【单元考点培优】Unit 4 Helping in the community 考点12:阅读理解-任务型-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Helping in the community 考点12:阅读理解-任务型-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练(含解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教版(PEP)(2024)四年级英语上册核心考点精练
Unit 4 Helping in the community
考点12:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Huahua生病来看医生。阅读对话,完成下列任务。
Mr Smith: What’s wrong with you
Huahua: Oh, Mr Smith. Something is wrong with one of my teeth. Could you please have a look
Mr Smith: OK. Let me have a look! The tooth is really bad. I have to pull it out. Please don’t eat too much sweet food.
Huahua: I don’t want you to pull the tooth out. That hurts.
Mr Smith: You should be brave. That will not hurt for a long time. You will feel better soon.
Huahua: OK, Mr Smith.
1.根据对话内容,选择正确的答案。
(1) Where is Huahua now ( )
A.In the hospital. B.In the classroom. C. In the library.
(2) What’s Mr Smith’s job ( )
A.He’s a cleaner. B.He’s a teacher. C. He’s a doctor.
(3) ______ is/are good for our teeth. ( )
A. B. C.
2.判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Huahua’s tooth is bad, and she shouldn’t eat too much sweet food. ( )
(2) Mr Smith doesn’t want to pull Huahua’s tooth out. ( )
阅读短文,完成下列任务。
There is a small community. People do different jobs there. People there are very friendly. They often help each other.
Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer. One morning, Mr Zhang takes Zhang Peng to school. On his way back, he sees an old woman walking slowly (缓慢地). Mr Wang, a delivery worker, is helping her. The old woman is Ms Lin. She lives alone. Mr Zhang quickly stops his car and offers (主动提出) to drive her home. The old woman is very grateful.
In the evening, Mr Zhang takes his family to visit the old woman. Zhang Peng’s mother is cooking for Ms Lin and Zhang Peng is telling funny stories. They have a wonderful time together.
In this community, everyone can spread (传播) love and care. Helping others makes our community a warmer(更温暖的) place.
3.将文章中提到的表示职业的词语,抄写在四线三格中。
(1)
(2)
(3)
4.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What is Zhang Peng’s mother’s job ( )
A.She’s a cleaner. B.She’s a police officer. C. She’s a nurse.
(2) What is Zhang Peng doing when they visit Ms Lin in the evening ( )
A.He is cooking food. B.He is telling stories. C. He is cleaning the house.
(3) Which is the best title for the passage ( )
A.A Busy Community B.Different Jobs in the Community
C. Love and Help in the Community
阅读短文。完成任务。
5. Mr Xu works day and night. When there is a fire, he goes to help people. He drives the fire truck(消防车). His job is so dangerous. He helps people out of the fire. He is great!
Mrs Li always works at night. She sweeps the floor. When you’re sleeping, she is cleaning the community. It’s an important job. She makes our community clean.
Mr Liu is very busy. He delivers many boxes every day. There are books for students, clothes for families, and even medicine(药) for old people in the boxes. He is helpful!
根据文章内容,给三位任务选择对应的形象图。
A. B. C.
6.根据文章内容,选择正确答案。
(1) The underlined word dangerous means ______. ( )
A.有趣的 B.危险的 C. 安全的
(2) Mr Liu uses ______ to work. ( )
A. B. C.
Jack是一个摄影爱好者,看看他在奶奶家的拍摄过程,完成下列各题。
Jack takes his new camera(照相机) to his grandma’s home.
His cousins are playing football. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Uncle Tom is cooking fish in the kitchen. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Grandma is reading books at the table in the bedroom. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera. Grandma is happy.
Aunt Alice is cleaning the windows. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
Where are Jack’s mum and dad Look! They’re cleaning Grandma’s car. “Big smile,” says Jack. Click! Goes the camera.
7.判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Jack’s father is cleaning his car. ( )
8.选择正确的答案。
(1) How many photos does Jack take ( )
A.Six.
B.Seven.
C. Five.
(2) Where is Jack’s grandma ( )
A.In the kitchen.
B.In the bedroom.
C. In the car.
(3) Who’s Uncle Tom ( )
A. B. C.
(3) How are Jack’s family ( )
A.They are nice.
B.They are sad.
C. They are unkind.
读一读,完成下列任务。
My father is a firefighter. He often keeps people’s safety. We can’t play with fire at home. It’s not safe. If there is a fire, we can call 119.
My mother is a cleaner. She cleans the community every day. Don’t throw the rubbish(扔垃圾)everywhere. Let’s keep the community clean and beautiful.
My neighbour is a police officer. She protects and helps people in the community. Help each other and don't talk to strangers (陌生人)!
My uncle is a driver. Don’t cross the road at a red light! Go at a green light. Be careful when you take a walk!
9.根据文章内容,从方框中选择正确的选项补全导图内容。
A.driver B.police officer C. firefighter D.cleaner
(1) Rule: Don’t play with fire. Advice (建议):If there is a fire, call 119. ( )
(2) Rule: Don't throw the rubbish everywhere. Advice: Keep the community clean. ( )
(3) Rule: Help each other. Advice: Don’t talk to strangers! ( )
(4) Rule: Don’t cross the road at a red light! Advice: Be careful when you take a walk! ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
10.根据文章内容,选择正确答案。
(1) If there is a fire, we can call _________. ( )
A.911 B.119 C. 110
(2) The passage is about _________. ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
阅读文章,完成任务。
Look! Amy’s family are doing community work now. Her dad is a cook. He is cooking breakfast for the old people. Her mum is a nurse. She is playing games with the children. Her brother is telling funny stories to the old people. Where is Amy She is cleaning the room in the old people’s home. They love the community!
11.根据短文,选出人物的活动
A .telling funny stories B.cooking breakfast
C. cleaning the room D.playing games
(1) father ( ) (2)mother ( )
(3) brother ( ) (4) sister ( )
12.根据短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Amy’s mother is a cook. ( )
(2) Amy is in the old people’s home. ( )
阅读对邻居的介绍,填空,补全信息卡。
This is my neighbour, Mr Chen. He is a bus driver. He takes us to school every day. He is tall and strong. He has short hair. And he is very helpful. He often helps people in our community. Mr Chen likes playing basketball. He often plays with us. We all like him.
★Name: Mr Chen
★Job: 13 (bus driver / cook)
★Appearance: tall and 14 (strong / thin), short hair
★Personality: 15 (quiet / helpful)
★Hobby: 16 (playing basketball / playing football)
阅读日记中对照片的介绍,完成下列任务。
Oct.12th
My name is Philip. I have a cool phone. I often take photos with it. This is a photo of a big elephant. I see it in the zoo. Look! I take a photo of the park too. The park is nice and it’s my favourite place in the community.
17.从日记中找出与所给单词画线部分发音相同的单词.
Philip: .
18.选出与Philip中划线部分发音相同的单词。
(1) song face phone
(2) photo pencil people
19.根据图片及ph的发音规则,从日记中找出合适的单词补全句子。
(1) There is a .
(2) John can take many nice .
(3) Look at that . It has a long nose.
周末Jack带John到动物园玩。阅读短文,完成任务。
My cousin John lives in the neighbouring community. He likes pandas. But there is no zoo in his community. So today we go to the zoo in my community together. He sees pandas and many other animals. There is also a small animal museum in the zoo. There are many animal samples(标本), photos and models(模型). We learn a lot about animals. He is very happy. There is a gift shop in the zoo. There are animal toys. We buy two small pandas. We have a great day!
20.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Jack goes to the zoo with his brother. ( )
(2) Jack and John are neighbours. ( )
(3) There aren’t any zoos in John’s community. ( )
(4) They go to the animal museum in the zoo. ( )
21.根据短文内容,仿照例子写句子。
例: There is a zoo. We see many animals in it.
(1) There is an . We see in it.
(2)
Jack最喜欢的地方是图书馆。读海报,完成任务。
22.
There is a library in my community. I often in it. It is very big. I like to read storybooks best. There are and English storybooks. There are also books about animals and science. There is a . You can find information(信息) about the books and use the Internet(互联网). There are two in the library: one for men and one for women. You can buy pens, rulers and erasers at the . The library is my favourite place to go.
根据图示,选择合适的选项补全短文。
A.Chinese B.computer room C. shop D.toilets E. read books
23.根据短文内容,选择正确答案。
(1) What can you buy at the shop ( )
A.Food. B.Pens. C. Drinks.
(2) What can you do in the library ( )
A.Talk with your friends loudly. B.See animals. C. Sit down and read.
(3) What are Diandian’s favourite books ( )
A.Storybooks. B.Science books. C. Animal books.
班级要为贫困山区的学生捐款,同学们分组筹集资金。阅读他们的活动记录,完成任务。
24.选择正确单词填空。
A.cleaning B.singing C. buy D.cakes
We are and dancing at a party. The ticket (票) is 5 yuan. There are eleven people at our party. We are selling (卖) . Many people them. It is 2 yuan for one cake. We sell 9 cakes. We are the cars for others. We are working hard. We charge 3 yuan for each car. We finish 6 cars.
25.How much money do they raise altogether (他们一共筹到多少钱?)
26.How can you raise funds (资金) (答案不唯一)
Jack晚上回家做了一个梦。他和Longlong回到了古代。读故事,完成任务。
Jack: Look at that old man. He is so kind. He is helping people.
Longlong: He is Bian Que, a great doctor.
Jack: That farmer is planting vegetables. He looks friendly.
Longlong: Haha. He is a great poet(诗人) too. His name is Tao Yuanming.
Jack: It smells good. Who is cooking the meat
Longlong: Pao Ding. He is a good cook.
27.根据故事完成表格。
A.cook B.doctor C. farmer
Name Bian Que Pao Ding Tao Yuanming
Job
28.根据故事,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Tao Yuanming is a farmer and a poet. ( )
(2) Jack doesn’t like smelling meat. ( )
(3) There were no hospitals or doctors in the old time. ( )
同学们还为自己的家长所从事的职业制作了海报。读海报,完成任务。
29.根据海报内容,选择正确句子补全海报。
My father is a police officer. He keeps us safe. Look! My mother is a PE teacher. She is playing basketball with her students now. My uncles are factory workers. They are using a machine to make something.
A.She teaches students to play basketball.
B.They work in a big factory.
C. He is driving around our community.
30.根据海报内容,猜一猜画线单词含义。
(1) “safe” means ______. ( )
A.安全的 B.健康的 C. 开心的
(2) “machine” means ______. ( )
A.听诊器 B.机器 C. 锄头
31.任请用英文简单介绍一下你爸爸或妈妈的工作。(答案不唯一)
老师让同学们轮流上台介绍自己的家人及职业。阅读发言稿,完成任务。
Hello, my name is Jack. I’m nine years old. Let me introduce(介绍) my family.
I have a big family. My parents are friendly. They are doctors. They help many people, and they’re very busy(忙碌的). I have an uncle. He is a driver. He is tall and strong. He likes to wear a cap. My aunt is a nurse. She is quiet. They have a son. He is my cousin. He is a cook. He often cooks nice food for us. I love my family.
32.根据材料为典典的家人选择相应的职业选项。
A.B.C.
(1) Father’s job: (2) Uncle’s job: (3) Cousin’s job:
33.根据材料选择正确答案,写在横线上。
(1) Jack’s family has ______ people. ( )
A.six B.seven C. eight
(2) Jack’s ______ likes to wear a cap. ( )
A.mother B.uncle C. aunt
(3) The underlined word “son” means “______”. ( )
A.女儿 B.儿子 C. 孙子
阅读理解。(Reading Comprehension)
Our community has many helpful people. Mr. Wang is a firefighter. He works hard to keep us safe from fires. Mrs. Li is a cleaner. She wakes up early every morning to clean our streets. The police officers help children cross the road safely near our school. At the community center, volunteers teach children how to draw and sing. Some students help old people by telling stories and making their beds. We also have a delivery worker who brings packages to our homes. Everyone in our community helps each other.
34.阅读短文,判断正误(True or False)。
(1) Mr. Wang is a police officer. ( )
(2) Mrs. Li cleans the streets every morning. ( )
(3) Police officers help near the school. ( )
(4) Volunteers teach children at the community center. ( )
(5) Students don’t help old people. ( )
(6) The delivery worker brings food to restaurants. ( )
(7) Firefighters keep people safe from fires. ( )
(8) Everyone in the community helps each other. ( )
35.回答问题。(Answer the questions)
(1) What does Mr. Wang do
(2) When does Mrs. Li clean the streets
(3) How do police officers help near the school
(4) What do volunteers teach at the community center
(5) How do students help old people
36.写作练习。(Writing)
完成句子。(Complete the sentences)
In our community, the ______ helps ______. The ______ is ______ now. We can help by ______ and ______. My favorite community helper is ______ because ______. The ______ works at the ______. I want to be a ______ when I grow up to help ______. Volunteers are important because ______. Our community is special because ______.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A C B 2.T F
【导语】本文讲了看医生。
1.(1)句意:花花现在在哪?A在医院里。B在教室里。C在图书馆里。根据题干说看病可知在医院里,故选A。
(2)句意:史密斯先生的工作是什么?A他是一名清洁工。B他是一名老师。C他是一名医生。根据对话内容可知是医生,故选C。
(3)句意:______对我们的牙齿好。根据常识可知牙刷对我们的牙齿好,故选B。
2.(1)句意:花花的牙齿不好,她不应该吃太多甜食。根据“The tooth is really bad. I have to pull it out. Please don’t eat too much sweet food.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
(2)句意:史密斯先生不想拔掉花花的牙。根据“I have to pull it out.”,可知史密斯先生想拔掉花花的牙,故答案为F。
3.1. 2. 3. 4.C B C
【导语】本文主要介绍了社区里人们互相关爱、互相帮助的情节。
3.根据“Zhang Peng’s mother is a nurse.”可知职业是护士,nurse名词,护士,故答案为。
根据“Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer.”可知职业是警官,police officer名词词组,警官,故答案为。
根据“Mr Wang, a delivery worker, is helping her.”可知职业是送货员,delivery worker送货员,故答案为。
4.(1)句意:张鹏妈妈的工作是什么?A她是清洁工。B她的一名警官。C她是一名护士。根据“Zhang Peng’s mother is a nurse, and his father Mr Zhang is a police officer.”可知张鹏的妈妈是一名护士,故选C。
(2)句意:当他们晚上看望林女士的时候,张鹏正在做什么?A他正在做饭。B她正在讲故事。C她正在打扫房子。根据“Zhang Peng’s mother is cooking for Ms Lin and Zhang Peng is telling funny stories.”可知张鹏正在讲有趣的故事,故选B。
(3)句意:哪个是这篇文章最好的题目?A一个忙碌的社区,B在社区里的不同的工作,C在社区里的爱和帮助,通读全文可知文中主要围绕在社区里人们互相关爱、互相帮助的情节,最贴合的标题是“社区里的爱与帮助”。故选C。
5.B C A 6.B C
【导语】本文主要介绍了三个人的职业。
5.(1) 根据文中“When there is a fire, he goes to help people. He drives the fire truck(消防车). His job is so dangerous. He helps people out of the fire.”可知徐先生开着消防车去救火,帮助人们从火灾中逃离出来,他应该是一名消防员,图片B中是一名消防员,故选B。
(2) 根据文中“She sweeps the floor. When you’re sleeping, she is cleaning the community.”可知李女士在小区里扫地,她应该是一名清洁工,图片C中是一名清洁工,故选C。
(3) 根据文中“He delivers many boxes every day.”可知刘先生每天要投递很多的箱子,他应该是一名快递员,图片A中是一名快递员,故选A。
6.(1) 句意:画线单词“dangerous”的意思是______。根据文中“ His job is so dangerous. He helps people out of the fire.”可知徐先生是一名消防员,帮助人们从火灾中逃离出来,他的工作是危险的,故选B。
(2) 句意:刘先生使用______工作。A是消防车,B是笤帚和簸箕,C是快递车。根据文中“Mr Liu is very busy. He delivers many boxes every day.”可知刘先生是一名快递员,每天要开着快递车送快递箱,故选C。
7.F 8.C B C A
【导语】本文主要写了杰克给家人拍照的事情。
7.句意:杰克的爸爸正在洗他的车。根据文中句子“They’re cleaning Grandma’s car.”可知杰克的爸爸妈妈正在洗奶奶的车,故答案为F。
8.(1)句意:杰克拍了多少照片?A六张。B七张。C五张。根据文中内容可知杰克给“His cousins、Uncle Tom、Grandma、Aunt Alice、Jack’s mum and dad”一共拍了五张照片,故选C。
(2)句意:杰克的奶奶在哪里?A在厨房。B在卧室。C在汽车里。根据文中句子“Grandma is reading books at the table in the bedroom.”可知奶奶在卧室里,故选B。
(3)句意:汤姆叔叔是谁?根据文中句子“Uncle Tom is cooking fish in the kitchen.”可知汤姆叔叔正在厨房里做鱼,所以C选项符合,故选C。
(4)句意:杰克的家人怎么样?A他们是好的。B他们是伤心的。C他们是不和蔼的。根据文中内容可知,家人们都在做自己的事情,并且很配合Jack拍照,奶奶也很开心,所以他们都很好,故选A。
9.C D B A 10.B C
【导语】本文讲了家人和邻居的职业。
9.(1) 规则:不要玩火。建议:如果发生火灾,请拨打119。根据规则和建议可知该职业是消防队员firefighter,故选C。
(2) 规则:不要乱扔垃圾。建议:保持社区清洁。根据规则和建议可知该职业是清洁工cleaner,故选D。
(3) 规则:互相帮助。建议:不要和陌生人说话!根据规则和建议可知该职业是警察police officer,故选B。
(4) 规则:不要在红灯时过马路!建议:散步时要小心!根据规则和建议可知该职业是司机driver,故选A。
10.(1) 句意:假如发生火灾,我们可以打电话_______。根据“If there is a fire, we can call 119.”可知要拨打119,故选B。
(2) 句意:这篇短文是关于______。A社区志愿者,B社区场所,C社区工人,根据短文内容可知介绍的是职业,故选C。
11.B D A C 12.F T
【导语】本文主要描述了艾米一家在社区帮忙的场景。
11.(1) 根据文中“Her dad is a cook. He is cooking breakfast for the old people.”可知艾米的爸爸正在做早餐,cooking breakfast做早餐,符合题意,故选B。
(2) 根据文中“Her mum is a nurse. She is playing games with the children.”可知艾米的妈妈正在和小朋友们玩游戏,playing games玩游戏,符合题意,故选D。
(3) 根据文中“Her brother is telling funny stories to the old people.”可知艾米的哥哥(弟弟)正在给老人讲有趣的故事,telling funny stories讲有趣的故事,符合题意,故选A。
(4) 根据文中“She is cleaning the room in the old people’s home.”可知艾米的妹妹(姐姐)正在敬老院里打扫房间,cleaning the room打扫房间,符合题意,故选C。
12.(1) 句意:艾米的妈妈是一名护士。根据文中“Her mum is a nurse.”可知艾米的妈妈是一名护士,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:艾米在敬老院。根据文中“She is cleaning the room in the old people’s home.”可知艾米在敬老院里打扫房间,句子与原文相符,故答案为T。
13.bus driver 14.strong 15.helpful 16.playing basketball
【导语】本文介绍了邻居陈先生。
13.根据“This is my neighbour, Mr Chen. He is a bus driver.”,可知陈先生是校车司机,故答案为bus driver。
14.根据“He is tall and strong.”,可知陈先生又高又壮,故答案为strong。
15.根据“And he is very helpful.”,可知陈先生很有帮助,故答案为helpful。
16.根据“Mr Chen likes playing basketball.”,可知陈先生喜欢打篮球,故答案为playing basketball。
17.elephant; photo; phone 18.phone photo 19.phone photos elephant
【导语】本文主要介绍菲利普日记中的照片。
17.Philip画线部分发音为/f/,elephant,photo和phone中的ph发音均为/f/,故答案为elephant,photo,phone。
18.(1)Philip画线部分发音为/f/,phone中的ph发音为/f/,song发音为/s /,face发音为/fe s/,故答案为phone。
(2)Philip画线部分发音为/f/,photo中的ph发音为/f/,pencil发音为/pensl/,people发音为/ pi pl/故答案为photo。
19.(1)句意:有一个电话。根据图片及发音规则,可知该空为phone电话,ph发音为/f/,故答案为phone。
(2)句意:约翰会照很多美丽的照片。根据图片及发音规则,可知该空为photo照片,many后跟名词复数photos,ph发音为/f/,故答案为photos。
(3)句意:看那只大象。它有一条长鼻子。根据根据图片及发音规则,可知该空为elephant大象,ph发音为/f/,故答案为elephant。
20.F F T T 21.animal museum samples, photos and models There is a gift shop. We buy two small pandas in it.
【导语】本文主要介绍了杰克带约翰去动物园玩。
20.(1)句意:杰克和他的兄弟一起去动物园。根据“My cousin John lives in the neighbouring community. He likes pandas. But there is no zoo in his community. So today we go to the zoo in my community together. ”可知杰克和他的表弟一起去动物园,故答案为F。
(2)句意:杰克和约翰是邻居。根据“My cousin John lives in the neighbouring community.”可知约翰住在附近的社区,而不是邻居,故答案为F。
(3)句意:约翰的社区里没有动物园。根据“But there is no zoo in his community. ”可知约翰的社区里没有动物园,故答案为T。
(4)句意:他们去动物园的动物博物馆。根据“There is also a small animal museum in the zoo. There are many animal samples(标本), photos and models(模型). We learn a lot about animals.”可知他们去动物园的动物博物馆,故答案为T。
21.例句句意:有一个动物园。我们在里面看到了许多动物。
(1)句意:有一个_____。我们在里面看到_____。根据“There is also a small animal museum in the zoo. There are many animal samples(标本), photos and models(模型). ”可知有一个动物博物馆,我们在里面看到许多动物标本、照片和模型,故答案为animal museum;samples, photos and models。
(2)根据短文内容“There is a gift shop in the zoo. There are animal toys. We buy two small pandas.”和例子,可知可写:There is a gift shop. We buy two small pandas in it.故答案为There is a gift shop. We buy two small pandas in it.
22.E A B D C 23.B C A
【导语】本文是图书馆的海报。
22.句意:我经常在里面读书。根据“There is a library in my community.”可知经常在图书馆里读书,read books动词短语,读书,故选E。
句意:有中文和英文故事书。句子缺少形容词,Chinese形容词,中文的,Chinese and English storybooks中文和英文故事书,故选A。
句意:有一个电脑室。根据“You can find information(信息) about the books and use the Internet(互联网).”可知有一个电脑室,computer room电脑室,故选B。
句意:在图书馆里有两个卫生间:男卫生间和女卫生间。根据one for men and one for women.可知图书馆里有两个卫生间,toilets名词,卫生间,故选D。
句意:你可以在商店里买钢笔,尺子和橡皮。买钢笔,尺子和橡皮可以在商店买,shop名词,商店,故选C。
23.(1)句意:你可以在商店买什么?A食物。B钢笔。C饮品。根据“You can buy pens, rulers and erasers at the shop.”可知在商店买钢笔,故选B。
(2)句意:你可以在图书馆做什么?A和朋友大声说话。B看动物。C坐下读书。通读全文可知图书馆里可以读书,故选C。
(3)句意:点点最喜欢的书是什么?A故事书。B科学书。C动物书。根据“I like to read storybooks best.”可知点点最喜欢的书是故事书,故选A。
24.B D C A 25.91 yuan 26.I can sell paintings.
【导语】本文讲了为贫困山区的学生捐款,分组筹集资金。
24.句意:我们正在聚会上唱歌跳舞。singing唱歌,符合句意,故选B。
句意:我们正在卖蛋糕。cakes蛋糕,符合句意,故选D。
句意:很多人买它们。buy买,符合句意,故选C。
句意:我们正在为他人清理汽车。cleaning清理,符合句意,故选A。
25.根据全文可知:5×11+2×9+3×6=91,故答案为91 yuan.
26.句意:你如何筹集资金?答语可为:我可以卖画。I can sell paintings.故答案为I can sell paintings.
27.B A C 28.T F F
【导语】本文讲了名人。
27.根据“He is Bian Que, a great doctor.”,可知扁鹊是医生,故选B。
根据“Pao Ding. He is a good cook.”,可知庖丁是厨师,故选A。
根据“That farmer is planting vegetables. He looks friendly. Haha. He is a great poet(诗人) too. His name is Tao Yuanming.”,可知陶渊明是农民,故选C。
28.(1)句意:陶渊明是一名农民和一名诗人。根据“That farmer is planting vegetables. He looks friendly. Haha. He is a great poet(诗人) too. His name is Tao Yuanming.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:杰克不喜欢闻肉的味道。根据“Jack: It smells good. Who is cooking the meat ”,可知杰克喜欢闻肉的味道,故答案为F。
(3)句意:在过去,没有医院或医生。根据“He is Bian Que, a great doctor.”,可知过去有医生,故答案为F。
29.C A B 30.A B 31.My father is a doctor. He helps sick people.(答案不唯一)
【导语】本文是关于作者家长所从事的职业介绍。
29.上句说:我爸爸是一名警察。他确保我们安全。可知下句表示爸爸正在社区周围开车,选项C“他正在我们社区周围开车。”符合语境,故选C。
下句说:她现在正在和学生们打篮球。可知上句表示妈妈教学生打篮球,选项A“她教学生们打篮球。”符合语境,故选A。
上句说:我的叔叔(伯伯)们是工厂工人。可知下句表示他们在工厂上班,选项B“他们在一家大型工厂上班。”符合语境,故选B。
30.(1)“safe”意思是______。根据原文“My father is a police officer. He is driving around our community.”可知作者的爸爸是一名警察,他在社区周围开车,为了确保人们的安全,故选A。
(2)“machine”意思是______。根据原文“They work in a big factory. They are using a machine to make something.”可知作者的叔叔(伯伯)们在一家大型工厂上班,他们用机器制作东西,而不是听诊器或锄头,排除AC,故选B。
31.题干要求用英文简单介绍一下爸爸或妈妈的工作,答案不唯一,可以是:我爸爸是一名医生。他帮助病人。我爸爸My father,是is,一名a,医生doctor,他He,帮助help,He是第三人称单数,help用第三人称单数形式helps,病人sick people,故答案为My father is a doctor. He helps sick people.
32.A C B 33.A B B
【导语】本文介绍了家人和职业。
32.(1)根据“My parents are friendly. They are doctors.”,可知爸爸是医生,故选A。
(2)根据“I have an uncle. He is a driver.”,可知叔叔是司机,故选C。
(3)根据“He is my cousin. He is a cook.”,可知堂哥是一名厨师,故选B。
33.(1)句意:杰克家有_____口人。A六,B七,C八,根据全文可知有六口人,故选A。
(2)句意:杰克的______喜欢戴着一顶帽子。A妈妈,B叔叔,C婶婶,根据“I have an uncle. He is a driver. He is tall and strong. He likes to wear a cap.”,可知杰克的叔叔喜欢戴着一顶帽子,故选B。
(3)句意:画线单词“son”的意思是“______”。根据短文语境可知son的意思是儿子,故选B。
34.F T T T F F T T 35.Mr. Wang is a firefighter. Mrs. Li cleans the streets every morning. Police officers help children cross the road safely near the school. Volunteers teach children how to draw and sing at the community center. Students help old people by telling stories and making their beds. 36.范文:
In our community, the mailman helps bring letters. The cleaner is cleaning the street now. We can help by picking up trash and helping little kids. My favorite community helper is the nurse because she can take care of sick people. The policeman works at the police station. I want to be a firefighter when I grow up to help put out fires. Volunteers are important because they make our community beautiful. Our community is special because there are many flowers here.
【导语】本文主要介绍社区里众多乐于助人的人,包括消防员、清洁工、警察、志愿者、学生、快递员等,他们通过各自的工作或行动互相帮助。
34.(1) 句意:王先生是一名警察。根据句子“Mr. Wang is a firefighter.”,可知王先生是一名消防员,句子描述与原文不相符,故答案为F。
(2) 句意:李太太每天早上打扫街道。根据句子“Mrs. Li is a cleaner. She wakes up early every morning to clean our streets.”,可知李太太每天早上打扫街道,句子描述与原文相符,故答案为T。
(3) 句意:警察在学校附近帮忙。根据句子“The police officers help children cross the road safely near our school.”,可知警察在学校附近帮忙,句子描述与原文相符,故答案为T。
(4) 句意:志愿者在社区中心教孩子。根据句子“At the community center, volunteers teach children how to draw and sing.”,可知志愿者在社区中心教孩子,句子描述与原文相符,故答案为T。
(5) 句意:学生不帮助老人。根据句子“Some students help old people by telling stories and making their beds.”,可知一些学生通过讲故事和整理床铺来帮助老人,句子描述与原文不相符,故答案为F。
(6) 句意:快递员把食物送到餐馆。根据句子“We also have a delivery worker who brings packages to our homes.”,可知快递员把包裹送到我们家,句子描述与原文不相符,故答案为F。
(7) 句意:消防队员保护人们远离火灾。根据句子“Mr. Wang is a firefighter. He works hard to keep us safe from fires.”,可知消防队员保护人们远离火灾,句子描述与原文相符,故答案为T。
(8) 句意:社区里的每个人都互相帮助。根据句子“Everyone in our community helps each other.”,可知社区里的每个人都互相帮助,句子描述与原文相符,故答案为T。
35.(1) 句意:王先生是做什么的?根据句子“Mr. Wang is a firefighter.”,可知王先生是一名消防员。故答案为Mr. Wang is a firefighter.
(2) 句意:李太太什么时候打扫街道?根据句子“Mrs. Li is a cleaner. She wakes up early every morning to clean our streets.”,可知李太太每天早上打扫街道。故答案为Mrs. Li cleans the streets every morning.
(3) 句意:警察如何在学校附近提供帮助?根据句子“The police officers help children cross the road safely near our school.”,可知警察在学校附近帮助孩子们安全地过马路。故答案为Police officers help children cross the road safely near the school.
(4) 句意:志愿者在社区中心教什么?根据句子“At the community center, volunteers teach children how to draw and sing.”,可知志愿者在社区中心教如何画画和唱歌。故答案为Volunteers teach children how to draw and sing at the community center.
(5) 句意:学生如何帮助老人?根据句子“Some students help old people by telling stories and making their beds.”,可知一些学生通过讲故事和整理床铺来帮助老人。故答案为Students help old people by telling stories and making their beds.
36.题干解读:该题目主要是介绍社区里众多乐于助人的人。
参考词汇与句型:
参考词汇:cleaner清洁员,policeman警察,firefighter消防员,clean the street打扫街道,pick up trash捡起垃圾,take care of照顾,police station警局
参考句型:In our community, the ... help ...;We can ...;I want to be ...
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览