【精品解析】河北省唐山市丰南区尖字沽乡中学2025-2026学年七年级上学期英语第一次段考测试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省唐山市丰南区尖字沽乡中学2025-2026学年七年级上学期英语第一次段考测试题

资源简介

河北省唐山市丰南区尖字沽乡中学2025-2026学年七年级上学期英语第一次段考测试题
一、语篇填空(10分)
(2025七上·丰南月考)Hello! This is my friend Emma Miller. She is a girl. You can call 1.   (she) Emma. This is Emma's room (房间). A schoolbag is 2.   a desk. Next to the schoolbag is 3.   eraser. Some books are also on the desk. A box is under the desk. A pair of shoes 4.   (be) in the box. Where 5.   (be) Emma's trousers Oh, they're on her bed.
A picture is on the wall of the room. It's a picture of Emma's 6.   ( uncle) farm. Many 7.   (kind) of animals are in the picture. How many cows 8.   (do) her uncle have Let's 9.   (count). One, two, three, four, five... fourteen! Look! Some white rabbits are eating 10.   (carrot)!
【答案】1.her;2.on;3.an;4.is;5.are;6.uncle's;7.kinds;8.does;9.count;10.carrots
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了Emma Miller的房间布置以及墙上照片中她叔叔农场的情况。
【点评】考查语法填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式。
1.句意:你可以叫她Emma。设空处需要作call的宾语,指代"she"的宾格形式是"her"。故填her。
2.句意:一个书包在一张桌子上。根据"A schoolbag is …a desk. …A box is under the desk."可知,此处应是书包在桌子上面,表示"在……上"用介词"on"。故填on。
3.句意:书包旁边是一块橡皮。"eraser"以元音音素开头,且此处表示泛指,需用不定冠词"an"。故填an。
4.句意:一双鞋在盒子里。主语"A pair of shoes"是单数意义,be动词用"is"。故填is。
5.句意:Emma的裤子在哪里?主语"trousers"是复数名词,be动词用"are"。故填are。
6.句意:这是Emma叔叔的农场的照片。分析句子,此处表示"叔叔的农场",需用名词所有格"uncle's"。故填uncle's。
7.句意:照片里有许多种动物。"many"后接可数名词复数,"kind"需变为"kinds"意为"种类"。故填kinds。
8.句意:她叔叔有多少头奶牛?句子为一般现在时,主语"her uncle"是第三人称单数,助动词用"does"。故填does。
9.句意:让我们数一数。let sb do sth意为"让某人做某事","let's"后接动词原形"count"。故填count。
10.句意:一些白兔正在吃胡萝卜。"carrot"为可数名词,根据"some"和"are eating"判断需用复数形式"carrots"。故填carrots。
二、完形填空(10分)
(2025七上·丰南月考) Good morning, boys and girls. 11. David White. David is my 12. name and White is my last name. My telephone number is 235-863. This year I'm in a new(新的) school. This is 13. school ID card. My name and my ID card number are on 14. . In this school, I have 15. new friends—Jenny and Jasper. Jenny is 11. Her favorite 16. is orange, so all her cups are 17. . Jasper is 12. He is a 18. boy and he is good to others(其他人). He always 19. , "Can I help(帮助) you " or " 20. are you " I like him very much.
11.A.I'm B.You're C.He's D.She's
12.A.middle B.English C.first D.good
13.A.your B.my C.her D.his
14.A.me B.this C.that D.it
15.A.two B.three C.four D.five
16.A.number B.color C.key D.quilt
17.A.blue B.green C.orange D.white
18.A.nice B.red C.last D.purple
19.A.spells B.sees C.meets D.says
20.A.What B.Who C.How D.Where
【答案】11.A;12.C;13.B;14.D;15.A;16.B;17.C;18.A;19.D;20.C
【知识点】说明文;自我认识
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者的个人信息和好朋友。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
11.句意:我是David White。I'm我是;You're你是;He's他是;She's她是。根据下文 David is my ... name and White is my last name. 大卫是我的名字,怀特是我的姓氏,可知此处是在自我介绍,应用I'm我是。故选A。
12.句意:David是我的名字,White是我的姓氏。middle中等的;English英语;first第一;good好的。根据上文 David White ,可知David是名字。故选C。
13.句意:这是我的学校校园卡。your你的;my我的;her她的;his他的。根据"My name and my ID card number are on我的名字在上面,可知此处表示:这是我的校园卡。故选B。
14.句意:我的名字和校园卡卡号在上面。me我;this这个;that那个;it它。根据上文 This is3 school ID card. 这是我的学校校园卡,可知此处指代上一句的校园卡,单数名词应用代词it指代。故选D。
15.句意:我有两个新朋友——Jenny和Jasper。two二;three三;four四;five五。根据Jenny and Jasper可知,此处是两个朋友。故选A。
16.句意:他最喜欢的颜色是橙色。number数字;color颜色;key钥匙;quilt被子。根据orange橙色,可知是颜色。故选B。
17.句意:所以她所有的杯子都是橙色的。blue蓝色;green绿色;orange橙色;white白色。根据"Her favorite ... is orange他最喜欢的颜色是橙色,可知杯子都是橙色的。故选C。
18.句意:他是一个好男孩并且他对其他人很好。nice好的;red红色;last最后的;purple紫色。根据 and he is good to others(其他人).并且他对其他人很好,可知Jasper是一个好男孩。故选A。
19.句意:他总是说……spells拼写;sees看见;meets遇见;says说。根据" Can I help(帮助) you ""我能帮你吗?"可知空格之后是具体的话,应用动词say"说"。故选D。
20.句意:你好吗?What什么;Who谁;How怎么样;Where哪里。根据上文" Can I help(帮助) you ""我能帮你吗?"可知并列的应是询问:你好吗?应用固定句式How are you 故选C。
三、A
(2025七上·丰南月考)Hello! I'm Mary. I'm seven. I have a backpack (背包). It's nice. A key, a cup, a pen and a map are in it. What color is it It's purple. I like the color. I have two new friends. They are my good friends. Hu Tengteng is from China. Her telephone number is 737-569. She likes yellow and she has a yellow backpack. Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. He likes blue and he has a blue jacket.
21.Mary is ________.
A.six B.seven C.eight D.nine
22.The underlined word (画线的单词) "it" refers to(指的是) "________".
A.a map B.a cup C.a backpack D.a key
23.Liu Hao's telephone number is ________.
A.737-569 B.738-569 C.666-887 D.696-887
24.What color does Liu Hao like
A.Yellow. B.Blue. C.Green. D.Red.
25.Which of the following is TRUE (下列哪一项是正确的)
A.A bottle is in the backpack. B.Liu Hao has a purple jacket.
C.Mary likes blue very much. D.Hu Tengteng is from China.
【答案】21.B
22.C
23.C
24.B
25.D
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文主要是Mary介绍了自己的好朋友。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,选择正确答案。
21.细节理解题。根据"I'm Mary. I'm seven."可知,Mary七岁了,故选B。
22.词义猜测题。根据" I have a backpack (背包). It's nice. A key, a cup, a pen and a map are in it. What color is it "可知,此处介绍背包里的物品,it指的是上文提到的"backpack",故选C。
23.细节理解题。根据"Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. "可知,Liu Hao的电话是666-887,故选C。
24.细节理解题。根据"Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. He likes blue"可知,Liu Hao喜欢蓝色,故选B。
25.细节理解题。根据"Hu Tengteng is from China"可知,Hu Tengteng来自中国,故选D。
四、B
(2025七上·丰南月考)My grandfather has a big farm. He always gets up at 5:30 in the morning. Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks. After breakfast, he usually goes to the market to buy some food by car. Then he milks the cows and picks up eggs from the chicken coop (鸡舍). After staying at home for some rest, he walks dogs on the street and then waters flowers in the garden.
My grandfather often walks to his old friend John's house for a visit on Saturday. They drink afternoon tea and then have dinner together. These days, John lost (丢失) all the chickens. My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him. That makes him happy. It is said that a friend in need is a friend indeed (真正地).
26.What does my grandfather feed before breakfast
A.horses. B.ducks.
C.chickens. D.horses and ducks.
27.What is the meaning of the underlined word (画线单词"feeds"的意思是什么 )
A.Watches. B.Gives food to.
C.Looks after. D.Takes a shower.
28.Why does the writer's grandfather stay at home before walking dogs and watering flowers
A.To take some water. B.To take his dogs.
C.To take some rest. D.To take his dogs some water.
29.How many chickens does the writer's grandfather have now
A.70. B.24. C.46. D.94.
30.Which of the following is NOT true about the writer's grandfather
A.He likes to visit his friend on Saturday.
B.He likes making friends.
C.He is kind to his friend.
D.He is "an early bird".
【答案】26.D
27.B
28.C
29.C
30.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的祖父在农场的生活日常,包括早起喂动物、去市场、挤牛奶、捡鸡蛋、遛狗、浇花等,还讲述了祖父与朋友之间的情谊,在朋友丢失所有鸡后,祖父送给他24只鸡。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据文章第一段"Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks."可知,作者的祖父在早餐前经常喂马和鸭子。故选D。
27.词义猜测题。根据文章第一段"Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks."以及常识,可知"feeds"在这里的意思是"给……食物",即"喂"。故选B。
28.细节理解题。根据文章第一段"After staying at home for some rest, he walks dogs on the street and then waters flowers in the garden."可知,作者的祖父在遛狗和浇花之前在家休息一会儿。故选C。
29.推理判断题。根据文章第二段"These days, John lost (丢失) all the chickens. My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him."可知,作者的祖父原本有70只鸡,送给朋友24只后,现在还剩下46只。故选C。
30.推理判断题。根据文章第二段"My grandfather often walks to his old friend John's house for a visit on Saturday."可知,作者祖父喜欢在周六拜访朋友,A选项正确;根据文章内容,并没有提到祖父喜欢交朋友,B选项错误;根据文章第二段"My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him."可知,祖父对朋友很友善,C选项正确;根据文章第一段"He always gets up at 5:30 in the morning."可知,祖父是个早起的人,D选项正确。故选B。
五、C
(2025七上·丰南月考)Mike is an English boy. He is my good friend. He is thirteen years old. He is in Class Eight, Grade Seven. And I'm thirteen, too, but I'm in Class Seven, Grade Seven. Who's the boy He is my English friend, too. His name is Steve. He is eleven. He is in Class Seven, Grade Seven. Miss Wang is my English teacher. She is in Nanjing now. She is good. How old is she Can you guess her age
31.Where is Mike from
A.China. B.England. C.Canada. D.The USA.
32.How old is Mike
A.11. B.12. C.13. D.14.
33.What class is Mike in
A.Class 8, Grade 7. B.Class 7, Grade 8.
C.Class 7, Grade 7. D.Class 8, Grade 8.
34.Who teaches (教) me English
A.Mike. B.Steve. C.Miss Wang. D.Mr. Wang.
35.Which is right (正确的)
A.Mike and Steve are my friends.
B.Steve and I are not in the same class.
C.Miss Wang isn't in China now.
D.Miss Wang is twenty years old.
【答案】31.B
32.C
33.A
34.C
35.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了作者的两个朋友及英语老师。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,首先读懂文章大意和题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。
31.细节理解题。根据"Mike is an English boy."可知,Mike来自英国。故选B。
32.细节理解题。根据"Mike is an English boy. ... He is thirteen years old."可知,Mike十三岁。故选C。
33.细节理解题。根据"Mike is an English boy. ... He is in Class Eight, Grade Seven."可知,Mike在七年级八班。故选A。
34.细节理解题。根据"Miss Wang is my English teacher."可知,Miss Wang教我英语。故选C。
35.细节理解题。根据"Mike is an English boy. He is my good friend."及"He is my English friend, too. His name is Steve."可知,Mike和Steve都是我的朋友。故选A。
六、任务型阅读(10分)
(2025七上·丰南月考)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
My family life All My page Paul 2 hours ago paul Hi! My name is Paul. I live with my parents. We have a farm. The farm isn't big, but there is much work to do. We keep many kinds of animals. Some of them are small, like chickens and ducks, but some are big, like cows. Chickens lay eggs (下蛋) for us to eat. Ducks swim in the pond (池塘). Cows eat grass all day and make a sound (声音) like "moo". We also grow (种植) many fruit and vegetables. There are eight apple trees on the farm. And we have tomatoes, potatoes and carrots. They are good for our health. Life here is really relaxing (轻松的). I love the life with my parents on the farm!
36.Who does Paul live with
   
37.What small animals do they have on the farm
   
38.Where do ducks swim
   
39.How many apple trees do they grow
   
40.Do you like to live on the farm Why or why not
   
【答案】36.His parents.
37.Chickens and ducks.
38.In the pond.
39.There are eight apple trees on the farm.
40.Yes, I do. Because I can grow vegetables and fruits on the farm, it's very interesting.
【知识点】家庭生活;日记
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者家有一个农场,农场上有很多动物,他们也种植水果和蔬菜。
【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析问题,从文中找到依据,最后完成答案。
36.根据第一段中I live with my parents.我和父母住在一起。可知,Paul和父母住在一起。故填His parents.
37.根据第二段中Some of them are small, like chickens and ducks, but some are big, like cows. 它们有些很小,像鸡和鸭,但有些很大,像牛。 可知,农场里有一些小动物,是鸡和鸭子。故填Chickens and ducks.
38.根据第二段中Ducks swim in the pond.可知,鸭子在池塘里游泳。故填In the pond.
39.根据第三段中There are eight apple trees on the farm.可知,农场里有八棵苹果树。故填There are eight apple trees on the farm.
40.开放性试题,言之有理即可。根据Do you like to live on the farm Why or why not 你喜欢住在农场吗?为什么或者为什么不呢? 可知,此处应回答是否喜欢住在农场,并给出自己的理由。此处回答可以是: 是的,我喜欢。因为我可以在农场种蔬菜,这很有趣。 故填Yes, I do. Because I can grow vegetables on the farm, it's very interesting.
七、补全对话(10分)
(2025七上·丰南月考)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的 意思连贯、完整。
Mr White: Hello! Welcome to my farm.
Jim: Thank you! Wow, your farm is so big! 41.  
Mr White: They are horses.
Jim: 42.  
Mr White: We have nineteen.
Jim: Are these tomatoes
Mr White: 43.  . Please try some! They' re good.
Jim: Thanks.
Kate: Look! So many eggs! 44.  
Mr White: The hens are under the apple tree. Let's go to feed (喂) them, OK
Jim and Kate: 45.  
【答案】41.What are those;42.How many horses do you have;43.Yes, they are;44.Where are the hens;45.Okay! Let's go
【知识点】特殊疑问句;表达邀请;询问位置/方向/距离;表达态度;身边的事物与环境
【解析】【分析】大意:对话记录了Jim去农场的经历。【点评】考查补全对话。首先快速阅读对话,把握对话内容;其次重点理解空格句的上下文,推断出空格句的内容,最后正确填写句子。注意固定句型的积累和应用。
41.根据下文They are horses.它们是马,可知此处是询问这些是什么,疑问词用what"什么";"是"为be动词,主语"它们"为代词they,为复数,be动词用are,be动词置于主语前,句首单词首字母大写。故填:What are those。
42.根据下文We have nineteen.我们有十九只,可知此处是询问马的数量:疑问词用how many"多少";"马"可数名词horse,此处不止一只马,用复数horses;"有"为动词have,句子为特殊疑问句,对实义动词提问应用助动词do/does,主语"你"you为第二人称,助动词用do,助动词置于主语前,后接动词原形have,句首单词首字母大写。故填:How many horses do you have。
43.根据上文 Are these tomatoes 这些是西红柿吗?以及下文Please try some! 请试吃一些,可知此处是作肯定回答:是的,它们是,"是"为肯定回答Yes,"它们"为代词they,作主语;"是"为be动词,主语they为复数,be动词用are。故填Yes, they are。
44.根据下文The hens are under the apple tree.母鸡在苹果树下,可知此处是询问位置:母鸡在哪里?"哪里"为特殊疑问词where,引导特殊疑问句;"在"be动词,"母鸡"为可数名词很,此处不止一只,用复数hens,be动词用are,疑问句be动词置于主语前,句首单词首字母大写。故填Where are the hens。
45.根据Let's go to feed (喂) them, OK 让我们去喂它们,好吗?可知此处是对对方的邀请作出肯定回应:好的,走吧。故填Okay! Let's go。
八、书面表达(10分)
46.(2025七上·丰南月考)假如你是 Dave,下图是你房间的照片,请根据图片提示,介绍一下自己房间里物品的位置吧。
注意:(1)短文须包括提示中的内容,可适当发挥;
(2)短文中不得出现真实的地名、校名和人名;
(3)词数60个左右。
参考词汇:quilt 被子, floor 地板。介绍自己房间的陈设。
要求: 1、可围绕主题自由发挥,保证字迹清楚,不少于60词。
2、不允许出现真名,地名,学校名称。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
I'm Dave. Let me introduce my room. There's a bed in the middle. On it, the quilt is neatly spread. Next to the bed, there's a desk against the wall. A lamp and some books are on it. A pen and a pencil are on the desk. The chair is placed under the desk. A basketball is on the floor near the desk. There's also a window on the wall. The curtains are drawn back, letting in sunlight. I love my tidy room.
【知识点】看图写话;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】这是一篇看图写话,主要介绍自己房间物品的位置。时态是一般现在时,首先引出话题介绍自己的房间;然后结合图片介绍房间物品的位置;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这篇介绍房间物品位置的短文整体表现出色。从内容上看,全面且细致地描述了房间内各个物品的位置,让读者能清晰地想象出房间的布局。结构上,采用总分总的形式,层次分明,逻辑连贯。语言方面,用词准确恰当,能够精准地传达物品的状态和位置信息,句式简单易懂,符合英语写作的简洁性原则。此外,严格遵循了题目中的各项要求,没有出现违规信息,且词数控制得当。总之,这是一篇符合要求、质量较高的英语短文,能够很好地完成介绍房间物品位置的任务。用词准确,使用了 neatly、against、let in等准确的词汇来描述物品的状态和位置关系,如the quilt is neatly spread 形象地写出被子整齐的状态,the desk is against the wall准确表达书桌靠墙的位置。句式简单,多采用简单句,如There's a bed in the middle.A pen and a pencil are on the desk.等,易于理解,符合介绍房间物品位置这种简单描述的要求,也符合题目中避免复杂句式的要求。
1 / 1河北省唐山市丰南区尖字沽乡中学2025-2026学年七年级上学期英语第一次段考测试题
一、语篇填空(10分)
(2025七上·丰南月考)Hello! This is my friend Emma Miller. She is a girl. You can call 1.   (she) Emma. This is Emma's room (房间). A schoolbag is 2.   a desk. Next to the schoolbag is 3.   eraser. Some books are also on the desk. A box is under the desk. A pair of shoes 4.   (be) in the box. Where 5.   (be) Emma's trousers Oh, they're on her bed.
A picture is on the wall of the room. It's a picture of Emma's 6.   ( uncle) farm. Many 7.   (kind) of animals are in the picture. How many cows 8.   (do) her uncle have Let's 9.   (count). One, two, three, four, five... fourteen! Look! Some white rabbits are eating 10.   (carrot)!
二、完形填空(10分)
(2025七上·丰南月考) Good morning, boys and girls. 11. David White. David is my 12. name and White is my last name. My telephone number is 235-863. This year I'm in a new(新的) school. This is 13. school ID card. My name and my ID card number are on 14. . In this school, I have 15. new friends—Jenny and Jasper. Jenny is 11. Her favorite 16. is orange, so all her cups are 17. . Jasper is 12. He is a 18. boy and he is good to others(其他人). He always 19. , "Can I help(帮助) you " or " 20. are you " I like him very much.
11.A.I'm B.You're C.He's D.She's
12.A.middle B.English C.first D.good
13.A.your B.my C.her D.his
14.A.me B.this C.that D.it
15.A.two B.three C.four D.five
16.A.number B.color C.key D.quilt
17.A.blue B.green C.orange D.white
18.A.nice B.red C.last D.purple
19.A.spells B.sees C.meets D.says
20.A.What B.Who C.How D.Where
三、A
(2025七上·丰南月考)Hello! I'm Mary. I'm seven. I have a backpack (背包). It's nice. A key, a cup, a pen and a map are in it. What color is it It's purple. I like the color. I have two new friends. They are my good friends. Hu Tengteng is from China. Her telephone number is 737-569. She likes yellow and she has a yellow backpack. Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. He likes blue and he has a blue jacket.
21.Mary is ________.
A.six B.seven C.eight D.nine
22.The underlined word (画线的单词) "it" refers to(指的是) "________".
A.a map B.a cup C.a backpack D.a key
23.Liu Hao's telephone number is ________.
A.737-569 B.738-569 C.666-887 D.696-887
24.What color does Liu Hao like
A.Yellow. B.Blue. C.Green. D.Red.
25.Which of the following is TRUE (下列哪一项是正确的)
A.A bottle is in the backpack. B.Liu Hao has a purple jacket.
C.Mary likes blue very much. D.Hu Tengteng is from China.
四、B
(2025七上·丰南月考)My grandfather has a big farm. He always gets up at 5:30 in the morning. Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks. After breakfast, he usually goes to the market to buy some food by car. Then he milks the cows and picks up eggs from the chicken coop (鸡舍). After staying at home for some rest, he walks dogs on the street and then waters flowers in the garden.
My grandfather often walks to his old friend John's house for a visit on Saturday. They drink afternoon tea and then have dinner together. These days, John lost (丢失) all the chickens. My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him. That makes him happy. It is said that a friend in need is a friend indeed (真正地).
26.What does my grandfather feed before breakfast
A.horses. B.ducks.
C.chickens. D.horses and ducks.
27.What is the meaning of the underlined word (画线单词"feeds"的意思是什么 )
A.Watches. B.Gives food to.
C.Looks after. D.Takes a shower.
28.Why does the writer's grandfather stay at home before walking dogs and watering flowers
A.To take some water. B.To take his dogs.
C.To take some rest. D.To take his dogs some water.
29.How many chickens does the writer's grandfather have now
A.70. B.24. C.46. D.94.
30.Which of the following is NOT true about the writer's grandfather
A.He likes to visit his friend on Saturday.
B.He likes making friends.
C.He is kind to his friend.
D.He is "an early bird".
五、C
(2025七上·丰南月考)Mike is an English boy. He is my good friend. He is thirteen years old. He is in Class Eight, Grade Seven. And I'm thirteen, too, but I'm in Class Seven, Grade Seven. Who's the boy He is my English friend, too. His name is Steve. He is eleven. He is in Class Seven, Grade Seven. Miss Wang is my English teacher. She is in Nanjing now. She is good. How old is she Can you guess her age
31.Where is Mike from
A.China. B.England. C.Canada. D.The USA.
32.How old is Mike
A.11. B.12. C.13. D.14.
33.What class is Mike in
A.Class 8, Grade 7. B.Class 7, Grade 8.
C.Class 7, Grade 7. D.Class 8, Grade 8.
34.Who teaches (教) me English
A.Mike. B.Steve. C.Miss Wang. D.Mr. Wang.
35.Which is right (正确的)
A.Mike and Steve are my friends.
B.Steve and I are not in the same class.
C.Miss Wang isn't in China now.
D.Miss Wang is twenty years old.
六、任务型阅读(10分)
(2025七上·丰南月考)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
My family life All My page Paul 2 hours ago paul Hi! My name is Paul. I live with my parents. We have a farm. The farm isn't big, but there is much work to do. We keep many kinds of animals. Some of them are small, like chickens and ducks, but some are big, like cows. Chickens lay eggs (下蛋) for us to eat. Ducks swim in the pond (池塘). Cows eat grass all day and make a sound (声音) like "moo". We also grow (种植) many fruit and vegetables. There are eight apple trees on the farm. And we have tomatoes, potatoes and carrots. They are good for our health. Life here is really relaxing (轻松的). I love the life with my parents on the farm!
36.Who does Paul live with
   
37.What small animals do they have on the farm
   
38.Where do ducks swim
   
39.How many apple trees do they grow
   
40.Do you like to live on the farm Why or why not
   
七、补全对话(10分)
(2025七上·丰南月考)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的 意思连贯、完整。
Mr White: Hello! Welcome to my farm.
Jim: Thank you! Wow, your farm is so big! 41.  
Mr White: They are horses.
Jim: 42.  
Mr White: We have nineteen.
Jim: Are these tomatoes
Mr White: 43.  . Please try some! They' re good.
Jim: Thanks.
Kate: Look! So many eggs! 44.  
Mr White: The hens are under the apple tree. Let's go to feed (喂) them, OK
Jim and Kate: 45.  
八、书面表达(10分)
46.(2025七上·丰南月考)假如你是 Dave,下图是你房间的照片,请根据图片提示,介绍一下自己房间里物品的位置吧。
注意:(1)短文须包括提示中的内容,可适当发挥;
(2)短文中不得出现真实的地名、校名和人名;
(3)词数60个左右。
参考词汇:quilt 被子, floor 地板。介绍自己房间的陈设。
要求: 1、可围绕主题自由发挥,保证字迹清楚,不少于60词。
2、不允许出现真名,地名,学校名称。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.her;2.on;3.an;4.is;5.are;6.uncle's;7.kinds;8.does;9.count;10.carrots
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了Emma Miller的房间布置以及墙上照片中她叔叔农场的情况。
【点评】考查语法填空,首先理解所给单词的词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式。
1.句意:你可以叫她Emma。设空处需要作call的宾语,指代"she"的宾格形式是"her"。故填her。
2.句意:一个书包在一张桌子上。根据"A schoolbag is …a desk. …A box is under the desk."可知,此处应是书包在桌子上面,表示"在……上"用介词"on"。故填on。
3.句意:书包旁边是一块橡皮。"eraser"以元音音素开头,且此处表示泛指,需用不定冠词"an"。故填an。
4.句意:一双鞋在盒子里。主语"A pair of shoes"是单数意义,be动词用"is"。故填is。
5.句意:Emma的裤子在哪里?主语"trousers"是复数名词,be动词用"are"。故填are。
6.句意:这是Emma叔叔的农场的照片。分析句子,此处表示"叔叔的农场",需用名词所有格"uncle's"。故填uncle's。
7.句意:照片里有许多种动物。"many"后接可数名词复数,"kind"需变为"kinds"意为"种类"。故填kinds。
8.句意:她叔叔有多少头奶牛?句子为一般现在时,主语"her uncle"是第三人称单数,助动词用"does"。故填does。
9.句意:让我们数一数。let sb do sth意为"让某人做某事","let's"后接动词原形"count"。故填count。
10.句意:一些白兔正在吃胡萝卜。"carrot"为可数名词,根据"some"和"are eating"判断需用复数形式"carrots"。故填carrots。
【答案】11.A;12.C;13.B;14.D;15.A;16.B;17.C;18.A;19.D;20.C
【知识点】说明文;自我认识
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者的个人信息和好朋友。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
11.句意:我是David White。I'm我是;You're你是;He's他是;She's她是。根据下文 David is my ... name and White is my last name. 大卫是我的名字,怀特是我的姓氏,可知此处是在自我介绍,应用I'm我是。故选A。
12.句意:David是我的名字,White是我的姓氏。middle中等的;English英语;first第一;good好的。根据上文 David White ,可知David是名字。故选C。
13.句意:这是我的学校校园卡。your你的;my我的;her她的;his他的。根据"My name and my ID card number are on我的名字在上面,可知此处表示:这是我的校园卡。故选B。
14.句意:我的名字和校园卡卡号在上面。me我;this这个;that那个;it它。根据上文 This is3 school ID card. 这是我的学校校园卡,可知此处指代上一句的校园卡,单数名词应用代词it指代。故选D。
15.句意:我有两个新朋友——Jenny和Jasper。two二;three三;four四;five五。根据Jenny and Jasper可知,此处是两个朋友。故选A。
16.句意:他最喜欢的颜色是橙色。number数字;color颜色;key钥匙;quilt被子。根据orange橙色,可知是颜色。故选B。
17.句意:所以她所有的杯子都是橙色的。blue蓝色;green绿色;orange橙色;white白色。根据"Her favorite ... is orange他最喜欢的颜色是橙色,可知杯子都是橙色的。故选C。
18.句意:他是一个好男孩并且他对其他人很好。nice好的;red红色;last最后的;purple紫色。根据 and he is good to others(其他人).并且他对其他人很好,可知Jasper是一个好男孩。故选A。
19.句意:他总是说……spells拼写;sees看见;meets遇见;says说。根据" Can I help(帮助) you ""我能帮你吗?"可知空格之后是具体的话,应用动词say"说"。故选D。
20.句意:你好吗?What什么;Who谁;How怎么样;Where哪里。根据上文" Can I help(帮助) you ""我能帮你吗?"可知并列的应是询问:你好吗?应用固定句式How are you 故选C。
【答案】21.B
22.C
23.C
24.B
25.D
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文主要是Mary介绍了自己的好朋友。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,选择正确答案。
21.细节理解题。根据"I'm Mary. I'm seven."可知,Mary七岁了,故选B。
22.词义猜测题。根据" I have a backpack (背包). It's nice. A key, a cup, a pen and a map are in it. What color is it "可知,此处介绍背包里的物品,it指的是上文提到的"backpack",故选C。
23.细节理解题。根据"Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. "可知,Liu Hao的电话是666-887,故选C。
24.细节理解题。根据"Liu Hao is from China, too. His telephone number is 666-887. He likes blue"可知,Liu Hao喜欢蓝色,故选B。
25.细节理解题。根据"Hu Tengteng is from China"可知,Hu Tengteng来自中国,故选D。
【答案】26.D
27.B
28.C
29.C
30.B
【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的祖父在农场的生活日常,包括早起喂动物、去市场、挤牛奶、捡鸡蛋、遛狗、浇花等,还讲述了祖父与朋友之间的情谊,在朋友丢失所有鸡后,祖父送给他24只鸡。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目要求,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
26.细节理解题。根据文章第一段"Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks."可知,作者的祖父在早餐前经常喂马和鸭子。故选D。
27.词义猜测题。根据文章第一段"Before breakfast, he often feeds the horses and the ducks."以及常识,可知"feeds"在这里的意思是"给……食物",即"喂"。故选B。
28.细节理解题。根据文章第一段"After staying at home for some rest, he walks dogs on the street and then waters flowers in the garden."可知,作者的祖父在遛狗和浇花之前在家休息一会儿。故选C。
29.推理判断题。根据文章第二段"These days, John lost (丢失) all the chickens. My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him."可知,作者的祖父原本有70只鸡,送给朋友24只后,现在还剩下46只。故选C。
30.推理判断题。根据文章第二段"My grandfather often walks to his old friend John's house for a visit on Saturday."可知,作者祖父喜欢在周六拜访朋友,A选项正确;根据文章内容,并没有提到祖父喜欢交朋友,B选项错误;根据文章第二段"My grandfather has 70 chickens and gives 24 chickens to him."可知,祖父对朋友很友善,C选项正确;根据文章第一段"He always gets up at 5:30 in the morning."可知,祖父是个早起的人,D选项正确。故选B。
【答案】31.B
32.C
33.A
34.C
35.A
【知识点】记叙文;人物传记;细节理解
【解析】【分析】本文主要介绍了作者的两个朋友及英语老师。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,首先读懂文章大意和题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。
31.细节理解题。根据"Mike is an English boy."可知,Mike来自英国。故选B。
32.细节理解题。根据"Mike is an English boy. ... He is thirteen years old."可知,Mike十三岁。故选C。
33.细节理解题。根据"Mike is an English boy. ... He is in Class Eight, Grade Seven."可知,Mike在七年级八班。故选A。
34.细节理解题。根据"Miss Wang is my English teacher."可知,Miss Wang教我英语。故选C。
35.细节理解题。根据"Mike is an English boy. He is my good friend."及"He is my English friend, too. His name is Steve."可知,Mike和Steve都是我的朋友。故选A。
【答案】36.His parents.
37.Chickens and ducks.
38.In the pond.
39.There are eight apple trees on the farm.
40.Yes, I do. Because I can grow vegetables and fruits on the farm, it's very interesting.
【知识点】家庭生活;日记
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者家有一个农场,农场上有很多动物,他们也种植水果和蔬菜。
【点评】考查阅读填表。首先通读全文,理解文章大意,然后分析问题,从文中找到依据,最后完成答案。
36.根据第一段中I live with my parents.我和父母住在一起。可知,Paul和父母住在一起。故填His parents.
37.根据第二段中Some of them are small, like chickens and ducks, but some are big, like cows. 它们有些很小,像鸡和鸭,但有些很大,像牛。 可知,农场里有一些小动物,是鸡和鸭子。故填Chickens and ducks.
38.根据第二段中Ducks swim in the pond.可知,鸭子在池塘里游泳。故填In the pond.
39.根据第三段中There are eight apple trees on the farm.可知,农场里有八棵苹果树。故填There are eight apple trees on the farm.
40.开放性试题,言之有理即可。根据Do you like to live on the farm Why or why not 你喜欢住在农场吗?为什么或者为什么不呢? 可知,此处应回答是否喜欢住在农场,并给出自己的理由。此处回答可以是: 是的,我喜欢。因为我可以在农场种蔬菜,这很有趣。 故填Yes, I do. Because I can grow vegetables on the farm, it's very interesting.
【答案】41.What are those;42.How many horses do you have;43.Yes, they are;44.Where are the hens;45.Okay! Let's go
【知识点】特殊疑问句;表达邀请;询问位置/方向/距离;表达态度;身边的事物与环境
【解析】【分析】大意:对话记录了Jim去农场的经历。【点评】考查补全对话。首先快速阅读对话,把握对话内容;其次重点理解空格句的上下文,推断出空格句的内容,最后正确填写句子。注意固定句型的积累和应用。
41.根据下文They are horses.它们是马,可知此处是询问这些是什么,疑问词用what"什么";"是"为be动词,主语"它们"为代词they,为复数,be动词用are,be动词置于主语前,句首单词首字母大写。故填:What are those。
42.根据下文We have nineteen.我们有十九只,可知此处是询问马的数量:疑问词用how many"多少";"马"可数名词horse,此处不止一只马,用复数horses;"有"为动词have,句子为特殊疑问句,对实义动词提问应用助动词do/does,主语"你"you为第二人称,助动词用do,助动词置于主语前,后接动词原形have,句首单词首字母大写。故填:How many horses do you have。
43.根据上文 Are these tomatoes 这些是西红柿吗?以及下文Please try some! 请试吃一些,可知此处是作肯定回答:是的,它们是,"是"为肯定回答Yes,"它们"为代词they,作主语;"是"为be动词,主语they为复数,be动词用are。故填Yes, they are。
44.根据下文The hens are under the apple tree.母鸡在苹果树下,可知此处是询问位置:母鸡在哪里?"哪里"为特殊疑问词where,引导特殊疑问句;"在"be动词,"母鸡"为可数名词很,此处不止一只,用复数hens,be动词用are,疑问句be动词置于主语前,句首单词首字母大写。故填Where are the hens。
45.根据Let's go to feed (喂) them, OK 让我们去喂它们,好吗?可知此处是对对方的邀请作出肯定回应:好的,走吧。故填Okay! Let's go。
46.【答案】例文:
I'm Dave. Let me introduce my room. There's a bed in the middle. On it, the quilt is neatly spread. Next to the bed, there's a desk against the wall. A lamp and some books are on it. A pen and a pencil are on the desk. The chair is placed under the desk. A basketball is on the floor near the desk. There's also a window on the wall. The curtains are drawn back, letting in sunlight. I love my tidy room.
【知识点】看图写话;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】这是一篇看图写话,主要介绍自己房间物品的位置。时态是一般现在时,首先引出话题介绍自己的房间;然后结合图片介绍房间物品的位置;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】这篇介绍房间物品位置的短文整体表现出色。从内容上看,全面且细致地描述了房间内各个物品的位置,让读者能清晰地想象出房间的布局。结构上,采用总分总的形式,层次分明,逻辑连贯。语言方面,用词准确恰当,能够精准地传达物品的状态和位置信息,句式简单易懂,符合英语写作的简洁性原则。此外,严格遵循了题目中的各项要求,没有出现违规信息,且词数控制得当。总之,这是一篇符合要求、质量较高的英语短文,能够很好地完成介绍房间物品位置的任务。用词准确,使用了 neatly、against、let in等准确的词汇来描述物品的状态和位置关系,如the quilt is neatly spread 形象地写出被子整齐的状态,the desk is against the wall准确表达书桌靠墙的位置。句式简单,多采用简单句,如There's a bed in the middle.A pen and a pencil are on the desk.等,易于理解,符合介绍房间物品位置这种简单描述的要求,也符合题目中避免复杂句式的要求。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表