2023-2024学年湖北省武汉市部分学校高三(上)调研英语试卷(9月份)(含解析 无听力音频 无听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2023-2024学年湖北省武汉市部分学校高三(上)调研英语试卷(9月份)(含解析 无听力音频 无听力原文)

资源简介

2023-2024学年湖北省武汉市部分学校高三(上)调研英语试卷(9月份)
第一节 (共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分)
1.(1.5分) How will the man get to Alaska?
A.By train.
B.By plane.
C.By boat.
2.(1.5分) Why is the woman in a hurry?
A.To answer a cull.
B.To search for a store.
C.To look for a washroom
3.(1.5分) What does the mother think of her son?
A.Bad﹣tempered.
B.Warm﹣hearted.
C.Absent﹣minded.
4.(1.5分) What is wrong with the man's laptop?
A.Its screen is unclear.
B.Its network is down.
C.Its mouse is missing.
5.(1.5分) Why is Maria calling the man?
A.To recheck a schedule.
B.To extend an invitation.
C.To cancel an appointment.
第二节 (共5小题:每小题1. 5分,满分22. 5分)
6.(3分)(1)What is the man worried about?
A.His friend's visit.
B.Loss of his friend.
C.His poor cooking.
(2)What does Lucy suggest the man do?
A.Download an app.
B.Cook unique cuisines.
C.Go out with his friend.
7.(3分)(1)Why does the woman want Holland to be the judge?
A.He has lost his job.
B.He has rich experience.
C.He worked well before.
(2)What will the woman do next?
A.Contact Randy lee.
B.Call on Mr.Holland.
C.Try another stadium.
8.(4.5分)(1)Where is the man probably?
A.In a bookstore.
B.On a plane.
C.In a post office.
(2)How much will the man pay at last?
A.10 dollars.
B.30 dollars.
C.40 dollars.
(3)When might the man's daughter receive the books?
A.On Tuesday.
B.On Wednesday.
C.On Thursday.
9.(6分)(1)What made the man's grandpa study French?
A.His born interest.
B.His travelling experience.
C.His grandson's encouragement.
(2)How does the grandpa learn French?
A.By singing French songs.
B.By writing French poems.
C.By talking with French natives.
(3)What does the man probably do?
A.A teacher.
B.A poet.
C.An editor.
(4)What is the most probable relationship between the speakers?
A.Schoolmates.
B.Colleagues.
C.Sister and brother.
10.(6分)(1)What does the study focus on about the community colleges?
A.Their student numbers.
B.Their admission policies.
C.Their training arrangements.
(2)Why do many people give up college?
A.It offers fewer credits.
B.It opens expensive classes.
C.It isn't needed for many jobs.
(3)How does the speaker find the data?
A.Inaccurate.
B.Surprising.
C.Expected.
(4)What may be discussed next?
A.The school fees.
B.The remote classes.
C.The college headmasters.
阅读 (共两节,满分50.0分)
11.(7.5分) SMART runs both study tours for groups in England throughout the year and a holiday English course for foreign students during the summer in the centre of London.Our courses combine English language learning with cultural studies in different centres around England.Our students have plenty of holiday fun,make new friends and learn a lot of English!
The holiday course
We provide lessons and afternoon activities to help you speak,write,listen and read in English,as well as understand the English people and their culture.We will help you learn through topics which are interesting to you.
The school
The Elite School is in central London,just 5 minutes from Paddington Station and 10 minutes from Hyde Park.It has 15 classrooms including an IT room,a science lab,a music room,and an art room as well as a large cafeteria.
Travelling time from Heathrow.Airport:45 minutes
Trips
There are three trips every week.You can have fun either in London or outside London.In London we visit places such as the Tower of London,Buckingham Palace and the Tate Modern.Outside London we visit places such as Oxford,Cambridge and Brighton.
Terms
Age:11﹣17
Minimum stay:2 weeks
Maximum number of students in class:15 Cost 550 per week,including:
→registration fee ( 60)
→ tuition package:15 hours of English;1 half day of creative arts;1 full﹣day trip on Saturday;all course materials;1 half day of sport;2 "Discover London" tours;lunch;welcome pack
→host family accommodation
(1)Which of the following is provided by the holiday course?    
A.Free access to 15 classrooms.
B.A culture﹣based language study.
C.Pick﹣up service from the airport.
D.Learning experiences in famous colleges.
(2)How much will a student attending SMART holiday course pay at least?    
A. 550.
B. 610.
C. 1100.
D. 1160.
(3)What is the text?    
A.A tour guide.
B.An advertisement.
C.A journal entry.
D.A study report.
12.(10分) I arrived home from work,my mind racing.I was scheduled to perform an experiment using a pricey piece of equipment,but I had spent the whole day worrying about the experiment which was on the top of my agenda,and I amazingly longed to shut off my anxious thoughts.So after dinner,I made a cup of hot chocolate,stretched myself on my sofa,and opened a page.Almost instantly,my mind left behind the details of experimental design and stepped into a land of monsters,magic dust,and man﹣like bears comprising a wonderful world distinct from my daily life.It was exactly what I needed.
Growing up,I was virtually never a big fan of novels.My classmates would be crazy about the latest Harry Potter book,while my copy sat collecting dust on a shelf.Instead,I would choose to read through the reference books related to my disciplines for better grades.After I started graduate school,extracurricular reading didn't appeal to me at all but I spent most of my time on campus digesting research papers and textbooks and my mind couldn't handle processing fact﹣filled nonfiction books at home,too.So I knew that I needed to find a way to enjoy reading again.
To help me stick with it,I made a New Year's resolution:I would read two fiction books per month for the entire year.The result was an almost instant appreciation of fiction,along with many unexpected results including ones that have benefited my schoolwork.
What surprised me the most was how much I learned.Some of the best books I read were historical fictional stories happening in a realistic historical setting.I learned about life in different countries,as well as struggles people there faced during difficult periods in their histories.The books have helped me build sympathy and understanding,with an unexpected benefit:I've started to think more deeply about the diversity of issues in the scientific community and could serve it,heart and soul.
(1)What did the author do to wipe out the anxiety?    
A.He drowned it in chocolate.
B.He conducted an experiment.
C.He slept on the sofa leisurely.
D.He escaped into a fantasy world.
(2)What does the author mean by the underlined part in paragraph 2?    
A.Reading novels was a waste of time.
B.Reading a good book was time well spent.
C.He was too busy to take good care of his books.
D.The Harry Potter book wasn't as good as expected.
(3)How did the New Year 's resolution benefit the author?    
A.More sympathy went out to him.
B.His moral values were strengthened.
C.He learned much about religious diversity.
D.He gained new insight into his academic discipline.
(4)What's the best title of the text?    
A.Reading:A Lifelong Hobby.
B.The Power of Research Papers.
C.Novels:Love at Second Sight.
D.The Benefits of History Reading.
13.(10分) A group of researchers studying the behavior of Amur tigers,also known as Siberian tigers,have found that they have different "personality" types that help them survive and raise their baby tigers.
According to the previous investigation,Amur tigers are definitely the largest cuts in the world.They live in vast forests in wildness areas of eastern Russia and in protected areas of northern China.There are about 400 of these tigers left in the wild,although there are probably hundreds more living in zoos or reserves.
The researchers based the study on a human test called "The Big Five",which scores people on five personality features.They asked feeders working with 248 cats in two shelters to spy on the tigers and give an account of their personalities.The results divided the tigers into two groups,which the researchers described as having either "majesty" or "steadiness".Tigers in the majesty category were those that appeared "dignified (高费的) and ambitious'".The tigers in the steadiness category were "sincere and tolerant".
Majestic tigers had a higher social status,spent more time hunting live animals,and mated and ate more.The steady tigers seemed gentler and loving toward one another.Rosalind Arden,co﹣author of the study,said, "It's pleasant to see that you don't have to be dominant,fierce,competitive,and aggressive in order to succeed as a tiger,which doesn't correspond with people's traditional insights into tigers."
There were female and male tigers in both categories.In fact,female Amur tigers are rare and feel exhausted after giving birth to baby tigers so that fathers often help raise the baby tigers.Having a steady personality,especially for male ones,could play a significant role in the relatively long amount of time﹣two to three years﹣that baby tigers stay with their parents.The researchers say both personalities have advantages that help the tigers survive threats,including loss of habitat and hunting.The team hopes the study will encourage more support from all walks of life in a bid to guarantee the tigers' conservation.
(1)What does the author intend to do in paragraph 2?    
A.To justify an argument.
B.To add background information.
C.To summarize the previous paragraph.
D.To introduce a new topic for discussion.
(2)The researchers conducted the study on Amur tigers by    .
A.categorizing them for inspection
B.scoring them on 5 personality features
C.doing comparison experiments in the lab
D.observing them through a personality test
(3)What does Rosalind Arden think of their findings?    
A.They improve Amur tigers' welfare.
B.They change the tigers' living conditions.
C.They help the reproduction of Amur tigers.
D.They contradict traditional ideas about tigers.
(4)What can be inferred from the last paragraph?    
A.Few sex﹣related differences exist in tigers' personalities.
B.A steady personality decreases tigers' chance of survival.
C.Greater conservation efforts have been made due to the study.
D.Personality types of baby tigers are influenced by their parents.
14.(10分) Personalized medicine changes conventional medicine which typically offers blanket recommendations and offers treatments designed to help more people than they bam but that might not work for you.The approach recognizes that we each possess unique characteristics,and they have an out size impact on our health.
Around the world,researchers are creating precision tools unimaginable just a decade ago:superfast DNA sequencing(排序);tissue engineering,cell reprogramming,gene editing,and more.The science and technology soon will make it possible to predict your risk of cancer,heart disease,and countless other illnesses years before you get sick.The work also offers prospects for changing genes in removing some diseases.
Last spring,researchers at the National Cancer Institute reported the dramatic recovery of a woman with breast cancer,Judy Perkins.The team,led by Steven Rosenberg,an immune(免疫的) treatment pioneer,had sequenced her cancer cells' DNA to analyze the sudden change.The team also removed a sampling of immune cells and tested them to see which ones recognized her cancer cells' genetic faults.The scientists reproduced the winning immune cells by the billions and put them into Perkins to attack her cancer cells.More than two y cars later.Perkins,a retired engineer from Florida,shows no signs of cancer.
Thirty years ago,scientists thought that it would be impossible to understand our genetic rules and sequence the 3.2 billion pairs of different elements in our DNA."It was like you were talking fairytales," Kurzrock said. "The conventional wisdom was that it would never happen.Never And then in 2003,never was over."
It took the Human Gene Project 13 years,roughly one billion dollars,and scientists from six countries to sequence one gene complex.Today sequencing costs about a thousand dollars.The latest machines can produce the results in a day.The technology,combined with advanced cell analysis,clarifies the astonishing biochemical variations that make every human body unique.
(1)What can we know about personalized medicine?    
A.It has emerged a decade before.
B.It offers blanket recommendations.
C.It uses genetic information to help patients.
D.It administers treatment intended for most people.
(2)Which best describes those precision tools?    
A.Promising.
B.Highly risky.
C.Fruitless.
D.Strictly confidential.
(3)What happened in the process of treating Judy Perkins' breast cancer?    
A.Sequencing her immune cells.
B.Reprogramming her cancer cells
C.Analysis of her life style changes.
D.Identification of cancer﹣fighting cells.
(4)What's the last paragraph mainly talking about concerning sequencing?    
A.Its wide applications.
B.Its recent advances.
C.Its major disadvantages.
D.Its attractive prospects.
15.(12.5分) Have you ever struggled to understand how someone else feels?Building up your empathy (同理心) skills helps you connect with your friends. (1)   
What is empathy?
Empathy is a kind of capability that lets you step into someone else's shoes and then figure out how they are feeling.For instance,if you can see your friend is upset after losing a football match and you support them by telling them some warm and motivating words,you are showing empathy.Miranda McKeamey set up an organization called EmpathyLab that builds empathy through reading. (2)    "Empathy is a force for change," she says.
(3)   
Scientists say empathy isn't something you are born with,it's a skill you can acquire through learning.One way you can do this is by active listening.When someone is talking to you,listen closely and respond in a way that shows you understand their situations and emotions thoroughly.Reading,advocated by EmpathyLab,is also a great way to boost empathy,since stories can take you inside someone else's mind and show you the world through their eves and emotions.
Put empathy into action.
(4)    This could mean trying out something that is important to a friend or family member,like exploring their favorite place.EmpathyLab advocated ideas for putting empathy into action in schools or at home.That might be connecting with someone new in your class and having a friendly conversation,or making small changes to your behaviour.All small acts of kindness to others can make a difference,which in turn will be copied by someone else. (5)   
A.How can you have more empathy?
B.Who need empathy most in daily life?
C.Besides,it also spreads kindness and inspires them to do the same.
D.To find out more conducts you can do,log in EmpathyLab..
E.Only by putting empathy into action can you relate to others' bad lives.
F.She believes even small,supportive actions can have a positive impact.
G.Miranda recommends going into the thick of people's lives to show empathy.
语言运用 (共两节。满分30分)
16.(15分) In February Chen Qiqi was riding on a field trip,seeking interesting plants in South China's Hainan province.Suddenly,she (1)    and gave other passengers a shock.
As the car pulled over,she jumped off and (2)    to a plant.Chen (3)    the plant at close quarters,while taking pictures and shooting it from various angles. "It was Entada phaseoloides (榼藤) and I couldn't wait to share it with my (4)   ," she says.
She applied for studies of (5)    protection at college in 2016.The college study has given her (6)    knowledge of plants and the plant﹣hunting (7)    has made her have a good (8)    of the natural world.These led to her option of becoming a teacher at a (n) (9)    education institute after graduation.
However,the lockdown interrupted her plans so she couldn't (10)    with it.Instead,she picked up skills of video shooting,which (11)    her to be a plant video blogger.Her short videos cover a (12)    range of plants,including red spider lily,box bean and air plants,etc.In Chen's (13)    on TikTok,over 100 videos explaining varieties of plants have earned her almost 1 million followers.
"I feel proud and my job is (14)    when people say they know about some plants because of me.As for her future plans,Chen says she (15)    to carry on exploring the world of plants.
(1)A.hesitated B.screamed C.stopped D.collapsed
(2)A.drove B.walked C.rolled D.rushed
(3)A.cut B.smelt C.removed D.observed
(4)A.audience B.students C.passengers D.staff
(5)A.plant B.community C.food D.wildlife
(6)A.formal B.previous C.systematic D.abstract
(7)A.choice B.degree C.experience D.requirement
(8)A.taste B.command C.view D.comment
(9)A.nature B.health C.life D.environment
(10)A.conflict B.proceed C.compare D.end
(11)A.forbade B.reminded C.enabled D.forced
(12)A.narrow B.new C.superb D.diverse
(13)A.account B.idea C.profile D.setting
(14)A.amusing B.valuable C.challenging D.practical
(15)A.pretends B.manages C.longs D.ceases
17.(15分) A groundbreaking new app from the Changsha IFS mall shows (1)    much 5 G is transforming the shopping experience.
(2)    updating clothes or comparing prices,mobile technology has transformed the shopping habits of (3)    (today) customers.5 G is bringing the mobile revolution into real﹣world shopping.
In China's Changsha,Changsha IFS became the first 5 G﹣enabled (4)    (commerce) complex in the country.And it's using a new shopping navigator (导航),iGO,whose role isn't just help users find their way around the mall's different (5)    (level).Users can even enjoy a personalized shopping experience and engage in an interactive treasure hunt game.
Common phone navigation tools can be tough (6)    (use) within complex indoor environments.However,the iGO system,which opens directly from WeChat,uses the smartphone camera to capture the user's precise (7)    (locate).
Once a destination (8)    (select),the navigator starts to guide shoppers through their environment step by step.IGO combines 5 G technology with Augmented Reality so that navigation markers appear on top of the real environment, (9)    (mean) shoppers can easily navigate,turn by turn and floor by floor, (10)    having to puzzle out how the blocks on a map relate to where they are in the real world.
写作 (共两节:满分40分)
18.(15分)假如你是李华,收到外国好友Tom的来信,他们学校将举办外同歌曲欣赏活动,他负责中国板块,想请你提供建议。请回复邮件,内容包括:
(1)提供建议;
(2)表达期待。
注意:
(1)写作词数应为80左右:
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Tom,
______
Yours,
Li Hua
19.(25分)阅读下而材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A Hearty Welcome
Chase counted his new year gifts one more time as he put a robot﹣shaped eraser into each envelope. "Twenty,twenty﹣one,twenty﹣two."
"Do you have one for everyone in your class?" Mom asked.
"Yep!" Chase said. "I'm ready for the party tomorrow!"
When Chase got to school the next day,he saw a new girl in his classroom.She stood near Ms.Robins and looked around shyly.
"This is Eva," said Ms.Robins. "Will someone volunteer to show her around today? "Chase raised his hand since he liked showing the new kids around and helping them feel welcome.
"Thanks,Chase, "Ms.Robins said. "Now let's get down to our work."
That's when Chase realized he didn't have a new year gift for Eva.No one else would have one either.Chase pictured his classmates' desks covered with gifts while Eva's desk was empty.He felt sad about that.
At a break,he was careful not to mention the party as he showed Eva around the playground.At lunchtime,he walked Eva to the lunchroom,still worried about what would happen at the party.Eva had brought a packed lunch.so Chase showed her where she was supposed to sit and introduced her to some of the kids at her table.
While eating,Chase suddenly remembered that kids often included candy hearts with the new year gifts they exchanged.This won't be a New Year's Day for Eva with no gifts.But as he sat down at his table,an idea flooded into his head.He whispered it to the kids around him.Soon everyone at the table was nodding and whispering.
When they were back in the classroom after lunch,Chase told Ms.Robins about their plan.Ms.Robins smiled. "That's very thoughtful, "she said. "Let's go for it."
It was math time,so Chase invited Eva to study with him.He made sure Eva sat with her back to the room so she wouldn't notice.
(1)续写词数应为150左右:
(2)请按如下格式在答题卡的相应位登作答。
Meanwhile,her new classmates were busying working on something.
______
"Here's your new year gift,Eva.It's from everyone," said Chase.
_____
2023-2024学年湖北省武汉市部分学校高三(上)调研英语试卷(9月份)
参考答案与试题解析
第一节 (共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分)
1.【解答】B
2.【解答】C
3.【解答】C
4.【解答】A
5.【解答】B
第二节 (共5小题:每小题1. 5分,满分22. 5分)
6.【解答】CA
7.【解答】CA
8.【解答】CBB
9.【解答】BBAA
10.【解答】ACBA
阅读 (共两节,满分50.0分)
11.【分析】本文是一篇应用文,主要讲述了SMART全年在英国为团体游学,并在夏季在伦敦市中心为外国学生开设假日英语课程,并介绍了相关课程的内容。
【解答】(1)推理判断题。根据The holiday course部分We provide lessons and afternoon activities to help you speak,write,listen and read in English,as well as understand the English people and their culture.We will help you learn through topics which are interesting to you.(我们提供英语课程和下午活动,帮助你说、写、听、读,以及了解英国人和他们的文化。我们会通过你感兴趣的话题来帮助你学习。)可知,假日课程提供英语课程和下午活动,帮助你说、写、听、读,以及了解英国人和他们的文化。也就是说该课程提供基于文化的语言学习。故选B。
(2)数字计算题。根据Terms部分Minimum stay:2 weeks.(该课程最少参与时间为两周。)而根据Cost 550 per week.(每周费用550英镑。)可知,每周费用为550英镑。由此可知,一个学生参与该课程的最低费用为550*2=1100英镑。故选C。
(3)文章类型题。根据文章内容,特别是该课程的开放时间、参与人员要求以及相关的收费标准可知,该文章是一则课程广告。A.A tour guide一则旅行指南;B.An advertisement一则广告;C.A journal entry一则旅行日志;D.A study report一份研究报道。故选B。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项填写出正确答案。
12.【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述的是作者的阅读之旅,随着作者对阅读的投入,作者也真正爱上了阅读。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段So after dinner,I made a cup of hot chocolate,stretched myself on my sofa,and opened a page.Almost instantly,my mind left behind the details of experimental design and stepped into a land of monsters,magic dust,and man﹣like bears comprising a wonderful world distinct from my daily life.It was exactly what I needed.(晚饭后,我泡了一杯热巧克力,躺在沙发上伸伸懒腰,打开了一页书。顷刻之间,我的思绪离开了实验设计的细节,进入了一个充满怪物、魔尘和像人一样的熊的世界,这是一个与我日常生活截然不同的奇妙世界。这正是我所需要的。)可知,作者逃进了一个幻想世界,故选D。
(2)词句猜测题。根据第二段Instead,I would choose to read through the reference books related to my disciplines for better grades.(相反,我会选择阅读与我的学科相关的参考书,以获得更好的成绩。)可知,作者不是不阅读,而是只会阅读与自己学科相关的参考书。由此可知,作者是觉得阅读诸如《哈利波特》这样的小说浪费时间。A.Reading novels was a waste of time.(读小说是浪费时间。)符合文意,故选A。
(3)推理判断题。根据最后一段The books have helped me build sympathy and understanding,with an unexpected benefit:I've started to think more deeply about the diversity of issues in the scientific community and could serve it,heart and soul.(这些书帮助我建立了同情和理解,带来了一个意想不到的好处:我开始更深入地思考科学界问题的多样性,并可以全心全意地为之服务。)可知,作者所阅读的书让他对自己的学科有了新的见解和看法。故选D。
(4)标题归纳题。根据第一段和第二段可知,作者只会阅读和自己学科相关的书籍,希望自己能取得更好的成绩。第三段To help me stick with it,I made a New Year's resolution:I would read two fiction books per month for the entire year.The result was an almost instant appreciation of fiction,along with many unexpected results including ones that have benefited my schoolwork.(为了帮助我坚持下去,我制定了一个新年计划:一整年每个月读两本小说。结果是,我几乎立刻就对小说产生了欣赏,还有许多意想不到的结果,包括一些对我的学业有益的结果。)可知,作者开始阅读小说之后有了许多意想不到的结果。可知,C.Novels:Love at Second Sight.(小说:一见钟情。)适合作本文最佳标题。故选C。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项填写出正确答案。
13.【分析】研究人员在研究东北虎(又称西伯利亚虎)的行为时,发现它们有不同的"个性"类型,帮助它们生存和抚养幼虎。研究人员根据一种名为"大五人格"的人类测试对虎进行了研究,将虎分为"尊严"和"稳定"两类。尊严型的虎在社会地位上较高,花更多时间捕猎活动物,交配和进食更多。稳定型的虎似乎对彼此更温柔和爱护。研究人员表示,这两种个性都有助于虎面对包括栖息地丧失和狩猎在内的威胁的生存,他们希望这项研究能鼓励更多的人支持虎的保护工作。
【解答】(1)推理判断题。根据第二段According to the previous investigation,Amur tigers are definitely the largest cuts in the world.They live in vast forests in wildness areas of eastern Russia and in protected areas of northern China.There are about 400 of these tigers left in the wild,although there are probably hundreds more living in zoos or reserves.(根据之前的调查,东北虎绝对是世界上最大的猫科动物。它们生活在俄罗斯东部荒野地区的广阔森林里和中国北部的保护区里。其中大约有400只被留在野外,不过可能还有数百只生活在动物园里或保护区里)可知,第二段主要补充了一些东北虎的背景信息,结合选项,A项是证明一个论点;B项是增加背景信息;C项是总结前面一段;D项是引入一个新的话题进行讨论,可知只有选项B.To add background information.(添加背景信息)符合题意,故答案为B。
(2)细节理解题。根据第三段中的前两句The researchers based the study on a human test called "The Big Five",which scores people on five personality features.They asked feeders working with 248 cats in two shelters to spy on the tigers and give an account of their personalities.(研究人员基于一项名为"五大人格"的人类测试进行了这项研究,该测试根据人们的五种性格特征进行评分。为了监视这些老虎,并描述它们的性格,他们要求饲养员在两个收容所照顾248只猫科动物)"可知,研究人员通过对东北虎进行性格测试来观察它们的方式实施了关于东北虎的研究,结合选项,A项是将它们分类以供检查;B项是根据5个性格特征给他们打分;C项是在实验室做对比实验;D项是通过性格测试来观察他们,可知只有选项D符合题意,故答案为D。
(3)推理判断题。根据第四段最后一句中的It's pleasant to see that you don't have to be dominant,fierce,competitive,and aggressive in order to succeed as a tiger,which doesn't correspond with people's traditional insights into tigers.(很高兴能看到,为了成为一只成功的老虎,你不必变得霸道、凶猛、好胜、好斗,这与人们对老虎的传统看法不相符)可知,Rosalind Arden认为他们的发现与关于老虎的传统观念相矛盾,结合选项,A项是它们改善了老虎的福利;B项是它们改变了老虎的生活处境;C项是它们帮助了东北虎的繁殖;D项是它们与关于老虎的传统观念相矛盾,可知只有选项D符合题意,故答案为D。
(4)推理判断题。根据最后一段中的前两句There were female and male tigers in both categories.(两个类别中都有雌虎和雄虎。)可知,选项A(老虎的性格中几乎不存在与性别相关的差异)正确;根据最后一段中的第四句The researchers say both personalities have advantages that help the tigers survive threats,including loss of habitat and hunting.(研究人员表示,这两种性格都有可以帮助老虎包括在栖息地丧失和狩猎等威胁中生存下来的优势)可知,选项B(稳定的性格降低了老虎的生存机会)错误;根据最后一段最后一句中的hopes(希望)和encourage(鼓励)可知,最后一段中只是表达了研究团队对于未来人们加强对东北虎保护的一种希望,即加强对东北虎保护的努力还没有做出,因此选项C(由于这项研究,人们已经付出了更大的保护力度)错误;根据最后一段中的第三句Having a steady personality,especially for male ones,could play an significant role in the relatively long amount of time﹣two or three years﹣that baby tigers stay with their parents.(有一个稳定的性格,特别是对雄性来说,可以在幼虎与父母待在一起的相对较长的时间中(2年或3年)发挥着重要作用)可知,看不出幼虎的性格类型是由其父母影响的。选项D(幼虎的性格类型受到父母的影响)错误,故答案为A。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
14.【分析】这篇文章主要讲述了个性化医疗如何改变传统医疗的情况。个性化医疗认识到每个人都具有独特的特征,这些特征对我们的健康有着重大影响。全球的研究人员正在开发一些前所未有的精密工具,如超快DNA测序、组织工程、细胞重编程、基因编辑等,这些科学技术很快就能预测你患癌症、心脏病和其他无数疾病的风险。文章还提到了美国国家癌症研究所的研究人员如何通过个性化治疗帮助一名乳腺癌患者恢复健康的案例。最后,文章指出,如今的基因测序成本已经大大降低,而且可以在一天内得出结果,这使得我们能更好地理解每个人体内的生化变异。
【解答】(1)推理判断题。根据倒数第二段Thirty years ago,scientists thought that it would be impossible to understand our genetic rules and sequence the 3.2 billion pairs of different elements in our DNA. "It was like you were talking fairytales," Kurzrock said. "The conventional wisdom was that it would never happen.Never And then in 2003,never was over."(30年前,科学家们认为不可能理解我们的遗传规则,也不可能对我们DNA中的32亿对不同元素进行测序。"就像你在讲童话,"库尔兹洛克说。"传统观点认为这永远不会发生。永远不会。然后在2003年,永远不会结束)可推知,个性化医疗它利用遗传信息来帮助病人。A.It has emerged a decade before.它早在十年前就出现了;B.It offers blanket recommendations.它提供了全面的建议;C.It uses genetic information to help patients.它利用遗传信息来帮助病人;D.It administers treatment intended for most people.它为大多数人提供治疗。故选C项。
(2)推理判断题。根据第二段Around the world,researchers are creating precision tools unimaginable just a decade ago:superfast DNA sequencing(排序);tissue engineering,cell reprogramming,gene editing,and more.The science and technology soon will make it possible to predict your risk of cancer,heart disease,and countless other illnesses years before you get sick.The work also offers prospects for changing genes in removing some diseases.(在世界各地,研究人员正在创造十年前难以想象的精密工具:超高速DNA测序;组织工程、细胞重编程、基因编辑等等。科学技术很快就能在你生病前几年预测你患癌症、心脏病和无数其他疾病的风险。这项工作还为改变基因以消除某些疾病提供了前景。)可推知,这些精密工具是有希望的。故选A项。
(3)细节理解题。根据第三段The team,led by Steven Rosenberg,an immune(免疫的) treatment pioneer,had sequenced her cancer cells' DNA to analyze the sudden change.The team also removed a sampling of immune cells and tested them to see which ones recognized her cancer cells' genetic faults.(由免疫治疗先驱史蒂文 罗森伯格(Steven Rosenberg)领导的研究小组对她的癌细胞DNA进行了测序,以分析这种突然的变化。研究小组还提取了一些免疫细胞样本,并对它们进行了测试,看看哪些细胞能识别她的癌细胞的基因缺陷。)可知,在治疗朱迪 珀金斯的乳腺癌的过程中对抗癌细胞的识别进行了测试。A.Sequencing her immune cells.给她的免疫细胞排序;B.Reprogramming her cancer cells重新编程她的癌细胞;C.Analysis of her life style changes.分析她生活方式的变化;D.Identification of cancer﹣fighting cells.抗癌细胞的鉴定。故选D项。
(4)段落大意题。根据最后一段It took the Human Gene Project 13 years,roughly one billion dollars,and scientists from six countries to sequence one gene complex.Today sequencing costs about a thousand dollars.The latest machines can produce the results in a day.The technology,combined with advanced cell analysis,clarifies the astonishing biochemical variations that make every human body unique.(人类基因计划花了13年时间,大约10亿美元,来自6个国家的科学家对一个基因复合体进行了测序。如今测序的成本约为1000美元。最新的机器可以在一天内产生结果。这项技术与先进的细胞分析相结合,阐明了使每个人的身体都独一无二的惊人的生化变化。)可知,最后一段主要讲的是测序的最近的进展。故选B项。
【点评】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
15.【分析】本文是一篇说明文。文章介绍什么是同理心,获得同理心的方法和将同理心付诸行动的做法。
【解答】(1)细节理解题。根据上文Have you ever struggled to understand how someone else feels?Building up your empathy (同理心) skills helps you connect with your friends. (你是否曾努力去理解别人的感受?培养同理心可以帮助你与朋友建立联系。)及下文各小标题可知,设空处应继续说同理心的好处,引出下文对同理心的介绍,C选项"Besides,it also spreads kindness and inspires them to do the same.此外,它还传播善意,并激励他们也这样做。"符合语境,故选C。
(2)细节理解题。根据上文Miranda McKeamey set up an organization called EmpathyLab that builds empathy through reading. (米兰达麦基米成立了一个名为"共情实验室"的组织,通过阅读培养共情能力。)和下文Empathy is a force for change," she says. (同理心是一种改变的力量,"她说。)可知,设空处应表达为米兰达麦基米认可同理心,表达自己的看法,F选项"She believes even small,supportive actions can have a positive impact.她认为,即使是很小的支持性行动也能产生积极的影响。"符合语境,故选F。
(3)标题归纳题。根据下文内容Scientists say empathy isn't something you are born with,it's a skill you can acquire through learning.One way you can do this is by active listening.When someone is talking to you,listen closely and respond in a way that shows you understand their situations and emotions thoroughly.Reading,advocated by EmpathyLab,is also a great way to boost empathy,since stories can take you inside someone else's mind and show you the world through their eves and emotions. (科学家表示,同理心不是与生俱来的,而是一种可以通过学习获得的技能。其中一个方法就是积极倾听。当有人和你说话时,仔细倾听,并以一种表明你完全理解他们的处境和情绪的方式回应。同理心实验室提倡的阅读也是增强同理心的好方法,因为故事可以让你进入别人的内心,通过他们的眼睛和情感向你展示这个世界。)可知,本段主要讲获得同理心的方法,A选项"How can you have more empathy?你怎样才能有更多的同理心?"符合语境,故选A。
(4)推理判断题。根据下文This could mean trying out something that is important to a friend or family member,like exploring their favorite place.EmpathyLab advocated ideas for putting empathy into action in schools or at home. (这可能意味着尝试一些对朋友或家人来说很重要的事情,比如探索他们最喜欢的地方。同理心实验室主张在学校或家庭中将同理心付诸行动。)可知,选项中的"people's lives"呼应上文的"their favorite place",也就是要去家人或者朋友中的生活中去做一些事情来表达同情,G选项"Miranda recommends going into the thick of people's lives to show empathy.米兰达建议深入人们的生活,以表达同情。符合语境,故选G。
(5)细节理解题。根据上文EmpathyLab advocated ideas for putting empathy into action in schools or at home.That might be connecting with someone new in your class and having a friendly conversation,or making small changes to your behaviour.All small acts of kindness to others can make a difference,which in turn will be copied by someone else. (同理心实验室提倡在学校或家庭中将同理心付诸行动。这可能是与班上的新同学建立联系,进行友好的交谈,或者对你的行为做出一些小改变。所有对别人的小善举都能产生影响,而这反过来又会被别人模仿。)可知,这些都是将同理心付诸行动的一些做法,D选项"To find out more conducts you can do,log in EmpathyLab..想找到更多的指挥 empathylab. 登录。请登录EmpathyLab."中的"more conducts you can do"符合本段中付诸行动的具体做法,D选项"To find out more conducts you can do,log in EmpathyLab..想找到更多的指挥 empathylab. 登录。符合语境,故选D。
【点评】七选五阅读是完成性阅读,和完形填空很类似,不同的是一个选词,一个选句子。解题时,要注意上下文语境,充分考虑信息词(选项中和空格前后句子中相同或相近的词),选出最符合语境的句子。
语言运用 (共两节。满分30分)
16.【分析】本文是一篇记叙文。介绍了陈奇奇探索植物世界并通过短视频向人们解释植物的故事。
【解答】(1)考查动词及语境理解。A.hesitated犹豫不决;B.screamed 尖叫;C.stopped停止;D.collapsed坍塌。句意:突然,她尖叫起来,把其他乘客吓了一跳。根据下文的"gave other passengers a shock"可知,一定是她的尖叫把其他乘客吓了一跳。故选B项。
(2)考查动词及语境理解。A.drove驾驶;B.walked 步行;C.rolled滚动;D.rushed冲,奔。句意:车子靠边停了下来,她跳下车,冲到一株植物前。根据上文的screamed和jumped off可知,她一定是迫不及待地跑向那植物。故选D项。
(3)考查动词及语境理解。A.cut切割;B.smelt闻;C.removed删除;D.observed观察。句意:陈近距离观察这棵植物,同时从不同的角度拍照和拍摄。根据下文的"at close quarters"可知,她是在观察植物。故选D项。
(4)考查名词及语境理解。A.audience观众;B.students学生;C.passengers乘客;D.staff工作人员。句意:她说:"这是榼藤,我迫不及待地想和我的观众分享。"根据上文的"while taking pictures and shooting it from various angles"可知,她拍照片和视频是为了给她的观众看。故选A项。
(5)考查名词及语境理解。A.plant植物;B.community社区;C.food食物;D.wildlife野生动物。句意:她于2016年申请了大学植物保护专业。根据上一段提到的她对植物感兴趣和下文的"The college study has given her 6 knowledge of plants"可知,她申请的是植物保护专业。故选A项。
(6)考查形容词及语境理解。A.formal正式的;B.previous以前的;C.systematic系统的;D.abstract抽象的。句意:大学的学习使她对植物有了系统的认识,而寻找植物的经历使她对自然界有了很好的掌握。根据上文的"college study"可知,她学到的是系统的知识。故选C项。
(7)考查名词及语境理解。A.choice选择;B.degree学位;C.experience经历;D.requirement要求。句意:大学的学习使她对植物有了系统的认识,而寻找植物的经历使她对自然界有了很好的掌握。根据空格前的plant﹣hunting可知,此处指的是她寻找植物的经历。故选C项。
(8)考查名词及语境理解。A.taste味道;B.command掌握;C.view视野;D.comment评论。句意:大学的学习使她对植物有了系统的认识,而寻找植物的经历使她对自然界有了很好的掌握。根据句意可知,此处是考查固定短语have a good command of"精通;对……掌握熟练"。故选B项。
(9)考查名词及语境理解。A.nature自然;B.health健康;C.life生活;D.environment环境。句意:这让她选择毕业后在自然教育学院当老师。根据上文的"The college study has given her(6)______knowledge of plants and the plant﹣hunting(7)______has made her have a good(8)______of the natural world."可知,大学的学习使她对植物有了系统的认识,而寻找植物的经历使她对自然界有了很好的掌握。所以她会选择在自然教育学院当老师。故选A项。
(10)考查动词及语境理解。A.conflict冲突;B.proceed继续;C.compare比较;D.end结束。句意:然而,封闭打乱了她的计划,所以她无法继续进行。根据上文的"However,the lockdown interrupted her plans(然而,封闭打乱了她的计划)"可知,她的计划被打乱,肯定无法继续进行。故选B项。
(11)考查动词及语境理解。A.forbade禁止;B.reminded提醒;C.enabled使能够;D.forced强迫。句意:相反,她学会了视频拍摄技能,这使她成为了一名植物视频博主。根据上文的"she picked up skills of video shooting(她学会了视频拍摄技巧)"可知,学会视频拍摄技巧使她成为一名植物视频博主。故选C项。
(12)考查形容词及语境理解。A.narrow窄的;B.new新的;C.superb极佳的;D.diverse各式各样的。句意:她的短视频涵盖了各种各样的植物,包括红蜘蛛、豆荚和空气植物等。根据下文的"including red spider lily,box bean and air plants,etc"和"varieties of plants"可知,她的短视频涵盖了各种各样的植物。故选D项。
(13)考查名词及语境理解。A.account账户;B.idea想法;C.profile简介;D.setting环境。句意:在陈的抖音账户上,100多个解释植物品种的视频为她赢得了近100万粉丝。根据空格后的"on TikTok,over 100 videos explaining varieties of plants have earned her almost 1 million followers"可知,此处指的是在她的抖音账号上。故选A项。
(14)考查形容词及语境理解。A.amusing有趣的;B.valuable有价值的;C.challenging富于挑战性的;D.practical实用的。句意:当人们说他们因为我而了解一些植物时,我感到很自豪,我的工作很有价值。根据下文的"when people say they know about some plants because of me"可知,人们因为她而了解了一些植物,所以她的工作是有价值的。故选B项。
(15)考查动词及语境理解。A.pretends假装;B.manages管理;C.longs渴望;D.ceases停止。句意:至于她未来的计划,陈说她渴望继续探索植物的世界。根据上文的"her future plans"和空格后的"carry on exploring the world of plants"可知,此处说的是她的未来的计划,她肯定是渴望继续探索植物的世界。故选C项。
【点评】做完形填空首先要通读全文,了解大意。一篇完形填空的文章有许多空格,所以,必须先通读一至两遍,才能大概了解文章的内容。千万不要看一句,做一句。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确。
17.【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了一款新应用程序通过5 G技术正在改变人们的购物体验。
【解答】(1)考查宾语从句。句意:长沙IFS购物中心的一款开创性的新应用程序显示了5 G在多大程度上改变了购物体验。分析句子结构可知,空格处引导shows的宾语从句,指"(数量、程度)多少,多么",应该使用how much,故填how。
(2)考查固定搭配。句意:无论是更新衣服还是比较价格,移动技术都改变了当今顾客的购物习惯。此处为固定搭配whether…or…,意为"不管……还是……",且首字母大写,故填Whether。
(3)考查名词所有格。句意:无论是更新衣服还是比较价格,移动技术都改变了当今顾客的购物习惯。此处需要填入的词作定语修饰customers,today的名词所有格为today's,故填today's。
(4)考查形容词。句意:在中国长沙,长沙IFS成为中国第一个支持5 G的商业综合体。此处需要形容词作定语修饰complex(建筑群),故填commercial。
(5)考查可数名词的复数。句意:它还使用了一个新的购物导航器iGO,它的作用不仅仅是帮助用户在商场的不同级别找到自己的路。level是可数名词,前有different 修饰,因此level应该变复数,故填levels。
(6)考查动词不定式。句意:常见的手机导航工具在复杂的室内环境中很难使用。本句话的句型为主语+be+形容词+to do,表示"做某事怎么样",故填to use。
(7)考查可数名词的单数。句意:然而,iGO系统直接从微信打开,使用智能手机摄像头捕捉用户的精确位置。动词capture后接名词作宾语,locate的名词为location,由语境可知,"用户的精准位置"为单数意义,故填location。
(8)考查时态、语态及主谓一致。句意:一旦选择了目的地,导航器就开始引导购物者一步一步地浏览他们的环境。once意为"一旦",引导时间状语从句时,从句中常用一般现在时表将来,主语destination与select之间是被动关系,故填is selected。
(9)考查现在分词。句意:IGO将5 G技术与增强现实技术相结合,使导航标记出现在真实环境的顶部,这意味着购物者可以轻松导航、逐转弯和逐楼层导航,而无需弄清楚地图上的区块与他们在现实世界中的位置之间的关系。句中已有谓语动词appear,此处为非谓语动词作状语,navigation markers appear on top of the real environment与mean之间是主动关系,使用现在分词作结果状语,故填meaning。
(10)考查介词。句意:IGO将5 G技术与增强现实技术相结合,使导航标记出现在真实环境的顶部,这意味着购物者可以轻松导航、逐转弯和逐楼层导航,而无需弄清楚地图上的区块与他们在现实世界中的位置之间的关系。结合句意可知,此处表示购物者"无需"弄清楚地图上的区块与他们在现实世界中的位置之间的关系,则使用介词without,故填without。
【点评】语法填空考查学生英语综合知识的运用,做题时要首先明确短文大意,从词语搭配,固定句型,语法,时态等方面综合考虑,结合上下文语境找出正确答案。
写作 (共两节:满分40分)
18.【分析】高分句型一:Firstly,it will be a good choice to introduce some popular Chinese singers like Jay Chou who do well in China﹣style composition.
译文:首先,介绍一些像周杰伦这样的中国流行歌手是一个不错的选择。
分析:这句话使用了who引导的定语从句。
高分句型二:What's more,only by singing their songs live will your audience be attracted,so you can invite some singers from music department and extend some invitations.
译文:更重要的是,只有现场演唱他们的歌曲才能吸引你的观众,所以你可以邀请音乐部门的一些歌手,并发出一些邀请。
分析:这句话使用了only+介词短语置于句首,后面接部分倒装。
【解答】Dear Tom,
How is everything going on with you?I'm glad to receive your letter in which you asked me how to advocate China﹣style songs.My suggestions are as follows:(写信目的)
Firstly,it will be a good choice to introduce some popular Chinese singers like Jay Chou who do well in China﹣style composition.【高分句型一】What's more,only by singing their songs live will your audience be attracted,so you can invite some singers from music department and extend some invitations.【高分句型二】Lastly,you'd better hold a speech on the features of China﹣style songs where people can get some insights into the China﹣style songs.(提供建议)
It would be better if you could take my proposal into account.I do hope your culture festival will go smoothly and be warmly welcome by all the participants.(表达强调)
Yours,
Li Hua
【点评】这是一篇提纲类作文。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。同时注意要求的字数,不要太多也不要太少。
19.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Chase给同学们每人都准备新年礼物,第二天到班上却发现班上来了一位新同学。Chase答应老师带新同学参观学校却意识到自己和其他同学都没有为新同学准备礼物,感到难过。在吃午饭的时候,Chase突然想起孩子们经常在交换的新年礼物里放上心形糖果,于是和其他同学,老师一起计划为新同学送礼物。
高分句型一
Quickly but quietly,Ms.Robins,with an exquisite paper bag she fetched from her office,was walking around the classroom to collect the candy hearts.
翻译:罗宾斯女士从办公室拿了一个精美的纸袋,迅速而安静地在教室里走来走去,收集心形糖果。
分析:运用了省略关系代词的定语从句she fetched from her office。
高分句型二
The stone in his heart finally dropped when Ms Robins tiptoed towards him and placed the paper bag on his hands.
翻译:当罗宾斯女士蹑手蹑脚地走到他面前,把纸袋放在他手上时,他心中的石头终于放下了。
分析:由连词when引导的时间状语从句。
【解答】Meanwhile,her new classmates were busying working on something.They were going to give Eva their "hearts".Quickly but quietly,Ms.Robins,with an exquisite paper bag she fetched from her office,was walking around the classroom to collect the candy hearts.【高分句型一】Growing heavy with the paper bag was the students' welcome for their new classmate.Sitting beside Eva,Chase felt his heart racing and palms sweating.In order not to ruin the new year surprise for Eva,he pretended to be discussing math problems with her to occupy her attention.The stone in his heart finally dropped when Ms Robins tiptoed towards him and placed the paper bag on his hands.【高分句型二】(老师悄悄收集心型果糖给Chase并不让Eva发现的过程)
"Here's your new year gift,Eva.It's from everyone," said Chase.Surprise written on Eva's face,she turned around and was greeted by the sunny smiles on her classmates' faces. "Open it," I encouraged.No sooner had she opened the paper bag than everybody cheered, "Happy New Year".The candies which were made in the shape of hearts blurred her eyes.If only she had been able to express how much this precious gift meant to her.Springing from her seat,she stepped forward and bowed to her new but considerate classmates,who not only erased her anxiety but also planted the seed of hope in her heart.What a hearty welcome!(Eva收到礼物后非常感动的过程)
【点评】(1)品读原文,确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此次短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。
(4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后,最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。

展开更多......

收起↑

资源预览