方)。根据"Guangzhou"(广州)和"the south of China"(中国南部)的地理关系,广州属于中国领土范围内部,"in"用于表示在某个大区域内部,符合语境。故选B。【点评】本题考查方位介词的辨析,涉及"in/on/at/over"在表示地理位置时的用法差异。注意:需明确不同方位介词的语义和使用场景,"in"表示在范围内部,"on"表示接壤,"at"表示具体小地点,"over"表示垂直上方,结合地理归属关系选择合适的介词。2.【答案】A【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:— 经过三天日夜工作,我累坏了。— 为什么不放松一下你自己呢?出去欣赏自然美景吧。Why not 为什么不;Why don't 为什么不;What about ……怎么样;Shall we 我们……好吗。根据答句中"relax yourself"是动词原形,"Why not + 动词原形""Why don't you + 动词原形""What about + 动名词""Shall we + 动词原形(主语为we)",此处空格后是动词原形且主语是"you","Why not"符合结构要求。故选A。【点评】考查提建议的句型结构,注意区分"Why not""Why don't""What about""Shall we"后接的不同形式以及适用的语境。3.【答案】D【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:— 这个小城市的人口是多少?— 大约143万。How many多少(修饰可数名词复数);How much多少(修饰不可数名词);How's是怎样;What's是什么。根据询问人口的固定句型"What's the population of...(……的人口是多少)"可知,此处用"What's"符合结构要求。故选D。【点评】考查询问人口的固定句型,注意区分不同疑问词的用法以及询问人口的正确表达方式。4.【答案】A【知识点】同级比较【解析】【分析】 as……as,和……一样,用于同级比较,前一个as后面接形容词或者副词原形,故选A。【点评】英语中用于对比的句式结构比较固定,学习中应该熟记这些句式,答题中根据语境及比较范围确定合适句式。5.【答案】C【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:— 关于昨天的足球赛你知道些什么?— 三班打败了二班,赢得了决赛。win赢得(比赛、奖项等);beat打败(对手、团队等)。根据"Class Two"是对手,第一空用"beat";"the final match"是比赛,第二空用"won",结合时态为一般过去时,可知"beat; won"符合语境。故选C。【点评】考查动词"win"和"beat"的词义辨析,注意它们的宾语搭配以及一般过去时的正确形式。6.【答案】B【知识点】形容词辨析【解析】【分析】句意:这个令人兴奋的新闻让他感到兴奋。excited感到兴奋的,修饰人;exciting老人兴奋的,修饰物。news新闻,指的是物,所以用exciting;him指的是人,所以用excited,故选B。【点评】考查形容词辨析,首先识记excited和exciting区别,然后根据关键词news和him确定形容词。7.【答案】B【知识点】动名词;一般过去时;宾语【解析】【分析】句意:——蒂姆昨天在学校才艺表演中弹吉他弹得非常好。——我也这么认为。他每天都练习弹吉他。play弹奏;plays弹奏(第三人称单数形式);played弹奏(过去式);playing弹奏(动名词/现在分词形式);to play 弹奏(动词不定式)。根据"yesterday"可知第一空用一般过去时,填"played";"practise doing sth.(练习做某事)"是固定搭配,第二空填"playing",因此"played; playing"符合要求。故选B。【点评】考查动词的时态和非谓语动词,注意一般过去时的时间标志词以及"practise doing sth."的固定用法。8.【答案】D【知识点】固定搭配;动词不定式;宾语【解析】【分析】句意:我想看京剧,所以玲玲主动提出带我去那里。take带;takes带(第三人称单数形式);taking带(动名词/现在分词形式);to take带(动词不定式)。根据"offer to do sth.(主动提出做某事)"的固定搭配可知,此处用"to take"符合结构要求。故选D。【分析】考查非谓语动词,注意"offer to do sth."这一固定搭配的用法。9.【答案】C【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;序数词+形容词最高级【解析】【分析】句意:吉姆是班上最高的,托尼只比吉姆矮一点。托尼是第二高的。根据 Jim is the tallest in the class and Tony is only a bit shorter than Jim. 吉姆是班上最高的,托尼只比吉姆矮一点,可知托尼是第二高的,应用定冠词the+序数词second+形容词tall的最高级tallest"最高的",表示"第二高的"。故选C。【点评】考查序数词+最高级。注意熟记the+序数词+形容词最高级"在某个范围内第几……的"。10.【答案】C【知识点】表示“除……之外”的介词【解析】【分析】句意:我们所有人都帮忙打扫教室,除了埃里克。他得了重感冒。besides除……之外(还包括);against反对;靠着;except除……之外(不包括);with和……一起;带有。根据"He had a bad cold."可知埃里克没参与打扫,是被排除在外的,"except"符合语境。故选C。【点评】考查介词词义辨析,注意区分"besides"和"except"在"排除是否包含在内"上的语义差异。11.【答案】C【知识点】“the+形容词比较级, the+形容词比较级”表示越……(就)越……【解析】【分析】句意:你越仔细,就会把工作完成得越好。more carefully更仔细地(副词比较级);more careful更仔细的(形容词比较级);better更好地/更好的(副词/形容词比较级);easier更容易的(形容词比较级)。根据"the + 比较级,the + 比较级"结构,第一空在系动词"are"后需用形容词比较级"more careful",第二空修饰动词"finish"需用副词比较级"better",因此"more careful; better"符合要求。故选C。【点评】考查"the + 比较级,the + 比较级"结构以及形容词和副词比较级的用法,注意区分形容词和副词在句子中的语法功能。12.【答案】A【知识点】表达态度【解析】【分析】句意:—你知道我们的英语老师多大了吗?—不知道。她看起来很年轻。No idea不知道;Don't worry别担心;Never mind没关系;Pretty good相当好。根据"She looks very young."可知回答者不知道老师的年龄,"No idea"符合语境。故选A。【点评】考查日常交际用语辨析,注意不同短语在语境中的含义和用法。【答案】13.B;14.A;15.C;16.D;17.A;18.B;19.D;20.A【知识点】记叙文;人际关系与交往【解析】【分析】本文讲述了作者在看到同学辛迪被嘲笑后,主动与她交流并建议改进个人卫生。最终,辛迪改善了自己的情况,并逐渐交到了朋友,两人也成为了朋友。【点评】考查完形填空,注意先通读全文,把握故事主线(本文围绕作者帮助Cindy、改善其人际关系展开),避免孤立看空;解题时需紧扣上下文逻辑,如第7空结合后文"Cindy did take more baths"可确定答案为"baths",第8空根据"will you sit with me"可推断是"save a seat"(留座位);同时关注词汇搭配与情感基调,如第3空作者为帮Cindy解围,需"loudly"(大声地)说话,符合当时主动维护他人的语境,避免脱离情节选"softly"等;最后代入答案通读检查,确保语义连贯、语法正确。13.句意:我不知道她住在哪里,但肯定是附近的某个地方,因为我们总是在同一个公交车站上校车。worked工作;lived居住;went走,去;waited等待。根据"we always got on the school bus at the same bus stop"和上文可知,辛迪和作者一样是一名学生,每天要坐公交车去学校,但作者不知道她具体住在哪里。故选B。14.句意:我一走近卡尔,就怒视他不让他笑。stop停止;start开始;practice练习;enjoy喜欢。根据"I glared (怒视) at Carl"可知,作者怒视卡尔,是为了让他停止发笑。故选A。15.句意:然后,我尽可能大声地说:"别理卡尔!他的父母没能教会他一些礼貌。"sweetly甜美地;softly轻声地;loudly大声地;proudly骄傲地。根据下文"Some of the kids around us laughed after they heard what I had said."可知,作者说这句话时声音很大,所以周围的一些孩子都听到了。故选C。16.句意:辛迪平静而严肃地说:"我不知道为什么每个人都讨厌我。"likes喜欢;supports支持;corrects纠正;hates讨厌。根据下文"No one hates you,"可知,辛迪认为每个人都讨厌她。故选D。17.句意:我开始想,我能不能告诉她,也许是因为她太难闻了。bad不好的;cool酷的;good好的;nice美好的。根据上文"I think it was because she seldom showered, and she kind of smelled bad."可知,大家不和她交朋友,是因为她身上的味道不好。故选A。18.句意:她抬起头来,仔细观察我的脸,好像在看我是在取笑她还是在刻薄。touching触摸;studying研究;beating打败;remembering记得。根据"my face as if checking to see if I was making fun of her or being mean"可知,此处指研究作者脸上的表情,看作者是在取笑她,还是表现出了刻薄。故选B。19.句意:我觉得如果你多洗澡你可能会交到更多的朋友。lessons课;suggestions建议;chances机会;baths洗澡。根据下文"I'm happy to report that Cindy did take more baths from that day on."可知,作者建议辛迪多洗澡。故选D。20.句意:"如果我明天在公共汽车上给你留一个座位,"她问,"你愿意和我坐在一起吗?"save保留,节省;choose选择;book预定;raise筹集。根据"If I ... a seat for you on the bus tomorrow,"可知,此处指在公交车上为作者保留一个座位。故选A。【答案】21.C22.A23.B【知识点】应用文;常见的动物及其生活环境【解析】【分析】本文讲述了2023年度宠物评选活动中四只宠物的情况,以及三位投票者的投票选择依据。【点评】考查信息匹配,注意仔细比对题干描述和各选项宠物的特点,精准找到对应信息。21.根据"a curious pet and it has a kind owner who never stops it from exploring the outdoors."可知,一只有好奇心的宠物,它有一个善良的从来不会阻止它探索室外的主人,选项C"我是一只有好奇心的宠物狗,妈妈说她不阻止我探索室外"符合玛丽的投票。故选C。22.根据"It likes to visit nursing homes in the community and make friends."可知,它喜欢在社区里光顾疗养院和交朋友,选项A"我喜欢光顾疗养院,陪社区的老人们"符合克里斯的投票。故选A。23.根据"a pet that likes speaking to its visitors. It wants people to learn cat language so that they can understand it better."可知一个喜欢与来访者说话的宠物,它想要人们学习猫的语言,目的是他们能更好了解它,选项B"我喜欢与所有来访者说话,我希望他们能学习猫的语言以便能理解我"符合托尼的投票。故选B。【答案】24.A25.C26.C【知识点】记叙文;团队合作与交流;细节理解;推理判断【解析】【导语】本文讲述了彼得因为错失进球而感到沮丧,父亲安慰他,并告诉他足球是团队合作的,胜负并不是全部,学会与队友沟通和从错误中学习才是重要的。【点评】考查阅读理解,注意先明确题目题型(如细节理解题、推理判断题),再带着问题定位原文关键信息,避免通读全文后遗漏细节;对于推理判断题,需结合文本内容合理推导,不能仅凭主观臆断;同时要关注文章主旨,理解作者通过故事传递的核心观点(如本文的团队合作与相互支持),帮助解答需要结合全文情感或主旨的题目。24.细节理解题。根据"It was the worst day of his life. His mind would not stop thinking about what happened only just an hour ago on the school soccer field. How could he have missed scoring that goal"可知是因为他错失了一球,故选A。25.细节理解题。根据"The next day, Peter went to soccer practice with courage rather than fear in his heart."可知彼得带着勇气而不是内心的恐惧去参加足球训练。故选C。26.推理判断题。根据"If you have a good team, you should support each other, besides, winning or losing is only half the game."以及"But I think if we continue to pull together, we're going to win the next one."可知学到了团队中相互支持的重要性,故选C。【答案】27.A28.C29.D【知识点】说明文;人与自然和谐共生;推理判断;段落大意【解析】【分析】本文介绍了自然对人类身心健康的重要性,并通过多项研究和实例说明接触自然能够降低压力、提升幸福感,呼吁人们重视并融入自然环境中。【点评】考查阅读理解,注意先明确文章主旨(本文围绕自然对人体身心健康的益处展开),再针对不同题型(段落大意题、推理判断题等),结合题干定位原文关键信息或进行合理推导;同时关注文中的研究案例、数据及举例,这些是理解"自然与健康关系"的重要支撑,有助于准确解答题目。27.段落大意题。根据"However, humans are spending more time inside and less time outside. ... Many doctors feel that this is a problem in the twenty-first century."可知,人类在室内的时间越来越多,在室外的时间越来越少,许多医生认为这是21世纪的一个问题。即第二段主要谈论了21世纪的一个问题。故选A。28.推理判断题。根据"The virtual touch with nature helped them feel more relaxed. The natural world allows our brains to rest and slow down, and can trigger (触发) positive feelings and a sense of peace."和"In general, they found that healthier people lived near parks."可知,大自然可以帮助人们感到更放松,更健康。故选C。29.推理判断题。根据"In a word, the human being cannot live without nature, and Mother Nature makes us grow stronger."可知,人类离不开自然,大自然使我们变得更加强壮;这句话强调了将自然融入我们日常生活的重要性,表明与自然重新联系可以增强我们的力量,提高我们的幸福感。故选D。【答案】30.D31.C32.D33.C【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文探讨了阅读理解问题的重要性及其潜在解决方法,特别强调了口语训练对提高阅读理解能力的作用。【点评】考查阅读理解,注意先区分阅读问题的不同类型(如文中提到的"解码困难"和"隐性理解困难"),避免混淆核心概念;解答推理判断题时,需结合研究数据(如Charles Hulme团队的分组实验结果)和原文细节综合推导,不能仅凭单一信息下结论;同时要关注文章主旨,理解作者强调"阅读理解重要性"及"口语训练价值"的深层意图,这对解答主旨类题目至关重要。30.细节理解题。根据"The high-achieving readers were known as the birds, and the kids with the most difficulty were the mice."可知,阅读上困难最多的被称为"mice (老鼠)"。故选D。31.词句猜测题。根据"These kids read correctly and fluently from the page—they might even be birds—but they don't understand most words from their mouths."可知,这些孩子正确而流利地从书页上阅读,但他们不理解他们嘴里说出来的大多数单词,即他们的阅读能力也很差,但这个问题通常不被注意到;"invisible"表示"看不见的,被忽视的"。故选C。32.推理判断题。根据"All three groups showed improvements in comprehension soon after the training, but those trained only in spoken language showed great improvements into the following year—much more than the others. What's more, the improvements from the spoken language training and the less improvements from a combined(融合的)way appeared to come from improvements in vocabulary"可知,所有三组在训练后不久阅读理解能力都有所提高,但仅接受口语训练的那组在接下来的一年里有很大的进步,比其他组要大得多,而且口语训练带来的进步和融合训练带来的较少进步似乎都来自词汇量的提高,由此可推知口语训练能提高阅读理解能力,和选项D相对应,故选D。33.文章大意题。通读全文可知,作者讨论了不同类型的阅读问题,特别是那些不容易被发现的阅读理解问题。同时,作者引用了Charles Hulme及其团队的研究,强调了口语训练对提高阅读理解能力的重要性。这些信息表明,作者希望引起读者对阅读理解问题的关注,并认识到解决这些问题的方法不仅仅限于传统的阅读训练,还包括口语训练。故选C。【答案】34.You can decide where you go and what you eat.35.Travelling alone.36.Communicating with the local people.37.Because there's research to be done, flights to be booked and choices to be made.38.I prefer to travel with friends. Because I won't feel lonely all the way and they can help me take photos. (答案不唯一)【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解【解析】【分析】本文讨论了独自旅行和与朋友一起旅行的优缺点。【点评】本题考查任务型阅读,注意先明确题目类型(如细节提取、开放性观点表达) ,前4题需带着问题到原文中精准定位关键信息(如第3题找"the most interesting part"对应的"communicating with the local people"),直接提炼答案,避免信息遗漏;第5题开放性题目需结合文章中两种旅行方式的优势(如独自旅行的自主性、结伴旅行的安全性)作答,不能脱离文本随意发挥;同时要注意答题语言的简洁性和准确性,符合任务型阅读"简洁提取、规范表达"的核心要求。34.细节理解题。根据"One of the greatest things about travelling alone is that you can decide where you go and what you eat."可知,独自旅行时你可以决定去哪里和吃什么。故填You can decide where you go and what you eat.35.细节理解题。根据"Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength you didn't know you had."可知,独自旅行可以帮助你发现自己的内在力量。故填Travelling alone.36.细节理解题。根据"When you travel in a one-person team, this can give you a chance to enjoy communicating with the local people, that is, the most interesting part of the travelling."可知,与当地人交流,这是旅行中最有趣的部分。故填Communicating with the local people.37.细节理解题。根据"In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made."可知,通过旅行来更多地了解世界并不容易,因为有研究要做,有机票要订,有选择要做。故填Because there's research to be done, flights to be booked and choices to be made.38.开放性试题。需结合文章中"独自旅行"或"与朋友旅行"的优势,给出合理理由即可。若选择"与朋友旅行":可参考文中"能分担旅行事务(如订机票、做攻略)""更有安全感"等优势作答,故答案为I prefer to travel with friends. Because we can share the work of planning the trip (like booking flights) and support each other if we get into trouble, which makes the journey less tiring.(答案不唯一,合理即可)39.【答案】例文Changes in BeijingIn my opinion, there are a lot of changes in Beijing. I think the biggest one is transport. Now transport has become more and more convenient. We can take the bus, taxi, or underground. We can also ride shared bikes. So for many people, life is much easier today because of the change in transport. Besides, people's choices for transport have also changed. More and more people would like to take the public transport, because it's good for our environment. That's why I think transport can be the biggest change in Beijing.I hope my ideas can be taken. Thanks!【知识点】命题作文;应用文;家乡和社会变迁【解析】【分析】这是一篇应用文作文。本文要求以"Changes in Beijing"为题,以李华的身份给学校公众号留言,推荐北京最大的变化并说明推荐理由。写作时主要运用一般现在时,需围绕提示问题,结合提示词语,清晰介绍变化内容并阐述合理理由,注意语言连贯、逻辑清晰,符合留言的应用文体裁要求。【点评】例文结构清晰,先点明北京变化众多,着重介绍交通方面的变化,如交通方式的多样化(公交、出租车、地铁、共享单车)、人们出行选择的转变及对生活和环境的积极影响,最后说明推荐交通变化的原因。文中运用"more and more convenient""take the public transport"等短语,使内容丰富且表达准确,很好地完成了留言推荐的任务。1 / 1北京市第二中学教育集团2024-2025学年八年级上学期期中英语试题一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1.(2024八上·东城期中)Guangzhou is a beautiful city ________ the south of China.A.on B.in C.at D.over【答案】B【知识点】方位介词at, in的用法比较【解析】【分析】句意:广州是中国南部的一座美丽城市。on在……之上(表示接壤);in在……之内(表示在某个范围内部);at在(表示具体地点);over在……上方(表示垂直上方)。根据"Guangzhou"(广州)和"the south of China"(中国南部)的地理关系,广州属于中国领土范围内部,"in"用于表示在某个大区域内部,符合语境。故选B。【点评】本题考查方位介词的辨析,涉及"in/on/at/over"在表示地理位置时的用法差异。注意:需明确不同方位介词的语义和使用场景,"in"表示在范围内部,"on"表示接壤,"at"表示具体小地点,"over"表示垂直上方,结合地理归属关系选择合适的介词。2.(2024八上·东城期中)—I 'm tired out after three-day work day and night.—_____ relax yourself Go out and enjoy the natural beauty.A.Why not B.Why don't C.What about D.Shall we【答案】A【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:— 经过三天日夜工作,我累坏了。— 为什么不放松一下你自己呢?出去欣赏自然美景吧。Why not 为什么不;Why don't 为什么不;What about ……怎么样;Shall we 我们……好吗。根据答句中"relax yourself"是动词原形,"Why not + 动词原形""Why don't you + 动词原形""What about + 动名词""Shall we + 动词原形(主语为we)",此处空格后是动词原形且主语是"you","Why not"符合结构要求。故选A。【点评】考查提建议的句型结构,注意区分"Why not""Why don't""What about""Shall we"后接的不同形式以及适用的语境。3.(2024八上·东城期中)—________ the population of the small city —It's about 1.43 million.A.How many B.How much C.How's D.What's【答案】D【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:— 这个小城市的人口是多少?— 大约143万。How many多少(修饰可数名词复数);How much多少(修饰不可数名词);How's是怎样;What's是什么。根据询问人口的固定句型"What's the population of...(……的人口是多少)"可知,此处用"What's"符合结构要求。故选D。【点评】考查询问人口的固定句型,注意区分不同疑问词的用法以及询问人口的正确表达方式。4.(2024八上·东城期中)Listening is just as ______ as speaking in language learning.A.important B.more importantC.most important D.the most important【答案】A【知识点】同级比较【解析】【分析】 as……as,和……一样,用于同级比较,前一个as后面接形容词或者副词原形,故选A。【点评】英语中用于对比的句式结构比较固定,学习中应该熟记这些句式,答题中根据语境及比较范围确定合适句式。5.(2024八上·东城期中)—What do you know about the football game yesterday —Class Three ________ Class Two and ________ the final match.A.won; beat B.beat; beat C.beat; won D.won; won【答案】C【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:— 关于昨天的足球赛你知道些什么?— 三班打败了二班,赢得了决赛。win赢得(比赛、奖项等);beat打败(对手、团队等)。根据"Class Two"是对手,第一空用"beat";"the final match"是比赛,第二空用"won",结合时态为一般过去时,可知"beat; won"符合语境。故选C。【点评】考查动词"win"和"beat"的词义辨析,注意它们的宾语搭配以及一般过去时的正确形式。6.(2024八上·东城期中)The ________ news makes him ________.A.excited; exciting B.exciting; excitedC.excited; excited D.exciting; exciting【答案】B【知识点】形容词辨析【解析】【分析】句意:这个令人兴奋的新闻让他感到兴奋。excited感到兴奋的,修饰人;exciting老人兴奋的,修饰物。news新闻,指的是物,所以用exciting;him指的是人,所以用excited,故选B。【点评】考查形容词辨析,首先识记excited和exciting区别,然后根据关键词news和him确定形容词。7.(2024八上·东城期中)—Tim _______ the guitar very well in the School Talent Show yesterday.—I think so. He practises ________ it every day.A.plays; play B.played; playingC.played; to play D.play; playing【答案】B【知识点】动名词;一般过去时;宾语【解析】【分析】句意:——蒂姆昨天在学校才艺表演中弹吉他弹得非常好。——我也这么认为。他每天都练习弹吉他。play弹奏;plays弹奏(第三人称单数形式);played弹奏(过去式);playing弹奏(动名词/现在分词形式);to play 弹奏(动词不定式)。根据"yesterday"可知第一空用一般过去时,填"played";"practise doing sth.(练习做某事)"是固定搭配,第二空填"playing",因此"played; playing"符合要求。故选B。【点评】考查动词的时态和非谓语动词,注意一般过去时的时间标志词以及"practise doing sth."的固定用法。8.(2024八上·东城期中)I wanted to see the Beiing Opera, so Lingling offered ________ me there.A.take B.takes C.taking D.to take【答案】D【知识点】固定搭配;动词不定式;宾语【解析】【分析】句意:我想看京剧,所以玲玲主动提出带我去那里。take带;takes带(第三人称单数形式);taking带(动名词/现在分词形式);to take带(动词不定式)。根据"offer to do sth.(主动提出做某事)"的固定搭配可知,此处用"to take"符合结构要求。故选D。【分析】考查非谓语动词,注意"offer to do sth."这一固定搭配的用法。9.(2024八上·东城期中) Jim is the tallest in the class and Tony is only a bit shorter than Jim. Tony is ____ in the class.A.two tallest B.the two tallestC.the second tallest D.second tallest【答案】C【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;序数词+形容词最高级【解析】【分析】句意:吉姆是班上最高的,托尼只比吉姆矮一点。托尼是第二高的。根据 Jim is the tallest in the class and Tony is only a bit shorter than Jim. 吉姆是班上最高的,托尼只比吉姆矮一点,可知托尼是第二高的,应用定冠词the+序数词second+形容词tall的最高级tallest"最高的",表示"第二高的"。故选C。【点评】考查序数词+最高级。注意熟记the+序数词+形容词最高级"在某个范围内第几……的"。10.(2024八上·东城期中)All of us helped to clean up the classroom ________ Eric. He had a bad cold.A.besides B.against C.except D.with【答案】C【知识点】表示“除……之外”的介词【解析】【分析】句意:我们所有人都帮忙打扫教室,除了埃里克。他得了重感冒。besides除……之外(还包括);against反对;靠着;except除……之外(不包括);with和……一起;带有。根据"He had a bad cold."可知埃里克没参与打扫,是被排除在外的,"except"符合语境。故选C。【点评】考查介词词义辨析,注意区分"besides"和"except"在"排除是否包含在内"上的语义差异。11.(2024八上·东城期中)The ________ you are, the ________ you'll finish the work.A.more carefully; better B.more careful; easierC.more careful; better D.more carefully; easier【答案】C【知识点】“the+形容词比较级, the+形容词比较级”表示越……(就)越……【解析】【分析】句意:你越仔细,就会把工作完成得越好。more carefully更仔细地(副词比较级);more careful更仔细的(形容词比较级);better更好地/更好的(副词/形容词比较级);easier更容易的(形容词比较级)。根据"the + 比较级,the + 比较级"结构,第一空在系动词"are"后需用形容词比较级"more careful",第二空修饰动词"finish"需用副词比较级"better",因此"more careful; better"符合要求。故选C。【点评】考查"the + 比较级,the + 比较级"结构以及形容词和副词比较级的用法,注意区分形容词和副词在句子中的语法功能。12.(2024八上·东城期中)—Do you know how old our English teacher is —________ . She looks very young.A.No idea B.Don't worry C.Never mind D.Pretty good【答案】A【知识点】表达态度【解析】【分析】句意:—你知道我们的英语老师多大了吗?—不知道。她看起来很年轻。No idea不知道;Don't worry别担心;Never mind没关系;Pretty good相当好。根据"She looks very young."可知回答者不知道老师的年龄,"No idea"符合语境。故选A。【点评】考查日常交际用语辨析,注意不同短语在语境中的含义和用法。二、阅读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(2024八上·东城期中)The Girl No One Talked toLast year there was a girl at our school who hardly anyone talked to. I think it was because she seldom showered, and she kind of smelled bad. Her name was Cindy Lindbergh. I didn't know exactly where she 13. , but it must have been somewhere in the neighborhood because we always got on the school bus at the same bus stop.One day, I was walking up to the bus stop and I saw Carl making fun of her. I couldn't hear what he was saying, but I saw how sad it made Cindy. As soon as I got close enough, I glared (怒视) at Carl to make him 14. laughing. But it didn't work. So I walked over and stood closer to Cindy to make sure she wouldn't feel quite so bad. It was just one of those times when you just knew someone needed someone to be a friend.I didn't think she'd say anything, but she did. Her eyes peeked up from staring at the ground and whispered, "Hi"."Hi," I said. Then as 15. as I could, I said, "Don't pay any attention to Carl! His parents have been unsuccessful in teaching him some manners."Some of the kids around us laughed after they heard what I had said. By now everyone there was talking with a friend. Quietly, and with a serious look on her face, Cindy said, "I don't know why everyone 16. me."I was surprised at her words. "No one hates you," I told her."Then why don't I have any friends " she asked.I thought for a moment. "Well," I began, wondering if I could tell her that maybe it was because she smelled so 17. , "I think you're smart, and you dress okay, and...""So then, what is it " she asked."Maybe it's because you..." I paused because I almost said "stink"(发出臭味) but instead, "don't smell so good."She looked up, 18. my face as if checking to see if I was making fun of her or being mean. I guess she decided I wasn't. She nodded. I added, "I think you'd probably make more friends if you took more 19. ." She looked away. I worried that I might have gone too far.Turning back to face me, Cindy took a deep breath and said, "Thank you." I was so relieved, and the next moment the bus arrived, and all the kids started getting on."If I 20. a seat for you on the bus tomorrow," she asked, "will you sit with me ""Sure," I said.I'm happy to report that Cindy did take more baths from that day on. And it wasn't too long before she started to make friends at school. I was one of them.13.A.worked B.lived C.went D.waited14.A.stop B.start C.practice D.enjoy15.A.sweetly B.softly C.loudly D.proudly16.A.likes B.supports C.corrects D.hates17.A.bad B.cool C.good D.nice18.A.touching B.studying C.beating D.remembering19.A.lessons B.suggestions C.chances D.baths20.A.save B.choose C.book D.raise【答案】13.B;14.A;15.C;16.D;17.A;18.B;19.D;20.A【知识点】记叙文;人际关系与交往【解析】【分析】本文讲述了作者在看到同学辛迪被嘲笑后,主动与她交流并建议改进个人卫生。最终,辛迪改善了自己的情况,并逐渐交到了朋友,两人也成为了朋友。【点评】考查完形填空,注意先通读全文,把握故事主线(本文围绕作者帮助Cindy、改善其人际关系展开),避免孤立看空;解题时需紧扣上下文逻辑,如第7空结合后文"Cindy did take more baths"可确定答案为"baths",第8空根据"will you sit with me"可推断是"save a seat"(留座位);同时关注词汇搭配与情感基调,如第3空作者为帮Cindy解围,需"loudly"(大声地)说话,符合当时主动维护他人的语境,避免脱离情节选"softly"等;最后代入答案通读检查,确保语义连贯、语法正确。13.句意:我不知道她住在哪里,但肯定是附近的某个地方,因为我们总是在同一个公交车站上校车。worked工作;lived居住;went走,去;waited等待。根据"we always got on the school bus at the same bus stop"和上文可知,辛迪和作者一样是一名学生,每天要坐公交车去学校,但作者不知道她具体住在哪里。故选B。14.句意:我一走近卡尔,就怒视他不让他笑。stop停止;start开始;practice练习;enjoy喜欢。根据"I glared (怒视) at Carl"可知,作者怒视卡尔,是为了让他停止发笑。故选A。15.句意:然后,我尽可能大声地说:"别理卡尔!他的父母没能教会他一些礼貌。"sweetly甜美地;softly轻声地;loudly大声地;proudly骄傲地。根据下文"Some of the kids around us laughed after they heard what I had said."可知,作者说这句话时声音很大,所以周围的一些孩子都听到了。故选C。16.句意:辛迪平静而严肃地说:"我不知道为什么每个人都讨厌我。"likes喜欢;supports支持;corrects纠正;hates讨厌。根据下文"No one hates you,"可知,辛迪认为每个人都讨厌她。故选D。17.句意:我开始想,我能不能告诉她,也许是因为她太难闻了。bad不好的;cool酷的;good好的;nice美好的。根据上文"I think it was because she seldom showered, and she kind of smelled bad."可知,大家不和她交朋友,是因为她身上的味道不好。故选A。18.句意:她抬起头来,仔细观察我的脸,好像在看我是在取笑她还是在刻薄。touching触摸;studying研究;beating打败;remembering记得。根据"my face as if checking to see if I was making fun of her or being mean"可知,此处指研究作者脸上的表情,看作者是在取笑她,还是表现出了刻薄。故选B。19.句意:我觉得如果你多洗澡你可能会交到更多的朋友。lessons课;suggestions建议;chances机会;baths洗澡。根据下文"I'm happy to report that Cindy did take more baths from that day on."可知,作者建议辛迪多洗澡。故选D。20.句意:"如果我明天在公共汽车上给你留一个座位,"她问,"你愿意和我坐在一起吗?"save保留,节省;choose选择;book预定;raise筹集。根据"If I ... a seat for you on the bus tomorrow,"可知,此处指在公交车上为作者保留一个座位。故选A。三、A(2024八上·东城期中)Vote for the 2023 Pet of the Year!Come and vote (投票) for your favorite pet. Cast your vote for the 2023 Buzz Magazines Pet of the Year.A Charlotte, age 9 months Good day! My name is Charlotte. I like to visit nursing homes and spend time with the elders of our community. They are always so kind, and it makes my heart happy to make them smile. I love making new friends, human and animal alike, and hope one day I will meet you somewhere. B Squeaky, age 14 Hey everybody! I'm Squeaky. I like speaking to all my visitors. Whether the humans are big or small, I have something to say to them. I wish they would learn cat language so they could understand me! I used to love to catch small birds and other animals. Now that I am older, I just wait for my dinner by the back door.C Pika, age 7 months Hey there! I'm Pika. To make sure all eyes are on me, I meow(喵喵), meow, and meow some more. Some would call me a drama queen. I enjoy exploring the garden which is a mystery for me. I am a curious cat, and mom says she won't stop me from exploring the outdoors. D Charlie, age 8 Hi there! My name is Charlie. My mom saved me when I was only 5 weeks old! I love to run after my dog sister Lily, and race through the house. My second favorite activity is walking. You can find me walking the neighborhood with my mom and barking (叫) at all of the cars, just to let them know who's in charge.21. I'm going to vote for a curious pet and it has a kind owner who never stops it from exploring the outdoors.22. I am moved by a lovely pet. It likes to visit nursing homes in the community and make friends. I'm going to vote for it!23. I'm voting for a pet that likes speaking to its visitors. It wants people to learn cat language so that they can understand it better.【答案】21.C22.A23.B【知识点】应用文;常见的动物及其生活环境【解析】【分析】本文讲述了2023年度宠物评选活动中四只宠物的情况,以及三位投票者的投票选择依据。【点评】考查信息匹配,注意仔细比对题干描述和各选项宠物的特点,精准找到对应信息。21.根据"a curious pet and it has a kind owner who never stops it from exploring the outdoors."可知,一只有好奇心的宠物,它有一个善良的从来不会阻止它探索室外的主人,选项C"我是一只有好奇心的宠物狗,妈妈说她不阻止我探索室外"符合玛丽的投票。故选C。22.根据"It likes to visit nursing homes in the community and make friends."可知,它喜欢在社区里光顾疗养院和交朋友,选项A"我喜欢光顾疗养院,陪社区的老人们"符合克里斯的投票。故选A。23.根据"a pet that likes speaking to its visitors. It wants people to learn cat language so that they can understand it better."可知一个喜欢与来访者说话的宠物,它想要人们学习猫的语言,目的是他们能更好了解它,选项B"我喜欢与所有来访者说话,我希望他们能学习猫的语言以便能理解我"符合托尼的投票。故选B。四、B(2024八上·东城期中)The Winning TeamPeter kept his eyes on the ground. He felt like there was a heavy weight on his shoulders as he walked home alone. It was the worst day of his life. His mind would not stop thinking about what happened only just an hour ago on the school soccer field. How could he have missed scoring that goal He had let his whole team down. His stupid mistake made him angry. His team had lost the game because of him. He was really worried that his coach might kick him off the team.As soon as he walked through the door, his father asked, "What's wrong, son " Peter's feelings were written all over his face. "I lost the game," Peter replied. Then he went into his room without another word. Ten minutes later, Peter heard his father knocking on his bedroom door. He opened the door to let him in."Look, Peter. I don't know what happened. But whatever it was, don't be too hard on yourself.""I lost the game, Dad. I failed my team. They'll probably never let me play again.""Soccer is about team effort. You're not the only reason your team lost. If you have a good team, you should support each other, besides, winning or losing is only half the game. The other half is learning how to communicate with your teammates and learning from your mistakes."Peter didn't say anything, but what his father said made him think carefully.The next day, Peter went to soccer practice with courage rather than fear in his heart. "Hey, guys," he said to his teammates. "I'm really sorry about yesterday. We were so close to winning that game. But I think if we continue to pull together, we're going to win the next one."To his surprise and relief, his teammates all nodded in agreement."Yeah," they said, "don't worry about it. It's never just one person's fault. We should think about how we can do better next time."Peter smiled. It made him feel lucky to know that he was on a winning team.24.It was the worst day for Peter because ________.A.he missed scoring a goal B.his team made a stupid mistakeC.his teammates made him angry D.his coach kicked him off the team25.After talking with his father, Peter ________.A.went to say sorry to his coachB.told his teammates about his planC.went to soccer practice with courageD.trained his teammates to win the next game26.From his experience, Peter learned about ________.A.the effect of losing a soccer gameB.the value of winning a soccer gameC.the importance of supporting each other in a teamD.the benefit of getting on well with the teammates【答案】24.A25.C26.C【知识点】记叙文;团队合作与交流;细节理解;推理判断【解析】【导语】本文讲述了彼得因为错失进球而感到沮丧,父亲安慰他,并告诉他足球是团队合作的,胜负并不是全部,学会与队友沟通和从错误中学习才是重要的。【点评】考查阅读理解,注意先明确题目题型(如细节理解题、推理判断题),再带着问题定位原文关键信息,避免通读全文后遗漏细节;对于推理判断题,需结合文本内容合理推导,不能仅凭主观臆断;同时要关注文章主旨,理解作者通过故事传递的核心观点(如本文的团队合作与相互支持),帮助解答需要结合全文情感或主旨的题目。24.细节理解题。根据"It was the worst day of his life. His mind would not stop thinking about what happened only just an hour ago on the school soccer field. How could he have missed scoring that goal"可知是因为他错失了一球,故选A。25.细节理解题。根据"The next day, Peter went to soccer practice with courage rather than fear in his heart."可知彼得带着勇气而不是内心的恐惧去参加足球训练。故选C。26.推理判断题。根据"If you have a good team, you should support each other, besides, winning or losing is only half the game."以及"But I think if we continue to pull together, we're going to win the next one."可知学到了团队中相互支持的重要性,故选C。五、C(2024八上·东城期中)How do you feel about nature After spending hours indoors, do you feel better when you visit your local park I believe the answer must be "YES". We should walk into nature so that we can enjoy the natural beauties around.Most people think that nature is good for our bodies and brains. However, humans are spending more time inside and less time outside. For example, the number of visitors to Canada's national parks is getting lower every year. And in countries such as the USA, only 10% of teenagers spend time outside every day. Many doctors feel that this is a problem in the twenty-first century.As a result, some doctors are studying the connection between nature and health: one example of this is the work of Dr. Matilda in Sweden. The doctor gave people a math test. During the test, their heart rates (心率) were fast. After the test, one group of people sat in a 3D-virtual-reality (虚拟现实) room for fifteen minutes with pictures and sounds of nature. Their heart rates were slower than people's in the other group.The virtual touch with nature helped them feel more relaxed. The natural world allows our brains to rest and slow down, and can trigger (触发) positive feelings and a sense of peace. Being in nature can leave us feeling happier and less stressed. Another good example of how nature is good for health comes from Canada. In Toronto, researchers studied 31,000 people living in the city. In general, they found that healthier people lived near parks.Because of studies like these, some countries and cities want nature to be part of people's everyday life. In Dubai, for example, there are plans for a new shopping mall with a large garden so shoppers can relax outside with trees, plants and water. And South Korea is another good example: it has new forests near its cities and around 13 million people visit these forests every year. Being close to nature has been thought to be necessary for brain development in children. In Switzerland, "forest schools" are popular. Schoolchildren study their subjects in the forests and do lots of exercise outside. So after building cities for so long, perhaps it's now time to start rebuilding nature.Nature holds a special kind of energy; it is pure and wild and spirit-renewing. In a word, the human being cannot live without nature, and Mother Nature makes us grow stronger.27.What does Paragraph 2 mainly talk about A.A problem in the 21st century. B.How much time we spend outdoors.C.Visiting your local parks. D.Feeling about nature.28.What do the results of the studies chow A.More and more Canadians will live near parks.B.The math test is difficult and makes people nervous.C.Nature can help people feel more relaxed and be healthier.D.People's heart rates get slower in a 3D virtual reality room.29.What can we learn from the last sentence of the passage A.Nature is more important than cities.B.Country life is healthier than city life.C.People have lived in the cities for so longD.Nature should be part of people's daily life.【答案】27.A28.C29.D【知识点】说明文;人与自然和谐共生;推理判断;段落大意【解析】【分析】本文介绍了自然对人类身心健康的重要性,并通过多项研究和实例说明接触自然能够降低压力、提升幸福感,呼吁人们重视并融入自然环境中。【点评】考查阅读理解,注意先明确文章主旨(本文围绕自然对人体身心健康的益处展开),再针对不同题型(段落大意题、推理判断题等),结合题干定位原文关键信息或进行合理推导;同时关注文中的研究案例、数据及举例,这些是理解"自然与健康关系"的重要支撑,有助于准确解答题目。27.段落大意题。根据"However, humans are spending more time inside and less time outside. ... Many doctors feel that this is a problem in the twenty-first century."可知,人类在室内的时间越来越多,在室外的时间越来越少,许多医生认为这是21世纪的一个问题。即第二段主要谈论了21世纪的一个问题。故选A。28.推理判断题。根据"The virtual touch with nature helped them feel more relaxed. The natural world allows our brains to rest and slow down, and can trigger (触发) positive feelings and a sense of peace."和"In general, they found that healthier people lived near parks."可知,大自然可以帮助人们感到更放松,更健康。故选C。29.推理判断题。根据"In a word, the human being cannot live without nature, and Mother Nature makes us grow stronger."可知,人类离不开自然,大自然使我们变得更加强壮;这句话强调了将自然融入我们日常生活的重要性,表明与自然重新联系可以增强我们的力量,提高我们的幸福感。故选D。六、D(2024八上·东城期中)When I was in school, our classes were always divided (划分) into smaller groups for reading guidance. These reading groups were named after animals. The high-achieving readers were known as the birds, and the kids with the most difficulty were the mice.I was a bird, and my best friend Bobby was a mouse. I can still remember how uncomfortable it was to hear Bobby read sentences out and he could only read a few words in the sentence.This is how we usually think of a reading "problem"—the inability to decode (解码) symbols and change them into spoken language. Kids with this problem are hard to miss. But there may be many other kids in the classroom who are also poor readers, but in a very different way that's often invisible. These kids read correctly and fluently from the page—they might even be birds—but they don't understand most words from their mouths.Charles Hulme and his team of York University have been exploring this hidden reading problem, and they've come to believe that it may be at its heart a spoken language problem.In one study, they found 8-and 9-year-old children who had reading comprehension (理解) problems. Then, some got help in reading and understanding written text, and others got only help with spoken language and still others got a mix of both. They all got 90 minutes of help every week for 20 weeks, after which their skills were tested. They were also tested again almost a year later, to see if any improvements existed.All three groups showed improvements in comprehension soon after the training, but those trained only in spoken language showed great improvements into the following year—much more than the others. What's more, the improvements from the spoken language training and the less improvements from a combined (融合的) way appeared to come from improvements in vocabulary. In other words, the spoken language training seems to have resulted in a generalized (全面的) improvement in the kids' ability to understand language.Reading comprehension is important for success in life, more than ever in history. Reading difficulties create educational difficulties, which in turn lead to social and economic disadvantage, including joblessness. Kids won't be asked to read out loud in the real world, but they will be expected to know what they've read.30.________ are called "mice" in the writer's class.A.Students who like animals B.Students who have good scoresC.Students who are in small groups D.Students who do worst in reading31.What does the underlined word "invisible" probably mean A.Incomplete. B.Dishonest. C.Unnoticeable. D.Abnormal.32.What does the result of Charles Hulme's research tell us A.Scientists should observe long-term influence.B.A hidden reading disability have been explored.C.Reading difficulties create educational difficulties.D.Speaking training improves comprehensive ability.33.Why does the writer write the passage A.To divide the readers into different reading levels.B.To spread the studies about the students with reading difficulties.C.To make us give more concern on the problem of reading comprehension.D.To make students train hard to solve the reading comprehension problem.【答案】30.D31.C32.D33.C【知识点】教育类;说明文;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】本文探讨了阅读理解问题的重要性及其潜在解决方法,特别强调了口语训练对提高阅读理解能力的作用。【点评】考查阅读理解,注意先区分阅读问题的不同类型(如文中提到的"解码困难"和"隐性理解困难"),避免混淆核心概念;解答推理判断题时,需结合研究数据(如Charles Hulme团队的分组实验结果)和原文细节综合推导,不能仅凭单一信息下结论;同时要关注文章主旨,理解作者强调"阅读理解重要性"及"口语训练价值"的深层意图,这对解答主旨类题目至关重要。30.细节理解题。根据"The high-achieving readers were known as the birds, and the kids with the most difficulty were the mice."可知,阅读上困难最多的被称为"mice (老鼠)"。故选D。31.词句猜测题。根据"These kids read correctly and fluently from the page—they might even be birds—but they don't understand most words from their mouths."可知,这些孩子正确而流利地从书页上阅读,但他们不理解他们嘴里说出来的大多数单词,即他们的阅读能力也很差,但这个问题通常不被注意到;"invisible"表示"看不见的,被忽视的"。故选C。32.推理判断题。根据"All three groups showed improvements in comprehension soon after the training, but those trained only in spoken language showed great improvements into the following year—much more than the others. What's more, the improvements from the spoken language training and the less improvements from a combined(融合的)way appeared to come from improvements in vocabulary"可知,所有三组在训练后不久阅读理解能力都有所提高,但仅接受口语训练的那组在接下来的一年里有很大的进步,比其他组要大得多,而且口语训练带来的进步和融合训练带来的较少进步似乎都来自词汇量的提高,由此可推知口语训练能提高阅读理解能力,和选项D相对应,故选D。33.文章大意题。通读全文可知,作者讨论了不同类型的阅读问题,特别是那些不容易被发现的阅读理解问题。同时,作者引用了Charles Hulme及其团队的研究,强调了口语训练对提高阅读理解能力的重要性。这些信息表明,作者希望引起读者对阅读理解问题的关注,并认识到解决这些问题的方法不仅仅限于传统的阅读训练,还包括口语训练。故选C。七、(每小题2分,共10分)(2024八上·东城期中)阅读表达Do you like to travel alone Or do you think it's better to travel with friends If you're still deciding, please read on. I will explain the advantages of both ways.One of the greatest things about travelling alone is that you can decide where you go and what you eat. You'll be surprised at what you discover about yourself without any influence.Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength you didn't know you had. Besides, it also gives you time to think, learn and grow. When your eyes are wide open, you'll get a whole new outlook on the world.It's easy to think that travelling alone is lonely. Although that may sometimes be true, you're hardly ever alone. When you travel in a one-person team, this can give you a chance to enjoy communicating with the local people, that is, the most interesting part of the travelling.In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made. One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process, even if it's just someone who will wait with your bag when you go to the bathroom.Just as your mother always says, it's true that travelling with others can give you a sense of safety, especially if you're new to travel. You know that if you get lost or have your wallet stolen, there's someone to hold your hand when you try to explain your situation in a foreign police station. There's no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or team up with friends, it is up to you.34.What can you decide when you travel alone 35.What helps you discover your inner strength 36.According to the writer, what is the most interesting part of traveling in the one-person team 37.Why isn't it easy to know more about the world by traveling 38.Do you prefer to travel alone or travel with friends Why (Please give two reasons). 【答案】34.You can decide where you go and what you eat.35.Travelling alone.36.Communicating with the local people.37.Because there's research to be done, flights to be booked and choices to be made.38.I prefer to travel with friends. Because I won't feel lonely all the way and they can help me take photos. (答案不唯一)【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解【解析】【分析】本文讨论了独自旅行和与朋友一起旅行的优缺点。【点评】本题考查任务型阅读,注意先明确题目类型(如细节提取、开放性观点表达) ,前4题需带着问题到原文中精准定位关键信息(如第3题找"the most interesting part"对应的"communicating with the local people"),直接提炼答案,避免信息遗漏;第5题开放性题目需结合文章中两种旅行方式的优势(如独自旅行的自主性、结伴旅行的安全性)作答,不能脱离文本随意发挥;同时要注意答题语言的简洁性和准确性,符合任务型阅读"简洁提取、规范表达"的核心要求。34.细节理解题。根据"One of the greatest things about travelling alone is that you can decide where you go and what you eat."可知,独自旅行时你可以决定去哪里和吃什么。故填You can decide where you go and what you eat.35.细节理解题。根据"Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength you didn't know you had."可知,独自旅行可以帮助你发现自己的内在力量。故填Travelling alone.36.细节理解题。根据"When you travel in a one-person team, this can give you a chance to enjoy communicating with the local people, that is, the most interesting part of the travelling."可知,与当地人交流,这是旅行中最有趣的部分。故填Communicating with the local people.37.细节理解题。根据"In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made."可知,通过旅行来更多地了解世界并不容易,因为有研究要做,有机票要订,有选择要做。故填Because there's research to be done, flights to be booked and choices to be made.38.开放性试题。需结合文章中"独自旅行"或"与朋友旅行"的优势,给出合理理由即可。若选择"与朋友旅行":可参考文中"能分担旅行事务(如订机票、做攻略)""更有安全感"等优势作答,故答案为I prefer to travel with friends. Because we can share the work of planning the trip (like booking flights) and support each other if we get into trouble, which makes the journey less tiring.(答案不唯一,合理即可)八、书面表达(共10分)39.(2024八上·东城期中)根据中英文提示,写出意思连贯、符合逻辑、不少于50词的短文。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。北京是一座蕴含着丰富传统文化的城市,也是一座现代化的城市,它每天都发生着喜人的变化。假如你是李华,你校公众号计划做关于北京变化的系列推送,现就"Changes in Beijing"这一话题在校内收集素材。请你用英语给公众号留言,推荐一个你眼中北京最大的变化,对其作简要介绍并说明推荐理由。提示词语:environment, transport (交通), comfortable, travel, shared bikes...提示问题:What is the biggest change that you discovered in Beijing Why do you think it can be the biggest change Changes in BeijingIn my opinion, there are a lot of changes in Beijing.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope my ideas can be taken. Thanks!【答案】例文Changes in BeijingIn my opinion, there are a lot of changes in Beijing. I think the biggest one is transport. Now transport has become more and more convenient. We can take the bus, taxi, or underground. We can also ride shared bikes. So for many people, life is much easier today because of the change in transport. Besides, people's choices for transport have also changed. More and more people would like to take the public transport, because it's good for our environment. That's why I think transport can be the biggest change in Beijing.I hope my ideas can be taken. Thanks!【知识点】命题作文;应用文;家乡和社会变迁【解析】【分析】这是一篇应用文作文。本文要求以"Changes in Beijing"为题,以李华的身份给学校公众号留言,推荐北京最大的变化并说明推荐理由。写作时主要运用一般现在时,需围绕提示问题,结合提示词语,清晰介绍变化内容并阐述合理理由,注意语言连贯、逻辑清晰,符合留言的应用文体裁要求。【点评】例文结构清晰,先点明北京变化众多,着重介绍交通方面的变化,如交通方式的多样化(公交、出租车、地铁、共享单车)、人们出行选择的转变及对生活和环境的积极影响,最后说明推荐交通变化的原因。文中运用"more and more convenient""take the public transport"等短语,使内容丰富且表达准确,很好地完成了留言推荐的任务。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 北京市第二中学教育集团2024-2025学年八年级上学期期中英语试题(学生版).docx 北京市第二中学教育集团2024-2025学年八年级上学期期中英语试题(教师版).docx