资源简介 广东省深圳市罗湖区2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷八年级 英语科目2025.11本试卷共 7 页, 46 小题,满分 75 分。考试用时 70 分钟。注意事项:1.答题前,考生请务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。将条形码横贴在卡“条形码粘贴处”。2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第一部分 选择题(50分)I.完形填空(10分)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)One evening on a city street, a boy named Roger ran up behind a large woman, Mrs.Jones, and tried to take her bag. The bag broke, and he fell. The woman turned quickly,caught him by his shirt, and 1 his collar (领子). She did not call the police.Instead, she asked,“Why did you want my bag ” Roger said that he wanted money for new shoes.“You could have asked,” she said. Then she took him to her small 2 .Inside, she told him to 3 his face in her bathroom and sit down. Roger looked at the open door. He could run away. But he saw the 4 look in Mrs. Jones' eyes and chose not to run. He waited 5 and he kept his eyes on the floor in silence. She prepared a simple 6 , and they ate together in the quiet room. When they ate, she told him that when she was young, she also had done something wrong. She 7 him that stealing was not the way.“I hope you will behave yourself from now on,” she said.After supper she opened her bag. Then she gave him 8 for the shoes and reminded,“Do not make the same mistake again.” Roger replied,“Thank you, ma’ am.” He wanted to say more but 9 . Mrs. Jones walked him to the door and said good night.He stepped into the quiet night, feeling 10 . Instead of being punished (惩罚), he was well treated. He held the money tightly (紧紧地) to remember that it came from trust,not force.1. A. let go of B. made fun of C. caught up with D. held on to2. A. shop B. room C. office D. company3. A. touch B. make C. wash D. cover4. A. kind B. angry C. distant D. happy5. A. quietly B. proudly C. smoothly D. sadly6. A. gift B. plan C. meal D. prize7. A. doubted B. answered C. promised D. warned8. A. silver B. money C. advice D. opinion9. A. cried B. pulled C. agreed D. stopped10. A. afraid B. unwell C. different D. excitedⅡ.阅 读理解(40分)第一节阅读下列短文,从下面每小题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共15 小题,每小题1.5分)AMooncakes are a traditional snack in Chinese culture. These cakes are an important part of the Mid-Autumn Festival, a time for families to get together and enjoy the full moon.The cultural meaning of mooncakes lies in their connection with the festival's topics of get-together and thanks. The shape of the traditional mooncakes looks just like the full moon. It means“ completeness” and“ being together.” Historically, mooncakes were used as a solution of communication during the Yuan Dynasty (1271-1368), with secret messages put inside. Today, giving mooncakes to family and friends is a way to show love and good wishes.Preferences for the inside of mooncakes are widely different, reflecting local places’tastes and modern creativity. In the south, mooncakes with lotus seed paste (莲蓉) and salted egg yolk fillings(咸蛋黄馅儿) remain to be loved. In the north, people often enjoy sweeter inside. Now, we also have new colors and tastes like chocolate, Wuren and even ice cream. These new styles are popular with young people.The outside of mooncakes can be different too. Some are thin, soft, but others have a thick one. There is also a new and special kind called“ snow skin” mooncake, which is soft,cool, and has many colors.All in all, mooncakes are more than just a tasty food. The changes in the styles of mooncakes reflect people's special love for them and tradition in it. When Chinese people eat it, it helps people feel closer to each other and to their home culture.11. What do people usually do on the Mid-Autumn Festival A. Travelling with friends. B.Sending secret messages.C. Enjoying the full moon. C.Talking with new friends.12. Who would prefer mooncakes with ice cream A. The poor. B. The young. C. The rich. D. The old.13. Which words best describes mooncakes A. Colorful and different. B. Secret and popular.C. Expensive and modern. D. Cheap and special.14. Why does the writer introduce“snow skin” mooncakes in paragraph 4 A To show the shape of mooncakes.B. To tell us the color of mooncakes.C. To explain the inside of mooncakes.D. To give an example of new mooncakes.15. Which of the following best shows the structure(结构) of the text (P= Paragraph)BThe World Health Organization (WHO)has warned about chikungunya fever (基孔肯雅热). It has been found in many countries. In China, up to now, Guangdong including Jiangmen, Guangzhou, Foshan and Shenzhen has reported about 5000 cases(病例), with over 200 in Shenzhen in September. Luckily, no deadly cases have been founded.The best way is to avoid mosquito bites(蚊子叮咬). If you are in places where the mosquitoes are commonly found, it is suggested that you should do as follows. First, people at home should remember to clear away water where mosquitoes grow. If you have vases around you, take time to clean them every week. What's more, if you live in areas where mosquitoes prefer, you can use screen doors and windows and sleep under a mosquito net.When going outside, you should wear long clothes to keep yourself from being bitten by mosquitoes.There is no special medicine for chikungunya. How should you treat yourself if you feel ill Look for medical attention right away if you have a fever. Think about your travel history and tell your doctor where you have been to recently. The basic care includes resting well and drinking enough water. You can take medicine to control fever or suffering,but do not use the medicine Aspirin. Most people get better with good care.If you plan to travel, learn about the number of local cases and protect yourself from mosquitoes. If possible, take some medicine with you.16. Why does the passage talk about Guangdong in paragraph 1 A. To tell us the area's cases number.B. To tell us not to worry about cases.C. To tell us the number of death cases.D. To tell us the number of mosquitoes.17. How can people avoid chikungunya fever A. By keeping your doors open.B. By throwing away your vases.C. By cleaning water around you.D. By wearing short clothes outside.18. What does the underlined"them" in paragraph 2 refer to A. Bites. B. Vases. C. Mosquitoes. D. Doors.19. What is the purpose of Paragraph 3 A. To warn us not to take medicine.B. To show us facts about the fever.C. To talk about advice for travelling.D. To give us ways to do with the fever.20. What's the best title for the passage A. How can we avoid chikungunya fever B. How will chikungunya fever influence us C. Why are we recently bitten by mosquitoes D. What are the causes for chikungunya fever CShenzhen is using new technology like AI to help its traditional industries change and become more modern.On September 29, the city released a plan with 12 new ways to support this smart transformation. Many traditional industries in Shenzhen, such as toys, jewelry(珠宝) and furniture, are already using digital and AI technology to create new products and services. The city plans to use its strong ability for new changes to help these industries grow even more. The plan is to make these traditional industries worth(价值) over 700 billion yuan in about 3 years from 2025.Detailed examples of these new changes are on a show at the Shenzhen Industrial Museum named"A Better Life, Created by Shenzhen". One popular product is a pair of AR glasses. They are among the world's smallest of their kind. When you wear them, you can see digital data and the real world at the same time. They can help with things like translation and answering questions.Another interesting product is an"AI cook", which also attracts great attention. It is a smart machine that can cook a dish without human's help. Before cooking, what people need to do is just to put the prepared vegetables and meat inside. Then, the"AI cook"cooks the food on its own.“The microwave (微波炉) in the‘AI cook’ is used to heat the food and by now it works well”, says the manager of the AI cook.These actions show that Shenzhen is successfully mixing its traditional industries with new ideas for a better future.21. What does the underlined word"transformation" in paragraph 2 probably mean A. Change. B. Plan. C. AI. D. Industry.22. In which year will traditional industries in Shenzhen worth over 700 billion yuan A. 2022. B.2025. C. 2028. D. 2037.23. How will the AR glasses help you if you wear it A. It takes you to go anywhere.B. It prints out the words inside.C. It reads aloud the digital data.D. It helps you answer questions.24. What can we know about an“AI cook” from paragraph 4 A. It uses the microwave in it to heat the food.B. It prepares the vegetable and meat by itself.C. It needs no vegetables or meat while cooking.D. It always needs a human's help while cooking.25. What kind of text is this A. A short story. B. A timetable.C. An AI poster. D. A news report.第二节 补全信息,请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)A. Together, these skills give you a feel for numbers. B. You can buy special tools and take interesting lessons. C. With small daily practice, your number sense will grow. D. It means understanding numbers, not just remembering rules. E. With number sense, we choose smart methods and check answers. F Try simple games at home like a number hunt and a guessing jar(罐).Number sense helps us use numbers in everyday life: comparing prices, planning time,and making choices. 26. It is more than speed; it means predicting (预测) size,order, and how numbers fit. When we build number sense, math becomes easier and less scary.Number sense includes several key skills, such as comparing amounts, putting numbers in order, and noticing simple patterns. 27. We also predict when numbers are close or very different.28. For example, 198+203 is close to 200+200, so the result should be near 400, but not 500. It helps you decide if an answer makes sense. This habit saves time and avoids small mistakes. It also helps in real life, like cooking or travel.How can we build it Start with daily life: read a timetable, split a bill (分摊账单),compare prices, plan a small budget. 29. These games make it easy to build your mathematical thinking and number sense.In short, it takes time to grow your number sense. You can set small goals and keep going.30.第三节 信息匹配下面的材料 A~F 介绍了六种新型百科全书。请根据 Tom, Sarah, David, Linda, Mike 五个人的情况和兴趣,为他们推荐最合适的一款。(共5 小题,每小题 1.5分)Pop-Culture Knowledge BaseThis encyclopedia connects learning with popular movies and games. You can learn about history with game characters.B. My AI Knowledge PartnerThis AI encyclopedia acts like a smart friend. It answers your questions and explains things based on your age and interests.C. Game Explorer WorldYou can play game challenges to get knowledge in this book. For example, you need to use physics to build a bridge and cross a river in the game.D. AR Live EncyclopediaUse your phone to scan this book, and you can see 3D dinosaurs walk in your room or watch plants grow. Learning becomes a fun visual(视觉的) journey.E. Multi-Sense Experience BookThis encyclopedia uses videos, sounds, and interactive(互动的) cards to wake up all your senses. You can listen to the sounds of the rainforest while learning about nature.F Social Learning PlanetThis is a social encyclopedia. You can team up with friends to solve puzzles, share your discoveries, and even help build parts of the encyclopedia in a friendly community.31. Sarah loves reading books that use game characters to explain difficult topics.32. Linda is a social learner. She learns things best when she can discuss with friends.33. David often has questions about the world. He wants the answers that fits his level.34.Tom loves playing video games. His best way to learn is taking challenges in a game.35. Mike is a visual learner who needs to“see” to understand idea and knowledge easily.第二部分 非选择题 (25分)Ⅲ. 语法填空(10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案写在答题卡相应位置。(共10小题,每小题1分)What an amazing horse! Even after a thousand years,we can still feel the power in the bright eyes and kicking feet. Night-Shining White ( 《照夜白图》 ) is one of 36. (famous) horse paintings in Chinese art in the world. Han Gan was a talented painter who could show not only the animal's body but also37. (it)energy and power.Han Gan was born into a poor family in Tang Dynasty. As a boy he worked in a wine shop to help his parents. His talent was found by chance. One day he went to the poet Wang Wei’ s home 38. (collect) money for wine. While waiting outside, he drew a picture in the dirt 39. a stick. Wang Wei saw 40. drawing and was amazed. He paid for Han Gan to study painting and sent him to a master. After years of hard work, Han Gan was chosen to work for Emperor Xuanzong in the palace.The Tang emperors loved horses, so 41. (artist) often painted them. Most painters learned by copying old works, 42. Han Gan used different techniques.He watched real horses. He often visited the emperor's stables(马厩), and even lived with the workers. He watched horses when they rested, walked, and ran. As time went by, he 43. (understand) them better.When the Emperor suggested a teacher for him, Han Gan said, “Your Majesty, the horses in your stables are my teachers.” People admired his art and said his horses looked 44. (exact) like real horses and“could run off the paper.” Even today, his work still 45. (influence) young artists around the world.Ⅳ. 书面表达 (15分)46.假定你是李华,你的学校近期引进了一款名为“StudyMate”的智能机器人,你的英国笔友 Ben对此很感兴趣。请根据以下提示,写一封邮件向他介绍这款机器人。要点:1.外观设计 (形状、大小、颜色);2.对你的帮助(至少2点);3.使用心得(至少1 点)。注意:1.词数为80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯;3.文中不能出现真实姓名及学校名称;4.邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Ben,How is everything going I am glad to share with youYours,Li Hua广东省深圳市罗湖区2025—2026学年八年级上学期期中质量检测英语试卷八年级 英语科目2025.11本试卷共 7 页, 46 小题,满分 75 分。考试用时 70 分钟。注意事项:1.答题前,考生请务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。将条形码横贴在卡“条形码粘贴处”。2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第一部分 选择题(50分)I.完形填空(10分)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共10小题,每小题1分)One evening on a city street, a boy named Roger ran up behind a large woman, Mrs.Jones, and tried to take her bag. The bag broke, and he fell. The woman turned quickly,caught him by his shirt, and 1 his collar (领子). She did not call the police.Instead, she asked,“Why did you want my bag ” Roger said that he wanted money for new shoes.“You could have asked,” she said. Then she took him to her small 2 .Inside, she told him to 3 his face in her bathroom and sit down. Roger looked at the open door. He could run away. But he saw the 4 look in Mrs. Jones' eyes and chose not to run. He waited 5 and he kept his eyes on the floor in silence. She prepared a simple 6 , and they ate together in the quiet room. When they ate, she told him that when she was young, she also had done something wrong. She 7 him that stealing was not the way.“I hope you will behave yourself from now on,” she said.After supper she opened her bag. Then she gave him 8 for the shoes and reminded,“Do not make the same mistake again.” Roger replied,“Thank you, ma’ am.” He wanted to say more but 9 . Mrs. Jones walked him to the door and said good night.He stepped into the quiet night, feeling 10 . Instead of being punished (惩罚), he was well treated. He held the money tightly (紧紧地) to remember that it came from trust,not force.1. A. let go of B. made fun of C. caught up with D. held on to2. A. shop B. room C. office D. company3. A. touch B. make C. wash D. cover4. A. kind B. angry C. distant D. happy5. A. quietly B. proudly C. smoothly D. sadly6. A. gift B. plan C. meal D. prize7. A. doubted B. answered C. promised D. warned8. A. silver B. money C. advice D. opinion9. A. cried B. pulled C. agreed D. stopped10. A. afraid B. unwell C. different D. excited答案:1. D;2. B;3. C;4. A;5. A;6. C;7. D;8. B;9. D;10. C。详细解析:1. D. held on to解析:根据上下文,Mrs. Jones 抓住男孩的衬衫后,应该是抓住他的领子,“held on to”意为“抓住,握紧”,符合语境。2. B. room解析:后文提到“inside her small...”以及“in her bathroom”,说明是带他回自己的房间,故选“room”。3. C. wash解析:在浴室里应该是让他洗脸,“wash his face”是固定搭配,故选“wash”。4. A. kind解析:男孩本可以逃跑,但看到 Mrs. Jones 友善的眼神,所以选择留下,“kind”意为“友善的”,符合语境。5. A. quietly解析:男孩沉默地看着地板,所以是安静地等待,“quietly”意为“安静地”,故选A。6. C. meal解析:后文提到“they ate together”,说明是准备了一顿简单的饭,“meal”意为“饭菜”,故选C。7. D. warned解析:Mrs. Jones 告诉男孩偷窃不是正确的方式,这是一种告诫,“warned”意为“警告,告诫”,符合语境。8. B. money解析:男孩想要钱买新鞋,所以 Mrs. Jones 给他钱,“money”意为“钱”,故选B。9. D. stopped解析:他想说更多但停住了,“stopped”意为“停止”,符合语境。10. C. different解析:他没有被惩罚,反而受到善待,所以感觉不一样了,“different”意为“不同的”,故选C。Ⅱ.阅 读理解(40分)第一节阅读下列短文,从下面每小题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共15 小题,每小题1.5分)AMooncakes are a traditional snack in Chinese culture. These cakes are an important part of the Mid-Autumn Festival, a time for families to get together and enjoy the full moon.The cultural meaning of mooncakes lies in their connection with the festival's topics of get-together and thanks. The shape of the traditional mooncakes looks just like the full moon. It means“ completeness” and“ being together.” Historically, mooncakes were used as a solution of communication during the Yuan Dynasty (1271-1368), with secret messages put inside. Today, giving mooncakes to family and friends is a way to show love and good wishes.Preferences for the inside of mooncakes are widely different, reflecting local places’tastes and modern creativity. In the south, mooncakes with lotus seed paste (莲蓉) and salted egg yolk fillings(咸蛋黄馅儿) remain to be loved. In the north, people often enjoy sweeter inside. Now, we also have new colors and tastes like chocolate, Wuren and even ice cream. These new styles are popular with young people.The outside of mooncakes can be different too. Some are thin, soft, but others have a thick one. There is also a new and special kind called“ snow skin” mooncake, which is soft,cool, and has many colors.All in all, mooncakes are more than just a tasty food. The changes in the styles of mooncakes reflect people's special love for them and tradition in it. When Chinese people eat it, it helps people feel closer to each other and to their home culture.11. What do people usually do on the Mid-Autumn Festival A. Travelling with friends. B.Sending secret messages.C. Enjoying the full moon. C.Talking with new friends.12. Who would prefer mooncakes with ice cream A. The poor. B. The young. C. The rich. D. The old.13. Which words best describes mooncakes A. Colorful and different. B. Secret and popular.C. Expensive and modern. D. Cheap and special.14. Why does the writer introduce“snow skin” mooncakes in paragraph 4 A To show the shape of mooncakes.B. To tell us the color of mooncakes.C. To explain the inside of mooncakes.D. To give an example of new mooncakes.15. Which of the following best shows the structure(结构) of the text (P= Paragraph)答案:11. C;12. B;13. A;14. D;15. A。详细解析:11. C. Enjoying the full moon.解析:根据“These cakes are an important part of the Mid-Autumn Festival, a time for families to get together and enjoy the full moon.”可知,中秋节人们通常赏月,故选C。12. B. The young.解析:根据“Now, we also have new colors and tastes like chocolate, Wuren and even ice cream. These new styles are popular with young people.”可知,年轻人喜欢冰淇淋馅的月饼,故选B。13. A. Colorful and different.解析:文中提到月饼的内馅、外皮风格多样,还有“snow skin”月饼等新样式,颜色丰富且各不相同,故选A。14. D. To give an example of new mooncakes.解析:第四段介绍“snow skin”月饼是为了举例说明新式月饼,故选D。15. A. P1为总起,P2、P3、P4、P5分别从文化意义、内馅、外皮、整体总结等方面展开解析:第一段总述月饼与中秋节的关系,第二段讲文化意义,第三段讲内馅,第四段讲外皮,第五段总结,结构为总分总(第一段总,中间分述,第五段总),对应选项A的结构。BThe World Health Organization (WHO)has warned about chikungunya fever (基孔肯雅热). It has been found in many countries. In China, up to now, Guangdong including Jiangmen, Guangzhou, Foshan and Shenzhen has reported about 5000 cases(病例), with over 200 in Shenzhen in September. Luckily, no deadly cases have been founded.The best way is to avoid mosquito bites(蚊子叮咬). If you are in places where the mosquitoes are commonly found, it is suggested that you should do as follows. First, people at home should remember to clear away water where mosquitoes grow. If you have vases around you, take time to clean them every week. What's more, if you live in areas where mosquitoes prefer, you can use screen doors and windows and sleep under a mosquito net.When going outside, you should wear long clothes to keep yourself from being bitten by mosquitoes.There is no special medicine for chikungunya. How should you treat yourself if you feel ill Look for medical attention right away if you have a fever. Think about your travel history and tell your doctor where you have been to recently. The basic care includes resting well and drinking enough water. You can take medicine to control fever or suffering,but do not use the medicine Aspirin. Most people get better with good care.If you plan to travel, learn about the number of local cases and protect yourself from mosquitoes. If possible, take some medicine with you.16. Why does the passage talk about Guangdong in paragraph 1 A. To tell us the area's cases number.B. To tell us not to worry about cases.C. To tell us the number of death cases.D. To tell us the number of mosquitoes.17. How can people avoid chikungunya fever A. By keeping your doors open.B. By throwing away your vases.C. By cleaning water around you.D. By wearing short clothes outside.18. What does the underlined"them" in paragraph 2 refer to A. Bites. B. Vases. C. Mosquitoes. D. Doors.19. What is the purpose of Paragraph 3 A. To warn us not to take medicine.B. To show us facts about the fever.C. To talk about advice for travelling.D. To give us ways to do with the fever.20. What's the best title for the passage A. How can we avoid chikungunya fever B. How will chikungunya fever influence us C. Why are we recently bitten by mosquitoes D. What are the causes for chikungunya fever 答案:16. A;17. C;18. B;19. D;20. A。详细解析:16. A. To tell us the area's cases number.解析:第一段提到广东(包括江门、广州、佛山、深圳)报告了约5000例病例,深圳9月超过200例,是为了说明该地区的病例数量,故选A。17. C. By cleaning water around you.解析:根据“First, people at home should remember to clear away water where mosquitoes grow.”可知,清理周边积水可避免蚊子滋生,从而预防基孔肯雅热,故选C。18. B. Vases.解析:前文提到“If you have vases around you, take time to clean them every week.”,“them”指代“vases”,故选B。19. D. To give us ways to do with the fever.解析:第三段讲述了感染基孔肯雅热后的处理方法,如就医、休息、喝水、用药等,是为了给出应对该疾病的方式,故选D。20. A. How can we avoid chikungunya fever 解析:文章主要介绍了基孔肯雅热的情况以及如何预防和应对,重点在预防措施,故选A。CShenzhen is using new technology like AI to help its traditional industries change and become more modern.On September 29, the city released a plan with 12 new ways to support this smart transformation. Many traditional industries in Shenzhen, such as toys, jewelry(珠宝) and furniture, are already using digital and AI technology to create new products and services. The city plans to use its strong ability for new changes to help these industries grow even more. The plan is to make these traditional industries worth(价值) over 700 billion yuan in about 3 years from 2025.Detailed examples of these new changes are on a show at the Shenzhen Industrial Museum named"A Better Life, Created by Shenzhen". One popular product is a pair of AR glasses. They are among the world's smallest of their kind. When you wear them, you can see digital data and the real world at the same time. They can help with things like translation and answering questions.Another interesting product is an"AI cook", which also attracts great attention. It is a smart machine that can cook a dish without human's help. Before cooking, what people need to do is just to put the prepared vegetables and meat inside. Then, the"AI cook"cooks the food on its own.“The microwave (微波炉) in the‘AI cook’ is used to heat the food and by now it works well”, says the manager of the AI cook.These actions show that Shenzhen is successfully mixing its traditional industries with new ideas for a better future.21. What does the underlined word"transformation" in paragraph 2 probably mean A. Change. B. Plan. C. AI. D. Industry.22. In which year will traditional industries in Shenzhen worth over 700 billion yuan A. 2022. B.2025. C. 2028. D. 2037.23. How will the AR glasses help you if you wear it A. It takes you to go anywhere.B. It prints out the words inside.C. It reads aloud the digital data.D. It helps you answer questions.24. What can we know about an“AI cook” from paragraph 4 A. It uses the microwave in it to heat the food.B. It prepares the vegetable and meat by itself.C. It needs no vegetables or meat while cooking.D. It always needs a human's help while cooking.25. What kind of text is this A. A short story. B. A timetable.C. An AI poster. D. A news report.答案:21. A;22. C;23. D;24. A;25. D。详细解析:21. A. Change.解析:根据“Shenzhen is using new technology like AI to help its traditional industries change and become more modern.”可知,“transformation”意为“变革,改变”,与“change”意思相近,故选A。22. C. 2028.解析:根据“The plan is to make these traditional industries worth over 700 billion yuan in about 3 years from 2025.”可知,2025年之后约3年是2028年,故选C。23. D. It helps you answer questions.解析:根据“When you wear them, you can see digital data and the real world at the same time. They can help with things like translation and answering questions.”可知,AR眼镜可以帮助回答问题,故选D。24. A. It uses the microwave in it to heat the food.解析:根据“The microwave (微波炉) in the‘AI cook’is used to heat the food and by now it works well”可知,AI厨师使用内置微波炉加热食物,故选A。25. D. A news report.解析:文章介绍了深圳利用新技术推动传统产业转型的计划和案例,属于新闻报道类文本,故选D。第二节 补全信息,请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。(共5 小题,每小题2分)A. Together, these skills give you a feel for numbers. B. You can buy special tools and take interesting lessons. C. With small daily practice, your number sense will grow. D. It means understanding numbers, not just remembering rules. E. With number sense, we choose smart methods and check answers. F Try simple games at home like a number hunt and a guessing jar(罐).Number sense helps us use numbers in everyday life: comparing prices, planning time,and making choices. 26. It is more than speed; it means predicting (预测) size,order, and how numbers fit. When we build number sense, math becomes easier and less scary.Number sense includes several key skills, such as comparing amounts, putting numbers in order, and noticing simple patterns. 27. We also predict when numbers are close or very different.28. For example, 198+203 is close to 200+200, so the result should be near 400, but not 500. It helps you decide if an answer makes sense. This habit saves time and avoids small mistakes. It also helps in real life, like cooking or travel.How can we build it Start with daily life: read a timetable, split a bill (分摊账单),compare prices, plan a small budget. 29. These games make it easy to build your mathematical thinking and number sense.In short, it takes time to grow your number sense. You can set small goals and keep going.30.答案:26. D;27. A;28. E;29. F;30. C。详细解析:26. D. It means understanding numbers, not just remembering rules.解析:前文介绍数感在日常生活中的作用,此处解释数感的含义,即理解数字而非仅仅记忆规则,与后文“more than speed; it means predicting size, order, and how numbers fit”衔接自然。27. A. Together, these skills give you a feel for numbers.解析:前文提到数感包含的关键技能,此处说明这些技能共同作用,让你对数有感觉,符合逻辑。28. E. With number sense, we choose smart methods and check answers.解析:后文举例说明如何通过数感判断答案是否合理,此处说明数感帮助我们选择聪明的方法并检查答案,引出例子。29. F. Try simple games at home like a number hunt and a guessing jar(罐).解析:后文提到“These games”,此处建议尝试家庭中的简单数字游戏,衔接紧密。30. C. With small daily practice, your number sense will grow.解析:前文提到建立数感需要时间,设置小目标并坚持,此处说明日常小练习会让数感提升,总结全文。第三节 信息匹配下面的材料 A~F 介绍了六种新型百科全书。请根据 Tom, Sarah, David, Linda, Mike 五个人的情况和兴趣,为他们推荐最合适的一款。(共5 小题,每小题 1.5分)Pop-Culture Knowledge BaseThis encyclopedia connects learning with popular movies and games. You can learn about history with game characters.B. My AI Knowledge PartnerThis AI encyclopedia acts like a smart friend. It answers your questions and explains things based on your age and interests.C. Game Explorer WorldYou can play game challenges to get knowledge in this book. For example, you need to use physics to build a bridge and cross a river in the game.D. AR Live EncyclopediaUse your phone to scan this book, and you can see 3D dinosaurs walk in your room or watch plants grow. Learning becomes a fun visual(视觉的) journey.E. Multi-Sense Experience BookThis encyclopedia uses videos, sounds, and interactive(互动的) cards to wake up all your senses. You can listen to the sounds of the rainforest while learning about nature.F Social Learning PlanetThis is a social encyclopedia. You can team up with friends to solve puzzles, share your discoveries, and even help build parts of the encyclopedia in a friendly community.31. Sarah loves reading books that use game characters to explain difficult topics.32. Linda is a social learner. She learns things best when she can discuss with friends.33. David often has questions about the world. He wants the answers that fits his level.34.Tom loves playing video games. His best way to learn is taking challenges in a game.35. Mike is a visual learner who needs to“see” to understand idea and knowledge easily.答案:31. A;32. F;33. B;34. C;35. D。详细解析:31. A. Pop-Culture Knowledge Base解析:Sarah喜欢用游戏角色解释难点的书籍,该百科全书将学习与流行电影、游戏结合,通过游戏角色学习历史,符合她的需求。32. F. Social Learning Planet解析:Linda是社交型学习者,喜欢和朋友讨论,该百科全书是社交型的,可与朋友组队解谜、分享发现,符合她的需求。33. B. My AI Knowledge Partner解析:David经常有关于世界的问题,希望答案符合他的水平,该AI百科全书能根据年龄和兴趣回答问题、解释事物,符合他的需求。34. C. Game Explorer World解析:Tom喜欢玩电子游戏,通过游戏挑战学习,该百科全书可通过游戏挑战获取知识,如用物理知识建桥过河,符合他的需求。35. D. AR Live Encyclopedia解析:Mike是视觉型学习者,需要“看”来理解知识,该百科全书通过手机扫描可看到3D恐龙、植物生长,学习成为有趣的视觉旅程,符合他的需求。第二部分 非选择题 (25分)Ⅲ. 语法填空(10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案写在答题卡相应位置。(共10小题,每小题1分)What an amazing horse! Even after a thousand years,we can still feel the power in the bright eyes and kicking feet. Night-Shining White ( 《照夜白图》 ) is one of 36. (famous) horse paintings in Chinese art in the world. Han Gan was a talented painter who could show not only the animal's body but also37. (it)energy and power.Han Gan was born into a poor family in Tang Dynasty. As a boy he worked in a wine shop to help his parents. His talent was found by chance. One day he went to the poet Wang Wei’ s home 38. (collect) money for wine. While waiting outside, he drew a picture in the dirt 39. a stick. Wang Wei saw 40. drawing and was amazed. He paid for Han Gan to study painting and sent him to a master. After years of hard work, Han Gan was chosen to work for Emperor Xuanzong in the palace.The Tang emperors loved horses, so 41. (artist) often painted them. Most painters learned by copying old works, 42. Han Gan used different techniques.He watched real horses. He often visited the emperor's stables(马厩), and even lived with the workers. He watched horses when they rested, walked, and ran. As time went by, he 43. (understand) them better.When the Emperor suggested a teacher for him, Han Gan said, “Your Majesty, the horses in your stables are my teachers.” People admired his art and said his horses looked 44. (exact) like real horses and“could run off the paper.” Even today, his work still 45. (influence) young artists around the world.答案详细解析:36. the most famous解析:“one of + the + 形容词最高级 + 可数名词复数”表示“最……之一”,故填“the most famous”。37. its解析:修饰名词“energy and power”,用形容词性物主代词,故填“its”。38. to collect解析:此处用动词不定式表目的,意为“去收钱”,故填“to collect”。39. with解析:“with a stick”表示“用一根棍子”,故填“with”。40. the解析:特指上文提到的“drawing”,用定冠词,故填“the”。41. artists解析:根据“often painted them”可知主语是复数,“artist”的复数是“artists”,故填“artists”。42. but解析:前后句是转折关系,故填“but”。43. understood解析:根据“As time went by”可知时态为一般过去时,故填“understood”。44. exactly解析:修饰动词“looked”,用副词,“exact”的副词形式是“exactly”,故填“exactly”。45. influences解析:主语“his work”是第三人称单数,时态为一般现在时,故填“influences”。Ⅳ. 书面表达 (15分)46.假定你是李华,你的学校近期引进了一款名为“StudyMate”的智能机器人,你的英国笔友 Ben对此很感兴趣。请根据以下提示,写一封邮件向他介绍这款机器人。要点:1.外观设计 (形状、大小、颜色);2.对你的帮助(至少2点);3.使用心得(至少1 点)。注意:1.词数为80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯;3.文中不能出现真实姓名及学校名称;4.邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Ben,How is everything going I am glad to share with youYours,Li Hua参考范文:Dear Ben,How is everything going I am glad to share with you something about our new smart robot "StudyMate".It has a cute, human-like shape, about 30 centimeters tall, and is mainly silver with a blue screen. It's quite compact and easy to place on a desk."StudyMate" has helped me a lot. First, it can explain difficult math problems in a simple way. Second, it offers personalized English reading materials based on my level.Using it, I've realized that learning can be fun and efficient. It feels like having a patient tutor anytime.Yours,Li Hua 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市罗湖区2025—2026学年八年级上学期期中联考英语试卷(原卷).docx 广东省深圳市罗湖区2025—2026学年八年级上学期期中联考英语试卷(解析卷).docx