资源简介 (浙江)初中英语2022-2023九年级上学期期中专项复习:阅读理解①(外研版)一、阅读理解(2021九上·金华期中)阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。For his honesty, formerMexican President Vicente Fox, was respected by the people. It was thepersonality that made him a president from an ordinary salesman.Once, Fox was invitedto a university to give a lecture. A student asked him, "Have you lied inyour experience in politics "Fox said, "No, never."The students whispered,but Fox wasn't angry. He said, "Perhaps it is hard to prove that I' mhonest, honesty is always around us. Let me tell you a story which means a lotto me."There was a father. Oneday, he felt the pavilion in the garden was too worn﹣down, so he had it dismantled. His son was so interested in it thathe said to his father, I want to see how you have it dismantled, so can youwait until I come back from the boarding school "__________However, after the boyleft, the workers quickly dismantled the pavilion.After returning fromschool, the boy saw what happened. He said to his father, "DadHis father wassurprised and said, "Sorry. I should keep my promise."The father had theworkers rebuild a pavilion in the shape of the old one. Then he called in hisson and asked the workers to dismantle it.I know the father, andhe was in front of the child to achieve his own commitments.Hearing this, thestudents asked, " Who's the father "Fox said, "He hasdied, but his son is still alive.""Where's his son He should be an honest man."Fox said calmly, "Hisson is now standing here. It's me, I'd like to treat this country and everyoneas my father treated me."Dismantling andbuilding a pavilion twice will not only satisfy a boy's wish, but also themoral requirement of an adult's self﹣improvement.1.What is Vicente Fox like according to the passage A.Brave. B.Honest. C.Confident. D.Humorous.2.How often has Vicente Fox lied in his political experience according to the passage A.Sometimes. B.Seldom. C.Always. D.Never.3.Which sentence can be put in A.His father disagree. B.His father was happy.C.His father agreed. D.His father was sad.4.What can we learn from the passage A.The father taught the boy how to be an honest man.B.Fox would treat his country as his grandfather treated him.C.Fox was angry with the college students who didn't believe his words.D.The father had the pavilion dismantled only once.(2021九上·柳江期中)阅读理解Chinese people often think of arainy spring as a rather romantic (浪漫的) time to travel as the sceneryseems to be more picturesquewhen it rains. If you are making, a plan for your spring trip, Shaoxing is theplace to go.Shaoxing lies in the south ofthe Yangtze River Delta (长江三角洲)in Zhejiang Province. It isone of the most famous historical cities in China. It is known for its rich culture,and as a city of bridges, tea and scholars(学者). Anumber of great scholars either were born here or spent an important part oftheir life in the city, including the great writer Lu Xun.With a history of more than 1, 000years, the area has many attractions, like the houses of famous historicalpeople. In addition, the natural landscape alone is a good reason for a visit.During the rainy months of spring, visitors often take Wupeng Boats to enjoyits natural beauty.Silk products in Shaoxing are ofhigh quality and are very popular with tourists. Shaoxing is famous for itswine, too, if you go to Shaoxing, you will find it has something for everyone.5.The underline word "picturesque" in the first paragraph means _______.A.beautiful B.awful C.boring6.Shaoxing is _______ in China.A.the second famous cityB.the largest cityC.one of the most famous historical cities7.Shaoxing is famous for the following things EXCEPT _______.A.wine B.airports C.tea8.During the rainy months in spring, visitors can take _______ to enjoy its natural beauty.A.Wupeng Boats B.buses C.trains9.From the passage, we know that _______.A.Shaoxing has a history of only 1, 000 yearsB.Lu Xun was a great writer of ShaoxingC.Silk products in Shaoxing aren't very popular with visitors(2021九上·温州期中)阅读理解Mobile phones are one of the most useful inventions of the last 50 years, but not everything that is said about them is good. Mobile phones are usually to blame for a number of things: from headaches to house fires. One theory even blames mobile phones for the disappearance of bees!The theory is that the bees' navigation systems are damaged by the radiation from mobile phones. Bees have a built-in system, and this helps them find their way back to their hives. But recently, thousands of bees have failed to find their way home.The problem was first noticed by beekeepers in America and is a lot more serious than it at first seems. The important thing about bees is that most of the plants in many countries of the world are pollinated by them. Without bees, the plants can't grow. Many beekeepers in America and Europe have reported losing between 50 and 70 percent of their bees. Jim Piper, a London beekeeper, was recently asked how the problem was affecting him. “My business has been destroyed by this,” he complained.Nobody has proved that this theory is true but it's a fact that bees are disappearing in very large numbers. And we can do nothing without them. Einstein said that if all our bees disappeared, man would only live for four more years! The situation firstly needs to be tested by the world's best scientists. If the result proves that the theory is correct, we need to do something about it immediately — before it is too late.10.The purpose of paragraph 1 is .A.to tell mobile phones are one of the most useful inventionsB.to describe some problems caused by mobile phones in our lifeC.to show us the fact that mobile phones help bees in many waysD.to lead to the topic that mobile phones have bad effects on bees11.The “navigation systems” in bees can tell them to .A.go in a right direction B.stay away from the radiationC.find the flowers to pollinate D.warn people of house fires12.Which of the following is TRUE according to the passage A.The disappearance of bees has something to do with the radiation.B.The beekeeper Jim Piper firstly found there were fewer bees in hives.C.Bees play an important role in the growth of plants in many countries.D.Scientists are able to work out the problem in an easy way in four years.13.What can we infer from the last paragraph A.Bees can only live with people around them.B.Nobody has proved that bees are disappearing.C.We may solve the problem with the help of scientists.D.We may do something before scientists prove the theory correct.(2021九上·嘉祥月考)阅读理解I walked into a stranger as he passed by me. "Excuse me," I said.He replied with a smile and said, "Please excuse me, too. I didn't notice you. "We apologized(道歉) and went for our own ways.Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near, When I turned to search for some milk, I nearly knocked her over. "Move out of the way!" I shouted.She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.While I was in bed that evening, my husband said to me. "While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door, Have you seen the tears(眼泪)in here yes "I quietly went and sat down by my daughter's bed."Honey, I am so sorry, "I said. "Are these the flowers you picked for me "She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones. "I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you. ""It's OK, I love you anyway. "She said as she kissed my face.If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love 14.Who was Sweetie A.The writer. B.The stranger.C.The writer's daughter. D.The writer's husband.15.Where were they when the writer shouted at her daughter A.In the kitchen. B.By the tree.C.In the bedroom. D.In the garden.16.What did the writer's husband think when he saw her action A.The little girl shouldn't cry.B.She shouldn't shout at their daughter.C.She shouldn't say sorry to the stranger.D.He should apologize to their daughter.17.The writer wanted to tell us ________.A.mothers like flowersB.the write didn't love her daughter.C.we should be polite to strangers and our daughters.D.we should be kind to others, especially the ones we love18.(2020九上·婺城期中)阅读理解When most people think of "beautiful", they think of moviestars. I used to be one of them. But now my view of beauty has completelychanged.I was with my parents and little brothers at the McDonald's. Sincethere are only tables with four chairs, I'm always the one to sit at a nearbytable by myself. Usually, I'm a little unhappy, but not this time.A woman was sitting at a table, two tables away. She was young andpretty, not the traditional beauty, but a warm one. She had thick dark-brownhair and wore common clothes, but none of those was why she was so beautiful tome.Her children spread the ice-cream all over their clothes, and shejust kissed them and that's all. She didn't get angry. The love and warmth thiswoman generated(产生)completely changed my view ofbeauty. She generated warmth like the sun, and her children were little planetsaround her.She made a difference to her children's lives. Instead of makingthem feel bad about themselves, she made them feel great about everything. Thatis true beauty: to make a positive difference to another's live through warmthand caring.(1)Where did the story happen A.In a park. B.In a museum.C.In a restaurant. D.In a movie theatre.(2)The mother was beautiful to the writer because she _______________.A.was young and friendly.B.showed great love and warmth.C.was a traditional beauty.D.had dark-brown hair and white skin.(3)What did the writer compare(比作)the mother to A.The Sun B.The planet. C.The tree. D.The rose.(4)The writer has come to realize that beautiful people are those who _____________.A.are tall and thin with beautiful looks.B.make a great influence to the world.C.are successful both in work and the family.D.make a positive difference to others' lives.19.(2020九上·金华月考)阅读理解On Sunday 23 April, more than 30, 000 people joined in the2017London Marathon, running 26.2 miles around the city center.The London Marathon has taken place every year since1981.At the first one, just 6,225 people completed the course,and since then it hasgrown into one of the most important sporting events in the world. Each winnerreceives $500,000 in prize money. However, most marathon runners are notprofessional (专业的). They run to raise money for charitiesor just as a personal experience. Many people do fun things to make themselvesstand out, like wear silly clothes or do things instead of just running.For example, Tom Harrison took three days just to reachthe halfway point, as he was crawlingon his hands and knees dressed as a gorilla (猩猩), trying to raise money and attention for"The Gorilla Organization".One exciting part from this year's race was the story ofJackie and her husband, who got married on the morning of the marathon. Thenthey both ran the race,with Jackie doing it in her wedding dress! They were running toraise money for cancer charities, as Jackie was diagnosed (诊断) with cancer three years ago.Matthew Rees was another runner to inspire (激励) people, as hestopped just before the finish line to help another runner run the last 200m.They did not know each other before, but Matthew saw that David was too tiredto finish the race and wanted to help him finish.Every year there are lots of inspiring stories like thisfrom the London Marathon,and it is a huge achievement even to run the 26.2miles!(1)The 2017 London Marathon is the ______ race.A.33rd B.35th C.37th D.39th(2)The meaning of the underlined word" crawling" is probably similar to ______.A.drawing B.walking C.singing D.swimming(3)Jackie and her husband took part in the race to ______.A.raise money for cancer charities B.celebrate their weddingC.help another runner finish the race D.catch others' attention(4)Which of the following might be the best title for the passage A.The Most Important Sport B.Funny Parts in MarathonC.More Than Running a Race D.A Personal Experience20.(2020九上·金华月考)阅读理解You pick up your phone and stare at it. The screen unlocksat once. But it won't do that for anyone else. The phone knows who you are. Itrecognizes (识别) the shape of your face. Welcome to the world of the latest iphone.It comes with a feature called Face ID.Your face isn't the only characteristic you can use as apassword. Many smartphones already accept fingerprint recognition. Other safetysystems check the shape of the ear, patterns in the eye, or the way a personwalks. All of these characteristics, called biometrics (生物识别技术), are unusualenough to identify someone.People like using biometrics for safety because they'reeasy. You can't misplace or forget your own face. They're also usually verysafe. It's hard to copy another person's body parts. But it's not impossible!And the face may be one of the easiest body parts to copy.Most teens post plenty of photos online. These could probably help someone hackinto (入侵)a safety system. In 2016, researchers at the University of North Carolinacollected available Facebook photos. They used them to build 3D models offaces. Then they showed these fake faces to five different facial recognitionsystems. Four out of five let the cheater (骗子) in.(Face ID wasn't part of the test.)Once a biometric password has been stolen, you can'teasily change it. You can't get a new face! There's one more thing of Face IDthat worries experts. It would be easy for someone else to hold your phone infront of your face to unlock it. For example, an angry sister or brother might dothis to hack into your accounts.Some people won't worry about all that. It's just so coolto use Face ID. As for me, l am always glad to use the new technology as longas it can make our lives easier and better. What do you think Is it a goodthing to you (1)______ of the following body parts can be used as biometrics.①hair②eye③ mouth④ear⑤face⑥ fingerprintA.①②③④ B.②③④⑤ C.②④⑤⑥ D.①③④⑥(2)The writer shows the face is easy to be copied by ______ in paragraph 4.A.giving examples B.showing picturesC.using numbers D.answering questions(3)According to the passage, we can know ______.A.your phone can recognize anyone's faceB.Face ID of smartphones may cause some troubleC.you can easily change the stolen biometric passwordD.all the people worry about the safety of recognition system(4)What's the writer's opinion about Face ID A.It's cool to use Face IDB.It's dangerous to use Face IDC.It's safe and easy to use Face IDD.It's a new technology if it can improve our lives.21.(2019九上·江山期中)阅读理解Nowadays problems and worriesare normal in our life. In order to deal with them, there are many ways, but Ithink asking others for help is a good way. Here are the examples.Problems AdviceI have afear of the dark. When I am out camping with my friends, I can hardly sleep.I'm so afraid. What can I do —Jack Oh man.I was the same way when I was a kid! As I got older, I got over it, but ifyou aren't there yet, try these tips. Firstly, try to think about what makesyou afraid, and try to reason with yourself. Then think about pleasant thingsbefore going to bed. Besides, you could keep a small flashlight close to you,and put your sleeping bag over it so it gives off a weak light —Steve Keepinga flashlight nearby is a great idea. I like to read before going to bed tohelp clear my mind of worries. Just avoid reading anything scary! —JennySome ofmy friends make fun of me because I'm scared of heights. What can I do to getover this fear —Jane For thisquestion, I want to say you should face your fear head on. In your mind, imaginegoing to the top of a building, starting on the lowest floor and making it upto higher floors, one at a time. By the time you get to the top floor, youshouldn't feel nervous! This will help you get over your fear of heights. —Steve I completely understand, heights aren'tmy friend either. And we're not alone. It's very common. What has helped meis to take a few deep breaths. It immediately relaxes me. —Jenny(1)Both Steve and Jenny advise Jack to ___________.A.use a flashlight B.read before bedC.think about pleasant things D.find out what makes him scared(2)We can learn from the passage that ________________.A.Steve wants Jane to climb stairs every dayB.Steve tells Jane to take a few deep breathsC.Jenny advises Jane to have a great imaginationD.Jenny feels pity for Jane because of the same feeling of fear(3)The passage is probably taken from _______________.A.a story book B.a magazine C.a diary D.a travel guide22.(2019九上·江山期中)阅读理解①If you have a chance to go to Finland(芬兰), you will probably be surprised to find how "foolish" the Finnish people are.②Take the taxi drivers for example. Taxis in Finland are mostly high-class Benz(奔驰) with the money of two US dollars a kilometer. You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying. The driver would not show the least sign of being nervous and worried.③The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners. Hotel guests have their meals free, so they naturally go to the free dining rooms to have their meals. The most they would do to show their good faith is to wave their registration(登记) card to the waiter. With such a relaxing check, you can easily use any old registration card to take a couple of friends to get the meals free.④The Finnish workers are paid by the hour. They are very much on their own as soon as they have agreed with the boss on the pay. From then on, they just say how many hours they have worked and they will be paid accordingly.⑤With so many mistakes in everyday life, surely Finland must be a place to those who love to take "petty advantages"(小便宜). But the strange thing is, all the taxi passengers would always come back to pay their fare after they have done their business; not a single outsider has ever been found in the free hotel dining rooms. And workers always give an honest record of the exact hours they put in.⑥As you can see, living in such a society has turned everyone into a real "gentleman". In a society of such high moral(道德) practice, what need is there for people to be on guard against others (1)We can learn from the second paragraph that_________ in Finland.A.all the taxis are very inexpensive and comfortableB.passengers only pay two US dollars for a taxi rideC.taxi drivers don't know the ways in city very wellD.It's normal for passengers to pay for the drivers later(2)Which of the following is Not mentioned in the passage A.No outside dinner go to the free dining rooms.B.Workers are always honest with their working hours.C.To pay later when you take a taxi.D.To travel around Finland by ship.(3)It can be seen from the passage that __________ in Finland.A.hotel guests often get meals free with their friends outsideB.the bosses pay the workers according to their performanceC.the workers are always honest with their working hoursD.people are usually not so smart or careful in daily life(4)Which of the following shows the structure(结构) of the passage A. B.C. D.23.(2019九上·衢州期中)阅读理解①Some peoplelike to be scared(受惊吓)! Choosing to be scared can befun. Dr Margee Kerr, a sociologist, explained the science of fear(恐惧). "Some people like to be scared because they like the waytheir body changes," she says.②Being scaredis not always fun. When a balloon pops, we may jump.Our heart beats faster and harder. How does the body have the reactions "When we meet something startling, our brain and body start making changes to help prepare us for the unknown," Dr. Kerr explains, "These changes are caused by the senses(感官), which always send information to the brain. It gives out chemicals into the bloodstream, and those chemicals act on different parts of the body. At the same time, the brain decides whether or not the danger is real."③Fear is a tool that the brain uses to keep the body safe. It helps a person to hide, run away, or protect oneself. Our memories also help protect us. As we grow, we learn what's unsafe, and our brains keep those memories. Then our brains use fear to warn us of dangers. Dr. Kerr says, " ▲ ."④However, too much fear can be harmful because experiences can lead to long-lasting fears that may stop a person from trying new things. A long-lasting fear can mean you've had a bad experience, and your brain doesn't want you to have it again.⑤Many people have beat their own fears. Instead of listening to their imagination, they learn the facts about anything that seems scary. Knowledge can help a person feel less afraid. Dr. Kerr grew up on a farm. She was scared of black bears in the woods before. She says, "After I read a lot about them, I knew for sure what to do if I ever met a bear and how to protect myself."(1)The underlined word startling in Paragraph2 probably means_______.A.surprising B.tiring C.boring D.interesting(2)Which is most likely to be put in the blank " " A.We feel a little excited when we watch a scary movie.B.It's good to have a healthy sense of what's dangerousC.Understanding the facts gives me a sense of confidenceD.Being afraid doesn't mean you're weak.(3)How is the passage organized A. B. C. D.(4)The passage above may be taken from _______.A.a dictionary B.a guide book C.a play D.a magazine答案解析部分【答案】1.B2.D3.C4.A【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:文章通过Fox父亲两次拆亭子的故事,教会了孩子如何做一个诚实的人。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读,并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。1.细节判断题。根据第一段第一行For his honesty,former Mexican President Vicente Fox ,wasrespected by the people.因为他的诚实,前墨西哥总统Vicente Fox受到了人们的尊重。可知Vicente Fox是一个诚实的人。故选B。2.细节判断题。根据A student asked him, "Have you lied in your experience in politics "Fox said, "No, never."一个学生问他:"你在政治经历中撒过谎吗?"Fox说:"不,从来没有。"可知Vicente Fox从未撒谎。故选D。3.推理判断题。根据第五段最后一句Dad, | want to see how you have it dismantled, so can you wait until I come back from the boarding school 父亲我想要看看你怎样拆亭子,因此你能等到我从寄宿学校回来再拆吗?以及第七段第一行Dad,you lied to me. You said you would wait untilI came back. 父亲,你对我撒谎。你说会等到我回来的。可知父亲同意了孩子的要求,但是没有遵守诺言。C项起到了承上启下的作用,符合语境,故选C。4.主旨大意题。根据倒数第六段内容以及倒数第七段内容可知,父亲请工人重建亭子,然后又让工人拆了亭子,父亲这样做是为了教育儿子要信守诺言。再通读全文,对待这个国家和所有人,教会了孩子如何做一个诚实的人。故选A。【答案】5.A6.C7.B8.A9.B【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解【解析】【分析】本文主要介绍了适合春天旅游的城市——绍兴。【点评】考查阅读理解,包含词义猜测题、细节理解题,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干和选项,到文中找到相关内容并进行理解。5.词义猜测题。根据上文as a rather romantic (浪漫的) time to travel,可知人们认为下雨的春天是浪漫的,picturesque应与romantic相呼应,描述美好的事物,beautiful漂亮的,符合文意;awful糟糕的,boring无聊的,均不符合文意;故选A。6.细节理解题。根据It is one of the most famous historical cities in China.可知绍兴是中国最著名的历史名城之一,故选C。7.细节理解题。根据It is known for its rich culture, and as a city of bridges, tea and scholars(学者).可知绍兴因丰富的文化、桥、茶、学者而闻名;根据Shaoxing is famous for its wine, too,可知绍兴也因酒而闻名;文中没有提到因飞机场而闻名,故选B。8.细节理解题。根据During the rainy months of spring, visitors often take Wupeng Boats to enjoy its natural beauty.可知在多雨的春天,游客们可以乘坐乌篷船来欣赏自然美景。故选A。9.细节理解题。根据A number of great scholars either were born here or spent an important part of their life in the city, including the great writer Lu Xun.可知鲁迅是来自绍兴的伟大作家,故选B。【答案】10.D11.A12.C13.C【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】大意:本文介绍了由于手机的辐射对蜜蜂的导航系统有害,导致很多蜜蜂找不到回家的路。【点评】考查阅读理解。第一步:思考大意,快速阅读。第二步:观察答案,分析要求。第三步:避开难点,先易后难。第四步:仔细思考,解决难点。第五步:再看原文,审视答案。10.根据第一段最后一句One theory even...一个理论甚至......,第二段第一句The theory is that ...其理论是蜜蜂的导航系统会受到手机辐射的破坏。可知第一段的目的是为了导入手机对蜜蜂有不良影响的话题。故选D。11.根据第二段第二句Bees have a built-in system, and this helps them find their way back to their hives蜜蜂有一个内置的系统,这能帮助它们找到回蜂巢的路。可知navigation systems就是一个让蜜蜂走正确方向的系统。故选A。12.根据第三段第二句The important thing about bees is that most of the plants in many countries of the world are pollinated by them.关于蜜蜂最重要的一点是,世界上许多国家的大多数植物都是靠蜜蜂授粉的。可知蜜蜂在许多国家的植物生长中起着重要的作用。故选C。13.根据最后一段倒数第二句The situation firstly needs to be tested by the world's best scientists.这种情况首先需要由世界上最优秀的科学家进行测试。可知最后一段中提到了我们可以在科学家的帮助下解决这个问题。故选C。【答案】14.C15.A16.B17.D【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文主要是作者根据自己的亲身经历,告诉大家要礼貌的对待爱的人。【点评】考查阅读理解。这类题要从问题和选项入手,在问题和选项中找出关键词,了解文章大意,带着问题有针对性的到文章找答案。14.细节理解题。根据my daughter was standing too near.我女儿正站得离我太近。可知,后文中的she是就是my daughter,Sweetie,作者的女儿。故选C。15.推理判断题。根据when l was cooking,my daughter was standing too near.When l turned to reach for some milk,I nearly knocked her over.我做饭的时候,我女儿站得太近了。当我转身去拿牛奶的时候,我差点把她撞倒。可知,作者是在做饭,故可以推测,他们是在厨房里。故选A。16.推理判断题。根据But with a daughter you love,you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes 但是和你爱的女儿打交道时,你很不友好。你女儿今天下午给你带来了一些她自己摘的花,你会在厨房里的门边找到它们。你看到她眼中的泪水了吗?根据丈夫的话,可以推测,当作者的丈夫看到她的行为时,他很失望,他觉得作者不应该对他们的女儿大喊大叫。故选B。17.标题归纳题。根据lf we can be polite to strangers,why can't we do the same for the ones we love 如果我们能对陌生人有礼貌,为什么我们不能对我们所爱的人有礼貌呢?可知,本文主要是作者根据自己的亲身经历,告诉大家要礼貌的对待他人,尤其是我们爱的人。故选D。18.【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D【知识点】人生百味类;议论文;细节理解【解析】【分析】短文大意:作者通过自己的经历告诉我们真正的美是通过温暖和关怀给别人的生活带来积极的影响。(1)细节理解题。根据 I was with my parents and little brothers at the McDonald's. 可知他们在麦当劳,也就是餐馆,故答案为C。(2)细节理解题。根据第四段中的The love and warmth this woman generated(产生)completely changed my view of beauty. 可知是这个女人展现的爱和温暖,故答案为B。(3)细节理解题。根据第四段中的She generated warmth like the sun, and her children were little planets around her. 可知作者把这位母亲比作太阳,故答案为A。(4)细节理解题。A:她们又高又瘦,长得很漂亮。B:对世界有很大的影响。C:工作和家庭都很成功。D:给他人的生活带来积极的影响。根据短文最后的句子 That is true beauty: to make a positive difference to another's live through warmth and caring.可知真正的美是:通过温暖和关怀给别人的生活带来积极的影响。故答案为D。【点评】考查人生百味类阅读。细节理解题是考查事实和细节的,大多数是针对文章的细节设计的。只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。19.【答案】(1)C(2)B(3)A(4)C【知识点】记叙文;常见运动项目【解析】【分析】短文大意:马拉松是世界最重要的体育项目之一,但是很多的马拉松跑者都是业余的,本文选取了三个例子介绍了这些来自马拉松的振奋人心的故事比起跑步更有意义。(1)细节理解题。根据第二段中的句子 The London Marathon has taken place every year since 1981. 可知马拉松是1981年开始的,2017年就是第37届,故答案为C。(2)词义猜测题。根据dressed as a gorilla (猩猩), 可知他扮演猩猩,也就是用手和膝盖走路,故craw是walk的意思,故答案为B。(3)细节理解题。根据第四段中的句子 They were running to raise money for cancer charities, as Jackie was diagnosed (诊断) with cancer three years ago. 可知他们运行为癌症慈善机构筹集资金,故答案为A。(4)主旨大意题。根据最后一段 Every year there are lots of inspiring stories like this from the London Marathon,and it is a huge achievement even to run the 26.2miles! 可知马拉松里面有很多像上面鼓励人的故事,不单单是跑26.2千米。故答案为C。【点评】考查体育竞技类阅读。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。20.【答案】(1)C(2)B(3)B(4)D【知识点】科普类;议论文【解析】【分析】短文大意:本文为我们介绍了人脸识别。(1)细节理解题。根据第二段中的句子 Your face isn't the only characteristic you can use as a password. Many smartphones already accept fingerprint recognition. Other safety systems check the shape of the ear, patterns in the eye, or the way a person walks. 可知脸,指纹,耳朵和眼睛可以作为生物识别技术,故答案为C。(2)细节理解题。根据第四段中的句子 And the face may be one of the easiest body parts to copy. Most teens post plenty of photos online. These could probably help someone hack into (入侵) a safety system. 可知通过展示图片,脸部很容易被复制,故答案为B。(3)细节理解题。A.你的手机可以识别任何人的脸;B.智能手机的面部识别可能会带来一些麻烦;C.你可以很容易地更改被盗的生物识别密码;D.所有人都担心识别系统的安全性;根据第一段中句子 The phone knows who you are. It recognizes (识别) the shape of your face. 可知A错误;根据第四段可知B正确;根据第五段的句子 Once a biometric password has been stolen, you can't easily change it. 可知C错误;根据最后一段句子 Some people won't worry about all that. It's just so cool to use Face ID. 可知D错误,故答案为B。(4)推理判断题。A.这是一项很酷的技术;B.这是一项很危险的技术;C.这是一项很安全很容易使用的技术;D.这是一项新技术,如果它能改善我们的生活的话;根据全文内容可知这是一项新的技术,故答案为D。【点评】考查科普类阅读。推理判断题要尽量考虑文中全部信息或事实,在通篇理解文章的基础上领会作者的言外之意,并作出正确的推理和判断。21.【答案】(1)A(2)D(3)B【知识点】社会现象类;说明文;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文介绍了当你遇到问题时,向人们求助的方法。(1)细节题。根据 you could keep a small flashlight close to you, and put your sleeping bag over it so it gives off a weak light 和 Keeping a flashlight nearby is a great idea. 可知要用一个 手电筒 。故选A。(2)细节题。根据 I completely understand, heights aren't my friend either. And we're not alone. 可知 Jenny 也有恐惧症, 故选D。(3)细节题。根据文章内容,介绍寻求建议的方法,一般在杂志上或报纸上,故选B。【点评】 考查阅读理解,本题主要是细节题,做这类题的一般方法是先要找出题干或是选项中的关键字,再通过略读快速确定该细节在文中的出处,仔细对照题干要求,排除或选择。22.【答案】(1)D(2)A(3)C(4)B【知识点】政治经济文化类;说明文【解析】【分析】文章大意:本文通过介绍了出租车司机、酒店 、工人等人的愚蠢,说明了芬兰社会和谐及人民的思想觉悟高。(1)细节题。根据 You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying...,可知乘客可以以后付给司机乘车费用,故选D。(2)推断题。根据 The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners. 大旅馆的餐厅不仅为顾客提供服务,而且为外面的就餐者服务。可知外面的就餐者不能去免费餐厅,没有被提到,故选A。(3)细节题。根据 You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying...,可知他们只是说他们工作了多少个小时,他们会得到相应的报酬。应该是工人们是诚实的,故选C。(4)推断题。根据 文章内容,先说芬兰人“愚蠢”,再用第二,三,四段介绍了出租车司机、酒店 、工人等人的愚蠢;然后谈论芬兰将是爱占小便宜的天堂;最后这样的社会人们有什么必要提防别人呢?故选B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。23.【答案】(1)A(2)B(3)A(4)D【知识点】医疗保健类;说明文【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了恐惧对人的影响。人们可以通过恐惧,来自我保护,但是过度的恐惧,对人体是有害的,人们需要学习如何战胜恐惧。(1)词义理解题。根据语句"When we meet something startling, our brain and body start making changes to help prepare us for the unknown,"中的the unknown可知,startling表示惊奇的,故选A。(2)推理判断题。根据语句Then our brains use fear to warn us of dangers. 我们的大脑用恐惧来警告我们所面临的危险可知,下一句应该与dangerous有关,故选B。(3)理解归纳题。通读全文可知此文第一段是综述,后面四段做了分述,故选A。(4)推理判断题。这是一篇有关心理反应的论文,从各个选项中可知应该摘自杂志,故选D。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。1 / 1(浙江)初中英语2022-2023九年级上学期期中专项复习:阅读理解①(外研版)一、阅读理解(2021九上·金华期中)阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。For his honesty, formerMexican President Vicente Fox, was respected by the people. It was thepersonality that made him a president from an ordinary salesman.Once, Fox was invitedto a university to give a lecture. A student asked him, "Have you lied inyour experience in politics "Fox said, "No, never."The students whispered,but Fox wasn't angry. He said, "Perhaps it is hard to prove that I' mhonest, honesty is always around us. Let me tell you a story which means a lotto me."There was a father. Oneday, he felt the pavilion in the garden was too worn﹣down, so he had it dismantled. His son was so interested in it thathe said to his father, I want to see how you have it dismantled, so can youwait until I come back from the boarding school "__________However, after the boyleft, the workers quickly dismantled the pavilion.After returning fromschool, the boy saw what happened. He said to his father, "DadHis father wassurprised and said, "Sorry. I should keep my promise."The father had theworkers rebuild a pavilion in the shape of the old one. Then he called in hisson and asked the workers to dismantle it.I know the father, andhe was in front of the child to achieve his own commitments.Hearing this, thestudents asked, " Who's the father "Fox said, "He hasdied, but his son is still alive.""Where's his son He should be an honest man."Fox said calmly, "Hisson is now standing here. It's me, I'd like to treat this country and everyoneas my father treated me."Dismantling andbuilding a pavilion twice will not only satisfy a boy's wish, but also themoral requirement of an adult's self﹣improvement.1.What is Vicente Fox like according to the passage A.Brave. B.Honest. C.Confident. D.Humorous.2.How often has Vicente Fox lied in his political experience according to the passage A.Sometimes. B.Seldom. C.Always. D.Never.3.Which sentence can be put in A.His father disagree. B.His father was happy.C.His father agreed. D.His father was sad.4.What can we learn from the passage A.The father taught the boy how to be an honest man.B.Fox would treat his country as his grandfather treated him.C.Fox was angry with the college students who didn't believe his words.D.The father had the pavilion dismantled only once.【答案】1.B2.D3.C4.A【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:文章通过Fox父亲两次拆亭子的故事,教会了孩子如何做一个诚实的人。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读,并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。1.细节判断题。根据第一段第一行For his honesty,former Mexican President Vicente Fox ,wasrespected by the people.因为他的诚实,前墨西哥总统Vicente Fox受到了人们的尊重。可知Vicente Fox是一个诚实的人。故选B。2.细节判断题。根据A student asked him, "Have you lied in your experience in politics "Fox said, "No, never."一个学生问他:"你在政治经历中撒过谎吗?"Fox说:"不,从来没有。"可知Vicente Fox从未撒谎。故选D。3.推理判断题。根据第五段最后一句Dad, | want to see how you have it dismantled, so can you wait until I come back from the boarding school 父亲我想要看看你怎样拆亭子,因此你能等到我从寄宿学校回来再拆吗?以及第七段第一行Dad,you lied to me. You said you would wait untilI came back. 父亲,你对我撒谎。你说会等到我回来的。可知父亲同意了孩子的要求,但是没有遵守诺言。C项起到了承上启下的作用,符合语境,故选C。4.主旨大意题。根据倒数第六段内容以及倒数第七段内容可知,父亲请工人重建亭子,然后又让工人拆了亭子,父亲这样做是为了教育儿子要信守诺言。再通读全文,对待这个国家和所有人,教会了孩子如何做一个诚实的人。故选A。(2021九上·柳江期中)阅读理解Chinese people often think of arainy spring as a rather romantic (浪漫的) time to travel as the sceneryseems to be more picturesquewhen it rains. If you are making, a plan for your spring trip, Shaoxing is theplace to go.Shaoxing lies in the south ofthe Yangtze River Delta (长江三角洲)in Zhejiang Province. It isone of the most famous historical cities in China. It is known for its rich culture,and as a city of bridges, tea and scholars(学者). Anumber of great scholars either were born here or spent an important part oftheir life in the city, including the great writer Lu Xun.With a history of more than 1, 000years, the area has many attractions, like the houses of famous historicalpeople. In addition, the natural landscape alone is a good reason for a visit.During the rainy months of spring, visitors often take Wupeng Boats to enjoyits natural beauty.Silk products in Shaoxing are ofhigh quality and are very popular with tourists. Shaoxing is famous for itswine, too, if you go to Shaoxing, you will find it has something for everyone.5.The underline word "picturesque" in the first paragraph means _______.A.beautiful B.awful C.boring6.Shaoxing is _______ in China.A.the second famous cityB.the largest cityC.one of the most famous historical cities7.Shaoxing is famous for the following things EXCEPT _______.A.wine B.airports C.tea8.During the rainy months in spring, visitors can take _______ to enjoy its natural beauty.A.Wupeng Boats B.buses C.trains9.From the passage, we know that _______.A.Shaoxing has a history of only 1, 000 yearsB.Lu Xun was a great writer of ShaoxingC.Silk products in Shaoxing aren't very popular with visitors【答案】5.A6.C7.B8.A9.B【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解【解析】【分析】本文主要介绍了适合春天旅游的城市——绍兴。【点评】考查阅读理解,包含词义猜测题、细节理解题,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干和选项,到文中找到相关内容并进行理解。5.词义猜测题。根据上文as a rather romantic (浪漫的) time to travel,可知人们认为下雨的春天是浪漫的,picturesque应与romantic相呼应,描述美好的事物,beautiful漂亮的,符合文意;awful糟糕的,boring无聊的,均不符合文意;故选A。6.细节理解题。根据It is one of the most famous historical cities in China.可知绍兴是中国最著名的历史名城之一,故选C。7.细节理解题。根据It is known for its rich culture, and as a city of bridges, tea and scholars(学者).可知绍兴因丰富的文化、桥、茶、学者而闻名;根据Shaoxing is famous for its wine, too,可知绍兴也因酒而闻名;文中没有提到因飞机场而闻名,故选B。8.细节理解题。根据During the rainy months of spring, visitors often take Wupeng Boats to enjoy its natural beauty.可知在多雨的春天,游客们可以乘坐乌篷船来欣赏自然美景。故选A。9.细节理解题。根据A number of great scholars either were born here or spent an important part of their life in the city, including the great writer Lu Xun.可知鲁迅是来自绍兴的伟大作家,故选B。(2021九上·温州期中)阅读理解Mobile phones are one of the most useful inventions of the last 50 years, but not everything that is said about them is good. Mobile phones are usually to blame for a number of things: from headaches to house fires. One theory even blames mobile phones for the disappearance of bees!The theory is that the bees' navigation systems are damaged by the radiation from mobile phones. Bees have a built-in system, and this helps them find their way back to their hives. But recently, thousands of bees have failed to find their way home.The problem was first noticed by beekeepers in America and is a lot more serious than it at first seems. The important thing about bees is that most of the plants in many countries of the world are pollinated by them. Without bees, the plants can't grow. Many beekeepers in America and Europe have reported losing between 50 and 70 percent of their bees. Jim Piper, a London beekeeper, was recently asked how the problem was affecting him. “My business has been destroyed by this,” he complained.Nobody has proved that this theory is true but it's a fact that bees are disappearing in very large numbers. And we can do nothing without them. Einstein said that if all our bees disappeared, man would only live for four more years! The situation firstly needs to be tested by the world's best scientists. If the result proves that the theory is correct, we need to do something about it immediately — before it is too late.10.The purpose of paragraph 1 is .A.to tell mobile phones are one of the most useful inventionsB.to describe some problems caused by mobile phones in our lifeC.to show us the fact that mobile phones help bees in many waysD.to lead to the topic that mobile phones have bad effects on bees11.The “navigation systems” in bees can tell them to .A.go in a right direction B.stay away from the radiationC.find the flowers to pollinate D.warn people of house fires12.Which of the following is TRUE according to the passage A.The disappearance of bees has something to do with the radiation.B.The beekeeper Jim Piper firstly found there were fewer bees in hives.C.Bees play an important role in the growth of plants in many countries.D.Scientists are able to work out the problem in an easy way in four years.13.What can we infer from the last paragraph A.Bees can only live with people around them.B.Nobody has proved that bees are disappearing.C.We may solve the problem with the help of scientists.D.We may do something before scientists prove the theory correct.【答案】10.D11.A12.C13.C【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】大意:本文介绍了由于手机的辐射对蜜蜂的导航系统有害,导致很多蜜蜂找不到回家的路。【点评】考查阅读理解。第一步:思考大意,快速阅读。第二步:观察答案,分析要求。第三步:避开难点,先易后难。第四步:仔细思考,解决难点。第五步:再看原文,审视答案。10.根据第一段最后一句One theory even...一个理论甚至......,第二段第一句The theory is that ...其理论是蜜蜂的导航系统会受到手机辐射的破坏。可知第一段的目的是为了导入手机对蜜蜂有不良影响的话题。故选D。11.根据第二段第二句Bees have a built-in system, and this helps them find their way back to their hives蜜蜂有一个内置的系统,这能帮助它们找到回蜂巢的路。可知navigation systems就是一个让蜜蜂走正确方向的系统。故选A。12.根据第三段第二句The important thing about bees is that most of the plants in many countries of the world are pollinated by them.关于蜜蜂最重要的一点是,世界上许多国家的大多数植物都是靠蜜蜂授粉的。可知蜜蜂在许多国家的植物生长中起着重要的作用。故选C。13.根据最后一段倒数第二句The situation firstly needs to be tested by the world's best scientists.这种情况首先需要由世界上最优秀的科学家进行测试。可知最后一段中提到了我们可以在科学家的帮助下解决这个问题。故选C。(2021九上·嘉祥月考)阅读理解I walked into a stranger as he passed by me. "Excuse me," I said.He replied with a smile and said, "Please excuse me, too. I didn't notice you. "We apologized(道歉) and went for our own ways.Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near, When I turned to search for some milk, I nearly knocked her over. "Move out of the way!" I shouted.She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.While I was in bed that evening, my husband said to me. "While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door, Have you seen the tears(眼泪)in here yes "I quietly went and sat down by my daughter's bed."Honey, I am so sorry, "I said. "Are these the flowers you picked for me "She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones. "I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you. ""It's OK, I love you anyway. "She said as she kissed my face.If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love 14.Who was Sweetie A.The writer. B.The stranger.C.The writer's daughter. D.The writer's husband.15.Where were they when the writer shouted at her daughter A.In the kitchen. B.By the tree.C.In the bedroom. D.In the garden.16.What did the writer's husband think when he saw her action A.The little girl shouldn't cry.B.She shouldn't shout at their daughter.C.She shouldn't say sorry to the stranger.D.He should apologize to their daughter.17.The writer wanted to tell us ________.A.mothers like flowersB.the write didn't love her daughter.C.we should be polite to strangers and our daughters.D.we should be kind to others, especially the ones we love【答案】14.C15.A16.B17.D【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文主要是作者根据自己的亲身经历,告诉大家要礼貌的对待爱的人。【点评】考查阅读理解。这类题要从问题和选项入手,在问题和选项中找出关键词,了解文章大意,带着问题有针对性的到文章找答案。14.细节理解题。根据my daughter was standing too near.我女儿正站得离我太近。可知,后文中的she是就是my daughter,Sweetie,作者的女儿。故选C。15.推理判断题。根据when l was cooking,my daughter was standing too near.When l turned to reach for some milk,I nearly knocked her over.我做饭的时候,我女儿站得太近了。当我转身去拿牛奶的时候,我差点把她撞倒。可知,作者是在做饭,故可以推测,他们是在厨房里。故选A。16.推理判断题。根据But with a daughter you love,you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes 但是和你爱的女儿打交道时,你很不友好。你女儿今天下午给你带来了一些她自己摘的花,你会在厨房里的门边找到它们。你看到她眼中的泪水了吗?根据丈夫的话,可以推测,当作者的丈夫看到她的行为时,他很失望,他觉得作者不应该对他们的女儿大喊大叫。故选B。17.标题归纳题。根据lf we can be polite to strangers,why can't we do the same for the ones we love 如果我们能对陌生人有礼貌,为什么我们不能对我们所爱的人有礼貌呢?可知,本文主要是作者根据自己的亲身经历,告诉大家要礼貌的对待他人,尤其是我们爱的人。故选D。18.(2020九上·婺城期中)阅读理解When most people think of "beautiful", they think of moviestars. I used to be one of them. But now my view of beauty has completelychanged.I was with my parents and little brothers at the McDonald's. Sincethere are only tables with four chairs, I'm always the one to sit at a nearbytable by myself. Usually, I'm a little unhappy, but not this time.A woman was sitting at a table, two tables away. She was young andpretty, not the traditional beauty, but a warm one. She had thick dark-brownhair and wore common clothes, but none of those was why she was so beautiful tome.Her children spread the ice-cream all over their clothes, and shejust kissed them and that's all. She didn't get angry. The love and warmth thiswoman generated(产生)completely changed my view ofbeauty. She generated warmth like the sun, and her children were little planetsaround her.She made a difference to her children's lives. Instead of makingthem feel bad about themselves, she made them feel great about everything. Thatis true beauty: to make a positive difference to another's live through warmthand caring.(1)Where did the story happen A.In a park. B.In a museum.C.In a restaurant. D.In a movie theatre.(2)The mother was beautiful to the writer because she _______________.A.was young and friendly.B.showed great love and warmth.C.was a traditional beauty.D.had dark-brown hair and white skin.(3)What did the writer compare(比作)the mother to A.The Sun B.The planet. C.The tree. D.The rose.(4)The writer has come to realize that beautiful people are those who _____________.A.are tall and thin with beautiful looks.B.make a great influence to the world.C.are successful both in work and the family.D.make a positive difference to others' lives.【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D【知识点】人生百味类;议论文;细节理解【解析】【分析】短文大意:作者通过自己的经历告诉我们真正的美是通过温暖和关怀给别人的生活带来积极的影响。(1)细节理解题。根据 I was with my parents and little brothers at the McDonald's. 可知他们在麦当劳,也就是餐馆,故答案为C。(2)细节理解题。根据第四段中的The love and warmth this woman generated(产生)completely changed my view of beauty. 可知是这个女人展现的爱和温暖,故答案为B。(3)细节理解题。根据第四段中的She generated warmth like the sun, and her children were little planets around her. 可知作者把这位母亲比作太阳,故答案为A。(4)细节理解题。A:她们又高又瘦,长得很漂亮。B:对世界有很大的影响。C:工作和家庭都很成功。D:给他人的生活带来积极的影响。根据短文最后的句子 That is true beauty: to make a positive difference to another's live through warmth and caring.可知真正的美是:通过温暖和关怀给别人的生活带来积极的影响。故答案为D。【点评】考查人生百味类阅读。细节理解题是考查事实和细节的,大多数是针对文章的细节设计的。只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。19.(2020九上·金华月考)阅读理解On Sunday 23 April, more than 30, 000 people joined in the2017London Marathon, running 26.2 miles around the city center.The London Marathon has taken place every year since1981.At the first one, just 6,225 people completed the course,and since then it hasgrown into one of the most important sporting events in the world. Each winnerreceives $500,000 in prize money. However, most marathon runners are notprofessional (专业的). They run to raise money for charitiesor just as a personal experience. Many people do fun things to make themselvesstand out, like wear silly clothes or do things instead of just running.For example, Tom Harrison took three days just to reachthe halfway point, as he was crawlingon his hands and knees dressed as a gorilla (猩猩), trying to raise money and attention for"The Gorilla Organization".One exciting part from this year's race was the story ofJackie and her husband, who got married on the morning of the marathon. Thenthey both ran the race,with Jackie doing it in her wedding dress! They were running toraise money for cancer charities, as Jackie was diagnosed (诊断) with cancer three years ago.Matthew Rees was another runner to inspire (激励) people, as hestopped just before the finish line to help another runner run the last 200m.They did not know each other before, but Matthew saw that David was too tiredto finish the race and wanted to help him finish.Every year there are lots of inspiring stories like thisfrom the London Marathon,and it is a huge achievement even to run the 26.2miles!(1)The 2017 London Marathon is the ______ race.A.33rd B.35th C.37th D.39th(2)The meaning of the underlined word" crawling" is probably similar to ______.A.drawing B.walking C.singing D.swimming(3)Jackie and her husband took part in the race to ______.A.raise money for cancer charities B.celebrate their weddingC.help another runner finish the race D.catch others' attention(4)Which of the following might be the best title for the passage A.The Most Important Sport B.Funny Parts in MarathonC.More Than Running a Race D.A Personal Experience【答案】(1)C(2)B(3)A(4)C【知识点】记叙文;常见运动项目【解析】【分析】短文大意:马拉松是世界最重要的体育项目之一,但是很多的马拉松跑者都是业余的,本文选取了三个例子介绍了这些来自马拉松的振奋人心的故事比起跑步更有意义。(1)细节理解题。根据第二段中的句子 The London Marathon has taken place every year since 1981. 可知马拉松是1981年开始的,2017年就是第37届,故答案为C。(2)词义猜测题。根据dressed as a gorilla (猩猩), 可知他扮演猩猩,也就是用手和膝盖走路,故craw是walk的意思,故答案为B。(3)细节理解题。根据第四段中的句子 They were running to raise money for cancer charities, as Jackie was diagnosed (诊断) with cancer three years ago. 可知他们运行为癌症慈善机构筹集资金,故答案为A。(4)主旨大意题。根据最后一段 Every year there are lots of inspiring stories like this from the London Marathon,and it is a huge achievement even to run the 26.2miles! 可知马拉松里面有很多像上面鼓励人的故事,不单单是跑26.2千米。故答案为C。【点评】考查体育竞技类阅读。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。20.(2020九上·金华月考)阅读理解You pick up your phone and stare at it. The screen unlocksat once. But it won't do that for anyone else. The phone knows who you are. Itrecognizes (识别) the shape of your face. Welcome to the world of the latest iphone.It comes with a feature called Face ID.Your face isn't the only characteristic you can use as apassword. Many smartphones already accept fingerprint recognition. Other safetysystems check the shape of the ear, patterns in the eye, or the way a personwalks. All of these characteristics, called biometrics (生物识别技术), are unusualenough to identify someone.People like using biometrics for safety because they'reeasy. You can't misplace or forget your own face. They're also usually verysafe. It's hard to copy another person's body parts. But it's not impossible!And the face may be one of the easiest body parts to copy.Most teens post plenty of photos online. These could probably help someone hackinto (入侵)a safety system. In 2016, researchers at the University of North Carolinacollected available Facebook photos. They used them to build 3D models offaces. Then they showed these fake faces to five different facial recognitionsystems. Four out of five let the cheater (骗子) in.(Face ID wasn't part of the test.)Once a biometric password has been stolen, you can'teasily change it. You can't get a new face! There's one more thing of Face IDthat worries experts. It would be easy for someone else to hold your phone infront of your face to unlock it. For example, an angry sister or brother might dothis to hack into your accounts.Some people won't worry about all that. It's just so coolto use Face ID. As for me, l am always glad to use the new technology as longas it can make our lives easier and better. What do you think Is it a goodthing to you (1)______ of the following body parts can be used as biometrics.①hair②eye③ mouth④ear⑤face⑥ fingerprintA.①②③④ B.②③④⑤ C.②④⑤⑥ D.①③④⑥(2)The writer shows the face is easy to be copied by ______ in paragraph 4.A.giving examples B.showing picturesC.using numbers D.answering questions(3)According to the passage, we can know ______.A.your phone can recognize anyone's faceB.Face ID of smartphones may cause some troubleC.you can easily change the stolen biometric passwordD.all the people worry about the safety of recognition system(4)What's the writer's opinion about Face ID A.It's cool to use Face IDB.It's dangerous to use Face IDC.It's safe and easy to use Face IDD.It's a new technology if it can improve our lives.【答案】(1)C(2)B(3)B(4)D【知识点】科普类;议论文【解析】【分析】短文大意:本文为我们介绍了人脸识别。(1)细节理解题。根据第二段中的句子 Your face isn't the only characteristic you can use as a password. Many smartphones already accept fingerprint recognition. Other safety systems check the shape of the ear, patterns in the eye, or the way a person walks. 可知脸,指纹,耳朵和眼睛可以作为生物识别技术,故答案为C。(2)细节理解题。根据第四段中的句子 And the face may be one of the easiest body parts to copy. Most teens post plenty of photos online. These could probably help someone hack into (入侵) a safety system. 可知通过展示图片,脸部很容易被复制,故答案为B。(3)细节理解题。A.你的手机可以识别任何人的脸;B.智能手机的面部识别可能会带来一些麻烦;C.你可以很容易地更改被盗的生物识别密码;D.所有人都担心识别系统的安全性;根据第一段中句子 The phone knows who you are. It recognizes (识别) the shape of your face. 可知A错误;根据第四段可知B正确;根据第五段的句子 Once a biometric password has been stolen, you can't easily change it. 可知C错误;根据最后一段句子 Some people won't worry about all that. It's just so cool to use Face ID. 可知D错误,故答案为B。(4)推理判断题。A.这是一项很酷的技术;B.这是一项很危险的技术;C.这是一项很安全很容易使用的技术;D.这是一项新技术,如果它能改善我们的生活的话;根据全文内容可知这是一项新的技术,故答案为D。【点评】考查科普类阅读。推理判断题要尽量考虑文中全部信息或事实,在通篇理解文章的基础上领会作者的言外之意,并作出正确的推理和判断。21.(2019九上·江山期中)阅读理解Nowadays problems and worriesare normal in our life. In order to deal with them, there are many ways, but Ithink asking others for help is a good way. Here are the examples.Problems AdviceI have afear of the dark. When I am out camping with my friends, I can hardly sleep.I'm so afraid. What can I do —Jack Oh man.I was the same way when I was a kid! As I got older, I got over it, but ifyou aren't there yet, try these tips. Firstly, try to think about what makesyou afraid, and try to reason with yourself. Then think about pleasant thingsbefore going to bed. Besides, you could keep a small flashlight close to you,and put your sleeping bag over it so it gives off a weak light —Steve Keepinga flashlight nearby is a great idea. I like to read before going to bed tohelp clear my mind of worries. Just avoid reading anything scary! —JennySome ofmy friends make fun of me because I'm scared of heights. What can I do to getover this fear —Jane For thisquestion, I want to say you should face your fear head on. In your mind, imaginegoing to the top of a building, starting on the lowest floor and making it upto higher floors, one at a time. By the time you get to the top floor, youshouldn't feel nervous! This will help you get over your fear of heights. —Steve I completely understand, heights aren'tmy friend either. And we're not alone. It's very common. What has helped meis to take a few deep breaths. It immediately relaxes me. —Jenny(1)Both Steve and Jenny advise Jack to ___________.A.use a flashlight B.read before bedC.think about pleasant things D.find out what makes him scared(2)We can learn from the passage that ________________.A.Steve wants Jane to climb stairs every dayB.Steve tells Jane to take a few deep breathsC.Jenny advises Jane to have a great imaginationD.Jenny feels pity for Jane because of the same feeling of fear(3)The passage is probably taken from _______________.A.a story book B.a magazine C.a diary D.a travel guide【答案】(1)A(2)D(3)B【知识点】社会现象类;说明文;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文介绍了当你遇到问题时,向人们求助的方法。(1)细节题。根据 you could keep a small flashlight close to you, and put your sleeping bag over it so it gives off a weak light 和 Keeping a flashlight nearby is a great idea. 可知要用一个 手电筒 。故选A。(2)细节题。根据 I completely understand, heights aren't my friend either. And we're not alone. 可知 Jenny 也有恐惧症, 故选D。(3)细节题。根据文章内容,介绍寻求建议的方法,一般在杂志上或报纸上,故选B。【点评】 考查阅读理解,本题主要是细节题,做这类题的一般方法是先要找出题干或是选项中的关键字,再通过略读快速确定该细节在文中的出处,仔细对照题干要求,排除或选择。22.(2019九上·江山期中)阅读理解①If you have a chance to go to Finland(芬兰), you will probably be surprised to find how "foolish" the Finnish people are.②Take the taxi drivers for example. Taxis in Finland are mostly high-class Benz(奔驰) with the money of two US dollars a kilometer. You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying. The driver would not show the least sign of being nervous and worried.③The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners. Hotel guests have their meals free, so they naturally go to the free dining rooms to have their meals. The most they would do to show their good faith is to wave their registration(登记) card to the waiter. With such a relaxing check, you can easily use any old registration card to take a couple of friends to get the meals free.④The Finnish workers are paid by the hour. They are very much on their own as soon as they have agreed with the boss on the pay. From then on, they just say how many hours they have worked and they will be paid accordingly.⑤With so many mistakes in everyday life, surely Finland must be a place to those who love to take "petty advantages"(小便宜). But the strange thing is, all the taxi passengers would always come back to pay their fare after they have done their business; not a single outsider has ever been found in the free hotel dining rooms. And workers always give an honest record of the exact hours they put in.⑥As you can see, living in such a society has turned everyone into a real "gentleman". In a society of such high moral(道德) practice, what need is there for people to be on guard against others (1)We can learn from the second paragraph that_________ in Finland.A.all the taxis are very inexpensive and comfortableB.passengers only pay two US dollars for a taxi rideC.taxi drivers don't know the ways in city very wellD.It's normal for passengers to pay for the drivers later(2)Which of the following is Not mentioned in the passage A.No outside dinner go to the free dining rooms.B.Workers are always honest with their working hours.C.To pay later when you take a taxi.D.To travel around Finland by ship.(3)It can be seen from the passage that __________ in Finland.A.hotel guests often get meals free with their friends outsideB.the bosses pay the workers according to their performanceC.the workers are always honest with their working hoursD.people are usually not so smart or careful in daily life(4)Which of the following shows the structure(结构) of the passage A. B.C. D.【答案】(1)D(2)A(3)C(4)B【知识点】政治经济文化类;说明文【解析】【分析】文章大意:本文通过介绍了出租车司机、酒店 、工人等人的愚蠢,说明了芬兰社会和谐及人民的思想觉悟高。(1)细节题。根据 You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying...,可知乘客可以以后付给司机乘车费用,故选D。(2)推断题。根据 The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners. 大旅馆的餐厅不仅为顾客提供服务,而且为外面的就餐者服务。可知外面的就餐者不能去免费餐厅,没有被提到,故选A。(3)细节题。根据 You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say that you have some business to do, and then walk off without paying...,可知他们只是说他们工作了多少个小时,他们会得到相应的报酬。应该是工人们是诚实的,故选C。(4)推断题。根据 文章内容,先说芬兰人“愚蠢”,再用第二,三,四段介绍了出租车司机、酒店 、工人等人的愚蠢;然后谈论芬兰将是爱占小便宜的天堂;最后这样的社会人们有什么必要提防别人呢?故选B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。23.(2019九上·衢州期中)阅读理解①Some peoplelike to be scared(受惊吓)! Choosing to be scared can befun. Dr Margee Kerr, a sociologist, explained the science of fear(恐惧). "Some people like to be scared because they like the waytheir body changes," she says.②Being scaredis not always fun. When a balloon pops, we may jump.Our heart beats faster and harder. How does the body have the reactions "When we meet something startling, our brain and body start making changes to help prepare us for the unknown," Dr. Kerr explains, "These changes are caused by the senses(感官), which always send information to the brain. It gives out chemicals into the bloodstream, and those chemicals act on different parts of the body. At the same time, the brain decides whether or not the danger is real."③Fear is a tool that the brain uses to keep the body safe. It helps a person to hide, run away, or protect oneself. Our memories also help protect us. As we grow, we learn what's unsafe, and our brains keep those memories. Then our brains use fear to warn us of dangers. Dr. Kerr says, " ▲ ."④However, too much fear can be harmful because experiences can lead to long-lasting fears that may stop a person from trying new things. A long-lasting fear can mean you've had a bad experience, and your brain doesn't want you to have it again.⑤Many people have beat their own fears. Instead of listening to their imagination, they learn the facts about anything that seems scary. Knowledge can help a person feel less afraid. Dr. Kerr grew up on a farm. She was scared of black bears in the woods before. She says, "After I read a lot about them, I knew for sure what to do if I ever met a bear and how to protect myself."(1)The underlined word startling in Paragraph2 probably means_______.A.surprising B.tiring C.boring D.interesting(2)Which is most likely to be put in the blank " " A.We feel a little excited when we watch a scary movie.B.It's good to have a healthy sense of what's dangerousC.Understanding the facts gives me a sense of confidenceD.Being afraid doesn't mean you're weak.(3)How is the passage organized A. B. C. D.(4)The passage above may be taken from _______.A.a dictionary B.a guide book C.a play D.a magazine【答案】(1)A(2)B(3)A(4)D【知识点】医疗保健类;说明文【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了恐惧对人的影响。人们可以通过恐惧,来自我保护,但是过度的恐惧,对人体是有害的,人们需要学习如何战胜恐惧。(1)词义理解题。根据语句"When we meet something startling, our brain and body start making changes to help prepare us for the unknown,"中的the unknown可知,startling表示惊奇的,故选A。(2)推理判断题。根据语句Then our brains use fear to warn us of dangers. 我们的大脑用恐惧来警告我们所面临的危险可知,下一句应该与dangerous有关,故选B。(3)理解归纳题。通读全文可知此文第一段是综述,后面四段做了分述,故选A。(4)推理判断题。这是一篇有关心理反应的论文,从各个选项中可知应该摘自杂志,故选D。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 (浙江)初中英语2022-2023九年级上学期期中专项复习:阅读理解①(外研版)(学生版).docx (浙江)初中英语2022-2023九年级上学期期中专项复习:阅读理解①(外研版)(教师版).docx