四川省绵阳市2022-2023学年高一上学期11月测评英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

四川省绵阳市2022-2023学年高一上学期11月测评英语试题

资源简介

登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
四川省绵阳市2022-2023学年高一上学期11月测评英语试题
一、阅读理解(每小题2.5分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
What to Expect
from Your Fresh Year of High School
Welcome to your fresh year of high school! Junior high is now
behind you, and now you enter a whole new world. Then what should you expect
from your fresh year of high school Knowing this can help you reduce the
stress and anxiety.
Be confident about yourself.
Seniors seem really big. The seniors will walk in with a swagger
(趾高气扬). They have an understanding of the school
that you don't, and you can see it in their confidence and excitement about
being at the top of the high school ladder. However, there are two things to
remember. They were once where you were and one day you will be one of those
seniors.
Learn to learn.
Your coursework will increase significantly, and expectations
from your teachers will be much greater. You'll have more homework, more
papers, and harder exams.
Leaming how to study well is very important in high school.
Catch as many opportunities as possible.
One of the great things about high school is that there are so
many opportunities to get involved in activities that interest you. Getting
involved in after-school activities allows you to meet new people, find out
what you're interested in, and explore more of who you are.
Be more organized.
With all the new opportunities, you will need to be more
organized during your fresh year. It's not always easy to balance homework,
tests, papers, after-school activities, chores, and more. If you start learning
how to balance it all now, you'll be in a better position when you get to
college and adulthood.
1.What can we know about the seniors in high school
A.They are much stronger than the freshmen.
B.They have known the best about the high school.
C.They seem very excited about coming graduation.
D.They are confident about where they are at school.
2.What does the writer think is the great thing about high school
A.Increased coursework.
B.Interesting opportunities.
C.Well-organized activities.
D.Greater expectations from the teachers.
3.What can be inferred from the passage
A.Taking a balance can help you be way ahead of others.
B.Seniors can help you with your confidence in your fresh year.
C.Interesting after-school activities can help you explore yourself.
D.Leaming to learn well can hardly be achieved after high school.
【答案】1.D
2.B
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了到了高中后对自己的学习生活应有的期待。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据Be confident about yourself.部分中的“The seniors will walk in with a swagger (趾高气扬). They have an understanding of the school that you don’t, and you can see it in their confidence and excitement about being at the top of the high school ladder. However, there are two things to remember. They were once where you were and one day you will be one of those seniors.”高年级的学生会昂首阔步地走进来。他们对学校有一种你所不了解的理解,你可以从他们的自信和兴奋中看到这一点。然而,有两件事需要记住。他们曾经也和你一样,总有一天你会成为其中的一员。可知,高中高年级的学生对他们的现状很自信。故选D。
2.考查细节理解。根据Catch as many opportunities as possible.部分中的“One of the great things about high school is that there are so many opportunities to get involved in activities that interest you. ”高中最棒的事情之一是有很多机会参与你感兴趣的活动。可知,作者认为高中最棒的事情是有很多令人感兴趣的机会。故选B。
3.考查推理判断。根据Catch as many opportunities as possible.部分中的“Getting involved in after-school activities allows you to meet new people, find out what you’re interested in, and explore more of who you are.”参与课后活动可以让你结识新朋友,了解你感兴趣的东西,了解更多你是谁。可推知,有趣的课后活动可以帮助你探索自己、更了解自己。故选C。
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
Many of us live with a roommate at some stage. Sometimes, there
can be problems. Who hasn't had an argument about whose tum it is to take out
the rubbish or who should be the one to clear up after dinner However, living
with another person also comes with many benefits.
You know that there's always someone else around, which can help
you feel safer. There is always someone to
talk to so you never feel lonely. Besides these obvious benefits, there are
some you may not notice. For example, we're actually more likely to eat
healthier food when living with others.
To examine the effect of living alone, Australian university
researchers did much research and found that people living alone tended to eat
less fresh food, which can have a significant negative effect on long-term
health. However, those living with others generally benefited from a more
varied diet compared to those living alone.
What could explain these findings The researchers believe the
social and cultural roles played by cooking, food preparation and eating may be
important considerations. For example, those living with friends have someone
else to go shopping with, and thus they are likely to buy higher- quality fresh
food regularly.
Cooking skills may be another factor. If people living alone
find they do not have the knowledge required to prepare a particular dish or
cook a certain food, they may ready-made, less healthy food. However, if they
live with at least one other person, they may be able to ask for help.
In addition, people living alone can eat whatever they want at
any time of the day or night. However, it's helpful to have someone around who
questions your decision to eat frozen pizza at 3 am. In other words, roommates
can draw your attention to unhealthy routines.
4.What is the second paragraph mainly about
A.The reasons for living with others
B.The ways of dealing with a roommate.
C.The importance of talking with others.
D.The benefits of living with someone else.
5.How many reasons are explored to explain the new findings
A.2. B.3. · C.4. D.5.
6.What does the underlined phrase "fall back on" in Paragraph 5 mean
A.hunt for B.cut down on C.depend on D.give up
7.What is the main purpose of this text
A.To tell readers every coin has two sides.
B.To encourage people to have a roommate.
C.To explain why roommates have arguments.
D.To persuade people to develop healthy eating habits.
【答案】4.D
5.B
6.C
7.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;段落大意题;日常生活类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了和室友一起住有很多好处,作者鼓励大家找一个室友共同生活,可以让彼此更加健康和幸福。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和段落大意四个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4.考查段落大意。根据第二段“You know that there's always someone else around, which can help you feel safer. There is always someone to talk to, so you never feel lonely. Besides these obvious benefits, there are some you may not notice. For example, we're actually more likely to eat healthier food when living with others.”你知道身边总有人,这会让你更有安全感。总有一个人可以倾诉,所以你永远不会感到孤独。除了这些明显的好处,还有一些你可能没有注意到。例如,当我们和别人一起生活时,我们实际上更有可能吃更健康的食物。可知,本段主要谈论了有室友的好处。故选D。
5.考查细节理解。根据倒数第三段中的“For example, those living with friends have someone else to go shopping with, and thus they are likely to buy higher- quality fresh food regularly.”例如,那些与朋友住在一起的人有其他人一起购物,因此他们可能会定期购买更高质量的新鲜食品;倒数第二段中的“Cooking skills may be another factor.”烹饪技巧可能是另一个因素;以及最后一段中的“In other words, roommates can draw your attention to unhealthy routines.”换句话说,室友可以让你注意到不健康的习惯。可知,文章从定期购买高质量的新鲜食品,烹饪技巧和提醒不健康的饮食习惯三方面来解释新发现。故选B。
6.考查词义猜测。根据第五段中的“Cooking skills may be another factor. ”烹饪技巧可能是另一个因素;以及“If people living alone find they do not have the knowledge required to prepare a particular dish or cook a certain food”如果独自生活的人发现他们没有必要的知识来准备特定的菜或烹饪特定的食物)”说明有时候独自生活的人烹饪技巧较差,不会做一些特定的饭菜。可推知,划线词句部分“they may fall back on ready-made, less healthy food.”的意思是:他们可能会依赖现成的,不太健康的食物。fall back on意为“依赖”。故选C。
7.考查推理判断。纵观全文可知,本文介绍了和室友一起住有很多好处,作者鼓励大家找一个室友共同生活,可以让彼此更加健康和幸福。可推知作者写这篇文章的主要目的就是介绍合住的好处以及鼓励人们尽量能够合住。故选B。
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
The black cloud rising every day at sunset in the Chihuahuan
Desert went largely ignored for thousands of years. Native Americans noticed
it, but did not track its source. Cowboys thought the cloud was smoke pouring
from the arth, and avoided it.
In June of 1901, however, a teenage cowboy named Jim White
happened to see the large, black cloud. He was curious and went to investigate.
Instead of finding a volcano, as he had imagined, he discovered something
equally amazing. It was a big mass of bats. Two days later, he returned with a
lantern to explore further. It took him so long that his lantern went out. He
managed to refill it with just enough oil to find his way back to the entrance.
The next time Jim White went to the cave, he brought a friend
and supplies. They explored for three days and returned with descriptions that
were so fantastic that few people believed them. The cowboys on nearby farms
and the people in the tiny town of Carlsbad treated Jim's stories as tall tales
and nothing more.
After years of exploring the caves and finding no one to believe
his stories, Jim White decided to create his own tourist attraction. He
established trails (路线) along the
paths he had found. One day in 1915, two men asked Jim for a tour. After seeing
the caves, the men returned with a professional photographer named Ray V.
Davis. Local doubts were finally put to rest by the photographs of the hidden
beauty that Jim had discovered. All 13 locals of Carlsbad finally took a tour
of the caves, which came to be known as Carlsbad Caverns.
In 1923, the government sent an official named Robert Holly to
tour the caves. Later that year, the caves were stated a national monument (古迹), and in 1930 they became a national park. Jim White lived to see
the Carlsbad Caverns become world-famous.
Today, tourists can hike to and tour some of the 100 known caves in this huge
natural wonder, thanks to the cowboy from New Mexico.
8.What do we know about the black cloud
A.It was discovered in 1901. B.It was noticed by accident.
C.It was actually a mass of bats. D.It was smoke from the earth.
9.Who joined Jim's third exploration
A.Jim's friend. B.A photographer.
C.Robert Holly. D.13 locals of Carlsbad.
10.What can we conclude about the public's recognition of Carlsbad Caverns
A.It made Jim White rich. B.It was an easy process.
C.It happened before 1915. D.It came true thanks to the photos.
11.What is the best title for the text
A.A Brave Cowboy B.A Hidden Wonder
C.A Worthwhile Invention D.ANa tionwide Contribution
【答案】8.C
9.A
10.D
11.B
【知识点】主旨大意题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了卡尔斯巴德洞穴存在了几千年,一直被人们忽视,后来一个名叫吉姆·怀特的牛仔发现了它,使它闻名于世。
【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查细节理解。根据第二段中的“In June of 1901, however, a teenage cowboy named Jim White happened to see the large, black cloud. He was curious and went to investigate. Instead of finding a volcano, as he had imagined, he discovered something equally amazing. It was a big mass of bats.”然而,1901年6月,一个名叫吉姆·怀特的十几岁的牛仔碰巧看到了大片的乌云。他很好奇,于是去调查。他没有像他想象的那样发现火山,而是发现了同样惊人的东西。那是一大群蝙蝠。可知,那一大片乌云是一群蝙蝠。故选C。
9.考查细节理解。根据第二段中的“Two days later, he returned with a lantern to explore further.”两天后,他提着灯笼回来,继续探索,可知,两天后是吉姆第二次探索;以及第三段中的“The next time Jim White went to the cave, he brought a friend and supplies.”下一次吉姆·怀特去山洞时,他带了一个朋友和补给。可知,这次是吉姆第三次探索,这次他带了一个朋友,即一个朋友加入了吉姆的第三次探索。故选A。
10.考查细节理解。根据倒数第二段中的“After seeing the caves, the men returned with a professional photographer named Ray V. Davis. Local doubts were finally put to rest by the photographs of the hidden beauty that Jim had discovered. All 13 locals of Carlsbad finally took a tour of the caves, which came to be known as Carlsbad Caverns.”看到洞穴后,这些人带着一位名叫雷·V·戴维斯的专业摄影师回来了。吉姆发现的隐藏的美丽的照片最终消除了当地的疑虑。卡尔斯巴德的所有13名当地人最终都参观了这些洞穴,后来被称为卡尔斯巴德洞穴。可知,由于这些照片公众才相信了Carlsbad Caverns的存在。故选D。
11.考查主旨大意。根据第一段中的“Native Americans noticed it, but did not track its source. Cowboys thought the cloud was smoke pouring from the earth, and avoided it.”美洲原住民注意到了它,但没有追踪它的来源。牛仔们以为云是从地上冒出来的烟,于是避开了它;第三段中的“They explored for three days and returned with descriptions that were so fantastic that few people believed them.”他们探索了三天,回来时描述山洞太棒,但几乎没有人相信;倒数第二段中的“After years of exploring the caves and finding no one to believe his stories, Jim White decided to create his own tourist attraction. ”经过多年探索洞穴,发现没有人相信他的故事,吉姆·怀特决定创建自己的旅游景点;以及最后一段中的“Later that year, the caves were stated a national monument (古迹), and in 1930 they became a national park.”那年晚些时候,这些洞穴被列为国家古迹, 1930年,它们成为国家公园。可知,本文主要讲述了卡尔斯巴德洞穴存在了几千年,一直被人们忽视,后来一个名叫吉姆·怀特的牛仔发现了它,使它闻名于世,“隐藏的奇观”可以作为本文的最佳标题。故选B。
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
If you ask people to name the one person who had the greatest
effect on the
English language, you will get answers like
"Shakespeare" "Samuel Johnson" and
"Webster", but none of these men had any effect at all
compared to a man who didn't even speak English—William the Conqueror.
Before 1066, in the land we now call Great Britain lived peoples
belonging to two major language groups. In the west-central region lived the
Welsh, who spoke a Celtic language, and in the north lived the Scots, whose
language, though not the same as Welsh, was also Celtic. In the rest of the
country lived the Saxons, actually a mixture of Anglos, Saxons, and other
Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon or Old
English, a Germanic language. If this state of affairs had lasted, English
today would be close to German.
But this state of affairs did not last. In 1066 the Normans led
by William defeated the Saxons and began their rule over England. For about a
century, French became the official language of England while Old English
became the language of peasants. As a result, English words of politics and the
law come from French rather than German. In some cases, modem English even
shows a distinction (区别)between
upper-class French and lower-class Anglo-Saxon in its words. We even have
different words for some foods, meat in particular, depending on whether it is
still out in the fields or at home ready to be cooked, which shows the fact
that the Saxon peasants were doing the farming, while the upper-class Normans
were doing most of the eating. When Americans visit Europe for the first time,
they usually find Germany more "foreign" than France because the German
they see on signs and advertisements seems much more different from English than French does. Few realize that
the English language is actually Germanic in its beginning and that the French
influences are all the result of one man's ambition.
12.What language did people in Britain mainly speak before 1066
A.Celtic and Old English. B.Nordic and Germanic.
C.Welsh and Scottish. D.Anglo-Saxon and Germanic.
13.How did William the Conqueror influence English
A.By teaching people in Britain to speak English.
B.By defeating the Saxons and ruling the whole England.
C.By bringing French to Britain to greatly influence English.
D.By speaking good English to show that they were upper-class.
14.Why does Americans feel France is less foreign than Germany
A.They know French better than German.
B.They know little history of the English people.
C.In France most of the advertisements appear in English.
D.There are more similarities between English and French.
15.What is the main idea of this passage
A.The history of Great Britain.
B.The French effects on the English language.
C.The differences between English and French.
D.The great people who had effects on English.
【答案】12.A
13.C
14.D
15.B
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;社会文化类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了英语的历史起源以及与法语对它的影响。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查细节理解。根据第二段中的“Before 1066, in the land we now call Great Britain lived peoples belonging to two major language groups. In the west-central region lived the Welsh, who spoke a Celtic language, and in the north lived the Scots, whose language, though not the same as Welsh, was also Celtic. In the rest of the country lived the Saxons, actually a mixture of Anglos, Saxons, and other Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon or Old English, a Germanic language.”1066年以前,在我们现在称为英国的土地上,住着属于两个主要语种的民族。中西部地区居住着讲凯尔特语的威尔士人,北部居住着讲凯尔特语的苏格兰人,尽管他们的语言与威尔士语不一样,但也是凯尔特语。在这个国家的其他地方住着撒克逊人,实际上是盎格鲁人、撒克逊人、其他日耳曼人和北欧人的混合,他们说的是我们现在所说的盎格鲁-撒克逊人(或古英语),一种日耳曼语言。可知,1066年以前,在现在的大不列颠使用的两种主要语言是凯尔特语和古英语。故选A。
13.考查细节理解。根据第三段中的“In 1066 the Normans led by William defeated the Saxons and began their rule over England. For about a century, French became the official language of England while Old English became the language of peasants. ”1066年,威廉领导的诺曼人击败了撒克逊人,开始了对英格兰的统治。大约一个世纪以来,法语成为英格兰的官方语言,而古英语成为农民的语言。可知,William the Conqueror把法语带到英国,极大地影响了英语,故选C。
14.考查推理判断。根据第三段中的“When Americans visit Europe for the first time, they usually find Germany more ‘foreign’ than France because the German they see on signs and advertisements seems much more different from English than French does. Few realize that the English language is actually Germanic in its beginning and that the French influences are all the result of one man's ambition.”当美国人第一次访问欧洲时,他们通常发现德国比法国更“外国”,因为他们在标牌和广告上看到的德语似乎比法语更不同于英语。很少有人意识到,英语在其开始时实际上是日耳曼语,而法语的影响都是人的野心的结果。可推知,在美国人第一次访问欧洲时,法语对他们来说不像德语那么陌生是因为许多法语单词与英语单词相似。故选D。
15.考查主旨大意。根据第三段中的“Few realize that the English language is actually Germanic in its beginning and that the French influences are all the result of one man's ambition.”很少有人意识到英语从一开始就是日耳曼语,法语的影响都是一个人野心的结果;并结合结合全文内容可知,这篇文章主要讲了英语一开始是以德语为基础的,William the Conqueror使得英语更倾向于法语。因此这篇文章主要讲述的是法语对英语的影响。故选B。
二、任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2022高一上·绵阳月考)根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Family is the most important thing in the world. Sometimes it can be hard to get along with family members but you love them. How can you have a better relationship with your family members  16.  
Spend more time together.
Think about how much time you spend with your family already. Is it enough
 17.   Arrange time when you all have freedom to do things together. Go on a picnic, visit a museum, go to a sports match and so on.
Improve yourself.
Perhaps they complain about your grades, your attitude or your lack of goals; don't assume it's all nagging. Some of what they are saying is most likely for your own good, and they're trying to protect you from life's hardships and encourage you to be the best you can be.  18.  
Be as independent as you can.
For example, don't ask your father to wake you up in the morning. 19.   Or, don't expect your parents to help you out all the time, especially not as an adult.
 20.  
If your parents come home late at night after work, try to make a simple dinner for them, instead of making your mother cook for you again. If your brother or sister is not doing well at school, show him or her how to succeed with the subjects.
A. Be helpful.
B. Make dinners yourself.
C. Here are a few tips you can follow.
D. Instead; set an alarm clock beside your table.
E. You should understand why they complain about your performance.
F. Improve your attitude and work on the things that family members comment on.
G. If not, what can you do to improve things and find more time to spend together
【答案】16.C;17.G;18.F;19.D;20.A
【知识点】七选五
【解析】【分析】本文是一篇说明文,就如何与家人建立更好的关系给出了几条建议。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前“How can you have a better relationship with your family members ”你如何才能与家人建立更好的关系?并结合下文给出的几个建议推知,空处回答上文问题,并指出有解决的办法。C. Here are a few tips you can follow.“以下是一些你可以遵循的建议”符合语境,承上启下。故选C。
17.根据空前“Think about how much time you spend with your family already. Is it enough ”想想你花了多少时间和家人在一起了。如果不够呢?;以及空后“Arrange time when you all have freedom to do things together. Go on a picnic, visit a museum, go to a sports match and so on.”安排时间,让你们都有自由一起做事情。去野餐,参观博物馆,参加体育比赛等等。可推知,空处应对上文问题进行问答,G. If not, what can you do to improve things and find more time to spend together “如果没有,你能做些什么来改善事情,找到更多的时间在一起?”符合语境,既回答了问题,又引出下文,故选G。
18.根据本段小标题“Improve yourself.”提高自己,可知,本段的建议是提高/改善自己。F. Improve your attitude and work on the things that family members comment on.“改善你的态度,并处理家人评论的事情”符合语境,故选F。
19.根据空前“For example, don't ask your father to wake you up in the morning.”例如,不要让你的父亲早上叫醒你。可推知,下文应陈述不让父亲叫醒的话应该怎么做。D. Instead, set an alarm clock beside your table.“相反,在你的桌子旁边放一个闹钟”符合语境,且贴合本段小标题“Be as independent as you can.”尽可能独立,故选D。
20.根据空后“If your parents come home late at night after work, try to make a simple dinner for them, instead of making your mother cook for you again. If your brother or sister is not doing well at school, show him or her how to succeed with the subjects.”如果你的父母下班后很晚才回家,试着给他们做一顿简单的晚餐,而不是让你的母亲再给你做饭。如果你的哥哥或姐姐在学校表现不好,告诉他或她如何在科目上取得成功。可知,我们在家应该尽可能地帮助家人。A. Be helpful.“有帮助”可以概括本段,能作为小标题。故选A。
三、完形填空(共15小题;每小题1分, 满分15分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读下面短文,从每题所给的 A、 B, C、 D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A woman professor was giving a lesson to her students on stress management. As she raised a glass of water, everyone in the class 21. they would be asked the "half-empty or half-full" question.
22. , with a smile on her face, she asked the students, "How 23. do you think this glass of water weighs "
Answers called out 24. from 100g to 300g. She quieted the students down and then replied, "It does not matter on the 25. . It 26. on how long you hold it. If I hold it for a minute, it is OK. If l hold it for an hour, I will have an ache in my right 27. . If I hold it for a day, my arm will feel numb. In each case, the weight of the glass of water doesn't change, but the 28. I hold it, the heavier it becomes. Why "
Lost in 29. , all the students kept silent and listened to the professor carefully.
"Our 30. and worries in life are like that glass of water. If we 31. our burdens (负担) all the time, sooner or later, we will feel exhausted."
"What you have to do is put all your burdens down, as 32. in the evening as possible. Don't carry them through the evening into the night; by doing this, we can get 33. next morning and are able to move forward."
"More often than not, life gets terrible when we think too much. And the moment you 34. your burdens, you'll find yourself feeling so much more relaxed."
"So rather than feeling 35. and sorry for yourself, start doing something about it. After all, life is too short to waste on anything that is not making you happy."
21.A.knew B.agreed C.expected D.argued
22.A.Instead B.Meanwhile C.Besides D.Therefore
23.A.full B.little C.heavy D.much
24.A.replied B.ranged C.read D.remained
25.A.weight B.height C.volume D.size
26.A.holds B.calls C.takes D.depends
27.A.finger B.foot C.arm D.leg
28.A.higher B.longer C.deeper D.further
29.A.thought B.idea C.plan D.class
30.A.doubts B.joys C.stresses D.surprises
31.A.carry B.cover C.hide D.show
32.A.late B.early C.soon D.fast
33.A.reset B.reviewed C.refreshed D.reminded
34.A.catch up with B.let go of C.put up with D.take care of
35.A.upset B.satisfied C.bored D.confused
【答案】21.C;22.A;23.D;24.B;25.A;26.D;27.C;28.B;29.A;30.C;31.A;32.B;33.C;34.B;35.A
【知识点】夹叙夹议;人生百味类
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,讲述了老师拿一杯水给学生们上课,告诉学生们不要背负太多负担,要轻松面对生活,才能够继续前进。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇人生感悟类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:当她举起一杯水时,班上每个人都预计自己会被问到“水是半满还是半空”的问题。A. knew“知道”;B. agreed“同意”;C. expected“预计”;D. argued“争论”。根据空后“they would be asked the ‘half-empty or half-full’ question”可知,学生们预计会被问这样的问题,故选C。
22.句意:相反,她面带微笑地问学生们:“你们认为这杯水有多重?”A. Instead“相反”;B. Meanwhile“同时”;C. Besides“另外”;D. Therefore“因此”。根据下文“she asked the students,‘How 3 do you think this glass of water weighs ’”可知,问的问题和上文学生们想的不一样,故选A。
23.句意:相反,她面带微笑地问学生们:“你们认为这杯水有多重?”A. full“大量的”;B. little“少的”;C. heavy“重的”;D. much“很多”。根据空后“this glass of water weighs”可知,用来提问数量的,一般不可数名词用how much提问,故选D。
24.句意:被喊出来的答案从100g到300g不等。A. replied“回答”;B. ranged“变动”;C. read“读”;D. remained“保持”。根据空后“from 100ml to 300ml”,可知此处是指变动范围,故选B。
25.句意:重量无关紧要。A. weight“重量”;B. height“高度”;C. volume“音量”;D. size“尺寸”。根据下文“I hold it,the heavier it becomes”可知,此处说的是水的重量不变,也就是“重量无关紧要”,故选A。
26.句意:这取决于你拿它多长时间。A. holds“举起”;B. calls“打电话”;C. takes“拿”;D. depends“取决于”。根据下文“If I hold it for a minute, it is OK. If I hold it for an hour, I will have an ache in my right”可知,老师要说的是水的重量取决于你拿多久,故选D。
27.句意:如果我拿着它一个小时,我的右臂就会疼痛。A. finger“手指”;B. foot“脚”;C. arm“胳膊”;D. leg“腿”。根据下文“If I hold it for a day,my arm will feel numb”可知是arm的复现,故选C。
28.句意:在每种情况下,这杯水的重量都没有变化,但我拿得越久,它就变得越重。A. higher“更高的”;B. longer“更久的”;C. deeper“更深的”;D. further“更远的”。根据上文“If I hold it for a day, my arm will feel numb”可知,水拿得越久,水就变得越重,故选B。
29.句意:所有的学生都陷入了沉思,保持沉默,认真地听教授讲课。A. thought“想法”;B. idea“主意”;C. plan“计划”;D. class“班级”。根据空后“all the students kept silent”可知是陷入沉思,lost in thought,固定短语,“陷入沉思”,故选A。
30.句意:我们生活中的压力和忧虑就像那杯水。A. doubts“怀疑”;B. joys“喜悦”;C. stresses“压力”;D. surprises“惊喜”。根据空后“worries”可知应该是压力,故选C。
31.句意:如果我们一直背负着沉重的负担,我们迟早会感到筋疲力尽。A. carry“携带”;B. cover“遮盖”;C. hide“隐藏”;D. show“表明”。根据空后“our burdens (负担) all the time, sooner or later, we will feel exhausted”可知是一直背负着负担,迟早会感到筋疲力尽,故选A。
32.句意:你要做的就是在晚上尽可能早地放下你所有的负担。A. late“晚”;B. early“早”;C. soon“很快”;D. fast“迅速地”。根据下文“Don’t carry them through the evening into the night”可知,是尽可能早地放下负担,故选B。
33.句意:这样,我们第二天早上就能精神焕发,继续前进。A. reset“重置”;B. reviewed“检查”;C. refreshed“使精神抖擞”;D. reminded“提醒”。根据空后“are able to move forward”可知,应该是恢复精神,故选C。
34.句意:当你放下负担的那一刻,你会发现自己放松了很多。A. catch up with“赶上”;B. let go of“释放”;C. put up with“忍受”;D. take care of“照顾”。根据空后“you'll find yourself feeling so much more relaxed”可知是释放负担,故选B。
35.句意:因此,与其为自己感到沮丧和难过,不如开始做点什么。A. upset“难过的”;B. satisfied“满意的”;C. bored“无聊的”;D. confused“糊涂的”。根据空后“and sorry”可知,空格处是和sorry意思相近的upset,此处表示“与其为自己感到沮丧和难过,不如开始做点什么”,故选A。
四、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Visiting the city can be really  36.   (challenge) when you are six months pregnant (怀孕的) and have a 3-year-old girl. One spring afternoon, we went to a store nearby to buy some food. There was no sign of rain 37.   the store was just around the comer, so we went there without  38.   umbrella. However, when we were about  39.   (leave) the store, the rain started to pour down and the streets  40.   (cover) with water within minutes. I noticed a young Chinese couple  41.   (stare) at us when we came to a crossroad and were waiting for the light to change 42.   (anxious). I figured they were probably wondering  43.   a pregnant foreigner was taking her little kid out through the rain. But as we crossed the street, the woman offered me her umbrella. I refused, but she handed it to me and hurried off with her husband.
Though  44.   (catch) in the rain unexpectedly, we still treasure the memory and will remember the warmth and  45.   (kind) of the Chinese couple forever.
【答案】36.challenging;37.and;38.an;39.to leave;40.were covered;41.staring;42.anxiously;43.why;44.caught;45.kindness
【知识点】语法填空
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一对年轻的中国夫妇宁可自己淋雨,也要把雨伞让给怀孕的“老外”和她的两岁女儿的故事。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,连词,冠词,非谓语动词,时态语态,副词,宾语从句,名词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:当你怀孕6个月并且带着一个三岁大的女儿时,在城里到处走是非常有挑战性的。此处应用形容词作表语,故填challenging。
37.句意:当时没有下雨的迹象,并且商店就在拐角处,因此我们没有带伞就过去了。根据句意可知,“There was no sign of rain”和“the store was just around the corner”是并列关系,应用并列连词and连接。故填and。
38.句意:当时没有下雨的迹象,并且商店就在拐角处,因此我们没有带伞就过去了。umbrella“雨伞”是可数名词,此处为泛指,应用不定冠词修饰,且该词的发音是元音音素开头,故填an。
39.句意:然而,当我们准备离开商店时,大雨倾盆,街道几分钟内就被雨水覆盖了。be about to do sth.固定短语,“正要做某事”,故填to leave。
40.句意:然而,当我们准备离开商店时,大雨倾盆,街道几分钟内就被雨水覆盖了。此处为and并列句的谓语动词,结合语境和上文的came可知为一般过去时,主语streets和cover之间为被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是复数,故填were covered。
41.句意:当我们来到一个十字路口,焦急地地等待交通灯时,我注意到一对年轻的中国夫妇盯着我们。逻辑主语couple和stare是主动关系,且表动作正在进行,故用现在分词作宾补,notice sb. doing sth.“注意到某人正在做某事”,故填staring。
42.句意:当我们来到一个十字路口,焦急地地等待交通灯时,我注意到一对年轻的中国夫妇盯着我们。修饰谓语动词are waiting for应用副词作状语。故填anxiously。
43.句意:我认为他们可能在想为什么一个外国孕妇拽着她的小孩在雨里走。 a pregnant foreigner was taking her little kid out through the rain 是宾语从句,从句成分完整,但缺少“为什么”之意,应用连接副词why引导。故填why。
44.句意:尽管意外地被困在雨里,但我们仍然珍惜这份记忆,并且永远记得这对中国夫妇的温暖和善良。此处为让步状语从句的省略句,从句主语和主句主语一致时,从句可省略主语和be动词,catch和逻辑主语we之间是被动关系,应用过去分词。故填caught。
45.句意:尽管意外地被困在雨里,但我们仍然珍惜这份记忆,并且永远记得这对中国夫妇的温暖和善良。此处应用不可数名词和warmth并列作remember的宾语。故填kindness。
五、写作(共两节,满分 40 分)
46.(2022高一上·绵阳月考)假定你是李华, 你的英国笔友Peter刚来中国上高中, 他写信告诉你他还不
太适应新学校, 感到很孤单。 请你给他回信, 要点如下:
1)表示理解;
2)提出建议。
注意: 1)词数 80 左右;
2)可适当增加细节, 以使行文连贯; 3)开头和结尾己给出, 不计入总词数。
Dear Peter,
I am sorry to know that you are having a hard time now.
……
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Peter,
I am sorry to know that you are having a hard time now. I completely relate to your situation as it takes time for everyone to fit into a new environment. Here are some of my hints. To begin with, take a positive attitude to your senior life. If you are stuck, don't be upset. Your teachers are always ready to give you a hand. Furthermore, it is a neat idea to join some sports clubs and get actively involved in various after-school activities, where you can enrich your school life and make more friends. Hopefully you will get used to your school life soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份回信。写作背景: 你的英国笔友Peter刚来中国上高中, 他写信告诉你他还不太适应新学校, 感到很孤单。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)表示理解;2)提出建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: I completely relate to your situation as it takes time for everyone to fit into a new environment.运用了原因状语从句; Here are some of my hints. 运用了倒装句;To begin with, take a positive attitude to your senior life.运用了祈使句; If you are stuck, don't be upset. 运用了条件状语从句,祈使句; Furthermore, it is a neat idea to join some sports clubs and get actively involved in various after-school activities, where you can enrich your school life and make more friends. 运用了it作形式主语,非限制性定语从句。
47.(2022高一上·绵阳月考)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jackson sat at his school desk and looked over at the new kid in class. His name was Billy and he just moved here from Florida. His first day in class was yesterday and, so far, Jackson had not talked to him. Today, during the break, Jackson was going to try to make a new friend.
When the bell rang, Jackson hurried out of his seat and followed Billy outside.
"Hi Billy," Jackson said as they walked outside. "Do you want to play basketball "
"No. I'm not very good at basketball." "Do you want to play kickball " Jackson asked.
"No. I'm not good at that either," Billy said. Billy walked away from Jackson and sat on a big flat rock in the grassy part of the school yard.
Jackson stood there and wondered what to do next. He asked Billy to do two things and both times Billy had said no. Maybe he didn't like Jackson. Maybe he didn't want to be friends. Jackson thought about playing basketball with the other kids. He looked over at Billy sitting on the rock all by himself. It must be hard to move to a new school, Jackson thought.
注意:1)续写词数应为 150 左右;
2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答.
He decided to give it one more try.
……
"Thanks for asking me to play with you," Billy said. "I have a hard time making friends."
【答案】 He decided to give it one more try. "Do you like cars " Jackson asked Billy as he walked up to him. "Sure!" Billy said with a smile. Jackson reached into his pocket and pulled out two cars. "My brother gave me these. He has tons of cars and always gives me his old ones." He handed one of the cars to Billy. "Awesome! I love Mustangs!" Billy rolled the car over the rock. "Me too!" Jackson said. "It's my favorite car!" Jackson sat on the ground and rolled his car across the rock. "My Dad has a real Mustang! You should come over to my house and see it!" "That would be awesome!" Jackson said. "I'd love to!" "Thanks for asking me to play with you," Billy said. "I have a hard time making friends." Seeing his shy but happy smile, Jackson felt happy too. "Well, you made one today," Jackson said as he pushed the car over the edge of the rock and down into the grass. He was so happy that he decided to try one more time with Billy. He could already tell, they were going to be best friends.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了Jackson想和新生Billy成为朋友,但两次尝试都失败了。尽管Jackson想和同学打篮球,但他认为对于Billy来说来到新学校肯定很难。他决定继续尝试。段落续写:根据第一段首句“他决定再尝试一次”可知,下文可以描写他这次是通过什么方式接近Billy,以及结果;根据第二段首句“‘谢谢你邀请我和你一起玩,’比利说。‘我很难交到朋友。’”可知,下文课描写Jackson和Billy通过这件事成为了好朋友。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:"Do you like cars " Jackson asked Billy as he walked up to him. 运用了时间状语从句; Seeing his shy but happy smile, Jackson felt happy too. 运用了现在分词作状语;"Well, you made one today," Jackson said as he pushed the car over the edge of the rock and down into the grass.运用了时间状语从句; He was so happy that he decided to try one more time with Billy. 运用了结果状语从句。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
四川省绵阳市2022-2023学年高一上学期11月测评英语试题
一、阅读理解(每小题2.5分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
What to Expect
from Your Fresh Year of High School
Welcome to your fresh year of high school! Junior high is now
behind you, and now you enter a whole new world. Then what should you expect
from your fresh year of high school Knowing this can help you reduce the
stress and anxiety.
Be confident about yourself.
Seniors seem really big. The seniors will walk in with a swagger
(趾高气扬). They have an understanding of the school
that you don't, and you can see it in their confidence and excitement about
being at the top of the high school ladder. However, there are two things to
remember. They were once where you were and one day you will be one of those
seniors.
Learn to learn.
Your coursework will increase significantly, and expectations
from your teachers will be much greater. You'll have more homework, more
papers, and harder exams.
Leaming how to study well is very important in high school.
Catch as many opportunities as possible.
One of the great things about high school is that there are so
many opportunities to get involved in activities that interest you. Getting
involved in after-school activities allows you to meet new people, find out
what you're interested in, and explore more of who you are.
Be more organized.
With all the new opportunities, you will need to be more
organized during your fresh year. It's not always easy to balance homework,
tests, papers, after-school activities, chores, and more. If you start learning
how to balance it all now, you'll be in a better position when you get to
college and adulthood.
1.What can we know about the seniors in high school
A.They are much stronger than the freshmen.
B.They have known the best about the high school.
C.They seem very excited about coming graduation.
D.They are confident about where they are at school.
2.What does the writer think is the great thing about high school
A.Increased coursework.
B.Interesting opportunities.
C.Well-organized activities.
D.Greater expectations from the teachers.
3.What can be inferred from the passage
A.Taking a balance can help you be way ahead of others.
B.Seniors can help you with your confidence in your fresh year.
C.Interesting after-school activities can help you explore yourself.
D.Leaming to learn well can hardly be achieved after high school.
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
Many of us live with a roommate at some stage. Sometimes, there
can be problems. Who hasn't had an argument about whose tum it is to take out
the rubbish or who should be the one to clear up after dinner However, living
with another person also comes with many benefits.
You know that there's always someone else around, which can help
you feel safer. There is always someone to
talk to so you never feel lonely. Besides these obvious benefits, there are
some you may not notice. For example, we're actually more likely to eat
healthier food when living with others.
To examine the effect of living alone, Australian university
researchers did much research and found that people living alone tended to eat
less fresh food, which can have a significant negative effect on long-term
health. However, those living with others generally benefited from a more
varied diet compared to those living alone.
What could explain these findings The researchers believe the
social and cultural roles played by cooking, food preparation and eating may be
important considerations. For example, those living with friends have someone
else to go shopping with, and thus they are likely to buy higher- quality fresh
food regularly.
Cooking skills may be another factor. If people living alone
find they do not have the knowledge required to prepare a particular dish or
cook a certain food, they may ready-made, less healthy food. However, if they
live with at least one other person, they may be able to ask for help.
In addition, people living alone can eat whatever they want at
any time of the day or night. However, it's helpful to have someone around who
questions your decision to eat frozen pizza at 3 am. In other words, roommates
can draw your attention to unhealthy routines.
4.What is the second paragraph mainly about
A.The reasons for living with others
B.The ways of dealing with a roommate.
C.The importance of talking with others.
D.The benefits of living with someone else.
5.How many reasons are explored to explain the new findings
A.2. B.3. · C.4. D.5.
6.What does the underlined phrase "fall back on" in Paragraph 5 mean
A.hunt for B.cut down on C.depend on D.give up
7.What is the main purpose of this text
A.To tell readers every coin has two sides.
B.To encourage people to have a roommate.
C.To explain why roommates have arguments.
D.To persuade people to develop healthy eating habits.
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
The black cloud rising every day at sunset in the Chihuahuan
Desert went largely ignored for thousands of years. Native Americans noticed
it, but did not track its source. Cowboys thought the cloud was smoke pouring
from the arth, and avoided it.
In June of 1901, however, a teenage cowboy named Jim White
happened to see the large, black cloud. He was curious and went to investigate.
Instead of finding a volcano, as he had imagined, he discovered something
equally amazing. It was a big mass of bats. Two days later, he returned with a
lantern to explore further. It took him so long that his lantern went out. He
managed to refill it with just enough oil to find his way back to the entrance.
The next time Jim White went to the cave, he brought a friend
and supplies. They explored for three days and returned with descriptions that
were so fantastic that few people believed them. The cowboys on nearby farms
and the people in the tiny town of Carlsbad treated Jim's stories as tall tales
and nothing more.
After years of exploring the caves and finding no one to believe
his stories, Jim White decided to create his own tourist attraction. He
established trails (路线) along the
paths he had found. One day in 1915, two men asked Jim for a tour. After seeing
the caves, the men returned with a professional photographer named Ray V.
Davis. Local doubts were finally put to rest by the photographs of the hidden
beauty that Jim had discovered. All 13 locals of Carlsbad finally took a tour
of the caves, which came to be known as Carlsbad Caverns.
In 1923, the government sent an official named Robert Holly to
tour the caves. Later that year, the caves were stated a national monument (古迹), and in 1930 they became a national park. Jim White lived to see
the Carlsbad Caverns become world-famous.
Today, tourists can hike to and tour some of the 100 known caves in this huge
natural wonder, thanks to the cowboy from New Mexico.
8.What do we know about the black cloud
A.It was discovered in 1901. B.It was noticed by accident.
C.It was actually a mass of bats. D.It was smoke from the earth.
9.Who joined Jim's third exploration
A.Jim's friend. B.A photographer.
C.Robert Holly. D.13 locals of Carlsbad.
10.What can we conclude about the public's recognition of Carlsbad Caverns
A.It made Jim White rich. B.It was an easy process.
C.It happened before 1915. D.It came true thanks to the photos.
11.What is the best title for the text
A.A Brave Cowboy B.A Hidden Wonder
C.A Worthwhile Invention D.ANa tionwide Contribution
(2022高一上·绵阳月考)阅读理解
If you ask people to name the one person who had the greatest
effect on the
English language, you will get answers like
"Shakespeare" "Samuel Johnson" and
"Webster", but none of these men had any effect at all
compared to a man who didn't even speak English—William the Conqueror.
Before 1066, in the land we now call Great Britain lived peoples
belonging to two major language groups. In the west-central region lived the
Welsh, who spoke a Celtic language, and in the north lived the Scots, whose
language, though not the same as Welsh, was also Celtic. In the rest of the
country lived the Saxons, actually a mixture of Anglos, Saxons, and other
Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon or Old
English, a Germanic language. If this state of affairs had lasted, English
today would be close to German.
But this state of affairs did not last. In 1066 the Normans led
by William defeated the Saxons and began their rule over England. For about a
century, French became the official language of England while Old English
became the language of peasants. As a result, English words of politics and the
law come from French rather than German. In some cases, modem English even
shows a distinction (区别)between
upper-class French and lower-class Anglo-Saxon in its words. We even have
different words for some foods, meat in particular, depending on whether it is
still out in the fields or at home ready to be cooked, which shows the fact
that the Saxon peasants were doing the farming, while the upper-class Normans
were doing most of the eating. When Americans visit Europe for the first time,
they usually find Germany more "foreign" than France because the German
they see on signs and advertisements seems much more different from English than French does. Few realize that
the English language is actually Germanic in its beginning and that the French
influences are all the result of one man's ambition.
12.What language did people in Britain mainly speak before 1066
A.Celtic and Old English. B.Nordic and Germanic.
C.Welsh and Scottish. D.Anglo-Saxon and Germanic.
13.How did William the Conqueror influence English
A.By teaching people in Britain to speak English.
B.By defeating the Saxons and ruling the whole England.
C.By bringing French to Britain to greatly influence English.
D.By speaking good English to show that they were upper-class.
14.Why does Americans feel France is less foreign than Germany
A.They know French better than German.
B.They know little history of the English people.
C.In France most of the advertisements appear in English.
D.There are more similarities between English and French.
15.What is the main idea of this passage
A.The history of Great Britain.
B.The French effects on the English language.
C.The differences between English and French.
D.The great people who had effects on English.
二、任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2022高一上·绵阳月考)根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Family is the most important thing in the world. Sometimes it can be hard to get along with family members but you love them. How can you have a better relationship with your family members  16.  
Spend more time together.
Think about how much time you spend with your family already. Is it enough
 17.   Arrange time when you all have freedom to do things together. Go on a picnic, visit a museum, go to a sports match and so on.
Improve yourself.
Perhaps they complain about your grades, your attitude or your lack of goals; don't assume it's all nagging. Some of what they are saying is most likely for your own good, and they're trying to protect you from life's hardships and encourage you to be the best you can be.  18.  
Be as independent as you can.
For example, don't ask your father to wake you up in the morning. 19.   Or, don't expect your parents to help you out all the time, especially not as an adult.
 20.  
If your parents come home late at night after work, try to make a simple dinner for them, instead of making your mother cook for you again. If your brother or sister is not doing well at school, show him or her how to succeed with the subjects.
A. Be helpful.
B. Make dinners yourself.
C. Here are a few tips you can follow.
D. Instead; set an alarm clock beside your table.
E. You should understand why they complain about your performance.
F. Improve your attitude and work on the things that family members comment on.
G. If not, what can you do to improve things and find more time to spend together
三、完形填空(共15小题;每小题1分, 满分15分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读下面短文,从每题所给的 A、 B, C、 D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A woman professor was giving a lesson to her students on stress management. As she raised a glass of water, everyone in the class 21. they would be asked the "half-empty or half-full" question.
22. , with a smile on her face, she asked the students, "How 23. do you think this glass of water weighs "
Answers called out 24. from 100g to 300g. She quieted the students down and then replied, "It does not matter on the 25. . It 26. on how long you hold it. If I hold it for a minute, it is OK. If l hold it for an hour, I will have an ache in my right 27. . If I hold it for a day, my arm will feel numb. In each case, the weight of the glass of water doesn't change, but the 28. I hold it, the heavier it becomes. Why "
Lost in 29. , all the students kept silent and listened to the professor carefully.
"Our 30. and worries in life are like that glass of water. If we 31. our burdens (负担) all the time, sooner or later, we will feel exhausted."
"What you have to do is put all your burdens down, as 32. in the evening as possible. Don't carry them through the evening into the night; by doing this, we can get 33. next morning and are able to move forward."
"More often than not, life gets terrible when we think too much. And the moment you 34. your burdens, you'll find yourself feeling so much more relaxed."
"So rather than feeling 35. and sorry for yourself, start doing something about it. After all, life is too short to waste on anything that is not making you happy."
21.A.knew B.agreed C.expected D.argued
22.A.Instead B.Meanwhile C.Besides D.Therefore
23.A.full B.little C.heavy D.much
24.A.replied B.ranged C.read D.remained
25.A.weight B.height C.volume D.size
26.A.holds B.calls C.takes D.depends
27.A.finger B.foot C.arm D.leg
28.A.higher B.longer C.deeper D.further
29.A.thought B.idea C.plan D.class
30.A.doubts B.joys C.stresses D.surprises
31.A.carry B.cover C.hide D.show
32.A.late B.early C.soon D.fast
33.A.reset B.reviewed C.refreshed D.reminded
34.A.catch up with B.let go of C.put up with D.take care of
35.A.upset B.satisfied C.bored D.confused
四、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2022高一上·绵阳月考)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Visiting the city can be really  36.   (challenge) when you are six months pregnant (怀孕的) and have a 3-year-old girl. One spring afternoon, we went to a store nearby to buy some food. There was no sign of rain 37.   the store was just around the comer, so we went there without  38.   umbrella. However, when we were about  39.   (leave) the store, the rain started to pour down and the streets  40.   (cover) with water within minutes. I noticed a young Chinese couple  41.   (stare) at us when we came to a crossroad and were waiting for the light to change 42.   (anxious). I figured they were probably wondering  43.   a pregnant foreigner was taking her little kid out through the rain. But as we crossed the street, the woman offered me her umbrella. I refused, but she handed it to me and hurried off with her husband.
Though  44.   (catch) in the rain unexpectedly, we still treasure the memory and will remember the warmth and  45.   (kind) of the Chinese couple forever.
五、写作(共两节,满分 40 分)
46.(2022高一上·绵阳月考)假定你是李华, 你的英国笔友Peter刚来中国上高中, 他写信告诉你他还不
太适应新学校, 感到很孤单。 请你给他回信, 要点如下:
1)表示理解;
2)提出建议。
注意: 1)词数 80 左右;
2)可适当增加细节, 以使行文连贯; 3)开头和结尾己给出, 不计入总词数。
Dear Peter,
I am sorry to know that you are having a hard time now.
……
Yours,
Li Hua
47.(2022高一上·绵阳月考)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jackson sat at his school desk and looked over at the new kid in class. His name was Billy and he just moved here from Florida. His first day in class was yesterday and, so far, Jackson had not talked to him. Today, during the break, Jackson was going to try to make a new friend.
When the bell rang, Jackson hurried out of his seat and followed Billy outside.
"Hi Billy," Jackson said as they walked outside. "Do you want to play basketball "
"No. I'm not very good at basketball." "Do you want to play kickball " Jackson asked.
"No. I'm not good at that either," Billy said. Billy walked away from Jackson and sat on a big flat rock in the grassy part of the school yard.
Jackson stood there and wondered what to do next. He asked Billy to do two things and both times Billy had said no. Maybe he didn't like Jackson. Maybe he didn't want to be friends. Jackson thought about playing basketball with the other kids. He looked over at Billy sitting on the rock all by himself. It must be hard to move to a new school, Jackson thought.
注意:1)续写词数应为 150 左右;
2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答.
He decided to give it one more try.
……
"Thanks for asking me to play with you," Billy said. "I have a hard time making friends."
答案解析部分
【答案】1.D
2.B
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了到了高中后对自己的学习生活应有的期待。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据Be confident about yourself.部分中的“The seniors will walk in with a swagger (趾高气扬). They have an understanding of the school that you don’t, and you can see it in their confidence and excitement about being at the top of the high school ladder. However, there are two things to remember. They were once where you were and one day you will be one of those seniors.”高年级的学生会昂首阔步地走进来。他们对学校有一种你所不了解的理解,你可以从他们的自信和兴奋中看到这一点。然而,有两件事需要记住。他们曾经也和你一样,总有一天你会成为其中的一员。可知,高中高年级的学生对他们的现状很自信。故选D。
2.考查细节理解。根据Catch as many opportunities as possible.部分中的“One of the great things about high school is that there are so many opportunities to get involved in activities that interest you. ”高中最棒的事情之一是有很多机会参与你感兴趣的活动。可知,作者认为高中最棒的事情是有很多令人感兴趣的机会。故选B。
3.考查推理判断。根据Catch as many opportunities as possible.部分中的“Getting involved in after-school activities allows you to meet new people, find out what you’re interested in, and explore more of who you are.”参与课后活动可以让你结识新朋友,了解你感兴趣的东西,了解更多你是谁。可推知,有趣的课后活动可以帮助你探索自己、更了解自己。故选C。
【答案】4.D
5.B
6.C
7.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;段落大意题;日常生活类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了和室友一起住有很多好处,作者鼓励大家找一个室友共同生活,可以让彼此更加健康和幸福。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和段落大意四个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4.考查段落大意。根据第二段“You know that there's always someone else around, which can help you feel safer. There is always someone to talk to, so you never feel lonely. Besides these obvious benefits, there are some you may not notice. For example, we're actually more likely to eat healthier food when living with others.”你知道身边总有人,这会让你更有安全感。总有一个人可以倾诉,所以你永远不会感到孤独。除了这些明显的好处,还有一些你可能没有注意到。例如,当我们和别人一起生活时,我们实际上更有可能吃更健康的食物。可知,本段主要谈论了有室友的好处。故选D。
5.考查细节理解。根据倒数第三段中的“For example, those living with friends have someone else to go shopping with, and thus they are likely to buy higher- quality fresh food regularly.”例如,那些与朋友住在一起的人有其他人一起购物,因此他们可能会定期购买更高质量的新鲜食品;倒数第二段中的“Cooking skills may be another factor.”烹饪技巧可能是另一个因素;以及最后一段中的“In other words, roommates can draw your attention to unhealthy routines.”换句话说,室友可以让你注意到不健康的习惯。可知,文章从定期购买高质量的新鲜食品,烹饪技巧和提醒不健康的饮食习惯三方面来解释新发现。故选B。
6.考查词义猜测。根据第五段中的“Cooking skills may be another factor. ”烹饪技巧可能是另一个因素;以及“If people living alone find they do not have the knowledge required to prepare a particular dish or cook a certain food”如果独自生活的人发现他们没有必要的知识来准备特定的菜或烹饪特定的食物)”说明有时候独自生活的人烹饪技巧较差,不会做一些特定的饭菜。可推知,划线词句部分“they may fall back on ready-made, less healthy food.”的意思是:他们可能会依赖现成的,不太健康的食物。fall back on意为“依赖”。故选C。
7.考查推理判断。纵观全文可知,本文介绍了和室友一起住有很多好处,作者鼓励大家找一个室友共同生活,可以让彼此更加健康和幸福。可推知作者写这篇文章的主要目的就是介绍合住的好处以及鼓励人们尽量能够合住。故选B。
【答案】8.C
9.A
10.D
11.B
【知识点】主旨大意题;细节理解题;人物故事类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了卡尔斯巴德洞穴存在了几千年,一直被人们忽视,后来一个名叫吉姆·怀特的牛仔发现了它,使它闻名于世。
【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查细节理解。根据第二段中的“In June of 1901, however, a teenage cowboy named Jim White happened to see the large, black cloud. He was curious and went to investigate. Instead of finding a volcano, as he had imagined, he discovered something equally amazing. It was a big mass of bats.”然而,1901年6月,一个名叫吉姆·怀特的十几岁的牛仔碰巧看到了大片的乌云。他很好奇,于是去调查。他没有像他想象的那样发现火山,而是发现了同样惊人的东西。那是一大群蝙蝠。可知,那一大片乌云是一群蝙蝠。故选C。
9.考查细节理解。根据第二段中的“Two days later, he returned with a lantern to explore further.”两天后,他提着灯笼回来,继续探索,可知,两天后是吉姆第二次探索;以及第三段中的“The next time Jim White went to the cave, he brought a friend and supplies.”下一次吉姆·怀特去山洞时,他带了一个朋友和补给。可知,这次是吉姆第三次探索,这次他带了一个朋友,即一个朋友加入了吉姆的第三次探索。故选A。
10.考查细节理解。根据倒数第二段中的“After seeing the caves, the men returned with a professional photographer named Ray V. Davis. Local doubts were finally put to rest by the photographs of the hidden beauty that Jim had discovered. All 13 locals of Carlsbad finally took a tour of the caves, which came to be known as Carlsbad Caverns.”看到洞穴后,这些人带着一位名叫雷·V·戴维斯的专业摄影师回来了。吉姆发现的隐藏的美丽的照片最终消除了当地的疑虑。卡尔斯巴德的所有13名当地人最终都参观了这些洞穴,后来被称为卡尔斯巴德洞穴。可知,由于这些照片公众才相信了Carlsbad Caverns的存在。故选D。
11.考查主旨大意。根据第一段中的“Native Americans noticed it, but did not track its source. Cowboys thought the cloud was smoke pouring from the earth, and avoided it.”美洲原住民注意到了它,但没有追踪它的来源。牛仔们以为云是从地上冒出来的烟,于是避开了它;第三段中的“They explored for three days and returned with descriptions that were so fantastic that few people believed them.”他们探索了三天,回来时描述山洞太棒,但几乎没有人相信;倒数第二段中的“After years of exploring the caves and finding no one to believe his stories, Jim White decided to create his own tourist attraction. ”经过多年探索洞穴,发现没有人相信他的故事,吉姆·怀特决定创建自己的旅游景点;以及最后一段中的“Later that year, the caves were stated a national monument (古迹), and in 1930 they became a national park.”那年晚些时候,这些洞穴被列为国家古迹, 1930年,它们成为国家公园。可知,本文主要讲述了卡尔斯巴德洞穴存在了几千年,一直被人们忽视,后来一个名叫吉姆·怀特的牛仔发现了它,使它闻名于世,“隐藏的奇观”可以作为本文的最佳标题。故选B。
【答案】12.A
13.C
14.D
15.B
【知识点】主旨大意题;推理判断题;细节理解题;社会文化类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了英语的历史起源以及与法语对它的影响。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查细节理解。根据第二段中的“Before 1066, in the land we now call Great Britain lived peoples belonging to two major language groups. In the west-central region lived the Welsh, who spoke a Celtic language, and in the north lived the Scots, whose language, though not the same as Welsh, was also Celtic. In the rest of the country lived the Saxons, actually a mixture of Anglos, Saxons, and other Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon or Old English, a Germanic language.”1066年以前,在我们现在称为英国的土地上,住着属于两个主要语种的民族。中西部地区居住着讲凯尔特语的威尔士人,北部居住着讲凯尔特语的苏格兰人,尽管他们的语言与威尔士语不一样,但也是凯尔特语。在这个国家的其他地方住着撒克逊人,实际上是盎格鲁人、撒克逊人、其他日耳曼人和北欧人的混合,他们说的是我们现在所说的盎格鲁-撒克逊人(或古英语),一种日耳曼语言。可知,1066年以前,在现在的大不列颠使用的两种主要语言是凯尔特语和古英语。故选A。
13.考查细节理解。根据第三段中的“In 1066 the Normans led by William defeated the Saxons and began their rule over England. For about a century, French became the official language of England while Old English became the language of peasants. ”1066年,威廉领导的诺曼人击败了撒克逊人,开始了对英格兰的统治。大约一个世纪以来,法语成为英格兰的官方语言,而古英语成为农民的语言。可知,William the Conqueror把法语带到英国,极大地影响了英语,故选C。
14.考查推理判断。根据第三段中的“When Americans visit Europe for the first time, they usually find Germany more ‘foreign’ than France because the German they see on signs and advertisements seems much more different from English than French does. Few realize that the English language is actually Germanic in its beginning and that the French influences are all the result of one man's ambition.”当美国人第一次访问欧洲时,他们通常发现德国比法国更“外国”,因为他们在标牌和广告上看到的德语似乎比法语更不同于英语。很少有人意识到,英语在其开始时实际上是日耳曼语,而法语的影响都是人的野心的结果。可推知,在美国人第一次访问欧洲时,法语对他们来说不像德语那么陌生是因为许多法语单词与英语单词相似。故选D。
15.考查主旨大意。根据第三段中的“Few realize that the English language is actually Germanic in its beginning and that the French influences are all the result of one man's ambition.”很少有人意识到英语从一开始就是日耳曼语,法语的影响都是一个人野心的结果;并结合结合全文内容可知,这篇文章主要讲了英语一开始是以德语为基础的,William the Conqueror使得英语更倾向于法语。因此这篇文章主要讲述的是法语对英语的影响。故选B。
【答案】16.C;17.G;18.F;19.D;20.A
【知识点】七选五
【解析】【分析】本文是一篇说明文,就如何与家人建立更好的关系给出了几条建议。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前“How can you have a better relationship with your family members ”你如何才能与家人建立更好的关系?并结合下文给出的几个建议推知,空处回答上文问题,并指出有解决的办法。C. Here are a few tips you can follow.“以下是一些你可以遵循的建议”符合语境,承上启下。故选C。
17.根据空前“Think about how much time you spend with your family already. Is it enough ”想想你花了多少时间和家人在一起了。如果不够呢?;以及空后“Arrange time when you all have freedom to do things together. Go on a picnic, visit a museum, go to a sports match and so on.”安排时间,让你们都有自由一起做事情。去野餐,参观博物馆,参加体育比赛等等。可推知,空处应对上文问题进行问答,G. If not, what can you do to improve things and find more time to spend together “如果没有,你能做些什么来改善事情,找到更多的时间在一起?”符合语境,既回答了问题,又引出下文,故选G。
18.根据本段小标题“Improve yourself.”提高自己,可知,本段的建议是提高/改善自己。F. Improve your attitude and work on the things that family members comment on.“改善你的态度,并处理家人评论的事情”符合语境,故选F。
19.根据空前“For example, don't ask your father to wake you up in the morning.”例如,不要让你的父亲早上叫醒你。可推知,下文应陈述不让父亲叫醒的话应该怎么做。D. Instead, set an alarm clock beside your table.“相反,在你的桌子旁边放一个闹钟”符合语境,且贴合本段小标题“Be as independent as you can.”尽可能独立,故选D。
20.根据空后“If your parents come home late at night after work, try to make a simple dinner for them, instead of making your mother cook for you again. If your brother or sister is not doing well at school, show him or her how to succeed with the subjects.”如果你的父母下班后很晚才回家,试着给他们做一顿简单的晚餐,而不是让你的母亲再给你做饭。如果你的哥哥或姐姐在学校表现不好,告诉他或她如何在科目上取得成功。可知,我们在家应该尽可能地帮助家人。A. Be helpful.“有帮助”可以概括本段,能作为小标题。故选A。
【答案】21.C;22.A;23.D;24.B;25.A;26.D;27.C;28.B;29.A;30.C;31.A;32.B;33.C;34.B;35.A
【知识点】夹叙夹议;人生百味类
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,讲述了老师拿一杯水给学生们上课,告诉学生们不要背负太多负担,要轻松面对生活,才能够继续前进。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇人生感悟类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:当她举起一杯水时,班上每个人都预计自己会被问到“水是半满还是半空”的问题。A. knew“知道”;B. agreed“同意”;C. expected“预计”;D. argued“争论”。根据空后“they would be asked the ‘half-empty or half-full’ question”可知,学生们预计会被问这样的问题,故选C。
22.句意:相反,她面带微笑地问学生们:“你们认为这杯水有多重?”A. Instead“相反”;B. Meanwhile“同时”;C. Besides“另外”;D. Therefore“因此”。根据下文“she asked the students,‘How 3 do you think this glass of water weighs ’”可知,问的问题和上文学生们想的不一样,故选A。
23.句意:相反,她面带微笑地问学生们:“你们认为这杯水有多重?”A. full“大量的”;B. little“少的”;C. heavy“重的”;D. much“很多”。根据空后“this glass of water weighs”可知,用来提问数量的,一般不可数名词用how much提问,故选D。
24.句意:被喊出来的答案从100g到300g不等。A. replied“回答”;B. ranged“变动”;C. read“读”;D. remained“保持”。根据空后“from 100ml to 300ml”,可知此处是指变动范围,故选B。
25.句意:重量无关紧要。A. weight“重量”;B. height“高度”;C. volume“音量”;D. size“尺寸”。根据下文“I hold it,the heavier it becomes”可知,此处说的是水的重量不变,也就是“重量无关紧要”,故选A。
26.句意:这取决于你拿它多长时间。A. holds“举起”;B. calls“打电话”;C. takes“拿”;D. depends“取决于”。根据下文“If I hold it for a minute, it is OK. If I hold it for an hour, I will have an ache in my right”可知,老师要说的是水的重量取决于你拿多久,故选D。
27.句意:如果我拿着它一个小时,我的右臂就会疼痛。A. finger“手指”;B. foot“脚”;C. arm“胳膊”;D. leg“腿”。根据下文“If I hold it for a day,my arm will feel numb”可知是arm的复现,故选C。
28.句意:在每种情况下,这杯水的重量都没有变化,但我拿得越久,它就变得越重。A. higher“更高的”;B. longer“更久的”;C. deeper“更深的”;D. further“更远的”。根据上文“If I hold it for a day, my arm will feel numb”可知,水拿得越久,水就变得越重,故选B。
29.句意:所有的学生都陷入了沉思,保持沉默,认真地听教授讲课。A. thought“想法”;B. idea“主意”;C. plan“计划”;D. class“班级”。根据空后“all the students kept silent”可知是陷入沉思,lost in thought,固定短语,“陷入沉思”,故选A。
30.句意:我们生活中的压力和忧虑就像那杯水。A. doubts“怀疑”;B. joys“喜悦”;C. stresses“压力”;D. surprises“惊喜”。根据空后“worries”可知应该是压力,故选C。
31.句意:如果我们一直背负着沉重的负担,我们迟早会感到筋疲力尽。A. carry“携带”;B. cover“遮盖”;C. hide“隐藏”;D. show“表明”。根据空后“our burdens (负担) all the time, sooner or later, we will feel exhausted”可知是一直背负着负担,迟早会感到筋疲力尽,故选A。
32.句意:你要做的就是在晚上尽可能早地放下你所有的负担。A. late“晚”;B. early“早”;C. soon“很快”;D. fast“迅速地”。根据下文“Don’t carry them through the evening into the night”可知,是尽可能早地放下负担,故选B。
33.句意:这样,我们第二天早上就能精神焕发,继续前进。A. reset“重置”;B. reviewed“检查”;C. refreshed“使精神抖擞”;D. reminded“提醒”。根据空后“are able to move forward”可知,应该是恢复精神,故选C。
34.句意:当你放下负担的那一刻,你会发现自己放松了很多。A. catch up with“赶上”;B. let go of“释放”;C. put up with“忍受”;D. take care of“照顾”。根据空后“you'll find yourself feeling so much more relaxed”可知是释放负担,故选B。
35.句意:因此,与其为自己感到沮丧和难过,不如开始做点什么。A. upset“难过的”;B. satisfied“满意的”;C. bored“无聊的”;D. confused“糊涂的”。根据空后“and sorry”可知,空格处是和sorry意思相近的upset,此处表示“与其为自己感到沮丧和难过,不如开始做点什么”,故选A。
【答案】36.challenging;37.and;38.an;39.to leave;40.were covered;41.staring;42.anxiously;43.why;44.caught;45.kindness
【知识点】语法填空
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一对年轻的中国夫妇宁可自己淋雨,也要把雨伞让给怀孕的“老外”和她的两岁女儿的故事。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,连词,冠词,非谓语动词,时态语态,副词,宾语从句,名词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:当你怀孕6个月并且带着一个三岁大的女儿时,在城里到处走是非常有挑战性的。此处应用形容词作表语,故填challenging。
37.句意:当时没有下雨的迹象,并且商店就在拐角处,因此我们没有带伞就过去了。根据句意可知,“There was no sign of rain”和“the store was just around the corner”是并列关系,应用并列连词and连接。故填and。
38.句意:当时没有下雨的迹象,并且商店就在拐角处,因此我们没有带伞就过去了。umbrella“雨伞”是可数名词,此处为泛指,应用不定冠词修饰,且该词的发音是元音音素开头,故填an。
39.句意:然而,当我们准备离开商店时,大雨倾盆,街道几分钟内就被雨水覆盖了。be about to do sth.固定短语,“正要做某事”,故填to leave。
40.句意:然而,当我们准备离开商店时,大雨倾盆,街道几分钟内就被雨水覆盖了。此处为and并列句的谓语动词,结合语境和上文的came可知为一般过去时,主语streets和cover之间为被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是复数,故填were covered。
41.句意:当我们来到一个十字路口,焦急地地等待交通灯时,我注意到一对年轻的中国夫妇盯着我们。逻辑主语couple和stare是主动关系,且表动作正在进行,故用现在分词作宾补,notice sb. doing sth.“注意到某人正在做某事”,故填staring。
42.句意:当我们来到一个十字路口,焦急地地等待交通灯时,我注意到一对年轻的中国夫妇盯着我们。修饰谓语动词are waiting for应用副词作状语。故填anxiously。
43.句意:我认为他们可能在想为什么一个外国孕妇拽着她的小孩在雨里走。 a pregnant foreigner was taking her little kid out through the rain 是宾语从句,从句成分完整,但缺少“为什么”之意,应用连接副词why引导。故填why。
44.句意:尽管意外地被困在雨里,但我们仍然珍惜这份记忆,并且永远记得这对中国夫妇的温暖和善良。此处为让步状语从句的省略句,从句主语和主句主语一致时,从句可省略主语和be动词,catch和逻辑主语we之间是被动关系,应用过去分词。故填caught。
45.句意:尽管意外地被困在雨里,但我们仍然珍惜这份记忆,并且永远记得这对中国夫妇的温暖和善良。此处应用不可数名词和warmth并列作remember的宾语。故填kindness。
46.【答案】Dear Peter,
I am sorry to know that you are having a hard time now. I completely relate to your situation as it takes time for everyone to fit into a new environment. Here are some of my hints. To begin with, take a positive attitude to your senior life. If you are stuck, don't be upset. Your teachers are always ready to give you a hand. Furthermore, it is a neat idea to join some sports clubs and get actively involved in various after-school activities, where you can enrich your school life and make more friends. Hopefully you will get used to your school life soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份回信。写作背景: 你的英国笔友Peter刚来中国上高中, 他写信告诉你他还不太适应新学校, 感到很孤单。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)表示理解;2)提出建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: I completely relate to your situation as it takes time for everyone to fit into a new environment.运用了原因状语从句; Here are some of my hints. 运用了倒装句;To begin with, take a positive attitude to your senior life.运用了祈使句; If you are stuck, don't be upset. 运用了条件状语从句,祈使句; Furthermore, it is a neat idea to join some sports clubs and get actively involved in various after-school activities, where you can enrich your school life and make more friends. 运用了it作形式主语,非限制性定语从句。
47.【答案】 He decided to give it one more try. "Do you like cars " Jackson asked Billy as he walked up to him. "Sure!" Billy said with a smile. Jackson reached into his pocket and pulled out two cars. "My brother gave me these. He has tons of cars and always gives me his old ones." He handed one of the cars to Billy. "Awesome! I love Mustangs!" Billy rolled the car over the rock. "Me too!" Jackson said. "It's my favorite car!" Jackson sat on the ground and rolled his car across the rock. "My Dad has a real Mustang! You should come over to my house and see it!" "That would be awesome!" Jackson said. "I'd love to!" "Thanks for asking me to play with you," Billy said. "I have a hard time making friends." Seeing his shy but happy smile, Jackson felt happy too. "Well, you made one today," Jackson said as he pushed the car over the edge of the rock and down into the grass. He was so happy that he decided to try one more time with Billy. He could already tell, they were going to be best friends.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了Jackson想和新生Billy成为朋友,但两次尝试都失败了。尽管Jackson想和同学打篮球,但他认为对于Billy来说来到新学校肯定很难。他决定继续尝试。段落续写:根据第一段首句“他决定再尝试一次”可知,下文可以描写他这次是通过什么方式接近Billy,以及结果;根据第二段首句“‘谢谢你邀请我和你一起玩,’比利说。‘我很难交到朋友。’”可知,下文课描写Jackson和Billy通过这件事成为了好朋友。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:"Do you like cars " Jackson asked Billy as he walked up to him. 运用了时间状语从句; Seeing his shy but happy smile, Jackson felt happy too. 运用了现在分词作状语;"Well, you made one today," Jackson said as he pushed the car over the edge of the rock and down into the grass.运用了时间状语从句; He was so happy that he decided to try one more time with Billy. 运用了结果状语从句。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表