资源简介 2024届高三12月英语月考卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the conversation probably take place A. In the book store. B. In the register office. C. In the dorm building.2. What is the weather like now A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.3. What does the man want to do on the weekend A. Do some gardening. B. Have a barbecue. C. Go fishing.4. What are the speakers talking about A. A new office. B. A change of their jobs. C. A former colleague.5. What do we know about Andrew A. He’s optimistic. B. He’s active. C. He’s shy.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which of the following does the woman dislike A. The bedroom. B. The sitting room. C. The kitchen.7. What does the woman suggest they do next A. Go to another agency. B. See some other flats. C. Visit the neighbours.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the man doing A. He’s making a phone call. B. He’s chairing a meeting. C. He’s hosting a program.9. What makes Mrs. Johnson worried about her daughter in Africa A. Lack of medical support. B. Inconvenience of communication. C. Poor transportation system.听第8段材料,回答第10至12题。10. What position does the man apply for A. A salesperson. B. An engineer. C. An accountant.11. Which aspect of the company appeals to the man A. The company culture. B. The free accommodations. C. The competitive pay.12. What is difficult for the man to deal with A. Interpersonal relationships. B. Quality-quantity balance. C. Unplanned happenings.听第9段材科,回答第13至16题。13. How does Robert sound when speaking of his being a writer A. Hopeful. B. Grateful. C. Doubtful.14. What was Robert like before he was 9 years old A. He had wild imagination. B. He enjoyed sports. C. He loved science.15. What did Robert’s father do A. A teacher. B. A coach. C. A librarian.16. What helped Robert become a writer A. Writing daily. B. Listening to stories. C. Reading extensively.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where was Open Tchaikovsky Competition held in 1986 A. In Moscow. B. In Chelyabinsk. C. In Berlin.18. What does Maxim say about the competition he attended at 10 A. It inspired many young musicians.B. It was the music event of his dreams.C. It was a life-changing experience.19. Which kind of music are the young players required to play A. Rock music. B. Pop music. C. Classical music.20. What does Maxim value most in young players’ performance A. Expressiveness. B. Smoothness. C. Completeness.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APotala Palace Travel GuideTravel Tips● The travel route is set strictly.● The visiting time is limited in 1 hour.● Watch your steps due to the high altitude.● Bring along an overcoat as it is a bit cold in the hall.Notice● Oxygen bag is prohibited to be taken into the Palace.● Smoking is prohibited and cigarettes are not allowed to be brought into the Palace● Smartphones can be carried with you into the Palace, but please do not take photos.● Liquid is not allowed, including mineral water, which can be purchased at the hill top.Ticket Purchase ProcedureVisitors are required to apply for free reservation tickets with identity documents, such as ID cards and passports one day in advance.The visiting date and exact time, number of visitors and ID document numbers are printed on the reservation tickets. Those visitors who have reservation tickets should make their tickets canceled if they can’t visit the Palace for personal reasons. Otherwise, they will be forbidden to apply again within a week because their names are added to the blacklist.On the following day, visitors should have their reservation tickets and ID documents checked and walk to the ticket office in front of the White Palace to buy the entrance tickets. Then they can start their tour after another security check.How to get to Potala Palace● Take bus 13 to Yaowangshan Bus Stop.● Take bus 8 or 17 to Baita Bus Stop.● Take bus 2, 16 or 26 to Lazhong Bus Stop.● Take airport shuttle to Minhangju Bus Stop.1. What can be brought into Potala Palace A. Cigarettes. B. Mineral water. C. Smartphones. D. Oxygen bags.2. What will happen if a visitor’s name is added to the blacklist A. He has to apply seven days later.B. He will pay a heavy fine online.C. He has to cancel his reservation ticket.D. He will take another security check.3. How many routes are available to Potala Palace A. 3. B. 4. C. 6. D. 7.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。本文是一篇关于布达拉宫的游客指南。【1题详解】细节理解题。根据Notice部分的内容“Smartphones can be carried with you into the Palace, but please do not take photos. (可携带智能手机进入皇宫,但请勿拍照。)”可知,智能手机可以随身携带到布达拉宫内。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Ticket Purchase Procedure部分第二段的内容“Otherwise, they will be forbidden to apply again within a week because their names are added to the blacklist. (否则,他们将被禁止在一周内再次申请,因为他们的名字被列入黑名单。)”故如果游客的名字被添加到黑名单中,他必须在七天后才可申请购票。故选A。【3题详解】细节理解题。根据How to get to Potala Palace部分的内容“ Take bus 13 to Yaowangshan Bus Stop. Take bus 8 or 17 to Baita Bus Stop. Take bus 2, 16 or 26 to Lazhong Bus Stop. Take airport shuttle to Minhangju Bus Stop.”可知,到布达拉宫的路线有7条,即13,8,17,2,16,和26路公交车以及机场班车。故选D。BJose Alberto Gutierrez’s life would never be the same again after finding a copy of Anna Karenina by Leo Tolstoy in the garbage 20 years ago. It happened while he was driving his garbage truck through wealthier neighborhoods at night and seeing deserted books. It sparked his desire to start rescuing books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually he turned his book collection into a community library.Colombia’s capital city of Bogota has 13 million residents and 19 public libraries. However, these libraries tend to be far away from where rural and poorer communities live. The option of buying new books is non-existent for families struggling to make ends meet. Having access to a library of books and being taken away to another world while absorbed in a book is a luxury for the kids who visit Gutierrez’s library.Gutierrez grew up poor, and his family could not afford to educate him beyond primary school. Nevertheless, his mother was a keen reader and read stories to him every night. Her love for books left a deep impression on Gutierrez, who never let a lack of formal education stop him from reading classics by the likes of Victor Hugo, Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez.Today, his community library, called “The Strength of Words”, occupies most of his home and is piled from floor to ceiling with fiction and non-fiction titles. Everything from school textbooks to story books can be found in his collection of more than 20,000 books!The Strength of Words library opens every weekend. It is not just school-going children who are enjoying the benefits of The Strength of Words library. Adults are also welcome to expand their horizons and develop new skills to build a better life for themselves.Despite having done so much for his community, Gutierrez is not yet content to call it a day. He continues to search through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico and Chile to sell his idea of building library from unwanted books.4. What inspired Gutierrez to build the community library A. The dilemma he faced on the night shift.B. The hobby he has started since childhood.C. Famous novelists he liked very much.D. Abandoned books he came across at work.5. What can we learn about Gutierrez’s mother A. She was born into a poor family.B. She bought Gutierrez many books.C. She influenced Gutierrez greatly.D. She enjoyed reading Hugo’s works.6. What does the underlined phrase “call it a day” in the last paragraph mean A. Take the time.B. Stop the work.C. Make a change.D. Receive a reward.7. What does Gutierrez’s story tell us A. A book holds a house of gold.B. The early bird catches the worm.C. Good things come to those who wait.D. One man’s trash is another man’s treasure.【答案】4. D 5. C 6. B 7. D【解析】【导语】本文为一篇记叙文,介绍了清洁工Gutierrez将废弃书籍收集起来,创建社区图书馆,为低收入家庭提供阅读机会的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“It happened while he was driving his garbage truck through wealthier neighborhoods at night and seeing deserted books. It sparked his desire to start rescuing books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually, he turned his book collection into a community library. (这件事发生在他晚上开着垃圾车经过富裕社区,看到了被遗弃的书时。这激发了他开始从垃圾中拯救书籍的愿望。在9小时的轮班后,他每天早上带回家50到60本书。最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”可知,Gutierrez在工作中偶然发现的废弃书籍启发了他创建社区图书馆。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据第三段中的“Nevertheless, his mother was a keen reader and read stories to him every night. Her love for books left a deep impression on Gutierrez, who never let a lack of formal education stop him from reading classics by the likes of Victor Hugo, Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez. (然而,他的母亲是一个热心的读者,每天晚上读故事给他听。她对书籍的热爱给Gutierrez留下了深刻的印象,他从未让缺乏正规教育阻止他阅读维克多·雨果、马里奥·巴尔加斯·略萨和加布里埃尔·加西亚·马尔克斯等人的经典作品。)”可知,Gutierrez的母亲对书籍的热爱让Gutierrez即使贫困也坚持阅读。由此可知,她对Gutierrez的影响很大。故选C项。【6题详解】词义猜测题。根据划线词前文“Despite having done so much for his community (尽管他为他的社区做了这么多)”及后文“He continues to search through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico and Chile to sell his idea of building library from unwanted books. (他继续在垃圾箱里寻找阅读材料,甚至前往墨西哥和智利的书展,推广他用废弃书籍建造图书馆的想法。)”可知,Gutierrez并没有停下从垃圾箱里找书籍的目标,甚至还想推广自己的想法,因此,call it a day与stop the work意思相近,意为“停止工作”。故选B项。【7题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据第一段中的“It sparked his desire to start rescuing books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually, he turned his book collection into a community library. (这激发了他开始从垃圾中拯救书籍的愿望。在9小时的轮班后,他每天早上带回家50到60本书。最后,他把自己的藏书变成了一个社区图书馆。)”可知,本文讲述了Gutierrez将废弃书籍收集起来,创建社区图书馆,为低收入家庭提供阅读机会的故事。A. 书中自有黄金屋;B. 早起的鸟儿有虫吃;C. 好事多磨;D. 变废为宝。因此,D项最契合文章主题。故选D项。CMosquitoes carry malaria (疟疾), which kills thousands of people each year. Now some researchers are trying to use genetic engineering to make the annoying insects into partners in the fight against the disease.For years, public health officials have tried to limit the disease by controlling mosquito populations. “But that approach is temporary,” says Anthony James, a professor of biology and genetics at the University of California, Irvine, “Because mosquitoes are extremely tough little insects, and their populations can quickly rebound.”Therefore, James and his colleagues want to try a different approach: making mosquitoes themselves into malaria-fighting warriors, which is a complete departure from traditional ways of controlling malaria.To understand how it works, it helps to understand the life cycle of malaria. The malaria pathogen (病原体) is a parasite (寄生虫) that grows inside humans. It’s passed via mosquitoes that move from person to person, sucking blood. “If we can make the mosquitoes difficult for the pathogens to survive, we can wipe out the disease,” he says. But making mosquitoes uninviting to malaria is a tough job.To solve the problem, the team used a gene-editing technique called CRISPR. They started with genes from mice, whose immune systems do fight human malaria, engineered those genes, and then gave them to the mosquitoes.It turned out the malaria-fighting antibodies which gene-edited mosquitoes produced worked very well. They reduced the number of parasites in the mosquito before they were passed to a human host.James’ team are now working on planning a field trial, which he hopes could be conducted on an island or in another isolated location.But genetically changing wild animals does not sit well with environmentalists. “There’s no need to engineer a mosquito,” says Dana Perls, senior program manager for the emerging technology program at the non-profit Friends of the Earth. Perls points out that naturally occurring methods for reducing malaria appear to be showing promise, as does a new vaccine (疫苗) against the disease. “Why take unnecessary risks and release a species that can’t be recalled once it’s released into the wild ” she asks.8. What can we know from the second and third paragraphs A. Mosquitoes reproduce quickly.B. Mosquitoes depart from malaria.C. Mosquitoes are malaria-fighting warriors.D. Mosquitoes’ populations are under control.9. According to the text, which of the following are attractive to the malaria pathogen A. Mice. B. Parasites. C. Mosquitoes. D. Gene-edited mosquitoes.10. What is environmentalists’ attitude toward this new approach A. Tolerant. B. Favorable. C. Objective. D. Disapproving.11. What is the best title for the text A. Limiting Malaria by Controlling Mosquito PopulationsB. Controlling Malaria by editing Mosquitoes’ genesC. Curing Malaria with Gene-edited MosquitoesD. Preventing Malaria with a new vaccine【答案】8. A 9. C 10. D 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍科学家想通过编辑蚊子的基因来控制疟疾,但环保人士反对这一做法。【8题详解】细节理解题。根据第二段的“Because mosquitoes are extremely tough little insects, and their populations can quickly rebound. (因为蚊子是非常顽强的小昆虫,它们的数量可以迅速回升)”可知,蚊子的繁殖速度很快。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段的“The malaria pathogen (病原体) is a parasite (寄生虫) that grows inside humans. It’s passed via mosquitoes that move from person to person, sucking blood. (疟疾病原体是一种生长在人体内的寄生虫。它通过蚊子在人与人之间传播,吸血)”以及“If we can make the mosquitoes difficult for the pathogens to survive, we can wipe out the disease (如果我们能让蚊子难以让病原体存活,我们就能消灭这种疾病)”可知,蚊子能吸引疟疾病原体。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的“But genetically changing wild animals does not sit well with environmentalists.(但是,改变野生动物的基因并不受环保人士的欢迎)”和“Why take unnecessary risks and release a species that can’t be recalled once it’s released into the wild (为什么要冒不必要的风险,释放一个一旦被释放到野外就无法召回的物种 )”推知,环保人士对改变蚊子基因来消灭疟疾的方法是反对的。故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文,并结合第三段“Therefore, James and his colleagues want to try a different approach: making mosquitoes themselves into malaria-fighting warriors, which is a complete departure from traditional ways of controlling malaria. (因此,詹姆斯和他的同事们想尝试一种不同的方法:让蚊子自己成为抗击疟疾的战士,这与控制疟疾的传统方法完全不同)”和倒数第三段“It turned out the malaria-fighting antibodies which gene-edited mosquitoes produced worked very well. They reduced the number of parasites in the mosquito before they were passed to a human host. (事实证明,经过基因编辑的蚊子产生的抗疟疾抗体效果非常好。它们减少了蚊子体内寄生虫的数量,然后将它们传给人类宿主)”可知,本文主要介绍科学家想通过编辑蚊子的基因来控制疟疾。故B项“Controlling Malaria by editing Mosquitoes’ genes (通过编辑蚊子基因控制疟疾)”可作为本文的最佳标题。故选B。DIn the days before the Internet, critical thinking was the most important skill of informed citizens. But in the digital age, according to Anastasia Kozyreva, a psychologist at the Max Planck Institute for Human Development, and her colleagues, an even more important skill is critical ignoring.As the researchers point out, we live in an attention economy where content producers on the Internet compete for our attention. They attract us with a lot of emotional and eye-catching stories while providing little useful information, so they can expose us to profit-generating advertisements. Therefore, we are no longer customers but products, and each link we click is a sale of our time and attention. To protect ourselves from this, Kozyreva advocates learning the skill of critical ignoring, in which readers intentionally control their information environment to reduce exposure to false and low-quality information.According to Kozyreva, critical ignoring comprises three strategies. The first is to design our environments, which involves the removal of low-quality yet hard-to-resist information from around. Successful dieters need to keep unhealthy food out of their homes. Likewise, we need to set up a digital environment where attention-grabbing items are kept out of sight. As with dieting, if one tries to bank on willpower not to click eye-catching “news”, he’ll surely fail. So, it’s better to just keep them out of sight to begin with.The next is to evaluate the reliability of information, whose purpose is to protect you from false and misleading information. It can be realized by checking the source in the mainstream news agencies which have their reputations for being trustworthy.The last goes by the phrase “do not feed the trolls”. Trolls are actors who intentionally spread false and hurtful information online to cause harm. It may be appealing to respond to them to set the facts straight, but trolls just care about annoying others rather than facts. So, it’s best not to reward their bad behaviour with our attention.By sharpening our critical ignoring skills in these ways, we can make the most of the Internet while avoiding falling victim to those who try to control our attention, time, and minds.12. What’s the feature of the attention economy A. It offers little information. B. It focuses on depressing stories.C. It saves time for Internet users. D. It seeks profits from each click.13. Why does the author mention dieters in paragraph 3 A. To discuss the quality of information. B. To prove the benefits of healthy food.C. To show the importance of environments. D. To explain the effectiveness of willpower.14. What should we do to handle Internet trolls according to the text A. Reveal their intention. B. Turn a deaf ear to them.C. Correct their behaviour. D. Send hard facts to them.15. What is the text mainly about A. Reasons for developing critical thinking in modern times.B. Practising the skill of critical ignoring in the digital age.C. Maximizing the benefits of critical ignoring on the Internet.D. Strategies of abandoning critical thinking for Internet users.【答案】12. D 13. C 14. B 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。主要讲述了在数字时代练习批判性忽视的技巧。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“As the researchers point out, we live in an attention economy where content producers on the Internet compete for our attention. They attract us with a lot of emotional and eye-catching stories while providing little useful information, so they can expose us to profit-generating advertisements. Therefore, we are no longer customers but products, and each link we click is a sale of our time and attention.”(正如研究人员指出的那样,我们生活在一个注意力经济中,互联网上的内容生产者在争夺我们的注意力。他们用大量的情感和引人注目的故事来吸引我们,而提供的有用信息却很少,所以他们可以让我们接触到盈利的广告。因此,我们不再是客户而是产品,我们点击的每一个链接都是在销售我们的时间和注意力。)可知,注意力经济的特点是它从每次点击中寻求利润。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“Successful dieters need to keep unhealthy food out of their homes. Likewise, we need to set up a digital environment where attention-grabbing items are kept out of sight. As with dieting, if one tries to bank on willpower not to click eye-catching “news”, he’ll surely fail. So, it’s better to just keep them out of sight to begin with.”(成功的节食者需要把不健康的食物远离他们的家。同样,我们需要建立一个数字环境,让那些吸引眼球的东西远离我们的视线。就像节食一样,如果一个人试图依靠意志力不去点击引人注目的“新闻”,他肯定会失败。所以,最好一开始就把它们藏起来。)可推知,作者在第三段提到节食者,是为了强调我们需要建立一个让那些吸引眼球的东西远离我们的视线数字环境,展示环境的重要性。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Trolls are actors who intentionally spread false and hurtful information online to cause harm. It may be appealing to respond to them to set the facts straight, but trolls just care about annoying others rather than facts. So, it’s best not to reward their bad behaviour with our attention.”(喷子是指故意在网上传播虚假和有害信息以造成伤害的行为者。回复他们澄清事实可能很有吸引力,但喷子只关心惹恼别人,而不是事实。所以,最好不要用我们的关注来奖励他们的坏行为。)可知,对付网络喷子,我们最好对他们充耳不闻。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据文章大意以及第一段中“But in the digital age, according to Anastasia Kozyreva, a psychologist at the Max Planck Institute for Human Development, and her colleagues, an even more important skill is critical ignoring.”(但马克斯·普朗克人类发展研究所的心理学家阿纳斯塔西娅·科兹列娃(Anastasia Kozyreva)和她的同事认为,在数字时代,一项更重要的技能是至关重要的忽视。)和第三段中“According to Kozyreva, critical ignoring comprises three strategies.”(科兹列娃认为,批判性忽视包括三种策略)后文具体介绍这三种策略,所以本文主要讲的是在数字时代练习批判性忽视的技巧。故选B项。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere. ___16___. We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!I appreciate this. ___17___. A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile. ___18___ .It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills. ___19___ , it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.___20___. Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time. For example, you should have seen me; my eyes almost popped out of my head! Thank you for the lovely surprise.A. I’m extremely astonishedB. When someone gives you a giftC. If people choose to spend time with youD. It is impolite of you to say those wordsE. You may receive gifts from others in daily lifeF. Be specific about what you appreciate and whyG. They’ll be pleased that they were able to make you smile【答案】16. E 17. F 18. G 19. B 20. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了一些用于收到礼物表达感谢的方式。【16题详解】根据上文“Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere.(当你收到一份意想不到的礼物时,说声“谢谢”当然很好,但是你怎么才能在表达感激的时候有点创意呢?事实证明,在保持亲切和真诚的同时,有很多方法可以表达你对他人的感激之情)”以及后文“We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!(我们将向你展示如何用令人兴奋和有意义的方式说谢谢!)”可知,后文提到了“展示如何用令人兴奋和有意义的方式说谢谢”。由此可知,本句是在设定收到了礼物的情况。故E选项“在日常生活中,你可能会收到别人的礼物”符合语境,故选E。【17题详解】根据上文“I appreciate this.(我很感谢)”以及后文“A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.(一个好的“谢谢”包括表达对礼物的感激和解释你为什么感激。为了增加价值,你甚至可以描述如果你有一个想法,你将如何处理他们的礼物)”可知,后文提到了“一个好的“谢谢”包括表达对礼物的感激和解释你为什么感激”,F选项Be specific about what you appreciate and why可对应后文explaining why you’re grateful。故F选项“具体说明你感谢什么以及为什么感谢”符合语境,故选F。【18题详解】根据上文“You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile.(你让我很开心!让他们知道他们的礼物改变了你的一天。告诉别人他们让你的一天变得美好,会让送礼者觉得他们的礼物更有意义、更有价值)”可知,上文提到了“告诉别人他们让你的一天变得美好,会让送礼者觉得他们的礼物更有意义、更有价值”,本句为本段最后一句,故继续说明这一做法给送礼者的好处:他们会很高兴他们能让你微笑。故G选项“他们会很高兴他们能让你微笑”符合语境,故选G。【19题详解】根据上文“It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills.(你好像看透了我的心思!谢谢你!赞美他们送礼物的技巧)”以及后文“it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.(他们很可能真的了解你,不用问你想要什么就能预测到你的需求!让他们知道他们的礼物正是你想要的,以此来表达你的感动)”可知,本句为后文的前半句,后文提到了送礼的人真的很了解你,说明有人送礼物给你。故B选项“当有人给你礼物的时候”符合语境,故选B。【20题详解】根据本段内容“Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time.(告诉他们你有多惊讶。如果有人特意送你一份意想不到的礼物,一定要让他们知道他们成功地给了你惊喜和快乐。说“谢谢”,同时表达你的震惊)”可知,本段给出的表达感谢是说自己十分惊讶,A选项中astonished对应后文surprised。故A选项“我非常惊讶”符合语境,故选A。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Mom was late once again!!“Sorry, honey. I left the office only a little bit late, but the ____21____ caused really bad traffic, and I…”I hung up. All too often, situations like this happen. Being a teenager is not ____22____, and my parents often make me feel less important than their work.In third grade, I broke my arm at school. When the school nurse called my mom, she was too ____23____ to answer. When the phone call ____24____ my father, he sighed and said, “I’m in the middle of my research.” I waited in the nurse’s office for hours before my parents finally ____25____ to take me to hospital.I wished my parents could spare me some time. To make my parents take me seriously, I ____26____. I tried to establish my own authority (权威) by ____27____ their schedule. My mom did everything possible to settle the problem, but nothing ____28____ until she met that adviser.One day after I shut my door in her face, my mom didn’t complain or cry. ____29____, she knocked and said, “I have something to tell you.” I opened the door. “Today I met a really good adviser. He said that every time your daughter is angry, she is just saying: I _____30_____ you.”It occurred to me that my anger was merely a mask for me to _____31_____ my loneliness and disappointment. But facing one’s _____32_____ need is the first step towards being happier. This concept not only helped things between my parents and me but also enabled me to handle conflicts and emotions. I started to pay attention to other people’s _____33_____. When an angry customer approached me at my volunteering job, he was saying, “I need more service.” When a homeless person shouted to me in a parking lot, he was simply saying, “I need food and help.”I am now able to see _____34_____ the fog of anger and see the real face and heart of other person.Five minutes after I hung up on her, my mom’s car finally appeared through the fog. She rolled down her window and said, “Let’s go to a hotpot place, shall we ” I _____35_____. “OK, but promise me you won’t be late again.”21. A. rain B. snow C. wind D. fog22. A. easy B. unusual C. awesome D. exciting23. A. upset B. scared C. nervous D. busy24. A. reached B. bothered C. alarmed D. woke25. A. passed by B. drove away C. showed up D. gave in26. A. chattered B. screamed C. whispered D. apologized27. A. ignoring B. checking C. following D. completing28. A. appeared B. mattered C. happened D. worked29. A. Moreover B. Therefore C. Instead D. Meanwhile30. A. hate B. need C. believe D. understand31. A. avoid B. relieve C. show D. cover32. A. unmet B. urgent C. increasing D. physical33. A. behavior B. anger C. reaction D. satisfaction34 A. around B. across C. into D. through35. A. yelled B. complained C. smiled D. hesitated【答案】21. D 22. A 23. D 24. A 25. C 26. B 27. A 28. D 29. C 30. B 31. D 32. A 33. B 34. D 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者父母忙于工作,无暇顾及她的感受,导致作者感到很压抑。后来妈妈遇到一个顾问,开始学会正确对待别人的需要,作者和父母开始和解,并且,作者也学会接受别人,正视别人的需要。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:我离开办公室只是晚了一点,但是雾造成了交通堵塞,我……。A. rain雨;B. snow雪;C. wind风;D. fog雾。根据文章最后一段“Five minutes after I hung up on her, my mom’s car finally appeared through the fog.”可知,此处是信息词fog的词汇复现。故选D。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:作为一个青少年是不容易的,我的父母经常让我觉得自己没有他们的工作重要。A. easy容易的;B. unusual不同寻常的;C. awesome可怕的;D. exciting令人兴奋的。根据“my parents often make me feel less important than their work.”可知,父母把工作看得比自己重要,让作者感觉作为一个青少年是不容易的。故选A。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:当学校的护士打电话给我妈妈时,她忙得没时间接电话。A. upset沮丧的;B. scared害怕的;C. nervous紧张的;D. busy忙碌的。根据“I waited in the nurse’s office for hours before my parents finally ____5____ to take me to hospital.”可知,妈妈太忙了没时间接电话。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:当电话打给父亲时,他叹了口气说:“我正在做研究。A. reached到达;B. bothered打扰;C. alarmed使惊恐;D. woke唤醒。根据“he sighed and said, “I’m in the middle of my research.””可知,此处指学校护士的电话打到了父亲那里,reach sb.表示“联系某人”。故选A。【25题详解】考查动词短语辨析。句意:我在护士办公室等了几个小时,最后我的父母出现了,带我去医院。A. passed by经过;B. drove away赶走;C. showed up出现;D. gave in屈服。根据“take me to hospital”可知,父母最终出现了。故选C。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:为了让父母认真对待我,我尖叫了。A. chattered唠叨;B. screamed尖叫;C. whispered低语;D. apologized道歉。根据“my anger was merely a mask for me”可知,面对父母不重视,作者选择用尖叫来宣泄自己的情绪。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我试图通过无视他们的日程安排来树立自己的权威。A. ignoring忽视;B. checking检查;C. following跟着;D. completing完成。根据“I tried to establish my own authority”可知,作者为了让父母重视自己,选择通过无视父母的时间安排来建立自己所谓的权威。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我妈妈尽了一切可能来解决这个问题,但直到她遇到了那个顾问,一切都不起作用。A. appeared出现;B. mattered重要;C. happened发生;D. worked起作用。根据“My mom did everything possible to settle the problem, but nothing”可知,but表示转折,说明妈妈尽了一切可能来解决问题,却没有起任何作用。故选D。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:相反,她敲了敲门,说:“我有事要告诉你。”A. Moreover此外;B. Therefore因此;C. Instead相反;D. Meanwhile与此同时。根据上文“One day after I shut my door in her face, my mom didn’t complain or cry”和下文“she knocked and said, “I have something to tell you.””可知,作者对母亲摔门而去,母亲没有责备作者,反而说自己有事情要对作者说。故选C。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他说,每次你女儿生气的时候,她只是在说:“我需要你。”A. hate讨厌;B. need需要;C. believe相信;D. understand理解。根据“need is the first step towards being happier.”可知,顾问告诉作者的母亲,作者生气背后的意思是在说自己需要母亲。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我突然意识到,我的愤怒只是一个面具,用来掩盖我的孤独和失望。 A. avoid避免;B. relieve宽慰;C. show展示;D. cover掩饰。根据“my anger was merely a mask for me”可知,愤怒不过是一种掩饰自己孤独和失望的面具。故选D。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:但面对自己未被满足的需求是走向更快乐的第一步。A. unmet未满足的;B. urgent紧急的;C. increasing增加的;D. physical身体的。结合上文可知,作者希望父母多陪伴自己,但父母总是做不到,所以此处指自己未被满足的需求。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:我开始关注别人的愤怒。A. behavior行为;B. anger愤怒;C. reaction反应;D. satisfaction满足。根据“an angry customer”和“a homeless person shouted to me”可知,作者开始注意别人的愤怒。故选B。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:我现在能够透过愤怒的迷雾,看到别人真实的脸和心。A. see around参观;B. see across向四周看;C. see into调查;D. see through看穿,识破。根据“the fog of anger and see the real face and heart of other person.”可知,此处指看穿愤怒的迷雾。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我笑了笑。A. yelled叫喊;B. complained抱怨;C. smiled微笑;D. hesitated犹豫。根据““OK, but promise me you won’t be late again.””可知,作者回答好吧,因此这次作者没有生母亲的气,所以推测是微笑着说的。故选C。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Wenchang a city in Hainan, is the birthplace of Hainanese chicken rice. Boiled chicken, rice _____36_____ (cook) with chicken oil and dip (调味酱) make up the simple but delicious Hainanese chicken rice, _____37_____ has provided lasting homesickness for overseas Chinese in Southeast Asia.Over a century ago, _____38_____ large number of Hainan people spread across Southeast Asia, _____39_____ (take) their native dish Hainanese chicken rice with them. As time went by, Hainanese chicken rice _____40_____ (gradual) became a popular dish in Southeast Asian countries, including Singapore, Thailand and Malaysia.Hainanese chicken rice satisfies the diners _____41_____ represents the taste of home for overseas Chinese from Hainan. It is a vivid reflection of the cultural exchange between people in countries involved in the Belt and Road Initiative, from history _____42_____ reality.Michael Heng Yee Boon is a second-generation Malaysian. When he was young, chicken rice ____43____ (serve) during the Spring Festival, and his mother would make it into rice _____44_____ (ball), which stand for “reunion” in Chinese. “It’s a ______45______ (touch) moment whenever we have Hainanese chicken rice. For us, it’s indeed a part of our cultural roots, and we will continue to pass it on,” Heng says.【答案】36. cooked37 which 38. a39. taking 40. gradually41. and 42. to43. was served44. balls 45. touching【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了海南鸡米饭是海南文昌的一道美食,然而对于东南亚的华裔来说,它具有特殊意义。【36题详解】考查非谓语动词。句意:煮熟的鸡肉、鸡油米饭和蘸酱组成了简单而美味的海南鸡饭,这道菜让东南亚的华侨永远怀念家乡。分析句子结构可知,此处为非谓语成分,过去分词短语作后置定语修饰rice并与其构成被动关系。故填cooked。【37题详解】考查定语从句。句意:煮熟的鸡肉、鸡油米饭和蘸酱组成了简单而美味的海南鸡饭,这道菜让东南亚的华侨永远怀念家乡。分析句子结构可知,此处为非限制性定语从句,先行词为Hainanese chicken rice,故用which引导并在从句中作主语。故填which 。【38题详解】考查冠词。句意:一个多世纪以前,大批海南人带着他们的家乡菜海南鸡饭传遍了东南亚。此处是固定搭配:a large number of 意为“许多,大量”。故填a。【39题详解】考查非谓语动词。句意:一个多世纪以前,大批海南人带着他们的家乡菜海南鸡饭传遍了东南亚。分析句子结构可知,此处take为非谓语成分,和逻辑主语Hainan people间是主动关系,用现在分词短语作伴随状语。故填taking。【40题详解】考查副词。句意:随着时间的推移,海南鸡饭逐渐成为东南亚国家的一道受欢迎的菜肴,包括新加坡、泰国和马来西亚。分析句子知,空处修饰空后的动词became,用副词修饰。故填gradually。【41题详解】考查连词。句意:海南鸡饭满足了食客,代表了海南华侨的家味。分析句子知,“satisfies the diners”和“represents the taste of home for overseas Chinese from Hainan”两句是并列关系,用and连接。故填and。【42题详解】考查介词。句意:它生动地反映了"一带一路"沿线国家人民从历史到现实的文化交流。此处是固定搭配:from ...to…意为“从……到……”。故填to。【43题详解】考查动词时态和语态。句意:在他小的时候,鸡饭只在春节吃,他的母亲会把它做成饭团,在中文里代表“团圆”。根据前文的“When he was young”和后文中的“his mother would make it into…”可知,此处应用一般过去时,且主语chicken rice和动词serve构成被动关系,应用一般过去时的被动语态。故填was served。【44题详解】考查名词。句意:在他小的时候,鸡饭只在春节吃,他的母亲会把它做成饭团,在中文里代表“团圆”。ball在此处为可数名词,表示“球状物”,此处无范围限制,表示复数概念。故填balls。【45题详解】考查形容词。句意:每当他们吃到海南鸡饭时,这都是一个感人的时刻。分析句子知,空后是名词,所以空处应填形容词作定语,修饰moment,为物,用-ing形式修饰。故填touching。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)46. 请你用英语与你的同学分享你的一次难忘的旅游经历,要点包括:1. 旅游过程;2. 你的感受。注意:1. 可适当增加细节,使行文连贯;2. 词数:80左右。I’m glad to share a truly unforgettable travel experience that I had during my last summer holiday with you._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________This is what I want to share with you.【答案】 I’m glad to share a truly unforgettable travel experience that I had during my last summer holiday with you.On July 7, my parents and I took a bus to Leshan, Sichuan Province, which is famous for its Buddha. The Buddha is really big and looking up at the large head and down at the large feet I felt I was so small. The next day, we climbed Mount Emei, where there are many old temples and wild monkeys.The naughty monkeys were the most exciting things I experienced there. Towards evening we made our way back. We were all tired, but our trip to Leshan was really unforgettable.This is what I want to share with you.【解析】【导语】本篇书面表达属于开放式文。要求考生用英语与同学分享一次难忘的旅游经历。【详解】1. 词汇积累高兴的:glad→ happy真正地,确实:really→ indeed令人兴奋的:exciting→ thrilling疲劳的:tired→ exhausted2. 句式拓展同义句转换原句:The naughty monkeys were the most exciting things I experienced there. 拓展句:What were the most exciting things I experienced there were the naughty monkeys . 【点睛】[高分句型1]On July 7, my parents and I took a bus to Leshan, Sichuan Province, which is famous for its Buddha.(运用了which引导的非限制性定语从句)[高分句型2]The next day, we climbed Mount Emei, where there are many old temples and wild monkeys.(运用了关系副词where引导的非限制性定语从句)第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。In a small town, there lived a young boy named Tom, who came from a poor family. Determined to gather enough money for his education, Tom decided to start a challenging journey, going door to door selling various items. Little did he know, his life was about to change with the arrival of a compassionate (有同情心的) young woman named Lucy.While talking with Tom, Lucy, a kind-hearted individual, knew about Tom’s struggles. She thought she could do something to help him. She told Tom that education was the key to transforming his life. Determined to make a difference, Lucy gave Tom a sum of money so that he could afford his tuition fee (学费).Moved by Lucy’s kindness and genuine concern, Tom was filled with gratitude. He was determined to seize this opportunity and remembered Lucy’s act of compassion throughout his journey towards success.With renewed determination, Tom devoted himself to his studies, working diligently to overcome the obstacles that lay in his path. He strived for excellence and seized every learning opportunity that came his way. Tom’s pursuit of knowledge eventually paid off, pushing him towards a bright and successful future.Years passed, and Tom worked hard and never gave up. He did really well in his chosen job and people respected him. Even though he achieved a lot, he never forgot how kind Lucy was to him.One day, fate made Tom see Lucy when she was having a tough time. Even after a long time, Tom recognized her right away and knew he owed her something. Remembering how kind Lucy had been, Tom felt a strong urge to repay Lucy’s kindness, so he went to her and thanked her sincerely. He promised to stand by her side during her tough times. Tom listened carefully as Lucy shared her struggles and problems. He supported her wholeheartedly and offered a shoulder to lean on.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Tom realized that Lucy needed more than just money.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Besides his support, Tom organized a community fundraiser for Lucy.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】参考范文:Tom realized that Lucy needed more than just money. She needed emotional support too. He was always there for her and willing to lend an ear when she wanted to talk. He encouraged her and reminded her of the strength she had shown him in the past. Tom’s commitment to helping Lucy went beyond mere words. He recognized her talent and skills, and he used his connections to help her find job opportunities. He gave her valuable advice on how to succeed in the professional world and motivated her to pursue her passions and dreams.Besides his support, Tom organized a community fundraiser for Lucy. He reached out to friends, family, and neighbors, sharing Lucy’s story and asking for contributions to help her overcome her difficulties. The response was amazing as the community came together to show support and generosity. Lucy was deeply moved by the overwhelming support and Tom’s unwavering dedication to help her. With his guidance and support from the community, she gained the strength and confidence to overcome her challenges. Together, they worked towards a brighter future for Lucy, filled with hope and opportunities.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一个贫穷的孩子获得了一位富有同情心的年轻女子的帮助,从而完成了学业取得了成功。而这位年轻人也懂得感恩,决定回报这位女士。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“Tom意识到Lucy需要的不仅仅是钱。”以及第二段首句内容“除了他的支持,Tom还为Lucy组织了一次社区募捐活动。”可知,第一段可描写Tom给Lucy提供了陪伴和工作机会。②由第二段首句内容“除了他的支持,Tom还为Lucy组织了一次社区募捐活动。”可知,第二段可描写Tom将Lucy的故事告诉了更多的人,人们也开始给了Lucy更多的帮助。2.续写线索:Tom家境贫寒,为了攒学费,他挨家挨户地推销各种东西——一位名叫Lucy的女孩了解了Tom的情况后,给了Tom一笔钱,让他能够支付学费——Tom完成了学业,取得了成功——Tom一直想回报Lucy,于是他主动提出帮助Lucy——他不仅给了Lucy物质上的帮助同时也提供了精神上的支持——Tom将Lucy的故事分享给更多的人,人们也愿意提供帮助3.词汇激活行为类①需要:need/want/require②想要:want to/would like to③激励:encourage/motivate/inspire情绪类①令人惊叹的:amazing/astonishing②感动的:moved/touched【点睛】【高分句型1】He encouraged her and reminded her of the strength she had shown him in the past.(运用了省略关系代词的定语从句)【高分句型2】The response was amazing as the community came together to show support and generosity.(运用了as引导的状语从句)1-5:BACCB 6-10: CBCBC 11-15: ACBBA 16-20: CACCB2024届高三12月英语月考卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Where does the conversation probably take place A. In the book store. B. In the register office. C. In the dorm building.2. What is the weather like now A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.3. What does the man want to do on the weekend A. Do some gardening. B. Have a barbecue. C. Go fishing.4. What are the speakers talking about A. A new office. B. A change of their jobs. C. A former colleague.5. What do we know about Andrew A. He’s optimistic. B. He’s active. C. He’s shy.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which of the following does the woman dislike A. The bedroom. B. The sitting room. C. The kitchen.7. What does the woman suggest they do next A. Go to another agency. B. See some other flats. C. Visit the neighbours.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the man doing A. He’s making a phone call. B. He’s chairing a meeting. C. He’s hosting a program.9. What makes Mrs. Johnson worried about her daughter in Africa A. Lack of medical support. B. Inconvenience of communication. C. Poor transportation system.听第8段材料,回答第10至12题。10. What position does the man apply for A. A salesperson. B. An engineer. C. An accountant.11. Which aspect of the company appeals to the man A. The company culture. B. The free accommodations. C. The competitive pay.12. What is difficult for the man to deal with A. Interpersonal relationships. B. Quality-quantity balance. C. Unplanned happenings.听第9段材科,回答第13至16题。13. How does Robert sound when speaking of his being a writer A. Hopeful. B. Grateful. C. Doubtful.14. What was Robert like before he was 9 years old A. He had wild imagination. B. He enjoyed sports. C. He loved science.15. What did Robert’s father do A. A teacher. B. A coach. C. A librarian.16. What helped Robert become a writer A. Writing daily. B. Listening to stories. C. Reading extensively.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where was Open Tchaikovsky Competition held in 1986 A. In Moscow. B. In Chelyabinsk. C. In Berlin.18. What does Maxim say about the competition he attended at 10 A. It inspired many young musicians.B. It was the music event of his dreams.C. It was a life-changing experience.19. Which kind of music are the young players required to play A. Rock music. B. Pop music. C. Classical music.20. What does Maxim value most in young players’ performance A. Expressiveness. B. Smoothness. C. Completeness.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APotala Palace Travel GuideTravel Tips● The travel route is set strictly.● The visiting time is limited in 1 hour.● Watch your steps due to the high altitude.● Bring along an overcoat as it is a bit cold in the hall.Notice● Oxygen bag is prohibited to be taken into the Palace.● Smoking is prohibited and cigarettes are not allowed to be brought into the Palace● Smartphones can be carried with you into the Palace, but please do not take photos.● Liquid is not allowed, including mineral water, which can be purchased at the hill top.Ticket Purchase ProcedureVisitors are required to apply for free reservation tickets with identity documents, such as ID cards and passports one day in advance.The visiting date and exact time, number of visitors and ID document numbers are printed on the reservation tickets. Those visitors who have reservation tickets should make their tickets canceled if they can’t visit the Palace for personal reasons. Otherwise, they will be forbidden to apply again within a week because their names are added to the blacklist.On the following day, visitors should have their reservation tickets and ID documents checked and walk to the ticket office in front of the White Palace to buy the entrance tickets. Then they can start their tour after another security check.How to get to Potala Palace● Take bus 13 to Yaowangshan Bus Stop● Take bus 8 or 17 to Baita Bus Stop.● Take bus 2, 16 or 26 to Lazhong Bus Stop.● Take airport shuttle to Minhangju Bus Stop.1. What can be brought into Potala Palace A. Cigarettes. B. Mineral water. C. Smartphones. D. Oxygen bags.2. What will happen if a visitor’s name is added to the blacklist A. He has to apply seven days later.B. He will pay a heavy fine online.C. He has to cancel his reservation ticket.D. He will take another security check.3. How many routes are available to Potala Palace A. 3. B. 4. C. 6. D. 7.BJose Alberto Gutierrez’s life would never be the same again after finding a copy of Anna Karenina by Leo Tolstoy in the garbage 20 years ago. It happened while he was driving his garbage truck through wealthier neighborhoods at night and seeing deserted books. It sparked his desire to start rescuing books from the garbage. He took home between 50 and 60 books every morning after his nine-hour shift. Eventually, he turned his book collection into a community library.Colombia’s capital city of Bogota has 13 million residents and 19 public libraries. However, these libraries tend to be far away from where rural and poorer communities live. The option of buying new books is non-existent for families struggling to make ends meet. Having access to a library of books and being taken away to another world while absorbed in a book is a luxury for the kids who visit Gutierrez’s library.Gutierrez grew up poor, and his family could not afford to educate him beyond primary school. Nevertheless, his mother was a keen reader and read stories to him every night. Her love for books left a deep impression on Gutierrez, who never let a lack of formal education stop him from reading classics by the likes of Victor Hugo, Mario Vargas Llosa and Gabriel Garcia Marquez.Today, his community library, called “The Strength of Words”, occupies most of his home and is piled from floor to ceiling with fiction and non-fiction titles. Everything from school textbooks to story books can be found in his collection of more than 20,000 books!The Strength of Words library opens every weekend. It is not just school-going children who are enjoying the benefits of The Strength of Words library. Adults are also welcome to expand their horizons and develop new skills to build a better life for themselves.Despite having done so much for his community, Gutierrez is not yet content to call it a day. He continues to search through bins for reading material and has even travelled to book fairs in Mexico and Chile to sell his idea of building library from unwanted books.4. What inspired Gutierrez to build the community library A. The dilemma he faced on the night shift.B. The hobby he has started since childhood.C. Famous novelists he liked very much.D. Abandoned books he came across at work.5. What can we learn about Gutierrez’s mother A. She was born into a poor family.B. She bought Gutierrez many books.C. She influenced Gutierrez greatly.D. She enjoyed reading Hugo’s works.6. What does the underlined phrase “call it a day” in the last paragraph mean A. Take the time.B. Stop the work.C. Make a change.D. Receive a reward.7. What does Gutierrez’s story tell us A. A book holds a house of gold.B. The early bird catches the worm.C. Good things come to those who wait.D. One man’s trash is another man’s treasure.CMosquitoes carry malaria (疟疾), which kills thousands of people each year. Now some researchers are trying to use genetic engineering to make the annoying insects into partners in the fight against the disease.For years, public health officials have tried to limit the disease by controlling mosquito populations. “But that approach is temporary,” says Anthony James, a professor of biology and genetics at the University of California, Irvine, “Because mosquitoes are extremely tough little insects, and their populations can quickly rebound.”Therefore, James and his colleagues want to try a different approach: making mosquitoes themselves into malaria-fighting warriors, which is a complete departure from traditional ways of controlling malaria.To understand how it works, it helps to understand the life cycle of malaria. The malaria pathogen (病原体) is a parasite (寄生虫) that grows inside humans. It’s passed via mosquitoes that move from person to person, sucking blood. “If we can make the mosquitoes difficult for the pathogens to survive, we can wipe out the disease,” he says. But making mosquitoes uninviting to malaria is a tough job.To solve the problem, the team used a gene-editing technique called CRISPR. They started with genes from mice, whose immune systems do fight human malaria, engineered those genes, and then gave them to the mosquitoes.It turned out the malaria-fighting antibodies which gene-edited mosquitoes produced worked very well. They reduced the number of parasites in the mosquito before they were passed to a human host.James’ team are now working on planning a field trial, which he hopes could be conducted on an island or in another isolated location.But genetically changing wild animals does not sit well with environmentalists. “There’s no need to engineer a mosquito,” says Dana Perls, senior program manager for the emerging technology program at the non-profit Friends of the Earth. Perls points out that naturally occurring methods for reducing malaria appear to be showing promise, as does a new vaccine (疫苗) against the disease. “Why take unnecessary risks and release a species that can’t be recalled once it’s released into the wild ” she asks.8. What can we know from the second and third paragraphs A. Mosquitoes reproduce quickly.B. Mosquitoes depart from malaria.C. Mosquitoes are malaria-fighting warriors.D. Mosquitoes’ populations are under control.9. According to the text, which of the following are attractive to the malaria pathogen A. Mice. B. Parasites. C. Mosquitoes. D. Gene-edited mosquitoes.10. What is environmentalists’ attitude toward this new approach A. Tolerant. B. Favorable. C. Objective. D. Disapproving.11. What is the best title for the text A. Limiting Malaria by Controlling Mosquito PopulationsB. Controlling Malaria by editing Mosquitoes’ genesC. Curing Malaria with Gene-edited MosquitoesD. Preventing Malaria with a new vaccineDIn the days before the Internet, critical thinking was the most important skill of informed citizens. But in the digital age, according to Anastasia Kozyreva, a psychologist at the Max Planck Institute for Human Development, and her colleagues, an even more important skill is critical ignoring.As the researchers point out, we live in an attention economy where content producers on the Internet compete for our attention. They attract us with a lot of emotional and eye-catching stories while providing little useful information, so they can expose us to profit-generating advertisements. Therefore, we are no longer customers but products, and each link we click is a sale of our time and attention. To protect ourselves from this, Kozyreva advocates learning the skill of critical ignoring, in which readers intentionally control their information environment to reduce exposure to false and low-quality information.According to Kozyreva, critical ignoring comprises three strategies. The first is to design our environments, which involves the removal of low-quality yet hard-to-resist information from around. Successful dieters need to keep unhealthy food out of their homes. Likewise, we need to set up a digital environment where attention-grabbing items are kept out of sight. As with dieting, if one tries to bank on willpower not to click eye-catching “news”, he’ll surely fail. So, it’s better to just keep them out of sight to begin with.The next is to evaluate the reliability of information, whose purpose is to protect you from false and misleading information. It can be realized by checking the source in the mainstream news agencies which have their reputations for being trustworthy.The last goes by the phrase “do not feed the trolls”. Trolls are actors who intentionally spread false and hurtful information online to cause harm. It may be appealing to respond to them to set the facts straight, but trolls just care about annoying others rather than facts. So, it’s best not to reward their bad behaviour with our attention.By sharpening our critical ignoring skills in these ways, we can make the most of the Internet while avoiding falling victim to those who try to control our attention, time, and minds.12. What’s the feature of the attention economy A. It offers little information. B. It focuses on depressing stories.C. It saves time for Internet users. D. It seeks profits from each click.13. Why does the author mention dieters in paragraph 3 A. To discuss the quality of information. B. To prove the benefits of healthy food.C. To show the importance of environments. D. To explain the effectiveness of willpower.14. What should we do to handle Internet trolls according to the text A. Reveal their intention. B. Turn a deaf ear to them.C. Correct their behaviour. D. Send hard facts to them.15. What is the text mainly about A. Reasons for developing critical thinking in modern times.B. Practising the skill of critical ignoring in the digital age.C. Maximizing the benefits of critical ignoring on the Internet.D. Strategies of abandoning critical thinking for Internet users.第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Saying “thank you” when you receive an unexpected gift is all well and good, but how can you get a little creative with your appreciation As it turns out, there are plenty of ways to express your gratitude to others while remaining gracious and sincere. ___16___. We’ll show you how to say thank you in exciting and meaningful ways!I appreciate this. ___17___. A great “thank you” involves expressing appreciation for the gift and explaining why you’re grateful. For added value, you can even describe what you’ll do with their gifts if you have an idea.You’ve made my day! Show them that their gifts turned your day around. Telling someone that they made your day will make the giver feel that their gifts are much more meaningful and worthwhile. ___18___ .It’s like you read my mind! Thank pliment (恭维) their gift-giving skills. ___19___ , it can be likely that they really know you and are anticipating your needs without having to ask you what you want! Show them how touched you are by letting them know that their gifts are exactly what you want.___20___. Show them how surprised you are. If someone goes out of their way to give you an unexpected gift, make sure they know they succeeded in their mission to surprise and delight you. Say “thanks” and express your shock at the same time. For example, you should have seen me; my eyes almost popped out of my head! Thank you for the lovely surprise.A. I’m extremely astonishedB. When someone gives you a giftC. If people choose to spend time with youD. It is impolite of you to say those wordsE. You may receive gifts from others in daily lifeF. Be specific about what you appreciate and whyG. They’ll be pleased that they were able to make you smile第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Mom was late once again!!“Sorry, honey. I left the office only a little bit late, but the ____21____ caused really bad traffic, and I…”I hung up. All too often, situations like this happen. Being a teenager is not ____22____, and my parents often make me feel less important than their work.In third grade, I broke my arm at school. When the school nurse called my mom, she was too ____23____ to answer. When the phone call ____24____ my father, he sighed and said, “I’m in the middle of my research.” I waited in the nurse’s office for hours before my parents finally ____25____ to take me to hospital.I wished my parents could spare me some time. To make my parents take me seriously, I ____26____. I tried to establish my own authority (权威) by ____27____ their schedule. My mom did everything possible to settle the problem, but nothing ____28____ until she met that adviser.One day after I shut my door in her face, my mom didn’t complain or cry. ____29____, she knocked and said, “I have something to tell you.” I opened the door. “Today I met a really good adviser. He said that every time your daughter is angry, she is just saying: I _____30_____ you.”It occurred to me that my anger was merely a mask for me to _____31_____ my loneliness and disappointment. But facing one’s _____32_____ need is the first step towards being happier. This concept not only helped things between my parents and me but also enabled me to handle conflicts and emotions. I started to pay attention to other people’s _____33_____. When an angry customer approached me at my volunteering job, he was saying, “I need more service.” When a homeless person shouted to me in a parking lot, he was simply saying, “I need food and help.”I am now able to see _____34_____ the fog of anger and see the real face and heart of other person.Five minutes after I hung up on her, my mom’s car finally appeared through the fog. She rolled down her window and said, “Let’s go to a hotpot place, shall we ” I _____35_____. “OK, but promise me you won’t be late again.”21. A. rain B. snow C. wind D. fog22. A. easy B. unusual C. awesome D. exciting23. A. upset B. scared C. nervous D. busy24. A. reached B. bothered C. alarmed D. woke25. A. passed by B. drove away C. showed up D. gave in26. A. chattered B. screamed C. whispered D. apologized27. A. ignoring B. checking C. following D. completing28. A. appeared B. mattered C. happened D. worked29. A. Moreover B. Therefore C. Instead D. Meanwhile30. A. hate B. need C. believe D. understand31. A. avoid B. relieve C. show D. cover32 A. unmet B. urgent C. increasing D. physical33. A. behavior B. anger C. reaction D. satisfaction34 A. around B. across C. into D. through35. A. yelled B. complained C. smiled D. hesitated第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Wenchang, a city in Hainan, is the birthplace of Hainanese chicken rice. Boiled chicken, rice _____36_____ (cook) with chicken oil and dip (调味酱) make up the simple but delicious Hainanese chicken rice, _____37_____ has provided lasting homesickness for overseas Chinese in Southeast Asia.Over a century ago, _____38_____ large number of Hainan people spread across Southeast Asia, _____39_____ (take) their native dish Hainanese chicken rice with them. As time went by, Hainanese chicken rice _____40_____ (gradual) became a popular dish in Southeast Asian countries, including Singapore, Thailand and Malaysia.Hainanese chicken rice satisfies the diners _____41_____ represents the taste of home for overseas Chinese from Hainan. It is a vivid reflection of the cultural exchange between people in countries involved in the Belt and Road Initiative, from history _____42_____ reality.Michael Heng Yee Boon is a second-generation Malaysian. When he was young, chicken rice ____43____ (serve) during the Spring Festival, and his mother would make it into rice _____44_____ (ball), which stand for “reunion” in Chinese. “It’s a ______45______ (touch) moment whenever we have Hainanese chicken rice. For us, it’s indeed a part of our cultural roots, and we will continue to pass it on,” Heng says.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)46. 请你用英语与你的同学分享你的一次难忘的旅游经历,要点包括:1. 旅游过程;2. 你的感受。注意:1 可适当增加细节,使行文连贯;2. 词数:80左右。I’m glad to share a truly unforgettable travel experience that I had during my last summer holiday with you._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________This is what I want to share with you.第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。In a small town, there lived a young boy named Tom, who came from a poor family. Determined to gather enough money for his education, Tom decided to start a challenging journey, going door to door selling various items. Little did he know, his life was about to change with the arrival of a compassionate (有同情心的) young woman named Lucy.While talking with Tom, Lucy, a kind-hearted individual, knew about Tom’s struggles. She thought she could do something to help him. She told Tom that education was the key to transforming his life. Determined to make a difference, Lucy gave Tom a sum of money so that he could afford his tuition fee (学费).Moved by Lucy’s kindness and genuine concern Tom was filled with gratitude. He was determined to seize this opportunity and remembered Lucy’s act of compassion throughout his journey towards success.With renewed determination, Tom devoted himself to his studies, working diligently to overcome the obstacles that lay in his path. He strived for excellence and seized every learning opportunity that came his way. Tom’s pursuit of knowledge eventually paid off, pushing him towards a bright and successful future.Years passed, and Tom worked hard and never gave up. He did really well in his chosen job and people respected him. Even though he achieved a lot, he never forgot how kind Lucy was to him.One day, fate made Tom see Lucy when she was having a tough time. Even after a long time, Tom recognized her right away and knew he owed her something. Remembering how kind Lucy had been, Tom felt a strong urge to repay Lucy’s kindness, so he went to her and thanked her sincerely. He promised to stand by her side during her tough times. Tom listened carefully as Lucy shared her struggles and problems. He supported her wholeheartedly and offered a shoulder to lean on.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Tom realized that Lucy needed more than just money.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Besides his support, Tom organized a community fundraiser for Lucy.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________1-5:BACCB 6-10: CBCBC 11-15: ACBBA 16-20: CACCB 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:贵州省桐梓县荣兴高级中学2023-2024学年高三上学期12月月考英语试卷(原卷版).docx 精品解析:贵州省桐梓县荣兴高级中学2023-2024学年高三上学期12月月考英语试卷(解析版).docx