资源简介 (共22张PPT)Introduction & Reading and Vocabulary——Warming Up自学导引新知初探 Step One:Words and PhrasesⅠ.词汇知识1.____________ (n.) 田径运动2._______ (n.) 球拍;球棒3.____________ (n.) 跑道4.____________ (n.) 运动鞋;教练员athleticsbattracktrainer5._________ (vi.) 退休6._________________ (vi.) 表现7.____________ (n.) 商标;牌子8.advantage (n.)________________9.designer (n.)_______________10.gymnast (n.)_________________retireperformbrand优势;长处设计师体操运动员Ⅱ.重点短语1.________ athletics 做田径运动2.as ________as (除……之外)又,不但……而且3.___________ a list of 列……的清单4.be ______________to do 下定决心要做dowellmakedetermined5._____________the market (商品)上市,开始被出售6.________ the increase 正在增加7.have an advantage ________比……有优势8.__________ ten seconds 每10秒钟9.____________ money 赚钱10.____________an ambition 实现志向come ontoonovereverymakeachieve Step Two:Fast ReadingⅠ.Read the text and answer the following questions.Li Ning was called the prince of gymnasts. When he retired at the age of 26, he had won 106 gold medals in major competitions across the world. To know more about his sports life and the life after his retirement, please read the text and then find answers to the following questions.1.Why do you think he was successful as a sportsman 答案:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________.He was called the prince of gymnasts as he had won many prizes and he was believed one of the greatest sportsmen in the 20th century2.Why did he retire after the 1988 Seoul Olympics 答案:_______________________________________________________________________.Because he was disappointed at his badperformance and he had a feeling of failure3.How many parts can we divide the passage into And what’s the main idea of each part 答案:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Three arts.①(Paragraph 1) Li Ning’s success in his sports life.②(Paragraphs 2~4) Li Ning’s success as a businessman.③(Paragraph 5) Li Ning’s goal after his retirement.Ⅱ.Scan the text and then choose the best answer according to the text.1.He was called the prince of gymnasts mainly because _______.A.he had won 106 medals in major world competitionsB.he was as famous as footballer PeleC.he was the best gymnast all over the worldD.he was fond of gymnastics and saw it as his lifeC2.Why didn’t Li Ning feel happy although being listed together with Ali and Pele as one of the greatest sportsmen of the 20th century ___A.He was retired at an early age—26.B.He hadn’t won everything that was possible to win in his sport.C.He retired with the feeling that he had failed.D.He had not performed well in the 1988 Seoul Olympics.D3.When he retired, he decided to launch a new brand of sportswear to ________.A.compete with global giantsB.tell the world that he was able though retiredC.make money to live a better lifeD.make money for opening a school for gymnastsD4.What is TRUE about Li Ning’s slogan “anything is possible”?________A.The retirement of a sportsman is not the finish of his life or career.B.If you are willing to, you also can be a successful man like Li Ning.C.We can succeed in anything if we are determined enough.D.We are living in such a changeable world that nothing is impossible to happen.C5.From the last paragraph, we can infer ________.A.Li Ning’s goal wasn’t to make moneyB.Li Ning would open a schoolC.Pele and Muhammad Ali worked in the United NationsD.Li Ning can be regarded as a great sportsmanD Step Three:Careful ReadingRead the text again and fill in the blanks.The prince of gymnasts—Li Ning Period 1 He won 1.______ gold medals at the 1982 World Championship.He won 2._________ gold medals as well as two silver and a bronze at the 1984 Olympics.After he hadn’t 3.____________ well in the in 1988 Olympics, he retired.sixthreeperformedThe prince of gymnasts—Li Ning Period 2 A year after his 4._____________, he began as a businessman.He decided to 5.__________ a new brand of sportswear. He chose his own name as the brand mark.His sports clothes came onto the 6.____________ at just the right time.In just a few years, he won more than 50% of the 7.___________ market. The company has also grown 8.______________.retirementlaunchmarketnationalinternationallyThe prince of gymnasts—Li Ning Period 3 His 9.__________ of opening a school for gymnasts came true in 1991.Since then, he has continued to help young people to 10.____________ their sporting ambitions.Period 4 In 1999 he was made on the list of the greatest sportsmen and sportswomen of the twentieth century.In 2008 he was selected as the main torchbearer(火炬手) at the opening ceremony of the Beijing Olympic Games.dreamachieve Step Four:ConsolidationLi Ning, known as the prince of 1._________, 2.____________ at 26 with 106 gold medals in major 3.______________ across the world. But he was disappointed because he hadn’t 4._________________ well in the 1988 Seoul Olympics.gymnastsretiredcompetitionsperformedA year after his retirement, Li Ning decided to launch a new brand of 5.______________, competing with global giants like Nike and Adidas. Furthermore, he chose his own name as the 6.____________ mark. He became a businessman. In just a few years, Li Ning 7.___________ more than 50% of the national market.sportswearbrandwonNow his company has also grown internationally. In 8.___________, he has opened a school for gymnasts to help young people to 9.________________ their dreams.additionachieve/realiseFor him, the work of great sportsman doesn’t 10.__________ when he retires from the sport. It just starts.finish Step Five:Discussion What should we learn from the famous sportsman 答案:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________We should learn from the famous sportsman. never giving up?loving the country/overcoming any difficulty for the dream/having a strong wish for the future 展开更多...... 收起↑ 资源预览