资源简介 (共22张PPT)高考英语读后续写语篇练习梦想故事——没有放弃自己的梦想,终成芭蕾舞演员1题目分析读后续写题目再现范文呈现努力方向2Part 1题目呈现3续写原文Every girl dreams and Jasmine is no exception. When Jasmine was young, she had read dozens of books on how to be a ballerina(芭蕾舞者), Suan Lake was her favorite and she had always wanted to become the white swan in it. Later, she started taking ballet lessons and all her teachers confirmed she was a good student. In the hope of becoming a great ballerina, she trained hard on a daily basis.One day, she saw an advertisement that a famous ballerina troupe(舞团)would be performing in her hometown. And the whole town was talking about the troupe leader, who was said to be the best ballet dancer in the world. Her thoughts ran wild. "I must meet the leader of the troupe and show him my skills" she murmured to herself.4续写原文She dressed herself in her best ballerina costume and managed to slip in the backstage without being noticed. To her luck, the leader entered the dressing room and she timidly knocked at the door "Come in" said a gentle voice. Opening the door, Jasmine saw a tall and slim man with a calm look on his face. She bravely approached him and handed him a bunch of red roses and in her excitement the thorns pricked(刺痛)her hand but she did not pay much attention to the pain.The leader observed her action as she told him her dream. "Alright, you dance and I will give you my advice."But half way through the dance he stopped her and said, "I'm sorry you're not good enough!" On hearing this, Jasmine's eyes opened wide in shock. It was seconds before she could absorb what was said to her, "Not good enough !" she asked in disbelief. "Yes, not good enough." replied the leader. Boiled in shame and rage, Jasmine ran out of the dressing room as fast as her legs could carry her. The leader's words were a huge blow to her confidence. Despite being so sad, she didn't give up her dream.5段首句Paragraph 1 :Six months later, she heard that the same ballet troupe was performing in her town again.Paragraph 2:Within three years, Jasmine had become a famous ballerina as she wanted.6Part 2题目分析7点1:位于续写第一段段首,流畅衔接前面的记叙文和第一段段首语;点2:位于续写第一段段尾,流畅衔接第二段段首句;点3:位于续写第二段段首,续写衔接第二段段首语;点4:文章结尾升华,给予读者正能量,揭示和强调主题。情节构建的重点8续写思路分析本文以人物为线索展开,讲述了Jasmine的梦想是成为一名伟大的芭蕾舞演员,一天,她看到一则广告,说一个著名的芭蕾舞团将在她的家乡表演。她找到了团长,她勇敢地走近他,递给他一束红玫瑰。激动之下,玫瑰的刺扎到了她的手,但她并没有太在意它的痛,她向团长展示了自己的舞蹈才能。团长说她跳的不够好,在羞愧和愤怒中,Jasmine飞快地跑出了更衣室。领导的话对她的信心是一个巨大的打击。尽管如此悲伤,她没有放弃她的梦想。9续写思路分析Para 1:Six months later, she heard that the same ballet troupe was performing in her town again.由第一段首句内容“六个月后,她听说那个芭蕾舞团又在她的镇上演出了”可知,第一段可以继续写没有放弃梦想的Jasmine 又去找团长,这次她决心要弄清楚为什么领导说她不够好以及他们之间的对话。10续写思路分析Para 2:Within three years, Jasmine had become a famous ballerina as she wanted.由第二段首句内容“三年之内,Jasmine如愿以偿地成为了一名著名的芭蕾舞演员。”可知,第二段可续写Jasmine成功后的状态和心理、情感变化。11续写思路分析续写线索找到团长问清楚原因——获得了成功——有时会感到紧张——一句话激励着她12续写素材可用词汇:行为类1.下定决心做某事:be determined to do sth /make up one’s mind to do sth2.放弃:give up/abandon3.获得:acquire/attain情绪类1.害怕的:afraid/frightened2.紧张的:nervous/anxious13续写素材可用句型:[高分句型1].Her elegant appearance and excellent performance on the stage was so amazing that she gained power over all the audiences. (so…that引导的结果状语从句)[高分句型2]. If you want to pick roses, don’t be afraid of the thorns. (if引导的条件状语从句)14Part 3范文呈现15范文呈现Six months later, she heard that the same ballet troupe was performing in her town again. Bitter memories of the leader's harsh words came flooding back to her. This time she was determined to find out why the leader had told her she was not good enough when all her teachers thought otherwise. He replied, “I tell this to every student.” She angrily shot back, “You've ruined my life!” Then she got a further shock, “I remember your gift of roses and how the thorns had pricked your fingers but you carried on bravely.” He said if she did not give up so easily, it might be a different story.16范文呈现Within three years, Jasmine had become a famous ballerina as she wanted. Guided by the troupe leader, she succeeded in attaining the leading position in the Swan Lake. Her elegant appearance and excellent performance on the stage was so amazing that she gained power over all the audiences. Despite being so famous, Jasmine still felt nervous sometimes. But one word would always calm her down: “If you want to pick roses, don’t be afraid of the thorns.”17范文译文六个月后,她听说同一个芭蕾舞团又来她所在的小镇演出了。她回想起这位领导人的狠话。这一次,她决心找出为什么领导告诉她自己不够好,而她的所有老师都不这么认为。他回答说:“我把这件事告诉每一个学生。”她愤怒地回击道:“你毁了我的生活!”然后她又震惊了,“我记得你送的玫瑰,还记得荆棘如何刺痛你的手指,但你勇敢地坚持了下来。”他说,如果她不那么轻易放弃,情况可能会有所不同。18范文译文不到三年,Jasmine就如她所愿成为了一名著名的芭蕾舞演员。在团长的带领下,她成功地获得了天鹅湖的领导地位。她在舞台上优雅的外表和出色的表演令人惊叹,赢得了所有观众的喜爱。尽管如此出名,Jasmine有时还是会感到紧张。但有一句话总能让她平静下来:“如果你想摘玫瑰,不要害怕荆棘。”19Part 4努力方向20高级结构名词性从句高级结构三连动虚拟语气形容词做状语无灵主语21定语从句状语从句(包含倒装句)强调句副词做状语非谓语(包括独立主格)22Thank you! 展开更多...... 收起↑ 资源预览