资源简介 萍乡市重点2023-2024学年高三上学期第一次调研考试英语试题班级_____________学号_____________姓名_____________成绩______________注意事项:本试卷满分150分,考试时间120分钟,试卷分为Ⅰ、Ⅱ两卷,第Ⅰ卷为选择题,第Ⅱ卷为非选择题。第Ⅰ卷(选择题 共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the conversation take place A. At home. B. At the tailor’s. C. At a clothes shop.2. What is the man trying to do A. Ask for some help. B. Comfort Sally. C. Correct his mistake.3. How did David find the job A. From a friend. B. On the newspaper. C. Through the Internet.4. What time is it now A. 7:20 pm. B. 7:40 pm. C. 8:00 pm.5. What are the speakers mainly talking about A. Their favorite animals.B. The plan for the weekend.C. The cause of Sara’s sneezing.第二节:听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What seems to be Calvin’s problem A. Lack of communication.B. Repeated absences from school.C. Being addicted to online games.7. What is the relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Husband and wife.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does Lydia think of her new job A. Quite enjoyable.B. A bit dissatisfying.C. Rather challenging.9. What did Lydia’s company offer to her A. An attractive car.B. A house near her office.C. A post in the sales department.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why did the man go shopping in Ravel’s A. For a big sale.B. For a Christmas gift.C. For the creative designs.11. What did the man buy for his brother A. A jacket. B. A shirt. C. A scarf.12. When will the man go shopping with Sophie A. On Friday evening.B. On Saturday morning.C. On Saturday afternoon.听第9段材料,回答第13至16题。13. Who might the woman be A. A hostess. B. A designer. C. A sports player.14. What inspired the man to create Mario’s world A. His work experience.B. His love of mushrooms.C. His memories of childhood.15. What amazes the man most A. The quality that Mario games have shown.B. The popularity that Mario games have gained.C. The length of time Mario has appeared in games.16. What is the man’s favorite Mario game A. Mario Kart. B. Luigi World. C. Mario Tennis.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the feature of the family tour A. Drive-in movies at night.B. Lots of unique restaurants.C. Various outdoor activities.18. How will the tourists have meals at the spot A. Enjoy meals at a restaurant.B. Make their own meals there.C. Bring some convenience food.19. What do we know about the special family price A. It is free for one child.B. It is only set for this week.C. It doesn’t include the room service.20. Why are the families advised to book quickly A. The price will rise from next week.B. The number of the rooms is limited.C. There is only one tour for each month第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节:阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)A篇University of Southern California (USC) Online Pre-College ProgramApplication requirementsAdmission decisions are made on a rolling basis. Applicants who submit a completed application can expect an admission decision within 5 – 7 business days.·Include basic contact information from you and your parent(s) or guardian.·Tell us why you want to take the course and a little about yourself through a short-answer essay.·Share a piece of writing, video or social media content that reveals something about yourself (optional).·Submit the $35 application fee.·Students must be at least 14 years old or older.Program start date and application deadlinesCourses offered Program dates Application deadline Tuition due in full TuitionManagement October 17 – November 18, 2023 October 4, 2023 October 10, 2023 $1,990Media & Society November 19 – December 20, 2023 November 6, 2023 November 12, 2023 $1,990Cancellation and refunds (退款)Application fees and enrollment deposits are nonrefundable. All course cancellations requests must be made in writing to precollegeonline@usc.edu. Any tuition paid to the university will be refunded, not including fees and deposits, if requested by the application deadline for the related course.The university will not refund tuition for Online Pre-College Exploration courses for students who are removed from the program due to breaking our Letter of Understanding for Online Participation and our Student Code of Conduct.ScholarshipsUSC Pre-College Program is proud to honor full scholarships for our Online Exploration Courses to students enrolled in the summer session of USC Neighborhood Academic Initiative (NAI). Qualified students who are enrolled in grades 9 – 12 can send an email for application and enrollment instructions to precollegeonline@usc.edu.21.Which of the following is required for applicants A.Making a ten-minute video. B.Sharing a personal photo.C.Reaching 14 years old. D.Paying 30 dollars for registration.22.When is the last day of submitting your application if you’re into Management A.October 17. B.October 4.C.October 10. D.November 6.23.What does the Pre-College Program offer qualified students A.Full scholarships. B.A 100% refund.C.An extra summer course. D.A 2% discount of tuition.B篇When I picked up The Woks of Life, a cookbook written by the Leung family, I was very excited. Inside there are mom-and-dad approved recipes with stories and photos—even a timeline—of the family’s history.“We call our cookbook culinary genealogy (烹饪家谱). We wanted the book to be our family’s stories told through food, rather than just characteristic recipes,” said Sarah Leung, who co-wrote the book during the pandemic (流行病) with her parents and younger sister. “We grew up in a food-obsessed (着迷的) family. Honestly, I’ve developed a quarter of these recipes myself,” Sarah added. “Over time, we’ll accomplish our goal: All family members are competent Chinese cooks.”The cookbook features dishes which might be made in a Chinese American home as well as in Chinese American takeout restaurants. “Home-style cooking and restaurant-style cooking have equal importance, but they are different,” Sarah said, adding that the family also discussed how to be respectful of each point. “I hope the recipes will appeal to Chinese Americans, like my family, and also those less familiar with Chinese cooking.”Part of their cookbook has also been posted on their website, attracting millions of faithful followers. The success of the cookbook is that it honors tradition as well as reflects modern interpretations, making it a mixture of the old and the new. It also offers building blocks for home cooks who want to learn to cook Chinese food.I started my exploration with the Kung Pao Chicken, a popular dish and also my favorite. Joyfully, the dish I made tasted like it was supposed to be. It really built up my confidence. Surely, as you can imagine, I have also set up my goal to be expert in Chinese cooking.The cookbook is promoting Chinese cooking to become the domain of home cooks in the United States. For too long, Chinese cooking has been a cuisine that many people are used to only eating out.24.Why is the cookbook called culinary genealogy A.It runs in the family. B.It is written by family members.C.It includes the story of a family. D.It contains mom-and-dad approved recipes.25.Which of the following best describes the Leung family A.Easygoing and helpful. B.Faithful and energetic.C.Devoted and considerate. D.Fortunate and thankful.26.What does the author think of The Woks of Life A.It is a typical Chinese cookbook. B.Its success lies in honoring tradition.C.It offers building blocks for all cooks. D.It helps improve the author’s cooking skills.27.What can be inferred from the last paragraph A.Most Americans are used to eating out.B.The cookbook has become a best seller.C.American home cooks prefer Chinese cooking.D.The cookbook benefits the spread of Chinese cooking.C篇An owl(猫头鹰) named Flaco escaped New York’s Central Park Zoo last week after his cage was broken. This set off a bird -hunt of police officers and park rangers( 护林员). Zoo officials worried that Flaco, who had been kept in his zoo cage for 13 years, may have lost the survival abilities he needed in the wild. They placed some of his favorite treats in the open air to attempt to trap him.Flaco was not fooled. Instead, he was sighted flying over 5th Avenue, and Central Park’s skating rink. A number of New Yorkers stamped into Central Park to try to catch a glimpse of Flaco, taking photos with excitement.But this week, zoo officials announced they accepted that Flaco remained in Central Park because he had been seen bringing up bones and fur from the park’s abundant community of rats. “He has been very successful at hunting and consuming the abundant rats in the park.” zoo officials told the New York Post. “And that’s amazing. He’s hunting on his own. He’s flying better. Flaco really seems to be enjoying himself out there.”There is a caution attached to this story of an owl who is making it on his own in the city that never sleeps. Owls are nocturnal. They go around searching for food at night. They sleep during the day, or try to, like lots of people who work the overnight shift. Yet some New Yorkers who don’t know proper bird-watching behavior reportedly see Flaco sleep in a tree during the day, and begin to shout at him. It interrupts his sleep. Flaco can’t try to say “shh, shh” with the traditional New York reply. After all, a bird can’t give someone the bird.28.Why were zoo officials concerned about Flaco’s ability to survive A.Because his favourite food was too little.B.Because he might be attacked by police.C.Because his cage was severely damaged.D.Because he was kept in his cage for long.29.What can we infer about Flaco from the third paragraph A.He has adapted to the wild. B.He has found his previous home.C.He still faces great challenges. D.He dislikes the rats in the park.30.What does the underlined word “nocturnal” in paragraph 4 mean A.Scary-looking. B.Shy and quiet.C.Active at night. D.Badly-behaved.31.Which word best describes the author’s attitude to the interruption to Flaco’s sleep A.Cautious. B.Favorable. C.Ambiguous. D.Disapproving.D篇A diet high in fats and sugars actually affects the parts of the brain that are important to memory and makes people more likely to desire for unhealthful food, says American psychologist Terry Davidson.Davidson didn’t start out studying people’s eating. Instead, he was interested in learning about the hippocampus(海马体), a part of the brain heavily involved in memory. He noticed something strange when he studied mice with hippocampal damage. They would go to pick up food more often than the others, but they would eat a little bit, then drop it.Davidson realized these mice didn’t know they were full. He says something similar may happen in human brains when people eat a diet high in fat and sugar. If our brain system is damaged by that diet, that makes it harder for us to stop eating that diet.The evidence is growing. In another study by Cambridge psychologist Lucy Cheke, her researchers asked obese(肥胖的)and thin people to do a memory task, a virtual treasure hunt. The subjects had to hide something in a scene across various computer sessions(会话框), then they were asked what they hid, where they hid it and in which session. The obese people were 15-20 percent worse than the thin ones in all aspects of the experiment.Cheke says with the link between obesity and the brain growing as a field of research, we could see more ways of targeting obesity. For example, if the problem is that obese peopled diet degrades their memory, perhaps making peopled meals more memorable would help them eat less bad stuff. Previous researches showed that watching TV while eating will probably make people eat more, get hungry in the afternoon and eat more at dinner. So Cheke suggests not watching TV while eating. It is one of the easy changes people can make that don’t involve much self-control, but that makes a great difference.12.What inspired Davidson’s new finding A.The growing popularity of unhealthy diet. B.His former study on hippocampus.C.His research on people’s eating habits. D.The strange behaviour of the studied mice.13.What does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to A.A sense of hunger. B.The similarity in brains.C.The damage of brain. D.A diet high in fat and sugar.14.What are the subjects in Cheke’s study required to do A.Memorize the treasure locations. B.Answer questions on their hiding task.C.Chat on various computer sessions. D.Conduct an experiment with obesity.15.What is the last paragraph mainly about A.Possible approaches to targeting obesity. B.The research’s contribution to brain science.C.The link between obesity and memory. D.Changes of people’s living habits.第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When students get home, they usually sit down at the table and pull out their homework. Piles of papers rise all the way to the ceiling. American students should get less homework on a daily basis. 36Loads of homework can cause stress in a student and lead to health issues in the body and mind. Stress causes lack of sleep, slipping grades, tiredness, unhealthy eating habits, depression, and so on. Nervous breakdowns can make completing homework much more of a struggle and also effect the health and life of a student.37 The recommended amount is 10 minutes times the grade level. So first grade gets 10 minutes; second grade gets 20 minutes; third grade gets 30 minutes, and so on, but kids are doing much more than that. Twenty three percent of 13-year-olds do more than 2 hours a night. 38 There is no academic benefit for high school students after 2 hours and there are no academic benefits for middle school students after 1 and a half hours.Doing homework all night can take away a student’s free time and sleep. Always doing homework can lead to less time for sports and after-school activities. 319 Worse still, hanging out with friends is decreased, so that means there is less socializing. Staying up late and doing homework takes away a student’s time to sleep. Not enough sleep can leave students tired, and at school they might focus less or fall asleep during class.Shouldn’t students get less homework so that they can be happy and have more time with family and friends 40 If teachers and parents tried to reduce the amount of homework, there would be a decrease in stress and anxiety and an increase in happiness!A.Lack of sleep can cause great stress.B.The more the students do, the less they get out of doing it.C.Administrators, teachers, and parents need to address this issue.D.Family time is also decreased, which can add more family conflict.E.Homework-related anxiety and stress can affect school work negatively.F.Kids are doing more than the recommended amount with no academic benefits.G.Anyway, too much homework can cause quite a few physical and mental problems.第三部分 完型填空(共15小题;每小题1分,满分15分)Earlier this year, I moved into a suburb of Atlanta. I decided to 41 the area on foot. On my walks, as I admired the range of residential 42 , I also admired another type of house: Little Free Libraries. I’d seen them all over Atlanta and 43 it’d be fun to build my own, but when I looked at the website’s official map, it turned out there were already a handful nearby. 44 , I decided to seek each of them out.I’ve since found six sites of these free book 45 . Without them, I would never have been able to “meet” people in my community. I quickly 46 my neighbors’ reading tastes, sorting through their small boxes of books. Each library is unique and shows the 47 of the person who built it, with 48 colors and designs. These Little Free Libraries are also the perfect way to 49 conversations with strangers.Since the pandemic began, Little Free Libraries have become a lifeline for many. They don’t 50 social distancing and everything is on an honor system. People 51 a book in exchange and some libraries have even become 32 food pantries (食品储藏柜) for people in need. In all the 53 they’ve taken on, these libraries have brought people together in a sense, especially when it feels like everything is trying to 54 us. Beyond conversation starters and personality 55 , Little Free Libraries find common ground — a precious thing, pandemic or not.41.A.explore B.search C.measure D.clean42.A.district B.setting C.development D.architecture43.A.promised B.explained C.thought D.proved44.A.Secretly B.Fortunately C.Naturally D.Cautiously45.A.exchanges B.giveaways C.reservations D.publications46.A.corrected B.learned C.improved D.satisfied47.A.appearance B.expression C.health D.personality48.A.standard B.ordinary C.varying D.new49.A.go on with B.strike up C.break in on D.act out50.A.require B.permit C.deserve D.guarantee51.A.leave B.order C.edit D.write52.A.fancy B.traditional C.private D.temporary53.A.subjects B.burdens C.forms D.risks54.A.inform B.persuade C.surprise D.divide55.A.balancers B.indicators C.testers D.separators第Ⅱ卷 (非选择题 共55分)第一部分 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(注意:用0.5毫米黑色笔迹的签字笔将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。)In the Chinese lunar calendar, Sanfu, also called the dog days, refers to the three 10-day periods that are predicted to be the 56 (hot) days of the year, which are called Toufu, Zhongfu and Mofu.Sanfu usually comes between mid-July to mid-August. It is said that 57 (receive) Sanfutie during the hottest summer days is 58 (benefit) for our health. Many people regard it 59 an effective solution for winter ills in summer. The treatment is based on the principle of yin and yang, 60 believes the balance of both elements in the body is vital for good health.People eat differently in this period of time. When the dog days come, people tend 61 (lose) their appetites, and jiaozi, or boiled dumplings, can refresh people’s feelings toward food. Actually jiaozi is an all-time classic, which people eat at Liqiu, the start of autumn, and Dongzhi, the start of winter. The second phase of Sanfu is 62 (traditional) a time for consuming noodles because it 63 (believe) to help people sweat and 64 (relief) internal heat. As Mofu comes, the weather turns cool, and 65 is easy to get cold if a person keeps eating noodles in sweat. People, especially those living in North China, prefer the Chinese egg pancake by custom.第二部分 写作(满分15分)66.你校英文报Navigation English“心理专栏”正在进行征文活动。请刚刚升入高三的你以Live with Pressure为题写一篇短文投稿,内容包括:1. 你感受到的压力;2. 你是如何看待并应对的。注意:1. 写作词数应为 80 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Live with Pressure_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________67.读后续写 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Undoubtedly, Mother Nature is always attractive to kids. In our childhood, how often did we turn a deaf ear to our parents’ advice Very often! Thus, we landed ourselves in a situation where we greatly regretted our act of not having listened to the advice of the wise.Such an unforgettable experience I had at the age of 7 gave me an invaluable lesson, after which I deeply understood why my gentle mother was repeating the boring suggestions and I would try to take her suggestions seriously.In my childhood, I was so crazy about nature that even playing among the colorful flowers in our garden could make my day. Our house was next to the woods which had always stirred up(激起) great curiosity in me in wanting to find out what was within. Every time I saw fascinating butterflies dancing from the woods, my curiosity grew.But my mother didn’t like me wandering off on my own and always ensured that I was within her sight. Even if she allowed me to explore the surrounding area on my own, it was only to be somewhere near the house. Being as curious as the cat, I always desired to explore the woods. It seemed as if my mother had understood my desire, so she had warmed me on lots of occasions never to enter the woods alone.“Mom, can I go out and play in the garden ” I asked.“Sure,” she would reply each time. “Kate, you can play in the garden but you must promise me one thing—only when I’m with you can you go into the woods. There are no cases of animal attacks on humans, but it’s still dangerous for a little kid like you. It’s too easy to get lost in the woods.”“Sure, you’ve said that many times!” I answered without patience at her repeated reminders.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。However, curiosity got the better of me one morning._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________“Kate ” Behind the trees covered by the rays of the setting sun came my mother’s voice.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________萍乡市重点2023-2024学年高三上学期第一次调研考试英语试题答案1—5 CBAAC 6—10 ACBBA 11—15 BAACB 16—20 CCAAB录音原文:Text 1选购裤子W: I tried the trousers on, but they’re a bit large. Have you got them in a smaller size M: Not at the moment, but we’re getting a new delivery in this Friday.W: Oh, that’s great. I’m not in a hurry for it.Text 2安慰别人W: I really made a mistake this time.M: Don’t worry, Sally. We all make mistakes. What’s important is to learn from them. It’s okay that you’ll have to look at the situation very carefully before making any decisions. And I’ll help you next time.Text 3找工作途径W: David, how did you learn about your job Was it advertised on the newspaper or on the Internet M: I looked on the job websites for a month but in vain, and then a friend told me about this job. So I applied and got it.Text 4订外卖M: I’m trying to order a home delivery.W: Just to let you know, sir, we are very busy and only have two deliverymen at the moment. If you place an order now, we can make it at 8:00 pm, which means it will be a 40-minute wait.M: That’s okay. I’m not that hungry.Text 5对动物的毛过敏M: Sara, you have been sneezing a lot recently. What’s the matter with you W: I’m allergic to a few different animals—cats, dogs, cows, sheep and horses.M: That explains it. You went to watch the horse race last weekend. The horse hair must be floating around.Text 6关注孩子的成长W: It’s high time we cared about Calvin’s education. We need to help him with his growth.M: Oh. Isn’t everything going on well with him He’s living a normal life. Going to school, returning home, doing sports. Though he likes playing online games, he can control the time well.W: But it was the past. Since he went to high school, he has been unwilling to communicate with others, except me. His teacher also told me that Calvin had no friends at school. Is it so-called growing pains Who knows M: How come If necessary, ask him to see a psychologist. Let’s talk with him after he comes back today.W: OK.Text 7 Lydia的新工作M: Hi, Lydia. How are you doing with your new job in Britain W: Well, I thought this job would be better than the last one, but actually, it’s not that attractive and less challenging. I think I enjoy working in the sales department more.M: Well, maybe things will improve. You’ve been there only for two months from Tokyo. At least this company bought you a house and you don’t have to drive 40 minutes to get to work.W: I guess I have to agree with that, but I’m already looking forward to my vacation. My cousin is coming to London next month and we are going to visit Rome.Text 8相约去购物W: Wow! Another new jacket! It looks very good on you.M: Thank you, Sophie. Have you been to Ravel’s It’s quite near our community.W: Yeah, it’s famous for its creative designs, but the price is a bit high.M: Yes. I seldom go there. However, there’s a sales promotion for its 10th anniversary. Everything is half price this week. It’s a real bargain.W: Really I’ll go and have a look.M: Didn’t you say you’d buy a scarf for Jenny as a Christmas gift W: That reminds me.M: You’d better go there early in case the goods are out of stock. My brother’s birthday is drawing near. I bought a shirt for him, and it was the last one in his size.W: Would you like to go with me on Saturday morning M: I’d love to, but I have an appointment with the dentist then. And I promise to watch a film with Anna in the afternoon.W: Do you mind going there after you come back from work on Friday M: Of course not.Text 9采访电子游戏设计师——宫本茂W: About 35 years ago, Nintendo released the first Super Mario Brothers game, featuring the red and blue clothed character who became the symbol of the company. Today we welcome Mario’s creator Shigeru Miyamoto to discuss his character’s birthday.M: Thank you for inviting me.W: What inspired you to create the strange and wonderful world of the Mushroom Kingdom that Mario is transported to in his first game M: Mario actually appeared first in Donkey Kong. He was originally known as Jumpman, because all he did was jump! Then we gave him a name, Mario. The world was a mix of pipes because he fixed sinks and a garden. I remember being a child exploring.W: You also gave him a brother, Luigi.M: Yes, we have been very lucky at Nintendo to have 2 characters that are loved and recognized by the whole world.W: Did you ever think Mario would go on as long as he has M: No! It amazes me most.W: Do you have a favorite Mario game M: Many fans would say Mario Kart. But I like sports, so I’d go for Mario Tennis.Text 10家庭周末游项目M: Good morning, friends! The Ace Travel Agency wants to help your family plan its next outing. The perfect place to spend a weekend is at our own spot at the lake. There the kids can go swimming or fishing or play tennis and volleyball. Mum and Dad can take part in those activities or just relax and enjoy the outdoors. All you have to do is pack your bags. We even have transportation from our office in the mall to the lake. Everything is taken care of. There’s a great restaurant where you can eat anything you like. Three meals a day are available, plus a late-night snack with sandwiches and cakes. At night there are special activities and sports for everyone. Watching movies, singing, and playing games are just a few of the things you can do in the evening. And at the end of the day, you have your comfortable room with a private bath. You’ll enjoy sleeping all night in this relaxing, quiet place. This month we’re offering you a special family price. Two adults and a child can come for two days at the price of two adults, and everything is included. You can pay for everything with your credit card. Please hurry because we only have rooms for 50 families. After all the space is reserved, you’ll have to wait for another time. Call now for next weekend第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)A篇:1.C 2.B 3.A【来源】2023届山西省临汾市临汾市高三三模英语试题【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了南加州大学在线大学预科课程,包括申请要求、课程时间、申请时间、取消和退款、奖学金等信息。1.细节理解题。根据Application requirements部分中“Students must be at least 14 years old or older. (学生必须年满14岁。)”可知,申请人需年满14岁。故选C项。2.细节理解题。根据Program start date and application deadlines表格中Management对应的“Application deadline (申请截止日期)”和“October 4, 2023 (2023年10月4日)”可知,如果你想申请管理专业,10月4日是提交申请的最后一天。故选B项。3.细节理解题。根据Scholarships部分中“USC Pre-College Program is proud to honor full scholarships for our Online Exploration Courses to students enrolled in the summer session of USC Neighborhood Academic Initiative (NAI). Qualified students who are enrolled in grades 9 – 12 can send an email for application and enrollment instructions to precollegeonline@usc.edu. (南加州大学大学预科课程很自豪地向参加南加州大学邻里学术倡议夏季课程的学生颁发在线探索课程的全额奖学金。符合条件的9—12年级学生可向precollegeonline@usc.edu发送申请和入学说明电子邮件。)”可知,该大学预科课程符合条件的学生提供全额奖学金。故选A。B篇:4.C 5.C 6.D 7.D【来源】2024届浙江省强基联盟适应性考试试题【导语】本文是一篇夹叙夹议文,体现了“人与自我”的主题语境,主要介绍了一本食谱的特色、创作过程中的考量和所取得的成就,表达了该食谱创作者(一个美籍华人家庭)和一些美国人对中餐的热爱。4.细节理解题。根据第二段前两句““We call our cookbook culinary genealogy (烹饪家谱). We wanted the book to be our family’s stories told through food, rather than just characteristic recipes,” said Sarah Leung, who co-wrote the book during the pandemic (流行病) with her parents and younger sister.(“我们称我们的烹饪书为烹饪家谱(烹饪谱)。我们希望这本书通过食物讲述我们的家庭故事,而不仅仅是特色食谱,”莎拉·梁说,她在疫情期间与父母和妹妹共同撰写了这本书)”可知,the Leung family想要在这本食谱中通过食物讲述家庭故事,因此把这本食谱叫作烹饪家谱,故选C项。5.推理判断题。根据第二段中““We grew up in a food-obsessed (着迷的) family. Honestly, I’ve developed a quarter of these recipes myself,” Sarah added. “Over time, we’ll accomplish our goal: All family members are competent Chinese cooks.”(“我们生长在一个痴迷美食的家庭。老实说,这些食谱中有四分之一是我自己开发的,”莎拉补充道。“随着时间的推移,我们将实现我们的目标:所有家庭成员都是能干的中国厨师。”)”可知,the Leung family对食物很着迷,并正为实现全员成为中餐大师的目标付出努力,说明他们“devoted”;以及第三段中““Home-style cooking and restaurant-style cooking have equal importance, but they are different,” Sarah said, adding that the family also discussed how to be respectful of each point.(萨拉说:“家常菜和餐馆菜同样重要,但它们是不同的。”她补充说,这家人还讨论了如何尊重每一点)”可知,the Leung family想在食谱中体现对中餐方方面面的尊重,说明他们“considerate”,故选C项。6.推理判断题。根据第五段中“I started my exploration with the Kung Pao Chicken, a popular dish and also my favorite. Joyfully, the dish I made tasted like it was supposed to be. It really built up my confidence.(我从宫保鸡丁开始了我的探索,这是一道很受欢迎的菜,也是我的最爱。令人高兴的是,我做的菜尝起来像它应该有的味道。它真的建立了我的信心)”可知,作者按照这本食谱首先尝试了制作宫保鸡丁,结果做出来的宫保鸡丁和作者之前吃过的味道很像。这增强了作者的信心,故选D项。7.推理判断题。根据最后一段“The cookbook is promoting Chinese cooking to become the domain of home cooks in the United States. For too long, Chinese cooking has been a cuisine that many people are used to only eating out.(这本食谱正在推动中国烹饪成为美国家庭烹饪的领域。长期以来,中国烹饪一直是一种许多人只习惯在外面吃饭的烹饪方式)”可知,这本食谱正推动着中餐成为美国家庭厨师烹饪的一部分;在此之前的很长时间,许多想要享用中餐的美国人只能前往外面的餐馆,故选D项。C篇:8.D 9.A 10.C 11.D【来源】2023届山西省临汾市临汾市三模试题【导语】本文是新闻报道。文章报道了猫头鹰弗拉科 从纽约中央公园动物园的围栏中逃了出来。在躲过了各种救援尝试后,弗拉科已经很好地适应了他宽敞的新家——他可能会一直呆在那里。8.推理判断题。根据第一段“Zoo officials worried that Flaco, who had been kept in his zoo cage for 13 years, may have lost the survival abilities he needed in the wild.(动物园官员担心,在动物园笼子里被关了13年的弗拉科可能已经失去了在野外生存所需的能力。)”可知,因为他被关在笼子里太久了所以动物园官员担心弗拉科的生存能力。故选D。9.推理判断题。根据第三段“But this week, zoo officials announced they accepted that Flaco remained in Central Park because he had been seen bringing up bones and fur from the park’s abundant community of rats. ‘He has been very successful at hunting and consuming the abundant rats in the park.’ zoo officials told the New York Post. ‘And that’s amazing. He’s hunting on his own. He’s flying better. Flaco really seems to be enjoying himself out there.’(但本周,动物园官员宣布,他们接受Flaco留在中央公园,因为有人看到它从公园里大量的老鼠群落中叼来骨头和皮毛。“他在猎捕和吃掉公园里大量的老鼠方面非常成功。动物园官员告诉《纽约邮报》。“这太神奇了。他在独自打猎。他飞得好多了。弗拉科似乎在那里玩得很开心。”)”可知,从第三段可以推断弗拉科已经适应了野外环境。故选A。10.词义猜测题。根据第四段划线词后“They go around searching for food at night. They sleep during the day, or try to, like lots of people who work the overnight shift. (它们在夜间四处寻找食物。他们白天睡觉,或者试着睡觉,就像很多上夜班的人一样。)”可知,猫头鹰是夜行动物,划线词是在夜晚活跃的。故选C。11.推理判断题。根据最后一段“ Yet some New Yorkers who don’t know proper bird-watching behavior reportedly see Flaco sleep in a tree during the day, and begin to shout at him. It interrupts his sleep. Flaco can’t try to say “shh, shh” with the traditional New York reply. After all, a bird can’t give someone the bird.(然而,据报道,一些不知道正确观鸟行为的纽约人看到Flaco白天在树上睡觉,就开始对它大喊大叫。它打断了他的睡眠。弗拉科不能用传统的纽约人的回答说“嘘,嘘”。)”可知,作者对弗拉科睡眠被打断的态度是不同意的。故选D。D篇:12.D 13.C 14.B 15.A【来源】2024届重庆市巴南区部分学校高三上学期诊断考试(一)英语试题(含听力)【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的研究发现,该研究表明高脂肪和高糖的饮食实际上会影响大脑中对记忆很重要的部分,使人们更容易想吃不健康的食物。12.细节理解题。根据文章第二段“Davidson didn’t start out studying people’s eating. Instead, he was interested in learning about the hippocampus(海马体), a part of the brain heavily involved in memory. He noticed something strange when he studied mice with hippocampal damage. They would go to pick up food more often than the others, but they would eat a little bit, then drop it.(戴维森一开始并没有研究人们的饮食。相反,他感兴趣的是学习海马体,这是大脑中与记忆密切相关的一部分。当他研究海马损伤的老鼠时,他注意到了一些奇怪的事情。他们会比其他老鼠更频繁地去捡食物,但他们会吃一点,然后扔掉。)”可知,Davidson是注意到做实验的老鼠的一些奇怪的行为才开始自己的研究。故选D。13.词句猜测题。根据划线单词上一句“If our brain system is damaged by that diet(如果我们的大脑系统被这种饮食破坏了)”可知,下文的“that”指的是大脑被饮食损坏。故选C。14.细节理解题。根据文章第四段“In another study by Cambridge psychologist Lucy Cheke, her researchers asked obese(肥胖的)and thin people to do a memory task, a virtual treasure hunt. The subjects had to hide something in a scene across various computer sessions(会话框), then they were asked what they hid, where they hid it and in which session. The obese people were 15-20 percent worse than the thin ones in all aspects of the experiment.(在剑桥大学心理学家Lucy Cheke的另一项研究中,她的研究人员让肥胖者和瘦子做一项记忆任务,这是一场虚拟的寻宝游戏。受试者必须在不同的计算机会话中隐藏某个场景中的东西,然后问他们隐藏了什么,藏在哪里,在哪个会话中。在实验的各个方面,肥胖的人比瘦弱的人差15- 20%。)”可知,在Lucy Cheke的实验中,参与实验的人员被要求回答一些和藏东西有关的问题。故选B。15.主旨大意题。根据文章最后一段“Cheke says with the link between obesity and the brain growing as a field of research, we could see more ways of targeting obesity.( Cheke说,随着肥胖和大脑之间的联系成为一个研究领域,我们可以看到更多针对肥胖的方法。)”以及“So Cheke suggests not watching TV while eating. It is one of the easy changes people can make that don’t involve much self-control, but that makes a great difference.(所以Cheke建议不要边吃边看电视。这是人们可以做的一个简单的改变,不需要太多的自我控制,但却会产生很大的不同。)”可知,最后一段主要讲述的是减肥的一些可能的方法。故选A。七选五:16.G 17.F 18.B 19.D 20.C【来源】浙江强基联盟适应考试【导语】这是一篇说明文。文章介绍了大量的家庭作业可能会给学生带来的身心健康问题,并号召管理人员、教师和家长解决这个问题。16.根据后文“Loads of homework can cause stress in a student and lead to health issues in the body and mind.(大量的家庭作业会给学生带来压力,并导致身心健康问题。)”可知,此处是讲过多的家庭作业会导致身心健康问题,所以选项G“无论如何,太多的家庭作业会导致相当多的身体和精神问题。”切合文意。故选G。17.根据后文“The recommended amount is 10 minutes times the grade level. So first grade gets 10 minutes; second grade gets 20 minutes; third grade gets 30 minutes, and so on, but kids are doing much more than that.(建议的时间是10分钟乘以年级水平。一年级有10分钟;二年级有20分钟;三年级只有30分钟,以此类推,但孩子们做的远远不止这些。)”可知,此处是指学生的实际作业量远超推荐量是没有好处的,所以选项F“孩子们的作业量超过了推荐量,却没有任何学业上的好处。”切合文意。故选F。18.根据后文“There is no academic benefit for high school students after 2 hours and there are no academic benefits for middle school students after 1 and a half hours.(2小时后对高中生没有任何学习效益,1个半小时后对中学生没有任何学习效益。)”可知,此处是讲学生的作业量太多没有任何好处,所以选项B“学生做得越多,从中得到的就越少。”切合文意。故选B。19.根据前文“Always doing homework can lead to less time for sports and after-school activities.(总是做作业会导致运动和课外活动的时间减少。)”和后文“Worse still, hanging out with friends is decreased, so that means there is less socializing.(更糟糕的是,和朋友出去玩的时间减少了,这意味着社交活动减少了。)”可知,此处是讲过多的作业量会导致学生各方面的时间减少以及带来的后果,所以选项D“家庭时间也减少,这可能会增加更多的家庭冲突。”切合文意。故选D。20.根据后文“If teachers and parents tried to reduce the amount of homework, there would be a decrease in stress and anxiety and an increase in happiness!(如果老师和家长设法减少家庭作业的数量,压力和焦虑就会减少,幸福就会增加!)”可知,此处是讲号召解决家庭作业过多的问题,所以选项C“管理人员、教师和家长需要解决这个问题。”切合文意。故选C。第三部分 完形填空:21.A 22.D 23.C 24.C 25.A 26.B 27.D 28.C 29.B 30.A 31.A 32.D 33.C 34.D 35.B【来源】2023届福建省厦门市高中毕业班适应性检测英语试题 (三模)【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作者搬到一个新地方后,发现了小型免费图书馆自疫情开始以来,成为许多人的生命线。从某种意义上说,这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起,尤其是当一切都在试图分裂我们的时候。21.考查动词词义辨析。句意:我决定徒步探索这个地区。A. explore探索;B. search寻找;C. measure测量;D. clean清理。根据上文“I moved into a suburb of Atlanta.”以及该句中的“the area on foot.”可知,作者新搬到一个地方,所以决定徒步探索这个地区。故选A项。22.考查名词词义辨析。句意:散步时,我欣赏着这里各式各样的住宅建筑,同时也欣赏着另一种类型的房子:小型免费图书馆。A. district地区;B. setting环境,场合;C. development发展;D. architecture建筑。根据下文“I also admired another type of house”可知,作者散步时,欣赏着这里各式各样的住宅建筑。故选D项。23.考查动词词义辨析。句意:我在亚特兰大到处都见过这样的房子,我想自己建一个应该很有趣,但当我查看网站的官方地图时,发现附近已经有一些了。A. promised承诺;B. explained解释;C. thought认为,想;D. proved证明。根据上文“I’d seen them all over Atlanta”以及该句中的“it’d be fun to build my own”可推知,此处为作者在亚特兰大到处都见过这样的房子,想自己建一个应该很有趣。故选C项。24.考查副词词义辨析。句意:自然,我决定把它们一个个都找出来。A. Secretly秘密地;B. Fortunately幸运地;C. Naturally自然地;D. Cautiously小心翼翼地。根据上文“it turned out there were already a handful nearby.”以及下文“I’ve since found six sites of these free book ____5____. ”结合语境可知,此处为作者自然地想把它们一个个都找出来。故选C项。25.考查名词词义辨析。句意:从那以后,我找到了6个这样的免费图书交换点。A. exchanges交换;B. giveaways赠品;C. reservations预定;D. publications出版物。根据下文“People ____11____ exchange”可知,此处为作者找到了6个这样的免费图书交换点。故选A项。26.考查动词词义辨析。句意:我很快就了解了邻居们的阅读品味,整理了他们的小盒子里的书。A. corrected改正;B. learned了解;C. improved提高;D. satisfied满足。根据该句中的“my neighbors’ reading tastes,”以及下文“sorting through their small boxes of books.”可推知,此处为作者很快就了解了邻居们的阅读品味,整理了他们的小盒子里的书。故选B项。27.考查名词词义辨析。句意:每个图书馆都是独一无二的,用不同的颜色和设计展示了建造它的人的个性。A. appearance外观;B. expression表达方式;C. health健康;D. personality个性。根据句意以及该句中的“of the person who built it”可知,此处为用不同的颜色和设计展示了建造它的人的个性。故选D项。28.考查形容词词义辨析。句意:每个图书馆都是独一无二的,用不同的颜色和设计展示了建造它的人的个性。A. standard标准的;B. ordinary普通的;C. varying不同的;D. new新的。根据句意以及该句中的“Each library is unique and shows the personality of the person who built it”可知,此处为每个图书馆都是独一无二的,用不同的颜色和设计展示了建造它的人的个性。故选C项。29.考查动词短语辨析。句意:这些免费的小图书馆也是与陌生人交谈的完美方式。A. go on with继续;B. strike up开始(谈话、友谊等);C. break in on打断,闯入;D. act out付诸行动。根据该句中的“conversations with strangers.”可知,此处为免费的小图书馆也是与陌生人交谈的完美方式。strike up开始(谈话、友谊等):开始与某人交谈或建立友谊。故选B项。30.考查动词词义辨析。句意:他们不需要保持社交距离,一切都是基于荣誉制度。A. require要求;B. permit允许;C. deserve值得;D. guarantee保证。根据下文“and everything is on an honor system.”可推知,此处他们不需要保持社交距离,一切都是基于荣誉制度。故选A项。31.考查动词词义辨析。句意:人们留下一本书作为交换,一些图书馆甚至成为有需要的人的临时食品储藏室。A. leave留下;B. order订购;C. edit编辑;D. write写。根据句意和常识以及该句中的“in exchange”可知,此处为人们留下一本书作为交换。故选A项。32.考查形容词词义辨析。句意:人们留下一本书作为交换,一些图书馆甚至成为有需要的人的临时食品储藏室。A. fancy花俏的;B. traditional传统的;C. private私人的;D. temporary临时的。根据句意以及该句中的“food pantries for people in need.”结合各个选项意思可知,此处为一些图书馆甚至成为有需要的人的临时食品储藏室。故选D项。33.考查名词词义辨析。句意:从某种意义上说,这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起,尤其是当一切都在试图分裂我们的时候。A. subjects主题;B. burdens负担;C. forms形式;D. risks冒险。根据下文“these libraries have brought people together in a sense”可推知,此处为从某种意义上说,这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起。故选C项。34.考查动词词义辨析。句意:从某种意义上说,这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起,尤其是当一切都在试图分裂我们的时候。A. inform通知;B. persuade劝服;C. surprise使惊讶;D. divide分开。根据上文“Since the pandemic began, Little Free Libraries have become a lifeline for many.”提到的疫情,以及上一句提到的这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起,可知,此处为这些图书馆以各种形式把人们聚集在一起,尤其一切都在试图分裂我们的时候。35.考查名词词义辨析。句意:除了开场白和个性指标,小小的免费图书馆能找到共同点——这是一件宝贵的事情,不管是否疫情。A. balancers 平衡器;B. indicators指标;C. testers测试人员;D. separators分隔符。根据上文“shows the personality of the person who built it, with varying colors and designs.”用不同的颜色和设计展示了建造它的人的个性。可推知,此处指的是个性指标。故选B项。第II卷 第一部分 语法填空36.hottest 37.receiving 38.beneficial 39.as 40.which 41.to lose 42.traditionally 43.is believed 44.relieve 45.it【来源】江西省南昌市三校2022-2023学年高三上学期11月期中英语试题【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国的“三伏天”以及相关的习俗。36.考查最高级。句意:在中国农历中,三伏天,也被称为 the dog days,指的是预计一年中最热的三个10天,分别被称为“头伏天”、“中伏天”和“末伏天”。根据上文定冠词以及句意“最热的”可知应用最高级hottest。故填hottest。37.考查非谓语动词。句意:据说在最热的夏天用三伏帖对我们的健康有益。作从句的主语,应用动名词形式。故填receiving。38.考查形容词。句意:据说在最热的夏天用三伏帖对我们的健康有益。作表语,应用形容词beneficial。故填beneficial。39.考查介词。句意:许多人认为这是夏季治疗冬病的有效方法。短语regard as表示“把......视为”。故填as。40.考查定语从句。句意:这种疗法基于阴阳原理,认为身体中两种元素的平衡对身体健康至关重要。非限制性定语从句修饰先行词the principle of yin and yang,在从句中作主语,指物,故填which。41.考查非谓语动词。句意:当三伏天到来时,人们往往会失去食欲,而饺子或煮熟的饺子可以刷新人们对食物的感觉。此处为短语tend to表示“往往……”。故填to lose。42.考查副词。句意:传统上,三伏年的第二阶段是吃面条的时间,因为人们认为面条可以帮助人们排汗和解暑。修饰句子应用副词traditionally,作状语。故填traditionally。43.考查时态、语态和主谓一致。句意:传统上,三伏年的第二阶段是吃面条的时间,因为人们认为面条可以帮助人们排汗和解暑。表示“据信”短语为it be believed to,陈述客观事实用一般现在时,谓语用单数。故填is believed。44.考查固定短语。句意:传统上,三伏年的第二阶段是吃面条的时间,因为人们认为面条可以帮助人们排汗和解暑。短语help sb. do sth.短语,表示“帮助某人做某事”。故填relieve。45.考查代词。句意:末伏来了,天气变凉了,如果一个人一直冒着汗吃面条,很容易感冒。此处为it be adj.to do sth.句型,it作形式主语,不定式为真正主语,故填it。66.应用文 Live with PressureAs is known, senior 3 is a time when we have tight study schedule. Like most students, sometimes I also feel stressed due to heavy academic tasks.However, I gradually get accustomed to such life, as I realize pressure is necessary in our life. Therefore, whenever I feel burdened, I often play badminton, which helps me get refreshed again. I also read magazines to relax myself. Besides, I tend to share my feelings with my roommates or teachers.In short, as long as we can deal with the pressure rationally, it won’t be a burden but a motivation to strive for a promising future.读后续写67.参考范文 1However, curiosity got the better of me one morning. Ignoring my mother’s reminder, I slid into the forbidden world. How fascinating! Among various colorful flowers danced butterflies. With excitement, I chased after the graceful creatures, running deeper into the woods. Suddenly they flew over trees and disappeared. What’s worse, I got lost! I rushed around, crying for help, frightened and helpless, but in vain. I repeated the useless efforts until sunset. “If only I followed Mom’s reminder!” I curled up under a tree, in bitter regret and cried again.“Kate ” Behind the trees covered by the rays of the setting sun came my mother’s voice. “Mom! I’m here!” Wild with joy, I rushed towards where the voice came from. Behind a tree appeared my mother. She dashed up, hugged me tight and checked whether I got hurt. “I’m so sorry! I should have appreciated your suggestion!” I burst into tears. Wiping tears from my muddy face, she repeated the reminders, which weren’t boring any more, but wise and affectionate, and were implanted in my life forever.参考范文 2【来源】2023届河北省部分高中高三下学期第三次模拟考试英语试题However, curiosity got the better of me one morning. I summoned up my courage and decided to take a chance. Hardly had I entered the woods when I was totally attracted by the sight. The wandering clouds, the blooming flowers and the vigorous trees all kept me spellbound. At the sight of a beautiful butterfly, I tiptoed along the path, bent over, cupped my hands gently and danced with it down the track. Time flew and before I knew it, I was deep in the woods, unable to find the way out. With a feeling of horror totally holding me in its power, I squatted down under a tree, tears rolling down my cheeks.“Kate ” Behind the trees covered by the rays of the setting sun came my mother’s voice. Hearing my mom’s voice, I yelled in a quivering tone, rushed towards her direction and threw my arms around her. Noticing my misty eyes, she patted me on the shoulders and checked whether I got hurt. Choked with emotion, I whispered, “I am OK, Mom. I will never go into the woods without your company and permission.” Shooting me an approving look, she added, “Next time you want to come, keep me informed!” In the setting sun, we headed back and this time, I held my mom’s hand tightly.【导语】本文以人物为线索展开,讲述我对家附近的小森林充满了好奇心,但是妈妈总是提醒我不能独自进入森林。【详解】1. 段落续写①由第一段首句内容“然而,一天早上,好奇心战胜了我。”可知,本段可以写我被森林里的一切所吸引,越走越远,然后就迷路了。②由第二段首句内容““凯特?”在夕阳的余晖笼罩下的树林后面传来了母亲的声音。”可知,本段可以写妈妈找到我,我明白了父母建议的重要性以及其中的智慧。2. 续写线索:我进入森林深处——我迷路——我哭泣后悔——妈妈出现——我明白道理 展开更多...... 收起↑ 资源列表 高三上第一次调研考试听力.mp3 高三上第一次调研考试英语答案.docx 高三上第一次调研考试英语试卷.docx