资源简介 怀仁一中高三年级2023~2024学年上学期第一次月考英语全卷满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 请按题号顺序在答题卡上各题目的答题区域内作答,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 选择题用2B 铅笔在答题卡上把所选答案的标号涂黑;非选择题用黑色签字笔在答题卡上作答;字体工整,笔迹清楚。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并上交。5. 本卷主要考查内容:高考范围。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to do A. Plant roses. B. Buy some flowers. C. Meet the woman’s friend.2. What did the man do yesterday A. He raced with the woman.B. He took a lot of photos.C. He cycled with Susan.3. Why does the man try to convince the woman A. He wants to accompany his son.B. He needs to see a doctor at once.C. He hates staying at hospital alone.4. What are the speakers talking about A. A movie. B. A traffic accident. C. The woman’s brother.5. Where does the conversation probably take place A. In a restaurant. B. At home. C. In a supermarket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does David like doing A. Eating. B. Sleeping. C. Watching TV.7. What does the man say about his brother A. He is good at playing soccer.B. He is crazy about soccer games.C. He particularly loves watching news.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is Gudong A. An exercise app.B. An app for getting rich.C. An app for spending money.9. What does the man suggest the woman use an app to do A. Get fit. B. Save money. C. Share shopping tips.听第8段材料,回答第10至12题。10. What Inspired the woman to apply for a medical school A. The lockdown of many schools.B. Her failure to go to law school.C. The outbreak of COVID-19.11. What is the man interested in A. Law. B. Medicine. C. Business.12. What is the probable relationship between the speakers A. Friends. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman feel A. Painful. B. Stressful. C. Hungry.14. What is the man’s first suggestion for the woman A. Keeping warm. B. Using an ice pack. C. Taking medicine.15. What is the woman going to do tonight A. Take a hot shower. B. Go to sleep early. C. Take a long walk.16. When will the woman meet his new boss A. This afternoon. B. Tonight. C. Tomorrow morning.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where will this autumn’s fashion show be held A. In a local gallery. B. In the sports stadium. C. In a department store.18 What is changed for the show this year A. The price for the entrance tickets.B. The time when the show take place.C. The number of art colleges to attend.19. What can you do in the room behind the main hall A. Purchase blue winter coats.B. Try on red sports clothes.C. Select orange sports shoes.20. What is the prize for the best design this year A. Money. B. Tickets. C. A computer.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共 15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A.B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWith hundreds of beaches to choose from the islands of Andaman and Nicobar, it can be hard to decide on a summer destination. Here is the best place to visit in Andaman and Nicobar Islands in May.Ross and Smith BeachOffering a long stretch of greenish blue-tinted waters, soft white sand, and plenty of trees for shade, Andaman and Nicobar Islands' most impressive beach is worth a visit, especially if you love to stroll (漫步) just after daybreak. With shallow waters, Ross and Smith Beach offers many underwater activities, among which spotting fishes is very common.Radhanagar BeachSome beaches are made for Instagram, and this beach haven on Andaman and Nicobar Islands is one of them. Far-famed for its white sands and clear water, Radhanagar Beach was chosen to be the best beach in Asia by Time magazine in 2004. Thus, attracting millions of tourists and travelers from all across the world, round the year. If you are someone who loves fun water activities, you must visit this beach.Havelock BeachIt is one of the very popular beaches in Andaman and Nicobar Islands. If you love underwater activities like scuba diving (戴水肺潜水), you ought to visit this place. There are spots for licensed divers to enjoy and there are numerous places where training for amateur divers is provided. This place has a rich coral forest and the most incredible Underwater life. If you love underwater snap shooting, this place is a paradise for you.Merk Bay BeachThe surf is appealing, the sand is soft, and the sunsets are striking. Merk Bay Beach is filled with fun, so it's not for retiring types. And out of the hundreds of isolated islands, this is the best. If you are a thrill-seeker, this is the best beach to be on. Due to the clear waters, you can easily spot tropic and colorful fishes while swimming. Many vacationists camp overnight by the beach for fun.1. Which beach was ever considered the best in Asia by a magazine A. Ross and Smith Beach. B. Radhanagar Beach.C. Havelock Beach. D. Merk Bay Beach.2. What can Havelock Beach offer to travelers A. Diving training. B. Diving licenses.C. Forest camping. D. Deep-sea fishing.3. What are travelers advised to do by Merk Bay Beach A. Catch fishes. B. Camp underwater.C. Watch sunsets. D. Create sand sculpture.【答案】1 B 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了位于安达曼尼科巴群岛的四处沙滩。【1题详解】细节理解题。根据Radhanagar Beach中“...Radhanagar Beach was chosen to be the best beach in Asia by Time magazine in 2004.(在2004年,Radhanagar Beach被时代杂志选为亚洲最好沙滩)”可知,Radhanagar Beach在2004年被时代杂志评为亚洲最好的沙滩。故选B.【2题详解】细节理解题。根据Havelock Beach中的第二、三句“There are spots for licensed divers to enjoy and there are numerous places where training for amateur divers is provided.(一些地点是为专业潜水员的,也有许多地方是为业余潜水员提供训练的)” 可知,Havelock Beach可以向游客提供潜水训练。故选A.【3题详解】细节理解题。根据Merk Bay Beach中“The surf is appealing,the sand is soft, and the sunsets are striking.(冲浪是吸引人的。柔软的沙滩,日落也是吸引人的)”可知,Merk Bay Beach的游客被建议在沙滩上欣赏日落。故选C.BSelom Sunu is a successful illustrator (插画家), but his path of becoming an illustrator was a long one.When he was young, Sunu went to school for a while in Ghana. a country in the west Africa. He remembered that there were not many books with Ghanaian children in them, so he wanted to create his own book and illustrate it. “It is important to draw everyone, so everyone feels included.” Sunu says. Then, he moved to America with his family. To start a new and stable life, everyone in the family had to work hard, leaving him little time to paint. After college, Sunu gave up drawing and didn’t draw for eight years.Then, one day, he came up with an idea for a book and the wish of his youth reoccurred to him. To sharpen his drawing skill, Sunu applied for a course at university but did not get it. The staff told him to draw every day for a year and reapply. So he drew every day, improved, and got accepted onto the course. Through this experience, he realized that one could learn how to draw by coping other drawings that one liked.“Sometimes it might look like nothing is happening but, if you keep going, you could get opportunities unexpectedly,” Selom Sunu tells The Week Junior. “So don’t give up.”Recently, Sunu has worked with Disney and illustrated a book called Christmas Carrolls, which he describes as very funny and warm. Sunu is judging this year’s Christmas cover competition. His advice is, “Stay on the brief, but put your own understanding on it. I’m keen to see that people enjoyed drawing the covers, because enjoyment shines through.”4. Why did Sunu want to create his own book A. Because he desired to work with Disney.B. Because he dreamt to become a great illustrator.C. Because he felt like making his enjoyment shine.D. Because he wanted to illustrate Ghanaian children.5. How did Sunu improve his drawing skills A. By teaching himself only. B. By copying other staff’s drawings.C. By depending on his solid foundation. D. By combining internal effort and external help.6. Which words can best describe Selom Sunu A. Selfless and friendly. B. Talented and stubborn.C. Ambitious and devoted. D. Strong- willed and humorous.7. What kind of works may appeal to Sunu A. Fancy and funny works. B. Abstract and pleasing works.C. Simple and personalized works. D. Serious and educational works.【答案】4. D 5. D 6. C 7. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了插画家Selom Sunu在成为插画家的道路上经历了艰辛,他放弃绘画多年后重新将热爱唤醒。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“He remembered that there were not many books with Ghanaian children in them, so he wanted to create his own book and illustrate it. “It is important to draw everyone, so everyone feels included.” Sunu says. (他记得有加纳儿童的书并不多,所以他想创作一本自己的书并配图。“把每个人都吸引过来很重要,这样每个人都觉得被包容了。” Sunu说。)”可知,Sunu想要创作一本有自己家乡小孩(即加纳小孩)插画的书。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“To sharpen his drawing skill, Sunu applied for a course at university but did not get it. The staff told him to draw every day for a year and reapply. So he drew every day, improved, and got accepted onto the course. (为了提高自己的绘画技巧,Sunu申请了一门大学课程,但没有被录取。工作人员让他每天画画,坚持一年,然后再申请。于是他每天都画画,不断进步,最后被录取了。)”可知,Sunu为了提高自己的绘画技巧,申请了大学的一门课程,但没有被录取。工作人员告诉他,在一年内每天都要画,然后重新申请。所以他每天都画画,不断进步,最终被录取了即通过内部努力和外部帮助的结合不断地提升了自己画画技巧。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据第二段“He remembered that there were not many books with Ghanaian children in them, so he wanted to create his own book and illustrate it. ”可知,Sunu想给创作一本有加纳小孩插画的书,因此他是一个有雄心壮志的人;同时根据第三段“To sharpen his drawing skill, Sunu applied for a course at university but did not get it. The staff told him to draw every day for a year and reapply. So he drew every day, improved, and got accepted onto the course. (为了提高自己的绘画技巧,Sunu申请了一门大学课程,但没有被录取。工作人员让他每天画画,坚持一年,然后再申请。于是他每天都画画,不断进步,最后被录取了。)”可知为了精进绘画技术,Sunu申请进大学深造学习,被拒后,接受大学职员的建议,每日练习绘画,最终在第二年成功进入大学学习可知,他是一个有热爱且做事全心全意的人。故选C项。【7题详解】推理判断题。 最后一段中“His advice is, “Stay on the brief, but put your own understanding on it. I’m keen to see that people enjoyed drawing the covers, because enjoyment shines through.”(他的建议是,“保持简洁,但要有自己的理解。我很想看到人们喜欢画封面,因为享受会散发出来。”)”可知,Sunu比较欣赏简洁且有个人特色鲜明的作品。故选C项。CColombia, Costa Rica, Ecuador and Panama have agreed to create a huge joint marine reserve around the coasts of their countries. The reserve will cover 200,000 square miles of the Pacific Ocean in an area that is an important route for long-distance wildlife migrations. These are annual journeys made by many sea creatures, including sharks, stingrays. Turtles and whales, to move between feeding grounds or to breed. The leaders of the four countries announced their plan to create the Eastern Tropical Pacific Marine Corridor (通道) at the COP26 environmental summit in Glasgow, Scotland.There will be a ban on commercial fishing within the zone, as well as moves to stop illegal fishing by local communities. The presidents of Colombia and Ecuador also announced that they would expand existing areas of protected water around their countries. This includes the seas around the Galápagos Islands, a group of islands that is home to a huge number of species found nowhere else on Earth. “Just as all the world leaders here have called for action not words, I believe this is a concrete action,” said Ecuador s president, Guillermo Lasso.Alex Hearn, a marine biologist working in the Galapagos, told The Guardian newspaper that the numbers of migratory creatures—including sharks and stingrays—have fallen in recent years. The eastern Pacific attracts fishing ships from all over the world and over fishing has affected several species. Hammerhead sharks are in particular danger because their fins are a highly prized food in China. Just last year, one Ecuadorian company illegally exported 26 tons of shark fins to Hong Kong. Hearn says that the announcement is “a moment to enjoy but there’s a lot of work that needs to be done.”8. What is the purpose of creating a huge joint marine reserve around the coasts A. To stop over fishing. B. To prevent sea pollution.C. To feed sharks and stingrays. D. To protect sea creature migrations.9. How will the announcement in paragraph 2 improve the marine condition A. More areas of water will be protected.B. Fishing is not allowed in this protected area.C. Food will be prepared to feed the wildlife in this area. .D. Species around the Galápagos Islands will be specially protected.10. What can be concluded from Guillermo Lasso’s words A. The action is very practical.B. The marine reserve is a very good plan.C. Ecuador will respond to the world leaders’ call.D. Few countries pay attention to marine life protection.11. What is the main idea of the third paragraph A. The announcement will solve the over-fishing problem.B. Marine situation is still not optimistic and we should do more.C. The numbers of sharks and stingrays have fallen in recent years.D. Chinese eating fins is the main reason of the extinction of Hammerhead sharks.【答案】8. D 9. A 10. A 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。本篇文章主要讲述南美四国联合成立海洋保护区的决定。【8题详解】细节理解题。从第一段第二句中“The reserve will cover 200,000 square miles of the Pacific Ocean in an area that is an important route for long-distance wildlife migrations.(该保护区将覆盖20万平方英里的太平洋地区,该地区是野生动物长途迁徙的重要路线。)”可知,所保护的这个区域覆盖20万平方英里的太平洋地区,是海洋野生动物长途迁徙的重要路线,由此保护该路线可以保护海洋生物的迁徙。故选D项。【9题详解】细节理解题。从第二段第二句“The presidents of Colombia and Ecuador also announced that they would expand existing areas of protected water around their countries. (哥伦比亚总统和厄瓜多尔总统也宣布,他们将扩大本国周围现有的受保护水域。)”可知,哥伦比亚总统和厄瓜多尔总统宣布会扩大现有的保护水域,因此更多水域将得到保护。故选A。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“ “Just as all the world leaders here have called for action not words, I believe this is a concrete action,” said Ecuador s president, Guillermo Lasso.(厄瓜多尔总统Guillermo Lasso说:“正如所有与会的世界领导人都呼吁采取行动而不是空谈,我相信这是一个具体的行动。”)”可知,Guillermo Lasso所说“正如所有在座的世界领导人都呼吁要行动起来而不只是空谈,我觉得这是一个很务实的行动”可知,Guillermo Lasso认为该计划是具体的计划即切实可行的很务实的行动。故选A项。【11题详解】主旨大意题。根据第三段中“Alex Hearn, a marine biologist working in the Galapagos, told The Guardian newspaper that the numbers of migratory creatures—including sharks and stingrays—have fallen in recent years.(在加拉帕戈斯群岛工作的海洋生物学家亚历克斯·赫恩告诉《卫报》,包括鲨鱼和黄貂鱼在内的洄游动物的数量近年来有所下降。)”以及最后一段中“ Hearn says that the announcement is “a moment to enjoy but there’s a lot of work that needs to be done.”(赫恩说,宣布这一消息是“一个值得享受的时刻,但还有很多工作要做。”)”可知,海洋生物学家Alex Hearn提出并举例说明如今迁徙生物数量骤减,最后他表示这一宣布是“一个值得回味的时刻,但还有很多工作需要做。”,故推断海洋形势仍然不容乐观,我们应该做得更多。故选B项。DGene therapy (治疗)—which involves fixing or replacing a disease-causing gene or changing its activity—has recorded some remarkable successes and some fatal missteps. Having experienced those extreme ups and downs in the past decade, gene therapy has now begun advancing at a rapid pace. This report explores how the field has moved beyond its early failures and fully grown to embrace its bright future.Over the past few years not only has the discipline changed but the definition of gene therapy has evolved. Today the field includes not just direct, permanent changes to a cell’s DNA but also temporary changes to how genes are translated into proteins. Researchers have now reported a number of success stories: they have alleviated some cases of blindness. Cured cancers, addressed the underlying causes of some blood diseases, and begun to treat some born disorders.The history of gene therapy has had a lot to overcome, especially at the lab bench. Early tragedies led researchers to different paths- while some of them turned away from the field, others fought to pursue ways to prevent the side effects. What has resulted is a range of new viral vectors (载体), engineered to mix their genetic material more safely and efficiently into the genome, as well as the rapid development of tools, such as the Nobel Prize-winning technique known as CRISPR.Gene therapy has more than compensated for its shaky scientific start and the field also managed to restore its reputation. Consequently, both patients and the public now connect this approach with the hope for seemingly miraculous cures. And with that hope comes other problems: problems of over-expectation, of affordability and of accessibility. Current gene therapy approaches are pricey and not easily available, and both issues limit their possible reach. Solving these problems may be the field’s next big challenge.12. What does the underlined word “alleviated” mean in the second paragraph A. Developed. B. Changed. C. Relieved. D. Recorded.13. Why does the writer mention the Nobel Prize winning technique in paragraph 3 A. To prove the high efficiency of gene therapy.B. To show the scientific advance of gene therapy.C. To present the promising future of gene therapy.D. To indicate the potential problem of gene therapy.14. According to the passage, what limits the possible reach of current gene therapy A. Its technical problem. B. Its ruined reputation.C. Its patient-friendly price. D. Its limited availability.15. Which of the following is a suitable title for the text A. Gene Therapy Comes of Age B. Gene Therapy Rewrites the HistoryC. Gene Therapy Breaks the Cycle D. Gene Therapy Edits Human Lives【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章说明文的是基因治疗已经开始迅速发展。它包括修复或替换致病基因,改变其活动方式。然而,基因治疗的昂贵和可及性问题限制了其发展,解决这些问题可能是该领域面临的下一个重大挑战。【12题详解】词句猜测题。根据划线词前面的内容“Researchers have now reported a number of success stories(研究人员已经报道了一些成功的案例)”,以及后文的“Cured cancers, addressed the underlying causes of some blood diseases, and begun to treat some born disorders.(治愈了癌症,解决了一些血液疾病的潜在原因,并开始治疗一些先天性疾病。)”可知,基因治疗已经有一些成功的案例,同时后文阐述其可以治愈癌症,解决其他的一些血液疾病的潜在原因等,因此推断基因治疗已经减轻了一些失明的病例。故划线词与C选项“Relieved.(缓解)”为同义词。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“The history of gene therapy has had a lot to overcome, especially at the lab bench.(基因治疗的历史有很多需要克服的地方,尤其是在实验台上。)”以及本段中“What has resulted is a range of new viral vectors (载体), engineered to mix their genetic material more safely and efficiently into the genome, as well as the rapid development of tools, such as the Nobel Prize-winning technique known as CRISPR.(由此产生了一系列新的病毒载体,这些载体经过设计,可以更安全、更有效地将它们的遗传物质混合到基因组中,同时也带来了工具的快速发展,比如获得诺贝尔奖的CRISPR技术。)”可以得知本段主要是介绍基因疗法在科研方面所取得的进展,提及获得诺贝尔奖的CRISPR正是为了佐证在工具方面取得的进展。B选项“To show the scientific advance of gene therapy.( 展示基因治疗的科学进展。)”符合题意。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中“Current gene therapy approaches are pricey and not easily available, and both issues limit their possible reach. (目前的基因治疗方法价格昂贵且不易获得,这两个问题都限制了它们的可能。)”可以得知,基因治疗方法既昂贵又不容易获得,这两个问题限制了它们可能的应用范围。D选项“Its limited availability.(有限的可获得性)”符合题意,故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段的主题句“This report explores how the field has moved beyond its early failures and fully grown to embrace its bright future.(本报告探讨了该领域如何走出早期的失败,并充分成长,迎接光明的未来。)”可以得知,本文探讨的是基因治疗这个领域是如何超越早期的失败,并充分成长,拥抱其光明的未来;以及通读全文可知,文章介绍的是基因治疗经历了成功和失败,但现在已经开始迅速发展。它包括修复或替换致病基因,改变其活动方式。基因治疗已经恢复了声誉,被公众与希望获得奇迹般治愈的方法联系在一起。A选项“Gene Therapy Comes of Age(基因疗法成熟了)”概括文章主要内容,符合标题。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Since the beginning of my scientific training, I was encouraged to seek multiple mentors (导师) to help me find my way. With many efforts, I became comfortable, confident, and strategic in building my network of mentors.____16____Cast a wide net.Sending cold contacts was scary, so I focused on the thrill of emailing people who had some of the coolest jobs I'd ever heard of. If I was inspired by someone's work, I emailed. IfI loved the way they ran their lab, I emailed. If I was interested in learning more about their company, I emailed. ____17____ At last, I got dozens of informational interviews that helped me in my ideal job.____18____As a grad student, I met someone at a conference who I hoped would be a future mentor—and followed up with a five-paragraph email. Their reply was simple, “I cannot respond to this. Too long.” Over the years, I learned to clearly include the what, the ask, and the when —for example, a 30-minute meeting to talk about X, offering three or four specific times. A clear, concise email encourages a quick, positive response.Consider the context (情景).In graduate school, I asked a senior faculty member to serve as my departmental adviser. ____19____ A few months later, he left the institution. I realized the move must have already been in the works when I asked, and his response didn't reflect negatively on me; he was just predicting his own changing circumstances. When evaluating responses or advice, remember that everyone has their own affairs and concerns.Come prepared.____20____ I came to every conversation with at least 10 questions, arranged in categories including shared experiences, career goals, and ing prepared helped me respect other people's time and use these meetings wisely.A. Get to the point.B. Here's what I have learned.C. Prepare for negative responses.D. My one strength was preparation.E. My mentors offered many suggestions to me.F. Though a few people failed to respond, many did.G. The response was a direct without any explanation, and I was left confused.【答案】16. B 17. F 18. A 19. G 20. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章主要介绍了寻找导师的一些建议。【16题详解】根据“With many efforts, I became comfortable, confident, and strategic in building my networkof mentors.”(经过许多努力,我在建立导师网络方面变得轻松、自信和有策略,)及文章后边小标题结构得出,此处是引出下文,介绍我都学到了什么,故选B。17题详解】根据设空前“I loved the way they ran their lab, I emailed. If I was interested in learning moreabout their company, I emailed”(我喜欢他们管理实验室的方式,我发电子邮件给他们。如果我有兴趣了解更多关于他们公司的信息,我会发电子邮件)可知我发出了很多邮件,后句应该讲发出邮件的结果,且最后一句“At last, I got dozens of informational interviews that helped me in my ideal job”(最后,我得到了几十次信息面试,这些面试帮助我找到了理想的工作)表明最后还是有很多都回复了,可知空应该讲发出邮件的结果是很多没有回复,故选F。【18题详解】设空处是该段小标题。根据空后的内容,尤其是“Over the years, I learned to clearly include the what, the ask, and the when.”(多年来,我学会了清楚地包括是什么、问什么和什么时候,)可知本段主要讲切中要害,故选A。【19题详解】根据空前“I asked a senior faculty member to serve as my departmental adviser. ”(我请一位资深教员担任我的系主任。)设空后“ A few months later, he left the institution.I realized the move must have alreadybeen in the works when I asked, and his response didn't reflect negatively on me; he was just predicting his own changing circumstances.”(几个月后,他离开了这个机构。当我问起这个问题时,我意识到这个举动一定已经开始了,他的回答并没有对我产生负面影响;他只是在预测自己不断变化的环境。)可知这次经历讲我没有考虑情境及作者得出的经验,前面是我发出请求,后面对方给于答复,G:回答是直接的,没有任何解释,我感到困惑。符合语境 ,故选G。【20题详解】根据本段标题做准备及后文“Coming prepared helped me respect other people's time anduse these meetings wisely.”(有备而来有助于我尊重他人的时间,并明智地利用这些会议。)可知找同义词复现preparation,故选D。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A.B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Ten years ago, Liz Plachta gave birth to a little girl with Down syndrome (唐氏综合征) named Ruby. The love Plachta felt for her daughter ____21____ her to create a scholarship of $2, 000 to help another child with Down syndrome but wanting to go to college.“I really just wanted the world to ____22____ what I saw in her, which was that she was extraordinary,” Plachta shared with CBS News.The initial ____23____ of sending one child to college didn't quite go as planned. The family actually ____24____ to raise funds for 11 kids with Down syndrome in that year. From there, Ruby's Rainbow was ____25____. It is a non-profit aimed at ____26____ higher education for those with Down syndrome and giving them the ____27____ not only to learn, but also to become more independent and able to contribute to society.Ten years later and this scholarship program has snowballed into something much ____28____. Through the charity, $1.2 million has been raised, allowing many people with Down syndrome to ____29____ their dreams of a higher education and show the world just how amazing they are.However, although the scholarship program is a wonderful educational opportunity, what matters most is the _____30_____ message this sends to parents of children with Down syndrome, or parents expecting a child with that extra chromosome.Plachta wants parents to feel _____31_____. She wants parents not to be _____32_____ of a Down syndrome diagnosis. As she shares, “When the parents find our website, they will see all of these amazing, beautiful, capable _____33_____, and people who are out there with Down syndrome _____34_____ their lives. And _____35_____, they're crying tears of joy for the future.21. A. forced B. forbade C. refused D. inspired22. A. see B. record C. compare D. hide23. A. requirement B. explanation C. project D. concept24. A. pretended B. failed C. promised D. managed25. A. donated B. born C. ruined D. bought26. A. securing B. presenting C. borrowing D. promoting27. A. permission B. chance C. plan D. desire28. A. bigger B. faster C. easier D. greener29. A. change B. make C. achieve D. set30. A. challenging B. positive C. contradictory D. controversial31. A. graceful B. general C. hopeful D. embarrassed32. A. afraid B. free C. aware D. careful33. A. fingers B. feet C. faces D. hands34. A. exchanging B. pausing C. cancelling D. living35. A. unfortunately B. suddenly C. rarely D. randomly【答案】21. D 22. A 23. C 24. D 25. B 26. A 27. B 28. A 29. C 30. B 31. C 32. A 33. C 34. D 35. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。Liz Plachta的女儿患有唐氏综合征,但是她对女儿的爱不减。正因为出于对女儿的爱,她发起了爱心助学项目,帮助了很多唐氏综合征患者实现自己的求学梦。她的善举不仅帮助了那些病痛中的孩子,也鼓舞了他们的父母。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:Plachta对女儿的爱激励她创建了2000美元的奖学金,以帮助另一个患有唐氏综合征但想上大学的孩子。A. forced强迫;B. forbade禁止;C. refused拒绝;D. inspired鼓舞;激励。inspire sb. to do sth.激励某人做某事。根据“to help another child with Down syndrome but wanting to go to college.”可知,Plachta对女儿的爱激发了她创立助学金去帮助另外一位患有唐氏综合征但是却想上大学的人。故选D。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:“我真的只是想让世界看到我在她身上看到的东西,那就是她是非凡的,” Plachta在接受CBS新闻采访时表示。A. see看见;B. record记录;C. compare比较;D. hide隐藏。根据“what I saw in her, which was that she was extraordinary,”可知,Plachta想让世界看到她看到的真实的女儿。故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:最初送一个孩子上大学的计划并没有按计划进行。A. requirement要求;B. explanation解释;C. project项目;计划;D. concept概念。根据“The family actually ____4____ to raise funds for 11 kids with Down syndrome in that year.”可知,资助一个孩子上大学的最初的项目进行得与计划的不一样。故选C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:那一年,这个家庭为11个患有唐氏综合征的孩子筹集了资金。A. pretended假装;B. failed失败;C. promised答应;D. managed管理。manage to do sth.设法做成某事。根据“raise funds for 11 kids with Down syndrome in that year.”可知,实际上那个家庭在那一年设法筹集了可以资助11位患有唐氏综合征的孩子上大学的资金。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:从那里,Ruby-Rainbow诞生了。A. donated捐赠;B. born出生C. ruined毁灭;D. bought买。这里指Ruby-Rainbow项目诞生了。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:这是一个非营利组织,旨在确保唐氏综合征患者接受高等教育,并让他们不仅有机会学习,还能变得更独立,为社会做出贡献。A. securing获得;保证;B. presenting呈现;C. borrowing借来;D. promoting提升。根据“higher education for those with Down syndrome and giving them the ____7____ not only to learn, but also to become more independent and able to contribute to society.”可知,这是一个旨在确保患有唐氏综合征的孩子有钱上大学的非营利组织。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:这是一个非营利组织,旨在确保唐氏综合征患者接受高等教育,并让他们不仅有机会学习,还能变得更独立,为社会做出贡献。A. permission允许;B. chance机会;C. plan机会;D. desire要求。根据“not only to learn, but also to become more independent and able to contribute to society.”可知,该项目不仅为孩子们提供学习机会,而且帮助孩子们成为独立的并且会回报社会的人。故选B。【28题详解】考查形容词比较级词义辨析。句意:十年后,这个奖学金项目像滚雪球一样发展成一个更大的项目。 A. bigger更大的;B. faster更快的;C. easier更容易的;D. greener更绿的。根据“Ten years later and this scholarship program has snowballed into something”可知,十年后,这个助学项目变成了更伟大的项目。故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:通过这个慈善机构,已经筹集了120万美元,让许多唐氏综合征患者实现了他们接受高等教育的梦想,并向世界展示了他们是多么了不起。A. change改变;B. make使得;C. achieve获得;D. set设定。根据“a higher education and show the world just how amazing they are.”可知,这些资金可以让很多唐氏综合征患者得以实现接受高等教育的梦想并且向世界展示他们有多么了不起。故选C。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,尽管奖学金项目是一个极好的教育机会,但最重要的是,它给唐氏综合征孩子的父母或希望孩子多一条染色体的父母传递了积极的信息。A. challenging具有挑战性的;B. positive积极的;C. contradictory矛盾的;D. controversial有争议的。根据“this sends to parents of children with Down syndrome, or parents expecting a child with that extra chromosome.”可知,最重要的是这个项目向患者的父母传递了积极的讯息。故选B。31题详解】考查形容词词义辨析。句意:Plachta希望家长们充满希望。A. graceful优雅的;B. general普遍的;C. hopeful有希望的;D. embarrassed尴尬的。这里指Plachta希望患者的父母能够感受到希望。故选C。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:她希望父母不要害怕被诊断为唐氏综合征。A. afraid害怕的;B. free自由的;C. aware有意识的;D. careful仔细的。be afraid of害怕。根据“As she shares, “When the parents find our website, they will see all of these amazing, beautiful, capable ____13____, and people who are out there with Down syndrome ____14____ their lives.”可知,Plachta希望父母不要害怕面对唐氏综合征的诊断结果。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:当家长们找到我们的网站时,他们会看到所有这些令人惊叹的、美丽的、有能力的面孔,以及那些患有唐氏综合征的人过着他们自己的生活。A. fingers手指;B. feet脚;C. faces脸;D. hands手。根据“When the parents find our website,”可知,当患者父母浏览我们网站的时候,他们会看到一张张了不起的,美丽的并且有能力的脸庞。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:当家长们找到我们的网站时,他们会看到所有这些令人惊叹的、美丽的、有能力的面孔,以及那些患有唐氏综合征的人过着他们自己的生活。A. exchanging交换;B. pausing暂停;C. cancelling取消;D. living生活。根据“And ____15____, they're crying tears of joy for the future.”可知,他们也会看到那些患有唐氏综合征的人依然在过他们的生活。故选D。【35题详解】考查副词词义辨析。句意:突然间,他们为未来流下了喜悦的泪水。 A. unfortunately不幸地;B. suddenly突然;C. rarely很少;D. randomly任意地。根据“When the parents find our website, they will see all of these amazing, beautiful, capable ____13____, and people who are out there with Down syndrome ____14____ their lives.”可知,他们会在浏览的某个瞬间突然泪流满面,那是因为他们看到了未来和希望而喜极而泣。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In Budapest, a train line called Gyermekavasut runs between stations ____36____ (bury) deep in the woodland. Like any other railway, it has ticket offices, signals, guards and a timetable. Unlike any other, this one ____37____ (run) by children aged between 10 and 14. The children of the Gyermekavasut railway ____38____ (efficient) sell and check tickets and salute trains as they leave ____39____ (station).In fact, the railway was created to give children the chance to learn teamwork and ____40____ (responsible). Kids work the railway under ____41____ guidance of adults, and the engineers and the train drivers are adults.Tickets can be bought from a child who usually takes the job so seriously. As the train comes in, a childish voice echoes (回响) in the station following the same jingle (叮当声) that can be heard in every station across Hungary. The train ____42____ (pull) out, as children in navy blue uniforms with red caps salute. Once the train leaves the platform, they relax back into more natural childlike poses.Only the top students are considered for the railway, and those selected ____43____ the job take a training course and must pass railway worker exams. For a year, the railway children go on duty every two weeks,____44____ (get) excused from school during workdays, but only on the condition ____45____ their grades don’t slip.【答案】36. buried37. is run 38. efficiently39. stations40. responsibility41. the 42. pulls43. for 44. getting45. that【解析】【分析】这是一篇记叙文,讲述了一个特殊的火车站,这个火车站由10至14岁的孩子管理经营。【36题详解】考查非谓语动词。句意:在Budapest这个地方,一列被叫做Gyermekavasut的火车线运营在森林深处。分析可知,空格处作定语,修饰stations。Bury与stations构成被动关系,因此用过去分词。故填buried。【37题详解】考查被动语态。句意:不像其它线路,这条线路由10至14岁的孩子管理经营。空格处是谓语动词,表示一种事实,主语this one 与run是被动关系,因此用一般现在时的被动语态。故填is run。【38题详解】考查副词。句意:在Gyermekavasut火车线上工作的孩子们高效地买票检票,在火车离开时敬礼。修饰动词sell and check,要用副词。故填efficiently。【39题详解】考查名词。句意:在Gyermekavasut火车线上工作的孩子们高效地买票检票,在火车离开时敬礼。根据语境,火车线上有许多车站,要用名词复数,故填stations。【40题详解】考查名词。句意:事实上,这条线路给孩子们创造了机会去学会集体意识和责任意识。空格处作learn的宾语,要用名词,故填responsibility。【41题详解】考查冠词。句意:孩子们在成年人的指导下工作。工程师和司机都是成年人。根据under the guidance of sb.(在某人的指导下)可知,the表示特指。空格处填the。【42题详解】考查动词。句意:当身着蓝色制服,头戴红色帽子的孩子们敬礼时,火车驶出车站。空格处是谓语,出发时间是安排好的,要用一般现在时。故填pulls。【43题详解】考查介词。句意:仅仅那些优秀的学生才被考虑来车站工作。那些被选拔来的孩子要参加培训,必须通过铁路工人考试。根据be selected for the job(被选拔来胜任工作)可知,空格处填介词for。【44题详解】考查非谓语动词。句意:一年来,孩子们每两周在铁路上值一次班,上班是被学校允许的。空格处是非谓语动词,get与主语children是主动关系,要用现在分词。故填getting。【45题详解】考查固定搭配。句意:在铁路上工作的前提是他们的成绩不能下滑。根据on the condition that(前提是)引导条件状语从句。可知,空格处填that。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你的英国笔友Peter发邮件询问你的暑假生活。请你回复邮件,内容包括:1. 主要活动;2. 你的感受。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Dear Peter,I'm glad to receive your email asking about my summer holiday and I'm eager to share it with you.Generally, I stayed at home for the summer holiday and finished my studies. Also, I did some exercise every morning and every evening to strengthen my body and refresh my mind. One thing in particular was that I volunteered in a local library at the weekend, where I helped with arrange books and read for some primary school students. Through this activity, I became more patient and responsible.The summer holiday was a little busy, but for me, it was meaningful and memorable as well. What about yours Please write to me soon.Yours,LiHua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,假定你是李华,你的英国笔友Peter发邮件询问你的暑假生活。请你回复邮件,内容包括:1. 主要活动;2. 你的感受。【详解】1.词汇积累要做某事:want to do→ be eager to do特别地:especially→ in particular志愿做:offer →volunteer有意义:rewarding→ meaningful2.句式拓展简单句变复合句原句:I'm glad to receive your email asking about my summer holiday and I'm eager to share it with you.拓展句:I'm glad to receive your email asking about my summer holiday, which I'm eager to share with you.【点睛】[高分句型1] I'm glad to receive your email asking about my summer holiday and I'm eager to share it with you. (运用了现在分词作定语)[高分句型2] One thing in particular was that I volunteered in a local library at the weekend, where I helped with arrange books and read for some primary school students. (运用了that引导的表语从句以及where引导的非限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As a beginning teacher, I was faced with a lot of challenges,but the one that took up most of my time was Amanda. about forty inches tall with her head down, chin (下巴) against her chest, looking out at the world from the tops of her eyes with anger on her face. She was ready to battle with any comer. To beat all, she was repeating third grade.I quickly learned one child had the power to interrupt and destroy my classroom. And worse, Amanda had the power to ruin my career even before it got started! I really wanted to know what made her such so I asked around and heard some incredible stories about the “little tornado (龙卷风)” who left destruction. About the only positive information came from the reading teacher, who insisted she could learn.I contacted Amanda’s father and suggested keeping his daughter after school for teaching. My plan went beyond study because this child had the poorest social skills. On the long list were common politeness, table manners, and learning how to respond respectfully in unfamiliar situations. Obviously, I had to solve her problems in behavior as they were a huge barrier to success in study. There was no end goal. Rather,I hoped that what I could do would lead Amanda to become a cooperative (合作的、配合的) member of my class.The first day I kept her, we talked about how she felt about school. Amanda had had very negative experiences in school, which influenced her thoughts on almost everything else in her life. However, when I talked with her about things she enjoyed, she wore a shining smile on her face. She liked to shop and she loved Dairy Queen Ice-creams.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I now had an idea to help her.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________At the end of this third grade, Amanda’s progress really surprised me.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】I now had an idea to help her. As long as she achieved one goal, like controlling her temper, respecting teachers and classmates, or having good table manners, we would celebrate at Dairy Queen. I also went shopping with her after school and guided her to observe people in the mall, which cheered her up greatly. She began to realize that everyone used their own way to fight for their own life and she needed to start doing in school what she was supposed to do. Gradually, I built a firm relationship with Amanda.At the end of this third grade, Amanda’s progress really surprised me. Her social skills had improved dramatically and her ability to deal with people she did not like was advancing, which really made me surprised. What’s more, she had succeeded in passing two of her standardized tests and she was close to reading on grade level. This year was also remarkable for me, a beginning teacher, for I’ve learned that great patience and persistence in teaching really pay off.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,这篇文章讲述了一个新教师面对的挑战,一个名叫阿曼达的学生,她在学校里有非常负面的经历,导致她在学习和社交方面存在很多问题。作者通过和阿曼达的交流和指导,帮助她改善行为和社交能力,最终取得了巨大的进步。这个故事传达了耐心和毅力在教学中的重要性。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“我现在有了一个帮助她的主意。”可知,第一段可描写作者帮助阿曼达的做法以及和阿曼达建立牢固关系的过程。②由第二段首句内容“三年级快结束的时候,阿曼达的进步真的让我大吃一惊。”可知,第二段可描写阿曼达在学期结束的时候获得了惊人的成绩,在社交技巧方面也得到了显著提升,同时可以描写作者感悟。2.续写线索:作者帮助阿曼达——形成牢固关系——学期结束阿曼达得到进步——作者倍感欣慰——感悟3.词汇激活行为类①指导:guide/instruct②.明白:realize/understand③.建立:build/establish情绪类①.使开心:cheer up/please②.惊讶的:surprised/amazed【点睛】[高分句型1]. She began to realize that everyone used their own way to fight for their own life and she needed to start doing in school what she was supposed to do. (由连接词that引导宾语从句以及what引导宾语从句)[高分句型2]. Her social skills had improved dramatically and her ability to deal with people she did not like was advancing, which really made me surprised. (由关系代词which引导非限制性定语从句)听力:1~5 BCAAB 6~10 CBABC 11~15 CAACB 16~20 CBBAC怀仁一中高三年级2023~2024学年上学期第一次月考英语全卷满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 请按题号顺序在答题卡上各题目的答题区域内作答,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 选择题用2B 铅笔在答题卡上把所选答案的标号涂黑;非选择题用黑色签字笔在答题卡上作答;字体工整,笔迹清楚。4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并上交。5. 本卷主要考查内容:高考范围。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to do A. Plant roses. B. Buy some flowers. C. Meet the woman’s friend.2. What did the man do yesterday A. He raced with the woman.B. He took a lot of photos.C. He cycled with Susan.3. Why does the man try to convince the woman A. He wants to accompany his son.B. He needs to see a doctor at once.C. He hates staying at hospital alone.4. What are the speakers talking about A. A movie. B. A traffic accident. C. The woman’s brother.5. Where does the conversation probably take place A. In a restaurant. B. At home. C. In a supermarket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does David like doing A. Eating. B. Sleeping. C. Watching TV.7. What does the man say about his brother A. He is good at playing soccer.B. He is crazy about soccer games.C. He particularly loves watching news.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is Gudong A. An exercise app.B. An app for getting rich.C. An app for spending money.9. What does the man suggest the woman use an app to do A. Get fit. B. Save money. C. Share shopping tips.听第8段材料,回答第10至12题。10. What Inspired the woman to apply for a medical school A. The lockdown of many schools.B. Her failure to go to law school.C. The outbreak of COVID-19.11. What is the man interested in A. Law. B. Medicine. C. Business.12. What is the probable relationship between the speakers A. Friends. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman feel A. Painful. B. Stressful. C. Hungry.14. What is the man’s first suggestion for the woman A. Keeping warm. B. Using an ice pack. C. Taking medicine.15. What is the woman going to do tonight A. Take a hot shower. B. Go to sleep early. C. Take a long walk.16. When will the woman meet his new boss A. This afternoon. B. Tonight. C. Tomorrow morning.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where will this autumn’s fashion show be held A. In a local gallery. B. In the sports stadium. C. In a department store.18. What is changed for the show this year A. The price for the entrance tickets.B. The time when the show take place.C. The number of art colleges to attend.19. What can you do in the room behind the main hall A. Purchase blue winter coats.B. Try on red sports clothes.C. Select orange sports shoes.20. What is the prize for the best design this year A. Money. B. Tickets. C. A computer.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共 15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A.B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWith hundreds of beaches to choose from the islands of Andaman and Nicobar, it can be hard to decide on a summer destination. Here is the best place to visit in Andaman and Nicobar Islands in May.Ross and Smith BeachOffering a long stretch of greenish blue-tinted waters, soft white sand, and plenty of trees for shade, Andaman and Nicobar Islands' most impressive beach is worth a visit, especially if you love to stroll (漫步) just after daybreak. With shallow waters, Ross and Smith Beach offers many underwater activities, among which spotting fishes is very common.Radhanagar BeachSome beaches are made for Instagram, and this beach haven on Andaman and Nicobar Islands is one of them. Far-famed for its white sands and clear water, Radhanagar Beach was chosen to be the best beach in Asia by Time magazine in 2004. Thus, attracting millions of tourists and travelers from all across the world, round the year. If you are someone who loves fun water activities, you must visit this beach.Havelock BeachIt is one of the very popular beaches in Andaman and Nicobar Islands. If you love underwater activities like scuba diving (戴水肺潜水), you ought to visit this place. There are spots for licensed divers to enjoy and there are numerous places where training for amateur divers is provided. This place has a rich coral forest and the most incredible Underwater life. If you love underwater snap shooting, this place is a paradise for you.Merk Bay BeachThe surf is appealing, the sand is soft, and the sunsets are striking. Merk Bay Beach is filled with fun, so it's not for retiring types. And out of the hundreds of isolated islands, this is the best. If you are a thrill-seeker, this is the best beach to be on. Due to the clear waters, you can easily spot tropic and colorful fishes while swimming. Many vacationists camp overnight by the beach for fun.1. Which beach was ever considered the best in Asia by a magazine A. Ross and Smith Beach. B. Radhanagar Beach.C. Havelock Beach. D. Merk Bay Beach.2. What can Havelock Beach offer to travelers A. Diving training. B. Diving licenses.C. Forest camping. D. Deep-sea fishing.3. What are travelers advised to do by Merk Bay Beach A. Catch fishes. B. Camp underwater.C. Watch sunsets. D. Create sand sculpture.BSelom Sunu is a successful illustrator (插画家), but his path of becoming an illustrator was a long one.When he was young, Sunu went to school for a while in Ghana. a country in the west Africa. He remembered that there were not many books with Ghanaian children in them, so he wanted to create his own book and illustrate it. “It is important to draw everyone, so everyone feels included.” Sunu says. Then, he moved to America with his family. To start a new and stable life, everyone in the family had to work hard, leaving him little time to paint. After college, Sunu gave up drawing and didn’t draw for eight years.Then, one day, he came up with an idea for a book and the wish of his youth reoccurred to him. To sharpen his drawing skill, Sunu applied for a course at university but did not get it. The staff told him to draw every day for a year and reapply. So he drew every day, improved, and got accepted onto the course. Through this experience, he realized that one could learn how to draw by coping other drawings that one liked.“Sometimes it might look like nothing is happening but, if you keep going, you could get opportunities unexpectedly,” Selom Sunu tells The Week Junior. “So don’t give up.”Recently, Sunu has worked with Disney and illustrated a book called Christmas Carrolls, which he describes as very funny and warm. Sunu is judging this year’s Christmas cover competition. His advice is, “Stay on the brief, but put your own understanding on it. I’m keen to see that people enjoyed drawing the covers, because enjoyment shines through.”4. Why did Sunu want to create his own book A. Because he desired to work with Disney.B. Because he dreamt to become a great illustrator.C. Because he felt like making his enjoyment shine.D. Because he wanted to illustrate Ghanaian children.5 How did Sunu improve his drawing skills A. By teaching himself only. B. By copying other staff’s drawings.C. By depending on his solid foundation. D. By combining internal effort and external help.6. Which words can best describe Selom Sunu A. Selfless and friendly. B. Talented and stubborn.C. Ambitious and devoted. D. Strong- willed and humorous.7. What kind of works may appeal to Sunu A. Fancy and funny works. B. Abstract and pleasing works.C. Simple and personalized works. D. Serious and educational works.CColombia, Costa Rica, Ecuador and Panama have agreed to create a huge joint marine reserve around the coasts of their countries. The reserve will cover 200,000 square miles of the Pacific Ocean in an area that is an important route for long-distance wildlife migrations. These are annual journeys made by many sea creatures, including sharks, stingrays. Turtles and whales, to move between feeding grounds or to breed. The leaders of the four countries announced their plan to create the Eastern Tropical Pacific Marine Corridor (通道) at the COP26 environmental summit in Glasgow, Scotland.There will be a ban on commercial fishing within the zone, as well as moves to stop illegal fishing by local communities. The presidents of Colombia and Ecuador also announced that they would expand existing areas of protected water around their countries. This includes the seas around the Galápagos Islands, a group of islands that is home to a huge number of species found nowhere else on Earth. “Just as all the world leaders here have called for action not words, I believe this is a concrete action,” said Ecuador s president, Guillermo Lasso.Alex Hearn, a marine biologist working in the Galapagos, told The Guardian newspaper that the numbers of migratory creatures—including sharks and stingrays—have fallen in recent years. The eastern Pacific attracts fishing ships from all over the world and over fishing has affected several species. Hammerhead sharks are in particular danger because their fins are a highly prized food in China. Just last year, one Ecuadorian company illegally exported 26 tons of shark fins to Hong Kong. Hearn says that the announcement is “a moment to enjoy but there’s a lot of work that needs to be done.”8. What is the purpose of creating a huge joint marine reserve around the coasts A. To stop over fishing. B. To prevent sea pollution.C To feed sharks and stingrays. D. To protect sea creature migrations.9. How will the announcement in paragraph 2 improve the marine condition A. More areas of water will be protected.B. Fishing is not allowed in this protected area.C. Food will be prepared to feed the wildlife in this area. .D. Species around the Galápagos Islands will be specially protected.10. What can be concluded from Guillermo Lasso’s words A. The action is very practical.B. The marine reserve is a very good plan.C. Ecuador will respond to the world leaders’ call.D. Few countries pay attention to marine life protection.11. What is the main idea of the third paragraph A. The announcement will solve the over-fishing problem.B. Marine situation is still not optimistic and we should do more.C. The numbers of sharks and stingrays have fallen in recent years.D. Chinese eating fins is the main reason of the extinction of Hammerhead sharks.DGene therapy (治疗)—which involves fixing or replacing a disease-causing gene or changing its activity—has recorded some remarkable successes and some fatal missteps. Having experienced those extreme ups and downs in the past decade, gene therapy has now begun advancing at a rapid pace. This report explores how the field has moved beyond its early failures and fully grown to embrace its bright future.Over the past few years not only has the discipline changed but the definition of gene therapy has evolved. Today the field includes not just direct, permanent changes to a cell’s DNA but also temporary changes to how genes are translated into proteins. Researchers have now reported a number of success stories: they have alleviated some cases of blindness. Cured cancers, addressed the underlying causes of some blood diseases, and begun to treat some born disorders.The history of gene therapy has had a lot to overcome, especially at the lab bench. Early tragedies led researchers to different paths- while some of them turned away from the field, others fought to pursue ways to prevent the side effects. What has resulted is a range of new viral vectors (载体), engineered to mix their genetic material more safely and efficiently into the genome, as well as the rapid development of tools, such as the Nobel Prize-winning technique known as CRISPR.Gene therapy has more than compensated for its shaky scientific start and the field also managed to restore its reputation. Consequently, both patients and the public now connect this approach with the hope for seemingly miraculous cures. And with that hope comes other problems: problems of over-expectation, of affordability and of accessibility. Current gene therapy approaches are pricey and not easily available, and both issues limit their possible reach. Solving these problems may be the field’s next big challenge.12 What does the underlined word “alleviated” mean in the second paragraph A. Developed. B. Changed. C. Relieved. D. Recorded.13. Why does the writer mention the Nobel Prize winning technique in paragraph 3 A. To prove the high efficiency of gene therapy.B. To show the scientific advance of gene therapy.C. To present the promising future of gene therapy.D. To indicate the potential problem of gene therapy.14. According to the passage, what limits the possible reach of current gene therapy A. Its technical problem. B. Its ruined reputation.C. Its patient-friendly price. D. Its limited availability.15. Which of the following is a suitable title for the text A. Gene Therapy Comes of Age B. Gene Therapy Rewrites the HistoryC. Gene Therapy Breaks the Cycle D. Gene Therapy Edits Human Lives第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Since the beginning of my scientific training, I was encouraged to seek multiple mentors (导师) to help me find my way. With many efforts, I became comfortable, confident, and strategic in building my network of mentors.____16____Cast a wide net.Sending cold contacts was scary, so I focused on the thrill of emailing people who had some of the coolest jobs I'd ever heard of. If I was inspired by someone's work, I emailed. IfI loved the way they ran their lab, I emailed. If I was interested in learning more about their company, I emailed. ____17____ At last, I got dozens of informational interviews that helped me in my ideal job.____18____As a grad student, I met someone at a conference who I hoped would be a future mentor—and followed up with a five-paragraph email. Their reply was simple, “I cannot respond to this. Too long.” Over the years, I learned to clearly include the what, the ask, and the when —for example, a 30-minute meeting to talk about X, offering three or four specific times. A clear, concise email encourages a quick, positive response.Consider the context (情景).In graduate school, I asked a senior faculty member to serve as my departmental adviser. ____19____ A few months later, he left the institution. I realized the move must have already been in the works when I asked, and his response didn't reflect negatively on me; he was just predicting his own changing circumstances. When evaluating responses or advice, remember that everyone has their own affairs and concerns.Come prepared.____20____ I came to every conversation with at least 10 questions, arranged in categories including shared experiences, career goals, and ing prepared helped me respect other people's time and use these meetings wisely.A. Get to the point.B. Here's what I have learned.C. Prepare for negative responses.D. My one strength was preparation.E. My mentors offered many suggestions to me.F. Though a few people failed to respond, many did.G. The response was a direct without any explanation, and I was left confused.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A.B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Ten years ago, Liz Plachta gave birth to a little girl with Down syndrome (唐氏综合征) named Ruby. The love Plachta felt for her daughter ____21____ her to create a scholarship of $2, 000 to help another child with Down syndrome but wanting to go to college.“I really just wanted the world to ____22____ what I saw in her, which was that she was extraordinary,” Plachta shared with CBS News.The initial ____23____ of sending one child to college didn't quite go as planned. The family actually ____24____ to raise funds for 11 kids with Down syndrome in that year. From there, Ruby's Rainbow was ____25____. It is a non-profit aimed at ____26____ higher education for those with Down syndrome and giving them the ____27____ not only to learn, but also to become more independent and able to contribute to society.Ten years later and this scholarship program has snowballed into something much ____28____. Through the charity, $1.2 million has been raised, allowing many people with Down syndrome to ____29____ their dreams of a higher education and show the world just how amazing they are.However, although the scholarship program is a wonderful educational opportunity, what matters most is the _____30_____ message this sends to parents of children with Down syndrome, or parents expecting a child with that extra chromosome.Plachta wants parents to feel _____31_____. She wants parents not to be _____32_____ of a Down syndrome diagnosis. As she shares, “When the parents find our website, they will see all of these amazing, beautiful, capable _____33_____, and people who are out there with Down syndrome _____34_____ their lives. And _____35_____, they're crying tears of joy for the future.21. A. forced B. forbade C. refused D. inspired22. A. see B. record C. compare D. hide23. A. requirement B. explanation C. project D. concept24. A. pretended B. failed C. promised D. managed25. A. donated B. born C. ruined D. bought26. A. securing B. presenting C. borrowing D. promoting27. A. permission B. chance C. plan D. desire28. A. bigger B. faster C. easier D. greener29. A. change B. make C. achieve D. set30. A. challenging B. positive C. contradictory D. controversial31. A. graceful B. general C. hopeful D. embarrassed32. A. afraid B. free C. aware D. careful33. A. fingers B. feet C. faces D. hands34. A. exchanging B. pausing C. cancelling D. living35. A. unfortunately B. suddenly C. rarely D. randomly第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In Budapest, a train line called Gyermekavasut runs between stations ____36____ (bury) deep in the woodland. Like any other railway, it has ticket offices, signals, guards and a timetable. Unlike any other, this one ____37____ (run) by children aged between 10 and 14. The children of the Gyermekavasut railway ____38____ (efficient) sell and check tickets and salute trains as they leave ____39____ (station).In fact, the railway was created to give children the chance to learn teamwork and ____40____ (responsible). Kids work the railway under ____41____ guidance of adults, and the engineers and the train drivers are adults.Tickets can be bought from a child who usually takes the job so seriously. As the train comes in, a childish voice echoes (回响) in the station following the same jingle (叮当声) that can be heard in every station across Hungary. The train ____42____ (pull) out, as children in navy blue uniforms with red caps salute. Once the train leaves the platform, they relax back into more natural childlike poses.Only the top students are considered for the railway, and those selected ____43____ the job take a training course and must pass railway worker exams. For a year, the railway children go on duty every two weeks,____44____ (get) excused from school during workdays, but only on the condition ____45____ their grades don’t slip.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你的英国笔友Peter发邮件询问你的暑假生活。请你回复邮件,内容包括:1. 主要活动;2. 你的感受。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As a beginning teacher, I was faced with a lot of challenges,but the one that took up most of my time was Amanda. about forty inches tall with her head down, chin (下巴) against her chest, looking out at the world from the tops of her eyes with anger on her face. She was ready to battle with any comer. To beat all, she was repeating third grade.I quickly learned one child had the power to interrupt and destroy my classroom. And worse, Amanda had the power to ruin my career even before it got started! I really wanted to know what made her such so I asked around and heard some incredible stories about the “little tornado (龙卷风)” who left destruction. About the only positive information came from the reading teacher, who insisted she could learn.I contacted Amanda’s father and suggested keeping his daughter after school for teaching. My plan went beyond study because this child had the poorest social skills. On the long list were common politeness, table manners, and learning how to respond respectfully in unfamiliar situations. Obviously, I had to solve her problems in behavior as they were a huge barrier to success in study. There was no end goal. Rather,I hoped that what I could do would lead Amanda to become a cooperative (合作的、配合的) member of my class.The first day I kept her, we talked about how she felt about school. Amanda had had very negative experiences in school, which influenced her thoughts on almost everything else in her life. However, when I talked with her about things she enjoyed, she wore a shining smile on her face. She liked to shop and she loved Dairy Queen Ice-creams.注意:1. 续写词数应150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I now had an idea to help her.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________At the end of this third grade, Amanda’s progress really surprised me.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________听力:1~5 BCAAB 6~10 CBABC 11~15 CAACB 16~20 CBBAC 展开更多...... 收起↑ 资源列表 精品解析:山西省朔州市怀仁市第一中学三校区2023-2024学年高三上学期8月第一次月考英语试题(原卷版).docx 精品解析:山西省朔州市怀仁市第一中学三校区2023-2024学年高三上学期8月第一次月考英语试题(解析版).docx