中职高三英语阅读练习(四十四)网络直播(含答案+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

中职高三英语阅读练习(四十四)网络直播(含答案+解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
中职高三英语阅读练习 (四十四)网络直播
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
Live streaming (直播) has become very popular in China. Viewers can communicate with live streaming performers, though it’s not face-to-face. Many people, especially young people, are interested in it because it can make them not feel lonely.
However, some children are spending too much money on live streaming performers. Earlier this year, a 17-year-old boy in Jingmen, Hubei Province, sent tips that added up to 150,000 yuan to a host, said a local newspaper in Chutian. That money was his parents’ life savings.
To prevent things like this from happening again, the National Radio and Television Administration (国家广电总局) introduced a new rule on Nov.23 in 2020 to better manage live streaming services.
The rule stops children from sending gifts or money to live streaming performers. It also requires people to use their real names online while using live streaming services. “Online shows and live streaming have become so popular. I always feel worried that my son might become lost in it or do something that is harmful to his growth,” said Wang Haifeng, a mother of a 15-year-old boy in Beijing. “Stricter management makes me feel safer.”
In addition to the rule mentioned above, there are some other rules that will be put in place to help manage live streaming services. For example, live streaming companies will be required to put a limit on how much money people can send to live streaming performers. Once the limit is reached, viewers will not be able to send gifts or money. Other rules include stopping live streaming companies from encouraging viewers to send gifts or money. Any performer who is found doing this will be added to a blacklist(黑名单), China Daily reported.
1.Which of the following about the rule is TRUE
A.It is welcomed by the parents.
B.It makes many children save much time.
C.It helps live streaming performers work easily.
D.It makes the students have no time playing live streaming.
2.What does the underlined word “limit” mean in Chinese
A.承诺 B.规范 C.限制 D.管理
3.Which is the best title for the passage
A.How to Manage Live Streaming
B.How to Choose Gifts for Live Streaming
C.New Rules for Live Streaming
D.Many People Spend Too Much Money on Live Streaming
More and more people in China are now showing parts of their lives to the world by videos on their phones. Some people send videos of personal events like holidays and weddings.
Using live streaming (网络直播) is particularly popular among the people aged 18 to 35. Even the teachers give lessons by live streaming. Be sides leaving reviews on the screen, they can also communicate directly with the hosts by buying virtual (虚拟的) gifts such as flowers, toys and cars for them online. The most recent famous example was the Olympic swimmer Fu Yuanhui. She did one-hour live streaming which attracted more than 11 million viewers.
What’s more, live streaming allows users to communicate with strangers and express themselves. A 19-year-old college student called Nic Li says she spends three to four hours each week chatting and singing with viewers through one app called Ingkee. “Sometimes I feel lonely and want to talk to people,” she says, “I feel nice when viewers are paying attention to me.”
However, there are worries about the misuse of live streaming. Papi Jiang promised to correct her unsuitable and impolite language after she was warned by the officials. As there are more than 80 apps and 300 websites for live streaming in China, the Internet regulator (监管机构) can hardly monitor the content all the time.
“We support the use of live streaming. But people should be aware of the two sides of it,” one of the officials said.
4.What do more and more people in China show by videos on their phones
A.Their teachers. B.Parts of their lives.
C.Flowers, toys and cars. D.More than 80 apps.
5.How do hosts communicate with viewers
A.By giving lessons through one app called Dingding.
B.By expressing themselves to friends.
C.By leaving reviews on the screen or buying virtual gifts.
D.By chatting and singing on the screen.
6.It takes Nic Li about ________ each week chatting and singing with viewers through one app.
A.nearly five B.more than three
C.about two and a half hours D.less than three
7.Why can’t the Internet regulator monitor the content all the time
A.There are more than 1.3 billion people in China.
B.There are at least 80 apps and 300 websites for live streaming in China.
C.More and more people show their lives to the world such as holidays and weddings in China.
D.More and more people like being paid attention to.
More and more people in China are now showing parts of their lives to the world by videos on their phones. Some people send videos of personal events like holidays and weddings.
Using live streaming(网络直播)is very popular among the people aged 18 to 35. Even the teachers give lessons by live streaming. Besides leaving reviews on the screen, they can also communicate directly with the hosts by buying virtual(虚拟的) gifts such as flowers, toys and cars for them online.
What’s more, live streaming allows users to communicate with strangers and express themselves. A 19-year-old college student called Nora Li says she spends three to four hours each week chatting and singing with viewers through one app called Ingkee. “Sometimes I feel lonely and want to talk to people,” she says. “I feel nice when viewers are paying attention to me.”
However, there are worries about the misuse of live streaming. Papi Jiang promised to correct her unsuitable and impolite language after she was warned by the officials. Now there are more than 80 apps and 300 websites for live streaming in China.
“We support the use of live streaming. But people should know the two sides of it,” one of the officials said.
8.What do more and more people in China show by videos on their phones
A.Their teachers.
B.Parts of their lives.
C.Flowers, toys and cars.
D.More than 80 apps.
9.How do viewers communicate with hosts
A.By giving lessons through one app called Dingding.
B.By expressing themselves to friends.
C.By leaving reviews on the screen or buying virtual gifts.
D.By chatting and singing on the screen.
10.Why does Nora Li use live streaming
A.Because she feels lonely and wants to talk with people.
B.Because she wants to attract more viewers.
C.Because she wants to know the two sides of live streaming.
D.Because she wants to be famous.
11.The meaning of “misuse” in the fourth paragraph is________.
A.压力 B.滥用 C.号召 D.效果
12.What can we learn from the passage
A.The whole 1.4 billion people like the live streaming in China.
B.We should use live streaming properly.
C.Live streaming is harmful.
D.More and more people like being paid attention to.
American writer William Arthur Ward said, “Adversity (逆境) causes some men to break; others to break records.” Sa Ye, 18, is one of those who found his way to get out of the terrible situation. Known as “Qizai” or “770” , the teenager is a video game player on the Huya livestreaming platform (直播平台) and gains more than 10,000 yuan every month. However, his success is hard-won.
Sa was born with a serious disease in a poor family in Yunnan Province. This disease makes his body very weak. He has been unable to walk or even stand since he was 7. Because of his disease, Sa felt lonely and spent most of his time by himself. This started to change after his older cousin gave him a smartphone.
Sa soon became interested in playing the popular video games, like Honor of Kings. Through the game, Sa felt connected with young people and the world outside. “It made him happy again,” said his grandfather.
In 2019 , when his grandmother became quite sick, Sa decided to raise money by livestreaming under the name of DK-770. He trained hard. Although only part of his hands moved freely, he was able to play as well as the other players. “When I can still move my fingers, I want to work hard on my gaming skills and make money to cover the living costs for my parents,” said Sa.
Now with nearly 400,000 fans, Sa dreams to become a better player in the future. “In the game, I’m not worse than others. Instead, I believe that I’m stronger. This is why my name is ‘770’. I want to be a hero like ‘007’ and have the ability to protect my family, ” he said.
13.What made Sa Ye feel lonely
A.His poor family. B.His serious disease. C.The video games. D.The livestreaming platform.
14.What is the reason for Sa Ye’s success
A.Practising hard. B.Owning a phone. C.Having a new name. D.Acting like a hero.
15.What does the writer mainly want to tell us from Sa Ye’s story
A.Disease makes it easier to succeed. B.No one can avoid difficult situations.
C.Everyone can play video games well. D.People should show courage in difficulties.
参考答案:
1.A 2.C 3.C
【导语】本文主要谈论了政府和直播平台都制定了新的规则来管理直播,特别是管理直播的打赏方面。
1.推理判断题。根据“The rule stops children from sending gifts or money to live streaming performers”和““Stricter management makes me feel safer.””可知,规则受到父母的欢迎。故选A。
2.词句猜测题。根据“Once the limit is reached, viewers will not be able to send gifts or money.” 一旦达到限制,观众将无法发送礼物或金钱。此处表示“限制”,故选C。
3.标题归纳题。根据“To prevent things like this from happening again, the National Radio and Television Administration (国家广电总局) introduced a new rule on Nov.23 in 2020 to better manage live streaming services.”为了防止类似的事情再次发生,国家广播电视总局于11月23日出台了一项新规定来更好地管理网络直播服务。以及通读全文可知,本文主要谈论了政府和直播平台都制定了新的规则来管理直播,特别是管理直播的打赏方面,所以“直播新规”最适合做标题。故选C。
4.B 5.C 6.B 7.B
【导语】本文讲述了在中国,越来越多的人通过手机上的视频向世界展示他们生活的一部分。但是由于中国有80多个应用程序和300多个网站进行直播,所以互联网监管机构很难一直监控内容。我们支持使用直播的同时,也应该意识到它的两面性。
4.细节理解题,根据“More and more people in China are now showing parts of their lives to the world by videos on their phones.”可知在中国,越来越多的人通过手机上的视频向世界展示他们生活的一部分。故选B。
5.细节理解题,根据“Be sides leaving reviews on the screen, they can also communicate directly with the hosts by buying virtual (虚拟的) gifts such as flowers, toys and cars for them online.”,可知可以在屏幕上留言,还可以直接与主持人交流,在网上购买鲜花、玩具、汽车等虚拟礼物。故选C。
6.细节理解题,根据“A 19-year-old college student called Nic Li says she spends three to four hours each week chatting and singing with viewers through one app called Ingkee.”她每周会花三到四个小时通过一个叫映客的应用程序和观众聊天、唱歌。可知应该是超过三小时,故选B。
7.细节理解题,根据“As there are more than 80 apps and 300 websites for live streaming in China, the Internet regulator (监管机构) can hardly monitor the content all the time.”由于中国有80多个应用程序和300多个网站进行直播,可知因此互联网监管机构很难一直监控内容。故选B。
8.B 9.C 10.A 11.B 12.B
【导语】本是一篇说明文。主要讲了在中国,越来越多的人通过手机视频向世界展示他们的部分生活。
8.细节理解题。根据第一段“More and more people in China are now showing parts of their lives to the world by videos on their phones”可知,在中国越来越多的人在手机上用视频展示他们生活的一部分。故选B。
9.细节理解题。根据第二段“Besides leaving reviews on the screen, they can also communicate directly with the hosts by buying virtual(虚拟的) gifts such as flowers, toys and cars for them online.”可知,观众通过在屏幕上留言或购买虚拟礼物与主持人沟通。故选C。
10.细节理解题。根据第三段“‘Sometimes I feel lonely and want to talk to people,’ she says. ‘I feel nice when viewers are paying attention to me.’”可知,她使用直播,因为她觉得孤独,想和人说话。故选A。
11.词义猜测题。根据第四段“However, there are worries about the misuse of live streaming.”可知,此处是说然而,也有人担心直播被滥用。因此“misuse” 是“滥用”的意思。故选B。
12.推理判断题。根据最后一段“‘We support the use of live streaming. But people should know the two sides of it,’ one of the officials said.”可知,我们支持使用直播。但人们应该了解事情的两面性。因此我们能从文章中学到,我们应该正确使用直播。故选B。
13.B 14.A 15.D
【分析】本文是新闻类阅读,对视频游戏玩家Sa Ye逆境成功的事情进行了报道,他的成功故事告诉人们,越是在困难中越要表现出战胜困难的勇气,否则难以成功。
13.细节理解题。根据“Because of his disease, Sa felt lonely and spent most of his time by himself”,可知是因为他患有严重的疾病,故选B。
14.推理判断题。根据“He trained hard. Although only part of his hands moved freely, he was able to play as well as the other players”,联系下文他拥有近40万粉丝,可知他的成功是靠他刻苦训练得来的;Practising hard符合文意,故选A。
15.主旨理解题。根据最后Sa Ye的话“I’m not worse than others. Instead, I believe that I’m stronger. This is why my name is ‘770’. I want to be a hero like ‘007’ and have the ability to protect my family”,可知他在逆境中表现出来的勇气帮助他走向了成功;People should show courage in difficulties符合文意,故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览