资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台译林牛津版小学六年级上册英语阅读理解专项习题含答案一、阅读理解1.阅读短文,根据短文填空 It is Saturday. The Browns are at home. Mrs. Brown is in the kitchen. She is making lunch. Mr. Brown isn't in the living room. He is outside. He is washing his car. The car is new and very beautiful. Jim is playing football with some boys. Where is his sister, Sue She's watching TV in her bedroom with her friend, Ann.(1)There are ________people in Mr. Brown's family.(2)Mrs. Brown is ________.(3)Mr. Brown is ________his car.(4)________is playing football.(5)Sue and Ann are ________in Sue's bedroom.答案:(1)four(2)making lunch(3)washing(4)Jim(5)watching TV解析:通读短文了解到,星期六布朗一家在家正在做什么,妈妈正在做饭,爸爸正在洗车,吉姆正在和孩子们踢球,妹妹正在和她的朋友看电视。(1)通读短文知道,布朗一家有四口人,爸爸,妈妈,哥哥和妹妹。故答案为four.(2)根据所给的短文,Mrs. Brown is in the kitchen. She is making lunch. 布朗太太在厨房里。她正在做午饭。故答案为making lunch.(3)根据所给的短文,Mr. Brown isn't in the living room. He is outside. He is washing his car. 布朗先生不在起居室里。他在外面。他正在洗车。故答案为washing.(4)根据所给的短文,Jim is playing football with some boys.吉姆正在和一些男孩踢足球。故答案为Jim.(5)根据所给的短文,Where is his sister, Sue She's watching TV in her bedroom with her friend, Ann.苏,他的妹妹在哪里?她正在卧室和她的朋友安安一起看电视。故答案为watching TV.【点评】阅读的关键在看懂短文,然后根据题目要求作答,注意尽量使用的短文中词语填写答案。2.阅读短文,选择正确的答案。 On Christmas Eve, the evening before Christmas Day, children always put a stocking(长筒袜) at the end of their beds. Their parents often tell them that Santa will bring gifts for the good children. When the children sleep in their beds, Santa will climb down the chimney(烟囱)into the house and fill the stockings with Christmas gifts. In fact, children's fathers will put on red hats and red clothes. They will put the gifts into the stockings or under the Christmas trees.(1)Christmas Eve is ________.A. the evening of Christmas DayB. the evening before Christmas DayC. Christmas Day(2)Santa often puts gifts ________.A. into children's hats B. into children's shoes C. into children's stockings(3)Santa comes into the house through the ________.A. chimney B. window C. back door(4)In fact, when the children go to sleep, ________ will put the gifts into the stockings.A. Santa B. the children's friends C. the children's fathers(5)Santa always wears ________.A. a green hat and green clothesB. a red hat and red clothesC. a white hat and red clothes答案:(1)B(2)C(3)A(4)C(5)B解析:该短文主要介绍圣诞节前夕发生的一些的事情。(1)细节阅读,根据On Christmas Eve, the evening before Christmas Day.得知圣诞节前夕就是圣诞节前的晚上,故答案为:B.(2)细节阅读,根据Santa will climb down the chimney(烟囱)into the house and fill the stockings with Christmas gifts.得知圣诞老人把礼物放到孩子们的袜子里。故答案为:C.(3)细节阅读,根据句子Santa will climb down the chimney(烟囱)into the house得知顺着烟筒爬进屋子里,故答案为:A.(4)细节阅读,根据 In fact, children's fathers will put on red hats and red clothes. 得知孩子的父亲把礼物放进去的,故答案为:C.(5)细节阅读,根据 In fact, children's fathers will put on red hats and red clothes. 得知圣诞老人总是戴着红帽子穿着红衣服,故答案为:B.【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。3.阅读短文,匹配。 Winter is a beautiful season. My favourite season is winter. It's often snowy in many countries. And the outside is white. In winter, the days are shorter. And the nights are longer. It often gets dark very early. But I like snow, so I often go skiing(滑雪) on Sundays with my family. When it snows, everything turns white. There is thick snow on roads, streets, trees and houses. It's a beautiful world! My friends and I like making snowmen. Sometimes we play with snow. It's very interesting and exciting.⑴Winter ________ A. shorter.⑵The days are ________ B. like making snowmen.⑶The nights are ________ C. is snowy.⑷My friends and I ________ D. is interesting.⑸Playing with snow ________ E. longer.答案:C;A;E;B;D解析:该短文主要介绍“我”最喜欢的季节冬季以及在这个季节看到的和做的一些事情。。(1)细节阅读,根据It's often snowy in many countries.得知冬天下雪,故选C。(2)细节阅读,根据 In winter, the days are shorter. 得知冬天白天很短。故选A。(3)细节阅读,根据And the nights are longer.得知冬天夜晚很长,故选E。(4)细节阅读,根据My friends and I like making snowmen. 得知我和朋友喜欢堆雪人,故选B。(5)细节阅读,根据Sometimes we play with snow. It's very interesting and exciting.得知玩雪很有趣,故选D。【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。4.阅读短文,判断下列句子是否正确 I was only nine years old when I learnt how to use a computer.My mother is my first teacher.I know how to type,how to copy a file,and how to visit a website on the Internet.One day,mom was not at home.I turned on the computer and began to learn how to chat on net.The first one I met there was a boy called Tom.He greeted me politely.When he knew that I was only a 9-year-old girl and almost knew nothing about chatting on net,he started showing me how to use the chatting tools,how to download,and how to send e-mails.I learnt a lot from him.(1)I was only nine years old when I learnt how to use a computer.(2)When mom was at home.I began to learn how to chat on net.(3)The first one I met on net was a boy called Tom.(4)Tom is my first computer teacher.(5)He showed me how to use the chatting tools.答案: (1)正确(2)错误(3)正确(4)错误(5)正确解析:本文主要关于作者学电脑的事。⑴题意:当我学会如何使用电脑时,我才九岁。比较本小题题干和短文第一句可知内容是一模一样的,故答案为:正确 .⑵题意:当妈妈在家里,我开始学着上网聊天。 根据短文中语句“One day,mom was not at home.I turned on the computer and began to learn how to chat on net.”可知我是妈妈不在家时开始学着上网聊天的。这与题意不符,故答案为:错误 .⑶题意:我在网上遇到的第一个是一个叫汤姆的男孩。短文中语句“The first one I met there was a boy called Tom.”的句意是“我在那里遇到的第一个是一个叫汤姆的男孩。”。这与题意相符, 故答案为:正确.⑷题意:汤姆是我的第一个计算机老师。 根据第一句和第二句可知妈妈是我的第一个计算机老师。这与题意不符,故答案为:错误 .⑸题意:他给我看如何使用聊天工具。 短文中语句“he started showing me how to use the chatting tools,”的句意是“他开始教我如何使用聊天工具。 ”。这与题意相符, 故答案为:正确.【点评】本题考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意在短文中寻找答案。5.阅读短文并判断正误 Mr Jones was very angry with his wife.And Mrs Jones was very angry with her husband.For a few days,they didn't speak to each other.One evening,Mr Jones was very tired when he came back from work,so he went to bed soon after he had dinner.Mrs Jones washed the dishes and did some sewing.When she went to bed much later than her husband,she found a piece of paper on the small table near her bed.On it was the words:“Mother,wake me rup at 7 a.m.tomorrow. 一Father.”The next morning, Mr Jones found a piece of paper on the table,too.On it was the words:“Father,wake up.It is 7 a.m.一Mother.”(1)Mr Jones and Mrs Jones were angry with each other.(2)They talked a lot with each other.(3)One evening Mr Jones was very tired and he went to bed soon after supper.(4)Before Mr Jones went to bed,he said to his wife,“Please wake me up at seven tomorrow morning.”(5)Mrs Jones woke up her husband at seven the next morning.答案:(1)正确(2)错误(3)正确(4)错误(5)错误解析:本文讲述了琼斯先生和和琼斯夫人,彼此互相生气,并且几天都没有说话,有一天晚上两人之间发生了一件趣事。(1)句意:琼斯先生和琼斯彼此互相生气.课文中提到了此句,所以答案选正确.(2)句意:他们彼此说话了.通读短文可知并没有说话.所以答案选错误.(3)句意:有天晚上琼斯先生非常累,吃完晚饭很快就睡了.课文中提及了此句,故答案选正确.(4)句意:在琼斯先生睡觉前,他对他的妻子说:"请明天早上七点叫醒我."根据课文可知,他们之间没有说话,故答案选错误.(5)句意:琼斯太太第二天早上七点叫醒了琼斯先生.根据课文琼斯太太没有叫醒琼斯先生,而是写了张纸条.故答案选错误.【点评】考查对课文的理解和对细节的识别能力.仔细阅读课文,紧扣问题中的关键字,在文章中寻找答案 展开更多...... 收起↑ 资源预览