2022-2023学年重庆市合川区高三上学期9月入学考试英语试题(原卷版+解析版,无听力部分)

资源下载
  1. 二一教育资源

2022-2023学年重庆市合川区高三上学期9月入学考试英语试题(原卷版+解析版,无听力部分)

资源简介

重庆市合川区2022-2023学年高三上学期9月入学考试
英 语 试 题 原卷版
时间:120分钟 总分:150分
第一部分 听力(略)
第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
KQED is a Public Broadcasting Service station in California, US. The station is owned by Northern California Public Broadcasting. Some of its radio programs are as follows:
●The Cooler
As one of the most popular programs among young listeners, the Cooler is a podcast (博客) about pop culture stories and music, presented in a smart, fun and personal way. Come and join us on our journey.
Time: MON-THU, 8 pm—9 pm.
● Here & Now
A live production, in cooperation with stations across the country, Here & Now reflects the world of news as it's happening in the middle of the day, with timely, in-depth news, interviews and conversation. Hosted by Robin Young
Time: MON-THU, 11am—1 pm
● Mind Shift
The Mind Shift podcast explores the innovations (创新) in education that are shaping how kids learn. Hosts Ki Sung and Katrina Schwartz introduce listeners to educators, researchers, parents and students who are developing effective ways to improve how kids learn. They cover topics like how teachers are developing surprising methods to deal with classroom disruptions; how listening to podcasts is helping kids develop reading skills.
Time: THU-SUN, 7 pm—9 pm
● Living on Earth
Living on Earth is a weekly news and information program about the world's changing environment, ecology, and human health. If there's something new about climate change, environmental politics or environmental quality and human health, you can count on Host Steve Curwood and the LOE public radio news team to keep you up to date.
Time: WED, 9 am—10 am
1. At what time can the audience enjoy pop culture stories
A. Tuesday, 8 pm—9pm. B. Wednesday, 9 am—10 am.
C. Friday, 8 pm—9pm. D. Sunday, 7pm—9pm.
2. From which radio program can listeners pick up news at noon
A The Cooler. B. Here & Now.
C. Mind Shift. D. Living on Earth.
3. Which of these topics might be covered in Living on Earth
A. Education policies. B. Economic problems.
C. Human population. D. Global warming.
B
The boy sat on his chair, with his hands above the keyboard. He thought about what to write.
He recalled that the competition deadline was merely a week away. But he still had not even started on his piece. He looked at the brochure again.“WRITING COMPETITION!” the title read. His mom had encouraged him to enter the writing competition, and now he was taking it on as his personal task for the holidays.
As the boy reflected on his previous writing efforts, he realized how hopeless his task of winning was. Every story he ever wrote was based on other stories. He had little imagination, and unfortunately, imagination was the key to writing.
Suddenly, he had a brainwave. This time, he came up with an original and imaginative story.
The words shot towards him like a storm of leaves. Words were coming easily, flowing through him, faster than he could type. He typed faster than he ever had before. He continued to type, amazed how easy writing this story was. The boy could not stop writing. He looked at the word count and saw the number “248” staring right back at him. He was not even halfway yet.
Then he heard his mother’s call of saying time for bed. He continued writing the piece, ignoring her. He had to make up for the time he had lost in thinking about a topic to write.
Finally, he finished. The word count now read “498”.
“Perfect,” he thought, “just under the word limit.” He knew this was the story that would win.
He went to the website and searched for the competition. He found the page but there was no “Enter” button.
Confused, he then re read the page again. It read COMPETITION CLOSED.
4. What caused the boy to take part in the writing competition
A. A new computer.
B. The prize money.
C. His own interest.
D. His mom’s encouragement.
5. How did the boy finish his earlier writing
A. His mom helped him.
B. He copied others’ ideas.
C. His friends assisted him.
D. He used his imagination.
6. Why did the boy delay his writing
A. Because he was terribly lazy.
B. Because he didn’t know what to write.
C. Because he wasn’t confident.
D Because he read too many stories.
7. Which might be the maximum word limit for each entry
A. 100. B. 250.
C. 500. D. 1000.
C
Since several organisations plan to put the first man on Mars by 2030, new trips to the Moon will take place around 2025. If you go to the Moon, you need a place to stay in. So what will it be like Maybe the following article can give us some inspiration.
August 23, 2025—Today a new chapter in space travel was written. Rod Markham and his wife-to-be Susan Millster arrived safely on the Moon to spend 5 nights as the first guests at the Starbright Hotel that was set up for this purpose two years ago.
Not only are they the first hotel guests on the Moon, but they also set a new record for expensive accommodation since the price was $3.7 million per night, per person. However, the move from the Earth to the hotel is included in the price.
The hotel itself will probably have a hard time just to try to gain one star in any hotel rating system, because there is no room service. The guests have to do the cleaning of the room themselves and there is no bathroom in it. However. they have more stars than they need just outside their windows.
Rod and Susan will get married by linking their local minister in San Diego, California at 9:00 p.m. EST tonight, and the wedding will be broadcast live by several major TV networks in a 1-hour special report, including the preparations for the trip.
Six astronauts are along with them and during the stay they’ll set up further accommodations for the guests who have made reservations at the Starbright Hotel next year. The hotel has no employees only some workers when guests stay at it.
8. What does the new chapter in space travel refer to according to paragraph 2
A. That humans landed on Mars for the first time.
B. That the first hotel on the Moon was set up.
C. That the first hotel guests landed on the Moon.
D. That the hotel on Mars welcomed its first guests.
9. What's the meaning of the underlined sentence “there is no room service”
A. They can't find much help.
B. They will get five-star service.
C. They have to cook food themselves.
D. They can use the bathroom in their room.
10. What can we learn about the wedding of Rod and Susan
A. It will last for an hour.
B. It can be watched live on the Earth.
C. A minister on the Moon will host it.
D. Their relatives and friends will be present.
11. What will the six astronauts do during the stay of Rod and Susan
A Accept reservations from others.
B. Improve room service for the couple.
C. Look for several employees for the hotel.
D. Prepare accommodations for future guests.
D
If your in-box is currently reporting unread messages in the hundreds or thousands, you might have a hard time believing the news: e-mail is on the decline.
At first thought, that might seem to be the case. The incoming generation, after all, doesn’t do e-mail. Oh, they might have an account. They use it only as we would use a fax machine: as a means to communicate with old-school folks like their parents or to fulfill the sign-up requirements of websites. They rarely check it, though.
Today’s instant electronic memos—such as texting and online messages—are more direct, more concentrated, and more efficient. They go without the salutation (称呼语) and the signoff (签收); we already know the “to” and “from”. Many corporations are moving to messaging networks for exactly that reason: more signal, less noise and less time. This trend is further evidence that store-and-forward systems such as e-mail and voicemail are outdated. Instead of my leaving you a lengthy message that you pick up later, I can now send you an easily-read message that you can read—and respond to—on the go.
The coming of the mobile era is responsible for the decline of e-mail. Instant written messages bring great convenience to people. They can deal with them at about any time:before a movie, in a taxi, waiting for lunch. And because these messages are very brief, they’re suitable for smart phone typing.
Does this mean e-mail is on its way to the dustbin of digital history Not necessarily. E-mail still has certain advantages. On the other hand, tweets and texts feel ephemeral—you read them,and then they’re gone, into an endless string. E-mail still feels like something you have and that you can file, search and return to later. It’s easy to imagine that it will continue to feel more appropriate for formal communications: agreements, important news, and longer explanations.
So, e-mail won’t go away completely. Remember, we’ve been through a transition (过渡) like this not so long ago: when e-mail was on the rise, people said that postal mail was dead. That’s not how it works. Postal mail found its smaller market, and so will e-mail. New technology rarely replaces old ones completely; it just adds new alternatives.
12. What would the incoming generation like to do with their e-mail accounts
A. Check bank accounts. B. Send short messages.
C. Fill in some forms. D. Communicate with their colleagues.
13. Which of the following is mainly discussed in paragraphs 3 and 4
A. The possible reasons behind the decline of e-mail.
B. The likes and dislikes of the young generation.
C. The rapid development of e-communication channels.
D Evidence of the uncertain future of easily-consumed messages.
14. What does the underlined word “ephemeral” in paragraph 5 mean
A. Automatically-sending. B. Randomly-written.
C. Hardly-recognized. D. Short-lived.
15. According to the passage, which of the following statements is true
A. It’s too early to determine the decline of e-mail.
B. E-mail has reasons to exist with its own advantages.
C. E-mail, just like postal mail, has come to its end.
D. We should feel sorry for the decline of e-mail.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
Some Ways to Have an Amazing Day
Here are a few tips for making sure you can answer the pop quiz of life confidently:
Be kind.
___16___ How often do you stop to talk to the people you encounter every day Do you know the names of the people at the bank, the grocery store, or restaurant One great way to get more out of your day is to fill it with people you know. The best way to know more people is to be kind to everyone you meet. Take a moment to learn a little about them.
___17___
I avoided saying “Stay Busy” because sometimes we can fill our day with meaningless activities and feel busy but then at the end of the day we look back and realize we accomplished nothing. A great way to stay productive is to look at the things you would like to accomplish today, this week, this month, etc. and then plan some time to work on each of them.
Look for ways to serve.
I truly believe that giving meaningful service to other people is the greatest key to our personal happiness. It may be just a smile and a “hello”. ___18___ It may be just a phone call to tell them “thank you for being a friend.” When we serve other people, we develop personal joy.
Find a purpose.
The happiest people have one or more big “life goals”. ___19___ When we have a big goal that we feel passionate about we become more excited to work on that goal every day.
___20___ When you give yourself the pop quiz at the end of the day, you will be ready to say you did everything you could.
A. Keep learning new things
B. Make the most of every day
C. Stay productive all the time
D. Try to do more in your everyday life
E. It may be helping them with their work
F. It has been said that you can measure a person by how they treat the people who can do nothing for them
G. It may be to run a marathon, write a book, start a business, develop a product or learn a new hobby or profession.
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 、D)中,选出可以填人空白处的最佳选项。
As 17-year-old Toiri'ell Norwood drove through St. Petersburg, Florida, last February, the laughter from the four teenage girls inside her car quickly gave way to ___21___. To avoid a truck, their car ___22___ into a tree.
As smoke rose from the car, a bystander shouted, “It's about to ___23___! Get out!" But Norwood's driver's side door was jammed shut by the strong impact. She ___24___ out through the window, along with two of her friends, who'd also ___25___ to free themselves, and ran for her life.
___26___, halfway down the street, she realized that her best friend, Simmons, wasn't with them. Norwood ran back and found Simmons ___27___ in the back seat. "She wasn't moving," Norwood told Inside Edition. She threw open the back door and pulled her friend out, ___28___avoiding the broken glass. She dragged Simmons a few feet to safety and laid her on the ground. "I checked her pulse.'n Nothing. “I put my head ___29___ her chest. " No sign of life. "That's___30___I started CPR. “
Norwood, who wants to pursue a ___31___ in medicine, had earned her CPR certificate just the day before. Kneeling on the lawn and looking down at her dying friend, Norwood knew she had ___32___little time to practice what she'd learned.
She started pumping Simmons's ___33___ with her interlocked fingers and breathing into her friend's mouth in hopes of filling her lungs with the kiss of ___34___. And then, Simmons began___35___ and gasping for air. The CPR had worked!
Had the accident happened a few weeks earlier, she might not have saved the life of her best friend.
21. A. applause B. screams C. silence D. whispers
22. A. collapsed B. broke C. crashed D. fell
23. A. break up B. show up C. give up D. blow up
24. A. crawled B. flew C. slipped D. paced
25. A. planned B. failed C. managed D. promised
26. A. Besides B. Therefore C. Moreover D. However
27. A. unconscious B. relaxed C. dead D. asleep
28. A. randomly B. carefully C. gradually D. eagerly
29. A. against B. over C. off D. in
30. A. because B. where C. how D. when
31. A. policy B. career C. reform D. matter
32. A. particular B. perfect C. precious D. precise
33. A. stomach B. chest C. back D. leg
34. A. time B. power C. peace D. life
35. A. yawning B. sneezing C. coughing D. laughing
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或者括号内单词的正确形式。
Have you ever photographed a juicy steak when you eat in restaurants You may either want to share what you eat with your friends ___36___ just post part of your daily life on the Internet. However, such action may be disturbing to other diners. In the last few years, more and more people___37___ (begin) to consider "foodstagramming" as very bad-mannered.
In many restaurants, diners complain of ___38___ (blind) by flashes, snapped without their permission. Even___39___(chef) and restaurant owners get angry at food photography.
___40___ Michelin-starred chef said: " It's hard to build a ___41___(memory) evening when flashes are flying every six minutes. ”
There is no definite result in the debate on___42___ it is OK to take photographs of your food in restaurants. Some restaurants in New York City have started banning customers ___43___taking photos of their food. Related policies vary from restaurant to restaurant,___44___ (range)from restrictions on using a flash to complete bans. However, some other restaurants are offering food photography courses to guide its customers to____45____ (well) take food pictures than ever without annoying other diners.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 推行垃圾分类,提倡低碳生活是全民活动,你班英语课堂将举行主题为“Let’s Go Green Now”的英语演讲比赛。请你写一篇演讲稿,内容包括:
1.倡导绿色生活的原因;
2.实践途径(至少两点)。
注意:
1.词数80左右(首尾已给出,不计入词数);
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Boys and girls,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Daisy, together with her father, mother and elder brother, happily lived in a beautiful village surrounded with beautiful nature. Stepping outside the house, they saw flowers smiling in the sunshine and butterflies dancing in the garden. The family survived on growing seasonal plants.
While they lived a very happy life, Daisy did not love the wonderful atmosphere of the village. She really wanted to move to the city and enjoy the urban life. She had a fantasy to go shopping, try on fashionable dresses, watch movies, and eat in fancy restaurants and cafes.
However, there was hardly any chance that Daisy’s family would move to the city as they had everything in the village. One day, Daisy felt asleep during the early noon and she had a sound sleep. Of course, she had a strange dream. She saw her deceased (已故的) grandmother in her dream as a fairy and her grandmother granted (同意给予) her a wish. Daisy requested her that she would love to enjoy the city life as she always desired.
Grandmother understood the desire of Daisy, but still wanted to convince her that peaceful village life was better than city life. She told Daisy, “Baby, you cannot have access to fresh fruits and vegetables from plants as you have at your home. You cannot breathe fresh air. You cannot play with animals. You will not find peace as you see here! Do you still want to go to the city ”
Daisy, without hearing the concerns, asked her grandmother to grant the wish. The grandmother granted her the wish but with a condition. Daisy was told that she would only have 6 hours to spend in the city. Later, she would return to village. Daisy agreed.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Daisy then found herself in the city with her friends.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Suddenly, she woke up as her brother was calling her for lunch.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________重庆市合川区2022-2023学年高三上学期9月入学考试
英 语 试 题 解析版
时间:120分钟 总分:150分
第一部分 听力(略)
第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
KQED is a Public Broadcasting Service station in California, US. The station is owned by Northern California Public Broadcasting. Some of its radio programs are as follows:
●The Cooler
As one of the most popular programs among young listeners, the Cooler is a podcast (博客) about pop culture stories and music, presented in a smart, fun and personal way. Come and join us on our journey.
Time: MON-THU, 8 pm—9 pm.
● Here & Now
A live production, in cooperation with stations across the country, Here & Now reflects the world of news as it's happening in the middle of the day, with timely, in-depth news, interviews and conversation. Hosted by Robin Young
Time: MON-THU, 11am—1 pm
● Mind Shift
The Mind Shift podcast explores the innovations (创新) in education that are shaping how kids learn. Hosts Ki Sung and Katrina Schwartz introduce listeners to educators, researchers, parents and students who are developing effective ways to improve how kids learn. They cover topics like how teachers are developing surprising methods to deal with classroom disruptions; how listening to podcasts is helping kids develop reading skills.
Time: THU-SUN, 7 pm—9 pm
● Living on Earth
Living on Earth is a weekly news and information program about the world's changing environment, ecology, and human health. If there's something new about climate change, environmental politics or environmental quality and human health, you can count on Host Steve Curwood and the LOE public radio news team to keep you up to date.
Time: WED, 9 am—10 am
1. At what time can the audience enjoy pop culture stories
A. Tuesday, 8 pm—9pm. B. Wednesday, 9 am—10 am.
C. Friday, 8 pm—9pm. D. Sunday, 7pm—9pm.
2. From which radio program can listeners pick up news at noon
A. The Cooler. B. Here & Now.
C. Mind Shift. D. Living on Earth.
3 Which of these topics might be covered in Living on Earth
A. Education policies. B. Economic problems.
C. Human population. D. Global warming.
【答案】1. A 2. B 3. D
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章介绍了美国加利福尼亚的公共广播服务中心KQED的节目,包括节目内容、播出时间等。
【1题详解】
细节理解题。根据文中“The Cooler”这一部分提到“As one of the most popular programs among young listeners, the Cooler is a podcast(博客)about pop culture stories and music,…”the cooler是关于流行音乐的节目,其播出时间为周一至周四,根据题目要求,A项符合题意,故选A。
【2题详解】
细节理解题。文章“Here & Now”部分提到该节目播出时间为周一至周四,上午11点至下午1点,B项符合题意,故选B。
【3题详解】
细节理解题。文章“Living on Earth”部分提到“Living on Earth is a weekly news and information program about the world's changing environment, ecology, and human health.”该节目是关于全球环境、生态、人类健康等方面。D项符合题意,故选D。
B
The boy sat on his chair, with his hands above the keyboard. He thought about what to write.
He recalled that the competition deadline was merely a week away. But he still had not even started on his piece. He looked at the brochure again.“WRITING COMPETITION!” the title read. His mom had encouraged him to enter the writing competition, and now he was taking it on as his personal task for the holidays.
As the boy reflected on his previous writing efforts, he realized how hopeless his task of winning was. Every story he ever wrote was based on other stories. He had little imagination, and unfortunately, imagination was the key to writing.
Suddenly, he had a brainwave. This time, he came up with an original and imaginative story.
The words shot towards him like a storm of leaves. Words were coming easily, flowing through him, faster than he could type. He typed faster than he ever had before. He continued to type, amazed how easy writing this story was. The boy could not stop writing. He looked at the word count and saw the number “248” staring right back at him. He was not even halfway yet.
Then he heard his mother’s call of saying time for bed. He continued writing the piece, ignoring her. He had to make up for the time he had lost in thinking about a topic to write.
Finally, he finished. The word count now read “498”.
“Perfect,” he thought, “just under the word limit.” He knew this was the story that would win.
He went to the website and searched for the competition. He found the page but there was no “Enter” button.
Confused, he then re read the page again. It read COMPETITION CLOSED.
4. What caused the boy to take part in the writing competition
A. A new computer.
B. The prize money.
C. His own interest.
D. His mom’s encouragement.
5. How did the boy finish his earlier writing
A. His mom helped him.
B. He copied others’ ideas.
C. His friends assisted him.
D. He used his imagination.
6. Why did the boy delay his writing
A. Because he was terribly lazy.
B. Because he didn’t know what to write.
C. Because he wasn’t confident.
D. Because he read too many stories.
7. Which might be the maximum word limit for each entry
A. 100. B. 250.
C. 500. D. 1000.
【答案】4. D 5. B 6. B 7. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章记叙了一位小男孩参加网络写作比赛,当他写好文章准备提交时,页面上却显示比赛结束了。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段His mom had encouraged him to enter the writing competition, and now he was taking it on as his personal task for the holidays.他的妈妈鼓励他参加写作比赛,现在他把写作作为假期的个人任务。可知,他参加写作比赛是他妈妈鼓励的。故选D项。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段Every story he ever wrote was based on other stories.他之前写的每一个故事都是以其他故事为基础。可知,以前写作时,他总是仿照别人的故事写。故选B项。
【6题详解】
细节理解题。根据第一段中的He thought about what to write.他思考着写什么。可知,由于他不知道写什么,延误了写作时间。故选B项。
【7题详解】
推理判断题。根据第七段Finally, he finished. The word count now read “498”.他写了498个词,终于完成了。及第八段“Perfect,” he thought, “just under the word limit.”他认为太完美了,刚好低于限定的词数。推测文章的最高限定词数可能为500。故选C项。
C
Since several organisations plan to put the first man on Mars by 2030, new trips to the Moon will take place around 2025. If you go to the Moon, you need a place to stay in. So what will it be like Maybe the following article can give us some inspiration.
August 23, 2025—Today a new chapter in space travel was written. Rod Markham and his wife-to-be Susan Millster arrived safely on the Moon to spend 5 nights as the first guests at the Starbright Hotel that was set up for this purpose two years ago.
Not only are they the first hotel guests on the Moon, but they also set a new record for expensive accommodation since the price was $3.7 million per night, per person. However, the move from the Earth to the hotel is included in the price.
The hotel itself will probably have a hard time just to try to gain one star in any hotel rating system, because there is no room service. The guests have to do the cleaning of the room themselves and there is no bathroom in it. However. they have more stars than they need just outside their windows.
Rod and Susan will get married by linking their local minister in San Diego, California at 9:00 p.m. EST tonight, and the wedding will be broadcast live by several major TV networks in a 1-hour special report, including the preparations for the trip.
Six astronauts are along with them and during the stay they’ll set up further accommodations for the guests who have made reservations at the Starbright Hotel next year. The hotel has no employees, only some workers when guests stay at it.
8. What does the new chapter in space travel refer to according to paragraph 2
A. That humans landed on Mars for the first time.
B. That the first hotel on the Moon was set up.
C. That the first hotel guests landed on the Moon.
D. That the hotel on Mars welcomed its first guests.
9. What's the meaning of the underlined sentence “there is no room service”
A. They can't find much help.
B. They will get five-star service.
C. They have to cook food themselves.
D. They can use the bathroom in their room.
10. What can we learn about the wedding of Rod and Susan
A. It will last for an hour.
B. It can be watched live on the Earth.
C. A minister on the Moon will host it.
D. Their relatives and friends will be present.
11. What will the six astronauts do during the stay of Rod and Susan
A. Accept reservations from others.
B. Improve room service for the couple.
C. Look for several employees for the hotel.
D. Prepare accommodations for future guests.
【答案】8. C 9. A 10. B 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。短文设想了2025年的月球之旅是什么样子的。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“August 23, 2025—Today a new chapter in space travel was written. Rod Markham and his wife-to-be Susan Millster arrived safely on the Moon to spend 5 nights as the first guests at the Starbright Hotel that was set up for this purpose two years ago.”(2025年8月23日—今天,太空旅行的新篇章被书写了。罗德·马卡姆和他未来的妻子苏珊·米尔斯特作为第一批客人安全抵达月球,并在两年前为此设立的Starbright酒店度过了5个晚上)可知,根据第2段,太空旅行的新章节指的是第一批酒店客人登上了月球。故选C项。
【9题详解】
词句猜测题。根据第四段上文“The hotel itself will probably have a hard time just to try to gain one star in any hotel rating system”(酒店本身可能很难在任何酒店评级系统中获得一颗星)以及根据后文“The guests have to do the cleaning of the room themselves and there is no bathroom in it.”(房间里没有浴室,客人必须自己打扫卫生)可知,划线句子的意思是:他们找不到帮助。故选A项。
【10题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“the wedding will be broadcast live by several major TV networks in a 1-hour special report,including the preparations for the trip.”(婚礼将由几家主要的电视网络进行1小时的特别报道,包括婚礼的准备工作)可知,Rod 和 Susan的婚礼可以在地球上观看现场直播。故选B项。
【11题详解】
细节理解题。根据最后一段“Six astronauts are along with them and during the stay they'll set up further accommodations for the guests who have made reservations at the Starbright Hotel next year.”(随行的还有六名宇航员,在此期间,他们将为预订了明年Starbright酒店的客人提供更多的住宿)可知,在Rod 和 Susan逗留期间,六名宇航员将为未来的客人准备住宿。故选D项。
D
If your in-box is currently reporting unread messages in the hundreds or thousands, you might have a hard time believing the news: e-mail is on the decline.
At first thought, that might seem to be the case. The incoming generation, after all, doesn’t do e-mail. Oh, they might have an account. They use it only as we would use a fax machine: as a means to communicate with old-school folks like their parents or to fulfill the sign-up requirements of websites. They rarely check it, though.
Today’s instant electronic memos—such as texting and online messages—are more direct, more concentrated, and more efficient. They go without the salutation (称呼语) and the signoff (签收); we already know the “to” and “from”. Many corporations are moving to messaging networks for exactly that reason: more signal, less noise and less time. This trend is further evidence that store-and-forward systems such as e-mail and voicemail are outdated. Instead of my leaving you a lengthy message that you pick up later, I can now send you an easily-read message that you can read—and respond to—on the go.
The coming of the mobile era is responsible for the decline of e-mail. Instant written messages bring great convenience to people. They can deal with them at about any time:before a movie, in a taxi, waiting for lunch. And because these messages are very brief, they’re suitable for smart phone typing.
Does this mean e-mail is on its way to the dustbin of digital history Not necessarily. E-mail still has certain advantages. On the other hand, tweets and texts feel ephemeral—you read them,and then they’re gone, into an endless string. E-mail still feels like something you have and that you can file, search and return to later. It’s easy to imagine that it will continue to feel more appropriate for formal communications: agreements, important news, and longer explanations.
So, e-mail won’t go away completely. Remember, we’ve been through a transition (过渡) like this not so long ago: when e-mail was on the rise, people said that postal mail was dead. That’s not how it works. Postal mail found its smaller market, and so will e-mail. New technology rarely replaces old ones completely; it just adds new alternatives.
12. What would the incoming generation like to do with their e-mail accounts
A. Check bank accounts. B. Send short messages.
C. Fill in some forms. D. Communicate with their colleagues.
13. Which of the following is mainly discussed in paragraphs 3 and 4
A. The possible reasons behind the decline of e-mail.
B. The likes and dislikes of the young generation.
C. The rapid development of e-communication channels.
D. Evidence of the uncertain future of easily-consumed messages.
14. What does the underlined word “ephemeral” in paragraph 5 mean
A. Automatically-sending. B. Randomly-written.
C. Hardly-recognized. D. Short-lived.
15. According to the passage, which of the following statements is true
A. It’s too early to determine the decline of e-mail.
B E-mail has reasons to exist with its own advantages.
C. E-mail, just like postal mail, has come to its end.
D. We should feel sorry for the decline of e-mail.
【答案】12. C 13. A 14. D 15. B
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章探讨了电子邮件是否会消亡的问题。通过分析,我们知道电子邮件不太可能会完全从这个世界舞台退出。
【12题详解】
推理判断题。根据第二段“They use it only as we would use a fax machine:as a means to communicate with old-school folks like their parents or to fulfill the sign-up requirements of websites.(他们使用它就像我们使用传真机一样:作为一种与老一辈人(比如他们的父母)交流的方式,或者是为了满足网站的注册要求)”可知,新一代年轻人可能会用电子邮件来满足网站的注册要求,可能会用电子邮件处理一些表格。故选C项。
【13题详解】
主旨大意题。结合第三段首句“Today’s instant electronic memos—such as texting and online messages—are more direct, more concentrated, and more efficient.(今天的即时电子备忘录,如短信和在线信息,更直接、更集中、更高效)”可知,本段主要谈论了短信和在线消息更直接、更集中、更高效,结合第四段首句“The coming of the mobile era is responsible for the decline of e-mail.(移动时代的到来是电子邮件衰落的原因)”可知,本段谈论了智能手机的便利,由此可知第三、四段主要谈论了电子邮件衰落的原因。故选A项。
【14题详解】
词句猜测题。破折号后“you read them and then they’re gone(你读过它们,然后它们就消失了)”是对画线词的补充和解释,由此可知,画线词意为“短暂的”。故选D项。
【15题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“E-mail still has certain advantages.(电子邮件有特定的优势)”谈电子邮件的优势及最后一段首句“So,e-mail won’t go away completely.(所以,电子邮件不会完全消失)”可知,电子邮件不会彻底消失,它有理由凭自己的优势继续存在。故选B项。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
Some Ways to Have an Amazing Day
Here are a few tips for making sure you can answer the pop quiz of life confidently:
Be kind.
___16___ How often do you stop to talk to the people you encounter every day Do you know the names of the people at the bank, the grocery store, or restaurant One great way to get more out of your day is to fill it with people you know. The best way to know more people is to be kind to everyone you meet. Take a moment to learn a little about them.
___17___
I avoided saying “Stay Busy” because sometimes we can fill our day with meaningless activities and feel busy but then at the end of the day we look back and realize we accomplished nothing. A great way to stay productive is to look at the things you would like to accomplish today, this week, this month, etc. and then plan some time to work on each of them.
Look for ways to serve.
I truly believe that giving meaningful service to other people is the greatest key to our personal happiness. It may be just a smile and a “hello”. ___18___ It may be just a phone call to tell them “thank you for being a friend.” When we serve other people, we develop personal joy.
Find a purpose.
The happiest people have one or more big “life goals”. ___19___ When we have a big goal that we feel passionate about we become more excited to work on that goal every day.
___20___ When you give yourself the pop quiz at the end of the day, you will be ready to say you did everything you could.
A. Keep learning new things
B. Make the most of every day
C. Stay productive all the time
D. Try to do more in your everyday life
E. It may be helping them with their work
F. It has been said that you can measure a person by how they treat the people who can do nothing for them
G. It may be to run a marathon, write a book, start a business, develop a product or learn a new hobby or profession.
【答案】16. F 17. C 18. E 19. G 20. B
【解析】
【分析】本文讲述了如何拥有精彩一天的一些方法。
【16题详解】
推理判断题。由这一段的小标题“Be kind.”可知,本段主要讲述的是要想拥有精彩的一天,就要待人友善,且由横线后的句子“How often do you stop to talk to the people you encounter every day ”等可推断出,主要讲的是人与人之间的关系,F项主要讲的是“据说你可以通过一个人怎样对待那些对他们无能为力的人来衡量一个人”与小标题相符,故选F。
【17题详解】
细节判断题。横线处于小标题处,故与上一段的小标题“Be kind.”有相似之处,且由段意及句子“A great way to stay productive is to look at the things you would like to accomplish today, this week, this month, etc. and then plan some time to work on each of them.”可知,本段主要讲述的是一个保持生产力的好方法,所以“Stay productive all the time”是最适合的。故选C。
【18题详解】
细节处理题。横线之前的句子是“It may be just a smile and a “hello”.”(它可能只是一个微笑和一个“你好”),横线之后的句子是“It may be just a phone call to tell them “thank you for being a friend.””(也许只是打个电话告诉他们“谢谢你做我的朋友”),所以横线应填与前后句子结构类似的句子,故选E。
【19题详解】
细节理解题。本段小标题的主题是“找到一个目标”,且横线前又说“最幸福的人是有一个或多个大的人生目标的人”,所以横线处可能是列举了不一样的“人生目标”,从而引出下一句“当我们拥有了一个大目标时,我们才能充满激情,才会每天为实现这个目标而兴奋不已。”故选G。
【20题详解】
主旨大意题。前面四个小段分别给出了一些关于拥有精彩一天的小方法,所以最后一段是对整篇文章的总结。由最后一句“When you give yourself the pop quiz at the end of the day, you will be ready to say you did everything you could.”知,当你在一天结束时给自己做突击测试时,你会准备说你做了你能做的一切,所以由分析可知横线处应填“Make the most of every day”(好好利用每一天),故选B。
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 、D)中,选出可以填人空白处的最佳选项。
As 17-year-old Toiri'ell Norwood drove through St. Petersburg, Florida, last February, the laughter from the four teenage girls inside her car quickly gave way to ___21___. To avoid a truck, their car ___22___ into a tree.
As smoke rose from the car, a bystander shouted, “It's about to ___23___! Get out!" But Norwood's driver's side door was jammed shut by the strong impact. She ___24___ out through the window, along with two of her friends, who'd also ___25___ to free themselves, and ran for her life.
___26___, halfway down the street, she realized that her best friend, Simmons, wasn't with them. Norwood ran back and found Simmons ___27___ in the back seat. "She wasn't moving," Norwood told Inside Edition. She threw open the back door and pulled her friend out, ___28___avoiding the broken glass. She dragged Simmons a few feet to safety and laid her on the ground. "I checked her pulse.'n Nothing. “I put my head ___29___ her chest. " No sign of life. "That's___30___I started CPR. “
Norwood, who wants to pursue a ___31___ in medicine, had earned her CPR certificate just the day before. Kneeling on the lawn and looking down at her dying friend, Norwood knew she had ___32___little time to practice what she'd learned.
She started pumping Simmons's ___33___ with her interlocked fingers and breathing into her friend's mouth in hopes of filling her lungs with the kiss of ___34___. And then, Simmons began___35___ and gasping for air. The CPR had worked!
Had the accident happened a few weeks earlier, she might not have saved the life of her best friend.
21. A. applause B. screams C. silence D. whispers
22. A. collapsed B. broke C. crashed D. fell
23. A. break up B. show up C. give up D. blow up
24. A. crawled B. flew C. slipped D. paced
25. A. planned B. failed C. managed D. promised
26. A. Besides B. Therefore C. Moreover D. However
27. A. unconscious B. relaxed C. dead D. asleep
28. A. randomly B. carefully C. gradually D. eagerly
29. A. against B. over C. off D. in
30. A. because B. where C. how D. when
31. A. policy B. career C. reform D. matter
32. A. particular B. perfect C. precious D. precise
33. A. stomach B. chest C. back D. leg
34. A. time B. power C. peace D. life
35. A. yawning B. sneezing C. coughing D. laughing
【答案】21. B 22. C 23. D 24. A 25. C 26. D 27. A 28. B 29. A 30. D 31. B 32. C 33. B 34. D 35. C
【解析】
【分析】本文是一篇新闻报道,主要讲的是Toiri'ell Norwood利用心肺复苏术救了昏迷不醒的朋友。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:去年2月,17岁的Toiri’ell Norwood开车穿过佛罗里达州的圣彼得堡时,车内四个十几岁女孩的笑声很快被尖叫声所取代。A. applause掌声;B. screams尖叫声;C. silence安静;D. whispers低语。由后文的“their car _____ into a tree”可知,车快要撞上树的时候车里的人应该是尖叫,因此笑声很快被尖叫声所取代,空格处是“尖叫声”,故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:为了躲开一辆卡车,他们的车撞到了树上。A. collapsed倒塌;B. broke打破;C. crashed撞车;D. fell跌落。由上文的“smoke rose from the car”可知,汽车是撞上了树,因此空格处是“撞车”,故选C。
【23题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:就要爆炸了!A. break up打碎,破碎;B. show up露面;C. give up放弃;D. blow up爆炸。由上文的“smoke rose from the car”可知,车子冒烟了,外面的人觉得要爆炸了,故选D。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:她和她的两个朋友一起从窗户爬了出去,他们也设法逃脱了。A. crawled爬;B. flew飞;C. slipped滑倒;D. paced踱步。由“into a tree”可知,她和她的两个朋友一起从窗户爬了出去,故选A。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:她和她的两个朋友一起从窗户爬了出去,他们也设法逃脱了。A. planned计划;B. failed失败; C. managed设法做到;D. promised承诺。由后文的“ran for her life”可知,她和她的两个朋友是先设法逃脱然后才能跑,因此空格处是“设法做到”,故选C。
【26题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,走到半路时,她意识到她最好的朋友西蒙斯并没有和他们在一起。A. Besides另外;B. Therefore因此;C. Moreover另外;D. However然而。由后文的“her best friend, Simmons, wasn't with them”可知,此处描述的事情和前面是转折关系,表示“然而,她最好的朋友西蒙斯并没有和他们在一起”,因此空格处是“然而”,故选D。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:诺伍德跑回去,发现西蒙斯在后座上昏迷不醒。A. unconscious昏迷;B. relaxed放松的;C. dead死亡的;D. asleep睡着的。由后文的“She wasn't moving”可知,西蒙斯昏迷了,故选A。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:她打开后门,小心翼翼地避开碎玻璃,把她的朋友拉了出来。A. randomly随便地;B. carefully小心翼翼地;C. gradually逐渐;D. eagerly急切地。由后文的“avoiding the broken glass”可知,她小心翼翼地避开碎玻璃,故选B。
【29题详解】
考查介词词义辨析。句意:我把头靠在她的胸前。A. against倚着;B. over在……上面;C. off从......离开;D. in在……内。由后文的“No sign of life”可知,Norwood把头靠在西蒙斯的胸前才发现她没有了生命迹象,因此空格处是“倚着”,故选A。
【30题详解】
考查连词词义辨析。句意:那是我开始心肺复苏的时候。A. because因为;B. where在……的地方;C. how怎样,如何;D. when在……时候。由“I started CPR”可知,Norwood发现西蒙斯没有生命迹象的时候就开始给她做CPR,故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:诺伍德想从事医学事业,她在前一天刚刚获得了心肺复苏术证书。A. policy政策;B. career事业;C. reform改革;D. matter事情。由后文的“in medicine”可知,诺伍德想从事医学事业,故选B。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:诺伍德跪在草坪上,低头看着垂死的朋友,她知道自己只有很少的宝贵时间来实践她所学到的东西。A. particular特定的;B. perfect完美的;C. precious宝贵的;D. precise准确的。由后文的“little time to practice what she'd learned”可知,现在这个实践她所学到的东西的这一点点时间是宝贵的,故选C。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:她开始用交叉的手指按压西蒙斯的胸部,并向她朋友的嘴里呼吸,希望能让她的肺里充满生命之吻。A. stomach胃;B. chest胸部;C. back后背;D. leg腿。由“pumping Simmons's_____ with her interlocked fingers”及常识可知,CPR是用交叉的手指按压病人的胸部,即心脏所在的位置,故选B。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:她开始用交叉的手指按压西蒙斯的胸部,并向她朋友的嘴里呼气,希望能让她的肺里充满生命之吻。A. time时间;B. power力量;C. peace和平;D. life生命。由“filling her lungs with the kiss of”及常识可知,心肺复苏术包括向病人的嘴里呼气,这可以救命,因此这里说的是“生命之吻”,空格处是“生命”,故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后,西蒙斯开始咳嗽,大口大口地喘着粗气。A. yawning打哈欠;B. sneezing打喷嚏;C. coughing咳嗽;D. laughing笑。由后文的“gasping for air”及“The CPR had worked”可知,CPR救了西蒙斯,因此她开始咳嗽,大口大口地喘着粗气,故选C。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或者括号内单词的正确形式。
Have you ever photographed a juicy steak when you eat in restaurants You may either want to share what you eat with your friends ___36___ just post part of your daily life on the Internet. However, such action may be disturbing to other diners. In the last few years, more and more people___37___ (begin) to consider "foodstagramming" as very bad-mannered.
In many restaurants, diners complain of ___38___ (blind) by flashes, snapped without their permission. Even___39___(chef) and restaurant owners get angry at food photography.
___40___ Michelin-starred chef said: " It's hard to build a ___41___(memory) evening when flashes are flying every six minutes. ”
There is no definite result in the debate on___42___ it is OK to take photographs of your food in restaurants. Some restaurants in New York City have started banning customers ___43___taking photos of their food. Related policies vary from restaurant to restaurant,___44___ (range)from restrictions on using a flash to complete bans. However, some other restaurants are offering food photography courses to guide its customers to____45____ (well) take food pictures than ever without annoying other diners.
【答案】36. or 37. have begun
38 being blinded
39. chefs 40. A##One
41. memorable
42. whether
43. from 44. ranging
45. better
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了有些顾客在餐厅给自己的食物拍照,打扰到了其他的用餐者。很多餐厅因此制定各种政策,限制甚至禁止拍照,抑或是提供教程,引导顾客拍照而不影响他人。
【36题详解】
考查并列连词。句意:你可以和你的朋友分享你吃的东西,或者只是在互联网上发布你日常生活的一部分。句子里的either可知,构成固定搭配either A or B“或者A或者B”。故填or。
【37题详解】
考查动词时态。句意:在过去的几年里,越来越多的人开始认为“食物秀”是非常不礼貌的。根据句中时间状语“in the last few years”可知,该句谓语动词使用现在完成时。主语与谓语动词begin构成主动关系,且主语为集合名词。故填have begun。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:在许多餐馆,就餐者抱怨闪光灯使他们炫目。由空格前的介词of可知,后面的动词提示词应使用动名词形式,且blind与其逻辑主语dinners为被动关系,故应使用动名词的被动形式。故填being blinded。
【39题详解】
考查名词复数。句意:甚至厨师和餐厅老板都对给食物拍照的行为感到很不满。根据句意可知,该处指很多家餐厅的厨师对食物拍照不满,应用名词复数形式。故填chefs。
【40题详解】
考查冠词或数词。句意:一位米其林的星级厨师说,每六秒闪光灯就操作一次,这样很难营造一个令人难忘的傍晚。此处指众多米其林星级厨师当中的一位,表泛指,应用不定冠词或数词one,且Michelin-starred以辅音音素开头,不定冠词应用a。故填A或One。
【41题详解】
考查形容词。句意:一位米其林的星级厨师说,每六秒闪光灯就操作一次,这样很难营造一个令人难忘的傍晚。该处应填写形容词,作定语,修饰后面的名词evening。故填memorable。
【42题详解】
考查宾语介词。句意:对于是否可以在餐馆里给你的食物拍照的争论至今没有明确的结果。此处引导宾语从句,由句意可知,应用whether“是否”引导。故填whether。
【43题详解】
考查介词。句意:纽约市的一些餐馆已经开始禁止顾客给他们的食物拍照。相关政策因餐厅而异,从限制使用闪光灯到完全禁止。Ban sb from doing sth为固定搭配,意为:禁止某人做某事。故填from。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:纽约市的一些餐馆已经开始禁止顾客给他们的食物拍照。相关政策因餐厅而异,从限制使用闪光灯到完全禁止。该处应使用动名词形式作主语,因非谓语动词与其逻辑主语为主动关系。故填ranging。
【45题详解】
考查副词比较级。句意:然而,其他一些餐馆正在提供食物摄影课程,以指导其顾客在不打扰其他就餐者的情况下拍摄食物照片。由后面的than和句意可知,此处应用比较级。故填better。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 推行垃圾分类,提倡低碳生活是全民活动,你班英语课堂将举行主题为“Let’s Go Green Now”的英语演讲比赛。请你写一篇演讲稿,内容包括:
1.倡导绿色生活的原因;
2.实践途径(至少两点)。
注意:
1.词数80左右(首尾已给出,不计入词数);
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Boys and girls,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Boys and girls,
I’m greatly honored to deliver the speech. As we all know, with the development of the economy and society, the number of private cars is increasing amazingly. Cars and other vehicles release carbon gases, so do many other human activities, which causes global warming. It’s high time that we should go green.
From my point of view, we should raise the public awareness of the importance of going green. And taking public transportation or riding bicycles instead of driving should be greatly encouraged. What’s more, it’s a good idea to classify our rubbish and recycle it in our daily life.
That’s all. Thank you.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生为以“Let’s Go Green Now”为主题的英语演讲比赛,写一篇演讲稿。
【详解】1.词汇积累
此外:what’s more →besides
惊人地:amazingly → surprisingly
众所周知:As we all know →As is known to all
发表演讲:deliver the speech→ make the speech
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:What’s more, it’s a good idea to classify our rubbish and recycle it in our daily life.
拓展句:What’s more, it’s a good idea that we classify our rubbish and recycle it in our daily life.
【点睛】【高分句型1】Cars and other vehicles release carbon gases, so do many other human activities, which causes global warming.(运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】It’s high time that we should go green.(运用了that引导的定语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Daisy, together with her father, mother and elder brother, happily lived in a beautiful village surrounded with beautiful nature. Stepping outside the house, they saw flowers smiling in the sunshine and butterflies dancing in the garden. The family survived on growing seasonal plants.
While they lived a very happy life, Daisy did not love the wonderful atmosphere of the village. She really wanted to move to the city and enjoy the urban life. She had a fantasy to go shopping, try on fashionable dresses, watch movies, and eat in fancy restaurants and cafes.
However, there was hardly any chance that Daisy’s family would move to the city as they had everything in the village. One day, Daisy felt asleep during the early noon and she had a sound sleep. Of course, she had a strange dream. She saw her deceased (已故的) grandmother in her dream as a fairy and her grandmother granted (同意给予) her a wish. Daisy requested her that she would love to enjoy the city life as she always desired.
Grandmother understood the desire of Daisy, but still wanted to convince her that peaceful village life was better than city life. She told Daisy, “Baby, you cannot have access to fresh fruits and vegetables from plants as you have at your home. You cannot breathe fresh air. You cannot play with animals. You will not find peace as you see here! Do you still want to go to the city ”
Daisy, without hearing the concerns, asked her grandmother to grant the wish. The grandmother granted her the wish but with a condition. Daisy was told that she would only have 6 hours to spend in the city. Later, she would return to village. Daisy agreed.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
Daisy then found herself in the city with her friends.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Suddenly, she woke up as her brother was calling her for lunch.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Daisy then found herself in the city with her friends. They went to see a movie and shopped in a mall. For a moment Daisy was thrilled at the brand-new world, seeing people in stylish clothes and skyscrapers everywhere. Yet the excitement didn’t last long, because she noticed the city was filled with noise-making automobiles which gave off smelly exhaust gases. She even heard some people yelling at each other. “There was no peace, no silence; city life was fast and rushing,” Daisy thought.
Suddenly, she woke up as her brother was calling her for lunch. Recalling what happened in the dream, Daisy realized that her peaceful village life was so wonderful that she didn’t need to envy those who lived in the crowded city. At lunch, Daisy shared the dream. “City life can be luring to people, for they have easy access to entertainment facilities and better infrastructure. But here I have the chance to appreciate the sounds the world makes without being bothered by noisy vehicles and people,” she told her family.
【解析】
【分析】本文以事件发展的先后顺序为线索而展开,主要介绍了和家人住在乡村的小女孩一心想要去城市生活,有一天梦见了祖母答应帮自己完成这个愿望,但只能在城市待六个小时。
【详解】1.段落续写:
①根据第一段首句内容“Daisy发现自己和朋友们在城里”可知,该段可续写Daisy在城里的所见、所闻、所感。
②根据第二段首句内容“突然,当她哥哥叫她吃午饭时,她醒了”可知,该段主要续写Daisy苏醒后对城市生活和乡村生活的新认识。
2.续写线索:Daisy发现自己和朋友们在城里——对城市生活感到激动——注意到城市充满了制造噪音的汽车,释放难闻的废气以及大喊大叫的人们——梦醒了——不再羡慕城市生活——Daisy分享这个梦——住在乡村可以不用被嘈杂的车辆和人群所打扰
3.词汇激活
行为类:
①注意到:notice/take notice of/be aware of
②打扰:bother/disturb/interfere with
情绪类:
①激动:be thrilled at/be excited about/be in high spirits
②羡慕:envy/be jealous of/be envious of/green-eyed monster
【点睛】[高分句型1] Yet the excitement didn't last long, because she noticed the city was filled with noise-making automobiles which gave off smelly exhaust gases.(because引导原因状语从句;which引导限制性定语从句)
[高分句型2] Recalling what happened in the dream, Daisy realized that her peaceful village life was so wonderful that she didn't need to envy those who lived in the crowded city.(现在分词结构作状语;what引导宾语从句;第一个that引导宾语从句;so...that引导结果状语从句;who引导限制性定语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表