资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2024人教版河南专版英语七年级下册专项素养综合全练(一)还原句子专练A【思维品质·比较思维】(2023河南舞阳期末)There are so many students in China. They go to school every day. 1 How do they go to school every day Read the words, and you can find some interesting things. Beijing is a very big city. Most students go to school by subway here. And it often takes them a long time to get to school. Changchun is a big city, too. But there isn't a subway line in this city. 2 There are many bus lines in Changchun. Suzhou is a small city. 3 They walk to school every day and it only takes them a short time to get to school. In some places in the south of China, there are many rivers. 4 I think it must be more fun than taking the bus. But in a small village in China, it's not easy for the students to go to school. There is a very big river between their school and the village. 5 So these students have to go on a ropeway(索道) to school. 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.So the students there often go to school by boat.B.So many students here go to school on the bus.C.There is no bridge and the river runs too quickly.D.Many students live near their school.E. But they go to school in different ways.1. 2. 3. 4. 5. B(2023河南郑州惠济区期末)In China, students go to school by bus, by bike and on foot. But children in the USA usually take the school bus to get to school. 6 In the city, students usually go to school near their homes. 7 And parents usually don't drive their children to and from school. Many of them walk to school with their friends. 8 And some people help them cross the road safely. In the village, schools are usually far from students' homes. 9 So many students in the village have to go to school by train. There are still some students having difficulty in getting to their schools. 10 We hope one day all the students can have easy ways to go to school. 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.So students usually don't take the bus.B.Sometimes there are lots of cars on the road.C.It usually takes them 40 minutes to an hour to walk to school.D.How do Japanese students usually go to school E. For example, some students need to swim to their schools in South Africa.6. 7. 8. 9. 10. C【人与社会·人物事迹】(2023河南南阳宛城区期中)19-year-old Li Le is from Nanyang, Henan. She works at a restaurant. 11 When shared(分享) on the Internet(网络), this photo gets popular(受欢迎的). 12 After he has his lunch, Li Le helps him get on the bus because there is something wrong with his back. 13 A young woman takes the photo and shares it on the Internet. “I often go to the restaurant and often sees Li Le help the people in need,” says the young woman.This photo makes people feel warm(温暖的). 14 “Everyone in our restaurant tries to help others. 15 I will keep doing so all the time,” Li Le says. 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.That's what we should do.B.Li Le does so to make sure the old man is safe.C.Here is a photo of Li Le and an old man.D.They say Li Le makes the world(世界) beautiful.E. The old man goes to the restaurant to have lunch.11. 12. 13. 14. 15. D(2022河南开封东北学区期中)I like animals and I have a lot of toy animals. On Sundays, my parents often take me to the zoo in our city. 16 Some animals are friendly, but some are not. 17 That is why they have to stay in cages(笼子). But I don't think it's good for them to stay in cages. 18 Tigers usually live in forests(森林). They can run very fast. They catch and eat small animals like rabbits(兔子). 19 They have nothing to do every day, so they walk in cages all day. When they are tired, they just sleep. I feel sorry for them. I like dolphins best. They swim fast and jump very high. They can play with balls. They can “walk” on the water! 20 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.The animals in cages can't be happy.B.In the zoo, we can see tigers, elephants, bears, snakes and many other animals.C.They are very friendly to people.D.Tigers, bears and lions are very dangerous.E.But now they're in cages.16. 17. 18. 19. 20. E【人与自然·绿色生活】(2022河南范县期中)Riding a bike is a green way to go out. 21 Many people in the world would like to ride bikes to go out. In some countries, bikes and cars don't go on the same road. There are special(特殊的) roads for bikes. 22 The traffic lights for bikes turn green some seconds earlier. 23 Then the traffic lights for cars turn green. People can enjoy riding their bikes on the road. In some countries, people can rent bikes easily. There are some bike rental places near the train stations or parks. 24 In China, you can see shared bikes here and there. It's very easy for people to use them. 25 Would you like to try this green way to go out 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.A lot of people love going around by bike.B.The traffic lights for bikes are special, too.C.It's very easy for people to rent bikes.D.Bikes can go first.E.It is also very easy.21. 22. 23. 24. 25. 答案全解全析A[语篇解读] 本文主要介绍了中国不同地方的学生不同的上学方式。1.E 第二段介绍了中国不同地方的学生不同的上学方式,故此处应用引领全文的句子表达。故选E。2.B 由后句“There are many bus lines in Changchun.”可知,长春的学生常常乘公共汽车去上学。故选B。3.D 由后句“They walk to school every day and it only takes them a short time to get to school.”可知,这些学生的家离学校较近。故选D。4.A 由前句“In some places in the south of China, there are many rivers.”及后句“I think it must be more fun than taking the bus.”可知,此处指的是乘船过河去上学。故选A。5.C 由后句“So these students have to go on a ropeway (索道) to school.”可知,河流上面没有桥可以通行。故选C。B[语篇解读] 本文主要介绍了日本学生的上学方式。6.D 下文介绍了城市和乡村中的日本学生的上学方式,可见D项“日本的学生是如何上学的 ”符合语境。7.A 由前句“In the city, students usually go to school near their homes.”可知,城里的学生通常不乘公共汽车。故选A。8.B 由后句“And some people help them cross the road safely.”可知,学生在上学的路上有时会遇到许多车辆。故选B。9.C 由后句“So many students in the village have to go to school by train.”可知,许多学生乘火车去上学是因为步行太费时间。故选C。10.E 由前句“There are still some students having difficulty in getting to their schools.”可知,此处应用有些学生上学困难的例子。故选E。C[语篇解读] 本文主要介绍了在饭店工作的李乐主动帮助老人的善举。11.C 由后句“When shared on the Internet, this photo gets popular.”可知,此处应用与照片相关的句子表达。故选C。12.E 由后句中的“After he has his lunch”可知,此处应用与吃午饭相关的句子表达。故选E。13.B 由前句“After he has his lunch, Li Le helps him get on the bus because there is something wrong with his back.”可知,此处应用与李乐帮助老人相关的句子表达。故选B。14.D 由前句“This photo makes people feel warm.”可知,人们对李乐的行为持正面看法,故D项“他们说李乐让世界美丽”符合语境。15.A 由后句中的“I will keep doing so all the time”可知,李乐认为这是人们应该做的。故选A。D[语篇解读] 本文主要介绍了作者游览动物园时看到的动物和感受。16.B 由后句“Some animals are friendly, but some are not.”可知,在动物园里能看到各种动物。故选B。17.D 由后句“That is why they have to stay in cages.”可知,有些动物非常危险。故选D。18.A 由前句“But I don't think it's good for them to stay in cages.”可知,作者认为待在笼子里对动物不好,笼子里的动物不会感到快乐。故选A。19.E 由后句“They have nothing to do every day, so they walk in cages all day.”可知,现在老虎被关进了笼子里。故选E。20.C 由设空处前的“I like dolphins best...They can ‘walk’ on the water!”可知,此处应用描述海豚的句子表达,故C项“它们对人非常友好”符合语境。E[语篇解读] 本文主要介绍了不同国家的人们骑自行车出行的情况。21.E 由后句“Many people in the world would like to ride bikes to go out.”可知,骑自行车出行是非常容易的。故选E。22.B 由后句“The traffic lights for bikes turn green some seconds earlier.”可知,针对自行车的交通信号灯也很特别。故选B。23.D 由后句“Then the traffic lights for cars turn green.”可知,自行车先行,小汽车后行。故选D。24.C 由前句“There are some bike rental places near the train stations or parks.”可知,人们可以很容易地租借自行车。故选C。25.A 由前句“It's very easy for people to use them.”可知,自行车使用方便,因此人们喜欢骑自行车四处活动。故选A。21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览