资源简介 2025-2026学年第一学期化州市普通高中一年级中学科素养测评英语参考答案及解析第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A篇【答案】1.A2.A3.D本文是一篇应用文。文章主要讲述了用树叶和植物独幅版画方法制作卡片和艺术品的活动的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第二个表格中Step2:Purchasing and Booking部分中“So please hand in youremail address when adding the experience to your basket and the e-voucher will be sent to youre-mail address once your order has been accepted by us.(因此,在将体验添加到购物篮时,请提交您的电子邮件地址,一旦您的订单被我们接受,电子优惠券将发送到您的电子邮件地址。)”可知,可以通过查看电子邮件来确认订单。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Step3:Attending部分中Please bring clothes you don't mind getting messyand any dried leaves or flowers you'd be interested to print with:(请带上你不介意弄脏的衣服,以及任何你想用来打印的干树叶或干花!)”可知,建议参与者带上他们喜欢的材料来参加活动。故选A【3题详解】推理判断题。根据最后一段This event can slow down the busy pace of life,develop connectionsbetween people and plants,and between people themselves,and further put environmentalprotection ideas into daily life.When you recreate such beauty with your family,this shortexperience becomes a sustainable source of happiness..(这个活动可以放慢忙碌的生活节奏,发展人与植物之间、人与人之间的联系,并将环保理念进一步融入日常生活。当你和家人一起重现这样的美景时,这段短暂的经历就成为了幸福的可持续源泉。)”可知,最后一段的目的是强调活动的不同价值,包括放慢生活节奏、发展人与植物和人与人之间的联系,以及将环保理念融入日常生活。故选D。B篇【答案】4.B5.D6.C7.C这是一篇记叙文。作者通过爬到树上看到从来没有欣赏过的景色的经历明白了爸爸说过的整体大于各部分的总和的道理。【4题详解】细节理解题。根据第二段第一句'I understood what he was saying,butI've never felt what hewas saying until one day when I was up in the sycamore tree to rescue a kite stuck in thebranches..(我明白他在说什么,但我从来没有感受过他说的,直到有一天,我爬上梧桐树去高中一年级英语参考答案第1页共8页F.In this way,they will take the time to ensure what they are saying is true.G.Less talking means more reflecting and observing,so they won't miss much第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。One summer night in a seaside cottage,a boy felt himself 21 from bed and carried inhis father's arms on to the beach.Overhead the sky twinkled with stars."Watch!"22,ashis father spoke,one of the stars moved.It 23 across the dark sky like golden fire.Andbefore the wonder of this could 24,another star leaped from its place,then another,divingtowards the restless sea."What's this "the child asked in 25"Shooting stars.They 26 every year on a certain August night.That was all:just an 27 encounter of something mysterious and beautiful.But backin bed,the child stared for a long time into the dark,with mind full of the falling stars.I was the 28 seven-year-old boy whose father believed that a new experience 29more for a small boy than an unbroken night's sleep.My father had,to a marvelous degree,the gift of opening doors for children,of leading theminto areas of splendid 30.Children are naturally curious,but they need someone to31them.This subtle art of adding new dimensions to a child's world doesn't32require a great deal of time.It simply 33 doing things more often with children instead offor them or to them.Good parents know this:The most precious gift they can give a child is tospark their flame of 34.That night is still deeply 35 in my memory..Next year,when August comes with its shooting stars,my son will be seven21.A.hiddenB.liftedC.robbedD.kicked22.A.SimplyB.AnxiouslyC.IncrediblyD.Accidentally23.A.explodedB.circledC.flashedD.spread24.A.fadeB.workC.attackD.continue25.A.delightB.horrorC.reliefD.amazement26.A.blow upB.turn upC.show offD.give away27.A.uncomfortableB.unbearableC.undetectedD.unexpected28.A.curiousB.determinedC.fortunateD.chosen29.A.workedB.matteredC.deservedD.proved30.A.newnessB.emptinessC.freedomD.innovation31.A.guideB.challengeC.protectD.believe32.A.absolutelyB.basicallyC.necessarilyD.possibly33.A.involvesB.risksC.admitsD.resists34.A.hopeB.faithC.wisdomD.curiosity35.A.trappedB.rootedC.lostD.set第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。高中一年级英语试卷第6页共8页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 化州市普通高中一年级期中学科素养测评英语答案2025.11.4.pdf 高一英语.docx