【精品解析】四川省成都市第七中学初中学校2024-2025学年七年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省成都市第七中学初中学校2024-2025学年七年级上学期期中英语试题

资源简介

四川省成都市第七中学初中学校2024-2025学年七年级上学期期中英语试题
一、第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
(2024七上·成都期中)阅读短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A. become good friends B. meet different people C. it's easy to D. talk to E. with a big smile
In our life, we often 1.  . A smile can help us to break the ice.
When I am a new student in the school, I don't know how to 2.   my classmates. One day, a girl 3.   comes to me and says, "Hi! I'm Lily." Her smile is so warm (温暖). We start to talk and soon 4.  .
A smile makes others feel happy. So please smile, and you will find 5.   to make friends with others.
【答案】1.B;2.D;3.E;4.A;5.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要讲述了微笑在人际交往中的重要性,特别是在结交新朋友方面。
A.become good friends成为好朋友;B.meet different people遇见不同的人;C.it's easy to做某事是简单的;D.talk to谈话;E.with a big smile带着大的微笑。
【点评】考查选词填空,首先理解所给短语意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
1.句意:在我们的生活中,我们经常遇见不同的人。根据后文提到的A smile can help us to break the ice以及选项内容,可以推断此处指遇见不同的人时,微笑可以打破僵局。因此,应用短语meet different people表示"遇见不同的人"。故填B。
2.句意:当我是学校的新生时,我不知道如何和我的同学交谈。根据后文提到的We start to talk以及选项内容,可以推断此处指不知道如何与同学交谈。因此,应用短语talk to表示"和……交谈"。故填D。
3.句意:一天,一个带着灿烂微笑的女孩向我走来,说:"嗨!我是莉莉。"根据后文提到的Her smile is so warm以及选项内容,可以推断此处指一个带着微笑的女孩。因此,应用介词短语with a big smile表示"带着一个灿烂的微笑"。故填E。
4.句意:我们开始交谈,很快成为了好朋友。根据前文提到的We start to talk以及选项内容,可以推断此处指交谈后成为了朋友。因此,应用短语become good friends表示"成为好朋友"。故填A。
5.句意:所以请微笑,你会发现和别人交朋友很容易。根据前文提到的A smile makes others feel happy以及选项内容,可以推断此处指微笑会让交朋友变得容易。因此,应用句型it's easy to do sth.表示"做某事很容易",其中to make friends with others作为不定式短语作真正的主语。故填C。
二、补全对话。
(2024七上·成都期中)从下面选出最佳选项补全对话。
A: Hi, Mark! Welcome to my house. Let me show you around.
B: Thanks. 6.   Whose are they
A: Well, this is my football, and the blue one is my brother's.
B: 7.  
A: Yes, we play every weekend. My brother loves sports.
B: 8.  
A: That's my dad's. He rides it to work every day.
B: Hey, look at the nice guitar! 9.  
A: No, that's my sister's. She can play it very well!
B: Wow, that's cool! 10.  
A: Sure, maybe next time!
A. Do you play it
B. Whose bicycle is that
C. Oh, these footballs are cool.
D. I'd like to watch her play one day.
E. Do you often play football together
【答案】6.C;7.E;8.B;9.A;10.D
【知识点】其他语篇类型;身边的事物与环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:A 带 Mark 参观自己家,两人围绕足球、自行车、吉他等物品展开对话。
A.Do you play it 你弹奏它吗?
B.Whose bicycle is that 那是谁的自行车?
C.Oh,these footballs are cool. 哦,这些足球很酷。
D.I'd like to watch her play one day. 我希望有一天能看她弹奏。
E.Do you often play football together 你们经常一起踢足球吗?
【点评】考查补全对话题。解题时需结合上下文提及的物品及问答逻辑,选择合适的选项使对话连贯。
6.根据"Well, this is my football, and the blue one is my brother's."可知提到了足球,C项"哦,这些足球真酷。"符合语境。故选C。
7.根据"Yes, we play every weekend."可知,空处应是一般疑问句,且和足球有关,E项"你们经常一起踢足球吗?"符合语境。故选E。
8.根据"That's my dad's. He rides it to work every day."可知问自行车是谁的,B项"那是谁的自行车?"符合语境。故选B。
9.根据"No, that's my sister's."可知,空处是一般疑问句,再由"Hey, look at the nice guitar!"可知问题与吉他相关,A项"你弹它吗?"符合语境。故选A。
10.根据"Sure, maybe next time!"可知提出了自己的想法,D项"我想有一天看她演奏。"符合语境。故选D。
三、完形填空。
(2024七上·成都期中)阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A Happy Corner (角落): Classroom Farm
At school, we have a nice corner. There, we plant vegetables (蔬菜) and have 11. . We call it the "classroom farm". On the farm, you can see potatoes, carrots, 12. … and lots more!
We use the farm to learn different 13. in many of our classes. It is really 14. ! On Tuesdays, we have a biology (生物) class. We study five 15. of plants: the roots (根), stems (茎), leaves, 16. and fruits. We have a(n) 17. class on Fridays. We draw beautiful pictures of our plants. We also write about the 18. on the farm in our Chinese class.
Sometimes we take photos of those plants. Then, we share 19. on our school website (网站)! It is so interesting. The classroom farm is really a good place for 20. !
11.A.lunch B.classes C.conversations
12.A.apples B.oranges C.tomatoes
13.A.names B.stories C.things
14.A.fun B.easy C.hard
15.A.days B.kinds C.sections
16.A.flowers B.colors C.trees
17.A.music B.art C.Chinese
18.A.animals B.plants C.people
19.A.it B.that C.them
20.A.learning B.playing C.meeting
【答案】11.B;12.C;13.C;14.A;15.C;16.A;17.B;18.B;19.C;20.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在学校的"课堂农场"种植蔬菜、上课、学习、拍照并在学校网站上分享等有趣经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:在那里,我们种植蔬菜并上课。lunch午餐;classes课;conversations对话。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.可知,此处指上课。故选B。
12.句意:在农场上,你可以看到土豆、胡萝卜、西红柿……还有很多!apples苹果;oranges橘子;tomatoes西红柿。根据potatoes, carrots及常识可知,这里列举的是蔬菜,素偶i此处指西红柿,故选C。
13.句意:我们用农场在许多课上学习不同的东西。names名字;stories故事;things东西。根据On Tuesdays,we have a biology(生物) class.及We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指用农场学习不同的东西。故选C。
14.句意:真的很有趣!fun有趣的;easy容易的;hard困难的。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.及常识可知,在农场上课很有趣。故选A。
15.句意:我们学习植物的五个部分:根、茎、叶、花和果实。days天;kinds种类;sections部分。根据the roots(根), stems(茎), leaves,…and fruits可知,此处指植物的五个部分。故选C。
16.句意:我们学习植物的五个部分:根、茎、叶、花和果实。flowers花;colors颜色;trees树。根据the roots(根),stems(茎),leaves,…and fruits及常识可知,此处指花。故选A。
17.句意:周五我们有一节美术课。music音乐;art美术;Chinese语文。根据We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指美术课。故选B。
18.句意:在语文课上,我们还写了关于农场上的植物。animals动物;plants植物;people人。根据We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指植物。故选B。
19.句意:然后,我们在学校网站上分享它们!it它,代指上文提到的单数名词或不可数名词;that那个;them它们,代指上文提到的复数名词。根据Sometimes we take photos of those plants.可知,此处用them代指上文提到的photos,应用them,故选C。
20.句意:课堂农场真是一个学习的好地方!learning学习;playing玩;meeting遇见。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.可知,此处指学习的好地方。故选A。
四、阅读理解A
(2024七上·成都期中)Hello, everyone. My name's John. Here is a picture of my family tree. Let's have a look.
Family Tree
21.Picture ________ may be Gina.
A. B. C.
22.Bill is ________.
A.Eric's father B.John's uncle C.Mary's brother
23.Which of the following words can be put in the ________
A.parent B.sister C.aunt
24.Frank has ________.
A.three sons B.a daughter and a son C.four grandchildren
25.What can we know from the family tree
A.John is Peter's brother.
B.Paul is Sally‘s husband.
C.David is Anna's grandfather.
【答案】21.A
22.B
23.B
24.C
25.B
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了John的家谱照片。
【点评】考查阅读理解题。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
21.推理判断题。根据图片可知,Gina是John的奶奶。故选A。
22.细节理解题。根据图片可知,Bill是John爸爸的兄弟,即叔叔。故选B。
23.细节理解题。根据图片可知,Jane是John的姐姐。故选B。
24.细节理解题。根据图片可知,Frank有两个儿子和四个孙子孙女。故选C。
25.细节理解题。根据图片可知,Paul和Sally是夫妻关系。故选B。
五、B
(2024七上·成都期中)I am Teng Fei. Here are some things of my family's.
These books are my sister's. She likes reading very much. She often spends about 50 minutes reading every evening. Sometimes, she asks me to read with her together.
The erhu is my brother's. He likes music and the erhu is his favourite instrument. He can play the erhu very well. He is in the school music band.
The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She always practices (练习) playing it at about 5:00 p. m. I want to learn how to play it from her.
This is my brown basketball. I like sports and basketball is my favourite sport. I often play basketball with my good friends after school. It is really fun.
26.Whose books are these
A.Teng Fei's. B.Teng Fei's sister's. C.Teng Fei's mother's.
27.Which of the following is an instrument
A.
B.
C.
28.When does Teng Fei's mother often practice the piano
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.
29.What do Teng Fei and his friends often do after school
A.Listen to music. B.Play the piano. C.Play basketball.
30.What do we learn about Teng Fei's family
A.They each have a hobby.
B.They have different jobs.
C.They love each other.
【答案】26.B
27.A
28.B
29.C
30.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文通过Teng Fei的视角介绍了他家庭成员的兴趣爱好,包括阅读、音乐和体育,展现了家庭成员各自的特长和爱好。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,理解句意,然后选择正确答案。
26.细节理解题。根据文章第二段These books are my sister's.可知,这些书是我姐姐的。故选B。
27.细节理解题。根据图片可知选项A(钢琴)是乐器,选项B是篮球,C是书。故选A。
28.细节理解题。根据文章第四段She always practices(练习)playing it at about 5:00 p.m.可知,滕飞的妈妈经常在下午5点练习钢琴。故选B。
29.细节理解题。根据文章最后一段I often play basketball with my good friends after school.可知,滕飞和他的朋友们放学后经常打篮球。故选C。
30.文章大意题。根据全文内容可知,文章介绍了滕飞家庭成员各自的爱好,包括阅读、音乐、钢琴和篮球等。因此,我们了解到滕飞的家庭成员每个人都有自己的爱好。故选A。
六、C
(2024七上·成都期中)My grandma is 70 years old. She always reads stories to me. She has a small yard. There are many beautiful flowers in the yard. She plays music for them. She says music helps them grow (成长) well.
Every time I go to visit her, I like to help her with the flowers.
"Grandma, the flowers are so beautiful!" I say.
"Betty, come in, please. You can help me water the flowers," Grandma says.
"Why don't you water them at noon It's very hot today."
"Well, in summer (夏天), we can water the flowers early in the morning or late in the evening", "What about winter (冬天) time "
"In winter, we can water the flowers between 10 a. m. and 2 p. m. But we can water the flowers at any time in spring (春天) and autumn (秋天)."
"Do we need to water them every day "
"e here and see this flower . It can survive for a long time with no water, so you don't need to water it often."
"I see. There's so much to learn. I can't be a good gardener."
"Work hard and you can be a good gardener," Grandma says.
31.To help the flowers grow well, what does Betty's grandma always do
A.reads stories to them B.plays music for them C.waters them every day
32.When does Betty's grandma water the flowers in summer
A.At noon.
B.Between 10 a. m. and 2 p. m.
C.Early in the morning or late in the evening.
33.What does the underlined word "survive" mean in this passage
A.grow quickly B.live well C.look beautiful
34.What does Betty mean when she says she can't be a good gardener
A.She does not like gardening.
B.She doesn't have talent (天赋) for gardening.
C.She finds it hard for her to learn gardening well.
35.What is the best title (最佳标题) for this text
A.Music and Flowers
B.Learning to Garden
C.Flowers in the Garden
【答案】31.B
32.C
33.B
34.C
35.B
【知识点】记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Betty和她的奶奶在花园中的互动,奶奶通过阅读故事和播放音乐来照顾花朵,并教授Betty关于园艺的知识。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,理解句意,然后从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
31.细节理解题。根据文章第一段She always reads stories to me. She has a small yard.There are many beautiful flowers in the yard. She plays music for them. She says music helps them grow well.可知Betty的奶奶为了让花长得好,总是为它们播放音乐。故选B。
32.细节理解题。根据文章第七段in summer(夏天),we can water the flowers early in the morning or late in the evening可知Betty的奶奶在夏天会在早上或晚上给花浇水。故选C。
33.词义猜测题。根据文章第十段It can survive for a long time with no water,so you don't need to water it often.可知,这种花在没有水的情况下也能存活很长时间,所以不需要经常浇水。因此,survive在此处的意思是"存活得好"。故选B。
34.推理判断题。根据文章倒数第二段There's so much to learn. I can't be a good gardener.可知Betty觉得自己要学的东西很多,觉得自己不能成为一个好园丁,说明她觉得园艺很难学好。故选C。
35.标题选择题。根据文章整体内容可知文章主要讲述了Betty和她的奶奶一起学习园艺的过程,因此最佳标题为Learning to Garden(学习园艺)。故选B。
七、短文填空。
(2024七上·成都期中)从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)。
all begin both China country difference help like mean same they together
Everyone has a family. It is the place where life 36.   and love never ends. The 37.   word "家" is a pictographic character (象形文字). The "宀" looks like the roof of a house, and the "豕" is a pictographic character for "pig". It is developed (发展) from a picture 38.   this:
Why is there a "pig" under the roof of a house In the old times, many families keep pigs in their houses. So pigs really 39.   a lot to a family.
In the family, grandparents are the center (中心) of the family who help to keep family members 40.  . Parents often work very hard to set good examples (例子) for 41.   children. Children study hard to get good grades. Brothers and sisters are kind to each other and willing (愿意) to spend time 42.   each other. 43.   the family members try to live a happy life.
In China, many people have the idea of "making all family members happy". Now there are so many 44.   families in China but we have the same "Chinese dream". And just because every family goes well, our 45.   is getting better.
【答案】36.begins;37.Chinese;38.like;39.mean;40.together;41.their;42.helping;43.All;44.different;45.country
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了中国文化中"家"一字的演变史,以及这个字各个部分的寓意,及其所体现的中国的家庭观。
【点评】考查选词填空,首先识记所给单词的词义及词性,然后结合单词的语法确定单词正确形式,最终确定单词确定形式。
36.句意:这是生命开始的地方,爱永远不会结束。根据It is the place where life…and love never ends.的句意并结合备选词汇可知,此处指家是生命开始的地方,begin"开始"符合,时态为一般现在时,主语为"life",用三单形式。故填begins。
37.句意:汉字"家"是一个象形文字。根据"家"并结合备选词汇可知,此处指汉字,根据空后的名词word可知,此处用形容词形式,Chinese"中国的"符合。故填Chinese。
38.句意:它是由这样的图片发展而来的。根据It is developed(发展)from a picture…this:的句意并结合备选词汇可知,此处指它是由这样的图片发展而来的,like"像"符合。故填like。
39.句意:所以猪对一个家庭来说真的很重要。根据上文In the old times, many families keep pigs in their houses.并结合备选词汇可知,古代,许多家庭在家里养猪,所以可知,猪对一个家庭来说真的很重要,mean"意味着"符合,此处表示事实,时态为一般现在时,主语为pigs,用动词原形。故填mean。
40.句意:在家庭中,祖父母是家庭的中心,他们帮助保持家庭成员在一起。根据In the family, grandparents are the center (中心) of the family who help to keep family members…的句意并结合备选词汇可知,此处指祖父母帮助保持家庭成员在一起,together"在一起"符合。故填together。
41.句意:父母经常努力为孩子树立好榜样。根据Parents often work very hard to set good examples(例子)for…children.的句意并结合备选词汇可知,此处指为他们的孩子树立好榜样,they"他们"符合;根据空后的名词"children"可知,此处用形容词性物主代词their。故填their。
42.句意:兄弟姐妹们彼此友善,愿意花时间互相帮助。根据Brothers and sisters are kind to each other and willing(愿意)to spend time…each other.的句意并结合备选词汇可知,此处指花时间互相帮助,help"帮助"符合;spend time doing sth.花时间做某事,固定词组。故填helping。
43.句意:所有的家庭成员都努力过上幸福的生活。根据…the family members try to live a happy life.的句意并结合备选词汇可知,此处指所有的家庭成员都努力过上幸福的生活,all"所有"符合,句首首字母大写。故填All。
44.句意:现在中国有很多不同的家庭,但我们有着相同的"中国梦"。根据but we have the same 'Chinese dream'并结合备选词汇可知,此处句意发生了转折,指中国有很多不同的家庭,different"不同的",形容词,作定语。故填different。
45.句意:正是因为每个家庭都过得很好,我们的国家才变得更好。根据And just because every family goes well,our…is getting better.的句意并结合备选词汇可知,此处指正是因为每个家庭都过得很好,我们的国家才变得更好,country"国家"符合,此处用单数形式。故填country。
八、补全短文.
(2024七上·成都期中)根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Friends are important. They are the people in your life that you know and like. 46.  . They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun. But how can you be good friends with others  47.  
Introduce yourself.
Say hello to someone new. See if he or she would like to play with you. 48.   Ask questions to get to know each other better.
 49.  
It is fun to play with toys. Let someone else try when you are done. Take turns listening. Tell a friend about your day. Then let him or her tell you about his or hers.
Help each other.
Ask how a friend is feeling. 50.   Some kind words or activities can make a big difference. And ask them for help when you need it.
A. Learn to share.
B. Here is some useful advice.
C. Talk about yourself.
D. Friends do not have to be the same as you.
E. Go to a teacher and ask for help.
F. If he or she is sad, make him or her happy.
【答案】46.D;47.B;48.C;49.A;50.F
【知识点】说明文;人际关系与交往;同伴间交往的品质
【解析】【分析】本文主要讲述了朋友的重要性,以及如何成为好朋友。
A.Learn to share.学会分享。
B.Here is some useful advice.这里有一些有用的建议。
C.Talk about yourself.谈谈你自己。
D.Friends do not have to be the same as you.朋友不必和你一样。
E.Go to a teacher and ask for help.去找老师寻求帮助。
F.If he or she is sad, make him or her happy.如果他或她难过,就让他或她高兴。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最仔细检查。
46.根据前文Friends are important. They are the people in your life that you know and like.和后文They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun.可知,此处与朋友的重要性有关。结合选项,D项"朋友不必和你一样。"符合语境。故选D。
47.根据前文But how can you be good friends with others 和后文内容可知,此处开门见山,对交朋友给出了一些建议,引出下文。B选项"这里有一些有用的建议。"符合语境。故选B。
48.根据小标题Introduce yourself.可知,此处与自我介绍有关,结合选项,C选项"说说自己吧。"符合语境。故选C。
49.根据后文It is fun to play with toys. Let someone else try when you are done.Take turns listening. Tell a friend about your day. Then let him or her tell you about his or hers.可知,此处与分享有关,A选项"学会分享。"符合语境。故选A。
50.根据小标题Help each other.和前文Ask how a friend is feeling.可知,说的是互相帮助,此处应是在情感、感受方面提供帮助。F选项"如果他或她难过,让他或她开心。"符合语境。故选F。
九、完成图表。
(2024七上·成都期中)根据短文内容,完成图表中所缺信息。
In New York, there is a special university (大学) that is very different from others. This university is in a place where no one else lives. The students here are of all ages and study different things. They don't need to spend money on their study, but they can only leave here when they are ill (生病).
Do you know why In fact, the students at this university are all prisoners (犯人). Only 2% of the prisoners can get into this university. So these students all work very hard. They need to learn about many subjects, like math, science, art, and so on. And their teachers are all from famous (著名的) universities. Some even say they're very clever.
This special university helps prisoners change their life. When they finish (完成) their study in the university, they can start a new life. Many prisons now give education to help prisoners have a better life. This shows that even if (即使) some people do very wrong things, they can still turn their life around (扭转人生) if they don't lose hope.
An introduction to 51.   in New York The position of it: ◇It is in a place where 52.  . The students in it: ◇They are 53.   of all ages, so they can't leave here as they want. ◇It's 54.   for them to get into the university, so they work very hard. ◇They don't need to pay for it and they can learn from the best teachers. The importance of it: ◇It helps its students to start a new life. ◇It shows that life is not incurable (不可救药的) even if you make big 55.  .
【答案】51.a special university;52.no one else lives;53.prisoners;54.hard;55.mistakes
【知识点】说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了纽约一所特殊的大学,它的学生都是囚犯,这所大学帮助他们改变生活,让他们开始新生活。
【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词的拼写。
51.根据第一段首句In New York, there is a special university(大学)that is very different from others.可知,纽约有一所特殊的大学,它与其他大学非常不同。故填a special university。
52.根据第一段This university is in a place where no one else lives.可知,这所大学位于一个没有人居住的地方。故填no one else lives。
53.根据第二段In fact,the students at this university are all prisoners(犯人).可知事实上,这所大学的学生都是囚犯。故填prisoners。
54.根据第二段Only 2% of the prisoners can get into this university. So these students all work very hard.可知,只有2%的囚犯可以进入这所大学,所以这些学生都非常努力学习。由此可知,进入这所大学很难,学生都很努力,所以此处可以填hard/difficult/not easy,表示"困难的"。故填hard/difficult/not easy。
55.根据最后一段This shows that even if(即使)some people do very wrong things, they can still turn their life around(扭转人生)if they don't lose hope.可知,这表明,即使有些人做了非常错误的事情,如果他们不失去希望,他们仍然可以扭转自己的人生。由此可知,即使犯了很大的错误,生活也不是不可救药的。故填mistakes。
十、任务型阅读。
(2024七上·成都期中)根据短文内容,按要求回答问题。
You are new in the school. Sometimes, it's normal (正常) to feel unhappy, because you don't know anything about junior high. But don't be afraid. All the new students are in the same boat.
Although you might be nervous about the new school, new faces and new rules, you can also be excited (兴奋) about your school life.
You can learn new things. Do you like music You can learn to play the guitar in music class. Do you like sports You can learn to play tennis in PE class.
You can also make new friends. Spend lots of time talking, playing, studying and laughing with them. It's a good way to make new friends and share hobbies.
There are many ways for you to get used to the new school. Now, it's time for you all to have a great year and an exciting new world.
56.Who is the passage written for (写给)
   
57.According to the passage, why do the students feel unhappy
   
58.According to the passage, what are the good ways to make our school life more exciting
   
59.Why does the writer share with the students some ways of making school life exciting
   
60.Can you find another way to make your school life more exciting (list at least one way 列出至少一种方式)
Yes, we can    
【答案】56.It is written for new students at junior high.
57.Because they don't know anything about junior high.
58.We can learn new things and make new friends.
59.To help students get used to the new school/To help student have a great year.
60.join different clubs/ take part in different school activities/…(答案合理即可)
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要介绍了刚进入初中的新生如何适应新环境,包括学习新东西、结交新朋友等,鼓励学生们享受精彩的一年和令人兴奋的新世界。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,最后从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
56.根据文章首段You are new in the school. Sometimes,it's normal(正常)to feel unhappy,because you don't know anything about junior high.可知,文章是写给刚进入初中的新生的。故填It is written for new students at junior high.。
57.根据文章首段You are new in the school. Sometimes,it's normal(正常)to feel unhappy, because you don't know anything about junior high.可知,学生们感到不开心是因为他们对初中一无所知。故填Because they don't know anything about junior high.。
58.根据文章第三段You can learn new things.和第四段You can also make new friends.可知,我们可以学习新东西和结交新朋友来使学校生活更精彩。故填We can learn new things and make new friends.。
59.根据文章末段There are many ways for you to get used to the new school. Now,it's time for you all to have a great year and an exciting new world.可知,作者与学生们分享一些使学校生活精彩的方法是为了帮助他们适应新学校,享受精彩的一年。故填To help students get used to the new school/To help student have a great year.。
60.这是一个开放性问题,答案不唯一。根据文章内容,我们可以列举出参加不同的俱乐部、参加不同的学校活动等方式来使学校生活更精彩。故填join different clubs/take part in different school activities/…(答案合理即可)。
十一、书面表达(计15分)
61.(2024七上·成都期中)假如你是李华,你的英国笔友 Peter对你的初中生活很感兴趣。请用英语给他发一封邮件,介绍你在初中结交的一位新朋友 Xuanxuan。请根据思维导图,介绍朋友的基本情况,并谈谈你为什么愿意成为他/她的朋友(至少2点)。
要求:
1.语句通顺,表达流畅,不少于60词(文中已给出内容不计入总词数)。
2.请不要出现真实的校名和姓名。
To Peter From Li Hua Subject My New Friend Dear Peter, How is it going I'm writing to tell you about my new friend. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Please write to me soon. Li Hua
【答案】例文
To Peter
From Li Hua
Subject My New Friend
Dear Peter,
How is it going I'm writing to tell you about my new friend.
Her name is Xuanxuan. She is in Class 3, Grade 7, and she is 13 years old. Xuanxuan comes from Beijing, China. She has long black hair and always wears a smile. Her favorite animal is the panda, and she likes blue best. She loves reading books. Xuanxuan is very kind and helpful, that's why I like to be her friend. She always helps me with my homework and makes me laugh. I hope you can meet her someday.
Please write to me soon.
Li Hua
【知识点】提纲作文;同伴间交往的品质;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求根据思维导图,介绍朋友。写作内容包括朋友的基本情况即愿意成为朋友的原因。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文第一步,介绍朋友的姓名、外貌、班级和年龄;第二步,介绍朋友来自哪里以及他/她最喜欢的东西;第三步,介绍他/她的爱好和性格等。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的表语从句Xuanxuan is very kind and helpful, that's why I like to be her friend."萱萱非常善良和乐于助人,这就是为什么我喜欢做她的朋友。";宾语从句 I hope you can meet her someday. "我希望有一天你能见到她。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的come from来自, like to sth喜欢做某事, help sb with sth帮助某人做某事,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1四川省成都市第七中学初中学校2024-2025学年七年级上学期期中英语试题
一、第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
(2024七上·成都期中)阅读短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A. become good friends B. meet different people C. it's easy to D. talk to E. with a big smile
In our life, we often 1.  . A smile can help us to break the ice.
When I am a new student in the school, I don't know how to 2.   my classmates. One day, a girl 3.   comes to me and says, "Hi! I'm Lily." Her smile is so warm (温暖). We start to talk and soon 4.  .
A smile makes others feel happy. So please smile, and you will find 5.   to make friends with others.
二、补全对话。
(2024七上·成都期中)从下面选出最佳选项补全对话。
A: Hi, Mark! Welcome to my house. Let me show you around.
B: Thanks. 6.   Whose are they
A: Well, this is my football, and the blue one is my brother's.
B: 7.  
A: Yes, we play every weekend. My brother loves sports.
B: 8.  
A: That's my dad's. He rides it to work every day.
B: Hey, look at the nice guitar! 9.  
A: No, that's my sister's. She can play it very well!
B: Wow, that's cool! 10.  
A: Sure, maybe next time!
A. Do you play it
B. Whose bicycle is that
C. Oh, these footballs are cool.
D. I'd like to watch her play one day.
E. Do you often play football together
三、完形填空。
(2024七上·成都期中)阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A Happy Corner (角落): Classroom Farm
At school, we have a nice corner. There, we plant vegetables (蔬菜) and have 11. . We call it the "classroom farm". On the farm, you can see potatoes, carrots, 12. … and lots more!
We use the farm to learn different 13. in many of our classes. It is really 14. ! On Tuesdays, we have a biology (生物) class. We study five 15. of plants: the roots (根), stems (茎), leaves, 16. and fruits. We have a(n) 17. class on Fridays. We draw beautiful pictures of our plants. We also write about the 18. on the farm in our Chinese class.
Sometimes we take photos of those plants. Then, we share 19. on our school website (网站)! It is so interesting. The classroom farm is really a good place for 20. !
11.A.lunch B.classes C.conversations
12.A.apples B.oranges C.tomatoes
13.A.names B.stories C.things
14.A.fun B.easy C.hard
15.A.days B.kinds C.sections
16.A.flowers B.colors C.trees
17.A.music B.art C.Chinese
18.A.animals B.plants C.people
19.A.it B.that C.them
20.A.learning B.playing C.meeting
四、阅读理解A
(2024七上·成都期中)Hello, everyone. My name's John. Here is a picture of my family tree. Let's have a look.
Family Tree
21.Picture ________ may be Gina.
A. B. C.
22.Bill is ________.
A.Eric's father B.John's uncle C.Mary's brother
23.Which of the following words can be put in the ________
A.parent B.sister C.aunt
24.Frank has ________.
A.three sons B.a daughter and a son C.four grandchildren
25.What can we know from the family tree
A.John is Peter's brother.
B.Paul is Sally‘s husband.
C.David is Anna's grandfather.
五、B
(2024七上·成都期中)I am Teng Fei. Here are some things of my family's.
These books are my sister's. She likes reading very much. She often spends about 50 minutes reading every evening. Sometimes, she asks me to read with her together.
The erhu is my brother's. He likes music and the erhu is his favourite instrument. He can play the erhu very well. He is in the school music band.
The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She always practices (练习) playing it at about 5:00 p. m. I want to learn how to play it from her.
This is my brown basketball. I like sports and basketball is my favourite sport. I often play basketball with my good friends after school. It is really fun.
26.Whose books are these
A.Teng Fei's. B.Teng Fei's sister's. C.Teng Fei's mother's.
27.Which of the following is an instrument
A.
B.
C.
28.When does Teng Fei's mother often practice the piano
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.
29.What do Teng Fei and his friends often do after school
A.Listen to music. B.Play the piano. C.Play basketball.
30.What do we learn about Teng Fei's family
A.They each have a hobby.
B.They have different jobs.
C.They love each other.
六、C
(2024七上·成都期中)My grandma is 70 years old. She always reads stories to me. She has a small yard. There are many beautiful flowers in the yard. She plays music for them. She says music helps them grow (成长) well.
Every time I go to visit her, I like to help her with the flowers.
"Grandma, the flowers are so beautiful!" I say.
"Betty, come in, please. You can help me water the flowers," Grandma says.
"Why don't you water them at noon It's very hot today."
"Well, in summer (夏天), we can water the flowers early in the morning or late in the evening", "What about winter (冬天) time "
"In winter, we can water the flowers between 10 a. m. and 2 p. m. But we can water the flowers at any time in spring (春天) and autumn (秋天)."
"Do we need to water them every day "
"e here and see this flower . It can survive for a long time with no water, so you don't need to water it often."
"I see. There's so much to learn. I can't be a good gardener."
"Work hard and you can be a good gardener," Grandma says.
31.To help the flowers grow well, what does Betty's grandma always do
A.reads stories to them B.plays music for them C.waters them every day
32.When does Betty's grandma water the flowers in summer
A.At noon.
B.Between 10 a. m. and 2 p. m.
C.Early in the morning or late in the evening.
33.What does the underlined word "survive" mean in this passage
A.grow quickly B.live well C.look beautiful
34.What does Betty mean when she says she can't be a good gardener
A.She does not like gardening.
B.She doesn't have talent (天赋) for gardening.
C.She finds it hard for her to learn gardening well.
35.What is the best title (最佳标题) for this text
A.Music and Flowers
B.Learning to Garden
C.Flowers in the Garden
七、短文填空。
(2024七上·成都期中)从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)。
all begin both China country difference help like mean same they together
Everyone has a family. It is the place where life 36.   and love never ends. The 37.   word "家" is a pictographic character (象形文字). The "宀" looks like the roof of a house, and the "豕" is a pictographic character for "pig". It is developed (发展) from a picture 38.   this:
Why is there a "pig" under the roof of a house In the old times, many families keep pigs in their houses. So pigs really 39.   a lot to a family.
In the family, grandparents are the center (中心) of the family who help to keep family members 40.  . Parents often work very hard to set good examples (例子) for 41.   children. Children study hard to get good grades. Brothers and sisters are kind to each other and willing (愿意) to spend time 42.   each other. 43.   the family members try to live a happy life.
In China, many people have the idea of "making all family members happy". Now there are so many 44.   families in China but we have the same "Chinese dream". And just because every family goes well, our 45.   is getting better.
八、补全短文.
(2024七上·成都期中)根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Friends are important. They are the people in your life that you know and like. 46.  . They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun. But how can you be good friends with others  47.  
Introduce yourself.
Say hello to someone new. See if he or she would like to play with you. 48.   Ask questions to get to know each other better.
 49.  
It is fun to play with toys. Let someone else try when you are done. Take turns listening. Tell a friend about your day. Then let him or her tell you about his or hers.
Help each other.
Ask how a friend is feeling. 50.   Some kind words or activities can make a big difference. And ask them for help when you need it.
A. Learn to share.
B. Here is some useful advice.
C. Talk about yourself.
D. Friends do not have to be the same as you.
E. Go to a teacher and ask for help.
F. If he or she is sad, make him or her happy.
九、完成图表。
(2024七上·成都期中)根据短文内容,完成图表中所缺信息。
In New York, there is a special university (大学) that is very different from others. This university is in a place where no one else lives. The students here are of all ages and study different things. They don't need to spend money on their study, but they can only leave here when they are ill (生病).
Do you know why In fact, the students at this university are all prisoners (犯人). Only 2% of the prisoners can get into this university. So these students all work very hard. They need to learn about many subjects, like math, science, art, and so on. And their teachers are all from famous (著名的) universities. Some even say they're very clever.
This special university helps prisoners change their life. When they finish (完成) their study in the university, they can start a new life. Many prisons now give education to help prisoners have a better life. This shows that even if (即使) some people do very wrong things, they can still turn their life around (扭转人生) if they don't lose hope.
An introduction to 51.   in New York The position of it: ◇It is in a place where 52.  . The students in it: ◇They are 53.   of all ages, so they can't leave here as they want. ◇It's 54.   for them to get into the university, so they work very hard. ◇They don't need to pay for it and they can learn from the best teachers. The importance of it: ◇It helps its students to start a new life. ◇It shows that life is not incurable (不可救药的) even if you make big 55.  .
十、任务型阅读。
(2024七上·成都期中)根据短文内容,按要求回答问题。
You are new in the school. Sometimes, it's normal (正常) to feel unhappy, because you don't know anything about junior high. But don't be afraid. All the new students are in the same boat.
Although you might be nervous about the new school, new faces and new rules, you can also be excited (兴奋) about your school life.
You can learn new things. Do you like music You can learn to play the guitar in music class. Do you like sports You can learn to play tennis in PE class.
You can also make new friends. Spend lots of time talking, playing, studying and laughing with them. It's a good way to make new friends and share hobbies.
There are many ways for you to get used to the new school. Now, it's time for you all to have a great year and an exciting new world.
56.Who is the passage written for (写给)
   
57.According to the passage, why do the students feel unhappy
   
58.According to the passage, what are the good ways to make our school life more exciting
   
59.Why does the writer share with the students some ways of making school life exciting
   
60.Can you find another way to make your school life more exciting (list at least one way 列出至少一种方式)
Yes, we can    
十一、书面表达(计15分)
61.(2024七上·成都期中)假如你是李华,你的英国笔友 Peter对你的初中生活很感兴趣。请用英语给他发一封邮件,介绍你在初中结交的一位新朋友 Xuanxuan。请根据思维导图,介绍朋友的基本情况,并谈谈你为什么愿意成为他/她的朋友(至少2点)。
要求:
1.语句通顺,表达流畅,不少于60词(文中已给出内容不计入总词数)。
2.请不要出现真实的校名和姓名。
To Peter From Li Hua Subject My New Friend Dear Peter, How is it going I'm writing to tell you about my new friend. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Please write to me soon. Li Hua
答案解析部分
【答案】1.B;2.D;3.E;4.A;5.C
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要讲述了微笑在人际交往中的重要性,特别是在结交新朋友方面。
A.become good friends成为好朋友;B.meet different people遇见不同的人;C.it's easy to做某事是简单的;D.talk to谈话;E.with a big smile带着大的微笑。
【点评】考查选词填空,首先理解所给短语意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
1.句意:在我们的生活中,我们经常遇见不同的人。根据后文提到的A smile can help us to break the ice以及选项内容,可以推断此处指遇见不同的人时,微笑可以打破僵局。因此,应用短语meet different people表示"遇见不同的人"。故填B。
2.句意:当我是学校的新生时,我不知道如何和我的同学交谈。根据后文提到的We start to talk以及选项内容,可以推断此处指不知道如何与同学交谈。因此,应用短语talk to表示"和……交谈"。故填D。
3.句意:一天,一个带着灿烂微笑的女孩向我走来,说:"嗨!我是莉莉。"根据后文提到的Her smile is so warm以及选项内容,可以推断此处指一个带着微笑的女孩。因此,应用介词短语with a big smile表示"带着一个灿烂的微笑"。故填E。
4.句意:我们开始交谈,很快成为了好朋友。根据前文提到的We start to talk以及选项内容,可以推断此处指交谈后成为了朋友。因此,应用短语become good friends表示"成为好朋友"。故填A。
5.句意:所以请微笑,你会发现和别人交朋友很容易。根据前文提到的A smile makes others feel happy以及选项内容,可以推断此处指微笑会让交朋友变得容易。因此,应用句型it's easy to do sth.表示"做某事很容易",其中to make friends with others作为不定式短语作真正的主语。故填C。
【答案】6.C;7.E;8.B;9.A;10.D
【知识点】其他语篇类型;身边的事物与环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:A 带 Mark 参观自己家,两人围绕足球、自行车、吉他等物品展开对话。
A.Do you play it 你弹奏它吗?
B.Whose bicycle is that 那是谁的自行车?
C.Oh,these footballs are cool. 哦,这些足球很酷。
D.I'd like to watch her play one day. 我希望有一天能看她弹奏。
E.Do you often play football together 你们经常一起踢足球吗?
【点评】考查补全对话题。解题时需结合上下文提及的物品及问答逻辑,选择合适的选项使对话连贯。
6.根据"Well, this is my football, and the blue one is my brother's."可知提到了足球,C项"哦,这些足球真酷。"符合语境。故选C。
7.根据"Yes, we play every weekend."可知,空处应是一般疑问句,且和足球有关,E项"你们经常一起踢足球吗?"符合语境。故选E。
8.根据"That's my dad's. He rides it to work every day."可知问自行车是谁的,B项"那是谁的自行车?"符合语境。故选B。
9.根据"No, that's my sister's."可知,空处是一般疑问句,再由"Hey, look at the nice guitar!"可知问题与吉他相关,A项"你弹它吗?"符合语境。故选A。
10.根据"Sure, maybe next time!"可知提出了自己的想法,D项"我想有一天看她演奏。"符合语境。故选D。
【答案】11.B;12.C;13.C;14.A;15.C;16.A;17.B;18.B;19.C;20.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在学校的"课堂农场"种植蔬菜、上课、学习、拍照并在学校网站上分享等有趣经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:在那里,我们种植蔬菜并上课。lunch午餐;classes课;conversations对话。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.可知,此处指上课。故选B。
12.句意:在农场上,你可以看到土豆、胡萝卜、西红柿……还有很多!apples苹果;oranges橘子;tomatoes西红柿。根据potatoes, carrots及常识可知,这里列举的是蔬菜,素偶i此处指西红柿,故选C。
13.句意:我们用农场在许多课上学习不同的东西。names名字;stories故事;things东西。根据On Tuesdays,we have a biology(生物) class.及We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指用农场学习不同的东西。故选C。
14.句意:真的很有趣!fun有趣的;easy容易的;hard困难的。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.及常识可知,在农场上课很有趣。故选A。
15.句意:我们学习植物的五个部分:根、茎、叶、花和果实。days天;kinds种类;sections部分。根据the roots(根), stems(茎), leaves,…and fruits可知,此处指植物的五个部分。故选C。
16.句意:我们学习植物的五个部分:根、茎、叶、花和果实。flowers花;colors颜色;trees树。根据the roots(根),stems(茎),leaves,…and fruits及常识可知,此处指花。故选A。
17.句意:周五我们有一节美术课。music音乐;art美术;Chinese语文。根据We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指美术课。故选B。
18.句意:在语文课上,我们还写了关于农场上的植物。animals动物;plants植物;people人。根据We draw beautiful pictures of our plants.可知,此处指植物。故选B。
19.句意:然后,我们在学校网站上分享它们!it它,代指上文提到的单数名词或不可数名词;that那个;them它们,代指上文提到的复数名词。根据Sometimes we take photos of those plants.可知,此处用them代指上文提到的photos,应用them,故选C。
20.句意:课堂农场真是一个学习的好地方!learning学习;playing玩;meeting遇见。根据We use the farm to learn different…in many of our classes.可知,此处指学习的好地方。故选A。
【答案】21.A
22.B
23.B
24.C
25.B
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:介绍了John的家谱照片。
【点评】考查阅读理解题。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
21.推理判断题。根据图片可知,Gina是John的奶奶。故选A。
22.细节理解题。根据图片可知,Bill是John爸爸的兄弟,即叔叔。故选B。
23.细节理解题。根据图片可知,Jane是John的姐姐。故选B。
24.细节理解题。根据图片可知,Frank有两个儿子和四个孙子孙女。故选C。
25.细节理解题。根据图片可知,Paul和Sally是夫妻关系。故选B。
【答案】26.B
27.A
28.B
29.C
30.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文通过Teng Fei的视角介绍了他家庭成员的兴趣爱好,包括阅读、音乐和体育,展现了家庭成员各自的特长和爱好。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,理解句意,然后选择正确答案。
26.细节理解题。根据文章第二段These books are my sister's.可知,这些书是我姐姐的。故选B。
27.细节理解题。根据图片可知选项A(钢琴)是乐器,选项B是篮球,C是书。故选A。
28.细节理解题。根据文章第四段She always practices(练习)playing it at about 5:00 p.m.可知,滕飞的妈妈经常在下午5点练习钢琴。故选B。
29.细节理解题。根据文章最后一段I often play basketball with my good friends after school.可知,滕飞和他的朋友们放学后经常打篮球。故选C。
30.文章大意题。根据全文内容可知,文章介绍了滕飞家庭成员各自的爱好,包括阅读、音乐、钢琴和篮球等。因此,我们了解到滕飞的家庭成员每个人都有自己的爱好。故选A。
【答案】31.B
32.C
33.B
34.C
35.B
【知识点】记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了Betty和她的奶奶在花园中的互动,奶奶通过阅读故事和播放音乐来照顾花朵,并教授Betty关于园艺的知识。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,理解句意,然后从文中抓住相关语句,最终选择正确答案。
31.细节理解题。根据文章第一段She always reads stories to me. She has a small yard.There are many beautiful flowers in the yard. She plays music for them. She says music helps them grow well.可知Betty的奶奶为了让花长得好,总是为它们播放音乐。故选B。
32.细节理解题。根据文章第七段in summer(夏天),we can water the flowers early in the morning or late in the evening可知Betty的奶奶在夏天会在早上或晚上给花浇水。故选C。
33.词义猜测题。根据文章第十段It can survive for a long time with no water,so you don't need to water it often.可知,这种花在没有水的情况下也能存活很长时间,所以不需要经常浇水。因此,survive在此处的意思是"存活得好"。故选B。
34.推理判断题。根据文章倒数第二段There's so much to learn. I can't be a good gardener.可知Betty觉得自己要学的东西很多,觉得自己不能成为一个好园丁,说明她觉得园艺很难学好。故选C。
35.标题选择题。根据文章整体内容可知文章主要讲述了Betty和她的奶奶一起学习园艺的过程,因此最佳标题为Learning to Garden(学习园艺)。故选B。
【答案】36.begins;37.Chinese;38.like;39.mean;40.together;41.their;42.helping;43.All;44.different;45.country
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了中国文化中"家"一字的演变史,以及这个字各个部分的寓意,及其所体现的中国的家庭观。
【点评】考查选词填空,首先识记所给单词的词义及词性,然后结合单词的语法确定单词正确形式,最终确定单词确定形式。
36.句意:这是生命开始的地方,爱永远不会结束。根据It is the place where life…and love never ends.的句意并结合备选词汇可知,此处指家是生命开始的地方,begin"开始"符合,时态为一般现在时,主语为"life",用三单形式。故填begins。
37.句意:汉字"家"是一个象形文字。根据"家"并结合备选词汇可知,此处指汉字,根据空后的名词word可知,此处用形容词形式,Chinese"中国的"符合。故填Chinese。
38.句意:它是由这样的图片发展而来的。根据It is developed(发展)from a picture…this:的句意并结合备选词汇可知,此处指它是由这样的图片发展而来的,like"像"符合。故填like。
39.句意:所以猪对一个家庭来说真的很重要。根据上文In the old times, many families keep pigs in their houses.并结合备选词汇可知,古代,许多家庭在家里养猪,所以可知,猪对一个家庭来说真的很重要,mean"意味着"符合,此处表示事实,时态为一般现在时,主语为pigs,用动词原形。故填mean。
40.句意:在家庭中,祖父母是家庭的中心,他们帮助保持家庭成员在一起。根据In the family, grandparents are the center (中心) of the family who help to keep family members…的句意并结合备选词汇可知,此处指祖父母帮助保持家庭成员在一起,together"在一起"符合。故填together。
41.句意:父母经常努力为孩子树立好榜样。根据Parents often work very hard to set good examples(例子)for…children.的句意并结合备选词汇可知,此处指为他们的孩子树立好榜样,they"他们"符合;根据空后的名词"children"可知,此处用形容词性物主代词their。故填their。
42.句意:兄弟姐妹们彼此友善,愿意花时间互相帮助。根据Brothers and sisters are kind to each other and willing(愿意)to spend time…each other.的句意并结合备选词汇可知,此处指花时间互相帮助,help"帮助"符合;spend time doing sth.花时间做某事,固定词组。故填helping。
43.句意:所有的家庭成员都努力过上幸福的生活。根据…the family members try to live a happy life.的句意并结合备选词汇可知,此处指所有的家庭成员都努力过上幸福的生活,all"所有"符合,句首首字母大写。故填All。
44.句意:现在中国有很多不同的家庭,但我们有着相同的"中国梦"。根据but we have the same 'Chinese dream'并结合备选词汇可知,此处句意发生了转折,指中国有很多不同的家庭,different"不同的",形容词,作定语。故填different。
45.句意:正是因为每个家庭都过得很好,我们的国家才变得更好。根据And just because every family goes well,our…is getting better.的句意并结合备选词汇可知,此处指正是因为每个家庭都过得很好,我们的国家才变得更好,country"国家"符合,此处用单数形式。故填country。
【答案】46.D;47.B;48.C;49.A;50.F
【知识点】说明文;人际关系与交往;同伴间交往的品质
【解析】【分析】本文主要讲述了朋友的重要性,以及如何成为好朋友。
A.Learn to share.学会分享。
B.Here is some useful advice.这里有一些有用的建议。
C.Talk about yourself.谈谈你自己。
D.Friends do not have to be the same as you.朋友不必和你一样。
E.Go to a teacher and ask for help.去找老师寻求帮助。
F.If he or she is sad, make him or her happy.如果他或她难过,就让他或她高兴。
【点评】考查阅读还原,首先理解选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案,最仔细检查。
46.根据前文Friends are important. They are the people in your life that you know and like.和后文They can be older or younger. You and your friends can enjoy different things. Friends are fun.可知,此处与朋友的重要性有关。结合选项,D项"朋友不必和你一样。"符合语境。故选D。
47.根据前文But how can you be good friends with others 和后文内容可知,此处开门见山,对交朋友给出了一些建议,引出下文。B选项"这里有一些有用的建议。"符合语境。故选B。
48.根据小标题Introduce yourself.可知,此处与自我介绍有关,结合选项,C选项"说说自己吧。"符合语境。故选C。
49.根据后文It is fun to play with toys. Let someone else try when you are done.Take turns listening. Tell a friend about your day. Then let him or her tell you about his or hers.可知,此处与分享有关,A选项"学会分享。"符合语境。故选A。
50.根据小标题Help each other.和前文Ask how a friend is feeling.可知,说的是互相帮助,此处应是在情感、感受方面提供帮助。F选项"如果他或她难过,让他或她开心。"符合语境。故选F。
【答案】51.a special university;52.no one else lives;53.prisoners;54.hard;55.mistakes
【知识点】说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了纽约一所特殊的大学,它的学生都是囚犯,这所大学帮助他们改变生活,让他们开始新生活。
【点评】考查阅读填表,首先读懂表格,然后从文中抓住相关语句,结合语法确定正确答案,注意单词的拼写。
51.根据第一段首句In New York, there is a special university(大学)that is very different from others.可知,纽约有一所特殊的大学,它与其他大学非常不同。故填a special university。
52.根据第一段This university is in a place where no one else lives.可知,这所大学位于一个没有人居住的地方。故填no one else lives。
53.根据第二段In fact,the students at this university are all prisoners(犯人).可知事实上,这所大学的学生都是囚犯。故填prisoners。
54.根据第二段Only 2% of the prisoners can get into this university. So these students all work very hard.可知,只有2%的囚犯可以进入这所大学,所以这些学生都非常努力学习。由此可知,进入这所大学很难,学生都很努力,所以此处可以填hard/difficult/not easy,表示"困难的"。故填hard/difficult/not easy。
55.根据最后一段This shows that even if(即使)some people do very wrong things, they can still turn their life around(扭转人生)if they don't lose hope.可知,这表明,即使有些人做了非常错误的事情,如果他们不失去希望,他们仍然可以扭转自己的人生。由此可知,即使犯了很大的错误,生活也不是不可救药的。故填mistakes。
【答案】56.It is written for new students at junior high.
57.Because they don't know anything about junior high.
58.We can learn new things and make new friends.
59.To help students get used to the new school/To help student have a great year.
60.join different clubs/ take part in different school activities/…(答案合理即可)
【知识点】说明文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要介绍了刚进入初中的新生如何适应新环境,包括学习新东西、结交新朋友等,鼓励学生们享受精彩的一年和令人兴奋的新世界。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,最后从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
56.根据文章首段You are new in the school. Sometimes,it's normal(正常)to feel unhappy,because you don't know anything about junior high.可知,文章是写给刚进入初中的新生的。故填It is written for new students at junior high.。
57.根据文章首段You are new in the school. Sometimes,it's normal(正常)to feel unhappy, because you don't know anything about junior high.可知,学生们感到不开心是因为他们对初中一无所知。故填Because they don't know anything about junior high.。
58.根据文章第三段You can learn new things.和第四段You can also make new friends.可知,我们可以学习新东西和结交新朋友来使学校生活更精彩。故填We can learn new things and make new friends.。
59.根据文章末段There are many ways for you to get used to the new school. Now,it's time for you all to have a great year and an exciting new world.可知,作者与学生们分享一些使学校生活精彩的方法是为了帮助他们适应新学校,享受精彩的一年。故填To help students get used to the new school/To help student have a great year.。
60.这是一个开放性问题,答案不唯一。根据文章内容,我们可以列举出参加不同的俱乐部、参加不同的学校活动等方式来使学校生活更精彩。故填join different clubs/take part in different school activities/…(答案合理即可)。
61.【答案】例文
To Peter
From Li Hua
Subject My New Friend
Dear Peter,
How is it going I'm writing to tell you about my new friend.
Her name is Xuanxuan. She is in Class 3, Grade 7, and she is 13 years old. Xuanxuan comes from Beijing, China. She has long black hair and always wears a smile. Her favorite animal is the panda, and she likes blue best. She loves reading books. Xuanxuan is very kind and helpful, that's why I like to be her friend. She always helps me with my homework and makes me laugh. I hope you can meet her someday.
Please write to me soon.
Li Hua
【知识点】提纲作文;同伴间交往的品质;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求根据思维导图,介绍朋友。写作内容包括朋友的基本情况即愿意成为朋友的原因。 根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文第一步,介绍朋友的姓名、外貌、班级和年龄;第二步,介绍朋友来自哪里以及他/她最喜欢的东西;第三步,介绍他/她的爱好和性格等。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的表语从句Xuanxuan is very kind and helpful, that's why I like to be her friend."萱萱非常善良和乐于助人,这就是为什么我喜欢做她的朋友。";宾语从句 I hope you can meet her someday. "我希望有一天你能见到她。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的come from来自, like to sth喜欢做某事, help sb with sth帮助某人做某事,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表