资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台Module3 Unit2 易错题专练-阅读理解一.阅读理解She is 1.84 metres tall. She plays so fiercely(厉害地) that people have nicknamed her “Iron Hammer”. In China, she is to volleyball what Yao Ming is to basketball. Her name is Lang Ping.Lang, is the head coach of the Chinese women’s volleyball team. In 2016, she led the team to win the gold medal at the Rio Olympic Games.Chinese women’s volleyball team won the 2019 World Cup after 2015.Back when she was playing the sport in the 1980s, she was the symbol of Chinese volleyball. Much more than an athlete, she is the face of a generation of players.Before the 1980s, there were three world powers(强国) in volleyball: the former Soviet Union(苏联), Japan and Cuba. However, at the 1981 World Cup in Japan, a surprise team took home the title(冠军): China. The Chinese team did not play with speed, but they proved they had the best skills. Then 21-year-old Lang was the best player on the team.While playing on the team, Lang led the Chinese women’s volleyball team to two World Cups, two World Championships and a gold medal at the Los Angeles Olympic Games in 1984. The Chinese team became the first team in volleyball history to win five world titles in a row(连续).After that, Lang and her teammates became big names in China. It happened at a time when China was beginning to open up to the world. People knew little about China. The country’s success in sports opened a window for the country. Volleyball became a symbol of the country’s national pride, Xinhua noted. Lang is not just a “sport hero”, but a “historical figure”, as American volleyball player Nicole Davis said.1. At the World Cup in Japan, the Chinese women’s volleyball team won the title . A.with their great speedB.with their skillsC.by being physically strong2. The Chinese women’s volleyball team won its first Olympic gold medal in Los Angeles in . A. B. C.3. Which of the following is TRUE A.Lang started playing on the Chinese women’s volleyball team at the age of .B.As a coach, Lang led the Chinese women’s volleyball team to five World Championships.C.The success of Chinese volleyball in the s helped the world learn more about China.4. As a player and the head coach, how many world titles(冠军) has Lang Ping won 5. Which of the following is WRONG about Lang Ping A.She is known as the “Iron Hammer”.B.She’s as famous as basketball player Yao Ming.C.She is a hero of history.二.阅读理解Everyone faces difficulties in their life. Daniel Kish was born with a special eye illness and lost his eyesight before he was only 14 months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He learned to make clicks(咔嗒声) with his tongue to help him move around. Kish now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle by himself on public roads. And he started the organisation World Access for the Blind (WAFTB) in 2000, teaching others how to use sonar. In the interview with National Geographic, he explains how the sonar works.“When I make a click sound, it produces sound waves. These waves reflect(反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3 D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment.”Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second, much more than he usually does.“It may sound a bit dangerous to move around the world in this way,” he says.“But most people in the world live in fear of things that they imagine. I love hiking and mountain biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself.”He is happy to be able to help more blind children to improve their life.“We've served over 10,000 students in nearly 40 countries,” he tells the reporter. “Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes. It's in the mind.”1. Kish moves around using sonar because ________.A.he is good at making clicksB.it makes him “see” the worldC.he has a great interest in scienceD.it is important for him to keep healthy2. Which of the following is the right order showing how the sonar works ①The sound waves reflect off surfaces.②The person makes a clicking sound.③The brain turns the sound into pictures.④The sound waves reach the person's ears.A.①④③② B.②①④③C.①④②③ D.②③①④3. What can we learn about World Access for the Blind (WAFTB) from the passage A.It offers the blind free bicycles.B.It sells sonar products to the blind.C.It teaches the blind to use sonar.D.It helps the blind find more friends.4. Which would be the best title for the passage A.Living without fearB.Travelling with the blindC.Hoping for the futureD.Looking around the world三.阅读理解Yang Yang has been a major champion of gender(性别) equality in sports since she retired from short-track speed skating. Chinese Olympic great Yang Yang says being a mum has enriched her role as a campaigner for gender equality in sports.The mother of two children worked with the International Olympic Committee’s (IOC) Women in Sports Commission after retiring from short-track speed skating.With 59 world titles to her name, she founded the Champion Foundation in 2009 to promote sports in schools and communities(社区), as well as opening her own skating academy in Shanghai.“So many parents have told me how sports help their girls become strong and confident at school, how sports teach kids about responsibility, team spirit, positive thinking, etc.That makes my work so much more meaningful,” said Yang.After Yang was elected as an IOC member in 2010, her compatriot(同胞) (a former IOC member) told her a story from the Doha(多哈) Asian Games, which was the first time that some Middle East countries had sent female athletes to compete, and it was a really big breakthrough for their society.“As an athlete, I only focused on competing and it was the first time that I had looked at sports from a different angle. Since then, I have been devoting a lot of my time to helping to improve women’s roles and opportunities in sports,” said Yang.According to the IOC, female participation reached a record high of 48.8 percent in Tokyo, more than double that of Los Angeles in 1984. Beijing 2022 will also see an increase in women’s and mixed events to reach a record—45.44 percent female representation at the Winter Games.“Because more women are competing in sports, many very talented female athletes have become heroes and stars, which in turn inspires more women and girls to play sports,” said Yang.1. Which of the following isn’t Yang’s contribution to promoting sports A.To found the Champion Foundation.B.To open her own skating academy in Shanghai.C.To make a speech all over the world.D.To promote sports in schools and communities.2 . What does the underlined word “devoting” mean in Chinese A.困惑 B.争论 C.提升 D.致力于3. After hearing the story from the Doha Asian Games, Yang Yang realised that . A.she should only focus on competing in sportsB.she should pay more attention to raising women’s roles and opportunities in sportsC.it was a really big breakthrough for some Middle East countriesD.she needed to build some schools to promote sports4. What can we learn from the seventh paragraph A.More and more male athletes play sports.B.Female participation will reach the highest point.C.The number of female athletes is decreasing.D.The number of female athletes is increasing.5. What’s the main idea of the passage A.Sports can help children become strong and confident.B.Many very talented female athletes have become heroes and stars.C.Yang Yang is proud to push women’s cause.D.We will see an increase in women’s participation at the Beijing Winter Olympic Games.四.阅读理解Yang Yang has been a major champion of gender(性别) equality in sports since she retired from short track speed skating. Chinese Olympic great Yang Yang says being a mum has enriched her role as a campaigner for gender equality in sports.The mother of two children worked with the International Olympic Committee's (IOC) Women in Sports Commission after retiring from short track speed skating.With 59 world titles to her name, she founded the Champion Foundation in 2009 to promote sports in schools and communities(社区), as well as opening her own skating academy in Shanghai.“So many parents have told me how sports help their girls become strong and confident at school, how sports teach kids about responsibility, team spirit, positive thinking, etc.That makes my work so much more meaningful,” said Yang.After Yang was elected as an IOC member in 2010, her compatriot(同胞) (a former IOC member) told her a story from the Doha(多哈) Asian Games, which was the first time that some Middle East countries had sent female athletes to compete, and it was a really big breakthrough for their society.“As an athlete, I only focused on competing and it was the first time that I had looked at sports from a different angle. Since then, I have been devoting a lot of my time to helping to improve women's roles and opportunities in sports,” said Yang.According to the IOC, female participation reached a record high of 48.8 percent in Tokyo, more than double that of Los Angeles in 1984. Beijing 2022 will also see an increase in women's and mixed events to reach a record—45.44 percent female representation at the Winter Games.“Because more women are competing in sports, many very talented female athletes have become heroes and stars, which in turn inspires more women and girls to play sports,” said Yang.1. Which of the following isn't Yang's contribution to promoting sports A.To found the Champion Foundation.B.To open her own skating academy in Shanghai.C.To make a speech all over the world.D.To promote sports in schools and communities.2. What does the underlined word “devoting” mean in Chinese A.困惑 B.争论C.提升 D.致力于3. After hearing the story from the Doha Asian Games, Yang Yang realised that ________.A.she should only focus on competing in sportsB.she should pay more attention to raising women's roles and opportunities in sportsC.it was a really big breakthrough for some Middle East countriesD.she needed to build some schools to promote sports4. What can we learn from the seventh paragraph A.More and more male athletes play sports.B.Female participation will reach the highest point.C.The number of female athletes is decreasing.D.The number of female athletes is increasing.5. What's the main idea of the passage A.Sports can help children become strong and confident.B.Many very talented female athletes have become heroes and stars.C.Yang Yang is proud to push women's cause.D.We will see an increase in women's participation at the Beijing Winter Olympic Games.五.阅读理解Lin Yijian, 14, Xiamen, Fujian I got through a hard time in Junior 2 when my grades suddenly dropped a lot. I faced great pressure(压力). In the following summer vacation, I worked really hard by studying from 7:30 am to 9:30 pm every day. It was crazy, but when I got back to the front seat of the classroom, I felt everything that I had done was worthwhile(值得的).Zhang Wanying, 15, Dalian, Liaoning In 2009, I had a trip to the US with some students and teachers. When we arrived there, some students and I didn't want to eat the local food. The teachers were worried and tried to make us eat. When we finally finished the meal, the guide was angry with us, saying that how spoiled Chinese kids were! I felt really sorry.Luo Shu'er, 14, Hangzhou, Zhejiang I lived in a dorm(寝室) during junior school. It was a great challenge since I had never left my parents before that. I had to take care of everything myself. I learned to make my bed and get along with roommates. I also learned to arrange(安排) my time. I did a good job and I felt proud.Yin Donghui, 13, Beijing I won first place in the rope skipping(跳绳) competition at our school's sports meeting during my first year in junior school. The sports meeting was a big thing at our school. To prepare for it, I practised hard and skipped rope 500 times every day. Finally I skipped over 210 times in one minute. You don't know how excited I was then!1( ). Lin Yijian is from ______.A. Fujian B. LiaoningC. Zhejiang D. Beijing2( ). Who didn’t feel happy about what they experienced A. Lin Yijian. B. Zhang Wanying.C. Luo Shu'er. D. Yin Donghui.3( ). Why was Zhang Wanying’s guide angry with them A. Because they were too late for the trip.B. Because the guide had to cook food for them.C. Because the guide thought they were too well treated by parents and teachers.D. Because they didn't finish the meal.4( ). Luo Shu’er learned to ______, and she felt proud.A. make her bedB. get along with roommatesC. arrange her timeD. all of the above5( ). From the passage, we know ______.A. Yin Donghui is the oldest of the fourB. Lin Yijian is as old as Luo Shu'erC. Yin Donghui can't skip over times in one minuteD. Zhang Wanying faced great pressure in Junior答案【答案】作为球员,郎平有“五连冠”的辉煌战绩,被誉为“铁榔头”,是时代的楷模;作为教练,她带领中国女排数次登上世界冠军的奖台。她带领的中国女排成为令国人骄傲的符号,打开了世界认识中国的一扇窗。1.B 细节理解题。根据第四段中“The Chinese team did not play with speed, but they proved they had the best skills.”可知,中国队打的不是速度,但她们证明了她们有最好的技能。2.C 细节理解题。根据第五段中“…and a gold medal at the Los Angeles Olympic Games in .”可知,中国女排在洛杉矶奥运会夺冠的时间是年。3.C 判断正误题。根据第六段中“The country’s success in sports opened a window for the country.”可知,年代中国体育的成功为世界了解中国打开了一扇窗。4.C 数字计算题。根据第二段可知,郎平作为主教练带领中国队获得了年里约奥运会金牌,还获得了年和年两次女排世界杯冠军;根据第五段中“The Chinese team became the first team in volleyball history to win five world titles in a row.”可知,郎平作为球员时,获得“五连冠”,故郎平共获得次世界冠军。5.C 判断正误题。根据最后一句美国排球运动员Nicole Davis对郎平的评价“郎不仅是一位体育英雄,还是一位历史人物”推断,她认为郎平是一位载入史册的体育英雄。故C项“郎平是历史上的一位英雄”是错误的。【答案】这是一篇记叙文。文章讲述了丹尼尔从小得了一种特殊的眼病,从而失去了视力。然而,他并没有放弃,他用声呐技术为盲人服务,让他们可以“看见”整个世界,他还成立了一个名为“盲人世界指引”的组织,教其他人如何使用声呐。1.B 2.B 细节理解题。根据第三段可知,先是发出咔嗒声,然后声波被周围的物体的表面反射,进而到达耳朵里,最后大脑把声音变成了图片。故选B。3.C 细节理解题。由第二段中的“And he started the organisation World Access for the Blind(WAFTB) in , teaching others how to use sonar.” 可知,这个组织主要是教盲人如何使用声呐的。4.A 主旨大意题。本文主要谈论的是丹尼尔成立了一个组织,让盲人们不再生活于恐惧中。故选A。【答案】中国运动员杨扬退役后,一直是体育运动中性别平等的主要拥护者。她在年创立了冠军基金会,在学校和社区推广体育运动,并在上海开办了自己的滑冰学院。杨扬投入了大量的时间来帮助提高女性在体育运动中的角色和机会。1.C 细节理解题。根据文章第三段中“…she founded the Champion Foundation in 2009 to promote sports in schools and communities, as well as opening her own skating academy in Shanghai.”可知C项不是杨扬做出的贡献。故选C。2.D 词义猜测题。根据上下文推断该句句意为“从那时起,我投入了大量时间致力于提高女性在体育运动中的角色和机会”。故选D。3.B 细节理解题。根据第五、六段内容可知,杨扬通过这个故事第一次从不同的角度来看待运动,并开始把更多的关注放在帮助女性提高在体育运动中的角色和机会。故选B。4.D 细节理解题。根据第七段的数据可知,女性参加体育竞技运动会的数量在不断增加。故选D。5.C 主旨大意题。通读全文可知,杨扬推动了女性在体育事业上的发展,她是体育运动中性别平等的主要拥护者。故选C。【答案】1.C 2.D 3.B 4.D 5.C 【答案】ABCDB21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览