资源简介 广东省深圳中学2024-2025学年九年级上学期十月份月考英语试题一、阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入相应空白处的最 佳选项。(共10小题,每小题1分)(2024九上·罗湖月考)My father often said "I won't" to show his dislike of dishonesty. He once worked as a furniture (家具) maker. One day, a neighbor invited him to make some furniture. When arriving, he noticed the wood provided was a little 1. , so he said, "I won't start right away." He chose to let the wood dry for a month. He knew working with wet wood could cause 2. later on.Around the same time, another furniture maker was also asked to do a 3. job by a different family. Unlike my father, he began working right away. As a result, the neighbor started doubting my father, thinking he was trying to make more money by 4. the work. However, my father waited patiently. He 5. the best quality for the furniture he was making.A month later, the other furniture maker received his 6. and went back home. My father began to make strong and beautiful furniture when the wood was 7. dry. A few months passed and the furniture made by that other maker began to break. The neighbor then 8. doubting my father and said sorry to him. People came to understand his 9. and skill, spreading his fame (名声) far and wide.Now, my brother and I keep in mind what our father taught us. Through ups and downs in life, we've come to deeply understand our family 10. behind this saying—to be truthful and honest.1.A.hard B.light C.soft D.wet2.A.fire B.illness C.pollution D.trouble3.A.usual B.correct C.similar D.special4.A.dealing with B.giving up C.putting off D.turning down5.A.decided B.expected C.supposed D.suggested6.A.food B.furniture C.money D.wood7.A.suddenly B.completely C.certainly D.possibly8.A.regretted B.considered C.avoided D.began9.A.humor B.honesty C.trust D.politeness10.A.joy B.interest C.rule D.value【答案】1.D;2.D;3.C;4.C;5.B;6.C;7.B;8.A;9.B;10.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文通过讲述作者的父亲的故事,告诉我们他们的家庭价值观——诚实守信。【分析】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。1.句意:当他到达时,他注意到提供的木头有点湿,所以他说:"我不马上开始。"hard硬的; light轻的;soft软的;wet湿的。根据下文He chose to let the wood dry for a month.可知,当他到达时,他注意到提供的木头有点湿,所以他说:"我不马上开始。"故选D。2.句意:他知道用湿木头干活以后可能会出问题。fire火;illness疾病;pollution污染;trouble问题。根据下文A few months passed and the furniture made by that maker began to break.可知,他知道用湿木头干活以后可能会出问题。故选D。3.句意:大约在同一时间,另一个家具制造商也被另一个家庭要求做类似的工作。usual通常的;correct正确的;similar类似的;special特别的。根据下文Unlike my grandfather,he began working right away.可知,大约在同一时间,另一个家具制造商也被另一个家庭要求做类似的工作。故选C。4.句意:结果,邻居开始怀疑我的父亲,认为他是想通过拖延工作来赚更多的钱。dealing with处理;giving up放弃;putting off推迟;turning down拒绝。根据前文所述,可知作者的祖父没有立即开始工作,根据trying to make more money可知,结果,邻居开始怀疑我的祖父,认为他是想通过拖延工作来赚更多的钱。故选C。5.句意:他希望自己做的家具质量最好。decided决定;expected希望;supposed猜想;suggested建议。根据However,my father waited patiently.可知,父亲耐心地等待着,他希望自己做的家具质量最好。故选B。6.句意:一个月后,另一个家具制造商收到了他的钱,回家了。food食物;furniture家具;money钱;wood木材。根据上文可知,另一个家具制造商也被要求做家具,家具做好之后会收到钱。故选C。7.句意:当木材完全干燥时,我的父亲开始制作坚固而漂亮的家具。suddenly突然;completely完全地;certainly当然;possibly可能地。根据上文However, my father waited patiently.可知,我的父亲一直在等木材完全干燥。故选B。8.句意:邻居后来后悔怀疑了我的祖父,并向他道歉。regretted后悔;considered考虑;avoided避免;began开始。根据A few months passed and the furniture made by that maker began to break.和上文中the neighbor then started doubting my grandfather可知邻居后来后悔怀疑了我的父亲,并向他道歉。故选A。9.句意:人们开始了解他的诚实和技艺,使他名声远扬。humor幽默;honesty诚实;love爱;politeness礼貌。根据上文所述,可知,人们开始了解他的诚实和技艺,使他名声远扬。故选B。10.句意:在生活的起起落落中,我们深刻理解了这句话背后的家庭价值观——真诚和诚实。joy愉悦;interest兴趣;rule规则;value价值。根据our family ... behind this saying—to be truthful and honest.可知,真诚和诚实是作者的家庭价值观。故选D。二、阅读理解A(2024九上·罗湖月考)A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience enjoy his lively performance of the Monkey King.Ghaffar Pourazar, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.At the age of 32, he had to learn with teenage students every day. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up.Four years later, he began to learn to perform the Monkey King. He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect (方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate (翻译) Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.11.When did Ghaffar begin to learn Beijing Opera in Beijing A.In 1993. B.In 1994. C.In 1998. D.In 1962.12.What does the underlined word "obstacle" in paragraph 3 probably mean A.difficulty B.decision C.mistake D.advantage13.It can be inferred from the passage that Ghaffar ________.A.is successful in performing Beijing OperaB.has written some books about Beijing OperaC.got a prize for translating Journey to the WestD.doesn't need any more members in his team14.Which of the following can best describe Ghaffar A.confident and humorous B.creative and honestC.helpful and hard-working D.brave and polite15.In which part of a newspaper can we probably read the passage A.Sports B.Culture C.Business D.Education【答案】11.B12.A13.A14.C15.B【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】本文讲述了一名英国人Ghaffar Pourazar学习和表演京剧的经历。他自小对中国文化充满兴趣,并在1993年偶然在伦敦观看了一场京剧表演后,深深爱上了京剧。他于1994年来到中国学习京剧。虽然面对语言上的挑战,但他通过努力克服了障碍,并以孙悟空的角色取得了很大的成就,获得了国际奖项。Ghaffar Pourazar也致力于在世界各地推广京剧这种中国传统文化艺术。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。11.细节理解题。根据In 1993,he happened to watch Beijing Opera performed in London.So after one year,he arrived in China...at a Beijing school.可知,在1993年,他在伦敦观看了京剧表演,而一年后,他来到中国,在北京的一所学校学习京剧。所以他是在1994年在北京学习京剧,故选B。12.词义猜测题。根据At the time,he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera.可知对外国人来说对白是最大的难题。划线词的意思是难题,与difficulty意思相近。故选A。13.推理判断题。根据Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.可知他曾因表演孙悟空而获得国际最高奖项。可以推知他在京剧方面是成功的,故选A。14.推理判断题。根据文中To him...But he never gave up.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art...and other countries.In the past 10 years,he has performed in more than 400 shows.可知,Ghaffar在面对学习困难时不放弃,为了推广京剧而努力教学和四百多场表演的事迹,Ghaffar是一个乐于助人且勤奋的人。故选C。15.推理判断题。文章主要讲述了Ghaffar Pourazar从小对中国充满兴趣,后来努力学习和推广京剧的经历,与中国传统文化相关,因此可以推断这篇文章可能出现在报纸的"文化"版面。故选B。三、B(2024九上·罗湖月考)For as long as humans have appeared, we have been the smartest species (物种) on Earth. Monkeys know how to use simple tools. Elephants can be taught how to count. But things like art, literature, the Internet, and space travel have only been made possible by the amazing intelligence (智力) of humans. And yet, there are some who believe that we can create machines that can think and feel just like we do. Artificial intelligence, or AI, is defined (定义) by Merriam-Webster as "the ability of a machine to copy intelligent human behaviour".AI is around us every day. From Apple's voice-activated assistant Siri to the software algorithms (算法) that shipping companies use to deal with deliveries, AI is very much a part of our lives.But why do we try hard to create machines that can think the way we do AI can make our lives much easier. Imagine being able to be in a car, tell it the place and sit back in comfort as the AI-guided self-driving car takes you there. We're already getting there——Changsha became the first city in China to roll out self-driving taxis in April 2020. Moreover, AI can control lighting, temperature, and security systems, making homes more comfortable and energy-saving.However, there are risks (风险) .What if we somehow produced an artificial intelligence that was smarter than us Would they control us Would they take away our jobs These are difficult questions that AI researchers ask themselves all the time.Apart from the risks, it has been already clear that Al is here to stay. Only time will tell if it will lead us into a new age of prosperity (繁荣), or be our end.16.What can we learn from paragraph 1 A.Animals are smarter than humans.B.AI can be used in many fields.C.Space travel is possible because of AI.D.Intelligence makes people special.17.Which city in China was the first to introduce self-driving taxis A.Beijing B.Shanghai C.Shenzhen D.Changsha18.What is the main idea of paragraph 3 A.The development of AI. B.The reason of creating AI.C.The disadvantage of AI. D.The first city to use AI.19.What does the author suggest about the future of AI A.It will certainly lead to prosperity.B.It will only bring risks and challenges.C.Only time will tell if it leads to prosperity or an end.D.It will take away humans' jobs and control humans.20.What's the best title for the passage A.How to Use AI B.AI—Good or BadC.What AI Can Do D.A New Risk—AI【答案】16.D17.D18.B19.C20.B【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;人工智能(AI)【解析】【分析】本文主要介绍了AI科技带来的生活便利以及其潜在的风险。【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,最终确定最佳答案。16.推理判断题。根据第一段For as long as humans have appeared,we have been the smartest species on Earth.可知,是人类的智力使人类变得特别。故选D。17.细节理解题。根据第三段Changsha became the first city in China to roll out self-driving taxis in April 2020.可知,长沙是第一个引进无人驾驶出租车的城市。故选D。18.段落大意题。通读第三段可知,本段主要讲了人工智能如何通过自动驾驶和智能家居系统提升我们的生活便利性,也就是我们创造AI的原因。故选B。19.细节理解题。根据最后一段Only time will tell if it will lead us into a new age of prosperity,or be our end.可知,只有时间才能告诉我们,它是会引领我们进入一个繁荣的新时代,还是成为我们的终结。故选C。20.标题选择题。通读全文可知,本文主要介绍了AI科技带来的生活便利以及其潜在的风险。故选B。四、C(2024九上·罗湖月考)From an early age, we were taught that if we wanted to be successful, we had to study hard and get good results at school. In fact, good students may just end up doing jobs they don't like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that In some parents'eyes, school grades matter most for their kids. In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn't do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just the great people who are successful in life without finishing school. They catch every chance to learn and finally make it to the top.Life is really a long lesson, so long that you can't define (界定) a person's success by just one part of it. If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don't take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life.21.What's the writer's main purpose of writing Paragraph 1 A.To introduce a topic. B.To give examples.C.To provide a solution. D.To attract readers.22.Why do some good students end up unhappy according to the passage A.They have too much free time.B.They don't have enough money.C.They don't get along well with others.D.They are not good at their schoolwork.23.Why does the writer mention Thomas Edison and Steve Jobs A.To tell that keeping learning is the only way to success.B.To show that doing well in school is not necessary for success in life.C.To tell that finishing school does not matter at all.D.To introduce how successful they are.24.How can people live a happy and successful life according to the passage A.By only focusing on school results.B.By keeping learning and improving their talents.C.By avoiding challenges and difficulties.D.By doing exactly what their parents want.25.What is the main message of the passage A.It isn't necessary to finish school.B.Learning is a lifelong journey.C.Good grades always lead to a successful life.D.Successful life means to have a happy life.【答案】21.A22.C23.B24.B25.B【知识点】说明文;自我提升;推理判断;文章大意【解析】【分析】大意:本文通过论述学习成绩与人们今后生活的关系来说明学无止境,无论何时我们都要努力学习,只有这样我们才能拥有幸福成功的生活。【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。21.推理判断题。根据第二段In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.事实上,除了学校科目,还有很多事情要考虑。例如,如何成为一个快乐的人,如何保持健康,以及如何与他人相处融洽。也就是说,如果你想拥有美好的生活,仅仅上学是不够的,可知本段介绍了好学生可能干自己不喜欢的工作,下文讨论了其原因,可推知是为了引出话题。故选A。22.推理判断题。根据In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.事实上,除了学校科目,还有很多事情要考虑。例如,如何成为一个快乐的人,如何保持健康,以及如何与他人相处融洽。也就是说,如果你想拥有美好的生活,仅仅上学是不够的,可推知好学生不开心的原因可能是不会和他人相处。故选C。23.推理判断题。根据第三段Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn't do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just the great people who are successful in life without finishing school.在学校做得好不同于在生活中做得好。研究表明,在学校失败的人可能不会在生活中失败。你可能已经知道,一些名人,比如托马斯·爱迪生和史蒂夫·乔布斯,在学校表现不佳,甚至没有完成学业。事实上,不仅仅是那些没有完成学业就在生活中取得成功的伟人,可知拿爱迪生和乔布斯举例,主要是想告诉我们学业对于生活中的成功不是必需的。故选B。24.推理判断题。根据最后一段Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life.继续学习,充分发挥你的才能。这就是你如何过上幸福和成功的生活,可知想要生活开心和成功,需要我们持续不断地学习,提高我们的潜能。故选B。25.文章大意题。根据最后一段 Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life. 继续学习,充分发挥你的才能。这就是你如何过上幸福和成功的生活,可知文章讲的是要想生活开心幸福成功,就要一直保持学习。故选B。五、第二节请阅读下面的短文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文,使原 文的意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)(2024九上·罗湖月考)Now there are as many as 254 million people aged 60 or above in China. Most of them spend their lives taking care of their grandchildren, watching TV and chatting with friends. 26. To draw more attention to these old people's spiritual (精神的) needs, 42-year-old Song Delong opened a toy shop last year.The shop, named Lao You Suo Wan, is located at a corner in Beijing's Tongzhou District. 27. Entering the shop, you can see some green plants with birds singing. Following the idea to build a traditional Chinese study, Song put some traditional Chinese-style wooden shelves in the shop. 28. And the toys are divided into four kinds—classic, nostalgic (怀旧的), educational and exercising. 29. "They love playing together. Some people who never talked to each other even if they often met in lifts become friends at my shop. It's much better than siting on the sofa and watching TV all day long," Song says.Some of the shop's customers are younger people. 30. The shop allows the old to have fun and encourages young people to take good care of the old.A. On them, there are more than 400 kinds of toys.B. It is the first toy shop for the old people in China.C. They come to the shop to buy toys for their parents.D. Now the shop is not only a shop but also a game center for the old living nearby.E. They are also interested in the toys on the shelves.F. Few of them have the chance to enjoy activities that are good for their health and mood (情绪).【答案】26.F;27.B;28.A;29.D;30.C【知识点】说明文;健康与健身【解析】【分析】本文主要介绍了北京的一家针对老年人的玩具商店。A.On them, there are more than 400 kinds of toys.上面有400多种玩具。B.It is the first toy shop for the old people in China.这是中国第一家老人玩具店。C.They come to the shop to buy toys for their parents.他们来商店给父母买玩具。D.Now the shop is not only a shop but also a game center for the old living nearby.现在这家商店不仅是一家商店,也是附近老人的游戏中心。E.They are also interested in the toys on the shelves.他们也对货架上的玩具感兴趣。F.Few of them have the chance to enjoy activities that are good for their health and mood (情绪).他们中很少有人有机会享受有益于健康和情绪的活动。【点评】考查阅读还原,首先读懂题意,然后逻辑选项意思,根据前后句句意和关键词句确定答案,最后仔细检查。26.根据前文Most of them spend their lives taking care of their grandchildren,watching TV and chatting with friends.以及后文To draw more attention to these old people's spiritual(精神的)needs可知,老年人花费时间照顾孩子、看电视等,所以他们没有机会参与满足他们精神需求的活动,所以他才开了这家商店,选项F"他们中很少有人有机会享受对他们的健康和心情有益的活动。"符合语境。故选F。27.根据前文The shop, named Lao You Suo Wan, is located at a corner in Beijing's Tongzhou District.可知,此处继续介绍这个商店,选项B"这是中国第一家老人玩具店。"符合语境。故选B。28.根据前文Following the idea to build a traditional Chinese study,Song put some traditional Chinese-style wooden shelves in the shop.可知,此处说明架子上有很多的玩具,选项A"上面,有400多种玩具。"符合语境。故选A。29.根据后文They love playing together. Some people who never talked to each other even if they often met in lifts...可知,这个商店成为了一个老年人社交的地方,选项D"现在这家店不仅是一家商店,也是附近老人的游戏中心。"符合语境。故选D。30.根据Some of the shop's customers are younger people.可知,此处说明年轻人来商店做什么,选项C"他们来商店给父母买玩具。"符合语境。故选C。六、第三节信息匹配(共5小题,每小题1.5分)(2024九上·罗湖月考)下面的材料 A~F分别是六条建议。请根据五个人的情况描述选择合适的建议。A. Help others more and create more happiness. You should lend a hand when others are in trouble. You will feel happy when you do others a favor.B. Find out your own style. Follow fashion blogs and magazines. Remember to wear your clothes with confidence.C. A good beginning is half done. A good plan is surely needed before the new term. Think about what you can do better this term than the last. Make a plan and try to go for it!D. Chance is valuable. After you start working, you will have little chance to go back to school. You had better get more education for it is very helpful for your future.E. Better safe than sorry! Safety is the first. Be careful not to make a big mistake. It's wise to be more careful and protect yourself.F. A bad habit hurts people. It is very harmful to your health. Keep away from it! You should form good habits, such as reading and exercising.31.Jackie made a friend on the Internet. He is going to meet he friend alone in his city this summer vacation.32.Danny always buys a lot of fashionable clothes. He wants to dress himself up as a beautiful movie star.33.Frank has learnt a lot now, so he wants to leave school to work and make money to support his family.34.Mary's best friend often asks her to do some voluntary work together, but Mary doesn't want to do it because she thinks it is a waste of time.35.Tommy thinks smoking is cool. He often smokes with his good friends on the way to school or after school.【答案】31.E32.B33.D34.A35.F【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文主要提供了六条生活建议,涵盖了帮助他人、追随时尚、计划重要性、抓住学习机会、安全第一和避免坏习惯等方面,以供不同需求的人参考。【点评】考查配对阅读,首先读懂题意,然后理解句意,最后抓住关键词句确定答案。31.根据Jackie made a friend on the Internet. He is going to meet he friend alone in his city this summer vacation.可知,Jackie要独自与网友见面,需强调安全。选项E"安全总比后悔好!安全第一。小心不要犯大错误。更小心和保护自己是明智的。"与之相符。故选E。32.根据Danny always buys a lot of fashionable clothes. He wants to dress himself up as a beautiful movie star.可知,Danny想打扮得像电影明星,建议找出自己的风格。选项B"找到你自己的风格。关注时尚博客和杂志。记得自信地穿着你的衣服。"与之相符。故选B。33.根据Frank has learnt a lot now,so he wants to leave school to work and make money to support his family.可知, Frank想离校工作赚钱,建议接受更多教育以帮助未来。选项D"机会是宝贵的。在你开始工作后,你将很少有机会回到学校。你最好多接受些教育,这对你的将来很有帮助。"与之相符。故选D。34.根据Mary's best friend often asks her to do some voluntary work together,but Mary doesn't want to do it because she thinks it is a waste of time.可知,Mary觉得志愿工作浪费时间,建议多帮助他人。选项A"多帮助别人,创造更多的快乐。当别人有困难时,你应该伸出援助之手。当你帮助别人时,你会感到快乐。"与之相符。故选A。35.根据Tommy thinks smoking is cool. He often smokes with his good friends on the way to school or after school.可知,Tommy认为吸烟酷,但这是个坏习惯,需远离。选项F"坏习惯会伤害人。它对你的健康非常有害。离它远点!你应该养成良好的习惯,比如读书和锻炼。"与之相符。故选F。七、语法填空(10分)(2024九上·罗湖月考)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的单词或使用括号内所给词的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。The new game "Black Myth: Wukong" becomes a hit with gamers everywhere. It was made 36. Game Science, a big company in China. It looks amazing and tells a cool story from old Chinese tales. The game 37. (use) the latest technology to give players 38. amazing experience.In the game, you play as Sun Wukong, the famous Monkey King, fighting through different worlds against tough enemies. The fighting in the game is 39. (excite), with lots of moves and weapons to use.The game is liked for 40. (it) pretty art and cultural details. Everything in the game looks 41. (careful) done. Everyone loves 42. pretty the game looks and how true it stays to Chinese culture. Since it 43. (come) out, lots of people say it's one of the best 44. (game) ever, especially from China."Black Myth: Wukong" is a top-notch game that sets a high bar for future games. We can't wait 45. (see) what Game Science will do next!【答案】36.by;37.uses;38.an;39.exciting;40.its;41.carefully;42.how;43.came;44.games;45.to see【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文介绍了《黑神话悟空》游戏的盛行以及背后带来的中国文化的传播。【点评】 考查语法填空,首先浏览文章大意,然后理解单词词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。36.句意:它是由中国的一家大公司Game Science制作的。be made by表示"由……制作",其中"by"意为"被",常用于被动语态。故填by。37.句意:游戏使用最新技术给玩家带来一次惊人的体验。因是陈述这款游戏的特点,故空处时态为一般现在时,主语为The game,谓语动词需用单三形式。故填uses。38.句意:游戏使用最新技术给玩家带来一次惊人的体验。根据...to give players...amazing experience.可知,空处表泛指,需不定冠词,amazing是以元音音素开头的单词,需冠词an。故填an。39.句意:游戏中的战斗非常刺激,有很多动作和武器可供使用。根据分析句子成分可知,空处需形容词作表语,主语为The fighting,需指物的形容词exciting"令人兴奋的"。故填exciting。40.句意:这款游戏因其精美的艺术和文化细节而受到人们的喜爱。根据...pretty art and cultural details.可知,空处需形容词性物主代词来修饰名词art,it为主格,其形代为its。故填its。41.句意:游戏中的一切看起来都是认真地制作。done为动词,需副词修饰,careful"认真的"的副词形式为carefully。故填carefully。42.句意:每个人都喜欢这款游戏是如何做到的漂亮外观以及它对中国文化如何的忠实。分析句子成分可知,本句为宾语从句,根据...pretty the game looks and how true it stays to Chinese culture.可知,空处需疑问句how来引导宾语从句。故填how。43.句意:自从它问世以来,很多人都说它是有史以来最好的游戏之一,尤其是来自中国的游戏。since引导的时间状语从句,从句用一般过去时,come的过去式为came。故填came。44.句意:自从它问世以来,很多人都说它是有史以来最好的游戏之一,尤其是来自中国的游戏。one of the +最高级+名词复数,表示"最……中之一",故空处需game"游戏"的复数形式。故填games。45.句意:我们迫不及待想看看游戏科学接下来会做什么!can't wait to do sth.表示"迫不及待地做某事"。故填to see。八、书面表达(15分)46.(2024九上·罗湖月考)假如你是李华,你的英国笔友Peter写信向你倾诉他的烦恼。他父母要求他学习钢琴,但是他对钢琴不感兴趣。请你根据以下提示写一封回信,给出你的建议并且安慰他。1.来信收悉2.给出建议:(1)保持冷静,理解父母的立场(2)……(3)……3.安慰与鼓励Dear Peter,I'm sorry to hear you're going through a hard time with your parents about taking piano lessons. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hope to hear from you soon.Best regards,Li Hua【答案】例文:Dear Peter,I'm sorry to hear you're going through a hard time with your parents about taking piano lessons.I understand that it's frustrating when our interests don't match what our parents want for us. In your case, it's tough that you don't enjoy learning the piano even though your parents want you to.Firstly, stay calm and try to see why your parents want you to play the piano. Maybe they believe it will help you in some way. Secondly, talk to your parents about how you feel. Tell them you respect their wish but would like to explore other activities that make you happier. You could suggest trying another instrument or a different hobby altogether. This might help you all find a solution together.Don't be too sad. Sometimes, trying new things can lead to fun experiences. Give the piano a chance, and you might surprise yourself by enjoying it!Hope to hear from you soon.Best regards,Li Hua【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇书信作文;时态是以一般现在时为主;写作要点已给出,注意不要遗漏信息提示,适当增加细节,并突出写作重点。第一步,来信收悉,理解Peter的感受;第二步,给出自己的建议;第三步,表达安慰与鼓励。注意运用好词好句,为文章增色,同时运用连词,使上下文连贯通顺。【点评】整封信围绕Peter因父母要求学钢琴而产生的烦恼展开,针对Peter的问题给出了具体的建议并进行安慰鼓励,主题清晰,紧扣题目要求。结构合理,采用了常见的书信结构,开头表明收到来信并表达对Peter烦恼的同情;中间部分分点给出建议,先说明要理解父母立场,接着建议与父母沟通并探索其他活动;结尾进行安慰与鼓励,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了题目中给出的所有要点。明确提到收到来信,给出两条具体建议,同时有安慰鼓励的话语,内容完整无遗漏。语言恰当:语言风格亲切自然,符合朋友之间书信交流的口吻。使用了如I'm sorry to hear...。1 / 1广东省深圳中学2024-2025学年九年级上学期十月份月考英语试题一、阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中,选出能填入相应空白处的最 佳选项。(共10小题,每小题1分)(2024九上·罗湖月考)My father often said "I won't" to show his dislike of dishonesty. He once worked as a furniture (家具) maker. One day, a neighbor invited him to make some furniture. When arriving, he noticed the wood provided was a little 1. , so he said, "I won't start right away." He chose to let the wood dry for a month. He knew working with wet wood could cause 2. later on.Around the same time, another furniture maker was also asked to do a 3. job by a different family. Unlike my father, he began working right away. As a result, the neighbor started doubting my father, thinking he was trying to make more money by 4. the work. However, my father waited patiently. He 5. the best quality for the furniture he was making.A month later, the other furniture maker received his 6. and went back home. My father began to make strong and beautiful furniture when the wood was 7. dry. A few months passed and the furniture made by that other maker began to break. The neighbor then 8. doubting my father and said sorry to him. People came to understand his 9. and skill, spreading his fame (名声) far and wide.Now, my brother and I keep in mind what our father taught us. Through ups and downs in life, we've come to deeply understand our family 10. behind this saying—to be truthful and honest.1.A.hard B.light C.soft D.wet2.A.fire B.illness C.pollution D.trouble3.A.usual B.correct C.similar D.special4.A.dealing with B.giving up C.putting off D.turning down5.A.decided B.expected C.supposed D.suggested6.A.food B.furniture C.money D.wood7.A.suddenly B.completely C.certainly D.possibly8.A.regretted B.considered C.avoided D.began9.A.humor B.honesty C.trust D.politeness10.A.joy B.interest C.rule D.value二、阅读理解A(2024九上·罗湖月考)A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience enjoy his lively performance of the Monkey King.Ghaffar Pourazar, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.At the age of 32, he had to learn with teenage students every day. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up.Four years later, he began to learn to perform the Monkey King. He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect (方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate (翻译) Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.11.When did Ghaffar begin to learn Beijing Opera in Beijing A.In 1993. B.In 1994. C.In 1998. D.In 1962.12.What does the underlined word "obstacle" in paragraph 3 probably mean A.difficulty B.decision C.mistake D.advantage13.It can be inferred from the passage that Ghaffar ________.A.is successful in performing Beijing OperaB.has written some books about Beijing OperaC.got a prize for translating Journey to the WestD.doesn't need any more members in his team14.Which of the following can best describe Ghaffar A.confident and humorous B.creative and honestC.helpful and hard-working D.brave and polite15.In which part of a newspaper can we probably read the passage A.Sports B.Culture C.Business D.Education三、B(2024九上·罗湖月考)For as long as humans have appeared, we have been the smartest species (物种) on Earth. Monkeys know how to use simple tools. Elephants can be taught how to count. But things like art, literature, the Internet, and space travel have only been made possible by the amazing intelligence (智力) of humans. And yet, there are some who believe that we can create machines that can think and feel just like we do. Artificial intelligence, or AI, is defined (定义) by Merriam-Webster as "the ability of a machine to copy intelligent human behaviour".AI is around us every day. From Apple's voice-activated assistant Siri to the software algorithms (算法) that shipping companies use to deal with deliveries, AI is very much a part of our lives.But why do we try hard to create machines that can think the way we do AI can make our lives much easier. Imagine being able to be in a car, tell it the place and sit back in comfort as the AI-guided self-driving car takes you there. We're already getting there——Changsha became the first city in China to roll out self-driving taxis in April 2020. Moreover, AI can control lighting, temperature, and security systems, making homes more comfortable and energy-saving.However, there are risks (风险) .What if we somehow produced an artificial intelligence that was smarter than us Would they control us Would they take away our jobs These are difficult questions that AI researchers ask themselves all the time.Apart from the risks, it has been already clear that Al is here to stay. Only time will tell if it will lead us into a new age of prosperity (繁荣), or be our end.16.What can we learn from paragraph 1 A.Animals are smarter than humans.B.AI can be used in many fields.C.Space travel is possible because of AI.D.Intelligence makes people special.17.Which city in China was the first to introduce self-driving taxis A.Beijing B.Shanghai C.Shenzhen D.Changsha18.What is the main idea of paragraph 3 A.The development of AI. B.The reason of creating AI.C.The disadvantage of AI. D.The first city to use AI.19.What does the author suggest about the future of AI A.It will certainly lead to prosperity.B.It will only bring risks and challenges.C.Only time will tell if it leads to prosperity or an end.D.It will take away humans' jobs and control humans.20.What's the best title for the passage A.How to Use AI B.AI—Good or BadC.What AI Can Do D.A New Risk—AI四、C(2024九上·罗湖月考)From an early age, we were taught that if we wanted to be successful, we had to study hard and get good results at school. In fact, good students may just end up doing jobs they don't like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that In some parents'eyes, school grades matter most for their kids. In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn't do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just the great people who are successful in life without finishing school. They catch every chance to learn and finally make it to the top.Life is really a long lesson, so long that you can't define (界定) a person's success by just one part of it. If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don't take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life.21.What's the writer's main purpose of writing Paragraph 1 A.To introduce a topic. B.To give examples.C.To provide a solution. D.To attract readers.22.Why do some good students end up unhappy according to the passage A.They have too much free time.B.They don't have enough money.C.They don't get along well with others.D.They are not good at their schoolwork.23.Why does the writer mention Thomas Edison and Steve Jobs A.To tell that keeping learning is the only way to success.B.To show that doing well in school is not necessary for success in life.C.To tell that finishing school does not matter at all.D.To introduce how successful they are.24.How can people live a happy and successful life according to the passage A.By only focusing on school results.B.By keeping learning and improving their talents.C.By avoiding challenges and difficulties.D.By doing exactly what their parents want.25.What is the main message of the passage A.It isn't necessary to finish school.B.Learning is a lifelong journey.C.Good grades always lead to a successful life.D.Successful life means to have a happy life.五、第二节请阅读下面的短文,并从下列的六个句子中选择五个还原到原文,使原 文的意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)(2024九上·罗湖月考)Now there are as many as 254 million people aged 60 or above in China. Most of them spend their lives taking care of their grandchildren, watching TV and chatting with friends. 26. To draw more attention to these old people's spiritual (精神的) needs, 42-year-old Song Delong opened a toy shop last year.The shop, named Lao You Suo Wan, is located at a corner in Beijing's Tongzhou District. 27. Entering the shop, you can see some green plants with birds singing. Following the idea to build a traditional Chinese study, Song put some traditional Chinese-style wooden shelves in the shop. 28. And the toys are divided into four kinds—classic, nostalgic (怀旧的), educational and exercising. 29. "They love playing together. Some people who never talked to each other even if they often met in lifts become friends at my shop. It's much better than siting on the sofa and watching TV all day long," Song says.Some of the shop's customers are younger people. 30. The shop allows the old to have fun and encourages young people to take good care of the old.A. On them, there are more than 400 kinds of toys.B. It is the first toy shop for the old people in China.C. They come to the shop to buy toys for their parents.D. Now the shop is not only a shop but also a game center for the old living nearby.E. They are also interested in the toys on the shelves.F. Few of them have the chance to enjoy activities that are good for their health and mood (情绪).六、第三节信息匹配(共5小题,每小题1.5分)(2024九上·罗湖月考)下面的材料 A~F分别是六条建议。请根据五个人的情况描述选择合适的建议。A. Help others more and create more happiness. You should lend a hand when others are in trouble. You will feel happy when you do others a favor.B. Find out your own style. Follow fashion blogs and magazines. Remember to wear your clothes with confidence.C. A good beginning is half done. A good plan is surely needed before the new term. Think about what you can do better this term than the last. Make a plan and try to go for it!D. Chance is valuable. After you start working, you will have little chance to go back to school. You had better get more education for it is very helpful for your future.E. Better safe than sorry! Safety is the first. Be careful not to make a big mistake. It's wise to be more careful and protect yourself.F. A bad habit hurts people. It is very harmful to your health. Keep away from it! You should form good habits, such as reading and exercising.31.Jackie made a friend on the Internet. He is going to meet he friend alone in his city this summer vacation.32.Danny always buys a lot of fashionable clothes. He wants to dress himself up as a beautiful movie star.33.Frank has learnt a lot now, so he wants to leave school to work and make money to support his family.34.Mary's best friend often asks her to do some voluntary work together, but Mary doesn't want to do it because she thinks it is a waste of time.35.Tommy thinks smoking is cool. He often smokes with his good friends on the way to school or after school.七、语法填空(10分)(2024九上·罗湖月考)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的单词或使用括号内所给词的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。The new game "Black Myth: Wukong" becomes a hit with gamers everywhere. It was made 36. Game Science, a big company in China. It looks amazing and tells a cool story from old Chinese tales. The game 37. (use) the latest technology to give players 38. amazing experience.In the game, you play as Sun Wukong, the famous Monkey King, fighting through different worlds against tough enemies. The fighting in the game is 39. (excite), with lots of moves and weapons to use.The game is liked for 40. (it) pretty art and cultural details. Everything in the game looks 41. (careful) done. Everyone loves 42. pretty the game looks and how true it stays to Chinese culture. Since it 43. (come) out, lots of people say it's one of the best 44. (game) ever, especially from China."Black Myth: Wukong" is a top-notch game that sets a high bar for future games. We can't wait 45. (see) what Game Science will do next!八、书面表达(15分)46.(2024九上·罗湖月考)假如你是李华,你的英国笔友Peter写信向你倾诉他的烦恼。他父母要求他学习钢琴,但是他对钢琴不感兴趣。请你根据以下提示写一封回信,给出你的建议并且安慰他。1.来信收悉2.给出建议:(1)保持冷静,理解父母的立场(2)……(3)……3.安慰与鼓励Dear Peter,I'm sorry to hear you're going through a hard time with your parents about taking piano lessons. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hope to hear from you soon.Best regards,Li Hua答案解析部分【答案】1.D;2.D;3.C;4.C;5.B;6.C;7.B;8.A;9.B;10.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文通过讲述作者的父亲的故事,告诉我们他们的家庭价值观——诚实守信。【分析】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。1.句意:当他到达时,他注意到提供的木头有点湿,所以他说:"我不马上开始。"hard硬的; light轻的;soft软的;wet湿的。根据下文He chose to let the wood dry for a month.可知,当他到达时,他注意到提供的木头有点湿,所以他说:"我不马上开始。"故选D。2.句意:他知道用湿木头干活以后可能会出问题。fire火;illness疾病;pollution污染;trouble问题。根据下文A few months passed and the furniture made by that maker began to break.可知,他知道用湿木头干活以后可能会出问题。故选D。3.句意:大约在同一时间,另一个家具制造商也被另一个家庭要求做类似的工作。usual通常的;correct正确的;similar类似的;special特别的。根据下文Unlike my grandfather,he began working right away.可知,大约在同一时间,另一个家具制造商也被另一个家庭要求做类似的工作。故选C。4.句意:结果,邻居开始怀疑我的父亲,认为他是想通过拖延工作来赚更多的钱。dealing with处理;giving up放弃;putting off推迟;turning down拒绝。根据前文所述,可知作者的祖父没有立即开始工作,根据trying to make more money可知,结果,邻居开始怀疑我的祖父,认为他是想通过拖延工作来赚更多的钱。故选C。5.句意:他希望自己做的家具质量最好。decided决定;expected希望;supposed猜想;suggested建议。根据However,my father waited patiently.可知,父亲耐心地等待着,他希望自己做的家具质量最好。故选B。6.句意:一个月后,另一个家具制造商收到了他的钱,回家了。food食物;furniture家具;money钱;wood木材。根据上文可知,另一个家具制造商也被要求做家具,家具做好之后会收到钱。故选C。7.句意:当木材完全干燥时,我的父亲开始制作坚固而漂亮的家具。suddenly突然;completely完全地;certainly当然;possibly可能地。根据上文However, my father waited patiently.可知,我的父亲一直在等木材完全干燥。故选B。8.句意:邻居后来后悔怀疑了我的祖父,并向他道歉。regretted后悔;considered考虑;avoided避免;began开始。根据A few months passed and the furniture made by that maker began to break.和上文中the neighbor then started doubting my grandfather可知邻居后来后悔怀疑了我的父亲,并向他道歉。故选A。9.句意:人们开始了解他的诚实和技艺,使他名声远扬。humor幽默;honesty诚实;love爱;politeness礼貌。根据上文所述,可知,人们开始了解他的诚实和技艺,使他名声远扬。故选B。10.句意:在生活的起起落落中,我们深刻理解了这句话背后的家庭价值观——真诚和诚实。joy愉悦;interest兴趣;rule规则;value价值。根据our family ... behind this saying—to be truthful and honest.可知,真诚和诚实是作者的家庭价值观。故选D。【答案】11.B12.A13.A14.C15.B【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】本文讲述了一名英国人Ghaffar Pourazar学习和表演京剧的经历。他自小对中国文化充满兴趣,并在1993年偶然在伦敦观看了一场京剧表演后,深深爱上了京剧。他于1994年来到中国学习京剧。虽然面对语言上的挑战,但他通过努力克服了障碍,并以孙悟空的角色取得了很大的成就,获得了国际奖项。Ghaffar Pourazar也致力于在世界各地推广京剧这种中国传统文化艺术。【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。11.细节理解题。根据In 1993,he happened to watch Beijing Opera performed in London.So after one year,he arrived in China...at a Beijing school.可知,在1993年,他在伦敦观看了京剧表演,而一年后,他来到中国,在北京的一所学校学习京剧。所以他是在1994年在北京学习京剧,故选B。12.词义猜测题。根据At the time,he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera.可知对外国人来说对白是最大的难题。划线词的意思是难题,与difficulty意思相近。故选A。13.推理判断题。根据Ghaffar today is not only good at speaking Beijing dialect but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.可知他曾因表演孙悟空而获得国际最高奖项。可以推知他在京剧方面是成功的,故选A。14.推理判断题。根据文中To him...But he never gave up.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art...and other countries.In the past 10 years,he has performed in more than 400 shows.可知,Ghaffar在面对学习困难时不放弃,为了推广京剧而努力教学和四百多场表演的事迹,Ghaffar是一个乐于助人且勤奋的人。故选C。15.推理判断题。文章主要讲述了Ghaffar Pourazar从小对中国充满兴趣,后来努力学习和推广京剧的经历,与中国传统文化相关,因此可以推断这篇文章可能出现在报纸的"文化"版面。故选B。【答案】16.D17.D18.B19.C20.B【知识点】说明文;细节理解;推理判断;段落大意;人工智能(AI)【解析】【分析】本文主要介绍了AI科技带来的生活便利以及其潜在的风险。【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,最终确定最佳答案。16.推理判断题。根据第一段For as long as humans have appeared,we have been the smartest species on Earth.可知,是人类的智力使人类变得特别。故选D。17.细节理解题。根据第三段Changsha became the first city in China to roll out self-driving taxis in April 2020.可知,长沙是第一个引进无人驾驶出租车的城市。故选D。18.段落大意题。通读第三段可知,本段主要讲了人工智能如何通过自动驾驶和智能家居系统提升我们的生活便利性,也就是我们创造AI的原因。故选B。19.细节理解题。根据最后一段Only time will tell if it will lead us into a new age of prosperity,or be our end.可知,只有时间才能告诉我们,它是会引领我们进入一个繁荣的新时代,还是成为我们的终结。故选C。20.标题选择题。通读全文可知,本文主要介绍了AI科技带来的生活便利以及其潜在的风险。故选B。【答案】21.A22.C23.B24.B25.B【知识点】说明文;自我提升;推理判断;文章大意【解析】【分析】大意:本文通过论述学习成绩与人们今后生活的关系来说明学无止境,无论何时我们都要努力学习,只有这样我们才能拥有幸福成功的生活。【点评】考查阅读选择。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。21.推理判断题。根据第二段In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.事实上,除了学校科目,还有很多事情要考虑。例如,如何成为一个快乐的人,如何保持健康,以及如何与他人相处融洽。也就是说,如果你想拥有美好的生活,仅仅上学是不够的,可知本段介绍了好学生可能干自己不喜欢的工作,下文讨论了其原因,可推知是为了引出话题。故选A。22.推理判断题。根据In reality, there are many things to consider besides the school subjects. For example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.事实上,除了学校科目,还有很多事情要考虑。例如,如何成为一个快乐的人,如何保持健康,以及如何与他人相处融洽。也就是说,如果你想拥有美好的生活,仅仅上学是不够的,可推知好学生不开心的原因可能是不会和他人相处。故选C。23.推理判断题。根据第三段Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn't do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just the great people who are successful in life without finishing school.在学校做得好不同于在生活中做得好。研究表明,在学校失败的人可能不会在生活中失败。你可能已经知道,一些名人,比如托马斯·爱迪生和史蒂夫·乔布斯,在学校表现不佳,甚至没有完成学业。事实上,不仅仅是那些没有完成学业就在生活中取得成功的伟人,可知拿爱迪生和乔布斯举例,主要是想告诉我们学业对于生活中的成功不是必需的。故选B。24.推理判断题。根据最后一段Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life.继续学习,充分发挥你的才能。这就是你如何过上幸福和成功的生活,可知想要生活开心和成功,需要我们持续不断地学习,提高我们的潜能。故选B。25.文章大意题。根据最后一段 Keep learning to make the most of your talents improve. That's how you can live a happy and successful life. 继续学习,充分发挥你的才能。这就是你如何过上幸福和成功的生活,可知文章讲的是要想生活开心幸福成功,就要一直保持学习。故选B。【答案】26.F;27.B;28.A;29.D;30.C【知识点】说明文;健康与健身【解析】【分析】本文主要介绍了北京的一家针对老年人的玩具商店。A.On them, there are more than 400 kinds of toys.上面有400多种玩具。B.It is the first toy shop for the old people in China.这是中国第一家老人玩具店。C.They come to the shop to buy toys for their parents.他们来商店给父母买玩具。D.Now the shop is not only a shop but also a game center for the old living nearby.现在这家商店不仅是一家商店,也是附近老人的游戏中心。E.They are also interested in the toys on the shelves.他们也对货架上的玩具感兴趣。F.Few of them have the chance to enjoy activities that are good for their health and mood (情绪).他们中很少有人有机会享受有益于健康和情绪的活动。【点评】考查阅读还原,首先读懂题意,然后逻辑选项意思,根据前后句句意和关键词句确定答案,最后仔细检查。26.根据前文Most of them spend their lives taking care of their grandchildren,watching TV and chatting with friends.以及后文To draw more attention to these old people's spiritual(精神的)needs可知,老年人花费时间照顾孩子、看电视等,所以他们没有机会参与满足他们精神需求的活动,所以他才开了这家商店,选项F"他们中很少有人有机会享受对他们的健康和心情有益的活动。"符合语境。故选F。27.根据前文The shop, named Lao You Suo Wan, is located at a corner in Beijing's Tongzhou District.可知,此处继续介绍这个商店,选项B"这是中国第一家老人玩具店。"符合语境。故选B。28.根据前文Following the idea to build a traditional Chinese study,Song put some traditional Chinese-style wooden shelves in the shop.可知,此处说明架子上有很多的玩具,选项A"上面,有400多种玩具。"符合语境。故选A。29.根据后文They love playing together. Some people who never talked to each other even if they often met in lifts...可知,这个商店成为了一个老年人社交的地方,选项D"现在这家店不仅是一家商店,也是附近老人的游戏中心。"符合语境。故选D。30.根据Some of the shop's customers are younger people.可知,此处说明年轻人来商店做什么,选项C"他们来商店给父母买玩具。"符合语境。故选C。【答案】31.E32.B33.D34.A35.F【知识点】说明文;家庭生活【解析】【分析】本文主要提供了六条生活建议,涵盖了帮助他人、追随时尚、计划重要性、抓住学习机会、安全第一和避免坏习惯等方面,以供不同需求的人参考。【点评】考查配对阅读,首先读懂题意,然后理解句意,最后抓住关键词句确定答案。31.根据Jackie made a friend on the Internet. He is going to meet he friend alone in his city this summer vacation.可知,Jackie要独自与网友见面,需强调安全。选项E"安全总比后悔好!安全第一。小心不要犯大错误。更小心和保护自己是明智的。"与之相符。故选E。32.根据Danny always buys a lot of fashionable clothes. He wants to dress himself up as a beautiful movie star.可知,Danny想打扮得像电影明星,建议找出自己的风格。选项B"找到你自己的风格。关注时尚博客和杂志。记得自信地穿着你的衣服。"与之相符。故选B。33.根据Frank has learnt a lot now,so he wants to leave school to work and make money to support his family.可知, Frank想离校工作赚钱,建议接受更多教育以帮助未来。选项D"机会是宝贵的。在你开始工作后,你将很少有机会回到学校。你最好多接受些教育,这对你的将来很有帮助。"与之相符。故选D。34.根据Mary's best friend often asks her to do some voluntary work together,but Mary doesn't want to do it because she thinks it is a waste of time.可知,Mary觉得志愿工作浪费时间,建议多帮助他人。选项A"多帮助别人,创造更多的快乐。当别人有困难时,你应该伸出援助之手。当你帮助别人时,你会感到快乐。"与之相符。故选A。35.根据Tommy thinks smoking is cool. He often smokes with his good friends on the way to school or after school.可知,Tommy认为吸烟酷,但这是个坏习惯,需远离。选项F"坏习惯会伤害人。它对你的健康非常有害。离它远点!你应该养成良好的习惯,比如读书和锻炼。"与之相符。故选F。【答案】36.by;37.uses;38.an;39.exciting;40.its;41.carefully;42.how;43.came;44.games;45.to see【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文介绍了《黑神话悟空》游戏的盛行以及背后带来的中国文化的传播。【点评】 考查语法填空,首先浏览文章大意,然后理解单词词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。36.句意:它是由中国的一家大公司Game Science制作的。be made by表示"由……制作",其中"by"意为"被",常用于被动语态。故填by。37.句意:游戏使用最新技术给玩家带来一次惊人的体验。因是陈述这款游戏的特点,故空处时态为一般现在时,主语为The game,谓语动词需用单三形式。故填uses。38.句意:游戏使用最新技术给玩家带来一次惊人的体验。根据...to give players...amazing experience.可知,空处表泛指,需不定冠词,amazing是以元音音素开头的单词,需冠词an。故填an。39.句意:游戏中的战斗非常刺激,有很多动作和武器可供使用。根据分析句子成分可知,空处需形容词作表语,主语为The fighting,需指物的形容词exciting"令人兴奋的"。故填exciting。40.句意:这款游戏因其精美的艺术和文化细节而受到人们的喜爱。根据...pretty art and cultural details.可知,空处需形容词性物主代词来修饰名词art,it为主格,其形代为its。故填its。41.句意:游戏中的一切看起来都是认真地制作。done为动词,需副词修饰,careful"认真的"的副词形式为carefully。故填carefully。42.句意:每个人都喜欢这款游戏是如何做到的漂亮外观以及它对中国文化如何的忠实。分析句子成分可知,本句为宾语从句,根据...pretty the game looks and how true it stays to Chinese culture.可知,空处需疑问句how来引导宾语从句。故填how。43.句意:自从它问世以来,很多人都说它是有史以来最好的游戏之一,尤其是来自中国的游戏。since引导的时间状语从句,从句用一般过去时,come的过去式为came。故填came。44.句意:自从它问世以来,很多人都说它是有史以来最好的游戏之一,尤其是来自中国的游戏。one of the +最高级+名词复数,表示"最……中之一",故空处需game"游戏"的复数形式。故填games。45.句意:我们迫不及待想看看游戏科学接下来会做什么!can't wait to do sth.表示"迫不及待地做某事"。故填to see。46.【答案】例文:Dear Peter,I'm sorry to hear you're going through a hard time with your parents about taking piano lessons.I understand that it's frustrating when our interests don't match what our parents want for us. In your case, it's tough that you don't enjoy learning the piano even though your parents want you to.Firstly, stay calm and try to see why your parents want you to play the piano. Maybe they believe it will help you in some way. Secondly, talk to your parents about how you feel. Tell them you respect their wish but would like to explore other activities that make you happier. You could suggest trying another instrument or a different hobby altogether. This might help you all find a solution together.Don't be too sad. Sometimes, trying new things can lead to fun experiences. Give the piano a chance, and you might surprise yourself by enjoying it!Hope to hear from you soon.Best regards,Li Hua【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇书信作文;时态是以一般现在时为主;写作要点已给出,注意不要遗漏信息提示,适当增加细节,并突出写作重点。第一步,来信收悉,理解Peter的感受;第二步,给出自己的建议;第三步,表达安慰与鼓励。注意运用好词好句,为文章增色,同时运用连词,使上下文连贯通顺。【点评】整封信围绕Peter因父母要求学钢琴而产生的烦恼展开,针对Peter的问题给出了具体的建议并进行安慰鼓励,主题清晰,紧扣题目要求。结构合理,采用了常见的书信结构,开头表明收到来信并表达对Peter烦恼的同情;中间部分分点给出建议,先说明要理解父母立场,接着建议与父母沟通并探索其他活动;结尾进行安慰与鼓励,层次分明,逻辑连贯。内容完整,涵盖了题目中给出的所有要点。明确提到收到来信,给出两条具体建议,同时有安慰鼓励的话语,内容完整无遗漏。语言恰当:语言风格亲切自然,符合朋友之间书信交流的口吻。使用了如I'm sorry to hear...。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳中学2024-2025学年九年级上学期十月份月考英语试题(学生版).docx 广东省深圳中学2024-2025学年九年级上学期十月份月考英语试题(教师版).docx