【暑假专项突破】小学英语六年级分班考阅读选择(四)专项突破-人教PEP版(含答案及解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【暑假专项突破】小学英语六年级分班考阅读选择(四)专项突破-人教PEP版(含答案及解析)

资源简介

【暑假专项突破】小学英语六年级分班考阅读选择(四)专项突破-人教PEP版
一、阅读选择
Tom went to visit his grandparents with his uncle by plane last holiday. His grandparents live in a beautiful city, Haikou. He stayed there for two weeks. Every morning and evening, Tom went to see the blue sea with his grandfather. Sometimes Tom swam in the sea. Sometimes his grandfather went fishing near the sea. His grandmother cooked good food for them every day. He was happy. When he came back home, he bought some sea food for his parents.
1.How did Tom go to visit his grandparents ( )
A.By plane. B.By ship. C.By train.
2.How long did Tom stay there ( )
A.10 days. B.14 days. C.2 days.
3.Who sometimes went fishing near the sea ( )
A.His uncle. B.His grandfather. C.His grandmother.
4.What did Tom buy for his parents ( )
A.Some books. B.Some pictures. C.Some sea food.
5.Did Tom have a good time last holiday ( )
A.I don’t know. B.Yes, he did. C.No, he didn’t.
My name is Peter. I'm 11 years old. I'm 140 cm. I like winter very much, because I can make a snowman and play with the snow. It's very interesting. My friend Mike is 1 year younger than me, but he is 5 cm taller than me. He likes winter, too. Because he likes going ice-skating. Last Sunday, we had a fun day. We played football together in the morning. We went to a park by bike in the afternoon. We had a great time there. In the evening, we read books.
6.Peter is 1 year _______than Mike. ( )
A.younger B.older C.same
7.Peter's favorite season is _______. ( )
A.winter B.fall C.summer
8.Mike is _______ cm tall. ( )
A.135 B.140 C.145
9.Peter and Mike went to a park _______ last Sunday afternoon. ( )
A.by bus B.by bike C.on foot
10.What did they do last Sunday evening ( )
A.They played football. B.They went to a park. C.They read books.
Dave Dean is a great musician. He is an early bird. He usually gets up at six o' clock in the morning. After he gets up, he drinks some water first. Next, he brushes his teeth. Then, he plays football with his friends. At half past seven, he eats his breakfast. After that, he often plays the violin. At about eight o' clock he takes the number 66 bus to work.
Where does he work Well, he has a music club. He teaches violin and drums in the club. There he helps kids with the violin and the drums from Monday to Friday. On weekends, he has a show. Oh, Dave is very good with kids. Do you love violin and drums Do you want to join his club You can call him at 010-6698.
11.What's Dave's job ( )
A.A musician B.A football player C.An actor D.A clerk
12.Where does Dave work ( )
A.At home B.In a school C.In a club D.On a bus
13.When does he play the violin ( )
A.At five. B.At seven. C.At eight. D.After seven thirty
14.The underlined (划线) words “an early bird” mean (意思) _______ in Chinese. ( )
A.笨鸟先飞 B.早起的人 C.早晨的鸟儿 D.早出生的鸟
15.We can watch Dave's show _______. ( )
A.on Monday B.on Friday C.from Monday to Friday D.on weekends
Here are two pictures. A man and a boy are in one picture. Who are they Let me tell you. The man is Mr. White, and the boy’s name is Bill. He’s the man’s son. Now they are in Bill’s bedroom. We can see some Chinese books on the desk. And a shirt on the bed. It’s Bill’s. His trousers are on it, under his shirt too.
Now let’s look at the other picture. You can see a woman and a girl in it. The woman is Bill’s mother and she’s in her daughter, Ann’s room. You can see a photo of the Whites on the white wall. Between the windows is a desk. A Clock is on the desk. It’s eleven. What’s that on the floor Oh, it’s Ann’s hat. But it looks like a brown cat.
16.In the two pictures we can see ______. ( )
A.two people B.three people C.four people D.five people
17.Mr. White is ______. ( )
A.Ann’s brother B. Bill’s father C.Bill’s friend D.Bill’s teacher
18.Bill’s trousers are ______. ( )
A.on the bed B.in the desk C.on the floor D.in the desk
19.What color is Ann’s hat ( )
A.White B.Red C.Black D.Brown
20.In Ann’s bedroom we can see a ______. ( )
A.cat B.ball C.shirt D.clock
Today was hot. I went to the farm with my family. We had a picnic. My mother washed the fruit. My brother listened to music under the tree. There was a river near the farm. I ran with my dog. We played together. Suddenly I dropped into the river, “Help, Help…” My dog jumped into the river and swam to me, Ten minutes later, I was saved (救). I was grateful(感激的) to him. We are good friends.
21.It was very ________. ( )
A.cold B.hot C.windy
22.I went to the farm with my ________. ( )
A.parents B.friends C.family
23.I ran and played with ________. ( )
A.my cat B.my dog C.my sister
24.________ jumped into the river and saved me. ( )
A.My dog B.My mother C.My father
25.My brother ________ under the tree. ( )
A.played with the dog B.listened to music C.washed the fruit
Dear Kate,
How are you I’m here in Shaoxing, China and we're having a good time now. Shaoxing is a beautiful city. It’s an old city, too. I like its people and food very much. I have quite a lot of friends here. Some are Chinese, some are English, and the others are Japanese. We often play games at school.
Now I'm writing to you in my bedroom. We have a new home here. It's different from our old home in America. Our new house is white, and the old one is red. The walls of my bedroom here are blue. There are two windows in the front wall and a nice picture on the back wall. In front of the windows there is a desk. There are some books and a pencil-box on it. My mother is now doing the cooking and my father is cleaning the car. I want to do my homework after the letter.
Please write back soon.
Love from
Lily
26.This letter is from _______. ( )
A.Lily to Kate B.Lily to Mary C.Kate to Lily D.Kate to Meimei
27.From the letter we know Lily is _______. ( )
A.a Japanese girl B.an American girl C.an Australian girl D.an English girl
28.Lily has _______ friends in Shaoxing. ( )
A.no B.three C.some D.many
29.What colour are the walls of Lily's new bedroom ( )
A.White. B.Yellow. C.Blue. D.Red.
30.When her mother is doing her housework, Lily is _______. ( )
A.writing a letter in her bedroom B.doing her homework
C.watching a nice picture D.cleaning the car
June's family often go to watch movies on weekends. June likes action movies. Her favorite action movie is Shaolin Temple. And Jet Li is her favorite actor. June's brother likes comedies. His favorite movie is Home Alone. It's a very funny comedy. He also likes the young actor Macaulay Culkin. June 's sister likes tragedies. But June doesn't like them because they're too sad. June's mother likes Beijing opera. She thinks it's very interesting and great, and it helps her to learn about Chinese history. But June's father thinks it's boring. He likes thrillers. His favorite movie is The Da Vinci Code. It's a very successful thriller. Tom Hanks and Audrey Tautou are the actors of the movie.
31.Who is June's favorite actor ( )
A.Macaulay Culkin. B.Jet Li. C.Tom Hanks. D.Audrey Tautou.
32.What kind of movie is Home Alone ( )
A.A comedy. B.An action movie. C.A thriller. D.A documentary.
33.June's sister likes tragedies. Here the word "tragedies” is __________. ( )
A.悲剧片 B.科幻片 C.卡通片 D.悬念片
34.Does June's father like Beijing Opera ( )
A.Yes, he likes it a lot. B.Yes, he likes it a little. C.No, he doesn't. D.We don't know.
35.June's father's favorite movie is ___________. ( )
A.Shaolin Temple B.Home alone C.Black September D.The Da Vinci Code
One day a mouse was looking for something to eat. Suddenly he ran into a lion. The lion caught the mouse. He looked at the mouse and said, "You're too small for a meal."
"Please let me go, Mr Lion," said the mouse. "One day I will help you." The lion laughed." How can a little thing like you help the great king of animals " he said. "OK, I will let you go." "Thank you very much," the mouse said. "That's very good of you."
The next week the mouse was again looking for something to eat. He saw the lion under a tree. The lion was in a net and could not get out. The mouse went up to him. "Don't worry, Mr Lion. I will help you," said the mouse. Then he began to bite the net. Soon he made a big hole in the net. At last the lion got out of the net. He was very happy. "Thank you, "he said. "Thank you so much!"
36.One day a mouse was looking for ________ to eat. ( )
A.someone B.something C.somebody
37.Suddenly he ________ a lion. The lion caught the mouse. ( )
A.ran into B.ran to C.crashed into
38.The next week, the ________ was in a net and could not get out. ( )
A.lion B.mouse C.tiger
39.The story tells us: ________ ( )
A.The great can help the small. B.The small can help the great. C.Never save others.
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第1页,共3页
试卷第4页,共6页
参考答案:
1.A
2.B
3.B
4.C
5.B
【解析】
短文介绍了汤姆在祖父母家的旅游生活。
1.
句意:汤姆怎样去看望他的祖父母?根据短文内容Tom went to visit his grandparents with his uncle by plane last holiday.汤姆在上个假期乘飞机去看望他的祖父母。By plane.坐飞机去的。符合题意,故选A。
2.
句意:汤姆在那里呆了多久?根据短文内容He stayed there for two weeks.他在那里呆了两个星期。14 days.十四天。符合题意,故选B。
3.
句意:谁有时在海边钓鱼?根据短文内容Sometimes his grandfather went fishing near the sea.有时他的祖父去海边钓鱼。His grandfather.他的祖父。符合题意,故选B。
4.
句意:汤姆为父母买了什么?根据短文内容When he came back home, he bought some sea food for his parents.返回家时候,他为父母买了一些海鲜。Some sea food.一些海鲜。符合题意,故选C。
5.
句意:汤姆上个假期过得愉快吗?根据短文内容His grandmother cooked good food for them every day. He was happy.他的祖母每天为他们做饭。他很高兴。可知应作肯定回答。Yes, he did.是的,他过得愉快。符合题意,故选B。
【点睛】
6.B
7.A
8.C
9.B
10.C
【解析】
短文大意:介绍彼得及他的朋友迈克。
6.
句意:彼得比迈克_____一岁。根据My friend Mike is 1 year younger than me.可知彼得比迈克大一岁。故选B。
7.
句意:彼得最喜欢的季节是_____。根据I like winter very much. 可知是冬天。故选A。
8.
句意:迈克_____厘米高。根据I'm 140 cm. My friend Mike is 1 year younger than me, but he is 5 cm taller than me.可知迈克145厘米高。故选C。
9.
句意:上个周日下午彼得和迈克_____去了公园。根据We went to a park by bike in the afternoon.可知是乘自行车。故选B。
10.
句意:上个星期日晚上他们做什么了?根据In the evening, we read books.可知他们看书了。故选C。
【点睛】
11.A
12.C
13.D
14.B
15.D
【解析】
短文大意:主要介绍音乐家Dave Dean的生活习惯和他在俱乐部的工作,呼吁人们都来参加他的俱乐部。
11.
句意:Dave的工作是什么?由短文Dave Dean is a great musician可知他是一名伟大的音乐家,选项A一个音乐家,选项B一个足球运动员,选项C一个演员,选项D一名办事员,故选A。
12.
句意:Dave在哪工作?由短文he has a music club他在俱乐部上班,选项A在家,选项B在学校,选项C在一个俱乐部,选项D在一个公交车上,故选C。
13.
句意:他什么时候拉小提琴?由短文At half past seven, he eats his breakfast. After that, he often plays the violin. 可知他在七点半以后拉小提琴,选项A在五点,选项B在七点,选项C在八点,选项D在七点半以后,故选D。
14.
句意:划线单词an early bird的意思是___。由短文猜测应是早起的人,结合选项B符合题意,故选B。
15.
句意:我们可以在___看Dave的表演。由短文On weekends, he has a show.可知在周末,他有一场表演。选项A在星期一,选项B在星期五,选项C从星期一到星期五,选项D在周末,故选D。
【点睛】
16.C
17.B
18.A
19.D
20.D
【解析】
【分析】
16.
题干句意:在这两张图片里我们能看见______。根据短文A man and a boy are in one picture. 在一张图片里是男人和女男孩。Now let’s look at the other picture. You can see a woman and a girl in it. 现在看看另一张图片,你能看见一个女人和一个女孩。故选C。
17.
题干句意:怀特先生是______。根据短文The man is Mr. White, and the boy’s name is Bill. He’s the man’s son. 这个男人是怀特先生,男孩的名字叫比尔,他是男人的儿子。故选B。
18.
题干句意:Bill的裤子是______。根据短文And a shirt on the bed. It’s Bill’s. His trousers are on it.衬衫在床上,它是比尔的,他的裤子在上面。故选A。
19.
题干句意:安的帽子是什么颜色?根据短文But it looks like a brown cat. 但是它看起来像一只棕色的猫。故选D。
20.
题干句意:在安的卧室里我们能看见______。根据短文A Clock is on the desk. 钟表在书桌上。联系前文,这里再介绍安的房间。故选D。
21.B
22.C
23.B
24.A
25.B
【解析】
短文介绍了一家人去农场玩,“我”落水被狗救起的故事。
21.
句意:天气非常_____。根据短文内容Today was hot.今天很热。可知hot热的,符合题意,故选B。
22.
句意:我和我的_____一起去了农场。根据短文内容I went to the farm with my family.我和我的家人一起去了农场。可知family家人,符合题意,故选C。
23.
句意:我跑去和_____玩。根据短文内容I ran with my dog.我和我的狗一起跑。可知my dog我的狗,符合题意,故选B。
24.
句意:_____跳进河里救了我。根据短文内容My dog jumped into the river and swam to me, Ten minutes later, I was saved (救).我的狗跳进河里向我游泳,十分钟后,我被救了。可知My dog我的狗,符合题意,故选A。
25.
句意:我的弟弟在树下______。根据短文内容My brother listened to music under the tree.我的弟弟在树下听音乐。可知listened to music听音乐,符合题意,故选B。
【点睛】
26.A
27.B
28.D
29.C
30.A
【解析】
短文大意:莉莉给凯特写信告诉她在中国绍兴的情况及她居住的地方。
26.
句意:这封信来自_____。根据信件开头和落款可知是莉莉写给凯特的。故选A。
27.
句意:从这封信中我们知道莉莉是_____。根据It's different from our old home in America.可知她来自美国。故选B。
28.
句意:莉莉在绍兴有_____朋友。根据 I have quite a lot of friends here.可知她有许多朋友。故选D。
29.
句意:莉莉新的卧室的墙是什么颜色的?根据 The walls of my bedroom here are blue. 可知是蓝色的。故选C。
30.
句意:当她的妈妈正在做家务的时候,莉莉在______。根据Now I'm writing to you in my bedroom.My mother is now doing the cooking and my father is cleaning the car. I want to do my homework after the letter.可知她正在卧室里写信。故选A。
【点睛】
31.A
32.A
33.A
34.C
35.D
【解析】
【分析】
文章讲的是琼的家人各自最喜爱的电影和明星。
31.
题干句意:June最喜欢的演员是谁?根据短文He also likes the young actor Macaulay Culkin. 他还喜欢年轻演员麦考利 · 库尔金。故选A。
32.
题干句意:《小鬼当家》是哪种类型的电影?根据短文June's brother likes comedies. His favorite movie is Home Alone.June 的哥哥喜欢喜剧,他最喜欢的电影是《小鬼当家》。故选A。
33.
题干句意:June喜欢________吗?这里的单词tragedies是________。联系上下文,单词为悲剧的意思,故选A。
34.
题干句意:June的爸爸喜欢京剧吗?根据短文June's mother likes Beijing opera. June的妈妈喜欢京剧。不是爸爸,故选C。
35.
题干句意:June的爸爸喜欢的电影是________。根据短文His favorite movie is The Da Vinci Code. 他最喜欢的电影是《达文西密码》。故选D。
36.B
37.A
38.A
39.B
【解析】
故事讲了一只老鼠被狮子抓住了,狮子放走了它,后来,狮子被困,老鼠救了狮子。
36.
题干句意:有一天,一只老鼠在找一些吃的东西。根据文中句子One day a mouse was looking for something to eat.故选B。
37.
题干句意:突然他撞上了狮子,狮子抓住了老鼠。根据文中句子Suddenly he ran into a lion. The lion caught the mouse.故选A。
38.
题干句意:第二个星期,狮子被困在一张网里,无法出来。根据文中句子The next week ……The lion was in a net and could not get out.可知是狮子被困在一张网里了,故选A。
39.
题干句意:这个故事告诉我们:______。根据文中内容,小老鼠救了庞大的狮子,可见小人物也能帮助大人物。故选B。
【点睛】
答案第1页,共2页
答案第7页,共7页

展开更多......

收起↑

资源预览