【精品解析】四川省南充市白塔中学2024-2025学年七年级上学期期中检测英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省南充市白塔中学2024-2025学年七年级上学期期中检测英语试题

资源简介

四川省南充市白塔中学2024-2025学年七年级上学期期中检测英语试题
(2024七上·南充期中)This is my school. There are 1. trees and flowers around it. The classroom buildings (教学楼) are big and high, 2. they are not new. There is a big playground in our school. Many students come to the playground. They can play football or basketball with their classmates 3. school. Then they go home.
There are about 90 teachers and over 1, 200 students in twenty 4. . The students study hard. All the teachers in our school are very good. 5. are nice to students and the students like them, too. I like my school.
1.A.much B.many C.one D.good
2.A.and B.but C.so D.because
3.A.after B.before C.a D.in
4.A.grades B.class C.classes D.grade
5.A.You B.We C.They D.Their
【答案】1.B;2.B;3.A;4.C;5.C
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者的学校。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:周围有很多树木和鲜花。much许多,修饰不可数名词;many许多,修饰可数名词;one一个;good好的。根据There are…trees and flowers around it.可知是指周围有很多树木和鲜花。空后是复数名词,故选B。
2.句意:教学楼又大又高,但并不新。and和;but但是;so因此;because因为。前后表转折,故选B。
3.句意:放学后他们可以和同学一起踢足球或打篮球。after在……之后;before在……之前;a一个;in在……里面。根据They can play football or basketball with their classmates可知是指放学后他们可以和同学一起踢足球或打篮球。故选A。
4.句意:二十个班级约有90名教师,1200多名学生。grades成绩,复数;class班级;classes班级,复数;grade成绩。根据There are about 90 teachers and over 1,200 students in twenty可知是指二十个班级,twenty修饰名词复数,故选C。
5.句意:他们对学生很好,学生也喜欢他们。You你;We我们;They他们;Their他们的。此处需用they指代老师们,作主语。故选C。
(2024七上·南充期中)Do you know Jenny Let me introduce her to you. Jenny is my 6. daughter. She is my cousin and classmate. We are in the same class, Class 7.
Jenny's favourite colour is red, so she is always in a red T-shirt. I like red best, too. Jenny 7. maths. Because she thinks it is a little 8. and she can't work out the problems. But I like maths very much. I have 9. interesting books about it at home. I'm ready to share them with her.
Jenny has several good eating 10. . She eats fresh fruit and vegetables every day. She likes hamburgers, but she seldom (极少) eats 11. . She also likes cola, but it contains (包含) too much sugar. She always 12. they are not healthy food.
Jenny loves 13. very much. Volleyball attracts (吸引) her most and she plays it very well . She sometimes plays it with her friends in the afternoon. She wants 14. a great volleyball player. As for me, I like ping-pong and I enjoy playing it after class.
Both Jenny and I eat healthy food and like doing exercise, 15. we have strong bodies. Do you have any good ideas to keep healthy Let's share!
6.A.father's B.teacher's C.uncle's D.brother's
7.A.likes B.knows C.doesn't know D.doesn't like
8.A.difficult B.interesting C.easy D.special
9.A.few B.much C.many D.no
10.A.hobbies B.habits C.hopes D.happiness
11.A.it B.its C.they D.them
12.A.says B.talks C.speaks D.tells
13.A.presents B.classes C.meetings D.sports
14.A.to like B.to be C.to have D.to save
15.A.and B.so C.but D.or
【答案】6.C;7.D;8.A;9.C;10.B;11.D;12.A;13.D;14.B;15.B
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的堂妹Jenny的喜好、饮食习惯、对运动的热爱,以及她和作者都注重健康的生活方式。
【点评】考查完形填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意固定搭配,语法和句型结构等因素,注意上下文语境的连贯性。
6.句意:Jenny是我叔叔的女儿。father's父亲的;teacher's教师的;uncle's叔叔的;brother's兄弟的。根据She is my cousin他是我的堂妹,可知堂妹是叔叔的女儿。故选C。
7.句意:Jenny不喜欢数学。likes喜欢;knows知道;doesn't know不知道;doesn't like不喜欢。根据and she can't work out the problems可知她解决不出问题,所以是不喜欢数学。故选D。
8.句意:因为她觉得它有点难,她解决不了问题。difficult困难的;interesting有趣的;easy容易的;special特别的。根据and she can't work out the problems可知她解决不出问题,所以是认为数学难。故选A。
9.句意:我家里有很多关于它的有趣的书。few几乎没有;much许多;many许多;no没有。根据interesting books about it at home. I'm ready to share them with her.可知有很多有趣的书,要和她分享,修饰名词复数用many。故选C。
10.句意:Jenny有几个好的饮食习惯。hobbies爱好;habits习惯;hopes希望;happiness幸福。eating habit饮食习惯,固定搭配。故选B。
11.句意:她喜欢汉堡,但她很少吃它们。it它;its它的;they它们(主格);them它们(宾格)。此处指代hamburgers,作宾语用代词宾格them。故选D。
12.句意:她总是说它们是不健康的食物。says说,后跟说话内容;talks谈话,不及物动词;speaks讲话,后跟语言类名词;tells告诉,后跟人或故事。根据they are not healthy food.可知是说它们不是健康的食物,用动词say。故选A。
13.句意:Jenny非常喜欢运动。presents礼物;classes班级;meetings会议;sports运动。根据Volleyball可知她喜欢运动。故选D。
14.句意:她想成为一名伟大的排球运动员。to like喜欢;to be成为;to have有;to save节省。根据wants...a great volleyball player 可知是想成为一名伟大的排球运动员,want to be想成为。故选B。
15.句意:Jenny和我吃健康的食物,喜欢做运动,所以我们有强壮的身体。and和;so因此;but但是;or或者。前后两句是因果关系,此处表示结果,用so连接。故选B。
(2024七上·南充期中)I am Teng Fei. Here're some things of my family's.
These books are my sister's. She likes reading very much. She often spends about 50 minutes reading every evening. Sometimes, she asks me to read with her together.
The erhu is my brother's. He likes music and the erhu is his favouriteinstrument. He can play the erhu very well. He is in the school music band.
The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She practises (练习) playing it every night. I want to learn how to play it from her.
This is my brown basketball. I like sport and basketball is my favourite sport. I often play basketball with my good friends after school. It is really fun.
16.Whose are these books
A.Teng Fei's. B.Teng Fei's sister's.
C.Teng Fei's mother's. D.Teng Fei's brother's.
17.What may the underlined word "instrument" mean
A.乐器 B.音乐 C.乐谱 D.乐曲
18.When does Teng Fei's mother often practise the piano
A.In the morning. B.In the afternoon.
C.In the evening. D.After work.
19.What do Teng Fei and his friends often do after school
A.Listen to music. B.Do some reading.
C.Play basketball. D.Play the piano.
20.What does Teng Fei mainly tell us
A.His family's hobbies. B.His family's dreams.
C.His family's jobs. D.His family's conversations.
【答案】16.B
17.A
18.C
19.C
20.A
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文是腾飞对家人爱好的介绍。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题,主旨大意题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。主旨大意题要求通读全文,理解文章大意。
16.细节理解题。根据"These books are my sister's."可知这些书是腾飞姐姐的,故选B。
17.词义猜测题。根据He likes music and the erhu is his favourite instrument. 他喜欢音乐,二胡是他最喜欢的……,可知二胡是乐器,故选A。
18.细节理解题。根据The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She practises (练习) playing it every night. 那架黑色的钢琴是我妈妈的。她非常喜欢弹钢琴。她每天晚上都练习 。可知妈妈每天晚上练习,故选C。
19.细节理解题。根据I often play basketball with my good friends after school. 放学后我经常和我的好朋友打篮球。 可知腾飞经常和朋友放学后打篮球,故选C。
20.主旨大意题。本文是腾飞对家人爱好的介绍。故选A。
(2024七上·南充期中)Are the classrooms all the same in the world
In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class. They always face the blackboard. What are classrooms like in other countries Let's have a look!
In the UK, most classrooms are similar (相似的). There are usually about 30 students in every class. Usually, two children share a long desk.
In the USA, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The USA children don't have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.
In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students' clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.
21.How many countries are mentioned (提到) in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
22.What does the underlined word "fixed" in the passage mean in Chinese
A.私人的 B.固定的 C.安装的 D.宽敞的
23.What do we know from the passage
A.There are about 15 students in a class in the UK.
B.Two students usually share a long desk in the USA.
C.There are places for students' shoes in Chinese schools.
D.Students have places for their clothes in Japanese schools.
24.Which is true if you are a student in China
A.You may not have a fixed place to study at school.
B.You may have similar classrooms to those in America.
C.You may always have about 30 classmates.
D.You may have a tidy classroom.
25.Which column (栏目) of a magazine is the passage probably from
A.Food. B.Sports. C.School. D.Clothes.
【答案】21.C
22.B
23.D
24.D
25.C
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了不同国家的教室。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
21.细节理解题。根据"In China,...In the UK,...In the USA,...In Japan,..."可知,文章提到了中国,英国,美国和日本四个国家。故选C。
22.词义猜测题。根据"In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order."可知,你可以看到一排排的桌椅,即在中国,孩子们有固定的教室,可推测fixed表示"固定的"。故选B。
23.细节理解题。根据"In Japan,...At the back of the classroom, there are places for students' clothes."可知,在日本,在教室的后面,有放学生衣服的地方,即在日本的学校里,学生们有地方放衣服。故选D。
24.推理判断题。根据"In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class."可知,在中国,孩子们有固定的教室,在教室里,你可以看到一排排的桌椅和许多其他学习用具,每个班通常有大约40名或更多的学生,可推测中国教室很整洁,D选项"你可以有一个整洁的教室。"与文章相符。故选D。
25.文章出处题。根据全文可知,文章主要介绍了不同国家的教室,与学校有关,即这段文字可能来自杂志的学校专栏。故选C。
(2024七上·南充期中) Look! Our desks are in circle. When teaching, teachers stand in the middle. We students can have a free talk easily. You will also see that there are a lot of different activities and centers in the room. We have math and science centers, our own library and reading center, a computer center and are a for hands-on activities area to challenge us and make learning fun.
This is our class library where we read aloud. We have many nice books. As you can see we have our own fireplace for those old days. Whether we are sitting in the rocking chair or on the sofa chairs, our classroom library is very comfortable and feels just like home.
We use technology in our classroom. Our students learn how to use electronic encyclopedias (电子百科全书) for projects, as well as learn how to use office software (软件) for writing reports. We recently got access to the Internet from our classroom.
Somewhere back there next to the door is our teacher's desk. But she does not use it much as she is moving about in class all the time!
Well, I hope you enjoyed your visit. Goodbye.
26.Which picture shows the desks in the classroom
A. B. C. D.
27.Where is the teacher's desk
A.In the front of the classroom. B.At the back of the classroom.
C.In the middle of the classroom. D.Behind the door of the classroom.
28.What can help make the classroom warm
A.A rocking chair. B.Sofa chairs.
C.The reading center. D.A fireplace.
29.Why do the students learn to use electronic encyclopedias
A.To play games. B.To write reports.
C.To do projects. D.To challenge ourselves.
30.Who might be the writer
A.A student. B.A guide. C.A cleaner. D.A librarian.
【答案】26.A
27.D
28.D
29.C
30.A
【知识点】说明文;学校生活;校园文化;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者所在班级的教室情况。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
26.推理判断题。根据第一段Look! Our desks are in circle.看!我们的桌子围成一圈,可知是圆形的,结合图片,故选A。
27.推理判断题。根据倒数第二段Somewhere back there next to the door is our teacher's desk.后面靠门的某个地方是我们老师的桌子,可推知应是在教室的门后面,即靠近门后方的位置。故选D。
28.细节理解题。根据第二段As you can see we have our own fireplace for those old days.正如你所看到的,我们有自己的壁炉来纪念那些旧时光,可知可以用壁炉来让教室更温暖。故选D。
29.细节理解题。根据第三段Our students learn how to use electronic encyclopedias (电子百科全书) for projects我们的学生学习使用电子百科全书来做项目,可知是做项目。故选C。
30.推理判断题。根据Look! Our desks are in circle. When teaching, teachers stand in the middle. We students can have a free talk easily.看!我们的桌子呈圆形。教学时,教师站在在中间。我们学生可以轻松地自由交可知,可推知作者应该是一名学生。故选A。
(2024七上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,从短文后的六个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,选项中有一项为多余选项。
Dear Tom,
How are you I'm in Nanchong Baita Middle School school this year. And I'm writing to you in my school now.
 31.   There are about 1,200 students in 20 classes in my school.
I like the teachers and students here. They are nice to me. 32.   They often help me with my Chinese and I often teach them English.
There are many trees, flowers and green grass in my school. It's very beautiful. 33.   The water in it is clean. We have no classes on Saturdays and Sundays. 34.   But I don't like playing basketball. Sometimes I stay at home and watch TV. 35.  
We are very happy in China.
Yours,
Jack
A. Behind my school, there is a small lake.
B. This school is big and beautiful.
C. Sometimes I go to play football with my classmates.
D. It's a big and beautiful city.
E. And sometimes I go shopping with my parents.
F. My classmates are friendly and helpful.
【答案】31.B;32.F;33.A;34.C;35.E
【知识点】应用文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文是一封Jack写给Tom的信,信中介绍了自己在新学校的情况,包括学校的环境、同学和老师、以及周末的活动。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
31.根据There are about 1,200 students in 20 classes in my school. 我的学校有大约20个班1200名学生。 可知,这里应该是对学校总的描述,选项B"这所学校又大又漂亮"符合语境。故选B。
32.根据I like the teachers and students here. They are nice to me. 我喜欢这里的老师和学生。他们对我很好。 可知,此处介绍老师和同学都很好,选项F"我的同学都很友好和乐于助人"符合语境。故选F。
33.根据The water in it is clean. 里面的水是干净的。 可知,空处应是介绍有水的地方,选项A"在我的学校后面,有一个小湖"符合语境。故选A。
34.根据We have no classes on Saturdays and Sundays 我们周六和周日不上课 。和But I don't like playing basketball 但是我不喜欢打篮球 ,可知,周末没课,此处是介绍周末去做什么,且和运动有关,选项C"有时我和我的同学去踢足球"符合语境。故选C。
35.根据Sometimes I stay at home and watch TV. 有时我呆在家里看电视。 可知,此处介绍偶尔做的一些事情,选项E"有时我和我的父母去购物"符合语境。故选E。
36.(2024七上·南充期中)My uncle has a farm. There are many kinds of a   , like cows, pigs.
【答案】(a)nimals
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我叔叔有一个农场。动物有很多种,比如牛、猪。根据like cows, pigs.可知是指动物,animal动物,可数名词,many kinds of修饰名词复数。故填(a)nimals。
【点评】考查可数名词复数。注意many kinds of修饰名词复数的用法。
37.(2024七上·南充期中)Susan usually goes to the park and f    kites with her friends on weekends.
【答案】(f)lies
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:苏珊通常在周末和朋友去公园放风筝。fly kites放风筝,固定搭配,and前后的动词形式一致,根据goes可知,此处用动词单三。故填(f)lies。
【点评】考查一般现在时和主谓一致。注意usually和一般现在时连用的用法。
38.(2024七上·南充期中)Jack s    twenty minutes exercising every afternoon.
【答案】(s)pends
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:杰克每天下午花二十分钟锻炼身体。根据Jack…twenty minutes exercising every afternoon.可知每天下午花二十分钟锻炼身体。spend花费,动词,根据every afternoon可知,此处描述经常性动作,时态为一般现在时,主语是Jack,动词用三单形式,故填(s)pends。
【点评】考查固定搭配,一般现在时和主谓一致。注意固定搭配sb spend some time doing sth的用法。
39.(2024七上·南充期中)Our English teacher Ella is really funny and she often makes us l    in her class.
【答案】(l)augh
【知识点】动词原形;固定搭配
【解析】【分析】句意:我们的英语老师Ella非常有趣,她经常在课堂上逗我们笑。根据Our English teacher Ella is really funny及首字母提示可知,此处是逗我们笑。laugh笑,动词,make sb do sth让某人做某事,固定搭配,此处需要动词原形,故填(l)augh。
【点评】考查固定搭配和动词原形。注意固定搭配make sb do sth的用法。
40.(2024七上·南充期中)It's very i    for us to eat breakfast every morning.
【答案】(i)mportant
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:每天早上吃早饭对我们来说很重要。此处是固定搭配it' s+adj+for sb to do sth做某事对某人来说怎么样,此处it是形式主语,后面的动词不定式是真正主语,根据to eat breakfast every morning及首字母提示可知此处应用形容词important重要的,作表语。故填(i)mportant。
【点评】考查固定搭配和形容词。注意固定搭配it' s+adj+for sb to do sth的用法。
(2024七上·南充期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My name's Frank. I'm in Grade Seven at junior high school . There are four buildings in our school. They're a classroom building, a dining hall, 41.   office building and a library. The library is my favourite place 42.   there are many books in it.
The classroom building is across 43.   the sports field. We spend most of our time in our classroom. Our classroom is very special. It's on the fourth floor. There are some desks in it but there aren't 44.   (some ) chairs in it. We sit on yoga (瑜伽) balls. They are red, orange, blue and yellow. They are for students. And we 45.   (real) like them. And there are two 46.   (teacher) desks in the front of the classroom. There are some plants next to it. On the desk 47.   (be) computers. There are pictures on the wall. They make our classroom 48.   (beauty).
What is 49.   (you) classroom like Would you like 50.   (tell) me
【答案】41.an;42.because;43.from;44.any;45.really;46.teacher's;47.are;48.beautiful;49.your;50.to tell
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的学校设施和教室情况。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
41.句意:它们是教学楼、餐厅、办公楼和图书馆。此处泛指一栋办公楼,office以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。
42.句意:图书馆是我最喜欢的地方,因为里面有很多书。后句是前句的原因,用because连接。故填because。
43.句意:教学楼在运动场的对面。across from在……对面,固定搭配。故填from。
44.句意:教室里有一些桌子,但是没有椅子。some一些,多用于肯定句,此处是否定句,否定句中用any。故填any。
45.句意:我们真的非常喜欢它们。real真的,形容词,修饰动词用副词really真地。故填really。
46.句意:教室前面有两张讲桌。teacher老师,可数名词,空后是名词,此处需要名词所有格,teacher's desk讲桌,其复数是teacher's desks。故填teacher's。
47.句意:桌子上有电脑。句子用一般现在时,主语是名词复数,be动词用are。故填are。
48.句意:它们使我们的教室变得美丽。beauty美丽,不可数名词,make sth. adj.让某物……,作宾语补足语用形容词beautiful美丽的。故填beautiful。
49.句意:你的教室是什么样的?you你,代词主格或宾格,此处修饰名词,用形容词性物主代词your你的。故填your。
50.句意:你愿意告诉我吗?would like to do sth.想要做某事,tell告诉,动词。故填to tell。
(2024七上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格后的空格里填入最恰当的单词。(每空限填一词)
There are three people in my family, my father, my mother and I.
My father is forty-five years old. My father is a driver. He goes to work at eight o'clock. He doesn't eat lunch at home. In the afternoon he goes back home at 5:30. My father can play football well. He is good at swimming, so he usually teaches me how to swim.
My mother is an English teacher. She was born in (出生于) 1984. She works at a middle school. She likes her students very much. At the weekend, she often goes to the school. My mother likes speaking English, reading books and cooking very much. She is good at speaking English. But she doesn't cook very well. She always teaches me English.
My name is Jack. I am 13 years old. I study in Baita middle school. I go to school every day. I can swim, play table tennis and ride a bike. I like drinking milk. I know Coke is not good for me, so I don't like drinking it.
Family members  51.   Job Other information
My father 45 driver He can play football well. He is good at swimming.
My mother  52.   teacher She 53.   English well. She likes reading books and cooking. She teaches me English.
Jack 13  54.   I go to school every day. I can swim, play table tennis and ride a 55.  .
【答案】51.Age;52.40;53.speaks;54.student;55.bike
【知识点】记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的家人信息。
【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析表格内容,从文中找到依据,最后完成表格。
51.根据My father is forty-five years old.我父亲四十五岁了。可知本列内容是年龄,age年龄,首字母大写。故填Age。
52.根据She was born in (出生于) 1984,她出生于1984年,可知妈妈出生于1984年,今年是2024年,有40岁了。故填40。
53.根据She is good at speaking English她擅长说英语,可知妈妈英语说得好,speak说,动词,句子用一般现在时,主语是she,谓语动词用单三。故填speaks。
54.根据I study in Baita middle school 我在白塔中学学习 ,可知作者是一名学生,student学生,可数名词,用名词单数。故填student。
55.根据I can swim, play table tennis and ride a bike 我会游泳,打乒乓球和骑自行车 ,可知会游泳,打乒乓球和骑自行车。故填bike。
56.(2024七上·南充期中)假如你是阳光中学 (Sunshine Middle School) 的卢阳,你正在申请中英交换生项目。项目组要求你写一封邮件,介绍自己的基本情况以及学校生活。
具体内容如下:
写作要求:
(1) 文中必须包括上图提示的所有信息,可适当发挥;
(2) 文中不得出现考生的真实姓名和班级;
(3) 词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
提示:self-introduction n. 自我介绍 look n. 外貌 character n. 性格
Dear Madam/Sir,
I'm Lu Yang from Sunshine Middle School, and I'm very happy to tell you something about myself and my school life.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for your reading, and I'm looking forward to your reply.
Yours,
Lu Yang
【答案】例文
Dear Madam/Sir,
I'm Lu Yang from Sunshine Middle School, and I'm very happy to tell you something about myself and my school life.
I'm a tall and slim boy with glasses. I'm smart and always ready to help others. I have lots of hobbies. In my free time, I like doing sports and basketball is my favourite. I often play it with my classmates after school. Our school is big and beautiful. The library and classroom buildings are the perfect places for us to study. I like Science best because it helps me learn a lot about the world around us. We have the autumn trip every year. It's nice to get close to nature. I hope to improve my language skills and learn more about British culture through this exchange program.
Thank you for your reading, and I'm looking forward to your reply.
Yours,
Lu Yang
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据所给信息,写一封邮件,为申请中英交换生项目介绍自己的基本情况以及学校生活。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be ready to do sth.乐意做某事,get close to nature亲近自然,等等,及句型结构,如In my free time, I like doing sports and basketball is my favourite. (并列句),I like Science best because it helps me learn a lot about the world around us. (原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1四川省南充市白塔中学2024-2025学年七年级上学期期中检测英语试题
(2024七上·南充期中)This is my school. There are 1. trees and flowers around it. The classroom buildings (教学楼) are big and high, 2. they are not new. There is a big playground in our school. Many students come to the playground. They can play football or basketball with their classmates 3. school. Then they go home.
There are about 90 teachers and over 1, 200 students in twenty 4. . The students study hard. All the teachers in our school are very good. 5. are nice to students and the students like them, too. I like my school.
1.A.much B.many C.one D.good
2.A.and B.but C.so D.because
3.A.after B.before C.a D.in
4.A.grades B.class C.classes D.grade
5.A.You B.We C.They D.Their
(2024七上·南充期中)Do you know Jenny Let me introduce her to you. Jenny is my 6. daughter. She is my cousin and classmate. We are in the same class, Class 7.
Jenny's favourite colour is red, so she is always in a red T-shirt. I like red best, too. Jenny 7. maths. Because she thinks it is a little 8. and she can't work out the problems. But I like maths very much. I have 9. interesting books about it at home. I'm ready to share them with her.
Jenny has several good eating 10. . She eats fresh fruit and vegetables every day. She likes hamburgers, but she seldom (极少) eats 11. . She also likes cola, but it contains (包含) too much sugar. She always 12. they are not healthy food.
Jenny loves 13. very much. Volleyball attracts (吸引) her most and she plays it very well . She sometimes plays it with her friends in the afternoon. She wants 14. a great volleyball player. As for me, I like ping-pong and I enjoy playing it after class.
Both Jenny and I eat healthy food and like doing exercise, 15. we have strong bodies. Do you have any good ideas to keep healthy Let's share!
6.A.father's B.teacher's C.uncle's D.brother's
7.A.likes B.knows C.doesn't know D.doesn't like
8.A.difficult B.interesting C.easy D.special
9.A.few B.much C.many D.no
10.A.hobbies B.habits C.hopes D.happiness
11.A.it B.its C.they D.them
12.A.says B.talks C.speaks D.tells
13.A.presents B.classes C.meetings D.sports
14.A.to like B.to be C.to have D.to save
15.A.and B.so C.but D.or
(2024七上·南充期中)I am Teng Fei. Here're some things of my family's.
These books are my sister's. She likes reading very much. She often spends about 50 minutes reading every evening. Sometimes, she asks me to read with her together.
The erhu is my brother's. He likes music and the erhu is his favouriteinstrument. He can play the erhu very well. He is in the school music band.
The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She practises (练习) playing it every night. I want to learn how to play it from her.
This is my brown basketball. I like sport and basketball is my favourite sport. I often play basketball with my good friends after school. It is really fun.
16.Whose are these books
A.Teng Fei's. B.Teng Fei's sister's.
C.Teng Fei's mother's. D.Teng Fei's brother's.
17.What may the underlined word "instrument" mean
A.乐器 B.音乐 C.乐谱 D.乐曲
18.When does Teng Fei's mother often practise the piano
A.In the morning. B.In the afternoon.
C.In the evening. D.After work.
19.What do Teng Fei and his friends often do after school
A.Listen to music. B.Do some reading.
C.Play basketball. D.Play the piano.
20.What does Teng Fei mainly tell us
A.His family's hobbies. B.His family's dreams.
C.His family's jobs. D.His family's conversations.
(2024七上·南充期中)Are the classrooms all the same in the world
In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class. They always face the blackboard. What are classrooms like in other countries Let's have a look!
In the UK, most classrooms are similar (相似的). There are usually about 30 students in every class. Usually, two children share a long desk.
In the USA, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The USA children don't have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.
In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students' clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.
21.How many countries are mentioned (提到) in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
22.What does the underlined word "fixed" in the passage mean in Chinese
A.私人的 B.固定的 C.安装的 D.宽敞的
23.What do we know from the passage
A.There are about 15 students in a class in the UK.
B.Two students usually share a long desk in the USA.
C.There are places for students' shoes in Chinese schools.
D.Students have places for their clothes in Japanese schools.
24.Which is true if you are a student in China
A.You may not have a fixed place to study at school.
B.You may have similar classrooms to those in America.
C.You may always have about 30 classmates.
D.You may have a tidy classroom.
25.Which column (栏目) of a magazine is the passage probably from
A.Food. B.Sports. C.School. D.Clothes.
(2024七上·南充期中) Look! Our desks are in circle. When teaching, teachers stand in the middle. We students can have a free talk easily. You will also see that there are a lot of different activities and centers in the room. We have math and science centers, our own library and reading center, a computer center and are a for hands-on activities area to challenge us and make learning fun.
This is our class library where we read aloud. We have many nice books. As you can see we have our own fireplace for those old days. Whether we are sitting in the rocking chair or on the sofa chairs, our classroom library is very comfortable and feels just like home.
We use technology in our classroom. Our students learn how to use electronic encyclopedias (电子百科全书) for projects, as well as learn how to use office software (软件) for writing reports. We recently got access to the Internet from our classroom.
Somewhere back there next to the door is our teacher's desk. But she does not use it much as she is moving about in class all the time!
Well, I hope you enjoyed your visit. Goodbye.
26.Which picture shows the desks in the classroom
A. B. C. D.
27.Where is the teacher's desk
A.In the front of the classroom. B.At the back of the classroom.
C.In the middle of the classroom. D.Behind the door of the classroom.
28.What can help make the classroom warm
A.A rocking chair. B.Sofa chairs.
C.The reading center. D.A fireplace.
29.Why do the students learn to use electronic encyclopedias
A.To play games. B.To write reports.
C.To do projects. D.To challenge ourselves.
30.Who might be the writer
A.A student. B.A guide. C.A cleaner. D.A librarian.
(2024七上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,从短文后的六个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑,选项中有一项为多余选项。
Dear Tom,
How are you I'm in Nanchong Baita Middle School school this year. And I'm writing to you in my school now.
 31.   There are about 1,200 students in 20 classes in my school.
I like the teachers and students here. They are nice to me. 32.   They often help me with my Chinese and I often teach them English.
There are many trees, flowers and green grass in my school. It's very beautiful. 33.   The water in it is clean. We have no classes on Saturdays and Sundays. 34.   But I don't like playing basketball. Sometimes I stay at home and watch TV. 35.  
We are very happy in China.
Yours,
Jack
A. Behind my school, there is a small lake.
B. This school is big and beautiful.
C. Sometimes I go to play football with my classmates.
D. It's a big and beautiful city.
E. And sometimes I go shopping with my parents.
F. My classmates are friendly and helpful.
36.(2024七上·南充期中)My uncle has a farm. There are many kinds of a   , like cows, pigs.
37.(2024七上·南充期中)Susan usually goes to the park and f    kites with her friends on weekends.
38.(2024七上·南充期中)Jack s    twenty minutes exercising every afternoon.
39.(2024七上·南充期中)Our English teacher Ella is really funny and she often makes us l    in her class.
40.(2024七上·南充期中)It's very i    for us to eat breakfast every morning.
(2024七上·南充期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My name's Frank. I'm in Grade Seven at junior high school . There are four buildings in our school. They're a classroom building, a dining hall, 41.   office building and a library. The library is my favourite place 42.   there are many books in it.
The classroom building is across 43.   the sports field. We spend most of our time in our classroom. Our classroom is very special. It's on the fourth floor. There are some desks in it but there aren't 44.   (some ) chairs in it. We sit on yoga (瑜伽) balls. They are red, orange, blue and yellow. They are for students. And we 45.   (real) like them. And there are two 46.   (teacher) desks in the front of the classroom. There are some plants next to it. On the desk 47.   (be) computers. There are pictures on the wall. They make our classroom 48.   (beauty).
What is 49.   (you) classroom like Would you like 50.   (tell) me
(2024七上·南充期中)阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格后的空格里填入最恰当的单词。(每空限填一词)
There are three people in my family, my father, my mother and I.
My father is forty-five years old. My father is a driver. He goes to work at eight o'clock. He doesn't eat lunch at home. In the afternoon he goes back home at 5:30. My father can play football well. He is good at swimming, so he usually teaches me how to swim.
My mother is an English teacher. She was born in (出生于) 1984. She works at a middle school. She likes her students very much. At the weekend, she often goes to the school. My mother likes speaking English, reading books and cooking very much. She is good at speaking English. But she doesn't cook very well. She always teaches me English.
My name is Jack. I am 13 years old. I study in Baita middle school. I go to school every day. I can swim, play table tennis and ride a bike. I like drinking milk. I know Coke is not good for me, so I don't like drinking it.
Family members  51.   Job Other information
My father 45 driver He can play football well. He is good at swimming.
My mother  52.   teacher She 53.   English well. She likes reading books and cooking. She teaches me English.
Jack 13  54.   I go to school every day. I can swim, play table tennis and ride a 55.  .
56.(2024七上·南充期中)假如你是阳光中学 (Sunshine Middle School) 的卢阳,你正在申请中英交换生项目。项目组要求你写一封邮件,介绍自己的基本情况以及学校生活。
具体内容如下:
写作要求:
(1) 文中必须包括上图提示的所有信息,可适当发挥;
(2) 文中不得出现考生的真实姓名和班级;
(3) 词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
提示:self-introduction n. 自我介绍 look n. 外貌 character n. 性格
Dear Madam/Sir,
I'm Lu Yang from Sunshine Middle School, and I'm very happy to tell you something about myself and my school life.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for your reading, and I'm looking forward to your reply.
Yours,
Lu Yang
答案解析部分
【答案】1.B;2.B;3.A;4.C;5.C
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者的学校。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:周围有很多树木和鲜花。much许多,修饰不可数名词;many许多,修饰可数名词;one一个;good好的。根据There are…trees and flowers around it.可知是指周围有很多树木和鲜花。空后是复数名词,故选B。
2.句意:教学楼又大又高,但并不新。and和;but但是;so因此;because因为。前后表转折,故选B。
3.句意:放学后他们可以和同学一起踢足球或打篮球。after在……之后;before在……之前;a一个;in在……里面。根据They can play football or basketball with their classmates可知是指放学后他们可以和同学一起踢足球或打篮球。故选A。
4.句意:二十个班级约有90名教师,1200多名学生。grades成绩,复数;class班级;classes班级,复数;grade成绩。根据There are about 90 teachers and over 1,200 students in twenty可知是指二十个班级,twenty修饰名词复数,故选C。
5.句意:他们对学生很好,学生也喜欢他们。You你;We我们;They他们;Their他们的。此处需用they指代老师们,作主语。故选C。
【答案】6.C;7.D;8.A;9.C;10.B;11.D;12.A;13.D;14.B;15.B
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的堂妹Jenny的喜好、饮食习惯、对运动的热爱,以及她和作者都注重健康的生活方式。
【点评】考查完形填空。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意固定搭配,语法和句型结构等因素,注意上下文语境的连贯性。
6.句意:Jenny是我叔叔的女儿。father's父亲的;teacher's教师的;uncle's叔叔的;brother's兄弟的。根据She is my cousin他是我的堂妹,可知堂妹是叔叔的女儿。故选C。
7.句意:Jenny不喜欢数学。likes喜欢;knows知道;doesn't know不知道;doesn't like不喜欢。根据and she can't work out the problems可知她解决不出问题,所以是不喜欢数学。故选D。
8.句意:因为她觉得它有点难,她解决不了问题。difficult困难的;interesting有趣的;easy容易的;special特别的。根据and she can't work out the problems可知她解决不出问题,所以是认为数学难。故选A。
9.句意:我家里有很多关于它的有趣的书。few几乎没有;much许多;many许多;no没有。根据interesting books about it at home. I'm ready to share them with her.可知有很多有趣的书,要和她分享,修饰名词复数用many。故选C。
10.句意:Jenny有几个好的饮食习惯。hobbies爱好;habits习惯;hopes希望;happiness幸福。eating habit饮食习惯,固定搭配。故选B。
11.句意:她喜欢汉堡,但她很少吃它们。it它;its它的;they它们(主格);them它们(宾格)。此处指代hamburgers,作宾语用代词宾格them。故选D。
12.句意:她总是说它们是不健康的食物。says说,后跟说话内容;talks谈话,不及物动词;speaks讲话,后跟语言类名词;tells告诉,后跟人或故事。根据they are not healthy food.可知是说它们不是健康的食物,用动词say。故选A。
13.句意:Jenny非常喜欢运动。presents礼物;classes班级;meetings会议;sports运动。根据Volleyball可知她喜欢运动。故选D。
14.句意:她想成为一名伟大的排球运动员。to like喜欢;to be成为;to have有;to save节省。根据wants...a great volleyball player 可知是想成为一名伟大的排球运动员,want to be想成为。故选B。
15.句意:Jenny和我吃健康的食物,喜欢做运动,所以我们有强壮的身体。and和;so因此;but但是;or或者。前后两句是因果关系,此处表示结果,用so连接。故选B。
【答案】16.B
17.A
18.C
19.C
20.A
【知识点】记叙文;家庭成员介绍;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文是腾飞对家人爱好的介绍。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题,主旨大意题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。主旨大意题要求通读全文,理解文章大意。
16.细节理解题。根据"These books are my sister's."可知这些书是腾飞姐姐的,故选B。
17.词义猜测题。根据He likes music and the erhu is his favourite instrument. 他喜欢音乐,二胡是他最喜欢的……,可知二胡是乐器,故选A。
18.细节理解题。根据The black piano is my mother's. She likes playing the piano very much. She practises (练习) playing it every night. 那架黑色的钢琴是我妈妈的。她非常喜欢弹钢琴。她每天晚上都练习 。可知妈妈每天晚上练习,故选C。
19.细节理解题。根据I often play basketball with my good friends after school. 放学后我经常和我的好朋友打篮球。 可知腾飞经常和朋友放学后打篮球,故选C。
20.主旨大意题。本文是腾飞对家人爱好的介绍。故选A。
【答案】21.C
22.B
23.D
24.D
25.C
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了不同国家的教室。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
21.细节理解题。根据"In China,...In the UK,...In the USA,...In Japan,..."可知,文章提到了中国,英国,美国和日本四个国家。故选C。
22.词义猜测题。根据"In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order."可知,你可以看到一排排的桌椅,即在中国,孩子们有固定的教室,可推测fixed表示"固定的"。故选B。
23.细节理解题。根据"In Japan,...At the back of the classroom, there are places for students' clothes."可知,在日本,在教室的后面,有放学生衣服的地方,即在日本的学校里,学生们有地方放衣服。故选D。
24.推理判断题。根据"In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class."可知,在中国,孩子们有固定的教室,在教室里,你可以看到一排排的桌椅和许多其他学习用具,每个班通常有大约40名或更多的学生,可推测中国教室很整洁,D选项"你可以有一个整洁的教室。"与文章相符。故选D。
25.文章出处题。根据全文可知,文章主要介绍了不同国家的教室,与学校有关,即这段文字可能来自杂志的学校专栏。故选C。
【答案】26.A
27.D
28.D
29.C
30.A
【知识点】说明文;学校生活;校园文化;细节理解;推理判断
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者所在班级的教室情况。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
26.推理判断题。根据第一段Look! Our desks are in circle.看!我们的桌子围成一圈,可知是圆形的,结合图片,故选A。
27.推理判断题。根据倒数第二段Somewhere back there next to the door is our teacher's desk.后面靠门的某个地方是我们老师的桌子,可推知应是在教室的门后面,即靠近门后方的位置。故选D。
28.细节理解题。根据第二段As you can see we have our own fireplace for those old days.正如你所看到的,我们有自己的壁炉来纪念那些旧时光,可知可以用壁炉来让教室更温暖。故选D。
29.细节理解题。根据第三段Our students learn how to use electronic encyclopedias (电子百科全书) for projects我们的学生学习使用电子百科全书来做项目,可知是做项目。故选C。
30.推理判断题。根据Look! Our desks are in circle. When teaching, teachers stand in the middle. We students can have a free talk easily.看!我们的桌子呈圆形。教学时,教师站在在中间。我们学生可以轻松地自由交可知,可推知作者应该是一名学生。故选A。
【答案】31.B;32.F;33.A;34.C;35.E
【知识点】应用文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文是一封Jack写给Tom的信,信中介绍了自己在新学校的情况,包括学校的环境、同学和老师、以及周末的活动。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
31.根据There are about 1,200 students in 20 classes in my school. 我的学校有大约20个班1200名学生。 可知,这里应该是对学校总的描述,选项B"这所学校又大又漂亮"符合语境。故选B。
32.根据I like the teachers and students here. They are nice to me. 我喜欢这里的老师和学生。他们对我很好。 可知,此处介绍老师和同学都很好,选项F"我的同学都很友好和乐于助人"符合语境。故选F。
33.根据The water in it is clean. 里面的水是干净的。 可知,空处应是介绍有水的地方,选项A"在我的学校后面,有一个小湖"符合语境。故选A。
34.根据We have no classes on Saturdays and Sundays 我们周六和周日不上课 。和But I don't like playing basketball 但是我不喜欢打篮球 ,可知,周末没课,此处是介绍周末去做什么,且和运动有关,选项C"有时我和我的同学去踢足球"符合语境。故选C。
35.根据Sometimes I stay at home and watch TV. 有时我呆在家里看电视。 可知,此处介绍偶尔做的一些事情,选项E"有时我和我的父母去购物"符合语境。故选E。
36.【答案】(a)nimals
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:我叔叔有一个农场。动物有很多种,比如牛、猪。根据like cows, pigs.可知是指动物,animal动物,可数名词,many kinds of修饰名词复数。故填(a)nimals。
【点评】考查可数名词复数。注意many kinds of修饰名词复数的用法。
37.【答案】(f)lies
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:苏珊通常在周末和朋友去公园放风筝。fly kites放风筝,固定搭配,and前后的动词形式一致,根据goes可知,此处用动词单三。故填(f)lies。
【点评】考查一般现在时和主谓一致。注意usually和一般现在时连用的用法。
38.【答案】(s)pends
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;其他语法一致形式
【解析】【分析】句意:杰克每天下午花二十分钟锻炼身体。根据Jack…twenty minutes exercising every afternoon.可知每天下午花二十分钟锻炼身体。spend花费,动词,根据every afternoon可知,此处描述经常性动作,时态为一般现在时,主语是Jack,动词用三单形式,故填(s)pends。
【点评】考查固定搭配,一般现在时和主谓一致。注意固定搭配sb spend some time doing sth的用法。
39.【答案】(l)augh
【知识点】动词原形;固定搭配
【解析】【分析】句意:我们的英语老师Ella非常有趣,她经常在课堂上逗我们笑。根据Our English teacher Ella is really funny及首字母提示可知,此处是逗我们笑。laugh笑,动词,make sb do sth让某人做某事,固定搭配,此处需要动词原形,故填(l)augh。
【点评】考查固定搭配和动词原形。注意固定搭配make sb do sth的用法。
40.【答案】(i)mportant
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:每天早上吃早饭对我们来说很重要。此处是固定搭配it' s+adj+for sb to do sth做某事对某人来说怎么样,此处it是形式主语,后面的动词不定式是真正主语,根据to eat breakfast every morning及首字母提示可知此处应用形容词important重要的,作表语。故填(i)mportant。
【点评】考查固定搭配和形容词。注意固定搭配it' s+adj+for sb to do sth的用法。
【答案】41.an;42.because;43.from;44.any;45.really;46.teacher's;47.are;48.beautiful;49.your;50.to tell
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的学校设施和教室情况。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
41.句意:它们是教学楼、餐厅、办公楼和图书馆。此处泛指一栋办公楼,office以元音音素开头,用不定冠词an。故填an。
42.句意:图书馆是我最喜欢的地方,因为里面有很多书。后句是前句的原因,用because连接。故填because。
43.句意:教学楼在运动场的对面。across from在……对面,固定搭配。故填from。
44.句意:教室里有一些桌子,但是没有椅子。some一些,多用于肯定句,此处是否定句,否定句中用any。故填any。
45.句意:我们真的非常喜欢它们。real真的,形容词,修饰动词用副词really真地。故填really。
46.句意:教室前面有两张讲桌。teacher老师,可数名词,空后是名词,此处需要名词所有格,teacher's desk讲桌,其复数是teacher's desks。故填teacher's。
47.句意:桌子上有电脑。句子用一般现在时,主语是名词复数,be动词用are。故填are。
48.句意:它们使我们的教室变得美丽。beauty美丽,不可数名词,make sth. adj.让某物……,作宾语补足语用形容词beautiful美丽的。故填beautiful。
49.句意:你的教室是什么样的?you你,代词主格或宾格,此处修饰名词,用形容词性物主代词your你的。故填your。
50.句意:你愿意告诉我吗?would like to do sth.想要做某事,tell告诉,动词。故填to tell。
【答案】51.Age;52.40;53.speaks;54.student;55.bike
【知识点】记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的家人信息。
【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析表格内容,从文中找到依据,最后完成表格。
51.根据My father is forty-five years old.我父亲四十五岁了。可知本列内容是年龄,age年龄,首字母大写。故填Age。
52.根据She was born in (出生于) 1984,她出生于1984年,可知妈妈出生于1984年,今年是2024年,有40岁了。故填40。
53.根据She is good at speaking English她擅长说英语,可知妈妈英语说得好,speak说,动词,句子用一般现在时,主语是she,谓语动词用单三。故填speaks。
54.根据I study in Baita middle school 我在白塔中学学习 ,可知作者是一名学生,student学生,可数名词,用名词单数。故填student。
55.根据I can swim, play table tennis and ride a bike 我会游泳,打乒乓球和骑自行车 ,可知会游泳,打乒乓球和骑自行车。故填bike。
56.【答案】例文
Dear Madam/Sir,
I'm Lu Yang from Sunshine Middle School, and I'm very happy to tell you something about myself and my school life.
I'm a tall and slim boy with glasses. I'm smart and always ready to help others. I have lots of hobbies. In my free time, I like doing sports and basketball is my favourite. I often play it with my classmates after school. Our school is big and beautiful. The library and classroom buildings are the perfect places for us to study. I like Science best because it helps me learn a lot about the world around us. We have the autumn trip every year. It's nice to get close to nature. I hope to improve my language skills and learn more about British culture through this exchange program.
Thank you for your reading, and I'm looking forward to your reply.
Yours,
Lu Yang
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据所给信息,写一封邮件,为申请中英交换生项目介绍自己的基本情况以及学校生活。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be ready to do sth.乐意做某事,get close to nature亲近自然,等等,及句型结构,如In my free time, I like doing sports and basketball is my favourite. (并列句),I like Science best because it helps me learn a lot about the world around us. (原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表