【精品解析】吉林省长春市德惠市第三中学2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市德惠市第三中学2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题

资源简介

吉林省长春市德惠市第三中学2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、从每小题选给选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024九上·德惠期末)The ________ of this activity is to raise money for a new hospital.
A.culture B.tradition C.notice D.purpose
【答案】D
【知识点】不可数名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:这项活动的目的是为一家新医院筹款。culture,文化,名词;tradition,传统,名词;notice,通知,名词;purpose,目的,名词。结合语句 "The … of this activity is to raise money for a new hospital." 可知,"为新医院筹款" 是活动要达成的目标,即 "活动的目的","purpose" 符合语境;其他选项与 "活动要筹款" 的目标无关,故答案为 D。
【点评】考查名词词义辨析。解题需结合 "活动为医院筹款" 的核心目标,匹配能表达 "活动目标" 的名词,明确各选项的核心语义及适用场景。
2.(2024九上·德惠期末)China has ________ table tennis team in the world. They have won many prizes for our country.
A.better B.the best C.worse D.the worst
【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】句意:中国拥有世界上最好的乒乓球队。他们为我们国家赢得了许多奖项。better,更好的,形容词比较级;the best,最好的,形容词最高级;worse,更差的,形容词比较级;the worst,最差的,形容词最高级。结合语句 "China has … table tennis team in the world. They have won many prizes for our country." 可知,"in the world" 表示范围(三者及以上),需用最高级;"赢得许多奖项" 说明球队水平高,需用 "the best",其他选项不符合范围要求或语义,故答案为 B。
【点评】考查形容词比较级与最高级的用法。解题需根据 "in the world" 判断用最高级,再结合 "赢得奖项" 的语境选择表积极意义的最高级。
3.(2024九上·德惠期末)I heard Kitty talking with someone in the classroom a moment ago. She ________ be in it now.
A.can B.may C.have to D.should
【答案】B
【知识点】肯定陈述句;一般过去时;may, might表示可能性
【解析】【分析】句意:刚才我听见基蒂在教室里和别人说话。她现在可能在里面。can,能、可以,情态动词(表能力或许可);may,可能,情态动词(表推测,语气较弱);have to,不得不,情态动词短语(表客观要求);should,应该,情态动词(表建议或责任)。结合语句 "I heard Kitty talking with someone in the classroom a moment ago. She … be in it now." 可知,"刚才听见说话" 是推测 "现在可能在教室" 的依据,表不确定的推测需用 "may";其他选项无法表达 "推测" 语义,故答案为 B。
【点评】考查情态动词表推测的用法。解题需根据 "刚才的线索推断现在的情况" 这一语境,选择表不确定推测的情态动词 "may",区分不同情态动词的语义功能。
4.(2024九上·德惠期末)The 9th Asian Winter Games of 2025 will ________ in Harbin.
A.take place B.take away C.take out D.take up
【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析;一般将来时
【解析】【分析】句意:2025 年第九届亚洲冬季运动会将在哈尔滨举行。take place,举行、发生,动词短语(无被动语态,常指计划内的事件);take away,拿走、带走,动词短语;take out,取出、带出,动词短语;take up,占据(空间 / 时间)、开始学习,动词短语。结合语句 "The 9th Asian Winter Games of 2025 will … in Harbin." 可知,主语是 "运动会","运动会举行" 需用 "take place";其他选项的短语含义与 "举办运动会" 无关,故答案为 A。
【点评】考查 "take + 副词" 结构的动词短语辨析。解题需结合 "运动会" 这一主语,匹配能表达 "事件发生 / 举办" 的短语,明确各短语的核心语义及适用场景。
5.(2024九上·德惠期末)Ye jiaying's poems ________ widely read by Chinese people.
A.is B.are C.was D.were
【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;系动词be
【解析】【分析】句意:叶嘉莹的诗歌被中国人民广泛阅读。is,是,be 动词(一般现在时,单数);are,是,be 动词(一般现在时,复数);was,是,be 动词(一般过去时,单数);were,是,be 动词(一般过去时,复数)。结合语句 "Ye jiaying's poems … widely read by Chinese people." 可知,主语 "poems" 是复数,排除单数形式的 A、C;"诗歌被广泛阅读" 是客观存在的事实,需用一般现在时,故答案为 B。
【点评】考查一般现在时的被动语态及主谓一致。解题需先根据主语 "poems"(复数)确定 be 动词的复数形式,再结合 "客观事实" 的语境判断用一般现在时。
6.(2024九上·德惠期末)—________ championships (冠军) has Sun Yingsha won
—She has won quite a few.
A.How many B.How much C.How often D.How soon
【答案】A
【知识点】特殊疑问句;固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:—— 孙颖莎赢得了多少个冠军?—— 她赢得了相当多。How many,多少,疑问词组(后接可数名词复数,询问数量);How much,多少 / 多少钱,疑问词组(后接不可数名词或询问价格);How often,多久一次,疑问词组(询问频率);How soon,多久以后,疑问词组(询问将来时间,答语常用 "in + 时间段")。结合语句 "—…championships has Sun Yingsha won —She has won quite a few." 可知,"championships" 是可数名词复数,答语 "quite a few"(相当多)回答的是数量,需用 "How many" 提问;其他选项不符合 "询问可数名词数量" 的语境,故答案为 A。
【点评】考查疑问词组辨析。解题需根据答语 "回答数量" 和主语 "可数名词复数" 的特征,选择对应的疑问词组 "How many",明确不同疑问词组的提问对象。
7.(2024九上·德惠期末)Not only grandpa but also all of us ________ looking forward to meeting my uncle.
A.am B.is C.are D.be
【答案】C
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;or / either...or…/ not only...but also等连接两个主语时
【解析】【分析】句意:不仅爷爷,我们所有人也都期待着见到我叔叔。am,用于主语是第一人称单数 I;is,用于主语是第三人称单数;are,用于主语是第二人称或复数;be,动词原形。结合语句 "Not only grandpa but also all of us…looking forward to meeting my uncle." 可知,"not only...but also..."(不仅…… 而且……)连接两个主语时,谓语动词遵循 "就近原则",此处离谓语最近的主语是 "all of us"(我们所有人,复数),需用 "are";其他选项不符合 "就近原则" 和主语单复数要求,故答案为 C。
【点评】考查 "not only...but also..." 连接主语时的主谓一致。解题需牢记该连词的 "就近原则",即谓语动词形式由离它最近的主语决定,再根据最近主语的单复数选择正确动词。
8.(2024九上·德惠期末)This is the book _________ I bought yesterday.
A.who B.that C.whom D.what
【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;that引导的定语从句
【解析】【分析】句意:这是我昨天买的那本书。who,谁,关系代词(指代人,可在从句中作主语或宾语);that,那个,关系代词(可指代人或物,可在从句中作主语或宾语);whom,谁,关系代词(指代人,仅在从句中作宾语);what,什么,疑问代词(不能引导定语从句)。结合语句 "This is the book…I bought yesterday." 可知,此句为定语从句,先行词 "the book" 指物,需用可指代物的关系代词,that 符合要求,其他选项不符合 "指代物" 或 "引导定语从句" 的规则,故答案为 B。
【点评】考查定语从句的关系代词辨析。解题需先明确先行词的属性(指人或指物),再根据关系代词的用法规则选择,同时牢记 what 不能引导定语从句。
9.(2024九上·德惠期末)________ exciting news! We will have a sports meeting after the exam.
A.What an B.What C.How a D.How
【答案】B
【知识点】What+形容词+可数名词复数+其他!
【解析】【分析】句意:多么令人兴奋的消息!考试结束后我们将举行运动会。 What an一个多么,后接元音音素开头的可数名词单数;What多么,后接不可数名词/可数名词复数;How a错误形式;How多么,后接形容词/副词。根据空格后不可数名词news,可知感叹句型为"What+形容词+不可数名词(+主谓)"。故选B。
【点评】考查感叹句。注意熟记What+形容词+不可数名词(+主谓)!的感叹句句式。
10.(2024九上·德惠期末) —Could you tell me ____
—Yes, there is a supermarket on Center Street.
A.where I can buy some drinks
B.what you used to be like
C.when do I buy some drinks
D.what did you use to be like
【答案】A
【知识点】where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——你能告诉我,我在哪里能买到饮料吗?——可以在中央大街有一家超市。A我在哪里可以买饮料,B你以前是什么样子,C我什么时候买一些饮料,D你以前是什么样子,根据There be句型可知缺少地点。故疑问词用where,故选A。
【点评】考查宾语从句连词,注意识记where的用法。
二、阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。
(2024九上·德惠期末)A boy was sick and tired of 11. to school every day while his mother stayed at home. He wanted her to see what he did. He prayed (祷告) one day, "I go to school every day and study hard for eight hours while my mother does nothing at home. She needs to know what I do every day, so please switch (交换) our 12. ."
The next morning, the boy was surprised to wake up as a woman. He got out of bed, 13. for his family, woke up the kids, set out their school clothes, fed them breakfast, packed their lunches and drove them to school. After he came back home, he took the clothes that 14. dry cleaning (干洗) to the cleaners and stopped at the 15. to take out some money. Then he went shopping 16. because he had to return home as soon as possible.
However, he couldn't rest after getting home. He cleaned the cat's litter box. By then it was already 1:00 o'clock in the afternoon. He 17. to finish other chores. When he finished everything, he ran to school to 18. the kids. He brought them home, helped them with their homework, and then 19. into the kitchen. There was a lot of work waiting for her there.
At 4:30 pm, he began to make dinner. After dinner, he cleaned the kitchen, did the dishes, folded the clothes, bathed the kids, and put them to bed. By 9:00 pm he was already very 20. and couldn't wait to go to bed himself.
"I was so 21. to envy (嫉妒) my mother. Oh please, let us change back. I will 22. my mother much more." The boy prayed again.
23. that day, he truly understood his mother's hard work. From then on, he no longer 24. about going to school and even 25. to help his mother with housework whenever he could.
11.A.go B.went C.going D.gone
12.A.minds B.bodies C.lives D.hands
13.A.cooked B.waited C.called D.looked
14.A.liked B.got C.needed D.enjoyed
15.A.mall B.bank C.washroom D.market
16.A.slowly B.quickly C.carefully D.quietly
17.A.forgot B.refused C.managed D.rushed
18.A.look for B.pick up C.care about D.talk with
19.A.returned B.poured C.walked D.worked
20.A.tired B.proud C.happy D.comfortable
21.A.clever B.smart C.afraid D.foolish
22.A.worry B.challenge C.encourage D.respect
23.A.Before B.After C.During D.Since
24.A.talked B.thought C.complained D.worried
25.A.refused B.forgot C.offered D.remembered
【答案】11.C;12.B;13.A;14.C;15.B;16.B;17.D;18.B;19.C;20.A;21.D;22.D;23.B;24.C;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:主要描述了一个男孩与母亲身体互换的经历,展现了母亲日常家务的繁重和辛苦,以及男孩对此的深刻体会和转变。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
11.句意:一个男孩厌倦了每天上学,而他的母亲却待在家里。go去,动词原形;went过去式;going现在分词或动名词;gone过去分词。空前"of"为介词,后面需要跟动名词形式。故选C。
12.句意:她需要知道我每天都在做什么,所以请让我们交换身体吧。minds思想;bodies身体;lives生活;hands手。根据下文"The next morning, the boy was surprised to wake up as a woman."可知,男孩和母亲交换了身份,体验了对方的生活,应用"bodies"。故选B。
13.句意:他从床上起来,为家人做早餐,叫醒孩子们,为他们准备好上学的衣服,喂他们吃早餐,打包好午餐,然后开车送他们去上学。cooked做饭;waited等待;called打电话;looked看。根据下文"fed them breakfast, packed their lunches"可知,喂孩子们早餐,给他们打包午餐,所以此处是指他为家人准备早餐。故选A。
14.句意:回到家后,他把需要干洗的衣服送到干洗店,并在银行取了些钱。liked喜欢;got得到;needed需要;enjoyed享受。根据"took the clothes that … dry cleaning to the cleaners"可知,此处是指把需要干洗的衣服送到干洗店。故选C。
15.句意:回到家后,他把需要干洗的衣服送到干洗店,并在银行取了些钱。mall商场;bank银行;washroom洗手间;market市场。根据"take out some money"可知,此处是指从银行取钱。故选B。
16.句意:然后,他匆匆去购物,因为他必须尽快回家。slowly慢慢地;quickly快速地;carefully小心地;quietly安静地。根据"he had to return home as soon as possible"可知,因为他要尽快回家,所以他购物很快。故选B。
17.句意:他赶紧完成其他家务。forgot忘记;refused拒绝;managed设法;rushed匆忙。根据上文"By then it was already 1:00 o'clock in the afternoon."可知,时间已经是下午1点钟了,所以此处是指他匆忙地完成其他家务。故选D。
18.句意:干完所有活后,他跑到学校去接孩子们。looked for寻找;picked up接人;cared about关心;talked with与……交谈。根据下文"He brought them home,"可知,他把孩子们带回家,所以此处是指他去学校接孩子们回家。故选B。
19.句意:他把他们带回家,帮他们做作业,然后走进厨房。returned返回;poured倒;walked走;worked工作。根据下文"There was a lot of work waiting for her there."可知,那里还有很多活等着她 (现在以女性的身份) 去做,所以此处是指他走进了厨房。故选C。
20.句意:到了晚上9点,他已经非常累了,迫不及待地想上床睡觉。tired累的;proud骄傲的;happy高兴的;comfortable舒服的。根据"couldn't wait to go to bed himself"可知,他迫不及待地想上床睡觉,所以此处是指他很累了。故选A。
21.句意:我真愚蠢,竟然嫉妒我妈妈。clever聪明的;smart机灵的;afraid害怕的;foolish愚蠢的。根据下文"Oh please, let us change back."和"The boy prayed again."可知,男孩祈祷换回身体,说明他之前对母亲生活的无知和误解所导致了他愚蠢的想法和行为;通过这次经历,男孩深刻认识到了自己的错误,并表达了对母亲的尊重和感激之情,同时也更加珍惜和感激母亲的付出,所以这里用"foolish"一词更加能体现作者之前的想法的荒谬性,同时也为后文男孩的转变和成长提供了铺垫。故选D。
22.句意:我会更加尊重我的母亲的。worry担心;challenge挑战;encourage鼓励;respect尊重。根据下文"help his mother with housework whenever he could"可知,只要有可能,他就帮助母亲做家务,所以此处是指他会更加尊重母亲。故选D。
23.句意:那天之后,他真正理解了母亲的辛苦。Before在……之前;After在……之后;During在……期间;Since自从。根据句意和上下文可知,此处是指他是在那天之后真正理解了母亲的辛苦。故选B。
24.句意:从那时起,他不再抱怨上学,甚至尽可能地主动帮助母亲做家务。talked谈论;thought思考;complained抱怨;worried担心。根据上文"he truly understood his mother's hard work"可知,他真正理解了母亲的辛苦,所以此处是指他之后不再抱怨上学了。故选C。
25.句意:从那时起,他不再抱怨上学,甚至尽可能地主动帮助母亲做家务。refused拒绝;forgot忘记;offered主动提供;remembered记得。根据上文"he truly understood his mother's hard work"可知,他真正理解了母亲的辛苦,所以此处是指男孩主动帮助母亲做家务。故选C。
三、(A)
(2024九上·德惠期末)
Green Bus Are you a vegetable lover Are you trying to find something to eat Green bus is a wonderful restaurant for you! ●Opening hours: 11:30 a.m.—8:30 p.m. from Tuesday to Sunday ●Address: 1/F Smith Shopping Center, 334 Victor Road ●Tel: 6000-0006 The menu of Green Bus offers all kinds of choices from different plant-based ingredients (成分). Each dish is created with balanced taste and color. ●Green Bus warm salad $18 ●4 plant-based meatballs $12 ●Daily soup $13 ●Lemon Green tea $10 Green Bus uses different cooking methods for different plant-based ingredients. Low temperature baking is important to keep nutrition (营养) in the food, and fermentation (发酵) is used for keeping in a process that produces lactic acid found in sour foods. It not only cares about the nutrition of each meal, but also the environmental protection. Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared using the remaining ingredients like tomatoes, strawberries and apples. Welcome to Green Bus to try more dishes!
根据短文内容,选择最佳答案。
26.You should pay ________ if you want to have a bowl of soup and 4 meatballs in Green Bus.
A.$23 B.$25 C.$28 D.$31
27.When is Green Bus open
A.Every day. B.From Tuesday to Sunday.
C.Only on weekends. D.From Monday to Friday.
28.To protect the environment, Green Bus ________.
A.cooks food in a low temperature.
B.cares about the good nutrition of the dishes.
C.makes good use of the remaining fruits.
D.creates dishes with balanced taste and color.
29.Which cooking method is mentioned to keep nutrition in the food in Green Bus
A.High temperature frying. B.Low temperature baking.
C.Boiling for a long time. D.Stir-frying quickly.
30.What is the text
A.An ad. B.A notice. C.A report. D.A postcard.
【答案】26.B
27.B
28.C
29.B
30.A
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】文章大意:一家餐馆的广告,包括营业时间,地址,菜的价格等信息。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.数字计算题。根据"4 plant-based meatballs $12"与"Daily soup $13"可知,一共需要支付13+12=25美元。故选B。
27.细节理解题。根据"Opening hours: 11:30 a.m.—8:30 p.m. from Tuesday to Sunday"可知,该餐馆星期二到周日营业。故选B。
28.细节理解题。根据"Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared using the remaining ingredients like tomatoes, strawberries and apples."可知,为了保护环境,该餐馆充分利用剩下的水果。故选C。
29.细节理解题。根据"Low temperature baking is important to keep nutrition (营养) in the food"可知,该餐馆提到了低温烘焙对于保持食物的营养很重要。故选B。
30.推理判断题。根据"Are you a vegetable lover Are you trying to find something to eat Green bus is a wonderful restaurant for you!"以及通读全文可知,本文是一家餐馆的广告。故选A。
四、(B)
(2024九上·德惠期末)The UNESCO added "Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year" to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) on December 4, 2024.
The Spring Festival, also called Chinese New Year, is one of the most important festivals practiced in China and around the world. During this festival, people wish for good things to happen in the future and for everyone to be happy and healthy.
Celebrations for the Spring Festival last for 15 days, ending with the Lantern Festival, to give full play to family gatherings and different cultural activities. Many of these celebrations and events that have been passed down from generation (代;辈) to generation are practiced in China, Asia and around the world. They include paper-cuttings, the dragon dance and lantern festival events, together forming the happiest days for those who celebrate this event.
On the second day of the Spring Festival, people usually go to visit temples to pray (祈祷) for good luck and celebrate the new year. There are many activities at the temple fairs, like traditional shows, folk art, and selling local handicrafts and foods.
The Lantern Festival, traditionally held on the 15th day of the Spring Festival, marks the end of Chinese New Year celebrations. During this festival, lively lanterns of all shapes and sizes are shown. People gather in public spaces to admire the lanterns, solve riddles written on them, and enjoy performances like dragon dances. Many Lantern Festival events, including the famous Zigong lantern show in Southwest China's Sichuan Province, have been listed as National Intangible Cultural Heritage items.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.How long do the celebrations for the Spring Festival last
A.7 days. B.10 days. C.15 days. D.20 days.
32.What do people usually do on the second day of the Spring Festival
A.Have a big family feast. B.Visit temples.
C.Watch the Lantern Festival show. D.Set off fireworks.
33.What is special about the Lantern Festival
A.It's the first day of the Spring Festival.
B.It marks the end of Chinese New Year celebrations.
C.There are no traditional performances during it.
D.It only has small lanterns on display.
34.When was the Spring Festival added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity
A.On December 4, 2023. B.On January 1, 2025.
C.On January 1, 2024. D.On December 4, 2024.
35.From the passage, we can know that the Spring Festival's addition (增加) to the Intangible Cultural Heritage list will lead to________.
A.less celebration of it around the world.
B.more people's attention to its cultural value.
C.the disappearance of some traditional activities.
D.the change of the festival's duration (持续时间).
【答案】31.C
32.B
33.B
34.D
35.B
【知识点】说明文;中国传统节假日与庆祝活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了中国的传统节日——春节的庆祝活动。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
31.细节理解题。根据"Celebrations for the Spring Festival last for 15 days, "可知,春节的庆祝活动持续15天。故选C。
32.细节理解题。根据"On the second day of the Spring Festival, people usually go to visit temples to pray (祈祷) for good luck and celebrate the new year."可知,春节的第二天人们通常去庙里祈福。故选B。
33.细节理解题。根据"The Lantern Festival, traditionally held on the 15th day of the Spring Festival, marks the end of Chinese New Year celebrations."可知,元宵节标志春节庆祝活动的结束。故选B。
34.细节理解题。根据"...the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) on December 4, 2024"可知,在2024年的12月4日,春节被列入了人类非物质文化遗产代表作名录。故选D。
35.推理判断题。通读全文可知,本文重点介绍了中国的传统节日春节,被列入了人类非物质文化遗产代表作名录,故推测这将会有利于弘扬中华民族的传统文化。选项B"更多的人将会关注文化的意义"符合。故选B。
五、(C)
(2024九上·德惠期末)You may have heard of the popular saying, "Practice makes perfect." But have you ever wondered: Is it really true Does practice always make perfect
Sometimes practice does make perfect. Take a math test as an example. If you know you're going to have a math test in a week, you can keep doing math exercises before the test. If you get a full mark on your test, that's perfect and you can say the practice helped get you there.
However, in some other aspects of life, practice doesn't always make perfect. It doesn't mean that practice is useless. Sometimes it just means that there's no such thing as "perfect" in a certain aspect. For example, if you play sports or a musical instrument, there are no perfect games or perfect performances. It all depends on what you consider to be perfect.
All in all, practice doesn't always make perfect, it almost always makes you better than you were before practicing. The more you practice something, the better you are at it.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.What is the author's attitude (态度) to "Practice makes perfect" in the first paragraph
A.Unsuccessful B.Supportive C.Acceptable D.Questionable.
37.Why does the author take a math test as an example
A.To remind us practice make perfect all the time.
B.To tell us that sometimes practice does make perfect.
C.To encourage us to express our own opinions.
D.To show us there's no such thing as "perfect."
38.According to the last paragraph, we can know that________
A.Practice always makes perfect.
B.Practice has no effect on our improvement.
C.We will be better at something if we practice more.
D.We don't need to practice because it may not lead to perfection.
39.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
40.The underlined word "aspects" in paragraph 3 means________.
A.fields B.kinds C.exercises D.lives
【答案】36.D
37.B
38.C
39.B
40.A
【知识点】其他题材;议论文;词义猜测;文章结构;观点态度
【解析】【分析】文章大意:主要讲了对"熟能生巧"的理解。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
36.观点态度题。根据"But have you ever wondered: Is it really true Does practice always make perfect "可知,作者对孰能生巧存在质疑,questionable"有疑惑的,质疑的"。故选D。
37.推理判断题。根据第二段句意以及"Sometimes practice does make perfect"可知,举数学考试的例子去说明练习能帮助我们很多,即熟能生巧,故选B。
38.细节理解题。根据"All in all, practice doesn't always make perfect, it almost always makes you better than you were before practicing. The more you practice something, the better you are at it."可知,生活中并不总是能够熟能生巧,但是不断地练习一定会比之前更熟练。选项C"如果我们勤加练习,一定会更擅长某事。"符合题意。故选C。
39.篇章结构题。文章一共有四段,第一段作者提出自己的疑惑;第二段主要讲述生活中能够熟能生巧的事情;第三段主要讲述生活中无法熟能生巧的事情;第四段总结,即使不能孰能生巧,但是不断地练习也会使我们变更好。因此文章的结构是总——分——总。故选B。
40.词义猜测题。根据"However, in some other aspects of life, "可知,此处表示"生活中其他方面",field"领域,方面"符合语境。故选A。
六、(D)
(2024九上·德惠期末)Today, an increasing number of people are always looking at their mobile phones with their heads down. These people are called the "Heads-down Tribe"(低头族). Heads-down tribe members now can be seen everywhere.
There are more and more traffic accidents happening because of mobile phones. More drivers are likely to use mobile phones while driving. In order to make drivers pay more attention to driving, some new traffic rules have been made.
As we can see above, using mobile phones may cause traffic accidents. Also, more and more interesting and strange facts happen to the "Heads-down Tribe". A man in America kept using mobile phone on his way home. As a result, he knocked into a big lost bear. When he lifted his eyes from the phone, he was so afraid that he turned around and ran away as quickly as possible.
Another fact is that we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones. It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal. Some even have fun communicating with others on the phone. Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life. Whether they are good or not depends on how people use them. Let's be "healthy" users and try to be the "Heads-up Tribe".
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
41."Heads-down Tribe" means the people who always use their phones with their heads down.
42.If you play your phone when you are driving, the traffic must happen.
43.A man in America hit a bear because he was looking at his mobile phone.
44.People in the restaurant who look at their mobile phones don't talk to each other during the meal.
45.Playing with phones is only bad for us.
【答案】41.T
42.F
43.T
44.T
45.F
【知识点】说明文;社会问题;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讨论了"低头族"(Heads-down Tribe)的现象,即人们在各种场合低头使用手机的行为,以及这种行为可能导致的问题,如交通事故和社交障碍。同时,文章也提到手机在现代生活中的重要性,并呼吁人们健康使用手机,成为"抬头族"。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
41.细节理解题。根据"These people are called the ‘Heads-down Tribe'(低头族)." 可知,"Heads-down Tribe"指的是总是低头使用手机的人。故答案为T。
42.细节理解题。根据"There are more and more traffic accidents happening because of mobile phones."可知,使用手机可能会导致交通事故,但并不是说一定会发生。故答案为F。
43.细节理解题。根据"A man in America kept using mobile phone on his way home. As a result, he knocked into a big lost bear."可知,这位男士因为看手机而撞到了熊。故答案为T。
44.细节理解题。根据"we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones. It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal."可知,餐厅里看手机的人不与对方交谈。故答案为T。
45.细节理解题。根据"Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life. Whether they are good or not depends on how people use them."可知,手机对现代生活是有帮助的,关键在于人们如何使用它们,并非只有坏处。故答案为F。
七、(E)
(2024九上·德惠期末)Can we live without salt Of course not. Salt is very important to people. We need it in our food. Animals need it, too. However, how much do you know about salt
 46.  
In the past, salt was as valuable as gold. This means that areas producing salt had a valuable trade, where people could use salt to exchange for gold. In Medieval West Africa, salt led to the development of trade and brought great wealth to the cities and states in which it passed through.
Early ways of getting salt
Over the years, people discovered different ways to get salt. 47.  . In other places, people got salt from the sea. They got seawater and put it in the sun. After a long time, the water dried up. Then people could get salt.
 48.  
Salt can be found across the world, but there is no one specific way to get it. Today we depend on 3 main methods to get salt: from the seawater, salt mines (矿) and salt wells.
Getting salt from salt wells (井)
To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. 49.   It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.
Salt's importance today
 50.   Some countries still serve salt and bread to house guests as a welcome. People once worked hard to find and make salt. Now, people can buy it at any food store.
阅读短文,把A~E五个句子填入空缺处,使短文内容完整。
A. The great importance of salt can still be seen today in many places.
B. Salt's value in the past.
C. Some early people got salt from rocks.
D. And the water is mixed with the salt in salt wells.
E. Different ways to get salt today.
【答案】46.B;47.C;48.E;49.D;50.A
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了从古至今,盐的重要性以及得到盐的不同方法。
【点评】考查阅读理解。首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
46.根据"In the past, salt was as valuable as gold."可知,本段讲的是盐在过去时期的价值,空处是小标题,选项B"过去盐的价值"符合语境。故选B。
47.根据"In other places, people got salt from the sea."可知,其他地方从大海中得到盐,所以空处是得到盐的另一种方法,选项C"一些早期人从岩石中获取盐"符合语境。故选C。
48.根据"Today we depend on 3 main methods to get salt: from the seawater, salt mines and salt wells."可知,本段主要讲的是现在获取盐的几种不同方式,空处是小标题,选项E"今天获取盐的不同方法"符合语境。故选E。
49.根据"To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes."可知,本段讲的是如何从盐井中获取盐,选项D"在盐井中,水与盐混合"符合语境,故选D。
50.根据小标题"Salt's importance today"可知,本段讲的是盐在今天的重要性,选项A"盐的巨大重要性在今天仍然可以在许多地方看到"符合语境。故选A。
八、(F)
(2024九上·德惠期末)Michael Morpurgo was born on 5th October, 1943, in the south of England. He and his brother were moved from London when the Second World War began. Michael went to two different boarding schools when he was growing up. After school, Michael joined the army but he did not enjoy being shouted at and so he left soon. Michael then decided to go to university instead.
After graduating from university, Michael became a primary school teacher and taught in a small school in Kent. He loved teaching and his favorite thing was to read stories to his class. When he ran out of stories to read to them, Morpurgo started to write his own. His first book was written in 1974 and was called It Never Rains: Five Stories. Morpurgo has stated that the days he spent teaching are some of the happiest of his life.
Michael left teaching after ten years and bought a farm with his wife. They began a charity called Farms for City Children. This charity offers children who live in poorer, inner-cities the chance to come and stay on a working farm for a week. Children learn from hands-on experience about how to care for animals and how to work with others as part of a team.
Michael Morpurgo has written over 100 books for children. He writes about children and their relationships with older people and animals. He also writes stories about wars. Many of them have won prizes and several are now films or plays, including War Horse, which is now well known around the world. Another popular book is Kensuke's Kingdom, which he wrote in 1999.
根据短文内容,回答下列问题。
51.Where was Michael born
   
52.What did Michael do after graduating from university
   
53.Why did Michael start writing his own stories
   
54.How long had Michael been teaching before he bought a farm
   
55.When was the book Kensuke's Kingdom written by him
   
【答案】51.In the south of England. /He (Michael) was born in the south of England.
52.He (Michael) became a primary school teacher and taught in a small school in Kent./A primary school teacher.
53.Because he ran out of stories to read to them./Because he had no stories to read to them.
54.For ten years./He (Michael) had been teaching for ten years.
55.The book was written in 1999./It was written in 1999/In 1999.
【知识点】记叙文;有代表性的作家及其作品;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了英国著名作家Michael Morpurgo。
【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
51.根据"Michael Morpurgo was born on 5th October, 1943, in the south of England."可知,出生在英格兰南部,故填In the south of England. /He (Michael) was born in the south of England.
52.根据"After graduating from university, Michael became a primary school teacher and taught in a small school in Kent."可知,大学毕业后,Michael成为一名小学教师,在肯特郡的一所小学校教书。,故填He (Michael) became a primary school teacher and taught in a small school in Kent./A primary school teacher.
53.根据"When he ran out of stories to read to them, Morpurgo started to write his own."可知,当他没有故事可以读给他们听时,Morpurgo开始写自己的故事,故填Because he ran out of stories to read to them./Because he had no stories to read to them.
54.根据"Michael left teaching after ten years"可知,教了10年的书,故填For ten years./He (Michael) had been teaching for ten years.
55.根据"Another popular book is Kensuke's Kingdom, which he wrote in 1999."可知,《Kensuke's Kingdom》是在1999年写的,故填The book was written in 1999./It was written in 1999/In 1999.
九、IV.短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2024九上·德惠期末)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
Some people have a very poor 56.   of direction. 57.   (lucky), I am one of them. I have visited a place many times, 58.   I may still get lost there the next time.
When I was a little girl, I never dared to ask people the way. So I used to walk around in circles and hope that I would get to the place I was going to by chance. Now, I am no 59.   (long) too shy to ask people for directions, but I often receive useless or even wrong information. So I try not to give people wrong directions. If anyone asks me the way, I always say, "Sorry, I am a 60.   (strange) here."
Once on my way to work, I was stopped by a man. He asked me if I 61.   (can) tell him the way to the Friendship Building. I gave him my 62.   (usually) reply. But just as I walked on only a few steps, I realized that he was asking the way to my office building. However, I had no time to turn 63.   and look for him. I was rushing to meet with someone at my office and I didn't want to keep him 64.   (wait).
When I went to my office, a clerk showed me the man who had asked me for directions. Imagine 65.   embarrassed I was when we saw each other.
【答案】56.sense;57.Unluckily;58.but;59.longer;60.stranger;61.could;62.usual;63.back;64.waiting;65.how
【知识点】表转折关系的连词;现在分词;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则;日常活动
【解析】【分析】文章大意:主要描述了作者自己对于方向感的困惑和在日常生活中因此产生的一些有趣或尴尬的经历。
【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。
56.句意:有些人方向感非常差。根据下文"I am one of them"和"When I was a little girl, I never dared to ask people the way. So I used to walk around in circles and hope that I would get to the place I was going to by chance."可知,作者还是个小女孩的时候,从来不敢向人们问路,常常在原地打转,说明作者的方向感很差,所以此处是指有些人方向感非常差;考查sense"感觉官能,感觉",名词;a sense of direction"方向感"。故填sense。
57.句意:不幸的是,我就是其中之一。根据"I'm one of them"可知,说明作者的方向感很差,这是一件不幸或遗憾的事情,应将lucky改为unluckily"不幸地",副词,修饰整个句子,作状语,位于句首,首字母要大写。故填Unluckily。
58.句意:我去过一个地方很多次,但下次去时还是可能会迷路。分析句子结构可知,前后两句存在转折关系,应用but连接句子。故填but。
59.句意:现在,我不再害羞去向人们问路了,但我经常收到无用甚至错误的信息。根据空前"no"可知,此处考查no longer"不再",副词短语。故填longer。
60.句意:对不起,我对这里不熟。根据"I am a … here."可知,此处是作者表示自己在这个地方是陌生人,不熟悉路况,应将strange改为stranger"陌生人",名词;空前有不定冠词"a",这里名词用单数形式。故填stranger。
61.句意:他问我是否能告诉他友谊大厦怎么走。根据"He asked me…"可知,句子为宾语从句,遵循"主过从必过"的原则,应将"can"改为could。故填could。
62.句意:我给了他我通常的回答。根据空后名词"reply"可知,此处应用usually的形容词形式usual"通常的",在句中作定语,修饰名词"reply"。故填usual。
63.句意:然而,我没有时间转身去找他。根据下文"look for him"可知,此处是指作者想要转身回去找那个人;考查turn back"折回,往回走",动词短语。故填back。
64.句意:我正忙着去办公室见一个人,我不想让他等着。根据空前"keep him"可知,此处考查keep sb. doing sth."使某人一直做某事",所以这里应用现在分词waiting。故填waiting。
65.句意:想象一下,当我们见面时,我有多么尴尬。根据空后形容词"embarrassed"可知,此处应用how"多么"引导感叹句,表示作者和对方相见时的尴尬程度。故填how。
十、(A)
66.(2024九上·德惠期末)传统节日是承载优秀文化历史的重要载体,假如你是学生会主席,即将举办一场以"中秋节"为主题的演讲比赛 (speech competition),请根据以下要点提示和要求,用英语发布一则不少于40词的通知。
要点:1、活动时间。 2、活动地点。 3、演讲内容。 4、报名方式。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
Notice
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Notice
The Mid-Autumn Festival is one of the traditional Chinese holidays. It is on the 15th day of the 8th lunar month. In order to promote traditional Chinese culture, our school will organize a speech competition. I hope you will actively participate in the activity.
The activity will be held on the Lecture Hall at 9:00 a.m., September 30, 2024. The speech competition shall be with the theme of "Mid-Autumn Festival". If you want to participate in the competition, please email us at studentsunion@.
We look forward to your participation.
【知识点】提纲作文;广告布告类;其他语篇类型
【解析】【分析】这是一则关于 "中秋节" 主题演讲比赛的英语通知,需涵盖活动时间、地点、演讲内容、报名方式。写作思路为:以学生会主席身份发布通知,先说明举办演讲比赛的目的(传承中秋文化);接着列出要点(如时间定在某周五下午,地点在学校礼堂,演讲内容围绕中秋历史、习俗等,报名方式为到学生会办公室登记);最后呼吁同学们积极参与。写作要点涵盖:所有通知要点、不少于 40 词、表述简洁得体。文体为应用文,语言需正式明了,契合校园活动通知的发布场景,通过清晰的信息传递确保同学们知晓并参与活动。
【点评】这篇关于中秋主题演讲比赛的通知核心信息明确、逻辑清晰,先点明活动背景(弘扬传统文化)与目的,再详细说明比赛的时间、地点、主题及报名方式,最后发出参与期待,符合通知类文本 "信息准确、简洁明了" 的核心要求,能让学生快速获取关键信息。文中亮点短语精准适配场景,如 "promote traditional Chinese culture""organize a speech competition""actively participate in""the theme of",清晰传递活动核心要素;但存在一处细节表述偏差,"held on the Lecture Hall" 中 "on" 应改为 "in",地点前用介词 "in" 更规范。整体语言简洁正式,既体现了通知的严肃性,又展现出较好的信息组织与传达能力。
十一、(B)
67.(2024九上·德惠期末)人的成长会经历许多的蜕变,回顾过去两年的初中生活,有哪个人改变或影响了你,请以"The Person Who Changed Me"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:1、令你改变最大的人是谁; 2、他/她做了什么事情让你发生了改变;3、你对于这种改变的感受或看法;4、适当增加细节,使内容完整,行文连贯。
The Person Who Changed Me
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
The Person Who Changed Me
Among the people in my junior high school life, my best friend Lily changed me a lot. She is an optimistic and hardworking girl. Once, I failed an exam and felt very depressed. Lily encouraged me, saying that failure is the mother of success and we should learn from it. She also helped me with my studies.
Under her influence, I became more positive and diligent. Now, I can face difficulties bravely. I'm really grateful to her for changing me.
【知识点】命题作文;记叙文;自我提升
【解析】【分析】这是一篇以 "The Person Who Changed Me" 为题的英语短文,需介绍改变自己的人、其让自己改变的事及自己的感受看法。写作思路为:先确定改变自己的人(如老师、同学);接着描述具体事件(如老师在自己成绩下滑时耐心辅导,同学鼓励自己参加活动帮自己变得开朗);再阐述自己的改变(如成绩提升、性格变外向)及感受(感激、成长);最后总结此人对自己的重要性。写作要点涵盖:所有要求要点、不少于 80 词、适当增细节。时态以一般过去时(讲事件)和一般现在时(谈感受)为主。要运用清晰逻辑和情感表达,展现成长蜕变,契合主题要求。
【点评】这篇以 "The Person Who Changed Me" 为题的短文主题明确、情感真挚,围绕 "好友莉莉改变我" 的核心,先点明人物身份与品质,再通过 "考试失利后鼓励我、帮我补习" 的具体事例,展现其对 "我" 的积极影响,最后总结自身变化并表达感恩,叙事完整且逻辑清晰,传递出温暖的友谊力量。文中亮点短语贴切生动,如 "changed me a lot""optimistic and hardworking""felt very depressed""learn from it""face difficulties bravely",精准描述人物品质与成长转变;高分句型运用自然,"saying that failure is the mother of success..." 通过引用增强鼓励的说服力,"Under her influence, I became..." 清晰点明影响与结果,整体语言简洁流畅,既体现了真实的成长经历,又展现出较好的叙事与情感表达能力。
1 / 1吉林省长春市德惠市第三中学2024-2025学年九年级上学期期末考试英语试题
一、从每小题选给选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024九上·德惠期末)The ________ of this activity is to raise money for a new hospital.
A.culture B.tradition C.notice D.purpose
2.(2024九上·德惠期末)China has ________ table tennis team in the world. They have won many prizes for our country.
A.better B.the best C.worse D.the worst
3.(2024九上·德惠期末)I heard Kitty talking with someone in the classroom a moment ago. She ________ be in it now.
A.can B.may C.have to D.should
4.(2024九上·德惠期末)The 9th Asian Winter Games of 2025 will ________ in Harbin.
A.take place B.take away C.take out D.take up
5.(2024九上·德惠期末)Ye jiaying's poems ________ widely read by Chinese people.
A.is B.are C.was D.were
6.(2024九上·德惠期末)—________ championships (冠军) has Sun Yingsha won
—She has won quite a few.
A.How many B.How much C.How often D.How soon
7.(2024九上·德惠期末)Not only grandpa but also all of us ________ looking forward to meeting my uncle.
A.am B.is C.are D.be
8.(2024九上·德惠期末)This is the book _________ I bought yesterday.
A.who B.that C.whom D.what
9.(2024九上·德惠期末)________ exciting news! We will have a sports meeting after the exam.
A.What an B.What C.How a D.How
10.(2024九上·德惠期末) —Could you tell me ____
—Yes, there is a supermarket on Center Street.
A.where I can buy some drinks
B.what you used to be like
C.when do I buy some drinks
D.what did you use to be like
二、阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。
(2024九上·德惠期末)A boy was sick and tired of 11. to school every day while his mother stayed at home. He wanted her to see what he did. He prayed (祷告) one day, "I go to school every day and study hard for eight hours while my mother does nothing at home. She needs to know what I do every day, so please switch (交换) our 12. ."
The next morning, the boy was surprised to wake up as a woman. He got out of bed, 13. for his family, woke up the kids, set out their school clothes, fed them breakfast, packed their lunches and drove them to school. After he came back home, he took the clothes that 14. dry cleaning (干洗) to the cleaners and stopped at the 15. to take out some money. Then he went shopping 16. because he had to return home as soon as possible.
However, he couldn't rest after getting home. He cleaned the cat's litter box. By then it was already 1:00 o'clock in the afternoon. He 17. to finish other chores. When he finished everything, he ran to school to 18. the kids. He brought them home, helped them with their homework, and then 19. into the kitchen. There was a lot of work waiting for her there.
At 4:30 pm, he began to make dinner. After dinner, he cleaned the kitchen, did the dishes, folded the clothes, bathed the kids, and put them to bed. By 9:00 pm he was already very 20. and couldn't wait to go to bed himself.
"I was so 21. to envy (嫉妒) my mother. Oh please, let us change back. I will 22. my mother much more." The boy prayed again.
23. that day, he truly understood his mother's hard work. From then on, he no longer 24. about going to school and even 25. to help his mother with housework whenever he could.
11.A.go B.went C.going D.gone
12.A.minds B.bodies C.lives D.hands
13.A.cooked B.waited C.called D.looked
14.A.liked B.got C.needed D.enjoyed
15.A.mall B.bank C.washroom D.market
16.A.slowly B.quickly C.carefully D.quietly
17.A.forgot B.refused C.managed D.rushed
18.A.look for B.pick up C.care about D.talk with
19.A.returned B.poured C.walked D.worked
20.A.tired B.proud C.happy D.comfortable
21.A.clever B.smart C.afraid D.foolish
22.A.worry B.challenge C.encourage D.respect
23.A.Before B.After C.During D.Since
24.A.talked B.thought C.complained D.worried
25.A.refused B.forgot C.offered D.remembered
三、(A)
(2024九上·德惠期末)
Green Bus Are you a vegetable lover Are you trying to find something to eat Green bus is a wonderful restaurant for you! ●Opening hours: 11:30 a.m.—8:30 p.m. from Tuesday to Sunday ●Address: 1/F Smith Shopping Center, 334 Victor Road ●Tel: 6000-0006 The menu of Green Bus offers all kinds of choices from different plant-based ingredients (成分). Each dish is created with balanced taste and color. ●Green Bus warm salad $18 ●4 plant-based meatballs $12 ●Daily soup $13 ●Lemon Green tea $10 Green Bus uses different cooking methods for different plant-based ingredients. Low temperature baking is important to keep nutrition (营养) in the food, and fermentation (发酵) is used for keeping in a process that produces lactic acid found in sour foods. It not only cares about the nutrition of each meal, but also the environmental protection. Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared using the remaining ingredients like tomatoes, strawberries and apples. Welcome to Green Bus to try more dishes!
根据短文内容,选择最佳答案。
26.You should pay ________ if you want to have a bowl of soup and 4 meatballs in Green Bus.
A.$23 B.$25 C.$28 D.$31
27.When is Green Bus open
A.Every day. B.From Tuesday to Sunday.
C.Only on weekends. D.From Monday to Friday.
28.To protect the environment, Green Bus ________.
A.cooks food in a low temperature.
B.cares about the good nutrition of the dishes.
C.makes good use of the remaining fruits.
D.creates dishes with balanced taste and color.
29.Which cooking method is mentioned to keep nutrition in the food in Green Bus
A.High temperature frying. B.Low temperature baking.
C.Boiling for a long time. D.Stir-frying quickly.
30.What is the text
A.An ad. B.A notice. C.A report. D.A postcard.
四、(B)
(2024九上·德惠期末)The UNESCO added "Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year" to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) on December 4, 2024.
The Spring Festival, also called Chinese New Year, is one of the most important festivals practiced in China and around the world. During this festival, people wish for good things to happen in the future and for everyone to be happy and healthy.
Celebrations for the Spring Festival last for 15 days, ending with the Lantern Festival, to give full play to family gatherings and different cultural activities. Many of these celebrations and events that have been passed down from generation (代;辈) to generation are practiced in China, Asia and around the world. They include paper-cuttings, the dragon dance and lantern festival events, together forming the happiest days for those who celebrate this event.
On the second day of the Spring Festival, people usually go to visit temples to pray (祈祷) for good luck and celebrate the new year. There are many activities at the temple fairs, like traditional shows, folk art, and selling local handicrafts and foods.
The Lantern Festival, traditionally held on the 15th day of the Spring Festival, marks the end of Chinese New Year celebrations. During this festival, lively lanterns of all shapes and sizes are shown. People gather in public spaces to admire the lanterns, solve riddles written on them, and enjoy performances like dragon dances. Many Lantern Festival events, including the famous Zigong lantern show in Southwest China's Sichuan Province, have been listed as National Intangible Cultural Heritage items.
根据短文内容,选择最佳答案。
31.How long do the celebrations for the Spring Festival last
A.7 days. B.10 days. C.15 days. D.20 days.
32.What do people usually do on the second day of the Spring Festival
A.Have a big family feast. B.Visit temples.
C.Watch the Lantern Festival show. D.Set off fireworks.
33.What is special about the Lantern Festival
A.It's the first day of the Spring Festival.
B.It marks the end of Chinese New Year celebrations.
C.There are no traditional performances during it.
D.It only has small lanterns on display.
34.When was the Spring Festival added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity
A.On December 4, 2023. B.On January 1, 2025.
C.On January 1, 2024. D.On December 4, 2024.
35.From the passage, we can know that the Spring Festival's addition (增加) to the Intangible Cultural Heritage list will lead to________.
A.less celebration of it around the world.
B.more people's attention to its cultural value.
C.the disappearance of some traditional activities.
D.the change of the festival's duration (持续时间).
五、(C)
(2024九上·德惠期末)You may have heard of the popular saying, "Practice makes perfect." But have you ever wondered: Is it really true Does practice always make perfect
Sometimes practice does make perfect. Take a math test as an example. If you know you're going to have a math test in a week, you can keep doing math exercises before the test. If you get a full mark on your test, that's perfect and you can say the practice helped get you there.
However, in some other aspects of life, practice doesn't always make perfect. It doesn't mean that practice is useless. Sometimes it just means that there's no such thing as "perfect" in a certain aspect. For example, if you play sports or a musical instrument, there are no perfect games or perfect performances. It all depends on what you consider to be perfect.
All in all, practice doesn't always make perfect, it almost always makes you better than you were before practicing. The more you practice something, the better you are at it.
根据短文内容,选择最佳答案。
36.What is the author's attitude (态度) to "Practice makes perfect" in the first paragraph
A.Unsuccessful B.Supportive C.Acceptable D.Questionable.
37.Why does the author take a math test as an example
A.To remind us practice make perfect all the time.
B.To tell us that sometimes practice does make perfect.
C.To encourage us to express our own opinions.
D.To show us there's no such thing as "perfect."
38.According to the last paragraph, we can know that________
A.Practice always makes perfect.
B.Practice has no effect on our improvement.
C.We will be better at something if we practice more.
D.We don't need to practice because it may not lead to perfection.
39.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
40.The underlined word "aspects" in paragraph 3 means________.
A.fields B.kinds C.exercises D.lives
六、(D)
(2024九上·德惠期末)Today, an increasing number of people are always looking at their mobile phones with their heads down. These people are called the "Heads-down Tribe"(低头族). Heads-down tribe members now can be seen everywhere.
There are more and more traffic accidents happening because of mobile phones. More drivers are likely to use mobile phones while driving. In order to make drivers pay more attention to driving, some new traffic rules have been made.
As we can see above, using mobile phones may cause traffic accidents. Also, more and more interesting and strange facts happen to the "Heads-down Tribe". A man in America kept using mobile phone on his way home. As a result, he knocked into a big lost bear. When he lifted his eyes from the phone, he was so afraid that he turned around and ran away as quickly as possible.
Another fact is that we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones. It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal. Some even have fun communicating with others on the phone. Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life. Whether they are good or not depends on how people use them. Let's be "healthy" users and try to be the "Heads-up Tribe".
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
41."Heads-down Tribe" means the people who always use their phones with their heads down.
42.If you play your phone when you are driving, the traffic must happen.
43.A man in America hit a bear because he was looking at his mobile phone.
44.People in the restaurant who look at their mobile phones don't talk to each other during the meal.
45.Playing with phones is only bad for us.
七、(E)
(2024九上·德惠期末)Can we live without salt Of course not. Salt is very important to people. We need it in our food. Animals need it, too. However, how much do you know about salt
 46.  
In the past, salt was as valuable as gold. This means that areas producing salt had a valuable trade, where people could use salt to exchange for gold. In Medieval West Africa, salt led to the development of trade and brought great wealth to the cities and states in which it passed through.
Early ways of getting salt
Over the years, people discovered different ways to get salt. 47.  . In other places, people got salt from the sea. They got seawater and put it in the sun. After a long time, the water dried up. Then people could get salt.
 48.  
Salt can be found across the world, but there is no one specific way to get it. Today we depend on 3 main methods to get salt: from the seawater, salt mines (矿) and salt wells.
Getting salt from salt wells (井)
To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes. 49.   It makes salt water. Then the salt water is pushed up through the other pipe. Later, the salt is taken out of the salt water.
Salt's importance today
 50.   Some countries still serve salt and bread to house guests as a welcome. People once worked hard to find and make salt. Now, people can buy it at any food store.
阅读短文,把A~E五个句子填入空缺处,使短文内容完整。
A. The great importance of salt can still be seen today in many places.
B. Salt's value in the past.
C. Some early people got salt from rocks.
D. And the water is mixed with the salt in salt wells.
E. Different ways to get salt today.
八、(F)
(2024九上·德惠期末)Michael Morpurgo was born on 5th October, 1943, in the south of England. He and his brother were moved from London when the Second World War began. Michael went to two different boarding schools when he was growing up. After school, Michael joined the army but he did not enjoy being shouted at and so he left soon. Michael then decided to go to university instead.
After graduating from university, Michael became a primary school teacher and taught in a small school in Kent. He loved teaching and his favorite thing was to read stories to his class. When he ran out of stories to read to them, Morpurgo started to write his own. His first book was written in 1974 and was called It Never Rains: Five Stories. Morpurgo has stated that the days he spent teaching are some of the happiest of his life.
Michael left teaching after ten years and bought a farm with his wife. They began a charity called Farms for City Children. This charity offers children who live in poorer, inner-cities the chance to come and stay on a working farm for a week. Children learn from hands-on experience about how to care for animals and how to work with others as part of a team.
Michael Morpurgo has written over 100 books for children. He writes about children and their relationships with older people and animals. He also writes stories about wars. Many of them have won prizes and several are now films or plays, including War Horse, which is now well known around the world. Another popular book is Kensuke's Kingdom, which he wrote in 1999.
根据短文内容,回答下列问题。
51.Where was Michael born
   
52.What did Michael do after graduating from university
   
53.Why did Michael start writing his own stories
   
54.How long had Michael been teaching before he bought a farm
   
55.When was the book Kensuke's Kingdom written by him
   
九、IV.短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2024九上·德惠期末)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
Some people have a very poor 56.   of direction. 57.   (lucky), I am one of them. I have visited a place many times, 58.   I may still get lost there the next time.
When I was a little girl, I never dared to ask people the way. So I used to walk around in circles and hope that I would get to the place I was going to by chance. Now, I am no 59.   (long) too shy to ask people for directions, but I often receive useless or even wrong information. So I try not to give people wrong directions. If anyone asks me the way, I always say, "Sorry, I am a 60.   (strange) here."
Once on my way to work, I was stopped by a man. He asked me if I 61.   (can) tell him the way to the Friendship Building. I gave him my 62.   (usually) reply. But just as I walked on only a few steps, I realized that he was asking the way to my office building. However, I had no time to turn 63.   and look for him. I was rushing to meet with someone at my office and I didn't want to keep him 64.   (wait).
When I went to my office, a clerk showed me the man who had asked me for directions. Imagine 65.   embarrassed I was when we saw each other.
十、(A)
66.(2024九上·德惠期末)传统节日是承载优秀文化历史的重要载体,假如你是学生会主席,即将举办一场以"中秋节"为主题的演讲比赛 (speech competition),请根据以下要点提示和要求,用英语发布一则不少于40词的通知。
要点:1、活动时间。 2、活动地点。 3、演讲内容。 4、报名方式。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
Notice
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
十一、(B)
67.(2024九上·德惠期末)人的成长会经历许多的蜕变,回顾过去两年的初中生活,有哪个人改变或影响了你,请以"The Person Who Changed Me"为题,写一篇不少于80词的英语短文。
要求:1、令你改变最大的人是谁; 2、他/她做了什么事情让你发生了改变;3、你对于这种改变的感受或看法;4、适当增加细节,使内容完整,行文连贯。
The Person Who Changed Me
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】D
【知识点】不可数名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】句意:这项活动的目的是为一家新医院筹款。culture,文化,名词;tradition,传统,名词;notice,通知,名词;purpose,目的,名词。结合语句 "The … of this activity is to raise money for a new hospital." 可知,"为新医院筹款" 是活动要达成的目标,即 "活动的目的","purpose" 符合语境;其他选项与 "活动要筹款" 的目标无关,故答案为 D。
【点评】考查名词词义辨析。解题需结合 "活动为医院筹款" 的核心目标,匹配能表达 "活动目标" 的名词,明确各选项的核心语义及适用场景。
2.【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】句意:中国拥有世界上最好的乒乓球队。他们为我们国家赢得了许多奖项。better,更好的,形容词比较级;the best,最好的,形容词最高级;worse,更差的,形容词比较级;the worst,最差的,形容词最高级。结合语句 "China has … table tennis team in the world. They have won many prizes for our country." 可知,"in the world" 表示范围(三者及以上),需用最高级;"赢得许多奖项" 说明球队水平高,需用 "the best",其他选项不符合范围要求或语义,故答案为 B。
【点评】考查形容词比较级与最高级的用法。解题需根据 "in the world" 判断用最高级,再结合 "赢得奖项" 的语境选择表积极意义的最高级。
3.【答案】B
【知识点】肯定陈述句;一般过去时;may, might表示可能性
【解析】【分析】句意:刚才我听见基蒂在教室里和别人说话。她现在可能在里面。can,能、可以,情态动词(表能力或许可);may,可能,情态动词(表推测,语气较弱);have to,不得不,情态动词短语(表客观要求);should,应该,情态动词(表建议或责任)。结合语句 "I heard Kitty talking with someone in the classroom a moment ago. She … be in it now." 可知,"刚才听见说话" 是推测 "现在可能在教室" 的依据,表不确定的推测需用 "may";其他选项无法表达 "推测" 语义,故答案为 B。
【点评】考查情态动词表推测的用法。解题需根据 "刚才的线索推断现在的情况" 这一语境,选择表不确定推测的情态动词 "may",区分不同情态动词的语义功能。
4.【答案】A
【知识点】固定搭配;短语辨析;一般将来时
【解析】【分析】句意:2025 年第九届亚洲冬季运动会将在哈尔滨举行。take place,举行、发生,动词短语(无被动语态,常指计划内的事件);take away,拿走、带走,动词短语;take out,取出、带出,动词短语;take up,占据(空间 / 时间)、开始学习,动词短语。结合语句 "The 9th Asian Winter Games of 2025 will … in Harbin." 可知,主语是 "运动会","运动会举行" 需用 "take place";其他选项的短语含义与 "举办运动会" 无关,故答案为 A。
【点评】考查 "take + 副词" 结构的动词短语辨析。解题需结合 "运动会" 这一主语,匹配能表达 "事件发生 / 举办" 的短语,明确各短语的核心语义及适用场景。
5.【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;系动词be
【解析】【分析】句意:叶嘉莹的诗歌被中国人民广泛阅读。is,是,be 动词(一般现在时,单数);are,是,be 动词(一般现在时,复数);was,是,be 动词(一般过去时,单数);were,是,be 动词(一般过去时,复数)。结合语句 "Ye jiaying's poems … widely read by Chinese people." 可知,主语 "poems" 是复数,排除单数形式的 A、C;"诗歌被广泛阅读" 是客观存在的事实,需用一般现在时,故答案为 B。
【点评】考查一般现在时的被动语态及主谓一致。解题需先根据主语 "poems"(复数)确定 be 动词的复数形式,再结合 "客观事实" 的语境判断用一般现在时。
6.【答案】A
【知识点】特殊疑问句;固定搭配;短语辨析
【解析】【分析】句意:—— 孙颖莎赢得了多少个冠军?—— 她赢得了相当多。How many,多少,疑问词组(后接可数名词复数,询问数量);How much,多少 / 多少钱,疑问词组(后接不可数名词或询问价格);How often,多久一次,疑问词组(询问频率);How soon,多久以后,疑问词组(询问将来时间,答语常用 "in + 时间段")。结合语句 "—…championships has Sun Yingsha won —She has won quite a few." 可知,"championships" 是可数名词复数,答语 "quite a few"(相当多)回答的是数量,需用 "How many" 提问;其他选项不符合 "询问可数名词数量" 的语境,故答案为 A。
【点评】考查疑问词组辨析。解题需根据答语 "回答数量" 和主语 "可数名词复数" 的特征,选择对应的疑问词组 "How many",明确不同疑问词组的提问对象。
7.【答案】C
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;or / either...or…/ not only...but also等连接两个主语时
【解析】【分析】句意:不仅爷爷,我们所有人也都期待着见到我叔叔。am,用于主语是第一人称单数 I;is,用于主语是第三人称单数;are,用于主语是第二人称或复数;be,动词原形。结合语句 "Not only grandpa but also all of us…looking forward to meeting my uncle." 可知,"not only...but also..."(不仅…… 而且……)连接两个主语时,谓语动词遵循 "就近原则",此处离谓语最近的主语是 "all of us"(我们所有人,复数),需用 "are";其他选项不符合 "就近原则" 和主语单复数要求,故答案为 C。
【点评】考查 "not only...but also..." 连接主语时的主谓一致。解题需牢记该连词的 "就近原则",即谓语动词形式由离它最近的主语决定,再根据最近主语的单复数选择正确动词。
8.【答案】B
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;that引导的定语从句
【解析】【分析】句意:这是我昨天买的那本书。who,谁,关系代词(指代人,可在从句中作主语或宾语);that,那个,关系代词(可指代人或物,可在从句中作主语或宾语);whom,谁,关系代词(指代人,仅在从句中作宾语);what,什么,疑问代词(不能引导定语从句)。结合语句 "This is the book…I bought yesterday." 可知,此句为定语从句,先行词 "the book" 指物,需用可指代物的关系代词,that 符合要求,其他选项不符合 "指代物" 或 "引导定语从句" 的规则,故答案为 B。
【点评】考查定语从句的关系代词辨析。解题需先明确先行词的属性(指人或指物),再根据关系代词的用法规则选择,同时牢记 what 不能引导定语从句。
9.【答案】B
【知识点】What+形容词+可数名词复数+其他!
【解析】【分析】句意:多么令人兴奋的消息!考试结束后我们将举行运动会。 What an一个多么,后接元音音素开头的可数名词单数;What多么,后接不可数名词/可数名词复数;How a错误形式;How多么,后接形容词/副词。根据空格后不可数名词news,可知感叹句型为"What+形容词+不可数名词(+主谓)"。故选B。
【点评】考查感叹句。注意熟记What+形容词+不可数名词(+主谓)!的感叹句句式。
10.【答案】A
【知识点】where引导的宾语从句
【解析】【分析】句意:——你能告诉我,我在哪里能买到饮料吗?——可以在中央大街有一家超市。A我在哪里可以买饮料,B你以前是什么样子,C我什么时候买一些饮料,D你以前是什么样子,根据There be句型可知缺少地点。故疑问词用where,故选A。
【点评】考查宾语从句连词,注意识记where的用法。
【答案】11.C;12.B;13.A;14.C;15.B;16.B;17.D;18.B;19.C;20.A;21.D;22.D;23.B;24.C;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:主要描述了一个男孩与母亲身体互换的经历,展现了母亲日常家务的繁重和辛苦,以及男孩对此的深刻体会和转变。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
11.句意:一个男孩厌倦了每天上学,而他的母亲却待在家里。go去,动词原形;went过去式;going现在分词或动名词;gone过去分词。空前"of"为介词,后面需要跟动名词形式。故选C。
12.句意:她需要知道我每天都在做什么,所以请让我们交换身体吧。minds思想;bodies身体;lives生活;hands手。根据下文"The next morning, the boy was surprised to wake up as a woman."可知,男孩和母亲交换了身份,体验了对方的生活,应用"bodies"。故选B。
13.句意:他从床上起来,为家人做早餐,叫醒孩子们,为他们准备好上学的衣服,喂他们吃早餐,打包好午餐,然后开车送他们去上学。cooked做饭;waited等待;called打电话;looked看。根据下文"fed them breakfast, packed their lunches"可知,喂孩子们早餐,给他们打包午餐,所以此处是指他为家人准备早餐。故选A。
14.句意:回到家后,他把需要干洗的衣服送到干洗店,并在银行取了些钱。liked喜欢;got得到;needed需要;enjoyed享受。根据"took the clothes that … dry cleaning to the cleaners"可知,此处是指把需要干洗的衣服送到干洗店。故选C。
15.句意:回到家后,他把需要干洗的衣服送到干洗店,并在银行取了些钱。mall商场;bank银行;washroom洗手间;market市场。根据"take out some money"可知,此处是指从银行取钱。故选B。
16.句意:然后,他匆匆去购物,因为他必须尽快回家。slowly慢慢地;quickly快速地;carefully小心地;quietly安静地。根据"he had to return home as soon as possible"可知,因为他要尽快回家,所以他购物很快。故选B。
17.句意:他赶紧完成其他家务。forgot忘记;refused拒绝;managed设法;rushed匆忙。根据上文"By then it was already 1:00 o'clock in the afternoon."可知,时间已经是下午1点钟了,所以此处是指他匆忙地完成其他家务。故选D。
18.句意:干完所有活后,他跑到学校去接孩子们。looked for寻找;picked up接人;cared about关心;talked with与……交谈。根据下文"He brought them home,"可知,他把孩子们带回家,所以此处是指他去学校接孩子们回家。故选B。
19.句意:他把他们带回家,帮他们做作业,然后走进厨房。returned返回;poured倒;walked走;worked工作。根据下文"There was a lot of work waiting for her there."可知,那里还有很多活等着她 (现在以女性的身份) 去做,所以此处是指他走进了厨房。故选C。
20.句意:到了晚上9点,他已经非常累了,迫不及待地想上床睡觉。tired累的;proud骄傲的;happy高兴的;comfortable舒服的。根据"couldn't wait to go to bed himself"可知,他迫不及待地想上床睡觉,所以此处是指他很累了。故选A。
21.句意:我真愚蠢,竟然嫉妒我妈妈。clever聪明的;smart机灵的;afraid害怕的;foolish愚蠢的。根据下文"Oh please, let us change back."和"The boy prayed again."可知,男孩祈祷换回身体,说明他之前对母亲生活的无知和误解所导致了他愚蠢的想法和行为;通过这次经历,男孩深刻认识到了自己的错误,并表达了对母亲的尊重和感激之情,同时也更加珍惜和感激母亲的付出,所以这里用"foolish"一词更加能体现作者之前的想法的荒谬性,同时也为后文男孩的转变和成长提供了铺垫。故选D。
22.句意:我会更加尊重我的母亲的。worry担心;challenge挑战;encourage鼓励;respect尊重。根据下文"help his mother with housework whenever he could"可知,只要有可能,他就帮助母亲做家务,所以此处是指他会更加尊重母亲。故选D。
23.句意:那天之后,他真正理解了母亲的辛苦。Before在……之前;After在……之后;During在……期间;Since自从。根据句意和上下文可知,此处是指他是在那天之后真正理解了母亲的辛苦。故选B。
24.句意:从那时起,他不再抱怨上学,甚至尽可能地主动帮助母亲做家务。talked谈论;thought思考;complained抱怨;worried担心。根据上文"he truly understood his mother's hard work"可知,他真正理解了母亲的辛苦,所以此处是指他之后不再抱怨上学了。故选C。
25.句意:从那时起,他不再抱怨上学,甚至尽可能地主动帮助母亲做家务。refused拒绝;forgot忘记;offered主动提供;remembered记得。根据上文"he truly understood his mother's hard work"可知,他真正理解了母亲的辛苦,所以此处是指男孩主动帮助母亲做家务。故选C。
【答案】26.B
27.B
28.C
29.B
30.A
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】文章大意:一家餐馆的广告,包括营业时间,地址,菜的价格等信息。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.数字计算题。根据"4 plant-based meatballs $12"与"Daily soup $13"可知,一共需要支付13+12=25美元。故选B。
27.细节理解题。根据"Opening hours: 11:30 a.m.—8:30 p.m. from Tuesday to Sunday"可知,该餐馆星期二到周日营业。故选B。
28.细节理解题。根据"Nothing is wasted in the kitchen. Seven kinds of sauces are prepared using the remaining ingredients like tomatoes, strawberries and apples."可知,为了保护环境,该餐馆充分利用剩下的水果。故选C。
29.细节理解题。根据"Low temperature baking is important to keep nutrition (营养) in the food"可知,该餐馆提到了低温烘焙对于保持食物的营养很重要。故选B。
30.推理判断题。根据"Are you a vegetable lover Are you trying to find something to eat Green bus is a wonderful restaurant for you!"以及通读全文可知,本文是一家餐馆的广告。故选A。
【答案】31.C
32.B
33.B
34.D
35.B
【知识点】说明文;中国传统节假日与庆祝活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了中国的传统节日——春节的庆祝活动。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
31.细节理解题。根据"Celebrations for the Spring Festival last for 15 days, "可知,春节的庆祝活动持续15天。故选C。
32.细节理解题。根据"On the second day of the Spring Festival, people usually go to visit temples to pray (祈祷) for good luck and celebrate the new year."可知,春节的第二天人们通常去庙里祈福。故选B。
33.细节理解题。根据"The Lantern Festival, traditionally held on the 15th day of the Spring Festival, marks the end of Chinese New Year celebrations."可知,元宵节标志春节庆祝活动的结束。故选B。
34.细节理解题。根据"...the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) on December 4, 2024"可知,在2024年的12月4日,春节被列入了人类非物质文化遗产代表作名录。故选D。
35.推理判断题。通读全文可知,本文重点介绍了中国的传统节日春节,被列入了人类非物质文化遗产代表作名录,故推测这将会有利于弘扬中华民族的传统文化。选项B"更多的人将会关注文化的意义"符合。故选B。
【答案】36.D
37.B
38.C
39.B
40.A
【知识点】其他题材;议论文;词义猜测;文章结构;观点态度
【解析】【分析】文章大意:主要讲了对"熟能生巧"的理解。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
36.观点态度题。根据"But have you ever wondered: Is it really true Does practice always make perfect "可知,作者对孰能生巧存在质疑,questionable"有疑惑的,质疑的"。故选D。
37.推理判断题。根据第二段句意以及"Sometimes practice does make perfect"可知,举数学考试的例子去说明练习能帮助我们很多,即熟能生巧,故选B。
38.细节理解题。根据"All in all, practice doesn't always make perfect, it almost always makes you better than you were before practicing. The more you practice something, the better you are at it."可知,生活中并不总是能够熟能生巧,但是不断地练习一定会比之前更熟练。选项C"如果我们勤加练习,一定会更擅长某事。"符合题意。故选C。
39.篇章结构题。文章一共有四段,第一段作者提出自己的疑惑;第二段主要讲述生活中能够熟能生巧的事情;第三段主要讲述生活中无法熟能生巧的事情;第四段总结,即使不能孰能生巧,但是不断地练习也会使我们变更好。因此文章的结构是总——分——总。故选B。
40.词义猜测题。根据"However, in some other aspects of life, "可知,此处表示"生活中其他方面",field"领域,方面"符合语境。故选A。
【答案】41.T
42.F
43.T
44.T
45.F
【知识点】说明文;社会问题;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讨论了"低头族"(Heads-down Tribe)的现象,即人们在各种场合低头使用手机的行为,以及这种行为可能导致的问题,如交通事故和社交障碍。同时,文章也提到手机在现代生活中的重要性,并呼吁人们健康使用手机,成为"抬头族"。
【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
41.细节理解题。根据"These people are called the ‘Heads-down Tribe'(低头族)." 可知,"Heads-down Tribe"指的是总是低头使用手机的人。故答案为T。
42.细节理解题。根据"There are more and more traffic accidents happening because of mobile phones."可知,使用手机可能会导致交通事故,但并不是说一定会发生。故答案为F。
43.细节理解题。根据"A man in America kept using mobile phone on his way home. As a result, he knocked into a big lost bear."可知,这位男士因为看手机而撞到了熊。故答案为T。
44.细节理解题。根据"we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones. It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal."可知,餐厅里看手机的人不与对方交谈。故答案为T。
45.细节理解题。根据"Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life. Whether they are good or not depends on how people use them."可知,手机对现代生活是有帮助的,关键在于人们如何使用它们,并非只有坏处。故答案为F。
【答案】46.B;47.C;48.E;49.D;50.A
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了从古至今,盐的重要性以及得到盐的不同方法。
【点评】考查阅读理解。首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
46.根据"In the past, salt was as valuable as gold."可知,本段讲的是盐在过去时期的价值,空处是小标题,选项B"过去盐的价值"符合语境。故选B。
47.根据"In other places, people got salt from the sea."可知,其他地方从大海中得到盐,所以空处是得到盐的另一种方法,选项C"一些早期人从岩石中获取盐"符合语境。故选C。
48.根据"Today we depend on 3 main methods to get salt: from the seawater, salt mines and salt wells."可知,本段主要讲的是现在获取盐的几种不同方式,空处是小标题,选项E"今天获取盐的不同方法"符合语境。故选E。
49.根据"To get salt from salt wells, people put two pipes (管子) into the ground. Water is sent down through one of the pipes."可知,本段讲的是如何从盐井中获取盐,选项D"在盐井中,水与盐混合"符合语境,故选D。
50.根据小标题"Salt's importance today"可知,本段讲的是盐在今天的重要性,选项A"盐的巨大重要性在今天仍然可以在许多地方看到"符合语境。故选A。
【答案】51.In the south of England. /He (Michael) was born in the south of England.
52.He (Michael) became a primary school teacher and taught in a small school in Kent./A primary school teacher.
53.Because he ran out of stories to read to them./Because he had no stories to read to them.
54.For ten years./He (Michael) had been teaching for ten years.
55.The book was written in 1999./It was written in 1999/In 1999.
【知识点】记叙文;有代表性的作家及其作品;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了英国著名作家Michael Morpurgo。
【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
51.根据"Michael Morpurgo was born on 5th October, 1943, in the south of England."可知,出生在英格兰南部,故填In the south of England. /He (Michael) was born in the south of England.
52.根据"After graduating from university, Michael became a primary school teacher and taught in a small school in Kent."可知,大学毕业后,Michael成为一名小学教师,在肯特郡的一所小学校教书。,故填He (Michael) became a primary school teacher and taught in a small school in Kent./A primary school teacher.
53.根据"When he ran out of stories to read to them, Morpurgo started to write his own."可知,当他没有故事可以读给他们听时,Morpurgo开始写自己的故事,故填Because he ran out of stories to read to them./Because he had no stories to read to them.
54.根据"Michael left teaching after ten years"可知,教了10年的书,故填For ten years./He (Michael) had been teaching for ten years.
55.根据"Another popular book is Kensuke's Kingdom, which he wrote in 1999."可知,《Kensuke's Kingdom》是在1999年写的,故填The book was written in 1999./It was written in 1999/In 1999.
【答案】56.sense;57.Unluckily;58.but;59.longer;60.stranger;61.could;62.usual;63.back;64.waiting;65.how
【知识点】表转折关系的连词;现在分词;记叙文;形容词比较级与最高级的构成规则;日常活动
【解析】【分析】文章大意:主要描述了作者自己对于方向感的困惑和在日常生活中因此产生的一些有趣或尴尬的经历。
【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。
56.句意:有些人方向感非常差。根据下文"I am one of them"和"When I was a little girl, I never dared to ask people the way. So I used to walk around in circles and hope that I would get to the place I was going to by chance."可知,作者还是个小女孩的时候,从来不敢向人们问路,常常在原地打转,说明作者的方向感很差,所以此处是指有些人方向感非常差;考查sense"感觉官能,感觉",名词;a sense of direction"方向感"。故填sense。
57.句意:不幸的是,我就是其中之一。根据"I'm one of them"可知,说明作者的方向感很差,这是一件不幸或遗憾的事情,应将lucky改为unluckily"不幸地",副词,修饰整个句子,作状语,位于句首,首字母要大写。故填Unluckily。
58.句意:我去过一个地方很多次,但下次去时还是可能会迷路。分析句子结构可知,前后两句存在转折关系,应用but连接句子。故填but。
59.句意:现在,我不再害羞去向人们问路了,但我经常收到无用甚至错误的信息。根据空前"no"可知,此处考查no longer"不再",副词短语。故填longer。
60.句意:对不起,我对这里不熟。根据"I am a … here."可知,此处是作者表示自己在这个地方是陌生人,不熟悉路况,应将strange改为stranger"陌生人",名词;空前有不定冠词"a",这里名词用单数形式。故填stranger。
61.句意:他问我是否能告诉他友谊大厦怎么走。根据"He asked me…"可知,句子为宾语从句,遵循"主过从必过"的原则,应将"can"改为could。故填could。
62.句意:我给了他我通常的回答。根据空后名词"reply"可知,此处应用usually的形容词形式usual"通常的",在句中作定语,修饰名词"reply"。故填usual。
63.句意:然而,我没有时间转身去找他。根据下文"look for him"可知,此处是指作者想要转身回去找那个人;考查turn back"折回,往回走",动词短语。故填back。
64.句意:我正忙着去办公室见一个人,我不想让他等着。根据空前"keep him"可知,此处考查keep sb. doing sth."使某人一直做某事",所以这里应用现在分词waiting。故填waiting。
65.句意:想象一下,当我们见面时,我有多么尴尬。根据空后形容词"embarrassed"可知,此处应用how"多么"引导感叹句,表示作者和对方相见时的尴尬程度。故填how。
66.【答案】例文
Notice
The Mid-Autumn Festival is one of the traditional Chinese holidays. It is on the 15th day of the 8th lunar month. In order to promote traditional Chinese culture, our school will organize a speech competition. I hope you will actively participate in the activity.
The activity will be held on the Lecture Hall at 9:00 a.m., September 30, 2024. The speech competition shall be with the theme of "Mid-Autumn Festival". If you want to participate in the competition, please email us at studentsunion@.
We look forward to your participation.
【知识点】提纲作文;广告布告类;其他语篇类型
【解析】【分析】这是一则关于 "中秋节" 主题演讲比赛的英语通知,需涵盖活动时间、地点、演讲内容、报名方式。写作思路为:以学生会主席身份发布通知,先说明举办演讲比赛的目的(传承中秋文化);接着列出要点(如时间定在某周五下午,地点在学校礼堂,演讲内容围绕中秋历史、习俗等,报名方式为到学生会办公室登记);最后呼吁同学们积极参与。写作要点涵盖:所有通知要点、不少于 40 词、表述简洁得体。文体为应用文,语言需正式明了,契合校园活动通知的发布场景,通过清晰的信息传递确保同学们知晓并参与活动。
【点评】这篇关于中秋主题演讲比赛的通知核心信息明确、逻辑清晰,先点明活动背景(弘扬传统文化)与目的,再详细说明比赛的时间、地点、主题及报名方式,最后发出参与期待,符合通知类文本 "信息准确、简洁明了" 的核心要求,能让学生快速获取关键信息。文中亮点短语精准适配场景,如 "promote traditional Chinese culture""organize a speech competition""actively participate in""the theme of",清晰传递活动核心要素;但存在一处细节表述偏差,"held on the Lecture Hall" 中 "on" 应改为 "in",地点前用介词 "in" 更规范。整体语言简洁正式,既体现了通知的严肃性,又展现出较好的信息组织与传达能力。
67.【答案】例文
The Person Who Changed Me
Among the people in my junior high school life, my best friend Lily changed me a lot. She is an optimistic and hardworking girl. Once, I failed an exam and felt very depressed. Lily encouraged me, saying that failure is the mother of success and we should learn from it. She also helped me with my studies.
Under her influence, I became more positive and diligent. Now, I can face difficulties bravely. I'm really grateful to her for changing me.
【知识点】命题作文;记叙文;自我提升
【解析】【分析】这是一篇以 "The Person Who Changed Me" 为题的英语短文,需介绍改变自己的人、其让自己改变的事及自己的感受看法。写作思路为:先确定改变自己的人(如老师、同学);接着描述具体事件(如老师在自己成绩下滑时耐心辅导,同学鼓励自己参加活动帮自己变得开朗);再阐述自己的改变(如成绩提升、性格变外向)及感受(感激、成长);最后总结此人对自己的重要性。写作要点涵盖:所有要求要点、不少于 80 词、适当增细节。时态以一般过去时(讲事件)和一般现在时(谈感受)为主。要运用清晰逻辑和情感表达,展现成长蜕变,契合主题要求。
【点评】这篇以 "The Person Who Changed Me" 为题的短文主题明确、情感真挚,围绕 "好友莉莉改变我" 的核心,先点明人物身份与品质,再通过 "考试失利后鼓励我、帮我补习" 的具体事例,展现其对 "我" 的积极影响,最后总结自身变化并表达感恩,叙事完整且逻辑清晰,传递出温暖的友谊力量。文中亮点短语贴切生动,如 "changed me a lot""optimistic and hardworking""felt very depressed""learn from it""face difficulties bravely",精准描述人物品质与成长转变;高分句型运用自然,"saying that failure is the mother of success..." 通过引用增强鼓励的说服力,"Under her influence, I became..." 清晰点明影响与结果,整体语言简洁流畅,既体现了真实的成长经历,又展现出较好的叙事与情感表达能力。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表