资源简介 2023年九年级暑期话题阅读天天练:学校与学习(共6题)一、阅读理解题(共6题)When a baby cries, its parents will check on it as soon as they can and make sure it is okay. According to a new study, a baby's cry can make adults react very quickly, even if they are not related to the baby.Oxford University researchers used the classic game whack-a-mole (打地鼠) for the study. Whack-a-mole requires people to hit one of nine buttons (按钮). Players must react as quickly as they can to whichever of the buttons that lights up. It is a game that requires speed and accuracy (准确度).The study invited 40 men and women aged 19 to 59. Some of them had sons or daughters, although none of their children were babies. They played whack-a-mole after listening to different sounds, including babies crying, the crying of adults in trouble and birdsongs played at a similar pitch (高音) to the babies' cries.The volunteers' scores were higher after listening to the sound of crying babies. Men and women had similar scores overall. The results showed that hearing a crying baby can trigger a reaction in adults."It's almost impossible to pay no attention to crying babies on planes. This is true even though there are so many other noises around," said Morten Kringelbach, the scientist who led the study. He added that in the course of human evolution (进化), taking care of babies has always been an important job for adults. When a baby is hungry, it will cry. As a result, human brains develop a special reaction to a baby's cry.(1) According to the story, _____ can make adults react very quickly.A.birdsongs B.babies' criesC.babies' laughter D.the crying of adults(2) The game "whack-a-mole" in the study shows _____.A.men and women have different reaction speedsB.women react to a baby's cry more quickly than menC.a baby's cry can get special attention from adultsD.adults without babies react less quickly to babies crying(3) What does the underlined "trigger" in Paragraph 4 probably mean A.End. B.Cut. C.Push. D.Cause.(4) What do we know from the story A.It's hard for people not to notice babies' cries.B.There were 59 volunteers who took part in the study.C.Human brains have developed to take care of babies.D.Taking care of babies is the most important thing for adults.Where did you go during the summer holiday You may have visited Tsinghua and Peking Universities (大学). And you weren't alone. This summer, lots of tourists travelled to these two universities. Tsinghua University opens to the public (公众) at 8:30 a.m., however many people start to line up at 3-4 a.m., because people who come at 6 a.m. will be too late and can only enter in the afternoon. In fact, it's not only Chinese universities that are overcrowded (过度拥挤的) in summer. Cambridge and Oxford in the United Kingdom also come across the same problem. The road in front of King's College. Cambridge is usually filled with tourists, including Chinese school children in uniforms. Universities in the United States are also popular among Chinese tourists. Nine out of ten Chinese visitors to the US want to visit a university. So why do Chinese tourists have such a big love for famous universities One reason is that many parents hope to get their children admitted to a top university in the future. Wang Sicong, 31, who comes from Xi'an, visited two famous US universities in 2014. "American universities are different from Chinese ones. There are no walls," he told The New York Times. "I am happy. I feel this urge (冲动) to have a free exchange of ideas with someone."(1) Which university isn't mentioned (提到的) in the article A.Tsinghua University. B.Nanjing University.C.Cambridge University. D.Oxford University.(2) What can you learn from the article A.Universities abroad (在国外) are crowded (拥挤) with people.B.People visit universities because they will enter (进入) these universities.C.Only students and parents like travelling to universities.D.Chinese universities are better than the universities abroad.(3) What is the story mainly about A.Some students further study in American and England.B.Some students study in Peking and Tsinghua Universities.C.People always enjoy travelling abroad.D.People love travelling to famous universities.(4) What does the underlined word "admitted" most probably mean A.吸引 B.录取 C.旅游 D.关注If you ask a middle school student what they want to be when they grow up, they might say they want to be a doctor or a scientist. But if you ask them for more information about these jobs, they may not know much.A study showed that 60% middle school students said they had only a little knowledge of their dream jobs. Chinese Internet company Tencent (腾讯) did the study.In China, many middle school students only get professional (专业的) information one-sided (片面地) during their growth. This gives them wrong ideas about some jobs. Taking part in more hands-on (动下的) activities will make young people start their career paths (道路) earlier and help them make sure that the job they choose is the right one for them.Mi Ding, a 15-year-old girl from Shanghai spent her summer vacation taking part in the Economies (经济学) class in Chicago University. She learned more about economics by studying gone theory (理论). "At first, I was only interested in economics because my father works in this field," Mi Ding said. "But now I show great interest in economies and I will make it my career choice in the future," she said.Giving correct knowledge to young people can be of great importance for them to choose their dream jobs wisely (明智地).(1) According to Tencent, 60% middle school students may _____ if you ask them for more information about their dream jobs.A.know quite a lot B.not know anything at allC.know just a little(2) The underlined word "career" probably means _____.A.职业 B.领域 C.工程(3) From the passage, we know _____.A.Mi Ding is fourteen years old and she spends her summer vacation in Shanghai.B.Mi Ding will study economics in the future only because of he father.C.Mi Ding will choose economics as her career after spending her summer vacation in Chicago University.(4) Which of the following is TRUE according to the passage A.A study showed that three quarters of the middle school students said they have little knowledge of their dream jobs.B.Mi Ding learned more about economics by playing games.C.Getting professional information one-sided during students' growth will give students wrong ideas about some jobs.(5) What is the best title for the passage A.Different kinds of jobsB.Making future choices wiselyC.Chicago University helps choosing jobsCompleting any personal goal in time is challenging. And it always seems that you won't have enough time to finish all you need to do. Do you know how to use your time better to achieve your goal Here are some tips which may help you.Focus on (集中) one thing at a time. Remember not to take on too many goals at a time, or your energy will be used up soon. Once one goal is finished you can go to the next one. Set up at least a month per goal.Prioritize (优先处理) the most important. We have more than one thing to complete. If we put all the things before our goal, we won't ever find the time for it. If we put our goal at the first place, we'll make the time.Keep your goal simple. It's important not to make your goal too difficult. If you want to be slim, for example, you just need to develop the habit for your health, walking each day (or running, or cycling etc.), drinking more water, eating fruit and vegetables instead of junk snacks.Close your door. Try to set a time that you won't be disturbed (打扰). If you are disturbed from time to time, you really don't have the time to help out. So you must shut your door when working on the most important tasks. If so, you will get them done better.Stop wasting time. In our daily life, there are many things wasting your time, such as watching drama series and going to bars. If you don't do them, it won't make a great difference to your life. So stop doing them to free up time for your goals.If you follow the above, you will be successful in achieving your goal.It's a big for you to complete any personal goal in time. Some helpful Focus on one thing at a time. One goal a time, or you may up your energy. Set up at least a month per goal.Prioritize the most important. Unless we put our goal before everything, we won't find time for it. If your goal comes , you'll make the time.Keep your goal . It's important not to make your goal difficult. To get slim, you need to develop a habit.Close your door. You need to set a time to avoid disturbed. Keep your door closed if you want to get the goals done.Stop wasting time. Many things are just a waste of time watching drama series and going to bars. It won't a lot in your life if you don't do them. Stop them to free up time for your goals. You will reach your goal successfully if all the above are .(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)If the eyes are the windows of the soul, then the body is the mirror of our feelings. If we are feeling great, we may give our body signals. If we look at someone else’s body, we can often tell how they are feeling by their body signals. So, reading body language signals is a great tool in daily communication.In case (假使) you don’t think that learning how to read and use body language is important, here are some numbers for you, 7% of the information we receive is from what people actually say, and 38% of the information we receive is from the tone (语气) and the speed of their voice; while 55% of the information we receive is from their body language.These non-verbal (非口头的) signals will help you a lot, but you still need to focus on what people are saying. If you focus too much on their body language signals, you and the person may feel uncomfortable. It is useful to read people’s body language, but it is useful to learn how to send the right signals and avoid the wrong signals too, Body language may be given several interpretations. Many signals have different meanings, depending on the person and the situation. Be sure of it when you are trying to read a body language signal.(1) The numbers mentioned in the second paragraph are to _____.A.explain (解释) what body language isB.show the importance of body languageC.tell us body language is less used than verbal languageD.tell us body language is the only tool in communication(2) What is the meaning of the underlined sentence in the last paragraph A.Body language is widely used all over the world.B.Body language can be explained in different ways.C.It’s too hard to understand the meanings of body language.D.People have already looked through many books on body language.(3) According to the writer, body language is very _____.A.simple to learn B.negative to be usedC.hard to understand D.helpful in communication(4) According to the passage, which of the following is TRUE A.Body language is uncomfortable.B.What people are saying is not important.C.Body language can show your feelings.D.To send wrong signals is not body language.(5) We can infer that the writer will most probably talk about _____ next.A.what the wrong body language signals areB.examples of how to understand body language correctlyC.numbers about how many people wrongly use body languageD.an analysis (分析) of why people wrongly understand body languageBody language is the quiet, secret and most powerful language of all! It is said that our body movements communicate about 50 per cent of what we really mean while words themselves only express 7 percent. So, while your mouth is closed, your body is just saying...Arms. How you hold your arms shows how open and receptive you are to people you meet. If you keep your arms to the sides of your body or behind your back, this suggests you are not afraid of taking on whatever is in your way. Outgoing people generally use their arms with big movements, while quieter people keep them close to their bodies. If someone upsets you, just cross your arms to show you’re unhappy!Head. When you want to appear confident, keep your head level. If you are the monitor in class, you can also use this position when you want your words to be taken seriously. However, to be friendly in listening or speaking, you must move your head a little to one side.Legs. Your legs tend to move around a lot more than normal when you are nervous or telling lies. If you are at interviews, try to keep them still!Posture (姿势). A good posture makes you feel better about yourself. If you are feeling down, you normally don’t sit straight, with your shoulders inwards. This makes breathing more difficult, which can make you feel nervous or uncomfortable.Mouth. When you are thinking, you often purse your lips (噘起嘴唇). You might also use this position to hold back a n angry comment you don’t wish to show. However, it will probably still be noticed, and people will know you re not pleased.(1) How many kinds of body language are mentioned in this passage A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.(2) When may you cross your arms A.When someone helps you. B.When someone upsets you.C.When someone hits you. D.When someone pleases you.(3) You should keep your head level if you _____.A.want others take your words seriouslyB.want to be politeC.want to be friendly in listeningD.want to make fun of others(4) What does the underlined word “it” refer to A.The arm. B.The head. C.The posture. D.The mouth.(5) Which statement is NOT true A.Your legs tend to move around more when you are nervous.B.A good posture may be of help.C.You may keep your shoulders inwards if you feel down.D.A good posture may make you feel uncomfortable.答案一、阅读理解题(共6题)1. 【答案】(1) B(2) C(3) D(4) A2. 【答案】(1) B(2) A(3) D(4) B【解析】(1) 这是一篇新闻报道类阅读,主要介绍假期时候,很多人喜欢去知名的大学参观,中国的清华和北大经常人满为患,这就是名校情结,很多家长希望他们的孩子能够进入所好的大学。英国和美国的大学也受到游客的喜欢。细节理解题。根据第一行 Tsinghua and Peking Universities(大学). 清华大学和北京大学。第三行 Cambridge and Oxford 剑桥和牛津。可知,没提到“南京大学”。(2) 细节理解题,根据第三行 In fact, it's not only Chinese universities that are overcrowded (过度拥挤的) in summer. Cambridge and Oxford in the United Kingdom also come across the same problem. 事实上,不仅中国的大学在夏天过于拥挤,英国的剑桥和牛津也遇到了同样的问题。可知,国外的大学也挤满了人。(3) 主旨大意题。根据第一行 Where did you go during the summer holiday You may have visited Tsinghua and Peking Universities (大学). 暑假你去哪儿了?你可能参观过清华大学和北京大学。可知,短文主要介绍人们喜欢去名牌大学旅行。(4) 词义猜测题。One reason is that many parents hope to get their children admitted to a top university in the future. 一个原因是许多家长希望他们的孩子将来能一流的大学。可知,家长都希望孩子们考上好的大学,因此,admitted 应该是“录取”。3. 【答案】(1) C(2) A(3) C(4) C(5) B【解析】(1) 细节理解题。根据“A study showed that 60% middle school students said they had only a little knowledge of their dream jobs.”可知有 60% 的中学生表示,他们对自己的理想工作只了解一点。故选 C。(2) 词意推断题。根据 Taking part in more hands-on (动下的) activities will make young people start their career paths (道路) earlier and help them make sure that the job they choose is the right one for them. 参加更多的动手活动将使年轻人更早地开始自己的 career 道路,并帮助他们确保所选择的工作适合他们。可推知是职业的意思。故选 A。(3) 细节理解题。根据“Mi Ding, a 15-year-old girl from Shanghai spent her summer vacation taking part in the Economies (经济学) class in Chicago University. She learned more about economics by studying gone theory (理论)… "But now I show great interest in economies and I will make it my career choice in the future," she said.”可知米丁在芝加哥大学度过了暑假后,将选择经济学作为她的职业。故选 C。(4) 细节理解题。根据“In China, many middle school students only get professional (专业的) information one-sided (片面地) during their growth. This gives them wrong ideas about some jobs.”可知在学生成长过程中,单方面获取专业信息会给学生关于某些工作的错误观念。故选 C。(5) 标题归纳题。根据“Giving correct knowledge to young people can be of great importance for them to choose their dream jobs wisely (明智地). 为年轻人提供正确的知识对于他们明智地选择理想的工作非常重要。”结合全文内容,可知选用“明智的做出未来的选择”为题合适。故选 B。4. 【答案】(1) challenge(2) tips;suggestions;advice;ways(3) use(4) first(5) simple(6) healthy(7) being(8) like(9) matter(10) followed5. 【答案】(1) B(2) B(3) D(4) C(5) B6. 【答案】(1) C(2) B(3) A(4) D(5) D 展开更多...... 收起↑ 资源预览