Unit 12 Section B素养提升练(含解析)人教新目标九年级全册Unit 12 Life is full of the unexpected

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 12 Section B素养提升练(含解析)人教新目标九年级全册Unit 12 Life is full of the unexpected

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 12 Life is full of the unexpected.
Section B
基础过关全练
Ⅰ.根据句意和汉语提示写出所缺的单词
1.—Can you see the young    (女士) over there
—Yes, I can. But I don't know her.
2.The police     (官员) asked the man to show his ID card to him.
3.We're sorry to tell you that the concert will be      (取消) because of the heavy rain.
4.The plane       (消失) behind a large black cloud. We couldn't see it.
5.【新独家原创】When I visit a new place, the first thing I always do is to taste the    (当地的) food.
Ⅱ.用所给词的适当形式填空
6.How     (fool) you are! You believe Mike. He often tells jokes and is dishonest.
7.【人与社会·文化习俗】Don't ask a lady about her age, or she may feel      (embarrass).
8.【探教材·P94】Many April Fool's jokes may end up    (be) not very funny.
9.Her explanation sounded      (believe), but I still couldn't believe her.
10.They were surprised at the      (discover) of this new kind of metal.
Ⅲ.从方框中选出合适的短语,并用其适当形式填空
get married, sell out, end up, lose weight, play tricks on
11.The lady was getting heavier and heavier. She decided to     
  by exercising more and eating less.
12.April Fool's Day is a day when people can       their friends.
13.I wanted to buy a ticket for the concert, but the tickets had already been       .
14.They fell in love with each other. The next year they       .
15.The man was too lazy to work. He       being so poor. Nobody wanted to be like him.
Ⅳ.单项选择
16.【新独家原创】Don't play jokes    Mr. Brown. He doesn't want to be laughed at.
A.for   B.with   C.to   D.on
17.Because of Project Hope,    children have better lives now.
A.thousand   B.thousands
C.thousand of   D.thousands of
18.They quarreled with each other. Finally,they ended up   . The teacher punished them for what they did.
A.fight   B.to fight    C.fighting   D.fought
19.(2022江苏南通中考)We should have a healthy diet, proper exercise and enough sleep    fit.
A.keeping   B.to keep C.keep   D.kept
20.My brother ran    fast    I couldn't keep up with him.
A.so;that   B.such;that
C.enough;to   D.too;to
Ⅴ.根据汉语意思完成句子,每空一词
21.许多人跑到市场去购买尽可能多的蔬菜。
Lots of people ran to the market to buy        vegetables    they could.
22.这个故事听起来太真实了,以至于许多人都相信了这个故事。
The story sounded            lots of people believed the story.
23.截止到本学期结束时,我们已经学到了500个生词。
            of this term, we have learned 500 new words.
24.【探教材·P94】那位女士非常高兴,因为她真的想结婚。
The lady was so happy because she really wanted to        .
25.我永远不会忘记我遇到琳达的那一天。
I will never forget the        I met Linda.
Ⅵ.阅读理解
  One afternoon, I got out of my house to the beach. After half an hour, I found my friends Jimmy and Bobby playing volleyball on the beach, so I joined them.
Suddenly, Bobby hit the ball too hard and it fell into the sea. Just as Bobby was going to pick up the ball, the tide (潮水) came and carried the ball away. I wanted to show off my swimming skills, so I decided to get the ball for them.
After swimming for about ten minutes, I became tired but when I saw that the ball was only a few meters away from me, I tried my best to swim to it, but failed again. At that moment, some weed (水草) caught my foot and I could not swim well.
After struggling (挣扎) for a minute or two, the weed broke but I couldn't swim any farther. By the time a man who was holding a lifebuoy (救生圈) reached me, I had already fainted (昏厥).
When I woke up, I was in an empty room lying on a bed. When a doctor came into the room, I realized that I was in hospital.
I will never forget that terrifying experience. Neither will I want to show off again.
26.What happened when Bobby hit the ball hard
A.Bobby fell down carelessly.
B.The ball fell into the sea.
C.The ball hit Jimmy in the face.
D.The ball was broken.
27.When the writer woke up, he found he was   .
A.in hospital   B.lying on the beach
C.at home   D.in a boat
28.Who saved the writer
A.Jimmy.
B.Bobby.  
C.A man with a lifebuoy.
D.The writer himself.
29.Why couldn't the writer swim well in the sea
A.Because the water was very cold.
B.Because some weed held his foot.
C.Because the tide came.
D.Because he had no swimming experience.
30.What's the best title for the passage
A.A Terrible Experience
B.A Brave Man
C.A Swimming Lesson
D.A Volleyball Match
能力提升全练
Ⅶ.单项选择
31.(2023河北承德期中,37,★★☆)—Did you see Dorothy She just came back from abroad.
—Yes. But she    someone, so I nodded to her and went away.
A.phones   B.is phoning
C.was phoning   D.has phoned
32.(2022江苏扬州中考,11,★★☆)    the people locked inside, the firemen broke down the door.
A.Reach   B.To reach
C.Reaching   D.To reaching
33.(2021山东济南中考,34,★★☆)—When did Bob and Victor arrive at the meeting
—They were late. They didn't    until three o'clock.
A.fix up   B.grow up
C.take up   D.show up
34.(2022湖南长沙铁路一中期末,26,★★★)—What happened over there
—I don't know. By the time I got there, all the people    .

A.had run  B.have run  C.were running
素养探究全练
Ⅷ.阅读填空
【人与自我·珍爱生命】(2022四川眉山中考)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Playground Safety Rules
Playgrounds are great places to have fun. But you need to have fun without getting hurt.  35 
*Getting ready to play
Wear shoes to keep your feet safe.
 36  Wet equipment can be slippery and might lead to a fall.
Don't play on broken equipment. Tell an adult if any playground equipment is broken.
*Slides(滑梯)
Go down the slide;one person at a time.
Don't go down the slide until the person in front of you has reached the ground and moved away from the slide.
Never climb up the front of the slide.  37 
*Climbing
Climb stairs or steps slowly. Hold onto the handrails.
 38 
*Swinging
Sit down on the swings and slow down before getting off.
Be careful when you walk in front of a moving swing. You don't want to get hit.
*If something goes wrong
Remembering the above rules will help keep you safe and prevent accidents.  39  If there's a problem or if someone gets hurt in the playground, ask an adult for help at once.
A.Someone might slide down and hit you. B.Use both hands when climbing. C.Here are some rules you should remember before you head to a playground. D.Because it's very dangerous to run in the playground. E.Don't play on wet equipment. F.But sometimes things can still go wrong.
35.    36.   37.    38.    39.   
答案全解全析
基础过关全练
Ⅰ.1.lady 2.officer 3.canceled/cancelled 4.disappeared 5.local
Ⅱ.6.foolish 7.embarrassed 8.being 9.believable 10.discovery
Ⅲ.11.lose weight 12.play tricks on 13.sold out
14.got married 15.ended up
Ⅳ.16.D play jokes on sb.意为“戏弄某人;和某人开玩笑”,on符合题意。
17.D thousands of是固定搭配,意为“成千上万的”。
18.C end up后若跟动词,只能跟动名词形式。
19.B 句意:为了保持健康,我们应该有健康的饮食、适当的锻炼以及足够的睡眠。此处要填to keep,该句中to keep fit作目的状语。
20.A 句意:我哥哥跑得如此快,以至于我赶不上他。so...that...意为“如此……以至于……”,故答案为A。
Ⅴ.21.as many;as 22.so real that 23.By the end
24.get married 25.day when
Ⅵ.[语篇解读] 本文讲的是“我”遭遇的一件意外的事情。
26.B 细节理解题。由第二段中的“Suddenly, Bobby hit the ball too hard and it fell into the sea.”可知,球掉进了海里,故答案为B。
27.A 细节理解题。由第五段“When I woke up, I was in an empty room lying on a bed...I realized that I was in hospital.”可知,作者醒来的时候,发现自己在医院,故答案为A。
28.C 推理判断题。由第四段中的“By the time a man who was holding a lifebuoy reached me”可推断,救了作者的人是“一个拿着救生圈的男人”,故答案为C。
29.B 细节理解题。由第三段中的“At that moment, some weed caught my foot and I could not swim well.”可知,作者在海里无法很好地游泳的原因是“水草缠住了他的一只脚”,故答案为B。
30.A 标题归纳题。通读全文可知,本文讲的是作者的“一次糟糕的经历”,故答案为A。
能力提升全练
Ⅶ.31.C 根据本题语境可知,当时她正在给别人打电话,所以我对她点点头就走开了。表示“当时正在打电话”要用过去进行时,对应的结构是was phoning。
32.B 根据本题语境可知,消防员把门砸开是为了够到被锁在里面的人,本题考查动词不定式作目的状语的用法,To reach符合题意。
33.D fix up修理;grow up长大;take up占用,学着做;show up出现,露面。根据本题语境可知,他们直到三点才露面,show up符合题意。
34.A 根据By the time I got there可知,主句的时态是过去完成时,had run符合题意。
素养探究全练
Ⅷ.[语篇解读] 本文讲的是游乐场里的一些安全规则。
35.C 根据下文讲的一些安全规则可知,所缺的句子是C。
36.E 根据空后提到的Wet equipment可知,所缺的句子是E。
37.A 根据设空前的“不要从滑梯前面向上爬”可知,所缺的句子是A。
38.B 该部分讲的是和Climbing有关的规则,合适的句子是B。
39.F 根据上下文可知,记住上面的规则能保证你的安全,并避免意外,但有时仍然会出状况,所缺的句子是F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览