重庆市第八重点高中2022届高三上学期入学摸底测试英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频无文字材料)

资源下载
  1. 二一教育资源

重庆市第八重点高中2022届高三上学期入学摸底测试英语试题(原卷版+解析版)(无听力音频无文字材料)

资源简介

重庆八中2021—2022学年度(上)高三年级摸底考试




第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
What
is
the
weather
like
now?
A.
Cold.
B.
Cloudy.
C.
Rainy.
2.
What
are
the
speakers
mainly
talking
about?
A.
A
lecture.
B.
A
course.
C.
A
hall.
3.
Where
are
the
speakers?
A.
On
a
bus.
B.
On
a
plane.
C.
In
a
car.
4.
When
is
the
man
meeting
the
woman
tomorrow?
A.
At
1:
00
a.m.
B.
At
11:00
a.m.
C.
At
2:00
p.m.
5.
Which
shop
are
the
speakers
going
to
first?
A.
The
chemist’s.
B.
The
sports
shop.
C.
The
bookshop.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前后,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6
What
is
the
probable
relationship
between
the
speakers?
A.
Salesman
and
shopper.
B.
Waiter
and
customer.
C.
Neighbors.
7.
What
does
the
woman
need?
A.
Two
eggs.
B.
Some
coffee.
C.
A
cake.
听第7段材料,回答第8至9题。
8.
How
long
should
the
man
talk
in
the
speech?
A.
20
minutes.
B.
15
minutes.
C.
5
minutes.
9.
What
does
the
woman
advise
the
man
to
do?
A.
Give
more
examples.
B.
Talk
about
the
images.
C.
Simplify
his
speech.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.
What
is
the
woman?
A.
A
librarian.
B.
A
student.
C.
A
teacher.
11.
Where
is
the
open
PC
zone?
A.
In
the
north
of
the
hall.
B.
In
the
middle
of
the
library.
C.
On
the
left
of
the
stairs.
12.
Which
place
does
the
man
prefer
to
study
in?
A.
The
library
café.
B.
The
training
hall.
C.
The
silent
zone.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.
Why
does
the
man
make
the
phone
call?
A.
To
ask
for
a
colored
picture.
B.
To
confirm
the
delivery
time.
C.
To
order
some
machines.
14.
What
will
the
woman
do
this
afternoon?
A.
Fax
the
man
a
brochure.
B.
Work
out
the
agreement.
C.
Attend
a
meeting.
15.
Why
can’t
the
machines
be
delivered
by
the
end
of
this
month?
A.
There
aren’t
enough
machines.
B.
The
distance
is
too
long.
C.
The
time
is
too
limited.
16.
When
will
the
man
sign
the
agreement?
A.
This
evening.
B.
Tomorrow
morning.
C.
Tomorrow
noon.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.
What
did
the
speaker’s
parents
suggest
him
do?
A.
Camp
near
home.
B.
Stay
at
home.
C.
Take
a
raincoat.
18.
How
does
the
speaker
plan
to
go
to
the
campsite
from
the
village?
A.
By
bus.
B.
By
car.
C.
On
foot.
19.
What
should
Polly
bring?
A
Food.
B.
A
tent.
C.
Drinks.
20.
How
long
will
it
take
to
get
to
the
village
by
bus?
A.
About
one
hour.
B.
About
four
hours.
C.
About
five
hours.
第二部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
The
following
safety
risks
may
result
in
serious
injury
or
death
to
the
user
of
the
MINI
Cooper
S:

This
product
contains
small
parts
that
are
for
adult
assembly
(组装)
only.
Keep
small
children
away
when
assembling.
Remove
all
protective
materials
before
assembly.
Be
sure
to
remove
all
packaging
materials
and
parts
from
underneath
the
car
body.

Battery
posts
contain
lead
known
to
the
state
of
California
to
cause
cancer
and
reproductive
harm.
Never
open
the
battery.

Body
parts
such
as
hands,
legs,
hair
and
clothing
can
get
caught
in
moving
parts.
Never
place
a
body
part
near
a
moving
part
or
wear
loose
clothing
while
using
the
vehicle.
Always
wear
shoes
when
using
the
vehicle.

Using
the
vehicle
near
streets,
motor
vehicles,
drop-offs
such
as
steps,
water
(swimming
pools)
or
other
bodies
of
water,
hills,
wet
areas,
in
alleys,
at
night
or
in
the
dark
could
result
in
an
unexpected
accident.
Instead,
use
the
vehicle
on
the
highway.
Always
use
the
vehicle
in
a
safe,
secure
environment.

Using
the
vehicle
in
unsafe
conditions
such
as
snow,
rain,
loose
dirt,
mud,
or
sand
may
result
in
unexpected
action,
for
example
tip
over.

Using
the
vehicle
in
an
unsafe
manner.
Examples
include
but
are
not
limited
to:
·
Pulling
the
vehicle
with
another
vehicle
or
similar
device
·
Allowing
more
than
two
riders
·
Pushing
the
user
from
the
back
·
Traveling
at
an
unsafe
speed

Always
use
common
sense
and
safe
practices
when
using
the
vehicle.

Store
the
vehicle
indoors
or
cover
it
to
protect
it
from
weather.
Water
will
damage
the
motor,
electric
system,
and
battery.
1.
When
assembling,
you
should
____________.
A.
open
the
battery
on
the
spot
B.
ignore
the
packaging
materials
C.
keep
small
children
off
the
spot
D.
take
away
all
protective
materials
2.
According
to
the
text,
it
is
safer
to
____________.
A.
have
at
least
four
passengers
B.
push
the
user
from
behind
at
the
start
C.
drive
on
the
highway
instead
of
on
hills
D.
wear
loose
clothes
while
using
the
vehicle
3.
Where
can
you
probably
find
the
text?
A.
An
official
report.
B.
A
popular
magazine.
C.
A
physics
textbook.
D.
A
product
handbook.
B
Standing
at
the
finish
line,
70-year-old
Bob
Long
spent
a
while
reflecting
on
the
achievement
he’d
just
made.
Behind
him
was
the
wild,
endless
Mongolian
grassland
extending
into
the
distance.
This
American
had
just
become
the
oldest
person
ever
to
complete
and
win
the
Mongol
Derby,
the
world’s
longest
horse
race.
Long,
a
rider
all
his
life,
entered
the
race
after
being
inspired
by
All
the
Wild
Horses,
a
movie
based
on
the
grueling
event.
Fearing
that
he
wouldn’t
be
able
to
complete
it,
he
set
about
preparing
his
mind
and
body
for
this
“hardest,
toughest,
most
demanding
thing
you
can
do
on
a
horse”,
an
annual
1,000-kilometer
race
that
was
recognized
as
the
world’s
longest
horse
race
by
The
Guinness
Book
of
Records
in
2011.
Although
Long
had
been
riding
horses
for
many
years,
the
hardship
and
uncertainty
of
the
task
pushed
him
to
his
limit
and
forced
him
to
depend
entirely
on
his
own
will.
The
race
organizers
had
provided
an
extensive
support
network
to
keep
an
eye
on
the
participants
from
afar.
Despite
that,
the
physical
strain
of
riding
such
a
long
distance
made
simple
things
like
squatting
(蹲)
down
at
the
end
of
the
day
almost
impossible.
Along
the
vast
race
course
there
were
unpredictable
circumstances
beyond
Long’s
control,
however
well
prepared
he’d
been.
Weather
was
one
of
them,
which
could
switch
from
heavy
rain
to
burning
sun
unexpectedly.
Above
all
else
the
biggest
obstacle
was
the
state
of
mind.
Without
a
living
soul
in
sight,
Long
was
desperate
for
interaction,
guidance,
and
comfort.
This
feeling
of
loneliness
accounted
for
his
hope
that
one
of
his
fellow
competitors
would
catch
up.
Regardless
of
the
hardship,
Long
felt
a
sort
of
spiritual
adventure
while
traveling
through
the
wilderness.
He
was
provided
with
some
memorable
moments
while
connecting
with
nature.
Still
holding
the
passion
for
riding,
Long
never
dismisses
the
idea
of
competing
in
another
Mongol
Derby.
4.
What
distinguished
Bob
Long
from
other
competitors
in
the
Mongol
Derby?
A.
He
rode
the
whole
race
course
alone.
B.
He
was
the
oldest
participant
of
the
horse
race.
C.
He
was
most
likely
to
enter
the
competition
again.
D.
He
was
made
into
The
Guinness
Book
of
Records
in
2011.
5.
What
does
the
underlined
word
“grueling”
in
Paragraph
2
probably
mean?
A.
Pains-taking
but
senseless.
B.
Comfortable
and
pleasant.
C.
Difficult
and
exhausting.
D.
Romantic
but
time-consuming.
6.
What
was
the
biggest
challenge
that
Long
faced
during
the
race?
A.
The
changeable
weather.
B.
The
mental
state
in
the
course.
C.
The
difficulty
in
finding
the
right
route.
D.
The
physical
strain
of
riding
a
long
distance.
7.
What
is
the
text
mainly
about?
A.
An
introduction
to
the
Mongol
Derby.
B.
A
review
of
a
film
based
on
the
longest
horse
race.
C.
The
contributions
Bob
Long
made
to
the
horse
race.
D.
The
experience
of
the
Mongol
Derby’s
oldest
winner.
C
The
United
States
is
a
nation
of
car
owners.
Ninety-five
percent
of
households
own
a
car,
and
85
percent
of
people
get
to
work
in
one.
This
lifestyle
contributes
to
congestion
on
our
roads
and
damages
the
environment.
As
autonomous
vehicles
begin
to
hit
the
streets
over
the
next
decade
or
so,
it’s
believed
that
all
this
will
change.
Autonomous
vehicles
will
most
likely
decrease
the
number
and
severity
of
crashes,
allow
cars
to
travel
more
closely
together
and
improve
cooperation
between
vehicles,
all
of
which
tend
to
reduce
traffic
jams
and
increase
capacity(容量).
However,
this
future
is
not
assured.
To
realize
the
full
potential
benefits
of
driverless
cars,
we
will
have
to
act
soon
to
encourage
a
culture
in
which
transportation
is
shared.
Many
people
in
the
automobile
industry
assume
that
driverless
vehicles
will
automatically
be
shared,
but
there
is
little
evidence
that
this
is
true.
Most
estimates
suggest
that
driverless
cars
will
eventually
be
only
slightly
more
expensive
than
traditional
cars,
which
means
they’ll
be
within
reach
of
many
consumers,
so
users
are
not
willing
to
share
rides.
If
most
people
are
going
to
buy-in
to
a
shared-ride
culture,
they
need
to
get
a
significant
benefit.
Saving
a
few
dollars
off
the
fare
isn’t
likely
to
promote
the
movement
dramatically.
A
better
benefit
would
be
knowing
that
you’re
going
to
reach
your
destination
more
quickly.
The
way
to
guarantee
quick
passage
is
to
redesign
our
roads
to
give
priority
to
ride-sharing
autonomous
vehicles
like
building
priority
lanes.
The
cost
of
travel
will
also
be
varied
based
on
how
efficiently
a
vehicle
uses
the
roads.
Autonomous
vehicles
carrying
multiple
people
should
get
higher
priority
than
those
carrying
one
or
none
at
all.
Decision-makers
must
push
for
incentives(动机)
that
encourage
the
most
efficient
use
of
our
limited
roadway
infrastructure(基础设施).
The
autonomous
future
is
rapidly
approaching;
it
is
critical
that
we
act
now,
while
the
impacts
of
autonomous
vehicles
on
traffic
jams
and
emissions
are
still
largely
within
our
control.
8.
What’s
the
purpose
of
the
first
paragraph?
A.
To
introduce
the
topic.
B.
To
tell
the
severe
traffic
problem.
C.
To
prove
the
necessity
of
autonomous
vehicles.
D.
To
show
the
damage
of
cars
to
the
environment.
9.
What
can
we
learn
from
the
passage?
A.
Autonomous
vehicles
are
likely
to
reduce
traffic
jams.
B.
Driverless
Cars
are
unaffordable
for
the
average
American.
C.
Saving
some
fares
contributes
to
shared-ride
significantly.
D.
Many
people
have
ridden
autonomous
vehicles
to
avoid
traffic
jams.
10.
Which
will
be
a
benefit
of
sharing
autonomous
vehicles?
A.
To
save
a
large
amount
of
money.
B.
To
redesign
roads
to
prioritize
car-shared
modes.
C.
To
promote
the
development
of
roadway
infrastructure.
D.
To
allow
you
to
reach
your
destination
much
more
quickly.
11.
Which
is
the
best
title
for
the
passage?
A.
Driverless
Cars
Will
Make
Our
Traffic
Problems
Worse
B.
Autonomous
Vehicles
Will
Make
a
Difference
to
Traffic
C.
The
Current
Situation
of
Cars
in
the
United
States
Is
Serious
D.
The
Development
of
Driverless
Cars
in
United
States
Goes
Rapidly
D
A
star
athlete
at
the
college
where
I
work
recently
stopped
by
my
office.
After
committing
a
few
unforced
errors
during
a
weekend
match,
she
was
torn
apart
by
self-criticism.
“I
can’t
stop
beating
myself
up,”
she
told
me.
“I’m
at
peak
fitness,
and
I
practice
hard.
How
is
this
happening?”
Many
students
I
teach,
like
this
athlete,
believe
that
all-nighters
in
the
library
and
hours
on
the
field
should
get
them
exactly
where
they
need
to
go.
When
they
fall
short
of
what
they
imagine
they
should
accomplish,
they
are
crushed
by
self-blame.
We
talk
often
about
young
adults
struggling
with
failure
because
their
parents
have
protected
them
from
discomfort.
But
there
is
something
else
at
play
among
the
most
privileged
in
particular:
a
false
promise
that
they
can
achieve
anything
if
they
are
willing
to
work
for
it.
Psychologists
have
sourced
this
phenomenon
to
a
misapplication
of
“mind-set”
research,
which
has
found
that
praising
children
for
effort
will
increase
academic
performance.
Developed
by
Stanford
psychologist
Carol
Dweck,
mind-set
education
has
entered
classrooms
around
the
world.
But
a
2018
analysis
found
that
while
praising
effort
over
ability
may
benefit
high-risk
or
economically
disadvantaged
students,
it
does
not
necessarily
help
everyone.
One
possible
explanation
comes
from
Suniya
Luthar,
who
argued
in
a
research
paper
last
year
that
for
teens
in
wealthy
communities,
“it
is
not
a
lack
of
motivation
and
perseverance
that
is
the
big
problem.
Instead,
it
is
unhealthy
perfectionism,
and
difficulty
with
backing
off
when
they
should,
when
the
drive
for
achievements
is
over
the
top.”
This
can
lead
to
physical
and
emotional
stress.
The
cruel,
messy
reality
is
that
you
can
do
everything
in
your
power
and
still
fail.
Instead
of
allowing
our
kids
to
beat
themselves
up
when
things
don’t
go
their
way,
we
should
all
question
a
culture
that
has
taught
them
that
feeling
anything
less
than
overwhelmed
means
they’re
lazy,
and
that
where
they
go
to
college
matters
more
than
the
kind
of
person
they
are.
The
point
is
not
to
give
our
kids
a
pass
on
working
hard.
But
we
would
be
wise
to
remind
our
kids
that
life
has
a
way
of
sucker-punching(出其不意地击打)
us
when
we
least
expect
it.
It’s
often
the
people
who
learn
to
say
“stuff
happens”
who
get
up
the
fastest.
12.
Which
sort
of
students
does
the
star
athlete
belong
to?
A.
Those
lacking
courage
to
make
self-criticism.
B.
Those
tired
of
working
all
night
in
the
library.
C.
Those
believing
hard
work
surely
pay
off.
D.
Those
overprotected
by
their
parents
in
life.
13.
What
can
we
learn
about
the
mind-set
education
from
paragraph
4?
A.
It
encourages
teachers
and
parents
to
praise
smart
children.
B.
It
has
been
proved
beneficial
to
students
all
over
the
world.
C.
Applying
it
wrongly
causes
a
problem
for
privileged
teens.
D.
Psychologists
believe
it
is
the
source
of
academic
achievement.
14.
What
does
Suniya
Luthar
find
about
teens
in
rich
families?
A.
They
don’t
stick
to
their
goals.
B.
They
are
less
motivated
to
achieve
success.
C.
They
break
down
easily
under
mental
stress.
D.
They
can’t
tolerate
imperfect
things.
15.
According
to
the
author,
how
can
parents
help
the
kids
overcome
barriers
in
life?
A.
By
telling
them
to
give
up
some
unrealistic
goals.
B.
By
discouraging
them
from
working
hard.
C.
By
choosing
where
to
go
to
college
for
them.
D.
By
pushing
them
to
fight
against
the
cruel
reality.
第二节(共5小题;每小题2.5分,共12.5分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do
Actions
Speak
Louder
than
Words?
Our
society
is
fast
paced.
We
are
all
rushing
from
one
place
to
the
next,
blowing
our
horn
at
slow
drivers
who
may
be
singing
songs
in
the
car
with
their
children
or
pointing
out
some
interesting
sights.
We
don't
have
time
for
that
silliness
today.
But
we
try
to
say
to
ourselves
that
we
will
make
time
for
fun
tomorrow.
It
is
time
to
take
a
few
deep
breaths
and
think
about
our
actions
and
our
words.
___16___
Have
you
ever
really
thought
about
the
saying
“Actions
speak
louder
than
words”?
Think
about
it
now.
If
you
say
one
thing
and
act
in
an
opposite
way,
will
the
words
be
ignored
and
just
the
actions
remembered?
I
don’t
think
so.
___17___
It
is
also
equally
important
to
use
words
to
show
appreciation,
love,
approval
and
happiness
and
then
follow
those
words
with
a
hug,
pat
on
the
back
or
smile.
___18___
What
about
that
saying?
True?
Yes!
Words
carry
a
lot
of
weight
and
will
be
remembered
for
years
especially
when
they
are
written
down.
Mean
words
can
hurt
for
that
moment
and
for
a
lifetime.
I
am
sure
that
each
of
us
remembers
a
time
when
a
friend
made
an
unkind
comment.
___19___
Let’s
not
be
a
member
of
that
“club”.
When
was
the
last
time
that
you
hid
a
love
note
in
a
lunch
box
or
in
your
mate’s
coat
pocket?
If
you
want
to
see
a
bright
smile
that
will
do
it!
The
power
of
this
written
note
will
be
remembered
for
many
days,
even
years.
“I
can
live
for
two
months
on
a
good
compliment(夸奖)”,
said
Mark
Twain.
Children
grow
stronger
when
they
feel
appreciated
and
understood.
___20___
A
perfect
way
to
turn
a
bad
day
around
is
to
praise
your
child.
“I
noticed
that
your
hair
looked
very
nice
today.”
“Did
you
hang
your
coat
up
all
by
yourself?”
It
is
amazing
how
those
few
words
can
change
a
child's
outlook...
almost
immediately.
Don’t
stop
there...
One
of
my
sisters
ended
a
phone
conversation
with
three
words
-“I
love
you”!
Boy,
that
put
a
spring
in
my
step!
Mark
Twain
is
right.
I
still
feel
the
positive
effect
of
those
three
little
but
very
powerful
words.
A.
The
pen
is
more
powerful
than
the
sword.
B.
Is
it
really
reasonable
to
do
something
like
that?
C.
Do
they
display
the
attitude
that
we
want
to
convey?
D.
It
is
important
to
have
your
words
match
your
actions.
E.
Behavior
is
a
mirror
in
which
everyone
shows
his
image.
F.
Those
words
did
lasting
damage
to
you,
the
relationship
or
both.
G.
Don’t
be
afraid
to
shower
your
child
with
encouraging
words
all
day
long.
第三部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
完形填空
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
When
Amanda
Moore
noticed
that
the
new
student
from
Mexico
always
sat
alone
at
lunch,
she
decided
to
befriend
Rafael
Anaya.
She
also
noticed
that
he____21____
to
understand
English.
Then
she
used
the
Google
Translate
app
to
hand-write
a
letter
in
Spanish
asking
him
to____22____her
for
lunch.
Her
action____23____her
the
“Student
of
the
Month”
award
for
October
at
school.
Actually,
Rafael
always____24____
because
he
felt
so
lonely.
“He
always
ate
lunch
alone
and
I
felt
____25____
about
that,”
Amanda
said.
She
knew
he
spoke
Spanish
and
he
seemed
lonely.
She
spent
the
whole
afternoon
____26____
writing
the
letter,
using
the
app
to
help
her.
The
next
day
Amanda
handed
the
letter
to
Rafael
and
waited
for
his____27____.It
wasn’t
until
their
math
class
that
he
said
“yes”.
The
two
had
been____28____together
for
lunch
ever
since.
The
letter
helped
Rafael
feel
more
comfortable
and
encouraged
him
to____29____his
English
harder.
“I
think
for
Rafael
it
made
a
huge____30____,”said
their
teacher.
“He
really
wants
to
learn
English
to
talk
to
Amanda.
The
two
used
hand
gestures
and
Google
Translate
for
____31____now
but
they
hoped
it
would
become
____32____
when
Rafael's
English
improved.
And,
Amanda
was
learning
some____33____.
Amanda’s
mother
felt____34____moved
by
her
daughter’s
action.
“It
is
just
so
sweet,”she
said.
I
think
this
____35____
is
special.”
21.
A.
appeared
B.
happened
C.
struggled
D.
managed
22.
A.
prepare
B.
join
C.
leave
D.
pay
23.
A.
saved
B.
cost
C.
earned
D.
proved
24.
A.
wept
B.
listened
C.
chatted
D.
laughed
25.
A.
bad
B.
curious
C.
glad
D.
doubtful
26.
A.
painfully
B.
hurriedly
C.
carefully
D.
correctly
27.
A.
arrival
B.
comment
C.
appreciation
D.
reply
28.
A.
sitting
B.
waiting
C.
working
D.
singing
29.
A.
put
up
with
B.
work
on
C.
show
off
D.
look
forward
to
30.
A.
popularity
B.
difference
C.
choice
D.
plan
31.
A.
competition
B.
typing
C.
travel
D.
communication
32.
A.
easier
B.
quicker
C.
simpler
D.
harder
33.
A.
English
B.
psychology
C.
math
D.
Spanish
34.
A.
widely
B.
deeply
C.
gently
D.
wisely
35.
A.
discussion
B.
suffering
C.
friendship
D.
donation
第二节
短文填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
According
to
Xinhua
News
Agency,
the
Palace
Museum
and
Huawei
signed
a
strategic
cooperation
agreement
on
March
15.
The
two
sides
will
set
an
example
___36___
5G
application.
The
Palace
Museum
received
more
than
17
million
visitors
in
2018,
___37___(make)
it
the
most
visited
museum
in
the
world.
In
the
past
20
years,
an
office
information
network
covering
the
whole
museum
___38___(build)
gradually.
The
museum
has
developed
an
App
that
provides
an
in-depth
___39___(explain)
of
cultural
relic
information
and
cultural
services.
Also,
the
museum
has
research
on
the
application
of
VR,
AR,
AI
and
other
___40___(technique)
in
museums.
___41___signing
of
the
agreement
marks
a
new
chapter
in
the
strategic
cooperation
between
the
Palace
Museum
and
Huawei
Technologies
Co.
So,
Huawei
will
make
efforts
___42___(accelerate)
the
intelligent
construction
of
the
Palace
Museum.
"The
600-year-old
Palace
Museum
has
never
been
so
close
to
science
and
technology,"
Shan
Jixiang
said
___43___(proud),
director
of
the
Palace
Museum.
Shan
shared
many
ideas
about
the
5G
Palace
Museum.
With
the
help
of
advanced
technology,
___44___is
expected
that
in
the
future,
audiences
around
the
world
will
be
able
to
experience
and
visit
the
Palace
Museum,
whether
it
is
a
field
trip
or
a
virtual
tour.
Also,
the
use
of
AI
technology
provides
a
___45___(broad)
platform
and
stronger
knowledge
support
for
cultural
relics
among
young
people.
第四部分
写作(共三节,
满分40分)
第一节
(满分15分)
46.
假如你是李华,校学生会主席。为了弘扬传统文化,增强合作意识和动手能力,你校将举办第25届校园风筝节,你打算邀请你校的外教老师David担任评委。请给他写一封邮件,要点包括:
1
活动主题;
2.
活动时间和地点;
3.
活动的主要内容。
注意:写作词数应为80左右。
Dear
David,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li
Hua
第二节
(满分25分)
47.
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
“I
never
wanted
to
come
on
this
stupid
hiking
trip
anyway!”
Jeff’s
voice
echoed
across
the
narrow
canyon
(峡谷).
Nothing
was
as
pretty
as
it
had
seemed
when
they
first
hiked
this
way
to
their
campsite
yesterday
morning.
Before,
the
rocks
had
been
an
interesting
challenge.
Now,
they
were
obstacles
that
were
threatening
their
lives.
Steep
cliffs
had
earlier
been
natural
curiosities,
but
now
they
were
nature’s
weapons,
beating
and
rubbing
Jeff
and
his
father
who
pushed
through
as
quickly
as
they
could.
His
father
stopped
for
a
third
time,
pale
and
out
of
breath,
and
turned
to
look
at
the
12-year-old
boy.
“This
is
hard
on
you,
son,
I
know.
But
you’ve
got
to
come
through
with
courage
and
calmness.”
“But
I’m
scared!
I
don’t
even
want
to
have
courage!”
he
complained,
turning
his
head
the
other
way,
and
wiped
his
eyes
across
his
arm.
“If
not
courage,
fine.”
his
father
replied
strictly.
“Then
have
enough
love
for
your
sister
to
think
this
through!”
He
gently
placed
his
hand
on
the
boy’s
shoulder
and
continued,
more
softly
this
time.
“I’m
just
holding
you
back.
You’re
young,
but
you’re
strong
and
fast.
Do
you
remember
the
way
back
from
here
to
the
road,
if
you
had
to
go
alone?”
Jeff
flashed
back
to
the
painful
scene
of
his
sister
at
their
campsite
this
morning.
She’d
been
bitten
by
a
snake,
before
long
she
could
barely
move,
and
the
pain
seemed
to
be
getting
worse.
She
needed
medical
attention
right
away,
so
leaving
her
at
the
campsite
and
seeking
help
was
their
only
choice.
“Jeff?
Jeff,
could
you
do
it?
Could
you
climb
up
the
canyon
and
make
it
without
me?”
Jeff
looked
past
his
father’s
encouraging
eyes
to
the
end
of
the
canyon,
several
miles
away.
He
nodded
slowly
as
the
path
and
the
plan
began
to
take
hold
in
his
mind.
“What
was
the
name
of
that
little
town
we
stopped
in,
Dad?”
“Flint.
We
parked
at
the
side
of
the
main
road
a
few
miles
out
of
town.”
Jeff
thought
about
this
and
then
nodded.
Paragraph
1:
He
waved
goodbye
to
his
father
and
moved
on.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
Finally,
he
made
it
to
the
main
road.重庆八中2021—2022学年度(上)高三年级摸底考试




第一部分
听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
What
is
the
weather
like
now?
A.
Cold.
B.
Cloudy.
C.
Rainy.
2.
What
are
the
speakers
mainly
talking
about?
A.
A
lecture.
B.
A
course.
C.
A
hall.
3.
Where
are
the
speakers?
A.
On
a
bus.
B.
On
a
plane.
C.
In
a
car.
4.
When
is
the
man
meeting
the
woman
tomorrow?
A.
At
1:
00
a.m.
B.
At
11:00
a.m.
C.
At
2:00
p.m.
5.
Which
shop
are
the
speakers
going
to
first?
A.
The
chemist’s.
B.
The
sports
shop.
C.
The
bookshop.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前后,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6.
What
is
the
probable
relationship
between
the
speakers?
A.
Salesman
and
shopper.
B.
Waiter
and
customer.
C.
Neighbors.
7.
What
does
the
woman
need?
A.
Two
eggs.
B.
Some
coffee.
C.
A
cake.
听第7段材料,回答第8至9题。
8.
How
long
should
the
man
talk
in
the
speech?
A.
20
minutes.
B.
15
minutes.
C.
5
minutes.
9.
What
does
the
woman
advise
the
man
to
do?
A.
Give
more
examples.
B.
Talk
about
the
images.
C.
Simplify
his
speech.
听第8段材料,回答第10至12题。
10
What
is
the
woman?
A.
A
librarian.
B.
A
student.
C.
A
teacher.
11.
Where
is
the
open
PC
zone?
A.
In
the
north
of
the
hall.
B.
In
the
middle
of
the
library.
C.
On
the
left
of
the
stairs.
12.
Which
place
does
the
man
prefer
to
study
in?
A.
The
library
café.
B.
The
training
hall.
C.
The
silent
zone.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.
Why
does
the
man
make
the
phone
call?
A
To
ask
for
a
colored
picture.
B.
To
confirm
the
delivery
time.
C.
To
order
some
machines.
14.
What
will
the
woman
do
this
afternoon?
A.
Fax
the
man
a
brochure.
B.
Work
out
the
agreement.
C.
Attend
a
meeting.
15.
Why
can’t
the
machines
be
delivered
by
the
end
of
this
month?
A.
There
aren’t
enough
machines.
B.
The
distance
is
too
long.
C.
The
time
is
too
limited.
16.
When
will
the
man
sign
the
agreement?
A.
This
evening.
B.
Tomorrow
morning.
C.
Tomorrow
noon.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.
What
did
the
speaker’s
parents
suggest
him
do?
A.
Camp
near
home.
B.
Stay
at
home.
C.
Take
a
raincoat.
18.
How
does
the
speaker
plan
to
go
to
the
campsite
from
the
village?
A.
By
bus.
B.
By
car.
C.
On
foot.
19.
What
should
Polly
bring?
A.
Food.
B.
A
tent.
C.
Drinks.
20.
How
long
will
it
take
to
get
to
the
village
by
bus?
A.
About
one
hour.
B.
About
four
hours.
C.
About
five
hours.
第二部分
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
The
following
safety
risks
may
result
in
serious
injury
or
death
to
the
user
of
the
MINI
Cooper
S:

This
product
contains
small
parts
that
are
for
adult
assembly
(组装)
only.
Keep
small
children
away
when
assembling.
Remove
all
protective
materials
before
assembly.
Be
sure
to
remove
all
packaging
materials
and
parts
from
underneath
the
car
body.

Battery
posts
contain
lead
known
to
the
state
of
California
to
cause
cancer
and
reproductive
harm.
Never
open
the
battery.

Body
parts
such
as
hands,
legs,
hair
and
clothing
can
get
caught
in
moving
parts.
Never
place
a
body
part
near
a
moving
part
or
wear
loose
clothing
while
using
the
vehicle.
Always
wear
shoes
when
using
the
vehicle.

Using
the
vehicle
near
streets,
motor
vehicles,
drop-offs
such
as
steps,
water
(swimming
pools)
or
other
bodies
of
water,
hills,
wet
areas,
in
alleys,
at
night
or
in
the
dark
could
result
in
an
unexpected
accident.
Instead,
use
the
vehicle
on
the
highway.
Always
use
the
vehicle
in
a
safe,
secure
environment.

Using
the
vehicle
in
unsafe
conditions
such
as
snow,
rain,
loose
dirt,
mud,
or
sand
may
result
in
unexpected
action,
for
example
tip
over.

Using
the
vehicle
in
an
unsafe
manner.
Examples
include
but
are
not
limited
to:
·
Pulling
the
vehicle
with
another
vehicle
or
similar
device
·
Allowing
more
than
two
riders
·
Pushing
the
user
from
the
back
·
Traveling
at
an
unsafe
speed

Always
use
common
sense
and
safe
practices
when
using
the
vehicle.

Store
the
vehicle
indoors
or
cover
it
to
protect
it
from
weather.
Water
will
damage
the
motor,
electric
system,
and
battery.
1.
When
assembling,
you
should
____________.
A.
open
the
battery
on
the
spot
B.
ignore
the
packaging
materials
C.
keep
small
children
off
the
spot
D.
take
away
all
protective
materials
2.
According
to
the
text,
it
is
safer
to
____________.
A.
have
at
least
four
passengers
B.
push
the
user
from
behind
at
the
start
C.
drive
on
the
highway
instead
of
on
hills
D.
wear
loose
clothes
while
using
the
vehicle
3.
Where
can
you
probably
find
the
text?
A.
An
official
report.
B.
A
popular
magazine.
C.
A
physics
textbook.
D.
A
product
handbook.
【答案】1.
C
2.
C
3.
D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章介绍了MiNi
Cooper
S可能会导致重伤或死亡的安全隐患。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段“Keep
small
children
away
when
assembling.”(组装时不要让小孩靠近)可知,当组装的时候应该使孩子远离。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据第五段“Using
the
vehicle
near
streets,
motor
vehicles,
drop-offs
such
as
steps,
water
(swimming
pools)
or
other
bodies
of
water,
hills,
wet
areas,
in
alleys,
at
night
or
in
the
dark
could
result
in
an
unexpected
accident.
Instead,
use
the
vehicle
on
the
highway.
”(在靠近街道、机动车辆、急下降(如台阶、水(游泳池)或其他水体、山丘、潮湿区域、小巷、夜间或黑暗中使用车辆可能导致意外事故。相反,在高速公路上使用车辆)可知,在高速公路上要比在山丘上更安全。故选C。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段“This
product
contains
small
parts
that
are
for
adult
assembly
(组装)
only.”(本产品包含小部件,仅供成人组装)可知,这应该是产品介绍手册中的一部分。故选D。
B
Standing
at
the
finish
line,
70-year-old
Bob
Long
spent
a
while
reflecting
on
the
achievement
he’d
just
made.
Behind
him
was
the
wild,
endless
Mongolian
grassland
extending
into
the
distance.
This
American
had
just
become
the
oldest
person
ever
to
complete
and
win
the
Mongol
Derby,
the
world’s
longest
horse
race.
Long,
a
rider
all
his
life,
entered
the
race
after
being
inspired
by
All
the
Wild
Horses,
a
movie
based
on
the
grueling
event.
Fearing
that
he
wouldn’t
be
able
to
complete
it,
he
set
about
preparing
his
mind
and
body
for
this
“hardest,
toughest,
most
demanding
thing
you
can
do
on
a
horse”,
an
annual
1,000-kilometer
race
that
was
recognized
as
the
world’s
longest
horse
race
by
The
Guinness
Book
of
Records
in
2011.
Although
Long
had
been
riding
horses
for
many
years,
the
hardship
and
uncertainty
of
the
task
pushed
him
to
his
limit
and
forced
him
to
depend
entirely
on
his
own
will.
The
race
organizers
had
provided
an
extensive
support
network
to
keep
an
eye
on
the
participants
from
afar.
Despite
that,
the
physical
strain
of
riding
such
a
long
distance
made
simple
things
like
squatting
(蹲)
down
at
the
end
of
the
day
almost
impossible.
Along
the
vast
race
course
there
were
unpredictable
circumstances
beyond
Long’s
control,
however
well
prepared
he’d
been.
Weather
was
one
of
them,
which
could
switch
from
heavy
rain
to
burning
sun
unexpectedly.
Above
all
else,
the
biggest
obstacle
was
the
state
of
mind.
Without
a
living
soul
in
sight,
Long
was
desperate
for
interaction,
guidance,
and
comfort.
This
feeling
of
loneliness
accounted
for
his
hope
that
one
of
his
fellow
competitors
would
catch
up.
Regardless
of
the
hardship,
Long
felt
a
sort
of
spiritual
adventure
while
traveling
through
the
wilderness.
He
was
provided
with
some
memorable
moments
while
connecting
with
nature.
Still
holding
the
passion
for
riding,
Long
never
dismisses
the
idea
of
competing
in
another
Mongol
Derby.
4.
What
distinguished
Bob
Long
from
other
competitors
in
the
Mongol
Derby?
A.
He
rode
the
whole
race
course
alone.
B.
He
was
the
oldest
participant
of
the
horse
race.
C.
He
was
most
likely
to
enter
the
competition
again.
D.
He
was
made
into
The
Guinness
Book
of
Records
in
2011.
5.
What
does
the
underlined
word
“grueling”
in
Paragraph
2
probably
mean?
A.
Pains-taking
but
senseless.
B.
Comfortable
and
pleasant.
C.
Difficult
and
exhausting.
D.
Romantic
but
time-consuming.
6.
What
was
the
biggest
challenge
that
Long
faced
during
the
race?
A.
The
changeable
weather.
B.
The
mental
state
in
the
course.
C.
The
difficulty
in
finding
the
right
route.
D.
The
physical
strain
of
riding
a
long
distance.
7.
What
is
the
text
mainly
about?
A.
An
introduction
to
the
Mongol
Derby.
B.
A
review
of
a
film
based
on
the
longest
horse
race.
C.
The
contributions
Bob
Long
made
to
the
horse
race.
D.
The
experience
of
the
Mongol
Derby’s
oldest
winner.
【答案】4.
B
5.
C
6.
B
7.
D
【解析】
【分析】本文是记叙文,介绍了在Mongol
Derby赛马比赛中,最年长的参赛者和获胜者Bob
Long的经历。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第一段“This
American
had
just
become
the
oldest
person
ever
to
complete
and
win
the
Mongol
Derby,
the
world’s
longest
horse
race.(这位美国人刚刚成为完成并赢得世界最长赛马——Mongol
Derby最年长的人)”可知,Bob
Long是Mongol
Derby比赛中最年长的赛马选手。故选B。
【5题详解】
词义猜测题。根据所猜词下一句“Fearing
that
he
wouldn’t
be
able
to
complete
it,
he
set
about
preparing
his
mind
and
body
for
this
“hardest,
toughest,
most
demanding
thing
you
can
do
on
a
horse”,
an
annual
1,000-kilometer
race
that
was
recognized
as
the
world’s
longest
horse
race
by
The
Guinness
Book
of
Records
in
2011.(由于担心自己无法完成比赛,他开始为这场“最困难、最艰难、最苛刻的马赛”做好身心准备,这场一年一度的1000公里赛跑被吉尼斯世界纪录于2011年确认为世界上最长的赛马)”可知,Mongol
Derby是一场非常艰难并且漫长的比赛。由此推知,所猜词的意思为“困难、令人疲惫的”。故选C。
【6题详解】
细节理解题。根据文章第六段“Above
all
else,
the
biggest
obstacle
was
the
state
of
mind.(最主要的障碍是心理状态)”可知,Bob
Long在比赛中遇到的最大问题是心理问题。故选B。
【7题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“This
American
had
just
become
the
oldest
person
ever
to
complete
and
win
the
Mongol
Derby,
the
world’s
longest
horse
race.(这位美国人刚刚成为完成并赢得世界最长赛马——Mongol
Derby最年长的人)”可知,本文主要介绍了Mongol
Derby比赛中,最年长的参赛者兼获胜者Bob
Long的参赛原因以及参赛中所遇到的困难。所以本文的大意为Mongol
Derby中年龄最大的获胜者的经历。故选D。
C
The
United
States
is
a
nation
of
car
owners.
Ninety-five
percent
of
households
own
a
car,
and
85
percent
of
people
get
to
work
in
one.
This
lifestyle
contributes
to
congestion
on
our
roads
and
damages
the
environment.
As
autonomous
vehicles
begin
to
hit
the
streets
over
the
next
decade
or
so,
it’s
believed
that
all
this
will
change.
Autonomous
vehicles
will
most
likely
decrease
the
number
and
severity
of
crashes,
allow
cars
to
travel
more
closely
together
and
improve
cooperation
between
vehicles,
all
of
which
tend
to
reduce
traffic
jams
and
increase
capacity(容量).
However,
this
future
is
not
assured.
To
realize
the
full
potential
benefits
of
driverless
cars,
we
will
have
to
act
soon
to
encourage
a
culture
in
which
transportation
is
shared.
Many
people
in
the
automobile
industry
assume
that
driverless
vehicles
will
automatically
be
shared,
but
there
is
little
evidence
that
this
is
true.
Most
estimates
suggest
that
driverless
cars
will
eventually
be
only
slightly
more
expensive
than
traditional
cars,
which
means
they’ll
be
within
reach
of
many
consumers,
so
users
are
not
willing
to
share
rides.
If
most
people
are
going
to
buy-in
to
a
shared-ride
culture,
they
need
to
get
a
significant
benefit.
Saving
a
few
dollars
off
the
fare
isn’t
likely
to
promote
the
movement
dramatically.
A
better
benefit
would
be
knowing
that
you’re
going
to
reach
your
destination
more
quickly.
The
way
to
guarantee
quick
passage
is
to
redesign
our
roads
to
give
priority
to
ride-sharing
autonomous
vehicles
like
building
priority
lanes.
The
cost
of
travel
will
also
be
varied
based
on
how
efficiently
a
vehicle
uses
the
roads.
Autonomous
vehicles
carrying
multiple
people
should
get
higher
priority
than
those
carrying
one
or
none
at
all.
Decision-makers
must
push
for
incentives(动机)
that
encourage
the
most
efficient
use
of
our
limited
roadway
infrastructure(基础设施).
The
autonomous
future
is
rapidly
approaching;
it
is
critical
that
we
act
now,
while
the
impacts
of
autonomous
vehicles
on
traffic
jams
and
emissions
are
still
largely
within
our
control.
8.
What’s
the
purpose
of
the
first
paragraph?
A.
To
introduce
the
topic.
B.
To
tell
the
severe
traffic
problem.
C.
To
prove
the
necessity
of
autonomous
vehicles.
D.
To
show
the
damage
of
cars
to
the
environment.
9.
What
can
we
learn
from
the
passage?
A.
Autonomous
vehicles
are
likely
to
reduce
traffic
jams.
B.
Driverless
Cars
are
unaffordable
for
the
average
American.
C.
Saving
some
fares
contributes
to
shared-ride
significantly.
D.
Many
people
have
ridden
autonomous
vehicles
to
avoid
traffic
jams.
10.
Which
will
be
a
benefit
of
sharing
autonomous
vehicles?
A.
To
save
a
large
amount
of
money.
B.
To
redesign
roads
to
prioritize
car-shared
modes.
C.
To
promote
the
development
of
roadway
infrastructure.
D.
To
allow
you
to
reach
your
destination
much
more
quickly.
11.
Which
is
the
best
title
for
the
passage?
A.
Driverless
Cars
Will
Make
Our
Traffic
Problems
Worse
B.
Autonomous
Vehicles
Will
Make
a
Difference
to
Traffic
C.
The
Current
Situation
of
Cars
in
the
United
States
Is
Serious
D.
The
Development
of
Driverless
Cars
in
United
States
Goes
Rapidly
【答案】8.
A
9.
A
10.
D
11.
B
【解析】
【分析】本文是说明文。文章介绍了自动驾驶汽车可以缓解交通堵塞。
【8题详解】
推理判断题。根据文章第一段开头“The
United
States
is
a
nation
of
car
owners.
Ninety-five
percent
of
households
own
a
car,
and
85
percent
of
people
get
to
work
in
one.
This
lifestyle
contributes
to
congestion
on
our
roads
and
damages
the
environment.(美国是一个拥有汽车的国家。95%的家庭拥有汽车,85%的人开着汽车上班。这种生活方式导致了道路拥堵,破坏了环境)”可知,美国汽车拥有量大,加剧了交通堵塞,同时对环境也造成了破坏。再结合第一段最后一句“As
autonomous
vehicles
begin
to
hit
the
streets
over
the
next
decade
or
so,
it’s
believed
that
all
this
will
change.(随着自动驾驶汽车在未来十年左右的时间里开始上路,人们相信这一切都会改变)”可知,在未来的十年,随着自动驾驶汽车的发展,一切都会随之发生改变。由此推知,作者通过第一段是为了引出下文关于自动驾驶汽车的话题。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Autonomous
vehicles
will
most
likely
decrease
the
number
and
severity
of
crashes,
allow
cars
to
travel
more
closely
together
and
improve
cooperation
between
vehicles,
all
of
which
tend
to
reduce
traffic
jams
and
increase
capacity.
(自动驾驶汽车很有可能会减少车祸的数量和严重程度,让汽车更紧密地一起行驶,并改善车辆之间的合作,所有这些都有助于缓解交通拥堵,提高运力)”可知,自动驾驶汽车可以缓解交通拥堵。故选A。
【10题详解】
细节理解题。根据文章第四段中“Saving
a
few
dollars
off
the
fare
isn't
likely
to
promote
the
movement
dramatically.
A
better
benefit
would
be
knowing
that
you're
going
to
reach
your
destination
more
quickly.(节省几美元的车费不太可能显著地促进这种活动。一个更好的好处是知道你可以更快地到达目的地)”可知,共享自动驾驶汽车会带来的更大的好处是可以让你更快到达目的地。故选D。
【11题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“As
autonomous
vehicles
begin
to
hit
the
streets
over
the
next
decade
or
so,
it’s
believed
that
all
this
will
change.(随着自动驾驶汽车在未来十年左右的时间里开始上路,人们相信这一切都会改变)”可知,文章主要介绍了自动驾驶汽车可以缓解交通堵塞,共享自动驾驶汽车可以让人们更快达到目的地。因此文章的标题应该是“Autonomous
Vehicles
Will
Make
a
Difference
to
Traffic.(自动驾驶汽车将改变交通状况)”。故选B。
D
A
star
athlete
at
the
college
where
I
work
recently
stopped
by
my
office.
After
committing
a
few
unforced
errors
during
a
weekend
match,
she
was
torn
apart
by
self-criticism.
“I
can’t
stop
beating
myself
up,”
she
told
me.
“I’m
at
peak
fitness,
and
I
practice
hard.
How
is
this
happening?”
Many
students
I
teach,
like
this
athlete,
believe
that
all-nighters
in
the
library
and
hours
on
the
field
should
get
them
exactly
where
they
need
to
go.
When
they
fall
short
of
what
they
imagine
they
should
accomplish,
they
are
crushed
by
self-blame.
We
talk
often
about
young
adults
struggling
with
failure
because
their
parents
have
protected
them
from
discomfort.
But
there
is
something
else
at
play
among
the
most
privileged
in
particular:
a
false
promise
that
they
can
achieve
anything
if
they
are
willing
to
work
for
it.
Psychologists
have
sourced
this
phenomenon
to
a
misapplication
of
“mind-set”
research,
which
has
found
that
praising
children
for
effort
will
increase
academic
performance.
Developed
by
Stanford
psychologist
Carol
Dweck,
mind-set
education
has
entered
classrooms
around
the
world.
But
a
2018
analysis
found
that
while
praising
effort
over
ability
may
benefit
high-risk
or
economically
disadvantaged
students,
it
does
not
necessarily
help
everyone.
One
possible
explanation
comes
from
Suniya
Luthar,
who
argued
in
a
research
paper
last
year
that
for
teens
in
wealthy
communities,
“it
is
not
a
lack
of
motivation
and
perseverance
that
is
the
big
problem.
Instead,
it
is
unhealthy
perfectionism,
and
difficulty
with
backing
off
when
they
should,
when
the
drive
for
achievements
is
over
the
top.”
This
can
lead
to
physical
and
emotional
stress.
The
cruel,
messy
reality
is
that
you
can
do
everything
in
your
power
and
still
fail.
Instead
of
allowing
our
kids
to
beat
themselves
up
when
things
don’t
go
their
way,
we
should
all
question
a
culture
that
has
taught
them
that
feeling
anything
less
than
overwhelmed
means
they’re
lazy,
and
that
where
they
go
to
college
matters
more
than
the
kind
of
person
they
are.
The
point
is
not
to
give
our
kids
a
pass
on
working
hard.
But
we
would
be
wise
to
remind
our
kids
that
life
has
a
way
of
sucker-punching(出其不意地击打)
us
when
we
least
expect
it.
It’s
often
the
people
who
learn
to
say
“stuff
happens”
who
get
up
the
fastest.
12.
Which
sort
of
students
does
the
star
athlete
belong
to?
A.
Those
lacking
courage
to
make
self-criticism.
B.
Those
tired
of
working
all
night
in
the
library.
C.
Those
believing
hard
work
surely
pay
off.
D.
Those
overprotected
by
their
parents
in
life.
13.
What
can
we
learn
about
the
mind-set
education
from
paragraph
4?
A.
It
encourages
teachers
and
parents
to
praise
smart
children.
B.
It
has
been
proved
beneficial
to
students
all
over
the
world.
C.
Applying
it
wrongly
causes
a
problem
for
privileged
teens.
D.
Psychologists
believe
it
is
the
source
of
academic
achievement.
14.
What
does
Suniya
Luthar
find
about
teens
in
rich
families?
A.
They
don’t
stick
to
their
goals.
B.
They
are
less
motivated
to
achieve
success.
C.
They
break
down
easily
under
mental
stress.
D.
They
can’t
tolerate
imperfect
things.
15.
According
to
the
author,
how
can
parents
help
the
kids
overcome
barriers
in
life?
A.
By
telling
them
to
give
up
some
unrealistic
goals.
B.
By
discouraging
them
from
working
hard.
C.
By
choosing
where
to
go
to
college
for
them.
D.
By
pushing
them
to
fight
against
the
cruel
reality.
【答案】12.
C
13.
C
14.
D
15.
A
【解析】
【分析】本文属于议论文。本文主要介绍了有些人没有达到他们认为应该达到的目标时,他们就会被自我责备所击垮。心理学家将这种现象归因于对“心态”研究的误用,该研究发现,表扬孩子的努力会提高他们的学习成绩。虽然赞扬努力胜过能力可能有利于高风险或经济贫困的学生,但这并不一定有助于所有人。
【12题详解】
推理判断题。根据第二段的“Many
students
I
teach,
like
this
athlete,
believe
that
all-nighters
in
the
library
and
hours
on
the
field
should
get
them
exactly
where
they
need
to
go.”(我教过的许多学生,就像这位运动员一样,他们相信在图书馆通宵达旦地学习,在球场上花上几个小时,就能让他们找到真正需要去的地方)可推知,这位明星运动员属于那些相信努力工作一定会得到回报的人。故选C。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段的“But
a
2018
analysis
found
that
while
praising
effort
over
ability
may
benefit
high-risk
or
economically
disadvantaged
students,
it
does
not
necessarily
help
everyone.”(但2018年的一项分析发现,虽然赞扬努力胜过能力可能有利于高风险或经济贫困的学生,但这并不一定有助于所有人)可推知,赞扬努力胜过能力可能会对一些人有害。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据第五段的“One
possible
explanation
comes
from
Suniya
Luthar,
who
argued
in
a
research
paper
last
year
that
for
teens
in
wealthy
communities,
“it
is
not
a
lack
of
motivation
and
perseverance
that
is
the
big
problem.
Instead,
it
is
unhealthy
perfectionism,
and
difficulty
with
backing
off
when
they
should,
when
the
drive
for
achievements
is
over
the
top.””(一种可能的解释来自Suniya
Luthar,她在去年的一篇研究论文中指出,对于富裕社区的青少年来说,“缺乏动力和毅力并不是大问题。”相反,这是不健康的完美主义,当追求成就的动力超过极限他们应该后退时,他们很难后退。)可知,Suniya
Luthar从富裕家庭的青少年身上发现了他们难以忍受不完美。故选D。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段的“But
we
would
be
wise
to
remind
our
kids
that
life
has
a
way
of
sucker-punching(出其不意地击打)
us
when
we
least
expect
it.
It’s
often
the
people
who
learn
to
say
“stuff
happens”
who
get
up
the
fastest.”(但是,我们应该明智地提醒我们的孩子,生活总是会在我们最不经意的时候打击我们。往往是那些学会说
“意外发生”了的人站起来的最快)可推知,父母在帮助孩子克服生活中的障碍时应该让他们学会面对现实,放弃一些不切实际的目标。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,共12.5分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do
Actions
Speak
Louder
than
Words?
Our
society
is
fast
paced.
We
are
all
rushing
from
one
place
to
the
next,
blowing
our
horn
at
slow
drivers
who
may
be
singing
songs
in
the
car
with
their
children
or
pointing
out
some
interesting
sights.
We
don't
have
time
for
that
silliness
today.
But
we
try
to
say
to
ourselves
that
we
will
make
time
for
fun
tomorrow.
It
is
time
to
take
a
few
deep
breaths
and
think
about
our
actions
and
our
words.
___16___
Have
you
ever
really
thought
about
the
saying
“Actions
speak
louder
than
words”?
Think
about
it
now.
If
you
say
one
thing
and
act
in
an
opposite
way
will
the
words
be
ignored
and
just
the
actions
remembered?
I
don’t
think
so.
___17___
It
is
also
equally
important
to
use
words
to
show
appreciation,
love,
approval
and
happiness
and
then
follow
those
words
with
a
hug,
pat
on
the
back
or
smile.
___18___
What
about
that
saying?
True?
Yes!
Words
carry
a
lot
of
weight
and
will
be
remembered
for
years
especially
when
they
are
written
down.
Mean
words
can
hurt
for
that
moment
and
for
a
lifetime.
I
am
sure
that
each
of
us
remembers
a
time
when
a
friend
made
an
unkind
comment.
___19___
Let’s
not
be
a
member
of
that
“club”.
When
was
the
last
time
that
you
hid
a
love
note
in
a
lunch
box
or
in
your
mate’s
coat
pocket?
If
you
want
to
see
a
bright
smile,
that
will
do
it!
The
power
of
this
written
note
will
be
remembered
for
many
days,
even
years.
“I
can
live
for
two
months
on
a
good
compliment(夸奖)”,
said
Mark
Twain.
Children
grow
stronger
when
they
feel
appreciated
and
understood.
___20___
A
perfect
way
to
turn
a
bad
day
around
is
to
praise
your
child.
“I
noticed
that
your
hair
looked
very
nice
today.”
“Did
you
hang
your
coat
up
all
by
yourself?”
It
is
amazing
how
those
few
words
can
change
a
child's
outlook...
almost
immediately.
Don’t
stop
there...
One
of
my
sisters
ended
a
phone
conversation
with
three
words
-“I
love
you”!
Boy,
that
put
a
spring
in
my
step!
Mark
Twain
is
right.
I
still
feel
the
positive
effect
of
those
three
little
but
very
powerful
words.
A.
The
pen
is
more
powerful
than
the
sword.
B.
Is
it
really
reasonable
to
do
something
like
that?
C.
Do
they
display
the
attitude
that
we
want
to
convey?
D.
It
is
important
to
have
your
words
match
your
actions.
E.
Behavior
is
a
mirror
in
which
everyone
shows
his
image.
F.
Those
words
did
lasting
damage
to
you,
the
relationship
or
both.
G.
Don’t
be
afraid
to
shower
your
child
with
encouraging
words
all
day
long.
【答案】16.
C
17.
D
18.
A
19.
F
20.
G
【解析】
【分析】本文是一篇议论文。通过一系列的说明,解释了文字,语言的重要性以及对人的影响。作者告诉我们语言对人们有终生的影响,因此我们要鼓励赞美孩子,不要使用刻薄的话讽刺挖苦孩子。
【16题详解】
考查句意理解和上下文语境理解。根据第一段最后一句中"It
is
time
to
take
a
few
deep
breaths
and
think
about
our
actions
and
our
words."(到了该好好考虑我们的行为和言语的时候了。)与选项C中的"they"对应可知。因此C选项切题。Do
they
display
the
attitude
that
we
want
to
convey?“它们(我们的行为和言语)传达了我们想要表达的态度了吗?”。故选C。
【17题详解】
考查句意理解和上下文语境理解。根据此空后"It
is
also
equally
important
to
use
words
to
show
appreciation"和选项D中"It
is
important"对应可知D项切题。It
is
important
to
have
your
words
match
your
actions.“使你的言行与行为相符这很重要”。故选D。
【18题详解】
考查句意理解和上下文语境理解。后句What
about
that
saying?(这一谚语怎么样?)提到的saying既是指The
pen
is
more
powerful
than
the
sword.(笔杆子比宝剑还要锋利),文章中的"Words
carry
a
lot
of
weight"也解释了这一谚语的含义。故选A。
【19题详解】
考查句意理解和上下文语境理解。上句I
am
sure
that
each
of
us
remembers
a
time
when
a
friend
made
an
unkind
comment.(我确信每个人都记得有时候,某个朋友会做出不友善的评论。)提到的made
an
unkind
comment"与选项F中的"Those
words"对应。因此F选项切题。Those
words
did
lasting
damage
to
you,
the
relationship
or
both.这些话语会对你和你们之间的关系造成持久的伤害。故选F。
【20题详解】
考查句意理解和上下文语境理解。由最后一段讲述了赞美的重要性可知空格处应该与鼓励赞美相关,从段落中"I
still
feel
the
positive
effect
of
those
three
little
but
very
powerful
words."和"I
can
live
for
two
months
on
a
good
compliment(夸奖)"也能看出G选项切题。Don’t
be
afraid
to
shower
your
child
with
encouraging
words
all
day
long.“不要害怕把鼓励的语言如雨般倾注在孩子身上”。故选G。
第三部分
语言运用(共两节,满分30分)
第一节
完形填空
(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
When
Amanda
Moore
noticed
that
the
new
student
from
Mexico
always
sat
alone
at
lunch,
she
decided
to
befriend
Rafael
Anaya.
She
also
noticed
that
he____21____
to
understand
English.
Then
she
used
the
Google
Translate
app
to
hand-write
a
letter
in
Spanish
asking
him
to____22____her
for
lunch.
Her
action____23____her
the
“Student
of
the
Month”
award
for
October
at
school.
Actually,
Rafael
always____24____
because
he
felt
so
lonely.
“He
always
ate
lunch
alone
and
I
felt
____25____
about
that,”
Amanda
said.
She
knew
he
spoke
Spanish
and
he
seemed
lonely.
She
spent
the
whole
afternoon
____26____
writing
the
letter,
using
the
app
to
help
her.
The
next
day
Amanda
handed
the
letter
to
Rafael
and
waited
for
his____27____.It
wasn’t
until
their
math
class
that
he
said
“yes”.
The
two
had
been____28____together
for
lunch
ever
since.
The
letter
helped
Rafael
feel
more
comfortable
and
encouraged
him
to____29____his
English
harder.
“I
think
for
Rafael
it
made
a
huge____30____,”said
their
teacher.
“He
really
wants
to
learn
English
to
talk
to
Amanda.
The
two
used
hand
gestures
and
Google
Translate
for
____31____now
but
they
hoped
it
would
become
____32____
when
Rafael's
English
improved.
And,
Amanda
was
learning
some____33____.
Amanda’s
mother
felt____34____moved
by
her
daughter’s
action.
“It
is
just
so
sweet,”she
said.
I
think
this
____35____
is
special.”
21.
A.
appeared
B.
happened
C.
struggled
D.
managed
22.
A.
prepare
B.
join
C.
leave
D.
pay
23.
A.
saved
B.
cost
C.
earned
D.
proved
24.
A.
wept
B.
listened
C.
chatted
D.
laughed
25.
A.
bad
B.
curious
C.
glad
D.
doubtful
26.
A.
painfully
B.
hurriedly
C.
carefully
D.
correctly
27.
A.
arrival
B.
comment
C.
appreciation
D.
reply
28.
A.
sitting
B.
waiting
C.
working
D.
singing
29.
A.
put
up
with
B.
work
on
C.
show
off
D.
look
forward
to
30.
A.
popularity
B.
difference
C.
choice
D.
plan
31.
A.
competition
B.
typing
C.
travel
D.
communication
32.
A.
easier
B.
quicker
C.
simpler
D.
harder
33.
A.
English
B.
psychology
C.
math
D.
Spanish
34.
A.
widely
B.
deeply
C.
gently
D.
wisely
35.
A.
discussion
B.
suffering
C.
friendship
D.
donation
【答案】21.
C
22.
B
23.
C
24.
A
25.
A
26.
C
27.
D
28.
A
29.
B
30.
B
31.
D
32.
A
33.
D
34.
B
35.
C
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了来自墨西哥的Rafael
Anaya不懂英语总是一个人孤独地吃午饭,Amanda
Moore发现后使用谷歌翻译软件用西班牙语写了一封信邀请他一起吃午餐,后来他们建立了特别的友情。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:她还注意到他努力地去理解英语。A.
appeared出现;
B.
happened
发生;C.
struggled奋斗,努力;
D.
managed完成,应付。根据“
she
used
the
Google
Translate
app
to
hand-write
a
letter
in
Spanish(Amanda
Moore使用谷歌翻译软件用西班牙语写了一封信)”可知,Rafael
Anaya不懂英语,因此她要很努力地去理解英语,struggle
to
do:努力做某事。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后,她使用谷歌翻译软件用西班牙语手写了一封信,要求他和她一起吃午餐。A.
prepare准备;B.
join参加;C.
leave离开;D.
pay支付。根据“When
Amanda
Moore
noticed
that
the
new
student
from
Mexico
always
sat
alone
at
lunch(当Amanda
Moore注意到来自墨西哥的这名新生总是独自一人吃午餐时)”可知,Amanda
Moore是想要和他“一起”吃午餐,“join
her
for
lunch”可以表达这个意思。故选B项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:她的行动使她获得了10月份的“优秀学生”奖。A.
saved节省;
B.
cost花费;C.
earned挣得,赢得;D.
proved证实。根据第1题的分析可知,Amanda
Moore看到Rafael
Anaya因为不懂英语而一个人吃饭便开始关心他,和他一起吃饭使他不再那么孤单,因此她的做法是值得赞扬的,因此而“赢得”奖励。故选C项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:实际上,Rafael总是哭泣因为他感到很孤独。A.
wept哭泣;B.
listened听;C.
chatted聊天;D.
laughed笑。根据“because
he
felt
so
lonely(因为他感到如此孤独)”可知,他的心情是不好的,因此wept可以表达这种感彩。故选A项。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Amanda
说,“他总是一个人吃午饭,对此我感到很不舒服”。A.
bad不好的,令人不快的;
B.
curious好奇的;
C.
glad高兴的;D.
doubtful怀疑的。根据“He
always
ate
lunch
alone.(他总是独自吃午饭)
”可知,因为Rafael
Anaya不懂英语而一个人吃饭,因此Amanda心中的感觉应该是不舒适的。故选A项。
【26题详解】
考查副词词义辨析。句意:她整个下午都在认真地写这封信,并使用翻译软件帮助她。A.
painfully痛苦地;
B.
hurriedly仓促地,匆忙地;
C.
carefully仔细地,认真地;D.
correctly正确地。根据“
spent
the
whole
afternoon(她花了整整一个下午)”可知,她写信写的是很认真的。故选C项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:第二天
Amanda将信交给Rafael等待他的答复。A.
arrival到达;
B.
comment评论;C.
appreciation
感激;D.
reply回复。根据“to
hand-write
a
letter
in
Spanish
asking
him
to
join
her
for
lunch(要求他和她一起吃午饭)”可知,Amanda把信给Rafael后要等待答复。故选D项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:从那以后,两人一直坐在一起吃午饭。A.
sitting坐;B.
waiting等待;C.
working工作;D.
singing歌唱。根据“yes”可知,Rafael同意和Amanda一起吃饭,因此他们两个人从此吃饭时便坐在了一起。故选A项。
【29题详解】
考查动词短语辨析。句意:这封信使Rafael感到更加自在,并鼓励他更加努力地致力于英语的学习。A.
put
up
with忍受;
B.
work
on致力于,从事于;C.
show
off
炫耀;D.
look
forward
to期待。根据“more
comfortable”可知,Rafael对Amanda的做法感到很舒适,Amanda能够用西班牙语给他写信,因此这促使Rafael有了学习英语的信心。故选B项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们的老师说:“我认为对于Rafael来说,这带来了巨大的改变”。A.
popularity受欢迎,
普及,流行;
B.
difference不同;
C.
choice选择;D.
plan规划。根据第9题的分析可知,Rafael有了学习英语的信心,也不再一个人吃午饭了,因此Amanda的做法对Rafael的生活产生了影响,make
a
difference:有作用,有影响。故选B项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:这两个人现在使用手势和谷歌翻译软件进行交流,但他们希望当Rafael的英语水平提高时,交流会变得更容易一些。A.
competition竞赛,竞争;B.
typing打字;C.
travel旅行;D.
communication交流。根据“hand
gestures
and
Google
Translate(手势和谷歌翻译)”可知,他们使用这些的目的是为了沟通和交流。故选D项。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这两个人现在使用手势和谷歌翻译软件进行交流,但他们希望当Rafael的英语水平提高时,交流会变得更容易一些。A.
easier更容易的;B.
quicker更快的;
C.
simpler更简单的;D.
harder更难的。根据“when
Rafael’s
English
improved(当Rafael的英语水平提高时)”可知,如Rafael的英语水平提高时,他们的沟通就会容易一些。故选A项。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:而且Amanda学到了一些西班牙语。A.
English
英语;B.
psychology心理学;C.
math数学;D.
Spanish西班牙语。根据11题的分析可知,他们使用手势和Google
Translate进行交流,Rafael是说西班牙语的,他和Amanda学习英语,那么自然而然Amanda也跟他学习一些西班牙语。故选D项。
【34题详解】
考查副词词义辨析。句意:
Amanda的母亲对女儿的举动深感动容。A.
widely宽广地;B.
deeply深深地;C.
gently轻轻地;D.
wisely聪明地。根据“It
is
just
so
sweet.(真是太美好了。)”可知,他们使用手势和Google
Translate进行交流,Rafael是说西班牙语的,Amanda的妈妈认为女儿的做法很好,妈妈都深受感动。故选B项。
35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我认为这种友谊很特别。A.
discussion讨论;B.
suffering痛苦;C.
friendship友谊;D.
donation捐赠。由前文的分析可知,Amanda帮助Rafael走出困境,因此二人会建立一份友谊。故选C项。
第二节
短文填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
According
to
Xinhua
News
Agency,
the
Palace
Museum
and
Huawei
signed
a
strategic
cooperation
agreement
on
March
15.
The
two
sides
will
set
an
example
___36___
5G
application.
The
Palace
Museum
received
more
than
17
million
visitors
in
2018,
___37___(make)
it
the
most
visited
museum
in
the
world.
In
the
past
20
years,
an
office
information
network
covering
the
whole
museum
___38___(build)
gradually.
The
museum
has
developed
an
App
that
provides
an
in-depth
___39___(explain)
of
cultural
relic
information
and
cultural
services.
Also,
the
museum
has
research
on
the
application
of
VR,
AR,
AI
and
other
___40___(technique)
in
museums.
___41___signing
of
the
agreement
marks
a
new
chapter
in
the
strategic
cooperation
between
the
Palace
Museum
and
Huawei
Technologies
Co.
So,
Huawei
will
make
efforts
___42___(accelerate)
the
intelligent
construction
of
the
Palace
Museum.
"The
600-year-old
Palace
Museum
has
never
been
so
close
to
science
and
technology,"
Shan
Jixiang
said
___43___(proud),
director
of
the
Palace
Museum.
Shan
shared
many
ideas
about
the
5G
Palace
Museum.
With
the
help
of
advanced
technology,
___44___is
expected
that
in
the
future,
audiences
around
the
world
will
be
able
to
experience
and
visit
the
Palace
Museum,
whether
it
is
a
field
trip
or
a
virtual
tour.
Also,
the
use
of
AI
technology
provides
a
___45___(broad)
platform
and
stronger
knowledge
support
for
cultural
relics
among
young
people.
【答案】36.
to/for
37.
making
38.
has
been
built
39.
explanation
40.
techniques
41.
The
42.
to
accelerate
43.
proudly
44.
it
45.
broader
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,介绍了故宫博物院和华为签署的5G应用的战略合作协议以及签署该协议的意义。
【36题详解】
考查介词。句意:双方将为5G应用树立榜样。set
an
example
to/for表示“为……树立榜样”,故填to/for。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:2017年,故宫博物院接待游客超过1700万人次,成为世界上参观人数最多的博物馆。The
Palace
Museum与make之间是逻辑上的主谓关系,表示主动,用现在分词作结果状语,故填making。
【38题详解】
考查时态语态。句意:在过去20年里,一个覆盖整个博物馆的办公信息网络逐步建立起来。根据时间状语In
the
past
20
years判断用现在完成时,network与build之间是被动关系,所以用现在完成时的被动语态,故填has
been
built。
【39题详解】
考查名词。句意:博物馆开发了一款App,对文物信息和文化服务进行深入讲解。作动词provides的宾语用名词,故填explanation。
【40题详解】
考查名词。句意:博物馆还对VR,
AR,
AI以及其他技术在博物馆中的应用进行研究。other修饰可数名词复数,故填techniques。
【41题详解】
考查冠词。句意:该协议的签署标志着故宫博物院与华为技术有限公司战略合作的新篇章。此处特指上文提到的故宫博物院和华为签署的应用5G网络的战略合作协议,故填定冠词The。
【42题详解】
考查不定式。句意:因此,华为将努力加快故宫博物院的智能化建设。此处表示目的,用不定式作目的状语,故填to
accelerate。
【43题详解】
考查副词。句意:“拥有600年历史的故宫从未如此地接近科学技术”,故宫博物院院长单霁翔自豪地说。修饰动词said用副词,故填proudly。
【44题详解】
考查形式主语。句意:在先进技术的帮助下,预计将来世界各地的游客都能体验和参观故宫。分析句子结构可知此处用it作形式主语,真正的主语是后面的that从句,故填it。
【45题详解】
考查形容词比较级。句意:另外,人工智能技术的应用为青少年文物保护提供了更广阔的平台和更有力的知识支持。与stronger并列此处用形容词比较级形式,故填broader。
第四部分
写作(共三节,
满分40分)
第一节
(满分15分)
46.
假如你是李华,校学生会主席。为了弘扬传统文化,增强合作意识和动手能力,你校将举办第25届校园风筝节,你打算邀请你校的外教老师David担任评委。请给他写一封邮件,要点包括:
1.
活动主题;
2.
活动时间和地点;
3.
活动的主要内容。
注意:写作词数应为80左右。
Dear
David,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li
Hua
【答案】One
possible
version:
Dear
David,
On
behalf
of
the
Student
Union,
I’d
like
to
invite
you
to
be
present
at
the
coming
Kite
Festival.
I
have
no
doubt
that
your
excellence
in
Chinese
culture
will
make
you
a
qualified
judge.
In
an
attempt
to
attach
importance
to
traditional
culture
and
raise
students’
better
awareness
of
cooperation
as
well
as
the
ability
to
practice,
the
25th
Kite
Festival
will
be
held
in
our
playground
next
Saturday
morning.
Splendid
and
appealing,
the
history
of
kites
dating
back
to
2,000
years
ago,
will
be
introduced
in
the
speech
delivered
by
our
headmaster
in
the
opening
ceremony,
after
which
many
kite
arts
will
be
showed,
thus
offering
us
lots
of
knowledge.
Besides,
we
are
provided
a
chance
to
present
our
hand-made
kites
and
the
winner
goes
to
who
blends
kite-making
with
our
glorious
culture.
I
hope
you
can
join
us
and
your
presence
will
add
color
to
the
activity.
Yours,
Li
Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达是一篇应用文,要求考生写一封信,邀请外教老师David担任风筝节评委。
【详解】1.词汇积累
重视:attach
importance
to→pay
attention
to
追溯到:date
back
to→date
from
提供某人某物:offer
sb.
sth.→provide
sb.
with
sth.
展示:show→display
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:On
behalf
of
the
Student
Union,
I’d
like
to
invite
you
to
be
present
at
the
coming
Kite
Festival.
拓展句:On
behalf
of
the
Student
Union,
I’d
like
to
invite
you
to
be
present
at
the
coming
Kite
Festival,
which
is
undoubtedly
wonderful.
【点睛】[高分句型1]
Splendid
and
appealing,
the
history
of
kites
dating
back
to
2,000
years
ago,
will
be
introduced
in
the
speech
delivered
by
our
headmaster
in
the
opening
ceremony,
after
which
many
kite
arts
will
be
showed,
thus
offering
us
lots
of
knowledge.(“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句)
[高分句型2]
Besides,
we
are
provided
a
chance
to
present
our
hand-made
kites
and
the
winner
goes
to
who
blends
kite-making
with
our
glorious
culture.(who引导宾语从句)
第二节
(满分25分)
47.
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
“I
never
wanted
to
come
on
this
stupid
hiking
trip
anyway!”
Jeff’s
voice
echoed
across
the
narrow
canyon
(峡谷).
Nothing
was
as
pretty
as
it
had
seemed
when
they
first
hiked
this
way
to
their
campsite
yesterday
morning.
Before,
the
rocks
had
been
an
interesting
challenge.
Now,
they
were
obstacles
that
were
threatening
their
lives.
Steep
cliffs
had
earlier
been
natural
curiosities,
but
now
they
were
nature’s
weapons,
beating
and
rubbing
Jeff
and
his
father
who
pushed
through
as
quickly
as
they
could.
His
father
stopped
for
a
third
time,
pale
and
out
of
breath,
and
turned
to
look
at
the
12-year-old
boy.
“This
is
hard
on
you,
son,
I
know.
But
you’ve
got
to
come
through
with
courage
and
calmness.”
“But
I’m
scared!
I
don’t
even
want
to
have
courage!”
he
complained,
turning
his
head
the
other
way,
and
wiped
his
eyes
across
his
arm.
“If
not
courage,
fine.”
his
father
replied
strictly.
“Then
have
enough
love
for
your
sister
to
think
this
through!”
He
gently
placed
his
hand
on
the
boy’s
shoulder
and
continued,
more
softly
this
time.
“I’m
just
holding
you
back.
You’re
young,
but
you’re
strong
and
fast.
Do
you
remember
the
way
back
from
here
to
the
road,
if
you
had
to
go
alone?”
Jeff
flashed
back
to
the
painful
scene
of
his
sister
at
their
campsite
this
morning.
She’d
been
bitten
by
a
snake,
before
long
she
could
barely
move,
and
the
pain
seemed
to
be
getting
worse.
She
needed
medical
attention
right
away,
so
leaving
her
at
the
campsite
and
seeking
help
was
their
only
choice.
“Jeff?
Jeff,
could
you
do
it?
Could
you
climb
up
the
canyon
and
make
it
without
me?”
Jeff
looked
past
his
father’s
encouraging
eyes
to
the
end
of
the
canyon,
several
miles
away.
He
nodded
slowly
as
the
path
and
the
plan
began
to
take
hold
in
his
mind.
“What
was
the
name
of
that
little
town
we
stopped
in,
Dad?”
“Flint.
We
parked
at
the
side
of
the
main
road
a
few
miles
out
of
town.”
Jeff
thought
about
this
and
then
nodded.
Paragraph
1:
He
waved
goodbye
to
his
father
and
moved
on.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph
2:
Finally,
he
made
it
to
the
main
road.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One
possible
version:
Paragragh
1:
He
waved
goodbye
to
his
father
and
moved
on.
With
great
caution,
he
climbed
over
sharp
rocks,
crawled
through
dead
branches
and
avoided
the
dangerous
creatures,
making
his
way
up.
At
one
point,
he
stopped
just
to
catch
his
breath
when
suddenly,
he
stumbled
over
a
rock
and
fell.
A
sharp
pain
went
across
his
leg.
“No,
I
can’s
stop,”
he
thought,
struggling
to
his
feet.
With
blood
dripping
down
his
leg,
he
limped
on.
Rising
stone
by
stone,
he
was
closer
and
closer
to
the
edge.
Paragraph
2:
Finally,
he
made
it
to
the
main
road.
Much
to
his
disappointment,
not
a
single
person
was
in
sight.
He
was
just
at
a
loss
what
to
do
when
he
heard
the
deafening
noise
of
a
vehicle.
“A
truck!”
he
exclaimed
with
excitement.
Gathering
all
his
energy,
he
yelled,
waving
both
his
arms.
The
truck
pulled
over.
Anxiously,
Jeff
explained
what
happened.
The
driver
instantly
called
the
local
rescue
team
for
help.
Eventually,
Jeff,
together
with
two
medical
workers,
hurried
back
to
the
campsite
just
in
time
to
save
his
sister.
【解析】
【分析】这是一篇读后续写。文章讲述了作者杰夫和家人在在陡峭的悬崖边露营,但一切不如第一次那么美好。妹妹被蛇咬了。情况紧急,只能靠杰夫和父亲爬过悬崖去外面需要救援。父亲体力不济,鼓励他独自前进。终于对妹妹的爱克服了恐惧和艰难,他翻过悬崖到大路上寻找到救援,最后妹妹及时得到了医治。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“他向父亲挥手告别,继续前行。”可知,第一段可描写作者想帮助妹妹脱险,决定一个人继续前行,历经千辛万苦爬过峡谷,来到大路上。
②由第二段首句内容“最后,他走到了大路上。”可知,第二段可描写作者在马路边求助,人烟稀少,他通过坚持终于找到救援,让妹妹及时被救治。
2.续写线索:与父亲告别——独自爬上峡谷——到大路上——向路人呼救——成功找到救援——妹妹获救
3.词汇激活
行为类
①继续前行:move
on/
keep
going
②挣扎着站起来:struggle
to
his
feet/struggle
to
rise/try
to
stand
up
③喊道:yell
/shout
/cry
情绪类
①兴奋:excitement/thrill
②令人失望的:much
to
his
disappointment/
disappointingly
【点睛】
[高分句型1]With
great
caution,
he
climbed
over
sharp
rocks,
crawled
through
dead
branches
and
avoided
the
dangerous
creatures,
making
his
way
up.(现在分词作状语)
[高分句型2].
Anxiously,
Jeff
explained
what
happened.
(由关系代词what
引导的宾语从句)
[高分句型3].
With
blood
dripping
down
his
leg,
he
limped
on.(with引导的复合结构表伴随)

展开更多......

收起↑

资源列表