广西贺州市平桂区平桂重点中学2022届高三上学期三模考试英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

广西贺州市平桂区平桂重点中学2022届高三上学期三模考试英语试卷

资源简介

登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
广西贺州市平桂区平桂重点中学2022届高三上学期三模考试英语试卷
一、听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1.(2021·平桂模拟)What does the woman think of the film
A.Interesting. B.Disappointing. C.Excellent.
【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: How did you like the movie last night
W: Considering its interesting name, I was expecting a much better film.
【分析】问题:女士认为这部电影怎么样?根据“ Considering its interesting name, I was expecting a much better film.”考虑到它有趣的名字,我期待一部更好的电影。故选B。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2.(2021·平桂模拟)How much does the woman spend on the albums
A.35 yuan. B.90 yuan. C.100 yuan.
【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: How much do you spend on these albums
W: Let me see. 35 yuan for the classical music and 65 yuan for the pop music. But I got a 10% discount.
【分析】问题:女士在专辑上花了多少钱?根据“35 yuan for the classical music and 65 yuan for the pop music. But I got a 10% discount.”古典音乐35元,流行音乐65元。 但我得到了 10% 的折扣。因此女士花费(35+65)x(1-10%)=90,故选B。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
3.(2021·平桂模拟)How will the woman go to the town centre
A.By train. B.By taxi. C.By bus.
【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W. Should I take a taxi or a bus to the town center
M: You can take either, but the train goes directly there. It's cheaper, too.
W: Thanks. I'll do that instead.
【分析】问题:女人怎么去镇中心?根据“ but the train goes directly there. It's cheaper, too.”但是火车直接开到那里,也更便宜;以及“Thanks. I'll do that instead.”谢谢。 我会这样做。故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
4.(2021·平桂模拟)Where does the conversation probably take place
A.At home.
B.In the waiting room.
C.At the doctor's office.
【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: My neck has been bothering me for months. I need some help.
M: Do you have a pain on your neck
W: Yes. And it's getting worse when I try to turn it from side to side.
M: OK. Let me have a brief examination on you. Please sit straight.
【分析】问题:谈话可能发生在哪里?根据“My neck has been bothering me for months. I need some help.”几个月来,我的脖子一直困扰着我。 我需要一些帮助;“Do you have a pain on your neck ”你的脖子痛吗?;“Yes. And it's getting worse when I try to turn it from side to side.”是的。 当我试图把它从一边转到另一边时,情况变得更糟。可推知女士在看病,故选C。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
5.(2021·平桂模拟)When will the man check in
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Good morning. Can I help you
M: Yes. I'd like a single room.
W: How many nights do you plan to stay with us
M: Two. I'll be checking out Friday morning.
【分析】问题:男士什么时候入住?根据“ How many nights do you plan to stay with us ”你打算在我们这里住几个晚上?;以及“Two. I'll be checking out Friday morning.”两晚。 我星期五早上离开,故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
二、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
6.What are the speakers talking about
A.Their business trip. B.The list of guests. C.Iris' old friend.
7.Who will be absent from the dinner
A.David. B.Henry. C.Sam.
【答案】6.B
7.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hey Iris, have you made a list of who's coming to the dinner on Friday
W: Yes, l have. I know eight people will come for sure. But I'm not sure about David and Becky. Are they coming
M: Yes, they are. But I spoke to Henry this morning and he said that he'd be out on a business trip that day.
W: Really I thought it was Sam who was going on the trip.
M: Oh, you're right. I got confused between the two brothers.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:谈话人在谈论什么?根据“have you made a list of who's coming to the dinner on Friday ”你有没有列好周五来参加晚宴的人的名单?可知选B。
7.问题:谁将缺席晚宴?根据“ I thought it was Sam who was going on the trip.”我以为是山姆去旅行了;以及“ Oh, you're right. ”对,可推知选C。
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
8.Why is the woman talking to the man
A.To get a form. B.To ask for leave. C.To borrow a phone.
9.When will the woman attend her classes
A.On May 31. B.On June 4. C.On June 5.
【答案】8.B
9.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hello, Foreign Student Adviser's Office. Can I help you
W: It's Angela Tung here. I'd like to make a request for special leave. Can I do that over the phone
M: Sure. Just a moment. Let me get the special leave form. OK. Which terms do you want to take leave
W: Term one.
M: Now can you tell me what the exact dates are
W: I'd like to be away from May 3l to June 4.
M: So you'll miss five working days between May 31 and June 4. Is that right
W: Only three. I'll be away over a weekend. I'll be back at my classes on June 5, so that's three days away.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
8.问题:女士为什么要和男士交谈?根据“I'd like to make a request for special leave.”我想请个特别假。故选B。
9.问题:这位女士什么时候上课?根据“ I'll be back at my classes on June 5”我将在 6 月 5 日回来上课,故选C。
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
10.What are the speakers mainly talking about
A.Some cities in Asia.
B.The best places to travel to.
C.The man's traveling experience.
11.What is the relationship between the speakers
A.Colleagues. B.Guide and tourist. C.Teacher and student.
12.What did the man often do in Seoul
A.He visited some ancient temples.
B.He went to a all-night market.
C.He tasted delicious food.
【答案】10.A
11.A
12.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Dave, I'm going to work in Asia from the New York office.
M: Right. And they're letting you choose which city, aren't they
W: Yeah. The only problem is that I don't know much about Asia. You've worked in all our offices in Asia. Can you give me some advice
M: Sure. Well, I think I started out in Bangkok.
W: What was that like
M: Really interesting. There were amazing temples there. It's not expensive to live there, too.
W: What about Seoul You worked there too, right
M: Uh-huh. Seoul's a rather big city, but I always felt safe there, even late at night. I often went to this all-night market called Namdaemun.
W: And Singapore
M: Well, Singapore isn't very big but it's very convenient to get round. And the food there is great.
W: Hmm... It's not going to be easy to decide. They all sound great.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
10.问题:谈话人主要谈论什么?根据对话内容可知,他们在谈论亚洲的一些城市,故选A。
11.问题:谈话人之间是什么关系?根据对话内容可知,他们可能是同事,故选A。
12.问题:男士在首尔经常做什么?根据“I often went to this all-night market called Namdaemun.”我经常去这个叫Namdaemun的通宵市场。故选B。
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
13.What happened to children after 1870
A.Boys and girls all could go to school.
B.Boys and girls must study in separate classrooms.
C.Boys and girls could play in the same playground.
14.What were the classrooms like
A.The roofs were really high up.
B.The windows were open all the time.
C.There weren't any pictures on the walls.
15.Which subject does the man teach
A.Geography. B.History. C.Math.
16.What can we learn from the conversation
A.Students used to have lunch at school.
B.Few men taught because of the low pay.
C.School used to start earlier than nowadays.
【答案】13.A
14.C
15.A
16.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Huh! This is an interesting article. It's all about the history of schools. For example, in the old days, girls didn't use to go to school. Only boys.
W: When did girls start going to school, then
M: After 1870, all children between the ages of five and ten had to go to school. But they used to have separate playgrounds for boys and girls.
W: Really What about the classrooms What were they like
M: Very boring, l think. They didn't use to have any posters or anything on the walls, and the windows used to be really high up so the children couldn't see outside.
W: Sounds awful! What about the teachers
M. Well, the teachers were mostly single women. After women got married, they would stop teaching. Not many men taught either because the pay was very low.
W: So, you wouldn't have been a teacher in those days, Dad
M: No. They didn't teach geography in those days, anyway.
W: What subjects did they teach
M: Mostly reading, writing, and math.
W: What time did they start school
M: School used to start at 9 a. m. and finish at 5 p. m. But they had a two-hour lunch break because everyone used to walk home for lunch.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
13.问题:1870 年后的孩子们怎么样了?根据“After 1870, all children between the ages of five and ten had to go to school.”1870 年以后,所有 5 至 10 岁的儿童都必须上学。故选A。
14.问题:教室是什么样的?根据“They didn't use to have any posters or anything on the walls”他们过去没有在墙上贴任何海报和任何东西,故选C。
15.问题:男士教什么科目? 根据“So, you wouldn't have been a teacher in those days, Dad ”所以,你那时不会是一名老师,爸爸?;以及“No. They didn't teach geography in those days, anyway.”我是。反正那时候他们不教地理。可推知选A。
16.问题:我们可以从谈话中学到什么?根据“Not many men taught either because the pay was very low.”也没有多少男人教书,因为工资很低。故选B。
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
17.How many brothers and sisters did Grandma Moses have
A.Five. B.Ten. C.Nine.
18.What did Grandma Moses spend most of her life doing
A.Farming.
B.Painting.
C.Working at a drugstore.
19.Why did Grandma Moses paint at her old age
A.To exhibit her artworks.
B.To make money.
C.To pass the time.
20.When did Grandma Moses hold her first exhibition
A.In 1930. B.In 1940. C.In 2000.
【答案】17.C
18.A
19.C
20.B
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 M: Grandma Moses is among the most well-known 20th-century painters of the United States, yet she had hardly started painting before she was in her late seventies. She was born on a farm in New York, one of five boys and five girls. At 12, she left home and worked as a housekeeper until she married Thomas Moses at 27. They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York. Grandma Moses began to paint using oils in her old age because she wanted to keep busy and pass the time. Her pictures were first sold at the local drugstore and at a market, and were soon noticed by a businessman who bought everything she painted. Three of those pictures were exhibited in the Museum of Modern Art, and in 1940, she had her first exhibition in New York. Between the 1930s and her death, she produced some 1,600 pictures.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
17.问题:Moses奶奶有几个兄弟姐妹?根据“She was born on a farm in New York, one of five boys and five girls. ”她出生在纽约的一个农场,是五个男孩和五个女孩中的一个。故选C。
18.问题:Moses奶奶一生中大部分时间都在做什么?根据“ They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York. ”他们一生中的大部分时间都在耕种,先是在弗吉尼亚,然后是在纽约。故选A。
19.问题:为什么Moses奶奶晚年还要画画?根据“Grandma Moses began to paint using oils in her old age because she wanted to keep busy and pass the time. ”Grandma奶奶在晚年开始用油作画,因为她想保持忙碌并打发时间。故选C。
20.问题:Moses奶奶什么时候举办她的第一次展览?根据“Three of those pictures were exhibited in the Museum of Modern Art, and in 1940, she had her first exhibition in New York. ”其中三幅画在现代艺术博物馆展出,1940 年,她在纽约举办了她的第一次展览。故选B。
三、阅读理解(共15小题;每小题⒉分,满分30分)
(2021·平桂模拟)阅读理解
The best science fiction books of 2021
We take a look at the most exciting new science-fiction books of 2021.
No matter what kind of science fiction fan you are, we're sure you'll find
something to add to your reading list.
The Saints of Salvation
By Peter F. Hamilton
The Olyix have laid siege(围攻) to Earth, harvesting
people for their god. Cities are ruined by their weapons and millions have
either fled to seek refuge in space or are fighting a war that seems unwinnable.
As Earth's defeat draws ever closer, a team are sent to enter the Olyix's
air-ship secretly. Their plan This is the final science fiction in Peter F. Hamilton's
extremely surprising series The Salvation Sequence.
A Desolation Called Peace
By Arkady Martine
This impressive sequel(续集)to Arkady
Martine's Hugo Award-winning science fiction book sees the Teixcalaanli Empire
facing an alien threat which could bring about its complete destruction. Fleet
captain Nine Hibiscus sends a person to negotiate with the mysterious invaders.
. .
Jack Four
By Neal Asher
Jack Four—one of twenty human clones—has been created to be sold. His
purchasers are the aliens and they only want him for their experimentation
program. But there is something different about Jack. No clone should possess
the knowledge that's been loaded into his mind.
Rabbits
By Terry Miles
Rabbits is a secret, dangerous and sometimes deadly underground game.
The rewards for winning are unclear, but there are rumors of money or it might
unlock the universe's greatest secrets. Everyone knows that the deeper you get,
the more deadly the game becomes—and the body count is rising. Since the game
first started, ten rounds have taken place. The eleventh round is about to
begin, and what happens in the game, stays in the game…
21.What can we know about The Saints of Salvation
A.It's about the war among people on earth.
B.The Olyix are defeated in the end.
C.It belongs to The Salvation Sequence.
D.It's the last novel of Peter F. Hamilton.
22.What does Nine Hibiscus do to save Teixcalaanli Empire
A.He gives the alien a complete destruction.
B.He lets someone negotiate with the alien.
C.He fights against the alien bravely.
D.He makes the alien face a threat.
23.Where can the text be found
A.In a book recommendation. B.In an art magazine.
C.In a biography. D.In a novel.
【答案】21.C
22.B
23.A
【知识点】细节理解题;时文广告类
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了本年度最畅销的四本科幻小说。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
21.考查细节理解。根据The Saints of Salation部分中的“This is the final science fiction in Peter F. Hamilton's extremely surprising series The Salvation Sequence.”这是Peter F. Hamilton极其令人惊讶的系列拯救序列中的最后一部科幻小说。可知,The Saints of Salxation 是Peter F. Hamilton的系列丛书The Salvation Sequence 的一部分,故选C。
22.考查细节理解。根据A Desolation Called Peace部分中的“Fleet captain Nine Hibiscus sends a person to negotiate with the mysterious invaders. . .” Nine Hibiscus船长派人与神秘入侵者谈判......,可知,Nine Hibiscus采用派人和外星人谈判的策略,故选B。
23.考查细节理解。根据第一段中的“We take a look at the most exciting new science-fiction books of 2021.”我们来看看 2021 年最令人兴奋的新科幻小说。和全文可知,本文应该可以在书评中找到,故选A。
(2021·平桂模拟)阅读理解
Jamin Crow waited silently for the bull moose (麋鹿)to turn and face him. In the cold, the teen stood with his gun resting on a branch. He waited and waited. Then the moose turned, and his brother started to yell, "Shoot!" If Crow didn't shoot, his brother would. So Crow took a deep breath and pulled the trigger. "l look at my brother and he's giving me the happiest look I've ever seen," he says.
Crow lives in Bethel, in the remote region of Alaska. For generations, his family has practiced subsistence(生存)hunting to get food on the table. The process hasn't changed much. The Crows use motor boats and snowmobiles to get to their moose camp, which serves as a home base while they're on hunting trips. "Food is very expensive here. You have to ship everything up," Crow says. "We don't go out just for the antlers(鹿角). We're not looking for prize; we're not hunting for something big. We're looking for meat to feed our families. "
Crow is one of three Alaska Native students—along with Kaylee King and Ethan Lin-coln-who recorded their hunting tradition before they graduated last spring. Their record was chosen as a finalist in this year's NPR Student Record Challenge. The three students say hunting helped them get through the isolation of the pandemic, when their schools and many other activities like sports were shut down because of COVID-19. The students explain that, as time goes by, fewer and fewer people are practicing hunting.
"It makes me really sad because the way we used to do things is so different from how we do them now," Crow says. "Even our language is slowly fading away. "For the students, the practice of hunting allows them to connect with older generations. "Whenever Il go out hunting with my granny, I'm always hearing past stories about when my dad was a kid and he went hunting or my late grandpa how he would just take the family up," Crow says.
24.What is the function of the first paragraph
A.To reach a conclusion.
B.To summarize the essay.
C.To provide background information.
D.To introduce the major character in the essay.
25.What can be inferred from the hunting tradition
A.It is popular with the youth.
B.It is hard to give up the tradition.
C.It is tough to keep this tradition alive.
D.It is vital to share the tradition with friends.
26.Which word can best describe Crow
A.Sympathetic. B.Tolerant. C.Conservative. D.Ambitious.
27.What is the best title of the text
A.Hunting in the wild is banned B.Students do hunting for fun
C.Schools were shut down D.Students went traditional hunting
【答案】24.D
25.C
26.C
27.D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了疫情期间,学生Jamin Crow重拾传统狩猎这件事及打猎带给他的感想。
【点评】本题考点涉及推理判断和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
24.考查推理判断。根据第一段中的“Jamin Crow waited silently for the bull moose (麋鹿) to turn and face him. ”Jamin Crow静静地等待着公驼鹿转过身来面对他;以及“ So Crow took a deep breath and pulled the trigger. ”于是Crow深吸了一口气,扣动了扳机。可知,第一段主要目的是介绍本篇文章的主要人物 Crow。故选D。
25.考查推理判断。根据第三段中的“The students explain that, as time goes by, fewer and fewer people are practicing hunting.”学生们解释说,随着时间的推移,练习打猎的人越来越少。可推知,打猎这一传统很难延续下去。故选C。
26.考查推理判断。根据最后一段中的“It makes me really sad because the way we used to do things is so different from how we do them now,”这让我很难过,因为我们过去做事情的方式与现在的方式大不相同。可知,Crow认为过去的方式更好一些,因而他是守旧的。故选C。
27.考查主旨大意。本文主要描写了Crow打猎的过程,记录了Crow的感想,根据第三段中的“Crow is one of three Alaska Native students-along with Kaylee King and Ethan Lincoln — who recorded their hunting tradition before they graduated last spring.”Crow是三名阿拉斯加本地学生之一,还有Kaylee King和Ethan Lincoln,他们在去年春天毕业前记录了他们的狩猎传统。可知,“学生外出进行传统狩猎”是最合适的标题。故选D。
(2021·平桂模拟)阅读理解
In the struggle to survive the ever hotter deserts of California, there are winners and losers. Among the losers are desert birds, whose populations have fallen among the heat stress of climate change. The winners, it turns out, are small burrowing mammals (穴居哺乳动物),which take refuge from the sun underground. Researchers noted that the stable mammals populations formed a striking contrast to the extremely bad condition of birds.
But why Birds had a higher evaporative(蒸发)heat
loss. Birds were more exposed to the effects of warming, so they had higher
energy costs to maintain their body temperature. However, mammals were able to
reduce their body temperature by using burrows during the day.
Temperatures have risen about 4 degrees Fahrenheit on average across the area studied, but the heat affects birds and small mammals differently. As part of the study, scientists modeled each species' body temperature and cooling needs under different desert conditions, modeled each species' body temperature and cooling needs under different desert conditions. To calculate that, they measured the conductivity (传导率) of the animals' fur or feathers,)and used information on their heat reducing behaviors.
The models showed that in the fight against climate change, there
was not a level playing field for furred and feathered desert animals. Cooling
costs—or the resources needed to maintain stable body temperature-were about 3.
3 times higher for birds than they were for small mammals, the study reported.
Small mammals have shown this remarkable stability. It's really quite interesting that, in the same region, with the same level of climate change, these two species have responded very differently to the changes taking place. Insights into the status of different species can help scientists take steps to protect them, such as increasing fire prevention in high desert areas, and enhancing water sources in those areas. The study also demonstrates that climate change is already reshaping the California desert.
28.Why can desert burrowing mammals survive better than desert birds
A.Burrowing mammals prefer to live in deserts.
B.Burrowing mammals eat less during the day.
C.Burrowing mammals' caves are natural shelters.
D.Burrowing mammals live in the same community.
29.What can we learn from the third paragraph
A.Birds and small mammals respond differently to climate changes.
B.Birds in the desert were defeated by climate changes.
C.Animals living underground have higher cooling costs.
D.Temperature rise affects the burrowing mammals little.
30.What is the possible meaning of the new finding
A.Burrowing mammals may help birds during the day.
B.Governments will improve water quality.
C.Man will reshape the deserts to save themselves.
D.Scientists can save species with scientific means.
31.What do we know from the text
A.It's time to change the deserts into green fields.
B.Desert birds are more likely to survive in deserts.
C.Burrowing mammals' habitat needs improving greatly.
D.Burrowing mammals survive climate change underground.
【答案】28.C
29.A
30.D
31.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,随着全球变暖,沙漠的温度也随之上升。研究发现,在同样温度下沙漠中的穴居动物和鸟类面临的危机差别很大,前者占有一定的优势。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
28.考查细节理解。根据第一段中的“The winners, it turns out, are small burrowing mammals(穴居哺乳动物), which take refuge from the sun underground. ”结果证明,获胜的是小型穴居哺乳动物,它们在地下躲避太阳。可知,因为穴居动物会有其洞穴做避难所,因而比沙漠鸟类生存得更好。故选C。
29.考查细节理解。根据第三段中的“Temperatures have risen about 4 degrees Fahrenheit on average across the area studied, but the heat affects birds and small mammals differently. ”整个研究区域的平均气温上升了约4华氏度,但高温对鸟类和小型哺乳动物的影响有所不同。可知,不同生物对气温上升的反应不同。故选A。
30.考查细节理解。根据最后一段中的“Insights into the status of different species can help scientists take steps to protect them, such as increasing fire prevention in high desert areas, and enhancing water sources in those areas. ”深入了解不同物种的状况有助于科学家采取措施保护它们,例如在高沙漠地区加强防火,并在这些地区增加水源。可知,研究人员在发现了不同生物对气温变化的反应不同之后,可以采取相应的措施保护更多的动物。故选D。
31.考查推理判断。纵观全文可知,研究发现,虽然气温变化对沙漠地带的穴居动物和鸟类有不同的影响,但是穴居动物在地下求得了生存。根据第一段中的“The winners, it turns out, are small burrowing mammals(穴居哺乳动物), which take refuge from the sun underground. ”结果证明,获胜的是小型穴居哺乳动物,它们在地下躲避太阳。与“穴居哺乳动物能在地下生存以应对气候变化。”意思相同。故选D。
(2021·平桂模拟)阅读理解
Database maintenance(数据库维护) is an activity designed to keep a database running smoothly. A number of different systems can be used to build and maintain databases. Data-bases are used to maintain a library of information in a well-organized, accessible format(格式). They usually are not static(静态的), because changes are constantly being made as material is added, removed, and moved around. Over time, this can cause the database to start to go wrong. Database maintenance is used to keep the database clean and well-organized so that it will not lose functionality.
One important aspect of maintaining a database is simply backing up the data so that, if anything happens, there will be another copy available. Some database systems actually do this automatically and then send the backup to another location every day, every week, or within any other set period of time. Backups are usually not enough, however.
Database maintenance includes checking for signs of corruption in the database, looking for problem areas, and checking for any detail in the database that might signal a problem. The goal is to keep the database operating smoothly for users, so that ideally they never need to think about maintenance issues. A database that is not maintained can become slow, and people may start to experience problems when trying to access records.
The maintenance of databases is generally performed by people who are comfortable and familiar with the database system and the details of the particular database, although some maintenance tasks can be performed by people who do not have experience. Numerous text-books are available with information about database management, including how to maintain databases properly. It is also possible to take courses to learn about different database systems and how to care for databases. People can also earn certifications in specific systems which indicate a high level of competence.
32.What can we know about databases
A.They are always well organized. B.They are often changeable.
C.They mainly serve the library. D.They can organize news.
33.What does the underlined part "do this" in paragraph 2 refer to
A.Maintain a database. B.Send a backup.
C.Correct mistakes. D.Back up data.
34.What is the aim of database maintenance
A.To look for signs of breaking down.
B.To check for any detail.
C.To make database run smoothly.
D.To ensure the safety of users.
35.What is the text mainly about
A.What database maintenance is.
B.How people keep database operating smoothly.
C.How people finish maintenance tasks well.
D.Why database maintenance is important.
【答案】32.B
33.D
34.C
35.A
【知识点】主旨大意题;词义猜测题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,数据库维护是一项保持数据库平稳运行的活动,使数据库不会丢失某些功能和数据。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
32.考查细节理解。根据第一段中的“They usually are not static, because changes are constantly being made as material is added, removed, and moved around. ”它们通常不是静态的,因为随着材料的添加、移除和移动,它不断发生变化。可知,数据库是随着材料的添加、移除和移动不断发生变化的。故选B。
33.考查词义猜测。根据第二段“One important aspect of maintaining a database is simply backing up the data so that, if anything happens, there will be another copy available. Some database systems actually do this automatically and then send the backup to another location every day, every week, or within any other set period of time. Backups are usually not enough, however.”维护数据库的一个重要方面就是简单地备份数据,这样,如果发生任何事情,就会有另一个副本可用。有些数据库系统实际上会自动do this,然后每天、每周或在任何其他设定的时间段内将备份发送到另一个位置。然而,备份通常是不够的。可知,do this指的是备份数据,即有些数据库系统实际上会自动备份数据。故选D。
34.考查细节理解。根据第三段中的“The goal is to keep the database operating smoothly for users, so that ideally they never need to think about maintenance issues. ”目的是为用户保持数据库的平稳运行,以便用户无需考虑维护问题。可知,数据库维护的目标是为用户保持数据库的平稳运行。故选C。
35.考查主旨大意。根据第一段中的“Database maintenance is an activity designed to keep a database running smoothly.”数据库维护是一项旨在保持数据库平稳运行的活动;及文章整体内容可知,文章主要介绍数据库维护方面的内容。故选A。
四、任务型阅读(共5小题;每小题2分,满分10分)
(2021·平桂模拟)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The biggest misconception that I've ever heard of is that in order for us to find success in anything, we must be willing to give up something else.  36.  
Over the years, I've come to realize that isn't true. As I grow, I find several things are truly stopping us from living a more fulfilling life. Below are some.
Place limitations on yourself
On the surface, limitations are the things that stop you from achieving something.  37.  . You'll keep facing the same problems, forced to make the same choices, and perform the same actions repeatedly. They define your current circumstances and to that extent define your quality of life.
Lack self control
We all have some aspect about ourselves that we don't like.  38.  . Maybe you have a large sweet tooth and can't help yourself from eating sweet things. When you have a lack of self control, those habits are going to remain with you until you find some way to remove them.
 39.  
Our ability to come up with creative solutions for our problems comes from our ability to learn and adapt. If you're not learning anything, you're not progressing. Leonardo da Vinci once said, "Learning never exhausts the mind. "And I believe it.
Final thoughts
When you get stuck on something, you are never truly stuck, 40.  . You don't have to*be working hard to overcome that barrier, rather change your thinking in how you're approaching the problem. Give it time and keep working at it.
A. Lack self confidence
B. Lack learning and adaptability
C. We shouldn't bottle up our own weaknesses
D. Maybe you're someone who drinks a lot of alcohol or smokes
E. It means that what you are currently doing isn't enough to get you over the barrier
F. Whether it's career or health, one must be sacrificed in order for the other to succeed
G. However, limitations are also the things that keep you restricted in the same life cycle
【答案】36.F;37.G;38.D;39.B;40.E
【知识点】七选五
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一些阻碍个人实现抱负的原因。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读, 要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空后“The biggest misconception that I've ever heard of is that in order for us to find success in anything, we must be willing to give up something else”我所听过的最大的误解是为了在所有事情上取得成功,我们必须愿意放弃一些其他的东西。可知,下文继续陈述我们为了成功必须要放弃一些东西。F. Whether it's career or health, one must be sacrificed in order for the other to succeed.“不管是事业还是健康,为了让一方成功,必须牺牲另一方”承接上文,符合语境。故选F。
37.根据空后“You'll keep facing the same problems, forced to make the same choices, and perform the same actions repeatedly.”你将继续面临同样的问题,被迫做出同样的选择,并重复执行同样的操作。可知,G. However, limitations are also the things that keep you restricted in the same life cycle.“然而,自我设限也会让你在相同的生命周期中受到限制。”符合语境,下文是对选项内容的进一步说明,故选G。
38.根据空前“We all have some aspect about ourselves that we don't like.”我们都有自己不喜欢的方面;以及空后“Maybe you have a large sweet tooth and can't help yourself from eating sweet things. ”也许你很爱吃甜食,忍不住要吃甜食。推知,空处也在列举一个人的行为习惯,D. Maybe you're someone who drinks a lot of alcohol or smokes.“也许你是一个酗酒或抽烟的人。)符合语境,与下文话题一致,且切合本段小标题Lack self control,故选D。
39.根据空后“Our ability to come up with creative solutions for our problems comes from our ability to learn and adapt. If you're not learning anything, you're not progressing. Leonardo da Vinci once said,‘Learning never exhausts the mind.’And I believe it.”我们为问题提出创造性解决方案的能力来自于我们的学习和适应能力。如果你没有学到任何东西,你就没有进步。莱昂纳多 达 芬奇曾经说过:“学习永远不会耗尽大脑。”我相信这一点。可知,本段的话题为缺乏适应力和学习力。B. Lack learning and adaptability.“缺乏学习能力和适应能力”在句式及内容上均符合要求。故选B。
40.根据空前“When you get stuck on something, you are never truly stuck”当你在某件事上陷入困境时,你永远不会真正陷入困境;以及空后“You don't have to be working hard to overcome that barrier, rather change your thinking in how you're approaching the problem. ”你不必努力克服这个障碍,而是改变你处理问题的思路。可知,有时我们并不是真的陷入了困境,而是努力不够。E. It means that what you are currently doing isn't enough to get you over the barrier.“这意味着你目前所做的还不足以让你克服障碍”符语境,故选E。
五、完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
(2021·平桂模拟)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
From my earliest childhood memories, my mother was my entire world. Each
Sunday morning, I would be 41. by
sweet smells around the house. Watching my mother 42. food was attractive. She was totally 43. so I never asked questions, and her behavior
in-formed me that this wasn't a good time to 44. . My sisters and I would be seated at the 45. and wait to get a taste of the cake.
The family meals kept us 46. together
and gave us an opportunity to connect with each other. No subject was 47. as we ate. My father was an extraordinary
storyteller and liked talking almost everything with us! 48. l, we possessed a gift of speech, like him.
My mother's life revolved around cooking for her 49. : She took it very 50. , no time for errors. There were no ruined
meals or smoke clouding the 51. . l
would always purposely observe her while she cooked. She was a 52. mother. She knew the economy of words, so
when she gave chore 53. ,we
listened intently, to carry out the assigned task with success.
Looking back, my mom was the best version of herself. She exhibited
excellent 54. is
kills! There wasn't a measuring cup to be found. Cooking made her 55. ! And her family made sure she was
generously 56. after
each amazing dinner course. Her dedication to cooking set me a good example. Driven
to perfection and a model mother, I 57. at
8 that I would make nice food such as sweet potato pies like my mother.
Everyday, I am so thankful for my mother. Although she has been 58. for years, I think she is always by my
side. Each time I cook, I prepare a lot of the food I grew up eating. My
mother's focus on food 59. taught
me a valuable lesson: Whatever your goals in life, perform them to the best of
your abilities. Her 60. has
allowed me to approach everything do with dedication.
41.A.driven B.annoyed C.wakened D.disturbed
42.A.buy B.eat C.prepare D.heat
43.A.angry B.nervous C.frightened D.focused
44.A.relax B.cook C.engage D.scare
45.A.table B.sofa C.bed D.window
46.A.cool B.close C.warm D.comfortable
47.A.allowed B.discussed C.studied D.limited
48.A.Instead B.Therefore C.However D.Otherwise
49.A.family B.children C.parents D.friend
50.A.fast B.conveniently C.firmly D.seriously
51.A.bedroom B.kitchen C.bathroom D.garden
52.A.quiet B.selfish C.patient D.generous
53.A.contents B.levels C.instructions D.places
54.A.speaking B.learning C.teaching D.cooking
55.A.busy B.healthy C.happy D.ill
56.A.guaranteed B.praised C.urged D.criticized
57.A.declared B.found C.heard D.confirmed
58.A.abroad B.single C.dead D.well
59.A.excellence B.color C.storage D.price
60.A.book B.example C.expression D.voice
【答案】41.C;42.C;43.D;44.C;45.A;46.B;47.D;48.B;49.A;50.D;51.B;52.A;53.C;54.D;55.C;56.B;57.A;58.C;59.A;60.B
【知识点】记叙文;人物故事类
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的妈妈在为家人做饭这件事上态度认真,全力以赴,这给作者树立了一个榜样,让作者在生活中能够以奉献精神对待自己所做的一切。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:每个星期天早上,我都会被房子里弥漫的香味唤醒。A:driven“驾驶”;B:annoyed“惹恼”;C:wakened“唤醒”;D:disturbed“打扰”。根据空前“Each Sunday morning”可知,时间是早晨;以及下文“wait to get a taste of the cake”可知,妈妈在做美味的蛋糕,可推断我是被房子里弥漫的香味唤醒。故选C。
42.句意:看着妈妈准备食物很吸引人。A:buy“买”;B:eat“吃”;C:prepare“准备”;D:heat “加热”。根据下文“My sisters and I would be seated at the 5 and wait to get a taste of the cake.”可知,我和姐姐们等着吃蛋糕,可推断,妈妈正在准备食物,准备食物的样子很吸引人。故选C。
43.句意:她全神贯注,所以我从不提问,她的行为告诉我,现在不是参与的好时机。A:angry“生气的”;B:nervous“焦虑的”;C:frightened“害怕的”;D:focused “注意力集中的”。根据空后“so I never asked questions”可知,妈妈做饭时我从不提问,可推断,妈妈是注意力集中的,我不敢打扰她。故选D。
44.句意:她全神贯注,所以我从不提问,她的行为告诉我,现在不是参与的好时机。A:relax“放松”;B:cook“烹饪”;C:engage“参与,卷入”;D:scare“惊吓”。根据空前“She was totally 3 so I never asked questions”可知,妈妈做饭时全神贯注,我不敢打扰,可推断,我知道这个时候不应该参与到她做饭的过程中。故选C。
45.句意:我和姐姐们会坐在桌子旁,等着品尝蛋糕。A:table“桌子”;B:sofa“沙发”;C:bed“床”;D:window “窗户”。根据空后“wait to get a taste of the cake”可知,我和姐姐们等着品尝蛋糕,可推断,我们应该是坐在桌子旁等待。故选A。
46.句意:家庭聚餐使我们关系亲密,给了我们彼此联系的机会。A:cool“凉爽的”;B:close“亲密的”;C:warm“温暖的”;D:comfortable “舒服的”。根据空后“gave us an opportunity to connect with each other”可知,家庭聚餐给了我们彼此联系的机会,可推断,它使家庭成员的关系亲密。故选B。
47.句意:当我们吃饭时,没有一个话题受到限制。A:allowed“允许”;B:discussed“讨论”;C:studied“学习”;D:limited “限制”。根据下文“My father was an extraordinary storyteller and liked talking almost everything with us!”可知,我的父亲喜欢和我们谈论几乎所有的事情,由此可知,当我们吃饭时,谈论的话题不受限制。故选D。
48.句意:因此,我们像他一样有说话的天赋。A:Instead“相反”;B:Therefore“因此”;C:However“然而”;D:Otherwise “否则”。根据上文“My father was an extraordinary storyteller”可知,我的父亲是一个擅长讲故事的人,空格前后为因果关系,正是因为我的父亲擅长讲故事,因此我们像他一样有说话的天赋。故选B。
49.句意:我妈妈的生活围绕着为家人做饭。A:family“家人,家庭”;B:children“儿童”;C:parents“父母”;D:friend “朋友”。根据上文“Each Sunday morning, I would be 1 by sweet smells around the house.”可知,每个星期天早上,我都会被房子里弥漫的香味唤醒,可推知,妈妈经常给我们做美味的食物,“我们”是她的家人,她是为家人做饭。故选A。
50.句意:她对做饭的态度非常认真,没有犯错误的时候。A:fast“快速地”;B:conveniently“方便地”;C:firmly“坚定地”;D:seriously “认真地”。根据空后“no time for errors”可知,妈妈在做饭时不会犯错,可推断,她对做饭的态度很认真。take sth seriously固定短语,"认真对待某事"。故选D。
51.句意:厨房里没有被破坏的饭菜和烟雾。A:bedroom“卧室”;B:kitchen“厨房”;C:bathroom“浴室”;D:garden“花园”。根据上文,妈妈做饭时很认真;以及空前“no ruined meals or smoke”可知,因为妈妈做饭认真,所以厨房里不会有被破坏的饭菜和烟雾。故选B。
52.句意:她是个安静的母亲。她用词简洁,所以当她给家务指示时,我们专心地听着,成功地完成指定的任务。A:quiet“安静的”;B:selfish“自私的”;C:patient“耐心的”;D:generous “慷慨的”。根据下文“She knew the economy of words”可知,妈妈用词简洁,不会多说无用的话,可推知,她是个安静的母亲。故选A。
53.句意:她是个安静的母亲。她用词简洁,所以当她给家务指示时,我们专心地听着,成功地完成指定的任务。A:contents“内容”;B:levels“水平”;C:instructions“指示”;D:places “地点”。根据空后“we listened intently”和“carry out the assigned task with success”可知,为了成功地完成妈妈指定的任务,我们应该是专心地听妈妈给的家务指示。故选C。
54.句意:她表现出高超的烹饪技巧!A:speaking“发言的”;B:learning“学习的”;C:teaching“教学的”;D:cooking “烹饪的”。根据下文“Her dedication to cooking set me a good example.”可知,妈妈对烹饪的献身精神给我树立了一个好榜样,可推断,她应该是展示了高超的烹饪技巧。故选D。
55.句意: 做饭让她快乐。A:busy“繁忙”;B:healthy“健康的”;C:happy“高兴的”;D:ill “生病的”。根据空后“ Her dedication to cooking set me a good example.”她对烹饪的奉献为我树立了一个很好的榜样,可知烹饪让母亲快乐,故选C。
56.句意:她的家人确保她在每次精彩的晚餐后都得到慷慨的表扬。A:guaranteed“保证”;B:praised“表扬”;C:urged“催促”;D:criticized “批评”。根据语境可知,母亲的厨艺受到全家人的好评。故选B。
57.句意:追求完美和模范母亲,我在 8 岁时宣布我会像我妈妈一样制作美味的食物,比如红薯馅饼。A:declared“宣布”;B:found“发现”;C:heard“听见”;D:confirmed “证实”。作者宣布将来要和母亲一样,烹饪出美食。故选A。
58.句意:虽然她已经去世多年,但我认为她一直在我身边。A:abroad“在国外”;B:single“单一的”;C:dead“死的”;D:well“身体健康的”。 作者母亲已经去世多年。故选C。
59.句意:我妈妈对卓越食品的关注给了我宝贵的一课。A:excellence“优秀”;B:color“颜色”;C:storage“储存”;D:price“价格”。 根据上文可知,作者母亲做饭追求卓越。故选A。
60.句意:她的榜样使我能够以奉献精神对待我所做的一切。A:book“书”;B:example“榜样”;C:expression“表情”;D:voice “嗓音”。根据上文“Her dedication to cooking set me a good example.”可知,妈妈对烹饪的献身精神给我树立了一个好榜样,可推断,句中指她树立的榜样使我能够以奉献精神对待我所做的一切。故选B。
六、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2021·平桂模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Chinese food and the differences between Chinese and Western diets are both things that cause the  61.   (curious) of most people who visit China. Moreover, when  62.   (travel) through China, you'll most likely pick up on a few differences in the way of eating food. For example, soup in the West  63.   (enjoy) generally as an appetizer(开胃菜) at the start of a meal, while the Chinese prefer to enjoy their soup at the end of a meal.
You might also notice some distinct differences in meal preparation and cooking tech-inquest. Therefore, cooking classes are becoming an  64.   (increasing) popular activity among those interested in learning more about China's culture through its cuisine. If you're looking to take it a step  65.   (far), keep an eye out for cooking classes  66.   (hold) by residents in their own homes.
 67.   it comes to traditional Chinese games, the Chinese have always been sociable people. Despite the country's super technological advancement and the increasing popularity of personal electronic devices, the majority of Chinese would rather spend time socializing with others than sit alone at home. From popular board games like Go(围棋) and Chinese chess to kids' games like Chinese jump rope, China offers  68.   (vary) options to keep people busy. Most locals are more than happy to share their traditions  69.   foreign visitors, so don't be shy to ask the next time you go for  70.   walk through the park!
【答案】61.curiosity;62.traveling/ travelling;63.is enjoyed;64.increasingly;65.further;66.held;67.When;68.varied/ various;69.with;70.a
【知识点】语法填空
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中西方饮食文化的差异及中国的娱乐文化。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词,非谓语动词,时态语态,副词,状语从句,形容词,介词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
61.句意:中国食物和中西饮食的差异都引起了大多数来中国旅游的人的好奇心。此处名词作宾语,curiosity“好奇心”,为不可数名词,故填curiosity。
62.句意:此外,当你在中国旅行时,你很可能会在饮食方式上发现一些差异。when引导的状语从句,完整句子为when you are traveling/travelling,此处省略了you are。可知省略状语从句中主语和系动词的前提是从句主语与主句主语一致,且从句是系表结构。故填traveling/ travelling。
63.句意:例如,在西方,汤通常在用餐开始时作为开胃菜享用,而中国人更喜欢在用餐结束时享用汤。此处是谓语动词,enjoy与主语soup之间是动宾关系,因而用被动语态,根据前后文可知时态为一般现在时,即一般现在时的被动语态,主语是soup不可数名词,谓语单数形式。故填is enjoyed。
64.句意:因此,在那些有兴趣通过烹饪了解更多中国文化的人中,烹饪课正成为逐渐受欢迎的活动。此处作状语修饰形容词popular,因而用副词,故填increasingly。
65.句意:如果你想更进一步,请留意居民在自己家里举办的烹饪课程。take it a step further固定短语,“更进一步”,故填further。
66.句意:如果你想更进一步,请留意居民在自己家里举办的烹饪课程。hold与cooking classes之间是动宾关系,因而用过去分词形式表示被动含义,此处作后置定语,故填held。
67.句意:说到中国的传统游戏,中国人一直都是善于交际的人。when it comes to固定句式,“谈到,至于”,位于句首,注意首字母大写。故填When。
68.句意:中国提供多种选择让人们保持忙碌。此处形容词作定语修饰名词options,vary的形容词形式varied和various都可表示“各种各样的”,故填varied/various。
69.句意:大多数当地人都非常乐意与外国游客分享他们的传统,所以下次你去公园散步时不要不好意思问!share sth. with sb固定短语,“与某人分享某物”,故填with。
70.句意:大多数当地人都非常乐意与外国游客分享他们的传统,所以下次你去公园散步时不要不好意思问!go for a walk,固定短语,“散步”,故填a。
七、短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)
71.(2021·平桂模拟)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号( ),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(/)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
l was about to enter a shopping center when I realized I had no extra money to take a bus except for that I only had a shopping card, where contained enough money to consume. To make things bad, l didn't take my phone with me. So I couldn't pay by WeChat. Walk back was not good idea. I tried your luck with the hope of get money out of my shopping card. And if lucky enough, l could come across some friends. But both ideas failed. And then a kind granny appeared. She gave me some cashes and in return, I buy her items with my shopping card. What grateful I was for her kindness!
【答案】①except后面的for去掉 ②where →which ③bad →worse ④Walk →Walking ⑤good前加a ⑥you → my ⑦get →getting ⑧cashes →cash ⑨buy →bought ⑩What →How
【知识点】短文改错
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者去购物发现没有多余的钱坐公共汽车回家,一位顾客给了作者一些现金,作者用自己的购物卡给这位好心人买了想买的东西,解决了作者的困难。
①句意:正要进购物中心的时候,我发现我没有多余的钱坐公共汽车,除了我只有一张购物卡,里面有足够的钱可以消费。except for不可接宾语从句,that I only had a shopping card是宾语从句,故except后面的for去掉。
②句意:正要进购物中心的时候,我发现我没有多余的钱坐公共汽车,除了我只有一张购物卡,里面有足够的钱可以消费。此句含有非限制性定语从句,先行词是a shopping card,指物且在从句中作主语,应用关系代词which,故where改为which。
③句意:更糟糕的是,我没有带手机。to make things worse固定短语,"更糟糕的是",故bad改为worse。
④句意:往回走可不是个好主意。此句动名词短语作句子的主语,故Walk改为Walking。
⑤句意:往回走可不是个好主意。此处表示一个好主意,应用a good idea,故good前加a。
⑥句意:我试了一下运气,希望能从我的购物卡中取钱。根据句意可知,这里表示"试了试我自己的运气"。故your改为 my。
⑦句意:我试了一下运气,希望能从我的购物卡中取钱。介词of后要用动名词形式,故get改为getting。
⑧句意:她给了我一些现金作为回报,我用我的购物卡给她买了东西。cash“现金”,不可数名词。故cashes改为cash。
⑨句意:她给了我一些现金作为回报,我用我的购物卡给她买了东西。根据句意可知,这里要用一般过去时,故buy改为bought。
⑩句意:我是多么感激她的好意啊!感叹句句型中, What后接名词, How后接形容词或副词,故What改为How。
【点评】考查短文改错,本题考点涉及介词,定语从句,形容词,非谓语动词,冠词,代词,名词,时态以及感叹句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,覆盖面广,综合性强,难度较大,区分度高。
八、书面表达(满分25分)
72.(2021·平桂模拟)假定你是李华,刚被你校英文报录用为助理编辑。请你就此写封邮件给你的英国好友John,内容包括:
1)告知他此消息;
2)分析你面临的挑战;
3)征询他的建议。
注意:
1)词数100左右;
2)开头和结尾已为你写好。
【答案】Dear John,
I want to tell you a piece of good news that I have joined our school English newspaper as an assistant editor.
I feel it is a good opportunity to improve my ability to write in English. But l know that taking up one more position is always challenging. As the monitor in my class, I have many duties outside my study. I wonder if 1can handle it.
I would appreciate it if you could give me some helpful advice to find the balance between my study and the job.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份写封邮件给你的英国好友John。写作背景:你刚被你校英文报录用为助理编辑。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)告知他此消息;2)分析你面临的挑战;3)征询他的建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I want to tell you a piece of good news that I have joined our school English newspaper as an assistant editor.运用了同位语;I feel it is a good opportunity to improve my ability to write in English.运用了it作形式宾语; But l know that taking up one more position is always challenging. 运用了宾语从句; I wonder if I can handle it.运用了宾语从句;I would appreciate it if you could give me some helpful advice to find the balance between my study and the job.运用了I would appreciate it if ...固定句式。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
广西贺州市平桂区平桂重点中学2022届高三上学期三模考试英语试卷
一、听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1.(2021·平桂模拟)What does the woman think of the film
A.Interesting. B.Disappointing. C.Excellent.
2.(2021·平桂模拟)How much does the woman spend on the albums
A.35 yuan. B.90 yuan. C.100 yuan.
3.(2021·平桂模拟)How will the woman go to the town centre
A.By train. B.By taxi. C.By bus.
4.(2021·平桂模拟)Where does the conversation probably take place
A.At home.
B.In the waiting room.
C.At the doctor's office.
5.(2021·平桂模拟)When will the man check in
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
二、听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
6.What are the speakers talking about
A.Their business trip. B.The list of guests. C.Iris' old friend.
7.Who will be absent from the dinner
A.David. B.Henry. C.Sam.
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
8.Why is the woman talking to the man
A.To get a form. B.To ask for leave. C.To borrow a phone.
9.When will the woman attend her classes
A.On May 31. B.On June 4. C.On June 5.
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
10.What are the speakers mainly talking about
A.Some cities in Asia.
B.The best places to travel to.
C.The man's traveling experience.
11.What is the relationship between the speakers
A.Colleagues. B.Guide and tourist. C.Teacher and student.
12.What did the man often do in Seoul
A.He visited some ancient temples.
B.He went to a all-night market.
C.He tasted delicious food.
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
13.What happened to children after 1870
A.Boys and girls all could go to school.
B.Boys and girls must study in separate classrooms.
C.Boys and girls could play in the same playground.
14.What were the classrooms like
A.The roofs were really high up.
B.The windows were open all the time.
C.There weren't any pictures on the walls.
15.Which subject does the man teach
A.Geography. B.History. C.Math.
16.What can we learn from the conversation
A.Students used to have lunch at school.
B.Few men taught because of the low pay.
C.School used to start earlier than nowadays.
(2021·平桂模拟)听材料,回答问题。
17.How many brothers and sisters did Grandma Moses have
A.Five. B.Ten. C.Nine.
18.What did Grandma Moses spend most of her life doing
A.Farming.
B.Painting.
C.Working at a drugstore.
19.Why did Grandma Moses paint at her old age
A.To exhibit her artworks.
B.To make money.
C.To pass the time.
20.When did Grandma Moses hold her first exhibition
A.In 1930. B.In 1940. C.In 2000.
三、阅读理解(共15小题;每小题⒉分,满分30分)
(2021·平桂模拟)阅读理解
The best science fiction books of 2021
We take a look at the most exciting new science-fiction books of 2021.
No matter what kind of science fiction fan you are, we're sure you'll find
something to add to your reading list.
The Saints of Salvation
By Peter F. Hamilton
The Olyix have laid siege(围攻) to Earth, harvesting
people for their god. Cities are ruined by their weapons and millions have
either fled to seek refuge in space or are fighting a war that seems unwinnable.
As Earth's defeat draws ever closer, a team are sent to enter the Olyix's
air-ship secretly. Their plan This is the final science fiction in Peter F. Hamilton's
extremely surprising series The Salvation Sequence.
A Desolation Called Peace
By Arkady Martine
This impressive sequel(续集)to Arkady
Martine's Hugo Award-winning science fiction book sees the Teixcalaanli Empire
facing an alien threat which could bring about its complete destruction. Fleet
captain Nine Hibiscus sends a person to negotiate with the mysterious invaders.
. .
Jack Four
By Neal Asher
Jack Four—one of twenty human clones—has been created to be sold. His
purchasers are the aliens and they only want him for their experimentation
program. But there is something different about Jack. No clone should possess
the knowledge that's been loaded into his mind.
Rabbits
By Terry Miles
Rabbits is a secret, dangerous and sometimes deadly underground game.
The rewards for winning are unclear, but there are rumors of money or it might
unlock the universe's greatest secrets. Everyone knows that the deeper you get,
the more deadly the game becomes—and the body count is rising. Since the game
first started, ten rounds have taken place. The eleventh round is about to
begin, and what happens in the game, stays in the game…
21.What can we know about The Saints of Salvation
A.It's about the war among people on earth.
B.The Olyix are defeated in the end.
C.It belongs to The Salvation Sequence.
D.It's the last novel of Peter F. Hamilton.
22.What does Nine Hibiscus do to save Teixcalaanli Empire
A.He gives the alien a complete destruction.
B.He lets someone negotiate with the alien.
C.He fights against the alien bravely.
D.He makes the alien face a threat.
23.Where can the text be found
A.In a book recommendation. B.In an art magazine.
C.In a biography. D.In a novel.
(2021·平桂模拟)阅读理解
Jamin Crow waited silently for the bull moose (麋鹿)to turn and face him. In the cold, the teen stood with his gun resting on a branch. He waited and waited. Then the moose turned, and his brother started to yell, "Shoot!" If Crow didn't shoot, his brother would. So Crow took a deep breath and pulled the trigger. "l look at my brother and he's giving me the happiest look I've ever seen," he says.
Crow lives in Bethel, in the remote region of Alaska. For generations, his family has practiced subsistence(生存)hunting to get food on the table. The process hasn't changed much. The Crows use motor boats and snowmobiles to get to their moose camp, which serves as a home base while they're on hunting trips. "Food is very expensive here. You have to ship everything up," Crow says. "We don't go out just for the antlers(鹿角). We're not looking for prize; we're not hunting for something big. We're looking for meat to feed our families. "
Crow is one of three Alaska Native students—along with Kaylee King and Ethan Lin-coln-who recorded their hunting tradition before they graduated last spring. Their record was chosen as a finalist in this year's NPR Student Record Challenge. The three students say hunting helped them get through the isolation of the pandemic, when their schools and many other activities like sports were shut down because of COVID-19. The students explain that, as time goes by, fewer and fewer people are practicing hunting.
"It makes me really sad because the way we used to do things is so different from how we do them now," Crow says. "Even our language is slowly fading away. "For the students, the practice of hunting allows them to connect with older generations. "Whenever Il go out hunting with my granny, I'm always hearing past stories about when my dad was a kid and he went hunting or my late grandpa how he would just take the family up," Crow says.
24.What is the function of the first paragraph
A.To reach a conclusion.
B.To summarize the essay.
C.To provide background information.
D.To introduce the major character in the essay.
25.What can be inferred from the hunting tradition
A.It is popular with the youth.
B.It is hard to give up the tradition.
C.It is tough to keep this tradition alive.
D.It is vital to share the tradition with friends.
26.Which word can best describe Crow
A.Sympathetic. B.Tolerant. C.Conservative. D.Ambitious.
27.What is the best title of the text
A.Hunting in the wild is banned B.Students do hunting for fun
C.Schools were shut down D.Students went traditional hunting
(2021·平桂模拟)阅读理解
In the struggle to survive the ever hotter deserts of California, there are winners and losers. Among the losers are desert birds, whose populations have fallen among the heat stress of climate change. The winners, it turns out, are small burrowing mammals (穴居哺乳动物),which take refuge from the sun underground. Researchers noted that the stable mammals populations formed a striking contrast to the extremely bad condition of birds.
But why Birds had a higher evaporative(蒸发)heat
loss. Birds were more exposed to the effects of warming, so they had higher
energy costs to maintain their body temperature. However, mammals were able to
reduce their body temperature by using burrows during the day.
Temperatures have risen about 4 degrees Fahrenheit on average across the area studied, but the heat affects birds and small mammals differently. As part of the study, scientists modeled each species' body temperature and cooling needs under different desert conditions, modeled each species' body temperature and cooling needs under different desert conditions. To calculate that, they measured the conductivity (传导率) of the animals' fur or feathers,)and used information on their heat reducing behaviors.
The models showed that in the fight against climate change, there
was not a level playing field for furred and feathered desert animals. Cooling
costs—or the resources needed to maintain stable body temperature-were about 3.
3 times higher for birds than they were for small mammals, the study reported.
Small mammals have shown this remarkable stability. It's really quite interesting that, in the same region, with the same level of climate change, these two species have responded very differently to the changes taking place. Insights into the status of different species can help scientists take steps to protect them, such as increasing fire prevention in high desert areas, and enhancing water sources in those areas. The study also demonstrates that climate change is already reshaping the California desert.
28.Why can desert burrowing mammals survive better than desert birds
A.Burrowing mammals prefer to live in deserts.
B.Burrowing mammals eat less during the day.
C.Burrowing mammals' caves are natural shelters.
D.Burrowing mammals live in the same community.
29.What can we learn from the third paragraph
A.Birds and small mammals respond differently to climate changes.
B.Birds in the desert were defeated by climate changes.
C.Animals living underground have higher cooling costs.
D.Temperature rise affects the burrowing mammals little.
30.What is the possible meaning of the new finding
A.Burrowing mammals may help birds during the day.
B.Governments will improve water quality.
C.Man will reshape the deserts to save themselves.
D.Scientists can save species with scientific means.
31.What do we know from the text
A.It's time to change the deserts into green fields.
B.Desert birds are more likely to survive in deserts.
C.Burrowing mammals' habitat needs improving greatly.
D.Burrowing mammals survive climate change underground.
(2021·平桂模拟)阅读理解
Database maintenance(数据库维护) is an activity designed to keep a database running smoothly. A number of different systems can be used to build and maintain databases. Data-bases are used to maintain a library of information in a well-organized, accessible format(格式). They usually are not static(静态的), because changes are constantly being made as material is added, removed, and moved around. Over time, this can cause the database to start to go wrong. Database maintenance is used to keep the database clean and well-organized so that it will not lose functionality.
One important aspect of maintaining a database is simply backing up the data so that, if anything happens, there will be another copy available. Some database systems actually do this automatically and then send the backup to another location every day, every week, or within any other set period of time. Backups are usually not enough, however.
Database maintenance includes checking for signs of corruption in the database, looking for problem areas, and checking for any detail in the database that might signal a problem. The goal is to keep the database operating smoothly for users, so that ideally they never need to think about maintenance issues. A database that is not maintained can become slow, and people may start to experience problems when trying to access records.
The maintenance of databases is generally performed by people who are comfortable and familiar with the database system and the details of the particular database, although some maintenance tasks can be performed by people who do not have experience. Numerous text-books are available with information about database management, including how to maintain databases properly. It is also possible to take courses to learn about different database systems and how to care for databases. People can also earn certifications in specific systems which indicate a high level of competence.
32.What can we know about databases
A.They are always well organized. B.They are often changeable.
C.They mainly serve the library. D.They can organize news.
33.What does the underlined part "do this" in paragraph 2 refer to
A.Maintain a database. B.Send a backup.
C.Correct mistakes. D.Back up data.
34.What is the aim of database maintenance
A.To look for signs of breaking down.
B.To check for any detail.
C.To make database run smoothly.
D.To ensure the safety of users.
35.What is the text mainly about
A.What database maintenance is.
B.How people keep database operating smoothly.
C.How people finish maintenance tasks well.
D.Why database maintenance is important.
四、任务型阅读(共5小题;每小题2分,满分10分)
(2021·平桂模拟)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The biggest misconception that I've ever heard of is that in order for us to find success in anything, we must be willing to give up something else.  36.  
Over the years, I've come to realize that isn't true. As I grow, I find several things are truly stopping us from living a more fulfilling life. Below are some.
Place limitations on yourself
On the surface, limitations are the things that stop you from achieving something.  37.  . You'll keep facing the same problems, forced to make the same choices, and perform the same actions repeatedly. They define your current circumstances and to that extent define your quality of life.
Lack self control
We all have some aspect about ourselves that we don't like.  38.  . Maybe you have a large sweet tooth and can't help yourself from eating sweet things. When you have a lack of self control, those habits are going to remain with you until you find some way to remove them.
 39.  
Our ability to come up with creative solutions for our problems comes from our ability to learn and adapt. If you're not learning anything, you're not progressing. Leonardo da Vinci once said, "Learning never exhausts the mind. "And I believe it.
Final thoughts
When you get stuck on something, you are never truly stuck, 40.  . You don't have to*be working hard to overcome that barrier, rather change your thinking in how you're approaching the problem. Give it time and keep working at it.
A. Lack self confidence
B. Lack learning and adaptability
C. We shouldn't bottle up our own weaknesses
D. Maybe you're someone who drinks a lot of alcohol or smokes
E. It means that what you are currently doing isn't enough to get you over the barrier
F. Whether it's career or health, one must be sacrificed in order for the other to succeed
G. However, limitations are also the things that keep you restricted in the same life cycle
五、完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
(2021·平桂模拟)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
From my earliest childhood memories, my mother was my entire world. Each
Sunday morning, I would be 41. by
sweet smells around the house. Watching my mother 42. food was attractive. She was totally 43. so I never asked questions, and her behavior
in-formed me that this wasn't a good time to 44. . My sisters and I would be seated at the 45. and wait to get a taste of the cake.
The family meals kept us 46. together
and gave us an opportunity to connect with each other. No subject was 47. as we ate. My father was an extraordinary
storyteller and liked talking almost everything with us! 48. l, we possessed a gift of speech, like him.
My mother's life revolved around cooking for her 49. : She took it very 50. , no time for errors. There were no ruined
meals or smoke clouding the 51. . l
would always purposely observe her while she cooked. She was a 52. mother. She knew the economy of words, so
when she gave chore 53. ,we
listened intently, to carry out the assigned task with success.
Looking back, my mom was the best version of herself. She exhibited
excellent 54. is
kills! There wasn't a measuring cup to be found. Cooking made her 55. ! And her family made sure she was
generously 56. after
each amazing dinner course. Her dedication to cooking set me a good example. Driven
to perfection and a model mother, I 57. at
8 that I would make nice food such as sweet potato pies like my mother.
Everyday, I am so thankful for my mother. Although she has been 58. for years, I think she is always by my
side. Each time I cook, I prepare a lot of the food I grew up eating. My
mother's focus on food 59. taught
me a valuable lesson: Whatever your goals in life, perform them to the best of
your abilities. Her 60. has
allowed me to approach everything do with dedication.
41.A.driven B.annoyed C.wakened D.disturbed
42.A.buy B.eat C.prepare D.heat
43.A.angry B.nervous C.frightened D.focused
44.A.relax B.cook C.engage D.scare
45.A.table B.sofa C.bed D.window
46.A.cool B.close C.warm D.comfortable
47.A.allowed B.discussed C.studied D.limited
48.A.Instead B.Therefore C.However D.Otherwise
49.A.family B.children C.parents D.friend
50.A.fast B.conveniently C.firmly D.seriously
51.A.bedroom B.kitchen C.bathroom D.garden
52.A.quiet B.selfish C.patient D.generous
53.A.contents B.levels C.instructions D.places
54.A.speaking B.learning C.teaching D.cooking
55.A.busy B.healthy C.happy D.ill
56.A.guaranteed B.praised C.urged D.criticized
57.A.declared B.found C.heard D.confirmed
58.A.abroad B.single C.dead D.well
59.A.excellence B.color C.storage D.price
60.A.book B.example C.expression D.voice
六、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2021·平桂模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Chinese food and the differences between Chinese and Western diets are both things that cause the  61.   (curious) of most people who visit China. Moreover, when  62.   (travel) through China, you'll most likely pick up on a few differences in the way of eating food. For example, soup in the West  63.   (enjoy) generally as an appetizer(开胃菜) at the start of a meal, while the Chinese prefer to enjoy their soup at the end of a meal.
You might also notice some distinct differences in meal preparation and cooking tech-inquest. Therefore, cooking classes are becoming an  64.   (increasing) popular activity among those interested in learning more about China's culture through its cuisine. If you're looking to take it a step  65.   (far), keep an eye out for cooking classes  66.   (hold) by residents in their own homes.
 67.   it comes to traditional Chinese games, the Chinese have always been sociable people. Despite the country's super technological advancement and the increasing popularity of personal electronic devices, the majority of Chinese would rather spend time socializing with others than sit alone at home. From popular board games like Go(围棋) and Chinese chess to kids' games like Chinese jump rope, China offers  68.   (vary) options to keep people busy. Most locals are more than happy to share their traditions  69.   foreign visitors, so don't be shy to ask the next time you go for  70.   walk through the park!
七、短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)
71.(2021·平桂模拟)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号( ),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(/)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
l was about to enter a shopping center when I realized I had no extra money to take a bus except for that I only had a shopping card, where contained enough money to consume. To make things bad, l didn't take my phone with me. So I couldn't pay by WeChat. Walk back was not good idea. I tried your luck with the hope of get money out of my shopping card. And if lucky enough, l could come across some friends. But both ideas failed. And then a kind granny appeared. She gave me some cashes and in return, I buy her items with my shopping card. What grateful I was for her kindness!
八、书面表达(满分25分)
72.(2021·平桂模拟)假定你是李华,刚被你校英文报录用为助理编辑。请你就此写封邮件给你的英国好友John,内容包括:
1)告知他此消息;
2)分析你面临的挑战;
3)征询他的建议。
注意:
1)词数100左右;
2)开头和结尾已为你写好。
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: How did you like the movie last night
W: Considering its interesting name, I was expecting a much better film.
【分析】问题:女士认为这部电影怎么样?根据“ Considering its interesting name, I was expecting a much better film.”考虑到它有趣的名字,我期待一部更好的电影。故选B。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2.【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: How much do you spend on these albums
W: Let me see. 35 yuan for the classical music and 65 yuan for the pop music. But I got a 10% discount.
【分析】问题:女士在专辑上花了多少钱?根据“35 yuan for the classical music and 65 yuan for the pop music. But I got a 10% discount.”古典音乐35元,流行音乐65元。 但我得到了 10% 的折扣。因此女士花费(35+65)x(1-10%)=90,故选B。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
3.【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W. Should I take a taxi or a bus to the town center
M: You can take either, but the train goes directly there. It's cheaper, too.
W: Thanks. I'll do that instead.
【分析】问题:女人怎么去镇中心?根据“ but the train goes directly there. It's cheaper, too.”但是火车直接开到那里,也更便宜;以及“Thanks. I'll do that instead.”谢谢。 我会这样做。故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
4.【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: My neck has been bothering me for months. I need some help.
M: Do you have a pain on your neck
W: Yes. And it's getting worse when I try to turn it from side to side.
M: OK. Let me have a brief examination on you. Please sit straight.
【分析】问题:谈话可能发生在哪里?根据“My neck has been bothering me for months. I need some help.”几个月来,我的脖子一直困扰着我。 我需要一些帮助;“Do you have a pain on your neck ”你的脖子痛吗?;“Yes. And it's getting worse when I try to turn it from side to side.”是的。 当我试图把它从一边转到另一边时,情况变得更糟。可推知女士在看病,故选C。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
5.【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Good morning. Can I help you
M: Yes. I'd like a single room.
W: How many nights do you plan to stay with us
M: Two. I'll be checking out Friday morning.
【分析】问题:男士什么时候入住?根据“ How many nights do you plan to stay with us ”你打算在我们这里住几个晚上?;以及“Two. I'll be checking out Friday morning.”两晚。 我星期五早上离开,故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
【答案】6.B
7.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hey Iris, have you made a list of who's coming to the dinner on Friday
W: Yes, l have. I know eight people will come for sure. But I'm not sure about David and Becky. Are they coming
M: Yes, they are. But I spoke to Henry this morning and he said that he'd be out on a business trip that day.
W: Really I thought it was Sam who was going on the trip.
M: Oh, you're right. I got confused between the two brothers.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:谈话人在谈论什么?根据“have you made a list of who's coming to the dinner on Friday ”你有没有列好周五来参加晚宴的人的名单?可知选B。
7.问题:谁将缺席晚宴?根据“ I thought it was Sam who was going on the trip.”我以为是山姆去旅行了;以及“ Oh, you're right. ”对,可推知选C。
【答案】8.B
9.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hello, Foreign Student Adviser's Office. Can I help you
W: It's Angela Tung here. I'd like to make a request for special leave. Can I do that over the phone
M: Sure. Just a moment. Let me get the special leave form. OK. Which terms do you want to take leave
W: Term one.
M: Now can you tell me what the exact dates are
W: I'd like to be away from May 3l to June 4.
M: So you'll miss five working days between May 31 and June 4. Is that right
W: Only three. I'll be away over a weekend. I'll be back at my classes on June 5, so that's three days away.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
8.问题:女士为什么要和男士交谈?根据“I'd like to make a request for special leave.”我想请个特别假。故选B。
9.问题:这位女士什么时候上课?根据“ I'll be back at my classes on June 5”我将在 6 月 5 日回来上课,故选C。
【答案】10.A
11.A
12.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Dave, I'm going to work in Asia from the New York office.
M: Right. And they're letting you choose which city, aren't they
W: Yeah. The only problem is that I don't know much about Asia. You've worked in all our offices in Asia. Can you give me some advice
M: Sure. Well, I think I started out in Bangkok.
W: What was that like
M: Really interesting. There were amazing temples there. It's not expensive to live there, too.
W: What about Seoul You worked there too, right
M: Uh-huh. Seoul's a rather big city, but I always felt safe there, even late at night. I often went to this all-night market called Namdaemun.
W: And Singapore
M: Well, Singapore isn't very big but it's very convenient to get round. And the food there is great.
W: Hmm... It's not going to be easy to decide. They all sound great.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
10.问题:谈话人主要谈论什么?根据对话内容可知,他们在谈论亚洲的一些城市,故选A。
11.问题:谈话人之间是什么关系?根据对话内容可知,他们可能是同事,故选A。
12.问题:男士在首尔经常做什么?根据“I often went to this all-night market called Namdaemun.”我经常去这个叫Namdaemun的通宵市场。故选B。
【答案】13.A
14.C
15.A
16.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Huh! This is an interesting article. It's all about the history of schools. For example, in the old days, girls didn't use to go to school. Only boys.
W: When did girls start going to school, then
M: After 1870, all children between the ages of five and ten had to go to school. But they used to have separate playgrounds for boys and girls.
W: Really What about the classrooms What were they like
M: Very boring, l think. They didn't use to have any posters or anything on the walls, and the windows used to be really high up so the children couldn't see outside.
W: Sounds awful! What about the teachers
M. Well, the teachers were mostly single women. After women got married, they would stop teaching. Not many men taught either because the pay was very low.
W: So, you wouldn't have been a teacher in those days, Dad
M: No. They didn't teach geography in those days, anyway.
W: What subjects did they teach
M: Mostly reading, writing, and math.
W: What time did they start school
M: School used to start at 9 a. m. and finish at 5 p. m. But they had a two-hour lunch break because everyone used to walk home for lunch.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
13.问题:1870 年后的孩子们怎么样了?根据“After 1870, all children between the ages of five and ten had to go to school.”1870 年以后,所有 5 至 10 岁的儿童都必须上学。故选A。
14.问题:教室是什么样的?根据“They didn't use to have any posters or anything on the walls”他们过去没有在墙上贴任何海报和任何东西,故选C。
15.问题:男士教什么科目? 根据“So, you wouldn't have been a teacher in those days, Dad ”所以,你那时不会是一名老师,爸爸?;以及“No. They didn't teach geography in those days, anyway.”我是。反正那时候他们不教地理。可推知选A。
16.问题:我们可以从谈话中学到什么?根据“Not many men taught either because the pay was very low.”也没有多少男人教书,因为工资很低。故选B。
【答案】17.C
18.A
19.C
20.B
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 M: Grandma Moses is among the most well-known 20th-century painters of the United States, yet she had hardly started painting before she was in her late seventies. She was born on a farm in New York, one of five boys and five girls. At 12, she left home and worked as a housekeeper until she married Thomas Moses at 27. They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York. Grandma Moses began to paint using oils in her old age because she wanted to keep busy and pass the time. Her pictures were first sold at the local drugstore and at a market, and were soon noticed by a businessman who bought everything she painted. Three of those pictures were exhibited in the Museum of Modern Art, and in 1940, she had her first exhibition in New York. Between the 1930s and her death, she produced some 1,600 pictures.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
17.问题:Moses奶奶有几个兄弟姐妹?根据“She was born on a farm in New York, one of five boys and five girls. ”她出生在纽约的一个农场,是五个男孩和五个女孩中的一个。故选C。
18.问题:Moses奶奶一生中大部分时间都在做什么?根据“ They farmed most of their lives, first in Virginia and then in New York. ”他们一生中的大部分时间都在耕种,先是在弗吉尼亚,然后是在纽约。故选A。
19.问题:为什么Moses奶奶晚年还要画画?根据“Grandma Moses began to paint using oils in her old age because she wanted to keep busy and pass the time. ”Grandma奶奶在晚年开始用油作画,因为她想保持忙碌并打发时间。故选C。
20.问题:Moses奶奶什么时候举办她的第一次展览?根据“Three of those pictures were exhibited in the Museum of Modern Art, and in 1940, she had her first exhibition in New York. ”其中三幅画在现代艺术博物馆展出,1940 年,她在纽约举办了她的第一次展览。故选B。
【答案】21.C
22.B
23.A
【知识点】细节理解题;时文广告类
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了本年度最畅销的四本科幻小说。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
21.考查细节理解。根据The Saints of Salation部分中的“This is the final science fiction in Peter F. Hamilton's extremely surprising series The Salvation Sequence.”这是Peter F. Hamilton极其令人惊讶的系列拯救序列中的最后一部科幻小说。可知,The Saints of Salxation 是Peter F. Hamilton的系列丛书The Salvation Sequence 的一部分,故选C。
22.考查细节理解。根据A Desolation Called Peace部分中的“Fleet captain Nine Hibiscus sends a person to negotiate with the mysterious invaders. . .” Nine Hibiscus船长派人与神秘入侵者谈判......,可知,Nine Hibiscus采用派人和外星人谈判的策略,故选B。
23.考查细节理解。根据第一段中的“We take a look at the most exciting new science-fiction books of 2021.”我们来看看 2021 年最令人兴奋的新科幻小说。和全文可知,本文应该可以在书评中找到,故选A。
【答案】24.D
25.C
26.C
27.D
【知识点】主旨大意题;推理判断题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了疫情期间,学生Jamin Crow重拾传统狩猎这件事及打猎带给他的感想。
【点评】本题考点涉及推理判断和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
24.考查推理判断。根据第一段中的“Jamin Crow waited silently for the bull moose (麋鹿) to turn and face him. ”Jamin Crow静静地等待着公驼鹿转过身来面对他;以及“ So Crow took a deep breath and pulled the trigger. ”于是Crow深吸了一口气,扣动了扳机。可知,第一段主要目的是介绍本篇文章的主要人物 Crow。故选D。
25.考查推理判断。根据第三段中的“The students explain that, as time goes by, fewer and fewer people are practicing hunting.”学生们解释说,随着时间的推移,练习打猎的人越来越少。可推知,打猎这一传统很难延续下去。故选C。
26.考查推理判断。根据最后一段中的“It makes me really sad because the way we used to do things is so different from how we do them now,”这让我很难过,因为我们过去做事情的方式与现在的方式大不相同。可知,Crow认为过去的方式更好一些,因而他是守旧的。故选C。
27.考查主旨大意。本文主要描写了Crow打猎的过程,记录了Crow的感想,根据第三段中的“Crow is one of three Alaska Native students-along with Kaylee King and Ethan Lincoln — who recorded their hunting tradition before they graduated last spring.”Crow是三名阿拉斯加本地学生之一,还有Kaylee King和Ethan Lincoln,他们在去年春天毕业前记录了他们的狩猎传统。可知,“学生外出进行传统狩猎”是最合适的标题。故选D。
【答案】28.C
29.A
30.D
31.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,随着全球变暖,沙漠的温度也随之上升。研究发现,在同样温度下沙漠中的穴居动物和鸟类面临的危机差别很大,前者占有一定的优势。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
28.考查细节理解。根据第一段中的“The winners, it turns out, are small burrowing mammals(穴居哺乳动物), which take refuge from the sun underground. ”结果证明,获胜的是小型穴居哺乳动物,它们在地下躲避太阳。可知,因为穴居动物会有其洞穴做避难所,因而比沙漠鸟类生存得更好。故选C。
29.考查细节理解。根据第三段中的“Temperatures have risen about 4 degrees Fahrenheit on average across the area studied, but the heat affects birds and small mammals differently. ”整个研究区域的平均气温上升了约4华氏度,但高温对鸟类和小型哺乳动物的影响有所不同。可知,不同生物对气温上升的反应不同。故选A。
30.考查细节理解。根据最后一段中的“Insights into the status of different species can help scientists take steps to protect them, such as increasing fire prevention in high desert areas, and enhancing water sources in those areas. ”深入了解不同物种的状况有助于科学家采取措施保护它们,例如在高沙漠地区加强防火,并在这些地区增加水源。可知,研究人员在发现了不同生物对气温变化的反应不同之后,可以采取相应的措施保护更多的动物。故选D。
31.考查推理判断。纵观全文可知,研究发现,虽然气温变化对沙漠地带的穴居动物和鸟类有不同的影响,但是穴居动物在地下求得了生存。根据第一段中的“The winners, it turns out, are small burrowing mammals(穴居哺乳动物), which take refuge from the sun underground. ”结果证明,获胜的是小型穴居哺乳动物,它们在地下躲避太阳。与“穴居哺乳动物能在地下生存以应对气候变化。”意思相同。故选D。
【答案】32.B
33.D
34.C
35.A
【知识点】主旨大意题;词义猜测题;细节理解题;科普环保类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,数据库维护是一项保持数据库平稳运行的活动,使数据库不会丢失某些功能和数据。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
32.考查细节理解。根据第一段中的“They usually are not static, because changes are constantly being made as material is added, removed, and moved around. ”它们通常不是静态的,因为随着材料的添加、移除和移动,它不断发生变化。可知,数据库是随着材料的添加、移除和移动不断发生变化的。故选B。
33.考查词义猜测。根据第二段“One important aspect of maintaining a database is simply backing up the data so that, if anything happens, there will be another copy available. Some database systems actually do this automatically and then send the backup to another location every day, every week, or within any other set period of time. Backups are usually not enough, however.”维护数据库的一个重要方面就是简单地备份数据,这样,如果发生任何事情,就会有另一个副本可用。有些数据库系统实际上会自动do this,然后每天、每周或在任何其他设定的时间段内将备份发送到另一个位置。然而,备份通常是不够的。可知,do this指的是备份数据,即有些数据库系统实际上会自动备份数据。故选D。
34.考查细节理解。根据第三段中的“The goal is to keep the database operating smoothly for users, so that ideally they never need to think about maintenance issues. ”目的是为用户保持数据库的平稳运行,以便用户无需考虑维护问题。可知,数据库维护的目标是为用户保持数据库的平稳运行。故选C。
35.考查主旨大意。根据第一段中的“Database maintenance is an activity designed to keep a database running smoothly.”数据库维护是一项旨在保持数据库平稳运行的活动;及文章整体内容可知,文章主要介绍数据库维护方面的内容。故选A。
【答案】36.F;37.G;38.D;39.B;40.E
【知识点】七选五
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一些阻碍个人实现抱负的原因。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读, 要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空后“The biggest misconception that I've ever heard of is that in order for us to find success in anything, we must be willing to give up something else”我所听过的最大的误解是为了在所有事情上取得成功,我们必须愿意放弃一些其他的东西。可知,下文继续陈述我们为了成功必须要放弃一些东西。F. Whether it's career or health, one must be sacrificed in order for the other to succeed.“不管是事业还是健康,为了让一方成功,必须牺牲另一方”承接上文,符合语境。故选F。
37.根据空后“You'll keep facing the same problems, forced to make the same choices, and perform the same actions repeatedly.”你将继续面临同样的问题,被迫做出同样的选择,并重复执行同样的操作。可知,G. However, limitations are also the things that keep you restricted in the same life cycle.“然而,自我设限也会让你在相同的生命周期中受到限制。”符合语境,下文是对选项内容的进一步说明,故选G。
38.根据空前“We all have some aspect about ourselves that we don't like.”我们都有自己不喜欢的方面;以及空后“Maybe you have a large sweet tooth and can't help yourself from eating sweet things. ”也许你很爱吃甜食,忍不住要吃甜食。推知,空处也在列举一个人的行为习惯,D. Maybe you're someone who drinks a lot of alcohol or smokes.“也许你是一个酗酒或抽烟的人。)符合语境,与下文话题一致,且切合本段小标题Lack self control,故选D。
39.根据空后“Our ability to come up with creative solutions for our problems comes from our ability to learn and adapt. If you're not learning anything, you're not progressing. Leonardo da Vinci once said,‘Learning never exhausts the mind.’And I believe it.”我们为问题提出创造性解决方案的能力来自于我们的学习和适应能力。如果你没有学到任何东西,你就没有进步。莱昂纳多 达 芬奇曾经说过:“学习永远不会耗尽大脑。”我相信这一点。可知,本段的话题为缺乏适应力和学习力。B. Lack learning and adaptability.“缺乏学习能力和适应能力”在句式及内容上均符合要求。故选B。
40.根据空前“When you get stuck on something, you are never truly stuck”当你在某件事上陷入困境时,你永远不会真正陷入困境;以及空后“You don't have to be working hard to overcome that barrier, rather change your thinking in how you're approaching the problem. ”你不必努力克服这个障碍,而是改变你处理问题的思路。可知,有时我们并不是真的陷入了困境,而是努力不够。E. It means that what you are currently doing isn't enough to get you over the barrier.“这意味着你目前所做的还不足以让你克服障碍”符语境,故选E。
【答案】41.C;42.C;43.D;44.C;45.A;46.B;47.D;48.B;49.A;50.D;51.B;52.A;53.C;54.D;55.C;56.B;57.A;58.C;59.A;60.B
【知识点】记叙文;人物故事类
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的妈妈在为家人做饭这件事上态度认真,全力以赴,这给作者树立了一个榜样,让作者在生活中能够以奉献精神对待自己所做的一切。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:每个星期天早上,我都会被房子里弥漫的香味唤醒。A:driven“驾驶”;B:annoyed“惹恼”;C:wakened“唤醒”;D:disturbed“打扰”。根据空前“Each Sunday morning”可知,时间是早晨;以及下文“wait to get a taste of the cake”可知,妈妈在做美味的蛋糕,可推断我是被房子里弥漫的香味唤醒。故选C。
42.句意:看着妈妈准备食物很吸引人。A:buy“买”;B:eat“吃”;C:prepare“准备”;D:heat “加热”。根据下文“My sisters and I would be seated at the 5 and wait to get a taste of the cake.”可知,我和姐姐们等着吃蛋糕,可推断,妈妈正在准备食物,准备食物的样子很吸引人。故选C。
43.句意:她全神贯注,所以我从不提问,她的行为告诉我,现在不是参与的好时机。A:angry“生气的”;B:nervous“焦虑的”;C:frightened“害怕的”;D:focused “注意力集中的”。根据空后“so I never asked questions”可知,妈妈做饭时我从不提问,可推断,妈妈是注意力集中的,我不敢打扰她。故选D。
44.句意:她全神贯注,所以我从不提问,她的行为告诉我,现在不是参与的好时机。A:relax“放松”;B:cook“烹饪”;C:engage“参与,卷入”;D:scare“惊吓”。根据空前“She was totally 3 so I never asked questions”可知,妈妈做饭时全神贯注,我不敢打扰,可推断,我知道这个时候不应该参与到她做饭的过程中。故选C。
45.句意:我和姐姐们会坐在桌子旁,等着品尝蛋糕。A:table“桌子”;B:sofa“沙发”;C:bed“床”;D:window “窗户”。根据空后“wait to get a taste of the cake”可知,我和姐姐们等着品尝蛋糕,可推断,我们应该是坐在桌子旁等待。故选A。
46.句意:家庭聚餐使我们关系亲密,给了我们彼此联系的机会。A:cool“凉爽的”;B:close“亲密的”;C:warm“温暖的”;D:comfortable “舒服的”。根据空后“gave us an opportunity to connect with each other”可知,家庭聚餐给了我们彼此联系的机会,可推断,它使家庭成员的关系亲密。故选B。
47.句意:当我们吃饭时,没有一个话题受到限制。A:allowed“允许”;B:discussed“讨论”;C:studied“学习”;D:limited “限制”。根据下文“My father was an extraordinary storyteller and liked talking almost everything with us!”可知,我的父亲喜欢和我们谈论几乎所有的事情,由此可知,当我们吃饭时,谈论的话题不受限制。故选D。
48.句意:因此,我们像他一样有说话的天赋。A:Instead“相反”;B:Therefore“因此”;C:However“然而”;D:Otherwise “否则”。根据上文“My father was an extraordinary storyteller”可知,我的父亲是一个擅长讲故事的人,空格前后为因果关系,正是因为我的父亲擅长讲故事,因此我们像他一样有说话的天赋。故选B。
49.句意:我妈妈的生活围绕着为家人做饭。A:family“家人,家庭”;B:children“儿童”;C:parents“父母”;D:friend “朋友”。根据上文“Each Sunday morning, I would be 1 by sweet smells around the house.”可知,每个星期天早上,我都会被房子里弥漫的香味唤醒,可推知,妈妈经常给我们做美味的食物,“我们”是她的家人,她是为家人做饭。故选A。
50.句意:她对做饭的态度非常认真,没有犯错误的时候。A:fast“快速地”;B:conveniently“方便地”;C:firmly“坚定地”;D:seriously “认真地”。根据空后“no time for errors”可知,妈妈在做饭时不会犯错,可推断,她对做饭的态度很认真。take sth seriously固定短语,"认真对待某事"。故选D。
51.句意:厨房里没有被破坏的饭菜和烟雾。A:bedroom“卧室”;B:kitchen“厨房”;C:bathroom“浴室”;D:garden“花园”。根据上文,妈妈做饭时很认真;以及空前“no ruined meals or smoke”可知,因为妈妈做饭认真,所以厨房里不会有被破坏的饭菜和烟雾。故选B。
52.句意:她是个安静的母亲。她用词简洁,所以当她给家务指示时,我们专心地听着,成功地完成指定的任务。A:quiet“安静的”;B:selfish“自私的”;C:patient“耐心的”;D:generous “慷慨的”。根据下文“She knew the economy of words”可知,妈妈用词简洁,不会多说无用的话,可推知,她是个安静的母亲。故选A。
53.句意:她是个安静的母亲。她用词简洁,所以当她给家务指示时,我们专心地听着,成功地完成指定的任务。A:contents“内容”;B:levels“水平”;C:instructions“指示”;D:places “地点”。根据空后“we listened intently”和“carry out the assigned task with success”可知,为了成功地完成妈妈指定的任务,我们应该是专心地听妈妈给的家务指示。故选C。
54.句意:她表现出高超的烹饪技巧!A:speaking“发言的”;B:learning“学习的”;C:teaching“教学的”;D:cooking “烹饪的”。根据下文“Her dedication to cooking set me a good example.”可知,妈妈对烹饪的献身精神给我树立了一个好榜样,可推断,她应该是展示了高超的烹饪技巧。故选D。
55.句意: 做饭让她快乐。A:busy“繁忙”;B:healthy“健康的”;C:happy“高兴的”;D:ill “生病的”。根据空后“ Her dedication to cooking set me a good example.”她对烹饪的奉献为我树立了一个很好的榜样,可知烹饪让母亲快乐,故选C。
56.句意:她的家人确保她在每次精彩的晚餐后都得到慷慨的表扬。A:guaranteed“保证”;B:praised“表扬”;C:urged“催促”;D:criticized “批评”。根据语境可知,母亲的厨艺受到全家人的好评。故选B。
57.句意:追求完美和模范母亲,我在 8 岁时宣布我会像我妈妈一样制作美味的食物,比如红薯馅饼。A:declared“宣布”;B:found“发现”;C:heard“听见”;D:confirmed “证实”。作者宣布将来要和母亲一样,烹饪出美食。故选A。
58.句意:虽然她已经去世多年,但我认为她一直在我身边。A:abroad“在国外”;B:single“单一的”;C:dead“死的”;D:well“身体健康的”。 作者母亲已经去世多年。故选C。
59.句意:我妈妈对卓越食品的关注给了我宝贵的一课。A:excellence“优秀”;B:color“颜色”;C:storage“储存”;D:price“价格”。 根据上文可知,作者母亲做饭追求卓越。故选A。
60.句意:她的榜样使我能够以奉献精神对待我所做的一切。A:book“书”;B:example“榜样”;C:expression“表情”;D:voice “嗓音”。根据上文“Her dedication to cooking set me a good example.”可知,妈妈对烹饪的献身精神给我树立了一个好榜样,可推断,句中指她树立的榜样使我能够以奉献精神对待我所做的一切。故选B。
【答案】61.curiosity;62.traveling/ travelling;63.is enjoyed;64.increasingly;65.further;66.held;67.When;68.varied/ various;69.with;70.a
【知识点】语法填空
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了中西方饮食文化的差异及中国的娱乐文化。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词,非谓语动词,时态语态,副词,状语从句,形容词,介词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
61.句意:中国食物和中西饮食的差异都引起了大多数来中国旅游的人的好奇心。此处名词作宾语,curiosity“好奇心”,为不可数名词,故填curiosity。
62.句意:此外,当你在中国旅行时,你很可能会在饮食方式上发现一些差异。when引导的状语从句,完整句子为when you are traveling/travelling,此处省略了you are。可知省略状语从句中主语和系动词的前提是从句主语与主句主语一致,且从句是系表结构。故填traveling/ travelling。
63.句意:例如,在西方,汤通常在用餐开始时作为开胃菜享用,而中国人更喜欢在用餐结束时享用汤。此处是谓语动词,enjoy与主语soup之间是动宾关系,因而用被动语态,根据前后文可知时态为一般现在时,即一般现在时的被动语态,主语是soup不可数名词,谓语单数形式。故填is enjoyed。
64.句意:因此,在那些有兴趣通过烹饪了解更多中国文化的人中,烹饪课正成为逐渐受欢迎的活动。此处作状语修饰形容词popular,因而用副词,故填increasingly。
65.句意:如果你想更进一步,请留意居民在自己家里举办的烹饪课程。take it a step further固定短语,“更进一步”,故填further。
66.句意:如果你想更进一步,请留意居民在自己家里举办的烹饪课程。hold与cooking classes之间是动宾关系,因而用过去分词形式表示被动含义,此处作后置定语,故填held。
67.句意:说到中国的传统游戏,中国人一直都是善于交际的人。when it comes to固定句式,“谈到,至于”,位于句首,注意首字母大写。故填When。
68.句意:中国提供多种选择让人们保持忙碌。此处形容词作定语修饰名词options,vary的形容词形式varied和various都可表示“各种各样的”,故填varied/various。
69.句意:大多数当地人都非常乐意与外国游客分享他们的传统,所以下次你去公园散步时不要不好意思问!share sth. with sb固定短语,“与某人分享某物”,故填with。
70.句意:大多数当地人都非常乐意与外国游客分享他们的传统,所以下次你去公园散步时不要不好意思问!go for a walk,固定短语,“散步”,故填a。
71.【答案】①except后面的for去掉 ②where →which ③bad →worse ④Walk →Walking ⑤good前加a ⑥you → my ⑦get →getting ⑧cashes →cash ⑨buy →bought ⑩What →How
【知识点】短文改错
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者去购物发现没有多余的钱坐公共汽车回家,一位顾客给了作者一些现金,作者用自己的购物卡给这位好心人买了想买的东西,解决了作者的困难。
①句意:正要进购物中心的时候,我发现我没有多余的钱坐公共汽车,除了我只有一张购物卡,里面有足够的钱可以消费。except for不可接宾语从句,that I only had a shopping card是宾语从句,故except后面的for去掉。
②句意:正要进购物中心的时候,我发现我没有多余的钱坐公共汽车,除了我只有一张购物卡,里面有足够的钱可以消费。此句含有非限制性定语从句,先行词是a shopping card,指物且在从句中作主语,应用关系代词which,故where改为which。
③句意:更糟糕的是,我没有带手机。to make things worse固定短语,"更糟糕的是",故bad改为worse。
④句意:往回走可不是个好主意。此句动名词短语作句子的主语,故Walk改为Walking。
⑤句意:往回走可不是个好主意。此处表示一个好主意,应用a good idea,故good前加a。
⑥句意:我试了一下运气,希望能从我的购物卡中取钱。根据句意可知,这里表示"试了试我自己的运气"。故your改为 my。
⑦句意:我试了一下运气,希望能从我的购物卡中取钱。介词of后要用动名词形式,故get改为getting。
⑧句意:她给了我一些现金作为回报,我用我的购物卡给她买了东西。cash“现金”,不可数名词。故cashes改为cash。
⑨句意:她给了我一些现金作为回报,我用我的购物卡给她买了东西。根据句意可知,这里要用一般过去时,故buy改为bought。
⑩句意:我是多么感激她的好意啊!感叹句句型中, What后接名词, How后接形容词或副词,故What改为How。
【点评】考查短文改错,本题考点涉及介词,定语从句,形容词,非谓语动词,冠词,代词,名词,时态以及感叹句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,覆盖面广,综合性强,难度较大,区分度高。
72.【答案】Dear John,
I want to tell you a piece of good news that I have joined our school English newspaper as an assistant editor.
I feel it is a good opportunity to improve my ability to write in English. But l know that taking up one more position is always challenging. As the monitor in my class, I have many duties outside my study. I wonder if 1can handle it.
I would appreciate it if you could give me some helpful advice to find the balance between my study and the job.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份写封邮件给你的英国好友John。写作背景:你刚被你校英文报录用为助理编辑。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)告知他此消息;2)分析你面临的挑战;3)征询他的建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I want to tell you a piece of good news that I have joined our school English newspaper as an assistant editor.运用了同位语;I feel it is a good opportunity to improve my ability to write in English.运用了it作形式宾语; But l know that taking up one more position is always challenging. 运用了宾语从句; I wonder if I can handle it.运用了宾语从句;I would appreciate it if you could give me some helpful advice to find the balance between my study and the job.运用了I would appreciate it if ...固定句式。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表