河南省南阳市卧龙区2021-2022学年七年级下学期期中英语试卷(解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

河南省南阳市卧龙区2021-2022学年七年级下学期期中英语试卷(解析版)

资源简介

河南省南阳市卧龙区2021-2022学年七年级下学期期中英语试卷(解析版)
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分)A
IALLEYN'S SCHOOL 1962﹣2022PROUD TO SHINE ALLEYN'S IS GROWINGAlleyn's SchoolTownley Road,Dulwich,UKoffice@www.alleyns.org.uk
Welcome to Alleyn's school.Our school is big and it has 600 students aged 13﹣15.However,it only had 100 students and four teachers when it was open on September 10th,1962.Teaching BuildingThe school has a large yard and next to it is the teaching building.The building has two floors,with six classrooms on each.In each classroom there is a computer and a smart white board.It also has a small reading area with different kinds of books.LibraryOur school library is used for all the reading classes weekly.Students of the reading club can meet here and do some reading after school.School HallThis is our school hall.We have gym,meetings and lunch here.And we watch school plays and have other indoor games.Other roomsWe have a nice music room for music lessons,a computer room of thirty﹣two computers and a large staffroom for teachers to have a rest during lunchtime.……
根据材料内容选择最佳答案。
(1)The school has a history of     years.
A.600
B.100
C.60
D.15
(2)Where can the students watch a school talent show(才艺秀)?    
A.In the classroom.
B.In the library.
C.In the school hall.
D.In the computer room
(3)Which of the following is TRUE according to the text?    
A.The school has 700 students now.
B.The school has 6 classrooms.
C.Everyone can read in the library after school.
D.Teachers can have a rest in the staffroom.
(4)The missing part at the end of the text may talk about the    .
A.email
B.playground
C.P.E.teachers
D.music room
(5)Where can you read the text?    
A.In a newspaper.
B.In a history book.
C.In a story.
D.In a movie poster.
12.(10分)Tree houses are great places.Children can play and have fun with their friends there.But for some disabled(残疾的)children,tree houses are only a dream(梦想).
So Bill and Philip want to build tree houses for them.They wish everyone can have a good time in the tree houses.Their neighbours come to help them too.After about 7 days,they finish(完成)one tree house.
They ask Catherine and Jessica to visit the tree house.Philip asks, "What do you think of it?" "It is so cool." Catherine answers. "It is also very big.I can get into it easily."
Jessica thinks Catherine is right. "It is great!Now I can get into it by myself and don't have to ask others for help." she says.
Bill and Philip are very happy about that.They think, "It's a good way to make friends with these disabled children."
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What do you learn from the first paragraph(段落)?    
A.Tree houses are great but the cost is high.
B.Children can make friends in the tree houses.
C.It's difficult for disabled children to play in tree houses.
D.Disabled children can make a dream in tree houses.
(2)The underlined word "them" means "    " in the passage.
A.disabled children
B.friends
C.neighbours
D.families
(3)It takes Bill and Philip     to build a tree house.
A.7 hours
B.a week
C.a month
D.half a year
(4)Which is right according to the passage?    
A.All the children wish to have a great time in tree houses.
B.Bill and Philip's friends help them build the tree house.
C.Catherine and Jessica think the tree house is very good.
D.Bill and Philip don't want to make friends with disabled children.
(5)From the passage,we can know that Bill and Philip are very    .
A.clever
B.quiet
C.cool
D.kind
13.(10分)On a small farm in Mexico,there are no schools.A bus is the school.The driver of the bus is the teacher.It's a school bus,but it doesn't take the children to school.It just goes around from place to place,and sometimes it comes to this farm.The bus just stays(停留)here for three weeks.The farmers call it a school on wheels(轮子).Every time the bus comes,the farmers run to it,they are so happy.They warmly welcome the school bus.
When the bus is on the farm in the morning,the teacher teaches the small children.In the afternoon,the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning.At night,the fathers and mothers come to school.They want to learn,too.How the farmers hope that some day they can have a real school on their farm!
根据材料内容选择最佳答案。
(1)The driver of the bus is    .
A.the teacher
B.the student
C.the farmer
D.the father
(2)The school bus    .
A.takes the children to school
B.stays at the farm for a long time
C.takes the fathers and mothers to school
D.goes round from place to place
(3)When the school bus comes,the farmers    .
A.stop working
B.warmly welcome it
C.work on the bus
D.rest on the bus
(4)The bigger children have their lessons in the afternoon because     in the morning.
A.they can't get up early
B.the teacher wants to teach the small children first
C.they have a lot of work to do
D.they have to do their homework
(5)What's the best title for the text?    
A.A School Bus.
B.A School on Wheels.
C.A Small Farm.
D.A Moving(移动的)Driver.
14.(10分)Thomas loves football.One afternoon on his way to football game,a car hits(撞)him so hard. (1)    After he leaves the hospital,Thomas comes to a health center.
In the health center,he meets Sunny. (2)    His legs are broken from a car accident.He can't move his legs. (3)    Everyone on the team plays from a wheelchair. (4)    After becoming a part of the Suns,Thomas plays better and better.One day,he asks Sunny how he can be so happy and strong.
Sunny smiles and says " (5)    Let the shadows(阴影)fall(落下)behind."
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺。内容完整。
A.Sunny is a football coach(教练).
B.Sunny asks Thomas to play football on his team.
C.His legs are broken(伤残的).
D.Keep your face to the sun.
E.But Sunny coaches a football team called the Suns.
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)
15.(15分)Dick is a doctor.He is my neighbor.We live in the same (1)    .Dick goes to see his friend Sam (2)    air.Dick (3)    from Russia to Rome(罗马).The plane makes a two﹣hour (4)    at the airport(机场)of New York.
Dick thinks he is in Rome now,so he (5)    the plane.But Sam isn't there to (6)    him.Dick thinks maybe Sam will come (7)    .
When he is waiting(等待)for Sam,he finds that the old "Rome" (8)    a lot.Many (9)    buildings have gone.He also finds that many people speak (10)    .There are many English (11)    .Dick knows very little English,he can' find (12)    way. (13)    he asks a policeman why the Rome police speak English.They (14)    speak Italian(意大利语). "You are in (15)    !" says the policeman.
(1) A.country B.countryside C.community D.school
(2) A.on B.by C.in D.with
(3) A.drives B.walks C.rides D.flies
(4) A.stop B.move C.end D.sleep
(5) A.gets up B.gets off C.gets on D.gets to
(6) A.see B.catch C.take D.welcome
(7) A.early B.fast C.soon D.again
(8) A.loses B.changes C.turns D.shows
(9) A.old B.new C.strong D.clean
(10) A.English B.Chinese C.Italian D.Japanese
(11) A.photos B.pictures C.maps D.signs
(12) A.its B.his C.their D.our
(13) A.But B.And C.So D.Because
(14) A.must B.may C.should D.can
(15) A.New York B.Russia C.Rome D.England
四、语篇填空(15小题,每小题10分,共15分)
16.(10分)
America think two quiet she upstairs noise but activity have
Tina lives on the third floor of an apartment building.Mr.Black is one of (1)    neighbors.He lives on the (2)    floor.Mr.Black is an (3)    doctor.
One afternoon Tina is (4)    a party with friends at home.Mr.Black thinks it's too (5)   ,so he comes (6)   ,and he knocks (敲) at the door.He says to Tina and her friends, "I'm sorry to trouble (打扰) you, (7)    I work at night,so I must sleep in the day.Would you please keep (8)    ?" Tina says sorry to Mr.Black.Then they go out to do some outdoor (9)    .One of Tina's friends says. "Tina,the community is so beautiful,why not take some photos here?" Tina (10)    it's a good idea,so they begin to take many nice photos.
17.(5分)Welcome to my school.I'm (1)    robot(机器人)teacher.I work in the junior high school.Now let me show you (2)    the school.
Look!This is the school gate,it looks so great. (3)    is a tall building in the center of our school.The classroom building is beautiful,and it has seven floors.The classroom building is (4)    two red buildings.The library is on its left and the lab building is on its right.Look!Some teachers and students are reading in the library. (5)    quiet,please.
Oh.It's 6:00!Time for dinner.Let's go to the dining hall and have a good dinner!
五、补全对话(5小题,每小题10分,共10分)
18.(10分)A:Hi,Jack!
B:Hi,Tina. (1)   ?
A:No,I'm reading newspapers.You know I like reading newspapers all the time.
B: (2)   ?
A:Once a day.
B:What other things do you usually do in your free time?
A: (3)   .
B:Oh,I see.That's why you are so good at science.
A:Thank you.
B:By the way,I'm looking for a bookstore. (4)   ?
A:Yes,there is one on the street corner.
B: (5)   ?
A:Yes,I'd love to.Let's go.
六、书面表达(20分)
19.(20分)每个人都生活在一个特定的环境,请以"I like the place where I live"为题,并根据以下要点和要求用英语写一篇短文,描述你的生活地方。
要点:
1)你生活在什么样的地方;
2)你为什么喜欢这个地方:
3)你能为它做些什么。
要求:1)文中不得出现真实姓名和学校名称;
2)100词左右。
I like the place where I live
______
参考答案与试题解析
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分)A
IALLEYN'S SCHOOL 1962﹣2022PROUD TO SHINE ALLEYN'S IS GROWINGAlleyn's SchoolTownley Road,Dulwich,UKoffice@www.alleyns.org.uk
Welcome to Alleyn's school.Our school is big and it has 600 students aged 13﹣15.However,it only had 100 students and four teachers when it was open on September 10th,1962.Teaching BuildingThe school has a large yard and next to it is the teaching building.The building has two floors,with six classrooms on each.In each classroom there is a computer and a smart white board.It also has a small reading area with different kinds of books.LibraryOur school library is used for all the reading classes weekly.Students of the reading club can meet here and do some reading after school.School HallThis is our school hall.We have gym,meetings and lunch here.And we watch school plays and have other indoor games.Other roomsWe have a nice music room for music lessons,a computer room of thirty﹣two computers and a large staffroom for teachers to have a rest during lunchtime.……
根据材料内容选择最佳答案。
(1)The school has a history of  C  years.
A.600
B.100
C.60
D.15
(2)Where can the students watch a school talent show(才艺秀)?  C 
A.In the classroom.
B.In the library.
C.In the school hall.
D.In the computer room
(3)Which of the following is TRUE according to the text?  D 
A.The school has 700 students now.
B.The school has 6 classrooms.
C.Everyone can read in the library after school.
D.Teachers can have a rest in the staffroom.
(4)The missing part at the end of the text may talk about the  B .
A.email
B.playground
C.P.E.teachers
D.music room
(5)Where can you read the text?  A 
A.In a newspaper.
B.In a history book.
C.In a story.
D.In a movie poster.
【分析】本文主要介绍了Alleyn的学校情况以及校园的布局。
【解答】(1)细节理解题。根据表二"However,it only had 100 students and four teachers when it was open on September 10th,1962."(然而,1962年9月10日开放时,它只有100名学生和4名教师。)可知,这个学校是在1962年9月10日开放,由此可知距今已有60年历史。故选C。
(2)细节理解题。根据表二"This is our school hall.We have gym,meetings and lunch here.And we watch school plays and have other indoor games."(这是我们的学校礼堂。我们在这里有健身房、会议和午餐。我们看学校的比赛和其他室内游戏。)可知,在学校礼堂,学生们能看到才艺秀。故选C。
(3)细节理解题。根据表二"…a large staffroom for teachers to have a rest during lunchtime."(还有一个供教师在午餐时间休息的大休息室)可知,教师可以在教工休息室休息是对的。故选D。
(4)推理判断题。根据"Teaching Building","Library","School Hall"以及"Other rooms"可知,本文主要介绍了校园主要构造和布局,缺少的部分应是playground"操场"。故选B。
(5)推理判断题。本文主要介绍了Alleyn的学校情况以及校园的布局,这最有可能出现在报纸上。故选A。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
12.(10分)Tree houses are great places.Children can play and have fun with their friends there.But for some disabled(残疾的)children,tree houses are only a dream(梦想).
So Bill and Philip want to build tree houses for them.They wish everyone can have a good time in the tree houses.Their neighbours come to help them too.After about 7 days,they finish(完成)one tree house.
They ask Catherine and Jessica to visit the tree house.Philip asks, "What do you think of it?" "It is so cool." Catherine answers. "It is also very big.I can get into it easily."
Jessica thinks Catherine is right. "It is great!Now I can get into it by myself and don't have to ask others for help." she says.
Bill and Philip are very happy about that.They think, "It's a good way to make friends with these disabled children."
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What do you learn from the first paragraph(段落)?  C 
A.Tree houses are great but the cost is high.
B.Children can make friends in the tree houses.
C.It's difficult for disabled children to play in tree houses.
D.Disabled children can make a dream in tree houses.
(2)The underlined word "them" means "  A " in the passage.
A.disabled children
B.friends
C.neighbours
D.families
(3)It takes Bill and Philip  B  to build a tree house.
A.7 hours
B.a week
C.a month
D.half a year
(4)Which is right according to the passage?  C 
A.All the children wish to have a great time in tree houses.
B.Bill and Philip's friends help them build the tree house.
C.Catherine and Jessica think the tree house is very good.
D.Bill and Philip don't want to make friends with disabled children.
(5)From the passage,we can know that Bill and Philip are very  D .
A.clever
B.quiet
C.cool
D.kind
【分析】本文主要讲述了Bill和Philip为残疾儿童建造了一个树屋的故事。
【解答】(1)段落大意题。根据第一段But for some disabled children,tree houses are only a dream.(但对于一些残疾儿童来说,树屋只是一个梦想。)可知,对于一些残疾儿童来说,树屋只是一个梦想,由此可知残疾儿童很难在树屋里玩耍。故选C。
(2)代词指代题。根据第一段But for some disabled children,tree houses are only a dream.(但对于一些残疾儿童来说,树屋只是一个梦想。)和第二段So Bill and Philip want to build tree houses for them.(所以Bill和菲利普想为他们建造树屋。)可知,两句之间是因果关系,因此这里"them"代表那些残疾的孩子,Bill和Philip想为他们建树屋。故选A。
(3)细节理解题。根据第二段After about 7 days,they finish one tree house.(大约7天后,他们完成了一座树屋。)可知,他们用了一周时间建成树屋。故选B。
(4)细节判断题。根据第三段Philip asks, "What do you think of it?" "It is so cool." Catherine answers. "It is also very big.I can get into it easily."(Philip 问:"你觉得怎么样?""太酷了。"Catherine回答。"它也很大。我很容易就能进去。")和第四段Jessica thinks Catherine is right.(Jessica 认为Catherine是对的。)可知,Catherine和Jessica两人都认为树屋很好。故选C。
(5)推理判断题。根据最后一段They think, "It's a good way to make friends with these disabled children."(他们认为,"这是和这些残疾儿童交朋友的好方法。")可知,他们认为建造树屋是一个与这些残疾儿童交朋友的好方法,可知他们两个是很善良的。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(10分)On a small farm in Mexico,there are no schools.A bus is the school.The driver of the bus is the teacher.It's a school bus,but it doesn't take the children to school.It just goes around from place to place,and sometimes it comes to this farm.The bus just stays(停留)here for three weeks.The farmers call it a school on wheels(轮子).Every time the bus comes,the farmers run to it,they are so happy.They warmly welcome the school bus.
When the bus is on the farm in the morning,the teacher teaches the small children.In the afternoon,the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning.At night,the fathers and mothers come to school.They want to learn,too.How the farmers hope that some day they can have a real school on their farm!
根据材料内容选择最佳答案。
(1)The driver of the bus is  A .
A.the teacher
B.the student
C.the farmer
D.the father
(2)The school bus  D .
A.takes the children to school
B.stays at the farm for a long time
C.takes the fathers and mothers to school
D.goes round from place to place
(3)When the school bus comes,the farmers  B .
A.stop working
B.warmly welcome it
C.work on the bus
D.rest on the bus
(4)The bigger children have their lessons in the afternoon because  C  in the morning.
A.they can't get up early
B.the teacher wants to teach the small children first
C.they have a lot of work to do
D.they have to do their homework
(5)What's the best title for the text?  B 
A.A School Bus.
B.A School on Wheels.
C.A Small Farm.
D.A Moving(移动的)Driver.
【分析】本文主要讲述了墨西哥"车轮上的学校"。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段The driver of the bus is the teacher.(公共汽车的司机是老师。)可知,公共汽车的司机是老师。故选A。
(2)细节理解题。根据第一段It just goes around from place to place,and sometimes it comes to this farm.(它只是从一个地方到另一个地方,有时它会来到这个农场。)可知,校车从一个地方转到另一个地方。故选D。
(3)细节理解题。根据第一段Every time the bus comes,the farmers run to it,they are so happy.They warmly welcome the school bus.(每次公共汽车来了,农民们都跑过去,他们非常高兴。他们热烈欢迎校车。)可知,当校车来的时候,农民们热烈地欢迎它。故选B。
(4)细节理解题。根据第二段In the afternoon,the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning.(下午,较大的孩子来上课,因为他们早上必须工作。)可知,较大的孩子下午来上课,因为他们早上必须工作。故选C。
(5)最佳标题题。根据第一段On a small farm in Mexico,there are no schools.A bus is the school.(在墨西哥的一个小农场里,没有学校。一辆公共汽车是学校。)以及The farmers call it a school on wheels(轮子).(农民们称它为车轮上的学校。)可知,本文主要讲述了墨西哥没有学校,一辆公共汽车就是学校,这被农民们称之为"车轮上的学校",因此B项"车轮上的学校"符合语境。故选B。
【点评】答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
14.(10分)Thomas loves football.One afternoon on his way to football game,a car hits(撞)him so hard. (1) C  After he leaves the hospital,Thomas comes to a health center.
In the health center,he meets Sunny. (2) A  His legs are broken from a car accident.He can't move his legs. (3) E  Everyone on the team plays from a wheelchair. (4) B  After becoming a part of the Suns,Thomas plays better and better.One day,he asks Sunny how he can be so happy and strong.
Sunny smiles and says " (5) D  Let the shadows(阴影)fall(落下)behind."
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺。内容完整。
A.Sunny is a football coach(教练).
B.Sunny asks Thomas to play football on his team.
C.His legs are broken(伤残的).
D.Keep your face to the sun.
E.But Sunny coaches a football team called the Suns.
【分析】本文讲述了足球爱好者Thomas在一场车祸中双腿受伤,被送入康复中心后结识了Sunny,Sunny是一位残疾人足球队的教练。在他的鼓励下,Thomas继续踢足球的故事。
【解答】推理判断题。
(1)根据前句a car hits(撞)him so hard.(一辆车狠狠地撞了他。)可知,此处内容与他受伤有关,因此C项"他的腿断了。"符合语境。故选C。
(2)根据前句In the health center,he meets Sunny.(在康复中心,他遇见了Sunny。)可知,这里应该是对Sunny的介绍,因此A项"Sunny是一个足球教练。"符合语境。故选A。
(3)根据He can't move his legs.(他的腿不能动了。)和Everyone on the team plays from a wheelchair.(队里每个人都坐在轮椅上打球。)可知,这里提到了足球队,与前句是转折关系,因此E项"但是Sunny是一个叫Suns的足球队的教练。"符合语境。故选E。
(4)根据后句After becoming a part of the Suns,Thomas plays better and better.(成为Suns的一员后,Thomas越踢越好。)可知,这里指Thomas加入了足球队,因此B项"Sunny邀请Thomas到他的队里踢足球。"符合语境。故选B。
(5)根据后句Let the shadows(阴影)fall(落下)behind.(让阴影落在后面。)可知,这里应该是Sunny给Thomas的建议,也用祈使句,因此D项"把脸朝向太阳。"符合语境。故选D。
【点评】通读全文,了解文章大意,联系上下文,结合语境,选择正确句子填空。
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)
15.(15分)Dick is a doctor.He is my neighbor.We live in the same (1) C  .Dick goes to see his friend Sam (2) B  air.Dick (3) D  from Russia to Rome(罗马).The plane makes a two﹣hour (4) A  at the airport(机场)of New York.
Dick thinks he is in Rome now,so he (5) B  the plane.But Sam isn't there to (6) D  him.Dick thinks maybe Sam will come (7) C  .
When he is waiting(等待)for Sam,he finds that the old "Rome" (8) B  a lot.Many (9) A  buildings have gone.He also finds that many people speak (10) A  .There are many English (11) D  .Dick knows very little English,he can' find (12) B  way. (13) C  he asks a policeman why the Rome police speak English.They (14) C  speak Italian(意大利语). "You are in (15) A  !" says the policeman.
(1) A.country B.countryside C.community D.school
(2) A.on B.by C.in D.with
(3) A.drives B.walks C.rides D.flies
(4) A.stop B.move C.end D.sleep
(5) A.gets up B.gets off C.gets on D.gets to
(6) A.see B.catch C.take D.welcome
(7) A.early B.fast C.soon D.again
(8) A.loses B.changes C.turns D.shows
(9) A.old B.new C.strong D.clean
(10) A.English B.Chinese C.Italian D.Japanese
(11) A.photos B.pictures C.maps D.signs
(12) A.its B.his C.their D.our
(13) A.But B.And C.So D.Because
(14) A.must B.may C.should D.can
(15) A.New York B.Russia C.Rome D.England
【分析】本文介绍了Dick乘飞机从俄罗斯飞往罗马见朋友的经历。
【解答】(1)考查名词。句意:我们住在同一个社区。country国家;countryside乡村;community社区;school学校。根据He is my neighbor.(他是我的邻居。)可知,是住在同一个社区。故选C。
(2)考查介词。句意:Dick乘飞机去看他的朋友Sam。on在……上;by通过;in在……里;with和。by+交通工具,表示乘坐或采用某种交通工具出行。故选B。
(3)考查动词。句意:Dick从俄罗斯飞到罗马。drives驾车;walks步行;rides骑;flies飞。根据下文的plane(飞机)可知,是从俄罗斯飞到罗马。故选D。
(4)考查动词。句意:飞机在纽约机场停留两小时。stop待,逗留;move移动;end结束;sleep睡觉。根据at the airport(在机场)可知,飞机在机场停留了两个小时。故选A。
(5)考查动词短语。句意:Dick以为他现在在罗马,所以下了飞机。gets up起床;gets off下车;gets on上车;gets to到达。根据根据前文Dick (3)from Russia to Rome(罗马).(Dick从俄罗斯飞到罗马。)以及Dick thinks he is in Rome now,(Dick以为他现在在罗马,)可知,Dick误以为自己在罗马,所以他下了飞机。故选B。
(6)考查动词。句意:但是Sam没有在那里欢迎他。see看见;catch抓住;take带走;welcome欢迎。根据前文Dick goes to see his friend Sam (2)air.(Dick乘飞机去看他的朋友Sam。)可知,Dick去罗马看望Sam,因此这里是说下飞机时应该会受到Sam的欢迎。故选D。
(7)考查副词。句意:Dick认为也许Sam很快就会来。early早地;fast快地;soon马上;again再次。根据句意可知,这里是Dick自己认为Sam很快会来接他。故选C。
(8)考查动词。句意:当他在等Sam的时候,他发现旧的"罗马"改变了很多。loses失去;changes改变;turns转动;shows展示。根据Dick thinks he is in Rome now,(Dick以为他现在在罗马,)可知,Dick误把纽约当成了罗马,因此这里是觉得"罗马"改变了很多。故选B。
(9)考查形容词。句意:许多旧建筑都消失了。old老的;new新的;strong强壮的;clean干净的。根据the old "Rome" (旧"罗马")可知,这里指旧建筑。故选A。
(10)考查名词。句意:他还发现很多人说英语。English英语;Chinese汉语;Italian意大利语;Japanese日语。根据后文he asks a policeman why the Rome police speak English.(他问一个警察为什么罗马警察说英语。)可知,这里是说英语。故选A。
(11)考查名词。句意:有很多英语标志。photos照片;pictures图片;maps地图;signs标志。根据上文Dick thinks he is in Rome now,so he (5)the plane.(Dick以为他现在在罗马,所以下了飞机。)可知,Dick在纽约的机场下了飞机,由此可推断机场应该是有很多英文标识。故选D。
(12)考查代词。句意:Dick不太懂英语,他找不到路。its它的;his他的;their他们的;our我们的。主语是he,所以这里填he的形容词性物主代词his。故选B。
(13)考查连词。句意:于是他问一个警察为什么罗马警察说英语。But但是;And和;So所以;Because因为。根据上文Dick knows very little English,he can' find (12)way. (Dick不太懂英语,他找不到路。)可知,此处是因果关系,Dick不懂英语,所以向警察求助。故选C。
(14)考查情态动词。句意:他们应该说意大利语。must必须;may可能;should应该;can能够。根据he asks a policeman why the Rome police speak English.(他问一个警察为什么罗马警察说英语。)可知,此处是Dick认为在罗马人们应该说意大利语。故选C。
(15)考查名词。句意:"你在纽约!"警察说。New York纽约;Russia俄罗斯;Rome罗马;England英国。根据前文at the airport(机场)of New York.(在纽约机场)以及he asks a policeman why the Rome police speak English.(他问一个警察为什么罗马警察说英语。)可知,警察告诉他,他现在在纽约。故选A。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
四、语篇填空(15小题,每小题10分,共15分)
16.(10分)
America think two quiet she upstairs noise but activity have
Tina lives on the third floor of an apartment building.Mr.Black is one of (1) her  neighbors.He lives on the (2) second  floor.Mr.Black is an (3) American  doctor.
One afternoon Tina is (4) having  a party with friends at home.Mr.Black thinks it's too (5) noisy ,so he comes (6) upstairs ,and he knocks (敲) at the door.He says to Tina and her friends, "I'm sorry to trouble (打扰) you, (7) but  I work at night,so I must sleep in the day.Would you please keep (8) quiet  ?" Tina says sorry to Mr.Black.Then they go out to do some outdoor (9) activities  .One of Tina's friends says. "Tina,the community is so beautiful,why not take some photos here?" Tina (10) thinks  it's a good idea,so they begin to take many nice photos.
【分析】本文主要讲述了蒂娜和她的朋友们在白天举行聚会时,吵得楼下的邻居不能睡觉,因此她们决定做一些户外活动的事情。
【解答】(1)考查代词。句意:布莱克先生是她的邻居之一。用she的形容词性物主代词her修饰neighbors。故填her。
(2)考查数词。句意:他居住在二楼。on the+序数词+floor在几楼,因此这里用two的序数词second,表示第二层楼。故填second。
(3)考查形容词。句意:布莱克先生是一位美国医生。形容词修饰名词doctor,且前面有不定冠词an修饰,因此该词应该是以元音音素开头。故填American。
(4)考查动词。句意:一天下午,蒂娜和朋友们在家里开派对。have a party举行派对,又根据系动词is可知,这里是现在进行时。故填having。
(5)考查形容词。句意:布莱克先生认为太吵了。noisy吵闹的,形容词,系动词后跟形容词作表语。故填noisy。
(6)考查副词。句意:于是他上楼敲了敲门。布莱克先生住在蒂娜楼下,因此这里是上楼敲门。故填upstairs。
(7)考查连词。句意:很抱歉打扰你,但我晚上工作,所以我必须在白天睡觉。空前后是转折关系,因此用连词but。故填but。
(8)考查形容词。句意:请你保持安静好吗?固定短语keep quiet保持安静,故填quiet。
(9)考查名词。句意:然后他们出去做一些户外活动。some后面可接可数名词的复数或不可数名词,activity的复数形式为activities。故填activities。
(10)考查动词。句意:蒂娜认为这是一个好主意,所以他们开始拍很多漂亮的照片。think认为,本句是一般现在时,主语是第三人称单数,因此动词填第三人称单数形式。故填thinks。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
17.(5分)Welcome to my school.I'm (1) a  robot(机器人)teacher.I work in the junior high school.Now let me show you (2) around  the school.
Look!This is the school gate,it looks so great. (3) There  is a tall building in the center of our school.The classroom building is beautiful,and it has seven floors.The classroom building is (4) between  two red buildings.The library is on its left and the lab building is on its right.Look!Some teachers and students are reading in the library. (5) Be  quiet,please.
Oh.It's 6:00!Time for dinner.Let's go to the dining hall and have a good dinner!
【分析】本文主要以一个机器人老师的口吻介绍了校园布局。
【解答】(1)考查冠词。句意:我是一个机器人老师。此处泛指一个老师,robot是辅音音素开头的单词,因此前面填a。故填a。
(2)考查介词。句意:现在让我带你参观一下学校。固定短语show sb.around"带某人参观……"。故填around。
(3)考查代词。句意:在我们学校的中心有一座高楼。此处表示"有……",用there be句型,在句首首字母大写。故填There。
(4)考查介词。句意:教学楼在两栋红色建筑之间。此处表示在两栋红色建筑之间,between"在……两者之间"。故填between。
(5)考查动词。句意:请安静。在图书馆要保持安静,此处是祈使句,以动词原形开头,be quite"请安静"。故填Be。
【点评】根据所给信息填空,考生注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
五、补全对话(5小题,每小题10分,共10分)
18.(10分)A:Hi,Jack!
B:Hi,Tina. (1) Are you reading a book ?
A:No,I'm reading newspapers.You know I like reading newspapers all the time.
B: (2) How often do you read newspapers ?
A:Once a day.
B:What other things do you usually do in your free time?
A: (3) I read some science books .
B:Oh,I see.That's why you are so good at science.
A:Thank you.
B:By the way,I'm looking for a bookstore. (4) Is there a bookstore near here ?
A:Yes,there is one on the street corner.
B: (5) Would you like to go with me ?
A:Yes,I'd love to.Let's go.
【分析】本文是Jack和Tina关于爱好之间的对话。
【解答】(1)根据下文No,I'm reading newspapers.(不,我在看报纸。)可知,这里是问对方正在做某件事,而且不是看报纸,可以是"你正在读书吗"。故填Are you reading a book。
(2)根据下文Once a day.(一天一次。)可知,这里是询问频率的,结合上文You know I like reading newspapers all the time.(你知道我喜欢一直看报纸。)可知,是问多久读一次报纸。故填How often do you read newspapers。
(3)根据上文What other things do you usually do in your free time?(你在空闲时间通常还做些什么?)以及That's why you are so good at science.(这就是你如此擅长科学的原因。)可知,这里看的或读的东西应该是与科学有关,可以是"我读一些科学书籍"。故填I read some science books。
(4)根据前句I'm looking for a bookstore. (我正在找书店。)以及下文Yes,there is one on the street corner.(是的,在街角有一家。)可知,这里是问附近有书店吗。故填Is there a bookstore near here。
(5)根据下文Yes,I'd love to.Let's go.(好的,我很乐意。我们走吧。)可知,此处是问对方是否愿意和自己一起去。故填Would you like to go with me。
【点评】根据问题选择合适的答语,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
六、书面表达(20分)
19.(20分)每个人都生活在一个特定的环境,请以"I like the place where I live"为题,并根据以下要点和要求用英语写一篇短文,描述你的生活地方。
要点:
1)你生活在什么样的地方;
2)你为什么喜欢这个地方:
3)你能为它做些什么。
要求:1)文中不得出现真实姓名和学校名称;
2)100词左右。
I like the place where I live
______
【分析】【高分句型一】
There is a big pool in the center of the community and there are many trees around it.社区中心有一个大水池,周围有很多树。and表并列。
【高分句型二】
I love the place where I live.我喜欢我住的地方。定语从句。
【解答】
I like the place where I live
I live in an apartment building in the city of Nanyang.(我生活在什么样的地方)Our community is big and beautiful.I like it very much.
Our community is beautiful.There is a big pool in the center of the community and there are many trees around it.【高分句型一】The air here is clean and fresh.And there is a community service center in our area.We can call it for help.The workers there are very friendly.(我为什么喜欢这个地方)
I often do some cleaning in our community and help the old people here.I love the place where I live.【高分句型二】(我能为它做些什么)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。

展开更多......

收起↑

资源预览