资源简介 训练18一、完型填空A(2021·四川成都市·中考真题)Last summer vacation, I decided to visit Wolong in Sichuan Province. Before I started, my mom reminded me to take care of myself again and again. Because it was my first time to travel alone, I felt really 1 at first.Wolong is a large nature reserve(自然保护区), which includes several panda bases for breeding(繁殖) and research. I stayed at a small hotel next to Wolong Panda Center 2 I arrived. I was going to visit the center the next morning.Everything went 3 at first the next day. I saw many 4 playing in the trees. They looked so cute. I was not nervous anymore. I also tried to feed them with some bamboo. They were happy and even wanted to 5 me. Later, I left the center happily.But while I was going back to the hotel, I lost my 6 . I was so worried that I nearly cried. At that moment, a 7 came up to me and asked if I needed any 8 . Then he showed me the way and I arrived at the hotel 9 in the end.The trip to Wolong not only allowed me to learn about pandas in a more satisfying way, but also to meet friendly people. This 10 gives me the courage to travel alone again in the future.1.A.happy B.nervous C.helpless2.A.after B.before C.until3.A.wrong B.unexpectedly C.well4.A.monkeys B.birds C.pandas5.A.get close to B.make fun of C.say goodbye to6.A.money B.ID card C.way7.A.friend B.local C.teacher8.A.help B.information C.food9.A.hot B.safe C.tired10.A.feeling B.story C.experienceB(2021·四川成都市·中考真题)We all like honest people, but not all people are honest with us. So it must be great that there is a day to ask 11 to be honest. M. Hirsh Goldberg, a writer, started Honesty Day. He 12 the last day of April as Honesty Day because the first day is April Fool’s Day.Be honest. That’s all you have to do on Honesty Day. On this day, anyone can ask you any question and you should give a 13 answer. Every Honesty Day, Mr. Goldberg gives 14 to honest groups and people to praise their honesty.Mr. Goldberg wrote a book on telling lies. He said 15 everyone tells lies. That is why he set up Honesty Day.11.A.everybody B.somebody C.nobody12.A.treated B.considered C.chose13.A.complete B.true C.quick14.A.punishments B.prizes C.suggestions15.A.actually B.finally C.gradually二、阅读单选A(2021·山东枣庄市·中考真题)Friendships light up our lives. Everyone needs friends. Friends are very important. If you want to have good friends, you should be a good friend yourself first.When I was 5 years old, I had a lot of friends. Almost every kid liked to play with me because I always shared my toy cars with others, Never be mean(小气的)if you want to be a good friend.As an 11-year-old, I was captain(队长)of my soccer team I was also the best player. At the beginning, I wasn’t captain and I was the weakest player of the whole team. At that time, nobody wanted to make friends with me. Then I trained harder and harder, I made a lot of effort to catch up with the team. As the old saying goes—no pains, no gains. After a lot of hard work, I finally became a good player. My teammates wanted to make friends with me. If you want to be a good friend, always remember to make yourself stronger and stronger.Now I’m 14. My friends and I have a lot of stress at school. I’m good at math and one of my best friends is good at English. We often help each other. I help him make progress in math. It really does work! Many of my classmates who are bad at math come to ask me for help. They become my friends as well…Be a helpful study fellow(伙伴)if you want to be a good friend. Make yourself into a good friend and you’ll never walk alone.16.What’s one supposed to do first to have good friends according to the writer A.Become the best soccer player of the team.B.Make himself/ herself stronger than others.C.Help others study math or English.D.Become a good friend himself/ herself.17.What can be inferred(推断)from the passage A.One should be honest when making friends.B.It’s not easy to make friends when one does well in math.C.Those who are stronger than others have more friends.D.The writer hasn’t any stress while making friends with others.18.What can be the best title for the passage A.The importance of friendsB.The ways of making friendsC.The advantages of being captainD.The suggestions of dealing with stressB(2021·山东枣庄市·中考真题)On a hot day, many people like to go to the beach. Some beaches, however, are not safe for swimming.At some beaches, there are sharks in the water. So people put out shark nets. They help stop too many sharks from getting close to the beach. Sharks can still swim under or around the net. But if they try to swim through, they will get caught. Sharks can die if they are not cut free.Shark nets don’t just catch sharks. They can catch other animals, too. They have caught dolphins, stingrays and turtles. Even a whale has been caught in a shark net. I took many people to get it free.Some animals are not so lucky. They are killed in the nets. One day, a whale was swimming with her calf. The calf got caught in a shark net. The mother whale tried to get the calf to come with her. The calf was caught in the net. It couldn’t get free. The mother had to watch it die.Many people think shark nets should not be used. Sharks are important to the ocean. They eat sick and dead fish. They help to keep the ocean clean. Sharks are the lions and the tigers of the sea.Some people think there are other ways to keep beach safe for people. Sharks potters are people who watch for sharks. They go to a high place. Then they can look down on the beach. If they see a shark, a siren(汽笛)will sound. They put up a white flag. Then people get out of the water.After all, the water is a shark’s home.19.What can we know about shark nets according to the passage A.They are used to keep sharks from coming near the beach.B.People place them to catch sharks, dolphins, stingrays and turtles.C.Sharks will be caught when they get close to them.D.All the animals caught by them are set free.20.What does the underlined word “calf” mean in paragraph 4 A.A huge whale. B.A young whale.C.A father whale. D.A mother whale.21.What does the writer imply(暗示)about the beach safety A.People should keep away from beaches.B.Everyone should work as a shark spotter.C.It’s not the best way to put out shark nets.D.Some dangerous beaches should be shut down.C(2021·江西中考真题)Today, by carefully choosing dog parents, humans have created many different kinds of dog. Each kind has its own look and talents and its own role within human society. Here are three examples of “a dog’s life” in the human world.Today, many hospitals let specially trained dogs in to bring love and cheer to patients. Shaynee is a therapy(治疗)dog. She visits children who are in hospital. Dogs like Shaynee help patients feel calm and at peace which can be hard in a busy hospital. They help both children and adults stay strong during long hospital stays, and, some suggest, even help them get better.Today some beagles(小猎犬)work in airports for the government. They are part of the program called the Beagle Brigade. A beagle is good for the work because of its powerful nose, and ability to follow smells. The Beagle Brigade’s job is to smell everything that comes into the country. They make officers notice illegal(非法的)fruits, vegetables, and other foods in luggage or in mail. The beagles do the job far better than any human could.While some dogs are working hard, others are free to spend their days resting and playing. Across the world, many pet dogs are treated like children. Many have their own rooms and all the things a dog could want. Some even have their own clothes. Many of these pets spend their days playing, learning to follow or even going to classes. Their owners give them the best, and enjoy doing so.Whether as workers or objects of affection(钟情)dogs have become helpful to humans in many ways. There are plenty of advantages for the dog, too. Many kinds of wild dogs have nearly disappeared from the Earth. However, the domestic dog’s special place as “man’s best friend” has allowed it to survive (存活)in a human world.22.What is the main idea of Paragraph 2 A.Hospitals need many special dogs. B.Dogs can take care of patients.C.Patients need love in the hospital. D.Doctors are too busy to see patients.23.What does the underlined word “domestic” in Paragraph 5 mean A.Trained. B.Smart. C.Hungry. D.Valuable.24.What’s the purpose of the passage A.To ask people to treat dogs as their own children.B.To explain why humans need beagles in their work.C.To tell people about the history of dogs’ development.D.To show a good relationship between dogs and humans.25.Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.三、补全对话7选5(2021·天津中考真题)A: Hi, Jack! Where are you going B: 26.A: But we don’t have any lessons on Saturdays. 27.B: Because I’m going to practise playing football.A: 28.B: At 10 a.m. We all arrive as early as we can so that we have time to warm up.A: How about your training B: We’re training harder than usual, and we want to do better.A: Great! By the way, I hear you’re going to have a big match next week. 29.B: New Stars.A: It’s also my favourite team. They always try hard to win.B: Yes, I agree with you. But we’re playing better as a team now.A: Good luck! 30.B: Thank you very much.A.What’s the score B.I’m going to school.C.I do hope you will win!D.Why are you going there E.Who are you playing against F.When do you start the practice G.Will Mr White come to watch your match 四、语法填空(2021·浙江台州市·中考真题)阅读下面的短文, 在空白处填入一个适当的词, 或填入括号中所给单词的正确形式。Ten-year-old Orion Jean has always known that kindness is important. He often practiced it by volunteering with his family. 31., after entering the National Kindness Speech Contest, he became more active in it. Now he works to spread kindness everywhere through projects which help others. He calls 32. (he) action the Race to Kindness.After 33. teacher told him about the contest, Orion had only 24 hours to write, memorize 34. record his speech. In it, he talked 35. the importance of kindness. “Kindness is like spreading hugs around the world to those who need it.” Orion said. He encourages 36. (listener) to join him in “the race of kindness” by doing small, kind acts for others. Orion’s speech won the contest. He used his $500 prize 37. (collect) 619 toys for a local children’s hospital. After that, Orion wanted to make an even 38. (big) influence. In charity he packed meal boxes for people in need including a kind message for each receiver.Orion says, “If someone is treated 39. (kind), it can make their day brighter and encourage that person to be kind to somebody else. And then it just 40. (grow) and makes the world a better place.”五、信息匹配请阅读黑板上的问题及六个小标题,将其与下列五位同学对此问题的陈述进行匹配,并在答题卡上将对应的选项涂黑。其中有一项为多余选项。What’s better for learning, hands-on projects or tests 动手操作的项目 测试A.Learning, not memorizing B.Studying gets boring C.Less stress with testsD.Better job preparation E. Better by the book F. Creative learning41. I think kids learn better by studying for tests. If you actually sit and study what you are supposed to learn, you’ll remember it. Hands-on projects might end up making a kid feel stressed if they are trying to finish on time, and If you are stressed, you might not learn as much.42. When people study, they remember what was in the book. If they know they have a test, they will most likely to take notes on all the important information to help them with the test, so they will learn it better.43. With a hands-on project, you can be creative while you learn. It’s also a lot more fun than sitting at a desk with flashcards. Plus, with a hands-on project, you can learn more than you expected. It’s more satisfying to learn on your own without someone explaining it to you.44. Hands-on projects are better. When you are studying for a test, it can get boring and then you can get distracted(注意力分散的). You learn better doing projects because it is not boring and you experience new things depending on what you are doing.45. I think kids learn hands-on projects because they have to consider the topic, instead of just memorizing information that they’ll forget about after the test. Also, completing a project is good for spending time with your friends or family.参考答案一、1.B2.A3.C4.C5.A6.C7.B8.A9.B10.C【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者独自去卧龙大熊猫自然保护区游玩的经历。1.句意:一开始我真的很紧张。happy快乐的;nervous紧张的;helpless无助的。根据上文“it was my first time to travel alone”和“ I was not nervous anymore.”可知,这是作者的第一次单独旅行,所以他一开始很紧张。故选B。2.句意:我到达后住在卧龙熊猫中心旁边的一家小旅馆里。after在……之后;before在……之前;until直到。根据语境可知,作者到达卧龙之后,住进了一家小旅馆里,故此处应填“在……之后”的介词。故选A。3.句意:第二天一开始一切都很顺利。wrong错误的;unexpectedly意外地;well好地。根据下文“Later, I left the center happily”可知,一开始作者的行程还是很顺利的。故选C。4.句意:我看见许多熊猫在树上玩耍。monkeys猴子;birds鸟;pandas熊猫。根据下文“I also tried to feed them with some bamboo”可知,作者是去看大熊猫了。故选C。5.句意:它们很高兴,甚至想接近我。get close to接近;make fun of取笑;say goodbye to告别。根据上文“I also tried to feed them with some bamboo. They were happy”可知,作者与熊猫的互动很不错,熊猫甚至想靠近作者。故选A。6.句意:我迷路了。money金钱;ID card身份证;way路。根据下文“Then he showed me the way and I arrived at the hotel safe in the end”可知,作者迷路了。故选C。7.句意:一个当地人走过来问我是否需要帮助。friend朋友;local本地人;teacher老师。根据下文“Then he showed me the way”可知,本地人对路比较熟悉,故此处指的是本地人过来问作者是否需要帮助。故选B。8.句意:一个当地人走过来问我是否需要帮助。help帮助;information信息;food食物。根据下文“Then he showed me the way”可知,此处指的是本地人过来问作者是否需要帮助,然后给他指了路。故选A。9.句意:我终于安全到达了旅馆。hot热的;safe安全的;tired疲劳的。根据上文“Then he showed me the way”可知,迷路的作者得到了本地人的指路之后,安全地达到了旅馆。故选B。10.句意:这段经历让我有勇气在未来再次独自旅行。feeling感觉;story故事;experience经历。根据下文“gives me the courage to travel alone again”可知,在有了这次的独自旅行经历之后,作者未来还打算继续独自旅行。故选C。11.A12.C13.B14.B15.A【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了诚实日的由来及其内容。11.句意:所以有一天能要求每个人都诚实,这一定很棒。everybody每个人;somebody某人;nobody没有人。根据空前“So it must be great”可推知,应是要求每个人都诚实。故选A。12.句意:他选择四月的最后一天作为诚实日,因为第一天是愚人节。treated对待;considered认为、考虑;chose选择。根据空后“because the first day is April Fool’s Day.”可知,应是选择四月的最后一天作为诚实日。故选C。13.句意:在这一天,任何人都可以问你任何问题,你应该给出一个真实的答案。complete完全的;true真实的;quick快的。根据语境,诚实日应是给出真实的答案。故选B。14.句意:每一个诚实的日子,Goldberg先生都会给诚实的团体和人们颁发奖品,以表扬他们的诚实。punishments惩罚;prizes奖品;suggestions建议。根据空后“to praise their honesty”可知,应是颁发奖品。故选B。15.句意:他说实际上每个人都说谎。actually实际上;finally最后;gradually逐步地。根据后句“That is why he set up Honesty Day.”可推知,应是实际上每个人都说谎。故选A。二、16.D17.C18.B【分析】作者通过自身的经历来告诉大家,要想有好朋友,首先得自己不能小气,自己要越来越强大和成为一个有帮助的学习伙伴。16.细节理解题。根据“ If you want to have good friends, you should be a good friend yourself first”可知,想要有好朋友,你应该先做好自己的朋友,故选D。17.推理判断题。根据“If you want to be a good friend, always remember to make yourself stronger and stronger.”可知,如果你越来越强大就会有更多的好朋友,故选C。18.最佳标题。通读全文可知,本文是作者通过自己的经历来告诉大家如何交朋友,故选B。19.A20.B21.C【分析】在一些沙滩,人们会放鲨鱼,帮助阻止太多鲨鱼靠近海滩,但是鲨鱼也有其弊端,人们也在想其他办法解决这个问题。19.细节理解题。根据“So people put out shark nets. They help stop too many sharks from getting close to the beach.”可知,鲨鱼帮助阻止太多鲨鱼靠近海滩。故选A。20.词句猜测题。分析“The calf got caught in a shark net. The mother whale tried to get the calf to come with her.”可知,小鲸鱼被鲨鱼缠住了,母鲸试图让小鲸跟她一起走。此处calf是“小鲸鱼”的意思,故选B。21推理判断题。根据“Some people think there are other ways to keep beach safe for people.”和“After all, the water is a shark’s home.”可知,作者认为放鲨鱼不是最好的办法,毕竟水是鲨鱼的家。故选C。22.B23.A24.D25.C【分析】本文是一篇说明文,介绍人类世界中“狗的生活”的三个例子,向我们展示狗和人之间的良好关系。22.段落大意题。分析第二段内容可知,本段主要介绍专门训练的狗可以给病人带来爱和欢乐,故选B。23.词义猜测题。分析“Many kinds of wild dogs have nearly disappeared from the Earth. However, the domestic dog’s special place as ‘man’s best friend’ has allowed it to survive (存活)in a human world.”可知,许多种类的野狗几乎已经从地球上消失了,然而驯养的狗作为“人类最好的朋友”的特殊地位使它能够在人类世界中生存下来。此处domestic的意思是“驯养的”,故选A。24.主旨大意题。分析全文内容可知,本文介绍人类世界中“狗的生活”的三个例子,向我们展示狗和人之间的良好关系。故选D。25.篇章结构题。第一段总领全文,第二、三、四段介绍三种不同类型的狗在我们生活中的例子,第五段总结。故选C。三、26.B27.D28.F29.E30.C【分析】对话中两人在谈论Jack即将参加的足球比赛及其为比赛所做的准备。26.根据“But we don’t have any lessons on Saturdays.”可知此处讲要去上学。B项“我要去上学。”符合语境。故选B。27.根据“Because I’m going to practise playing football.”可知问去上学的原因。D项“你为什么要去那儿?”符合语境。故选D。28.根据“Because I’m going to practise playing football.”可知要去练习,再由“At 10 a.m.”可知问与练习相关的时间点。F项“你什么时候开始练习?”符合语境。故选F。29.根据“New Stars.”可知此处问足球赛和谁对抗。E项“你们的对手是谁?”符合语境。故选E。30.根据“Good luck!”可知希望Jack能赢。C项“我真的希望你能赢!”符合语境。故选C。四、31.However32.his33.a34.and35.about36.listeners37.to collect38.bigger39.kindly40.grows【分析】本文讲述了一位十岁的小男孩从小就认为善良很重要,直到现在他还在致力于把善良传播到世界各地。31.句意:然而,在参加全国慈善演讲比赛后,他变得更加积极。结合句意,前后句为转折关系,空格后有逗号,所以用转折连词however,句首首字母要大写,故填However。32.句意:他将自己的行动称为“走向善良的竞赛”。空格处修饰名词,应用形容词性物主代词,he他,是人称代词主格,其形容词性物主代词为his,故填his。33.句意:在一位老师告诉他比赛的情况后,奥瑞恩只有24小时来写作、记忆和录制他的演讲稿。根据句意,这里指一位老师,所以用不定冠词,teacher以辅音音素开头,用不定冠词a,故填a。34.句意:在一位老师告诉他比赛的情况后,奥瑞恩只有24小时来写作、记忆和录制他的演讲稿。句中write,memorize和record是并列关系,所以用and连接,故填and。35.句意:在演讲中,他谈到了善良的重要性。talk about sth.意为“谈论某事”,结合句意,故填about。36.句意:他鼓励听众和他一起参加“走向善良的竞赛”,为他人做一些小而善良的行动。listener听众,是可数名词,结合句意,此处应用复数形式listeners,故填listeners。37.句意:他用500美元的奖金为当地一家儿童医院收集了619件玩具。use sth. to do sth.意为“使用某物做某事”,故填to collect。38.句意:在那之后,奥瑞恩想要产生更大的影响。句中even修饰形容词的比较级,big的比较级为bigger,故填bigger。39.句意:如果有人被善待,它可以使他们的一天更光明,并鼓励该人对别人好。空格处修饰动词treated,应用副词形式,kind善良的,是形容词,其副词形式为kindly,故填kindly。40.句意:然后它就会成长,让世界变得更美好。根据后面的并列动词makes和主语it可知,谓语动词grow用单三形式grows,故填grows。五、41.C42.E43.F44.B45.A【分析】这篇阅读为匹配阅读,大意为五位同学对“如何更好地学习”这个问题进行了陈述。41.根据“kids learn better by studying for tests” 以及 “if you are stressed, you might not learn as much”可知,这位学生认为孩子通过考试学习更好。动手项目会让他们感到压力,从而导致他们学不到那么多东西。故选C。42.根据“they remember what was in the book”可知,这位学生认为当人们学习时,他们会记住书中的内容,如果要考试,他们就会记下重要的信息。故选E。43.根据“you can be creative while you learn” 可知,这位同学支持实践项目,他认为这样可以变得有创造力。故选F。44.根据“when you are studying for a test, it can get boring” 可知,这位学生支持动手项目,他觉得为了考试而学习很无聊。故选B。45.根据“kids learn hands-on projects, instead of just memorizing information”等关键词可知,这位学生觉得孩子们学习实际操作的项目时,他们必须考虑主题,而不仅仅记住他们在考试后就会忘记的信息。故选A。 展开更多...... 收起↑ 资源预览