【单元考点培优】Unit 4 I like sport 考点21:阅读理解-任务型-2025-2026学年译林版(三起)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 I like sport 考点21:阅读理解-任务型-2025-2026学年译林版(三起)(2024)四年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年译林版 (三起) (2024) 四年级英语上册核心考点精练
Unit 4 I like sport
考点21:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列各题。
I’m Paul. I have three good friends. They are Jim, Frank and Mary. We like sports very much.
My favourite (最喜欢的) sport is basketball. I like Kobe. I have four basketballs. I think playing basketball is interesting. But Jim and Frank think it is boring to play basketball. Their favourite sport is soccer. They play soccer every afternoon after school. They have four soccer balls. Mary is a nice girl. Her favourite sport is volleyball. She plays it very well. It’s relaxing for her to play volleyball. But she has only one volleyball. Sports are good for us.
1.根据短文内容,补全句子。
(1) Paul likes playing .
(2) Paul thinks playing basketball is .
(3) Jim and Frank’s favourite sport is .
(4) Mary can play volleyball .
(5) Sports are for us.
2.你最喜欢的运动是什么?为什么呢?请写一写。
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
华小学宣传栏张贴了“校园体育之星”,请阅读以下个人简介,完成任务。
Our sport stars
(1) ________ Hello! My name is Tina. I am good at ice-skating. I often skate after school. I feel happy when I skate. Look, here is a photo of me skating in the gym. Do you want to try it (2) ________ Hi, I’m David. My favourite sport is Chinese kung fu. I usually do kung fu on Saturday and Sunday. Kung fu makes me strong (使我强壮). Look
(3) ________ Hi, there! I am Grace. I like playing chess very much. Playing chess makes me clever. Sometimes I play chess with my father on Saturday evening. Look, here’s a photo of me playing chess with my father. (4) ________ Hello! My name’s Fred. I like the high jump best. It makes me cool. I do the high jump on Thursday afternoon. I can jump very high. Let me show you a photo of me doing the high jump.
3.根据短文内容,选择相应配图。
A. B. C. D.
(1) (2) (3) (4)
4.根据短文内容补全表格。
A.on Saturday and Sunday
B.on Thursday afternoon
C. make me clever
D.feel happy
Name When to do Why to do
Tina after school (1)
David (2) make me strong
Grace on Saturday evening (3)
Fred (4) make me cool
5.按照本人的实际情况回答问题。
What is your favourite sport Why
【新趋势·新题型】阅读学校小记者Daming的报道,完成下列任务。
Hello, everyone. I’m Daming. I’m a reporter (记者) from School TV. Today is Sports Day. Amy can run very fast. She is the winner in the short running race. Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far. Lingling and I can play football well. We take part in the football match. Huahua and Yuanyuan cheer (欢呼) for us. They are very happy.
6.根据报道内容,完成表格。
Sports
Who
7.根据报道内容,选择正确的答案。
(1) It’s ______ today. ( )
A.Children’s Day B.Mother’s Day C. Sports Day
(2) How many children are mentioned (提及) in the text ( )
A.4. B.5. C. 6.
阅读书信,完成下列任务。
Dear Simon,
What sports do you like I like running. So (因此) I like Su Bingtian. He is a great sports player. He can run fast. My sister, Tingting, likes playing ping-pong. So she likes Wang Chuqin. He can play ping-pong well. My brother, Pengpeng, likes Coco. Coco isn’t a sports player. She is a robot. Coco can’t play sports. But she can wash the dishes, make the beds and sweep the floor. I’m going to (将) run and jump on sports day. But I can’t jump far. I’m worried (担心的).
Yours,
Dingding
8.阅读书信,回答下列问题。
(1) What can Su Bingtian do
(2) What can Wang Chuqin do
(3) What can Coco do
9.Dingding很担心自己的跳远项目,请你用英文写两句话为他加油鼓劲。
阅读短文,选择正确的答案。
Sports clubs
Name: Rising Star Tennis Club Sport: Tennis Time: Every Tuesday and Friday afternoon Place: School Tennis Court Teacher: Miss Chen Tennis is fun. Join us with your friends!
Name: Green Glass Golf Club Sport: Golf Time: Every Saturday morning Place: City Golf Course Teacher: Mr Wang Golf needs patience (耐心). Come and have a try!
Name: Ice Dream Skating Club Sport: Skating Time: Every Wednesday afternoon Place: Indoor Skating Rink Teacher: Mrs Liu Skating is cool. Feel the speed. Let’s skate!
10.You can go to the Tennis Club on Tuesday and ______ afternoon. ( )
A.Wednesday B.Friday C.Saturday
11.The sport in the Green Grass Golf Club is ______. ( )
A.Golf B.Skating C.Tennis
12.The place for the Skating Club is the ______ Skating Rink. ( )
A.Indoor B.School C.City
13.______ is the teacher of the Rising Star Tennis Club. ( )
A.Mrs Liu B.Mr Wang C.Miss Chen
14.According to the passage, which is not true ( )
A.You can go to the Skating Club every Wednesday afternoon.
B.If you’re patient enough (足够的), you can join the Tennis Club.
C.Skating is cool. You can feel the speed in the Ice Dream Skating Club.
15.根据短文内容,在下方表格里画√。
Hi, I’m Tim. I’m eleven years old. I can play football very well. I can play ping-pong too. I have three new classmates. They are Ted, Thomas and Tessa. Ted is good at playing basketball. Thomas likes volleyball best. What sport does Tessa like best Her favourite sport is running. She runs very fast.
Name
Tim
Ted
Thomas
Tessa
语篇海报活动结束后同学们都收到了一张海报。根据海报内容,完成下列任务。
WHAT
Sports can help you make your body healthy and strong. Swimming is a good sport. You can learn to swim and make new friends here. We will also provide (提供) foods and drinks. You can have bread, water, juice or milk here.
WHO Seven to twelve years old, both boys and girls.
WHERE Dingdian Sports Club Chaoyang Street 142
WHEN 10:00 a.m.-11:30 a.m., 2:30 p.m.-4:00 p.m. Every Saturday and Sunday
Phone: 656×××× Email (电子邮件): Dingdian@
16.阅读海报,选择正确答案。(8 分)
(1) We can have ______ in the club. ( )
A.cakes B.fruit C. juice
(2) Club members (成员) can swim for ______ minutes on each (每一个) club day. ( )
A.210 B.180 C. 240
(3) ______ can join this club. ( )
A.A thirteen-year-old boy B.A six-year-old girl C. Eleven-year-old children
(4) Which is right (正确的) ( )
A.I can go to the swimming club every weekend.
B.I can call 646×××× to join the swimming club.
C. I can send(寄送) an email to “Diandian@”.
17.Can you swim What can you do (根据实际情况回答问题) (答案不唯一,合理即可)
下面是校园轮滑社团的招募公告。阅读信息,完成下列任务。
Roller Blading Club Time From Monday to Friday: 4:00 p.m.-5:00 p.m.
Who Students at the age of 4-6
Details (细节) 1-level class: Put on your roller blades. Learn to go straight ahead.
2-level class: Do roller blading on the playground. Learn to turn left / right.
3-level class: Learn more skills(技能). Take part in roller blading races(比赛).
Safety rules (安全规则) 1. Wear your helmet and pads so that you are safe. 2. Don’t do roller blading on the streets.
18.阅读公告,选择正确的答案。
(1) On Tuesday, when does the roller blading club begin ( )
A.At 10 a.m. B.At 4 p.m. C. At 4 a.m.
(2) Tom is 5 years old. Can he join the roller blading club ( )
A.Yes, I am. B.No, he can’t. C. Yes, he can.
(3) Tom wants to learn how to turn left. Which class should he take ( )
A.The 2-level class. B.The 1-level class. C. The 3-level class.
(4) When you do roller blading, which rule do you have to keep ( )
A.Don’t talk in your classroom. B.Don’t put on your old clothes.
C. Don’t forget (忘记) to put on your helmet or pads.
19.结合自身实际回答问题。
What’s your favourite sport
阅读下面的内容,选择合适的图片,将序号填到人物名片的横线上。
I’m Sam. I like football. But I don’t like morning exercise. My favourite sport is riding a bike I’m Lingling. I like basketball. But I don’t like skating. My favourite sport is playing table tennis. I’m Amy. I like skipping. But I don’t like swimming and flying a kite. My favourite sport is fishing.
A. B. C. D. E. F. G. H. I. J.
20.Sam 喜欢: 不喜欢: 最喜欢:
21.Lingling 喜欢: 不喜欢: 最喜欢:
22.Amy 喜欢: 不喜欢: 最喜欢:
阅读短文,按要求完成任务。
Hello! My name is Lily. I love sports very much. I can play ping-pong and volleyball. I play ping-pong every day after school. I can jump high, but I can’t jump far. My friend Tom likes running. He can run very far. He doesn’t like volleyball, but he likes basketball. We often play sports together after school.
23.回答问题或判断正(T)误(F)。
(1) Lily can play ping-pong and basketball. ( )
(2) Lily jumps far every day. ( )
(3) Tom likes running and basketball. ( )
24.根据短文内容回答问题。
(1) What can Lily do
(2) Does Tom like volleyball
Tom一家去看了一场精彩的足球比赛,回来后Tom和朋友分享了这次经历。请根据短文内容,完成下列任务。
My parents and I like sports very much. Our favourite sport is football. There is a football game in the gym. After dinner, we go to watch the game. My father drives us there. It is an exciting game. Everyone plays hard. After the game, we are tired(累的) but happy. I want to watch this game again. I want to be a football player like them. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.
25.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) _____ is Tom’s favourite sport. ( )
A.Football B.Basketball C. Volleyball
(2) How do they go to the gym ( )
A.By bus. B.By car. C. By bike.
(3) How much do they pay(支付) ( )
A.400 yuan. B.320 yuan. C. 330 yuan.
(4) After the game, Tom is _____. ( )
A.tired B.tired but happy C. happy
26.根据实际情况回答问题。
What’s your favourite sport (答案不唯一)
任务型阅读。
Sam: We're going to have a sports day this month. Are you going to run
Amy: No, I am not. I can't run fast. I am going to do the high jump.
Sam: Can you jump high
Amy: Yes, I can. How about you Are you going to swim
Sam: No, I can't swim fast. I'm going to play football.
Amy: I am going to jump every day. And you can play football every day. You can be the winner.
27.根据对话内容判断下列句子正误。 (正确的写“T”, 错误的写“F”)
(1) They're going to have a sports day this week. ( )
(2) Amy is going to do the high jump. ( )
(3) Sam can swim fast. ( )
28.根据对话内容选择正确的答案。
(1) Can Amy run fast ( )
A.Yes, she can. B.No, she can't. C. We don't know.
(2) Is Sam going to swim ( )
A.No, he isn't. B.Yes, he is. C. We don't know.
(3) What is Amy going to do ( )
A.She is going to run every day. B.She is going to jump every day. C. She is going to play football every day.
阅读材料,完成下列各题。
Hello, Lanlan. My friend and I are going to have a sports day tomorrow. I’m going to run the 100 metres. I can run fast. Sam is going to do the high jump. He can do it well. Amy is going to run the 200 metres. How about you and your friends
Linlin
Hello, Linlin. I like sports too. We’re going to have a sports day this month. We’re all happy. I can jump high. I’m going to do the high jump. Daming is going to run the 100 metres. He can run fast too. And Xiaohui is going to do the long jump. We’re going to be e on.
Lanlan
29.阅读材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) Sam and Lanlan can jump high. ( )
(2) Linlin is going to run the 100 metres. ( )
(3) Lanlan is going to run the 100 metres too. ( )
(4) Lanlan is going to have a sports day tomorrow. ( )
(5) Xiaohui is going to do the long jump this month. ( )
30.阅读材料,找出与图片相符的短语,并抄写在四线三格中。
(1)
(2)
(3)
(4)
阅读短文,完成下列各题。
Today is Sunday. It’s sunny. We can see lots of people in the park. Some old men are doing taijiquan. Look at the people on the lake. What are they doing They are rowing a dragon boat. Look! Daming is playing chess between the trees with his friend. Jim is taking pictures. What’s that under the tree It’s a cat. It’s sleeping. Look at the girls beside the tree. What are they drinking Oh, they’re drinking milk.
31.根据短文中出现的先后顺序,用数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
32.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) The people are _______. ( )
A.at the cinema. B.in the park
(2) What is Daming doing ( )
A.He’s playing chess. B.He’s taking pictures.
(3) What are the girls doing ( )
A.They’re drinking soya milk. B.They’re drinking milk.
阅读理解。
Our family sports meeting
Hello! My name is David. I have a big family. Now we are in China. My family all like sports very much. Today is Sunday. It’s a fine day. We are having a family sports meeting in the park. Look! My grandfather and grandmother are playing ping-pong. They are old but they look very young. They are playing well. My father and mother are playing badminton. They are both good players. My brother, my sister and I are running now. Who will win Can you guess Ha! Ha! It’s me. How happy we are!
33.根据短文内容及首字母提示补全下列句子。
1. David has a big family. Now they are in C .
2. David’s family all like s .
3. David’s grandparents are old but they look very y .
4. It’s S today. It’s fine.
5. They are h a family sports meeting.
34.根据短文内容选择正确选项。
1. David’s family are having sports meeting ________.( )
A.at the zoo B.in the park C. on the street
2. His grandparents are ________.( )
A.playing badminton
B.playing volleyball
C. playing ping-pong
3. David’s father and mother are good ________ players. ( )
A.football B.basketball C. badminton
4. ---How many people are there in David’s family. ( )
---________.
A.Five B.Six C. Seven
5. David ________ with his brother and sister. ( )
A.is running B.are running C. is jumping
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.basketball interesting soccer well good 2.范文:
I like running best. Because it is easy to do and I can run anywhere. Running makes me feel happy and strong.
【导语】本文介绍了保罗及其三个好朋友各自喜爱的运动。
1.(1)句意:保罗喜欢打_______。根据“My favourite sport is basketball.”,可知保罗最喜欢的运动是篮球。故答案为basketball。
(2)句意:保罗认为打篮球是_______。根据“I think playing basketball is interesting.”,可知保罗认为打篮球是有趣的。故答案为interesting。
(3)句意:吉姆和弗兰克最喜欢的运动是_______。根据“Their favourite sport is soccer. ”,可知吉姆和弗兰克最喜欢的运动是足球。故答案为soccer。
(4)句意:玛丽打排球_______。根据“She plays it very well.”可知,玛丽的排球打得很好。故答案为well。
(5)句意:运动对我们_______。根据“Sports are good for us.”可知,运动对我们有益。故答案为good。
2.题干解读:该题目要求介绍自己最喜欢的运动及原因。注意文章为一般现在时态,人称是第一人称,同时注意字迹工整,语句通顺。
参考词汇与句型:
参考词汇:run跑步,because因为,easy容易的,anywhere在任何地方,happy开心的,strong强壮的
参考句型:I like…best;It is easy to do;I can…;Running makes me…
3.D B A C 4.D A C B 5.My favourite sport is mountain climbing, because it makes me strong.
【导语】本文主要介绍了蒂娜、大卫、格蕾丝和弗莱德四个人最喜欢的运动。
3.(1)句意:___________根据“Look, here is a photo of me skating in the gym.”可知这段是关于滑冰的介绍,图片D是滑冰,故选D。
(2)句意:___________根据“My favourite sport is Chinese kung fu. I usually do kung fu on Saturday and Sunday.”可知这段是关于中国功夫的介绍,图片B是一个人在打功夫,故选B。
(3)句意:___________根据“Look, here’s a photo of me playing chess with my father.”可知这段是关于下棋的介绍,图片A是下棋,故选A。
(4)句意:___________根据“Let me show you a photo of me doing the high jump.”可知这段是关于跳高的介绍,图片C是跳高,故选C。
4.(1)句意:为什么这么做_________根据“I feel happy when I skate.”可知滑冰让蒂娜开心,选项D“感 到开心”符合题意,故选D。
(2)句意:什么时候做_________根据“I usually do kung fu on Saturday and Sunday.”可知大卫每周六、日打功夫,选项A“在星期六和星期日”符合题意,故选A。
(3)句意:为什么这么做_________根据“Playing chess makes me clever.”可知下棋让格蕾丝聪明,选项C“让我聪明”符合题意,故选C。
(4)句意:什么时候做_________根据“I do the high jump on Thursday afternoon.”可知弗莱德跳高,选项B“在周四下午”符合题意,故选B。
5.句意:你最喜欢的运动是什么?为什么?本题答案不唯一。可以说“我最喜欢的运动是爬山,因为它使我强壮。”,故答案为My favourite sport is mountain climbing, because it makes me strong.
6.Amy Sam Lingling and Daming 7.C C
【导语】本文主要是学校小记者Daming的报道。
6.由文中“Amy can run very fast. She is the winner in the short running race.”可知Amy参加了跑步项目,故答案为Amy。
由文中“Sam takes part in (参加) the long jump. He can jump far.” 可知Sam参与的是跳远项目,故答案为Sam。
由文中“Lingling and I can play football well. We take part in the football match.”,且开头提到“I’m Daming”,即作者是Daming,故答案为Lingling and Daming。
7.(1) 句意:今天是_____。A儿童节。B母亲节。C运动日。由文中“Today is Sports Day.” 可知今天是运动日。故选C。
(2) 句意:在这篇文章里提到了几个孩子?A四个。B五个。C六个。逐一梳理文中提及的孩子:Daming (我)、Amy、Sam、Lingling、Huahua、Yuanyuan,共六人。故选C。
8.He can run fast. He can play ping-pong well. She can wash the dishes, make the beds and sweep the floor. 9.Don’t give up! Never stop! (答案不唯一)
【导语】本文介绍丁丁写给西蒙关于体育运动的信。
8.(1)句意:苏炳添能做什么?根据“He can run fast.”可知他能跑得很快。故答案为He can run fast.
(2)句意:王楚钦能做什么?根据“He can play ping-pong well.”可知他打乒乓球很厉害。故答案为He can play ping-pong well.
(3)句意:科科能做什么?根据“But she can wash the dishes, make the beds and sweep the floor.”可知她会洗碗、铺床和扫地。故答案为She can wash the dishes, make the beds and sweep the floor.
9.本题答案不唯一,例如:不要放弃!永远不要停下!故答案为Don’t give up! Never stop!
10.B 11.A 12.A 13.C 14.B
【导语】本文主要介绍了三个体育俱乐部的运动项目,活动时间,地点以及老师。
10.句意:你可以在周二和周五下午去网球俱乐部。根据文中“Rising Star Tennis Club, Time: Every Tuesday and Friday afternoon”,可知网球俱乐部在周二和周五下午开放,故选B。
11.句意:绿草高尔夫俱乐部的运动项目是___。根据文中“Name: Green Glass Golf Club, Sport: Golf”,可知该俱乐部的运动是高尔夫,故选A。
12.句意:滑冰俱乐部的场地是___溜冰场。根据文中“Name: Ice Dream Skating Club, Place: Indoor Skating Rink”,可知滑冰俱乐部的场地是室内溜冰场,故选A。
13.句意:___是明日之星网球俱乐部的老师。根据文中“Name: Rising Star Tennis Club, Teacher: Miss Chen”,可知老师是陈老师,故选C。
14.句意:根据文章,哪一项是不正确的?选项A“你可以每周三下午去滑冰俱乐部。”选项B“如果你足够有耐心,你可以加入网球俱乐部。”选项C“滑冰很酷,你可以在冰梦滑冰俱乐部感受速度。”根据文中“Name: Ice Dream Skating Club,Time: Every Wednesday afternoon,Golf needs patience (耐心).Skating is cool. Feel the speed.”可知是高尔夫需要耐心,不是网球俱乐部,选项B错误,故选B。
15.
Name
Tim √ √
Ted √
Thomas √
Tessa √
【导语】本文主要介绍了Tim和他的朋友们喜欢的运动项目。
【详解】根据文中“I can play football very well. I can play ping-pong too.”可知Tim踢足球踢得很好,还会打乒乓球;
根据文中“Ted is good at playing basketball.”可知Ted擅长打篮球;
根据文中“Thomas likes volleyball best.”可知Thomas最喜欢打排球;
根据文中“What sport does Tessa like best Her favourite sport is running.”可知Tessa最喜欢的运动是跑步;
故答案为
Name
Tim √ √
Ted √
Thomas √
Tessa √
16.C B C A 17.No, I can’t. I can jump and climb. (答案不唯一)
【导语】本文是游泳俱乐部的海报。
16.(1)句意:我们可以在俱乐部喝果汁。A蛋糕,B水果,C果汁,根据“You can have bread, water, juice or milk here.”可知俱乐部可以吃面包,喝水,果汁和牛奶,故选C。
(2)句意:每个俱乐部开放时间,俱乐部成员可以游泳180分钟。根据“10:00 a.m.-11:30 a.m., 2:30 p.m.-4:00 p.m.”可知可以游3个小时,也就是180分钟,故选B。
(3)句意:11岁的孩子可以加入俱乐部。A一个13岁的男孩,B一个16岁的女孩,C11岁的孩子们,根据“Seven to twelve years old, both boys and girls.”可知7到12岁的孩子们可以加入俱乐部,故选C。
(4)句意:哪个是正确的?A我可以每周末去游泳俱乐部。B我可以打电话646××××加入游泳俱乐部。C我可以发送电子邮件到Diandian@。根据“10:00 a.m.-11:30 a.m., 2:30 p.m.-4:00 p.m. Every Saturday and Sunday”可知每周末都可以去游泳俱乐部,A正确,故选A。
17.句意:你会游泳吗?你会做什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:不,我不会。我会跳和爬。故答案为No, I can’t. I can jump and climb.
18.B C A C 19.My favourite sport is basketball.(答案不唯一)
【导语】本文讲了轮滑俱乐部。
18.(1)句意:轮滑俱乐部周二几点开始活动?A在上午10点。B在下午4点。C在凌晨4点。根据“From Monday to Friday: 4:00 p.m.-5:00 p.m.”,可知在下午4点开始,故选B。
(2)句意:汤姆5岁。他能加入轮滑俱乐部吗?根据“Students at the age of 4-6”,可知能加入,故选C。
(3)句意:汤姆想学习如何向左转弯,他应该选择哪个班级?A2级班。B1级班。C3级班。根据“2-level class: Do roller blading on the playground. Learn to turn left / right.”,可知应选择2级班,故选A。
(4)句意:当轮滑时,你必须遵守哪一项规则?A不要在教室里说话。B不要穿你的旧衣服。C不要忘记佩戴头盔或护具。根据“Wear your helmet and pads so that you are safe.”,可知不要忘记佩戴头盔或护具,故选C。
19.句意:你最喜欢的运动是什么?本题要求结合自身实际回答问题,答语可为:我最喜欢的运动是篮球运动。篮球运动basketball,故答案为My favourite sport is basketball.(答案不唯一)
20.A D C 21.B G E 22.H F;I J
【导语】本文主要讲述了学生们喜欢的运动和不喜欢的运动。
20.①根据“ I’m Sam. I like football.”可知萨姆喜欢足球,图A是足球,故选A。
②根据“But I don’t like morning exercise.”可知萨姆不喜欢早锻炼,图D是早锻炼,故选D。
③根据“ My favourite sport is riding a bike”可知萨姆最喜欢的运动是骑自行车,图C是骑自行车,故选C。
21.①根据“I’m Lingling. I like basketball.”可知玲玲喜欢篮球,图B是篮球,故选B。
②根据“ But I don’t like skating.”可知玲玲不喜欢滑冰,图G是滑冰,故选G。
③根据“ My favourite sport is playing table tennis.”可知玲玲最喜欢的运动是乒乓球,图E是打乒乓球,故选E。
22.①根据“ I’m Amy. I like skipping.”可知艾米喜欢跳绳,图H是跳绳,故选H。
②根据“ But I don’t like swimming and flying a kite.”可知艾米不喜欢游泳和放风筝,图F是游泳,图I是放风筝,故选F;I。
③根据“ My favourite sport is fishing.”可知艾米最喜欢钓鱼,图J是钓鱼,故选J。
23.F F T 24.She can play ping-pong and volleyball, and she can jump high. No, he doesn’t.
【导语】本文讲了莉莉和汤姆喜欢运动。
23.(1)句意:莉莉会打乒乓球和篮球。根据“I can play ping-pong and volleyball.”,可知莉莉会打乒乓球和排球,故答案为F。
(2)句意:莉莉每天能跳得很远。根据“I can jump high, but I can’t jump far.”,可知Lily能跳得高,但跳不远,故答案为F。
(3)句意:汤姆喜欢跑步和篮球。根据“My friend Tom likes running. He can run very far. He doesn’t like volleyball, but he likes basketball.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
24.(1)句意:莉莉会做什么?根据“I can play ping-pong and volleyball. I play ping-pong every day after school. I can jump high, but I can’t jump far.”,可知莉莉会打乒乓球,排球,能跳得高,故答案为She can play ping-pong and volleyball, and she can jump high.
(2)句意:汤姆喜欢排球吗?根据“He doesn’t like volleyball, but he likes basketball.”,可知汤姆不喜欢排球,答语为否定回答,故答案为No, he doesn’t.
25.A B A B 26.My favourite sport is swimming.
【导语】本文讲了足球比赛。
25.(1)句意:______是汤姆最喜欢的运动。A足球,B篮球,C排球,根据“Our favourite sport is football.”,可知足球是汤姆最喜欢的运动,故选A。
(2)句意:他们怎么去体育馆?A坐公共汽车。B开车。C骑自行车。根据“After dinner, we go to watch the game. My father drives us there.”,可知他们开车去体育馆,故选B。
(3)句意:他们支付多少钱?根据“My parents and I like sports very much. An adult ticket(成人票) is 160 yuan. A student ticket is 80 yuan.”,可知他们支付400元,故选A。
(4)句意:比赛后,汤姆______。A累的,B很累但高兴,C高兴的,根据“After the game, we are tired(累的) but happy.”,可知比赛后,汤姆很累但高兴,故选B。
26.句意:你最喜欢的运动是什么?题干要求根据实际情况回答,答语可为:我最喜欢的运动是游泳。故答案为My favourite sport is swimming.
27.F T F 28.B A B
【分析】本篇对话介绍了艾米和萨姆关于运动会上参加什么项目。
27.(1)句意:这周他们打算举行个运动会。根据对话We're going to have a sports day this month.得知是这个月他们打算举行个运动会。句意与对话意思不相符合,故答案为F。
(2)句意:艾米打算参加跳高。根据对话 I am going to do the high jump.得知艾米打算参加跳高。句意与对话内容相符合,故答案为T。
(3)句意:萨姆游泳游地很快。根据对话Sam: No, I can't swim fast. 得知萨姆游泳游地不快。句意与对话意思不相符合,故答案为F。
28.(1)句意:艾米跑地很快吗?根据对话Amy: No, I am not. I can't run fast.得知艾米跑不快。故选B。
(2)句意:萨姆打算去游泳吗?根据对话Sam: No, I can't swim fast. I'm going to play football.得知萨姆打算去踢足球。故选A。
(3)句意:艾米打算去做什么?根据对话Amy: No, I am not. I can't run fast. I am going to do the high jump.得知艾米打算参加跳高。故选B。
29.T T F F T 30.(1) run the 200 metres (2) do the high jump (3) come on (4) run fast
【解析】29.(1)题干句意:萨姆和兰兰能跳得高。根据Sam is going to do the high jump. He can do it well. I can jump high.可知题干表述正确,故答案为T。
(2)题干句意:琳琳要跑100米。根据I’m going to run the 100 metres.可知题干表述正确,故答案为T。
(3)题干句意: 兰兰也要跑100米。根据I’m going to do the high jump.可知兰兰跳高,题干表述不正确,故答案为F。
(4)题干句意:兰兰明天要参加运动会。根据My friend and I are going to have a sports day tomorrow. 可知是琳琳明天参加运动会。题干表述不正确,故答案为F。
(5)题干句意:小辉这个月要做跳远。根据And Xiaohui is going to do the long jump. 可知题干表述正确,故答案为T。
30.(1)图片是跑200米,故答案为 run the 200 metres。
(2)图片是跳高,故答案为 do the high jump 。
(3)图片是在喊加油,故答案为come on。
(4)图片是跑得很快,故答案为run fast。
31.5 3 1 4 2 32.B A B
【分析】31.图1是喝牛奶,图2是下棋,图3是打太极,图4是拍照,图5是划龙舟。根据Some old men are doing taijiquan. (打太极)They are rowing a dragon boat. (划龙舟)Daming is playing chess between the trees with his friend.(下棋) Jim is taking pictures. (拍照)Oh, they’re drinking milk.(喝牛奶)在短文中出现的先后顺序,可知答案为5,3,1,4,2。
32.(1) 问句为:人们在哪里?根据We can see lots of people in the park.可知,人们在公园里。A在电影院,B在公园里。故选B。
(2)问句为:大明正在做什么?根据Daming is playing chess between the trees with his friend. 可知,他正在下棋。A他正在下棋,B他正在拍照。故选A。
(3) 问句为:女孩们正在做什么?根据 Look at the girls beside the tree. What are they drinking Oh, they’re drinking milk.可知,女孩们正在喝牛奶。A他们正在喝豆浆。B他们正在喝牛奶。故选B。
33.1. China 2. sports 3. young 4. Sunday 5. having 34.1.B 2.C 3.C 4.C 5.A
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览