Unit 3 Welcome to our school!-【教材同步拓展阅读】2022-2023学年七年级英语上册(牛津译林版)(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 Welcome to our school!-【教材同步拓展阅读】2022-2023学年七年级英语上册(牛津译林版)(含解析)

资源简介

2022-2023学年 七年级英语上册单元话题拓展阅读 (牛津译林版)
Unit 3 Welcome to our school!
一、完型填空
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
We have a big 1. in our school. We all like to 2. books there after school. It's Friday. We have only two classes 3. the afternoon. When school is 4. , a lot of students go to the library. There are many 5. of books in it. And 6. books are very new. We can't speak loudly or 7. food in it. I often 8. books from it. I can learn a lot from books. It is 9. from 8: 00 a. m. to 5: 00 p. m. Welcome to 10. library. It is a really 11. place.
A.library B.art room C.stadium D.hall
2.A.talk B.speak C.read D.listen
3.A.on B.in C.at D.over
4.A.short B.long C.all D.over
5.A.kinds B.cups C.glasses D.bowls
6.A.little B.a little C.many D.much
7.A.eat B.drink C.play D.draw
8.A.lend B.bring C.borrow D.take
9.A.glad B.open C.big D.closed
10.A.my B.their C.your D.our
11.A.good B.bad C.sad D.cold
二、阅读理解
1.
Mary is an American girl. She is now in Beijing with her parents. Mary doesn't know much Chinese, but she is studying it. She often speaks Chinese with her Chinese friends. Sometimes they can't understand her, because she can't speak Chinese very well.
It's Saturday morning. She goes out. She is walking in the street. She wants to go to the zoo to see the elephants and monkeys, but she doesn't know how to get there. She asks a Chinese boy the way. The boy can't understand her. Then she takes out a pen and a piece of paper. She draws an elephant on it, and shows the picture to the boy. The boy understands, and shows her the way to the zoo.
(1)Mary is__________.
A.Chinese B.English C.Japanese D.American
(2)Mary is in__________ with her parents now.
A.Shanghai B.Beijing C.New York D.London
(3)Mary doesn't know how to get to__________.
A.the zoo B.the park C.her home D.her school
(4)Mary can't speak__________ very well.
A.English B.England C.China D.Chinese
(5)At last The boy_________.
A.can understand Mary's Chinese B.takes her to the zoo
C.shows her the way to the zoo D.draws a picture for Mary, too
2.根据短文理解选择答案。
The students start arriving on our playground from about 8:45 am. Most of our children walk but some travel to school by car.
The children wear a school uniform and carry their homework and lunch in a school bag.
School begins at 8:55 a.m. The duty teacher blows a whistle and the children line up in their class groups. They wait quietly for the teacher to send them to their classrooms.
On arriving in their classrooms, the children empty their bags and put their homework in the marking boxes. The children then go back into their classrooms.
The children do their early morning work while their class teacher takes the attendance register(考勤簿).The teacher reads out each child's name in turn. At 9:10 a.m., the children go to assembly in our main hall. They sit on the floor in rows with the youngest children at the front and the older children at the back. As the children go into the hall, they listen quietly to the music playing.
(1)How do most children in our school come to school
A.By car. B.By bus. C.On foot. D.By bike.
(2)What's in the children's school bag
A.Their school uniforms. B.Their homework.
C.Their lunch. D.B and C
(3)Where do the children put their homework
A.On the teacher's desk. B.In the marking boxes.
C.On the ground. D.Under the box.
(4)What do the children do while their teacher reads out each child's name
A.Play games. B.Do morning exercises.
C.Do early morning work. D.Run on the playground
(5)Which of the following is NOT TRUE
A.The duty teacher blows a whistle to tell the students to line up.
B.The duty teacher sends the students to their classrooms.
C.The students go to assembly in our main hall at 9:10 a.m.
D.The youngest children sit at the back of the classroom in the school.
3.根据对短文理解,选择答案。
American school students usually go to school on foot, or on the school bus. Some students ride their bikes to school.
In the middle school, students usually take classes for six hours a day. They study English, math, history, science, PE, music and art.
School begins at half past eight in the morning. At noon, students have lunch at school. After lunch, they go to their classes. School is over at about 4 o'clock. Most students often watch TV and do homework after supper.
On weekends, American school students go to the church, do shopping, visit grandparents or go to the park with parents.
American school children don't have too much homework. But they watch TV too much. Some even watch TV three to five hours a day. It's bad for health. So their parents worry about it. They play games, do sports or do reading with kids to take their kids away from TV.
(1)How long do American middle school students study at school
A.Six classes a day B.Six hours a day
C.Three to five hours a day D.Three to six hours a day
(2)American school students have________ at noon in school.
A.a short rest B.a good rest C.no rest D.a bad rest
(3)American parents are worried because their kids___________.
A.watch TV too much every day B.have no rest time in school
C.have too much homework D.take fewer classes every day
(4)American parents do lots of things to _________.
A.help their kids with their homework B.help their kids to keep healthy
C.look after their kids at home D.stop kids watching TV too much
(5)The passage tells us___________.
A.American kids watch TV too much
B.Something about American school life
C.American students go to the church
D.American students' school subjects
4.
Now I live in Chuzhou. This is my new school. Here are many flowers and trees. They are really nice. I like them very much. The teaching building is tall and beautiful. There is a big playground in our school. After 4: 50 in the afternoon, many students come to the playground to play football and some students play table tennis in the table tennis room. There are 1, 200 students in 25 classes in our school. The students all like to study. The teachers in our school are very good. They help the students to study and the students like them too.
(1).How many classes are there in the school
A.25. B.35. C.40. D.50.
(2).After 4: 50 p. m. a lot of students go to .
A.their classrooms B.their homes
C.the playground D.the art room
(3).What are the teachers like
A.They are interesting. B.They are bad.
C.The are nice. D.They are cool.
5.
Sally is a middle school student. Here is her school schedule(课程表).
  Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
9: 00-9: 40 English Maths English Maths English
9: 50-10: 30 Maths English History English Maths
11: 00-11: 40 Music Art Music Music Art
Lunch  
13: 00-13: 40 Science History Science Geography Geography
13: 50-14: 30 PE PE Computer PE Computer
(1).Sally has a(n) class from 13: 50 to 14: 30 on Friday.
A.Art B.Music C.Science D.Computer
(2).Sally has lunch between .
A.11: 00 and 11: 40 B.11: 40 and 13: 00
C.13: 00 and 13: 40 D.11: 40 and 13: 40
(3).Sally has a(n) class every day.
A.Maths B.Science C.English D.Geography
三、任务型阅读
1.根据短文内容回答下列问题。
My school is very beautiful. It is in Beijing. Do you know it It is Sunshine Secondary School. I like my school very much.
There is a big playground in my school. We have PE classes on the playground and we often play sports on it, too. Our teaching building has five floors. It is big and clean. My classroom is on the fifth floor. The computer rooms are on the third floor. There is a library on the second floor. There are many books in the library. I often read books there. There are some music rooms and art rooms in the teaching building, too.
The teachers in my school are very kind. The students are very nice. I am happy in my school.
(1)Where is Sunshine Secondary School
__________________________________________
(2)How many floors are there in the teaching building
__________________________________________
(3)What does the writer think of the teaching building
__________________________________________
(4)Which floor are the computer rooms on
__________________________________________
(5)How about the students in the school
__________________________________________
阅读下面短文, 并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。
My school is not big but beautiful. There is a garden in the school. There are many flowers in the garden. The flowers are colourful. In the centre(中心) of the garden, there is a pool. The fish swim in it. They look very happy and free.
There are two teaching buildings around the garden. There are 18 classrooms in them. And there are also many other rooms in them—a music room, a reading room, a language lab and a library. There are all kinds of books in the library, such as storybooks, cartoon books and magazines. We can read them after class. The playground is behind one of the teaching buildings. We do morning exercises on the playground every day. On the playground, you can play sports—running, playing basketball and playing badminton. I like my school very much.
(1)What's the school like (不超过5个词)
__________________________________________
(2)Where is the pool (不超过10个词)
__________________________________________
(3)When can you read books in the library (不超过5个词)
__________________________________________
答案解析
一、
句意:在我们学校有一个大图书馆。A.图书馆; B美术室;C体育馆;D大厅。根据后面一句We all like to 2. books there after school.可知,第一句在谈论图书馆,故选A。
2.句意:我们都喜欢放学后在那里读书。A.谈话,后接介词to/with;B.说,后接语言;C.读;D.听,后接介词to。根据固定搭配read books读书,可知应用动词read。故答案为:C。
3.句意:下午的时候,我们只有两节课。根据固定搭配“在下午”in the afternoon,可知介词应用in。故答案为:B。
4.句意:当放学的时候,很多学生会去图书馆。A.短的,B.长的,C.所有,D.结束。根据上文 We have only two classes2 the afternoon. 下午的时候,我们只有两节课,可知此处应是交代放学后的事情,应用副词over“结束”。故答案为:D。
5.句意:里面有很多种类的书。A.种类,B.被子,C.玻璃杯,D.碗。根据固定搭配“很多种类”many kinds of……,可知此处应用kinds。故答案为:A。
6.句意:并且很多书是非常新的。A.几乎没有,后接不可数名词;B.一些,后接不可数名词;C.很多,后接可数名词复数;D.很多,后接不可数名词。根据可数名词复数books,可知应是很多是非常新的,应用many“很多”修饰可数名词复数books。故答案为:C。
7.句意:我们在里面不能大声说话,也不能吃东西。A.吃,B.喝,C.玩,D.画。根据宾语food食物,可知是不能吃,应用动词eat。故答案为:A。
8.句意:我经常从那借书。A.借出,B.带来,C.借入,D.带走。根据主语I我,以及from it从那,可知我是“借入”,应用动词borrow。故答案为:C。
9.句意:它从早上八点开到下午五点。A.高兴的,B.开放的的,C.大的,D.关闭的。根据时间from 8: 00 a. m. to 5: 00 p. m.从早上八点到下午五点,可知此处指的是开放的时间,应用形容词open“开放的”。故答案为:B。
10.句意:欢迎来我们的图书馆。A.我的,B.他们的,C.你的,D.我们的。根据首句 We have a big library in our school. 在我们学校里有一个大图书馆,可知此处指我们的图书馆,应用形容词性物主代词our。故答案为:D。
11.句意:它真的是一个好地方。A.好的,B.坏的,C.悲伤的,D.冷的。根据前文 a lot of students go to the library. 大量的学生去图书馆,可知图书馆是个好地方。故答案为:A。
二、
1.【答案】(1)D
(2)B
(3)A
(4)D
(5)C
【解析】文章大意:本文介绍美国女孩玛利亚和父母现住北京,但她不太懂中文,现在正在学习。星期六早上。她想去动物园看大象和猴子,但她不知道怎么去那里。向一个中国男孩问路。这个男孩听不懂她说的话。然后她拿出一支笔和一张纸。她在上面画了一只大象,把画给那个男孩看。男孩明白了,给她指了去动物园的路。
(1)细节理解题。由Mary is an American girl. 可知她是个美国女人。故选D。
(2)细节理解题。由She is now in Beijing with her parents.可知她现在和父母在北京。故选B。
(3)细节理解题。由She wants to go to the zoo to see the elephants and monkeys, but she doesn't know how to get there. 可知但她不知道怎么去那里。there是指上文的动物园。故选A。
(4)细节理解题。由Mary doesn't know much Chinese,可知玛丽不太懂中文。故选D。
(5)细节理解题。由The boy understands, and shows her the way to the zoo.可知男孩给她指了去动物园的路。故选C。
【点评】考查阅读理解,做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
2.【答案】(1)C
(2)D
(3)B
(4)C
(5)D
【解析】
⑴细节理解。根据第一段Most of our children walk but some travel to school by car可知大部分步行,故选C。
⑵细节理解。根据第二段The children wear a school uniform and carry their homework and lunch in a school bag.可知书包里装的是作业和午餐。故选D。
⑶细节理解。根据第四段On arriving in their classrooms, the children empty their bags and put their homework in the marking boxes可知孩子们把作业拿出来放在等待批改的盒子里。故选B。
⑷细节理解。根据最后一段The children do their early morning work while their class teacher takes the attendance register可知老师在点名的时候孩子们在做早课,故选C。
⑸细节理解。根据最后一段They sit on the floor in rows with the youngest children at the front and the older children at the back可知他们坐在地板上,小的坐在前面,大的坐在后面。故选D。
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.【答案】(1)B
(2)A
(3)A
(4)D
(5)B
【解析】美国的学生在学校的生活是怎么过的,读了这篇文章你就知道了。
(1)细节理解。根据第二段In the middle school, students usually take classes for six hours a day.可知学生通常在学习上6个小时的课。故选B。
(2)推理判断。根据第三段At noon, students have lunch at school. After lunch, they go to their classes.学生中午在学校吃午饭,然后继续上课,所以他们有短暂的午餐休息。故选A。
(3)细节理解,根据最后一段Some even watch TV three to five hours a day. It's bad for health. So their parents worry about it.有些孩子每天看电视长达4、5个小时,所以他们的父母很担心他们。故选A。
(4)推理判断。A.帮助孩子们做作业;B.帮助孩子保持健康;C.在家照看孩子;D.阻止孩子看太多电视。根据最后一一句话可知父母跟孩子们一起玩游戏,做运动或读书,是为了把孩子们带离电视。故选D。
(5)主旨大意。本文介绍美国学生在学校和放学以后的生活。A.美国的孩子看电视太多;B.关于美国学校生活的事情;C.美国学生去教堂;D. 美国学生的学习科目。因此选B。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
4. 【答案】ACC
【解析】文章大意:文章主要介绍了作者的新学校。
【点评】考查阅读理解,细节题要注意从文中寻找答案。
(1)细节理解题。根据 There are 1, 200 students in 25 classes in our school. 可知,学校有25个班级。故选A。
(2)推理判断题。根据 After 4: 50 in the afternoon, many students come to the playground to play football and some students play table tennis in the table tennis room. 下午4:50后,许多学生来到操场踢足球,一些学生在乒乓球室打乒乓球,可知是来到操场。故选C。
(3)细节理解题。根据 The teachers in our school are very good. They help the students to study and the students like them too. 我们学校的老师都很好。他们帮助学生学习,学生也喜欢他们,可知学校的老师很好。故选C。
5.【答案】DBC
【解析】文章大意:文章主要介绍了Sally的课程表。
【点评】考查阅读理解,本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
(1)细节理解题。根据时间 Friday 周五 13: 50-14: 30,可知Sally有一节电脑课。故选D。
(2)推理判断题。根据早上课程结束时间11: 00-11: 40,以及下午课程开始时间13: 00-13: 40,可知她在11: 40到13: 00吃午餐。故选B。
(3)细节理解题。根据图表可知,Sally每天都有英语课。故选C。
三、
1.【答案】(1)It is in Beijing.
(2)Five floors./There are five floors in the teaching building.
(3)It is big and clean.
(4)On the third floor./They are on the third floor.
(5)The students are very nice.
【解析】⑴细节理解。根据第一段可知阳光初中在北京。故答案是:It is in Beijing.
⑵细节理解。根据第二段Our teaching building has five floors.可知教学楼有五层,所以答案是:Five floors./There are five floors in the teaching building.
⑶细节理解。根据第二段 It is big and clean.是作者表达观点的句子。
⑷细节理解。根据第二段The computer rooms are on the third floor.可知电脑室在3楼。所以答案是On the third floor./They are on the third floor.
⑸细节理解。根据最后一段The students are very nice.是描写学生的句子。
【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
【答案】(1)It's not big but beautiful.
(2)In the centre of the garden.
(3)After class.
【解析】大意:文章主要介绍了作者的学校。
【点评】考查任务型阅读。注意首先阅读题干,理解题干提问方向;其次带着问题阅读文章,阅读的过程中可以划取部分关键词句;最后按照题干要求进行作答。
(1)细节理解题。根据第一段 My school is not big but beautiful. 可知,作者的学校不大但是很漂亮。故答案为: It's not big but beautiful. 。
(2)细节理解题。根据第一段 In the centre(中心) of the garden, there is a pool. 可知,花园中央有一个水池。故答案为: In the centre of the garden. 。
(3)细节理解题。根据第二段 We can read them after class. 可知,下课后我们可以读。故答案为: After class. 。

展开更多......

收起↑

资源预览