资源简介 参考答案及解析一.1-5 BCBBA 6-10 BACAA 11-15 BCBCA16. volleyball 17. Saturday 18. rabbits 19. hurts 20. finish二.21. B 细节理解题。根据“Dear Rebecca, Thank you for inviting me to your 18th birthday party...I will go to China for a meeting on that day, so I send you this gift and will visit you when I’m back in New York.”可知,Ms. Miller因要去参加会议而不能参加生日派对。故选B。22. C 细节理解题。在Andrew写给Peter的信中提到“But I’ve already booked a ticket to fly to New York on June 7th to visit my sister Kate.”可知,Andrew会乘飞机去纽约。故选C。23. C 细节理解题。根据“Dear Mr. Williams, I am writing this letter to thank you for the invitation on June 30th, but I’m sorry I can’t go to your 25th wedding anniversary (周年).”可知,Mr. Williams已婚25年。故选C。24. B 细节理解题。根据“But I’ve already booked a ticket to fly to New York on June 7th to visit my sister Kate.”可知,Kate住在纽约;根据“so I send you this gift and will visit you when I’m back in New York.”可知,Rebecca和Ms. Miller住在纽约。故选B。25. A 推理判断题。根据“Dear Rebecca, Thank you for inviting me to your 18th birthday party…”可知,Rebecca现在17岁,即将满18岁。故选A。26.B 解析:细节题。从第二段 Peng was born in Shandong Province in 2004. Her hearing was damaged because she had a high fever at the age of 2. 可以知道,她出生的时候是2004年,在她两岁的时候,她听力被损失。所以她听力被损失的时候是2006年。故第一题选B27.D 解析:细节题。从第二段“Hoping to make her brave and confident, Peng's father took his daughter to the nearest swimming pool when she was six. ”这句话可以看出来,答案选D28.A 猜测词义题。从第四段可以看到她的父母和教练让她休息,休息之后她更投入在日常的练习中。所以根据上下文意思,第三题选A29.D 总结题,从第二段最后一句话可以看出,她的talented。从整篇文章可知道她的hard-working,所以本题选D30.C 本题用排除法。统览全文,整篇文章没有提到越年轻,有越好的未来,所以说排除A。也没有提到年龄不重要,所以说排除B。也没有提到健康是非常重要的,排除D。所以答案选C31. A 细节题 解析:结合第3段 Confucius identified(发现) three main truths about how to live a good life. 可知答案为A32.B 细节题 解析:第2段 he visited famous scholars and learned a lot. He developed his thoughts into a system of philosophy known as Confucianism,可知答案选B33. D 细节题 由第3段,First...Next...Finally...,可用排除法,选出答案为D34.D 细节题 这句话的意思是,知之为知之,不知为不知。所以它是关于诚实的。答案选D35.B 本题为主旨大意题,这篇文章主要讲的是孔夫子和他的观点,所以答案选B36.B 根据“High school may be challenging, but if you make the most of these three years, you can make great progress.”及下文中的几条建议可知此处要引出给出的建议,B项“这里有一些建议供你参考。”符合语境。故选B。37.E 根据“Then, you will need to be hard-working.”可知要想取得好成绩就得努力,E项“当然,你希望学期结束时取得好成绩。”符合语境。故选E。38.A 根据“If you want to do it well in class, the best attitude to take is to pay attention!”可知这一段主要讲注意听讲,A项“上课注意听讲。”符合语境。故选A。39.C 根据“This is bad, because when you put off what should be done now, the result will be bad.”可知此处讲到把事情拖延到最后才做,C项“这意味着他们直到最后一分钟才做事!”符合语境。故选C。40.D 根据“Explore yourself.”可知要自己去探索,D项“高中是探索你喜欢的事物的好时光。”符合语境。故选D。三.41.C 句意:有一天,他的小侄子基思来看他。move移动、搬;look看;visit看望;please请。根据空前的“came to”及语境,可此处指的是开看望作者,应用visit。故选C。42.B句意:在他们的谈话中,基思说他很担心自己在学习吉他方面的小进步。serious严肃的;worried担心的;surprised惊讶的;excited兴奋的。根据“However hard he tried, he just couldn’t improve much.”可知无论他多么努力,他都没能进步多少。所以他是担心的,故选B。43.A句意:基思向他的叔叔征求意见。uncle叔叔;aunt阿姨;parent父亲或母亲;teacher老师。根据 “In a small village, there was a wise old man named Ryan. One day his young nephew(侄子) Keith came to visit him.”可知瑞恩是基思的叔叔。故选A。44.A句意:“跟我来,”瑞恩说,然后他把基思带到村庄周围的高山上。led带路、指挥;forced强制;caught抓;chose选择。根据“‘Follow me,’ said Ryan”及“Keith kept following the old man.”可知,叔叔让基思跟着他,基思一直跟在老人后面,所以应是叔叔带路,故选A。45.B句意:这条路又长又难,但基思一直跟在老人后面。if如果;but但是;so所以;or或者。根据“This road was long and difficult,…Keith kept following the old man.”可知这条路又长又难,基思一直跟在老人后面,前后是转折关系,用but连接。故选B。46.B句意:随着他们越来越高,瑞恩说他想去基思从未去过的最高的山顶。ever曾经;never从不;once一旦;hardly几乎不。根据后文“At that time I was unable to get here.”可知基思从来未去过的最高的山顶。故选B。47.D句意:基思艰难地帮助他的叔叔爬上了山。instruction指令;satisfaction满意;happiness幸福;difficulty困难。根据“Sometimes he even…the old man on his back.”可知爬上山很艰难。故选D。48.A句意:有时他甚至把老人背在背上。carried携带、支撑;warned警告;expected期待;promised承诺。根据后半句“…the old man on his back.”可知此处填carried符合语境,意为把老人背在背上。故选A。49.C句意:在顶部,他汗流浃背,把叔叔放回地上,高兴地笑了起来。luck运气;explanation解释;joy高兴;kindness仁慈。根据“laughed”可知是高兴的,故选C。50.C句意:其他孩子嘲笑你。looked at看;shouted at对……喊叫;laughed at嘲笑;pointed at指向。根据“Sometimes you returned home with tears in your eyes”及At that time I was unable to get here.”可知是因为他没到过山顶,所以其他人嘲笑他。故选C。51.D句意:他们称这座山为“不可能之山”,因为小孩子爬不到山顶。Interesting有趣的;Important重要的;Believable可信的;Impossible不可能的。根据后文“Instead of climbing Mount Impossible every day…”可知这座山被称为“不可能山”。故选D。52.C句意:你不仅爬到了这里,还把我拖上来了。regretted后悔;agreed同意;climbed爬;ran跑。根据空后的 “here”可知指的是这座山,此处应是指爬山。故选C。53.B句意:我变得越来越大,越来越强壮。older较大的;stronger更强壮的;smarter较小的;faster更快的。根据前文“but also dragged me up”及空前的“I became bigger…”可知基思帮助叔叔爬上了山顶,应是变得更强壮。故选B。54.D句意:你不再每天攀登“不可能之山”,而是在较小的山丘上玩耍,变得更善于攀登。beaches海滩;rivers河流;parks公园;hills小山。根据前文“Instead of climbing Mount Impossible every day, you played on the smaller…”可知指的是小山,故选D。55.D句意:不可能之山变成了你可以攀登的地方而你根本没想过。careful仔细的;patient有耐心的;close紧密的;possible可能的。根据“while you weren’t even thinking about it”可知与之前对比,应指的是“成为可能”。故选D。四.56. oldest 固定搭配 "one of the + 形容词最高级 + 名词复数",表示“最……的之一”。57. history上下文提及“可追溯至汉代”,需填入与时间相关的名词,且与动词短语 "dates back to" 搭配。58. used 被动语态结构 "are used",表示“被用于装饰”。59. by by+人 由某人来做。60. artists many后用名词复数。61. traditional 后文对比“现代主题”,需形容词修饰 designs,体现“传统与现代结合”。62. created 过去分词作定语,修饰 artworks,表被动关系(“被创作出的作品”)。63. they 代词指代前文提到的“剪纸作品”,作主语。64. but 固定搭配 "not only...but also...",表递进关系。65. popular形容词作表语,与后文“被列为世界遗产”呼应,说明剪纸的流行。66. with 固定搭配 "with a history of..." 表示“具有...历史”。67. of 固定搭配“be made of...”表示“由...制成”68. but 连词表转折,对比过去和现状。69. its 代词指代前文“shadow puppetry”,需形容词性物主代词。70. be 被动语态结构 "can be passed down",情态动词后接动词原形。五.What were you doing 72. How long does the movie last 73. What is it about 74. Which character do you like the most 75. Because he is very brave and never gives up.六.范文示例:Everyone has his dream, so do I! My dream is to be a doctor.When I was in grade seven, I was sick and often went to see doctors. The doctors were very friendly to me and they often cheered me up. With their help, I was getting better. Now I am very healthy. Since then, I have decided to become a doctor. What's more, I'm patient and I enjoy looking after others..Which is certainly helpful for this job and I believe that I can do this job well.To achieve my dream. I will work hard to enter a good medical university to learn medical knowledge and master nursing skills. I believe I can become a good doctor through efforts.2026中考模拟卷一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。When did Alice go shopping A. Last Sunday. B.Last Saturday. C.Last Tuesday.2. Who was hit by a bike A.Mike. B.Martin. C.Linda.3. Where are the two speakers A.In the bedroom. B.In the living room. C.In the study.4. How much did the woman pay for the doll A.$90. B.$50. C.$40.5. How was the weather yesterday A.Rainy. B.Sunny. C.Windy.第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。6. What did the boy say about his English and math exams A.He might fail them.B.He did well in them.C.He thought them hard.7. Which exam was the easiest according to the girl A.Chinese. B.English. C.Math.听下面一段对话,回答第8至第9两个小题。8. How do they get to the subway station A.By taxi. B.On foot. C.By bike.9. How long do they have to wait for another subway A.For 5 minutes. B.For 10 minutes. C.For 15 minutes.听下面一段独白,回答第10至第12三个小题。10. Who did the speaker go to Walt Disney World Resort with A.His family. B.His friends. C.His classmates.11. What did they eat for dinner after they got to Walt Disney World Resort A.Beef, sandwiches and vegetables.B.Chicken, hot dogs and hamburgers.C.Chicken, hamburgers and vegetables.12. Where did they see the Tree of Life show A.At Magic Kingdom.B.At Disney’s Hollywood Studios.C.At Disney’s Animal Kingdom Theme Park.听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。13. When do the English courses start A.On August 3rd. B.On August 13th. C.On August 30th.14. What will be added to the courses next year A.Listening. B.Reading. C.Writing.15. How many days will the final exams last A.Four days. B.Three days. C.Two days.第三节听下面一篇短文,根据短文内容完成下列表格,每空一词。短文读两遍。My Likes and DislikesSports I can play 16. ________ quite well, but I can’t play tennis. The sport I can play best is basketball. .Activity Every 17.________ , I go out riding on my mountain bike. Ben, my dog, likes running after 18.________and birds, but he never 19.________ them.Homework I can’t watch TV until I 20.________ all my homework.二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。AIn our daily life, people like to invite friends to celebrate some special events together. But sometimes we’ve got some other plans already and have to refuse their invitations. So do you know how to express your refusal politely Here are some examples.Dear Rebecca, Thank you for inviting me to your 18th birthday party. Next Thursday I will sing one song for you with all my heart and soul: “Happy birthday!” Although I really want to be part of the event, please accept my apologies (道歉). I will go to China for a meeting on that day, so I send you this gift and will visit you when I’m back in New York. Happy 18th birthday! Yours, Ms. Miller Dear Mr. Williams, I am writing this letter to thank you for the invitation on June 30th, but I’m sorry I can’t go to your 25th wedding anniversary (周年). German exams have been changed to that day, so I have to spend the whole day on them. I’d like to express my best wishes to you and Mrs. Williams. Best wishes, JeffDear Peter, Thank you for the invitation to your daughter’s graduation (毕业) party. I know how proud you are. But I’ve already booked a ticket to fly to New York on June 7th to visit my sister Kate. She has been ill for days. Please congratulate (祝贺) Anna for me and let her know I’ll be there in spirit. Yours, Andrew Dear George, Congratulations on your new job! I wish I could go to the party and celebrate with you, but I must be out of town this weekend. Maybe we can get together next Monday, and you can tell me all about your new job. I wish you the best! Jenna根据材料内容选择最佳答案。What will Ms. Miller do next Thursday A.Take German exams. B.Attend a meeting.C.Visit Kate in New York. D.Go on vacation.22. How will Andrew go to New York A. B. C. D.23. How long has Mr. Williams been married A.For 20 years. B.For 30 years.C.For 25 years. D.For 35 years.24. Who might live in New York ①Kate ②Ms. Miller ③Peter ④RebeccaA.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④25. What can we learn from the passage A.Rebecca is 17 years old.B.George may meet Jenna this Sunday.C.Jeff sent an invitation to Mr. Williams.D.Jenna gets a new job.BPeng Huidi is a swimmer who is disabled in hearing. She took part in the Chengdu FISU World University Games in 2023. It has been a life-changing experience and a meaningful journey for the young student who has been going for her sporting dreams.Peng was born in Shandong Province in 2004. Her hearing was damaged because she had a high fever at the age of 2. It changed her life. Because of her disability, she was so shy that she was even afraid to speak to others. Hoping to make her brave and confident, Peng's father took his daughter to the nearest swimming pool when she was six. It was there that Peng found her love for swimming and her talent was dug out by a coach.Supported by her parents, Peng tried her best to take care of both swimming training and schoolwork, which was really a great challenge for her. She told a reporter that she once thought about stopping swimming.“ But I just told myself, my future will be totally different from what I have dreamed of if I give up," said Peng.When things got too much to bear, her coach and parents just told her to have a break, so she took a vacation to relax. After that, she was even more dedicated to daily practice.The Chengdu games have been a turning point for Peng. Apart from pushing her limits(极限)in competition, Peng also treated the Chengdu games as a chance to meet new friends. She has become much more outgoing and confident through swimming.根据材料内容选择最佳答案。When was Peng's hearing damaged A.In 2004. B.In 2006. C.At the age of 6. D.2 years ago.27.Why did Peng's father take her to learn swimming at first A.Because he found Peng's love for swimming.B.Because his home was near the swimming poolC.Because he wanted Peng to be a swimming star.D.Because he hoped to make Peng brave and confident.28. What does the underlined word“dedicated ” in Paragraph 4 probably mean A.Focused. B.Special. C.Pretty. D.Nervous.29. Which of the following words could best describe Peng A.Lovely and smart.B.Lonely and serious.C.Funny and outgoing.D.Talented and hard-working.30. What can we learn from Peng's story A.The younger, the better future.B.Age does not matter at all.C.Confidence comes from strength.D.Health is always important.CEvery culture produces men and women with sharp minds who spend their days thinking about the world and how to live a good and happy life. They are the philosophers.Born in 551BC,Confucius,Kong Zi, has made the greatest contribution to Chinese culture in history and his philosophical ideas are widely known. Although he was raised in a poor family, he visited famous scholars and learned a lot. He developed his thoughts into a system of philosophy known as Confucianism.Confucius identified(发现) three main truths about how to live a good life. First, he said we should respect the king. Next, we should do everything possible to respect each other. Finally, he believed that we can have a really good and happy life if we learn to live in harmony(和谐).This means that we should try to find a way to live peacefully both with each other and with the natural world.However, none of his wise sayings were written down while he was alive. His friends and followers collected them after his death. Slowly, people everywhere accepted his wisdom. Now his wise sayings have influenced many people in different countries. For example, one of his famous sayings:“What you know, you know; what you don't know, you don't know. 'Confucius was a great teacher as well and promoted(促进)education for ordinary(普通)people. He traveled around to promote his political thinking but failed. But he never gave up.He is a great Chinese spiritual leader. Over the last 2, 000 years, his philosophy has continued to influence China and the rest of the world. It is also regarded as the symbol of oriental (东方的)culture.根据材料内容选择最佳答案。Why are Confucius’ philosophical ideas widely known A.Because he had some deep views into life and how to live it well.B.Because he was a great Chinese philosopher.C.Because he taught a large number of students.D.Because his work is studied at major world universities.32. How did Confucius develop his philosophical ideas —— Confucianism A.He had a rich family and a lot of good teachers.B.He visited famous scholars and learned a lot.C.He was born a gifted philosopher.D.He always spent his days thinking about the world.33. Which of the following is NOT one of Confucius’ main truths about how to live a good life A.Respecting the king. B. Respecting each other.C. Living in harmony. D. Helping the poor.34. From the underlined sentence in Paragraph 4, we can know Confucius' philosophical ideas aboutA. good manners B. wisdom C. kindness D. honesty35. What does the text mainly talk about A. How to live a good and happy life.B. Confucius and his philosophical ideas.C. How did Confucius develop his Confucianism.D. Why philosophers think deeply about life.DHigh school is a big step in any kid’s life. High school may be challenging, but if you make the most of these three years, you can make great progress. 36Obey your school rules!If you don’t want to get in trouble in your first year, don’t break school rules. Make sure you learn your school’s dress rules as well as the other rules. Follow those rules.Study as much as you can.37 Then, you will need to be hard-working. Read all of the books you are assigned (被指派) and spend a lot of time on study. High school is an important time to develop good school habits, so getting used to studying now will really help you better.38If you want to do it well in class, the best attitude to take is to pay attention! Follow your teacher’s instructions. It’s amazing how much your grades will go up if you just pay attention and try to get as much information from the lesson as possible.Don’t procrastinate (拖延).Many students develop the very bad habit of procrastinating. 39 This is bad, because when you put off what should be done now, the result will be bad. It will make you really stressed.Explore yourself.40 You should take electives (选修科目) that you think you might like, learn to do things that you’ve always wanted to learn how to do, and read about things you’d like to do in the future.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.Pay attention in class.B.Here are some tips for you to follow.C.This means that they don’t do things until the last minute!D.High school is a great time to explore the things you enjoy.E.Of course, you hope for good results at the end of the term.三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)先通读短文,掌握其大意,然后从 A 、 B 、 C 、 D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。In a small village, there was a wise old man named Ryan. One day his young nephew(侄子) Keith came to 41 him. During their talk, Keith said he was 42 about his little progress in learning the guitar. However hard he tried, he just couldn’t improve much. Keith asked his 43 for advice.“Follow me,” said Ryan, and he 44 Keith up to the high hills around the village. This road was long and difficult, 45 Keith kept following the old man. As they got higher, Ryan said that he wanted to go to the top of the highest hill where Keith had 46 been to. Keith was surprised but decided to help his uncle. With great 47 , Keith helped his uncle climb the hill. Sometimes he even 48 the old man on his back. At the top, sweating (流汗), he put his uncle back on the ground and laughed with 49 .“Do you remember the times when you were a little boy Sometimes you returned home with tears in your eyes,” said Ryan. “The other children 50 you. Do you remember why ”Keith looked around and nodded. He remembered that as a child, he often played on the hills with other children. They called this hill Mount 51 because small children couldn’t reach its top. “At that time I was unable to get here,” said Keith. “The bigger kids had no problem.”“But today,” said Ryan, “you not only 52 here, but also dragged me up.”“I became bigger and 53 .”“Instead of climbing Mount Impossible every day, you played on the smaller 54 and became better at climbing. You became stronger,” said Ryan. “Mount Impossible became 55 for you to climb while you weren’t even thinking about it.”41.A.Move B.look C.visit D.please42.A.Serious B.worried C.surprised D.excited43.A.uncle B.aunt C.parent D.teacher44.A.led B.forced C.caught D.chose45.A.if B.but C.so D.or46.A.ever B.never C.once D.hardly47.A.Instruction B.Satisfaction C.Happiness D.difficulty48.A.carried B.warned C.expected D.promised49.A.luck B.explanation C.joy D.kindness50.A.looked at B.shouted at C.laughed at D.pointed at51.A.Interesting B.Important C.Believable D.Impossible52.A.regretted B.agreed C.climbed D.ran53.A.older B.stronger C.smarter D.faster54.A.beaches B.rivers C.parks D.hills55.A.careful B.patient C.close D.Possible四、语篇填空(15小题,每小题一分,共15分)第一节阅读短文,从方框中选择恰当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。Chinese paper-cutting that is known as "Jianzhi", is one of the 56 folk arts in China. Its 57 dates back to the Han Dynasty. People use scissors and red paper to make patterns like flowers, animals, or characters with symbolic meanings. These artworks are often 58 during festivals to bring good luck.In the past, paper-cutting was mainly done 59 women. However, today many young 60 also master this skill. They combine 61 designs with modern themes. For example, some 62 artworks show cartoon characters or city landmarks. Though the tools are simple, 63 require patience and creativity. The best works are not only beautiful 64 also carry deep cultural meanings.Nowadays, paper-cutting has become 65 around the world. It is even listed as a UNESCO Intangible Cultural Heritage.阅读短文,根据语篇需要填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。The Story of Chinese Shadow PuppetryShadow puppetry (皮影戏) is a kind of ancient Chinese folk art 66 a history of over 2,000 years. Artists control colorful puppets behind a screen to tell stories with music and singing. The puppets are usually made 67 leather and carved with great care.In the past, this art was popular in villages, 68 now it faces challenges. To protect it, some museums hold exhibitions to show 69 beauty. Young people are also encouraged to learn puppetry skills in order that the tradition can 70 passed down.五、补全对话(5小题,每小题两分,共10分)根据下面的对话情境,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello, Li Ming, I called you up yesterday but no one answered. B: I went to see “Ne Zha: Birth of the Demon Child" yesterday. you can’t miss it.A: 72 B: It lasts about two hours.A: 73 B: It's about the protagonist fighting against his fate.A: 74 B: I like Ne Zha best.A: Why B: 75 .A:That's great, I'll go to see it when I free.六、书面表达(20分)在这个充满挑战和机遇的时代,我们每个人都怀揣着不同的梦想和希望。梦想,就像远方的灯塔,指引着我们在人生的海洋中航行,即使遭遇风浪,也从不迷失方向。坚持梦想是成功的关键。每个人都有自己的梦。很多人为了实现梦想一直在努力。请根据提示,以“My dream”为题写一篇短文。要点:(1)What's your dream (2)Why is it your dream (3) How are you going to make it come true 注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.文中不允许出现自己的真实姓名和学校。My dream__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2026届河南省洛阳市中考一模学科自编模拟卷.docx 参考答案及解析.docx 听力材料.mp3