资源简介 淮安市重点中学2022-2023学年高二上学期10月阶段考试英语试卷(试卷满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How soon will the meeting begin A. In 40 minutes. B. In 30 minutes. C. In 20 minutes.2. What sport is the girl doing lately A. Tennis. B. Football. C. Badminton.3. Who is the man A. A salesman. B. A tailor. C. A hairdresser.4. What did the woman think of her holiday A. Disappointing. B. Inspiring. C. Exciting.5. What will the woman do this weekend A. Go to the man’s house.B. Go for a picnic. C. Go shopping.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. For what was the football match put off A. Some players. B. The weather. C. The playground.7. What does the woman invite the man to do this evening A.Visit some football players.B. Meet her Chinese friends.C. Eat out with her.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Where does the conversation probably take place A. At a camping site. B. In a supermarket. C. On a plane.9. What did the speakers forget to bring A. The frying pan. B. The plates. C. The cups.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What are the speakers talking about A. Writing a paper on museums.B. Buying some works of art.C. Arranging a weekend trip.11. Which is the most famous art museum in the world A. Musée d’Orsay.B. Musée du Louvre.C. Center Georges Pompidou.12. How much should the woman pay A. $120. B. $200. C. $350.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. When is Steve going out with Jennifer A. On Monday. B. On Saturday. C. On Friday.14. Where is the movie theater A. On Pine Street. B. On 2nd Street. C. On 1st Street.15. What time does the restaurant close on Sundays A. At 12:00 pm. B. At 11:30 pm. C. At 10:30 pm.16. What does Steve ask about at last A. A church. B. A stadium. C. A flower shop.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What is the speaker A. An official. B. A reporter. C. A researcher.18. How many pilots were surveyed A. 500. B. 300. C. 200.19. What are the air rule changes proposed by the European governments A.Shortening the pilots’ night flying time.B. Punishing the pilots sleeping during work.C. Lengthening the working hours of the pilots.20. How do most people find the changes A. Unscientific. B. Useless. C. Wise.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIf you are longing for a hike in Alaska and aren’t sure where to start, here are our favorites. There’s something for all levels of skills and ambitions.The Kenai River TrailA half mile down this trail are wonderful views of the Kenai River Canyon. There are really two trailheads (小道的起点); the main “upper” trail starts at mile 0.6 of Skilak Lake Rd, and the other at mile 2.3.Turnagain Arm TrailThis 11-mile hike begins at Potter Trailhead (Mile 115). Initially used by Alaska Natives, the trail, can also be accessible to points along the way: McHugh Creek (Mile 112), Rainbow (Mile 108) and Windy (Mile 107).Iditarod National Historic TrailThe National Historic Iditarod Trail is a 24-mile hike used by gold miners and sled-dog teams until 1918, when the Alaska Railroad was finished. It’s a two-to-three day hike through superb mountain scenery to Girdwood (where it’s known as the Crow Pass Trail), and is the region’s best backpack adventure.Put up a tent at Echo Bend (Mile 3), or rent one of two yurts (毡房) ($65 per night) close by. For a shorter outing you can turn around at the Perch, then return to the Dew Mound Trail at Echo Bend and then to the Nature Center, making this a scenic 8-mile trip.Reed Lakes TrailTwo alpine lakes, waterfalls, glaciers and towering granite (花岗岩) walls: the 7-to-9-mile Reed Lakes Trail is one of the most wonderful hikes in the region, and worth the climb. Once you reach upper Reed Lake, continue 1 mile to Bomber Glacier, where the ruin of a B-29 bomber lies in memorial to six men who died in a 1957 crash.21. Which of the following was originally used by Alaska Natives A. Iditarod National Historic Trail. B. Turnagain Arm Trail.C. The Kenai River Trail. D. Reed Lakes Trail.22. At which place can hikers set up a tent A. Echo Bend. B. Potter Trailhead.C. Girdwood. D. Turnagain Arm.23. What will visitors see at Bomber Glacier A. The ruin of a B-29 bomber.B. A tower made of granite.C.A memorial to six heroes.D. One of the most gorgeous waterfalls.B9 days after he was born, Zig Ziglar stopped breathing. Sadly, the doctor laid the lifeless body on the bed and then his grandmother held his body close and began whispering in his ear. Surprisingly, he came back to life in her arms.He was 5 when his father died and 2 days later, his baby sister died too. He was raised the 10th out of 12 children by his widowed (寡妇的) mother during The Great Depression. At 7 he was already helping to support his family by selling their vegetables and milk. When he was 20, he married a woman called Jean. In order to support his new family, he quit school and sold pots and pans.Life as a salesman was unpredictable and so for years, the couple struggled financially. Sometimes he could only afford a few gallons of gas, so wherever his car rolled to a stop was where he would start working door-to-door. But he maintained a positive attitude about everything.Refusing to accept defeat, he began travelling to churches, schools and clubs, sharing lessons about the power of positive thinking. When the company he worked for broke up, he turned to full-time motivational speaking, helping countless people achieve their dreams.By 1975 he had written See you at the top, a book of his most inspiring thoughts and stories. It was rejected by 30 different publishers before it was finally printed. It has now sold more than2 million copies worldwide.Zig Ziglar passed away in 2012, two days after celebrating his 66th wedding anniversary. In his 30 books that have been translated into more than 36 languages, his optimism and enthusiasm have impacted more than 250 million people around the world and continues to inspire more every day.24. How old was Zig Ziglar when he finished See you at the top A. 49. B. 46. C. 37. D. 66.25. What can we learn about Zig Ziglar according to the text A. He wrote a book which was popular with publishers in the beginning.B. He sold vegetables and milk to support his new family.C.He grew up in a large family.D. To earn a living, he would go to churches and schools to sell pots and pans.26. What jobs has Zig Ziglar done throughout his life A. Writer, speechmaker and librarian.B. Salesman, speechmaker and writer.C. Salesman, writer and librarian.D. Salesman, speechmaker and librarian.27. Which of the following words can best describe Zig Ziglar A. Pitiful and positive. B. Fortunate and motivational.C.Ambitious and hard-working. D. Energetic and generous.CScientists have figured out how COVID-19 causes many people to lose their sense of smell. And they have good news: The loss of their smell appears to be temporary because the actual cells in the nose that recognize smell aren’t harmed.Temporary loss of smell is called anosmia by doctors. It’s one of the earliest and most commonly reported indicators of COVID-19. In fact, studies suggest it can better predict whether someone likely suffers from the disease than fever and cough.But to be exact, why people with COVID-19 stop being able to smell was unclear. It was thought that damage or inflammation (炎症) of the sensory nerve cells that detect and send the sense of smell to the brain caused the problem. That turned out to be wrong.In a paper published on Friday, researchers found that SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, attacks the cells that support those smell-detecting neurons (神经元) but not the neurons themselves.“The novel coronavirus changes the sense of smell in patients not by directly infecting neurons but by affecting the function of those supporting cells,” said Sandeep Robert Datta, a professor at Harvard Medical School.That’s good news because it means the infection isn’t likely to permanently damage COVID-19 patients’ smell nerves. “Once the infection disappears, smell neurons don’t appear to need to be replaced or rebuilt from scratch,” he said. “But we need more data and a better understanding of the hidden theory to confirm this conclusion.”COVID-19 patients typically recover their sense of smell over the course of several weeks. In other infections caused by a virus patients can take months to regain their sense of smell.28. Which can better predict the infection of COVID-19 A. High fever. B. Constant cough.C. Loss of smell. D. Temporary unconsciousness.29. What is the new discovery published on Friday A. The virus of COVID-19 doesn’t attack those smell-detecting neurons.B. The virus that causes COVID-19 will kill smell nerves.C. The novel coronavirus changes the sense of smell.D. The infection of COVID-19 permanently damages patients’ smell nerves.30. Why does the author mention other virus infections in the last paragraph A.To introduce the next hot topic about virus infection.B. To prove shorter smell loss of COVID-19 patients.C. To share his or her relevant knowledge.D. To conclude the bad results of different infections.31. What of the following could be the best title for the text A. Will COVID-19 destroy your nerve system B. COVID-19 is easy to predict by several symptomsC. Patients living with COVID-19 will soon recoverD. Will COVID-19 patients’ smell loss last long DBuying furniture is easier than ever. You can even order a new table and chairs online without ever leaving home. But did you ever think about how furniture is made The process begins with trees but now researchers have found a better way: growing it in a lab instead of a forest. Instead of cutting down trees and adding to deforestation (砍伐森林), Velásquez-García said, “If you want a table, then you should just grow a table.”The research group found a way to actually grow plant tissue (组织) — wood and fiber — in a lab that is similar to the way cultured meat is grown. While there is still a long way to actually grow a table, the team was able to grow structures from cells from zinnia leaves.Making furniture and other items from biomaterials could eliminate cutting down trees in forests. “The way we get these materials hasn’t changed in centuries and is very inefficient,” said Velásquez-García. “This is a real chance to avoid all that inefficiency.”There are other benefits to using lab wood too. Lab grown wood can be handled to take on any shape — like 3D printing — so it may be possible to build a table without glue or screwing parts together.Beckwith, a mechanical engineering PhD student, was inspired by a visit to a farm to try to make land-use more efficient and environmentally sound. “That got me thinking: Can we be more strategic about what we’re getting out of our process Can we get more outputs for our inputs ” she told MIT News. “I wanted to find a more efficient way to use land and resources so that we could let more farmlands remain wild, or to remain lower production but allow for greater biodiversity.”Today, the two largest uses of trees are to make wood products and paper. When new biomaterials become readily available, forests will lose their economic value and will be preserved for their environmental, health, and recreational value. These researchers, like Velásquez-García, are speaking for the trees.32. What does the author think of growing furniture according to paragraph 1 A.It might have a bright future. B. It’ll cut down daily expense.C. It turns out to be convenient. D. It’s as important as making furniture.33. What does the underlined word “eliminate” in paragraph 3 mean A. Remove. B. Fancy. C. Risk D. Delay.34. What is the purpose of Beckwith’s growing furniture A.To increase production. B. To keep biodiversity.C. To make large profits. D. To use wild resources.35. What’s the key to protecting forests A. Making effective forest laws. B. Less use of wood products and paper.C. Wide use of new biomaterials. D. Caring more for the environment.第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Stress can significantly affect your ability to keep a healthy weight. 36 . Whether it’s the result of high levels of the stress hormone cortisol (荷尔蒙皮质醇), or unhealthy behavior related to stress, the link between stress and weight gain is obvious. But don’t worry. Here are a few skills to help you.Make exercise priority (优先)Exercising is a vital part of stress reduction and weight management. It can help you handle both issues at the same time. 37 . Whether you go for a walk during your lunch break or hit the gym after work, include regular exercise into your routine.Keep a food diary38 . A review of studies that examined the link between self-monitoring and weight loss found that those who kept a food diary were more likely to manage weight than those who didn’t. So whether you use an App to track your food intake or you write everything in a food diary, being more mindful of what you put in your mouth could improve your eating habits.39Whether you enjoy yoga or you find comfort in reading a good book, try adding simple stress relievers like taking a deep breath, listening to music, or going on a walk into your daily routine. Doing so can reduce your cortisol levels, helping you manage your weight.Stick with the skills for a while. By doing so, it helps make these healthy behavior a habit and battle stress-related weight changes. 40 .A.It can also prevent you from losing weightB. Decrease hormone cortisol in a right levelC. Apply stress-relief skills to your daily lifeD. Remember: The early bird catches the wormE. Paying attention to your eating habits can help you control your food consumptionF. So it’s necessary to work out to prevent stress-related weight gainG. Persistence can make stress and weight fall by the wayside第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I was getting more excited as we got off the train at beautiful Grand Central Station. After a tour at the Museum of Modern Art, we 41 Radio City Music Hall and the Christmas tree at Rockefeller Center. In one of the 42 in the area, I found a tiny boxed set of Peter Rabbit books, perfect for my 43 . Was there anything like Christmas in New York Having experienced an exciting and tiring tour, we called a 44 back to Grand Central Station.On the way home I realized that my handbag was gone — lost or 45 , I had no idea. All the magic of this special day 46 . I glumly (闷闷不乐地) pictured a jam-packed Department of Motor Vehicles and all the phone calls that I’d have to make to get my 47 cards replaced with new ones. And I’d never 48 all those precious photos of my daughters.The days slipped by while I got rides to college and 49 going to the DMV (车管所) at such a busy time of year. Then I got an unexpected 50 , a box with the return address of Radio City Music Hall. 51 , I opened it and shouted in a joyful 52 .There was my old handbag, with everything 53 good inside — license, cards and photos — and one thing that hadn’t been there 54 , a handwritten note, saying, “I found this handbag lying under the seat of my taxi by 55 . Merry Christmas!”41. A. visited B. entered C. reached D. noticed42. A.schools B. factories C. shops D. hospitals43. A. cousins B. daughters C. sons D. parents44. A.carriage B. car C. taxi D. bus45. A. forgotten B. hidden C. covered D. stolen46. A.worked B. disappeared C. arrived D. disturbed47. A. old B. useful C. dirty D. small48. A.packed B. encountered C. shown D. replaced49. A. relied on B. brought about C. put off D. came round50. A. reward B. document C. fax D. delivery51. A. Confused B. Shocked C.Disappointed D. Frightened52. A. speed B. word C.voice D. moment53. A. frequently B. completely C.gradually D. originally54. A. ever B. yet C. though D. before55. A. design B. accident C. comparison D. nature第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56.Your fingerprints differ from mine;that is,your fingerprints are not identical mine.57.With more tourists (pour) in,a five-star hotel is under construction.58.The young journalist participated in many (compete) in journalism and won many awards.59.It has been confirmed that 4 people are dead and dozens of people are injured, 5 of _________ are in a critical condition.60. Learning to think _____ (critical) is an important skill today's children will need for the future.61.His success was because of the fact __________ he had been working hard.62.Tom was told that his teammate won the race while he ______(treat) by the team doctor.63.It took me a long time before I was able to fully appreciate what they _________(do) for me.64.Experiments of this kind _________ (conduct) in both the US and Europe well before the Second World War.65.____ you know, in a football match, players try to kick or head the ball into the opposing team’s goal.第四部分 写作(共两节,满分40分)假定你是李华, 上周日你校举办了5公里越野赛跑活动。请你为校英文报写一篇报道, 内容包括:1. 参加人员:2 跑步路线:从校门口到南山脚下:3. 活动反响。越野赛A Cross-Country Running Race注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,使文章内容连贯。第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Surprise!” was the first thing I heard when I opened the door. My family and friends were all smiling at me. There were colorful balloons all over the house, a big poster saying "HAPPY BIRTHDAY'', and of course a cake with 12 candles. It was a wonderful feeling. I knew that I had finally turned twelve and I might possibly get the thing I wanted most.I saw my mom and dad coming towards me with a small box which seemed to be a birthday present. When I opened the box, I couldn't believe my eyes. I had really gotten a mobile phone! Throwing myself into their arms, I let out a cry of joy, “Thank you! I love you guys!”“You're welcome. We knew this was going to make you happy but we didn't only get you this because you turned twelve, but also because you are doing well in school. We expect you to keep getting good grades."“Of course I will." I said confidently.As soon as I got to school the next morning, I was showing off my phone and asking everyone for their number. It was cool how I got so many contacts on the first day.It felt like I didn't even exist in that class anymore. I wouldn't pay much attention to the teachers because I was too busy on my phone. However, I didn't get caught using it.I am pretty sure that the teacher did notice that I stopped paying attention to her because a week later we took a test and I failed. What was worse, my mom had to sign the test.It was hard to show my mom the test. She was used to seeing A's and B's on my tests. Finally, I showed it to her, and she couldn't believe it. She was angry but most of all, she was disappointed.注意:1.续写短文的词数应为150左右;2,续写部分分为两段,每段的开头已给出。参考答案第一部分 听力1—5 BCCAB 6—10 BCAAC 11—15 BABAA 16—20 CBACA第二部分 阅读第一节A篇本文是一篇应用文。文章主要介绍了四条在阿拉斯加州的远足路线。21. B 细节理解题。根据第三段第二句中的“Initially used by Alaska Natives, the trail, can also be accessible to points along the way”可知,Turnagain Arm Trail这条路线最初只有阿拉斯加当地人使用。故选B。22. A 细节理解题。根据第五段第一句“Put up a tent at Echo Bend (Mile 3), or rent one of two yurts (毡房) ($65 per night) close by.”可知,在Echo Bend,徒步者可以搭建帐篷。故选A。23.A 细节理解题。根据最后一段第二句中的“Bomber Glacier, where the ruin of a B-29 bomber lies in memorial to six men who died in a 1957 crash”可知,游客们可以在Bomber Glacier看到B-29轰炸机的残骸。故选A。B篇本文是一篇人物传记。Zig Ziglar是国际知名的演说家、作家以及全美公认的销售大王,也是最能激励人心的大师。本文简要讲述了他传奇的一生。24. A 推理判断题。根据第二段倒数第二句中的“When he was 20, he married a woman”、第五段第一句中的“By 1975 he had written See you at the top”和最后一段第一句“Zig Ziglar passed away in 2012, two days after celebrating his 66th wedding anniversary.”可知,Zig Ziglar是在他[(66+20-(2012-1975))=]49岁时写完See you at the top这本书的。故选A。25. C 细节理解题。根据第二段第二句中的“He was raised the 10th out of 12 children by his widowed (寡妇的) mother”可知,他有很多兄弟姐妹。由此可知,Zig Ziglar是在一个大家庭中长大的。故选C。26. B 细节理解题。根据第三段第一句中的“Life as a salesman was unpredictable”、第四段最后一句中的“he turned to full-time motivational speaking”和第五段第一句中的“By 1975 he had written See you at the top”可知,Zig Ziglar一生中做过推销员、演说家和作家。故选B。27. A 推理判断题。通读全文可知,Zig Ziglar出生时险些丧命且幼年丧父,但他在面对艰苦的生活时从未放弃,并始终保持着积极的态度。由此可推知,Zig Ziglar是一个可怜但乐观的人。故选A。C篇本文是一篇说明文。文章主要介绍了感染新冠肺炎会导致人们暂时失去嗅觉以及出现这种情况的可能原因。28. C 细节理解题。通读第二段尤其是第三句“In fact, studies suggest it can better predict whether someone likely suffers from the disease than fever and cough.”可知,比起发烧和咳嗽,嗅觉丧失能更好地预测一个人是否感染新冠肺炎。故选C。29. A 细节理解题。通读第四段可知,周五发布的研究发现新型冠状病毒攻击的是支持嗅觉神经元的细胞,而不是神经元本身。故选A。30. B 写作意图题。通读最后一段可知,新冠肺炎患者恢复嗅觉需要几周时间,而在其他由病毒引起的感染中,患者需要数月时间才能恢复嗅觉。由此可推知,作者在最后一段提到其他病毒感染是为了证明新冠肺炎患者的嗅觉丧失时间更短。故选B。31. D 标题概括题。通读全文尤其是第一段第二句“And they have good news: The loss of their smell appears to be temporary because the actual cells in the nose that recognize smell aren’t harmed.”可知,文章主要介绍了感染新冠肺炎会导致人们暂时失去嗅觉以及出现这种情况的可能原因。由此可推知,D项“新冠肺炎患者的嗅觉丧失会持续很久吗?”能够概括文章大意,适合作标题。故选D。D篇本文是一篇说明文。为了减少对森林的砍伐,研究人员开始在实验室内用生物材料培育家具,这样对于环保将大有裨益。32. A 推理判断题。根据第一段内容尤其是第四句中的“but now researchers have found a better way: growing it in a lab instead of a forest”可知,但是现在研究人员找出了一种更好的方法,即在实验室里培育家具而不是砍伐森林。由此可推知,作者对培育家具是赞同的,并认为它可能会有着光明的未来。故选A。33. A 词义猜测题。根据第三段第二、三句“ ‘The way we get these materials hasn’t changed in centuries and is very inefficient,’ said Velásquez-García. ‘This is a real chance to avoid all that inefficiency.’”可知,Velásquez-García表示,我们获取这些材料的方式几个世纪以来都没有改变,而且效率非常低,这是一个避免所有低效率的真正机会。由此可知,画线词所在句表示用生物材料和其他物品制造家具可以杜绝砍伐森林中的树木。由此可推知,画线词意为“清除,根除”,与C项意思相近。故选A。34. B 目的意图题。根据倒数第二段最后一句“I wanted to find a more efficient way to use land and resources so that we could let more farmlands remain wild, or to remain lower production but allow for greater biodiversity.”可知,Beckwith说她想找到一种更有效的方式来使用土地和资源,以便人们可以让更多的耕地保持野生状态,或者保持较低的产量,但要考虑让这些耕地有更丰富的生物多样性。由此可推知,Beckwith在室内培育家具的目的是保持生物多样性。故选B。35. C 细节理解题。根据最后一段第二句“When new biomaterials become readily available, forests will lose their economic value and will be preserved for their environmental, health, and recreational value.”可知,当新的生物材料变得容易获得时,森林将失去其经济价值,并将因其环境、健康和娱乐价值而得到保护。由此可知,保护森林的关键是使新的生物材料得到广泛使用。故选C。第二节本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何控制因压力导致的不健康的体重。36. A 空前讲压力会显著影响你保持健康体重的能力。C项“它还会阻碍你减肥”承接上文,符合语境。故选A。37. F 空前讲锻炼对减轻压力和控制体重发挥着重要作用。它可以帮助你同时处理这两个问题;空后讲无论你在午休时散步,还是在下班后去健身房锻炼,把定期锻炼纳入你的日常生活。F项“所以,(通过)锻炼来阻止与压力相关的体重增加是有必要的”承上启下,符合语境。故选F。38. E 空后讲回顾自我监测和减肥之间联系的研究发现,那些记饮食日记的人比那些不记(饮食日记)的人更有可能控制体重。所以无论你是使用应用程序来跟踪自己的食物摄入量还是把所有东西都写进饮食日记,更加注意放入口中的东西可以改善你的饮食习惯。G项“注意你的饮食习惯可以帮助你控制自己的食物消耗量”与下文衔接紧密,符合语境。故选E。39. C 空处是本段小标题。本段讲述了无论你是享受瑜伽还是在读一本好书(的过程)中找到了慰藉,尝试添加一些简单的压力缓解方法,像深呼吸、听音乐,或日常散步。A项“在你的日常生活中运用减压技巧”统领本段,符合语境。故选C。40. G 空前讲坚持这些技能一段时间。这样做可以帮助(你)将这些健康的行为形成习惯,并减少压力带来的体重变化。E项“坚持可以让压力和体重大幅下降”承接上文,符合语境。故选G。第三部分 语言运用第一节本文是一篇记叙文,主要讲述了作者旅行时不小心丢失了自己的手提包,直到有一天出乎作者意料的是,作者收到了曾经坐过的出租车的司机寄来的包裹,里面装的是作者的手提包和一张圣诞贺卡的故事。41. A 考查动词辨析。根据上文中的“After a tour at the Museum of Modern Art”可知,此处指作者一行人在参观完现代艺术博物馆后,接着参观了无线电城音乐厅和洛克菲勒中心的圣诞树。visit意为“参观”,符合语境。故选A。42. C 考查名词辨析。根据下文中的“I found a tiny boxed set of Peter Rabbit books”及语境可知,此处指作者在一家商店里发现了一套盒装的彼得兔系列丛书。shop意为“商店”,符合语境。故选C。43. B 考查名词辨析。根据下文中的“And I’d never _____ all those precious photos of my daughters.”可知,此处指作者认为彼得兔系列丛书非常适合自己的女儿们(阅读)。daughter意为“女儿”,符合语境。故选B。44. C 考查名词辨析。根据下文中的“I found this handbag lying under the seat of my taxi”可知,此处指作者一行人叫了一辆出租车,要回到中央车站。taxi意为“出租车”,符合语境。故选C。45. D 考查动词辨析。根据语境可知,此处指作者不知道自己的手提包是丢了还是被偷了。steal意为“偷,窃取”,符合语境。故选D。46. B 考查动词辨析。根据上文中的“On the way home I realized that my handbag was gone — lost or, I had no idea.”及下文中的“I glumly (闷闷不乐地)”可知,此处指属于这个特殊的日子的所有魔力都消失了。disappear意为“消失”,符合语境。故选B。47. A 考查形容词辨析。根据下文中的“replaced with new ones”可知,此处指作者为了把丢失的旧卡换成新卡而不得不打的所有电话。old意为“存在(或使用)时间长的,旧的”,符合语境。故选A。48. C 考查动词辨析。根据语境可知,此处指作者还从来没有展示过的女儿们珍贵的照片。show意为“展示,展现”,符合语境。故选C。49. C 考查动词短语辨析。根据下文中的“at such a busy time of year”可知,此处指在一年如此繁忙的时候,作者推迟了去车管所的计划。put off意为“推迟”,符合语境。故选C。50. D 考查名词辨析。根据下文中的“a box with the return address of Radio City Music Hall”及语境可知,此处指作者收到了一个意想不到的快递。delivery意为“快递”,符合语境。故选D。51. A 考查形容词辨析。根据上文中的“Then I got an unexpected _____, a box with the return address of Radio City Music Hall.”可知,此处指作者因收到这个意想不到的快递而感到困惑。confused意为“困惑的”,符合语境。故选A。52. C 考查名词辨析。根据上文中的“shouted in a joyful”及语境可知,此处指作者打开快递后高兴地喊叫了起来。voice意为“嗓音”,符合语境。故选C。53. B 考查副词辨析。根据上文中的“There was my old handbag, with everything”及下文中的“license, cards and photos”可知,此处指盒子里面装的是作者的旧手提包,包里的所有东西都完好无损。completely意为“完全地”,符合语境。故选B。54. D 考查副词辨析。根据下文中的“a handwritten note”可知,此处指包里除了以前的旧东西外,还有一个以前没有的东西。before意为“以前”,符合语境。故选D。55. B 考查名词辨析。根据语境可知,此处指出租车司机偶然地发现这个包放在他的出租车座位下面。by accident是固定搭配,意为“偶然地”,符合语境。故选B。第二节56.to57.pouringpetitions59.whom60.critically61.that62.was being treated63.had done64. had been conducted65.As第四部分 写作第一节 应用文参考范文:Last Sunday witnessed an extraordinary cross-country running race, which nearly drew the attention of every student and teacher of our school.The students selected from every class took part in the competition. The route measured five kilometers, from our school gate to the foot of Nanshan Mountain. Every runner tried their best to finish the task, with their classmates along the way giving them necessarily help as well as encouragement. At last, all the runners managed to arrive the finish line, receiving cheers from all the directions.The activity was highly spoken of, because not only did it provide chance for us to exercise, but also made us more cohesive.第二节 读后续写参考范文Paragraph 1:Realizing the reason for my failure, my parents started to dislike the fact that I had a phone. They said they had noticed that I never paid attention to them. It was like I had my own little world. So they thought we didn't communicate as much with my phone. They regretted having given me a phone, which made me ignore the family and study.Paragraph 2:Then I started to wonder if I was wrong. A week later I tried going a whole day without a phone and it didn’t go that badly. I had so much fun because I was actually spending time with my family and paying attention to them. From that day, I had a different opinion towards phones. Phones really take you away from the rest of the world. I' m not saying that phones are bad and not to use them, but you do have to spare some time to spend with your family and not get stuck with your phone all day.听力材料Text 1M: It’s already six o’clock. The meeting will begin in ten minutes. How can we get there in time W: Don’t worry. I put the clock twenty minutes forward.Text 2W: I’m training every day at the moment. I really want to get into the school badminton team. I’ve even given up playing tennis on Saturdays.M: I’m sure you’ll succeed.Text 3M: Would you like it short or long at the back W: Quite short.M: And…uh…doesn’t it bother you having so much grey hair at your age W: No, I like it.Text 4M: So, how was your holiday, Jane W: It didn’t live up to our expectations at all. Everyone had told us it was really an exciting place, but we found it rather boring.Text 5M: This is John speaking.W: What is it, John M: We’ll have a picnic this weekend. I wonder if you can join us.W: Let me see. I’ll call off going shopping this weekend. All right, I will.Text 6W: Ted, are we still going to the football game this afternoon M: There’ll be showers this afternoon, so the football match has been put off till tomorrow.W: Do you have any plans for this afternoon then M: No. I may just read about some football players at home.W: I’ve arranged to go to a new Chinese restaurant downtown with a friend this evening. How about joining us M: Sure, I’d love to. I haven’t had Chinese food for weeks and I really miss it.Text 7W: Now that we’ve put the tent up, let’s make something to drink. I’ll get the cups. They’re in the plastic bag in the back of the car, aren’t they M: No, that’s got the new frying pan in it. You’ve packed the cups in the box with the plates.W: Oh, yes. Here they are. But I can’t see the plastic bag anywhere.M: Oh dear, we’ve left it behind, so we can’t cook anything. Well, we can still have a cup of tea.Text 8W: Hello, I’m going to visit some galleries this weekend. Can you plan a route for me M: Of course. We can start from the national museum — Center Georges Pompidou, Paris. It is a contemporary (当代的) building.W: OK! How long does it take to visit it M: About the whole morning. And in the afternoon, we will go to Musée d’Orsay, Paris. It is a museum which holds mainly French art dating from 1848 to 1915.W: Good! So how about tomorrow M: Tomorrow we will go to Musée du Louvre, Paris.W: Musée du Louvre, Paris Oh, the famous one.M: Yes. It is widely regarded as the most famous art museum in the world. It houses 35,000 works of art, including the Mona Lisa and the Venus de Milo.W: Wow, a good plan. But how much will it cost M: Since you are an art student, you only need 120 dollars.W: Oh, good. I’m looking forward to the visit. Thank you.Text 9M: Hey, Jane. Do you happen to know where the movie theater is downtown The one near the hospital.W: Yeah. Why do you want to know, Steve M: Well, on Monday, I asked Jennifer out on a date for this coming Saturday night.W: Wow. Sounds great. OK, write down these directions so you don’t get lost.M: OK, go ahead.W: First, drive down 1st Street going west, cross the river, and keep going straight until Pine Street.M: Until Pine Street, right W: Right. The movie theater is the second building on the right. It’s next to the church.M: Second building on the right. Got it. Now, can you recommend any nice restaurants W: Yeah. The Pink Flamingo serves excellent Spanish food. It’s open on weekdays from 10:30 in the morning to 11:30 at night, but it stays open until midnight on weekends.M: OK, I think I’ve driven by there before. Oh, last thing. Where can I buy some flowers We’re going out to celebrate Jennifer’s birthday.W: Well, the one I know is in front of the stadium on 2nd Street.M: Great. Thanks a lot.Text 10M: This is the local daily news. More than half of British airline pilots say they have fallen asleep during flight, a survey said yesterday.According to BALPA, the British Airline Pilots’ Association, 300 out of 500 pilots surveyed admitted being asleep during work. And one third of these sleeping pilots said that they had woken up to find their co-pilot also asleep.Pilot exhaustion became the headlines and aroused public concern this week when a newspaper reported two pilots on a British flight fell asleep, leaving the full plane traveling automatically in the air. The survey came before the European governments decide on the air rule changes.The rule changes would mean that pilots could work a total of 110 hours in a two-week period, more than the 95-hour limit under the current regulations and at night pilots could be expected to fly for up to 11 hours, against a current 10-hour limit.Many people are worried about the changes. Tiredness is already a major challenge for pilots who are deeply concerned that the new EU rules will increase levels of tiredness, which is believed to be the leading cause for air accidents, beating mechanical faults and natural threats such as storms or fogs. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 江苏省淮安市重点中学2022-2023学年高二上学期10月阶段考试英语听力.mp3 江苏省淮安市重点中学2022-2023学年高二上学期10月阶段考试英语试卷.docx