七年级英语下学期第一次月考(重庆卷,含听力MP3)-2022-2023学年七年级英语下册单元重难点易错题精练(含解析+听力音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

七年级英语下学期第一次月考(重庆卷,含听力MP3)-2022-2023学年七年级英语下册单元重难点易错题精练(含解析+听力音频)

资源简介

2022-2023学年七年级下学期第一次月考(重庆卷)
英语
注意事项:
1.全卷满分150分。考试时间为120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第Ⅰ卷(共95分)
Ⅰ. 听力测试。(共30分)
第一节(每小题1.5分,共9分)
听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语。
1.
A.She needs a skirt. B.Yes, he likes. C.Sunday.
2.
A.15 dollars. B.It’s black. C.It’s mine.
3.
A.Because I can be healthy. B.Yes, I do. C.You’re welcome.
4.
A.Don’t ask me. B.On April 5th. C.Under the desk.
5.
A.Yes, I do. B.You’re right. C.It’s good for me.
6.
A.Thursday. B.At 10:00 in the evening. C.May 16th.
第二节(每小题1.5分,共9分)
听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C三个选项中选出正确答案。
7.
A.15 dollars. B.25 dollars. C.30 dollars.
8.
A.Jane’s parents. B.Jane’s grandparents. C.Jane’s sisters.
9.
A.Hamburgers. B.Eggs. C.Rice.
10.
A.Linda’s. B.Bob’s. C.Linda’s son’s.
11.
A.She is the boy’s music teacher.B.She is the boy’s art teacher. C.She is Jenny’s art teacher.
12.
A.Under the bed. B.Under the desk. C.In the box.
第三节(每小题1.5分,共6分)
听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C三个选项中选出正确答案。
听第一段材料,回答第13和14小题。
13.The boy lost a ________.
A.pencil B.notebook C.English book
14.What’s Frank’s phone number
A.It’s 635-7896. B.It’s 653-7896. C.It’s 635-7986.
听第二段材料,回答第15和16小题。
15.Where is Tom’s dictionary
A.On the desk. B.On the bed. C.On the table.
16.What is on the sofa
A.Tom’s pencil. B.Tom’s dictionary. C.Tom’s pencil box.
第四节(每小题1.5分,共6分)
听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C三个选项中选出正确答案。
17.When does the history class start on Monday morning
A.At 8:00. B.At 9:00. C.At 10:00.
18.What subjects doesn’t John like
A.Science and Chinese. B.Chinese and music. C.History and science.
19.Who’s Miss Wang
A.John’s science teacher. B.John’s Chinese teacher. C.John’s history teacher.
20.What’s the passage(段落) about
A.John’s Monday morning classes. B.John’s favorite subject. C.John’s day.
Ⅱ. 单项选择。(每小题1分,共10分)
从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
21.It’s boring to play ________ tennis. Let’s play ________ violin.
A.a, the B.the, / C./, the D.the, the
22.Do you usually go to school ________ bus or ________ foot
A.by; by B.by; on C.on; by D.on; on
23.The salad ________ good. I’d like to have more(更多的).
A.sounds B.tastes C.looks D.smells
24.My father likes art and he often ________ in his free time.
A.draws B.sings C.swims D.dances
25.— ________
— It’s three o’clock.
A.What time is it B.What day is it
C.How much is it D.When do you usually get up
26.— Do you like singing ________ dancing
— I like dancing.
A.and B.or C.but D.so
27.—Are you often late for school, Tom
—No, ________. I get to school early.
A.always B.usually C.sometimes D.never
28.— Can your sister play the piano — _________. But she can play the guitar.
A.Yes, she can B.No, she can’t C.Yes, she does D.No, she doesn’t
29.—_______ is it from your home to school
—About two kilometers.
A.How far B.How long
C.How much D.How old
30.There is a big river ________ our village ________ school.
A.at; in B.between; and C.from; to D.in; at
Ⅲ. 完形填空。(每小题1.5分,共15分)
根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
My name is Jill. I study in a middle school. There are many ____31____ in my school. For me, I join ____32____ clubs: the guitar club, the dancing club and the basketball club.
First, there are many ____33____ at the guitar club and most of them are boys. They think playing the guitar can make ____34____ cool. And I ____35____ think so. Second, I join the dancing club ____36____ I want to learn street dancing (街舞) at the club. And I will learn ____37____ Chinese folk dance, too. Today there is a ____38____ of street dancing at the art festival. I’m happy that I can dance well ____39____ all the students and teachers. Third, there is no need to ____40____ that most boys like basketball. It’s a healthy sport. I like it very much.
31.A.games B.subjects C.clubs D.stories
32.A.five B.two C.three D.four
33.A.teachers B.girls C.students D.men
34.A.us B.them C.him D.her
35.A.too B.then C.all D.also
36.A.so B.or C.because D.but
37.A.some B.any C.no D.first
38.A.photo B.show C.watch D.dancer
39.A.with B.to C.for D.in
40.A.talk B.say C.speak D.call
Ⅳ. 阅读理解。(41-43小题,每小题1分,44-59小题,每小题2分,共35分)
阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。
A
There are so many great clubs in Grade 7, Chongqing No.1 Middle School. We have interesting club activities this year.
Chess Matches ( 比 赛 ) Organizer ( 主 办 方 ): the chess club Time: from 5:00 p.m. to 8:00 p.m., this Wednesday Place: in Classroom 409 A Book Sale Organizer: the book club Time: from 2:00 p.m. to 5:30 p.m., this Tuesday Place: in the hall of the library
An English Party Organizer: the English club Time: from 6:00 p.m. to 8:30 p.m., this Friday Place: in Classroom 307 Activities: sing English songs, dance and watch English movies A Sports Day Organizer: the sports club Time: from 10:00 a.m. to 3:00 p.m., this Saturday Place: on the playground Matches: a basketball match, a soccer match and a ping-pong match
The chess matches are .
A.on Tuesday B.in Classroom 307
C.on the playground D.in Classroom 409
42.What can’t you do at the English party
A.Sing English songs B.Read English stories
C.Dance D.Watch English movies
43.According to the passage (文章), which of the following is TRUE
A.The students can sing English songs in the hall of library.
B.There is no soccer match in the sports club.
C.The book club opens from 2:00 p.m. to 5:30 p.m. this Friday.
D.The students can sing English songs in Classroom 307.
B
Every day, you may go to school by school bus. But do you have lessons on the bus
On a small farm in Mexico, there are no schools. A bus is the school. The driver of the bus is the teacher. It’s a school bus, but it doesn’t take the children to school. It just goes round from place to place, and sometimes it comes to this farm. The bus will stay here for three months. The farmers call it a school on wheels. Every time the bus comes, the farmers will come, running to it, shouting and laughing. They warmly welcome the school bus.
When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning. At night, the fathers and mothers come to school. They want to learn, too. However, the farmers hope that they can have a real school some day.
44.The driver of the bus is ________.
A.the teacher B.the student C.the farmer D.the runner
45.The bus school will ________.
A.take the children to school B.stay here for a year
C.go round from place to place D.take the fathers and mothers to school
46.The bigger children have their lessons in the afternoon because in the morning ________.
A.they have to work
B.they can’t get up early
C.they have to do their homework
D.the teacher wants to teach the small children first
47.What’s the best title for the passage
A.The school bus B.A big school
C.Schools in Mexico D.A school on wheels
C
My house (房子) is not far from my school. I walk there every day. It takes me only ten minutes. My friend Jack lives far from the school. His mother usually drives him and his sister Linda to school. When the weather (天气) is fine, they sometimes ride to school on their bikes. My classmate Tom lives very far from the school. He takes the bus on school days. He leaves home at about 6:40 a.m. and gets to school at about 7:30 a.m.
Dave.
I live on a small island (岛), with only 20 houses. My school is on a big island. My brother Peter and I go there on a small boat. There are usually 10 people on the boat. The boat trip takes about 30 minutes when the weather is fine. The boat doesn’t work when the weather is bad. On those days, I do my schoolwork at home.
Sue.
48.Who goes to school on foot
A.Dave. B.Linda. C.Tom. D.Peter.
49.Who drives Jack to school
A.His father. B.His mother. C.His sister. D.His brother.
50.How long does it take Tom to get to school
A.About 20 minutes. B.About 30 minutes.
C.About 40 minutes. D.About 50 minutes.
51.Peter is Sue’s ________.
A.friend B.classmate C.brother D.cousin
D
Playing computer games is a lot of fun. It is very popular with children. They love to play them in their free time. Here are some important things for you to remember when you play computer games.
First, don't spend too much time playing computer games. It is bad for your eyes. Taking a break after playing for 40 minutes is good for you.
Second, you need to learn English well. Many computer games show only in English. If your English is very poor(差), you can't know more about it.
Third, don't leave your personal information (个人信息) on the Internet. Some bad guys may use it to hurt you.
Follow these tips, and you can be a happy computer game player.
52.We should take a break ______ when we play computer games.
A.every 20 minutes B.every half an hour
C.every 40 minutes D.every two hours
53.How many tips does the writer give us
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
54.How can we know more about computer games
A.By learning English well. B.By asking teachers for help.
C.By playing computer games all the time. D.By playing computer games with more friends.
55.We should not leave our personal information on the Internet because ______.
A.someone may know us well B.the information may be lost
C.someone may ask us to do bad things D.the information may be used by bad people
E
Jenny is my friend. She has a happy family. In the morning, she gets up at five forty. She takes a shower and then eats breakfast at half past six. Her parents usually get up at five o’clock. They run for thirty minutes and go home to take showers. Then her mother makes breakfast at six o’clock, and her father watches news on TV.
After breakfast, Jenny’s parents go to work and Jenny goes to school. They don’t have lunch at home. In the afternoon, Jenny goes home at half past four. She always does her homework after she gets home. Her parents come back at five thirty. They have dinner at six thirty.
In the evening, she either reads books or watches TV, but she can only watch TV for twenty-five minutes. Her parents say it’s bad for her eyes to watch TV too much. She has to go to bed at about nine o’clock.
56.How many people are there in Jenny’s family
A.Two B.Three C.Four D.Five
57.What time do Jenny’s parents take showers
A.At 5: 20 a.m. B.At 5: 30 a.m. C.At 5: 40 a.m. D.At 6:00 a.m.
58.How long can Jenny watch TV
A.For 1 hour. B.For 2 hours. C.For 35 minutes. D.For 25 minutes.
59.Which is TRUE about the family
A.Jenny’s family don’t have lunch at home.
B.Jenny exercises for 20 minutes in the morning.
C.Jenny’s mother reads newspapers after showering.
D.Jenny’s father doesn’t go to work in the daytime.
Ⅴ. 口语应用。(每小题1分,共5分)
阅读下面对话,从文后7个选项中选择5个恰当的选项完成此对话。
W: How do you get to school, Jeff
M: ___60___ Because my home is only 2 miles(英里) from school.
W: How long does it take you
M: About 6 minutes. ___61___
W: I go to school on foot. ___62___ But my friend Clark lives far from the school. She has to take the subway to get to school every morning.
M: Wow! That’s a long way. ___63___
W: Yes. It does. So she sometimes feels very tired after she gets to school in the morning.
M: ___64___
W: I think so.
A.I think it must take her a long time to get to school.
B.How about you, Mary
C.How far is your home from school
D.I get to school by bike.
E.Do you often ride to school
F.I’m afraid she has to go to bed early in the evening.
G.My home is only one mile from school.
第Ⅱ卷(共55分)
Ⅵ. 任务型阅读。(65-67小题,每小题2分,68小题3分,共9分)
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
I am Li Lei. I am a student in the No. 8 Middle School. My school is big and nice. On weekdays, all the students study in the school. Our teachers give lessons(课) to us. They are like our parents. We are very happy at school.
We usually get up at six o’clock in the morning. Then all the students do morning exercise on the playground(操场). At 6:30, all the students and teachers have breakfast in the dining hall. After breakfast, I often read English in the classroom.
My favorite day is Thursday, because I have a music lesson on Thursday. Music is my favorite subject. I usually have four lessons in the morning and three lessons in the afternoon. But on Thursday afternoon, we only have two lessons. My school life is very good.
根据短文内容,回答下列问题。
65.Is Li Lei happy at school
_____________________________________
66.What time does Li Lei have breakfast
_____________________________________
67.How many lessons does Li Lei have on Thursday
_____________________________________
68.What’s your favorite day Why
_____________________________________
Ⅶ. 短文填空。(每空2分,共16分)
根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个最恰当的词,使短文完整、通顺。
My name is Teddy. I am a middle school student. I’m twelve years old. I am an English boy. So I can ____69____ English well. I like ____70____ stories to my friends and I ____71____ like playing the piano . Now I am in China ____72____ my parents. But our Chinese isn’t ____73____. Luckily(幸运地), I have a good friend. Her name is Wang Fang. She is Chinese. She often ____74____ me with my Chinese. Wang Fang and I like chess very much. We want to join the ____75____ club. ____76____ weekends, we also have time to play chess. We are very happy. I like China and Chinese people.
Ⅷ. 完成句子。(每空1分,共10分)
根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。
77.You can’t eat on the subway. (改为祈使句)
____________ ________on the subway.
78.He exercises every morning. (改为否定句)
He ___________ _________every morning.
79.Mr. Smith often goes to work by bike. (改为同义句)
Mr. Smith often __________a bike to____________.
80.新的地铁站距离汽车站大约 200 米远。(翻译句子)
__________about 200 hundred meters____________the new subway station to the bus stop.
81.努力工作,梦想将会实现。 (翻译句子)
Work hard, and your dream can_________ _________ .
Ⅸ. 书面表达。(满分20分)
82.提示:王慧是我的好朋友,她住在上海。她家距离学校约两公里。她每天早上6:00起床,然后洗脸(wash face),刷牙。她6:30吃早餐。7:00出发去学校。她通常骑自行车去学校,大约要用20分钟。但是,当下雨时(when it rains),她爸爸开车送她去学校,大约10分钟。在学校,她上午有四节课(lesson)。她中午12:00吃午餐。然后,下午上两节课。她4:30分骑自行车回家。她回家后先做作业。有时会打篮球。9:30分,王慧上床睡觉。
要求:
1.条理清楚,意思连贯,语句通顺。
2. 词数不少于80。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.A
【原文】略
2.B
【原文】略
3.A
【原文】W: Why do you like sports
4.C
【原文】略
5.A
【原文】W: Do you like fish and carrots
6.B
【原文】M: When do you finish your birthday party
7.B
【原文】略
8.A
【原文】略
9.B
【原文】略
10.C
【原文】略
11.C
【原文】M: Is the woman your music teacher, Jenny
W: No, she is my art teacher.
Question: Who is the woman
12.A
【原文】略
13.C 14.A
【原文】M: Lisa, I lost my English book.
W: I know Frank found an English book in the library. I think it is yours.
M: What is his phone number
W: It’s 635-7896.
15.B 16.C
【原文】略
17.A 18.C 19.B 20.A
【原文】略
21.C
【详解】句意:打网球很无聊。让我们拉小提琴吧。
考查冠词。a不定冠词,表示泛指,用于以辅音音素开头的单词之前;the定冠词,表示特指、用于乐器之前等;/不填。tennis,球类运动,之前不用冠词;violin,乐器,之前要加定冠词the。故选C。
22.B
【详解】句意:你通常是乘公共汽车还是步行去上学?
考查介词辨析。by乘坐;on借助。by bus乘公共汽车,on foot步行。故选B。
23.B
【详解】句意:沙拉尝起来很好。我想要更多。
考查连系动词词义辨析。sounds听起来;tastes尝起来;looks看起来;smells闻起来。根据常识可知,沙拉应是尝起来很好。故选B。
24.A
【详解】句意:我父亲喜欢艺术,他经常在空闲时间画画。
考查动词词义辨析。draws画画;sings唱歌;swims游泳;dances跳舞。根据前句“My father likes art”可知,应是经常在空闲时间画画。故选A。
25.A
【详解】句意:——现在几点?——现在是三点钟。
考查特殊疑问句。What time is it现在几点;What day is it今天是星期几;How much is it多少钱;When do you usually get up你通常什么时候起床。根据答语“It’s three o’clock.”可知,此处对时间点提问,故选A。
26.B
【详解】句意:——你喜欢唱歌还是跳舞?——我喜欢跳舞。
考查连词辨析。and并且;or或者;but但是;so因此。根据答语“I like dancing.”可知,问句应是选择疑问句,用or连接两个选择部分。故选B。
27.D
【详解】句意:——汤姆,你经常上学迟到吗?——不,从不。我上学很早。
考查副词辨析。always总是;usually通常;sometimes有时;never从不。根据“No…I get to school early.”可知,从不迟到,故选D。
28.B
【详解】句意:----你姐姐会弹钢琴吗?-----不,她不会。但她会弹吉他。考查一般疑问句。Can sb. do sth.?肯定回答是Yes, sb. can.否定回答是No, sb. can’t.根据下文“But she can play the guitar.(但她会弹吉他。)”可知是否定回答,我姐姐不会弹钢琴。故填No, she can’t;选B。
29.A
【详解】句意:——从你家到学校有多远?——大约两千米。how far多远,对距离提问;how long多长时间,对时间提问;how much多少钱,对价格提问;how old多大,对年龄提问。根据About two kilometers可知此处对距离提问,故用how far。故选A。
30.B
【详解】句意:在我们村和我们学校之间有一条大河。
考查介词辨析。at在(小地方);in在(大地方);between…and…在两者之间;from…to从……到……。根据“There is a big river…our village…school.”可知,此处指“在我们村和我们学校之间”,故选B。
31.C 32.C 33.C 34.B 35.D 36.C 37.A 38.B 39.C 40.B
【分析】本文主要介绍了吉尔加入俱乐部的情况。
31.句意:在我的学校有很多俱乐部。
games游戏;subjects学科;clubs俱乐部;stories故事。根据“For me, I join ... clubs: the guitar club, the dancing club and the basketball club.”可知学校有很多俱乐部。故选C。
32.句意:对我来说,我加入了三个俱乐部:吉他俱乐部、舞蹈俱乐部和篮球俱乐部。
five五;two二;three三;four四。根据“the guitar club, the dancing club and the basketball club”可知加入了三个俱乐部。故选C。
33.句意:首先,吉他俱乐部有很多学生,其中大部分是男孩。
teachers老师;girls女生;students学生;men男人。根据“most of them are boys”可知此处指俱乐部有很多学生。故选C。
34.句意:他们认为弹吉他可以让他们很酷。
us我们;them他们;him他;her她。根据“They think”可知弹吉他让他们很酷。故选B。
35.句意:我也这么认为。
too也,用于肯定句句末;then然后;all三者或三者以上都;also也,用于句中。根据“They think playing the guitar can make ... cool. And I ... think so.”可知我也认为弹吉他让自己很酷,句中用also。故选D。
36.句意:其次,我加入了舞蹈俱乐部,因为我想在俱乐部学习街舞。
so因此;or否则;because因为;but但是。根据“I want to learn street dancing at the club”是加入舞蹈俱乐部的原因,用because引导原因状语从句。故选C。
37.句意:我还会学一些中国民间舞。
some一些,用于肯定句;any任何,用于否定句或疑问句;no没有;第一首先。根据“And I will learn ... Chinese folk dance, too.”可知想学一些中国民间舞,肯定句中用some。故选A。
38.句意:今天艺术节上有一场街舞表演。
photo照片;show表演;watch手表;dancer舞者。根据“I’m happy that I can dance well ... all the students and teachers.”可知有街舞表演。故选B。
39.句意:我很高兴我能为所有的学生和老师跳得很好。
with和;to到;for为;in在……里面。根据“all the students and teachers”可知街舞表演是给所有的学生和老师跳舞,用for。故选C。
40.句意:第三,不用说大多数男孩都喜欢篮球。
talk谈论;say说;speak讲(某种语言);call打电话。根据“that most boys like basketball. It’s a healthy sport”可知强调说的内容,用say。故选B。
41.D 42.B 43.D
【分析】重庆第一中学七年级有很多很棒的俱乐部,有丰富多彩的活动,这篇短文给我们介绍了一些有趣的俱乐部活动。
41.细节理解题。根据第一个活动Chess Matches ( 比 赛 ) Organizer ( 主 办 方 ): the chess club Time: from 5:00 p.m. to 8:00 p.m., this Wednesday Place: in Classroom 409可知,象棋比赛将在周三下午5点到8点举行,地点是409教室。由此可知应选D。
42.细节理解题。根据第三个活动Activities: sing English songs, dance and watch English movies可知,在英语晚会上,你可以唱英语歌、跳舞和看英语电影,没有提到读英语故事,故应选B。
43.推理判断题。根据第三个活动Place: in Classroom 307 Activities: sing English songs, dance and watch English movies可知,英语晚会在307教室举行,学生们可以在晚会上唱英语歌,故D选项符合文意。A选项的地点不对;根据最后一个活动Matches: a basketball match, a soccer match and a ping-pong match可知B不对,有足球比赛;根据第三个活动Time: from 6:00 p.m. to 8:30 p.m., this Friday可知,周五有英语晚会,时间是从晚上6点到8点半,故C选项的时间点不对。故选D。
44.A 45.C 46.A 47.D
【导语】本文是一篇说明文,一个墨西哥的农场附近没有学校,孩子们要接受教育只能依靠一个流动公交车,车子就是学校,司机就是老师,人们也把这个公交车称为“车轮上的学校”。
44.细节理解题。根据原文“The driver of the bus is the teacher”可知,公交车的司机就是老师。故选A。
45.细节理解题。根据原文“It just goes round from place to place, and sometimes it comes to this farm”可知,公交车会从一个地方移动到另一个地方。故选C。
46.细节理解题。根据原文“In the afternoon, the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning”可知,年纪大一点的孩子上午要工作,所以只能下午来上课。故选A。
47.最佳标题题。通读全文可知,本文是一篇说明文,一个墨西哥的农场附近没有学校,孩子们要接受教育只能依靠一个流动公交车,车子就是学校,司机就是老师,人们也把这个公交车称为“车轮上的学校”。故选D。
48.A 49.B 50.D 51.C
【解析】本文分别向我们介绍了Dave和Sue的上学方式。
48.细节理解题。根据“I walk there every day.”和“Dave”可知,Dave步行上学,故选A。
49.细节理解题。根据“My friend Jack lives far from the school. His mother usually drives him and his sister Linda to school.”可知,Jack的妈妈开车送他上学,故选B。
50.细节理解题。根据“Tom lives very far from the school. He takes the bus on school days. He leaves home at about 6:40 a.m. and gets to school at about 7:30 a.m.”可知,Tom早上6:40离开家,7:30到达学校。用时50分钟,故选D。
51.细节理解题。根据“My brother Peter”和“Sue”可知,Peter是Sue的哥哥,故选C。
52.C 53.B 54.A 55.D
【分析】很多孩子都喜欢玩电脑游戏,它很有趣,但是在玩电脑游戏的时候,你应该记住一些事情,这样你才能玩得更开心,也更安全。
52.细节理解题。根据短文第二段Taking a break after playing for 40 minutes is good for you.可知,玩游戏40分钟后就要休息一下,这样对你有好处。由此可知应选C。
53.细节理解题。根据短文第二段到第四段First, don't spend too much time playing computer games. 、Second, you need to learn English well. 、Third, don't leave your personal information (个人信息) on the Internet可知,短文中作者一共给了三条建议:首先不要花费太多时间;其次需要学好英语;第三不要在网上留个人信息。故应选B。
54.细节理解题。根据短文第三段Many computer games show only in English. If your English is very poor(差), you can't know more about it.可知,很多电脑游戏是用英语展示的,所以你应该学好英语,这样才能更了解它。由此可知应选A。
55.细节理解题。根据短文第四段Third, don't leave your personal information (个人信息) on the Internet. Some bad guys may use it to hurt you.可知,如果我们把个人信息留在网上,有一些坏人就会利用它伤害你。由此可知应选D。
【点睛】这篇短文对孩子们上网玩游戏提了一些建议。短文主题明确,结构清晰。文章是总分总的结构,第一段点明主旨,下面第二到四段,提出了具体的建议,有First, Second, Third;最后一段总结文意。了解文章大意和结构对学生们做题是非常有利的,学生们可以更迅速的寻找信息。题目的设置以细节理解题为主,考查我们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在文章中找到,学生们可以根据题意或利用关键词迅速定位,根据文章中的相关信息作答。例如第2小题,题目问作者给出了几条建议,这个题目从文章的结构入手就比较简单,同时注意这些表示顺序的词First, Second和Third,这样就可以知道答案。再如第4小题,根据题目中的关键词leave our personal information on the Internet可定位至短文第四段,根据Some bad guys may use it to hurt you.可知答案。
56.B 57.C 58.D 59.A
【导语】本文主要讲述了作者的朋友珍妮和珍妮的父母一天的行程和时间安排。
56.细节理解题。根据“Jenny...Her parents usually get up at five o’clock.”可知珍妮家里有三个人,故选B。
57.推理判断题。根据“Her parents usually get up at five o’clock. They run for thirty minutes and go home to take showers. Then her mother makes breakfast at six o’clock”她的父母五点起床,跑步三十分钟,再回家洗澡,母亲六点做早饭。可知早上五点半到六点之间洗澡,C选项“五点四十分”表述正确。故选C。
58.细节理解题。根据“but she can only watch TV for twenty-five minutes. ”可知珍妮看25分钟的电视,故选D。
59.细节理解题。根据“They don’t have lunch at home”可知他们不在家吃午饭,故选A。
60.D 61.B 62.G 63.A 64.F
【导语】本文二人讨论上学的方式。
60.根据“How do you get to school, Jeff ”可知,此处应介绍自己怎么去上学,选项D“我骑自行车去上学。”符合语境,故选D。
61.根据“I go to school on foot.”可知,此处是杰夫问另一个人怎么去上学,选项B“”你呢,玛丽?符合语境,故选B。
62.根据“I go to school on foot.”可知,玛丽家离学校很近,选项G“我家离学校只有一英里。”符合语境,故选G。
63.根据“That’s a long way.”可知,路程很远,选项A“我想她到学校一定花了很长时间。”符合语境,故选A。
64.根据“So she sometimes feels very tired after she gets to school in the morning.”可知,她有时早上到学校感到很累,选项F“恐怕她晚上得早点上床睡觉。”符合语境,故选F。
65.Yes, he is. 66.At 6:30. 67.Six. 68.本题属于开放性试题,言之有理即可,参考答案:I like Friday best. Because Friday means I will have a wonderful weekend.
【解析】本文是李磊向我们介绍自己的学校生活,他认为自己的学校生活很好。
65.根据“We are very happy at school.”可知,李磊在学校是快乐的。故填Yes, he is.
66.根据“At 6:30, all the students and teachers have breakfast in the dining hall.”可知,六点半,所有的学生和老师在餐厅吃早餐。故填At 6:30.
67.根据“I usually have four lessons in the morning and three lessons in the afternoon. But on Thursday afternoon, we only have two lessons.”可知,星期四一共6节课。故填Six.
68.我最喜欢星期五。因为星期五意味着我将有一个美好的周末。参考答案:I like Friday best. Because Friday means I will have a wonderful weekend.
69.speak 70.telling/to tell 71.also 72.with 73.good 74.helps 75.chess 76.On
【解析】本文是一篇个人信息介绍,主要介绍自己是英国人,在中国生活,有朋友辅导自己中文,很开心,很喜欢中国人。
69.句意:所以我可以把英语说得很好。根据上文“I am an English boy.”可知Teddy是英国人,英语说得好,说某种语言用英文“speak”。故填speak。
70.句意:我喜欢和朋友们讲故事。tell stories表示讲故事。根据like doing/to do sth可知应填telling/to tell。故填telling/to tell。
71.句意:我也喜欢弹钢琴。根据上文“I like...”可知下文继续说喜欢的事物要用副词“also”表示“也”,放在句中,故填also。
72.句意:现在我和父母一起在中国。“和...一起”用英文表示是“with”,故填with。
73.句意:但是我们中文不好。根据“isn’t”可知要用形容词,修饰“our Chinese”,故填good。
74.句意:她经常帮助我学习中文。根据上文“She is Chinese”可知中国的朋友应是“帮助我”学习中文,”帮助”对应的英文表达是“help”,主语是“She”,故填helps。
75.句意:我们想加入象棋俱乐部。根据后文“we also have time to play chess.”可知是加入象棋俱乐部,故填chess。
76.句意:在周末,我们也有时间下象棋。在周末用介词“on”,首字母大写,故填On。
77. Don’t eat 78. doesn’t exercise 79. rides, work 80. It’s from 81. come true
【解析】77.句意:你不能在地铁上吃东西。本题要求改为祈使句,是否定的意思,开头用Don’t,后面跟动词原形eat。
78.句意:他每天早上锻炼。题目要求变为否定句中,句中exercises是实意动词的第三人称单数形式,否定句用助动词does构成,与not缩写为doesn’t;原来的三单形式应变为原形exercise。故填doesn't exercise。
79.句意:Smith先生经常骑自行车去上班。ride骑车,是动词,主语Mr. Smith是第三人称单数,故动词用三单形式rides;work工作,名词。
80.It是非人称代词,指距离,与is缩写为It’s;from从…,常和to搭配构成短语,意为“从…到…”。
81.come true指梦想成真,是一个固定短语。空前can是情态动词,后跟动词原形。
82.例文
Wang Hui is my good friend. She lives in Shanghai. Her home is about two kilometers from school. She gets up at six o’clock every morning. And then, she washes her face and brushes her teeth. She has breakfast at half past six. At seven, she goes to school. She usually rides a bike to school and it takes her about twenty minutes. But, when it rains, her father drives her to school, and it takes them ten minutes. At school, she has four lessons. She eats lunch at twelve o’clock. In the afternoon, she has two lessons. She goes home by bike at four thirty. When she gets home, she does her homework first. Sometimes, she plays basketball. Wang Hui goes to bed at nine thirty.
【详解】1.题干解读:本文是一篇材料作文。要求根据提示内容介绍好朋友王慧的日常生活,注意要点要齐全,可适当发挥。
2.写作指导:写作时要以第三人称来介绍,时态用一般现在时。要根据提示信息逐条介绍清楚,注意主谓一致,要保证语言连贯,无语法和拼写错误。

展开更多......

收起↑

资源列表