资源简介 (共46张PPT)Unit 1 Time to RelaxSection B How can a hobby improveyour life 一、用括号内所给词的适当形式填空1. If there is nothing good about ___________ (fail), how can it be the mother of success 返回【点拨】about 是介词,后需跟名词,fail 动词, 意为“失败”,其名词形式为failure,是不可数名词。failure2. I didn’t practice much before the race, but ___________ (surprise), I got a good place.返回surprisingly3. To stay healthy, you should exercise more, have a balanced diet, and most ______________ (important), get enough sleep.返回【点拨】most importantly 意为“最重要的是”。importantly4. DeepSeek gives clear study advice, and this is a great ________________ (achieve) for students who are having trouble with their lessons.返回【点拨】a great 后接名词, 因此将动词 achieve 变为名词形式 achievement。achievement5. The ___________ speech ___________ everyone to work harder for their dreams yesterday. (inspire)返回【点拨】第一空作定语修饰名词speech, 应用形容词inspiring“鼓舞人心的”;第二空填谓语动词, 根据 yesterday 可知,时态为一般过去时,动词用过去式。inspiringinspired二、从方框中选择适当的单词或短语并用其正确形式填空1. The Monkey King can turn himself into different animals and ___________ .suggest so far foreign object teenagerobjects返回2. Many parents find it difficult to communicate with their ___________ children.suggest so far foreign object teenagerteenage返回3. I think the doctor’s _______________ on how to improve the man’s health are useful.suggest so far foreign object teenagersuggestions返回4. ___________, the trip is full of surprises, from the beautiful landscapes to the kind strangers.suggest so far foreign object teenagerSo far返回5. To learn a ___________ language well, one must be patient. After all, “Rome wasn’t built in a day.”suggest so far foreign object teenagerforeign返回三、根据语境,用适当的虚词盲填1. Many people dream ___________ living a peaceful life in the countryside.of返回2. Jane enjoys her volunteer work because it gives her a sense ___________ achievement.of返回3. My father is ___________ old-fashioned man. He always believes in traditional family values.an返回4. During the school talent show, Jack, a shy boy, got over his fear and sang ___________ stage.on返回5.(一语辨异)—The teachers in our school are really strict ___________ us.—Yes, and they’re also strict __________ their work.within返回四、根据汉语提示补全句子1. 一位意大利美术老师正在用意大利语向我们介绍他的画。_________ _________ art teacher is introducing his paintings to us in _________ .返回An ItalianItalian2. 他的爱好是收集东西,比如硬币、明信片和邮票。His hobby is collecting things, such as _________, _________ and _________ .coinspostcardsstamps返回3. 为了减轻压力,很多人选择定期练习瑜伽。_________ _________ _________, many people choose to practice yoga regularly.To reduce stress返回4. 张老师相当严厉,她不允许学生在课堂上使用手机。Mrs. Zhang is _________ _________ , and she doesn’t ________ ________ ________ ________ mobile phones during class.rather strict返回allow students to use5. 虽然编程很受欢迎,但汤姆并不梦想成为一名程序员。Although programming is popular, Tom doesn’t _________ ________ _________ ________ _____________.dream返回of being a programmer五、阅读理解How do you spend your free time Playing sports or seeing movies Do you want to live a different kind of after-school life How about trying some special after-school classes about the intangible cultural heritage ( 非物质文化遗产) 返回Li Chenxi is at No. 2 Middle School in Yinchuan. Li is interested in tie-dyeing (扎染). She can make dresses after learning for more than a year. “In the past, I had too much homework to do. But now I can do what I want to do in my free time. I enjoy it,” she said.返回Antoine is from Rwanda (卢旺达). When Antoine first watched the dragon dance, he was surprised and could not wait to join in it. However, the training was not easy. He kept practicing the skills day by day. In 2020, Antoine built the first international student dragon dance team in his school.返回On Saturday afternoon, a group of children are following Zhu Wei in Zimbabwe (津巴布韦). Zhu, a traditional Chinese medicine doctor, teaches them Tai Chi. These children like Tai Chi. In their opinion, Tai Chi helps them keep healthy. It’s a mind-body exercise.返回Chloe from Canada is a paper-cutting lover. Every Sunday, she learns paper cutting from Mrs. Smith. The girl can easily cut butterflies, ducks, flowers and so on. Last weekend, Chloe made a paper-cutting work of a bird. She felt excited to see it shown on the school wall.返回( )1. What does Li Chenxi think of her tie-dyeing classes A. Boring. B. Difficult.C. Enjoyable. D. Tiring.【点拨】细节理解题。根据第一个方框中的“I enjoy it”可知,李晨曦觉得扎染课很愉快。故选C。C返回( )2. What can we learn about Antoine A. He comes from America.B. He was very hard-working in practicing the dragon dance.C. He built the second international student dragon dance team.D. He didn’t like the dragon dance at first but later he enjoyed it.【点拨】细节理解题。根据“However, the training was not easy. He kept practicing the skills day by day.”可知,他非常勤奋地练习舞龙。故选B。B返回( )3. Why do children in Zimbabwe choose to practice Tai Chi A. Because they want to be Chinese medicine doctors.B. Because they want to learn more about Chinese culture.C. Because they think Tai Chi is good for both their body and mind.D. Because they want to make friends with Zhu Wei.【点拨】细节理解题。根据第三个方框中的“These children like Tai Chi...mind-body exercise.”可知,津巴布韦的孩子们选择练习太极的原因是他们认为太极对他们的身心都有好处。故选C。C返回( )4. Which work was shown on Chloe’s school wall A. B. C. D.【点拨】细节理解题。根据第四个方框中的“Last weekend, Chloe made... shown on the school wall.” 可知, Chloe 做了一幅鸟的剪纸作品,看到它挂在学校墙上,她感到很兴奋。故选B。B返回( )5. Which is the common theme of the four passages A. Foreign students enjoy traditional Chinese culture.B. Chinese culture is popular among people of all ages.C. Traditional Chinese culture lights up the after-school life.D. People use different ways to spread Chinese culture.【点拨】主旨大意题。根据“How do you spend your free time... after-school classes about the intangible cultural heritage ( 非物质文化遗产) ”以及下文的介绍可知,共同主题是中国传统文化点亮课余生活。故选C。C返回六、语篇填空第一节 阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。返回A hobby is something that can keep you relaxed in your spare time. Every student should have a hobby. What are the 1. ________ behind it practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回reasons【点拨】根据“First, a hobby...you with happiness and fun...a hobby can keep you relaxed after the busy work.”可知此处应是提出为什么要有爱好的问题,结合备选词可知reason“原因”符合语境,为可数名词,此处应用其复数形式,故填reasons。First, a hobby 2. _________ you with happiness and fun. When you do things you love, you can feel excited all day.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】provide sb. with sth. 意为“给某人提供某物”。句子时态为一般现在时,主语为单数,所以谓语动词应用其第三人称单数形式,故填provides。providesSecond, you can make many friends when you take part in the activities. Playing together helps you learn teamwork and share joy. 3. ________, a hobby can keep you relaxed after the busy work. It’s like a “stress reliever ( 解压器)” that makes your mind fresh again.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】根据“First...Second...”可知此处应是阐述第三个原因,故填Third。ThirdA hobby can be almost anything, such as listening to music, playing with 4. ________, reading books, going for sports and so on.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】根据“playing with”并结合备选词可知应是和宠物玩,pet 为可数名词,此处应用其复数形式,故填pets。pets5. ________ your hobby is fishing, it’s good for you to get close to nature.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回IfIf your hobby is collecting stamps, you can get a lot of 6. _____________ from it. Perhaps some people have no hobbies.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I【点拨】根据“If your hobby is collecting stamps”并结合备选词可知应是从中学到许多知识,knowledge“知识”为不可数名词,故填knowledge。knowledge返回Don’t worry, and just think 7. ________ it from now on. You can turn what you already love into a hobby.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】think about 意为“考虑”。故填about。aboutTake 8. ________ as an example. I didn’t have a hobby until I was 10. I liked sports, so my mother asked me to learn to play soccer.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】take sb. as an example 意为“以某人为例”。再结合备选词“I”可知,此处应用其宾格形式。故填me。meSoon I fell in love with it. I felt happy when I was running and 9. ___________ on the playground.practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】根据“running”和“and”并结合备选词可知practice“练习”符合语境,而此处与“running”并列,应用其现在分词形式,故填practicing。practicingNow I become 10. ________ than before. Now playing soccer is my hobby. In a word, the best hobby for you is something that brings you joy and self-improvement. So why not get yourself into a hobby this year Why not find a hobby like me practice if reason three braveprovide pet knowledge about I返回【点拨】此处应填形容词作表语,结合备选词可知brave“勇敢的”符合语境,而由“than”可知此处应用其比较级形式,故填braver。braver[郑州金水区期末] 第二节 阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。返回After a week of classes, we all look forward to making the most of our weekends. Here are three great ways 1. ________ enjoy our free time.to返回Cathy Trying new things is amazing. When I joined the painting club, I was nervous. But painting opened a new world. I learned cool skills 2. ________ made friends. It’s time to step out and try something new, like an instrument or 3.________ sport.anda返回Allen Relaxation matters. After a long study week, I always go for a walk in the park. The fresh air in the park 4. ________ great. Lying on the grass helps me stop worrying. These peaceful moments help me study better f or the next week.is返回Nancy Family and friends mean the world to me. On weekends, I usually bike with my dad. Hanging out 5. ________ friends at the movies or on picnics creates happy memories. Being together with the people you love makes life better .with(共41张PPT)Unit 1 Time to RelaxSection A How do you spend yourfree time 一、用括号内所给词的适当形式填空1. Whenever I meet difficulties, I always tell __________ (I) to keep trying.返回【点拨】 主语是“I”,当宾语与主语为同一个人时,用反身代词“myself ”。myself2. Of all the winter sports, my younger brother likes ___________ (ski) best.返回【点拨】“like doing sth.”表示“喜欢做某事”, 因此填skiing。skiing3. The swimming ___________ (instruct) teaches me how to breathe correctly in the water.返回【点拨】根据“The swimming... teaches me...” 可知,此处应填名词 instructor,意为“教练”。instructor4. My father is very strict with me, and he pushes me ___________ (do) my best every day.返回【点拨】“push sb. to do sth.”意为“督促某人做 某事”。to do5. (易错题) Watching the ___________ movie made my little sister so ___________ that she hurried to my parents’ room. (scare)返回【点拨】scary 是形容词,修饰物,表示“恐怖的;吓人的”;scared 也是形容词,修饰人,表示“害怕 的”。scaryscared二、从方框中选择适当的单词或短语并用其正确形式填空1. I _______________ the novel to you if I finish reading it.single return give up chat with expresswill return返回2. He ___________ smoking after he realized it was harmful to his health.3. After hearing the surprising news, we all felt sad and couldn’t say a ___________ word.single return give up chat with expressgave upsingle返回4. The ___________ on Mona Lisa’s face is one of the most fascinating parts of the painting.5. With the rapid development of AI technology, many people enjoy _____________ smart robots like ChatGPT or DeepSeek Chat.single return give up chat with expressexpressionchatting with返回三、根据语境,用适当的虚词盲填1. I don’t know what those kids are up _______, but they look strange.to返回2. When I arrived there, I found the boy looking at a snake ___________ fear.in返回3. Although I have no experience in kung fu, I’m willing to give it ___________ go.a返回4. Let’s make ___________ deal — you clean the room, and I’ll buy you ice cream.a返回5. I answered the teacher’s question correctly, and ___________ return, I got a sticker ( 贴纸).in返回四、根据汉语提示补全句子1. 很多人因为计算机程序的高难度而害怕编程。Many people are ________ ________ _______________ due to the high difficulty of __________ ____________.scared of programmingcomputer programs返回2. 他去年开始写诗,在我们学校很出名。He _______ ________ ________ ________ last year and became famous in our school.got into writing poems返回3. 我们应该学会独自应对挑战,不要害怕面对困难。We should learn to _______ ______ challenges alone and not ______ _______ difficulties.deal withfear facing返回4. 偶尔我们外出游玩,放松身心并享受大自然。We _______ _______ _______ _______ to relax and enjoy nature _______ ________ ________ ________.go on an outingonce in a while返回5. 克服羞怯之后,她在俱乐部里成功地表达了自己。(manage...)________ __________ _______ _________ _______ in the club after __________ ________ her shyness.She managed to express herselfgetting over返回五、[ 陕西中考] 阅读还原根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。Do you think you are a happy child What makes a boy or girl happy 1. _______ We know sayings are wise and true.返回DA. It makes me very happy.B. Truly, a hobby is fun and useful.C. But Jenny and I still like stamps.D. As the saying goes, a happy child always has a hobby.E. Because of stamps, we got to know each other on the Internet.Do you have a hobby Many, many people have hobbies. Albert Einstein had a hobby. He played the violin very well. This hobby made the great scientist happy and helped him work better. Quan Hongchan, a famous sports star, has a hobby too. She has a lot of little dolls and they make her very happy. As for me, collecting stamps is my hobby. 2. _______返回AA. It makes me very happy.B. Truly, a hobby is fun and useful.C. But Jenny and I still like stamps.D. As the saying goes, a happy child always has a hobby.E. Because of stamps, we got to know each other on the Internet.Hobbies bring people together and help them become friends. I have a friend Jenny and she’s from the UK. She likes collecting stamps too. 3. _______ We like to talk about stamps. Jenny says she is interested in the stories behind each stamp. She often asks me about Chinese stamps and shows some of them to me. Now we are very good friends.返回EA. It makes me very happy.B. Truly, a hobby is fun and useful.C. But Jenny and I still like stamps.D. As the saying goes, a happy child always has a hobby.E. Because of stamps, we got to know each other on the Internet.Today, people send emails to each other. They don’t use stamps often. 4. _______ We both find we can learn many things from the small, colorful pieces of paper. Jenny emails and tells me she even uses the stamps to share things about China with the people around her.返回A. It makes me very happy.B. Truly, a hobby is fun and useful.C. But Jenny and I still like stamps.D. As the saying goes, a happy child always has a hobby.E. Because of stamps, we got to know each other on the Internet.C5. _______ As many people say: A life without a hobby is like food without salt.返回A. It makes me very happy.B. Truly, a hobby is fun and useful.C. But Jenny and I still like stamps.D. As the saying goes, a happy child always has a hobby.E. Because of stamps, we got to know each other on the Internet.B六、完形填空What do you like doing when you are free Most children like watching TV or playing games, but Jacob from the US is 1_______.( )1. A. lazy B. different C. strict D. tidy返回【点拨】根据“ Most children like watching TV or playing games, but Jacob from the US is...”可知,来自美国的雅各布是不同的。故选B。BThe 12-year-old boy 2_______ making things by crocheting ( 用钩针编织).( )2. A. finishes B. forgets C. enjoys D. dislikes返回【点拨】根据前文“What do you like doing when you are free ”可知,此处是说这个12 岁的男孩喜欢用钩针编织制作东西。故选C。CLast year, Jacob’s grandma came and lived in his home for a week. Jacob sometimes saw her crocheting something. He 3_______ the activity with his grandma’s help. Then he 4_______ it and learned it from his grandma.( )3. A. tried B. used C. brought D. moved( )4. A. got tired of B. was proud ofC. was scared of D. got interested in返回AD【点拨】3. 根据“He...the activity with his grandma’s help.” 可知,在奶奶的帮助下,他尝试了这项活动。故选A。5_______ his grandma left, Jacob took crocheting classes online.( )5. A. But B. Or C. After D. If返回【点拨】根据“...his grandma left, Jacob took crocheting classes online.”可知,奶奶离开后,雅各布在网上参加了钩针编织课程。故选C。CHe 6_______ learned the skill happily in front of the computer.( )6. A. never B. often C. maybe D. hardly【点拨】根据“Jacob took crocheting classes online”以及“He...learned the skill happily in front of the computer.” 可知,他经常在电脑前开心地学习技巧。故选B。B返回Later, Jacob made some animal dolls by himself. They looked very 7_______ and Jacob’s mother took some photos and shared them online.( )7. A. dangerous B. boring C. short D. cute【点拨】根据“Later, Jacob made some animal dolls by himself.”以及后文的“Soon Jacob’s dolls got popular”可知, 它们看起来很可爱。故选D。D返回Soon Jacob ’s dolls got popular on the 8_______. Many people wanted to buy 9_______.( )8. A. street B. hill C. building D. Internet( )9. A. them B. him C. her D. it【点拨】8. 根据“Jacob’s mother took some photos and shared them online”可知,玩偶在网上很流行。故选D。DA返回Jacob thought, “If I can make some money to pay for school, that will be great.” So he 10_______ to sell his dolls.( )10. A. worried B. wondered C. decided D. relaxed返回【点拨】根据“If I can make some money to pay for school, that will be great.”可知,雅各布决定卖玩偶。故选C。CJacob got more than 80 11_______ soon.( )11. A. gifts B. orders C. animals D. flags返回【点拨】根据“So he...to sell his dolls.”可知,此处应指他接到了80 多个订单。故选B。BIt usually took him a few hours to make one doll, so he didn’t have enough 12_______ to do the work.( )12. A. food B. time C. money D. room返回【点拨】根据“It usually took him a few hours to make one doll, so he didn’t have enough...”可知,他通常要花几个小时来制作一个玩偶,所以他没有足够的时间来完成这项工作。故选B。BAs a student, he could 13_______ do it on weekends.( )13. A. hardly B. also C. again D. only返回【点拨】根据 “As a student, he could...do it on weekends.” 可知,他只能周末做。故选D。DJacob had to tell the buyers they needed to 14_______. They all said OK.( )14. A. arrive B. shout C. wait D. exercise返回【点拨】前文提到了他只能周末做玩偶,此处应该说买家需要等待。故选C。C“School comes 15_______. Let Jacob take his time,” one of the buyers said.Finally, Jacob finished all the works and sent them. All the buyers were happy with the dolls they got.( )15. A. first B. second C. third D. last返回【点拨】根据 “School comes...Let Jacob take his time” 可知,此处表达学业第一位,让雅各布慢慢来,故选A。A七、补全对话根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。(Mike and Judy are talking about their free-time activities in the classroom. )Mike: Hey, Judy. 1. _________________________________ Judy: I usually watch TV on weekends.返回What do you usually do on weekendsMike: What kind of TV programs do you like Do you like soap operas Judy: No, I don’t. Soap operas are too boring. I love talk shows.Mike: 2. ____________________________________________ _________________ Judy: Because they are interesting and I can learn a lot from them. What about you Do you like watching TV 返回Why do you like them/Why do you like talk shows/WhyMike: No. I hardly ever watch TV. I like playing ping-pong.Judy: 3. ___________________________________________ _________________________________ Mike: Three times a week.Judy: I also love ping-pong, but I can’t play it well. Can you help me with it Mike: 4. __________________________. And I can give you a ping-pong bat.返回How often do you play it/How often do you play ping-pongOf course/ Yes, I can/ SureJudy: That’s great. 5. ___________________________ __________________________.Mike: You’re welcome.返回Thanks a lot/Thank you so much/Thank you/Thanks 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Section A.pptx Section B.pptx