【单元考点培优】Unit 4 I like sport 考点19:阅读理解-判断-2025-2026学年译林版(三起)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 I like sport 考点19:阅读理解-判断-2025-2026学年译林版(三起)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年译林版 (三起) (2024) 四年级英语上册核心考点精练
Unit 4 I like sport
考点19:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Lucy. I’m a student in Grade Four. I like sports very much. Every Sunday, I go to the playground with my friend Lily.
Lily can play basketball well. She says it’s good for her. I can’t play basketball, but I can play ping-pong. It’s my favourite sport. We often have a go at new sports. We like running too. It is great fun!
1.Lucy is in Grade Five. ( )
2.Lucy and Lily go to the playground on Sundays. ( )
3.Lily can’t play basketball well. ( )
4.Lucy’s favourite sport is ping-pong. ( )
5.Lucy and Lily like running. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
Hello! I’m Tim. I like swimming and running. I go to the pool every Tuesday and Friday. My friend Jack likes football. He plays football every day after school. We both like basketball. On Sundays, we play it in the park.
6.Tim swims on Tuesdays and Fridays. ( )
7.Jack plays football only on weekends. ( )
8.Tim and Jack both like running. ( )
9.They play tennis on Sundays. ( )
10.Jack plays sports every day. ( )
阅读短文及表格,判断句子是(T)否(F)符合短文和表格内容。
Hello, I’m Bob. I like playing sports and I take exercise every day, because I feel happy after sports. For example, from Monday to Wednesday, I play badminton for about one hour with my classmate in the gym. On Friday, I go running for about thirty minutes on my own in the playground. Do you want to know more Come and look at my exercise routine for a week.
Bob’s exercise routine
When What How long Who Where
Monday play badminton 1 hour with classmates gym
Tuesday play badminton 1 hour with classmates gym
Wednesday play badminton 1 hour with classmates gym
Thursday go swimming 30 mins with friends swimming pool
Friday go running 30 mins on my own playground
Weekend skip rope 2 hours with parents park
11.Bob takes exercise every day. ( )
12.Bob feels tired after sports. ( )
13.Bob plays badminton with his classmate on Tuesday. ( )
14.Bob goes swimming for one hour on Thursday. ( )
15.Bob goes running with his friends for about 30 minutes on Friday. ( )
16.At the weekend (周末), Bob skips rope with his parents in the park. ( )
阅读短文判断,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示
Danny and Peter are good friends. Peter has a football. They often(经常) play it together. It is a cold day. Danny goes to Peter’s home. He knocks(敲) on the door. Peter’s mother opens the door. “Can Peter come out to play ” Danny asks. “No. It’s too cold,” answers(回答) Peter’s mother. “Well, can his football come out to play ”
17.The weather is good. ( )
18.Danny has a football. ( )
19.Peter’s mum opens the door. ( )
20.Peter can come out to play. ( )
21.Danny wants to play football. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My Favourite Sport
I’m Lily. I like sports. I often play sports with my friends. I like playing football best. I can play it well. I can also play basketball, but not very well.
22.My name is Lucy. ( )
23.I don’t like sports. ( )
24.I like playing football best. ( )
25.I can play basketball very well. ( )
26.I often play sports with my friends. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Tutu took part in the School Bike Race. Before the race, he stretched his arms and legs, and shook his feet. Then the race began. “One, two, three, go!” Tutu rode very fast and won the race. Mr Wang gave him a prize. But on the way home, Tutu tripped and fell because of a cat. When he got home, his mum asked him if he was OK. Tutu said he was fine. He showed his mum the prize. It was a first aid kit. His mum thought it was a nice prize.
27.Tutu stretched his arms and legs before the bike race. ( )
28.Tutu shook his hands before the race. ( )
29.Tutu’s legs, arms, hands and face got hurt. ( )
30.Tutu got a nice prize - a first aid kit. ( )
31.Tutu didn’t fall down on the way home. ( )
根据短文判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Liu Yang. I’m thirteen years old. I like sports(运动). I have a new football. I can play football and table tennis. John and Zhang Hua are my friends. They are thirteen years old too. John can play basketball very well. But he can’t play table tennis. Zhang Hua can’t play table tennis either. He likes football. He can play it very well.
32.Liu Yang and Zhang Hua are 14 years old. ( )
33.Liu Yang can play table tennis and football. ( )
34.John can play table tennis well. ( )
35.Zhang Hua can play football very well. ( )
36.John has a new football. ( )
Hello, I'm Wang Bing. I'm fourteen years old. I like sports (运动). I have a new basketball. I can play basketball and table tennis. Mike and Liu Tao are my friends. They are fourteen years old too. Mike can play basketball very well. But he can't play table tennis. Liu Tao can't play table tennis either. But he can play football very well.
37.Wang Bing and Liu Tao are 14 years old. ( )
38.Wang Bing can play table tennis and football. ( )
39.Mike can't play table tennis. ( )
40.Liu Tao can play football very well. ( )
41.Mike has a new basketball. ( )
Dad: Happy Birthday, Peter! This gift is for you.
Peter: Thank you, Dad. What is this in the box
Dad: Guess!
Peter: Is it a toy car
Dad: No. It’s round.
Peter: It’s a ball. Right
Dad: Yes. And you can play it very well.
Peter: A basketball! Thanks, Dad. I like it very much. It’s three o’clock now. Can you play it with me now
Dad: OK. Let’s go.
42.It is Dad’s birthday. ( )
43.The gift is from Dad. ( )
44.The gift is a basketball. ( )
45.Peter can’t play basketball well. ( )
46.Dad can’t play basketball with Peter now. ( )
Hello, I’m Nancy. I’m girl. I’m eleven years old. I like football, but I can’t play football. I can swim and skate. My cousin Tim can play football, and he likes basketball too. He can play basketball very well. That’s my twin brother. He’s John. He can play table tennis. He can skate well too.
47.Nancy can play football. ( )
48.Tim can play basketball and football. ( )
49.Nancy is John’s twin sister. ( )
50.John is eleven years old. ( )
51.John can play basketball and skate. ( )
判断下列句子与短文是(T)否(F)相符。
Sarah and I are good friends. We’re in the same grade (相同的年级). Sarah has English classes in the morning. But I have Chinese classes in the afternoon. After school, we play games. We often play basketball, play football, fly kites and ride bikes. I can jump and swim. Sarah can’t swim, but she can sing very well.
52.Sarah and I are good friends. ( )
53.Sarah has Chinese classes in the morning. ( )
54.We play games after school. ( )
55.I can jump and skate. ( )
56.Sarah can sing very well. ( )
根据短文,判断正误。对的写T,错的写F。
I am Jessica. I like P.E. and music very much. On Monday and Wednesday, I play tennis with my friends. On Tuesday and Thursday, I play the piano after school. I don’t like science. But my friend, Della, likes it. She also likes tennis. She doesn’t like music. It’s Sunday today. We play tennis together.
57.Jessica likes P.E. and science. ( )
58.Jessica plays tennis with her parents on Wednesday. ( )
59.Jessica doesn’t go to school on Tuesday. ( )
60.Della doesn’t like music. ( )
61.Jessica and Della play tennis today. ( )
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
We have a lot to do after school. Jack is going to play sports with his friends. Today is Monday. They are going to play ping-pong. And tomorrow, they are going to play basketball. Girls are going to dance this afternoon. They dance on Monday and Friday. They are going to sing songs on Tuesday. Anna is going camping this Saturday with her family.
62.Boys play football on Monday. ( )
63.Jack is going to play basketball tomorrow. ( )
64.Girls are going to play football on Monday. ( )
65.Girls are going to sing songs on Tuesday. ( )
66.Anna is going camping with Bill. ( )
My name is Daming. I’m eight years old. I’m tall and fat. I like meat and rice. I don’t like fish or milk. I like football, but I don’t like basketball. This is my friend, Sam. He is short and thin. He likes riding a bike, but he doesn’t like morning exercises. He likes pears, but he doesn’t like bananas. We go to school on Mondays.
67.Daming is 7 years old. ( )
68.Daming likes meat and rice. ( )
69.Daming doesn’t like basketball. ( )
70.Sam is short and fat. ( )
71.Sam likes bananas. ( )
Hello! I’m Lucy. I am in the park now. It is sunny today. The sun is shining. There are many people in the park. Look! A girl is playing with her dog. The dog started to bark very loudly. Two boys are reading books under a tree. “stop!” says the girl. The dog stops. Some children are flying kites on the grass. They are very happy.
72.It is rainy today. ( )
73.Lucy is at home. ( )
74.A boy is playing with his dog. ( )
75.Two boys are reading books under a tree. ( )
76.Some children are flying kites. ( ) .
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.T 5.T
【导语】本文讲了露西和莉莉喜欢的运动。
1.句意:露西在五年级。根据“Hello, I’m Lucy. I’m a student in Grade Four.”可知她在四年级。题干描述错误,故答案为F。
2.句意:露西和莉莉在星期日去操场。根据“Every Sunday, I go to the playground with my friend Lily. ”可知题干描述正确,故答案为T。
3.句意:莉莉篮球打得不好。根据“Lily can play basketball well.”可知莉莉篮球打得很好。题干描述错误,故答案为F。
4.句意:露西最喜欢的运动是乒乓球。根据“I can’t play basketball, but I can play ping-pong.It’s my favourite sport. ”可知题干描述正确,故答案为T。
5.句意:露西和莉莉喜欢跑步。根据“We like running too.”可知题干描述正确,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T
【导语】本文讲了体育活动。
6.句意:蒂姆星期二和星期五游泳。根据“I go to the pool every Tuesday and Friday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
7.句意:杰克只在周末踢足球。 根据“My friend Jack likes football. He plays football every day after school.”,可知杰克周末还踢足球,故答案为F。
8.句意:蒂姆和杰克都喜欢跑步。根据“We both like basketball.”,可知蒂姆和杰克都喜欢篮球运动,故答案为F。
9.句意:他们星期天打网球。根据“We both like basketball. On Sundays, we play it in the park.”,可知他们星期天打篮球,故答案为F。
10.句意:杰克每天做运动。根据“My friend Jack likes football. He plays football every day after school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
11.T 12.F 13.T 14.F 15.F 16.T
【导语】本文主要讲述了鲍勃一周的运动。
11.句意:鲍勃每天都锻炼。根据句子“I like playing sports and I take exercise every day, because I feel happy after sports.”,可知鲍勃每天都锻炼,题干与短文相符,故答案为T。
12.句意:运动后,鲍勃感到累了。根据句子“I like playing sports and I take exercise every day, because I feel happy after sports.”,可知运动后鲍勃感到高兴,题干与短文不符,故答案为F。
13.句意:鲍勃星期二和他的同学打羽毛球。根据句子“For example, from Monday to Wednesday, I play badminton for about one hour with my classmate in the gym.”,可知鲍勃周一到周三和他的同学打羽毛球,题干与短文相符,故答案为T。
14.句意:鲍勃星期四去游泳一小时。根据表格内容,可知鲍勃星期四和朋友去游泳时间是半小时,题干与短文不相符,故答案为F。
15.句意:星期五,鲍勃和他的朋友一起去跑步大约30分钟。根据句子“On Friday, I go running for about thirty minutes on my own in the playground.”,可知星期五鲍勃自己在操场上跑步,题干与短文不符,故答案为F。
16.句意:在周末,鲍勃和他的父母在公园跳绳。根据表格内容,可知周末鲍勃和他的父母在公园跳绳,题干与短文相符,故答案为T。
17.F 18.F 19.T 20.F 21.T
【导语】本文是有关踢足球的故事。
17.句意:天气很好。根据“It is a cold day.”,可知天气很冷,故答案为F。
18.句意:丹尼有一个足球。根据“Peter has a football.”,可知彼得有一个足球,故答案为F。
19.句意:彼得的妈妈打开了门。根据“Peter’s mother opens the door.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.句意:彼得可以出来玩。根据““Can Peter come out to play ” Danny asks. “No. It’s too cold,” answers(回答) Peter’s mother.”,可知彼得不可以出来玩,故答案为F。
21.句意:丹尼想踢足球。根据““Well, can his football come out to play ””,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.F 23.F 24.T 25.F 26.T
【导语】本文讲了最喜欢的运动。
22.句意:我叫露西。根据“I’m Lily.”,可知作者叫莉莉,故答案为F。
23.句意:我不喜欢运动。根据“I like sports.”,可知莉莉喜欢运动,故答案为F。
24.句意:我最喜欢踢足球。根据“I like playing football best.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.句意:我篮球打得很好。根据“I can also play basketball, but not very well.”,可知莉莉打篮球打得不好,故答案为F。
26.句意:我经常和朋友一起运动。根据“I often play sports with my friends.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.T 28.F 29.F 30.T 31.F
【导语】本文主要介绍了图图参加学校自行车比赛获得了奖品,但在回家路上摔倒了。
27.句意:图图在自行车比赛前伸展了四肢。根据“Before the race, he stretched his arms and legs, and shook his feet.” ,说明图图在自行车比赛前伸展了手臂和腿,该句正确。故答案为T。
28.句意:图图在比赛前握了握手。根据“Before the race, he stretched his arms and legs, and shook his feet. ”可知图图在比赛前晃动他的脚 ,而不是晃动他的手,该句错误,故答案为F。
29.句意:图图的腿、胳膊、手和脸都受伤了。根据“But on the way home, Tutu tripped and fell because of a cat. ”可知文中只提到图图摔倒了,但没有说他的腿、手臂、手和脸都受伤了 ,该句错误,故答案为F。
30.句意:图图得了一个好奖品——一个急救箱。根据“He showed his mum the prize. It was a first aid kit. His mum thought it was a nice prize.” 可知,图图得到了一个不错的奖品 —— 急救箱,该句正确,故答案为T。
31.句意:图图在回家的路上没有摔倒。根据“But on the way home, Tutu tripped and fell because of a cat.” ,可知图图在回家路上摔倒了,该句错误,故答案为F。
32.F 33.T 34.F 35.T 36.F
【导语】本文介绍了刘阳和朋友的个人能力。
32.句意:刘阳和张华14岁。根据“Hello, I’m Liu Yang. I’m thirteen years old. John and Zhang Hua are my friends. They are thirteen years old too.”,可知刘阳和张华13岁,故答案为F。
33.句意:刘阳会打乒乓球和踢足球。根据“I can play football and table tennis.”,可知题干描述正确,故答案为T。
34.句意:约翰打乒乓球打得很好。根据“John can play basketball very well. But he can’t play table tennis.”,可知约翰不会打乒乓球,故答案为F。
35.句意:张华踢足球踢得很好。根据“Zhang Hua can’t play table tennis either. He likes football. He can play it very well.”,可知题干描述正确,故答案为T。
36.句意:约翰有一个新足球。根据“I have a new football.”,可知刘阳有一个新足球,故答案为F。
37.T 38.F 39.T 40.T 41.F
【分析】该短文主要讲述了王兵和他的朋友迈克和刘涛会的球类运动。
37.句意:王兵和刘涛今年14岁。根据句子I'm Wang Bing. I'm fourteen years old.我是王兵。我十四岁了。和句子Mike and Liu Tao are my friends. They are fourteen years old too. 迈克和刘涛是我的朋友。他们也十四岁了。可知题干与短文相符,故答案为T。
38.句意:王兵会打乒乓球和足球。根据句子I can play basketball and table tennis.我会打篮球和乒乓球。可知题干与短文不符,故答案为F。
39.句意:迈克不会打乒乓球。根据句子Mike can play basketball very well. But he can't play table tennis.迈克篮球打得很好。但是他不会打乒乓球。可知题干与短文相符,故答案为T。
40.句意:刘涛足球踢得很好。根据句子 Liu Tao can't play table tennis either. But he can play football very well.刘涛也不会打乒乓球。但是他足球踢得很好。可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:迈克有一个新篮球。根据句子 I have a new basketball. 我有一个新篮球。可知是王兵有一个新篮球,故题干与短文不符,故答案为F。
42.F 43.T 44.T 45.F 46.F
【导语】本文讲述了爸爸送给彼得一个篮球作为生日礼物。
42.句意:今天是爸爸的生日。根据原文“Happy Birthday, Peter!”可知今天不是爸爸的生日,是彼得的生日,故答案为F。
43.句意:礼物是爸爸送的。根据原文“Thank you, Dad.”可知礼物是爸爸送的,故答案为T。
44.句意:礼物是一个篮球。根据原文“ A basketball! Thanks, Dad. ”可知礼物是一个篮球,故答案为T。
45.句意:彼得篮球打得不好。根据原文“ And you can play it very well.”可知彼得篮球打得很好,与题干不相符,故答案为F。
46.句意:爸爸现在不能和彼得打篮球了。根据原文“Can you play it with me now ”“OK. Let’s go.”可知爸爸现在能和彼得打篮球,与题干不相符,故答案为F。
47.F 48.T 49.T 50.T 51.F
【分析】本文介绍了南希、蒂姆和约翰会做的事情。
47.句意:南希会踢足球。根据短文中的 I like football, but I can’t play football.可知南希不会踢足球,该句与短文不相符,故答案为F。
48.句意:蒂姆会打篮球和踢足球。根据短文中的My cousin Tim can play football, and he likes basketball too. He can play basketball very well.可知蒂姆会打篮球和踢足球,该句与短文相符,故答案为T。
49.句意:南希是约翰的孪生妹妹。根据短文中的That’s my twin brother. He’s John. 可知南希是约翰的孪生妹妹,该句与短文相符,故答案为T。
50.句意:约翰是十一岁。根据短文中的 I’m eleven years old.That’s my twin brother. He’s John.可知约翰是十一岁,该句与短文相符,故答案为T。
51.句意:约翰会打篮球和滑冰。根据短文中的He’s John. He can play table tennis. He can skate well too.可知约翰会打乒乓球和滑冰,该句与短文不相符,故答案为F。
52.T 53.F 54.T 55.F 56.T
【解析】52.根据Sarah and I are good friends.可知此句与短文内容相符,故T。
53.根据Sarah has English classes in the morning.可知此句与短文内容不相符,故F。
54.根据After school, we play games.可知此句与短文内容相符,故T。
55.根据I can jump and swim.可知此句与短文内容不符,故F。
56.根据but she can sing very well. 可知此句与短文内容相符,故T。
57.F 58.F 59.F 60.T 61.T
【导语】本文讲了喜欢的科目和经常做的事情。
57.句意:杰西卡喜欢体育和科学。根据“I am Jessica. I like P.E. and music very much.”,可知杰西卡喜欢体育和音乐,故答案为F。
58.句意:杰西卡星期三和父母一起打网球。根据“On Monday and Wednesday, I play tennis with my friends.”,可知杰西卡星期三和朋友打网球,故答案为F。
59.句意:杰西卡星期二不上学。根据“On Tuesday and Thursday, I play the piano after school.”,可知杰西卡星期二上学,故答案为F。
60.句意:黛拉不喜欢音乐。根据“She doesn’t like music.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
61.句意:杰西卡和黛拉今天打网球。根据“It’s Sunday today. We play tennis together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.F 63.T 64.F 65.T 66.F
【导语】本文讲了几个人的计划与安排。
62.句意:男孩们星期一踢足球。根据“Jack is going to play sports with his friends. Today is Monday. They are going to play ping-pong.”,可知他们星期一要打乒乓球,故答案为F。
63.句意:杰克明天要打篮球。根据“And tomorrow, they are going to play basketball.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
64.句意:女孩们星期一要踢足球。根据“Girls are going to dance this afternoon.”,可知女孩们星期一要跳舞,故答案为F。
65.句意:女孩们将在星期二唱歌。根据“They are going to sing songs on Tuesday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
66.句意:安娜要和比尔一起去露营。根据“Anna is going camping this Saturday with her family.”,可知安娜要和家人一起去露营,故答案为F。
67.F 68.T 69.T 70.F 71.F
【导语】本文主要介绍了大明和萨姆对食物和运动的喜恶。
67.句意:大明7岁。根据“My name is Daming. I’m eight years old.”,可知大明8岁,故答案为F。
68.句意:大明喜欢肉和米饭。根据“I like meat and rice.”,可知题干描述正确,故答案为T。
69.句意:大明不喜欢篮球。根据“I like football, but I don’t like basketball.”,可知题干描述正确,故答案为T。
70.句意:萨姆又矮又胖。根据“This is my friend, Sam. He is short and thin.”,可知萨姆又矮又瘦,故答案为F。
71.句意:萨姆喜欢香蕉。根据“He likes pears, but he doesn’t like bananas.”,可知萨姆不喜欢香蕉,故答案为F。
72.F 73.F 74.F 75.T 76.T
【解析】短文大意:主要讲露西在公园里看见的人和事。
72.句意:今天有雨。根据原文It is sunny today. 可知今天天气晴朗。故该句是错误的,故答案为F。
73.句意:露西在家。根据原文 I’m Lucy. I am in the park now. 可知露西现在在公园。故该句是错误的,故答案为F。
74.句意:一个男孩正在和他的狗一起玩。根据原文 A girl is playing with her dog. 可知一个女孩正在和她的狗一起玩。故该句是错误的,故答案为F。
75.句意:两个男孩正在树下读书。根据原文Tow boys are reading books under a tree. 可知两个男孩正在树下读书。故该句是正确的,故答案为T。
76.句意:几个孩子正在放风筝。根据原文Some children are flying kites on the grass.可知几个孩子正在草地上放风筝。故该句是正确的,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览