云南省2023-2024学年九年级上学期英语期末真题重组卷(含解析)12

资源下载
  1. 二一教育资源

云南省2023-2024学年九年级上学期英语期末真题重组卷(含解析)12

资源简介

云南省2023-2024学年九年级上学期各区英语期末真题重组卷
九年级英语试题卷
注意事项:
1. 本卷为试题卷。考生必须在答题卡上解题作答。答案应书写在答题卡的相应位置上,在试题卷、草稿纸上作答无效。
2. 考试结束后,请将试题卷和答题卡一并交回。
第一部分英语知识运用(共两节, 满分15分)
第一节单项填空。(共15小题;每小题1分, 满分15分)从题中所给的A .B .C .D四个选项中选出能填入空白处的正确选项, 并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
1. There is no _________ that phones play an important role in the modern life.
A. chance B. problem C. answer D. doubt
2. If we travel a short distance, we should walk _____ taking a bus. Then we’ll be greener people.
A. instead of B. rather C. while D. but
3. —It’s a long story, but you can hardly find new words in it.
—Good! _____ it will be too hard for children.
A. So B. And C. But D. Or
4. Everyone should make a contribution to ________ our environment.
A. protect B. protection C. protecting D. protected
5. —Wow! What a beautiful dress!
—I bought it in Suzhou last year. It’s ________silk. It’s dear.
A. made of B. made from C. made in D. made by
6. It's necessary for you ______ exercise every day.
A. taking B. to take C. take D. takes
7. —What a nice classroom!
—It _____ every day.
A is cleaning B. has cleaned C. must clean D. is cleaned
8. His father has worked in this factory _____ he came here in 1980.
A. since B. for C. when D. how long
9. —Can’t you stop making so much noise I really can’t _____ it.
—I’m terribly sorry for giving you so much trouble.
A. keep B. stand C. hear D. make
10. Mike will go abroad tomorrow. I am going to _______ at the airport.
A. see him off B. look after him C. pick him up D. send off him
11. I will go to my doctor for _____ on healthy diet (饮食).
A an advice B. some advices C. any advice D. some pieces of advice
12. —What did our geography teacher say
—She told us that the earth _____ around the sun.
A. moves B. moved
C. has moved D. was moving
13. —Hi, Lucy. Have you finished your homework yet
—No, just a half. I am really bored with so much homework.
—_____
A. So do I. B. So am I. C. So I do. D. So I am.
14. —I don’t know _____ remember the new English words.
—Don’t worry! Try thinking about their pronunciations.
A. what to B. how to C. where to D. when to
15. The Reader of CCTV is quite a good program. It is really worth ________.
A. watch B. watches C. to watch D. watching
第二节 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
A traveler was in a large desert, planning to walk across it in one month. Twenty days passed, and the journey was going on well. “Soon I’ll be able to walk out of this desert,” he said to ____16____ happily.
In fact, the desert was never friendly to travelers. Suddenly, there came a strong ____17____. The traveler hurriedly covered his head with the clothes, prostrate(趴着的) on the sand. Ten minutes later, the sandstorm stopped. He shook his clothes and ____18____ up. At that moment, he ____19____ found himself in a hopeless situation—the backpack with food and water was swept away by the sandstorm.
As we know, it doesn’t seem ____20____ to leave the desert without food and water. Luckily, he had a pear left in his hands.“Not too bad, at least I have a pear. I believe I can walk out of the desert.”
Time went by quickly, but the situation was much ____21____. Hunger, thirst and fear of death were always around him. However, each time he was close to losing ____22____, he made himself stare at the pear that he kept. “Not too bad, at least I have a pear.”
A small pear became the hope for his survival(生存). Two days later, ____23____ he saw a village not far away, he laughed ____24____ excitement. He felt completely relaxed. Thanks to the “pear”, he didn’t give up.
To _____25_____ hope is the best way to succeed, so never tell yourself “nothing left” because if you try to search, you can always find a “pear” to pull you out of trouble.
16.
A. himself B. it C. me D. his
17.
A. rain B. wind C. snow D. sandstorm
18.
A. took B. stood C. set D. called
19.
A. sadly B. weekly C. beautifully D. kindly
20.
A. important B. necessary C. possible D. difficult
21.
A. terrible B. better C. wonderful D. worse
22
A. hope B. friends C. glass D. coats
23.
A. unless B. although C. when D. if
24.
A. about B. with C. at D. for
25.
A. mail B. keep C. admire D. boil
第二部分阅读理解(共三节, 满分7.5分)第一节
根据短文内容,判断正误(正确“T” ,错误“F”),并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
It’s Sunday. There are many people in the bus. An old man is looking here and there. He wants to find an empty seat (空座位). Then he finds one. He goes to it. A small bag is on the seat. And a young man is sitting beside it.
“Is this seat empty ” asks the old man.
“No, it’s for a woman. She goes to buy some bananas.” says the young man.
“Well,” says the old man, “Let me sit here please. When she comes back, I will leave here.” The bus starts. “She doesn’t come, but her bag is here. Let me give her the bag,” says the old man. Then he throws the bag out of the bus window.
The young man jumps up and shouts, “Don’t throw! It’s my bag!”
26. The old man is looking for an empty seat everywhere.
27. The old man finds there is a big bag on the empty seat.
28. The young man says the seat is for a woman.
29. The young man doesn’t know where the woman goes.
30. The old man throws the woman’s bag out of the window.
第二节 根据短文内容,从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出正确选项。(共 10 小题;每小题 2 分,满分 20 分)
B
Even in early time, people could realize the importance of dreams and knew that dreams gave meaning to life. Every great achievement has been the result of years of dreaming. If a person has a dream and holds fast to it, he or she will find a way to bring it into reality.
Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers. We should not laugh at them for being naive. Many great men were dreamers when they were children. One such dreamer was Thomas Edison. He used to be ostracized (排斥) when he was in primary school, but his achievements were greater than everyone else’s in his time.
Teenagers and young people should also be encouraged to dream. The world is full of successful teenagers and young people. They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world. Steve Jobs and Bill Gates are the good examples. They have developed technology and brought great progress to human besides making money for themselves.
Older people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams turn into reality. Colonel Saunders realized his dreams at the age of 62 and set up the biggest fried chicken company (KFC) in the world.
To dream is a wonderful ability which can lead to wonderful results. Olympic records were broken by players who were brave enough to dream. No one is too young or too old to dream and to make dreams come true.
31. People who ________ could probably realize their dreams.
A find a way to dream B. dream and hold fast to them
C. get the meaning of life D. have very good school results
32. Young people should be encouraged to dream because ________.
A. their dreams are natural B. they are greater than everyone else
C. they have much knowledge D. their dreams might change the world
33. What does the example of Colonel Saunders show us
A. Setting up a big company is a wonderful ability.
B. Developing technology can bring great progress.
C. Even older people can make their dreams come true.
D. People should be brave enough to dream when they are young.
34. The underlined word “naive” in the passage means “________” in Chinese.
A. 逆反的 B. 幼稚的 C. 调皮的 D. 冲动的
35. The best title (题目) for the passage is “________”.
A. From Dream to Reality B. Good Examples of Dreams
C. Achievements in History D. A list of Successful Dreamers
B
On March 26 2527, a China Eastern Airlines MU 6290 with 187 people aboard crashed (撞毁) in Guangxi. It dropped from 8,874 meters to 1,383.5 meters in just three minutes. After days of searching, its two black boxes were finally found. That brought the hope of understanding what caused the country’s worst airline disaster in years.
However, what are black boxes A black box is also known as the flight recorder. Every plane has at least two black boxes. Usually, one is in the front and the other is in the back. They record everything about a flight such as its speed, altitude (高度), conversations, and air pressure among other things. The information helps to discover what lead to an accident and prevent similar accidents in the future. Therefore, black boxes are usually installed on each plane.
The use of black boxes dates back to the early 2455s. It’s said an Australian scientist named Dr. David Warren made the invention. He realized that people who can best explain what happened are unluckily dead. Then the idea of a voice recorder to be present in flights was born.
Although it is called black box, it is neither black in color, nor looks like a box. It is painted in bright orange color. So the people looking for it can have the best chance to find it. It is not certain how it got its name.
Each box weighs about 4.5 kg. They are generally made out of special materials. This helps them survive (生存) from heat, cold or wetness. To make black boxes easier to discover under water, they can let out signals (信号) for 35 days.
36. What does the underlined word “disaster” probably mean in Paragraph 1
A. 方向 B. 灾难 C. 纪录片 D. 导演
37. Why are the black boxes installed on each plane
A. Because they can record everything about a flight.
B. Because they can save people’s lives on planes.
C. Because they can prevent all air accidents.
D. Because they can make the planes fly higher.
38. What does Paragraph 3 mainly talk about
A. The working way of black boxes. B. The history of black boxes.
C. The color of black boxes. D. The advantages of black boxes.
39. Which of the flowing is NOT TRUE about black boxes
A. They record everything about a flight.
B. They help to discover what lead to an flight accident.
C. They can let out signals for 35 days under water.
D. They are black in color and look like boxes.
40. In which section of a website can we probably read this passage
A. Sports. B. Health. C. Science. D. Culture.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Lanterns have been part of Chinese culture for centuries and play an important part in many celebrations. In ancient times, there were mainly three kinds of lanterns:
Palace lantern (宫灯)
___41___ When making palace lanterns, fine wood was used. The palace lanterns were covered with silk or glass. Different kinds of pictures were drawn on the covers. These lanterns were not only used as lights but also as decorations (装饰) in palaces.
Gauze lantern (纱灯)
Less expensive bamboo and gauze were used to cover the lantern. Red gauze was used when making them. ___42___ So red lanterns are always hung on important festivals such as Lantern Festival, Spring Festival and National Day in parks or along main streets. In some famous Chinatowns abroad, you can see red lanterns all the year round. ___43___
Shadow-picture lantern (走马灯)
It was usually used for amusement. ___44___ There were two layers (层) of covers and pictures were drawn on the inside layer. When the candle was lit, the heat caused a paper wheel inside the lantern to turn around, so that moving pictures appeared on the outside cover.
Now more kinds of lanterns appear in festivals besides the traditional ones. More modern technology is used on making lanterns. ___45___
A. In Chinese culture, red lanterns are symbols of happiness.
B. The shapes of the modern lanterns have changed a lot too.
C. It was mainly used in palaces in ancient times.
D. The shape was much like that of the palace lanterns.
E. They have become a symbol of Chinese culture worldwide.
F. It was mainly used everywhere in ancient times.
G. Lanterns are becoming more and more popular.
第三部分写作(共三节 , 满分5分)第一节(共5小题;每小题1分, 满分5分)根据句意, 用括号中所给词的适当形式填空, 并将答案写在答题卡的相应位置上。
46. The two ________ helped us find our hotel when we were in New York. (German)
47. The twins look ________ the same, so they are often mistaken for each other. (exact)
48. I think it’s ________ for you to play the piano well without enough practice. (possible)
49. Smartphones are a kind of useful ________ (invent).
50. The man was ________ by the boss because he made lots of mistakes in the work. (punish)
第二节 将下列句子中汉语部分译成英语,注意使用适当的形式。(共5小题;每小题1分,满分5分)
51. The dentist didn’t ________ until it was 9 o’clock. (露面)
52. My ________ didn’t go off this morning. (闹钟)
53. Everyone wants to ________ her. (成为朋友)
54. When I was standing ________ other office workers, I heard a loud sound. (与……成一列)
55. They ________ and finished the work soon. (齐心协力)
第三节 书面表达。(满分 15 分)
56.
My Family Rules
提示:无规矩不成方圆,你的父母对你的生活和学习有什么规定吗?请以 “My Family Rules”为题写一篇短文,介绍一下你的这些家规以及你对它们的看法。
要求:
1. 根据所给题目,写一篇短文,词数不少于 60 个;
2. 语言流畅、书写规范、卷面整洁。文中不得使用你的真实姓名、校名,否则以零分计;
3. 书面表达必须写在答题卷上,如在本卷上作答,一律不得分。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________云南省2023-2024学年九年级上学期各区英语期末真题重组卷
九年级英语试题卷
注意事项:
1. 本卷为试题卷。考生必须在答题卡上解题作答。答案应书写在答题卡的相应位置上,在试题卷、草稿纸上作答无效。
2. 考试结束后,请将试题卷和答题卡一并交回。
第一部分英语知识运用(共两节, 满分15分)
第一节单项填空。(共15小题;每小题1分, 满分15分)从题中所给的A .B .C .D四个选项中选出能填入空白处的正确选项, 并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
1. There is no _________ that phones play an important role in the modern life.
A. chance B. problem C. answer D. doubt
【答案】D
【解析】
【详解】句意:毫无疑问,手机在现代生活中扮演着重要的角色。
考查名词辨析。chance机会;problem问题;answer回答;doubt怀疑,疑问;根据“There is no...that phones play an important role in the modern life.”可知,电话在现代生活中起了重要作用,这是毫无疑问的事。故选D。
2. If we travel a short distance, we should walk _____ taking a bus. Then we’ll be greener people.
A. instead of B. rather C. while D. but
【答案】A
【解析】
【详解】句意:如果我们去短途旅行,我们应该走路去,而不是乘坐公交车,这样我们就可以成为环保人士。
考查介词短语和连词。instead of代替,而不是;rather相当;while当……时候;but但是。根据句意可知,这里是建议我们走路去,不乘坐公交车,这样更加环保。instead of 后跟名词或动名词的形式。故选A。
3. —It’s a long story, but you can hardly find new words in it.
—Good! _____ it will be too hard for children.
A. So B. And C. But D. Or
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——这是很长的一个故事,但是里面没有生词。——太好了,否则对于孩子们来说就太难了。
考查连词辨析。so 因此;and和,而且;but 但是;or或者,否则。根据“it will be too hard for children”可知此处是生单词不能太多,否则对孩子们来说太难,用or表示否定的条件。故选D。
4. Everyone should make a contribution to ________ our environment.
A. protect B. protection C. protecting D. protected
【答案】C
【解析】
【详解】句意:每个人都应该为保护我们的环境做出贡献。
考查非谓语动词。protect保护,动词;protection保护,名词;protecting保护,动名词/现在分词;protected保护,过去式/过去分词。make a contribution to (doing) sth“为……作贡献”,为固定短语。故选C。
5. —Wow! What a beautiful dress!
—I bought it in Suzhou last year. It’s ________silk. It’s dear.
A. made of B. made from C. made in D. made by
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——哇!多么漂亮的衣服!——我去年在苏州买的。它是丝绸做的。很贵。
考查动词短语。be made of和be made from表示“由……制作成”,of表示看得出原材料,from表示看不出原材料;be made in表示“在……制造”;be made by表示“通过……制造”。此处表示由丝绸作成的,是看得出原材料的。故选A。
6. It's necessary for you ______ exercise every day.
A. taking B. to take C. take D. takes
【答案】B
【解析】
【详解】句意:对你来说每天锻炼是必要的。
“It’s+形容词+to do sth.”是一个固定句型,意思是做某事是...。所以选B。
7. —What a nice classroom!
—It _____ every day.
A is cleaning B. has cleaned C. must clean D. is cleaned
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——多漂亮的房间!——房间每天都被打扫。
考查被动语态。every day是一般现在时的标志词,主语it是clean的承受者,句子表被动,应该用被动语态be done,故选D。
8. His father has worked in this factory _____ he came here in 1980.
A. since B. for C. when D. how long
【答案】A
【解析】
【详解】句意:他的父亲自1980年来这里就在这家工厂工作。
考查连词辨析。since自从;for因为;when当……的时候;how long多久。主句是现在完成时,从句是一般过去时,结合空后“he came here in 1980”是主句发生的时间状语,用since引导时间状语从句。故选A。
9. —Can’t you stop making so much noise I really can’t _____ it.
—I’m terribly sorry for giving you so much trouble.
A. keep B. stand C. hear D. make
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你就不能别这么吵吗?我真的忍受不了。——非常抱歉给你添了这么多麻烦。
考查动词。keep保持;stand忍受;hear听到;make制造。根据“Can’t you stop making so much noise ”可知,是抱怨太吵了,所以应是忍受不了噪音,故选B。
10. Mike will go abroad tomorrow. I am going to _______ at the airport.
A. see him off B. look after him C. pick him up D. send off him
【答案】A
【解析】
【详解】句意:Mike明天就出国了,我打算去机场送他。
考查动词短语。see him off给他送行;look after him照顾他;pick him up接他;send off him将他罚下场。根据“Mike will go abroad tomorrow. I am going to…at the airport.”可知,要去机场送行,故选A。
11. I will go to my doctor for _____ on healthy diet (饮食).
A an advice B. some advices C. any advice D. some pieces of advice
【答案】D
【解析】
【详解】句意:我将去找医生寻求几条关于健康饮食的建议。advice是不可数名词,排除AB;any用在否定和疑问句中,在肯定句修饰可数名词单数,排除C。some pieces of advice几条建议。根据题意,故选D。
12. —What did our geography teacher say
—She told us that the earth _____ around the sun.
A. moves B. moved
C. has moved D. was moving
【答案】A
【解析】
【详解】试题分析:句意:—我们的地理老师说什么?—她告诉我们地球绕着太阳转。此题是考查宾语从句的时态,主句虽然是一般过去时态,但从句是自然现象,所以只能用一般现在时态,故选A。
考点:考查宾语从句的用法
13. —Hi, Lucy. Have you finished your homework yet
—No, just a half. I am really bored with so much homework.
—_____
A. So do I. B. So am I. C. So I do. D. So I am.
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你好,路西,你还没有完成你的作业吗?——不,刚一半,我真的厌倦如此多的作业---我也是。考查倒装结构so+助动词/情态动词/be+主语,表示“A如此,B也如此”。故选B
14. —I don’t know _____ remember the new English words.
—Don’t worry! Try thinking about their pronunciations.
A. what to B. how to C. where to D. when to
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——我不知道如何记住新的英语单词。——别担心!试着想想他们的发音。考查宾语从句引导词辨析。本句动词know后是宾语从句的简略形式:疑问词+不定式结构。what问事/物;how问方式方法;where问地点方位;when问时间。根据答语Try thinking about their pronunciations.,可知问的是方法,故选B。
15. The Reader of CCTV is quite a good program. It is really worth ________.
A. watch B. watches C. to watch D. watching
【答案】D
【解析】
【详解】句意:中央电视台的《朗读者》是一个很好的节目。它确实值得一看。
考查动名词的用法。watch 看(原形);watches(三单);to watch(动词不定式);watching(动名词)。结合句意,上文提到quite a good program(一个很好的节目),因此本处是“值得一看”之意。be worth doing意为“值得……”。故选D。
第二节 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
A traveler was in a large desert, planning to walk across it in one month. Twenty days passed, and the journey was going on well. “Soon I’ll be able to walk out of this desert,” he said to ____16____ happily.
In fact, the desert was never friendly to travelers. Suddenly, there came a strong ____17____. The traveler hurriedly covered his head with the clothes, prostrate(趴着的) on the sand. Ten minutes later, the sandstorm stopped. He shook his clothes and ____18____ up. At that moment, he ____19____ found himself in a hopeless situation—the backpack with food and water was swept away by the sandstorm.
As we know, it doesn’t seem ____20____ to leave the desert without food and water. Luckily, he had a pear left in his hands.“Not too bad, at least I have a pear. I believe I can walk out of the desert.”
Time went by quickly, but the situation was much ____21____. Hunger, thirst and fear of death were always around him. However, each time he was close to losing ____22____, he made himself stare at the pear that he kept. “Not too bad, at least I have a pear.”
A small pear became the hope for his survival(生存). Two days later, ____23____ he saw a village not far away, he laughed ____24____ excitement. He felt completely relaxed. Thanks to the “pear”, he didn’t give up.
To _____25_____ hope is the best way to succeed, so never tell yourself “nothing left” because if you try to search, you can always find a “pear” to pull you out of trouble.
16.
A. himself B. it C. me D. his
17.
A. rain B. wind C. snow D. sandstorm
18.
A. took B. stood C. set D. called
19.
A. sadly B. weekly C. beautifully D. kindly
20.
A. important B. necessary C. possible D. difficult
21.
A. terrible B. better C. wonderful D. worse
22
A. hope B. friends C. glass D. coats
23.
A. unless B. although C. when D. if
24.
A. about B. with C. at D. for
25.
A. mail B. keep C. admire D. boil
【答案】16 A 17. D 18. B 19. A 20. C 21. D 22. A 23. C 24. B 25. B
【解析】
【导语】本文主要讲述一个深陷沙漠的游客仅凭手中的一个梨带给自己生存的希望,最终走出沙漠的故事。故事告诉人们,保持希望是取得胜利最好的武器。
【16题详解】
句意:他高兴地自言自语。
himself他自己;it他;me我;his他的。say to oneself“自言自语”,故选A。
【17题详解】
句意:突然间来了一场大的沙尘暴。
rain雨;wind风;snow雪;sandstorm沙尘暴。根据“Ten minutes later, the sandstorm stopped.”可知是发生了沙尘暴。故选D。
【18题详解】
句意:他抖动了一下他衣服,并且站了起来。
took up拿起;stood up站立;set up建立;called up使想起。根据“prostrate(趴着的) on the sand. Ten minutes later, the sandstorm stopped. He shook his clothes and...”可知之前是趴着的,风暴过后应站起来,故选B。
【19题详解】
句意:在那一刻,他伤心地发现他自己处于一个绝望的境地。
sadly伤心地;weekly每周地;beautifully美丽地;kindly善良地。根据“found himself in a hopeless situation”可知发现自己处在一个绝望的境地应是伤心的。故选A。
【20题详解】
句意:我们都知道,没有食物和水,离开沙漠似乎是不可能的。
important重要的;necessary必要的;possible可能的;difficult困难的。根据“to leave the desert without food and water.”及常识可知,没有水和食物离开沙漠是不可能的。故选C。
【21题详解】
句意:时间过得很快,但是情况似乎更加的糟糕。
terrible糟糕的;better更好的;wonderful精彩的;worse更差的。much修饰比较级,排除AC;根据“Hunger, thirst and fear of death were always around him.”可知应是变得更差了,故选D。
【22题详解】
句意:然而,每次他几乎要失去希望时他盯着自己手里的梨。
hope希望;friends朋友;glass杯子;coat外套。根据“Not too bad, at least I have a pear.”可知这里是鼓励自己不要失去希望,至少手里还有一个梨子。故选A。
【23题详解】
句意:两天以后,当他看到不远处的一个村庄时,他兴奋地笑了。
unless除非;although尽管;when当;if如果。根据“...he saw a village not far away, he laughed”可知是when引导的时间状语从句,故选C。
【24题详解】
句意:两天以后,当他看到不远处的一个村庄时,他兴奋地笑了。
about关于;with和;at在;for为了。根据“he laughed...excitement.”可知是with excitement“激动地”,故选B。
【25题详解】
句意:坚持希望就是成功最好的方法,所以永远不要告诉自己“没有东西剩下来”,因为如果你尝试去搜寻,你总是能够找到拉你走出困境的“梨”。
mail邮件;keep保持;admire钦佩;boil煮。根据“...hope is the best way to succeed”可知坚持希望是最好的方法,故选B。
第二部分阅读理解(共三节, 满分7.5分)第一节
根据短文内容,判断正误(正确“T” ,错误“F”),并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
It’s Sunday. There are many people in the bus. An old man is looking here and there. He wants to find an empty seat (空座位). Then he finds one. He goes to it. A small bag is on the seat. And a young man is sitting beside it.
“Is this seat empty ” asks the old man.
“No, it’s for a woman. She goes to buy some bananas.” says the young man.
“Well,” says the old man, “Let me sit here please. When she comes back, I will leave here.” The bus starts. “She doesn’t come, but her bag is here. Let me give her the bag,” says the old man. Then he throws the bag out of the bus window.
The young man jumps up and shouts, “Don’t throw! It’s my bag!”
26. The old man is looking for an empty seat everywhere.
27. The old man finds there is a big bag on the empty seat.
28. The young man says the seat is for a woman.
29. The young man doesn’t know where the woman goes.
30. The old man throws the woman’s bag out of the window.
【答案】26. T 27. F
28. T 29. F
30. F
【解析】
【导语】本文讲述了在公共汽车上,一个男人想要为他人占座的故事。
【26题详解】
细节理解题。根据“An old man is looking here and there. He wants to find an empty seat (空座位).”可知,那位老人到处找空座位。故选T。
【27题详解】
细节理解题。根据“A small bag is on the seat.”可知,老人发现空的座位上有一个大袋子是错误的,应该是小袋子。故选F。
【28题详解】
细节理解题。根据“‘No, it’s for a woman. She goes to buy some bananas.’ says the young man.”可知,那个年轻人说这个座位是给女人坐的。故选T。
【29题详解】
细节理解题。根据“‘No, it’s for a woman. She goes to buy some bananas.’ says the young man.”可知,这个年轻人不知道女人去了哪里是错误的,是买香蕉去了。故选F。
【30题详解】
细节理解题。根据“‘Let me give her the bag,’ says the old man. Then he throws the bag out of the bus window. The young man jumps up and shouts, ‘Don’t throw! It’s my bag!’”可知,老人把女人的包扔出了窗外是错误的,这是男人的包。故选F。
第二节 根据短文内容,从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出正确选项。(共 10 小题;每小题 2 分,满分 20 分)
B
Even in early time, people could realize the importance of dreams and knew that dreams gave meaning to life. Every great achievement has been the result of years of dreaming. If a person has a dream and holds fast to it, he or she will find a way to bring it into reality.
Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers. We should not laugh at them for being naive. Many great men were dreamers when they were children. One such dreamer was Thomas Edison. He used to be ostracized (排斥) when he was in primary school, but his achievements were greater than everyone else’s in his time.
Teenagers and young people should also be encouraged to dream. The world is full of successful teenagers and young people. They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world. Steve Jobs and Bill Gates are the good examples. They have developed technology and brought great progress to human besides making money for themselves.
Older people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams turn into reality. Colonel Saunders realized his dreams at the age of 62 and set up the biggest fried chicken company (KFC) in the world.
To dream is a wonderful ability which can lead to wonderful results. Olympic records were broken by players who were brave enough to dream. No one is too young or too old to dream and to make dreams come true.
31. People who ________ could probably realize their dreams.
A find a way to dream B. dream and hold fast to them
C. get the meaning of life D. have very good school results
32. Young people should be encouraged to dream because ________.
A. their dreams are natural B. they are greater than everyone else
C. they have much knowledge D. their dreams might change the world
33. What does the example of Colonel Saunders show us
A. Setting up a big company is a wonderful ability.
B. Developing technology can bring great progress.
C. Even older people can make their dreams come true.
D. People should be brave enough to dream when they are young.
34. The underlined word “naive” in the passage means “________” in Chinese.
A. 逆反的 B. 幼稚的 C. 调皮的 D. 冲动的
35. The best title (题目) for the passage is “________”.
A. From Dream to Reality B. Good Examples of Dreams
C. Achievements in History D. A list of Successful Dreamers
【答案】31. B 32. D 33. C 34. B 35. A
【解析】
【导语】本文作者告诉我们,我们都应该有梦想,只要我们有梦想,并且坚持自己的梦想,我们的梦想就会实现。
【31题详解】
细节理解题。根据第一段“If a person has a dream and holds fast to it, he or she will find a way to bring it into reality.”可知,如果一个人有梦,并且坚持梦想,那他就会找到实现梦想的方法,故选B。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段“They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world.”可知,因为他们的梦想也许会改变这个世界,故选D。
【33题详解】
细节理解题。根据第四段“Older people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams turn into reality.”可知,C选项“即使是老年人也可以实现他们的梦想。”符合。故选C。
【34题详解】
词义猜测题。根据上文“Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers.”可推知,“我们”不应该嘲笑孩子们的梦想,即使他们很幼稚,而不是逆反、调皮或者冲动。故选B。
【35题详解】
主旨大意题。根据全文内容及最后一段“To dream is a wonderful ability ... make dreams come true.”可知,本文通过各种实例体现了怎样把梦想变成现实。故选A。
B
On March 26 2527, a China Eastern Airlines MU 6290 with 187 people aboard crashed (撞毁) in Guangxi. It dropped from 8,874 meters to 1,383.5 meters in just three minutes. After days of searching, its two black boxes were finally found. That brought the hope of understanding what caused the country’s worst airline disaster in years.
However, what are black boxes A black box is also known as the flight recorder. Every plane has at least two black boxes. Usually, one is in the front and the other is in the back. They record everything about a flight such as its speed, altitude (高度), conversations, and air pressure among other things. The information helps to discover what lead to an accident and prevent similar accidents in the future. Therefore, black boxes are usually installed on each plane.
The use of black boxes dates back to the early 2455s. It’s said an Australian scientist named Dr. David Warren made the invention. He realized that people who can best explain what happened are unluckily dead. Then the idea of a voice recorder to be present in flights was born.
Although it is called black box, it is neither black in color, nor looks like a box. It is painted in bright orange color. So the people looking for it can have the best chance to find it. It is not certain how it got its name.
Each box weighs about 4.5 kg. They are generally made out of special materials. This helps them survive (生存) from heat, cold or wetness. To make black boxes easier to discover under water, they can let out signals (信号) for 35 days.
36. What does the underlined word “disaster” probably mean in Paragraph 1
A. 方向 B. 灾难 C. 纪录片 D. 导演
37. Why are the black boxes installed on each plane
A. Because they can record everything about a flight.
B. Because they can save people’s lives on planes.
C. Because they can prevent all air accidents.
D. Because they can make the planes fly higher.
38. What does Paragraph 3 mainly talk about
A. The working way of black boxes. B. The history of black boxes.
C. The color of black boxes. D. The advantages of black boxes.
39. Which of the flowing is NOT TRUE about black boxes
A. They record everything about a flight.
B. They help to discover what lead to an flight accident.
C. They can let out signals for 35 days under water.
D. They are black in color and look like boxes.
40. In which section of a website can we probably read this passage
A. Sports. B. Health. C. Science. D. Culture.
【答案】36. B 37. A 38. B 39. D 40. C
【解析】
【导语】本文主要向读者科普了有关黑匣子的知识。
【36题详解】
词句猜测题。根据“On March 26, 2527, a China Eastern Airlines MU 6290 with 187 people aboard crashed (撞毁) in Guangxi”可知,2527年3月26日,东航一架载有187人的MU 6290客机在广西坠毁。由此可知airline disaster指的是“空难”,disaster意为“灾难”。故选B。
【37题详解】
细节理解题。根据“They record everything about a flight such as its speed, altitude (高度), conversations, and air pressure among other things.”可知,黑匣子记录了飞行的一切,比如速度、高度、对话和气压等。故选A。
38题详解】
段落大意题。根据“The use of black boxes dates back to the early 2455s.”可知,第3段主要介绍了黑匣子的历史。故选B。
【39题详解】
细节理解题。根据“It is painted in bright orange color.”可知,黑匣子并不是黑色的,而且橙色的。故选D。
【40题详解】
推理判断题。本文主要向读者科普了有关黑匣子的知识,因此这篇文章很有可能在网站的科学版块看到。故选C。
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Lanterns have been part of Chinese culture for centuries and play an important part in many celebrations. In ancient times, there were mainly three kinds of lanterns:
Palace lantern (宫灯)
___41___ When making palace lanterns, fine wood was used. The palace lanterns were covered with silk or glass. Different kinds of pictures were drawn on the covers. These lanterns were not only used as lights but also as decorations (装饰) in palaces.
Gauze lantern (纱灯)
Less expensive bamboo and gauze were used to cover the lantern. Red gauze was used when making them. ___42___ So red lanterns are always hung on important festivals such as Lantern Festival, Spring Festival and National Day in parks or along main streets. In some famous Chinatowns abroad, you can see red lanterns all the year round. ___43___
Shadow-picture lantern (走马灯)
It was usually used for amusement. ___44___ There were two layers (层) of covers and pictures were drawn on the inside layer. When the candle was lit, the heat caused a paper wheel inside the lantern to turn around, so that moving pictures appeared on the outside cover.
Now more kinds of lanterns appear in festivals besides the traditional ones. More modern technology is used on making lanterns. ___45___
A. In Chinese culture, red lanterns are symbols of happiness.
B. The shapes of the modern lanterns have changed a lot too.
C. It was mainly used in palaces in ancient times.
D. The shape was much like that of the palace lanterns.
E. They have become a symbol of Chinese culture worldwide.
F. It was mainly used everywhere in ancient times.
G. Lanterns are becoming more and more popular.
【答案】41. C 42. A 43. E 44. D 45. B
【解析】
【导语】本文主要介绍了中国的三种灯笼。
【41题详解】
根据“Palace lantern”可知此处介绍宫灯,选项C“它主要用于古代的宫殿。”符合语境。故选C。
【42题详解】
根据“So red lanterns are always hung on important festivals such as Lantern Festival, Spring Festival and National Day in parks or along main streets”可推测,红灯笼应该有着美好寓意,所以人们才会在重要的节日挂红灯笼,选项A“在中国文化中,红灯笼是幸福的象征。”符合语境,故选A。
【43题详解】
根据“In some famous Chinatowns abroad, you can see red lanterns all the year round”可知在国外一些著名的唐人街,你可以看到一年四季的红灯笼,这是中国文化的象征,选项E“它们已经成为全世界中国文化的象征。”符合语境。故选E。
【44题详解】
根据“There were two layers (层) of covers and pictures were drawn on the inside layer.”可知此处介绍了走马灯的形状,选项D“它的形状很像宫灯。”符合语境。故选D。
【45题详解】
根据“More modern technology is used on making lanterns.”可推测,空格处会提及现代灯笼,选项B“现代灯笼的形状也改变了很多。”符合语境,故选B。
根据短文内容,从短文后所给的选项中,选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
第三部分写作(共三节 , 满分5分)第一节(共5小题;每小题1分, 满分5分)根据句意, 用括号中所给词的适当形式填空, 并将答案写在答题卡的相应位置上。
46. The two ________ helped us find our hotel when we were in New York. (German)
【答案】Germans
【解析】
【详解】句意:我们在纽约时,两个德国人帮我们找到了酒店。基数词“two”修饰可数名词复数,German“德国人”的复数是Germans。故填Germans。
47. The twins look ________ the same, so they are often mistaken for each other. (exact)
【答案】exactly
【解析】
【详解】句意:这对双胞胎长得一模一样,所以经常被误认为是彼此。此处在句中修饰形容词,用副词形式,故填exactly。
48. I think it’s ________ for you to play the piano well without enough practice. (possible)
【答案】impossible
【解析】
【详解】句意:我认为没有足够的练习,你不可能把钢琴弹好。possible“可能的”,形容词;结合语境,没有足够的练习,是不可能把钢琴弹好的,因此此处应用possible的反义词impossible“不可能的”。故填impossible。
49. Smartphones are a kind of useful ________ (invent).
【答案】invention
【解析】
【详解】句意:智能手机是一种有用的发明。invent“发明”,动词;由空前的“useful”可推知,此处要用名词,invent对应的名词是invention“发明”。故填invention。
50. The man was ________ by the boss because he made lots of mistakes in the work. (punish)
【答案】punished
【解析】
【详解】句意:那个男人被老板处罚了,因为他在工作中犯了很多错误。由“was … by”及“he made lots of mistakes in the work”可知那个男人因为在工作中犯了很多错误被老板处罚了,该句为一般过去时的被动语态,其结构为:be+过去分词。动词punish的过去分词为punished。故填punished。
第二节 将下列句子中汉语部分译成英语,注意使用适当的形式。(共5小题;每小题1分,满分5分)
51. The dentist didn’t ________ until it was 9 o’clock. (露面)
【答案】show up
【解析】
【详解】句意:牙医直到9点钟才露面。show up“露面”,为固定短语,空前有助动词,动词用原形,故填show up。
52. My ________ didn’t go off this morning. (闹钟)
【答案】alarm
【解析】
【详解】句意:今天早上我的闹钟没有响。alarm“闹钟”,名词,故填alarm。
53. Everyone wants to ________ her. (成为朋友)
【答案】be friends with
【解析】
【详解】句意:每个人想和她成为朋友。be friends with“成为朋友”;根据want to do sth.“想做某事”可知,此处用动词原形。故填be friends with。
54. When I was standing ________ other office workers, I heard a loud sound. (与……成一列)
【答案】in line with
【解析】
【详解】句意:当我和其他办公室职员排队时,我听到一声巨响根据汉语提示可知,应填in line with“与……成一样,与……一致”,介词短语。故填in line with。
55. They ________ and finished the work soon. (齐心协力)
【答案】 pulled together
【解析】
【详解】句意:他们齐心协力,很快就完成了工作。pull together“齐心协力”,为固定短语。根据“finished ”可知句子是一般过去时,动词用过去式,故填pulled together。
第三节 书面表达。(满分 15 分)
56.
My Family Rules
提示:无规矩不成方圆,你的父母对你的生活和学习有什么规定吗?请以 “My Family Rules”为题写一篇短文,介绍一下你的这些家规以及你对它们的看法。
要求:
1. 根据所给题目,写一篇短文,词数不少于 60 个;
2. 语言流畅、书写规范、卷面整洁。文中不得使用你的真实姓名、校名,否则以零分计;
3. 书面表达必须写在答题卷上,如在本卷上作答,一律不得分。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
My Family Rules
My parents are very strict. Because I have so many family rules.
For example, I can’t go out with my friends at school nights. On weekends, I have to go home before nine p.m. It’s strict, but I think it’s necessary. And I must finish my homework on time. I can’t play computer games. I have to wash clothes by myself. I have to get up at six o’clock every morning. And I have to be in bed by ten o’clock.
Thanks to these rules, I can live healthily. But I think being in bed by ten o’clock is unfair! Students need nine hours’ sleep!
  And I think playing some computer games is not bad. So I think the family rules can make some changes.
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文;
②时态:采用“一般现在时”;
③提示:从生活和学习两方面谈论家规,并谈谈对这些家规的看法。
[写作步骤]
第一步:阐述学习和生活上的家庭规则;
第二步:阐述自己对规则的感受和看法。
[亮点词汇]
①on time准时
②by oneself独自
③get up起床
[高分句型]
①It’s strict, but I think it’s necessary.(but转折句)
②And I think playing some computer games is not bad.(宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表