2020-2021年安徽省宿州市某校七年级下学期第一次月考英语试卷 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2020-2021年安徽省宿州市某校七年级下学期第一次月考英语试卷 (含答案解析)

资源简介

2020-2021年安徽省宿州市某校七年级下学期第一次月考英语试卷
一、阅读理解

1.
SUNSHINE CLUB Do you like doing sports Then join us. You can learn to play basketball, volleyball and soccer here. Ages: Boys 10-12 and girls 12-15 Price: $10 for a class Teachers: Alex, 30, from London Peter, 28, from New York Dave, 32, from Houston Time: 7:00 p.m.-9:00 p.m. from Monday to Saturday Place: Sunshine Sports Center E-mail Mrs. Miller at Miller2004@ for more information.
(1)In Sunshine club, you can't learn ________.
A.soccer B.volleyball C.baseball
(2)Who can join the club
A.Kate, 10. B.Anna, 12. C.Bill, 13.

2.
Swimmers Wanted Can you swim Do you like kids Can you help the kids when they swim Call Jane at 330-4578 for more information.
Chess Club Do you like chess Would you like to play it well Mr. Chen can teach you. You can come here every Friday afternoon. Tel: 623-1940 Add: Room 102 in School's P.E. Building
Learn English Can you speak English Do you want to learn English well Join the English Club now. Time: 9:00 a.m-11:00 a.m. from Monday to Friday Call Henry at 543-1248.
(1)What can Mr. Chen teach you
A.To play chess. B.To speak English.
C.To swim.
(2)Betty is a good swimmer and she wants a job. Who can she call
A.Henry. B.Jane. C.Victor.
(3)Mike joins the English club. When does he go to the club
A.On Sunday.
B.From 9:00 a.m. to 11:00 a.m.
C.On Friday afternoon.

3.
Do you want to be a basketball player like Kobe(科比)or Yao Ming Come to join us! We have many sports clubs: basketball, ping-pong, soccer, volleyball, and more. The price is 5 dollars for each lesson.
Do you want to join our sports clubs Please call Mr. Green. He plays basketball very well. His telephone number is 371-1236. His e-mail address is spcb@. Or you can call Miss Jones at 371-1237. She is our tennis coach(教练). She is good with the students. Her email address is jiayi@.
(1)We know Kobe and Yao Ming are ________ players.
A.volleyball B.tennis C.basketball
(2)Miss Jones can help you with ________.
A.computer B.tennis C.art
(3)Mr Green plays ________ very well.
A.Tennis B.basketball C.volleyball
(4)How much is each lesson
A.10 yuan B.5 yuan C.5 dollars
(5)________ is good with the students.
A.Miss Jones B.Mr Green C.Kobe Bryant

4.
Sarah is a hairdresser(理发师). Her husband Jack is a musician. They have a son and a daughter. They're Peter and Mary.
Sarah usually gets up at 7:00 a.m. At 8:00 a.m., she has breakfast. Then she goes to work. She's never late. She loves her job because she meets new people every day and she gets good tips(小费). But she needs to stand(站立)all day. She doesn't like that. At 6:30 p.m., Sarah gets home.
When Sarah gets home, she plays chess with Peter and Mary. Jack makes dinner. She and her family usually have dinner at 7:30 p.m. After dinner, she washes(洗)clothes. On the weekend, she likes taking a walk with her parents.
(1)Jack isn't ________.
A.a hairdresser B.Sarah's husband
C.Mary's father
(2)What time does Sarah have breakfast
A.At 7:00 a.m. B.At 7:30 a.m. C.At 8:00 a.m.
(3)What does the underlined word "that" refer to
A.getting tips B.standing all day
C.meeting new people
(4)Who makes dinner
A.Jack. B.Peter. C.Sarah.
(5)What does Sarah do after dinner
A.She plays chess. B.She takes a walk.
C.She washes clothes.

5.
My cousin Bob is only 13 years old. He usually gets up at six ten. He has breakfast at seven o'clock. He goes to school at a quarter to eight. He usually walks to school. It takes about 15 minutes. At twelve o'clock, he has a quick lunch at school. After lunch, he plays the guitar with his friends.
Bob and his friends are in a music club. After school, they take the No.306 bus to their club. In the club, he helps children the piano for two hours. He works very well. The children love him a lot. He usually gets home at about six o'clock. He has dinner with his parents at seven thirty in the evening. After dinner, Bob and his parents listen to music, because they all love music. And they go to bed at about half past nine in the evening.
(1)Bob is the writer's ________.
A.uncle B.classmate C.cousin
(2)What time does Bob go to school
A.At 8:15 B.At 7: 45 C.At 8: 45
(3)How does Bob go to the club
A.He walks to the club.
B.He rides his bike to the club.
C.He takes the bus to the club.
(4)Which of the following is TRUE according to the passage
A.It takes Bob 10 minutes to get to school.
B.Bob eats dinner with his parents at 7:30 in the evening.
C.Bob's family all love music. They can play the piano very well.
(5)Which would be the best title(标题)for the passage
A.Bob's life B.Bob and his friends
C.Bob's family
二、七选五

阅读下面的短文,从所给的选项中选出正确的答案填空,使短文通顺,内容完整。其中选项中有一项是多余的。
Hi Anna,
I'm Caroline and I'm 16.(1)________ My brother's name is Andrew and he's 12. We go to the same school. My brother likes hamburgers very much, but I don't.(2)________
(3)________ She plays the guitar very well. She sometimes teaches Andrew and me to play the guitar, but I don't like playing it very much.
My good friend is Joanna.(4)________ We love playing basketball and we are in the basketball club. We also play soccer on Sundays.(5)________
Please write soon and tell me about your family.
Caroline
A. She is 15 and she is also my classmate. B. I live with my mom and brother in London. C. It's difficult but interesting. D. There are five people in my family. E. My mom likes music and she is a music teacher. F. Because I think they are not good for my health.
三、完形填空

Peter is a middle school student. He lives in the center of the city. Next(靠近)to his(1)________ is an old people's home. On weekends, he always goes there with his(2)________ Alice, Sam, Tony, Betty and Henry. They want to(3)________ the old people happy.
Peter and Alice like(4)________. Peter can play the piano and Alice can sing for the old people. Tony and Sam are(5)________ telling stories. They often tell stories to the old people. Sometimes, Tony and Sam(6)________ some fun storybooks(故事书)to the old people. Betty and Henry love sports. They(7)________ kung fu for the old people and play ping-pong with them. After that, they talk to the old people and play chess(8)________ them. The old people look very happy.
When people ask Peter and his friends, "(9)________ do you always go to the old people's home " They always say, "It is(10)________ and meaningful(有意义的)."
(1)
A.store B.home C.classroom
(2)
A.teachers B.brothers C.friends
(3)
A.make B.want C.see
(4)
A.history B.P.E. C.music
(5)
A.good at B.busy with C.late for
(6)
A.spell B.take C.watch
(7)
A.need B.know C.do
(8)
A.with B.on C.for
(9)
A.What B.Why C.How
(10)
A.boring B.interesting C.difficult
四、填空题

阅读下面的材料,在空白处填入适当的内容(限一个单词)或括号内单词的正确形式,使句子通顺完整。
(1)He always ________(ride)his bike to school.
(2)Let's join the ________(swim)club.
(3)My grandma is very good at ________(tell)stories.
(4)Mr. Wang teaches ________(our)history this year.
(5)Jerry ________(brush)his teeth every morning.
(6)Mike helps his sister ________ English.
(7)It takes me two hours ________(finish)my homework.
(8)Ann is my best friend. She can play ________ piano very well.
(9)Bob likes ________(speak)English.
(10)This is my new mobile phone. You can call me ________ 0746-5389.
五、任务型阅读

阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
The Smiths live at 87 King Street. In the morning, Mr. Smith goes to work and the children go to school. Their father takes them to school every day. Mrs. Smith does the housework(家务)every day. She always eats her lunch at noon. In the afternoon, she usually sees her friends.
In the evening, the children come home from school. They get home early. Mr. Smith comes home from work. He gets home late. At night, the children always do their homework. Then they go to bed. Mr. Smith usually reads his newspaper(报纸), but sometimes he and his wife(妻子)watch TV.
(1)Where do the Smiths live ______
(2)What does Mrs. Smith do every day ______
(3)Who does Mrs. Smith see in the afternoon ______
(4)Do the children get home early ______
(5)What do the children often do at night ______

阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。
Amy is a student of No.1 Middle School. She likes her school very much. Her home is far from her school.(1)So she usually gets up early in the morning. She goes to school at 6:40. The morning reading class is from 7:30 to 8:00.(2)在那之后,她从8点10分到11点50有四节课。
Amy usually has lunch at school. Sometimes her math teacher helps her with her math because she isn't good at it.
In the afternoon, Amy has three lessons. She is in the school volleyball club.(3)她放学后打1小时排球。
At about 6:00 p.m. she goes home. She does her homework after dinner. She often watches TV for half an hour after she finishes her homework.(4)She usually goes to bed at 10:30 p.m.
六、书面表达

假如你是李好,你的美国朋友Mary在微信中给你留言,询问你通常如何度过星期天。请你根据下表周末安排活动给他留言。
上午 8:00 起床
8:30 吃早餐
9:00 写作业
10:00 弹钢琴
下午 2:30 和朋友们下棋
4:00 和表弟玩电脑游戏
5:30 打1个小时的篮球
晚上 9:30 上床睡觉
要求:
1. 短文内容须包含表格内的所有提示信息,可适当发挥;
2. 不少于60词。
My Sunday
________
参考答案与试题解析
2020-2021年湖南省永州市某校七年级(下)第一次月考英语试卷
一、阅读理解
1.
【答案】
C
B
【考点】
细节理解题
应用文阅读
广告布告类阅读
推理判断题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1) C 细节理解题。根据You can learn to play basketball, volleyball and soccer here.可知,在阳光俱乐部,你可以学习打篮球、打排球、踢足球不能学习打棒球。
(2)B 推理判断题。根据Ages: Boys 10-12 and girls 12-15可知,10-12岁的男孩和12-15岁的女孩可以加入这个俱乐部,结合选项可知,12岁安娜(女孩)可以加入俱乐部。
2.
【答案】
A
B
B
【考点】
广告布告类阅读
细节理解题
应用文阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)A 细节理解题。根据Chess Club部分Do you like chess Would you like to play it well Mr. Chen can teach you.可知,陈老师可以教你下棋。
(2)B 细节理解题。根据Swimmers Wanted部分Can you help the kids when they swim Call Jane at 330-4578 for more information.可知,Betty游泳很好,想要一份工作,她可以打电话给Jane。
(3)B 细节理解题。根据Learn English部分Time: 9:00 a.m-11:00 a.m. from Monday to Friday可知,Mike加入了英语俱乐部,他可以上午9-11点去俱乐部。
3.
【答案】
C
B
B
C
A
【考点】
细节理解题
应用文阅读
广告布告类阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)C 细节理解题。根据第一段Do you want to be a basketball player like Kobe(科比)or Yao Ming 可知,姚明和科比是篮球运动员。
(2)B 细节理解题。根据第二段Or you can call Miss Jones at 371-1237. She is our tennis coach(教练).可知,Jones小姐可以帮助你打网球。
(3)B 细节理解题。根据第二段Please call Mr. Green. He plays basketball very well.可知,Green先生篮球打得很好。
(4)C 细节理解题。根据第一段The price is 5 dollars for each lesson.可知,每节课的价格是5美元。
(5)A 细节理解题。根据第二段Or you can call Miss Jones at 371-1237. She is our tennis coach(教练). She is good with the students.可知,Jones小姐和学生相处融洽。
4.
【答案】
A
C
B
A
C
【考点】
记叙文阅读
细节理解题
日常生活类阅读
代词指代题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)A 细节理解题。根据文章第一段Sarah is a hairdresser(理发师). Her husband Jack is a musician. They have a son and a daughter. They're Peter and Mary.可知,Jack是Mary的父亲,他是一名音乐家,不是一名理发师。
(2)C 细节理解题。根据文章第二段At 8:00 a.m., she has breakfast.可知,Sarah早上八点钟吃早餐。
(3)B 代词指代题。根据划线词所在句前句But she needs to stand(站立)all day.可知,此处是指她不喜欢整天站着,所以that指代的是前文提到的stand(站立)all day。
(4)A 细节理解题。根据文章第三段Jack makes dinner.可知,做晚饭的人是Jack。
(5)C 细节理解题。根据文章第三段After dinner, she washes(洗)clothes.可知,晚饭后,Sarah会洗衣服。
5.
【答案】
C
B
C
B
A
【考点】
细节理解题
记叙文阅读
日常生活类阅读
标题归纳题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)C 细节理解题。根据第一段My cousin Bob is only 13 years old.可知,Bob是作者的表弟。
(2)B 细节理解题。根据第一段He goes to school at a quarter to eight.可知,Bob上学的时间是7:45。
(3)C 细节理解题。根据第二段After school, they take the No.306 bus to their club.可知,Bob乘公共汽车去俱乐部。
(4)B 细节理解题。根据第二段He has dinner with his parents at seven thirty in the evening.可知,Bob晚上七点半和父母共进晚餐。B项表述正确。
(5)A 标题归纳题。通读全文可知,文章主要介绍了Bob一天的生活。结合选项,A选项“Bob's life”为最佳标题。
二、七选五
【答案】
B,F,E,A,C
【考点】
六选五阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 根据空后的My brother's name is Andrew and he's 12.(我弟弟的名字是Andrew,他12岁了。)可知,空出应是引出对弟弟的介绍。选项B:我和我的妈妈、弟弟一起住在伦敦。符合语境。
(2)F 根据空前的My brother likes hamburgers very much, but I don't.(我弟弟非常喜欢汉堡包,但是我不喜欢。)可知,空处应是解释为什么不喜欢,选项F:因为我认为它们对我的健康没有好处。符合语境。
(3)E 根据空后的She plays the guitar very well.(她弹吉他弹得很好。)可知,空处应是介绍一位女性,且与音乐有关,选项E:我妈妈喜欢音乐,她是一个音乐老师。符合语境。
(4)A 根据空前的My good friend is Joanna.(我的好朋友是Joanna。)可知,空处应是进一步介绍这个朋友,选项A:她15岁了,而且她也是我的同学。符合语境。
(5)C 根据空前的We also play soccer on Sundays.(我们星期天也踢足球。)可知,空处应是对这项运动的评价,选项C:它很难,但很有趣。符合语境。
三、完形填空
【答案】
B
C
A
C
A
B
C
A
B
B
【考点】
记叙文完形
日常生活类
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 考查名词辨析。store商店;home家;classroom教室。根据上句He lives in the center of the city.可知,此处是指在他“家”旁边是一家敬老院。
(2)C 考查名词辨析。teachers老师;brothers兄弟;friends朋友。根据下文When people ask Peter and his friends可知,此处表示周末,他总是和他的“朋友”一起去那里。
(3)A 考查动词辨析。make制作,使得;want想要;see看见。根据空后的the old people happy.可知,此处表示他们想要“使”老人们高兴,make sth/sb+adj.表示“使某人/某物……”为固定搭配。
(4)C 考查名词辨析。history 历史;P.E. 体育;music音乐。根据下文Peter can play the piano and Alice can sing for the old people.可知,此处是指Peter和Alice喜欢“音乐”。
(5)A 考查形容词短语辨析。be good at 擅长;be busy with 忙于某事;be late for 做某事迟到。根据下文They often tell stories to the old people.可知,此处是指Tony和Sam“擅长”讲故事。
(6)B 考查动词辨析。spell拼写;take带去,拿;watch观看。根据空后的some fun storybooks(故事书)to the old people可知,此处表示有时候,Tony和Sam会给老人们“带去”一些有趣的故事书。take sth to sb“把某物带给某人”为固定短语。
(7)C 考查动词辨析。need需要;know知道;do做。根据空后的kung fu可知,此处表示他们为老人们“练”功夫,和他们一起打乒乓球。do kung fu“练武功,练武术”为固定短语。
(8)A 考查介词辨析。with和……一起;on在……上;for为了。根据空后的them可知,此处表示他们“和老人们一起”下棋。play chess with sb“和某人下棋”为固定搭配。
(9)B 考查疑问词辨析。What 什么;Why 为什么;How 怎样,如何。根据下文It is(10)________ and meaningful(有意义的).可知,此处是询问“为什么”总是去敬老院。
(10)B 考查形容词辨析。boring无聊的;interesting有趣的;difficult困难的。并列连词and表示并列/递进关系,它连接的两个形容词意义应相近,感彩应一致,结合选项,interesting符合语境,表示这既“有趣”有有意义。
四、填空题
【答案】
(1)rides
(2)swimming
(3)telling
(4)us
(5)brushes
(6)with
(7)to finish
(8)the
(9)speaking/to speak
(10)at
【考点】
动词的第三人称单数
根据提示填单词(单句)
动名词
人称代词
with的用法
动词不定式
定冠词
其他介词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)rides 考查动词的第三人称单数。句意:他总是骑他的自行车去上学。根据always可知,该句是一般现在时,主语He是第三人称单数,所以空处动词也应用第三人称单数形式rides。
(2)swimming 考查动名词。句意:我们加入游泳俱乐部吧。空处修饰名词club,应用动名词swimming,swimming club“游泳俱乐部”。
(3)telling 考查动名词。句意:我奶奶很擅长讲故事。be good at doing sth“擅长做某事”为固定短语,所以空处应用动名词形式telling。
(4)us 考查人称代词。句意:今年王老师教我们历史。动词teach后应用人称代词宾格形式us作宾语。
(5)brushes 考查动词的第三人称单数。句意:杰里每天早上刷牙。根据every morning可知,该句是一般现在时,主语Jerry是第三人称单数,所以空处动词也应用第三人称单数形式brushes。
(6)with 考查介词。句意:迈克帮助他的妹妹学英语。help sb. with sth.“在……方面帮助某人”为固定短语,介词with符合语境。
(7)to finish 考查动词不定式。句意:完成作业通常要花费我两个小时。It takes/took sb. some time to do sth“做某事花费某人多长时间”为固定句式,所以空处应用动词不定式形式to finish。
(8)the 考查定冠词。句意:安是我最好的朋友。她钢琴弹得很好。play+the+乐器为固定搭配,所以空处应填定冠词the,play the piano“弹钢琴”。
(9)speaking/to speak 考查动词不定式及动名词。句意:鲍勃喜欢说英语。固定短语:like doing sth“(一直)喜欢做某事”,like to do sth“(偶尔)喜欢做某事”。二者用于此句均符合语境,所以空处既可用动名词speaking,也可用动词不定式to speak。
(10)at 考查介词。句意:这是我的新手机。你可以拨0746-5389给我打电话。call sb. at+电话号码“拨……给某人打电话”为固定短语,所以空处应用介词at。
五、任务型阅读
【答案】
(1)They/The Smiths live at 87 King Street./ At 87 King Street.
(2)She does the housework every day.
(3)Her friends.
(4)Yes./ Yes, they do.
(5)They always do their homework.
【考点】
回答问题型
记叙文阅读
人物故事类阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)They/The Smiths live at 87 King Street./ At 87 King Street. 根据第一段The Smiths live at 87 King Street.可知,史密斯一家住在国王街87号。
(2)She does the housework every day. 根据第一段Mrs. Smith does the housework(家务)every day.可知,史密斯夫人每天在家里做家务。
(3)Her friends. 根据第一段In the afternoon, she usually sees her friends.可知,下午史密斯夫人通常会见她的朋友。
(4)Yes./ Yes, they do. 根据第二段In the evening, the children come home from school. They get home early.可知,孩子们到家很早,故此处为肯定回答。
(5)They always do their homework. 根据第二段At night, the children always do their homework.可知,孩子们晚上经常做作业。
【答案】
(1)因此她通常早上起得早。,(2)After that/Then, she has four classes from 8:10 to 11:50.,(3)After school, she plays volleyball for an hour.,(4)她通常晚上10点半上床睡觉。
【考点】
记叙文阅读
日常生活类阅读
双向翻译
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)因此她通常早上起得早。So“所以”;she“她”;usually“通常”;gets up early“早起,起得早”;in the morning“在早上”。故答案为:因此她通常早上起得早。
(2)After that/Then, she has four classes from 8:10 to 11:50. after that/Then“在那之后”;from...to...“从……到……”;have“有”;she“她”;four lessons“四节课”。本句描述的是客观事实,应用一般现在时,主语she为第三人称单数,谓语动词也应用第三人称单数形式。故答案为:After that/Then, she has four classes from 8:10 to 11:50.
(3)After school, she plays volleyball for an hour. play volleyball“打排球”;for+时间段表示“持续多长时间”;after school“放学后”。本句描述的是客观事实,应用一般现在时,主语she为第三人称单数,谓语动词也应用第三人称单数形式。故答案为:After school, she plays volleyball for an hour.
(4)她通常晚上10点半上床睡觉。she“她”;usually“通常”;go to bed“睡觉,上床睡觉”;at 10:30 p.m.“在晚上10点半”。故答案为:她通常晚上10点半上床睡觉。
六、书面表达
【答案】

【考点】
图表作文
【解析】
此题暂无解析
【解答】

第3页 共16页 ◎ 第4页 共16页
第1页 共16页 ◎ 第2页 共16页

展开更多......

收起↑

资源预览