资源简介 四川省南充市高坪中学 2024-2025学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(2024八上·高坪期中)There was once a small restaurant. People said that the best cook in the world worked there. But the cook wasn't 1. . He scolded (训斥) his apprentices (学徒) all the time.Then one day, the cook got great news. The emperor (皇帝) decide to have dinner in the restaurant that night. He was very excited. He worked very fast. Unluckily, he cut his hand with a knife (刀) and couldn't 2. . One of his apprentices tried to comfort (安慰) him. " 3. will be OK, I'll help you," he said. Then the cook and the apprentice started to work 4. . The cook told the apprentice what to do, and the apprentice cooked a great meal.When they finished, the emperor arrived. The cook and the apprentice brought out his dinner. The emperor loved the 5. very much. After the emperor left, the cook said thanks to the apprentice, and he became nice to the other apprentices, too.1.A.rich B.lucky C.famous D.friendly2.A.cook B.sleep C.sing D.draw3.A.Nothing B.Everything C.Something D.Anything4.A.too B.early C.online D.together5.A.music B.food C.clothes D.shows(2024八上·高坪期中)What do you know about Britain The following information may help you.FoodBritain people like good food, and more than half of them go to a 6. every month. Fast food is also very 7. . 30% of all adults (成年人) have a hamburger every three months, but 46% 8. fish and chips!SportsBritain people don't do a lot of sports. 9. 17% of people go swimming every week, about 9% go cycling, and only 6% play football (but 32% go to 10. it).Cinema and TVFilms are very popular in Britain, and about 60% of people 11. 15 and 24 go to the cinema every month. At home, men watch TV for about three hours every day—two quarters more than 12. .HolidaysBritain people love going on a holiday, 13. they have many holidays every year. Many of these holidays 14. in the UK—27% are in Spain, 10% are in the USA, and 9% are in France. Maybe this is 15. the weather in Britain isn't very good!6.A.restaurant B.bank C.cinema D.museum7.A.famous B.popular C.strange D.comfortable8.A.take B.make C.choose D.get9.A.Even B.Still C.Ever D.Only10.A.watch B.find C.show D.kick11.A.between B.before C.after D.of12.A.parents B.women C.neighbors D.relatives13.A.but B.if C.and D.so14.A.is B.are C.isn't D.aren't15.A.because B.when C.where D.Why(2024八上·高坪期中)One day, an American man Simon went to London to see his friend, Rick. Rick told him that his flat (公寓) was on the first floor. When he arrived, Simon went straight to the first floor of the building. But a man told him that there was no Rick on that floor. Do you know why In fact, the British (英国人) call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, but Americans would call it the second floor.The story shows that there are a few culture differences between Britain and America, though the British and Americans both speak English.The British don't like showing their feelings. They hardly start a small talk with strangers. For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books. But Americans are quite different. They're more active and easier to talk with.The British and Americans may use different terms for the same things. The British usually use "football" "holiday" and "lift", but Americans like to use "soccer" "vacation" and "elevator".16.Simon went to London to ________.A.visit his friend B.spend his holidayC.have a meeting D.take a trip17.Which picture shows us where Rick's flat was A. B.C. D.18.According to the passage, the British usually spend their time ________ on the train.A.playing cards B.talking loudlyC.doing some reading D.watching movies19.What does the underlined word "terms" mean in the passage A.学期 B.词语 C.会议 D.报告20.What's the best title for the passage A.Simon's funny storyB.Small talk in Britain and AmericaC.The differences between British and American cultureD.People spend time differently on the train(2024八上·高坪期中)Do you wear clothes with colorful patterns People usually use machines to make these patterns. But how did ancient (古代的) people make them Ancient people used tie-dye (扎染). Tie-dye is a very old way of dyeing clothes in China—it's more than l,000 years old! It's popular in Yunnan. People first put cloth (布料) into the blue dye (染料). Some parts of the cloth become blue, but other parts have a lighter color. When you open out the cloth, you'll see beautiful patterns.Now the tie-dye skill is China's national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产). An'ning in Yunnan is famous for tie-dye.Yang Cheng, 52, learned tie-dye from his mother in the 1980s. Yang got the old skills. At the same time, he studied tie-dye in other countries, such as Japan, India and France. It once took Yang two years to make two tie-dyed dresses! He used many skills of An ning tie-dye. Some patterns on the dress are traditional, while some are modern. He used images of Dianchi Lake and eight popular flowers in Yunnan. "I want to put all the beautiful things into tie-dye works," Yang said.Now Yang is still dyeing and teaching his daughter tie-dye. "we have the duty to pass down the skill to younger generations (世代)." Yang said. Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people learned from him.________ But Yang said, "Machines, can't take the place of our creative hands."21.What can tie-dye help people do A.Make cloth. B.Grow popular flowers.C.Make colorful patterns. D.Practice skills.22.When did Yang Cheng learn tie-dye from his mother A.In his fifties. B.10 years ago.C.When his daughter was born. D.In the 1980s.23.According to the passage. which statement is TRUE A.An'ning in Guizhou is famous for tie-dye.B.Yang Cheng likes old skills of tie-dye better.C.It took Yang Cheng two months to finish two dresses.D.Yang Cheng teaches many people tie-dye.24.Which of the sentences can we use to put in the ________ A.Yang's daughter likes tie-dye very much because it is full of interesting ideas.B.Although it takes people more time to tie-dye, the patterns are really beautiful.C.Some worry that tie-dye may die out because using machines is fast and cheap.D.Chinese government is trying hard to protect the traditional way of dyeing.25.In which part of a magazine can we probably see the above passage A.Geography. B.Travel. C.Culture. D.Education.(2024八上·高坪期中)The mascots (吉祥物) of the 9th Asian Winter Games (亚洲冬运会) in 2025 are Siberian tigers, "Binbin" and "Nini". The name "Binbin" is taken from the word "Harbin", and the name "Nini" comes from the word "Nin". So the two names mean "You are welcome to Harbin". In traditional Chinese culture, the tiger is a symbol of good luck and has many good characters (特征). Among them, "being brave" and "being brave" are the same as the Olympic spirit.The emblem (会徽) of the 9th Asian Winter Games in 2025 was created by the team of Tsinghua University. It has the shape of skaters, the city flower of Harbin and the sign of the Olympic Council of Asia. There are some Chinese cultures in it. There is a Chinese character "九" in the emblem, which means the 9th Winter Games. The creation is also from the Chinese character "合" which means being friendly and getting on well with each other. It shows the Chinese people's hope for getting together, learning from each other and having good communication (交流) with Asian friends.The slogan (口号) of the 9th Asian Winter Games——"Dream of Winter, Love among Asia", means to make Asian countries join together with ice and snow, create new growth in ice and snow economy (经济), and develop cultural communication between Asian countries. The Asian Winter Games can bring great development (发展) for Asian countries.26.What do the names "Binbin" and "Nini" mean A.Welcome to Harbin. B.Being strong and braveC.Tiger and luck. D.Olympic spirit27.Which of the following isn't in the emblem A.The shape of skaters.B.The ice and snow of Harbin.C.The city flower of Harbin.D.The sign of the Olympic Council of Asia.28.What does the emblem of the 9th Asian Winter Games mean in Chinese culture A.Bringing great development for Asia.B.Being lucky.C.Getting together and being kind.D.Fantastic skaters.29.What can we know from the last paragraph A.You are welcome to Harbin.B.Chinese people's hope for getting together.C.The Chinese meaning of the emblem of the 9th Asian Winter Games.D.Asian countries will get better through the 9th Asian Winter Games.30.What does the passage mainly talk about A.The relationship of Binbin, Nini and the tiger.B.The university, Chinese culture and the 9th Asian Winter Games.C.The mascots, emblem and slogan of the 9th Asian Winter Games.D.The traditional Chinese culture and the 9th Asian Winter Games.(2024八上·高坪期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Reading is a good hobby for all kinds of reasons.First, reading is fun. 31. You will never feel bored or tired.Next, you can read a book anywhere—in a car, on a plane or even in the bathroom. 32. It is so easy to get a book.Another good reason for reading is that it is useful. If you read as a hobby, you will get better and better at it. 33. As your reading skills improve, you will probably find your schoolwork becomes much better.Some people say that reading is not in fashion (流行). 34. You can read on the Internet. The more you read, the more knowledge (知识) you will get. Good readers may become writers too. 35. Reading is a wonderful hobby. Why not start reading right now A. But I don't think so.B. Everyone likes reading.C. They always have more things to write about.D. You can always keep yourself happy if you like reading.E. All you need is a book.F. And you will read faster and find it easier to understand what you read.36.(2024八上·高坪期中)I want to go to Beijing. One of the main r is that I expect to visit the Great Wall.37.(2024八上·高坪期中)John made one big mistake and as a result, he l his job.38.(2024八上·高坪期中)His home is the c to school of all the students, so he walks to school every day.39.(2024八上·高坪期中)We have clothes at very good prices. You can buy clothes c here.40.(2024八上·高坪期中)Linda likes running. She runs at l three times a week.(2024八上·高坪期中)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在题后相应横线上。The village super league (联盟) or "Cun Chao" is a football game among different villages in Rongjiang, Guizhou Province. It makes football 41. famous than before. Many people came to Guizhou 42. (watch) it and more than 5000,000 people watched it through the Internet. All the players come 43. different ethnic (民族的) groups and such as Miao, Dong and Yao. 44. they are different, they fight for their common love—football.Like "Cun Chao", another village sports event called "CunBA" is also popular. If you are a basketball lover, you can't miss it. In 2023, over 200 45. (group) played in "CunBA". After a long-time fight, the 46. (win) came out on March 27th. Both "Cun Chao" and "CunBA" have 47. long history dating back to the 1940s. At that time, life was hard. The villagers hardly had special places to do sports. However, difficulties didn't stop 48. (someone). They kept doing sports.Now, compared with spending time 49. (go) online, more and more people choose to do sports. The results of a survey show that doing sports truly makes a 50. (different) to people's health.(2024八上·高坪期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后面的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)What's the secret of being a great friend Here are some tips to help you be a nice friend.Laugh and cry together.Laughing with a friend is the best, but sometimes it's crying that makes you closer together. Don't be afraid to be yourself with your friends. Share your true feelings—you may learn that your friends feel the same way. As a result, friends will understand each other better.Be a thoughtful (体贴的) gift giver.Gift-giving isn't just for birthdays or holidays—it can be a fun way of making your friends feel special! But don't buy expensive presents—be creative! Making things shows your care, because you put time and thought into your gifts. Make him cookies, write him a poem, or draw something special for him. Small thoughtful gifts, such as picking a flower for a friend who is sick, just might cheer him up.Stand up for him.It's hard to watch someone laugh at a friend. But don't just stand there. Do something about it! You can find a creative way to solve the problem to make others look at your friend differently. Other times, you need to show your courage and support him—he needs you. It may be not easy, but it's what a good friend should do! 51. to Be a Nice FriendLaugh and cry together. Both laughing and crying can make friends closer. 52. your feelings with friends can help you understand each other better.Be a thoughtful gift giver. Giving friends 53. on a common day can make them feel special. You'd better make small gifts by yourself instead of (而不是) buying 54. ones for friends. Making things yourself shows you put time and thought into your gifts.Stand up for him. If your friends are laughed at, 55. a creative way to help them. Show your courage and support your friends.56.(2024八上·高坪期中) 假如你是来自美国的交换生Andy,来光明中学一周了。请根据思维导图写一封邮件向父母汇报自己的生活情况。要求:1.语句通顺,语法正确;2.包含思维导图上所有要点;3.词数:100左右。参考词汇:万卷楼 Wanjuan Tower 火锅 hot potDear Mom,How's it going I miss you very much. I've been in Guangming Middle School for a week. I'd like to tell you about my study and life here._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.D;2.A;3.B;4.D;5.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:短文讲述了一家小餐馆里一位不友好的厨师,因被刀割伤手无法为前来用餐的皇帝做饭,在学徒的帮助下两人一起完成晚餐,皇帝很满意,之后厨师变得对学徒友好的故事。【点评】考查完形填空。解题时需围绕 "厨师受伤后与学徒合作做饭" 的主线,结合上下文的逻辑关系(如厨师不友好的表现、受伤后的影响、合作的过程)和语义提示选择合适选项,注重对人物态度转变的理解。1.句意:曾经有一家小餐馆。人们说世界上最好的厨师就在那里工作。但这位厨师并不友好。他总是训斥他的学徒。rich,富有的,形容词;lucky,幸运的,形容词;famous,著名的,形容词;friendly ,友好的,形容词。根据文中 "He scolded his apprentices all the time"(他总是训斥他的学徒)可知,厨师的态度不好,即不 "友好",故答案为 D。2.句意:不幸的是,他被刀割伤了手,不能做饭了。他的一个学徒试图安慰他。cook,做饭,动词;sleep,睡觉,动词;sing,唱歌,动词;draw,画画,动词。根据前文提到他是厨师,以及 "cut his hand with a knife"(被刀割伤手)可知,受伤后无法 "做饭",故答案为 A。3.句意:"一切都会好起来的,我会帮你的," 他(学徒)说。然后厨师和学徒开始一起工作。Nothing,没有什么,代词;Everything,一切,代词;Something,某事,代词;Anything,任何事,代词。根据后文 "I'll help you"(我会帮你)可知,学徒在安慰厨师,说 "一切" 都会好,故答案为 B。4.句意:"一切都会好起来的,我会帮你的," 他(学徒)说。然后厨师和学徒开始一起工作。厨师告诉学徒要做什么,学徒做出了一顿丰盛的饭菜。too,也,副词;early,早地,副词;online,在线地,副词;together,一起,副词。根据后文 "The cook told the apprentice what to do, and the apprentice cooked a great meal"(厨师告诉学徒要做什么,学徒做出了一顿丰盛的饭菜)可知,两人是 "一起" 工作,故答案为 D。5.句意:当他们完成后,皇帝到了。厨师和学徒端出了为他准备的晚餐。皇帝非常喜欢这些食物。music ,音乐,名词;food,食物,名词;clothes,衣服,名词;shows,演出,名词。根据前文 " brought out his dinner"(端出晚餐)可知,皇帝喜欢的是 "食物",故答案为 B。【答案】6.A;7.B;8.C;9.D;10.A;11.A;12.B;13.C;14.D;15.A【知识点】说明文;世界主要国家文化习俗【解析】【分析】文章大意:短文从饮食、运动、影视、假期四个方面,介绍了英国人的生活习惯和相关数据,如英国人喜欢去餐馆、快餐受欢迎,不常运动但爱观看足球,年轻人常去看电影,喜欢去国外度假等。【点评】考查完形填空。解题时需围绕 "英国人的生活习惯" 这一主题,结合上下文的逻辑关系(如数据对比、原因解释)和固定搭配(如 between...and...)选择合适选项,注重对各类生活场景相关词汇的理解。6.句意:英国人喜欢美食,超过一半的人每个月都会去一次餐馆。restaurant,餐馆,名词;bank,银行,名词;cinema,电影院,名词;museum,博物馆,名词。根据前文 "Britain people like good food"(英国人喜欢美食)可知,与 "美食" 相关的场所是 "餐馆",故答案为 A。7.句意:快餐也非常受欢迎。30% 的成年人每三个月吃一个汉堡,但 46% 的人会选择炸鱼薯条!famous,著名的,形容词;popular,受欢迎的,形容词;strange,奇怪的,形容词;comfortable,舒适的,形容词。根据后文提到 "30% 的成年人吃汉堡""46% 的人吃炸鱼薯条" 可知,快餐是 "受欢迎的",故答案为 B。8.句意:快餐也非常受欢迎。30% 的成年人每三个月吃一个汉堡,但 46% 的人会选择炸鱼薯条!take,拿、带走,动词;make,制作,动词;choose,选择,动词;get,得到,动词。根据文中 "30% of all adults have a hamburger... but 46%... fish and chips"(30% 的成年人吃汉堡,46% 的人…… 炸鱼薯条)可知,此处指在快餐中 "选择" 炸鱼薯条,故答案为 C。9.句意:英国人不常做运动。只有 17% 的人每周去游泳,大约 9% 的人骑自行车,只有 6% 的人踢足球(但 32% 的人去看足球比赛)。Even,甚至,副词;Still,仍然,副词;Ever,曾经,副词;Only,只有,副词。根据前文 "Britain people don't do a lot of sports"(英国人不常做运动)可知,后文列举的运动人数比例低,用 "Only" 强调 "只有",符合语境,故答案为 D。10.句意:英国人不常做运动。只有 17% 的人每周去游泳,大约 9% 的人骑自行车,只有 6% 的人踢足球(但 32% 的人去看足球比赛)。watch,观看,动词;find,找到,动词;show,展示,动词;kick,踢,动词。根据前文 "only 6% play football"(只有 6% 的人踢足球)以及转折词 "but" 可知,32% 的人是去 "观看" 足球比赛,故答案为 A。11.句意:电影在英国非常受欢迎,大约 60% 年龄在 15 到 24 岁之间的人每个月都去看电影。between,在…… 之间(常用搭配 "between...and...",意为 "在…… 和…… 之间");before,在…… 之前,介词;after,在…… 之后,介词;of,…… 的,介词。根据文中 "15 and 24" 可知,此处是 "年龄在 15 到 24 岁之间",符合 "between...and..." 结构,故答案为 A。12.句意:在家时,男性每天看大约三个小时的电视 —— 比女性多四分之二(即半小时)。parents,父母,名词;women,女性,名词;neighbors,邻居,名词;relatives,亲戚,名词。根据前文 "men watch TV for about three hours every day"(男性每天看三小时电视)可知,此处是男性与 "女性" 看电视时长的对比,故答案为 B。13.句意:英国人喜欢度假,而且他们每年有很多假期。but,但是(表转折),连词;if,如果(表条件),连词;and,并且(表并列),连词;so,所以(表结果),连词。根据文中 "Britain people love going on a holiday"(英国人喜欢度假)与 "they have many holidays every year"(他们每年有很多假期)可知,前后是并列关系,用 "and" 连接,故答案为 C。14.句意:这些假期中很多不在英国 ——27% 在西班牙,10% 在美国,9% 在法国。is,是(用于第三人称单数);are,是(用于复数及第二人称);isn't,不是(用于第三人称单数否定);aren't,不是(用于复数及第二人称否定)。根据后文 "27% are in Spain, 10% are in the USA, and 9% are in France"(27% 在西班牙,10% 在美国,9% 在法国)可知,很多假期 "不在" 英国,主语 "many of these holidays" 是复数,用 "aren't",故答案为 D。15.句意:也许这是因为英国的天气不太好!because,因为(表原因),连词;when,当…… 时(表时间),连词;where,在哪里(表地点),连词;Why,为什么(表原因,常引导疑问句),疑问词。根据前文 "Many of these holidays aren't in the UK"(很多假期不在英国)可知,此处是解释原因,用 "because" 引导原因状语从句,故答案为 A。【答案】16.A17.B18.C19.B20.C【知识点】记叙文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:讲述了一位美国人Simon去伦敦拜访他的朋友Rick,却由于英美文化差异造成的一些误解。【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。16.细节理解题。根据"Simon went to London to see his friend, Rick"可知,Simon去拜访朋友,故选A。17.推理判断题。根据"Rick told him that his flat was on the first floor."和"In fact, the British call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, but Americans would call it the second floor."可知,英国人说的"first floor"是美国人说的"second floor ",由此可以判断,Rick住在英国的first floor,即美国的第二层。故选B。18.细节理解题。根据"For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books."可知,在火车上,英国人经常花时间阅读报纸或书籍。故选C。19.词义猜测题。根据"The British and Americans may use different termsfor the same things"和"The British usually use "football" "holiday" and "lift", but Americans like to use "soccer" "vacation" and "elevator"."可知,英国人通常使用"football holiday lift",但是美国人喜欢使用"soccer vacation elevator"。因此英国人和美国人在同一件事情上使用不同的词语,划线单词表示"词语"。故选B。20.标题选择题。本文通过举例子来说明英美文化差异,虽然英美两个国家都是说英语的,但是他们的文化存在着差异。故选C。【答案】21.C22.D23.D24.C25.C【知识点】说明文;细节理解;文章出处;非物质文化遗产(技艺传承)【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国国家级非物质文化遗产扎染技术。【点评】考查阅读理解题。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。21.细节理解题。根据第一段和第二段第一句"Do you wear clothes with colorful patterns People usually use machines to make these patterns. But how did ancient people make them Ancient people used tie-dye."可知,扎染帮助人们制作彩色的图案。故选C。22.细节理解题。根据第四段第一句"Yang Cheng, 52, learned tie-dye from his mother in the 1980s." 可知,是在20世纪80年代从他妈妈那里学的扎染。故选D。23.细节理解题。根据倒数第二段倒数后两句"Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people learned from him."可知,Yang Cheng教很多人扎染。故选D。24.细节理解题。根据最后一段"But Yang said, ‘Machines, can't take the place of our creative hands.' "可知,前句应是与后句句意相反,表转折。选项C"一些人担心扎染可能会消亡,因为使用机器既快捷又便宜"符合语境。故选C。25.文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了中国国家级非物质文化遗产扎染艺术,所以应是在文杂志的文化部分。故选C。【答案】26.A27.B28.C29.D30.C【知识点】说明文;重大体育赛事活动;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:文章介绍了2025年第九届亚洲冬季运动会的吉祥物、会徽、口号的含义和象征意义。【点评】考查阅读理解题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。26.细节理解题。根据第一段第二句第三句"The name ‘Binbin' is taken from the word ‘Harbin', and the name ‘Nini' comes from the word ‘Nin'. So the two names mean ‘You are welcome to Harbin'."可知,这两个名字意味着欢迎来到哈尔滨。故选A。27.细节理解题。根据第二段第二句"It has the shape of skaters, the city flower of Harbin and the sign of the Olympic Council of Asia."可知会徽中包含了滑冰者的形状,哈尔滨市的花和亚洲奥运的标志 ,但并未提到哈尔滨的冰雪。故选B。28.细节理解题。根据第二段第五句"The creation is also from the Chinese character ‘合' which means being friendly and getting on well with each other."可知,会徽在中国文化中的含义是友好相处和睦相处的意思。故选C。29.细节理解题。根据最后一段最后一句"The Asian Winter Games can bring great development for Asian countries."可知,亚洲国家将通过冬季运动会得到更好的发展。故选D。30.文章大意题。通读全文可知,文章主要介绍了2025年第九届亚洲冬季运动会的吉祥物、会徽、口号的含义和象征意义。故选C。【答案】31.D;32.E;33.F;34.A;35.C【知识点】说明文;自我提升;行为习惯【解析】【分析】大意:本文讲述了阅读是一个好的爱好的各种原因。选项意思:A.但我不这么认为。B.每个人都喜欢读书。C.他们总是有更多的东西要写。D.如果你喜欢读书,你总能让自己快乐。E.你只需要一本书。F.你会读得更快,更容易理解你所读的内容。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。31.根据上文First, reading is fun.首先,阅读是有趣的,可知此处强调阅读使人快乐:如果你喜欢阅读,你总能让自己快乐。故选D。32.根据上文Next, you can read a book anywhere—in a car, on a plane, or even in the bathroom.接下来,你可以在任何地方看书——在车里、飞机上,甚至在浴室里,可知此处强调在哪里都可以读书,即阅读很容易:你所需要的是一本书。故选E。33.根据上文If you read as a hobby, you will get better and better at it如果你把阅读作为一种爱好,你会越来越好,可知此处应是详细介绍好处:你阅读的速度将会更快,理解你所读的内容也更轻松。故选F。34.根据上文Some people say that reading is not in fashion (流行).有人说读书不时髦;以及You can read on the Internet.你可以在网上读书,可知此处表达作者不同的观点:但我不这么认为。故选A。35.根据上文Good readers may become writers too.好的读者也许会成为作家,可知此处对读与写之间的联系进行解释:他们总是有更多东西要写。故选C。36.【答案】(r)easons【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配【解析】【分析】句意:我想去北京。其中一个主要原因是我期待去参观长城。根据语句 "I want to go to Beijing. One of the main r… is that I expect to visit the Great Wall." 及首字母 "r" 的提示可知,此空的含义为 "原因",英文翻译为 "reason",词性为可数名词。"one of + 可数名词复数" 是固定结构,表示 "…… 之一",因此此处需用 "reason" 的复数形式 "reasons";后句明确说明 "想去参观长城",这是 "想去北京" 的具体原因,符合语境,故答案为 reasons。【点评】考查可数名词 "reason" 的复数形式 "reasons" 及 "one of + 复数名词" 的固定结构。解题时结合语法结构要求、"阐述去北京的缘由" 的上下文逻辑及首字母提示,即可确定答案。37.【答案】(l)ost【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:约翰犯了一个大错,结果丢了工作。根据语句 "John made one big mistake and as a result, he l… his job." 及首字母 "l" 的提示可知,此空的含义为 "丢失、失去",英文翻译为 "lose" ,词性为动词。前半句 "made" 是过去式,时态为一般过去时,后半句需保持时态一致,"lost" 符合语法;"犯错导致丢工作" 符合逻辑,故答案为 lost。【点评】考查动词 "lose" 的过去式 "lost" 及一般过去时的用法。解题时结合前后句时态一致性、"犯错的后果" 语境及首字母提示,即可确定答案。38.【答案】(c)losest【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句【解析】【分析】句意:在所有学生中,他家离学校最近,所以他每天步行上学。根据语句 "His home is the c… to school of all the students, so he walks to school every day." 及首字母 "c" 的提示可知,此空的含义为 "近的",英文对应形容词 "close";句中 "of all the students"(在所有学生中)表示范围,结合定冠词 "the",可知此处需用形容词的最高级形式 "closest"(最近的);"离家最近所以步行上学" 符合逻辑,故答案为 closest。【点评】考查形容词 "close" 的最高级 "closest" 及用法。解题时结合 "of all the students" 表范围的语境、"the + 形容词最高级" 的语法结构及首字母提示,即可确定答案。39.【答案】(c)heaply【知识点】程度副词【解析】【分析】句意:我们的衣服价格很实惠,你可以在这里便宜地买衣服。根据语句 "We have clothes at very good prices. You can buy clothes c… here." 及首字母 "c" 的提示可知,此空的含义为 "便宜地",英文翻译为 "cheaply",词性为副词。用于修饰动词 "buy",结合前句 "价格实惠","便宜地买衣服" 符合语境,故答案为 cheaply。【点评】考查副词 "cheaply" 的拼写及副词修饰动词的用法。解题时结合 "衣服价格实惠" 的语境、"修饰动词 buy" 的需求及首字母提示,即可确定答案。40.【答案】(l)east【知识点】介词短语【解析】【分析】句意:琳达喜欢跑步,她每周至少跑步三次。根据语句 "Linda likes running. She runs at l… three times a week." 及首字母 "l" 的提示可知,此空的含义为 "最少",英文翻译为 "least","at least" 是固定短语,意为 "至少",符合 "每周跑步次数" 的描述语境,故答案为 least。【点评】考查形容词 "least" 的拼写及固定短语 "at least" 的用法。解题时结合 "描述跑步频率" 的语境、固定短语搭配及首字母提示,即可确定答案。【答案】41.more;42.to watch;43.from;44.Though;45.groups;46.winner;47.a;48.anyone;49.going;50.difference【知识点】记叙文;业余活动【解析】【分析】文章大意:本文介绍了贵州榕江的 "村超"(乡村足球联赛)和 "村 BA"(乡村篮球赛事),包括它们的参与情况、历史渊源,还提到如今越来越多人选择运动而非上网,且运动对健康有积极影响。【点评】考查语法填空。本题解题需结合 "村超""村 BA" 相关语境,熟练运用形容词比较级、不定式表目的、固定介词搭配、让步连词、名词复数、不定冠词、否定句不定代词、动名词固定用法及固定短语等语法知识,同时关注语境逻辑与固定表达的运用。41.句意:它(村超)让足球比以前更有名了。根据文中语句 "makes football" 及后文 "famous than before" 可知,句中出现 "than",需用形容词比较级,"famous" 的比较级为 "more famous",故答案为 more。42.句意:很多人来到贵州观看它(村超),超过 50 万人通过网络观看。watch,中文含义为 "观看",动词。根据文中语句 "Many people came to Guizhou" 及后文 "it" 可知,此处用不定式表目的,说明人们来贵州的目的是观看村超,故答案为 to watch。43.句意:所有球员都来自不同的民族,比如苗族、侗族和瑶族。根据文中语句 "All the players come" 及后文 "different ethnic groups" 可知,"come from" 是固定搭配,表示 "来自……",故答案为 from。44.句意:尽管他们不同,但他们为了共同的热爱 —— 足球而奋斗。根据文中语句 "they are different" 及后文 "they fight for their common love—football" 可知,前后句是转折让步关系,需用连词 though引导让步状语从句,句首首字母大写,故答案为 Though。45.句意:2023 年,超过 200 支队伍参加了 "村 BA"。groups,中文含义为 "组;队",可数名词复数。根据文中语句 "over 200" 可知,"200" 后接可数名词复数形式,"group" 的复数为 "groups",此处指参赛队伍,故答案为 groups。46.句意:经过长时间的角逐,获胜者于 3 月 27 日产生。winner,中文含义为 "获胜者",名词。根据文中语句 "After a long-time fight, the" 及后文 "came out" 可知,此处指比赛的获胜者,需用名词 "winner",结合语境可知用单数形式,故答案为 winner。47.句意:"村超" 和 "村 BA" 都有悠久的历史,可追溯到 20 世纪 40 年代。a,中文含义为 "一个",不定冠词。根据文中语句 "have" 及后文 "long history" 可知,"a long history" 是固定搭配,表示 "一段悠久的历史","long" 以辅音音素开头,故答案为 a。48.句意:然而,困难并没有阻止任何人。anyone,中文含义为 "任何人",不定代词。根据文中语句 " difficulties didn't stop" 及否定句语境可知,否定句中需用 "anyone" 代替 "someone",表示 "任何人",故答案为 anyone。49.句意:现在,比起花时间上网,越来越多的人选择做运动。go,中文含义为 "去;进行(上网)",动词。根据文中语句 "compared with spending time" 及后文 "online" 可知,"spend time (in) doing sth." 是固定用法,表示 "花费时间做某事","go online" 表示 "上网",故答案为 going。50.句意:一项调查结果显示,做运动确实对人们的健康有影响。difference,中文含义为 "差异;影响",名词。根据文中语句 "makes a" 及后文 "to people's health" 可知,"make a difference" 是固定搭配,表示 "有影响;起作用",故答案为 difference。【答案】51.How;52.Sharing;53.gifts;54.expensive;55.find【知识点】议论文;生活方式;细节理解【解析】【分析】文章大意:介绍了成为好朋友的一些建议。【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据文章第一段第二句"Here are some tips to help you be a nice friend."可知,文章主要说明如何成为一个好朋友,how to do sth"如何做某事"。故填How。52.根据第二段第三句"Share your true feelings—you may learn that your friends feel the same way. As a result, friends will understand each other better."可知,与朋友分享你的感受,这样可以帮助你更好地理解对方。share"分享",空处在句中作主语,需用动名词形式。故填Sharing。53.根据第三段第一句"Gift-giving isn't just for birthdays or holidays—it can be a fun way of making your friends feel special!"可知,在日常生活中给朋友送"礼物"可以让他们感到特别,gift"礼物",空处需用复数表示泛指。故填gifts。54.根据第三段第二句"But don't buy expensive presents—be creative!"可知,你最好自己做小礼物,不要给朋友买昂贵的礼物。故填expensive。55.根据第四段第四句"You can find a creative way to solve the problem to make others look at your friend differently."可知,当朋友被嘲笑时,应该"找到"一个创造性的方法来帮助他们,find"找到",此处是祈使句,以动词原形开头。故填find。56.【答案】例文Dear Mom,How's it going I miss you very much. I've been in Guangming Middle School for a week. I'd like to tell you about my study and life here.I have Chinese lessons three times a week. I can use the Internet once a week. Last weekend, my classmates and I went to Wanjuan Tower. I learned about Chinese history there. Then, we ate hot pot for lunch. It was spicy. I made a friend here. His name is Ken. He is taller than me, but I'm stronger than him. We all like reading and we are in the same club. I want to be a writer in the future. To achieve my dream, I am going to read more books to make myself knowledgeable. I believe my dream will come true.I miss you and Dad. Can you tell me your life in America I'm looking forward to hearing from you.Yours,Andy【知识点】材料作文;记叙文;日常活动;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一封交换生 Andy 给父母的英文邮件,需汇报在光明中学一周的学习、交友、活动和计划。以给定开头引入,先讲学习(每周三次中文课、每周上网课一次);再谈交友(说明与朋友的相同点和不同点);接着描述活动(上周六和同学去万卷楼学中国历史,中午吃火锅);最后说计划(长大后想成为的职业,以及为实现梦想将做的事,如努力学习相关知识等)。时态以一般现在时(讲日常学习、计划)和一般过去时(说上周活动)为主。要运用清晰的逻辑和具体内容,全面展现一周生活与未来规划,契合向父母汇报情况的需求,让父母了解自己在异国的学习生活状态与梦想追求。【点评】考查写给母亲的书信类作文。写作优点突出,书信格式规范,含称呼、问候、正文、期盼与署名,语气亲切贴合亲子沟通场景;正文结构清晰,先交代入校时长,再从学习(课程、上网频率) 、生活(周末活动、新交朋友)、梦想(当作家及实现计划)展开,内容充实且有条理。经典词汇丰富,"How's it going""miss you very much""learned about""made a friend""achieve my dream" " come true" 精准传递情感与信息,贴合书信语境。高分句型运用恰当,"He is taller than me, but I'm stronger than him" 用比较级展现朋友间差异,"To achieve my dream, I am going to read more books to make myself knowledgeable" 用不定式表目的,清晰说明追梦计划,"I believe my dream will come true" 增强表达感染力,整体很好完成了给母亲写信分享校园生活与心声的写作目标。1 / 1四川省南充市高坪中学 2024-2025学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(2024八上·高坪期中)There was once a small restaurant. People said that the best cook in the world worked there. But the cook wasn't 1. . He scolded (训斥) his apprentices (学徒) all the time.Then one day, the cook got great news. The emperor (皇帝) decide to have dinner in the restaurant that night. He was very excited. He worked very fast. Unluckily, he cut his hand with a knife (刀) and couldn't 2. . One of his apprentices tried to comfort (安慰) him. " 3. will be OK, I'll help you," he said. Then the cook and the apprentice started to work 4. . The cook told the apprentice what to do, and the apprentice cooked a great meal.When they finished, the emperor arrived. The cook and the apprentice brought out his dinner. The emperor loved the 5. very much. After the emperor left, the cook said thanks to the apprentice, and he became nice to the other apprentices, too.1.A.rich B.lucky C.famous D.friendly2.A.cook B.sleep C.sing D.draw3.A.Nothing B.Everything C.Something D.Anything4.A.too B.early C.online D.together5.A.music B.food C.clothes D.shows【答案】1.D;2.A;3.B;4.D;5.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:短文讲述了一家小餐馆里一位不友好的厨师,因被刀割伤手无法为前来用餐的皇帝做饭,在学徒的帮助下两人一起完成晚餐,皇帝很满意,之后厨师变得对学徒友好的故事。【点评】考查完形填空。解题时需围绕 "厨师受伤后与学徒合作做饭" 的主线,结合上下文的逻辑关系(如厨师不友好的表现、受伤后的影响、合作的过程)和语义提示选择合适选项,注重对人物态度转变的理解。1.句意:曾经有一家小餐馆。人们说世界上最好的厨师就在那里工作。但这位厨师并不友好。他总是训斥他的学徒。rich,富有的,形容词;lucky,幸运的,形容词;famous,著名的,形容词;friendly ,友好的,形容词。根据文中 "He scolded his apprentices all the time"(他总是训斥他的学徒)可知,厨师的态度不好,即不 "友好",故答案为 D。2.句意:不幸的是,他被刀割伤了手,不能做饭了。他的一个学徒试图安慰他。cook,做饭,动词;sleep,睡觉,动词;sing,唱歌,动词;draw,画画,动词。根据前文提到他是厨师,以及 "cut his hand with a knife"(被刀割伤手)可知,受伤后无法 "做饭",故答案为 A。3.句意:"一切都会好起来的,我会帮你的," 他(学徒)说。然后厨师和学徒开始一起工作。Nothing,没有什么,代词;Everything,一切,代词;Something,某事,代词;Anything,任何事,代词。根据后文 "I'll help you"(我会帮你)可知,学徒在安慰厨师,说 "一切" 都会好,故答案为 B。4.句意:"一切都会好起来的,我会帮你的," 他(学徒)说。然后厨师和学徒开始一起工作。厨师告诉学徒要做什么,学徒做出了一顿丰盛的饭菜。too,也,副词;early,早地,副词;online,在线地,副词;together,一起,副词。根据后文 "The cook told the apprentice what to do, and the apprentice cooked a great meal"(厨师告诉学徒要做什么,学徒做出了一顿丰盛的饭菜)可知,两人是 "一起" 工作,故答案为 D。5.句意:当他们完成后,皇帝到了。厨师和学徒端出了为他准备的晚餐。皇帝非常喜欢这些食物。music ,音乐,名词;food,食物,名词;clothes,衣服,名词;shows,演出,名词。根据前文 " brought out his dinner"(端出晚餐)可知,皇帝喜欢的是 "食物",故答案为 B。(2024八上·高坪期中)What do you know about Britain The following information may help you.FoodBritain people like good food, and more than half of them go to a 6. every month. Fast food is also very 7. . 30% of all adults (成年人) have a hamburger every three months, but 46% 8. fish and chips!SportsBritain people don't do a lot of sports. 9. 17% of people go swimming every week, about 9% go cycling, and only 6% play football (but 32% go to 10. it).Cinema and TVFilms are very popular in Britain, and about 60% of people 11. 15 and 24 go to the cinema every month. At home, men watch TV for about three hours every day—two quarters more than 12. .HolidaysBritain people love going on a holiday, 13. they have many holidays every year. Many of these holidays 14. in the UK—27% are in Spain, 10% are in the USA, and 9% are in France. Maybe this is 15. the weather in Britain isn't very good!6.A.restaurant B.bank C.cinema D.museum7.A.famous B.popular C.strange D.comfortable8.A.take B.make C.choose D.get9.A.Even B.Still C.Ever D.Only10.A.watch B.find C.show D.kick11.A.between B.before C.after D.of12.A.parents B.women C.neighbors D.relatives13.A.but B.if C.and D.so14.A.is B.are C.isn't D.aren't15.A.because B.when C.where D.Why【答案】6.A;7.B;8.C;9.D;10.A;11.A;12.B;13.C;14.D;15.A【知识点】说明文;世界主要国家文化习俗【解析】【分析】文章大意:短文从饮食、运动、影视、假期四个方面,介绍了英国人的生活习惯和相关数据,如英国人喜欢去餐馆、快餐受欢迎,不常运动但爱观看足球,年轻人常去看电影,喜欢去国外度假等。【点评】考查完形填空。解题时需围绕 "英国人的生活习惯" 这一主题,结合上下文的逻辑关系(如数据对比、原因解释)和固定搭配(如 between...and...)选择合适选项,注重对各类生活场景相关词汇的理解。6.句意:英国人喜欢美食,超过一半的人每个月都会去一次餐馆。restaurant,餐馆,名词;bank,银行,名词;cinema,电影院,名词;museum,博物馆,名词。根据前文 "Britain people like good food"(英国人喜欢美食)可知,与 "美食" 相关的场所是 "餐馆",故答案为 A。7.句意:快餐也非常受欢迎。30% 的成年人每三个月吃一个汉堡,但 46% 的人会选择炸鱼薯条!famous,著名的,形容词;popular,受欢迎的,形容词;strange,奇怪的,形容词;comfortable,舒适的,形容词。根据后文提到 "30% 的成年人吃汉堡""46% 的人吃炸鱼薯条" 可知,快餐是 "受欢迎的",故答案为 B。8.句意:快餐也非常受欢迎。30% 的成年人每三个月吃一个汉堡,但 46% 的人会选择炸鱼薯条!take,拿、带走,动词;make,制作,动词;choose,选择,动词;get,得到,动词。根据文中 "30% of all adults have a hamburger... but 46%... fish and chips"(30% 的成年人吃汉堡,46% 的人…… 炸鱼薯条)可知,此处指在快餐中 "选择" 炸鱼薯条,故答案为 C。9.句意:英国人不常做运动。只有 17% 的人每周去游泳,大约 9% 的人骑自行车,只有 6% 的人踢足球(但 32% 的人去看足球比赛)。Even,甚至,副词;Still,仍然,副词;Ever,曾经,副词;Only,只有,副词。根据前文 "Britain people don't do a lot of sports"(英国人不常做运动)可知,后文列举的运动人数比例低,用 "Only" 强调 "只有",符合语境,故答案为 D。10.句意:英国人不常做运动。只有 17% 的人每周去游泳,大约 9% 的人骑自行车,只有 6% 的人踢足球(但 32% 的人去看足球比赛)。watch,观看,动词;find,找到,动词;show,展示,动词;kick,踢,动词。根据前文 "only 6% play football"(只有 6% 的人踢足球)以及转折词 "but" 可知,32% 的人是去 "观看" 足球比赛,故答案为 A。11.句意:电影在英国非常受欢迎,大约 60% 年龄在 15 到 24 岁之间的人每个月都去看电影。between,在…… 之间(常用搭配 "between...and...",意为 "在…… 和…… 之间");before,在…… 之前,介词;after,在…… 之后,介词;of,…… 的,介词。根据文中 "15 and 24" 可知,此处是 "年龄在 15 到 24 岁之间",符合 "between...and..." 结构,故答案为 A。12.句意:在家时,男性每天看大约三个小时的电视 —— 比女性多四分之二(即半小时)。parents,父母,名词;women,女性,名词;neighbors,邻居,名词;relatives,亲戚,名词。根据前文 "men watch TV for about three hours every day"(男性每天看三小时电视)可知,此处是男性与 "女性" 看电视时长的对比,故答案为 B。13.句意:英国人喜欢度假,而且他们每年有很多假期。but,但是(表转折),连词;if,如果(表条件),连词;and,并且(表并列),连词;so,所以(表结果),连词。根据文中 "Britain people love going on a holiday"(英国人喜欢度假)与 "they have many holidays every year"(他们每年有很多假期)可知,前后是并列关系,用 "and" 连接,故答案为 C。14.句意:这些假期中很多不在英国 ——27% 在西班牙,10% 在美国,9% 在法国。is,是(用于第三人称单数);are,是(用于复数及第二人称);isn't,不是(用于第三人称单数否定);aren't,不是(用于复数及第二人称否定)。根据后文 "27% are in Spain, 10% are in the USA, and 9% are in France"(27% 在西班牙,10% 在美国,9% 在法国)可知,很多假期 "不在" 英国,主语 "many of these holidays" 是复数,用 "aren't",故答案为 D。15.句意:也许这是因为英国的天气不太好!because,因为(表原因),连词;when,当…… 时(表时间),连词;where,在哪里(表地点),连词;Why,为什么(表原因,常引导疑问句),疑问词。根据前文 "Many of these holidays aren't in the UK"(很多假期不在英国)可知,此处是解释原因,用 "because" 引导原因状语从句,故答案为 A。(2024八上·高坪期中)One day, an American man Simon went to London to see his friend, Rick. Rick told him that his flat (公寓) was on the first floor. When he arrived, Simon went straight to the first floor of the building. But a man told him that there was no Rick on that floor. Do you know why In fact, the British (英国人) call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, but Americans would call it the second floor.The story shows that there are a few culture differences between Britain and America, though the British and Americans both speak English.The British don't like showing their feelings. They hardly start a small talk with strangers. For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books. But Americans are quite different. They're more active and easier to talk with.The British and Americans may use different terms for the same things. The British usually use "football" "holiday" and "lift", but Americans like to use "soccer" "vacation" and "elevator".16.Simon went to London to ________.A.visit his friend B.spend his holidayC.have a meeting D.take a trip17.Which picture shows us where Rick's flat was A. B.C. D.18.According to the passage, the British usually spend their time ________ on the train.A.playing cards B.talking loudlyC.doing some reading D.watching movies19.What does the underlined word "terms" mean in the passage A.学期 B.词语 C.会议 D.报告20.What's the best title for the passage A.Simon's funny storyB.Small talk in Britain and AmericaC.The differences between British and American cultureD.People spend time differently on the train【答案】16.A17.B18.C19.B20.C【知识点】记叙文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:讲述了一位美国人Simon去伦敦拜访他的朋友Rick,却由于英美文化差异造成的一些误解。【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。16.细节理解题。根据"Simon went to London to see his friend, Rick"可知,Simon去拜访朋友,故选A。17.推理判断题。根据"Rick told him that his flat was on the first floor."和"In fact, the British call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, but Americans would call it the second floor."可知,英国人说的"first floor"是美国人说的"second floor ",由此可以判断,Rick住在英国的first floor,即美国的第二层。故选B。18.细节理解题。根据"For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books."可知,在火车上,英国人经常花时间阅读报纸或书籍。故选C。19.词义猜测题。根据"The British and Americans may use different termsfor the same things"和"The British usually use "football" "holiday" and "lift", but Americans like to use "soccer" "vacation" and "elevator"."可知,英国人通常使用"football holiday lift",但是美国人喜欢使用"soccer vacation elevator"。因此英国人和美国人在同一件事情上使用不同的词语,划线单词表示"词语"。故选B。20.标题选择题。本文通过举例子来说明英美文化差异,虽然英美两个国家都是说英语的,但是他们的文化存在着差异。故选C。(2024八上·高坪期中)Do you wear clothes with colorful patterns People usually use machines to make these patterns. But how did ancient (古代的) people make them Ancient people used tie-dye (扎染). Tie-dye is a very old way of dyeing clothes in China—it's more than l,000 years old! It's popular in Yunnan. People first put cloth (布料) into the blue dye (染料). Some parts of the cloth become blue, but other parts have a lighter color. When you open out the cloth, you'll see beautiful patterns.Now the tie-dye skill is China's national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产). An'ning in Yunnan is famous for tie-dye.Yang Cheng, 52, learned tie-dye from his mother in the 1980s. Yang got the old skills. At the same time, he studied tie-dye in other countries, such as Japan, India and France. It once took Yang two years to make two tie-dyed dresses! He used many skills of An ning tie-dye. Some patterns on the dress are traditional, while some are modern. He used images of Dianchi Lake and eight popular flowers in Yunnan. "I want to put all the beautiful things into tie-dye works," Yang said.Now Yang is still dyeing and teaching his daughter tie-dye. "we have the duty to pass down the skill to younger generations (世代)." Yang said. Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people learned from him.________ But Yang said, "Machines, can't take the place of our creative hands."21.What can tie-dye help people do A.Make cloth. B.Grow popular flowers.C.Make colorful patterns. D.Practice skills.22.When did Yang Cheng learn tie-dye from his mother A.In his fifties. B.10 years ago.C.When his daughter was born. D.In the 1980s.23.According to the passage. which statement is TRUE A.An'ning in Guizhou is famous for tie-dye.B.Yang Cheng likes old skills of tie-dye better.C.It took Yang Cheng two months to finish two dresses.D.Yang Cheng teaches many people tie-dye.24.Which of the sentences can we use to put in the ________ A.Yang's daughter likes tie-dye very much because it is full of interesting ideas.B.Although it takes people more time to tie-dye, the patterns are really beautiful.C.Some worry that tie-dye may die out because using machines is fast and cheap.D.Chinese government is trying hard to protect the traditional way of dyeing.25.In which part of a magazine can we probably see the above passage A.Geography. B.Travel. C.Culture. D.Education.【答案】21.C22.D23.D24.C25.C【知识点】说明文;细节理解;文章出处;非物质文化遗产(技艺传承)【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国国家级非物质文化遗产扎染技术。【点评】考查阅读理解题。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。21.细节理解题。根据第一段和第二段第一句"Do you wear clothes with colorful patterns People usually use machines to make these patterns. But how did ancient people make them Ancient people used tie-dye."可知,扎染帮助人们制作彩色的图案。故选C。22.细节理解题。根据第四段第一句"Yang Cheng, 52, learned tie-dye from his mother in the 1980s." 可知,是在20世纪80年代从他妈妈那里学的扎染。故选D。23.细节理解题。根据倒数第二段倒数后两句"Yang now teaches tie-dye in schools, communities and companies. More than 100,000 people learned from him."可知,Yang Cheng教很多人扎染。故选D。24.细节理解题。根据最后一段"But Yang said, ‘Machines, can't take the place of our creative hands.' "可知,前句应是与后句句意相反,表转折。选项C"一些人担心扎染可能会消亡,因为使用机器既快捷又便宜"符合语境。故选C。25.文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了中国国家级非物质文化遗产扎染艺术,所以应是在文杂志的文化部分。故选C。(2024八上·高坪期中)The mascots (吉祥物) of the 9th Asian Winter Games (亚洲冬运会) in 2025 are Siberian tigers, "Binbin" and "Nini". The name "Binbin" is taken from the word "Harbin", and the name "Nini" comes from the word "Nin". So the two names mean "You are welcome to Harbin". In traditional Chinese culture, the tiger is a symbol of good luck and has many good characters (特征). Among them, "being brave" and "being brave" are the same as the Olympic spirit.The emblem (会徽) of the 9th Asian Winter Games in 2025 was created by the team of Tsinghua University. It has the shape of skaters, the city flower of Harbin and the sign of the Olympic Council of Asia. There are some Chinese cultures in it. There is a Chinese character "九" in the emblem, which means the 9th Winter Games. The creation is also from the Chinese character "合" which means being friendly and getting on well with each other. It shows the Chinese people's hope for getting together, learning from each other and having good communication (交流) with Asian friends.The slogan (口号) of the 9th Asian Winter Games——"Dream of Winter, Love among Asia", means to make Asian countries join together with ice and snow, create new growth in ice and snow economy (经济), and develop cultural communication between Asian countries. The Asian Winter Games can bring great development (发展) for Asian countries.26.What do the names "Binbin" and "Nini" mean A.Welcome to Harbin. B.Being strong and braveC.Tiger and luck. D.Olympic spirit27.Which of the following isn't in the emblem A.The shape of skaters.B.The ice and snow of Harbin.C.The city flower of Harbin.D.The sign of the Olympic Council of Asia.28.What does the emblem of the 9th Asian Winter Games mean in Chinese culture A.Bringing great development for Asia.B.Being lucky.C.Getting together and being kind.D.Fantastic skaters.29.What can we know from the last paragraph A.You are welcome to Harbin.B.Chinese people's hope for getting together.C.The Chinese meaning of the emblem of the 9th Asian Winter Games.D.Asian countries will get better through the 9th Asian Winter Games.30.What does the passage mainly talk about A.The relationship of Binbin, Nini and the tiger.B.The university, Chinese culture and the 9th Asian Winter Games.C.The mascots, emblem and slogan of the 9th Asian Winter Games.D.The traditional Chinese culture and the 9th Asian Winter Games.【答案】26.A27.B28.C29.D30.C【知识点】说明文;重大体育赛事活动;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:文章介绍了2025年第九届亚洲冬季运动会的吉祥物、会徽、口号的含义和象征意义。【点评】考查阅读理解题。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。26.细节理解题。根据第一段第二句第三句"The name ‘Binbin' is taken from the word ‘Harbin', and the name ‘Nini' comes from the word ‘Nin'. So the two names mean ‘You are welcome to Harbin'."可知,这两个名字意味着欢迎来到哈尔滨。故选A。27.细节理解题。根据第二段第二句"It has the shape of skaters, the city flower of Harbin and the sign of the Olympic Council of Asia."可知会徽中包含了滑冰者的形状,哈尔滨市的花和亚洲奥运的标志 ,但并未提到哈尔滨的冰雪。故选B。28.细节理解题。根据第二段第五句"The creation is also from the Chinese character ‘合' which means being friendly and getting on well with each other."可知,会徽在中国文化中的含义是友好相处和睦相处的意思。故选C。29.细节理解题。根据最后一段最后一句"The Asian Winter Games can bring great development for Asian countries."可知,亚洲国家将通过冬季运动会得到更好的发展。故选D。30.文章大意题。通读全文可知,文章主要介绍了2025年第九届亚洲冬季运动会的吉祥物、会徽、口号的含义和象征意义。故选C。(2024八上·高坪期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Reading is a good hobby for all kinds of reasons.First, reading is fun. 31. You will never feel bored or tired.Next, you can read a book anywhere—in a car, on a plane or even in the bathroom. 32. It is so easy to get a book.Another good reason for reading is that it is useful. If you read as a hobby, you will get better and better at it. 33. As your reading skills improve, you will probably find your schoolwork becomes much better.Some people say that reading is not in fashion (流行). 34. You can read on the Internet. The more you read, the more knowledge (知识) you will get. Good readers may become writers too. 35. Reading is a wonderful hobby. Why not start reading right now A. But I don't think so.B. Everyone likes reading.C. They always have more things to write about.D. You can always keep yourself happy if you like reading.E. All you need is a book.F. And you will read faster and find it easier to understand what you read.【答案】31.D;32.E;33.F;34.A;35.C【知识点】说明文;自我提升;行为习惯【解析】【分析】大意:本文讲述了阅读是一个好的爱好的各种原因。选项意思:A.但我不这么认为。B.每个人都喜欢读书。C.他们总是有更多的东西要写。D.如果你喜欢读书,你总能让自己快乐。E.你只需要一本书。F.你会读得更快,更容易理解你所读的内容。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。31.根据上文First, reading is fun.首先,阅读是有趣的,可知此处强调阅读使人快乐:如果你喜欢阅读,你总能让自己快乐。故选D。32.根据上文Next, you can read a book anywhere—in a car, on a plane, or even in the bathroom.接下来,你可以在任何地方看书——在车里、飞机上,甚至在浴室里,可知此处强调在哪里都可以读书,即阅读很容易:你所需要的是一本书。故选E。33.根据上文If you read as a hobby, you will get better and better at it如果你把阅读作为一种爱好,你会越来越好,可知此处应是详细介绍好处:你阅读的速度将会更快,理解你所读的内容也更轻松。故选F。34.根据上文Some people say that reading is not in fashion (流行).有人说读书不时髦;以及You can read on the Internet.你可以在网上读书,可知此处表达作者不同的观点:但我不这么认为。故选A。35.根据上文Good readers may become writers too.好的读者也许会成为作家,可知此处对读与写之间的联系进行解释:他们总是有更多东西要写。故选C。36.(2024八上·高坪期中)I want to go to Beijing. One of the main r is that I expect to visit the Great Wall.【答案】(r)easons【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配【解析】【分析】句意:我想去北京。其中一个主要原因是我期待去参观长城。根据语句 "I want to go to Beijing. One of the main r… is that I expect to visit the Great Wall." 及首字母 "r" 的提示可知,此空的含义为 "原因",英文翻译为 "reason",词性为可数名词。"one of + 可数名词复数" 是固定结构,表示 "…… 之一",因此此处需用 "reason" 的复数形式 "reasons";后句明确说明 "想去参观长城",这是 "想去北京" 的具体原因,符合语境,故答案为 reasons。【点评】考查可数名词 "reason" 的复数形式 "reasons" 及 "one of + 复数名词" 的固定结构。解题时结合语法结构要求、"阐述去北京的缘由" 的上下文逻辑及首字母提示,即可确定答案。37.(2024八上·高坪期中)John made one big mistake and as a result, he l his job.【答案】(l)ost【知识点】过去式和过去分词;一般过去时【解析】【分析】句意:约翰犯了一个大错,结果丢了工作。根据语句 "John made one big mistake and as a result, he l… his job." 及首字母 "l" 的提示可知,此空的含义为 "丢失、失去",英文翻译为 "lose" ,词性为动词。前半句 "made" 是过去式,时态为一般过去时,后半句需保持时态一致,"lost" 符合语法;"犯错导致丢工作" 符合逻辑,故答案为 lost。【点评】考查动词 "lose" 的过去式 "lost" 及一般过去时的用法。解题时结合前后句时态一致性、"犯错的后果" 语境及首字母提示,即可确定答案。38.(2024八上·高坪期中)His home is the c to school of all the students, so he walks to school every day.【答案】(c)losest【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句【解析】【分析】句意:在所有学生中,他家离学校最近,所以他每天步行上学。根据语句 "His home is the c… to school of all the students, so he walks to school every day." 及首字母 "c" 的提示可知,此空的含义为 "近的",英文对应形容词 "close";句中 "of all the students"(在所有学生中)表示范围,结合定冠词 "the",可知此处需用形容词的最高级形式 "closest"(最近的);"离家最近所以步行上学" 符合逻辑,故答案为 closest。【点评】考查形容词 "close" 的最高级 "closest" 及用法。解题时结合 "of all the students" 表范围的语境、"the + 形容词最高级" 的语法结构及首字母提示,即可确定答案。39.(2024八上·高坪期中)We have clothes at very good prices. You can buy clothes c here.【答案】(c)heaply【知识点】程度副词【解析】【分析】句意:我们的衣服价格很实惠,你可以在这里便宜地买衣服。根据语句 "We have clothes at very good prices. You can buy clothes c… here." 及首字母 "c" 的提示可知,此空的含义为 "便宜地",英文翻译为 "cheaply",词性为副词。用于修饰动词 "buy",结合前句 "价格实惠","便宜地买衣服" 符合语境,故答案为 cheaply。【点评】考查副词 "cheaply" 的拼写及副词修饰动词的用法。解题时结合 "衣服价格实惠" 的语境、"修饰动词 buy" 的需求及首字母提示,即可确定答案。40.(2024八上·高坪期中)Linda likes running. She runs at l three times a week.【答案】(l)east【知识点】介词短语【解析】【分析】句意:琳达喜欢跑步,她每周至少跑步三次。根据语句 "Linda likes running. She runs at l… three times a week." 及首字母 "l" 的提示可知,此空的含义为 "最少",英文翻译为 "least","at least" 是固定短语,意为 "至少",符合 "每周跑步次数" 的描述语境,故答案为 least。【点评】考查形容词 "least" 的拼写及固定短语 "at least" 的用法。解题时结合 "描述跑步频率" 的语境、固定短语搭配及首字母提示,即可确定答案。(2024八上·高坪期中)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在题后相应横线上。The village super league (联盟) or "Cun Chao" is a football game among different villages in Rongjiang, Guizhou Province. It makes football 41. famous than before. Many people came to Guizhou 42. (watch) it and more than 5000,000 people watched it through the Internet. All the players come 43. different ethnic (民族的) groups and such as Miao, Dong and Yao. 44. they are different, they fight for their common love—football.Like "Cun Chao", another village sports event called "CunBA" is also popular. If you are a basketball lover, you can't miss it. In 2023, over 200 45. (group) played in "CunBA". After a long-time fight, the 46. (win) came out on March 27th. Both "Cun Chao" and "CunBA" have 47. long history dating back to the 1940s. At that time, life was hard. The villagers hardly had special places to do sports. However, difficulties didn't stop 48. (someone). They kept doing sports.Now, compared with spending time 49. (go) online, more and more people choose to do sports. The results of a survey show that doing sports truly makes a 50. (different) to people's health.【答案】41.more;42.to watch;43.from;44.Though;45.groups;46.winner;47.a;48.anyone;49.going;50.difference【知识点】记叙文;业余活动【解析】【分析】文章大意:本文介绍了贵州榕江的 "村超"(乡村足球联赛)和 "村 BA"(乡村篮球赛事),包括它们的参与情况、历史渊源,还提到如今越来越多人选择运动而非上网,且运动对健康有积极影响。【点评】考查语法填空。本题解题需结合 "村超""村 BA" 相关语境,熟练运用形容词比较级、不定式表目的、固定介词搭配、让步连词、名词复数、不定冠词、否定句不定代词、动名词固定用法及固定短语等语法知识,同时关注语境逻辑与固定表达的运用。41.句意:它(村超)让足球比以前更有名了。根据文中语句 "makes football" 及后文 "famous than before" 可知,句中出现 "than",需用形容词比较级,"famous" 的比较级为 "more famous",故答案为 more。42.句意:很多人来到贵州观看它(村超),超过 50 万人通过网络观看。watch,中文含义为 "观看",动词。根据文中语句 "Many people came to Guizhou" 及后文 "it" 可知,此处用不定式表目的,说明人们来贵州的目的是观看村超,故答案为 to watch。43.句意:所有球员都来自不同的民族,比如苗族、侗族和瑶族。根据文中语句 "All the players come" 及后文 "different ethnic groups" 可知,"come from" 是固定搭配,表示 "来自……",故答案为 from。44.句意:尽管他们不同,但他们为了共同的热爱 —— 足球而奋斗。根据文中语句 "they are different" 及后文 "they fight for their common love—football" 可知,前后句是转折让步关系,需用连词 though引导让步状语从句,句首首字母大写,故答案为 Though。45.句意:2023 年,超过 200 支队伍参加了 "村 BA"。groups,中文含义为 "组;队",可数名词复数。根据文中语句 "over 200" 可知,"200" 后接可数名词复数形式,"group" 的复数为 "groups",此处指参赛队伍,故答案为 groups。46.句意:经过长时间的角逐,获胜者于 3 月 27 日产生。winner,中文含义为 "获胜者",名词。根据文中语句 "After a long-time fight, the" 及后文 "came out" 可知,此处指比赛的获胜者,需用名词 "winner",结合语境可知用单数形式,故答案为 winner。47.句意:"村超" 和 "村 BA" 都有悠久的历史,可追溯到 20 世纪 40 年代。a,中文含义为 "一个",不定冠词。根据文中语句 "have" 及后文 "long history" 可知,"a long history" 是固定搭配,表示 "一段悠久的历史","long" 以辅音音素开头,故答案为 a。48.句意:然而,困难并没有阻止任何人。anyone,中文含义为 "任何人",不定代词。根据文中语句 " difficulties didn't stop" 及否定句语境可知,否定句中需用 "anyone" 代替 "someone",表示 "任何人",故答案为 anyone。49.句意:现在,比起花时间上网,越来越多的人选择做运动。go,中文含义为 "去;进行(上网)",动词。根据文中语句 "compared with spending time" 及后文 "online" 可知,"spend time (in) doing sth." 是固定用法,表示 "花费时间做某事","go online" 表示 "上网",故答案为 going。50.句意:一项调查结果显示,做运动确实对人们的健康有影响。difference,中文含义为 "差异;影响",名词。根据文中语句 "makes a" 及后文 "to people's health" 可知,"make a difference" 是固定搭配,表示 "有影响;起作用",故答案为 difference。(2024八上·高坪期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后面的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)What's the secret of being a great friend Here are some tips to help you be a nice friend.Laugh and cry together.Laughing with a friend is the best, but sometimes it's crying that makes you closer together. Don't be afraid to be yourself with your friends. Share your true feelings—you may learn that your friends feel the same way. As a result, friends will understand each other better.Be a thoughtful (体贴的) gift giver.Gift-giving isn't just for birthdays or holidays—it can be a fun way of making your friends feel special! But don't buy expensive presents—be creative! Making things shows your care, because you put time and thought into your gifts. Make him cookies, write him a poem, or draw something special for him. Small thoughtful gifts, such as picking a flower for a friend who is sick, just might cheer him up.Stand up for him.It's hard to watch someone laugh at a friend. But don't just stand there. Do something about it! You can find a creative way to solve the problem to make others look at your friend differently. Other times, you need to show your courage and support him—he needs you. It may be not easy, but it's what a good friend should do! 51. to Be a Nice FriendLaugh and cry together. Both laughing and crying can make friends closer. 52. your feelings with friends can help you understand each other better.Be a thoughtful gift giver. Giving friends 53. on a common day can make them feel special. You'd better make small gifts by yourself instead of (而不是) buying 54. ones for friends. Making things yourself shows you put time and thought into your gifts.Stand up for him. If your friends are laughed at, 55. a creative way to help them. Show your courage and support your friends.【答案】51.How;52.Sharing;53.gifts;54.expensive;55.find【知识点】议论文;生活方式;细节理解【解析】【分析】文章大意:介绍了成为好朋友的一些建议。【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据文章第一段第二句"Here are some tips to help you be a nice friend."可知,文章主要说明如何成为一个好朋友,how to do sth"如何做某事"。故填How。52.根据第二段第三句"Share your true feelings—you may learn that your friends feel the same way. As a result, friends will understand each other better."可知,与朋友分享你的感受,这样可以帮助你更好地理解对方。share"分享",空处在句中作主语,需用动名词形式。故填Sharing。53.根据第三段第一句"Gift-giving isn't just for birthdays or holidays—it can be a fun way of making your friends feel special!"可知,在日常生活中给朋友送"礼物"可以让他们感到特别,gift"礼物",空处需用复数表示泛指。故填gifts。54.根据第三段第二句"But don't buy expensive presents—be creative!"可知,你最好自己做小礼物,不要给朋友买昂贵的礼物。故填expensive。55.根据第四段第四句"You can find a creative way to solve the problem to make others look at your friend differently."可知,当朋友被嘲笑时,应该"找到"一个创造性的方法来帮助他们,find"找到",此处是祈使句,以动词原形开头。故填find。56.(2024八上·高坪期中) 假如你是来自美国的交换生Andy,来光明中学一周了。请根据思维导图写一封邮件向父母汇报自己的生活情况。要求:1.语句通顺,语法正确;2.包含思维导图上所有要点;3.词数:100左右。参考词汇:万卷楼 Wanjuan Tower 火锅 hot potDear Mom,How's it going I miss you very much. I've been in Guangming Middle School for a week. I'd like to tell you about my study and life here._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Dear Mom,How's it going I miss you very much. I've been in Guangming Middle School for a week. I'd like to tell you about my study and life here.I have Chinese lessons three times a week. I can use the Internet once a week. Last weekend, my classmates and I went to Wanjuan Tower. I learned about Chinese history there. Then, we ate hot pot for lunch. It was spicy. I made a friend here. His name is Ken. He is taller than me, but I'm stronger than him. We all like reading and we are in the same club. I want to be a writer in the future. To achieve my dream, I am going to read more books to make myself knowledgeable. I believe my dream will come true.I miss you and Dad. Can you tell me your life in America I'm looking forward to hearing from you.Yours,Andy【知识点】材料作文;记叙文;日常活动;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一封交换生 Andy 给父母的英文邮件,需汇报在光明中学一周的学习、交友、活动和计划。以给定开头引入,先讲学习(每周三次中文课、每周上网课一次);再谈交友(说明与朋友的相同点和不同点);接着描述活动(上周六和同学去万卷楼学中国历史,中午吃火锅);最后说计划(长大后想成为的职业,以及为实现梦想将做的事,如努力学习相关知识等)。时态以一般现在时(讲日常学习、计划)和一般过去时(说上周活动)为主。要运用清晰的逻辑和具体内容,全面展现一周生活与未来规划,契合向父母汇报情况的需求,让父母了解自己在异国的学习生活状态与梦想追求。【点评】考查写给母亲的书信类作文。写作优点突出,书信格式规范,含称呼、问候、正文、期盼与署名,语气亲切贴合亲子沟通场景;正文结构清晰,先交代入校时长,再从学习(课程、上网频率) 、生活(周末活动、新交朋友)、梦想(当作家及实现计划)展开,内容充实且有条理。经典词汇丰富,"How's it going""miss you very much""learned about""made a friend""achieve my dream" " come true" 精准传递情感与信息,贴合书信语境。高分句型运用恰当,"He is taller than me, but I'm stronger than him" 用比较级展现朋友间差异,"To achieve my dream, I am going to read more books to make myself knowledgeable" 用不定式表目的,清晰说明追梦计划,"I believe my dream will come true" 增强表达感染力,整体很好完成了给母亲写信分享校园生活与心声的写作目标。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省南充市高坪中学 2024-2025学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(学生版).docx 四川省南充市高坪中学 2024-2025学年八年级上学期期中质量检测英语试卷(教师版).docx