资源简介 新惠第六中学2025一2026学年度高二上学期期中考试9.What does the man suggest doing this afternoon A.Visiting a CD store.B.Watching a concert.C.Going to a music-themed cafe.英语试卷听第8段材料回答第10-12题第一部分听力(共两节,满分30分)10.Why did the woman fail to sleep well last night 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)A.She stayed up late working听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出B.She was stressed out.最佳选项。听完每段对话后,你都有0秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。C.She drank strong tea before bedtime.11.What does the man advise the woman to do 每段对话仅读一遍。A.Do some exercise.B.Take sleeping pills.C.Have au early supper.1.What can we infer from the man's words 12.What is the probable relationship between the speakers A.He can't lend the woman his car.A.Doctor and patient.B.Husband and wife.C.Fellow workers.B.He will have his cat repaired.听第9段材料,回答第13-16题C.He will buy the woman's car.13.Why do some people feel lonely when they're surrounded by people 2.Why does the woman want to be a chess player A.They separate themselves.A.She obeys her father's plan.B.They have social awkwardness.B.She follows the friend's adviceC.They lack meaningful connectionsC.Her coach thinks she might be a champion.14.What does the woman think is the first step to deal with loneliness 3.Where might the speakers be A.Meeting new people.B.Enjoying being alone.C.Identifying the reasons.A.In a restaurant.B.At a gym.C.At home.15.How long does it take the man to write his journal now 4.What does the man think of the newspaper A.20 minutes.B.30 minutes.C.60 minutes.A.Boring.B.AttractiveC.Meaningful.16.What is the woman's fayourite thing to do for dealing with loneliness 5.What will the man do today A.Read favorite novels.B.Think deeply and quietly.C.Get together with herA.Meet his friends.B.Clean his room.C.Go boating.family.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听第10段材料,回答第17-20题听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三17.Who is the Mini Camp's goai 个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5A.Four-year-old.B.Seven-year-old.C.Ten-year-old.秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。18.Which activity does the Older Summer Camp.have 听第6段材料,回答第6、7题A.Museum visits.B.Outdoor games.C.Family gatherings.6.What are the speakers mainly talking about 19.What is asked for joining the field trips A.The woman's gap year.B.Chinese culture.C.Their school project.A.Camping experience.B.Permission of parents.C.Swimming skills.7.What is the woman most interested in about China 20.What will the speaker do'next A.Its history.B.Its food.C.Its buildings.A.Collect fees.B.Answer questionsC.Show a short video听第7段材料,回答第8、9题第二部分阅读(共两节,满分50分)8.Who was the woman's favorite singer before Bruno Mars 第-节阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)A.Michael Jackson.B.Whitney Houston.C.Bob Dylan.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。高二期中英语第1页(共12页)》高二期中英语第1页(共12页)Q夸克扫描王极速扫描,就是高效可胡新惠第六中学2025—2026学年度高二年级上学期期中考试答案英语试卷听力答案:1-5 ACBAB 6-10 ACBAB 11-15 ACCCA 16-20 BABBC阅读理解A篇答案: D C B阅读理解B篇答案: C D A C阅读理解C篇答案: B A D D阅读理解D篇答案:B D B A七选五答案:E D G B F完形填空答案:21. A 22. D 23. D 24. B 25. A 26. C 27. B 28. A 29. C 30. D 31. B 32. A 33. D 34. C 35. D语法填空答案:inthat whichhave been gatheredto showdevelopmentsignificantoriginsare becomingtakingan应用文写作:46.Dear Chris,I’m thrilled to hear about your keen interest in Xi’an, a city steeped in Chinese history and culture.Located in the central-northwest region of China, Xi’an serves as the gateway to the Silk Road, connecting East and West for centuries. The city boasts numerous historic sites, with the Terracotta Army being the most renowned. Additionally, the ancient City Wall, still intact, allows you to stroll along and imagine the bustling life of ancient times. The Bell Tower and Drum Tower stand as symbols of Xi’an’s rich past.I sincerely invite you to visit Xi’an, where every corner whispers stories of a bygone era. Looking forward to seeing you here!Yours,Li Hua读后续写:【答案】“Sure! Want to meet here after school ” May asked. Olivia’s face lit up with excitement. “That would be awesome!” she replied. The two girls started chatting animatedly about all the craft ideas they had, like making friendship bracelets and paper lanterns. As they talked, May felt a sense of ease she hadn't felt all day. When the line started moving into the lunchroom, they sat together, still engrossed in their conversation about crafts.May got a new idea and she decided to have a talk with Mrs. Miller. After lunch, she made her way to Room 301 in Teaching Building B. She walked in nervously but when she saw Mrs. Miller’s warm smile, her courage grew. May explained her love for crafts and how she hoped to start a craft club. Mrs. Miller was delighted and said it was a wonderful idea. With Mrs. Miller’s support, May couldn't wait to tell Olivia and start their very own craft club, looking forward to making more friends who shared their passion.部分答案详细解析【B篇解析】【导语】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了一个大学生下课后发现自己的车消失不见了。后来发现是一位女士误把他的车当成了自己女儿的车开走了。这听起来有点不可思议,凯美瑞的车主认为汽车公司应该对这件事负责。4题详解】细节理解题。根据文章第三段“When Charlie Vansant left class a short time later, he found only an empty parking spot. He first assumed the car had been towed, but when the police couldn’t find a record of it, they took a theft report.(不久之后,Charlie Vansant下课后走出教室,却发现那里只有一个空的停车位。他起初以为车子被拖走了,但当警方查不到相关记录时,他们就受理了一份盗窃报案。)”可知,当Charlie Vansant发现他的车不见了时,他首先想到的是车可能被被拖走。故选C。【5题详解】推理判断题。根据文章第四段“Anderson said she was able to find Vansant’s name on paperwork in the glove compartment and look up his phone number on the website for the university.(Anderson说,她能在汽车杂物箱里的文件中找到Vansant的名字,并在该大学的网站上查到他的电话号码。)”可知,Anderson在车的杂物箱里的文件上找到了Vansant的名字,并在大学网站上查到了他的电话号码,这说明她在车里发现了车主的信息。故选D。【6题详解】词句猜测题。根据文章最后一段Vansant的话“Her key fit not only my lock, but my ignition (点火装置) as well — so high-five for Toyota. I guess.(“她的钥匙不仅能打开我的车门锁,还能启动我的汽车引擎——所以high-five for Toyota。我想只能这样了。”他说道。)”可知,Vansant应该责备汽车公司而不是 “偷车贼”,因为她的车钥匙不仅可以打开别人的车锁,还可以打开自己的车,由此推断此处“high-five for Toyota”(本意是“击掌庆祝”)为反语,实际上是在责怪丰田公司的车钥匙存在质量问题,导致他的车被误开。故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段Vansant的话“Her key fit not only my lock, but my ignition (点火装置) as well — so high-five for Toyota. I guess.(“她的钥匙不仅能打开我的车门锁,还能启动我的汽车引擎——所以要给丰田点个大大的赞。我想只能这样了。”他说道。)”以及整篇文章的描述,Vansant的车被误开是因为丰田公司的车钥匙存在问题,所以Vansant很可能会要求丰田公司给他一个解释。故选C。阅读理解C篇答案: B A D D【C篇解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了气温上升导致城市老鼠数量增加及其影响。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“They found that among factors including levels of urbanization (城市化), economic development, population growth and average temperatures, the strongest one associated with a faster rat race was the amount a city’s temperature had increased.(他们发现,在包括城市化水平、经济发展、人口增长和平均气温等因素中,与老鼠数量快速增长关联最强的因素是城市气温的上升幅度。)”可知,城市气温的上升是导致城市老鼠数量增加的主要原因。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据第三段中““The unseasonably warm winters of climate change,” Richardson says, “probably buy rats extra time outdoors. An extra week or two foraging (觅食) outdoors… that’s, in some cases, adequate for a rat to reproduce one more time.”(理查德森表示:“气候变化带来的异常温暖的冬天,可能会给老鼠争取到更多待在户外的时间。额外一两周的户外觅食时间……在某些情况下,adequate让一只老鼠多繁殖一次。”)”可知,在某些情况下,老鼠在户外多觅食一两周就足以让它们再繁殖一次。由此可知,adequate在此处意为“足够的”,与Sufficient含义相近。故选A。【10题详解】主旨大意题。根据第四段中“Rats not only make people jump and scream, but also chew up car wiring and eat crops and gardens. Their wastes pollute food that they get into, and they can spread diseases. They cause around 27 billion dollars in damage each year in the United States, and the world spends 500 million dollars per year fighting a losing battle against the creature. Higher temperatures may make matters worse.(老鼠不仅会让人跳起来尖叫,还会咬坏汽车电线,吃掉庄稼和花园。它们的排泄物会污染它们接触到的食物,还会传播疾病。它们每年在美国造成约270亿美元的损失,而全世界每年花费5亿美元来对抗这种生物,但却是一场注定失败的战斗。而气温升高可能会让情况雪上加霜。)”可知,该段提及老鼠会让人受到惊吓、啃咬汽车线路、破坏农作物、污染食物、传播疾病,还会造成巨大经济损失,且气温升高可能让情况更糟。这些内容均在说明老鼠数量增加带来的严重后果,即老鼠数量增多的严重性。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“In an analysis of 16 cities around the world, those that saw the biggest temperature rises over the years also had more rat complaints over time, researchers reported in Science Advances.(研究人员在《科学进展》杂志上报告称,在对全球16个城市的分析中,那些多年来气温上升幅度最大的城市,随着时间的推移,老鼠投诉也更多。)”以及下文对老鼠数量增加原因和影响的阐述可知,本文主要讨论的是气温上升导致老鼠数量增加的问题。因此,D选项“Rising Rat Populations Result From Rising Heat(老鼠数量增加源于气温上升)”能准确概括文章主旨,是最佳标题。故选D。阅读理解D篇答案:B D B A【D篇解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍新加坡团队研发的从雨滴中获取电能的新方法,包括其工作原理、测试成果、专家评价及应用前景。【12题详解】主旨大意题。根据第二段中的“The key lies in a simple design: narrow tubes and mixing air with water drops. As raindrops slide down these tubes, tiny air bubbles form between them, causing a big separation of electric charges. Negatively charged hydroxide ions (OH-) stick to the tube walls, leaving extra positive hydrogen ions (H+) in the water. This charge separation creates electric pressure, similar to the static electricity (静电) from dragging socks on a carpet. When drops fall into a stainless-steel cup, wires carry the built-up charge into a current.(关键在于一个简单的设计:狭窄的管道以及将空气与水滴混合。当雨滴沿着这些管道滑落时,它们之间会形成微小的气泡,导致电荷大量分离。带负电的氢氧根离子(OH-)会附着在管壁上,在水中留下多余的带正电的氢离子(H+)。这种电荷分离会产生电压力,类似于在地毯上蹭袜子产生的静电。当雨滴落入不锈钢杯中时,导线会将积累的电荷转化为电流)”可知,该段详细阐述了这种新型雨滴发电系统的工作原理。故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中的“Soh notes this could be made larger, such as putting rain-catching tubes on roofs in rainy areas like Singapore, or near waterfalls.(Soh指出,这种装置的规模可以扩大,例如在新加坡这样多雨地区的屋顶上,或者在瀑布附近安装集雨管道)”可知,作者提及“新加坡”和“瀑布附近”是为了举例说明这种雨滴发电技术可能的应用场景,即展示其潜在应用。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据第四段中的“David Ma, an engineer at Texas A&M University, calls the air-mixing design “clever” for improving efficiency, yet warns it only works with high-resistance devices (like small LEDs) because of low current.(德克萨斯A&M大学的工程师大卫·马称这种空气混合设计在提高效率方面“很巧妙”,但他也警告说,由于电流较低,该设计只适用于高电阻设备(如小型LED灯))”可知,大卫·马既肯定了该设计的优点,也指出了其局限性,态度客观。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中的“Unlike traditional water power, which relies on strong water flows, a team led by engineer Siowling Soh from the National University of Singapore has developed a way to get electricity from tiny raindrops. (传统水力发电依赖强劲的水流,与之不同的是,由新加坡国立大学工程师萧玲·苏(Siowling Soh)带领的团队,研发出了一种利用微小雨滴发电的方法)”及下文对该方法的原理、测试、评价和前景的介绍可知,文章核心是围绕这种创新的雨滴发电方法展开,主要介绍了这一新型发电方式。故选A项。七选五答案:E D G B F完形填空答案:21. A 22. D 23. D 24. B 25. A 26. C 27. B 28. A 29. C 30. D 31. B 32. A 33. D 34. C 35. D【完形填空解析】【导语】这是一篇记叙文。作者的父亲在退休后重拾种菜的兴趣爱好,还参加了展览,最终成功获奖。后来作者的父亲认为自己应该给其他人获胜的机会,于是放弃参加展览,开始悠闲种菜,享受生活。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:每样东西种植的日期都被仔细地记录了下来。A. recorded记录;B. arranged安排;C. fixed修理;D. changed改变。根据下文“The type of seed used, the fertiliser and the weather were all documented.”可知,父亲将使用的种子的种类、肥料和天气状况都记录在册。由此可知,此处表示所有蔬菜的种植日期都被仔细地记录下来。故选A项。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:妈妈渴望出去度假,但那是过去的事了。A. complained about抱怨;B. set aside把……放置一旁;C. brought out使显出;D. longed for渴望。根据下文中的“but it was a thing of the past. “It’s too warm today,” Dad would say. “My vegetables will need a 3 every three hours””可知,父亲现在需要照顾他的菜地,没有时间陪母亲一起出去度假,所以此处表达母亲是渴望出去度假的,但那已经成为过去了。D项意为“渴望”,符合语境。故选D项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:“今天太热了,”爸爸会说。“我的蔬菜需要每三个小时浇一次水。”A. shade阴影;B. rest休息;C. meal一餐;D. drink饮料。根据上文中的“It’s too warm today”可推知,天太热了,蔬菜需要浇水。D项意为“饮料”,在此处引申为给蔬菜浇的水,符合语境。故选D项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:一种作物收获了,另一种作物已经种下了,所以照料蔬菜是一项不间断的工作。A. sheltered提供庇护;B. harvested收获;C. cooked烹饪;D. attached附加。根据下文中的“another was already planted, so caring for vegetables was a non-stop job”可知,照顾蔬菜是一份不间断的工作,说明是作物的收割和种植在循环往复,所以设空处表示“收割(庄稼)”。故选B项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:出乎我们的意料,爸爸发现了当地的Loxton展览会。A. discovered发现;B. updated更新;C.designed设计;D. celebrated庆祝。根据下文中的“went into the show with first prizes coming home”可知,父亲参加展览会并获奖了,所以此处指父亲发现了当地的Loxton展览会。故选A项。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:在展会上他可以炫耀他的园艺技术。A. take up开始从事;B. comment on评论;C. show off展示;D. pick up学会。根据上文中的“the local Loxton show”及语境可知,在展览会上,父亲可以展示他的园艺技术。故选C项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:我们都觉得这很棒,吃免费的获奖蔬菜的感觉更棒。A. delight高兴;B. feeling感受;C. trick诡计;D. reward回报。根据下文中的“eating free prize-winning vegetables was even better”及语境可知,作者一家都觉得这是一件不错的事,句中better说明的是“吃到免费的获奖蔬菜”的感受。故选B项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:他忙着把蔬菜准备好。A. occupied忙于……的;B. involved卷入的;C. interested感兴趣的;D. stuck卡住的。根据语境可知,父亲准备参加展览会,蔬菜需要提前准备好,所以此处指母亲抱怨父亲总是忙着准备蔬菜。故选A项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,很快她就喜欢上了别人说她能拥有所有的农产品是多么幸运。A. different不同的;B. enthusiastic热情的;C. lucky幸运的;D. outstanding杰出的,突出的。根据下文中的“to have all the produce”及语境可知,母亲拥有所有展会上的农产品,在别人看来母亲是幸运的。故选C项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我爸爸的19个作品参加了展览,并获得了一等奖。A. performances演出;B. prizes奖品;C. ideas想法;D. entries参赛作品。根据下文中的“went into the show”及语境可知,此处参加展览且获奖的是父亲的19个参赛作品,即他种植的19种蔬菜。故选D项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:然后,他熬夜守护着获奖的蔬菜,兴致勃勃地种菜。A. pick采摘;B. guard看守;C. plant种植;D. choose选择。根据下文“Rather than using any chemicals, Dad wandered, with insects caught, in case of a small hole on the vegetables.”及语境可知,父亲不使用任何化学药品,而是亲自捉蔬菜上的虫子,说明父亲对蔬菜精心看守与照料。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他最后宣布:“今年我不参加这个节目了。给别人一个获胜的机会是公平的。”A. announced宣布;B. whispered低语;C. cheered欢呼;D. requested要求。根据下文中的“This year I won’t enter the show. It’s fair to give others a(n) 13 to win”及语境可知,父亲想让其他人也能获奖,所以决定今年不参加展览会,并将这个事情告诉大家,所以设空处表示“宣布”。故选A项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:他最后宣布:“今年我不参加这个节目了。给别人一个获胜的机会是公平的。”A. voice声音;B. idea想法;C. right权利;D. chance机会。根据上文“This year I won’t enter the show.”可知,父亲今年不会参加展览会了,说明他想要给其他人获奖的机会。故选D项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:当然,爸爸继续园艺,只是以一种更放松的方式,我的父母可以睡一整夜,偶尔去旅行。A. careful小心的;B. skillful熟练的;C. relaxing令人放松的;D. casual随意的。根据下文中的“and both of my parents got to sleep all night”可知,作者的父母不必再熬夜了,说明父亲现在种菜相对于以前是更轻松了。C项意为“令人放松的”,符合语境。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:当然,爸爸继续园艺,只是以一种更放松的方式,我的父母可以睡一整夜,偶尔去旅行。A. parties聚会;B. conversations对话;C. jobs职业;D. trips旅行。根据语境可知,在父亲以一种更放松的方式去种菜后,作者的父母不必再熬夜,闲暇时间也变多了些,所以偶尔还可以出去旅行,和上文“Mum 2 a trip out for a holiday”一致。故选D项。读后续写(25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。May had just finished gluing two eyes onto her new craft (手工艺品) when Mom walked into her room. “Wow, an impressive Chinese dragon! Will that be keeping you company tomorrow ” Mom asked with a smile. May’s stomach tightened. Tomorrow was her first day at a new school. Her family had just moved from China to this new country over the summer.Seeing the worry on May’s face, Mom added, “New-school nerves, right I bet you’ll make all kinds of friends just by being you.” She kissed the top of May’s head before leaving the room. As May packed her backpack, she thought about Mom’s words. She hoped Mom was right.The next morning, she decided to bring Longlong, her handmade Chinese dragon, to school. Throughout the morning, it helped to know Longlong was nearby. May found the courage to get through hellos and small talks without turning bright red.Everything was going fine—until she checked her bag after the break. Longlong was missing! Her confidence disappeared. And now it was lunchtime. How could she face a room full of kids she didn’t know As her class lined up outside the lunchroom, May busied herself by reading the posters on the wall. One caught her eye:Want to Join an After School Club Sign up by Friday!Chess, Math, Cooking, Drama, Kickball…ORSee Mrs. Miller in Room 301, Teaching Building B with New Ideas!Mom had told May clubs could be a way to make friends with kids who shared her interests. But none of these clubs seemed quite right.Just then, a voice called, “Hey, you! In the red shirt!” May turned. A girl walked up and handed her Longlong, saying it had fallen from her backpack. She introduced herself as Olivia, a student from Mrs. Miller’s class. May thanked her and felt braver as she held Longlong again. When Olivia learned that May had made it herself, she said she also liked crafts and asked if May could teach her.注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题纸的相应位置作答。“Sure! Want to meet here after school ” May asked.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________May got a new idea and she decided o have a talk with Mrs. Miller.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】“Sure! Want to meet here after school ” May asked. Olivia’s face lit up with excitement. “That would be awesome!” she replied. The two girls started chatting animatedly about all the craft ideas they had, like making friendship bracelets and paper lanterns. As they talked, May felt a sense of ease she hadn't felt all day. When the line started moving into the lunchroom, they sat together, still engrossed in their conversation about crafts.May got a new idea and she decided to have a talk with Mrs. Miller. After lunch, she made her way to Room 301 in Teaching Building B. She walked in nervously but when she saw Mrs. Miller’s warm smile, her courage grew. May explained her love for crafts and how she hoped to start a craft club. Mrs. Miller was delighted and said it was a wonderful idea. With Mrs. Miller’s support, May couldn't wait to tell Olivia and start their very own craft club, looking forward to making more friends who shared their passion.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了刚从中国搬到新国家的May,在新学校第一天因手工中国龙“龙龙”丢失而焦虑,后被Olivia归还并结为好友,最终在Olivia的影响和Miller老师的支持下,决定创办手工俱乐部,逐渐适应新的学校生活的故事。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容““当然可以!放学后要不要在这里见?”May问道。”以及第二段首句内容“May突然有了一个新想法,她决定去找Miller老师谈谈。”可知,第一段可描写May和Olivia相谈甚欢,她突然有了个想法。②由第二段首句内容“May突然有了一个新想法,她决定去找Miller老师谈谈。”可知,第二段可描写May突然想到可以建议Miller老师创办一个手工俱乐部,而Miller也觉得这个想法很棒。2.续写线索:May提出和Olivia放学后见面——两人见面后兴致勃勃聊起了手工——而两人的交谈也给了May一个新的想法——于是,May决定和Miller老师谈谈,她建议Miller老师可以创办一个手工俱乐部——老师觉得这个主意不错——有了老师的支持,May迫不及待想和Olivia分享这个消息——May也对新的学校生活充满了期待3.词汇激活行为类①全神贯注于:be engrossed in/be lost in②与某人谈话:have a talk with sb/ talk with sb③前往、去某处:make one's way to/head for情绪类①绝妙的:awesome/splendid/wonderful②高兴的:delighted/happy【点睛】【高分句型1】As they talked, May felt a sense of ease she hadn't felt all day.(运用了as引导的时间状语从句和省略关系代词that/which的定语从句修饰先行词a sense of ease)【高分句型2】When the line started moving into the lunchroom, they sat together, still engrossed in their conversation about crafts.(运用了when引导的时间状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 PDF_英语试卷.pdf 新惠第六中学2025-2026学年高二英语期中考试卷含答案.docx