资源简介 高一英语试卷注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. What does the woman plan to do next A. Go to a restaurant. B. Catch a bus. C. Make breakfast.2. What does the man mean A. Mark did well in the final exam.B. Mark likes going to the concert.C. Mark will refuse the woman’s invitation3. What does the woman ask the man to do A. Visit her father. B. Quit smoking. C. Take care of Maria.4. What are the speakers mainly talking about A. Their work. B. A building. C. An idea.5. How many years has the man worked in the store A. About 14 years. B. About 30 years. C. About 40 years.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who does the woman admire most A. Her grandfather. B. Tu Youyou. C. Yuan Longping.7. What was the man’s major A. Music. B. Medicine. C. Math.听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the speakers mainly discussing at first A. The weather. B. Travel plans. C. Inventions.9. What season does the conversation take place A. Winter. B. Summer. C. Spring.10. What does the man like best during the summer holiday A. Swimming. B. Playing volleyball. C. Reading.听第8段材料,回答第11至13题。11. What’s the most important quality for the man’s job A. Being hard-working. B. Being creative. C. Being smart.12. What did the man want to be when he was a child A. A pilot. B. A doctor C. A designer.13. What will the man talk about next A. The working conditions. B. The ways to find jobs. C. The skills that the job needs.听第9段材料,回答第14至16题。14. What did the man do A. He ordered some food for dinner.B. He cooked some Chinese food.C. He ate some delicious food.15. What is the probable relationship between the speakers A. Fellow workers. B. Waitress and customer. C. Husband and wife.16. How does the man feel about learning Chinese cooking A. Tired. B. Uninterested. C. Curious听第10段材料,回答第17至20题。17 What do we know about the woman A. She didn’t believe the story.B. She was deeply hurt by the story.C. She made up a story about her neighbour.18. What did the woman try to do A. Spread a true story. B. Find out the truth. C. Make up for her wrong speech.19. What did the old man ask the woman to do A. Buy a chicken and set it free.B. Collect all the feathers she dropped.C. Bring him a live chicken.20. What did the old man mean in the end A. Something is impossible to make up for.B. No one can avoid making mistakes.C. It is great to correct what one has done wrong.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AExpat Private Bike TourThis 2.5-hour tour is the perfect introduction to Amsterdam! It is not hard to fall in love with this city and its romantic canals (运河), but it does require some guidelines on how to understand the Dutch way of living. During this 2.5-hour bike ride we will show the following highlights, combining them with the rich history of Amsterdam and practical everyday tips.During this private tour we will not only show you the beauty of the city, the wonderful parks, the cute coffee places, and the attraction of the city when driving over the UNESCO Canal Belt, but also where to get your fresh fruit, and where to find the perfect place for networking!This tour is the thing to book, if you are a company working with foreigners, and aiming to offer your newcomers a warm welcome and as much information as possible on their new work and life environment in Amsterdam. Also, being a couple of friends, arriving new in this city, this tour gives you the advice that will persuade you to stay!Tour highlights:●Local markets to get fresh fruit and vegetables●Fancy places to go networking●Beautiful parks to enjoy your free time●Tasting typical Dutch bites●Flower marketDuration:2.5 hours of biking with some stops in the middleAvailability (有效性):Every day at 11: 30 amPricing:1-7 persons, ?240 fixed price8 or more, ?35 per person1 What can people do during the bike tour A. Visit art museums. B. Visit flower gardens.C. Taste local food. D. Experience farm work.2. Why should a company working with foreigners book the tour A. To do some exercise. B. To welcome newcomers.C. To make more friends. D. To create new work environment.3. How much do six persons pay for booking the tour A. ?35. B. ?40. C. ?210. D. ?240.BEvery dog should have a loving home, and thanks to a 13-year-old boy named Thiago, many are now closer to finding one.Thiago is a self-described animal lover hoping to help the homeless dogs in his home city of Ant nio Prado. So, he came up with an idea. Maybe if he could make the dogs on the street look more attractive, they’d have more chances to be adopted (收养). So he began giving baths to dogs in his spare time. This great idea is what led Thiago to create a project called “Sou de rua mas to limpinho” at the end of 2020.With the help of his father, he began looking for dogs who needed a helping hand. “At the end of last year, I decided that I needed to somehow do something for the animals,” Thiago said. “While talking to my father, I told him about my idea of bathing street dogs so they can stay clean and smell good and people may look at them differently.”Before the effort truly took off, Thiago and his dad had to work out how to win the dogs over. “Catching dogs on the street is difficult, since they are always frightened and many have suffered from ill treatment,” Thiago explained. “So we spent some time without baths until my father spoke to the public service organization and we started to bathe their newly saved dogs.” In addition to bathing them, Thiago started adding little accessories (配饰) to the dogs, such as little hair pins, to really increase their chances of adoption. The boy’s dad also took pictures of the dogs and posted them online, pointing any possible adopters to the nearby shelters (收容所). “I want people to be not afraid to adopt,” Thiago said. “It’s the best thing in the world.”4. Why did Thiago create “Sou de rua mas to limpinho” A. To provide baths for dogs. B. To raise money for animal shelters.C. To help homeless dogs get adopted. D. To draw public attention to animal care.5. What was a problem facing Thiago and his dad at the start of the project A. They were short of bath products. B. The homeless dogs distrusted them.C. People showed no interest in adoption. D. Possible adopters preferred young dogs.6. Which of the following best describes Thiago A. Caring. B. Confident. C. Humorous. D. Serious.7. What can be a suitable title for the text A. Boy Adopts Dogs in Bad Conditions B. Boy Helps Dogs Find a New HomeC. Lost Dogs Require Getting Adopted D. Homeless Dogs Move into SheltersCAnyone who’s tried to sleep on a hot summer night knows how hard it is to sleep when the temperature is rising. So it’s no surprise that global warming is likely to cost people more and more sleep as temperatures around the world rise.A new study written by Kelton Minor shows that by the end of this century, people could suffer from at least two weeks of short sleep each year because of high temperatures driven by global warming.“The sleep loss per degree of warming was twice as large among the elderly compared to younger or middle-aged adults, three times larger for people living in lower-income countries compared to high-income countries, and significantly larger for females than males,” Minor said.“Importantly, we found some evidence that the temperature-sensitivity of sleep in late adulthood may increase between the ages of 60 and 70, with the magnitude (程度) of sleep loss per degree of warming increasing further for those older than 70,” Minor added.Minor said these findings are based on data (数据) from a first-of-its-kind “planet natural experiment” in which more than 47,600 people from 68 countries wore sleep-tracking watches from September 2015 through October 2017. Minor and his partners then compared the 7.4 million sleep records they’d gathered against local weather and climate data, to see how heat influenced their sleep.Data show that on very warm nights—30℃ or higher—sleep reduced an average of just over 14 minutes, and the chance of getting fewer than seven hours of sleep increased as temperatures rise.Generally, people slept later and wake up earlier during hot weather, researchers said. They also found that people already living in warmer climates experience greater sleep loss as temperatures rise, and that people don’t suit temperature-caused sleep loss in the short term. So Minor’s team will study how to make people better used to temperature-caused sleep loss in the short term.8 What is the purpose of paragraph 1 A. To give an example. B. To make a comparison.C. To provide some advice. D. To lead in the topic of the text.9. Why does the author mention “planet natural experiment” in paragraph 5 A. To explain the source of the research data.B. To give the suggestion of changing temperature.C. To present the fact that the temperature is rising.D. To find the way on how to face the high temperature.10. What will Minor and his team study next A. The result of temperature-caused sleep loss.B. The process of temperature-caused sleep loss.C. The way to suit temperature-caused sleep loss.D. The influence of temperature-caused sleep loss.11. What is the main idea of the text A. Global warming could be a real problem.B. Global warming could affect human health.C. Global warming could drive more terrible sleep.D. Global warming could mean less sleep for people.DLast Friday, a special thing took place at the National Theater of Korea. A robot called EveR 6 led an orchestra (管弦乐队) in a performance of Korean music. Robots have led orchestras in other countries, but this was the first time ever in Korea.EveR 6 is a robot built by the Korea Institute of Industrial Technology (KITECH). It’s about as tall as a person, and has a human-like face that can show feelings. EveR 6 has joints (关节) in its neck, shoulders, etc. As a result, it can move its arms quickly in many different directions.But EveR 6 doesn’t think on its own like some Artificial Intelligence programs. Instead, it has a limited group of movements that it has been trained to perform. To make these movements as natural as possible, EveR 6’s movements are learnt from real human conductors.When EveR 6 moved its baton (指挥棒) for the first time, a piece of music rang out. Every movement of the robot’s arms brought more instruments into the mix, and the orchestra’s music grew louder and more exciting. Mr White, a human conductor, was impressed with the way EveR 6 moved. “The robot was able to present such difficult moves much better than I had imagined,” he said.But the robot still is not nearly ready to supersede a human conductor. Mr White says the robot’s greatest weakness is that it can’t hear. “Some people think that conducting is just about hand waving and keeping the beat,” says Mr White. But a good conductor needs to listen to the orchestra, so that he or she can correct and encourage the orchestra as it plays.Mr White doesn’t think robots are likely to replace human conductors. But he believes robots could be helpful in situations like practice parts where the same thing needs to be done many times.12. What is paragraph 2 mainly about A. The effect of EveR 6. B. The advantage of EveR 6.C. The importance of EveR 6. D. The basic information of EveR 6.13. What does the underlined word “supersede” in paragraph 5 mean A. Look forward to. B. Show interest in.C. Take the place of. D. Make an impression on.14. Which of the following may Mr White agree with A. Robots’ role as a conductor will be overlooked.B. Robots could work in some fields of conductors’ work.C. Robots are useless in practice parts of a conductor.D. Robots will replace human conductors.15. In which section of a newspaper may this text appear A. Science. B. Sports. C. Health. D. Education.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Prepare for the New School YearAfter a few months away, preparations for a new school year can be at a loss. ___16___, the transition (过渡) to the regular routine of the school week can be a challenge. Here are some tips which help gain your confidence as you start the year ahead.Review what you learned last year. You don’t have to study for long hours. This can be as simple as reviewing the subjects that you studied and reading through summaries of the books quickly that you read last year. ___17___.Buy all required supplies.___18___, or you may need to make your own list of the supplies that you will need. Some supermarkets run promotional sales during the weeks leading up to the school year, and you can often get all of the supplies that you need in one stop.___19___. Get your supplies ready in advance so that you will have a chance to double check that you have everything. Make sure that your bag is large enough to carry the things that you will need daily. Use the parts of your backpack to make all of your supplies easily get.Start a sleep schedule. To be at your best, you will need to be well rested at the start of the school day. ___20___, you may find it difficult to adjust to the earlier schedule. Since the amount and quality of your sleep influence your study success, it is important to start this adjustment before classes begin.A. Pack your school bagB. Design your school bag by yourselfC. Your school may provide a list that you needD. Whether you spent the summer relaxing or workingE. A quick refresher will get your mind ready for studyingF. If you have kept late hours during your summer holidayG. Anyone who does well in review will enter a good school第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15 小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Two years ago Julia found some of her grandmother’s dress design sketches (草图) from years earlier. Her grandmother, Georgie, drew the sketches while ___21___ fashion school in the 1940s.Georgie ___22___ her designs and held onto them for 80 years. In her youth, she had made the difficult decision to give up a career in ___23___ because she needed to care for elder family members. She then decided to start her own family—a ___24___ she never regretted.After Georgie and Julia discovered the old ___25___, they thought hard about what to do with them. Georgie told Julia that she wanted the sketches ___26___ at her funeral (葬礼), whenever that time came. Georgie’s ___27___ inspired Julia to bring the designs to life while her beloved grandmother could still ___28___ it.Julia did not have much sewing (缝纫) experience, but she felt ___29___ to complete the project. She bought a sewing machine, and then applied herself to ____30____ Georgie’s designs.In the two years since she started, Julia had created 14 dresses ____31____ her grandmother’s original designs. For each dress, she recorded short videos and ____32____ the designs for Georgie, who rained praises on her granddaughter’s work.The ____33____ videos caught the attention of the fashion world on the Internet and Julia accepted a (n) ____34____ to New York Fashion Week in February. It was a (n) ____35____ moment for Georgie to see her designs spring to life down the runway.21. A. creating B. founding C. introducing D. attending22. A. treasured B. lost C. explored D. rented23. A. film B. fashion C. medicine D. education24. A. decision B. trip C. hesitation D. lesson25. A. photos B. designs C. cards D. castles26. A. collected B. discovered C. displayed D. copied27. A. honesty B. style C. request D. advice28. A. draw B. make C. catch D. see29 A. anxious B. determined C. confused D. ashamed30. A. registering B. checking C. selling D. producing31. A. aimed at B. followed by C. based on D. interested in32. A. modeled B. repaired C. destroyed D. recognised33. A. breathtaking B. extra C. heartwarming D. strange34. A. suggestion B. invitation C. situation D. conversation35. A. embarrassing B. disappointing C. boring D. exciting第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。World Tourism Day ___36___ (celebrate) every year on September 27th. It’s a day that reminds us of the ___37___ (important) of tourism and how it can bring people from different parts of the world together.When we travel, we can see different sights and experience different cultures. We can learn about new foods, languages and customs. We can also see ___38___ (amaze) landmarks (地标) and natural wonders, such as mountains, oceans and forests. Some people like to travel to big cities, ___39___ others prefer to visit small towns or countryside areas. Tourism is not only about having fun, but it can also benefit (使受益) the people and the environment of the places we visit. When people are on a visit somewhere, they spend money ___40___ food, hotels, and gifts, which can help create ___41___ (job) and support local business. Tourism can also be helpful in taking care of the environment and wildlife by ___42___ (support) conservation (保护) efforts. However, we must remind ___43___ (we) that tourism can influence the environment and local cultures. We need to be respectful of the places we visit.Anyway, World Tourism Day is a day when we celebrate the benefits of tourism and learn how ___44___ (make) sure that tourism doesn’t harm the environment or the people ____45____ live in the places we visit.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你和父母国庆假期去了杭州旅行。请给你的外国朋友Peter写封邮件,分享这次旅行,内容包括:1.描述旅行过程;2.你的感受和收获。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Peter,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。December 24 arrived along with a heavy snow. It was my first Christmas Eve without my mother, and the days with excitement had disappeared.I was extremely sad and could not control my feeling of missing my mother when the telephone rang. I ignored it and went to my bedroom to bury the continuous sadness, knowing it must be my friend Jenny calling. How could I be joyful I wanted to be left alone.My heart felt as heavy as the falling snow. How can I stop missing my mother I looked through the window. Seeing Jenny’s car parked out front, I went back to my bed and drew the covers over my head.“Lucy!” she shouted, “I know you’re there. Answer the door, please!”“Leave me alone!” I shouted back. I heard paper rustling (沙沙响) as she put something under the door.“Merry Christmas!” she called out.Not answering the door made me feel even worse. It wasn’t fair to my best friend. Her father and sister died in a car accident when she was eight years old. As a result, her mother had to return to work and Jenny was left to look after herself.After she left, I carried the small package, sat down and opened it. Inside was a golden pen and a journal. When I opened the journal’s front cover, out fell a bookmark with a message written on it:Dear Lucy,My words won’t heal (治愈) the pain. But your own words can.Love,JennyAs I stared at the journal’s blank pages, a single tear fell on the page. After calming myself down, I picked up the phone and dialed her number.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Jenny answered the phone quickly._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________When I opened the door, I saw Jenny smiling at me._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________听力答案:1~5 ACBCA 6~10 CBABB 11~15 BACAC 16~20 BCCBA高一英语试卷注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. What does the woman plan to do next A. Go to a restaurant. B. Catch a bus. C. Make breakfast.2. What does the man mean A. Mark did well in the final exam.B. Mark likes going to the concert.C. Mark will refuse the woman’s invitation3. What does the woman ask the man to do A. Visit her father. B. Quit smoking. C. Take care of Maria.4. What are the speakers mainly talking about A. Their work. B. A building. C. An idea.5. How many years has the man worked in the store A. About 14 years. B. About 30 years. C. About 40 years.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who does the woman admire most A. Her grandfather. B. Tu Youyou. C. Yuan Longping.7. What was the man’s major A. Music. B. Medicine. C. Math.听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the speakers mainly discussing at first A. The weather. B. Travel plans. C. Inventions.9. What season does the conversation take place A. Winter. B. Summer. C. Spring.10. What does the man like best during the summer holiday A. Swimming. B. Playing volleyball. C. Reading.听第8段材料,回答第11至13题。11. What’s the most important quality for the man’s job A. Being hard-working. B. Being creative. C. Being smart.12. What did the man want to be when he was a child A. A pilot. B. A doctor C. A designer.13. What will the man talk about next A. The working conditions. B. The ways to find jobs. C. The skills that the job needs.听第9段材料,回答第14至16题。14. What did the man do A. He ordered some food for dinner.B. He cooked some Chinese food.C. He ate some delicious food.15. What is the probable relationship between the speakers A. Fellow workers. B. Waitress and customer. C. Husband and wife.16. How does the man feel about learning Chinese cooking A. Tired. B. Uninterested. C. Curious听第10段材料,回答第17至20题。17. What do we know about the woman A. She didn’t believe the story.B. She was deeply hurt by the story.C. She made up a story about her neighbour.18. What did the woman try to do A. Spread a true story. B. Find out the truth. C. Make up for her wrong speech.19. What did the old man ask the woman to do A. Buy a chicken and set it free.B. Collect all the feathers she dropped.C. Bring him a live chicken.20. What did the old man mean in the end A. Something is impossible to make up for.B. No one can avoid making mistakes.C. It is great to correct what one has done wrong.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AExpat Private Bike TourThis 2.5-hour tour is the perfect introduction to Amsterdam! It is not hard to fall in love with this city and its romantic canals (运河), but it does require some guidelines on how to understand the Dutch way of living. During this 2.5-hour bike ride we will show the following highlights, combining them with the rich history of Amsterdam and practical everyday tips.During this private tour we will not only show you the beauty of the city, the wonderful parks, the cute coffee places, and the attraction of the city when driving over the UNESCO Canal Belt, but also where to get your fresh fruit, and where to find the perfect place for networking!This tour is the thing to book, if you are a company working with foreigners, and aiming to offer your newcomers a warm welcome and as much information as possible on their new work and life environment in Amsterdam. Also, being a couple of friends, arriving new in this city, this tour gives you the advice that will persuade you to stay!Tour highlights:●Local markets to get fresh fruit and vegetables●Fancy places to go networking●Beautiful parks to enjoy your free time●Tasting typical Dutch bites●Flower marketDuration:2.5 hours of biking with some stops in the middleAvailability (有效性):Every day at 11: 30 amPricing:1-7 persons, ?240 fixed price8 or more, ?35 per person1. What can people do during the bike tour A. Visit art museums. B. Visit flower gardens.C. Taste local food. D. Experience farm work.2. Why should a company working with foreigners book the tour A. To do some exercise. B. To welcome newcomers.C. To make more friends. D. To create new work environment.3. How much do six persons pay for booking the tour A. ?35. B. ?40. C. ?210. D. ?240.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。主要介绍的是阿姆斯特丹的一项2.5小时的自行车之旅!【1题详解】细节理解题。根据Tour highlights部分中的“Tasting typical Dutch bites(品尝典型的荷兰风味)”可知,在此次自行车旅行中将会品尝到典型的荷兰风味,由此可知,在自行车之旅中人们可以尝到当地美食。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的“This tour is the thing to book, if you are a company working with foreigners, and aiming to offer your newcomers a warm welcome and as much information as possible on their new work and life environment in Amsterdam.(如果你是一家与外国人合作的公司,你的目标是给你的新来者一个热情的欢迎,并尽可能多地了解他们在阿姆斯特丹的新工作和生活环境,这是一件值得预订的事情。)”可知,一家与外国人合作的公司目标是欢迎新来者,预订这次自行车之旅是件值得的事情,由此可知,与外国人合作的公司预订这次自行车之旅目的是欢迎新来者。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据Pricing部分中的“1-7 persons, ?240 fixed price; 8 or more, ?35 per person(1-7人,固定价格240欧元;8人以上,每人35欧元)”可知,1到7人的费用是240欧元,且是固定不变的,所以如果6人预订的话费用应是240欧元。故选D项。BEvery dog should have a loving home, and thanks to a 13-year-old boy named Thiago, many are now closer to finding one.Thiago is a self-described animal lover hoping to help the homeless dogs in his home city of Ant nio Prado. So, he came up with an idea. Maybe if he could make the dogs on the street look more attractive, they’d have more chances to be adopted (收养). So he began giving baths to dogs in his spare time. This great idea is what led Thiago to create a project called “Sou de rua mas to limpinho” at the end of 2020.With the help of his father, he began looking for dogs who needed a helping hand. “At the end of last year, I decided that I needed to somehow do something for the animals,” Thiago said. “While talking to my father, I told him about my idea of bathing street dogs so they can stay clean and smell good and people may look at them differently.”Before the effort truly took off Thiago and his dad had to work out how to win the dogs over. “Catching dogs on the street is difficult, since they are always frightened and many have suffered from ill treatment,” Thiago explained. “So we spent some time without baths until my father spoke to the public service organization and we started to bathe their newly saved dogs.” In addition to bathing them, Thiago started adding little accessories (配饰) to the dogs, such as little hair pins, to really increase their chances of adoption. The boy’s dad also took pictures of the dogs and posted them online, pointing any possible adopters to the nearby shelters (收容所). “I want people to be not afraid to adopt,” Thiago said. “It’s the best thing in the world.”4. Why did Thiago create “Sou de rua mas to limpinho” A To provide baths for dogs. B. To raise money for animal shelters.C. To help homeless dogs get adopted. D. To draw public attention to animal care.5. What was a problem facing Thiago and his dad at the start of the project A. They were short of bath products. B. The homeless dogs distrusted them.C. People showed no interest in adoption. D. Possible adopters preferred young dogs.6. Which of the following best describes Thiago A. Caring. B. Confident. C. Humorous. D. Serious.7. What can be a suitable title for the text A. Boy Adopts Dogs in Bad Conditions B. Boy Helps Dogs Find a New HomeC. Lost Dogs Require Getting Adopted D. Homeless Dogs Move into Shelters【答案】4. C 5. B 6. A 7. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是十三岁的Thiago努力帮助流浪狗找到新家的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“Maybe if he could make the dogs on the street look more attractive, they’d have more chances to be adopted (收养). So he began giving baths to dogs in his spare time. This great idea is what led Thiago to create a project called “Sou de rua mas to limpinho” at the end of 2020.(也许如果他能让街上的狗看起来更有吸引力,它们就会有更多的机会被收养。所以他开始在业余时间给狗洗澡。这个伟大的想法促使Thiago在2020年底创建了一个名为“souderua mas to limpinho”的项目。)”可知,Thiago认为让街上的流浪狗看起来更有吸引力,会帮助它们有更多被收养的机会,这一想法促使他创建了“souderua mas to limpinho”的项目,由此可知,Thiago创建“souderua mas to limpinho”项目的目的是帮助流浪狗被收养。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第四段中的“Before the effort truly took off, Thiago and his dad had to work out how to win the dogs over. “Catching dogs on the street is difficult, since they are always frightened and many have suffered from ill treatment,” Thiago explained.(在努力真正开始之前,Thiago和他的父亲必须想办法赢得狗狗们的支持。Thiago解释说:“在街上抓狗很困难,因为它们总是很害怕,而且很多都受到了虐待。”)”可知,在项目开始前,Thiago与父亲要想办法赢得狗狗们的支持,因为狗狗们很害怕,很多受到过虐待,由此可知,在项目开始前,他们面对的问题是狗狗们不信任他们。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据尾段中的“In addition to bathing them, Thiago started adding little accessories (配饰) to the dogs, such as little hair pins, to really increase their chances of adoption. The boy’s dad also took pictures of the dogs and posted them online, pointing any possible adopters to the nearby shelters (收容所).(除了给它们洗澡,Thiago开始给狗狗们添加小配件,比如小发夹,以增加它们被收养的机会。小男孩的父亲还拍下了狗狗的照片,并发布在网上,指出任何可能的收养者都可以去附近的收容所。)”可知,为了增加狗狗们被收养的机会,Thiago除了给它们洗澡外,还弄些小配饰装饰一下,由此可知,小男孩为了流浪给被收养做出很多的努力,所以,他是一个很有爱心的孩子。故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据首段“Every dog should have a loving home, and thanks to a 13-year-old boy named Thiago, many are now closer to finding one.(每只狗都应该有一个温馨家,多亏了一个名叫Thiago的13岁男孩,许多狗现在离找到一个家更近了一步。)”可知,一个名叫Thiago小男孩帮助流浪狗找到新家更近了一步,结合下文中讲述的Thiago为增加流浪狗被收养的机会而做出的努力可知,本文讲述的是一个小男孩帮助流浪狗找新家的故事,所以本文的标题为“男孩帮助狗狗找新家”与文章内容一致,且概括了本文的主题。故选B项。CAnyone who’s tried to sleep on a hot summer night knows how hard it is to sleep when the temperature is rising. So it’s no surprise that global warming is likely to cost people more and more sleep as temperatures around the world rise.A new study written by Kelton Minor shows that by the end of this century, people could suffer from at least two weeks of short sleep each year because of high temperatures driven by global warming.“The sleep loss per degree of warming was twice as large among the elderly compared to younger or middle-aged adults, three times larger for people living in lower-income countries compared to high-income countries, and significantly larger for females than males,” Minor said.“Importantly, we found some evidence that the temperature-sensitivity of sleep in late adulthood may increase between the ages of 60 and 70, with the magnitude (程度) of sleep loss per degree of warming increasing further for those older than 70,” Minor added.Minor said these findings are based on data (数据) from a first-of-its-kind “planet natural experiment” in which more than 47,600 people from 68 countries wore sleep-tracking watches from September 2015 through October 2017. Minor and his partners then compared the 7.4 million sleep records they’d gathered against local weather and climate data, to see how heat influenced their sleep.Data show that on very warm nights—30℃ or higher—sleep reduced an average of just over 14 minutes, and the chance of getting fewer than seven hours of sleep increased as temperatures rise.Generally, people slept later and wake up earlier during hot weather, researchers said. They also found that people already living in warmer climates experience greater sleep loss as temperatures rise, and that people don’t suit temperature-caused sleep loss in the short term. So Minor’s team will study how to make people better used to temperature-caused sleep loss in the short term.8. What is the purpose of paragraph 1 A. To give an example. B. To make a comparison.C. To provide some advice. D. To lead in the topic of the text.9. Why does the author mention “planet natural experiment” in paragraph 5 A. To explain the source of the research data.B. To give the suggestion of changing temperature.C. To present the fact that the temperature is rising.D. To find the way on how to face the high temperature.10. What will Minor and his team study next A. The result of temperature-caused sleep loss.B. The process of temperature-caused sleep loss.C. The way to suit temperature-caused sleep loss.D. The influence of temperature-caused sleep loss.11. What is the main idea of the text A. Global warming could be a real problem.B. Global warming could affect human health.C. Global warming could drive more terrible sleep.D. Global warming could mean less sleep for people.【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是研究发现随着全球气温的上升,全球变暖可能会使人们的睡眠时间越来越少。【8题详解】推理判断题。根据首段中的“Anyone who’s tried to sleep on a hot summer night knows how hard it is to sleep when the temperature is rising. So it’s no surprise that global warming is likely to cost people more and more sleep as temperatures around the world rise.(任何试图在炎热的夏夜入睡的人都知道,当气温上升时,入睡是多么困难。因此,随着全球气温的上升,全球变暖可能会使人们的睡眠时间越来越少,这并不奇怪。)”可知,气温上升会导致人们睡眠的时间减少,结合第二段的首句“A new study written by Kelton Minor shows that by the end of this century, people could suffer from at least two weeks of short sleep each year because of high temperatures driven by global warming.( Kelton Minor撰写的一项新研究表明,到本世纪末,由于全球变暖导致的高温,人们每年可能会遭受至少两周的睡眠不足。)”可知,文章在第二段开始介绍研究发现全球变暖导致的高温回事人们每年会遭受至少两周的睡眠不足,与第一段陈述的内容一致,由此可知,第一段的目的是引出本文的话题。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第五段中的“Minor said these findings are based on data (数据) from a first-of-its-kind “planet natural experiment” in which more than 47,600 people from 68 countries wore sleep-tracking watches from September 2015 through October 2017.(迈纳说,这些发现是基于一项首次“地球自然实验”的数据得出的,在这项实验中,来自68个国家的47600多人从2015年9月到2017年10月佩戴了睡眠追踪手表。)”可知,这些数据是基于一项首次“地球自然实验”的数据得出的,所以提到“地球自然实验”是为了解释研究结果中的数据来源。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据尾段中的“So Minor’s team will study how to make people better used to temperature-caused sleep loss in the short term.(因此,迈纳的团队将研究如何让人们在短期内更好地适应温度导致的睡眠不足。)”可知,迈纳的团队接下来将研究如何让人们在短时间内更好地适应温度上升导致的睡眠不足的状况,由此可知,迈纳的团队将研究让人们适应温度导致的睡眠不足的方法。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据首段中的“So it’s no surprise that global warming is likely to cost people more and more sleep as temperatures around the world rise.(因此,随着全球气温的上升,全球变暖可能会使人们的睡眠时间越来越少,这并不奇怪。)”可知,气温上升会导致人们睡眠的时间减少,从而引出本文阐述的话题,结合第二段的首句“A new study written by Kelton Minor shows that by the end of this century, people could suffer from at least two weeks of short sleep each year because of high temperatures driven by global warming.(Kelton Minor撰写的一项新研究表明,到本世纪末,由于全球变暖导致的高温,人们每年可能会遭受至少两周的睡眠不足。)”以及下文中对该研究的分析可知,研究发现由于全球气温上升,导致人们每年都会遭受至少两周的睡眠不足,由此可知,本文介绍的是全球变暖可能会导致人们睡眠减少。故选D项。DLast Friday, a special thing took place at the National Theater of Korea. A robot called EveR 6 led an orchestra (管弦乐队) in a performance of Korean music. Robots have led orchestras in other countries, but this was the first time ever in Korea.EveR 6 is a robot built by the Korea Institute of Industrial Technology (KITECH). It’s about as tall as a person, and has a human-like face that can show feelings. EveR 6 has joints (关节) in its neck, shoulders, etc. As a result, it can move its arms quickly in many different directions.But EveR 6 doesn’t think on its own like some Artificial Intelligence programs. Instead, it has a limited group of movements that it has been trained to perform. To make these movements as natural as possible, EveR 6’s movements are learnt from real human conductors.When EveR 6 moved its baton (指挥棒) for the first time, a piece of music rang out. Every movement of the robot’s arms brought more instruments into the mix, and the orchestra’s music grew louder and more exciting. Mr White, a human conductor, was impressed with the way EveR 6 moved. “The robot was able to present such difficult moves much better than I had imagined,” he said.But the robot still is not nearly ready to supersede a human conductor. Mr White says the robot’s greatest weakness is that it can’t hear. “Some people think that conducting is just about hand waving and keeping the beat,” says Mr White. But a good conductor needs to listen to the orchestra, so that he or she can correct and encourage the orchestra as it plays.Mr White doesn’t think robots are likely to replace human conductors. But he believes robots could be helpful in situations like practice parts where the same thing needs to be done many times.12. What is paragraph 2 mainly about A. The effect of EveR 6. B. The advantage of EveR 6.C. The importance of EveR 6. D. The basic information of EveR 6.13. What does the underlined word “supersede” in paragraph 5 mean A. Look forward to. B. Show interest in.C. Take the place of. D. Make an impression on.14. Which of the following may Mr White agree with A. Robots’ role as a conductor will be overlooked.B. Robots could work in some fields of conductors’ work.C. Robots are useless in practice parts of a conductor.D. Robots will replace human conductors.15. In which section of a newspaper may this text appear A. Science. B. Sports. C. Health. D. Education.【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是机器人音乐指挥家EveR 6。【12题详解】主旨大意题。根据第二段中的“EveR 6 is a robot built by the Korea Institute of Industrial Technology (KITECH). It’s about as tall as a person, and has a human-like face that can show feelings. EveR 6 has joints (关节) in its neck, shoulders, etc.(EveR 6是由韩国产业技术研究院(KITECH)制造的机器人。它和人一样高,有一张像人一样的脸,可以表达感情。EveR 6的脖子、肩膀等部位都有关节)”可知,本段介绍了EveR 6的制造商,它的身高,有一张像人一样的脸,它的脖子、肩膀等部位还有关节,由此可知,本段介绍的是EveR 6的基本信息。故选D项。【13题详解】词句猜测题。根据划线单词后的“Mr White says the robot’s greatest weakness is that it can’t hear.(怀特先生说,这个机器人最大的弱点是它听不到声音)”以及“But a good conductor needs to listen to the orchestra, so that he or she can correct and encourage the orchestra as it plays.(但是一个好的指挥需要倾听乐队,这样他或她才能在乐队演奏时纠正和鼓励乐队)”可知,EveR 6最大的弱点是它也听不到声音,但是,一个好的指挥需要倾听乐队,所以这个机器人远未准备好取代人类指挥,由此可知,该单词的意思应与“取代”意义接近。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据尾段中的“Mr White doesn’t think robots are likely to replace human conductors. But he believes robots could be helpful in situations like practice parts where the same thing needs to be done many times.(怀特先生认为机器人不太可能取代人类指挥。但他认为,在需要多次做同一件事的练习部分等情况下,机器人可能会有所帮助)”可知,怀特先生认为机器人不会取代人类指挥,但可以在需要重复训练的情况中会有帮助,由此可知,怀特先生应该赞成“机器人可以从事某些领域的指挥工作”。故选B项。【15题详解】推理判断题。根据首段中的“Last Friday, a special thing took place at the National Theater of Korea. A robot called EveR 6 led an orchestra (管弦乐队) in a performance of Korean music. Robots have led orchestras in other countries, but this was the first time ever in Korea.(上周五,韩国国家剧院发生了一件特别的事情。一个名为EveR 6的机器人在一场韩国音乐表演中指挥了一个管弦乐队。机器人指挥管弦乐队在其他国家也有过,但这是韩国有史以来的第一次)”可知,一个名为EveR 6的机器人在一场音乐表演中指挥一个管弦乐队,这在韩国尚属首次,由此可知,本文介绍的是担任音乐指挥的机器人,由此可知,文章可能出自报纸中的科学部分。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Prepare for the New School YearAfter a few months away, preparations for a new school year can be at a loss. ___16___, the transition (过渡) to the regular routine of the school week can be a challenge. Here are some tips which help gain your confidence as you start the year ahead.Review what you learned last year. You don’t have to study for long hours. This can be as simple as reviewing the subjects that you studied and reading through summaries of the books quickly that you read last year. ___17___.Buy all required supplies.___18___, or you may need to make your own list of the supplies that you will need. Some supermarkets run promotional sales during the weeks leading up to the school year, and you can often get all of the supplies that you need in one stop.___19___. Get your supplies ready in advance so that you will have a chance to double check that you have everything. Make sure that your bag is large enough to carry the things that you will need daily. Use the parts of your backpack to make all of your supplies easily get.Start a sleep schedule. To be at your best, you will need to be well rested at the start of the school day. ___20___, you may find it difficult to adjust to the earlier schedule. Since the amount and quality of your sleep influence your study success, it is important to start this adjustment before classes begin.A. Pack your school bagB. Design your school bag by yourselfC. Your school may provide a list that you needD. Whether you spent the summer relaxing or workingE. A quick refresher will get your mind ready for studyingF. If you have kept late hours during your summer holidayG. Anyone who does well in review will enter a good school【答案】16. D 17. E 18. C 19. A 20. F【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要就如何为新学年做准备给出了一些建议。【16题详解】根据空前内容“After a few months away, preparations for a new school year can be at a loss.(离开几个月后,新学年的准备工作可能会陷入迷茫。)”可知,上文直接点明本文主题——新学年的准备工作。分析句子结构可知,空处为从句。选项D“Whether you spent the summer relaxing or working(不管你的暑假是休闲还是工作,)”,与主句“the transition (过渡) to the regular routine of the school week can be a challenge.(过渡到学校周的常规生活可能是一个挑战。)”内容相一致。故选D。【17题详解】根据上文内容“Review what you learned last year. You don’t have to study for long hours. This can be as simple as reviewing the subjects that you studied and reading through summaries of the books quickly that you read last year.(复习你去年学过的东西。你不需要长时间学习。这可以像回顾你学过的科目和快速阅读你去年读过的书的摘要一样简单。)”可知,上文主要建议在返回校园前快速复习曾经学过的东西。选项E“A quick refresher will get your mind ready for studying(快速复习会让你的大脑为学习做好准备)”是对上文的总结,指的是快速复习会让你的大脑为学习做好准备。故选E。【18题详解】根据空后内容“or you may need to make your own list of the supplies that you will need.(或者你可能需要自己列出你需要的物资清单。)”可知,空后指的是我们可能需要自己列出所需要的物资清单。选项C“Your school may provide a list that you need(你的学校可能会提供你需要的清单)”指的是学校可能会提供所需要的清单,与下一句形成选择并列句,符合句意。故选C。【19题详解】空处为段首句,为本段主要内容。根据下文“Get your supplies ready in advance so that you will have a chance to double check that you have everything. Make sure that your bag is large enough to carry the things that you will need daily. Use the parts of your backpack to make all of your supplies easily get.(提前准备好你的物资,这样你就有机会再次检查你是否带齐了所有的东西。确保你的包足够大,可以装下你每天需要的东西。使用背包里的零件,让你的所有补给都很容易得到。)”可知,本段主要建议我们将所需要的东西装入包中。选项A“Pack your school bag(打包你的书包)”正是本段主要内容。故选A。【20题详解】分析句子结构可判断,空处为从句。根据上一句“To be at your best, you will need to be well rested at the start of the school day. (为了达到最佳状态,你需要在开学的时候好好休息。)”可知,为了达到最佳状态,我们需要在开学的时候好好休息。选项F“If you have kept late hours during your summer holiday(如果你在暑假期间加班到很晚)”为条件状语从句,和主句“you may find it difficult to adjust to the earlier schedule.(你可能会发现很难适应较早的日程安排。)”内容上保持一致。故选F。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15 小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Two years ago, Julia found some of her grandmother’s dress design sketches (草图) from years earlier. Her grandmother, Georgie, drew the sketches while ___21___ fashion school in the 1940s.Georgie ___22___ her designs and held onto them for 80 years. In her youth, she had made the difficult decision to give up a career in ___23___ because she needed to care for elder family members. She then decided to start her own family—a ___24___ she never regretted.After Georgie and Julia discovered the old ___25___, they thought hard about what to do with them. Georgie told Julia that she wanted the sketches ___26___ at her funeral (葬礼), whenever that time came. Georgie’s ___27___ inspired Julia to bring the designs to life while her beloved grandmother could still ___28___ it.Julia did not have much sewing (缝纫) experience, but she felt ___29___ to complete the project. She bought a sewing machine, and then applied herself to ____30____ Georgie’s designs.In the two years since she started, Julia had created 14 dresses ____31____ her grandmother’s original designs. For each dress, she recorded short videos and ____32____ the designs for Georgie, who rained praises on her granddaughter’s work.The ____33____ videos caught the attention of the fashion world on the Internet and Julia accepted a (n) ____34____ to New York Fashion Week in February. It was a (n) ____35____ moment for Georgie to see her designs spring to life down the runway.21. A. creating B. founding C. introducing D. attending22. A. treasured B. lost C. explored D. rented23. A. film B. fashion C. medicine D. education24. A. decision B. trip C. hesitation D. lesson25. A. photos B. designs C. cards D. castles26. A. collected B. discovered C. displayed D. copied27. A. honesty B. style C. request D. advice28. A. draw B. make C. catch D. see29. A. anxious B. determined C. confused D. ashamed30. A. registering B. checking C. selling D. producing31. A. aimed at B. followed by C. based on D. interested in32. A. modeled B. repaired C. destroyed D. recognised33. A. breathtaking B. extra C. heartwarming D. strange34. A. suggestion B. invitation C. situation D. conversation35. A. embarrassing B. disappointing C. boring D. exciting【答案】21. D 22. A 23. B 24. A 25. B 26. C 27. C 28. D 29. B 30. D 31. C 32. A 33. C 34. B 35. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述Julia通过自己的努力将祖母珍藏80年的时尚设计草图制作成成品,这不仅让祖母看到自己的设计变为现实,也引起了“纽约时尚周”的注意。【21题详解】查动词词义辨析。句意:她的祖母Georgie在20世纪40年代上时装学校时画了这些草图。A. creating创造;B. founding成立;C. introducing介绍;D. attending参加,。根据上文中的“Two years ago, Julia found some of her grandmother’s dress design sketches (草图) from years earlier.”和下文“held onto them for 80 years”可推断,画这些草图时,祖母应该是还在“上学”,attend school意为“上学”。故选D项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:Georgie把她的设计珍藏了80年。A. treasured珍藏;B. lost丢失;C. explored探索;D. rented租赁。根据下文中的“and held onto them for 80 years.”可知,祖母保存了80多年,由此可推断,此处指的是祖母Georgie “珍藏”这些设计,符合语境。故选A项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:在她年轻的时候,她做了一个艰难的决定:放弃时尚事业,因为她需要照顾年长的家庭成员。A. film电影;B. fashion时尚;C. medicine药品;D. education教育。根据语境以及上文中的“Her grandmother, Georgie, drew the sketches while ___1___ fashion school in the 1940s.”可知,奶奶在20世纪40年代时应该是上时尚学校,由此可推断,此处指的是,祖母放弃了“时尚”事业,去照顾年长的家人。故选B项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:然后,她决定组建自己的家庭——她从未后悔过这个决定。A. decision决定;B. trip旅行;C. hesitation犹豫;D. lesson课,教训。根据上文中的“She then decided to start her own family”可知,她决定组建自己的家庭,这应该是一个她从未后悔的“决定”。故选A项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:Georgie 和Julia 发现这些旧设计后,她们认真思考如何处理它们。A. photos图像,照片;B. designs设计;C. cards卡片;D. castles城堡。根据上文中的“Two years ago, Julia found some of her grandmother’s dress design sketches (草图) from years earlier.”可知,此处指的是上文发现的时尚“设计”。故选B项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:Georgie告诉Julia ,她希望这些设计草图能在她的葬礼上展出,无论这个日子什么时候来。A. collected收集;B. discovered发现;C. displayed展出,陈列;D. copied复制。根据上文中的“they thought hard about what to do with them.”可知,Julia和祖母在认真思考如何处理这些设计草图,由此可知,此处指的是祖母的想法,所以,此处指的是祖母希望在葬礼上“展示”这些设计草图。故选C项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:Georgie 的要求激发了Julia 的灵感,让她在心爱的祖母还能看到的时候把这些设计变成了现实。A. honesty诚实;B. style风格;C. request请求;D. advice建议。根据上文中的“Georgie told Julia that she wanted the sketches ___6___ at her funeral (葬礼), whenever that time came.”可知,祖母希望无论自己什么时候去世,这些草图都可以在葬礼上展示,由此可知,此处指的是祖母的“要求”符合语境。故选C项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:Georgie 的要求激发了Julia 的灵感,让她在心爱的祖母还能看到的时候把这些设计变成了现实。A. draw吸引;B. make制造;C. catch抓住;D. see看见。根据上文中的“Georgie told Julia that she wanted the sketches ___6___ at her funeral (葬礼), whenever that time came.”可知,祖母希望自己去世后,在葬礼上展示这些草图,结合“Georgie’s ___7___ inspired Julia to bring the designs to life”可知,祖母的话给了Julia灵感,由此推断,Julia想要让祖母能“看见”的时候,也就是活着的时候,把这些设计草图变成现实。故选D项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:Julia没有太多的缝纫经验,但她下定决心要完成这个项目。A. anxious焦虑的;B. determined坚定的;C. confused困惑的;D. ashamed羞怯的。根据上文中的“Julia did not have much sewing (缝纫) experience”可知,Julia没有缝纫经验,结合but可知,此空处与上文为转折关系,由此可推断,Julia仍然“下定决心”完成这个项目。故选B项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:她买了一台缝纫机,然后开始制作Georgie的设计。A. registering注册;B. checking检查;C. selling卖;D. producing制作,生产。根据上文中的“She bought a sewing machine, and then applied herself to”以及下文中的“In the two years since she started, Julia had created 14 dresses”可知,Julia自己买了缝纫机,由此推断,Julia应是自己着手“制作”祖母的设计草图,将其变成现实。故选D项。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:在她开始的两年里,Julia根据祖母的原始设计设计了14件衣服。A. aimed at以……为目标;B. followed by接着是;C. based on基于;D. interested in对……感兴趣。根据上文中的“Georgie’s ___7___ inspired Julia to bring the designs to life”以及下文中的“her grandmother’s original designs.”可知,Julia设计了14件衣服,这14件衣服都是“基于”祖母的原创设计制作的。故选C项【32题详解】考查动词词义辨析。句意:对于每一件衣服,她都录制了短视频,并为Georgie 穿戴展示这些设计,Georgie 对孙女的作品赞不绝口。A. modeled (向顾客)穿戴展示;B. repaired修理;C. destroyed破坏;D. recognised认出。根据语境和上文中的“For each dress, she recorded short videos”以及下文中的“the designs for Georgie, who rained praises on her granddaughter’s work.”可知,Julia拍摄衣服的视频,就要穿着制作出来的衣服,由此可推断,此处应是“穿戴展示”,符合语境。故选A项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:这些暖心的视频在网上引起了时尚界的注意,Julia 在二月份接受了纽约时装周的邀请。A. breathtaking令人惊叹的;B. extra额外的;C. heartwarming暖心的;D. strange奇怪的。根据上文中的“For each dress, she recorded short videos and ___12___ the designs for Georgie, who rained praises on her granddaughter’s work.”可知,Julia按照祖母的设计制作成的服装展示给祖母看,并拍下视频放到网上,所以,此处指的是Julia穿着基于祖母的设计而制成的衣服展示给祖母看的“暖心的”视频。故选C项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:这些暖心视频在网上引起了时尚界的注意,Julia 在二月份接受了纽约时装周的邀请。A. suggestion建议;B. invitation邀请;C. situation形势;D. conversation对话。根据下文中的“It was a (n) ___15___ moment for Georgie to see her designs spring to life down the runway.”可知,祖母看到自己的设计在T台上焕发生机很是激动,由此可知,此处指的是Julia接受了纽约时装周“邀请”符合语境。故选B项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:看到她的设计在T台上焕发生机,对Georgie来说是一个激动人心的时刻。A. embarrassing令人尴尬的;B. disappointing令人失望的;C. boring令人厌倦(或厌烦)的;D. exciting令人激动的。根据下文中的“for Georgie to see her designs spring to life down the runway.”可知,对于祖母来说,自己珍藏了80多年的设计草图能在T台上焕发生机,应该是一个“令人激动的”时刻。故选D项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。World Tourism Day ___36___ (celebrate) every year on September 27th. It’s a day that reminds us of the ___37___ (important) of tourism and how it can bring people from different parts of the world together.When we travel, we can see different sights and experience different cultures. We can learn about new foods, languages and customs. We can also see ___38___ (amaze) landmarks (地标) and natural wonders, such as mountains, oceans and forests. Some people like to travel to big cities, ___39___ others prefer to visit small towns or countryside areas. Tourism is not only about having fun, but it can also benefit (使受益) the people and the environment of the places we visit. When people are on a visit somewhere, they spend money ___40___ food, hotels, and gifts, which can help create ___41___ (job) and support local business. Tourism can also be helpful in taking care of the environment and wildlife by ___42___ (support) conservation (保护) efforts. However, we must remind ___43___ (we) that tourism can influence the environment and local cultures. We need to be respectful of the places we visit.Anyway, World Tourism Day is a day when we celebrate the benefits of tourism and learn how ___44___ (make) sure that tourism doesn’t harm the environment or the people ____45____ live in the places we visit.【答案】36. is celebrated37. importance38. amazing39. while##but40. on 41. jobs42. supporting43. ourselves44. to make45. who##that【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍是9月27日的世界旅游日,这一天提醒人们旅游业的重要性以及它是如何把来自于世界不同地区的人们聚在一起的。【36题详解】考查谓语动词。句意:每年的9月27日是世界旅游日。分析句子结构可知,此处为谓语动词,根据时间状语every year on September 27th可知,此处应使用一般现在时,celebrate与句子主语World Tourism Day之间为被动关系,且句子主语为第三人称单数。故填is celebrated。【37题详解】考查名词。句意:这一天提醒我们旅游业的重要性,以及它如何将来自世界不同地区的人们聚集在一起。分析句子结构可知,此处为名词作介词of的宾语,important的名词为importance意为“重要性”,且为不可数名词。故填importance。【38题详解】考查形容词。句意:我们还可以看到令人惊叹的地标和自然奇观,如山脉、海洋和森林。分析句子结构可知,此处为形容词作定语修饰名词landmarks (地标) 和natural wonders,此处修饰的是物,所以使用amaze的形容词amazing,意为“令人惊叹的”符合句意。故填amazing。【39题详解】考查连词。句意:有些人喜欢去大城市旅行,而另一些人喜欢去小城镇或农村地区。分析句子结构可知,此处为连词连接两个句子,结合句意可知,两个句子之间可理解为表示转折或者是对比关系,所以使用连词but或者是while。故填while/but。【40题详解】考查介词。句意:当人们到某地旅游时,他们会把钱花在食物、酒店和礼物上,这有助于创造就业机会和支持当地商业。分析句子结构可知,此处为固定短语spend time/money on sth.意为“在……上花时间(金钱)”符合句意。故填on。【41题详解】考查名词。句意:当人们到某地旅游时,他们会把钱花在食物、酒店和礼物上,这有助于创造就业机会和支持当地商业。分析句子结构可知,此处为名词作宾语,job为可数名词单数,空前无限定词时使用名词复数形式,表示泛指意义。故填jobs。【42题详解】考查非谓语动词。句意:旅游业还可以通过支持保护工作来帮助保护环境和野生动物。分析句子结构可知,此处为非谓语动词作宾语,介词by后应使用动名词形式作宾语,结合句意,此处表示主动意义。故填supporting。【43题详解】考查代词。句意:然而,我们必须提醒自己,旅游业可以影响环境和当地文化。分析句子结构可知,此处为代词作宾语,结合句意,句子主语和宾语为同一人,应使用反身代词,they的反身代词为themselves。故填ourselves。【44题详解】考查非谓语动词。句意:无论如何,世界旅游日是我们庆祝旅游业的好处并学习如何确保旅游业不损害环境或生活在我们所参观的地方的人们的日子。分析句子结构可知,此处为“疑问词+to do sth.”结构作learn的宾语,所以此处应使用不定式形式,结合句意,此处表示主动意义。故填to make。【45题详解】考查定语从句。句意:无论如何,世界旅游日是我们庆祝旅游业的好处并学习如何确保旅游业不损害环境或生活在我们所参观的地方的人们的日子。分析句子结构可知,此处为关系词引导的定语从句,从句中缺少主语,使用关系代词,先行词people指人,所以此处使用who或者that。故填who/that。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你和父母国庆假期去了杭州旅行。请给你的外国朋友Peter写封邮件,分享这次旅行,内容包括:1.描述旅行过程;2.你的感受和收获。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Peter,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】Dear Peter,I am writing to share my experience of traveling to Hangzhou. The 19th Asian Games was held in Hangzhou from September 23 to October 8. Luckily, over the October holiday, my parents and I went to Hangzhou. To our delight, we watched several wonderful games, which left us a deep impression. What’s more, we also visited a number of national museums, through which I gained knowledge of geography and history.It was definitely an exciting trip, which not only broadened my horizon but also enhanced my love for my motherland. In a word, I learnt a lot from this trip.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给外国朋友Peter写封邮件,与他分享和父母国庆假期去杭州的旅行,内容包括描述旅行过程以及感受和收获。【详解】1.词汇积累幸运地:luckily →fortunately高兴:delight →joy此外:what’s more →besides获得:gain →obtain2.句式拓展用定语从句合并句子原句:I am writing to share my experience of traveling to Hangzhou. The 19th Asian Games was held in Hangzhou from September 23 to October 8.拓展句:I am writing to share my experience of traveling to Hangzhou, where the 19th Asian Games was held from September 23 to October 8.【点睛】【高分句型1】What’s more, we also visited a number of national museums, through which I gained knowledge of geography and history.(运用了“介词+which”引导的非限制性定语从句)【高分句型2】It was definitely an exciting trip, which not only broadened my horizon but also enhanced my love for my motherland.(运用了which引导的非限制性定语从句和“not only…but also…”连接两个并列结构)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。December 24 arrived along with a heavy snow. It was my first Christmas Eve without my mother, and the days with excitement had disappeared.I was extremely sad and could not control my feeling of missing my mother when the telephone rang. I ignored it and went to my bedroom to bury the continuous sadness, knowing it must be my friend Jenny calling. How could I be joyful I wanted to be left alone.My heart felt as heavy as the falling snow. How can I stop missing my mother I looked through the window. Seeing Jenny’s car parked out front, I went back to my bed and drew the covers over my head.“Lucy!” she shouted, “I know you’re there. Answer the door, please!”“Leave me alone!” I shouted back. I heard paper rustling (沙沙响) as she put something under the door.“Merry Christmas!” she called out.Not answering the door made me feel even worse. It wasn’t fair to my best friend. Her father and sister died in a car accident when she was eight years old. As a result, her mother had to return to work and Jenny was left to look after herself.After she left, I carried the small package, sat down and opened it. Inside was a golden pen and a journal. When I opened the journal’s front cover, out fell a bookmark with a message written on it:Dear Lucy,My words won’t heal (治愈) the pain. But your own words can.Love,JennyAs I stared at the journal’s blank pages, a single tear fell on the page. After calming myself down, I picked up the phone and dialed her number.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Jenny answered the phone quickly._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________When I opened the door, I saw Jenny smiling at me._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】参考范文:Jenny answered the phone quickly. Through the cold telephone, we talked about the warm and good memories of the old happy days which we had spent together. The more she comforted me, the more regretful I felt. She herself needed company and comfort. Suddenly, I found a big figure inside me like a big tree, giving me shade and support. Jenny was like the big tree inside me. However, I also needed to be her big tree. So I asked her in a cautious voice, “Could you come to spend the Christmas Eve with me ” After a few minutes’ silence, I heard the doorbell again.When I opened the door, I saw Jenny smiling at me. “I am always here, whenever you need me.” This was exactly what I had told her when she was left alone. She had busily began to prepare the Christmas tree, before I could realize what had happened. Seeing everything she was doing, I joined her delightedly. That evening we spent the unforgettable Christmas Eve together. Cold as the weather was, we could melt the snow in our heart. Because friendship is around the corner, you can always find it.【解析】【导语】本文以故事情节为线索展开,讲述了作者在失去母亲后的第一个圣诞节前夕,由于思念母亲而感到无比的难过,小时候失去了父亲和妹妹的朋友Jenny来探望她,但是作者不想被打扰,没有理会Jenny,在Jenny离开后,作者打开门把Jenny送给她的包裹打开,从中掉落的一张书签上写的内容让作者感动的滴下眼泪,于是作者拨通了Jenny的电话。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“珍妮很快接了电话。”可知,第一段可描写作者与Jenny聊了什么,但是最后要提到Jenny又回来了。②由第二段首句内容“当我打开门时,我看见珍妮对我微笑。”可知,第二段可描写作者与Jenny在一起如何庆祝的圣诞节以及作者的感悟。2.续写线索:Jenny接电话——安慰作者——邀请Jenny——一起过圣诞——感悟3.词汇激活行为类①请求:ask/request②开始:began/started/set out③意识到:realize/be aware/perceive情绪类①后悔的:regretful/sorry②高兴地:delightedly/happily/with joy【点睛】[高分句型1]. Through the cold telephone, we talked about the warm and good memories of the old happy days which we had spent together.(运用了which引导的定语从句)[高分句型2]. Suddenly, I found a big figure inside me like a big tree, giving me shade and support.(运用了现在分词短语作状语)[高分句型3]. Cold as the weather was, we could melt the snow in our heart.(运用了as引导让步状语从句时的倒装句)听力答案:1~5 ACBCA 6~10 CBABB 11~15 BACAC 16~20 BCCBA 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:江西省南昌市等5地2023-2024学年高一上学期10月月考英语试题(原卷版).docx 精品解析:江西省南昌市等5地2023-2024学年高一上学期10月月考英语试题(解析版).docx