资源简介 四川省眉山市仁寿县城区初中学校2024-2025学年上学期八年级英语期中质量监测试题(2024八上·仁寿期中)My dream in life is to become a doctor. I think that being a 1. is one of the most important jobs in the world. Most people are busy working every day. They don't have much 2. to relax or do exercise. Lots of them are in 3. health because they don't take good care of themselves. I would like to help them 4. healthy again. I know it's not 5. to be a doctor. I need to learn a lot. I am going to study hard to improve my skills.1.A.doctor B.teacher C.reporter D.singer2.A.hope B.time C.work D.fun3.A.better B.worse C.good D.bad4.A.hope B.help C.get D.bring5.A.happy B.excited C.surprised D.easy【答案】1.A;2.B;3.D;4.C;5.D【知识点】记叙文;职业精神【解析】【分析】本文讲述了作者梦想成为一名医生,认为医生是重要的职业,想要帮助人们恢复健康,并知晓成为医生不易,决心努力学习提升技能。【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词汇含义,关注原文中的关键语句对解题的提示作用。1.句意:我认为当医生是世界上最重要的工作之一。doctor医生;teacher教师;reporter 记者;singer歌手。根据"My dream in life is to become a doctor."可知,此处表示医生是世界上最重要的工作之一。故选A。2.句意:他们没有太多时间放松或锻炼。hope希望;time时间;work工作;fun乐趣。根据"Most people are busy working every day."可知,每天都忙于工作,没有时间放松。故选B。3.句意:他们中的许多人身体不好,因为他们没有好好照顾自己。better更好;worse更坏;good好的;bad坏的。根据"because they don't take good care of themselves"可知,不能好好照顾自己,所以身体不好,此处无比较之意,用形容词原级。故选D。4.句意:我想帮助他们恢复健康。hope希望;help帮助;get变得;bring带来。根据"I would like to help them...healthy again"可知,是想帮助他们再次变得健康。故选C。5.句意:我知道当医生不容易。happy高兴的;excited激动的;surprised惊讶的;easy简单的。根据"I need to learn a lot."可知,需要学习很多,所以当医生是不容易的。故选D。(2024八上·仁寿期中)The 2019 Talent Show in our school was a night to remember! It was a great 6. . Students, parents and teachers 7. , sang and played instruments. There were more than thirty 8. . Our English teacher Jason Cruise 9. an English song. He won the prize 10. the best performer. 11. a reporter from our school magazine interviewed him, he said that singing was 12. important to him. The prize for the funniest act 13. to Paul Black, because he danced like a drunken(喝醉的)man without music. And his classmates said he was the 14. boy in the class.Many thanks to the parents and the student volunteers. They made this 15. show possible. Many thanks to all of the people who helped.6.A.success B.interest C.hobby D.dream7.A.said B.walked C.taught D.danced8.A.plays B.games C.acts D.lessons9.A.knew B.sang C.listened D.learned10.A.with B.of C.for D.on11.A.Before B.When C.If D.However12.A.anything B.nothing C.everything D.something13.A.wanted B.went C.asked D.had14.A.worst B.easiest C.funniest D.dullest15.A.talent B.talk C.fashion D.TV【答案】6.A;7.D;8.C;9.B;10.C;11.B;12.D;13.B;14.C;15.A【知识点】记叙文;校园文化【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了学校举办的2019年度才艺秀很成功,学生、家长和老师们积极参加。英语老师Jason Cruise获得了最佳表演者奖,学生Paul Black获得了最有趣表演奖。最后对家长、学生志愿者以及所有帮忙的人表达了感谢。【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词汇含义,同时关注固定搭配和语法结构的运用。6.句意:它是一次巨大的成功。success成功;interest兴趣;hobby爱好;dream梦,梦想。由上文"The 2019 Talent Show in our school was a night to remember!"可知,这次才艺秀值得纪念,说明它很成功。故选A。7.句意:学生、家长和老师们跳舞、唱歌并演奏乐器。said说;walked走;taught教;danced跳舞。由文章才艺秀的主题和本句空后面的"sang and played instruments"可知,才艺秀上除了唱歌、演奏乐器,还跳舞了。故选D。8.句意:有超过30个节目。plays戏剧;games游戏;acts表演,短节目;lessons课程。由上文"Students, parents and teachers danced, sang and played instruments."可知,学生、家长和老师们表演了很多节目。故选C。9.句意:我们的英语老师Jason Cruise唱了一首英文歌。knew知道;sang唱;listened听;learned学习。由本句空后面的"an English song"可知,老师唱了一首歌。故选B。10.句意:他获得了最佳表演者奖。with具有,和;of……的;for为了,对于,给,由于;on在……上面;关于。由本句空后面的"the best performer"可知,他获得了一个奖项,win the prize for后面加奖项名称,表示"赢得某一奖项";还可以由下文给出的"The prize for the funniest act..."可知,两者表达方式相似。故选C。11.句意:当我们学校杂志的记者采访他时,他说唱歌对他来说是件重要的事。Before在……之前;When当……时;If如果;However然而。由"a reporter from our school magazine interviewed him"以及"he said that..."可知,当记者采访他的时候,他说了一些话。因此,前半句用when引导时间状语从句。故选B。12.句意:当我们学校杂志的记者采访他时,他说唱歌对他来说是件重要的事。anything任何事物;nothing没有什么;everything一切事物;something某一事物。由本句中的"singing"可知,唱歌属于某一事物。故选D。13.句意:最有趣表演奖颁发给了Paul Black,因为他不用音乐伴奏,像个醉汉一样跳舞。wanted想要;went去;asked问;had有。由后半句"because he danced like a drunken(喝醉的)man without music"可知,Paul Black获得了最有趣表演奖。固定搭配the prize goes to sb.表示"把奖项颁给某人"。故选B。14.句意:他的同学们说他是班里最有趣的男孩。worst最糟糕的;easiest最容易的;funniest最有趣的;dullest最无聊的。由前文"The prize for the funniest act went to Paul Black"中funniest提示可知,他是班里最有趣的男孩。故选C。15.句意:他们使这次才艺秀成为可能。talent才华,才艺;talk谈话;fashion时尚;TV电视。由首句"The 2019 Talent Show in our school was a night to remember! "可知,这是一场才艺表演活动。故选A。(2024八上·仁寿期中)Many people today like exercise. Some like to run, and some like to walk. Others dance or play balls. They do different kinds of exercise. Why do people like exercising It's good for their health. And exercise helps to make them tired, so they sleep better at night.You may like to run. If you do, take care of your feet. Make sure you have the right shoes. Some people like to run on roads, but they must watch out for cars.Walking is a good exercise. You may take a long walk in the park. It's more fun if you don't go alone. Go with a friend. Both of you may have a great time.Some people like to swim. But others don't like to go into the water. If you like this kind of exercise, make sure that someone is watching you. You must always take care when you are in the water. Jumping a rope (跳绳) or riding a bike is also good exercise. There are many other exercises. Find out what you like. You may need help at first. Some people often do exercise, and they can help you. Do exercise every day, and you will know what it makes you feel.16.The passage tells us about ________.A.running B.swimming C.walking D.exercise17.They must watch out for cars. Here "watch out" means ________.A.向外看 B.左右看 C.小心 D.担心18.In the passage there are ________ kinds of exercise.A.5 B.6 C.7 D.8【答案】16.D17.C18.C【知识点】说明文;健康与健身;词义猜测;数字计算;文章大意【解析】【分析】本文讲述了人们喜欢的多种锻炼方式、锻炼的好处以及不同锻炼方式的注意事项。【分析】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再根据类型在文中定位关键信息,如文章大意题需梳理全文核心内容,词义猜测题要结合上下文语境,数字计算题需逐一统计相关信息,以此提高解题准确性。16.文章大意题。根据文中"Many people today like exercise. They do different kinds of exercise. Why do people like exercising ... You may like to run... Walking is a good exercise... Some people like to swim... Jumping a rope (跳绳) or riding a bike is also good exercise."可知,文章围绕多种锻炼方式、锻炼的好处及注意事项展开,是关于"锻炼"的整体介绍,故选D。17.词义猜测题。根据文中"Some people like to run on roads, but they must watch out for cars.",在道路上跑步时需要对车辆"小心",可知"watch out"意为"小心",故选C。18.数字计算题。文中提到的锻炼方式有"run(跑步)、walk(走路)、dance(跳舞)、play balls(打球)、swim(游泳)、Jumping a rope(跳绳)、riding a bike(骑自行车)",共7种,故选C。(2024八上·仁寿期中)Being outgoing is good for your life. Those who are more outgoing like to meet lots of people and have more fun in life. In fact, being outgoing is not so hard as you think. Even shy people can be outgoing.You can start becoming outgoing with your best friend. But the difficulty comes when you meet strangers or new friends. Smile more, and usually they will return your smile. In this way, you may have more talks. Start a talk, and just a simple "Hello!" or "How is it going " is a good start. If you want to make interesting talks, you should read news in newspapers and prepare your views (看法), or surf the internet for new information and then keep them in mind.The easiest way to become more outgoing is to go out. This is also the most important step. Go to a park, beach, club, party or any other place that you think can be fun.19.You should start to be outgoing with ________.A.your parents B.your teachersC.your best friend D.your new friend20.The easiest way to become more outgoing is ________.A.talking B.smiling C.playing D.going out21.The underlined word "they" refers to ________.A.Strangers or new friends B.your best friendC.lots of people D.yourself22.Which is NOT the writer's idea A.Being outgoing is really difficultB.Being outgoing is good for your lifeC.Being outgoing helps people have more funD.Being outgoing with strangers is not easy【答案】19.C20.D21.A22.A【知识点】说明文;人际关系与交往;自我提升;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文讲述了外向对生活有好处,以及如何变得外向的方法。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再根据类型在文中定位关键信息,细节理解题要精准找到原句,代词指代题要关注代词前后的内容,推理判断题要结合文意进行合理推断,以此提高解题的准确率。19.细节理解题。根据文中"You can start becoming outgoing with your best friend."可知,你可以和你最好的朋友开始变得外向,故选C。20.细节理解题。根据文中"The easiest way to become more outgoing is to go out."可知,变得更外向的最简单方式是外出,故选D。21.代词指代题。根据文中"But the difficulty comes when you meet strangers or new friends. Smile more, and usually they will return your smile."可知,"they"指代的是前面提到的"strangers or new friends",故选A。22.推理判断题。根据文中"In fact, being outgoing is not so hard as you think."可知,作者认为变得外向并不像你想的那么难,所以"Being outgoing is really difficult"不是作者的观点,故选A。(2024八上·仁寿期中)Are you thinking about what to do in your free time Come and join us — Sunshine Club! Join in lessons and activities. It's fun! For more information (信息), call 36769246!Lessons ActivitiesMonday — Friday 5: 30 p.m. — 6: 30 p.m. Cooking lessons for new learners Saturday and Sunday 8: 00 a.m. — 9: 00 p.m. Badminton court (球场) openMonday, Thursday 7: 30 p.m. — 9: 30 p.m. Dance lessons for dance lovers Learn and enjoy wonderful dances. Monday — Sunday 5: 30 p.m. — 7: 30 p.m. Swimming pool openTuesday, Wednesday and Friday 6: 30 p.m. — 7: 30 p.m. Chess lessons We have three excellent chess teachers. The last Saturday of every month 7: 00 p.m. — 9: 30 p.m. Concert (音乐会) time — Enjoy beautiful songs from all over the world!根据材料内容选择最佳答案.23.You can't have cooking lessons on ________.A.Monday B.Wednesday C.Friday D.Sunday24.How often can you enjoy music in the club A.Once a week. B.Twice a week.C.Once a month. D.Twice a month.25.Which of the following is TRUE according to the material A.There are four chess teachers in the club.B.The badminton court is only open on weekends.C.You can have dance lessons three times a week.D.You can call 36769236 to know more about the club.26.Where may you see this material A.In a newspaper. B.In a dictionary.C.In a storybook. D.In a cookbook.【答案】23.D24.C25.B26.A【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;文章出处【解析】【分析】本文讲述了Sunshine Club的课程(烹饪、舞蹈、国际象棋)和活动(羽毛球、游泳、音乐会)的时间安排等信息。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,针对细节理解题要精准定位表格中的时间、活动等信息;文章出处题要结合文本的宣传性质判断,做题时需仔细核对原文细节,避免因信息混淆而出错。23.细节理解题。根据文中"Cooking lessons for new learners"对应的时间"Monday — Friday"可知,烹饪课在周一到周五有,周日没有,故选D。24.细节理解题。根据文中"Concert (音乐会) time — Enjoy beautiful songs from all over the world!"对应的时间"The last Saturday of every month"可知,每月一次可以在俱乐部欣赏音乐,故选C。25.细节理解题。根据文中"Badminton court (球场) open"对应的时间"Saturday and Sunday"可知,羽毛球场只在周末开放,选项B表述正确;根据"Chess lessons"中"We have three excellent chess teachers."可知A错误;根据"Dance lessons for dance lovers"对应的时间"Monday, Thursday"可知一周两次,C错误;根据"For more information (信息), call 36769246!"可知D错误,故选B。26.文章出处题。本文是Sunshine Club的课程和活动宣传,这类广告信息通常会出现在报纸上,故选A。(2024八上·仁寿期中)Here is our 5-day travel program (旅行方案). I'm sure you will enjoy your trip.Day 1-Arrive in BeijingArrive in Beijing in the morning. The guide will meet you in the airport (机场) and he will take you to the hotel. You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour to go there by car.Day 2-BeijingAfter breakfast, you will go to Tian'anmen Square. You will stay there for one hour and then you'll go to the Palace Museum.Day 3-BeijingThe most important part is a visit to the Great Wall. It is one of the most important symbols in China, and many people visit it every day.Day 4 - Beijing/ ShanghaiTake a plane to Shanghai in the morning. After lunch, you will visit the Yuyuan Garden. It's very beautiful, and I'm sure you will like it. Then you can take a walk through the Old Town. It is full of stores, so you can buy some specialties (特产) for your family.Day 5-ShanghaiYou will have a day trip to the Zhujiajiao Water Town and have a fast lunch there. In the evening, you will go back home by plane. Service ends.Fare (费用): ¥700 (half price for children aged 12 and under)Telephone: 040-7845768根据材料内容选择最佳答案。27.How will travelers go to the National Science Museum A.On foot. B.By train. C.By bus. D.By car.28.How long will travelers stay in Tian'anmen Square A.For one hour. B.For two hours.C.For three hours. D.For four hours.29.On the third day, travelers will visit ________.A.the National Science Museum B.the Zhujiajiao Water TownC.the Yuyuan Garden D.the Great Wall30.How much should Adam pay if he wants to travel with his 10-year-old son A.¥1, 400. B.¥1, 050. C.¥750. D.¥700.【答案】27.D28.A29.D30.B【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;数字计算【解析】【分析】本文讲述了一个5天的旅行方案,包括在北京和上海的行程安排、费用及联系电话等信息。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,细节理解题要精准定位文中时间、交通方式、景点等关键信息;数字计算题要根据费用规则进行准确计算,做题时需仔细阅读文本,逐一核对选项与原文的一致性。27.细节理解题。根据文中"You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour to go there by car."可知,游客乘坐汽车去国家科学博物馆,故选D。28.细节理解题。根据文中"You will stay there for one hour and then you'll go to the Palace Museum."可知,游客在天安门广场停留一小时,故选A。29.细节理解题。根据文中"Day 3-Beijing The most important part is a visit to the Great Wall."可知,第三天游客将参观长城,故选D。30.数字计算题。根据文中"Fare (费用): 700 (half price for children aged 12 and under)"可知,Adam 需支付700元,他10岁的儿子需支付350元,总共700 + 350 = 1050元,故选B。(2024八上·仁寿期中)Last summer,Cathy's whole family went to New York City for their summer vacation. They stayed there for two weeks.New York City has more than seven and a half million people. 31. It is also the home of the United Nations.First they visited the Statue of Liberty. The Statue of Liberty is one of New York's most well-known places. 32. On the second day they went to the Empire State Building. 33. From the top of the building,they saw most parts of New York. On the third day they visited the Metropolitan Museum. 34. During the rest time of the week,Cathy went to Bronx Zoo with her younger brother and sister. There they were glad to see a lot of their favourite animals-tigers,lions,monkeys,and elephants. 35. On the island, they spent most of their time swimming sunbathing and playing on the beach. They all had a good time.A. In this museum,they saw a lot of famous paintings.B. It is the largest city in the United States.C. In the third week,the family decided to go back home.D. Millions of people visit it every year.E. In the second week,the family visited Long Island.F. It is the tallest building in New York City now.【答案】31.B;32.D;33.F;34.A;35.E【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【分析】选项翻译:A. In this museum, they saw a lot of famous paintings. 在这个博物馆里,他们看到了很多著名的画作。B. It is the largest city in the United States. 它是美国最大的城市。C. In the third week, the family decided to go back home. 在第三周,这家人决定回家。D. Millions of people visit it every year. 每年有数百万人参观它。E. In the second week, the family visited Long Island. 在第二周,这家人参观了长岛。F. It is the tallest building in New York City now. 它现在是纽约市最高的建筑。本文讲述了凯西一家去年夏天去纽约市度假,两周内参观了自由女神像、帝国大厦、大都会博物馆、布朗克斯动物园和长岛等景点的故事。【点评】考查阅读还原,注意结合上下文语境和地点、事件的逻辑顺序来选择合适的选项,关注文中关于纽约旅游景点的介绍对解题的提示作用。31.根据原文"New York City has more than seven and a half million people."(纽约市有超过七百五十万人口),可知是在介绍纽约的规模,选项B"它是美国最大的城市"符合语境,故选B。32.根据原文"The Statue of Liberty is one of New York's most well-known places."(自由女神像是纽约最著名的地方之一),可知是在说自由女神像的受欢迎程度,选项D"每年有数百万人参观它"符合语境,故选D。33.根据原文"On the second day they went to the Empire State Building."(第二天他们去了帝国大厦),可知是在介绍帝国大厦的情况,选项F"它现在是纽约市最高的建筑"符合语境,故选F。34.根据原文"On the third day they visited the Metropolitan Museum."(第三天他们参观了大都会博物馆),可知是在说博物馆里的内容,选项A"在这个博物馆里,他们看到了很多著名的画作"符合语境,故选A。35.根据原文"On the island, they spent most of their time swimming sunbathing and playing on the beach."(在岛上,他们大部分时间都在游泳、日光浴和在海滩上玩耍),可知是在说参观岛屿的情况,选项E"在第二周,这家人参观了长岛"符合语境,故选E。36.(2024八上·仁寿期中)The air in the mountain is much f than that in the big city.【答案】(f)resher【知识点】形容词比较级的修饰词;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……【解析】【分析】句意:山里的空气比大城市里的空气新鲜得多。根据句中的"than"(比),可知此处需要用形容词的比较级形式。"fresh"(新鲜的)的比较级是"fresher",故答案为(f)resher。【点评】考查形容词的比较级。注意当句中出现"than"时,要判断对应的形容词或副词是否需要使用比较级形式,同时要准确掌握形容词比较级的构成规则,尤其是像"fresh"这类单音节形容词变比较级的正确形式(直接加"-er")。37.(2024八上·仁寿期中)Lucy likes watching TV. Running Man and Happy Camp are her favorite p .【答案】(p)rograms【知识点】规则变化的可数名词复数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:Lucy喜欢看电视。《奔跑吧,兄弟!》和《快乐大本营》是她最爱的节目。根据 Running Man and Happy Camp《奔跑吧,兄弟!》和《快乐大本营》, 及首字母提示p,可知此处指电视节目program;再根据主语Running Man and Happy Camp为复数,可知此处用复数形式programs。故填(p)rograms。【点评】考查可数名词复数。注意熟记可数名词program"节目",复数形式programs。38.(2024八上·仁寿期中)Fresh vegetables and fruit are good for our h .【答案】health【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:新鲜蔬菜和水果对我们的健康有好处。根据首字母提示和句意理解,应填写“健康”。健康,health,不可数名词。根据句意理解可知此处应指对健康有好处。health为不可数名词,故答案为health。【点评】考查不可数名词。注意识记health为不可数名词。39.(2024八上·仁寿期中)The seats are very big in Movie World and you can sit the most c .【答案】(c)omfortably【知识点】程度副词;the+副词最级+表示范围的短语/从句【解析】【分析】句意:电影世界的座位很大,你可以最舒适地坐着。根据句中"sit"(坐)是动词,以及"the most"(构成副词最高级的标志),可知此处需要用副词来修饰动词"sit"。"comfortable"(舒适的,形容词)的副词形式是"comfortably",其最高级形式为"most comfortably",故答案为(c)omfortably 。【点评】考查副词的最高级。注意要根据所修饰的词(动词)来判断需使用副词形式,同时要掌握形容词变副词的规则(如"comfortable"加"-ly"变为副词"comfortably"),以及副词最高级的构成方式(多音节副词加"most")。40.(2024八上·仁寿期中)These shows are not interesting, but I don't mind (watch) them.【答案】watching【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:这些节目没意思,但我不介意看它们。"watch"是动词,意为"观看"。本题考查的语法点是"mind doing sth."(介意做某事),这一结构中"mind"后需接动名词形式,所以"watch"要变为"watching",故答案为watching。【点评】考查"mind doing sth."这一语法点,注意"mind"后接动名词作宾语的用法,类似的还有"enjoy doing sth.""practice doing sth."等结构,需准确记忆并区分。41.(2024八上·仁寿期中)Kate's schoolbag is newer than (my).【答案】mine【知识点】名词性物主代词【解析】【分析】句意:凯特的书包比我的新。"my"是形容词性物主代词,意为"我的"。本题考查的语法点是名词性物主代词的用法,为了避免重复,此处需用名词性物主代词mine来指代"my schoolbag",故答案为mine。【点评】考查名词性物主代词。注意形容词性物主代词和名词性物主代词的区别,名词性物主代词可单独使用,相当于"形容词性物主代词 + 名词",在比较结构中常用来避免名词的重复。42.(2024八上·仁寿期中)She studies math as (good) as Jacob. They are the top students in our class.【答案】well【知识点】程度副词;“as+副词原级+as“表示前后两者的情况一样【解析】【分析】句意:她数学学得和雅各布一样好。他们是我们班的尖子生。"good"是形容词,意为"好的" 。本题考查的语法点是"as…as"结构的用法,该结构中需用副词原级来修饰动词"studies","good"的副词形式是"well",故答案为well。【点评】考查"as…as"结构中副词原级的用法。注意要根据所修饰的词(动词"studies")来判断需使用副词形式,同时要掌握"as…as"结构的基本用法,即中间用形容词或副词的原级,用于表示两者在某方面程度相同。43.(2024八上·仁寿期中)Peter is o and he has a lot of friends.【答案】(o)utgoing【知识点】简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语【解析】【分析】句意:彼得很外向,他有很多朋友。根据首字母"o"以及"he has a lot of friends"(他有很多朋友)的语境,可知此处需要一个描述性格外向的形容词。"outgoing"意为"外向的",符合语境,故答案为(o)utgoing。【点评】考查形容词拼写及词义理解。注意结合上下文语境和首字母提示来判断单词,同时要准确掌握描述人物性格的形容词词汇,如"outgoing""shy""friendly"等的含义和用法。44.(2024八上·仁寿期中)T he is only five years old, he can ride a bike.【答案】(T)hough【知识点】表转折关系的连词;although / though引导让步状语从句【解析】【分析】句意:尽管他只有五岁,但他会骑自行车。根据句子前后的逻辑关系("只有五岁"和"会骑自行车"形成让步关系)以及首字母"T",可知此处需要一个引导让步状语从句的连词。"Though"意为"尽管",符合语境,故答案为(T)hough。【点评】考查连词拼写及让步状语从句的用法。注意结合句子逻辑关系和首字母提示判断连词,同时要掌握"Though"引导让步状语从句时的用法,它不能与"but"同时出现在一个句子中。45.(2024八上·仁寿期中)MoYan is one of the (great)writersin China.【答案】greatest【知识点】最高级的一般句式【解析】【分析】句意:莫言是中国最伟大的作家之一。great,伟大的,形容词。固定短语one of +形容词最高级+名词复数形式,最……其中之一,故填greatest。【点评】考查固定搭配。根据句意及所给单词的提示确定基本含义,再根据语境确定其基本形式。(2024八上·仁寿期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Not everyone is successful in making their dreams come true. 46. Walt Disney was. Usually, mice (老鼠) are not popular, but Mickey Mouse 47. (win) many people's hearts. Movies about Mickey Mouse are popular almost everywhere in the world for more 48. eighty years, Walt Disney made this famous cartoon character. When he was young, Walt Disney was 49. (interest) in drawing cartoons. And he tried 50. (find) better ways of making cartoons move. At that time, some movies just started to use sound. So Disney 51. (decide) to put sound in his cartoons, too. People were excited when they 52. (see) Mickey Mouse talk on the movie screen Mickey became popular with both young and old.Later, Walt Disney started to build a new kind of amusement park (游乐场). He hoped to bring a clean, good and beautiful world to people of all ages. At 53. , Walt Disney made his dream 54. (come) true. In 1955, Disneyland opened in the US and became the most 55. (success) amusement park in the world.【答案】46.But;47.wins;48.than;49.interested;50.to find;51.decided;52.saw;53.last;54.come;55.successful【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文讲述了沃尔特·迪士尼创造米老鼠卡通角色,并成功建成迪士尼乐园,实现自己梦想的故事。【点评】考查语法填空,注意结合上下文语境判断时态、固定搭配和词性转换,关注文中关于沃尔特·迪士尼的创作和事业发展的信息对解题的提示作用。46.句意:不是每个人都能成功实现自己的梦想,但沃尔特·迪士尼做到了。前句说不是每个人都能实现梦想,本句说迪士尼做到了,是转折关系,but"表转折,注意句首单词首字母要大写。故答案为But。47.句意:通常,老鼠不受欢迎,但米老鼠赢得了许多人的心。所给词win,赢得,动词。主语"Mickey Mouse"是第三人称单数,句子是一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式"wins"。故答案为wins。48.句意:关于米老鼠的电影在世界上几乎所有地方流行了八十多年,沃尔特·迪士尼创造了这个著名的卡通角色。"more than"是固定搭配,意为"超过"。故答案为than。49.句意:沃尔特·迪士尼年轻时对画卡通很感兴趣。所给词interest,兴趣,名词;使感兴趣,动词。"be interested in"是固定搭配,意为"对……感兴趣",此处用形容词"interested"。故答案为interested。50.句意:他试图找到让卡通动起来的更好方法。所给词find,找到,动词。"try to do sth."是固定搭配,意为"试图做某事",此处用动词不定式"to find"。故答案为to find。51.句意:所以迪士尼也决定在他的卡通片中加入声音。所给词decide,决定,动词。文章叙述的是过去的事情,用一般过去时,"decide"的过去式是"decided"。故答案为decided。52.句意:当人们在电影屏幕上看到米老鼠说话时,他们很兴奋。所给词see,看见,动词。文章叙述的是过去的事情,用一般过去时,"see"的过去式是"saw"。故答案为saw。53.句意:最后,沃尔特·迪士尼实现了他的梦想。"at last"是固定搭配,意为"最后"。故答案为last。54.句意:最后,沃尔特·迪士尼实现了他的梦想。所给词come,来,动词。"make sb./sth. do sth."是固定搭配,意为"使某人/某物做某事",此处用动词原形"come"。故答案为come。55.句意:1955年,迪士尼乐园在美国开业,成为世界上最成功的游乐场。所给词success,成功,名词。此处修饰名词"amusement park",用形容词"successful"。故答案为successful。56.(2024八上·仁寿期中)Larry和Greg是双胞胎兄弟,他们有一些相同点,也有不同点。相同点 不同点1. 都一样高,都有短发; 2. 每周锻炼两到三次: 3. 喜欢去海滩度假; 4. 认为Wanda Cinema是仁寿最好的影院,因为那里离家最近,座位最舒服。 1. Larry更外向,跑得更快; 2. Greg更瘦,在画画上有天赋 3. Larry不如Greg努力,所以Greg总是取得更好的成绩;虽然他们有很多的差异,但他们总是互相帮助。both, as… as, not as… as, help each other要求:1. 短文内容要包含以上要点,可适当发挥。2. 语言表达要准确,语义通顺,连贯。3. 词数90左右;文章开头已给出,不计入总词数。Larry and Greg are twin brothers. They have some similarities and differences______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文:Larry and Greg are twin brothers. They have some similarities and differences. They are both the same height and have short hair. They exercise two or three times a week. They like to go to the beach for vacation. They think Wanda Cinema is the best cinema in Renshou because it is the closest to home and the seats are the most comfortable.But Larry is more outgoing and runs faster. Greg is thinner and has a talent for painting. Larry is not as hard-working as Greg, so Greg always gets better results. Although they have many differences, they always help each other.【知识点】材料作文;说明文;人际关系与交往【解析】【分析】这是一篇说明文作文。本文要求围绕"Larry和Greg这对双胞胎兄弟的相同点与不同点"展开写作,体裁为说明文。写作要求:需包含题目所给的相同点、不同点及"虽然有差异但互相帮助"等要点,语言准确、通顺、连贯,词数约90词左右。写作步骤:首先介绍两人是双胞胎,引出有相同点和不同点;接着分别阐述相同点(身高、发型、锻炼频率、度假喜好、对影院的看法)和不同点(性格、运动速度、身材与绘画天赋、学习努力程度与成绩);最后说明尽管有差异但互相帮助。时态:以一般现在时为主,用于描述两人的基本情况、习惯和特征。知识点与技巧:需正确运用"both"(表示两者都)、"as... as"(表示和……一样)、"not as... as"(表示不如……)、"help each other"(互相帮助)等短语;注意对比结构的运用,使相同点和不同点的表述清晰有条理。【点评】结构:例文结构清晰,分为两个段落,第一段阐述相同点,第二段阐述不同点及结尾总结,层次分明,逻辑连贯。内容:完整涵盖了题目要求的所有要点,包括相同点的四个方面和不同点的三个方面,以及"互相帮助"的总结,内容详实且符合要求。中心思想:明确展现了Larry和Greg作为双胞胎既有共性又有个性差异,且关系融洽的中心思想。优秀句子:"They are both the same height and have short hair." 正确运用"both",清晰表述两人的共同特征。"Larry is not as hard-working as Greg, so Greg always gets better results." 准确运用"not as... as"结构,清晰体现两人在学习努力程度上的差异及结果。"Although they have many differences, they always help each other." 用" Although"引导让步状语从句,自然总结两人的关系,使文章结尾有力。1 / 1四川省眉山市仁寿县城区初中学校2024-2025学年上学期八年级英语期中质量监测试题(2024八上·仁寿期中)My dream in life is to become a doctor. I think that being a 1. is one of the most important jobs in the world. Most people are busy working every day. They don't have much 2. to relax or do exercise. Lots of them are in 3. health because they don't take good care of themselves. I would like to help them 4. healthy again. I know it's not 5. to be a doctor. I need to learn a lot. I am going to study hard to improve my skills.1.A.doctor B.teacher C.reporter D.singer2.A.hope B.time C.work D.fun3.A.better B.worse C.good D.bad4.A.hope B.help C.get D.bring5.A.happy B.excited C.surprised D.easy(2024八上·仁寿期中)The 2019 Talent Show in our school was a night to remember! It was a great 6. . Students, parents and teachers 7. , sang and played instruments. There were more than thirty 8. . Our English teacher Jason Cruise 9. an English song. He won the prize 10. the best performer. 11. a reporter from our school magazine interviewed him, he said that singing was 12. important to him. The prize for the funniest act 13. to Paul Black, because he danced like a drunken(喝醉的)man without music. And his classmates said he was the 14. boy in the class.Many thanks to the parents and the student volunteers. They made this 15. show possible. Many thanks to all of the people who helped.6.A.success B.interest C.hobby D.dream7.A.said B.walked C.taught D.danced8.A.plays B.games C.acts D.lessons9.A.knew B.sang C.listened D.learned10.A.with B.of C.for D.on11.A.Before B.When C.If D.However12.A.anything B.nothing C.everything D.something13.A.wanted B.went C.asked D.had14.A.worst B.easiest C.funniest D.dullest15.A.talent B.talk C.fashion D.TV(2024八上·仁寿期中)Many people today like exercise. Some like to run, and some like to walk. Others dance or play balls. They do different kinds of exercise. Why do people like exercising It's good for their health. And exercise helps to make them tired, so they sleep better at night.You may like to run. If you do, take care of your feet. Make sure you have the right shoes. Some people like to run on roads, but they must watch out for cars.Walking is a good exercise. You may take a long walk in the park. It's more fun if you don't go alone. Go with a friend. Both of you may have a great time.Some people like to swim. But others don't like to go into the water. If you like this kind of exercise, make sure that someone is watching you. You must always take care when you are in the water. Jumping a rope (跳绳) or riding a bike is also good exercise. There are many other exercises. Find out what you like. You may need help at first. Some people often do exercise, and they can help you. Do exercise every day, and you will know what it makes you feel.16.The passage tells us about ________.A.running B.swimming C.walking D.exercise17.They must watch out for cars. Here "watch out" means ________.A.向外看 B.左右看 C.小心 D.担心18.In the passage there are ________ kinds of exercise.A.5 B.6 C.7 D.8(2024八上·仁寿期中)Being outgoing is good for your life. Those who are more outgoing like to meet lots of people and have more fun in life. In fact, being outgoing is not so hard as you think. Even shy people can be outgoing.You can start becoming outgoing with your best friend. But the difficulty comes when you meet strangers or new friends. Smile more, and usually they will return your smile. In this way, you may have more talks. Start a talk, and just a simple "Hello!" or "How is it going " is a good start. If you want to make interesting talks, you should read news in newspapers and prepare your views (看法), or surf the internet for new information and then keep them in mind.The easiest way to become more outgoing is to go out. This is also the most important step. Go to a park, beach, club, party or any other place that you think can be fun.19.You should start to be outgoing with ________.A.your parents B.your teachersC.your best friend D.your new friend20.The easiest way to become more outgoing is ________.A.talking B.smiling C.playing D.going out21.The underlined word "they" refers to ________.A.Strangers or new friends B.your best friendC.lots of people D.yourself22.Which is NOT the writer's idea A.Being outgoing is really difficultB.Being outgoing is good for your lifeC.Being outgoing helps people have more funD.Being outgoing with strangers is not easy(2024八上·仁寿期中)Are you thinking about what to do in your free time Come and join us — Sunshine Club! Join in lessons and activities. It's fun! For more information (信息), call 36769246!Lessons ActivitiesMonday — Friday 5: 30 p.m. — 6: 30 p.m. Cooking lessons for new learners Saturday and Sunday 8: 00 a.m. — 9: 00 p.m. Badminton court (球场) openMonday, Thursday 7: 30 p.m. — 9: 30 p.m. Dance lessons for dance lovers Learn and enjoy wonderful dances. Monday — Sunday 5: 30 p.m. — 7: 30 p.m. Swimming pool openTuesday, Wednesday and Friday 6: 30 p.m. — 7: 30 p.m. Chess lessons We have three excellent chess teachers. The last Saturday of every month 7: 00 p.m. — 9: 30 p.m. Concert (音乐会) time — Enjoy beautiful songs from all over the world!根据材料内容选择最佳答案.23.You can't have cooking lessons on ________.A.Monday B.Wednesday C.Friday D.Sunday24.How often can you enjoy music in the club A.Once a week. B.Twice a week.C.Once a month. D.Twice a month.25.Which of the following is TRUE according to the material A.There are four chess teachers in the club.B.The badminton court is only open on weekends.C.You can have dance lessons three times a week.D.You can call 36769236 to know more about the club.26.Where may you see this material A.In a newspaper. B.In a dictionary.C.In a storybook. D.In a cookbook.(2024八上·仁寿期中)Here is our 5-day travel program (旅行方案). I'm sure you will enjoy your trip.Day 1-Arrive in BeijingArrive in Beijing in the morning. The guide will meet you in the airport (机场) and he will take you to the hotel. You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour to go there by car.Day 2-BeijingAfter breakfast, you will go to Tian'anmen Square. You will stay there for one hour and then you'll go to the Palace Museum.Day 3-BeijingThe most important part is a visit to the Great Wall. It is one of the most important symbols in China, and many people visit it every day.Day 4 - Beijing/ ShanghaiTake a plane to Shanghai in the morning. After lunch, you will visit the Yuyuan Garden. It's very beautiful, and I'm sure you will like it. Then you can take a walk through the Old Town. It is full of stores, so you can buy some specialties (特产) for your family.Day 5-ShanghaiYou will have a day trip to the Zhujiajiao Water Town and have a fast lunch there. In the evening, you will go back home by plane. Service ends.Fare (费用): ¥700 (half price for children aged 12 and under)Telephone: 040-7845768根据材料内容选择最佳答案。27.How will travelers go to the National Science Museum A.On foot. B.By train. C.By bus. D.By car.28.How long will travelers stay in Tian'anmen Square A.For one hour. B.For two hours.C.For three hours. D.For four hours.29.On the third day, travelers will visit ________.A.the National Science Museum B.the Zhujiajiao Water TownC.the Yuyuan Garden D.the Great Wall30.How much should Adam pay if he wants to travel with his 10-year-old son A.¥1, 400. B.¥1, 050. C.¥750. D.¥700.(2024八上·仁寿期中)Last summer,Cathy's whole family went to New York City for their summer vacation. They stayed there for two weeks.New York City has more than seven and a half million people. 31. It is also the home of the United Nations.First they visited the Statue of Liberty. The Statue of Liberty is one of New York's most well-known places. 32. On the second day they went to the Empire State Building. 33. From the top of the building,they saw most parts of New York. On the third day they visited the Metropolitan Museum. 34. During the rest time of the week,Cathy went to Bronx Zoo with her younger brother and sister. There they were glad to see a lot of their favourite animals-tigers,lions,monkeys,and elephants. 35. On the island, they spent most of their time swimming sunbathing and playing on the beach. They all had a good time.A. In this museum,they saw a lot of famous paintings.B. It is the largest city in the United States.C. In the third week,the family decided to go back home.D. Millions of people visit it every year.E. In the second week,the family visited Long Island.F. It is the tallest building in New York City now.36.(2024八上·仁寿期中)The air in the mountain is much f than that in the big city.37.(2024八上·仁寿期中)Lucy likes watching TV. Running Man and Happy Camp are her favorite p .38.(2024八上·仁寿期中)Fresh vegetables and fruit are good for our h .39.(2024八上·仁寿期中)The seats are very big in Movie World and you can sit the most c .40.(2024八上·仁寿期中)These shows are not interesting, but I don't mind (watch) them.41.(2024八上·仁寿期中)Kate's schoolbag is newer than (my).42.(2024八上·仁寿期中)She studies math as (good) as Jacob. They are the top students in our class.43.(2024八上·仁寿期中)Peter is o and he has a lot of friends.44.(2024八上·仁寿期中)T he is only five years old, he can ride a bike.45.(2024八上·仁寿期中)MoYan is one of the (great)writersin China.(2024八上·仁寿期中)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Not everyone is successful in making their dreams come true. 46. Walt Disney was. Usually, mice (老鼠) are not popular, but Mickey Mouse 47. (win) many people's hearts. Movies about Mickey Mouse are popular almost everywhere in the world for more 48. eighty years, Walt Disney made this famous cartoon character. When he was young, Walt Disney was 49. (interest) in drawing cartoons. And he tried 50. (find) better ways of making cartoons move. At that time, some movies just started to use sound. So Disney 51. (decide) to put sound in his cartoons, too. People were excited when they 52. (see) Mickey Mouse talk on the movie screen Mickey became popular with both young and old.Later, Walt Disney started to build a new kind of amusement park (游乐场). He hoped to bring a clean, good and beautiful world to people of all ages. At 53. , Walt Disney made his dream 54. (come) true. In 1955, Disneyland opened in the US and became the most 55. (success) amusement park in the world.56.(2024八上·仁寿期中)Larry和Greg是双胞胎兄弟,他们有一些相同点,也有不同点。相同点 不同点1. 都一样高,都有短发; 2. 每周锻炼两到三次: 3. 喜欢去海滩度假; 4. 认为Wanda Cinema是仁寿最好的影院,因为那里离家最近,座位最舒服。 1. Larry更外向,跑得更快; 2. Greg更瘦,在画画上有天赋 3. Larry不如Greg努力,所以Greg总是取得更好的成绩;虽然他们有很多的差异,但他们总是互相帮助。both, as… as, not as… as, help each other要求:1. 短文内容要包含以上要点,可适当发挥。2. 语言表达要准确,语义通顺,连贯。3. 词数90左右;文章开头已给出,不计入总词数。Larry and Greg are twin brothers. They have some similarities and differences______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.A;2.B;3.D;4.C;5.D【知识点】记叙文;职业精神【解析】【分析】本文讲述了作者梦想成为一名医生,认为医生是重要的职业,想要帮助人们恢复健康,并知晓成为医生不易,决心努力学习提升技能。【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词汇含义,关注原文中的关键语句对解题的提示作用。1.句意:我认为当医生是世界上最重要的工作之一。doctor医生;teacher教师;reporter 记者;singer歌手。根据"My dream in life is to become a doctor."可知,此处表示医生是世界上最重要的工作之一。故选A。2.句意:他们没有太多时间放松或锻炼。hope希望;time时间;work工作;fun乐趣。根据"Most people are busy working every day."可知,每天都忙于工作,没有时间放松。故选B。3.句意:他们中的许多人身体不好,因为他们没有好好照顾自己。better更好;worse更坏;good好的;bad坏的。根据"because they don't take good care of themselves"可知,不能好好照顾自己,所以身体不好,此处无比较之意,用形容词原级。故选D。4.句意:我想帮助他们恢复健康。hope希望;help帮助;get变得;bring带来。根据"I would like to help them...healthy again"可知,是想帮助他们再次变得健康。故选C。5.句意:我知道当医生不容易。happy高兴的;excited激动的;surprised惊讶的;easy简单的。根据"I need to learn a lot."可知,需要学习很多,所以当医生是不容易的。故选D。【答案】6.A;7.D;8.C;9.B;10.C;11.B;12.D;13.B;14.C;15.A【知识点】记叙文;校园文化【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了学校举办的2019年度才艺秀很成功,学生、家长和老师们积极参加。英语老师Jason Cruise获得了最佳表演者奖,学生Paul Black获得了最有趣表演奖。最后对家长、学生志愿者以及所有帮忙的人表达了感谢。【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解词汇含义,同时关注固定搭配和语法结构的运用。6.句意:它是一次巨大的成功。success成功;interest兴趣;hobby爱好;dream梦,梦想。由上文"The 2019 Talent Show in our school was a night to remember!"可知,这次才艺秀值得纪念,说明它很成功。故选A。7.句意:学生、家长和老师们跳舞、唱歌并演奏乐器。said说;walked走;taught教;danced跳舞。由文章才艺秀的主题和本句空后面的"sang and played instruments"可知,才艺秀上除了唱歌、演奏乐器,还跳舞了。故选D。8.句意:有超过30个节目。plays戏剧;games游戏;acts表演,短节目;lessons课程。由上文"Students, parents and teachers danced, sang and played instruments."可知,学生、家长和老师们表演了很多节目。故选C。9.句意:我们的英语老师Jason Cruise唱了一首英文歌。knew知道;sang唱;listened听;learned学习。由本句空后面的"an English song"可知,老师唱了一首歌。故选B。10.句意:他获得了最佳表演者奖。with具有,和;of……的;for为了,对于,给,由于;on在……上面;关于。由本句空后面的"the best performer"可知,他获得了一个奖项,win the prize for后面加奖项名称,表示"赢得某一奖项";还可以由下文给出的"The prize for the funniest act..."可知,两者表达方式相似。故选C。11.句意:当我们学校杂志的记者采访他时,他说唱歌对他来说是件重要的事。Before在……之前;When当……时;If如果;However然而。由"a reporter from our school magazine interviewed him"以及"he said that..."可知,当记者采访他的时候,他说了一些话。因此,前半句用when引导时间状语从句。故选B。12.句意:当我们学校杂志的记者采访他时,他说唱歌对他来说是件重要的事。anything任何事物;nothing没有什么;everything一切事物;something某一事物。由本句中的"singing"可知,唱歌属于某一事物。故选D。13.句意:最有趣表演奖颁发给了Paul Black,因为他不用音乐伴奏,像个醉汉一样跳舞。wanted想要;went去;asked问;had有。由后半句"because he danced like a drunken(喝醉的)man without music"可知,Paul Black获得了最有趣表演奖。固定搭配the prize goes to sb.表示"把奖项颁给某人"。故选B。14.句意:他的同学们说他是班里最有趣的男孩。worst最糟糕的;easiest最容易的;funniest最有趣的;dullest最无聊的。由前文"The prize for the funniest act went to Paul Black"中funniest提示可知,他是班里最有趣的男孩。故选C。15.句意:他们使这次才艺秀成为可能。talent才华,才艺;talk谈话;fashion时尚;TV电视。由首句"The 2019 Talent Show in our school was a night to remember! "可知,这是一场才艺表演活动。故选A。【答案】16.D17.C18.C【知识点】说明文;健康与健身;词义猜测;数字计算;文章大意【解析】【分析】本文讲述了人们喜欢的多种锻炼方式、锻炼的好处以及不同锻炼方式的注意事项。【分析】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再根据类型在文中定位关键信息,如文章大意题需梳理全文核心内容,词义猜测题要结合上下文语境,数字计算题需逐一统计相关信息,以此提高解题准确性。16.文章大意题。根据文中"Many people today like exercise. They do different kinds of exercise. Why do people like exercising ... You may like to run... Walking is a good exercise... Some people like to swim... Jumping a rope (跳绳) or riding a bike is also good exercise."可知,文章围绕多种锻炼方式、锻炼的好处及注意事项展开,是关于"锻炼"的整体介绍,故选D。17.词义猜测题。根据文中"Some people like to run on roads, but they must watch out for cars.",在道路上跑步时需要对车辆"小心",可知"watch out"意为"小心",故选C。18.数字计算题。文中提到的锻炼方式有"run(跑步)、walk(走路)、dance(跳舞)、play balls(打球)、swim(游泳)、Jumping a rope(跳绳)、riding a bike(骑自行车)",共7种,故选C。【答案】19.C20.D21.A22.A【知识点】说明文;人际关系与交往;自我提升;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文讲述了外向对生活有好处,以及如何变得外向的方法。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,再根据类型在文中定位关键信息,细节理解题要精准找到原句,代词指代题要关注代词前后的内容,推理判断题要结合文意进行合理推断,以此提高解题的准确率。19.细节理解题。根据文中"You can start becoming outgoing with your best friend."可知,你可以和你最好的朋友开始变得外向,故选C。20.细节理解题。根据文中"The easiest way to become more outgoing is to go out."可知,变得更外向的最简单方式是外出,故选D。21.代词指代题。根据文中"But the difficulty comes when you meet strangers or new friends. Smile more, and usually they will return your smile."可知,"they"指代的是前面提到的"strangers or new friends",故选A。22.推理判断题。根据文中"In fact, being outgoing is not so hard as you think."可知,作者认为变得外向并不像你想的那么难,所以"Being outgoing is really difficult"不是作者的观点,故选A。【答案】23.D24.C25.B26.A【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;文章出处【解析】【分析】本文讲述了Sunshine Club的课程(烹饪、舞蹈、国际象棋)和活动(羽毛球、游泳、音乐会)的时间安排等信息。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,针对细节理解题要精准定位表格中的时间、活动等信息;文章出处题要结合文本的宣传性质判断,做题时需仔细核对原文细节,避免因信息混淆而出错。23.细节理解题。根据文中"Cooking lessons for new learners"对应的时间"Monday — Friday"可知,烹饪课在周一到周五有,周日没有,故选D。24.细节理解题。根据文中"Concert (音乐会) time — Enjoy beautiful songs from all over the world!"对应的时间"The last Saturday of every month"可知,每月一次可以在俱乐部欣赏音乐,故选C。25.细节理解题。根据文中"Badminton court (球场) open"对应的时间"Saturday and Sunday"可知,羽毛球场只在周末开放,选项B表述正确;根据"Chess lessons"中"We have three excellent chess teachers."可知A错误;根据"Dance lessons for dance lovers"对应的时间"Monday, Thursday"可知一周两次,C错误;根据"For more information (信息), call 36769246!"可知D错误,故选B。26.文章出处题。本文是Sunshine Club的课程和活动宣传,这类广告信息通常会出现在报纸上,故选A。【答案】27.D28.A29.D30.B【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;数字计算【解析】【分析】本文讲述了一个5天的旅行方案,包括在北京和上海的行程安排、费用及联系电话等信息。【点评】考查阅读理解,做题时应先明确题目考查类型,细节理解题要精准定位文中时间、交通方式、景点等关键信息;数字计算题要根据费用规则进行准确计算,做题时需仔细阅读文本,逐一核对选项与原文的一致性。27.细节理解题。根据文中"You will visit the National Science Museum. It will take you about one hour to go there by car."可知,游客乘坐汽车去国家科学博物馆,故选D。28.细节理解题。根据文中"You will stay there for one hour and then you'll go to the Palace Museum."可知,游客在天安门广场停留一小时,故选A。29.细节理解题。根据文中"Day 3-Beijing The most important part is a visit to the Great Wall."可知,第三天游客将参观长城,故选D。30.数字计算题。根据文中"Fare (费用): 700 (half price for children aged 12 and under)"可知,Adam 需支付700元,他10岁的儿子需支付350元,总共700 + 350 = 1050元,故选B。【答案】31.B;32.D;33.F;34.A;35.E【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【分析】选项翻译:A. In this museum, they saw a lot of famous paintings. 在这个博物馆里,他们看到了很多著名的画作。B. It is the largest city in the United States. 它是美国最大的城市。C. In the third week, the family decided to go back home. 在第三周,这家人决定回家。D. Millions of people visit it every year. 每年有数百万人参观它。E. In the second week, the family visited Long Island. 在第二周,这家人参观了长岛。F. It is the tallest building in New York City now. 它现在是纽约市最高的建筑。本文讲述了凯西一家去年夏天去纽约市度假,两周内参观了自由女神像、帝国大厦、大都会博物馆、布朗克斯动物园和长岛等景点的故事。【点评】考查阅读还原,注意结合上下文语境和地点、事件的逻辑顺序来选择合适的选项,关注文中关于纽约旅游景点的介绍对解题的提示作用。31.根据原文"New York City has more than seven and a half million people."(纽约市有超过七百五十万人口),可知是在介绍纽约的规模,选项B"它是美国最大的城市"符合语境,故选B。32.根据原文"The Statue of Liberty is one of New York's most well-known places."(自由女神像是纽约最著名的地方之一),可知是在说自由女神像的受欢迎程度,选项D"每年有数百万人参观它"符合语境,故选D。33.根据原文"On the second day they went to the Empire State Building."(第二天他们去了帝国大厦),可知是在介绍帝国大厦的情况,选项F"它现在是纽约市最高的建筑"符合语境,故选F。34.根据原文"On the third day they visited the Metropolitan Museum."(第三天他们参观了大都会博物馆),可知是在说博物馆里的内容,选项A"在这个博物馆里,他们看到了很多著名的画作"符合语境,故选A。35.根据原文"On the island, they spent most of their time swimming sunbathing and playing on the beach."(在岛上,他们大部分时间都在游泳、日光浴和在海滩上玩耍),可知是在说参观岛屿的情况,选项E"在第二周,这家人参观了长岛"符合语境,故选E。36.【答案】(f)resher【知识点】形容词比较级的修饰词;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……【解析】【分析】句意:山里的空气比大城市里的空气新鲜得多。根据句中的"than"(比),可知此处需要用形容词的比较级形式。"fresh"(新鲜的)的比较级是"fresher",故答案为(f)resher。【点评】考查形容词的比较级。注意当句中出现"than"时,要判断对应的形容词或副词是否需要使用比较级形式,同时要准确掌握形容词比较级的构成规则,尤其是像"fresh"这类单音节形容词变比较级的正确形式(直接加"-er")。37.【答案】(p)rograms【知识点】规则变化的可数名词复数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯【解析】【分析】句意:Lucy喜欢看电视。《奔跑吧,兄弟!》和《快乐大本营》是她最爱的节目。根据 Running Man and Happy Camp《奔跑吧,兄弟!》和《快乐大本营》, 及首字母提示p,可知此处指电视节目program;再根据主语Running Man and Happy Camp为复数,可知此处用复数形式programs。故填(p)rograms。【点评】考查可数名词复数。注意熟记可数名词program"节目",复数形式programs。38.【答案】health【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:新鲜蔬菜和水果对我们的健康有好处。根据首字母提示和句意理解,应填写“健康”。健康,health,不可数名词。根据句意理解可知此处应指对健康有好处。health为不可数名词,故答案为health。【点评】考查不可数名词。注意识记health为不可数名词。39.【答案】(c)omfortably【知识点】程度副词;the+副词最级+表示范围的短语/从句【解析】【分析】句意:电影世界的座位很大,你可以最舒适地坐着。根据句中"sit"(坐)是动词,以及"the most"(构成副词最高级的标志),可知此处需要用副词来修饰动词"sit"。"comfortable"(舒适的,形容词)的副词形式是"comfortably",其最高级形式为"most comfortably",故答案为(c)omfortably 。【点评】考查副词的最高级。注意要根据所修饰的词(动词)来判断需使用副词形式,同时要掌握形容词变副词的规则(如"comfortable"加"-ly"变为副词"comfortably"),以及副词最高级的构成方式(多音节副词加"most")。40.【答案】watching【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:这些节目没意思,但我不介意看它们。"watch"是动词,意为"观看"。本题考查的语法点是"mind doing sth."(介意做某事),这一结构中"mind"后需接动名词形式,所以"watch"要变为"watching",故答案为watching。【点评】考查"mind doing sth."这一语法点,注意"mind"后接动名词作宾语的用法,类似的还有"enjoy doing sth.""practice doing sth."等结构,需准确记忆并区分。41.【答案】mine【知识点】名词性物主代词【解析】【分析】句意:凯特的书包比我的新。"my"是形容词性物主代词,意为"我的"。本题考查的语法点是名词性物主代词的用法,为了避免重复,此处需用名词性物主代词mine来指代"my schoolbag",故答案为mine。【点评】考查名词性物主代词。注意形容词性物主代词和名词性物主代词的区别,名词性物主代词可单独使用,相当于"形容词性物主代词 + 名词",在比较结构中常用来避免名词的重复。42.【答案】well【知识点】程度副词;“as+副词原级+as“表示前后两者的情况一样【解析】【分析】句意:她数学学得和雅各布一样好。他们是我们班的尖子生。"good"是形容词,意为"好的" 。本题考查的语法点是"as…as"结构的用法,该结构中需用副词原级来修饰动词"studies","good"的副词形式是"well",故答案为well。【点评】考查"as…as"结构中副词原级的用法。注意要根据所修饰的词(动词"studies")来判断需使用副词形式,同时要掌握"as…as"结构的基本用法,即中间用形容词或副词的原级,用于表示两者在某方面程度相同。43.【答案】(o)utgoing【知识点】简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语【解析】【分析】句意:彼得很外向,他有很多朋友。根据首字母"o"以及"he has a lot of friends"(他有很多朋友)的语境,可知此处需要一个描述性格外向的形容词。"outgoing"意为"外向的",符合语境,故答案为(o)utgoing。【点评】考查形容词拼写及词义理解。注意结合上下文语境和首字母提示来判断单词,同时要准确掌握描述人物性格的形容词词汇,如"outgoing""shy""friendly"等的含义和用法。44.【答案】(T)hough【知识点】表转折关系的连词;although / though引导让步状语从句【解析】【分析】句意:尽管他只有五岁,但他会骑自行车。根据句子前后的逻辑关系("只有五岁"和"会骑自行车"形成让步关系)以及首字母"T",可知此处需要一个引导让步状语从句的连词。"Though"意为"尽管",符合语境,故答案为(T)hough。【点评】考查连词拼写及让步状语从句的用法。注意结合句子逻辑关系和首字母提示判断连词,同时要掌握"Though"引导让步状语从句时的用法,它不能与"but"同时出现在一个句子中。45.【答案】greatest【知识点】最高级的一般句式【解析】【分析】句意:莫言是中国最伟大的作家之一。great,伟大的,形容词。固定短语one of +形容词最高级+名词复数形式,最……其中之一,故填greatest。【点评】考查固定搭配。根据句意及所给单词的提示确定基本含义,再根据语境确定其基本形式。【答案】46.But;47.wins;48.than;49.interested;50.to find;51.decided;52.saw;53.last;54.come;55.successful【知识点】记叙文;人物传记【解析】【分析】本文讲述了沃尔特·迪士尼创造米老鼠卡通角色,并成功建成迪士尼乐园,实现自己梦想的故事。【点评】考查语法填空,注意结合上下文语境判断时态、固定搭配和词性转换,关注文中关于沃尔特·迪士尼的创作和事业发展的信息对解题的提示作用。46.句意:不是每个人都能成功实现自己的梦想,但沃尔特·迪士尼做到了。前句说不是每个人都能实现梦想,本句说迪士尼做到了,是转折关系,but"表转折,注意句首单词首字母要大写。故答案为But。47.句意:通常,老鼠不受欢迎,但米老鼠赢得了许多人的心。所给词win,赢得,动词。主语"Mickey Mouse"是第三人称单数,句子是一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式"wins"。故答案为wins。48.句意:关于米老鼠的电影在世界上几乎所有地方流行了八十多年,沃尔特·迪士尼创造了这个著名的卡通角色。"more than"是固定搭配,意为"超过"。故答案为than。49.句意:沃尔特·迪士尼年轻时对画卡通很感兴趣。所给词interest,兴趣,名词;使感兴趣,动词。"be interested in"是固定搭配,意为"对……感兴趣",此处用形容词"interested"。故答案为interested。50.句意:他试图找到让卡通动起来的更好方法。所给词find,找到,动词。"try to do sth."是固定搭配,意为"试图做某事",此处用动词不定式"to find"。故答案为to find。51.句意:所以迪士尼也决定在他的卡通片中加入声音。所给词decide,决定,动词。文章叙述的是过去的事情,用一般过去时,"decide"的过去式是"decided"。故答案为decided。52.句意:当人们在电影屏幕上看到米老鼠说话时,他们很兴奋。所给词see,看见,动词。文章叙述的是过去的事情,用一般过去时,"see"的过去式是"saw"。故答案为saw。53.句意:最后,沃尔特·迪士尼实现了他的梦想。"at last"是固定搭配,意为"最后"。故答案为last。54.句意:最后,沃尔特·迪士尼实现了他的梦想。所给词come,来,动词。"make sb./sth. do sth."是固定搭配,意为"使某人/某物做某事",此处用动词原形"come"。故答案为come。55.句意:1955年,迪士尼乐园在美国开业,成为世界上最成功的游乐场。所给词success,成功,名词。此处修饰名词"amusement park",用形容词"successful"。故答案为successful。56.【答案】例文:Larry and Greg are twin brothers. They have some similarities and differences. They are both the same height and have short hair. They exercise two or three times a week. They like to go to the beach for vacation. They think Wanda Cinema is the best cinema in Renshou because it is the closest to home and the seats are the most comfortable.But Larry is more outgoing and runs faster. Greg is thinner and has a talent for painting. Larry is not as hard-working as Greg, so Greg always gets better results. Although they have many differences, they always help each other.【知识点】材料作文;说明文;人际关系与交往【解析】【分析】这是一篇说明文作文。本文要求围绕"Larry和Greg这对双胞胎兄弟的相同点与不同点"展开写作,体裁为说明文。写作要求:需包含题目所给的相同点、不同点及"虽然有差异但互相帮助"等要点,语言准确、通顺、连贯,词数约90词左右。写作步骤:首先介绍两人是双胞胎,引出有相同点和不同点;接着分别阐述相同点(身高、发型、锻炼频率、度假喜好、对影院的看法)和不同点(性格、运动速度、身材与绘画天赋、学习努力程度与成绩);最后说明尽管有差异但互相帮助。时态:以一般现在时为主,用于描述两人的基本情况、习惯和特征。知识点与技巧:需正确运用"both"(表示两者都)、"as... as"(表示和……一样)、"not as... as"(表示不如……)、"help each other"(互相帮助)等短语;注意对比结构的运用,使相同点和不同点的表述清晰有条理。【点评】结构:例文结构清晰,分为两个段落,第一段阐述相同点,第二段阐述不同点及结尾总结,层次分明,逻辑连贯。内容:完整涵盖了题目要求的所有要点,包括相同点的四个方面和不同点的三个方面,以及"互相帮助"的总结,内容详实且符合要求。中心思想:明确展现了Larry和Greg作为双胞胎既有共性又有个性差异,且关系融洽的中心思想。优秀句子:"They are both the same height and have short hair." 正确运用"both",清晰表述两人的共同特征。"Larry is not as hard-working as Greg, so Greg always gets better results." 准确运用"not as... as"结构,清晰体现两人在学习努力程度上的差异及结果。"Although they have many differences, they always help each other." 用" Although"引导让步状语从句,自然总结两人的关系,使文章结尾有力。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省眉山市仁寿县城区初中学校2024-2025学年上学期八年级英语期中质量监测试题(学生版).docx 四川省眉山市仁寿县城区初中学校2024-2025学年上学期八年级英语期中质量监测试题(教师版).docx