资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台江苏省盐城市(2020—2021)两年中考一年模拟阅读并回答问题 原卷一、两年中考㈠ 2020年盐城市中考英语试题The Millennial Trains Project is n non-profit(非营利性的) organization that makes it possible for young people to take part in creative projects. The organization leads crowdfunded (众筹的) train journeys. These journeys provide young people with the chance to help different communities. The organization has already completed two journeys. Twenty-four people are now getting ready to be a part of the third.To get a place on the train, each person has to raise $5,000 and have an idea for a project. At each stop, they get off the train to explore a different town, city, or wherever their projects take them.Amy is planning to visit bookshops and libraries. She wants to find out what they are doing to encourage more people to read, and what technology they are using. She also wants to know if they are using social media (媒体) to connect with people.Tom wants to make a difference to the education system. He knows that universities are becoming more and more expensive each year, and that many people think higher education is no longer affordable. Over the next 10 days he is visiting seven universities. He wants to see what they are doing to meet these challenges.Jenny's project is natural disasters. At each stop, she is going to interview local leaders, workers, and computer game designers. She then plans to create a game that will help people prepare for disasters. She believes people are more likely to remember something important when the information is fun.These 24 people are strangers now, but not for long. The next week is going to be a life-changing learning experience for many.回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。56. Who can get the chance to take part in the projects 57. How many journeys are mentioned in Paragraph 1 58. Where is Amy going to visit 59. How will Jenny help people prepare for disasters 60. What do you think of the Millennial Trains Project ㈡ 2021年盐城市中考英语试题Eyes always on usVideo cameras are everywhere; schools, theatres and stores. But in recent years, they have entered our homes. Many parents set up cameras at home to watch their children's online classes and homework. Are cameras really helpful What do students think about it Li MingEarlier last year, I liked to lie in bed and watch videos instead of studying. This affected my studies and made my grades worse. So my parents set up a camera to keep an eye on me.It worked. With the camera watching, I had to do my homework first and make plans for studying at home. When I was alone at home, the camera made me feel safe because I knew that my parents were watching on the other side. My grades improved after a year. Zhang HuaWhen I was in Grade 8, my parents set up a camera in my room. I really didn't like it because I felt like there were always eyes watching me. I felt so uncomfortable that I couldn't sleep well at nightKnowing there was a camera around when my friends came to my home, they would speak quietly and carefully. We couldn't have pillow fights. I was sad. So I asked my parents to take the camera away They agreed it as long as I promised to behave well. I feel happy and free now.回答下面 5 个问题, 每题答案不超过5 个词。56. What does the underlined word "they" in Paragraph 1 refer to 57. What was the reason for Li Ming's parents' setting up a camera at home 58. What happened to Li Ming one year later 59. Why does Zhang Hua feel happy and free now 60. What do you think of parents' setting up cameras at home 二、2021年中考模拟㈠ 滨海县第一初级中学一模The Olympic Games have a long history. They began in Greece and lasted for over a thousand years, until 394 AD. The ancient Olympic Games were very different from the Olympics we have today. In ancient times, only the Greeks took part in the Olympics, and women were not allowed to join or watch them.The first modern Olympics were held in Athens, Greece in 1896. Every four years, athletes from all over the world take part in different sports at the Olympics. Many of these athletes were women. A large group of athletes at the Olympics take part in track and field events. Track events, such as running, test a person’s speed. Field events, such as the high jump, long jump and shot put, test how high or far someone can jump or throw an object.One of the most exciting events in the Olympics is the 100-metre race. More than one hundred years ago, the world record for the men’s 100-metre race was 10.6 seconds. However, athletes have run faster and faster. In 1960, the record was 10 seconds. Then at the 2008 Beijing Olympics, the record was set at 9.69 seconds. The Olympic motto (格言) “Faster, Higher, Stronger”, what the Olympics are all about.回答下面五个问题,每题答案不超过5个词。56. How long did the ancient Olympic Games last __________________________57. Where was the first modern Olympic Games held __________________________58. What can track events test __________________________59. How many field events are mentioned in the passage __________________________60. What is the Olympic motto __________________________㈡ 射阳县外国语学校一模Many Westerners have the assumption (假设) that everyone in China knows how to do kung fu. This is, of course, a silly belief. But it is true that kung fu is a big part of Chinese culture.Like most people from the West, I was first introduced to kung fu through Hong Kong action films. Stars like Bruce Lee and Jackie Chan made kung fu popular in the Western world. The flashy (炫酷的) and impressive performances they gave in films like Rumble In The Bronx (Chan) and Enter The Dragon (Lee) made them household names in the US and elsewhere.However, my own personal interest in kung fu was actually inspired by a hip-hop group. Wu-Tang Clan (“武当派”), founded in the early 1990s in New York City, is one of the most influential (有影响力的) hip-hop groups in history.I myself do not practice kung fu. However, the concepts (哲学理念) behind it are quite interesting to me. There is a Bruce Lee quote that I often think of when I’m struggling with challenges in life. “Be formless … shapeless, like water,” he once said. By this, he meant that you should be ready to adapt (调整) and change your attitudes or beliefs when you face difficulties. I think this is a good way to deal with life.回答下面5个问题, 每题答案不超过5个词。76. How were most Western people first introduced to kung fu _____________________________________________________________________77. How many films are mentioned in this article _____________________________________________________________________78. Who inspired my interest in kung fu _____________________________________________________________________79. When does the writer often think of Bruce Lee _____________________________________________________________________80. When was Wu-Tang Clan founded _____________________________________________________________________㈢ 阜宁县二模Like many other primary school pupils, nine-year-old Minnal went abroad with her parents during the recent school holidays. It may come as a surprise to learn that she neither shopped at a mall nor ate at a fancy restaurant. She climbed a mountain.For eight days in May, Minnal hiked nearly 100 kilometres to reach the 5364-metre-high Everest (珠穆朗玛峰) base camp in Nepal. The girl talked about her special trip, “I think this is the most meaningful trip for me.” It has not been confirmed if the Primary Four pupil is indeed the youngest Singaporean to reach the base camp, as no such records are kept.Everest’s south base camp in Nepal is where climbers planning to climb the world’s highest peak, stay to get used to the altitude (海拔高度). However, Minnal can’t climb the peak (山峰), because climbers have to be at least sixteen years old to climb the peak.How did it all start It all began last year when Minnal’s mother decided she might want to climb the famous Himalayas. As a good hiker, she asked both father and daughter if they were up for the challenge. On 20 May, 2016, the family flew to Nepal.Minnal shared that most of the eight days were spent hiking ten to fifteen kilometres from 8 a.m. to 6 p.m. each day, with the help of three local guides. Luckily, she added, nobody fell ill with altitude sickness. She also said that she is thinking of climbing Everest in the future.回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。56. What did Minnal do during her stay abroad 57. How many years does Minnal have to wait for to climb the Everest’s peak 58. Who helped the family to make sure they didn’t lose their way 59. What did Minnal think of the climbing 60. When did Minnal’s family fly to Nepal 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台江苏省盐城市(2020—2021)两年中考一年模拟阅读并回答问题 解析卷一、两年中考㈠ 2020年盐城市中考英语试题The Millennial Trains Project is n non-profit(非营利性的) organization that makes it possible for young people to take part in creative projects. The organization leads crowdfunded (众筹的) train journeys. These journeys provide young people with the chance to help different communities. The organization has already completed two journeys. Twenty-four people are now getting ready to be a part of the third.To get a place on the train, each person has to raise $5,000 and have an idea for a project. At each stop, they get off the train to explore a different town, city, or wherever their projects take them.Amy is planning to visit bookshops and libraries. She wants to find out what they are doing to encourage more people to read, and what technology they are using. She also wants to know if they are using social media (媒体) to connect with people.Tom wants to make a difference to the education system. He knows that universities are becoming more and more expensive each year, and that many people think higher education is no longer affordable. Over the next 10 days he is visiting seven universities. He wants to see what they are doing to meet these challenges.Jenny's project is natural disasters. At each stop, she is going to interview local leaders, workers, and computer game designers. She then plans to create a game that will help people prepare for disasters. She believes people are more likely to remember something important when the information is fun.These 24 people are strangers now, but not for long. The next week is going to be a life-changing learning experience for many.回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。56. Who can get the chance to take part in the projects 57. How many journeys are mentioned in Paragraph 1 58. Where is Amy going to visit 59. How will Jenny help people prepare for disasters 60. What do you think of the Millennial Trains Project 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了Millennial Trains Project 这个非营利性组织,旨在鼓励年轻人通过旅行参与到一些有创造性的活动中。【答案】56. Young people.57. Three.58. Bookshops and libraries.59. By creating a game.60. It’s meaningful. (言之有理即可)【解析】56. Young people. 由文章第一句话可知,年轻人可以参与到这个项目中。57. Three. 由文章第和段最后两句可知是三个旅行。58. Bookshops and libraries. 由文章第一个表格中“Amy is planning to visit bookshops and libraries.”可知是书店和图书馆。59. By creating a game. 由文章第三个表格中“She then plans to create a game that will help people prepare for disasters.”可知是通创造一个游戏。60. It’s meaningful. (言之有理即可) 由全文可知,这个活动是有意义的。㈡ 2021年盐城市中考英语试题Eyes always on usVideo cameras are everywhere; schools, theatres and stores. But in recent years, they have entered our homes. Many parents set up cameras at home to watch their children's online classes and homework. Are cameras really helpful What do students think about it Li MingEarlier last year, I liked to lie in bed and watch videos instead of studying. This affected my studies and made my grades worse. So my parents set up a camera to keep an eye on me.It worked. With the camera watching, I had to do my homework first and make plans for studying at home. When I was alone at home, the camera made me feel safe because I knew that my parents were watching on the other side. My grades improved after a year. Zhang HuaWhen I was in Grade 8, my parents set up a camera in my room. I really didn't like it because I felt like there were always eyes watching me. I felt so uncomfortable that I couldn't sleep well at nightKnowing there was a camera around when my friends came to my home, they would speak quietly and carefully. We couldn't have pillow fights. I was sad. So I asked my parents to take the camera away They agreed it as long as I promised to behave well. I feel happy and free now.回答下面 5 个问题, 每题答案不超过5 个词。56. What does the underlined word "they" in Paragraph 1 refer to 57. What was the reason for Li Ming's parents' setting up a camera at home 58. What happened to Li Ming one year later 59. Why does Zhang Hua feel happy and free now 60. What do you think of parents' setting up cameras at home 【主旨大意】本文是议论文。文章就在家里安装监控监视孩子进行了讨论。Li Ming 和Zhang Hua两人观点截然相反。56. Video cameras. 承接上文Video cameras are everywhere; schools, theatres and stores. 可知本句中的they代替的是Video cameras。57. To watch their kid study/To keep eyes on him 文中句子So my parents set up a camera to keep an eye on me.提示Li Ming的父母安装监控是在家监控他们的孩子和孩子学习。58. He got better grades. / His grades improved. 在Li Ming一栏最后一句My grades improved after a year.提示一年后Li Ming的成绩提高了。59. The camera was taken away.在Zhang Hua一栏最后几句话So I asked my parents to take the camera away They agreed it as long as I promised to behave well. I feel happy and free now.提示在撤掉监控后Zhang Ming感到开心和自由。60. Sometimes it is helpful. / I hate the feeling of eyes always on me...(开放性题目,言之有理即可)二、2021年中考模拟㈠ 滨海县第一初级中学一模The Olympic Games have a long history. They began in Greece and lasted for over a thousand years, until 394 AD. The ancient Olympic Games were very different from the Olympics we have today. In ancient times, only the Greeks took part in the Olympics, and women were not allowed to join or watch them.The first modern Olympics were held in Athens, Greece in 1896. Every four years, athletes from all over the world take part in different sports at the Olympics. Many of these athletes were women. A large group of athletes at the Olympics take part in track and field events. Track events, such as running, test a person’s speed. Field events, such as the high jump, long jump and shot put, test how high or far someone can jump or throw an object.One of the most exciting events in the Olympics is the 100-metre race. More than one hundred years ago, the world record for the men’s 100-metre race was 10.6 seconds. However, athletes have run faster and faster. In 1960, the record was 10 seconds. Then at the 2008 Beijing Olympics, the record was set at 9.69 seconds. The Olympic motto (格言) “Faster, Higher, Stronger”, what the Olympics are all about.回答下面五个问题,每题答案不超过5个词。56. How long did the ancient Olympic Games last __________________________57. Where was the first modern Olympic Games held __________________________58. What can track events test __________________________59. How many field events are mentioned in the passage __________________________60. What is the Olympic motto __________________________【答案】56. For over a thousand years.57. In Athens, Greece.58. A person’s speed.59. Three. 60. “Faster, Higher, Stronger.”【主旨大意】本文说的是奥运会。文章介绍了奥运会的起源,奥运会的比赛项目,奥运会最精彩的项目和奥运会的口号、宗旨。56. For over a thousand years. 根据“The Olympic Games have a long history. They began in Greece and lasted for over a thousand years”可知,奥运会有着悠久的历史,它始于希腊,持续了一千多年。故填For over a thousand years.57. In Athens, Greece. 根据“The first modern Olympics were held in Athens, Greece in 1896.”可知,第一届现代奥运会于1896年在希腊雅典举行。故填In Athens, Greece.58. A person’s speed. 根据“Track events, such as running, test a person’s speed.”可知,径赛项目,如赛跑,测试一个人的速度。 故填A person’s speed.59. Three. 根据“Field events, such as the high jump, long jump and shot put”可知,田赛项目,如跳高、跳远和铅球,一共提到了三个田赛项目,故填Three.60. “Faster, Higher, Stronger.” 根据“The Olympic motto (格言) ‘Faster, Higher, Stronger’, what the Olympics are all about.”可知,奥林匹克格言“更快、更高、更强”,即奥林匹克的意义所在。故填“Faster, Higher, Stronger.”㈡ 射阳县外国语学校一模Many Westerners have the assumption (假设) that everyone in China knows how to do kung fu. This is, of course, a silly belief. But it is true that kung fu is a big part of Chinese culture.Like most people from the West, I was first introduced to kung fu through Hong Kong action films. Stars like Bruce Lee and Jackie Chan made kung fu popular in the Western world. The flashy (炫酷的) and impressive performances they gave in films like Rumble In The Bronx (Chan) and Enter The Dragon (Lee) made them household names in the US and elsewhere.However, my own personal interest in kung fu was actually inspired by a hip-hop group. Wu-Tang Clan (“武当派”), founded in the early 1990s in New York City, is one of the most influential (有影响力的) hip-hop groups in history.I myself do not practice kung fu. However, the concepts (哲学理念) behind it are quite interesting to me. There is a Bruce Lee quote that I often think of when I’m struggling with challenges in life. “Be formless … shapeless, like water,” he once said. By this, he meant that you should be ready to adapt (调整) and change your attitudes or beliefs when you face difficulties. I think this is a good way to deal with life.回答下面5个问题, 每题答案不超过5个词。76. How were most Western people first introduced to kung fu _____________________________________________________________________77. How many films are mentioned in this article _____________________________________________________________________78. Who inspired my interest in kung fu _____________________________________________________________________79. When does the writer often think of Bruce Lee _____________________________________________________________________80. When was Wu-Tang Clan founded _____________________________________________________________________【答案】76. Through Hong Kong action films.77. Two./2.78. A hip-hop group.79. When struggling with challenges.80. In the early 1990s.【主旨大意】中国功夫对西方人有很大的影响。本文作者受一支嘻哈乐队的影响,对中国功夫产生了浓厚的兴趣,而中国功夫背后蕴含的一些观念帮助作者战胜了生活中的很多困难。76. Through Hong Kong action films. 根据“Like most people from the West, I was first introduced to kung fu through Hong Kong action films.”可知,大多数西方人第一次接触功夫是通过香港的动作片,故填Through Hong Kong action films.77. Two./2. 根据“The flashy (炫酷的) and impressive performances they gave in films like Rumble In The Bronx (Chan) and Enter The Dragon (Lee) made them household names in the US and elsewhere”可知,本文共提到了两部电影,分别是《红番区》和《龙争虎斗》,故填Two./2.78. A hip-hop group. 根据“However, my own personal interest in kung fu was actually inspired by a hip-hop group”可知,作者是受一支嘻哈乐队的影响对中国功夫感兴趣,故填A hip-hop group.79. When struggling with challenges. 根据“There is a Bruce Lee quote that I often think of when I’m struggling with challenges in life”可知,当作者面对生活中的挑战时,经常想起李小龙的一句话,故填When struggling with challenges.80. In the early 1990s. 根据“Wu-Tang Clan (“武当派”), founded in the early 1990s in New York City”可知,武当派在20世纪90年代初成立,故填In the early 1990s.㈢ 阜宁县二模Like many other primary school pupils, nine-year-old Minnal went abroad with her parents during the recent school holidays. It may come as a surprise to learn that she neither shopped at a mall nor ate at a fancy restaurant. She climbed a mountain.For eight days in May, Minnal hiked nearly 100 kilometres to reach the 5364-metre-high Everest (珠穆朗玛峰) base camp in Nepal. The girl talked about her special trip, “I think this is the most meaningful trip for me.” It has not been confirmed if the Primary Four pupil is indeed the youngest Singaporean to reach the base camp, as no such records are kept.Everest’s south base camp in Nepal is where climbers planning to climb the world’s highest peak, stay to get used to the altitude (海拔高度). However, Minnal can’t climb the peak (山峰), because climbers have to be at least sixteen years old to climb the peak.How did it all start It all began last year when Minnal’s mother decided she might want to climb the famous Himalayas. As a good hiker, she asked both father and daughter if they were up for the challenge. On 20 May, 2016, the family flew to Nepal.Minnal shared that most of the eight days were spent hiking ten to fifteen kilometres from 8 a.m. to 6 p.m. each day, with the help of three local guides. Luckily, she added, nobody fell ill with altitude sickness. She also said that she is thinking of climbing Everest in the future.回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。56. What did Minnal do during her stay abroad 57. How many years does Minnal have to wait for to climb the Everest’s peak 58. Who helped the family to make sure they didn’t lose their way 59. What did Minnal think of the climbing 60. When did Minnal’s family fly to Nepal 【答案】56. She climbed a mountain.57. Seven (years)/7.58. Three local guides.59. (She thought) it was meaningful.60. On 20 May, 2016.【主旨大意】本文是新闻通讯,主要讲述9岁的米纳尔在最近的学校假期和父母一起去尼泊尔的南部大本营旅游的故事,她考虑将来攀登珠穆朗玛峰,因为登山者必须年满16岁才能攀登这座山峰。她认为这是最有意义的一次旅行。56. She climbed a mountain. 根据第一段“She climbed a mountain”,可知她爬山了,故选She climbed a mountain。57. Seven (years)/7. 根据开头“Like many other primary school pupils, nine-year-old Minnal went abroad with her parents during the recent school holidays”,和第三段“However, Minnal can’t climb the peak, because climbers have to be at least sixteen years old to climb the peak”,可知米纳尔现在9岁,16岁才能攀登珠穆朗玛峰,16-9=7,她要等7年才能攀登珠穆朗玛峰,故填Seven (years)/7。58. Three local guides. 根据最后一段“Minnal shared that most of the eight days were spent hiking ten to fifteen kilometres from 8 a.m. to 6 p.m. each day, with the help of three local guide”,可知是三名当地向导帮助他们不迷路,故填Three local guides。59. (She thought) it was meaningful. 根据第二段“I thought this was the most meaningful trip for me”,可知她认为这很有意义,故填 (She thought) it was meaningful。60. On 20 May, 2016. 根据第四段“On 20 May, 2016, the family flew to Nepal”,可知是2016年5月20日,故填On 20 May, 2016。21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 江苏省盐城市(2020-2021)两年中考一年模拟阅读并回答问题原卷.doc 江苏省盐城市(2020-2021)两年中考一年模拟阅读并回答问题解析卷.doc