资源简介 2024届高三级9月“六校”(清中、河中、北中、惠中、阳中、茂中)联合摸底考试英语试题考生注意:1. 满分120分,考试时间120分钟。2. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3. 本卷命题范围:高考范围。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWe take a look at the best toys of the 90s, sharing where you can shop them if the feeling takes you.Mr. FrostyIt is the final gift for Slush Puppy fans. We circled this for boys every year in the Argos series for Christmas, but all those numbers on the Internet meant that Santa never did so.VIEW AT AMAZON $26Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseDream PhoneYou can still get a Dream Phone nowadays, but the original toy was clearly the best, and if you didn’t ever play it at a sleepover, we highly recommend getting your girlfriends round for a game today. You never stop loving it —we promise.VIEW AT AMAZON $19.99Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseTamagotchi Electrical PetFor most 90s fellows, this was your first, and most beloved pet, until you forgot to feed it for a day, and those sad little cross eyes appeared.VIEW AT AMAZON $16Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseMr. Potato HeadCan you believe the very first Potato Head came out in 1949 ! It was actually the character’s appearance in 1995 film Toy Story that brought him into fashion with children of the time. Hands up if you had his wife, Mrs. Potato Head, too.VIEW AT AMAZON $8Delivery charge: $8—$10, free delivery on $35 or more purchaseMr. BucketTrying to get all four balls into Mr. Bucket’s mouth using plastic spoons was a struggle we all faced at some point. He was discontinued in 2007, so if there’s a copy in your cupboards, you’ve got yourself a little piece of toy history.VIEW AT AMAZON $13. 20Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchase1. Which toy is the best for young girls as a Christmas gift A. Mr. Frosty. B. Mr. Bucket.C. Dream Phone. D. Tamagotchi Electrical Pet.2. What can we know about Mr. Potato Head A. It came into being in the 1990s. B. It gained popularity for a movie.C. It was named after Mrs. Potato Head. D. It was popular among film characters.3. How much should you pay for three Mr. Buckets A. $26. 40. B. About $35.40. C. $39. 60. D. About $48.60.BAfter wearing masks in public for three long years, many Japanese are signing up for smiling classes to learn how to smile again without looking awkward.Smiling used to be a natural response, but apparently, three years of hiding behind a mask have left many Japanese unable to smile naturally. Some of them are now paying so-called smiling educators to teach them how to display their pearly whites again without looking awkward. They participate in specialized classes where they are taught how to stretch and flex various parts of their faces and even their neck muscles to smile properly and actually convey happiness without looking weird (怪异的).“A smile is only a smile if it’s conveyed,” Keiko Kawano, a radio personality-turned-entrepreneur, told The Japan Times. “Even if you’re thinking about smiling or that you’re happy, if you have no expression, it won’t reach the audience.”Kawano said that she has taught smiling classes to around 4,000 people so far and has also helped train around 700 certified “smile specialists” since she started her work in 2017. However, demand for her services has skyrocketed recently after people started giving up the masks they have been wearing for the last three years.“I’ve heard from people who say that even if they’re able to remove their masks, they don’t want to show the bottom half of their faces, or that they don’t know how to smile anymore,” smile trainer Miho Kitano said. “Some say that they see more wrinkles around their eyes after using them more to smile, or they feel like their face is drooping because they haven’t been using it as much as before.”A standard smiling education class begins with a stretching session, after which participants are asked to pick up small handheld mirrors and observe themselves as they follow the instructions of a trainer who teaches them how to flex their facial muscles to convey the warmest and brightest expression of happiness possible.4. What does the underlined phrase “pearly whites” in paragraph 2 refer to A. Masks. B. Teeth. C. Faces. D. Muscles.5 What are participants taught in smiling classes A. How to smile naturally. B. How to show their emotions.C. How to stretch their facial muscles. D. How to observe themselves in a mirror.6. What can we learn from paragraph 4 A. People started giving up the courses.B. Kawano has taught 700 students in her courses.C. Smiling courses are gaining increasing popularity.D. Kawano failed to meet the demand of the students.7. According to Miho, some people are unwilling to show their faces because .A. they are used to wearing masks B. they haven’t smiled for a long timeC. they don’t know how to convey happiness D. they are concerned about their facial appearanceCObesity (过度肥胖) may damage the brain’s ability to recognize the sensation of fullness and be satisfied after eating fats and sugars, a new study found.Further, those brain changes may last even after people considered medically obese lose a significant amount of weight — possibly explaining why many people often regain the pounds they lose.The study, published Monday in Nature Metabolism, was a controlled clinical trial in which 30 people considered to be medically obese and 30 people of normal weight were fed sugar carbohydrates (glucose), fats (lipids) or water (as a control). Each group of nutrients were fed directly into the stomach via a feeding tube on separate days.The night before the testing, all 60 study participants had the same meal for dinner at home and did not eat again until the feeding tube was in place the next morning. As either sugars or fats entered the stomach via the tube, researchers used functional magnetic resonance imaging (功能性磁共振成像) and single-photon emission computed tomography (单光子发射计算机断层扫描技术) to capture the brain’s response over 30 minutes.In people with normal weight, the study found brain signals in the striatum (纹状体) slowed when either sugars or fats were put into the digestive system — evidence that the brain recognized the body had been fed. At the same time, levels of dopamine (多巴胺) rose in those at normal weight, signaling that the reward centers of the brain were also activated.However, when the same nutrients were given via feeding tube to people considered medically obese, brain activity did not slow, and dopamine levels did not rise.Next, the study asked people with obesity to lose 10% of their body weight within three months — an amount of weight known to improve blood sugars, reset metabolism and boost overall health.Tests were repeated as before — with surprising results Losing weight did not reset the brain in people with obesity.Much more research is needed to fully understand what obesity does to the brain, and if that is triggered by the fat tissue itself, the types of food eaten, or other environmental and genetic factors.8. What aspects did the researchers focus on in the study A. Blood sugars and metabolism.B. Brain activities and dopamine levels.C. Nutrients and the digestive system.D. Food types and environmental factors.9. What can we know about the study A. The results were the same to people with different weights.B. Brain signals slowed when nutrients were fed to overweight people.C. Losing weight helped reactivate brain signals in overweight people.D. Dopamine levels increased when nutrients were fed to people at normal weight.10. What is the author’s attitude towards the research result A. Positive. B. Neutral. C. Unfavorable. D. Uncertain.11. Where is this text probably taken from A. A science journal. B. A sports newspaper.C. A tour guidebook. D. An entertainment magazine.DChinese scientists have discovered a new water reservoir on the moon in the form of glass beads (珠子), which could have major significance for finding out the water content of the earth’s only natural satellite and potentially extracting them to support future lunar missions.A study published in the journal Nature Geoscience last week revealed soil samples collected by China’s Chang’e-5 lunar probe contained impact glass beads that held water in the form of hydroxyl——a molecule consisting of one oxygen atom and one hydrogen atom. Hydroxyl ion (离子) is one of the most common ions found in water.These glass beads are created when meteoroids (流星体) hit the moon’s surface, throwing up hot molten droplets which then cool and turn solid. They function like a sponge, soaking up hydrogen atoms carried by the solar wind to form hydroxyl, thus playing an important role in the water cycle of the lunar surface.While each bead only holds a tiny amount of water, these glass balls can be seen everywhere on the moon and researchers estimated lunar soils could store as much as 270 billion metric tons of water. For decades, scientists thought the moon was bone dry until discoveries in recent years revealed its soil could hold water. “The moon potentially holding 270 billion metric tons of water is quite substantial, though it pales in comparison to the amount of water in the earth’s oceans,” said Hu Sen, a researcher from the Institute of Geology and Geophysics of the Chinese Academy of Sciences and one of the key scientists behind the study.These findings not only provide insight on the origins, storage, and transportation of water on celestial bodies without atmospheres, but they also may prove helpful for planning and building a sustainable human habitat on these planets, he added.However the specific origins of the water on the lunar surface remain a mystery. The study presented several potential sources, including solar wind implantation, the release of trapped gas when the moon was hot and volcanically active, and delivery by comets and asteroids.12. What is the use of the glass beads A. Absorbing water. B. Drying water.C. Creating water. D. Recycling water.13. What is the main idea of paragraph 4 A. The moon was a dry place for decades.B. The moon holds as much water as the earth does.C. Scientists discovered the moon could store water.D. The amount of water on the moon is comparatively large.14. What can be inferred from the last paragraph A. Trapped gas should be released.B. Further research needs to be done.C. Water sources have been identified.D. Solar wind was implanted on the moon.15. What can be the best title of the text A. Future Habitat for Humans: the Moon.B. New Discovery: Glass Beads on the Moon.C. New Findings: Water on the Lunar Surface.D. Future Missions: China’s Chang’e Lunar Probes.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。This year, why not think of Earth Day as being like New Year’s Day ____16____ Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth. Keep on doing one of these for a year and see how it affects your health and the world.Send your kids out to play. Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year. ____17____Your children will be happier, healthier, and more connected to nature.Learn how to cook five easy main dishes well. By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won’t be so much interested in take outs and all the related packaging waste.____18________19____ Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online. There are so many companies that there’s a good chance that you’ll find exactly what you need. Visit Facebook Marketplace, local exchanging sites, and more to find what you need in your daily life.Walk or bike, don’t drive.____20____ It will require making time adjustments, but if you view that time as an investment in mental and physical health, it’s not so hard to schedule. If you can sell a car, you might be able to justify purchasing an e-bike, which makes low-carbon travel even more accessible and fun.A. Shop second-hand.B. Try some zero waste beauty products.C. It’s a chance to make a lifestyle change.D. If that’s too much, aim for two hours of daily outdoor play.E. Discover the satisfaction that comes with using what you have.F. See if you can use your own leg power for all trips under three miles.G. And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad.第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I felt anxious when going into my room from school. Every day my room was something different. The hours away at school were long enough to cause a terrible change to my peaceful harbor. Today was no ____21____.As I entered the house, Mom ____22____ me with a smile. It seemed like nothing was ____23____. But I was still doubtful about it. Yesterday, around the ____24____ of my favorite figurine (小雕像) was a chocolate cookie.____25____, Callie had enjoyed the cookie so much that she wanted to share it with my angel.I ____26____ Callie, who had just turned three. I didn’t see her, but I heard the TV blaring (发出声音) in the other room. As I ____27____ the family room, I noticed it was pretty ____28____. There were toys all over the floor, but none of them seemed to be mine. Maybe she hadn’t entered today. I was so ____29____ that I breathed a sigh of relief.I pushed my room door open and saw damage! There were a few headless dolls, some broken blocks, and a few juice-stained stuffed animals. “She did it again!” I screamed in ____30____. My mother ran up to me, embarrassed. She ____31____ to put a Callie-proof lock on my door tonight. I felt ____32____, because I knew that soon my room would truly belong to me. However, I was still angry with my little sister so I went into the family room to tell her how she had made life ____33____ for me. “Callie,” I started. “Hooray!” she shouted.She leaped off the sofa and hugged my knees with such happiness that I could only look down at her and smile.____34____, she was only three and learning about the world in her own way. And she always chose to explore and ____35____ my room because she loved me, her big sister.21. A. evidence B. answer C. exception D. intention22. A. cheered B. greeted C. attracted D. claimed23. A. usual B. perfect C. wrong D. impossible24. A. head B. hair C. leg D. mouth25. A. Luckily B. Obviously C. Normally D. Curiously26. A. looked around for B. put up with C. got close to D. broke away from27. A. examined B. decorated C. described D. protected28. A. noisy B. large C. messy D. empty29. A. nervous B. proud C. tired D. hopeful30. A. anger B. sorrow C. regret D. anxiety31. A. desired B. pretended C. promised D. preferred32. A. warmer B. better C. braver D. freer33. A. unpleasant B. strange C. unfortunate D. adventurous34. A. Above all B. After all C. In advance D. In addition35. A. hunt B. clean C. leave D. destroy第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A stone tablet(牌匾)____36____(date) back to the year 1693, which falls within the Qing Dynasty(1644—1911), was discovered in Daming County, north China’s Hebei Province, said local authorities.The tablet,____37____ (find) in Jindong Village, measures 1.4 meters high, 0.61 meters wide, and 0.14 meters thick. Made of bluestone, it has ____38____ total of 307 characters on it.The inscription(碑文)recorded the process of building the King of Medicine Temple in the county during the reign of Emperor Kangxi and ____39____ (describe) the grand occasions of temple fairs and humanistic stories at that time.According to the inscription, after the ____40____ (complete) of the temple, the local medicine expert meeting ____41____(organize) here on April 28 in most years of the Qing Dynasty, during ____42____ all kinds of talented people performed, and the vocal music lasted for more than ten days, said Wang Jianping, an expert in literature and history of the county.This stone tablet is ____43____ (relative) well preserved with clear characters, which is significant for studying cultural and economic ____44____(activity) in the southern part of Hebei during the Qing Dynasty. It also provides evidence _____45_____ the researchers about the development of local pharmacies(制药), Wang said.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是高中生李华,你所在的学校航模俱乐部近期将举办一次中学生航模作品展。请给你的交换生好友Penny写封信,邀请她来参加。内容包括:1. 作品展的时间、地点;2. 作品展的内容。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯参考词汇:航模model aircraft___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Wow, these trees are so tall!” William shouted excitedly, while walking with his classmates in a forest near his school. They were on a field trip to the forest as part of a science lesson.Over there, they met the forester(护林人), Victor. When William learned Victor lived in a simple wooden house there for years, he laughed at him with his friends.Then, they passed by an entrance to a cave. William wanted to explore inside the cave, but his teacher didn’t allow it. “I’ll come back here,” he thought. On the way back to school, he remembered the exact location of the cave.The next day, William asked his four friends to the cave together. They told their parents they would go to the library and return home in the evening. None of the teenagers told their parents about their plan to visit the cave.When the teenagers reached the cave, they left their school bags outside to reduce the burden. One by one, they entered the cave. Just when they took a few steps inside, some rocks from the cave wall fell and blocked the entrance.“How are we going to get out now ” one of the teenagers Sarah shouted. William had an idea and said, “Maybe we can try digging through the fallen rocks with our hands to reach the entrance.” But realizing getting out of the cave only by their hands was impossible, they had great fear. The sun was about to go down. The teenagers started calling for help, but nobody could hear them. The teenagers were losing hope.Victor happened to pass by the entrance to the cave, and five school bags caught his attention. He also heard some sounds coming from inside the cave. “Who’s in there ” Victor shouted.“I’m William! We came here yesterday with our teacher!” William replied instantly. “Help us, please! We are stuck! Sarah can’t breathe here because of fear.”“Okay, calm down, children!” Victor said. “I’ll help you get out!”注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Victor immediately called the first-aid center and rushed home.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Soon, the teenagers walked outside the cave and took a deep breath in the fresh air.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2024届高三级9月“六校”(清中、河中、北中、惠中、阳中、茂中)联合摸底考试英语试题考生注意:1. 满分120分,考试时间120分钟。2. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3. 本卷命题范围:高考范围。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWe take a look at the best toys of the 90s, sharing where you can shop them if the feeling takes you.Mr. FrostyIt is the final gift for Slush Puppy fans. We circled this for boys every year in the Argos series for Christmas, but all those numbers on the Internet meant that Santa never did so.VIEW AT AMAZON $26Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseDream PhoneYou can still get a Dream Phone nowadays, but the original toy was clearly the best, and if you didn’t ever play it at a sleepover, we highly recommend getting your girlfriends round for a game today. You never stop loving it —we promise.VIEW AT AMAZON $19.99Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseTamagotchi Electrical PetFor most 90s fellows, this was your first, and most beloved pet, until you forgot to feed it for a day, and those sad little cross eyes appeared.VIEW AT AMAZON $16Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchaseMr. Potato HeadCan you believe the very first Potato Head came out in 1949 ! It was actually the character’s appearance in 1995 film Toy Story that brought him into fashion with children of the time. Hands up if you had his wife, Mrs. Potato Head, too.VIEW AT AMAZON $8Delivery charge: $8—$10, free delivery on $35 or more purchaseMr. BucketTrying to get all four balls into Mr. Bucket’s mouth using plastic spoons was a struggle we all faced at some point. He was discontinued in 2007, so if there’s a copy in your cupboards, you’ve got yourself a little piece of toy history.VIEW AT AMAZON $13. 20Delivery charge: $8 —$10, free delivery on $35 or more purchase1. Which toy is the best for young girls as a Christmas gift A. Mr. Frosty. B. Mr. Bucket.C. Dream Phone. D. Tamagotchi Electrical Pet.2. What can we know about Mr. Potato Head A. It came into being in the 1990s. B. It gained popularity for a movie.C. It was named after Mrs. Potato Head. D. It was popular among film characters.3. How much should you pay for three Mr. Buckets A. $26. 40. B. About $35.40. C. $39. 60. D. About $48.60.【答案】1. C 2. B 3. C【解析】【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了五款20世纪90年代最好的玩具。【1题详解】细节理解题。根据Dream Phone部分中“if you didn’t ever play it at a sleepover,we highly recommend getting your girlfriends round for a game today(如果你从来没有在过夜的时候玩过,我们强烈建议你今天让你的女朋友们来玩一次)”可知,DreamPhone最适合女孩子玩。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Mr. Potato Head部分中“It was actually the character’s appearance in 1995 film Toy Story that brought him into fashion with children of the time.(实际上,正是这个角色在1995年的电影《玩具总动员》中的出现,使他和当时的孩子们一起走进了时尚界)”可知,Mr. Potato Head在1995年的电影《玩具总动员》中的亮相让这款玩具在当时的孩子们中流行起来。故选B。【3题详解】数字计算题。根据Mr. Bucket部分中“VIEW ATAMAZON $13.20 Delivery charge:$8—$10, free delivery on $35 or more purchase(亚马逊价格:13.2美元。交货费用: 8美元——10美元,35美元或以上可免费交货)”可知,商品总价为$35或超过$35免运费,所以三个Mr. Bucket的售价为:$13.20×3=$39. 60。故选C。BAfter wearing masks in public for three long years, many Japanese are signing up for smiling classes to learn how to smile again without looking awkward.Smiling used to be a natural response, but apparently, three years of hiding behind a mask have left many Japanese unable to smile naturally. Some of them are now paying so-called smiling educators to teach them how to display their pearly whites again without looking awkward. They participate in specialized classes where they are taught how to stretch and flex various parts of their faces and even their neck muscles to smile properly and actually convey happiness without looking weird (怪异的).“A smile is only a smile if it’s conveyed,” Keiko Kawano, a radio personality-turned-entrepreneur, told The Japan Times. “Even if you’re thinking about smiling or that you’re happy, if you have no expression, it won’t reach the audience.”Kawano said that she has taught smiling classes to around 4,000 people so far and has also helped train around 700 certified “smile specialists” since she started her work in 2017. However, demand for her services has skyrocketed recently after people started giving up the masks they have been wearing for the last three years.“I’ve heard from people who say that even if they’re able to remove their masks, they don’t want to show the bottom half of their faces, or that they don’t know how to smile anymore,” smile trainer Miho Kitano said. “Some say that they see more wrinkles around their eyes after using them more to smile, or they feel like their face is drooping because they haven’t been using it as much as before.”A standard smiling education class begins with a stretching session, after which participants are asked to pick up small handheld mirrors and observe themselves as they follow the instructions of a trainer who teaches them how to flex their facial muscles to convey the warmest and brightest expression of happiness possible.4. What does the underlined phrase “pearly whites” in paragraph 2 refer to A. Masks. B. Teeth. C. Faces. D. Muscles.5. What are participants taught in smiling classes A. How to smile naturally. B. How to show their emotions.C. How to stretch their facial muscles. D. How to observe themselves in a mirror.6. What can we learn from paragraph 4 A. People started giving up the courses.B. Kawano has taught 700 students in her courses.C. Smiling courses are gaining increasing popularity.D. Kawano failed to meet the demand of the students.7. According to Miho, some people are unwilling to show their faces because .A. they are used to wearing masks B. they haven’t smiled for a long timeC. they don’t know how to convey happiness D. they are concerned about their facial appearance【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了摘下口罩后,很多日本人报名参加微笑课程,学习如何笑得更自然。【4题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Some of them are now paying so-called smiling educators to teach them how to display their 以及后文“again without looking awkward.”可知,现在,她们中的一些人花钱请所谓的“微笑老师”来教她们如何再次露出珍珠般洁白的牙齿,而不会显得尴尬。尤其是该句中的display可知,此处指“微笑时露出珍珠般白的牙齿”。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“They participate in specialized classes where they are taught how to stretch and flex various parts of their faces and even their neck muscles to smile properly and actually convey happiness without looking weird(怪异的). (他们参加专门的课程,学习如何伸展和弯曲脸部的各个部位,甚至是颈部肌肉,以正确地微笑,并在看起来不奇怪的情况下传达快乐)”可知,人们在学习如何笑得自然。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第四段的“However, demand for her services has skyrocketed recently after people started giving up the masks they have been wearing for the last three years. (然而,在人们开始放弃过去三年一直戴着的口罩后,对她的服务的需求最近飙升。)”可知,人们脱下戴了三年的口罩后,对微笑课程的需求在急剧上升,可以推断出这门课程越来越受欢迎。故选C。【7题详解】细节理解题。根据第五段“Some say that they see more wrinkles around their eyes after using them more to smile, or they feel like their face is drooping because they haven’t been using it as much as before. (一些人说,在用它来微笑之后,他们的眼睛周围出现了更多的皱纹,或者他们觉得自己的脸下垂了,因为他们没有像以前那样经常使用它)”可知,有的人担心笑得多会有皱纹,有的人担心他们的脸下垂,即他们对外表的担忧。故选D。CObesity (过度肥胖) may damage the brain’s ability to recognize the sensation of fullness and be satisfied after eating fats and sugars, a new study found.Further, those brain changes may last even after people considered medically obese lose a significant amount of weight — possibly explaining why many people often regain the pounds they lose.The study, published Monday in Nature Metabolism, was a controlled clinical trial in which 30 people considered to be medically obese and 30 people of normal weight were fed sugar carbohydrates (glucose), fats (lipids) or water (as a control). Each group of nutrients were fed directly into the stomach via a feeding tube on separate days.The night before the testing, all 60 study participants had the same meal for dinner at home and did not eat again until the feeding tube was in place the next morning. As either sugars or fats entered the stomach via the tube, researchers used functional magnetic resonance imaging (功能性磁共振成像) and single-photon emission computed tomography (单光子发射计算机断层扫描技术) to capture the brain’s response over 30 minutes.In people with normal weight, the study found brain signals in the striatum (纹状体) slowed when either sugars or fats were put into the digestive system — evidence that the brain recognized the body had been fed. At the same time, levels of dopamine (多巴胺) rose in those at normal weight, signaling that the reward centers of the brain were also activated.However, when the same nutrients were given via feeding tube to people considered medically obese, brain activity did not slow, and dopamine levels did not rise.Next, the study asked people with obesity to lose 10% of their body weight within three months — an amount of weight known to improve blood sugars, reset metabolism and boost overall health.Tests were repeated as before — with surprising results. Losing weight did not reset the brain in people with obesity.Much more research is needed to fully understand what obesity does to the brain, and if that is triggered by the fat tissue itself, the types of food eaten, or other environmental and genetic factors.8. What aspects did the researchers focus on in the study A. Blood sugars and metabolism.B. Brain activities and dopamine levels.C. Nutrients and the digestive system.D. Food types and environmental factors.9. What can we know about the study A. The results were the same to people with different weights.B Brain signals slowed when nutrients were fed to overweight people.C. Losing weight helped reactivate brain signals in overweight people.D. Dopamine levels increased when nutrients were fed to people at normal weight.10. What is the author’s attitude towards the research result A. Positive. B. Neutral. C. Unfavorable. D. Uncertain.11. Where is this text probably taken from A. A science journal. B. A sports newspaper.C. A tour guidebook. D. An entertainment magazine.【答案】8. B 9. D 10. D 11. A【解析】【导语】本文是一篇科普说明文。主要介绍肥胖或将影响大脑发出饱腹感信号。【8题详解】细节理解题。根据第五段“In people with normal weight, the study found brain signals in the striatum (纹状体) slowed when either sugars or fats were put into the digestive system — evidence that the brain recognized the body had been fed. At the same time, levels of dopamine (多巴胺) rose in those at normal weight, signaling that the reward centers of the brain were also activated. (在体重正常的人群中,研究发现,当糖或脂肪进入消化系统时,大脑纹状体中的大脑信号减慢——这表明大脑意识到身体已经被喂饱了。与此同时,体重正常的人的多巴胺水平上升,表明大脑的奖励中心也被激活了。)”可知,研究者关注“大脑活动”和“多巴胺值”这两方面。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第五段“In people with normal weight, the study found brain signals in the striatum (纹状体) slowed when either sugars or fats were put into the digestive system — evidence that the brain recognized the body had been fed. At the same time, levels of dopamine (多巴胺) rose in those at normal weight, signaling that the reward centers of the brain were also activated. (在体重正常的人群中,研究发现,当糖或脂肪进入消化系统时,大脑纹状体中的大脑信号减慢——这表明大脑意识到身体已经被喂饱了。与此同时,体重正常的人的多巴胺水平上升,表明大脑的奖励中心也被激活了。)”可知,体重正常的人被喂食糖或者脂肪时,大脑纹状体中的大脑信号减慢,但是与此同时,他们的多巴胺值会上升。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Much more research is needed to fully understand what obesity does to the brain, and if that is triggered by the fat tissue itself, the types of food eaten, or other environmental and genetic factors. (要完全了解肥胖对大脑的影响,以及肥胖是否由脂肪组织本身、所吃的食物类型或其他环境和遗传因素引发,还需要进行更多的研究。)”可知,要全面了解肥胖会对大脑造成什么影响,这些影响具体是由什么造成的还不清楚,还要进一步研究。故选D。【11题详解】推理判断题。根据首段“Obesity (过度肥胖) may damage the brain’s ability to recognize the sensation of fullness and be satisfied after eating fats and sugars, a new study found. (一项新研究发现,肥胖可能会损害大脑识别饱腹感的能力,并在摄入脂肪和糖后产生满足感。)”可知,该篇文章介绍的是一项研究发现,所以可能选自科学杂志。故选A。DChinese scientists have discovered a new water reservoir on the moon in the form of glass beads (珠子), which could have major significance for finding out the water content of the earth’s only natural satellite and potentially extracting them to support future lunar missions.A study published in the journal Nature Geoscience last week revealed soil samples collected by China’s Chang’e-5 lunar probe contained impact glass beads that held water in the form of hydroxyl——a molecule consisting of one oxygen atom and one hydrogen atom. Hydroxyl ion (离子) is one of the most common ions found in water.These glass beads are created when meteoroids (流星体) hit the moon’s surface, throwing up hot molten droplets which then cool and turn solid. They function like a sponge, soaking up hydrogen atoms carried by the solar wind to form hydroxyl, thus playing an important role in the water cycle of the lunar surface.While each bead only holds a tiny amount of water, these glass balls can be seen everywhere on the moon and researchers estimated lunar soils could store as much as 270 billion metric tons of water. For decades, scientists thought the moon was bone dry until discoveries in recent years revealed its soil could hold water. “The moon potentially holding 270 billion metric tons of water is quite substantial, though it pales in comparison to the amount of water in the earth’s oceans,” said Hu Sen, a researcher from the Institute of Geology and Geophysics of the Chinese Academy of Sciences and one of the key scientists behind the study.These findings not only provide insight on the origins, storage, and transportation of water on celestial bodies without atmospheres, but they also may prove helpful for planning and building a sustainable human habitat on these planets, he added.However, the specific origins of the water on the lunar surface remain a mystery. The study presented several potential sources, including solar wind implantation, the release of trapped gas when the moon was hot and volcanically active, and delivery by comets and asteroids.12. What is the use of the glass beads A. Absorbing water. B. Drying water.C. Creating water. D. Recycling water.13. What is the main idea of paragraph 4 A. The moon was a dry place for decades.B. The moon holds as much water as the earth does.C. Scientists discovered the moon could store water.D. The amount of water on the moon is comparatively large.14. What can be inferred from the last paragraph A. Trapped gas should be released.B. Further research needs to be done.C. Water sources have been identified.D. Solar wind was implanted on the moon.15. What can be the best title of the text A. Future Habitat for Humans: the Moon.B. New Discovery: Glass Beads on the Moon.C. New Findings: Water on the Lunar Surface.D. Future Missions: China’s Chang’e Lunar Probes.【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。主要讲述中国科学家在月球上发现了水存在的证据。【12题详解】细节理解题。根据第三段末句“They function like a sponge, soaking up hydrogen atoms carried by the solar wind to form hydroxyl, thus playing an important role in the water cycle of the lunar surface. (它们的功能就像海绵一样,吸收太阳风携带的氢原子形成羟基,因此在月球表面的水循环中起着重要作用。)”可知,月球上的“玻璃珠”的功能是吸住水分。故选A。【13题详解】主旨大意题。根据第四段首句“While each bead only holds a tiny amount of water, these glass balls can be seen everywhere on the moon and researchers estimated lunar soils could store as much as 270 billion metric tons of water. (虽然每个“玻璃球”只含有少量的水,但这些“玻璃球”在月球上随处可见,研究人员估计月球土壤可以储存多达2700亿吨的水。)”以及末句“ “The moon potentially holding 270 billion metric tons of water is quite substantial, though it pales in comparison to the amount of water in the earth’s oceans,” said Hu Sen, a researcher from the Institute of Geology and Geophysics of the Chinese Academy of Sciences and one of the key scientists behind the study. (中国科学院地质与地球物理研究所研究员、该研究背后的主要科学家之一胡森表示:“月球可能拥有2700亿吨水,这是相当可观的,尽管与地球海洋中的水量相比相形见绌。”)”可知,本段主要说明月球中含水量相对来说还是比较大。故选D。【14题详解】推理判断题。根据最后一段首句“However, the specific origins of the water on the lunar surface remain a mystery. (然而,月球表面水的具体来源仍然是一个谜。)”可知,科学家还要做进一步的研究找到水的来源。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Chinese scientists have discovered a new water reservoir on the moon in the form of glass beads (珠子), which could have major significance for finding out the water content of the earth’s only natural satellite and potentially extracting them to support future lunar missions. (中国科学家在月球上发现了一个以“玻璃珠”形式存在的新水库,这对于探测地球唯一的天然卫星的水含量具有重要意义,并有可能提取水以支持未来的月球任务。)”可知,这篇文章主要讲在月球上发现了水。因此C项“新发现:月球表面有水”可以作为本文的最佳标题。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。This year, why not think of Earth Day as being like New Year’s Day ____16____ Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth. Keep on doing one of these for a year and see how it affects your health and the world.Send your kids out to play. Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year. ____17____Your children will be happier, healthier, and more connected to nature.Learn how to cook five easy main dishes well. By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won’t be so much interested in take outs and all the related packaging waste.____18________19____ Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online. There are so many companies that there’s a good chance that you’ll find exactly what you need. Visit Facebook Marketplace, local exchanging sites, and more to find what you need in your daily life.Walk or bike, don’t drive.____20____ It will require making time adjustments, but if you view that time as an investment in mental and physical health, it’s not so hard to schedule. If you can sell a car, you might be able to justify purchasing an e-bike, which makes low-carbon travel even more accessible and fun.A. Shop second-hand.B. Try some zero waste beauty products.C. It’s a chance to make a lifestyle change.D. If that’s too much, aim for two hours of daily outdoor play.E Discover the satisfaction that comes with using what you have.F. See if you can use your own leg power for all trips under three miles.G. And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad.【答案】16. C 17. D 18. G 19. A 20. F【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是在地球日这天,我们应如何在日常生活中采取实际行动保护地球。【16题详解】根据空后的“Make a plan to do things differently and do something for our mother Earth. Keep on doing one of these for a year and see how it affects your health and the world. (制定一个计划,以不同的方式做事,为我们的地球母亲做点什么。坚持做其中一件事一年,看看它对你的健康和世界有什么影响。)”可知,作者建议在地球日这天制定计划做一些不同的事情,并保持下去看看是如何影响自己的健康和全世界的,而空前“This year, why not think of Earth Day as being like New Year’s Day (今年,为什么不把地球日想象成新年呢 )”也是作者建议把地球日看作新年,C选项“It’s a chance to make a lifestyle change. (这是一个改变生活方式的机会。)”引出了下文的内容,同时承接了上文的内容,符合逻辑。故选C项。【17题详解】根据本段的主题句“Send your kids out to play. (让你的孩子出去玩。)”可知,本段主要讲述的是户外活动,D选项“If that’s too much, aim for two hours of daily outdoor play. (如果时间太长,那就每天安排两个小时的户外活动。)”中的outdoor play属于同词复现,且与空前的“Sign up for the 1,000 hours challenge, where families accumulate (积累) 1,000 hours of outdoor play in a year. (报名参加“1000小时挑战”吧,在这个挑战中,每个家庭一年的户外活动时间累计可达1000小时。)”讲述的内容相符,其中的that指代的是“1,000 hours”,。故选D项。【18题详解】根据本段的主题句“Learn how to cook five easy main dishes well. (学习如何做好五道简单的主菜。)”可知,该段讲述的是学会做几道菜,G选项“And you will be more likely to use up food in your fridge before it goes bad. (而且你更有可能在冰箱里的食物变质之前把它们吃光。)”讲述的内容与做饭相关,且与空前的“By promoting your kitchen skills and developing some of your own recipes, you won’t be so much interested in take outs and all the related packaging waste. (通过提高你的厨房技能和开发一些你自己的食谱,你就不会对外卖和所有相关的包装垃圾那么感兴趣了。)”均是讲述的是自己下厨的一些好处,And为解题的关键信息。故选G项。【19题详解】分析语篇可知,此处应为本段主题句,根据空后的“Download the Poshmark app onto your phone or visit the ThredUp website before ordering new clothing or shoes online. (下载Poshmark应用到你的手机上,或者在网上订购新衣服或鞋子之前访问ThredUp网站。)”可知,作者建议在买新衣服或鞋子之前,先去二手物品的网站上转转,由此可知本段讲述的是购买二手物品,A选项“Shop second-hand. (购买二手物品)”为祈使句,且内容以本段内容吻合。故选A项。【20题详解】根据本段的主题句“Walk or bike, don’t drive.( 步行或骑自行车,不要开车。)”可知,本段讲述的是多走路或骑行,少开车,F选项“See if you can use your own leg power for all trips under three miles. (看看你能否在三英里以下的所有行程中使用自己的腿部力量。)”讲述的内容是对该主题句的进一步说明,符合语境。故选F项。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I felt anxious when going into my room from school. Every day, my room was something different. The hours away at school were long enough to cause a terrible change to my peaceful harbor. Today was no ____21____.As I entered the house, Mom ____22____ me with a smile. It seemed like nothing was ____23____. But I was still doubtful about it. Yesterday, around the ____24____ of my favorite figurine (小雕像) was a chocolate cookie.____25____, Callie had enjoyed the cookie so much that she wanted to share it with my angel.I ____26____ Callie, who had just turned three. I didn’t see her, but I heard the TV blaring (发出声音) in the other room. As I ____27____ the family room, I noticed it was pretty ____28____. There were toys all over the floor, but none of them seemed to be mine. Maybe she hadn’t entered today. I was so ____29____ that I breathed a sigh of relief.I pushed my room door open and saw damage! There were a few headless dolls, some broken blocks, and a few juice-stained stuffed animals. “She did it again!” I screamed in ____30____. My mother ran up to me, embarrassed. She ____31____ to put a Callie-proof lock on my door tonight. I felt ____32____, because I knew that soon my room would truly belong to me. However, I was still angry with my little sister so I went into the family room to tell her how she had made life ____33____ for me. “Callie,” I started. “Hooray!” she shouted.She leaped off the sofa and hugged my knees with such happiness that I could only look down at her and smile.____34____, she was only three and learning about the world in her own way. And she always chose to explore and ____35____ my room because she loved me, her big sister.21. A. evidence B. answer C. exception D. intention22. A. cheered B. greeted C. attracted D. claimed23. A. usual B. perfect C. wrong D. impossible24. A. head B. hair C. leg D. mouth25. A. Luckily B. Obviously C. Normally D. Curiously26. A. looked around for B. put up with C. got close to D. broke away from27. A. examined B. decorated C. described D. protected28. A. noisy B. large C. messy D. empty29. A. nervous B. proud C. tired D. hopeful30. A. anger B. sorrow C. regret D. anxiety31. A. desired B. pretended C. promised D. preferred32. A. warmer B. better C. braver D. freer33. A. unpleasant B. strange C. unfortunate D. adventurous34. A. Above all B. After all C. In advance D. In addition35. A. hunt B. clean C. leave D. destroy【答案】21. C 22. B 23. C 24. D 25. B 26. A 27. A 28. C 29. D 30. A 31. C 32. B 33. A 34. B 35. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。当我回到家,没有看到妹妹搞得破坏,以为今天万事大吉,但是当我推开自己房间门看到眼前一切,我愤怒大喊,妈妈尴尬地提出安装防止妹妹进入的锁来解决问题。当我要教育她时,妹妹抱着我的膝盖咧着嘴笑,这让我意识到三岁的她只是在用她的方式探索世界。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:今天也不例外。A. evidence证据;B. answer回答;C. exception例外;D. intention意图。根据前文“Every day, my room was something different”可知,每天我的房间都会有所不同,那今天也不例外。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析句意:当我走进房子时,妈妈微笑着迎接我。A. cheered欢呼;B. greeted迎接;C. attracted吸引;D. claimed声称。根据本句“with a smile”可知,妈妈用微笑迎接我。故选B。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:一切似乎都很正常。A. usual通常的;B. perfect完美的;C. wrong错误的;D. impossible不可能的。根据前文“Mom 2 me with a smile”可知,妈妈微笑着欢迎我,一切似乎是没问题的。故选C。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:昨天,我最喜欢的小雕像的嘴巴周围是一块巧克力饼干。A. head头;B. hair头发;C. leg腿;D. mouth嘴。根据本句“a chocolate cookie”可知,巧克力饼干应是放在嘴巴里的。故选D。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:显然,凯丽非常喜欢这块饼干,她想和我的天使分享。A. Luckily幸运的是;B. Obviously显然;C. Normally通常;D. Curiously好奇地。根据前文“my favorite figurine (小雕像) was a chocolate cookie”可知,小雕像的嘴巴周围是一块巧克力饼干,很明显,凯丽在和我的天使雕像分享饼干。故选B。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:我四处寻找凯丽,她刚满三岁。A. looked around for四处寻找;B. put up with忍受;C. got close to接近;D. broke away from摆脱。根据下文“I didn’t see her, but I heard the TV blaring (发出声音) in the other room”可知,我在找凯丽。故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:当我检查家庭活动室时,我注意到房间很脏乱。A. examined检查;B. decorated装饰;C. described描述;D. protected保护。根据前文“I didn’t see her, but I heard the TV blaring (发出声音) in the other room”可知,我在挨个房间找凯丽。故选A。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:当我检查家庭活动室时,我注意到房间很脏乱。A. noisy嘈杂的;B. large大的;C. messy脏的;D. empty空的。根据下文文“There were toys all over the floor”可知,地上到处都是玩具,所以很乱。故选C。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:也许她今天没有进来。我满怀希望,松了一口气。A. nervous紧张的;B. proud骄傲的;C. tired疲劳的;D. hopeful有希望的。根据前文“There were toys all over the floor, but none of them seemed to be mine. Maybe she hadn’t entered today”可知,我根据目前的情况判断,凯丽还没有破环我房间里的东西,所以是心怀希望的。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我愤怒地尖叫起来。A. anger愤怒;B. sorrow悲伤;C. regret后悔;D. anxiety焦虑。根据前文“I pushed my room door open and saw damage!”可知,看到房间里凯丽搞得破坏,我愤怒到尖叫。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:她答应今晚给我的门上一把防凯丽的锁。A. desired渴望;B. pretended假装;C. promised答应;D. preferred更喜欢。根据前文“My mother ran up to me, embarrassed.”以及空后“put a Callie-proof lock on my door”可知,妈妈看到这一幕觉着很尴尬,承诺给我房门装上防止妹妹进入的锁。故选C。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:我感觉好多了,因为我知道很快我的房间就真正属于我了。A. warmer更温暖的;B. better更好的;C. braver更勇敢的;D. freer更自由的;根据前文“She 11 to put a Callie-proof lock on my door tonight”可知,妈妈承诺给我房门装上防止妹妹进入的锁,所以我感觉好了点。故选B。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,我还是很生妹妹的气,所以我走进客厅告诉她,她是如何让我的生活变得不愉快的。A. unpleasant不愉快的;B. strange陌生的;C. unfortunate不幸的;D. adventurous勇于冒险的。根据本句“I was still angry with my little sister”可知,我还是很生妹妹的气,所以我是不愉快的。故选A。【34题详解】考查介词短语辨析。句意:毕竟,她只有三岁,正在用自己的方式了解这个世界。A. Above all最重要的;B. After all毕竟;C. In advance提前;D. In addition此外。根据本句“she was only three and learning about the world in her own way”可知,我在解释原谅了妹妹的,毕竟她只有三岁。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:她总是选择探索和破坏我的房间因为她爱我,她的大姐姐。A. hunt打猎;B. clean清理;C. leave离开;D. destroy破坏。根据前文“I pushed my room door open and saw damage!”可知,她破坏我的房间。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A stone tablet(牌匾)____36____(date) back to the year 1693, which falls within the Qing Dynasty(1644—1911), was discovered in Daming County, north China’s Hebei Province, said local authorities.The tablet,____37____ (find) in Jindong Village, measures 1.4 meters high, 0.61 meters wide, and 0.14 meters thick. Made of bluestone, it has ____38____ total of 307 characters on it.The inscription(碑文)recorded the process of building the King of Medicine Temple in the county during the reign of Emperor Kangxi and ____39____ (describe) the grand occasions of temple fairs and humanistic stories at that time.According to the inscription, after the ____40____ (complete) of the temple, the local medicine expert meeting ____41____(organize) here on April 28 in most years of the Qing Dynasty, during ____42____ all kinds of talented people performed, and the vocal music lasted for more than ten days, said Wang Jianping, an expert in literature and history of the county.This stone tablet is ____43____ (relative) well preserved with clear characters, which is significant for studying cultural and economic ____44____(activity) in the southern part of Hebei during the Qing Dynasty. It also provides evidence _____45_____ the researchers about the development of local pharmacies(制药), Wang said.【答案】36. dating37. found 38. a39. describedpletion41. was organized42. which 43. relatively44. activities45. for【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了在河北发现的一块清朝古牌匾,介绍了这块牌匾的一些情况。【36题详解】考查非谓语动词。句意:据当地政府称,在中国北部河北省大明县发现了一块1693年的清朝(1644-1911)石碑。本句的谓语动词是was discovered,空处为非谓语动词,A stone tablet与date back to为主动关系。所以用现在分词。故填dating。【37题详解】考查非谓语动词。句意:这块石碑出土于金洞村,高1.4米,宽0.61米,厚0.14米。本句的谓语动词是measures,所以该空在这里作定语,修饰The tablet,且与逻辑主语为被动关系,故填动词的-ed形式。故填found。【38题详解】考查冠词。句意:它由青石制成,上面共有307个字。a total of为固定短语,表示“总共”。故填a。【39题详解】考查时态。句意:碑文记载了康熙年间在该县修建药王寺的过程,描述了当时庙会的盛大场面和人文故事。根据上文The inscription(碑文)recorded...and...可知,这里的and连接两个并列谓语动词,应用一般过去时。故填described。【40题详解】考查名词。句意:据该县文史专家王建平说,根据碑文,在寺庙建成后,清代大多数年四月二十八日都在这里组织了当地的医学专家会议,在此期间,各种人才表演,声乐持续了十多天。作介词的宾语,应用名词completion。故填completion。【41题详解】考查谓语动词时态、语态。句意:据该县文史专家王建平说,根据碑文,在寺庙建成后,清代大多数年的四月二十八日都在这里组织了当地的医学专家会议,在此期间,各种人才表演,声乐持续了十多天。根据下文on April 28 in most years of the Qing Dynasty可知,这里要用过去时态,meeting与organize为被动关系,所以用被动形式,谓语用单数。故填was organized。【42题详解】考查定语从句。句意:据该县文史专家王建平说,根据碑文,在寺庙建成后,清代大多数年的四月二十八日都在这里组织了当地的医学专家会议,在此期间,各种人才表演,声乐持续了十多天。此处为“介词+which”结构非限制性定语从句修饰先行词the local medicine expert meeting,指物。故填which。【43题详解】考查副词。句意:该石碑保存较好,字迹清晰,对研究清代冀南地区的文化经济活动具有重要意义。修饰下文well preserved应用副词relatively。故填relatively。【44题详解】考查名词复数。句意:该石碑保存较好,字迹清晰,对研究清代冀南地区的文化经济活动具有重要意义。activity此处意为“活动”,为可数名词,且前无表示单数含义的词修饰,故填复数式。故填activities。【45题详解】考查介词。句意:王说,这也为研究人员提供了当地药店发展的证据。provide sth. for sb. 意为“为某人提供……”。故填for。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是高中生李华,你所在的学校航模俱乐部近期将举办一次中学生航模作品展。请给你的交换生好友Penny写封信,邀请她来参加。内容包括:1. 作品展的时间、地点;2. 作品展的内容。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:航模model aircraft___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Dear Penny,The Model Aircraft Club in our school I’m in is going to hold a Model Aircraft Works Show for high school students in the activity center. It starts on May 20th and lasts two weeks.I know you have been into all kinds of models. This show, whose theme is to fly on the wings of science, is surely a good chance for us to learn more about model aircraft. In addition to enjoying the wonderful show, we can make model aircraft by ourselves. So don’t hesitate to join us.Hope to hear from you soon.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是高中生李华,你所在的学校航模俱乐部近期将举办一次中学生航模作品展。请给你的交换生好友Penny写封信,邀请她来参加。【详解】1.词汇积累举行:hold→host开始:start→begin欣赏:enjoy→admire各种各样:all kinds of→various2.句式拓展同义句转换原句:It starts on May 20th and lasts two weeks.拓展句:It starts on May 20th, which will last two weeks.【点睛】[高分句型1] This show, whose theme is to fly on the wings of science, is surely a good chance for us to learn more about model aircraft. (运用了whose引导非限制性定语从句)[高分句型2] In addition to enjoying the wonderful show, we can make model aircraft by ourselves. (运用了动名词作宾语)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Wow, these trees are so tall!” William shouted excitedly, while walking with his classmates in a forest near his school. They were on a field trip to the forest as part of a science lesson.Over there, they met the forester(护林人), Victor. When William learned Victor lived in a simple wooden house there for years, he laughed at him with his friends.Then, they passed by an entrance to a cave. William wanted to explore inside the cave, but his teacher didn’t allow it. “I’ll come back here,” he thought. On the way back to school, he remembered the exact location of the cave.The next day, William asked his four friends to the cave together. They told their parents they would go to the library and return home in the evening. None of the teenagers told their parents about their plan to visit the cave.When the teenagers reached the cave, they left their school bags outside to reduce the burden. One by one, they entered the cave. Just when they took a few steps inside, some rocks from the cave wall fell and blocked the entrance.“How are we going to get out now ” one of the teenagers Sarah shouted. William had an idea and said, “Maybe we can try digging through the fallen rocks with our hands to reach the entrance.” But realizing getting out of the cave only by their hands was impossible, they had great fear. The sun was about to go down. The teenagers started calling for help, but nobody could hear them. The teenagers were losing hope.Victor happened to pass by the entrance to the cave, and five school bags caught his attention. He also heard some sounds coming from inside the cave. “Who’s in there ” Victor shouted.“I’m William! We came here yesterday with our teacher!” William replied instantly. “Help us, please! We are stuck! Sarah can’t breathe here because of fear.”“Okay, calm down, children!” Victor said. “I’ll help you get out!”注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Victor immediately called the first-aid center and rushed home.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Soon, the teenagers walked outside the cave and took a deep breath in the fresh air.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Victor immediately called the first-aid center and rushed home. After a little while, Victor got back to the entrance with a shovel and a flashlight. “Hey! I’m back!” he shouted, assuring the kids that he would rescue them. Then, he began digging through the rocks at the entrance. It wasn’t easy for one man to dig through the rocks, but he was trying his best. Meanwhile, William and his friends tried to stay calm and told Sarah not to worry. A few minutes later, William and his friends could see the flashlight shine through the cave’s entrance, which made them excited.Soon, the teenagers walked outside the cave and took a deep breath in the fresh air. Fortunately, Sarah felt better. Just then, medical workers arrived and examined the children carefully to make sure they were OK. William looked at Victor who was worn out and regretted making fun of him when they first met. He apologized to the great forester and thanked him for rescuing him and his friends. Later, the teenagers’ parents arrived and were grateful to Victor for his timely rescue. Also, the teenagers promised their parents they wouldn’t lie and take such a dangerous adventure again.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了威廉和他的朋友们在森林中参观科学课程时,被困在了一个洞穴里。经过多方努力,他们最终得到了一个护林人的及时救援,并意识到他们应该对他人表示感激并避免再次冒险。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“维克多立即打电话给急救中心并赶回了家。”可知,第一段可描写维克多在现场的救援和安慰情节。②由第二段首句内容“很快,孩子们走出洞穴,在新鲜空气中深吸了一口气。”可知,第二段可描写孩子们在被拯救后,向维克多表达感谢以及向这位护林员表示歉意,同时可以描写孩子们向父母保证不在撒谎和进行危险的探险。2.续写线索:打电话求助和回家寻找工具——现场救助——现场安慰——救助成功——表达感激——向护林员道歉——作出承诺3.词汇激活行为类①回来:get back/return②.大喊:shout/ yell③.确保:assure/ensure情绪类①.激动的:excited/full of excitement②.道歉:apologized to/make an apology【点睛】[高分句型1]. “Hey! I’m back!” he shouted, assuring the kids that he would rescue them. (句中包含现在分词作状语的结构)[高分句型2]. William looked at Victor who was worn out and regretted making fun of him when they first met. (运用了who引导定语从句的结构) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:广东省清中、河中、北中、惠中、阳中、茂中等6校2023-2024学年高三上学期第一次联考英语(原卷版).docx 精品解析:广东省清中、河中、北中、惠中、阳中、茂中等6校2023-2024学年高三上学期第一次联考英语(解析版).docx