【单元考点培优】Unit 4 Helping in the community 考点10:阅读理解-判断-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Helping in the community 考点10:阅读理解-判断-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练(含解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点精练
Unit 4 Helping in the community
考点10:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
There is a playground in my community. Children often play there. Near (在……附近) the playground, there is a shop. My mum can buy fruit and books. The people in my community are friendly. Miss Li is a doctor. She works (工作) in our community hospital. She is thin and tall. She often helps people. There is also a taijiquan club. Many people do sports there. Sometimes (有时候), we sweep the floor in my community. Everyone says, “You are good children.”
1.Children often play on the playground. ( )
2.Miss Li is tall. ( )
3.There isn’t a taijiquan club. ( )
4.There is a hospital near the playground. ( )
5.Sometimes, children help the community. ( )
读一读,判断句子正(T)误(F)。
Look! Amy is in the old people’s home. She is sweeping the floor. She is helpful. She often goes there. Bob is in the kindergarten. He likes singing very much. He is singing songs with the children. They're very happy. And Bob makes a new friend today too. Mike, John and Alice are so busy. They are cleaning the park. A clean park can make the community beautiful. We can't throw the rubbish (扔垃圾) everywhere.
6.Amy is in the kindergarten. ( )
7.Amy is sweeping the floor. ( )
8.Bob likes reading books. ( )
9.Bob makes a new friend today. ( )
10.Mike, John and Alice are cleaning the playground. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Look! These people work in a factory. They are factory workers. They make toys, clothes and cars.
Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things. Teachers help us grow clever(聪明的).
Drivers are also very important. They drive buses, taxis or trucks. Drivers take people or goods(货物) to different places.
All jobs are good and important. They make the world(世界) nice. What can students do They need to study hard.
11.Factory workers do not make clothes. ( )
12.Teachers only(只是) teach us maths and English. ( )
13.Drivers take people or goods to different places. ( )
14.All jobs are important. ( )
15.Students need to study hard. ( )
Lanlan也热情地分享了她祖父母的照片和故事。根据介绍,判断下列句子正(T)误(F)。
My grandfather is a bus driver. Look, he is driving a bus. He usually takes people to different places. My grandmother is a doctor. In this picture, she is helping people in the hospital. Now they are old. They don’t work. I often help them with chores at home with my sister. I clean the room. My sister waters the flowers. My grandfather always says, “Helping old people at home is good. Helping other old people is better.”
16.My grandfather is driving a school bus. He takes students to school. ( )
17.My grandmother is helping people in the picture. ( )
18.My grandparents are retired(退休的) now. ( )
19.“Helping old people at home is good. Helping other old people is better.” has the same meaning (意思) of “老吾老以及人之老。”( )
阅读短文,判断是(T)否(F)和文中内容相符。
We are community volunteers. We often help children and old people. In the kindergarten, John and his brother are singing songs together. Zhang Peng and Amy are telling stories to the old people. In the old people’s home, Chen Jie is making the bed. Betty is drawing a picture of Beijing for the old people. They are all happy. We love the people here. We love our community.
20.Zhang Peng and his brother are telling stories to the old people. ( )
21.John and Amy are singing songs together. ( )
22.Chen Jie is making the bed. ( )
23.Betty is drawing a picture of school. ( )
24.John has a brother. ( )
阅读短文,判断Li Lei 的邻居描述是(T)否(F)和短文相符。
Li Lei has a lot of neighbours. They are great. Mr. Black is a bus driver. He takes people to work by bus every day. Li Lei often goes to school in his bus. Mr. Green is a cook. He is helpful in the community. He can cook a lot of yummy food for people. He is very busy. Miss Zhang is an English teacher. She is kind to the children. Li Lei likes all his neighbours.
25.Miss Zhang is helpful to the people in the community. ( )
26.Miss Green is helpful in the community. ( )
27.Mr. Black is a bus driver. He helps a lot of people. ( )
28.Miss Zhang teaches English in school. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Mira is new at school. She feels uneasy. Ella shares a story with her. Now Mira is not afraid. They follow the school rules. They should be quiet in the library. They should not eat or write in books. They should stand in line in the canteen. School rules help them do well and stay safe.
29.Mira is happy on the first day. ( )
30.Ella helps Mira. ( )
31.They can eat in the library. ( )
32.They should be quiet in the library. ( )
33.School rules help students stay safe. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
At school, we should be kind to each other. When classmates need help, we should offer assistance. If you want to use someone’s things, always ask politely: “May I use your ... ” If you can’t help, say “I’m sorry.” Remember to follow the rules and be polite.
34.Students should be kind at school. ( )
35.You can take others’ things without asking. ( )
36.Say “I’m sorry” when you can’t help. ( )
37.Rules are not important at school. ( )
38.Asking politely is a good habit. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Lily is my good friend. She’s eleven years old. She’s from Canada. She lives in a new community now. In her community, there are some nice places. There is a shop, a cinema, a playground, a hospital and a library. Lily always reads books in the library. She often plays games on the playground. She can go shopping in the shop, and she can see a doctor in the hospital. Sometimes (有时候) she sees a film (电影) in the cinema. She also helps clean the library. She’s happy in her community.
39.Lily is 12 years old. ( )
40.Lily is from China. ( )
41.We can see a hospital, a park and a cinema in Lily’s community. ( )
42.Lily can play games on the playground and read books in the library. ( )
43.画线单词“cinema”的意思是“电影院”。( )
小步正在介绍社区的一处公园。阅读短文,判断正(T)误(F)。
Here is a nice picture of a community park. We can see lots of people playing in the community park. The community park is not very big but beautiful. There is a small river in the park. Some ducks swim there. People can do many things there. Look! There are five children flying kites (放风筝) on the grassland (草坪).
44.This is a picture of a school. ( )
45.The park in the picture is small. ( )
46.There is no river in the picture. ( )
47.There are two boys flying kites on the grassland. ( )
48.The little girl looks very happy. ( )
Read and judge. 同学们在介绍自己的幸福家庭。阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Happy Home
Hello! My name is Jim. This is my family. My father is tall. He’s a factory worker. My mother is a teacher. We often cook together.
Hi! I’m Ann. I have a big family. My grandpa is a farmer. My father and mother are doctors. They help many people.
Hello! I’m Tony. I have a happy family. My father is a PE teacher. My mother is a great nurse. We often have fun together.
49.Jim’s father is an office worker. ( )
50.There are(有) two doctors in Ann’s family. ( )
51.Tony’s father is a Chinese teacher. ( )
52.Tony’s family often has fun together. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, my name is Tony. I’m from the UK. But I’m in Beijing with my family now. I’m ten. I’m a student. My father is an English teacher. He’s tall and strong. He plays basketball well. My mother is a doctor. She has long hair and big eyes. She is tall and thin. And she’s very kind. Look! This is my baby sister. She’s only two years old. She has two big eyes and a small mouth. She’s very cute. I love her. I have a happy family. I love my family. And we all like China very much.
53.There are three people in Tony’s family. ( )
54.Tony’s father is tall and thin. ( )
55.Tony’s mother is an English teacher. ( )
56.Tony’s sister has two big eyes. She’s very cute. ( )
57.Tony’s family like China very much. ( )
下图是一张社区阅览室的借记卡,阅读卡片内容,判断正(T)误(F)。
Library CardName: Judy Opening time: 8:00 — 11:30 every morning 2:30 — 6:00 every afternoon Types(种类) of books: Shelf A: Newspapers; CDs Shelf B: Dictionaries; Maps Shelf C: Science books; Story books Cost(费用): 5.00/ a month
58.This is Judy’s library card. ( )
59.Judy can read books in the library at 2:00 in the afternoon. ( )
60.Judy can find maps on Shelf B.( )
61.Judy can read books about art in the library. ( )
62.Judy reads books for free(免费的). ( )
根据材料内容,判断正(T)误(F)。
Would you like to have a cute dog
It was born (出生) on 19 July, 2023. It has four legs and a short tail. It has big ears. It loves to eat meat and bones. It likes to play with balls. It likes to play with children too.
If you are interested, please come to Pretty Pet (宠物) Shop. And you can find some other animals, such as cats, parrots and so on in our shop.
Website (网站): www.
Address (地址): 36, Sun Street.
Opening Hours: from Monday to Friday, 9:00 a.m. to 6:00 p.m..
63.The dog is three years old now(2024.11). ( )
64.The dog has big ears and a long tail. ( )
65.The dog likes children very much. ( )
66.There are only dogs in Pretty Pet Shop. ( )
67.You can go to Pretty Pet Shop at eight on Friday morning. ( )
Read and judge. (阅读公告栏,判断正(T)误(F) )
The students are reading the notices in the newspaper. They want to help with these things.
We need you!
Teach music Are you good at singing or dancing We need three music teachers to work in the Hope Children’s Villages. If you are free for 3 hours every weekend, join us! Tel: 0398-8858 Email: love_kids@.cn
Clean the People’s Park We need five people to help clean the People’s Park. We need you to help pick up, collect and sort rubbish (将垃圾分类). If you are free for 4 hours this weekend, come and join us! Tel: 0398-8651 Email: clean_park@.cn
Help Old People We need four people to help at the Xinli Nursing Home. You should be good at talking with old people. Your job is to wash clothes for them. If you can spare (抽出) 2 hours on May 6th, come and join us! Tel: 0398-865 Email: home_love@.cn
68.The Hope Children’s Villages want maths teachers. ( )
69.Jane is free for 3 hours this week. She can help clean the People’s Park. ( )
70.You can help pick up, collect and sort rubbish at the Xinli Nursing Home. ( )
71.Tim wants to help clean the park. He can send an email to clean_park@.cn. ( )
72.The students are reading these notices on the TV show. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文主要介绍社区设施及生活。
1.句意:孩子们经常在操场上玩。根据“There is a playground in my community. Children often play there.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
2.句意:李小姐是高的。根据“She is thin and tall.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
3.句意:没有太极拳俱乐部。根据“There is also a taijiquan club.”可知有太极拳俱乐部,故答案为F。
4.句意:操场附近有一家医院。根据“Near (在……附近) the playground, there is a shop.”可知是有一家商店,故答案为F。
5.句意:有时,孩子们帮助社区。根据“Sometimes (有时候), we sweep the floor in my community.”可知题干与短文描述相符,故答案为T。
6.F 7.T 8.F 9.T 10.F
【导语】本文主要描述了学生们在社区服务的场景。
6.句意:艾米在幼儿园。根据文中“Amy is in the old people’s home.”可知艾米在敬老院,句子与原文不符,故答案为F。
7.句意:艾米正在扫地。根据文中“She is sweeping the floor. She is helpful.”可知艾米正在扫地,句子与原文相符,故答案为T。
8.句意:鲍勃喜欢读书。根据文中“Bob is in the kindergarten. He likes singing very much.”可知鲍勃喜欢唱歌,句子与原文不符,故答案为F。
9.句意:鲍勃今天交了一个新朋友。根据文中“And Bob makes a new friend today too.”可知鲍勃今天交了一个新朋友,句子与原文相符,故答案为T。
10.句意:麦克,约翰和爱丽丝正在扫地面。根据文中“Mike, John and Alice are so busy. They are cleaning the park.”可知麦克,约翰和爱丽丝正在扫公园,句子与原文不符,故答案为F。
11.F 12.F 13.T 14.T 15.T
【导语】本文讲了职业。
11.句意:工厂工人不做衣服。根据“They are factory workers. They make toys, clothes and cars.”,可知做衣服,故答案为F。
12.句意:老师只教我们数学和英语。根据“Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things.”,可知老师教语文,英语和很多其他东西,故答案为F。
13.句意:司机把人或货物带到不同的地方。根据“Drivers take people or goods(货物) to different places.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
14.句意:所有的工作都很重要。根据“All jobs are good and important.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.句意:学生需要努力学习。根据“What can students do They need to study hard.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.T
【导语】本文介绍了祖父母。
16.句意:我爷爷正在开校车。他送学生上学。根据“Look, he is driving a bus. He usually takes people to different places.”,可知爷爷送不同的人去不同的地方,故答案为F。
17.句意:在照片中我祖母正在帮助人。根据“My grandmother is a doctor. In this picture, she is helping people in the hospital.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
18.句意:我的祖父母现在退休了。根据“Now they are old. They don’t work.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
19.句意:“在家帮助老年人是件好事。帮助其他老年人更好。”与“老吾老以及人之老。”的意思相同。题干描述正确,故答案为T。
20.F 21.F 22.T 23.F 24.T
【导语】本文主要介绍几个学生正在做的事情。
20.句意:张鹏和他的弟弟(哥哥)正给老人讲故事。根据“Zhang Peng and Amy are telling stories to the old people.”可知是张鹏和艾米正给老人讲故事,故答案为F。
21.句意:约翰和艾米正在一起唱歌。根据“John and his brother are singing songs together.”可知是约翰和他的哥哥(弟弟)一起唱歌,故答案为F。
22.句意:陈洁正在铺床。根据“Chen Jie is making the bed.”可知陈洁正在铺床,故答案为T。
23.句意:贝蒂正在画一幅学校的画。根据“Betty is drawing a picture of Beijing for the old people.”可知贝蒂正在画一张北京的画,故答案为F。
24.句意:约翰有一个哥哥(弟弟)。根据“John and his brother are singing songs together.”可知约翰有一个哥哥(弟弟),故答案为T。
25.F 26.F 27.T 28.T
【导语】本文主要介绍李雷的邻居们。
25.句意:张小姐对社区里的人们很有帮助。根据“Miss Zhang is an English teacher. She is kind to the children.”可知张小姐是英语老师,对孩子们很好,没有提到对社区里的人们有帮助,故答案为F。
26.句意:格林小姐在社区里是有帮助的。根据“Mr. Green is a cook. He is helpful in the community.”可知格林先生是有帮助的,故答案为F。
27.句意:布莱克先生是一名公共汽车司机。他帮助很多人们。根据“Mr. Black is a bus driver. He takes people to work by bus every day.”可知布莱克先生是公共汽车司机,帮助很多人们,故答案为T。
28.句意:张小姐在学校里教英语。根据“Miss Zhang is an English teacher.”可知是教英语,故答案为T。
29.F 30.T 31.F 32.T 33.T
【导语】本文主要讲述了艾拉帮助新同学米拉并一起遵守学校的规定。
29.句意:米拉第一天很高兴。根据“Mira is new at school. She feels uneasy.”可知米拉感到不安,题干与短文内容不符,故答案为F。
30.句意:艾拉帮助了米拉。根据“Ella shares a story with her. Now Mira is not afraid.”可知艾拉帮助了米拉,题干与短文内容相符,故答案为T。
31.句意:他们可以在图书馆吃东西。根据“They should be quiet in the library. They should not eat or write in books.”可知他们不可以在图书馆吃东西,题干与短文内容不符,故答案为F。
32.句意:他们应该在图书馆保持安静。根据“They should be quiet in the library.”可知他们应该在图书馆保持安静,题干与短文内容相符,故答案为T。
33.句意:校规帮助学生保持安全。根据“School rules help them do well and stay safe.”可知校规帮助学生保持安全,题干与短文内容相符,故答案为T。
34.T 35.F 36.T 37.F 38.T
【导语】本文讲了在学校里,我们应该对彼此友善。
34.句意:学生在学校应该友善。根据“At school, we should be kind to each other.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:你可以不问就拿走别人的东西。根据“If you want to use someone’s things, always ask politely: “May I use your ... ”,可知不可以不问就拿走别人的东西,故答案为F。
36.句意:当你不能帮忙时,说“对不起”。根据“ If you can’t help, say “I’m sorry.””,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.句意:规则在学校并不重要。根据“Remember to follow the rules and be polite.”,可知规则很重要,故答案为F。
38.句意:礼貌地问是个好习惯。根据全文可知题干描述正确,故答案为T。
39.F 40.F 41.F 42.T 43.T
【导语】本文介绍了莉莉的社区。
39.句意:莉莉12岁。根据“Lily is my good friend. She’s eleven years old.”,可知莉莉11岁,故答案为F。
40.句意:莉莉来自中国。根据“She’s from Canada.”,可知来自加拿大,故答案为F。
41.句意:我们可以在莉莉的社区看到一家医院,一个公园和一家电影院。根据|“There is a shop, a cinema, a playground, a hospital and a library.”,可知没有公园,故答案为F。
42.句意:莉莉可以在操场上玩游戏,在图书馆看书。根据“She often plays games on the playground. Sometimes (有时候) she sees a film (电影) in the cinema.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.根据短文语境可知cinema的意思是电影院,故答案为T。
44.F 45.T 46.F 47.F 48.F
【导语】本文介绍了社区公园。
44.句意:这是一所学校的照片。根据“Here is a nice picture of a community park.”,可知是公园的照片,故答案为F。
45.句意:照片中的公园很小。根据“The community park is not very big but beautiful.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:照片中没有河。根据“There is a small river in the park.”,可知有河,故答案为F。
47.句意:有两个男孩在草地上放风筝。根据“There are five children flying kites (放风筝) on the grassland (草坪).”,可知有五个孩子正在放风筝,故答案为F。
48.句意:小女孩看起来很高兴。全文没有提到小女孩,故答案为F。
49.F 50.T 51.F 52.T
【导语】本文是同学们介绍自己的家庭。
49.句意:吉姆的爸爸是一名办公室职员。根据“My name is Jim. This is my family. My father is tall. He’s a factory worker.”,可知吉姆的爸爸是一名工厂工人,故答案为F。
50.句意:安家有两名医生。根据“I’m Ann. I have a big family. My grandpa is a farmer. My father and mother are doctors.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
51.句意:托尼的爸爸是一名语文老师。根据“My father is a PE teacher.”,可知是体育老师,故答案为F。
52.句意:托尼的家人经常一起玩得很开心。根据“We often have fun together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.F 54.F 55.F 56.T 57.T
【导语】本文介绍了托尼一家人。
53.句意:托尼家有三口人。根据全文可知托尼家有四口人,故答案为F。
54.句意:托尼的爸爸又高又瘦。根据“My father is an English teacher. He’s tall and strong.”,可知托尼的爸爸又高又壮,故答案为F。
55.句意:托尼的妈妈是一名英语老师。根据“My mother is a doctor.”,可知是医生,故答案为F。
56.句意:托尼的妹妹有两只大眼睛。她很可爱。根据“This is my baby sister. She’s only two years old. She has two big eyes and a small mouth. She’s very cute”,可知题干与短文相符,故答案为T。
57.句意:托尼的家人非常喜欢中国。根据“And we all like China very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
58.T 59.F 60.T 61.F 62.F
【导语】本文讲了阅览室的借记卡。
58.句意:这是朱迪的借书证。根据“Name: Judy”,可知题干描述正确,故答案为T。
59.句意:朱迪下午两点可以在图书馆看书。根据“Opening time: 8:00 — 11:30 every morning 2:30 — 6:00 every afternoon”,可知下午两点不可以在图书馆看书,故答案为F。
60.句意:朱迪可以在书架B上找到地图。根据“Shelf B: Dictionaries; Maps”,可知题干描述正确,故答案为T。
61.句意:朱迪可以在图书馆阅读有关艺术的书籍。根据对书的种类的描述,可知没有有关艺术的书籍,故答案为F。
62.句意:朱迪免费读书。根据“Cost(费用): 5.00/ a month”,可知不免费,故答案为F。
63.F 64.F 65.T 66.F 67.F
【导语】本文是关于宠物店的介绍。
63.句意:这只狗现在三岁了。根据原文“It was born (出生) on 19 July, 2023.”可知小狗是2023年7月19日出生的,现在是一岁多,所以题干叙述错误,故答案为F。
64.句意:这只狗有大耳朵和一条长尾巴。根据原文“It has four legs and a short tail. It has big ears.”可知这只狗有四条腿和一条短尾巴。它有大耳朵。所以题干叙述错误,故答案为F。
65.句意:这只狗非常喜欢孩子们。根据原文“It likes to play with children too.”可知这只狗也喜欢跟孩子们玩。它喜欢孩子们,所以题干叙述正确,故答案为T。
66.句意:漂亮宠物店里只有狗。根据原文“And you can find some other animals, such as cats, parrots and so on in our shop.”可知漂亮宠物店不仅只有狗,还有其他动物,如猫,鹦鹉等,所以题干叙述错误,故答案为F。
67.句意:在周五上午8:00,你可以去漂亮宠物店。根据原文“Opening Hours: from Monday to Friday, 9:00 a.m. to 6:00 p.m..”可知漂亮宠物店营业时间是从周一到周五,上午9:00到下午6:00,所以题干叙述错误,故答案为F。
68.F 69.F 70.F 71.T 72.F
【导语】本文介绍了报纸上三则招募志愿者的公告,分别涉及儿童村音乐教学、人民公园清洁和养老院帮助老人,包括具体要求及联系方式。
68.句意:希望儿童村需要数学老师。根据“Teach music”以及“We need three music teachers to work in the Hope Children’s Villages.”可知需要音乐老师而非数学老师,故答案为F。
69.句意:简本周有3小时空闲,她可以帮忙清洁人民公园。根据“Clean the People’s Park”以及“If you are free for 4 hours this weekend, come and join us!”可知需空闲4小时,3小时不符合要求,故答案为F。
70.句意:你可以在信利养老院帮忙捡拾、收集和分类垃圾。根据“Help Old People”以及“Your job is to wash clothes for them.”可知工作是洗衣服,而非处理垃圾,故答案为F。
71.句意:蒂姆想帮忙清洁公园,他可以发送邮件至clean_park@.cn. 。根据“Clean the People’s Park”以及“Email: clean_park@.cn”可知想帮忙清洁公园,可以发送邮件至clean_park@.cn.,故答案为T。
72.句意:学生们在电视节目上阅读这些公告。根据开头“The students are reading the notices in the newspaper”可知是在报纸上而非电视节目,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览