2022年广东省深圳市坪山区中考英语二模试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2022年广东省深圳市坪山区中考英语二模试卷(含解析)

资源简介

2022年广东省深圳市坪山区中考英语二模试卷
副标题
题号 一 二 三 四 五 总分
得分
一、完形填空(本大题共10小题,共10.0分)
One day a professor(教授)entered her classroom and told her students about a surprise test.
The students took their seats and waited (1).The professor put a test paper on each student's desk and then asked them to turn the paper over and begin the test.
The students were (2)to see no questions,but just a single black dot(圆点)in the center of the page.The professor said, "I just want you to (3)what you see on this paper."
The students were(4),but did as they were told.At the end of the class,the professor read their answers aloud.Each student tried to (5)the size and position of the black dot.
After the professor finished reading,the class was silent.
"I want you to think about something.All of you focused on the black dot on the test paper,but no one wrote about the (6)around the dot."
"Imagine that this paper represents your (7).The white area represents all of your life experiences-the black dot just stands for the (8)things you've gone through.Life blesses us with many things-loved ones,enjoyable moments,and even miracles from time to time.And yet we tend to focus on the negative.Our problems and difficulties can(9)us."
"From now on,I want you to think about the big picture more often.Don't just focus on the (10)in your life.Remind yourself how lucky you are sometimes."
A. surprisingly B. confidently C. curiously D. worriedly
A. glad B. surprised C. sorry D. crazy
A. think about B. write down C. speak out D. read aloud
A. silent B. confused C. disappointed D. relaxed
A. describe B. draw C. change D. remember
A. beautiful colours B. big pictures
C. straight lines D. white area
A. study B. future C. life D. luck
A. bad B. strange C. secret D. unforgettable
A. teach B. leave C. meet D. beat
A. test results B. loved ones
C. black dots D. enjoyable moments
二、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)
A
Forget about the "post-1995 generation".Young people born between the mid-1990s and 2000s have another name in English-Generation Z.They grew up in a special period of time-a time in which technology developed fast,social changes happened every day,the internet became universal.
This is a group of people who have been familiar with social media as soon as they were born. "We are the first true digital natives(数字原住民).I can almost create a document(文档),edit it,post a photo on Instagram and talk on the phone,all at the same time, " said Hannah Payne,an 18-year-old student at UCLA,according to The New York Times." Generation Z takes in information very fast and loses interest just as fast."
Generation Z-ers are culture creators. "Growing up with the internet has freed this generation from traditional cultural expression, "wrote Grace Masback,a Huffington Post blogger and a Gen Z-er herself.According to Masback,these young people are no longer willing to let their creativity be limited by their parents or traditional rules.They watch videos and read news online instead of on TV,and they share their experiences on social media. "We decide what kind of content we want to experience and choose how we experience it, " wrote Masback.
It is believed that Generation Z is the generation that is going to shape our future,which is why policy makers,sociologists and company leaders are trying their best to understand these young people.
A person who is called Generation Z ______ .
A. was born in 1990 or later B. created high technology
C. grew up in the internet era D. changed the society greatly
What can we infer from paragraph 2? ______
A. Gen Z-ers are proud of being the first true digital natives very much.
B. Gen Z-ers have no interest in the information they get from the internet.
C. It's impossible for Gen Z-ers to do more than one thing at the same time.
D. Social media has changed the way Gen Z-ers understand information.
According to Masback,why are Gen Z-ers culture creators? ______
A. They have the courage to fight against traditional culture.
B. They enjoy sharing their own experiences on social media.
C. They get many different ideas from videos and news online.
D. Their parents give them more freedom to express themselves.
Which of the following best describes the author's attitude towards Gen Z-ers? ______
A. Confident. B. Wait-and-see. C. Sympathetic. D. Worried.
Where can we possibly read this article? ______
A. In business newspapers. B. On digital reports.
C. On culture magazines. D. On job advertisements.
B
In a digital age,we almost never write things by hand.However,new brain research,led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology,confirms handwriting has many benefits. results in better learning and memory over using a keyboard.
The study was conducted using equipment to track and record brain wave activity.The participants included 12 young adults and 12 children.Each was asked to write by hand and type on a keyboard while wearing a hood(风帽)with over 250 electrodes(电极).The sensors(传感器)in the electrodes are very sensitive and pick up the electrical activity that takes place in the brain.Each person took turns to have a 45-minute examination.
The results showed that the brain in both young adults and children is much more active when writing by hand than when typing on a keyboard.According to Van der Meer,plenty of senses are activated by pressing a pen on paper.These sense experiences build contact between different parts of the brain,opening the brain up for learning.
Van der Meer believes that the results stress the importance of children being challenged to draw and write at an early age,especially at school. "Learning to write by hand is a bit slower process,but it's important for children to go through the tiring phase of learning to write by hand requires control of your fine motor skills(精细动作)and senses.It's important to put the brain in a learning state as often as possible, " Van der Meer added.
What does the underlined word "It" in paragraph 1 refer to? ______
A. Learning. B. Memorizing C. Typing. D. Handwriting.
What do we know about the study? ______
A. The study involved 24 children in altogether.
B. All the participants were divided into two groups.
C. Sensors were used to record brain wave activity.
D. Participants took examinations at the same time.
Why does the brain become more active when writing by hand? ______
A. Writing by hand is easier to make the brain work.
B. Hearing the sound made by writing takes much brain.
C. Seeing letters while writing attracts more attention.
D. Plenty of senses are activated to open the brain up.
How does handwriting help people according to Van der Meer? ______
A. It makes people become smarter.
B. It improves people's motor skills.
C. It helps people get more patience.
D. It arouses people's interest in learning.
Why did the author write this article? ______
A. To present a new research on handwriting.
B. To tell people the history of handwriting.
C. To show the importance of writing by hand.
D. To teach people how to improve handwriting.
C
Maddie Camargo and her mother,Stephanic Dufour,thought the screams for help were just Boy Scouts(童子军)messing around(瞎闹).But then they saw the scene:scouts surrounded a hiker who had taken a scary six-meter drop in an area near the Hoover Dam,a fall that had left his right arm with a bone sticking out.
The mother and daughter were supposed to be having a fun-filled weekend to celebrate Camargo's 17th birthday.But the kayaking(划独木舟)trip turned into an emergency life-saving adventure.They pulled onto some sand.The boy scouts,who had called 911,had tied a loose bandage(绑带)around the hiker's broken arm to stop the bleeding.
Camargo knew another bandage was needed and thought back to her lifeguard training.She asked if anyone had a pen or a stick,and someone picked up a branch.She turned the bandage,careful not to hit the bone,until it stopped most of the bleeding.
The girl grew up doing junior guards and had recently taken a CPR(cardiopulmonary resuscitation,心肺复苏)and first-aid class as part of her training to become a lifeguard. " This is something she will never forget, " said her mom,Stephanie Dufour." She now really likes the emergency medical field and has been considering her college and future career choices."
It's not the first time Camargo has quickly jumped into action when needed.In 2015,during the Surf City Marathon,she was near a man who dropped at mile 26.She pulled him out of the road and treated him for shock until doctors arrived.She was just 15.
"I felt accomplished,like I actually did something to help someone,and my studies weren't just going to waste, "she said.
What happened to the hiker? ______
A. He screamed loudly for messing around.
B. He played with scouts near the Hoover Dam.
C. He broke his right arm seriously in a fall.
D. He scared scouts from a height of 6 meters.
What did Camargo and her mother do after seeing the hiker? ______
A. They had a walk on the sand near the river.
B. They continued enjoying the kayaking trip.
C. They planned a birthday party on the sand.
D. They stopped and began to save the hiker.
Why did Camargo need a pen or a stick? ______
A. To replace another loose bandage.
B. To help stop most of the bleeding.
C. To make an emergency rescue sign.
D. To show her life-saving knowledge.
What do we know about Maddie Camargo? ______
A. She attended a lot of professional training to become a lifeguard.
B. Her mom asked her to consider emergency medical field as career.
C. It was her first time to use what she learned to help those in need.
D. She will never forget the difficulties in learning life-saving skills.
Which of the following would be a good title for this article? ______
A. Learning Skills for a Job B. No Wasting Studies
C. Using Skills to Do Good D. Training to be Skilled
三、信息匹配(本大题共10小题,共10.0分)
A.Make travelling carbon-clever
B.Reuse and recycle your clothing
C.It's important to form good eating habits
D.Let's take a look at what steps you can take
E.For example,meat and dairy products require a lot of land to produce
F.Because it takes about 30%less resources to sell products than offline
Climate change is one of the biggest challenges we're facing.Human activity over the last 200 years has meant that we're standing on the brink(边缘)of an environmental disaster.Yet we're told that there are still things we can do to protect the planet. (1) .
Drive less often
(2) .Instead of driving to your workplace,take public transportation,walk,skate,or ride a bike.Not only are they good for the planet,but they're also good for your health.Depending on the weather,you may enjoy this new trip mode even more than sitting in traffic.
(3)
Though it may seem unimportant in the whole wide world,your shopping habits can actually influence our environment.By selling and buying gently used clothes online,more resources(资源)will be saved.Some studies have shown that online shopping is better for the environment. (4) .
Change your diet
What we eat can have a great effect on the environment. (5) .They also create a lot of methane(甲烷),a greenhouse gas.Additionally,food shipped from overseas uses a lot more resources than local produce.By eating fewer animal products,especially red meat and shopping for locally-grown food,you can make a big difference.
The Earth is a fine place and worth fighting for.Do something every day that will improve your surroundings to make the planet a better place to live in.
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
以下材料A~F分别介绍了六个不同的深圳踏青好去处。请根据五个人的兴趣爱好和需求,选择最适合他们出行的地方,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。
A.Meilin Mountain Hiking Trail is an ideal place for a city break in Shenzhen.Well-marked paths and resting areas mean it can be visited alone or with families.Some parts of the trail are easy and friendly enough for children as young as 6.
B.The Cross-Strait Wenchuang Dream Park is a secret wonderland where you can handpick fresh fruits and vegetables from a rooftop farm,do some pleasure reading in a small but beautiful library,and take some nice photos with flowers in a lovely garden.
C.The Enshang Reservoir Park is a hidden gem(宝石)in the southern slope of Wutong Mountain.Main attractions in the park include a big grassland with ancient trees standing on it and an S-shaped road facing the sea,all perfect settings for Instagram-like photos.
D.Located in Nanshan District,the OCT Wetland Park offers excellent opportunities to see and listen to different kinds of birds.The park is not only a heaven for birds and birders,but also an open classroom of natural science for students.
E.Shangwei Art Village is one of the many ancient villages in Shenzhen.The village is home to five 100-year-old watchtowers and nearly 50 ancient Hakka houses.It's a gathering place of nearly 100 art talents in over 30 art fields.
F .Maluan Mountain is one of Shenzhen's best kept secrets.Far away from the city center and without too many people,this place is one of the best places for observing stars.Members of the Astronomical Society of Shenzhen often come here to observe the sky.
(1)Jennifer has great interest in wildlife,especially the ones living in wetlands. ______
(2)Paul is an art lover and he wonders how people in his city lived in the past. ______
(3)Tom is looking for a place that is perfect for hiking with his 5-year-old son. ______
(4)Grace is an astronomy fan and she is crazy about exploring the universe. ______
(5)Maggie enjoys camping and she hopes to take photos of beautiful sea views. ______
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
A. A B. B C. C D. D E. E F. F
四、阅读填空(本大题共1小题,共10.0分)
When Wang Haiyan was young,her favorite toys weren't Barbie dolls.Instead,she started learning to make shadow puppets (皮影) (1) her father at 13.Until now,she (2) (spend) 30 years practicing and spreading the art.
As an art form of theater,shadow puppetry (3) (invent) during the Western Han Dynasty (206 BC-AD 24).It uses puppets made from leather (皮) or paper,accompanied by music and (4) (sing) .It tells us about folklore and historical stories,passing down culture and customs over thousands of (5) (year).
Puppet-makers must follow 24 steps to make the puppets,including washing the leather,carving (雕刻) and painting,according to Wang.Among them,carving is (6) (difficult) part.
"We have (7) special carving skill-moving the leather under the knife, " Wang said." You have to hold the knife still in your right hand and only move the leather in your left hand."
Learning this technique is not easy.She often used a brick(砖块) to make her left hand strong while practicing.It takes about 3,000 carves (8) (make) a shadow puppet." The complicated steps make it hard to hand down the folk art, "she said.
Wang found a way to do so.In 2016,she made shadow puppets based on the cartoon series Hhyao Xiaohongniang(《狐妖小红娘》) and gave a live streaming performance
(9) (successful) .She used colors (10) are seldom seen in shadow puppetry and added more sticks to the puppets.In this way,the performance become more vivid.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
五、书面表达(本大题共1小题,共15.0分)
如今在线学习已然成为一种新的学习方式。假如你是李华,你所在学校将举行以"Be smart online learners"为主题的演讲比赛,请根据以下的提示,写一份演讲稿。
线上学习的优势(advantages) 线上学习的劣势(disadvantages)
a.网络资源丰富,学习平台多样 a.难以长时间集中注意力
b.在家里学习,自主安排学习时间 b.拍照搜题,影响学习效果
c.阅读自己喜欢的书籍 c.长时间看屏幕,对视力有害
你的建议……
注意:
(1)词数100左右;
(2)根据提示要点,适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;
(3)不得出现真实的人名、校名等相关信息;
(4)短文开头已给出,不计入总词数。
Dear students,
Nowadays,online learning is becoming more and more popular._________________
Thanks for listening!
答案和解析
1~10.【答案】C、B、B、B、A、D、C、A、D、C
【解析】(1)考查副词。A.惊奇地;B.自信地;C.好奇地;D.担心地。根据上文One day a professor(教授)entered her classroom and told her students about a surprise test.(一天一个教授走进教室,告诉他的学生们关于一个惊讶的测试。)可知,空处句意为:学生们坐在他们的座位上,好奇的等待着。故选C。
(2)考查形容词。A.高兴的;B.惊讶的;C.抱歉的;C.疯狂的。根据空后to see no questions,but just a single black dot(圆点)in the center of the page.(看见没有问题,只有一个黑色的圆点在纸的中央。)可知,空处表示"惊讶的"。故选B。
(3)考查短语。A.考虑;B.写下;C.说出;D.朗读。根据空后what you see on this paper(在这张纸上你看到了什么)及下文At the end of the class,the professor read their answers aloud(在要下课的时候,教授朗读他们的回答。)可知,空处句意为:我只想让你们写下在这张纸上你看到了什么。故选B。
(4)考查形容词。A.沉默的;B.困惑的;C.失望的;D.放松的。根据下文but did as they were told.(但是他们按照告诉的去做了。)可知,空处句意为:学生们很困惑。故选B。
(5)考查动词。A.描述;B.画;C.改变;D.记住。根据空后the size and position of the black dot.(黑色的圆点的大小和位置。)及下文At the end of the class,the professor read their answers aloud(在要下课的时候,教授朗读他们的回答。)可知,空处表示"描述"。句意:每个学生尽力描述圆点的大小和位置。故选A。
(6)考查短语。A.美丽的颜色;B.大的图片;C.直线;D.白色的区域。根据下文根据下文The white area represents all of your life experiences-the black dot just stands for the bad things you've gone through.(白色的区域代表着你所有的生活经历——黑色的代表你经历的坏事情。)可知,空处句意为:但是没有人注意圆点周围的白色的区域。故选D。
(7)考查名词。A.学习;B.将来;C.生活;D.运气。根据下文The white area represents all of your life experiences-the black dot just stands for the bad things you've gone through.(白色的区域代表着你所有的生活经历——黑色的代表你经历的坏事情。)可知,空处句意为:想象这张纸代表你的生活。故选C。
(8)考查形容词。A.坏的;B.奇怪的;C.秘密的;D.不舒服的。根据空前The white area represents all of your life experiences(白色的区域代表着你所有的生活经历)可知,空处句意为:黑色的代表你经历的坏事情。故选A。
(9)考查动词。A.教;B.离开;C.遇见;D.打败。根据A上文nd yet we tend to focus on the negative.(然而我们倾向于消极。)可知,空处句意为:我们的问题和困难能打败我们。故选D。
(10)考查短语。A.测试结果;B.爱的人;C.黑色的圆点;D.愉快的时刻。根据下文Remind yourself how lucky you are sometimes.(提醒你自己你有事是多么幸运。)可知,空处句意为:不要只是关注于你生活中的黑色的圆点。故选C。
这篇文章主要讲述了一个教授测试学生们,让他们写下在一个有个黑色的小圆点的纸上看到了什么。学生们极力夸大圆点的存在。黑色的小圆点代表着生活中的坏事情,我们有时过分关注生活中的一些不愉快,而忽略了生活中的美好事情。
根据上下文语境,结合对文章整体大意的把握确定答案。
11~15.【答案】C、D、B、A、C
【解析】(1)推理判断题。根据文章第一段中的They grew up in a special period of time-a time in which technology developed fast,social changes happened every day,the internet became universal.(他们成长在一个特殊的时期——一个科技飞速发展、社会日新月异、互联网普及的时代。)可推知,95后的人成长于互联网时代。故选C。
(2)推理判断题。根据文章第二段中的Generation Z takes in information very fast and loses interest just as fast.(Z一代接受信息的速度非常快,失去兴趣的速度也同样快。)可推知,社交媒体改变了95后这代人理解信息的方式。故选D。
(3)细节理解题。根据原文they share their experiences on social media.(他们在社交媒体上分享自己的经历。)可知,因为95后这代人喜欢在社交媒体上分享自己的经历,所以称他们为文化创造者。故选B。
(4)推理判断题。根据文章最后一段It is believed......understand these young people.(人们相信,……了解这些年轻人。)可推知,作者认为95后这代人很自信。故选A。
(5)文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了95后这一代的特点,对他们生存的时代背景和现状进行阐述,所以我们最可能在文化杂志上读到这篇文章。故选C。
本文主要介绍了95后这一代的特点,对他们生存的时代背景和现状进行阐述。
做这类阅读理解,要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
16~20.【答案】D、C、D、B、C
【解析】(1)词义猜测题。根据However,new brain research,led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology,confirms handwriting has many benefits. results in better learning and memory over using a keyboard.(然而,挪威科技大学研究人员领导的一项新的大脑研究证实,手写有很多好处。与使用键盘相比,它可以更好地学习和记忆。)可知,It指的是"手写"。故选D。
(2)细节理解题。根据The sensors(传感器)in the electrodes are very sensitive and pick up the electrical activity that takes place in the brain.(这些电极里的传感器非常敏感,能够感应大脑中发生的电波活动。)可知,C选项表述正确。故选C。
(3)细节理解题。根据According to Van der Meer,plenty of senses are activated by pressing a pen on paper.These sense experiences build contact between different parts of the brain,opening the brain up for learning.(根据范德米尔的说法,在纸上按一支笔可以激活很多感官。这些感官体验在大脑的不同部分之间建立联系,打开大脑进行学习。)可知,手写字时大脑会变得更加活跃是因为大量的感官被激活以打开大脑。故选D。
(4)细节理解题。根据 it's important for children to go through the tiring phase of learning to write by hand requires control of your fine motor skills(精细动作)and senses.(对于孩子来说,学习手写的疲劳阶段很重要,这需要控制你的精细运动技能和感觉。)可知,B选项符合题意。故选B。
(5)主旨大意题。通读全文,尤其是根据However,new brain research,led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology,confirms handwriting has many benefits.It results in better learning and memory over using a keyboard.(然而,挪威科技大学研究人员领导的一项新的大脑研究证实,手写有很多好处。与使用键盘相比,它可以更好地学习和记忆。)可知本文主要展示了手写的重要性。故选C。
本文主要讲述了手写的重要性。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
21~25.【答案】C、D、B、A、C
【解析】(1)细节理解题。根据第一段a hiker who had taken a scary six - meter drop in an area near the Hoover Dam ,a fal that had left his right arm with a bone sticking out .(一名徒步旅行者在胡佛大坝附近的一个区域进行了一次可怕的六米坠落,这是一次摔跤,他的右臂伸出一根骨头。)可知远足者伤到了右胳膊。故选C。
(2)细节理解题。根据第三段She turned the bandage ,careful not to hit the bone ,until it stopped most of the bleeding .(她转动绷带,小心不要碰到骨头,直到止血。)可知,卡马戈和她妈妈停下来对伤者施救。故选D。
(3)细节理解题。根据第三段She turned the bandage ,careful not to hit the bone ,until it stopped most of the bleeding .(她转动绷带,小心不要碰到骨头,直到止血。)可知她需要用"棍子或钢笔"来收紧绷带以便于止住大部分出血。故选B。
(4)细节理解题。根据第四段The girl grew up doing junior guards and had recently taken a CPR and first - aid class as part of her training to become a lifeguard.(这个女孩从小做初级保安,最近参加了心肺复苏和急救课程,作为她成为救生员培训的一部分。)可知,卡马戈曾参加过救生员的课程训练。故选A。
(5)最佳标题题。根据最后一段I felt accomplished ,like I actually did something to help someone ,and my studies weren 't just going to waste ,(我觉得自己很有成就感,好像我真的做了些什么来帮助别人,我的学习不仅仅是浪费。)结合全文可知本文的主题是卡马戈用她所学的急救技能来帮助他人的事情。故选C。
本文讲述了卡马戈和她的妈妈在外出游玩的候遇到了一名受伤的远足者,并用自己所学的急救技能对伤员进行施救的事。
首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
26~30.【答案】D、A、B、F、E
【解析】细节推理题。
(1)根据Yet we're told that there are still things we can do to protect the planet.(然而,我们被告知,我们仍然可以做一些事情来保护地球。)可知,此处是一个承上启下的话,引出下文保护环境的做法,D选项"让我们来看看你可以采取哪些步骤"符合语境。故选D。
(2)根据Instead of driving to your workplace,take public transportation,walk,skate,or ride a bike.(与其开车去上班,不如乘坐公共交通工具、散步、溜冰或骑自行车。)可知,此处提到的是与交通方式有关,A选项"让旅行更低碳"符合语境。故选A。
(3)根据Though it may seem unimportant in the whole wide world,your shopping habits can actually influence our environment.(虽然这在整个世界上似乎并不重要,但你的购物习惯实际上会影响我们的环境。)可知,此处提到的是购物对环境的影响,B选项"重复使用和回收你的衣服"符合语境。故选B。
(4)根据Some studies have shown that online shopping is better for the environment.(一些研究表明,网上购物对环境更有利。)可知,此处介绍网上购物对环境的益处,F选项"因为它比线下少消耗大约30%的资源"符合语境。故选F。
(5)根据What we eat can have a great effect on the environment.(我们吃的东西对环境有很大的影响。)以及They also create a lot of methane(甲烷),a greenhouse gas.(它们还产生大量的甲烷,一种温室气体。)可知,此处提到与"食物"有关的内容,E选项"例如,肉类和奶制品需要大量的土地来生产"符合语境。故选E。
本文主要就如何保护环境,减少污染提出了一些建议。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
31~35.【答案】D、E、A、F、C
【解析】细节推理题。
(1)根据Jennifer has great interest in wildlife,especially the ones living in wetlands.(珍妮弗对野生动物非常感兴趣,尤其是生活在湿地的野生动物。)可知说的是生活在湿地的野生动物,结合选项,应说位于南山区的华侨城湿地公园为您提供了欣赏和聆听各种鸟类的绝佳机会。公园不仅是鸟类和观鸟者的天堂,也是学生们学习自然科学的开放教室。故选 D。
(2)根据Paul is an art lover and he wonders how people in his city lived in the past.(保罗是一个艺术爱好者,他想知道他的城市的人过去是怎么生活的。)可知说的是艺术爱好者,结合选项,应说上微艺术村是深圳众多古村落之一。这个村子里有五个百年历史的瞭望塔和近50个古老的客家民居。汇集了30多个艺术领域近百名艺术人才。故选E。
(3)根据Tom is looking for a place that is perfect for hiking with his 5-year-old son.(汤姆正在寻找一个适合和他5岁的儿子一起徒步旅行的地方。)可知说的是和孩子徒步旅行,结合选项,应说美林山步道是深圳城市休闲的理想去处。标记明显的道路和休息区意味着可以单独或与家人一起参观。有些地方对6岁的孩子来说是很容易和友好的。故选A。
(4)根据Grace is an astronomy fan and she is crazy about exploring the universe.(格雷斯是一位天文学迷,她热衷于探索宇宙。)可知说的是喜欢天文,结合选项,应说马銮山是深圳保守得最好的秘密之一。这个地方远离市中心,没有太多的人,是观察星星的最佳地点之一。深圳天文学会的成员经常来这里观察天空。故选F。
(5)根据Maggie enjoys camping and she hopes to take photos of beautiful sea views.(玛吉喜欢露营,她希望能拍到美丽的海景。)可知说的是美丽的海景,结合选项,应说恩尚水库公园是梧桐山南坡的一块隐秘宝石。公园的主要景点包括一个巨大的草原,上面矗立着古树,还有一条面向大海的S形道路,所有这些都是海景照片的完美设置。故选C。
(1)珍妮弗对野生动物非常感兴趣,尤其是生活在湿地的野生动物。——位于南山区的华侨城湿地公园为您提供了欣赏和聆听各种鸟类的绝佳机会。公园不仅是鸟类和观鸟者的天堂,也是学生们学习自然科学的开放教室。
(2)保罗是一个艺术爱好者,他想知道他的城市的人过去是怎么生活的。——上微艺术村是深圳众多古村落之一。这个村子里有五个百年历史的瞭望塔和近50个古老的客家民居。汇集了30多个艺术领域近百名艺术人才。
(3)汤姆正在寻找一个适合和他5岁的儿子一起徒步旅行的地方。——美林山步道是深圳城市休闲的理想去处。标记明显的道路和休息区意味着可以单独或与家人一起参观。有些地方对6岁的孩子来说是很容易和友好的。
(4)格雷斯是一位天文学迷,她热衷于探索宇宙。——马銮山是深圳保守得最好的秘密之一。这个地方远离市中心,没有太多的人,是观察星星的最佳地点之一。深圳天文学会的成员经常来这里观察天空。
(5)玛吉喜欢露营,她希望能拍到美丽的海景。——恩尚水库公园是梧桐山南坡的一块隐秘宝石。公园的主要景点包括一个巨大的草原,上面矗立着古树,还有一条面向大海的S形道路,所有这些都是海景照片的完美设置。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。
36.【答案】【小题1】from
【小题2】has spent
【小题3】was invented
【小题4】singing
【小题5】years
【小题6】the most difficult
【小题7】a
【小题8】to make
【解析】(1)考查介词。句意:相反,她从13岁开始向父亲学习制作皮影。此处是leam…from sb.(向某人学习……)",表达向父亲学习制作皮影。故填 from。
(2)考查动词时态。句意:到目前为止,她已经花了30年的时间练习和传播这门艺术。根据"Until now(到现在为止)"可知,句子为现在完成时,主语是she,所以动词用has done形式,spend的过去分词是spent。故填has spent。
(3)考查被动语态。句意:皮影戏作为一种戏剧艺术形式,发明于西汉时期(公元前206年到公元24年)。主语shadow puppetry与动词invent之间是被动关系,句子为一般过去时,所以用一般过去时的被动语态,主语是第三人称单数,所以用was done形式。故填was invented。
(4)考查动名词。句意:它使用皮革或纸做的木偶,伴随着音乐和歌声。介词by后用Ving形式,sing的动名词形式是singing。故填singing。
(5)考查名词。句意:它告诉我们民间传说和历史故事,传承了几千年的文化和习俗。thousands of后接名词复数形式。故填years。
(6)考查形容词最高级。句意:其中雕刻是最难的部分。系动词is后用形容词作表语,根据"Among them"可知范围是三者以上,应该用最高级形式。故填the most difficult。
(7)考查冠词。句意:我们有一种特殊的雕刻技巧,在刀下移动皮革。此处表达泛指,且special是以辅音音素开头,所以用不定冠词a。故填a。
(8)考查动词不定式。句意:制作一个皮影需要大约3000个雕刻。分析句子可知,该句含有"It takes sb. +段时间+ to do sth(某人花费多长时间做某事)"固定句式。故填to make。(9)考查副词。句意:2016年,她根据动画片《狐妖小红娘》制作了皮影,并成功进行了直播表演。此处应该用副词修饰动词gave,successful的副词形式是successfully。故填successfully。(10)考查代词。句意:她使用了皮影戏中很少看到的颜色,并在木偶上添加了更多的棍子。此处是定语从句,先行词是colors,关系词在定语从句中作主语,所以用which/that。故填which/that。
本文主要讲了汪海燕学习皮影戏并且弘扬这种艺术形式的故事。
语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
37.【答案】Dear students,
Nowadays,online learning is becoming more and more popular.(引出话题)Compared with traditional face-to-face classes,online learning has many advantages.First,there are different kinds of learning resources and study platforms online.We may have choices to get learning materials suitable for our level and interest.Second,studying at home offers us a great opportunity to manage our time by ourselves.We are able to study whenever we want.【高分句型一】Third,online learning provides us with more time to read the books we like.(优点)
However,online learning has its disadvantages .For example,it's difficult for us to keep focusing for a long time.【高分句型二】Some students will copy down answers from the Internet which will have a bad effect on their study.What's more,too much screen time can do harm to students' eyes.(缺点)
In order to be successful online learners,we should develop good learning habits,take notes to go over what we have learned and be active and independent.(建议)
Thanks for listening!(感谢)
【解析】【高分句型一】:
We are able to study whenever we want.我们可以随时学习。be able to do sth表示可以做某事。
【高分句型二】:
For example,it's difficult for us to keep focusing for a long time.例如,我们很难长时间保持专注。it's difficult for sb to do sth表示对某人来说做某事很难。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第2页,共2页
第1页,共1页

展开更多......

收起↑

资源预览