2023-2024学年广东省云浮市高二上学期12月月考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

2023-2024学年广东省云浮市高二上学期12月月考英语试题(原卷版+ 解析版)

资源简介

罗定中学城东学校2023-2024学年高二第一学期12月月考
英语试题
注意事项:
1.本试卷共150分,考试时间130分钟。
2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力 (共两节,满分25分)
第一节 听力理解 (共10小题,每小题2分,满分20分)
材料及问题播放两遍。每段后有两个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题, 在5秒钟内从题中所给的A、B、C选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
听下面一段对话, 回答第1-2题。
1. What time will the man get to Liam’s house
A. At 7:00 am. B. At 8:00 am. C. At 8:30 am.
2. Why will the man go to town tomorrow
A. To enjoy an art show. B. To meet his friend. C. To do some sports.
听下面一段对话, 回答第3-5题。
3. What does the woman think of the news
A. Interesting. B. Disappointing. C. Confusing.
4. In which room did the police find the robot
A. The kitchen. B. The living room. C. The bathroom.
5. Who called the police
A. The house owners. B. The house owners’ guest. C. The house owners’ neighbor.
听下面一段独白, 回答第6-8题。
6. What should the competitors draw on their postcards
A. Birds. B. Butterflies. C. Fish.
7. What can first-prize winners enjoy doing
A. Making a special cap. B. Learning from an artist. C. Visiting a wildlife center.
8. When will the competitors get the results
A. On March 7th. B. On March 10th. C. On March 12th.
听下面一段对话, 回答第9-10题。
9. What is the man’s concern about the program
A. It may be challenging. B. It may be harmful. C. It may be expensive.
10. What will the woman probably do next
A. Go online. B. Make a call. C. Have a check-up.
第二节 听取信息 (共5小题,每小题1分,满分5分)
第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Some of the greatest scientists of all time are women who have made important discoveries in a variety of fields in science. Several of their contributions throughout history are even more than men’s contributions. Our list of the most famous female scientists below are organized in order of popularity so you can read about the advancements that they made.
Marie Curie (1867-1934)
Famous For: Work on radioactivity
Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize and the only woman to win this award in two fields: Physics and Chemistry. She discovered polonium and radium and her work helped with the creation of X-rays.
Jane Goodall (1934)
Famous For: Primate (灵长类) studies
Jane Goodall is known world-wide for her groundbreaking studies on primates. She is considered as the top expert on chimps in the world and is perhaps best known for her 45-year study on the social lives of these animals in Tanzania.
Rita Levi-Montalcini (1909-2012)
Famous For: Nerve growth studies
Rita Levi-Montalcini was a neurologist (神经病学家) who won the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1986 for her findings in Nerve Growth Factor (NGF). She was the first Nobel Prize winner to live past her 100th birthday.
Lise Meitner (1878-1968)
Famous For: Work on radioactivity and nuclear physics
Lise Meitner was a key member of a group that discovered nuclear fission (裂变). One of her colleagues, Otto Hahn, was given the Noble Prize for this work. That Meitner didn’t get the award is considered to be a huge error by the Nobel committee.
1. Who is still contributing to the world
A. Marie Curie. B. Jane Goodall.
C. Rita Levi-Montalcini. D. Lise Meitner.
2. What did Rita Levi-Montalcini research on
A. Nerve growth. B. The wildlife.
C. Nuclear explosion. D. Radioactivity.
3. What do we know about Lise Meitner
A She was awarded the Nobel Prize.
B. She made a big mistake in her work.
C. She did lots of studies about nerve growth.
D. She made great contributions to nuclear physics.
【答案】1. B 2. A 3. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。本文主要列举了4位著名的女科学家在各自领域所取得的成就和影响。
【1题详解】
细节理解题。观察每个人物的后面跟的时间可知,Jane Goodall出生于1934,而后面没有给去世时间,说明还在世,还在为世界做贡献。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据Rita Levi-Montalcini (1909-2012)部分中Famous For: Nerve growth studies可知因为神经发育研究而出名。由此可知,Rita Levi-Montalcini研究的是神经发育。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据Lise Meitner (1878-1968)部分中Famous For: Work on radioactivity and nuclear physics可知因为研究放射性和核物理而出名。由此可知,Lise Meitner对核物理学做出了巨大的贡献。故选D。
B
Like most of his classmates, Zhang Yixuan is facing academic pressure as he is preparing to attend the national college entrance examination, or gaokao, next year. However, compared with playing smartphones and games, Zhang Yixuan prefers spending his summer vacation walking in wild nature, meeting little creatures like crabs. His bedroom is packed with dozens of “living treasures” that he has collected from the outdoors, including insects, fish, and crabs.
It is the microscope that his father bought him that makes the bedroom look more like a mini-biology lab than anything else and it’s a place where Zhang can devote himself to identifying or observing crabs day and night. With the help of the microscope, Zhang buries. Himself in studying the natural world. Sometimes he spends hours simply examining the leg of a crab. It was his deep interest in nature that led Zhang into a new world of discovery.
Last year, a group of crabs caught Zhang’s attention since they looked unusual compared with the commonly seen ones in Rongxian county, where he lives. He decided to take seven of them home. After much observation and lots of researches by reading related articles and documents, Zhang speculated that it must be a new species. And it proved to be true by experts.
The hardworking and gifted teenager is very grateful to his parents for their understanding and support. His father Zhang Lefei, who was born in a rural area, loved catching fish and crabs himself at an early age. So he and his wife would take their son out into nature to explore as much as possible and would allow him to observe crabs quietly without any disturbs.
They say interest is the best teacher. And so are parents, it seems.
4. What does paragraph 1 mainly tell us about Zhang Yixuan
A. His hobbies. B. His character.
C. His academic pressure. D. His relationship with others.
5. Where does Zhang Yixuan carry out his research
A. In the wild. B. In his school.
C. In his bedroom. D. In a biology lab.
6. What does the underlined word “speculated” in paragraph 3 probably mean
A. Showed. B. Inferred.
C. Argued. D. Suggested.
7. What is the author’s purpose of mentioning Zhang’s parents
A. To share their interest. B. To show their support.
C. To indicate their effort. D. To reveal their background.
【答案】4. A 5. C 6. B 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了高中生张义轩在面临高考压力时,通过对大自然的探索和研究,对螃蟹进行观察和鉴定,最终发现了一种新的物种。张义轩父母对他的兴趣和研究给予了理解和支持,他们在大自然中带他探索,为他提供了良好的环境。
【4题详解】
主旨大意题。根据第一段“However, compared with playing smartphones and games, Zhang Yixuan prefers spending his summer vacation walking in wild nature, meeting little creatures like crabs. His bedroom is packed with dozens of “living treasures” that he has collected from the outdoors, including insects, fish, and crabs.(然而,与玩智能手机和游戏相比,张义轩更喜欢在大自然中漫步,结识螃蟹等小生物。他的卧室里堆满了几十个他从户外收集的“活的宝贝”,包括昆虫、鱼和螃蟹。)”可知,本段主要介绍了张义轩的爱好。故选A。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“It is the microscope that his father bought him that makes the bedroom look more like a mini-biology lab than anything else and it’s a place where Zhang can devote himself to identifying or observing crabs day and night.(正是父亲给他买的显微镜,让他的卧室看起来更像是一个微型生物实验室,在这里,张可以日夜专注于识别或观察螃蟹。)”可知,他的观察实验都是在他的卧室里进行的。故选C。
【6题详解】
词句猜测题。根据第三段划线词前面的内容“ After much observation and lots of researches by reading related articles and documents(经过大量的观察和研究,通过阅读相关的文章和文献)”以及后文“And it proved to be true by experts.(专家们证明了这一点。)”可推知,张经过大量的观察和研究,通过阅读相关的文章和文献由此推测这是新的物种,由此后文提出专家证明了这一点,因此画线词意为“推测”。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据第四段“The hardworking and gifted teenager is very grateful to his parents for their understanding and support. (这个勤奋又有天赋的少年非常感谢他父母的理解和支持。)”以及最后一段“They say interest is the best teacher. And so are parents, it seems.(他们说兴趣是最好的老师。父母们似乎也是如此。)”可推知,作者提及张的父母旨在体现他的父母对他的支持。故选B。
C
Scientists have found that eating dark chocolate appears to lower the risk of depression by fourfold. While 7.6 percent of the 13,000 people surveyed reported depressive symptoms, just 1.5 percent of the chocolate eaters did. The study also found that the people who consumed the most of any chocolate were also 57 percent less likely to report depressive symptoms.
The study is the first to examine the association with depression according to the type of chocolate consumed. The team assessed data from 13,626 adults from the US National Health and Nutrition Examination Survey.
A range of other factors including height weight, marital status, education, household income, physical activity, smoking and chronic(慢性的) health problems were also taken into account to ensure the study only measured chocolate’s effect on depressive symptoms.
Then it was found that individuals who reported eating any dark chocolate in two 24-hour periods had 70 percent lower odds of reporting clinically relevant depressive symptoms in the previous two weeks than those who reported not eating chocolate at all.
Chocolate contains a number of psychoactive ingredients(精神活性成分) which produce a feeling of euphoria(狂喜) similar to that of cannabinoid(大麻素) .It also contains phenylethylamine(苯乙胺), which is believed to be important for regulating people’s moods.
However, British scientists urged caution about the findings, suggesting that the decision to eat dark chocolate could be linked to other health factors. For example, people who choose dark chocolate maybe more health-conscious in general, which is known to protect against depression.
Depressed people are also more likely to crave more sugary fatty foods and so could be less likely to pick a dark alternative when choosing chocolate.
8. What is the aim of the study
A. To find a cure for depression.
B. To find out the cause of depression.
C. To research on the ingredients of chocolate.
D. To study the association between depression and chocolate.
9. What is phenylethylamine
A. Something that can make people excited.
B. Something that can adjust people’s moods.
C. Something that can make people depressed.
D. Something that can make people overweight.
10. What is British scientists’ attitude toward the findings
A. Supportive. B. Negative.
C. Doubtful. D. Cautious.
11. What are depressed people more likely to do
A. Eat sugary fatty foods. B. Have dark chocolate.
C. Exercise outdoors. D. Be concerned about health.
【答案】8. D 9. B 10. D 11. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了巧克力可能会降低患抑郁症的风险。吃巧克力的人比不吃巧克力的人出现抑郁症状的可能性要低。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段的第一句“The study is the first to examine the association with depression according to the type of chocolate consumed.”(这项研究是第一次根据巧克力的消费类型来研究与抑郁症的关系)可知,其目的是研究抑郁和食用巧克力之间的关系。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第五段的最后一句“which is believed to be important for regulating people's moods”(这被认为对调节人们的情绪很重要)可知,苯基乙胺是调节人们情绪的东西。故选B。
【10题详解】
推理判断题。根据第六段的第一句“However British scientists urged caution about the findings, suggesting that the decision to eat dark chocolate could be linked to other health factors.”(然而,英国科学家敦促人们谨慎对待这一发现,认为吃黑巧克力的决定可能与其他健康因素有关。)可知,英国科学家对研究的发现持谨慎的态度。A.Supportive.支持的;B.Negative.消极的;C.Doubtful.怀疑的;D.Cautious谨慎的。故选D。
【11题详解】
细节理解题。根据最后一段“Depressed people are also more likely to crave more sugary fatty foods and so could be less likely to pick a dark alternative when choosing chocolate.”(抑郁的人也更可能渴望更多含糖高脂肪的食物,因此在选择巧克力时不太可能选择深色的替代品。)可知,抑郁的人也更有可能想吃更多的高糖高脂食物。故选A。
D
As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.
Past research has found health and wellness benefits of nature for humans, but a new study shows that wildness in urban areas is extremely important for human well-being.
The research team focused on a large urban park. They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. For example, one participant’s experience of “We sat and listened to the waves at the beach for a while” was assigned the categories “sitting at beach” and “listening to waves.”
Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. These include encountering wildlife, walking along the edge of water, and following an established trail.
Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking along a fountain on their lunch break.
“We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives. And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study.
12. What phenomenon does the author describe at the beginning of the text
A. Pocket parks are now popular. B. Wild nature is hard to find in cities.
C. Many cities are overpopulated. D. People enjoy living close to nature.
13. Why did the researchers code participant submissions into categories
A. To compare different types of park-goers. B. To explain why the park attracts tourists.
C. To analyze the main features of the park. D. To find patterns in the visitors’ summaries.
14. What can we learn from the example given in paragraph 5
A. Walking is the best way to gain access to nature.
B. Young people are too busy to interact with nature.
C. The same nature experience takes different forms.
D. The nature language enhances work performance.
15. What should be done before we can interact with nature according to Kahn
A. Language study. B. Environmental conservation.
C. Public education. D. Intercultural communication.
【答案】12. B 13. D 14. C 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。城市化让人们越来越难以接触到自然,但一项新研究发现城市中的野生自然对人类健康和幸福感具有重要影响。研究团队对一座大型城市公园的游客进行调查,发现与野生自然的互动可以创造出一种可用的语言,帮助人们认识和参与最令人满意和有意义的活动。该研究呼吁保护城市中的野生自然。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段内容“As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.(随着城市的飞速发展,生活在城市地区的人们越来越难以接近大自然。如果你幸运的话,你住的地方附近可能会有一个袖珍公园,但在城市里找到相对天然的地方是罕见的)”可知,文章开头作者讲述了一种现象,在城市里,人们很难找到野生的自然。故选B。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段的“They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. (他们调查了数百名公园游客,要求他们在网上提交一份书面总结,描述他们在公园里与大自然有意义的互动。然后,研究人员检查了这些提交的信息,将体验分为不同的类别)”可知,研究人员按照公园游客提交的在公园里与大自然互动的活动把游客分类,再根据第四段“Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. (在这320份提交的作品中,一种被研究人员称为“自然语言”的分类模式开始出现。在对所有提交的内容进行编码后,有六个类别被认为对游客最重要)”可知,研究人员对参与者提交的内容进行了分类,以便在游客的总结中找到模式,并确定对游客最重要的自然体验。通过这样做,他们能够创造一种“自然语言”,帮助人们认识并参与对他们来说最满意和最有意义的活动。选项D准确地反映了这一目的。故选D。
14题详解】
推理判断题。根据第五段内容“Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking along a fountain on their lunch break. (命名每一种自然体验创造了一种可用的语言,这有助于人们认识并参与到对他们来说最满意和最有意义的活动中。例如,沿着水边散步的经历可能会让一个年轻的专业人士在周末去公园徒步旅行时感到满意。在工作日回到市中心,他们可以在午休时沿着喷泉散步,享受一种更居家的互动方式)”可知,本段讲述了自然体验创造一种可用的语言,有助于人们识别并参与对自己来说最满意最有意义的活动,接下来以一个年轻的专业人士参与自然的方式举例说明,去公园时沿着水边散步让他感到满意,回到市中心工作时他可以通过沿着喷泉散步获得满足。因此推知,从第五段的例子中我们可以知道一样的自然体验可以呈现不同的形式。故选C。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段““We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives. And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study. (“我们正试图创造一种语言,帮助将人类与自然的互动带回我们的日常生活中。要做到这一点,我们还需要保护自然,这样我们才能与它互动,”该研究的资深作者彼得·卡恩说。)”可推断,彼得·卡恩认为在我们与大自然互动之前我们应该先要保护自然。故选B。
【点睛】
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everyone knows that fish is good for health.____16____But it seems that many people don’t cook fish at home. Americans eat only about fifteen pounds of fish per person per year, but we eat twice as much fish in restaurants as at home. Buying, storing, and cooking fish isn’t difficult.____17____This text is about how to buy and cook fish in an easy way._____18_____Fresh fish should smell sweet: you should feel that you’re standing at the ocean’s edge. Any fishy or strong smell means the fish isn’t fresh._____19_____When you have bought a fish and arrive home, you’d better store the fish in the refrigerator if you don’t cook it immediately, but fresh fish should be stored in your fridge for only a day or two. Frozen fish isn’t as tasty as the fresh one.There are many common methods used to cook fish._____20_____First, lean it and season it with your choice of spices(调料). Put the whole fish on a plate and steam it in a steam pot for 8 to 10 minutes if it weighs about one pound. (A larger one will take more time.) Then, it’s ready to serve.
A. Do not buy it.
B. The easiest is to steam it.
C. This is how you can do it.
D. It just requires a little knowledge.
E. The fish will go bad within hours.
F. When buying fish, you should first smell it.
G. The fats in fish are thought to help prevent heart disease.
【答案】16. G 17. D 18. F 19. A 20. B
【解析】
【分析】本文属于说明文,鱼是健康的食物。本文介绍了购买和烹饪鱼肉的方法。
【16题详解】
根据横线前句Everyone knows that fish is good for health.可知大家都知道鱼对人的健康有益。小题1对这一说法进行解释。故G项“鱼肉里的脂肪可以预防心脏病”切题。故选G项。
【17题详解】
根据横线前句“Buying, storing, and cooking fish isn’t difficult.”可知,告诉我们购买存储和烹饪鱼肉并不难。所以小题2要承接上文。故B选项“需要我们了解相关的知识”切题。故选D项。
【18题详解】
根据横线后句Fresh fish should smell sweet新鲜的鱼闻起来很甜。说明本段告诉我们买鱼的时候要先闻闻味道。故F项“我们买鱼的时候要先闻闻味道”切题,故选F项。
【19题详解】
根据横线前句“Any fishy or strong smell means the fish isn’t fresh.”味道过浓的鱼都是不新鲜的鱼。所以小题4遇到这样的鱼应该怎么办。故A选项“这样的鱼是不能购买的”切题。故选A项。
【20题详解】
根据横线后两句“First, clean it and season it with your choice of spices(调料). Put the whole fish on a plate and steam it in a steam pot for 8 to 10 minutes if it weighs about one pound.”可知在介绍蒸鱼的方法。故B项“最容易的方法是蒸鱼”切题。故选B项。
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I participated in an exchange program where a Spanish student came to live in my home for a few weeks and then I went to live in hers in Spain. I was somewhat ___21___ but mostly excited about the coming experience.
After the ___22___ excitement, cultural differences began to affect me, ___23___ me to feel anxious and homesick. What made culture shock difficult to ___24___ was the language barrier. My Spanish kills were not at the level of being able to express how I feel ___25___ .
The most difficult challenge was the ___26___ and meal time. I usually ate diner at 6:00 pm in America, but in Spain, we ate it at 10:00 pm when I was very ___27___ ! I was a picky eater, and while I ate meat, I still wasn’t very ___28___ with it. But there was a lot of meat in Spanish ___29___ . Almost every meal was filled with rich unknown foods.
One night, I asked what we were going to ____30____ . Since I didn’t know the Spanish word “conejo” they used, the entire family started acting like rabbits at the dinner table in an effort to help me understand its ____31____ . I was shocked. Sometimes I just wanted to curl up in my room alone and ____32____ a pizza, but not the pizza they had in Spain.
Despite the stress caused by some new and unusual foods, I ____33____ them very much when I left Spain. This trip taught me how to be ____34____ and leave my comfort zone, and how important it is to ____35____ new things.
21. A. optimistic B. frustrated C. motivated D. nervous
22. A. ultimate B. abnormal C. initial D. gradual
23. A. enabling B. causing C. helping D. forcing
24. A. inquire about B. subscribe to C. figure out D. deal with
25. A. clearly B. gently C. intensely D. elegantly
26. A. clothing B. transport C. food D. shelter
27. A. sleepy B. hungry C. occupied D. depressed
28. A. careful B. familiar C. satisfied D. adventurous
29. A. cuisine B. nutrition C. flavor D. ingredient
30. A. gain B. grasp C. eat D. present
31. A. source B. category C. function D. meaning
32. A. prepare B. order C. boil D. deliver
33. A. missed B. supported C. hated D. blamed
34. A. committed B. critical C. flexible D. reliable
35. A. recommend B. try C. resist D. handle
【答案】21. D 22. C 23. B 24. D 25. A 26. C 27. B 28. D 29. A 30. C 31. D 32. B 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者去西班牙参加交换项目时遇到的文化差异。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我有点紧张,但主要是对即将到来的经历感到兴奋。A. optimistic乐观的;B. frustrated沮丧的;C. motivated积极的、有动力的;D. nervous紧张的。根据“I was somewhat ___1___ but mostly excited about the coming experience.”可知,作者马上就要去西班牙参加交换项目,应该是有点“紧张”的,nervous符合语境。故选D项。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在最初的兴奋过后,文化差异开始影响我,让我感到焦虑和想家。A. ultimate最后的、最终的;B. abnormal反常的、异常的;C. initial起初的、最初的;D. gradual逐渐的、渐渐的。根据前面的“I was somewhat ___1___ but mostly excited about the coming experience.”可知,作者一开始是有点紧张,但更多的是兴奋,由此可知,此处指最初的兴奋过后,initial符合语境。故选C项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:在最初的兴奋过后,文化差异开始影响我,让我感到焦虑和想家。A. enabling使能够;B. causing造成;C. helping帮助;D. forcing迫使。根据“cultural differences began to affect me, ___3___ me to feel anxious and homesick”可知,此处指文化差异“造成”了我焦虑和想家,causing符合语境。故选B项。
【24题详解】
考查短语辨析。句意:使文化冲击难以应对的是语言障碍。A. inquire about询问;B. subscribe to订阅、同意;C. figure out解决、算出;D. deal with处理、解决。根据“What made culture shock difficult to ___4___ was the language barrier.”可知,此处指文化冲击难以应对,deal with符合语境。故选D项。
【25题详解】
考查副词词义辨析。句意:我的西班牙语没有达到能够清楚表达我的感受的水平。A. clearly清楚地、清晰地;B. gently文静地、温柔地;C. intensely强烈地;D. elegantly优美地、优雅地。根据前面的“What made culture shock difficult to ___4___ was the language barrier.”可知,此处指作者的语言障碍使她无法清楚地表达自己的感受,clearly符合语境。故选A项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:最困难的挑战是食物和用餐时间。A. clothing衣服、服装;B. transport交通;C. food食物;D. shelter住所、避难所。根据“The most difficult challenge was the ___6___ and meal time.”可知,此处指食物和用餐时间,food符合语境。故选C项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在美国,我通常在下午6点吃晚餐,但在西班牙,我们在晚上10点吃,那时我非常饿!A. sleepy困倦的;B. hungry饥饿的;C. occupied被占领的;D. depressed抑郁的、沮丧的。根据“but in Spain, we ate it at 10:00 pm when I was very ___7___ !”可知,西班牙晚上十点才吃饭,这时已经非常饿了,hungry符合语境。故选B项。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我是一个挑食的人,虽然我吃肉,但我仍然不太喜欢冒险。A. careful谨慎的、仔细的;B. familiar熟悉的;C. satisfied满意的;D. adventurous 勇于冒险的、刺激不断的。根据“But there was a lot of meat in Spanish ___9___ . Almost every meal was filled with rich unknown foods.”可知,西班牙的食物中有很多不知名的东西,作者虽然喜欢吃肉,但也不想吃那些不知名的食物,所以此处指不太爱“冒险”,adventurous符合语境。故选D项。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是西班牙菜里有很多肉。A. cuisine菜肴;B. nutrition营养;C. flavor风味、香料;D. ingredient成分、材料。根据“But there was a lot of meat in Spanish ___9___ . Almost every meal was filled with rich unknown foods.”可知,此处指西班牙的菜里有很多肉,cuisine符合语境。故选A项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:一天晚上,我问我们要吃什么。A. gain获得;B. grasp抓牢、理解;C. eat吃;D. present出示、呈现。根据“One night, I asked what we were going to ___10___ .”可知,此处指晚上吃什么,eat符合语境。故选C项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:因为我不知道他们用的西班牙语“conejo”,全家人在餐桌上开始像兔子一样努力帮助我理解它的意思。A. source来源、出处;B. category种类、范畴;C. function功能;D. meaning意义、意思。根据“Since I didn’t know the Spanish word “conejo” they used”可知,作者不知道这个词的意思,所以他们是在让作者理解它的意思,meaning符合语境。故选D项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:有时我只想一个人蜷缩在房间里点一份披萨,但不是西班牙的那种。A. prepare准备;B. order订购、点餐;C. boil沸腾、煮沸、烧开;D. deliver递送。根据“Sometimes I just wanted to curl up in my room alone and ___12___ a pizza, but not the pizza they had in Spain.”可知,作者想自己订餐,order符合语境。故选B项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:尽管一些新的和不寻常的食物给我带来了压力,但当我离开西班牙时,我非常想念它们。A. missed想念;B. supported支持;C. hated讨厌;D. blamed责备。根据“Despite the stress caused by some new and unusual foods, I ___13___ them very much when I left Spain.”可知,此处指虽然新的食物带来了压力,但离开的时候还是会很“想念”,missed符合语境。故选A项。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这次旅行教会了我如何灵活地离开自己的舒适区,以及尝试新事物是多么重要。A. committed尽心尽力的、忠诚的;B. critical批判的、极其重要的;C. flexible灵活的、能适应新情况的;D. reliable可靠的、可信赖的。根据“This trip taught me how to be ___14___ and leave my comfort zone, and how important it is to ___15___ new things.”可知,此处指离开舒适区,适应新环境,flexible符合语境。故选C项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:这次旅行教会了我如何灵活地离开自己的舒适区,以及尝试新事物是多么重要。A. recommend建议、推荐;B. try尝试;C. resist阻挡、抵制;D. handle处理、操纵。根据“This trip taught me how to be ___14___ and leave my comfort zone, and how important it is to ___15___ new things.”可知,此处指尝试新事物,try符合语境。故选B项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Walking around the world may seem impossible, but that didn’t stop one American woman from putting one foot in front of ___36___ other.
In 2014, Angela Maxwell, then in her early 30s, began her walk around the world alone. After six-and-a-half years and over 32, 000 kilometers, Maxwell’s walk ended ___37___ it began. Before she left ___38___ her journey, Maxwell found inspiration from women explorers of the past. “I read their books in ___39___ (hope) of finding encouragement — and I did — by ___40___ (learn) about their challenges and struggles as well as their triumphs. Each woman’s story was ___41___ (vast) different, which gave me the confidence to give my walk a try,” Maxwell told the BBC.
Maxwell’s worldwide walk wasn’t easy. She heard gunshots while camping in Turkey and ___42___ (attack) in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk.
When the BBC asked her what kind of person it takes to walk around the world, Maxwell said, “It’s ___43___ (probable) a combination of ambition, a little ___44___ (stubborn) and a pinch of passion — not for hiking as a sport, but for self-discovery and adventure.”
“Walking has taught me that everything and everyone has a story ____45____ (share); we just have to be willing to listen,” she said.
【答案】36. the
37. where 38. on
39. hopes 40. learning
41. vastly 42. was attacked
43. probably
44. stubbornness
45. to share
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了Angela Maxwell徒步地球的故事。
【36题详解】
考查冠词。句意:环游世界似乎是不可能的,但这并不能阻止一位美国女性一步一步地走下去。one foot in front of the other“一步一步来”是固定短语,the other特指两只脚中的另一个。故填the。
【37题详解】
考查地点状语从句。句意:经过6年半,32000多公里的跋涉,Maxwell的旅程终于在起点结束了。根据句意可知,此处应用where引导地点状语从句。故填where。
【38题详解】
考查介词。句意:在启程之前,Maxwell从过去的女性探险家身上找到了灵感。介词on和journey是固定搭配。故填on。
【39题详解】
考查名词复数。句意:我读他们的书,希望通过了解他们的挑战、挣扎和成功,找到鼓励——我做到了。in hopes of“怀着……的希望”是固定搭配,零冠词hope用复数。故填hopes。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:同上。介词by后用动名词作宾语。故填learning。
【41题详解】
考查副词。句意:每个女人的故事都大不相同,这给了我信心去尝试走路。修饰形容词different用副词。故填vastly。
【42题详解】
考查时态和语态。句意:她在土耳其露营时听到枪声,在蒙古的帐篷里遭到袭击。动词attack和主语之间是被动关系,根据前文heard可知,此处描述过去发生的事情,用一般过去时的被动语态。主谓一致,故填was attacked。
【43题详解】
考查副词。句意:当英国广播公司问她什么样的人才能环游世界时,Maxwell说:“这可能是雄心壮志、一点点固执和一点点激情的结合——不是把徒步旅行作为一项运动,而是为了自我发现和冒险。”修饰动词be用副词。故填probably。
【44题详解】
考查名词。句意:同上。根据前文a combination of ambition和后文a pinch of passion可知,此处应用其名词stubbornness(不可数)并列作宾语。故填stubbornness。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:徒步旅行教会了我,每件事、每一个人都有故事可以分享;我们只需要洗耳恭听。根据句意可知,此处应用不定式作后置定语修饰story。故填to share。
第四部分 写作 (共二节,满分45分)
第一节 完成句子(共20空,每空1分,满分20分)
46. How many students _______ _______ (参加) the singing competition last week (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. participated##joined ②. in
【解析】
【详解】考查时态。句意:上周有多少学生参加了歌唱比赛?表示“参加(比赛)”可用动词短语participate/join in,根据时间状语last week可知,用一般过去时,谓语动词用过去式。故空1填participated/joined;空2填in。
47 Yesterday’s dinner _______ ________ (由……构成) several different French dishes tasted very delicious. (consist) (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. consisting ②. of
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:昨天的晚餐由几种不同的法国菜组成,味道非常美味。表示“由……构成”用动词短语consist of,和名词dinner之间是主动关系,故用其现在分词作后置定语。故空填consisting;空2填of。
48. He eats what he wants, ________ ________ (不管) other people. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. regardless ②. of
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:他想吃什么就吃什么,不管别人。表示“不管”可用固定短语regardless of,和后文名词构成介词短语作状语。故空1填regardless;空2填of。
49. They did everything they could to make me _______ _______ _______ (舒服自在). (feel) (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. feel ②. at ③. home
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:他们尽一切努力让我有宾至如归感觉。根据汉语提示,表示“舒服自在”含义的动词短语为:feel at home,分析句子结构,空白处在句子中做宾补,使用非谓语动词,make sb. do,意为“让某人做某事”,当动词make表示“使;让”含义的时候,其后做宾补的动词不定式要去掉动词不定式符号to,所以空白处填动词原形,故填feel;at;home。
50. Most adults ________ ________ _______(患病) two to three colds a year, and children even more. (come) (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. come ②. down ③. with
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:大多数成年人一年会患两到三次感冒,儿童甚至更多。表示“患(病),染上”用动词短语come down with,描述一般规律,用一般现在时。主语为复数,主谓一致,故空1填come;空2填down;空3填with。
51. No one expects him ________ ________ ________ ________ (卷入) the hurly-burly of campaigning. (involve) (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. to ②. get##be ③. involved ④. in
【解析】
【详解】考查不定式。句意:没人料到他会卷入到激烈的竞选活动中来。表示“卷入”可用动词短语get/be involved in,根据句型expect sb. to do sth.可知,用动词不定式作宾语补足语。故空1填to;空2填get/be;空3填involved;空4填in。
52. Who will _______ ________ ________ ________ (主管) the department when Sophie leaves (charge) (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. be ②. in ③. charge ④. of
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:索菲离开时谁来负责这个部门?根据汉语提示,表示“主管”含义的动词短语为:be in charge of,根据空白处前面的情态动词will可知句子使用了一般将来时,可知空白处填动词原形,故填be;in;charge;of。
第二节 书面表达 (第68小题。共1题,满分 25分)
53. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When I was young, I lived in a small village in Melaka. The spirit of neighborliness was very strong then. The village had a variety of trades to serve the needs of the villagers. There was a barber, tailor, coffee shop owner, grocer, and so on. All of us were quite poor but we got by. However, one family which could be considered as living a marginal existence was the Lim family living in the bicycle shop opposite our dwelling.
Mr. Lim, the bicycle mechanic, had a large brood of children — twelve to be exact. My mother was a kind-hearted soul. Often, she would remark that his children were dressed in ragged clothes and looked malnourished (营养不良的). My family was relatively better off in the village. My parents would bring over whatever food we could spare to the Lim family.
I remember one particular year when times were very hard. Even my family had to make do with two meals a day. We stopped the practice of giving food to Mr. Lim. One day, I noticed my mother looking troubled. She had learned that the Lim family had not been eating for the past two days. She decided to sacrifice a portion of our meals to the family despite the protests (抗议) from my brothers that were too hungry. Fortunately, the lean spell (困难时期) did not last long, and the children in our family resumed our three meals a day again.
As time went on, the number of customers at Lim's shop had increased rapidly. Business at his shop took off like a rocket as Japanese bikes were very useful and popular for transport. They were much better off than before.
It was at this time that my father's health was worsening. We were confused by the mysterious illness he was suffering from. Because of lack of attention to his provision shop (食品店), the business became worse. My father then sold our family car to pay off the mounting bills. My brothers and I had to stop schooling because we could not afford the fees.
注意:1.续写词数应150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
They say that one good deed deserves another.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With the help of Mr. Lim, the situation in my family took a turn for the better.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
They say that one good deed deserves another. Mr. Lim, our neighbor, came to learn of our plight and stepped in to help. He stated simply that it was his turn to repay the kindness that my parents had shown to him in the past. Through his connections, Mr. Lim arranged for my father to consult a famous doctor. Not only was this doctor's diagnosis of my father's medical condition accurate, but he was also able to cure my father. Besides, he arranged for a loan for my father's business. He also told my brothers and I that we should not give up our education. He then arranged to finance our education as long as we needed it.
With the help of Mr. Lim, the situation in my family took a turn for the better. My father recovered from his illness gradually and his business recovered the next year. My father is now the proud owner of the village mini-market. Mr. Lim has expanded his business, too. My brothers and I are among the top students in the school. Whenever my parents met up with Mr. Lim, they would thank him for his past help. He would just shrug off their thanks and say simply that he was merely repaying a kindness. The children in both families have brotherly friendship now. The story between the Lim family and my family has proved a saying that kindness begets kindness.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了我们社区的基本情况。接着主要讲述我们家当时开一间小卖部,生活条件好一些。妈妈就经常救济我家对面的一家卖自行车的铺子那一大家子人。即使在一天只能吃两顿饭的生活困难时期,我的妈妈仍然没有忘记去分一部分食物给他们。但是,后来,爸爸生病了,我家的情况每况愈下,甚至连家里的汽车都卖了,就为了给爸爸买药。还因为交不起学费,我和我的兄弟们也都退学了。
【详解】1.段落续写
①由第一段首句内容“他们说善有善报。”可知,第一段可描写Lim要在我家遇到困难的时候回报我们对他们的帮助。
②由第二段首句内容“在Lim先生的帮助下,我家的情况有了好转。”可知,第二段可描写我家在Lim先生的帮助下,具体有哪些方面的改善。
2.续写线索
帮助爸爸联系有名的医生——帮忙贷款恢复我家的生意——资助我和我的兄弟们上学-——爸爸的病好了——爸爸开了村子里的小超市——我和我的兄弟们成为学校的尖子生——两家人亲如一家——感悟
3.词汇激活
行为类
①轮到某人:it is one’s turn/ take a turn for
②安排:arrange/ make arrangements for
③放弃:give up/ quit
情绪类
①报恩:repay the kindness/ pay a debt of gratitude
②善良:kindness/ goodness
【点睛】【高分句型1】They say that one good deed deserves another.运用了that引导的宾语从句,并且宾语从句是一个谚语:善有善报。
【高分句型2】He stated simply that it was his turn to repay the kindness that my parents had shown to him in the past.第一个that引导宾语从句,第二个that引导定语从句。
【高分句型3】Not only was this doctor's diagnosis of my father's medical condition accurate, but he was also able to cure my father.句子开头用了Not only的部分倒装结构。
听力 1—5 BAACB 6—10 BCCBA 11. 7:30 12. building 13. Monday 14. snack 15. hat罗定中学城东学校2023-2024学年高二第一学期12月月考
英语试题
注意事项:
1.本试卷共150分,考试时间130分钟。
2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力 (共两节,满分25分)
第一节 听力理解 (共10小题,每小题2分,满分20分)
材料及问题播放两遍。每段后有两个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题, 在5秒钟内从题中所给的A、B、C选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
听下面一段对话, 回答第1-2题。
1. What time will the man get to Liam’s house
A. At 7:00 am. B. At 8:00 am. C. At 8:30 am.
2. Why will the man go to town tomorrow
A. To enjoy an art show. B. To meet his friend. C. To do some sports.
听下面一段对话, 回答第3-5题。
3. What does the woman think of the news
A. Interesting. B. Disappointing. C. Confusing.
4. In which room did the police find the robot
A. The kitchen. B. The living room. C. The bathroom.
5. Who called the police
A. The house owners. B. The house owners’ guest. C. The house owners’ neighbor.
听下面一段独白, 回答第6-8题。
6. What should the competitors draw on their postcards
A. Birds. B. Butterflies. C. Fish.
7. What can first-prize winners enjoy doing
A. Making a special cap. B. Learning from an artist. C. Visiting a wildlife center.
8. When will the competitors get the results
A. On March 7th. B. On March 10th. C. On March 12th.
听下面一段对话, 回答第9-10题。
9. What is the man’s concern about the program
A. It may be challenging. B. It may be harmful. C. It may be expensive.
10. What will the woman probably do next
A. Go online. B. Make a call. C. Have a check-up.
第二节 听取信息 (共5小题,每小题1分,满分5分)
第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Some of the greatest scientists of all time are women who have made important discoveries in a variety of fields in science. Several of their contributions throughout history are even more than men’s contributions. Our list of the most famous female scientists below are organized in order of popularity so you can read about the advancements that they made.
Marie Curie (1867-1934)
Famous For: Work on radioactivity
Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize and the only woman to win this award in two fields: Physics and Chemistry. She discovered polonium and radium and her work helped with the creation of X-rays.
Jane Goodall (1934)
Famous For: Primate (灵长类) studies
Jane Goodall is known world-wide for her groundbreaking studies on primates. She is considered as the top expert on chimps in the world and is perhaps best known for her 45-year study on the social lives of these animals in Tanzania.
Rita Levi-Montalcini (1909-2012)
Famous For: Nerve growth studies
Rita Levi-Montalcini was a neurologist (神经病学家) who won the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1986 for her findings in Nerve Growth Factor (NGF). She was the first Nobel Prize winner to live past her 100th birthday.
Lise Meitner (1878-1968)
Famous For: Work on radioactivity and nuclear physics
Lise Meitner was a key member of a group that discovered nuclear fission (裂变). One of her colleagues, Otto Hahn, was given the Noble Prize for this work. That Meitner didn’t get the award is considered to be a huge error by the Nobel committee.
1. Who is still contributing to the world
A. Marie Curie. B. Jane Goodall.
C. Rita Levi-Montalcini. D. Lise Meitner.
2. What did Rita Levi-Montalcini research on
A. Nerve growth. B. The wildlife.
C. Nuclear explosion. D. Radioactivity.
3. What do we know about Lise Meitner
A. She was awarded the Nobel Prize.
B. She made a big mistake in her work.
C. She did lots of studies about nerve growth.
D. She made great contributions to nuclear physics.
B
Like most of his classmates, Zhang Yixuan is facing academic pressure as he is preparing to attend the national college entrance examination, or gaokao, next year. However, compared with playing smartphones and games, Zhang Yixuan prefers spending his summer vacation walking in wild nature, meeting little creatures like crabs. His bedroom is packed with dozens of “living treasures” that he has collected from the outdoors, including insects, fish, and crabs.
It is the microscope that his father bought him that makes the bedroom look more like a mini-biology lab than anything else and it’s a place where Zhang can devote himself to identifying or observing crabs day and night. With the help of the microscope, Zhang buries. Himself in studying the natural world. Sometimes he spends hours simply examining the leg of a crab. It was his deep interest in nature that led Zhang into a new world of discovery.
Last year, a group of crabs caught Zhang’s attention since they looked unusual compared with the commonly seen ones in Rongxian county, where he lives. He decided to take seven of them home. After much observation and lots of researches by reading related articles and documents, Zhang speculated that it must be a new species. And it proved to be true by experts.
The hardworking and gifted teenager is very grateful to his parents for their understanding and support. His father Zhang Lefei, who was born in a rural area, loved catching fish and crabs himself at an early age. So he and his wife would take their son out into nature to explore as much as possible and would allow him to observe crabs quietly without any disturbs.
They say interest is the best teacher. And so are parents, it seems.
4. What does paragraph 1 mainly tell us about Zhang Yixuan
A. His hobbies. B. His character.
C. His academic pressure. D. His relationship with others.
5 Where does Zhang Yixuan carry out his research
A. In the wild. B. In his school.
C. In his bedroom. D. In a biology lab.
6. What does the underlined word “speculated” in paragraph 3 probably mean
A. Showed. B. Inferred.
C. Argued. D. Suggested.
7. What is the author’s purpose of mentioning Zhang’s parents
A. To share their interest. B. To show their support.
C. To indicate their effort. D. To reveal their background.
C
Scientists have found that eating dark chocolate appears to lower the risk of depression by fourfold. While 7.6 percent of the 13,000 people surveyed reported depressive symptoms, just 1.5 percent of the chocolate eaters did. The study also found that the people who consumed the most of any chocolate were also 57 percent less likely to report depressive symptoms.
The study is the first to examine the association with depression according to the type of chocolate consumed. The team assessed data from 13,626 adults from the US National Health and Nutrition Examination Survey.
A range of other factors including height weight, marital status, education, household income, physical activity, smoking and chronic(慢性的) health problems were also taken into account to ensure the study only measured chocolate’s effect on depressive symptoms.
Then it was found that individuals who reported eating any dark chocolate in two 24-hour periods had 70 percent lower odds of reporting clinically relevant depressive symptoms in the previous two weeks than those who reported not eating chocolate at all.
Chocolate contains a number of psychoactive ingredients(精神活性成分) which produce a feeling of euphoria(狂喜) similar to that of cannabinoid(大麻素) .It also contains phenylethylamine(苯乙胺), which is believed to be important for regulating people’s moods.
However, British scientists urged caution about the findings, suggesting that the decision to eat dark chocolate could be linked to other health factors. For example, people who choose dark chocolate maybe more health-conscious in general, which is known to protect against depression.
Depressed people are also more likely to crave more sugary fatty foods and so could be less likely to pick a dark alternative when choosing chocolate.
8. What is the aim of the study
A. To find a cure for depression.
B. To find out the cause of depression.
C. To research on the ingredients of chocolate.
D. To study the association between depression and chocolate.
9. What is phenylethylamine
A. Something that can make people excited.
B. Something that can adjust people’s moods.
C. Something that can make people depressed.
D. Something that can make people overweight.
10 What is British scientists’ attitude toward the findings
A. Supportive. B. Negative.
C. Doubtful. D. Cautious.
11. What are depressed people more likely to do
A. Eat sugary fatty foods. B. Have dark chocolate.
C. Exercise outdoors. D. Be concerned about health.
D
As cities balloon with growth, access to nature for people living in urban areas is becoming harder to find. If you’re lucky, there might be a pocket park near where you live, but it’s unusual to find places in a city that are relatively wild.
Past research has found health and wellness benefits of nature for humans, but a new study shows that wildness in urban areas is extremely important for human well-being.
The research team focused on a large urban park. They surveyed several hundred park-goers, asking them to submit a written summary online of a meaningful interaction they had with nature in the park. The researchers then examined these submissions, coding (编码) experiences into different categories. For example, one participant’s experience of “We sat and listened to the waves at the beach for a while” was assigned the categories “sitting at beach” and “listening to waves.”
Across the 320 submissions, a pattern of categories the researchers call a “nature language” began to emerge. After the coding of all submissions, half a dozen categories were noted most often as important to visitors. These include encountering wildlife, walking along the edge of water, and following an established trail.
Naming each nature experience creates a usable language, which helps people recognize and take part in the activities that are most satisfying and meaningful to them. For example, the experience of walking along the edge of water might be satisfying for a young professional on a weekend hike in the park. Back downtown during a workday, they can enjoy a more domestic form of this interaction by walking along a fountain on their lunch break.
“We’re trying to generate a language that helps bring the human-nature interactions back into our daily lives. And for that to happen, we also need to protect nature so that we can interact with it,” said Peter Kahn, a senior author of the study.
12. What phenomenon does the author describe at the beginning of the text
A. Pocket parks are now popular. B. Wild nature is hard to find in cities.
C. Many cities are overpopulated. D. People enjoy living close to nature.
13. Why did the researchers code participant submissions into categories
A. To compare different types of park-goers. B. To explain why the park attracts tourists.
C. To analyze the main features of the park. D. To find patterns in the visitors’ summaries.
14. What can we learn from the example given in paragraph 5
A. Walking is the best way to gain access to nature.
B. Young people are too busy to interact with nature.
C. The same nature experience takes different forms.
D. The nature language enhances work performance.
15. What should be done before we can interact with nature according to Kahn
A. Language study. B. Environmental conservation.
C. Public education. D. Intercultural communication.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everyone knows that fish is good for health.____16____But it seems that many people don’t cook fish at home. Americans eat only about fifteen pounds of fish per person per year, but we eat twice as much fish in restaurants as at home. Buying, storing, and cooking fish isn’t difficult.____17____This text is about how to buy and cook fish in an easy way._____18_____Fresh fish should smell sweet: you should feel that you’re standing at the ocean’s edge. Any fishy or strong smell means the fish isn’t fresh._____19_____When you have bought a fish and arrive home, you’d better store the fish in the refrigerator if you don’t cook it immediately, but fresh fish should be stored in your fridge for only a day or two. Frozen fish isn’t as tasty as the fresh one.There are many common methods used to cook fish._____20_____First, lean it and season it with your choice of spices(调料). Put the whole fish on a plate and steam it in a steam pot for 8 to 10 minutes if it weighs about one pound. (A larger one will take more time.) Then, it’s ready to serve.
A Do not buy it.
B. The easiest is to steam it.
C. This is how you can do it.
D. It just requires a little knowledge.
E. The fish will go bad within hours.
F. When buying fish, you should first smell it.
G. The fats in fish are thought to help prevent heart disease.
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I participated in an exchange program where a Spanish student came to live in my home for a few weeks and then I went to live in hers in Spain. I was somewhat ___21___ but mostly excited about the coming experience.
After the ___22___ excitement, cultural differences began to affect me, ___23___ me to feel anxious and homesick. What made culture shock difficult to ___24___ was the language barrier. My Spanish kills were not at the level of being able to express how I feel ___25___ .
The most difficult challenge was the ___26___ and meal time. I usually ate diner at 6:00 pm in America, but in Spain, we ate it at 10:00 pm when I was very ___27___ ! I was a picky eater, and while I ate meat, I still wasn’t very ___28___ with it. But there was a lot of meat in Spanish ___29___ . Almost every meal was filled with rich unknown foods.
One night, I asked what we were going to ____30____ . Since I didn’t know the Spanish word “conejo” they used, the entire family started acting like rabbits at the dinner table in an effort to help me understand its ____31____ . I was shocked. Sometimes I just wanted to curl up in my room alone and ____32____ a pizza, but not the pizza they had in Spain.
Despite the stress caused by some new and unusual foods, I ____33____ them very much when I left Spain. This trip taught me how to be ____34____ and leave my comfort zone, and how important it is to ____35____ new things.
21. A. optimistic B. frustrated C. motivated D. nervous
22. A. ultimate B. abnormal C. initial D. gradual
23. A. enabling B. causing C. helping D. forcing
24 A. inquire about B. subscribe to C. figure out D. deal with
25. A. clearly B. gently C. intensely D. elegantly
26. A. clothing B. transport C. food D. shelter
27. A. sleepy B. hungry C. occupied D. depressed
28. A. careful B. familiar C. satisfied D. adventurous
29. A. cuisine B. nutrition C. flavor D. ingredient
30. A. gain B. grasp C. eat D. present
31. A. source B. category C. function D. meaning
32. A. prepare B. order C. boil D. deliver
33. A. missed B. supported C. hated D. blamed
34. A. committed B. critical C. flexible D. reliable
35. A. recommend B. try C. resist D. handle
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Walking around the world may seem impossible, but that didn’t stop one American woman from putting one foot in front of ___36___ other.
In 2014, Angela Maxwell, then in her early 30s, began her walk around the world alone. After six-and-a-half years and over 32, 000 kilometers, Maxwell’s walk ended ___37___ it began. Before she left ___38___ her journey, Maxwell found inspiration from women explorers of the past. “I read their books in ___39___ (hope) of finding encouragement — and I did — by ___40___ (learn) about their challenges and struggles as well as their triumphs. Each woman’s story was ___41___ (vast) different, which gave me the confidence to give my walk a try,” Maxwell told the BBC.
Maxwell’s worldwide walk wasn’t easy. She heard gunshots while camping in Turkey and ___42___ (attack) in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk.
When the BBC asked her what kind of person it takes to walk around the world, Maxwell said, “It’s ___43___ (probable) a combination of ambition, a little ___44___ (stubborn) and a pinch of passion — not for hiking as a sport, but for self-discovery and adventure.”
“Walking has taught me that everything and everyone has a story ____45____ (share); we just have to be willing to listen,” she said.
第四部分 写作 (共二节,满分45分)
第一节 完成句子(共20空,每空1分,满分20分)
46. How many students _______ _______ (参加) the singing competition last week (根据汉语提示完成句子)
47. Yesterday’s dinner _______ ________ (由……构成) several different French dishes tasted very delicious. (consist) (根据汉语提示完成句子)
48. He eats what he wants, ________ ________ (不管) other people. (根据汉语提示完成句子)
49. They did everything they could to make me _______ _______ _______ (舒服自在). (feel) (根据汉语提示完成句子)
50. Most adults ________ ________ _______(患病) two to three colds a year, and children even more. (come) (根据汉语提示完成句子)
51. No one expects him ________ ________ ________ ________ (卷入) the hurly-burly of campaigning. (involve) (根据汉语提示完成句子)
52. Who will _______ ________ ________ ________ (主管) the department when Sophie leaves (charge) (根据汉语提示完成句子)
第二节 书面表达 (第68小题。共1题,满分 25分)
53. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When I was young, I lived in a small village in Melaka. The spirit of neighborliness was very strong then. The village had a variety of trades to serve the needs of the villagers. There was a barber, tailor, coffee shop owner, grocer, and so on. All of us were quite poor but we got by. However, one family which could be considered as living a marginal existence was the Lim family living in the bicycle shop opposite our dwelling.
Mr. Lim, the bicycle mechanic, had a large brood of children — twelve to be exact. My mother was a kind-hearted soul. Often, she would remark that his children were dressed in ragged clothes and looked malnourished (营养不良的). My family was relatively better off in the village. My parents would bring over whatever food we could spare to the Lim family.
I remember one particular year when times were very hard. Even my family had to make do with two meals a day. We stopped the practice of giving food to Mr. Lim. One day, I noticed my mother looking troubled. She had learned that the Lim family had not been eating for the past two days. She decided to sacrifice a portion of our meals to the family despite the protests (抗议) from my brothers that were too hungry. Fortunately, the lean spell (困难时期) did not last long, and the children in our family resumed our three meals a day again.
As time went on, the number of customers at Lim's shop had increased rapidly. Business at his shop took off like a rocket as Japanese bikes were very useful and popular for transport. They were much better off than before.
It was at this time that my father's health was worsening. We were confused by the mysterious illness he was suffering from. Because of lack of attention to his provision shop (食品店), the business became worse. My father then sold our family car to pay off the mounting bills. My brothers and I had to stop schooling because we could not afford the fees.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
They say that one good deed deserves another.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With the help of Mr. Lim, the situation in my family took a turn for the better.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力 1—5 BAACB 6—10 BCCBA 11. 7:30 12. building 13. Monday 14. snack 15. hat

展开更多......

收起↑

资源列表