资源简介 Unit 12 综合素质评价限时: 90分钟 满分: 120分一、听力理解(本大题分为A、B、C、D 四部分,共30小题,每小题1分,共30分)A. 听句子(本题共5 小题,每小题1 分,共5 分)根据所听内容,选择符合题意的图画回答问题。每小题听一遍。( )1. What did Michael return yesterday A. B. C.( )2. Where had the speaker’s mom gone A. B. C.( )3. How did Lisa feel A. B. C.( )4. Why did Mr. Lee call the police A. B. C.( )5. Who is the speaker’s uncle A. B. C.B. 听对话(本题共10 小题,每小题1 分,共10 分)回答每段对话后面的问题,在每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。每段对话听两遍。听第一段对话,回答第6小题。( )6. What had happened by the time the woman came in A. Jimmy had gone to work. B. Jimmy had woken up.C. Jimmy had slept.听第二段对话,回答第7小题。( )7. How often does the woman oversleep A. Never. B. Often. C. Always.听第三段对话,回答第8小题。( )8. What does Matt do A. A reporter. B. A cook. C. A policeman.听第四段对话,回答第9小题。( )9. How many families is Mr. Green helping in total A. 3. B. 5. C. 6.听第五段对话,回答第10小题。( )10. Who sent Grandpa Brown to the hospital A. Aunt White. B. Jack. C. Carter.听第六段对话,回答第11-12小题。( )11. What will Mary do today A. Practice volleyball. B. Write a paper.C. Compete in a game.( )12. When will Mary hand in her project A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Thursday.听第七段对话,回答第13-15小题。( )13. How did the man go to work today A. By bike. B. By bus. C. On foot.( )14. When did the man find his phone lost A. This afternoon. B. This morning. C. Last night.( )15. Where can the man find his phone A. In the house. B. In the garden. C. In the office.C. 听短文(本题共10 小题,每小题1 分,共10 分)请根据所听内容,在每小题所给的三个选项中,选出一个能完成句子的最佳答案。短文听两遍。听第一篇短文,回答第16-20小题。( )16. Diana had to repair _______.A. her alarm clock B. her backpack C. her bike( )17. Diana arrived at school at _______A. 9: 00 a.m. B. 8: 30 a.m. C. 7: 00 a.m.( )18. Diana was asked to arrive at school on time by _______.A. her father B. Mr. Brown C. her classmates( )19. Mr. Brown asked Diana to _______.A. ride a bike to school B. clean the study hallC. write the letter( )20. When Diana got home, she _______.A. did homework B. set the alarm clock C. did exercise听第二篇短文,回答第21-25小题。( )21. The speaker left her backpack _______.A. on the train B. on the bus C. in the taxi( )22. The speaker was carrying a small bag with _______.A. her bank card B. her train ticket C. her ID card( )23. The speaker was given a sandwich by _______.A. a police officer B. a waiter C. a postman( )24. The couple gave the speaker _______.A. a cup of coffee B. some money C. a coat( )25. After getting home, the speaker _______.A. sent a gift to the coupleB. visited the coupleC. thanked the couple onlineD. 听填信息(本题共5小题,每小题1分,共5分)请你根据所听内容,填写下面的信息卡。短文听两遍。Cindy got up 26.___________ this morning.Cindy went to school 27.___________.The teacher was angry with Cindy because she didn’t bring her 28.__________.Cindy failed her 29.___________ exam.Cindy was hit by 30.___________ on her way home.二、【2021·广州越秀区期末改编】语法选择(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)通读下面短文,掌握其大意,然后按照句子结构的语法和上下文连贯的要求,从每题所给的四个选项中选出一个最佳答案。“Can I see my baby ” asked the happy new mother. The bundle(婴儿包)was placed in her arms. She moved the cloth to look at his tiny face 31.________ surprise — the baby had been born without ears. However, time proved that the baby’s hearing was perfect.One day 32.________ he rushed home from school, he cried out sadly, “A boy said I was too ugly.” His mother knew that his life was 33.________ endless heartbreak.The boy’s father had a talk with the family doctor. “Can anything 34.________ ” “I believe we can graft (移植) on a pair of outer ears, if 35.________ could be donated (捐献),”the doctor decided. So the search began for 36.________ person who would make such a donation for the young man. Two years went by. Then, “You’re going to the hospital, son. Mother and I find someone who 37.________ the ears you need. But it’s a secret,” said the father.The doctor grafted the ears on him 38.________. His future had become 39.________ since then. Later he married and had a successful career. “But I must know!” he begged his father. “Who gave so much to me I could never do enough for him.”The years kept the secret, but the day did come... one of the darkest days 40.________ ever passed through the son. He stood with his father by his mother’s casket (棺材). Slowly, the father reached out a hand and raised the brown hair of his mother’s to let out the secret.( )31. A. in B. on C. to D. by( )32. A. before B. since C. when D. because( )33. A. being B. to be C. been D. be( )34. A. doing B. to do C. be done D. had done( )35. A. they B. someone C. it D. ones( )36. A. a B. an C. the D. /( )37. A. donate B. will donate C. had donated D. is donating( )38. A. success B. successful C. successfully D. succeed( )39. A. bright B. brightly C. brighter D. brightest( )40. A. whom B. that C. what D. whose三、完形填空(本大题共10 小题,每小题1 分,共10 分)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。“Where could Michael be ” I wondered aloud.Michael was my classmate. He liked playing 41 on others.He once put a sign that said “Sing to Me!” on my back. It was terrible. Everywhere I went, people looked at me 42 . When I realized what was happening, I got really 43 .It was Christmas Day that day. I was sure Michael was about to do something bad because he always was. I looked for him at the dining hall. Every classmates had44 except him. I couldn’t find him everywhere 45 I went into the classroom. He was at Michael Rogers’s desk, digging in his box of Christmas gifts!“Hurry and help me,” said Michael as soon as he 46 me.At first I thought he was stealing gifts from Michael Rogers’s box. However, he was putting Christmas cards in it.He told me that he found Michael Rogers’s box was empty when he was47 his cards. Michael Rogers was new and Mrs. Karcher must have forgotten to put his name on the list, so nobody made him a card.I suddenly realized I had also 48 to prepare a card for Michael Rogers.“But everyone made one for me,” Michael continued. “So I’m giving him my49 , since we’ve got the same name—Michael.”I stood there, not quite believing what I was hearing. Maybe he was kind of50 in a hidden sort of way.( )41. A. games B. jokes C. gifts D. balls( )42. A. happily B. strangely C. seriously D. carefully( )43. A. tired B. bored C. angry D. nervous( )44. A. put up B. shown up C. taken up D. got up( )45. A. or B. but C. till D. after( )46. A. saw B. remembered C. reached D. caught( )47. A. handing in B. handing upC. handing out D. handing over( )48. A. refused B. forgotten C. expected D. remembered( )49. A. list B. desk C. signs D. cards( )50. A. polite B. sweet C. honest D. patient四、阅读理解(本大题共15 小题,每小题2 分,共30 分)阅读A、B 两篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。APoverty (贫穷) is a big problem in the world, but China had done a good job to deal with it and made the greatest achievement. During fighting poverty, we’ve been moved by many heroes.Helping GirlsZhang Guimei Lijiang, YunnanMany girls couldn’t go to school because they were very poor. Mrs. Zhang started a girl school for free and helped over 1,800 girls go to college.Building a RoadMao Xianglin Wushan, ChongqingVillagers lived on the 1,000-meter-high cliffs (悬崖峭壁). So it took them three days to walk to the nearest town in the past. Mr. Mao led villagers to build a road with their hands for 7 years. Now they spend just an hour driving to the nearest town. Local people can sell fruit to other places conveniently.Planting Mushrooms (蘑菇)Chen Zaiming Jingdong Yi, YunnanThis place was famous for its wild mushrooms. But villagers didn’t know how to grow them.Mr. Chen taught villagers to plant mushrooms and helped them make over 5 million yuan.Chinese Achievements832 counties (县) and 128,000 villages are no longer in poverty.98. 99 million villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years.China is responsible for reducing 70 percent of poverty since the late 1970s all over the world.( )51. Zhang Guimei helped girls _______.A. go to college B. build a roadC. plant mushrooms D. move to the cities( )52. In the past, people went to the nearest town in Wushan, Chongqing _______.A. on foot B. by bus C. by car D. by train( )53. To build a road to the nearest town, Mr. Mao and villagers spent _______.A. an hour B. three days C. seven years D. eight years( )54. How many villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years A. 832 B. 1,800 C. 128, 000 D. 98,990,000( )55. The passage is most probably from _______.A. a science magazine B. a beauty magazineC. a cook book D. a newspaperBThere is no way that you don’t have any embarrassing moments. You can’t control everything that happens, so you’re going to be in an embarrassing situation one day. So how can you solve this problem The answer is to control your actions and try not to feel sad.Firstly, remember that you’ll probably laugh about it in a few days, so try to see the funny side of it.Secondly, if it is something so embarrassing that you feel you will never laugh about it. Please remember that the trouble will be over after some time.Then, ask your friends to give you a break and not to make fun of you. If you’ve done the same for them, they’re more likely to agree to give you a break.Lastly, always remember that you are not alone. Everyone has embarrassing moments. While you are sure that everyone is going to remember this moment forever, the fact is that they’ll probably forget it very soon. Most of us remember the moments in which we feel embarrassed, but very few of us remember other people’s embarrassing moments.Most people have short retention. So while you may never forget the moment when your skirt was torn (撕裂) in gym class, most of the other people probably forget it at once. Although a short memory may not be a good thing when you are trying to remember facts in a history test, it is useful when you are trying to forget life’s most embarrassing moments.( )56. If you are in an embarrassing situation, you can _______.A. control everything that happens at that momentB. leave the embarrassing situation as soon as possibleC. control your actions and try not to get upsetD. laugh at the people who make fun of you( )57. You should remember that you are not alone because _______.A. your friend will give you a breakB. everybody will have embarrassing momentsC. you do the same for your friendsD. everybody will remember the embarrassing moment forever( )58. _______ will remember others’ embarrassing moments.A. Most of us B. Few of usC. A few of us D. Most people( )59. The meaning of “retention” in the last paragraph is _______.A. memory B. activityC. skirt D. history( )60. The best title of this passage is _______.A. How to Deal with Embarrassing MomentsB. How to Help Your friendsC. How to Forget Embarrassing MomentsD. How to Solve DifficultiesC配对阅读。左栏是出现身体状况的五位病人,右栏是七名医生的简介。请为左栏的每位病人选择一名合适的医生。( )61. Lara has a high fever because of the flu she caught at school. Now, she has such a terrible headache that she can’t go to school.( )62. 7-year-old Eric has a sweet tooth. He has already had four bad teeth. At this moment, he is crying because his teeth are hurt.( )63. Recently Katie eats whatever she likes, including lots of junk food. Now, she has a serious stomachache.( )64. Paul has been a heavy drinker for 20 years. He decided to give up drinking after the body check which showed some health problems.( )65. Mr. Smith has endless work to do every day. This week, he is busy with his work and has trouble getting to sleep at night. A. Dr. Yang has developed a new treatment to help patients give up drinking. She also does well in curing (治愈) diseases caused by drinking.B. If you break or lose your teeth, go to Dr. Smith’s. He has different kinds of false teeth for people aged over 20, and helps you feel good about yourself.C. Dr. Li got a doctor’s degree in traditional Chinese and western medicine. He is good at treating flu (fever, cough etc.) in both traditional Chinese and western medicine ways.D. Dr. Chan has a lot of experience in helping patients get normal sleep. She not only gives them medicine care but also provides advice on how to relax from busy work.E. Dr. Wright is always ready to offer help on eating problems. He is good at treating stomach diseases. He can help you make your meal plan at the same time.F. Dr. Liu, one of the best dentists in Guangdong General Hospital, has great skills in fixing bad teeth and communicating with kids to win their trust.G. Dr. Grey is one of the top doctors in the field of heart diseases. She worked in America for three years and is good at doing heart operations (手术) .五、短文填空(本大题共10 小题,每小题1.5 分,共15 分)请阅读下面这篇文章,在所给的每个空格中填入一个形式正确、意义相符的单词。It was Mother’s Day, and Sam was driving his new car on the road for fun. When he enjoyed the beauty of nature beside the road, he saw a flower shop. There 66.__________ many beautiful flowers so he stopped his car and had a look. Just then he found a little 67.__________ standing next to the shop. She was counting the money in her hand. It seemed that she was a little unhappy.Sam walked to her and asked, “Can I help you ”“I want to buy some red roses for my mother. But I don’t have 68.__________ money,” said the little girl.Sam smiled and 69.__________ some red roses for her. The little girl asked Sam to take her to her mother.70.__________ they got to a grave (坟墓), the little girl ran to the grave and put the roses in front of it. Sam stood there and 71.__________ silent. He then made a turn and drove back to 72.__________ same flower shop to buy some flowers. He drove two hundred miles to see 73.__________ mother.His mother was 74.__________ to see him. But she asked, “Why do you drive home You can wish me 75.__________ The phone.” Sam just kissed his mother and said, “Happy Mother’s Day!”六、读写综合(本大题分为A、B 两部分,共25 分)A.【2022·揭阳揭西县五校第一次月考】回答问题(本题共5 小题,每小题2 分,共10 分)请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5 个问题,要求所写答案语法正确、语意完整。When I was seven years old, my family made me an ant farm. First, we put clean sand in a thin glass box. Then we waited for the ants to arrive.After the ants were in the glass farm, they started to make tunnels (地道). I was amazed that each one knew exactly what to do. Each had its own job.On the fifth day, a tragedy (悲剧) happened. I put my face so close to the glass farm that I knocked it over. All the tunnels fell down. Although the ants remained alive after the earthquake, one by one they began to die. I was scared as I watched them give up building their tunnels to carry the bodies to a corner of the farm.My mother said that the ants were dying of sadness. They simply could not stand that their tunnels were gone.Although much time has passed, I still think of that ant farm. Mom had hoped it would teach me about the natural world, but it taught me much more.Over the years, I came to realize the importance of teamwork. Working together, the ants were able to make an amazing world for themselves. I also learned that they should be admired for their hard work.But there was an even larger lesson that I did not realize until recently: adversity (逆境) is a natural part of life, and must be accepted. Unlike the ants, we cannot give up when we are sad. We have to realize that if a tunnel is gone, we must build another.Giving up, I say, is not a good choice.76. How old was the writer when he had the ant farm _________________________________________________________77. When did the tunnels fall down _________________________________________________________78. Why did the ants die _________________________________________________________79. What did the writer’s mother want him to learn about _________________________________________________________80. What did the writer realize over the years _________________________________________________________B. 书面表达 (共1 题,共15 分)请根据要求完成短文写作。81. 每个人都有自己幸运和不幸的时候。生命中最重要的不是你经历了什么,而是你从这些经历中收获到的经验、知识和教训。请你写一篇日记,回顾你某一天的经历。内容包括:(1)你经历过的事件(一件事或多件事)。(2)事件带给你的感受。(3)经历事件后你的收获。作文要求:(1)不能照抄原文,不得在作文中出现学校的真实名称和学生的真实姓名。(2)语句连贯,词数80个左右。June 28th,Sunny________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Unit 12 综合素质评价【听力材料】A. 听句子根据所听内容,选择符合题意的图画回答问题。每小题听一遍。1. Michael returned the backpack to me yesterday.2. By the time I got home, my mom had already gone to the market.3. Lisa felt really embarrassed when her child made a lot of noise in the library.4. Mr. Lee found that his car was burning in the garden, so he had to call the police.5. My uncle dreams of being a teacher, but now he is a worker.B. 听对话回答每段对话后面的问题,在每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。每段对话听两遍。听第一段对话,回答第6 小题。M: Is baby Jimmy still sleeping W: No. By the time I came in, Jimmy had woken up.听第二段对话,回答第7 小题。M: Have you ever overslept W: No. I always get up early.听第三段对话,回答第8 小题。W: Do you work in a radio station, Matt M: No, I’m a policeman. But my parents would like me to be a cook.听第四段对话, 回答第9 小题。W: You’re helping several families in poor areas, aren’t you, Mr. Green M: Yes. Two families in Anhui, three in Yunnan and one in my neighborhood.听第五段对话, 回答第10 小题。W: Carter, Grandpa Brown was ill and he was sent to the hospital, wasn’t he M: Yes, Aunt White. When Jack and I went to see him yesterday, we found he was sick. Then I sent him to the hospital and Jack stayed to look after his granddaughter.听第六段对话,回答第11-12 小题。W: Hello, Mr. Smith. Can I ask you a question about my project M: Sure. Mary. The project should be handed in on Tuesday. Have you finished it yet W: That’s a problem. I thought it was on Wednesday, and I haven’t finished yet. I’ll have volleyball training today, so...M: Well, I know you’re on the city team and it’s important to you. You can give it to me on Thursday. Is that OK W: No problem. Thank you.听第七段对话,回答第13-15 小题。W: Why didn’t you take Jane’s car to school today M: By the time I went to her house, she had left. So I had to take a bus.W: Why didn’t you call her M: I’d like to, but I lost my phone.W: When did you find your phone lost M: When I was about to set my alarm clock in the morning.W: Did you look around the house, the garden or the office M: Oh yes. I remembered I put it on the table in my office.C. 听短文请根据所听内容,在每小题所给的三个选项中,选出一个能完成句子的最佳答案。短文听两遍。听第一篇短文,回答第16-20 小题。Hello, my name is Diana. I was late for school today. I’m so sorry, because my bike was broken. So I went to repair the bike and waited for a while. It was 9 o’clock when I arrived at school. Then Mr. Brown talked to me and asked me to arrive at school on time tomorrow. After that, Mr. Brown asked me to clean the study hall. I felt sad and shameful. Then I was embarrassed about it all day. I went home and set the alarm clock to remind me to get to school on time.听第二篇短文,回答第21-25 小题。I’ll tell you a story. It happened when I was going back to Guangzhou from Shenzhen. I was trying to go north, out of Shenzhen. Suddenly, I realized I had left my backpack on the bus in Shenzhen. I cried because all my money was in that backpack. But I was also lucky because I was carrying a small bag with my ID card. A police car stopped. They checked my ID card and I told them what had happened. They drove me to the next town and a police officer got me a sandwich in a cafe. There I met a young couple. They said they were also going to Guangzhou. I was so excited! They drove me to Guangzhou and gave me some money. Later, when I got home in Guangzhou, I sent them a present.D. 听填信息请你根据所听内容,填写下面的信息卡。短文听两遍。I am Cindy. I got up late this morning. When I got to the bus stop, the bus had left. I had to walk to school. By the time I got to school, the class had been on for ten minutes. After getting into the classroom, I found I had left my homework at home. My teacher was angry with me. I kept silent. In the afternoon, I saw my math paper. I was surprised that I had failed the exam. I felt sad the whole day. After school, I went home sadly. On my way home, I was hit by a car. Luckily, I was not badly hurt. What an unlucky day!【答案及点拨】一、A 1-5 BACBAB 6-10 BACCC 11-15 ACBBC C 16-20 CABBB 21-25 BCABAD 26. late 27. on foot 28. homework 29. math 30. a car二、31. A 点拨:in surprise 表示“惊讶地”,故选A。32. C 点拨:此处表示“he cried out sadly,”发生的时间,根据情景可知是在回到家时发生了该动作,故选C。33. B 点拨:用句子成分分析法。考查非谓语动词。句意:他妈妈知道他的生活将是无尽的心碎。being 动名词;to be 动词不定式形式;been 过去分词形式;be 动词原形。be to do 计划,安排,表示将来,结合句意,故选B。34. C 点拨:主语和谓语动词之间是动宾关系,所以用被动结构,故选C。35. A36. C37. B 点拨:根据“You’re going to the hospital”可知此处动作还没有发生,所以用一般将来时,故选B。38. C 点拨:此处应用副词successfully 修饰行为动词,故选C。39. A40. B 点拨:根据句子结构可知,空格后是一个定语从句,且从句中缺少主语,故选B。三、41. B 点拨:根据下一段可知,Michael 爱捉弄人,把“对我唱”的纸条贴到我的后背上。故选B。42. B 点拨:strangely 奇怪地。根据语境可知,Michael 把“对我唱” 的纸条贴到我的后背上。无论我走到哪,人们都奇怪地看着我。43. C 点拨:angry 生气的。从上文可知,Michael 在我的后背上贴纸条,当我知道真相后,我是“生气的”。44. B 点拨:show up 出现。从句意中可以看出,除了Michael,其他人都出现在餐厅了。45. C46. A47. C 点拨:hand out 分发。句意:他告诉我当他在分发卡片时,发现Michael Rogers 的盒子是空的。故选C。48. B 点拨:forget 忘记。根据上文可知,当Michael 说起没有人给新来的Michael Rogers 制作卡片时,我突然意识到自己也忘记为他准备礼物了。49. D 点拨:根据语境可知,Michael 要把他的卡片给Michael Rogers,因为他们有同样的名字—— Michael。故选D。50. B 点拨:sweet 甜的。文章从一开始就表明了作者对“ Michael” 的印象是“爱捉弄人”,这肯定是让人不舒服的。而通过一件暖心的事情,让作者意识到或许他以某种隐藏很深的方式让人感到有点甜,意思是他做的事情很暖。故选B。四、 A 51. A 点拨: 根据表格第一栏中“Mrs. Zhang started ... go to college.” 可知,张桂梅帮助女孩上大学。故选A。52. A 点拨:根据表格第二栏中“So it took ... in the past.”可知,过去,重庆巫山的村民步行到最近的城镇。53. C 点拨: 根据表格第二栏中 “Mr. Mao led ... for 7 years.”可知,毛相林带领村民用自己的双手修建了一条路,历时7 年。54. D 点拨: 根据表格第四栏中 “98.99 million villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years.” 可知,在过去的八年里,9899 万村民实现了脱贫。55. D 点拨:文章介绍了中国扶贫路上的一些英雄和他们的事迹。结合选项可知,文章最有可能来自报纸。故选D。B56. C 点拨:细节理解题。根据文章第一段最后一句可知应选C。57. B 点拨:根据文章第五段第一、二句可知答案。故选B。58. B 点拨:根据文章第五段最后一句可知答案。59. A 点拨:根据下文 “So while you may never forget ... forget it at once.” 可知,大多数人可能很快忘记你曾经的尴尬时刻, 推测出该句 “Most people have short retention.” 的意思为: 大部分人有很短的记忆。与 memory 意思相近。故选A。60. A 点拨:由第一段和后文应对尴尬时刻的四种方法的介绍可知文章是关于如何应对尴尬时刻的。C 61. C 62. F 63. E 64. A 65. D五、66. were 67. girl 68. enough 69. bought70. When / After 71. kept 72. the 73. his74. happy / excited / surprised 75. on六、 A 76. The writer was seven years old when he had the ant farm.77. The tunnels fell down on the fifth day.78. The ants died because of sadness.79. The writer’s mother wanted him to learn about the natural world.80. The writer realized the importance of teamwork.B 81. 范文:June 28th, SunnyEveryone has lucky and unlucky days.I still remember the day when I met a kind woman①. I was about to② take a bus back home after school. Suddenly, I didn’t feel well and fell down on the floor. A woman came over and took me to a chair next to the bus stop. She waited till I felt better③. I expressed my thanks to her. She smiled and left.I was thankful to her and I found the city was full of love. We should learn from the woman because she was ready to help others④.点评:本文采用“三步法”的写作方法。先引出生活有幸运的时候,也有不幸运的时候(第一段)。然后讲述了一件自己的意外事件(第二段)。最后,表达自己的感激之情和在事件中的收获(第三段)。添彩点:①③处为时间状语从句。②处是本单元的重点短语。④处为原因状语从句。多种句型和重点短语灵活使用,使短文内容丰富,可读性强。 展开更多...... 收起↑ 资源预览