资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台冀教版小学五年级上册英语阅读理解练习题大全及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。 Fire can bum down a lot of trees. It can hurt people too. We must be careful with fire. There are some fire safety rules. To stop fires: We mustn't smoke in the forest. We mustn't play near fires at home. We mustn't play with matches at home. We mustn't play with burning candles at home. We mustn't put clothes on lamps or heaters. We mustn't cook when no adults are at home.(1)Fire can hurt people. We must be careful fire.A. with B. of C. and(2)We mustn't near fires at home.A. plays B. playing C. play(3)We cook when no adults (成年人)are at home.A. must B. mustn't C. don't(4)Which one is wrong (错误的)?A. Don't play with matches or burning candles at home.B. Don't put clothes on lamps or heaters.C. We can smoke in the forest.答案:(1)A(2)C(3)B(4)C解析:文章大意:本文主要介绍了火的危险性以及一些根火有关的要禁止做的事情。(1)按原文选择,根据We must be careful with fire. 知我们不想小心用火,故答案为A.(2)根据We mustn't play near fires at home.知禁止在家禁止在火附近玩耍,mustn't是情态动词后跟动词原形,故答案为C。(3)根据We mustn't cook when no adults are at home.知未成年时禁止做饭,故答案为B。(4)根据We mustn't smoke in the forest.知在森林禁止吸烟,故答案为C。【点评】考察阅读理解,浏览文章大意,根据问题通读文章,注意句首和句末关键词。2.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。(1)—Is the boy riding a bike — A. Yes, he is. B. No, he isn't. C. Yes, I am.(2)Look at the three birds. They now.A. are sing B. are singing C. singing(3)—What are the dogs doing — A. They are sleeping. B. They are running. C. They are flying(4)Which one is right (正确的)?A. The rabbit is eating.B. The girl is flying a kite in the park.C. The turtles (乌龟)are swimming in the water.答案:(1)A(2)B(3)B(4)C解析:这是看图选择正确选项的题目.(1)题目的问题是: — 男孩在骑自行车吗 — ...... 根据图片, 男孩在骑自行车. A选项是: 是的, 他是. B选项是: 不, 他没有. C选项是: 是, 我是. 故答案为: A.(2)题目的问题是: 看那三只鸟. 现在它们...... 根据图片正在唱歌, 有now这里用现在进行时, 选项中A和C选项的结构不正确. 只有B选项正确. 故答案为: B.(3)题目的问题是:— 狗们在做什么 — ...... 根据图片正在奔跑. A选项的意思是: 它们在睡觉. B选项的意思是: 它们在奔跑. C选项的意思是: 它们在飞. 故答案为: B.(4)题目的问题是: 哪句是正确的 A选项的意思是: 兔子在吃东西. 根据图片在奔跑, 错误. B选项是: 那位女孩正在公园里放风筝. 根据图片在跳舞,错误. C选项的意思是: 乌龟正在水里游泳. 根据图片正确. 故答案为: C.【点评】这是考查阅读能力的题目. 根据图片结合问题, 选择合适的选项即可.3.阅读理解阅读短文,选出合适的选项。 Hello! My name is Sun Wei. Here is an American boy. His name is David Smith. He is twelve. And I am twelve, too. David is in Class Three, Grade One. I am in Class Three, Grade One, too. He is Number Eight, Row Five. I am Number Five, Row Four.(1)David an American boy.A. is B. am C. are(2)He is .A. ten B. eleven C. twelve(3)Sun Wei is Class Three, Grade One.A. in B. on C. of(4)David is in Row .A. Four B. Five C. One(5)Sun Wei is Number .A. Four B. Five C. Eight答案: (1)A(2)C(3)A(4)B(5)B解析:短文大意:大家好!我叫孙伟。这是一个美国男孩。他的名字是史密斯·大卫。他十二岁。我也十二岁。大卫在一年级三班。我也在一年级三班。他是五排五号。我是四排五号。(1)David后面用系动词is。(2)他十二岁。(3)在几年几班要用介词in。(4)大卫在五排。(5)孙伟是五号。【点评】本题考查的是学生综合运用英语的能力,需要学生有一定的语言积累。4.阅读理解阅读短文,判断正误。 Of all the things we eat and drink, water is the most important. Nature has a great water system. Water is everywhere. It is in the air. It forms (组成) lakes and rivers. Water is in every living thing. It is in the most part of all the animals, plants and human beings (人类). People can use the water to carry goods and go around the world. People can also use the water to swim, have a bath, wash the food and clothes. Water is so important for every living thing, but man is polluting (污染) it. They throw rubbish into rivers. They pour waste water into lakes, rivers and seas. We must stop people from polluting the water right now. If not, the last drop of water will be our tear drop.(1)Water is the most important thing we eat and drink.(2)There isn't any water in the air.(3)Water is used for swimming, washing and bath.(4)Many people throw rubbish into river. But the water is clean.(5)People should stop polluting the water.(6)We have the last drop of water now.答案:(1)正确(2)错误(3)正确(4)错误(5)正确(6)错误解析:大意:短文讲述了水的重要性,我们不应该污染水。(1)句意:水是我们吃和喝的最重要的东西。根据Of all the things we eat and drink, water is the most important. 可知水是我们吃和喝中最重要的东西,故答案为正确。(2)句意:空中没有水。根据Water is everywhere. It is in the air. 可知到处都是水。它在空中,故答案为错误。(3)句意:水用于游泳、洗浴和洗澡。根据People can also use the water to swim, have a bath, wash the food and clothes. 可知水用于游泳、洗浴和洗澡,故答案为正确。(4)句意:许多人把垃圾扔进河里。但是水是干净的。根据Water is so important for every living thing, but man is polluting it.可知水对每一个生物都很重要,但人类正在污染它,故答案为错误。(5)句意:人们应该停止污染水。根据We must stop people from polluting the water right now.可知我们必须立即阻止人们污染水,故答案为正确。(6)句意:我们现在有最后一滴水了。根据If not, the last drop of water will be our tear drop.可知最后一滴水将是我们的泪滴,故答案为错误。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。5.阅读理解阅读短文,判断正误。 An old man visits a new doctor. He is very young. "I don't fed well, doctor." he said. "Please find out what's wrong with me." "Take off your clothes and lay down on the bed." The old man takes off his clothes and lies down on the bed. The young doctor examines him. However, he can't find anything wrong with the old man. He listens to his heart. He looks into his throat. He examined every part of him. At last, he says, "I'm sorry, but I can't find anything wrong with you." "That's strange." the old man says, "I feel really bad." "Go home and come to see me again tomorrow, if you don't feel better." the doctor says, "I'll examine you again." "All right, doctor." the old man says slowly. He stands up and puts on his clothes. Then he walks out of the hospital. A few seconds later, the nurse runs in. "Doctor, doctor!" she cries, "That man you said was healthy has just died outside of the door." The doctor thinks quickly. "Turn the body around, so that people will think he was coming in." he said.(1)The doctor is very young.(2)The doctor examines the old man.(3)The old man is healthy.(4)The young man is a good doctor.答案: (1)正确(2)正确(3)错误(4)错误解析:大意:短文介绍了一位老人去看病,医生是个年轻人,没有检查出毛病,老人刚走出医院,就去世了,医生还要推脱责任。(1)句意:医生很年轻。根据An old man visits a new doctor. He is very young. 可知医生很年轻,故答案为正确。(2)句意:医生检查老人。根据The young doctor examines him. 可知医生给老人做检查,故答案为正确。(3)句意:老人是健康的。根据the old man says, "I feel really bad."可知老人不舒服,故答案为错误。(4)句意:这个年轻人是个好医生。根据That man you said was healthy has just died outside of the door.可知这个年轻人不是个好医生,故答案为错误。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。6.阅读理解阅读短文,判断正误。 Near my home there is a big zoo. There are many animals there. They are tigers, lions, elephants and so on. I often go to the zoo with my parents. I like pandas best. They are very beautiful and lovely. There are three pandas in the zoo: a father panda, a mother panda and a baby panda. I like them very much. Look! They have black eyes, white faces, black ears and fat bodies (身体). They wear black and white coats all the time (一直,总是). They like to eat green bamboo. Pandas live in China. Their hometown (故乡) is in Sichuan. They are very friendly and cute. Do you like pandas (1)There are many animals in the park. (2)I like pandas best. They're lovely and beautiful. (3)There are four pandas in the zoo: a father panda, a mother panda and their two babies. (4)Pandas have black eyes and black ears. They're very fat. (5)Pandas live in China. Their hometown is in Wuhan.答案:(1)错误(2)正确(3)错误(4)正确(5)错误解析:文章大意:本文主要是作者介绍自己家附近的一个动物园,详细介绍了自己所喜欢的动物熊猫。(1)句意:公园里有很多动物。根据 Near my home there is a big zoo. There are many animals there.知,我家附近有一个动物园,里面有许多动物,故答案为为错误。(2)句意:我最喜欢熊猫。它们又可爱又漂亮。根据 I like pandas best. They are very beautiful and lovely.知,作者最喜欢熊猫,他们很美很可爱,故答案为正确。(3)句意:动物园里有四只熊猫:熊猫爸爸,熊猫妈妈和它们的熊猫宝宝。根据There are three pandas in the zoo可知动物园有三只熊猫,故答案为错误。(4)句意:熊猫有着黑色的眼睛和黑色的耳朵。它们很胖。根据They have black eyes, white faces, black ears and fat bodies (身体).知熊猫有黑色的眼睛、白色的脸、黑色的耳朵和胖身体,故答案为正确。(5)句意:熊猫住在中国。它们的家乡是武汉。根据Pandas live in China. Their hometown (故乡) is in Sichuan.知熊猫生活在中国,他们的家乡是四川,故答案为错误。【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在文章中找到原句判断对错。7.阅读理解阅读短文,判断对错 Long long ago, there was a little mouse. On a sunny morning, the mouse rode a bike to the park. On his way to the park, he met a big fat cat. He was very afraid of the cat. So he rode his bike away. However(然而),his bike broke. He had to take a bus home. When he got home, he was very hungry. He ate a bowl of noodles and drank a cup of milk. He broke the cup just after drinking the milk. So, he had to clean the floor. When he was cleaning the floor, his grandma came. He was very happy to see his grandma. His grandma cooked him a very delicious dinner. After dinner, they took a long walk in the park. However, they saw a snake there and ran away at once. When they went back home, they were very tired. They took a bath and then went to bed.(1)Long long ago, there was a small mouse.(2)The mouse went to the park by bus on a cloudy morning.(3)He met a big cat in the park.(4)He was very happy to see the cat.(5)He went home by bus.(6)He ate noodles and drank milk because he was hungry.(7)When he was cleaning the floor, his grandpa came.(8)His had delicious food for dinner.(9)He saw a tiger in the park after dinner and he ran away at once.(10)In the evening he was very tired.答案: (1)正确(2)错误(3)正确(4)错误(5)正确(6)正确(7)正确(8)正确(9)错误(10)正确解析:文章大意:介绍很久很久以前一只老鼠去公园遇到的事情。(1)句意:很久很久以前,有一只小老鼠。根据Long long ago, there was a little mouse.可知很久很久以前,有一只小老鼠。故答案为:正确。(2)句意:在一个多云的早上这只老鼠坐公交车去公园。根据On a sunny morning, the mouse rode a bike to the park. 可知在一个多云的早上这只老鼠坐骑自行车去公园。故答案为:错误。(3)句意:在公园里他遇见一只大猫。根据On his way to the park, he met a big fat cat.可知在去公园的路上他遇见一只大胖猫。故答案为:错误。(4)句意:看到这只猫他很开心。根据He was very afraid of the cat.可知他非常害怕这只猫。故答案为:错误。(5)句意:他坐公交车回家了。根据He had to take a bus home.可知他不得不坐公交车回家了。故答案为:正确。(6)句意:他吃面条并且喝牛奶因为他饿了。根据 He ate a bowl of noodles and drank a cup of milk. 可知他吃了一碗面条并且喝了一杯牛奶。故答案为:正确。(7)句意:他正在打扫地板的时候,他奶奶来了。根据When he was cleaning the floor, his grandma came.可知他正在打扫地板的时候,他奶奶来了。故答案为:正确。(8)句意:他晚餐吃了美味的食物。根据He was very afraid of the cat.可知他非常害怕这只猫。故答案为:正确。(9)句意:晚饭后在公园里他看见一只老虎,马上就跑了。根据they saw a snake there and ran away at once. 可知他们看见一条蛇,马上就跑了。故答案为:错误。(10)句意:晚上他很累。根据When they went back home, they were very tired.可知他们回家的时候,他们很累。故答案为:正确。【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。8.阅读理解看图,按要求做题(1)看图,判断句子正误:There are two museums on this map.(2)看图,判断句子正误:The library is between the museum and the post office.(3)看图,判断句子正误:The People's Park is on Jiefang Road.(4)看图,判断句子正误:The shopping mall is on Xinhua Road. It's beside the gift shop.(5)The is on Jiefang Road.A. bookshop B. toy shop C. shopping mall(6)The toy shop is People's Bank.A. beside B. in C. under(7)No. 1 Supermarket is the gift shop and the museum.A. behind B. between C. on(8)There isn't a in this map.A. restaurant B. hospital C. school(9)Peter想要去电影院,他该怎么走?请你帮他指路。Peter: Excuse me. Where's the cinema You: It's on Renmin Road. It's quite near.Peter: How can I get to the cinema You:________.Peter: Thank you.You: You're welcome.答案:(1)错误(2)正确(3)正确(4)正确(5)A(6)A(7)B(8)B(9)Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right解析:彼得在新华路,想要去电影院,他该怎么走?这是张新华路,莲花路,解放路和人民路的地图及街道左右的建筑物。(1)根据所给的地图,新华路,莲花路,解放路都有博物馆,可知地图上三处博物馆,故答案为错误。(2)根据所给的地图,在莲花路左变,图书馆在博物馆和邮局之间,可知图书馆在博物馆和邮局之间,故答案为正确。(3)根据所给的地图,人民公园在解放路上,故答案为正确。(4)根据所给的地图,购物中心在新华路。在礼品店旁边。故答案为正确。(5)根据所给的地图,在解放路有书店,紧挨着书店,故答案为A.(6)根据所给的地图,在新华路,玩具店在人民银行旁边,故答案为A.(7)根据所给的地图,在新华路,1号超市在礼品店和博物馆之间。故答案为B.(8)仔细观察地图,这张地图上有饭店和学校,但是没有医院,故答案为B.(9)根据所给的地图和对话上下句联系,How can I get to the cinema 我怎样才能到达电影院?Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right.沿着路走新华。人民路右转。直着走。电影院就在你的右边,故答案为Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right.【点评】理清了线索,理解文章就不是问题,看题时注意确定关键词,然后在文章中定位,找到与选项的一致的内容,就可以轻松的判断句子是否正确。 展开更多...... 收起↑ 资源预览