2023-2024学年云南省名校高三上学期第一次月考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

2023-2024学年云南省名校高三上学期第一次月考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源简介

云南省名校2023-2024学年高三上学期第一次月考
英语试卷
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后。再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分听力(共两节,满分 30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后.你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What was the weather like last Saturday
A. Sunny. B. Rainy. . C. Windy.
2. What’s the probable relationship between the speakers
A. Classmates. B. Colleagues. C. Husband and wife.
3. Where is the woman probably
A. At the airport B. In her friend’s house. C. In the man’s office.
4. What color is the blanket
A. Blue. B. Yellow. C. Green.
5. What will the speakers do next
A. Talk to a policeman. B. Cancel the flight. C. Visit an exhibition,
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6 Why can’t the man see the woman this Thursday
A. He has to see his uncle off. B. He has to be with his uncle. C. He loves Saturday better.
7. What is the woman’s suggestion
A. To have Chinese food, B. To climb the hill, C. To go fishing .
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What can people do at the seaside
A. Go surfing. B. Lie on the bench. C. Take a walk.
9. Where does the woman probably go this summer vacation
A. To Qingdao. B. To Dalian. C. To Shanghai.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. When did the speakers last meets
A. Eight months ago. B. Two years ago. C. Three years ago.
11 What did the woman do when she was in China
A. An editor. B. A journalist. C. A programmer.
12. Where does the woman come from
A. Canada. B. China. C. Britain,
听第9段材料,回答第13至16题。
13. When will the man get to Kunming
A. This Thursday. B. This Friday. C. This Saturday.
14. Why is the man going to Kunming
A. To work for a band. B. To interview a famous star. C. To see some performances.
15. How much did the man pay for the ticket
A.60 yuan. B.260 yuan, C.320 yuan.
16. Who is James most probably
A. The woman’s husband. B. The woman’s father. C. The woman’ s brother.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What other rare animals are there in the Panda Breeding and Research Center
A. Black necked cranes. B. White bears. C. Golden monkeys.
18. Why do the tourists go to the Panda Center before 9:00
A. It opens at that time.
B. The pandas are very active at that time.
C. There are fewer people at that time,
19. What. will you do after watching the pandas feeding
A Have a cup of tea at the tea house.
B. Enjoy local dance at the park,
C. Watch a video at Panda Theatre.
20. What is the speaker mainly talking about
A Introducing some rare animals.
B. Sharing traditional Sichuan food.
C. Making arrangements for a tour,
第二部分阅读(共两节,满分 50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
In this digital age, there are plenty of AI tools to enhance your daily lives. Here are some to make your life easier in 2023.
Decktopus AI
Ever got asked to make a presentation for a school project or meeting but don’t know where to start Decktopus AI has got all your presentation needs covered. Have your content ready to be keyed into Decktopus, then kick back and let the tool generate visually appealing and engaging presentations that will have your audience’s eyes glued to the screen.
Paperpal
If you’re rushing to get all your great ideas typed out and have no time to spare for grammatical or punctuation corrections, Paperpal is, well, your pal! This AI tool specializes in proofreading and editing documents and can even suggest ways to enhance the quality of your written content. Whether you are a student or a professional blogger, Paperpal will polish your piece until it shines.
Soundraw
It is difficult to source free, great-sounding music for videos because of copyright. Enter Soundraw, an AI platform that allows you to create royalty-free original music. After choosing the genre, speed, and length of your desired music, Soundraw will do all the work for you and compose unique tracks to accompany your video.
Fireflies
Fireflies can make virtual meetings more efficient and organized. The AI tool can perform myriad(无数的) actions such as meeting transcription, summaries, conversation analyses and more. With its AI-powered search you can review an hour-long meeting in just a few seconds and locate the key points you need. Say goodbye to long nights of reading through meeting records and hello to Fireflies AI!
1. Which of the following helps you with your articles
A. Decktopus AI. B. Paperpal. C. Soundraw. D. Fireflies.
2. What is a feature of Soundraw
A. Charging copyright fees. B. Making personal videos.
C. Processing documents. D. Creating original music.
3. Who may be interested in the last tool
A. Project organizers. B. Professional bloggers.
C. Meeting attendees. D. Student reporters.
【答案】1. B 2. D 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了四款可以改善日常生活的人工智能工具。
【1题详解】
推理判断题。根据“Paperpal”下面的“If you’ re rushing to get all your great ideas typed out and have no time to spare for grammatical or punctuation corrections, Paperpal is, well, your pal!(如果你急于把你所有的好主意都打出来,却没有时间去修改语法或标点符号,那么Paperpal就是你的好朋友!)”可知,Paperpal能够帮助修改语法和标点符号,由此可推测出,它对写文章有帮助。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据“Soundraw”下面的“Enter Soundraw, an AI platform that allows you to create royalty-free original music.(进入Soundraw,这是一个人工智能平台,可以让你创作免版税的原创音乐。)”可知,Soundraw的特色是可以让人们创作原创音乐。故选D。
【3题详解】
推理判断题。根据最后一段中的“Fireflies can make virtual meetings more efficient and organized. The AI tool can perform myriad(无数的) actions such as meeting transcription, summaries, conversation analyses and more. (Fireflies可以提高虚拟会议的效率和组织性。这款人工智能工具可以执行各种操作,如会议转录、总结、对话分析等。)”可知,Fireflies可以进行会议转录、总结、对话分析等各种工作,提高了虚拟会议的效率,让会议更有条理,由此可推测出,会议参加者可能对这个人工智能工具感兴趣。故选C。
B
A British scientist known for her work with the largest space telescope ever made has been honored with her own Barbie doll. Dr. Maggie Pocock has been immortalized (使不朽) as a one-of-a-kind plastic toy in her likeness in recognition of her achievements making space and science accessible to girls.
The 54-year-old,recently appointed chancellor (名誉校长) of the University of Leicester, is a former British Science Association president and the first black woman to win gold at the Physics News Awards.
Her doll, made by tov firm Mattel, wears an appropriately starry dress and comes with a telescope accessory -referencing her work with the James Webb Space Telescope. The telescope was a joint project between various space agencies and scientists, and launched into space in December 2021.
Dr. Pocock was gifted the Barbie to mark International Women’s Day and British Science Week.
“Since falling in love with the idea of space travel as a young girl, I have spent my career trying to show girls how fascinating space science can be,” she said. “I want to inspire the next generation of scientists, and especially girls, and let them know that STEM (science, technology, engineering, and mathematics) is for them.”
The Barbie, which is not going on sale, is one of seven custom dolls Mattel has created to celebrate women’ s achievements in the STEM subjects. The others include YouTube boss Susan Wojcicki and German marine researcher Dr. Antje Boetius.
Dr. Pocock hopes the Barbie dolls will help “smash prejudices”. “It’s such an honor to receive this doll that is celebrating my achievements. My daughter and I danced around the living room when we heard!” she said, “I hope my doll will remind girls that, when you reach for the stars, anything is possible.”
4. Why was Maggie Pocock awarded a Barbie doll in her likeness
A. To mark International Science Week. B. To celebrate Pocock’ s 54th birthday,
C. To honor her as an inspiration for girls. D. To praise her for inventing a telescope.
5. What do we know about the Barbie doll
A. It is on sale at the market. B. It features Pocock’s career.
C. It is made by a space agency. D. It highlights modern techniques.
6. What message does Pocock want to convey in the text
A. Interest is of great importance for a scientist.
B. Dolls can remind people of their achievements.
C. Exploring the universe is a good career choice.
D. Girls can do as well as boys in space science.
7. What can be a suitable title for the text
A. Maggie Pocock: Reaching for the Stars B. James Webb: the Largest Space Telescope
C. Prejudices against Girls on Technology D. Seven Custom Dolls Created for Women
【答案】4. C 5. B 6. D 7. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。一位因使用有史以来最大的太空望远镜而闻名的英国科学家Maggie Pocock被授予了自己的芭比娃娃。文章主要介绍了Maggie Pocock的成就以及这个芭比娃娃的特点。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“A British scientist known for her work with the largest space telescope ever made has been honored with her own Barbie doll. Dr. Maggie Pocock has been immortalized (使不朽) as a one-of-a-kind plastic toy in her likeness in recognition of her achievements making space and science accessible to girls.(一位因使用有史以来最大的太空望远镜而闻名的英国科学家被授予了自己的芭比娃娃。玛姬·波考克博士以她的肖像被制成了独一无二的塑料玩具,以表彰她使女孩能够接触到太空和科学的成就)”可知,玛吉·波科克被授予一个与她相似的芭比娃娃是为了纪念她鼓舞了女孩们。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“Her doll, made by tov firm Mattel, wears an appropriately starry dress and comes with a telescope accessory -referencing her work with the James Webb Space Telescope.(她的娃娃由美泰公司制作,穿着一件星光熠熠的连衣裙,还配有望远镜配件,参照了她在詹姆斯·韦伯太空望远镜上的作品)”可知,芭比娃娃以波考克的职业为特点,故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据倒数第三段““Since falling in love with the idea of space travel as a young girl, I have spent my career trying to show girls how fascinating space science can be,” she said. “I want to inspire the next generation of scientists, and especially girls, and let them know that STEM (science, technology, engineering, and mathematics) is for them.”(她说:“自从年轻时爱上太空旅行的想法以来,我一直在努力向女孩们展示太空科学是多么迷人。我想激励下一代科学家,尤其是女孩,让他们知道STEM(科学、技术、工程和数学)是为他们准备的。”)”可知,波考克想在文中传达的信息是女孩在空间科学方面可以做得和男孩一样好。故选D。
【7题详解】
主旨大意题。根据第一段“A British scientist known for her work with the largest space telescope ever made has been honored with her own Barbie doll. Dr. Maggie Pocock has been immortalized (使不朽) as a one-of-a-kind plastic toy in her likeness in recognition of her achievements making space and science accessible to girls.(一位因使用有史以来最大的太空望远镜而闻名的英国科学家被授予了自己的芭比娃娃。玛姬·波考克博士以她的肖像被制成了独一无二的塑料玩具,以表彰她使女孩能够接触到太空和科学的成就)”以及最后一段“I hope my doll will remind girls that, when you reach for the stars, anything is possible.(我希望我的娃娃能提醒女孩们,当你摘到星星的时候,一切皆有可能)”结合文章主要介绍了Maggie Pocock的成就以及这个芭比娃娃的特点。可知,A选项“玛吉·波考克:摘星”最符合文章标题。故选A。
C
The world’s longest and most demanding competition is underway as competitors adventure 36,000 miles around the planet on sailboats. The race is intense-but it’s not just about winning and glory. The sailors are also part-time citizen scientists competing on boats outfitted with tools that gather data on how climate change is impacting the world’ s oceans.
The sailing competition, called The Ocean Race, started in January. Those competing started in Spain, then raced down the coast of Africa before cutting across the Indian and Southern oceans to reach Brazil. They then headed up the eastern coast of the Americas before crossing the Atlantic Ocean to get to Denmark. This week, the teams will leave Denmark on the final two legs of the race, which ends in late June in Italy.
Each team is working to track how climate change is impacting the oceans, which are rapidly warming from absorbing 90% of the excess (过量的) heat created by planet warming greenhouse gas emissions (排放). Oceans provide about 50% of the oxygen humans breathe, making their health critical to human health.
The boats, which serve as high-speed laboratories, measure everything from sea surface temperatures to oxygen and carbon dioxide levels. The scientists onboard have also detected microplastics in nearly every sample they’ve taken so far. The data they collect is distributed worldwide.
The racers send all the data they collect to a satellite in real time, sharing 25 .000 data points per day. The boats also go where few scientific missions travel, making the data they collect especially valuable. The third leg of the race was a 38-day sail through the Antarctic Ocean.
“I truly think the data is invaluable because it’ s collecting information from parts of the ocean that we rarely have an opportunity to collect data from,” said Jon Hare, a scientist for the National Oceanic and Atmospheric Administration.
8. What does the underlined word “outfitted” in paragraph 1 mean
A. Equipped. B. Supplied. C. Presented. D. Satisfied.
9. Where will the race end
A. In Spain. B. In India. C. In Brazil. D. In Italy.
10. What is special about the data
A. It is related to endangered species. B. It covers some from remote areas.
C. It is analyzed in high-speed labs. D. It is mainly collected by satellites.
11. What is the text mainly about
A. Training part-time citizen scientists at sea. B. An exploration of the habitats of sea life.
C. Collecting climate data around the world. D. A sailing competition around the Antarctic.
【答案】8. A 9. D 10. B 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。本文介绍了一项名为“The Ocean Race”的帆船比赛,参赛选手不仅为了荣誉而竞争,还作为兼职公民科学家,在船上携带工具收集关于气候变化对世界海洋的影响的数据。
【8题详解】
词义猜测题。根据划线词前面的内容“The sailors are also part-time citizen scientists competing on boats (这些水手也是在船上比赛的兼职公民科学家)”以及后面的内容“with tools that gather data on how climate change is impacting the world’ s oceans.(用工具收集气候变化如何影响世界海洋的数据。)”可知,参赛者们同样也是兼职科学家,因此他们在比赛的过程中装备了一些工具来收集气候变化对世界海洋产生影响的数据。因此划线词与A选项“Equipped.(装备)”为同义词。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段中“This week, the teams will leave Denmark on the final two legs of the race, which ends in late June in Italy.(本周,车队将离开丹麦参加最后两站的比赛,比赛将于6月底在意大利结束。)”可知,该比赛将在意大利结束。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“The boats also go where few scientific missions travel, making the data they collect especially valuable. (这些船也会去很少有科学任务去的地方,这使得它们收集的数据特别有价值。)”可知,科学家们所收集的数据还包括其他科学研究很少去的地方即这些数据覆盖了遥远的偏僻地区,由此使得该数据是非常有价值的。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,本文介绍了一项名为“The Ocean Race”的帆船比赛,参赛选手不仅为了荣誉而竞争,还作为兼职公民科学家,在船上携带工具收集关于气候变化对世界海洋的影响的数据。C选项“Collecting climate data around the world.(收集世界各地的气候数据。)”概括文章主要内容,指明“The Ocean Race”的帆船比赛以及参赛者的目的即收集气候变化对世界海洋产生影响的数据。故选C。
D
Olympic Games organizers in France presented the 2024 Olympic torch (火炬) that will light the Summer Games in the country a year from now. In the Olympic torch tradition, many people carry the torch in turn from Greece to the current location of the Games. After it has traveled thousands of kilometers. the torch will light the Olympic cauldron (火炬台) at the Opening Ceremony of the next Olympic Games.
French designer Mathieu Lehanneur created the torch. which is 70 centimeters long and made of lightweight steel. Lehanneur said its shape is inspired by the famous Seine River, which flows through Paris. He said the torch is equal from top to bottom and all around the middle, which stands for equality between athletes. The twisting shape of the torch represents peace.
The torch was made with lightweight steel. Its lower half copies the movement of the Seine, along which the opening ceremony will take place for over 500,000 viewers.
Lehanneur said he wants the torch to represent the kind of event that Paris 2024 hopes to be. “I wanted to move away from the torch appearing as an object of conquest (征服),” Lehanneur said. He also told reporters that designing the torch was much more techn1cal than he thought it would be. “The magic is not the torch itself. but the flame” Lehanneur said.
The torch will be lit up in Olympia, Grecce on April 16, 2024, followed by a nine day torch relay before sailing across the Mediterranean Sea from Athens to Marseille on May 8. It will then pass through several important places , which include Strasbourg , the Pantheon in Paris, the Mont Saint-Michel and multiple French territories.
Tony Estanguet, the Paris 2024 chief, said the torch is “very ,very beautiful”. He also said it is “...very pure, It’s perfectly balanced in the hand.”
12. Why is the torch equal from top to bottom
A. It is easy for torch-bearers to carry. B. It is the symbol of the Seine River.
C. It represents peace among nations. D. It shows equality between players.
13. What can be inferred from Lehanneur’s words
A. He wishes Paris 2024 to be the best ever. B. The torch is more important than the flame.
C. Designing the torch is harder than he thinks. D. He thinks highly of the torch’s appearance.
14. How long will it take the torch to travel from Greece to France
A. Twenty two days. B. Fifteen days. C. Nine days. D. Eight days.
15. Where is the text most probably taken from
A. A travel brochure. B. A sports magazine. C. A science report. D. A research paper.
【答案】12. D 13. C 14. A 15. B
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。奥运会组织者在法国传递了2024年奥运会火炬,这将点燃一年后在法国举行的夏季奥运会。文章介绍了火炬设计的相关情况。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段“He said the torch is equal from top to bottom and all around the middle, which stands for equality between athletes.(他说,火炬从上到下和中间都是平等的,这代表着运动员之间的平等)”可知,火炬从上到下相等是为了显示了参赛者之间的平等。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段“He also told reporters that designing the torch was much more techn1cal than he thought it would be.(他还告诉记者,火炬的设计比他想象的要复杂得多)”可推知,设计火炬比Lehanneur想象的要难。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“The torch will be lit up in Olympia, Grecce on April 16, 2024, followed by a nine day torch relay before sailing across the Mediterranean Sea from Athens to Marseille on May 8.(奥运火炬将于2024年4月16日在希腊奥林匹亚点燃,随后进行为期9天的传递,然后于5月8日从雅典穿越地中海抵达马赛)”可知,火炬从希腊传递到法国需要22天。故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据第一段“Olympic Games organizers in France presented the 2024 Olympic torch (火炬) that will light the Summer Games in the country a year from now.(奥运会组织者在法国传递了2024年奥运会火炬,这将点燃一年后在法国举行的夏季奥运会)”结合文章介绍了火炬设计的相关情况。可推知,文章选自体育杂志。故选B。
第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everyone loves a beautiful sunset photo. It’s not only romantic but creates valuable memories of holidays and special moments. ____16____
Sometimes a sunrise or sunset scene will be spontaneous (自发的). However , where possible,you should prepare your photography session as much as possible, ____17____ and try to make a visit in advance to check out potential viewpoints. It’ s helpful to know where you are going and be aware of potential dangers in the area.
ing early gives you time to set up and get a good position, especially in a popular location. Some websites give you ‘the precise time of sunrise or sunset in a particular place, which is helpful if you are overseas. Others give hour- by-hour forecasts so you can check weather conditions and prepare for a clear or cloudy sky.
Taking the correct device when photographing a sunset or sunrise is important. Pack a torch to give you some additional light. A wide-angled lens (镜头) is helpful .for landscape shots whereas a zoom (变焦镜头) is ideal for capturing detail once the sun has risen. ____19____. It is both lightweight and easy to use if you are heading somewhere hard to reach.
When you are photographing a sunrise or sunset , don’ t focus on one perfect shot, take several photos. ____20____, use both for different effects. As the light changes, you’ll get more texture and features in a well-composed photo. And with photography , you’ re continuously determining which image will be the most attractive, so you’ll have a better chance of a perfect shot with a variety of photos.
A. Sometimes a smartphone is all you need
B. Research your location using online maps
C. It adds more effects and depth to the photo
D. As the light changes at sunset and at sunrise
E. Try to arrive an hour before sunrise or sunset
F. If you have a smartphone and a digital camera
G. Here’s how to get beautiful sunrise and sunset scenes
【答案】16. G 17. B 18. E 19. A 20. F
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。本文主要讲述了拍摄美丽的日出和日落照片的技巧和建议。文章提到了在拍摄前准备场地和了解潜在危险的重要性,以及选择合适的设备包括手电筒、广角镜头和变焦镜头等。同时,文章还强调拍摄日出和日落时要多拍几张照片以获得不同效果并增加机会获得完美的照片。
【16题详解】
根据前文“Everyone loves a beautiful sunset photo. It’s not only romantic but creates valuable memories of holidays and special moments.(每个人都喜欢美丽的日落照片。它不仅浪漫,还能创造假日和特殊时刻的宝贵回忆。)”可知,此处指出美丽的日落照片不仅浪漫而且能够创造宝贵回忆。因此下文应该指出如何获得这些美丽的日落照片。G选项“Here’s how to get beautiful sunrise and sunset scenes(这里是如何获得美丽的日出和日落场景)”引出下文,指出如何获得美丽日出和日落场景,即拍摄出美丽日出和日落场景的方法。故选G。
【17题详解】
根据前文“ However , where possible, you should prepare your photography session as much as possible, (然而,在可能的情况下,你应该尽可能多地准备你的摄影课程,)”以及后文“ and try to make a visit in advance to check out potential viewpoints. (试着提前去看看潜在的景点。)”可知,此处强调试着提前去看看潜在的景点,设空处应该指出通过何种方式去看到潜在的景点。B选项“Research your location using online maps(使用在线地图搜索你的位置)”承接前文,指出通过在线地图搜索自己的位置,然后可以去看看潜在的景点,符合句意。故选B。
【18题详解】
根据后文的“Coming early gives you time to set up and get a good position, especially in a popular location.(早点来可以给你时间来准备并找到一个好位置,尤其是在一个受欢迎的地方。)”可知,本段主要强调的是早到对拍摄照片的影响。E选项“Try to arrive an hour before sunrise or sunset(尽量在日出或日落前一小时到达)”引起下文,指出尽量在日出或日落前一小时到达,符合语境。故选E。
【19题详解】
根据后文“It is both lightweight and easy to use if you are heading somewhere hard to reach.( 如果你要去某个难以到达的地方,它既轻便又容易使用。)”可知,如果去一些难以到达的地方拍摄,可以用手机。A选项“Sometimes a smartphone is all you need(有时候你只需要一部智能手机)”引起下文,此处的smartphone与后文的it形成呼应,指代的是手机。符合语境。故选A。
【20题详解】
根据后文的“ use both for different effects. (使用这两种方法来达到不同的效果。)”可知,此处强调为了达到不同的效果,此处指出使用两种不同的方法,前文应该对这两者拍摄方法进行提及。F选项“If you have a smartphone and a digital camera(如果你有智能手机和数码相机)”提出智能手机和数码相机两种方法,与下文呼应,符合语境。故选F。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When Rob Burrow was diagnosed(诊断) with motor neurone disease (MND) in December 2019, it put an end to his 16-year career as a rugby player for Leeds Rhinos. As the disease____21____, it causes muscle weakness, ____22____ visible wasting of the affected muscles.
What didn’t waste away, however, was a lasting____23____ with legendary sportsman and Leeds Rhinos teammate Kevin Sinfield. Pumped into action by his friend’s____24____, Sinfield recently____25____ the sports world when he carried Burrow over the____26____ line of the Rob Burrow Leeds Marathon this past May.
Sinfield, current defense coach of the England rugby union team, has taken on a remarkable series of ____27____ to generate funds, ____28____ awareness and support the fight against MND following Burrow’s diagnosis, reports CNN.
“To have 12,500 people run alongside us and for Burrow to be able to____29____ take part, was incredible,” Sinfield recalled. “The event was_____30_____ for all of us. To get that moment at the end which symbolized_____31_____, friendship, and caring for your mate was_____32_____.” Sinfield told CNN.
“Today is an amazing day for the whole community and will_____33_____ every sufferer,” Burrow texted in 2020, when Sinfield raised over $ 3 million for MND. This year, Burrow wrote, “My _____34_____ friend Kevin, you don’t realize the_____35_____ you have had on me and the whole MND community.”
21. A. passes B. progresses C. grows D. moves
22. A. making up B. bringing out C. resulting in D. putting away
23. A. friendship B. agreement C. peace D. satisfaction
24. A. experience B. wisdom C. observation D. illness
25. A. wowed B. greeted C. reminded D. attracted
26. A. starting B. crossing C. finishing D. dividing
27. A. performances B. challenges C. discussions D. events
28. A. raise B. simplify C. push D. protect
29. A. generally B. fully C. temporarily. D. occasionally
30 A. significant B. positive C. precious D. tough
31. A. love B. cheer C. interest D. choice
32. A. independent B. unbelievable C. popular D. particular
33. A. educate B. shape C. benefit D. judge
34. A. loyal B. confident C. smart D. amazing
35. A. pity B. comment C. impact D. pressure
【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. C 27. B 28. A 29. B 30. D 31. A 32. B 33. C 34. D 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。当Rob Burrow被诊断患有运动神经元病后,他的队友Kevin Sinfield参加了Rob Burrow Leeds马拉松,以便筹钱支持运动神经元病的研究、提高人们对这个疾病的意识、支持与这个疾病抗争。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:随着疾病的发展,它会导致肌肉无力,导致受影响的肌肉明显萎缩。A. passes通过,走过;B. progresses进步,进展;C. grows成长;D. moves移动。根据前文中的“When Rob Burrow was diagnosed(诊断) with motor neurone disease (MND)”和本句中的“it causes muscle weakness”可知,一开始Rob Burrow被诊断患有运动神经元病,这个时候病情应该比较轻,而随着这种疾病的发展,它会导致肌肉无力。故选B。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意参考上题。A. making up编造;B. bringing out使显现;C. resulting in导致;D. putting away把……收起。根据空后的“visible wasting of the affected muscles”可知,肌肉无力会最终导致肌肉萎缩。故选C。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,没有衰弱的是与传奇运动员、利兹犀牛队队友Kevin Sinfield的持久友谊。A. friendship友谊;B. agreement协定,协议;C. peace和平;D. satisfaction满足,满意。根据下文中的“his friend’s”和空前的“lasting”可知,这里说的是Rob Burrow和Kevin Sinfield的友谊。故选A。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:因为他朋友的疾病而采取行动,他最近赢得了体育界的称赞,今年5月Sinfield在 Rob Burrow Leeds马拉松比赛中带着Burrow越过了终点线。A. experience经历;B. wisdom智慧;C. observation观察;D. illness疾病。空前的“his friend’s”指的是Rob Burrow,结合上文可知,他患有运动神经元病。故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意参考上题。A. wowed使喝彩,博得……的称赞;B. greeted欢迎;C. reminded提醒;D. attracted吸引。根据句中的“he carried Burrow over the____6____line of the Rob Burrow Leeds Marathon this past May”可知,他的这种行为获得了体育界的赞赏。故选A。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意参考第4题。A. starting (line)起跑线;B. crossing十字路口;C. finishing (line)终点线;D. dividing (line)分界线。根据空前的“he carried Burrow over”可知,他带着Rob Burrow越过了终点线。故选C。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:据美国有线电视新闻网报道,英格兰橄榄球联盟队现任防守教练Sinfield在Burrow确诊后,承担了一系列引人注目的挑战,以筹集资金、提高人们的认识并支持对抗MND。A. performances表演;B. challenges挑战;C. discussions讨论;D. events大事,比赛项目。根据空前的“taken on”和上文中的“the Rob Burrow Leeds Marathon”可知,Sinfield承担了一系列挑战。故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意参考上题。A. raise提高;B. simplify使简化;C. push推动;D. protect保护。根据空后的“awareness”可知,这里表示提高人们对MND这个疾病的认识。故选A。
【29题详解】
考查副词词义辨析。句意:Sinfield回忆道:“有12500人与我们并肩跑,Burrow能够完全参与其中,真是太不可思议了。”A. generally一般地;B. fully完全地,充分地;C. temporarily暂时地;D. occasionally偶然,偶尔。根据上文中的“he carried Burrow over the____6____line of the Rob Burrow Leeds Marathon”可知,Sinfield带着Burrow一起跑马拉松,Burrow能够完全参与其中。故选B。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这件事对我们所有人来说都很艰难。A. significant有重大意义的;B. positive积极的;C. precious宝贵的;D. tough艰难的。根据上文中的“To have 12,500 people run alongside us and for Burrow to be able to____9____take part, was incredible”可知,做成这件事令人觉得不可思议,由此可知,这件事做起来并不容易。故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:能在比赛结束时获得象征着爱、友谊和对朋友的关心的时刻,真是难以置信。A. love爱;B. cheer欢呼声;C. interest兴趣;D. choice选择。根据空后的“friendship, and caring”可知,这里应用和friendship、caring表达感情一致的抽象名词,结合选项,这里应用love。故选A。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意参考上题。A. independent独立的;B. unbelievable难以置信的;C. popular流行的;D. particular特别的。根据上文中的“To have 12,500 people run alongside us and for Burrow to be able to____9____take part, was incredible”可知,Sinfield认为让大家一起为Burrow跑并且让Burrow参与其中,这是不可思议的,而在最后获得代表爱、友谊、关心的时刻也同样是令人难以置信的。故选B。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:“今天对整个群体来说是令人惊叹的一天,将使每一位患者受益,”Burrow在2020年发短信说,当时Sinfield为MND筹集了300多万美元。A. educate教育;B. shape塑造;C. benefit使受益;D. judge判断。根据句中的“Sinfield raised over $ 3 million for MND”可知,这场马拉松筹集了300多万美元,所以会让患者受益。故选C。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我了不起的朋友Kevin,你没有意识到你对我和整个MND群体的影响。A. loyal忠诚的;B. confident自信的;C. smart聪明的;D. amazing令人惊奇的,惊人的。根据空后的“friend Kevin”并结合Kevin的所作所为可知,Kevin的举动很了不起。故选D。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意参考上题。A. pity遗憾;B. comment评论;C. impact巨大影响;D. pressure压力。根据空后的“you have had on me and the whole MND community”可知,Kevin的行为产生了巨大的影响。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
To make air travel more accessible, Delta has developed a new convertible (可转换的) seat that allows individuals____36____ (remain) in their own wheelchairs while on board flights. The new design____37____ (launch) last week at the Aircraft Interiors Expo in Hamburg, Germany.
As it’s not occupied by a wheelchair user, the device____38____ (function) as a standard airplane seat. Crew members are then able to fold it up and make room for a wheelchair, ____39____ can be docked securely in place.
The tray table is____40____ (adjust), so that passengers____41____ (seat) at different heights are able to use it. The headrest also remains in place for comfort. ____42____, start to finish, the conversion process takes roughly 90 seconds. It’s designed to be included into existing seating systems, without____43____ (require) any major structural changes. The design team hopes to eventually see the convertible chairs installed on every plane.
“An innovation like this provides those with reduced mobility a safe and comfortable way to travel and remain in their own power wheelchair,” says Chris Wood, founder of Flying Disabled, in a statement. “It has taken a____44____ (true) joint effort to develop this seat, and we believe this product provides _____45_____ best possible solution for all parties.”
【答案】36. to remain
37. was launched
38. functions
39. which 40. adjustable
41. seated 42. From
43. requiring
44. truly 45. the
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了为了让航空旅行更方便,达美航空开发了一种新的可转换座椅,让乘客在飞机上可以坐在自己的轮椅上。新设计于上周在德国汉堡的飞机内饰博览会上发布。
【36题详解】
考查非谓语动词。句意:为了让航空旅行更方便,达美航空开发了一种新的可转换座椅,让乘客在飞机上可以坐在自己的轮椅上。表示“允许某人做某事”短语为allow sb. to do sth.。故填to remain。
【37题详解】
考查时态语态。句意:新设计于上周在德国汉堡的飞机内饰博览会上发布。主语与谓语构成被动关系,根据后文last week可知为一般过去时的被动语态,主语为单数名词,谓语用单数。故填was launched。
【38题详解】
考查时态。句意:当没有被轮椅占用时,这个装置的功能就像一个标准的飞机座位。然后,机组人员可以将其折叠起来,为轮椅腾出空间,轮椅可以安全地停靠在适当的位置。空处为主句谓语动词,根据上文As it’s not occupied by a wheelchair user可知为一般现在时,主语为the device,谓语用三单形式。故填functions。
【39题详解】
考查定语从句。句意:当没有被轮椅占用时,这个装置的功能就像一个标准的飞机座位。然后,机组人员可以将其折叠起来,为轮椅腾出空间,轮椅可以安全地停靠在适当的位置。非限制性定语从句修饰先行词wheelchair,在从句中作主语,指物,故填which。
【40题详解】
考查形容词。句意:小桌板是可调节的,因此坐在不同高度的乘客都可以使用它。作表语,表示“可调节的”应用形容词adjustable。故填adjustable。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:小桌板是可调节的,因此坐在不同高度的乘客都可以使用它。分析句子结构可知seat与逻辑主语passengers构成被动关系,故用过去分词作定语。故填seated。
【42题详解】
考查介词。句意:从开始到结束,转换过程大约需要90秒。表示“从……到……”短语为from…to…,首字母大写。故填From。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:它被设计成包含在现有的座位系统中,而不需要任何重大的结构改变。作介词without的宾语,应用动名词形式。故填requiring。
【44题详解】
考查副词。句意:“开发这款座椅确实需要共同努力,我们相信这款产品为各方提供了最佳解决方案。”修饰形容词joint应用副词truly,故填truly。
【45题详解】
考查冠词。句意:“开发这款座椅确实需要共同努力,我们相信这款产品为各方提供了最佳解决方案。”best为最高级,前面应用定冠词。故填the。
第四部分写作(共两节 ,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校阅读社将于本周六晚举行假期线上读书分享会。请给你校交换生Chris写一封邮件,邀请他参加,内容如下:
1.时间和参与方式;
2.分享读书心得。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Chris,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Chris,
Learning that you’re interested in reading, I would like to invite you to join in a Reading Sharing Session on the afternoon of May 15th in the school auditorium.
There are a wide variety of activities for participants to choose from. During the session, some students can introduce their favorite books, some will exchange their understanding of the Chinese and Western classic works, and some will share how they have benefited from a good reading habit.
Labeled as practical and meaningful, the session is well received by the participants. Looking forward to your participation.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你校阅读社将于本周六晚举行假期线上读书分享会。请给你校交换生Chris写一封邮件,邀请他参加。
【详解】1.词汇积累
感兴趣:be interested in→show interest in
想要:would like to→want to
各种各样的:a wide variety of→various
参加:join in→take part in
2.句式拓展
同义句转换
原句:Learning that you’re interested in reading, I would like to invite you join in a Reading Sharing Session on the afternoon of May 15th in the school auditorium.
拓展句:Since you’re interested in reading, I would like to invite you join in a Reading Sharing Session on the afternoon of May 15th in the school auditorium.
【点睛】[高分句型1] Learning that you’re interested in reading, I would like to invite you join in a Reading Sharing Session on the afternoon of May 15th in the school auditorium. (运用了that引导宾语从句)
[高分句型2] Labeled as practical and meaningful, the session is well received by the participants.(运用了过去分词作状语)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成- -篇完整的短文。
Once upon a time, there was a small village in the heart of a big jungle on a land far away. Surrounded by mountains and in the shade of green trees, the villagers lived a happy life. All of them were used to their robotic daily tasks and none of them had the imagination or the will to try something new, except for one girl named Hannah,
Hannah was an adventurous spirit with an imagination far beyond her time. She loved to explore and would spend hours in the woods looking for new things. She loved to create stories in her head and used to imagine herself as one of her characters. One afternoon, when Hannah was on one of her adventures, she came upon an abandoned cottage. The cottage looked very old in its condition. The door was barely hanging and the wood was chipping away. Even though Hannah’s mother had strictly warned her not to go wandering in abandoned places , her curiosity got the best of her. She tip-toed (蹑手蹑脚) slowly to the door and slowly opened it and she was left shocked.In front of Hannah was a room full of books! Books shining in the dust, basking in the warm sunlight just waiting to be explored. Hannah’ s excitement was visible on her face as she jumped up and down with joy!
Hannah became excited as she realized that she had found a hidden treasure. She knew in her heart that she had to read all of them so she quickly got to work. She dusted the books, the shelves,and what was left of the furniture. Hannah swept and dusted all day long until she realized that it was dark and she had to go back to her home. But she couldn’t get herself to leave without at least reading one. So Hannah picked two books and decided to read them at her home.
She met her friends on the way home who were curious about what Hannah was carrying. In her excitement, Hannah shared everything with her friends. She was thinking that her friends will share her excitement but instead, she heard roars of laughter!
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
Hannah was confused by this reaction and a little hurt too, but she did not give up her books.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
She wanted to fire the curiosity and imagination in her friends.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Hannah was confused by this reaction and a little hurt too, but she did not give up her books. She went home and all night long, she read the adventurous tales hidden in the book cover. The next day, she quickly finished her breakfast and made her way to the cottage again. There she read different stories. Hannah’s imagination took her to a different world. She was so inspired by the books that the characters and the stories within them became her mentor. She learned a lot from them.
She wanted to fire the curiosity and imagination in her friends. Making this her mission, Hannah started telling tales every day at her cottage. She added her own touch of curiosity every now and then to different stories, making them more interesting. In the beginning, only her very good friends came to the readings. But to her excitement, the word of her famous tales spread rapidly, causing more and more people to come to the readings. Seeing the interest of people, Hannah started writing stories of her own too! Soon, the word of Hannah’s storytelling spread to far-off towns.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。Hannah是一个富有冒险精神的女孩儿,一天她在探险的时候发现了一个小屋,里面有许多书籍,她对这些书籍非常感兴趣。读书丰富了她的想象力,让她学到了许多东西。她还在小屋讲故事,想要激发其他人的好奇心和想象力。而且她还自己写故事。她的名声很快便传播开来。
【详解】1. 续写线索:
由续写第一段首句“Hannah被这种反应弄糊涂了,也有点受伤,但她并没有放弃她的书。”可知,第一段可以描写Hannah读书后带来的变化,读书让她丰富了想象力,学到了许多知识。
由续写第二段首句“她想激发朋友们的好奇心和想象力。”可知,第二段可以描写Hannah读书后用自己的努力来激发人们的好奇心和想象力。
2. 段落续写:
Hannah没有放弃自己的书——读书丰富了想象力、增加了知识——决定激发朋友们的好奇心和想象力——在小屋讲故事——自己写故事——名声远扬
3. 词汇激活:
行为类
①抛弃:give up/throw away/abandon
②去:make one’s way to/go to/leave for
③吃完早餐:finish breakfast/eat up breakfast
④导致:cause/lead to/result in
情绪类
①受鼓舞的:inspired/encouraged
②令人兴奋的是:to one’s excitement/what is exciting is that…
【点睛】【高分句型1】She was so inspired by the books that the characters and the stories within them became her mentor.(使用了so…that…引导结果状语从句)
【高分句型2】She added her own touch of curiosity every now and then to different stories, making them more interesting. (使用了现在分词短语作状语)
听力答案:1-5:CBBAA 6-10:BACBC 11-15:ACBCB 16-20:AABCC云南省名校2023-2024学年高三上学期第一次月考
英语试卷
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后。再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分听力(共两节,满分 30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后.你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What was the weather like last Saturday
A Sunny. B. Rainy. . C. Windy.
2. What’s the probable relationship between the speakers
A. Classmates. B. Colleagues. C. Husband and wife.
3. Where is the woman probably
A. At the airport, B. In her friend’s house. C. In the man’s office.
4. What color is the blanket
A. Blue. B. Yellow. C. Green.
5. What will the speakers do next
A. Talk to a policeman. B. Cancel the flight. C. Visit an exhibition,
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why can’t the man see the woman this Thursday
A. He has to see his uncle off. B. He has to be with his uncle. C. He loves Saturday better.
7. What is the woman’s suggestion
A. To have Chinese food, B. To climb the hill, C. To go fishing .
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What can people do at the seaside
A. Go surfing. B. Lie on the bench. C. Take a walk.
9. Where does the woman probably go this summer vacation
A. To Qingdao. B. To Dalian. C. To Shanghai.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. When did the speakers last meets
A. Eight months ago. B. Two years ago. C. Three years ago.
11. What did the woman do when she was in China
A. An editor. B. A journalist. C. A programmer.
12. Where does the woman come from
A. Canada. B. China. C. Britain,
听第9段材料,回答第13至16题。
13. When will the man get to Kunming
A. This Thursday. B. This Friday. C. This Saturday.
14. Why is the man going to Kunming
A. To work for a band. B. To interview a famous star. C. To see some performances.
15. How much did the man pay for the ticket
A.60 yuan. B.260 yuan, C.320 yuan.
16. Who is James most probably
A. The woman’s husband. B. The woman’s father. C. The woman’ s brother.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What other rare animals are there in the Panda Breeding and Research Center
A. Black necked cranes. B. White bears. C. Golden monkeys.
18. Why do the tourists go to the Panda Center before 9:00
A. It opens at that time.
B. The pandas are very active at that time.
C. There are fewer people at that time,
19. What. will you do after watching the pandas feeding
A Have a cup of tea at the tea house.
B. Enjoy local dance at the park,
C. Watch a video at Panda Theatre.
20. What is the speaker mainly talking about
A Introducing some rare animals.
B. Sharing traditional Sichuan food.
C. Making arrangements for a tour,
第二部分阅读(共两节,满分 50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
In this digital age, there are plenty of AI tools to enhance your daily lives. Here are some to make your life easier in 2023.
Decktopus AI
Ever got asked to make a presentation for a school project or meeting but don’t know where to start Decktopus AI has got all your presentation needs covered. Have your content ready to be keyed into Decktopus, then kick back and let the tool generate visually appealing and engaging presentations that will have your audience’s eyes glued to the screen.
Paperpal
If you’re rushing to get all your great ideas typed out and have no time to spare for grammatical or punctuation corrections, Paperpal is, well, your pal! This AI tool specializes in proofreading and editing documents and can even suggest ways to enhance the quality of your written content. Whether you are a student or a professional blogger, Paperpal will polish your piece until it shines.
Soundraw
It is difficult to source free, great-sounding music for videos because of copyright. Enter Soundraw, an AI platform that allows you to create royalty-free original music. After choosing the genre, speed, and length of your desired music, Soundraw will do all the work for you and compose unique tracks to accompany your video.
Fireflies
Fireflies can make virtual meetings more efficient and organized. The AI tool can perform myriad(无数的) actions such as meeting transcription, summaries, conversation analyses and more. With its AI-powered search you can review an hour-long meeting in just a few seconds and locate the key points you need. Say goodbye to long nights of reading through meeting records and hello to Fireflies AI!
1. Which of the following helps you with your articles
A. Decktopus AI. B. Paperpal. C. Soundraw. D. Fireflies.
2. What is a feature of Soundraw
A. Charging copyright fees. B. Making personal videos.
C. Processing documents. D. Creating original music.
3. Who may be interested in the last tool
A. Project organizers. B. Professional bloggers.
C. Meeting attendees. D. Student reporters.
B
A British scientist known for her work with the largest space telescope ever made has been honored with her own Barbie doll. Dr. Maggie Pocock has been immortalized (使不朽) as a one-of-a-kind plastic toy in her likeness in recognition of her achievements making space and science accessible to girls.
The 54-year-old,recently appointed chancellor (名誉校长) of the University of Leicester, is a former British Science Association president and the first black woman to win gold at the Physics News Awards.
Her doll, made by tov firm Mattel, wears an appropriately starry dress and comes with a telescope accessory -referencing her work with the James Webb Space Telescope. The telescope was a joint project between various space agencies and scientists, and launched into space in December 2021.
Dr. Pocock was gifted the Barbie to mark International Women’s Day and British Science Week.
“Since falling in love with the idea of space travel as a young girl, I have spent my career trying to show girls how fascinating space science can be,” she said. “I want to inspire the next generation of scientists, and especially girls, and let them know that STEM (science, technology, engineering, and mathematics) is for them.”
The Barbie, which is not going on sale, is one of seven custom dolls Mattel has created to celebrate women’ s achievements in the STEM subjects. The others include YouTube boss Susan Wojcicki and German marine researcher Dr. Antje Boetius.
Dr. Pocock hopes the Barbie dolls will help “smash prejudices”. “It’s such an honor to receive this doll that is celebrating my achievements. My daughter and I danced around the living room when we heard!” she said, “I hope my doll will remind girls that, when you reach for the stars, anything is possible.”
4. Why was Maggie Pocock awarded a Barbie doll in her likeness
A. To mark International Science Week. B. To celebrate Pocock’ s 54th birthday,
C. To honor her as an inspiration for girls. D. To praise her for inventing a telescope.
5. What do we know about the Barbie doll
A. It is on sale at the market. B. It features Pocock’s career.
C. It is made by a space agency. D. It highlights modern techniques.
6. What message does Pocock want to convey in the text
A Interest is of great importance for a scientist.
B. Dolls can remind people of their achievements.
C. Exploring the universe is a good career choice.
D. Girls can do as well as boys in space science.
7. What can be a suitable title for the text
A. Maggie Pocock: Reaching for the Stars B. James Webb: the Largest Space Telescope
C. Prejudices against Girls on Technology D. Seven Custom Dolls Created for Women
C
The world’s longest and most demanding competition is underway as competitors adventure 36,000 miles around the planet on sailboats. The race is intense-but it’s not just about winning and glory. The sailors are also part-time citizen scientists competing on boats outfitted with tools that gather data on how climate change is impacting the world’ s oceans.
The sailing competition, called The Ocean Race, started in January. Those competing started in Spain, then raced down the coast of Africa before cutting across the Indian and Southern oceans to reach Brazil. They then headed up the eastern coast of the Americas before crossing the Atlantic Ocean to get to Denmark. This week, the teams will leave Denmark on the final two legs of the race, which ends in late June in Italy.
Each team is working to track how climate change is impacting the oceans, which are rapidly warming from absorbing 90% of the excess (过量的) heat created by planet warming greenhouse gas emissions (排放). Oceans provide about 50% of the oxygen humans breathe, making their health critical to human health.
The boats, which serve as high-speed laboratories, measure everything from sea surface temperatures to oxygen and carbon dioxide levels. The scientists onboard have also detected microplastics in nearly every sample they’ve taken so far. The data they collect is distributed worldwide.
The racers send all the data they collect to a satellite in real time, sharing 25 .000 data points per day. The boats also go where few scientific missions travel, making the data they collect especially valuable. The third leg of the race was a 38-day sail through the Antarctic Ocean.
“I truly think the data is invaluable because it’ s collecting information from parts of the ocean that we rarely have an opportunity to collect data from,” said Jon Hare, a scientist for the National Oceanic and Atmospheric Administration.
8. What does the underlined word “outfitted” in paragraph 1 mean
A. Equipped. B. Supplied. C. Presented. D. Satisfied.
9. Where will the race end
A. In Spain. B. In India. C. In Brazil. D. In Italy.
10. What is special about the data
A. It is related to endangered species. B. It covers some from remote areas.
C. It is analyzed in high-speed labs. D. It is mainly collected by satellites.
11. What is the text mainly about
A. Training part-time citizen scientists at sea. B. An exploration of the habitats of sea life.
C. Collecting climate data around the world. D. A sailing competition around the Antarctic.
D
Olympic Games organizers in France presented the 2024 Olympic torch (火炬) that will light the Summer Games in the country a year from now. In the Olympic torch tradition, many people carry the torch in turn from Greece to the current location of the Games. After it has traveled thousands of kilometers. the torch will light the Olympic cauldron (火炬台) at the Opening Ceremony of the next Olympic Games.
French designer Mathieu Lehanneur created the torch. which is 70 centimeters long and made of lightweight steel. Lehanneur said its shape is inspired by the famous Seine River, which flows through Paris. He said the torch is equal from top to bottom and all around the middle, which stands for equality between athletes. The twisting shape of the torch represents peace.
The torch was made with lightweight steel. Its lower half copies the movement of the Seine, along which the opening ceremony will take place for over 500,000 viewers.
Lehanneur said he wants the torch to represent the kind of event that Paris 2024 hopes to be. “I wanted to move away from the torch appearing as an object of conquest (征服),” Lehanneur said. He also told reporters that designing the torch was much more techn1cal than he thought it would be. “The magic is not the torch itself. but the flame” Lehanneur said.
The torch will be lit up in Olympia, Grecce on April 16, 2024, followed by a nine day torch relay before sailing across the Mediterranean Sea from Athens to Marseille on May 8. It will then pass through several important places , which include Strasbourg , the Pantheon in Paris, the Mont Saint-Michel and multiple French territories.
Tony Estanguet, the Paris 2024 chief, said the torch is “very ,very beautiful”. He also said it is “...very pure, It’s perfectly balanced in the hand.”
12. Why is the torch equal from top to bottom
A. It is easy for torch-bearers to carry. B. It is the symbol of the Seine River.
C. It represents peace among nations. D. It shows equality between players.
13. What can be inferred from Lehanneur’s words
A. He wishes Paris 2024 to be the best ever. B. The torch is more important than the flame.
C Designing the torch is harder than he thinks. D. He thinks highly of the torch’s appearance.
14. How long will it take the torch to travel from Greece to France
A. Twenty two days. B. Fifteen days. C. Nine days. D. Eight days.
15. Where is the text most probably taken from
A. A travel brochure. B. A sports magazine. C. A science report. D. A research paper.
第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everyone loves a beautiful sunset photo. It’s not only romantic but creates valuable memories of holidays and special moments. ____16____
Sometimes a sunrise or sunset scene will be spontaneous (自发的). However , where possible,you should prepare your photography session as much as possible, ____17____ and try to make a visit in advance to check out potential viewpoints. It’ s helpful to know where you are going and be aware of potential dangers in the area.
ing early gives you time to set up and get a good position, especially in a popular location. Some websites give you ‘the precise time of sunrise or sunset in a particular place, which is helpful if you are overseas. Others give hour- by-hour forecasts so you can check weather conditions and prepare for a clear or cloudy sky.
Taking the correct device when photographing a sunset or sunrise is important. Pack a torch to give you some additional light. A wide-angled lens (镜头) is helpful .for landscape shots, whereas a zoom (变焦镜头) is ideal for capturing detail once the sun has risen. ____19____. It is both lightweight and easy to use if you are heading somewhere hard to reach.
When you are photographing a sunrise or sunset , don’ t focus on one perfect shot, take several photos. ____20____, use both for different effects. As the light changes, you’ll get more texture and features in a well-composed photo. And with photography , you’ re continuously determining which image will be the most attractive, so you’ll have a better chance of a perfect shot with a variety of photos.
A. Sometimes a smartphone is all you need
B. Research your location using online maps
C. It adds more effects and depth to the photo
D. As the light changes at sunset and at sunrise
E. Try to arrive an hour before sunrise or sunset
F. If you have a smartphone and a digital camera
G. Here’s how to get beautiful sunrise and sunset scenes
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When Rob Burrow was diagnosed(诊断) with motor neurone disease (MND) in December 2019, it put an end to his 16-year career as a rugby player for Leeds Rhinos. As the disease____21____, it causes muscle weakness, ____22____ visible wasting of the affected muscles.
What didn’t waste away, however, was a lasting____23____ with legendary sportsman and Leeds Rhinos teammate Kevin Sinfield. Pumped into action by his friend’s____24____, Sinfield recently____25____ the sports world when he carried Burrow over the____26____ line of the Rob Burrow Leeds Marathon this past May.
Sinfield, current defense coach of the England rugby union team, has taken on a remarkable series of ____27____ to generate funds, ____28____ awareness and support the fight against MND following Burrow’s diagnosis, reports CNN.
“To have 12,500 people run alongside us and for Burrow to be able to____29____ take part, was incredible,” Sinfield recalled. “The event was_____30_____ for all of us. To get that moment at the end which symbolized_____31_____, friendship, and caring for your mate was_____32_____.” Sinfield told CNN.
“Today is an amazing day for the whole community and will_____33_____ every sufferer,” Burrow texted in 2020, when Sinfield raised over $ 3 million for MND. This year, Burrow wrote, “My _____34_____ friend Kevin, you don’t realize the_____35_____ you have had on me and the whole MND community.”
21. A. passes B. progresses C. grows D. moves
22. A. making up B. bringing out C. resulting in D. putting away
23. A. friendship B. agreement C. peace D. satisfaction
24. A. experience B. wisdom C. observation D. illness
25. A. wowed B. greeted C. reminded D. attracted
26. A. starting B. crossing C. finishing D. dividing
27. A. performances B. challenges C. discussions D. events
28. A. raise B. simplify C. push D. protect
29. A. generally B. fully C. temporarily. D. occasionally
30. A. significant B. positive C. precious D. tough
31. A. love B. cheer C. interest D. choice
32. A. independent B. unbelievable C. popular D. particular
33. A. educate B. shape C. benefit D. judge
34. A. loyal B. confident C. smart D. amazing
35. A. pity B. comment C. impact D. pressure
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
To make air travel more accessible, Delta has developed a new convertible (可转换的) seat that allows individuals____36____ (remain) in their own wheelchairs while on board flights. The new design____37____ (launch) last week at the Aircraft Interiors Expo in Hamburg, Germany.
As it’s not occupied by a wheelchair user, the device____38____ (function) as a standard airplane seat. Crew members are then able to fold it up and make room for a wheelchair, ____39____ can be docked securely in place.
The tray table is____40____ (adjust), so that passengers____41____ (seat) at different heights are able to use it. The headrest also remains in place for comfort. ____42____, start to finish, the conversion process takes roughly 90 seconds. It’s designed to be included into existing seating systems, without____43____ (require) any major structural changes. The design team hopes to eventually see the convertible chairs installed on every plane.
“An innovation like this provides those with reduced mobility a safe and comfortable way to travel and remain in their own power wheelchair,” says Chris Wood, founder of Flying Disabled, in a statement. “It has taken a____44____ (true) joint effort to develop this seat, and we believe this product provides _____45_____ best possible solution for all parties.”
第四部分写作(共两节 ,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校阅读社将于本周六晚举行假期线上读书分享会。请给你校交换生Chris写一封邮件,邀请他参加,内容如下:
1时间和参与方式;
2.分享读书心得。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Chris,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成- -篇完整的短文。
Once upon a time, there was a small village in the heart of a big jungle on a land far away. Surrounded by mountains and in the shade of green trees, the villagers lived a happy life. All of them were used to their robotic daily tasks and none of them had the imagination or the will to try something new, except for one girl named Hannah,
Hannah was an adventurous spirit with an imagination far beyond her time. She loved to explore and would spend hours in the woods looking for new things. She loved to create stories in her head and used to imagine herself as one of her characters. One afternoon, when Hannah was on one of her adventures, she came upon an abandoned cottage. The cottage looked very old in its condition. The door was barely hanging and the wood was chipping away. Even though Hannah’s mother had strictly warned her not to go wandering in abandoned places , her curiosity got the best of her. She tip-toed (蹑手蹑脚) slowly to the door and slowly opened it and she was left shocked.In front of Hannah was a room full of books! Books shining in the dust, basking in the warm sunlight just waiting to be explored. Hannah’ s excitement was visible on her face as she jumped up and down with joy!
Hannah became excited as she realized that she had found a hidden treasure. She knew in her heart that she had to read all of them so she quickly got to work. She dusted the books, the shelves,and what was left of the furniture. Hannah swept and dusted all day long until she realized that it was dark and she had to go back to her home. But she couldn’t get herself to leave without at least reading one. So Hannah picked two books and decided to read them at her home.
She met her friends on the way home who were curious about what Hannah was carrying. In her excitement, Hannah shared everything with her friends. She was thinking that her friends will share her excitement but instead, she heard roars of laughter!
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
Hannah was confused by this reaction and a little hurt too but she did not give up her books.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
She wanted to fire the curiosity and imagination in her friends.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5:CBBAA 6-10:BACBC 11-15:ACBCB 16-20:AABCC

展开更多......

收起↑

资源列表